Tékozló Homár

Nagyon tévedsz, ha azt hiszed, csak úgy vehetsz egy légkondit otthonra!

2017.05.31. 09:09 | Homár Hilda | komment

le_gkondi_ciona_lo_k-600x330.jpg

Jön a nyár, és vele az utóbbi években egyre brutálisabb kánikulaszezon, ami főleg a városokban csinálja ki az embereket. Nem csoda, ha egyre többen adják fel a küzdelmet a hőséggel, és a hagyományos módszereket (vizes lepedő, huzat) sutba dobva feccölnek nem kevés pénzt a nyári rezsit is alaposan megdobó, de az életkörülményeket tekintve megváltást jelentő légkondikba. Amiknek a beszerelése mint az alábbi levélből is kiderül, nem is olyan egyszerű. (A szabályzásról itt és itt olvashattok okosakat.)

Sziasztok!

Klíma rendeléssel és beszereléssel kapcsolatos kálváriánkat szeretném megosztani Veletek:

Egy debreceni társasház tetőtéri lakásába szeretnénk beszereltetni klímát. Előrelátóak voltunk, márciusban rendeltünk egyet az emagról, akciós áron a 3,5 kW-os, Daewoo kílmát 100.000 forintért tudtuk volna beszerezni. Mint megtudtuk, klímát venni csak úgy nem lehet, a bolt kizárólag akkor küldi el, ha én előtte postai úton eljuttatok hozzájuk egy nyilatkozatot egy hivatalos klíma szerelőtől, hogy igen, ő vállalja a felrakást. Erről semmi utalást nem találtunk a megrendelés folyamán mellesleg, akkor derült ki a dolog, amikor eltelt 2 hét és felhívtuk őket, hogy mikorra várjuk a csomagot? De oké, nem gond, megtudtuk mi a menet, szóval elkezdtünk klíma szerelőt kutatni.

Olvasson tovább!

Gyerekkori álmot tört össze több lépésben az Audi

2017.05.30. 15:51 | Homár Hilda | komment

Van az úgy, hogy az embernek bekattan valami kisgyerekként, de annyira, hogy aztán a fél életét ennek a csodálatosan vonzó dolognak szánja. Ezek azok a vágyak, amiknek teljesüléséből  családi legendák és filmek születnek, vagy olyan orbitális csalódások, amiknek a kiheveréséhez  egy másik fél élet szükséges. Szegény József és az ő olthatatlan szerelme az Audi iránt úgy tűnik az utóbbi csoportba tartozik.

Tisztelt Tékozló Homár!

Kilátástalan helyzetbe kerültem és szeretném az ügyben tanácsukat kérni. A történetet igyekszem röviden összefoglalni:

Gyerekkori álmom volt, hogy egyszer majd audival közlekedhetek.

Az üzleti életben tanúsított kitartásom is részben ennek a vágynak volt köszönhető. Amikor már megengedhettem magamnak, vásároltam egy használt audi a5 gépjárművet (ha jól emlékszem 130 ezer kilométerrel). A kocsit átnézettettem az audi egyik márkaszervizében, ahol mindent rendben találtak, az autó műszakilag rendben, szervizkönyv vezetve. Fél év, nagyjából 20 ezer kilométer használat után, az autó minden előjel nélkül leállt menet közben. Elég félelmetes volt, bár csak 40-el mentem, de fék és kormányszervó nélkül csak a szerencsének köszönhetem, hogy baleset nélkül sikerült megállnom. Az autót bevontatták a márkaszervizbe, ahol megállapították, hogy rossz minőségű üzemanyag miatt tönkrement a magasnyomású üzemanyagrendszer, amiből leváltak darabok és tönkretették a befecskendező rendszert is. A javítás több millió forintot tett ki, melyből nekem „csak” 10%-ot kellett kifizetnem az audi méltányosságának köszönhetően, de a végösszeg így is több százezer forintról szólt. Érdekes, hogy a nem csökkentett összeg, szinte pontosan annyi volt, mint amennyiért vettem az autót. Miután kifizettem a javítást, el kellett adjam az a5-t, mert nem éreztem magam biztonságban (bele se merek gondolni, hogy mi történt volna autópályás sebességnél, ha hirtelen leáll így a kocsi).

Olvasson tovább!

A UPC megkérdezi, hogy vagy, és már köti is veled szerződést 2 évre

2017.05.30. 10:36 | Homár Hilda | komment

shutterstock_524670103.jpg

Olvasónk azt állítja, hogy a szolgáltató egy egyszerű véleménygyűjtő- elégedettségkutató  hívás örvén valójában a hűségideje lejárta előtt új szerződés kötött vele, anélkül, hogy ő ezt akarta volna vagy világos lett volna neki, hogy mi történik. Ha tényleg így jár ez a UPC, az nagyon gáz. Rákérdeztünk az esetre. Aki tapasztalt esetleg hasonló, kommentelje be!

Szia Homár,

mások okulására szeretném veled megosztani csütörtöki tapasztalataimat.

Az este folyamán érdekes emailt kaptam a UPC-től, miszerint KEZDEMÉNYEZÉSEMRE megszüntették eddigi szerződésünket, és a mai nappal újabb, 2 évre szóló hűségszerződést kötöttem velük. A szerződés azonnal hatályba is lépett, semmiféle visszaigazolást nem várnak tőlem.

Az ügy előzménye, hogy felhívott a UPC , mondván, hogy érdeklődni szeretnének, van-e bármiféle problémánk a szolgáltatásukkal. Mondtam, hogy alapvetően nincs problémánk, mire megkérdezték, hogy akkor minden maradhat-e úgy, mint jelenleg. Azáltal, hogy erre igennel válaszoltam, a UPC szerint megkerestem őket és kezdeményeztem, hogy azonnal szüntessék meg idén szeptemberben lejáró 2 éves szerződésünket és azonos áron kössünk egy újabb 2 éves szerződést a mai nappal. Azaz egyszerű ügyfélelégedettségi hívás látszatát keltve vágják át az embereket. A telefonbeszélgetés folyamán semmilyen formában nem hangzott el, hogy a jelenlegi szerződésem megszűnne, az végképp nem, hogy megint 2 évre szerződök velük.

Olvasson tovább!

Csellel bejutó alvállalkozókkal kötteti ki az áramot az ELMŰ

2017.05.29. 16:35 | Homár Hilda | komment

elmu.jpg

Villanyóra-ellenőrzésre hivatkozva jutott be 2 férfi a szolgáltató nevében olvasónkhoz, és már csak benn árulták el valódi céljukat: tartozás miatt kikapcsolni jöttek az áramot. Sírással, rendőrségi jelenléttel és akciófilmes elemekkel dúsított elképesztő történet következik. Vajon mi történt március és május között az ELMŰ rendszerében, miért nem értesítette a szolgáltató a fogyasztót a nála jelentkező tartozásról? Miért ilyen szűk az idő a hivatalos értesítés postázása és a lekapcsolás elindítása között? Hogy lehet, hogy egy 19-én beérkezett utalás után 22-én még folyamatban van a tartozás szankcionálása? És főleg, miért mondanak a kollégéik valótlant az érkezésük céljáról a lakóknak? A kérdéseket az Elműnek is elküldjük.

Kedves Tékozló Homár!

2016.04.16-á kelt "Na, így tényleg jobb lenne az Elmű és az ügyfelek élete!" bejegyzésre reagálnék annyiban, hogy a cikk kelte óta az ELMŰ nem hogy javított volna ügyfelei kezelésén (azt a szót, hogy kiszolgálásán már le sem merem írni), hanem tovább süllyedt a saját, végtelenül önző, begyöpösödött, fellengzős és visszataszítóan pöffeszkedő mocsarában. Nem is akár milyen szintre!

Nekik már az sem gond, ha magánterületre szándékos, jól megfontolt félrevezetéssel és hazudozással kell bejutni, nőket kell a kiskorú gyermekeik előtt megfélemlíteni, kapukat kell feszengetni, és a szomszéd épület építési anyagait kell szétrugdosni. Ez mind-mind belefér, az ELMŰ ügyeletes managere szerint is! Sőt ez jogszerű!

Íme a történet részletesen:

Olvasson tovább!

Ha nagy a szükség, közel a segítség

2017.05.29. 13:47 | Homár Hilda | komment

 A mobilszervizek fogalomkészletének állandó visszatérő darabja a kissé misztikus "idegen eredetű folyadék". Ez persze sok esetben sör, amibe fejest ugrott a teló egy dévaj északán. Sokszor viszont a mobil gazdája nem bír visszaemlékezni semmilyen a készüléket ért nedves atrocitásra, bárhogy is erőlteti az agyát. Mit lehet tenni, ha 2 klasszikus, az igen! és a de nem! feszül egymásnak?

Kedves Homár!

Előzetesen jelezném, hogy igen, tudom, hogy tele a postaláda E-digitalos sztorikkal, meg hogy az ember tájékozódjon, mielőtt vásárol, de jelenleg az ilyen építő jellegű hozzászólások kevéssé tudnak megnyugtatni, tekintve, hogy gyakorlati hasznuk nem nagyon van. 

Szóval a történet a következő:

Húgom a Mamut 1-ben lévő E-digital üzletben vásárolt egy Asus Zenfone 3 max készüléket. 3 nap használat után kikakpcsolt, se kép, se hang. A kis led világított, de azon kívül semmi. Egy nappal utána töltőn hajlandó volt bekapcsolni.

Visszatérve az üzletbe az eladó javaslata egy gyári beállítás visszaállítása volt. Tekintve, hogy eddigre a telefon megint hajlandó volt működni, így már csak elmondás után tudta rekonstruálni a hibát. Igen, most már tudjuk, hogy akkor kellett volna asztalt csapkodni. Jegyzőkönyv nem készült, hiszen szóbeli tájékoztatáson kívül nem történt semmi. 

Factory reset meg is hozta a kívánt eredményt. Körülbelül egy hónapig működött is a telefon, de utána megint előadta a fenti hibát. Csakhogy most már sehogy sem akart visszakapcsolni. Visszaszállítmányozás és 30 nap eltelte után természetesen jött az elutasító levél, miszerint "ismeretlen eredetű anyag befolyásából származó hiba" miatt a garancia érvényesítése nem lehetséges, de természetesen nagyon szívesen megjavítják pénzért.

Olvasson tovább!

Szexistának odanézz, pont jó lesz a majonéz!

2017.05.26. 17:16 | Homár Hilda | komment

univer_majonez.jpg

Kétes dicsőséget hozott az Univernek a májusi, falvédősként elhíresült kampánya: gyakorlatilag minden sajtótermék beszámolt a szexista felhangjuk miatt eléggé félresikerült társadalmi üzeneteket kommunikáló feliratokról, a kitaláló ügynökség elhatárolódott tőle (nem oda és nem úgy szánták az ötletet), az internet népe viszont önfeledt falvédőgyártásba fogott a kampány oldalán beüzemelt generátorral. Az egész elbaltázott ügy majd két hónapja zajlott nem is kerülne most ide hozzánk, ha az Univer vette volna a fáradtságot, és egy formalevélben válaszolt volna olvasónknak, aki valószínűleg nem egyedül kérte rajtuk számon az egésznek a gondolatvilágát.

Hello,

A nevem V. Henrietta, és nem kicsit kiakadtam az Univer áprilisban piacra dobott majonézeinek csomagolásával kapcsolatban. Képet csatoltam, hogy miről van szó pontosan.

Május 6-an írtam az Univer marketingosztályának a marketing@univer.hu címre, választ azóta nem kaptam. A levelem a következő volt:

Tisztelt Univer Marketing Osztály!

A mai napon egyik ismerősömön keresztül volt szerencsém megismerni az Önök által nemrégiben indított, értékmegőrzésre irányuló kampányukat, melynek során a majonézeik csomagolására a régi, nagymamák által készített hímzett falvédőkre hasonlító feliratokat helyeztek el.

Olvasson tovább!

Drágán méri az OTP, ha mégsem kérjük a bejelentett nagy összegű kp-t

2017.05.26. 09:54 | Homár Hilda | komment

shutterstock_65729047.jpg

The Good Boyék először készpézben akartak felvenni egy csomó pénzt a bankban, majd amikor meghallották, hogy mennyibe kerül ez a kis móka, inkább maradtak az utalásnál. Pechjükre, nem olvasták ezt a cikket, ami ugyan 2 éves, szóval az adatai valószínűleg nem okék, de szépen összefoglalja, hogy mi mindenre kell figyelni ilyen esetben.

Üdv Hilda!

Tanulságos esetet szeretnék leírni neked, igaz a megoldást nem tudom (vagyis de: váltsak bankot).

Bevallom OTP user vagyok a feleségemmel már vagy 20 éve. Igazából gondom velük nem volt, a havi 500 Ft-os számlavezetési díj sem zavar, nekem fontosabb, hogy szinte minden utcasarkon van automata, meg bankfiók, ha esetleg pénzt akarok kivenni, mint egy esetleges ingyenes számla, megyénként 1-2 automatával és a hozzá tartozó bankfiókkal.

Na ez a nézetem változott meg most kicsit:

Olvasson tovább!

Mici pórul járt, azért, hogy neked ne kelljen!

2017.05.25. 10:19 | Homár Hilda | komment

75585-lost-love.jpg

Mici először jó sok pénz ölt egy cipőrendelős projektbe, majd egy csomó energiát az eső utáni köpönyeg beszerzésébe, és aztán volt olyan jó fej, hogy a mérgét és a szégyenét félretéve megosztotta velünk az egész menet tanulságait. Szóval olvass, gondolkodj, tájékozódj, és ne járj úgy, mint Mici!

Szeretném megosztani Önökkel, hogy mi történt velem 5 nappal ezelőtt, megakadályozva ezzel azt, hogy mások is így járjanak.

Rendeltem egy cipőt online, a leírás szerint egy eredeti Hugo Boss márkájút. Eredetiségét mi sem bizonyítja jobban, hogy 32 000 forintot fizettem érte az oldalon keresztül. Fizetés után rögtön kaptam is egy visszaigazoló e-mailt a sikeres fizetésről.

Azóta várom a további információkat a termékről, például a várható szállítási időt.

Minden lehetséges módon megpróbáltam az eladóval kapcsolatba lépni, de eddig mind hiába. Ez felkeltette a gyanúmat és elkezdtem kicsit nézelődni az oldalról a különboző fórumokon. Nem kellett sokáig keresnem. A visszaigazoló e-mail cím alapján hamar találtam több, mint 60 embert, akit hasonlóan csaptak már be, mint engem. Bár mindannyian különböző oldalakról vásároltak, az e-mail cím ugyanaz volt, és egyik esetben sem kaptak sem választ, sem a terméket. (https://www.scambook.com/company/view/187845/automatic7@onlinescredit.com)

Utólag belegondolva maga az e-mail cím is gyanúsak tünhetett volna, ahogy az is, hogy az oldalon megadott árak Angol Font-ban voltak feltűntetve, de az összeget fizetéskor Kínai jüanban vonták le.

Most miden lehetőséget megragadva szeretném visszaszerezni a pénzemet. Ezzel a rövid össszefoglalóval csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy tűnjön az oldal bármilyen biztonságosnak (100% Secured stb), igazából nem ismerjük azokat, akikkel a szerződést megkötjük, mégis feltétel nélkül bíznunk kell bennünk, megadva például minden személyes adatot is. Ezért könnyen járhatunk hasonlóan, mint most én is. 

Az átverők e-mail címe: automatic7@onlinescredit.com
Az átverők weboldala: http://www.buzzinsports.co.uk

Mici

Van remény Micinek?

Kedves Homár Olvasó!

A jogszabályok egyre több rendelkezést tartalmaznak, amelyek a fogyasztók érdekeit védik a távollévők közötti szerződések megkötésekor, azonban ezzel együtt külföldi weboldalakról történő megrendelések esetén a fogyasztóknak mindig nagyobb körültekintéssel kell lenniük annak érdekében, hogy a leveledben írt esetet el tudják kerülni.

A hivatkozott honlap tartalmát áttekintettük, amelyen cégnév nem található, kapcsolattartásra csak egy e-mail cím van megadva. Ennek megfelelően, ha a megrendelésed valóban nem érkezik meg, korlátozottak a jogi lehetőségeid a vételár visszakövetelésére. A vonatkozó törvények ugyan lehetővé teszik az egész Európai Unión belül akár fizetési meghagyás útján az igényérvényesítést, az Európai Fogyasztói Központ pedig segítséget tud nyújtani a külföldi vállalkozásokkal szembeni fogyasztói panaszok érvényesítésében. Ebben az esetben azonban az sem tisztázott, hogy az igényt melyik vállalkozással szemben lehetne érvényesíteni.

Felmerülhet továbbá a csalás törvényi tényállásának megalapozott gyanúja is, amellyel kapcsolatban ismeretlen tettesek ellen büntető eljárás megindítására irányuló feljelentés is tehető, ha a terméket a cég nem szállítja le, a levelekre nem válaszol és a vételárat sem fizeti vissza. Ezt támaszthatja alá, hogy több fogyasztó is károsult lehet a weboldal működésével kapcsolatban.

A hasonló esetek elkerülése érdekében a megrendelés leadása előtt a következőket érdemes megtenni:

  • olvassuk át alaposan a honlapon található adatokat, szerződési feltételeket, szállítási információkat. Gyanús lehet, hogy ha a honlapot üzemeltető cég pontos adatai (cégnév, székhelye, képviseletében eljáró személy, adószám stb...) nincsenek feltüntetve.

  • fizetési módok közül érdemes választani az utánvétellel történő teljesítést vagy olyan elektronikus fizetési módot, amely lehetővé teszi a tranzakció visszavonását a felmerülő probléma esetében.

  • a rendelés előtt érdemes rákeresni a honlappal kapcsolatos fogyasztói véleményekre, értékelésekre. Érdemes olyan weboldalt választani, ahol az értékelések nagy többségben pozitívak.

  • külföldi cégek is használhatnak magyar domain névvel ellátott honlapot. Ha tehát az adott weboldal „.hu” végződéssel rendelkezik, még önmagában nem garantálja, hogy a vállalkozás is magyar székhellyel rendelkezik. Ezt is érdemes a vásárlást megelőzően ellenőrizni.

  • érdemes elsőként kisebb értékű termékkel kipróbálni a weboldal működését. Ha azt a cég megfelelően teljesíti akkor valószínű, hogy más áru esetében is kisebb a probléma előfordulásának az esélye.

  • az adott termék ára is feltűnő lehet és visszaélésre is utalhat, ha a weboldal a terméket indokolatlanul és jóval a piaci ár alatt kínálja.

Taxi2000 #neveragain

2017.05.24. 16:44 | Homár Hilda | komment

Tegnap lecsapott az özönvíz Budapestre. Trolik robbantak le, pincék áztak be, az utakon autók araszoltak a 15-20 centis, hömpölygő áradatban, a csatornarendszer hamar feladta, miközben emberek tömegei próbáltak a nagyvárosi trópusi kalandtúrává változott kedd estében haza- vagy egyáltalán fedett helyre jutni. Rendkívüli állapotok voltak, ami persze irtó sok extrém helyzetet hozott magával. Rögtön itt ez az taxis sztori is. Tulajdonképpen azt is gondolhatjuk, hogy már az szép, hogy a Taxi2000 sofőrje megpróbált elmenni utasokért. De. Hogy sikerült nem megtalálnia egy óvodát? Ha úgy látta, hogy nem tudja megközelíteni az épületet, miért nem mondta le a fuvart? Miért futtatta meg az utasokat az esőben? Mit gondolt, tök szárazak lesznek a viharban letrappolt többszáz méter után? Érthetetlen. Rákérdezünk azért, hátha kiderül, hogy nézett ki mindez a kocsiból.

Tisztelt Tékozló Homár!

Több, mint 10 éve közlekedem a fővárosban bkv-val és taxival, szóval van jó pár meredek élményem, de a tegnapi mindent visz.

Az óvodai évzárón kapott el minket a jégeső a 13. kerületben. Próbáltuk kivárni, hogy csendesedjen a zivatar, de mivel erre semmi esély nem látszott, taxit hívtunk. Persze az időjárás miatt le voltak terhelve a vonalak, de a Taxi2000-nél végre felvették (utólag már nem csodálom, hogy miért nem hívja őket a kutya se).10 percet ígértek, 20 perc múlva telefonáltak, hogy nem talál a megadott címre a sofőr, mi menjünk oda hozzá - ez kb. 500 métert jelentett a zuhogó esőben.

Olvasson tovább!

Na, ezért érdemes utánanézni, milyen székhelyű cégtől vásárolunk!

2017.05.24. 14:14 | Homár Hilda | komment

emag_1.png

 A fogyasztói jogok, mint általában bármi, ami törvényileg van körbebástyázva, igazából csak akkor számítanak, ha baj van. Ha a mosógép 6 éves, és szuperül mos, kit  érdekel, hogy 1 vagy 5 garancia volt rá?  Viszont, ha beüt a ménkű, egyből fontossá válnak a részletek. Nem árt tudni például, hogy bár rengeteget panaszkodunk - hogy ne menjünk messze, ugye ez az egész blog is a magyar fogyasztóvédelmi törvények betartásával kapcsolatban jelentkező anomáliáknak köszönheti létét -, a hazai szabályozás európai viszonylatban is a legszigorúbbak közt van. Viszont csak a magyarországi székhellyel bíró cégekre vonatkozik. Így aztán, ha a netes vásárlás kétségtelen előnyeit kihasználva más országból vásárolunk itthon nem kapható vagy olcsóbb terméket, számítsunk rá, hogy macerásabb ügyintézést és más szabályozást is veszünk mellé. Ezzel nem lebeszélni akarunk senkit a webshopokról, hiszen a deal még így is bőven megérheti, csak tudjuk.

Szia Hilda!

Én is a fenti cégtől vásároltam, számítógépbe RAM-t, 24.900 Ft-t (2x4 GB Kingston HxperX Savage). Az árú rendben meg is érkezett, viszont semmiféle papír se volt mellé.
Oké, számla letölthető a fiókom alól, de a garanciára kattintva Hibás link hibaüzenet fogad.
Ezt jelezte az ÜF felé, ahonnan a következő választ kaptam:

Tisztelt Ügyfelünk!

Környezetvédelmi okokból Társaságunk elektronikusan állítja ki a számlát és garancialevelet, papír alapon nem küldjük ki a dokumentumokat. Az eMAG által forgalmazott termékek esetében ezeket bármikor letöltheti a www.emag.hu oldalon a Saját fiókból a Rendelések és Termékgaranciák menüpont alatt, továbbá csatoltan küldjük a számlát.

Továbbá tájékoztatjuk a rendszerünk alapján, hogy a rendelésben rögzített termék nem rendelkezik garanciával.

Megértését köszönjük!

Na már most, ha jól tudom, akkor a 10.000 Ft feletti összeg miatt is jár rá 1 év garancia, valamint a gyártó honlapján 5 év garancia szerepel a termékre.

Olvasson tovább!
süti beállítások módosítása