Tékozló Homár

Csapdaként működik egy láthatatlan mozgássérült parkolóhely a bulinegyed közepén

2017.06.30. 14:45 | Homár Hilda | komment
screenshot_2017-06-20_23_16_51.png
A fenti képen a Kazinczy utca látható a Dob utcai kereszteződése előtt.  Amit nézni kell rajta, az a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyet jelző tábla a ház falán, ami ugyan nem a hagyományos, oszlopos megoldással került kihelyezésre, de azért elég egyértelműen látható. Legalább is látható volt pár évvel ezelőtt. Nappal. Olvasónk rokonának ugyanis éjjel sikerült ide letennie az autót az igencsak megterebélyesedett fa alá, ezzel gyakorlatilag azonnal kiérdemelve egy pofás kerékbilincset. Miután teljesen méltánytalannak érezték a dolgot,  tájékozódtak a társaságnál a lehetőségekről, de végül vita helyett inkább megírták nekünk az esetet, hogy mások ne sétáljanak bele ebbe a csapdába.

Kedves Homár Blog!

Szeretnék egy egészen felháborító történetet megosztani veletek. Nemrég a VII. kerület Kazinczy utcában kapott az autómra kerékbilincset egy hozzátartozóm, egészen elképesztő körülmények mellett.

Kezdésként: egy olyan parkolóhelyről beszélünk, amire nincs felfestve a mozgássérült embléma, szerintem nem is volt soha, tehát kopott nyom se látszik. A következő érdekes körülmény, hogy a járdára nincs felállítva szokásos mozgássérült tábla a parkolóhely elé. 

kazinczy_u_lathatatlan_mozgasserult_hely19.jpg

Olvasson tovább!

Signal, de nem fogkrém, biztosítás, de nem biztonság

2017.06.30. 09:26 | Homár Hilda | komment

kep-1.jpg

Épp az ilyen sztorik miatt van az embernek az az érzése, hogy a bizosító társaságoknak csak addig fontos az ügyfél, amíg alá nem írja a szerződését. Onnantól aztán eltűnik a kellem és a báj, a határidők megnőnek, a válaszok ritkulnak, a gondoskodás szertefoszlik, és az ember egy szélmalomharcba oltott vesszőfutás közepén találja magát, átkozva a percet, amikor biztonságra vágyott.

Üdv Hilda!

Ügy látszik, ez az év ilyen, sorra küldöm neked a panaszleveleket, mint elégedetlen ügyfél.

Szóval: elöljáróban annyit kívánok megjegyezni, hogy családom minden biztosítása ugyanannál a biztosítónál van, ugyanannál a "biztosítási ügynöknél" megkötve, aki immár több mint tíz éve lelkiismeretesen segít kötésnél, lemondásnál, tanácsadásnál. Éppen emiatt pl. a kötelező felelősség biztosításnál sem szoktam pár ezer forint miatt más biztosítóhoz átcuccolni.

Történt viszont, hogy a korábbi autóm egy olyan kategóriájú autó volt, ahol az éves díjak szórása elég széles spektrumon mozogtak. Noha ennek ellenére is maradtam eleinte még  a megszokott partnernél, az idén tavaszi biztosítási évfordulókor már kissé sokalltam a nagyjából dupla összegű éves díjat, az árlista elejéhez viszonyítva, ezért szétnézve a többi ajánlat között, megpróbáltam egy árban, és hírnévben jónak tűnő (nem egyesület, meg hasonló) biztosítóhoz átszerződni. Így esett a választásom a Signal biztosítóra, ahol az éves díj közel a fele volt az én korábbi biztosítóm évfordulós ajánlatánál.

Olvasson tovább!

"Készségesen visszaírták: szerezzek egy USÁ-s rokont"

2017.06.29. 14:40 | Homár Hilda | komment

samsungfoto.jpg

A helyzet az, hogy a tanulságokat maga Gergő is levonta, ha nem is fogalmazta meg a levelében: a garancia és a szervizelés kérdése nem egy mellékes körülmény, amikor vásárolunk. Ha nincs rá szükség, akkor tényleg megspóroltunk 30 ezret, ha viszont kéne, de nincs, akkor kidobtunk ugyanennyit. Még így is megérheti, lottót is vesz az ember néha. Csak érdemes tudatosan dönteni.

Hello Homár!

Elkövettem azt a hibát, hogy olcsójánoskodtam és a kiszemelt Samsung Gear Fit2 sportkarkötőt nem itthon vettem meg 60+ ezer forintért, hanem az USÁ-ból rendeltem pont a feléért (refurbished darab, 90 napos garival.)

Amikor a 4. hónap használat után az eszköz aksija gyengélkedni kezdett, bementem a frissen nyitott Samsung szerviz pontba (Mammut I.), hogy szeretnék fizetős javítás keretében új aksit venni. 5000 forint helyszíni bírság aka előzetes bevizsgálási díj befizetése után ott is hagytam az eszközt, hogy majd elküldik a központi szervizbe és árajánlattal jelentkeznek vissza.

1 hét elteltével hívnak is, hogy az eszköz a sorozatszám alapján nem EU-s forgalomba helyezésű, így a központi szerviz nem kíván vele foglalkozni, az 5000-et visszakapom.  Erre írok a Samsung amúgy is legendásan béna ügyfélszolgálatának, hogy ugyan már, az usás és a eu-s készülékbe épp ugyanaz az aksi való, javítanák már meg, vagy legalább bontsák fel, diagnosztizálják, mi a probléma, ne pattintsanak helyből le.

Olvasson tovább!

Se gyerekkocsi, se táska nem mehet be a jó szomszédhoz

2017.06.29. 10:18 | Homár Hilda | komment

coop-1.jpg

A helyszíni körülmények ismerete nélkül persze nehéz bármit is mondani az alábbi panasz jogosságáról, de valószínűleg nem egyedi problémát feszeget olvasónk. Falun meg ugye nem úgy megy az, hogy akkor holnaptól a másik boltba járok.

Üdvözletem! 

Egy kis faluban élek. Az egyetlen (kivéve a drága maszek) helyi COOP bolt ajtajára ki van írva, hogy a pénztárnál kell hagyni a táskákat. Ez szép és jó, de a pénztár a bejárati ajtó mellet van. Ha én ott hagyom a táskám, könnyen lába kélhet. Mivel kisgyerekes vagyok, így érthető módon a babatáskát kell ott hagynom. Értékmegőrző, természetesen nincs. A boltban kamera sincs, az esetleges lopásokat figyelve és érzékelő sincs, ami csipogna, ha valaki lopna kifelé menet. 

A másik dolog, hogy babakocsival nem lehet bemenni a boltba.  Ennek több oka is van: 

Olvasson tovább!

Google, a barátunk és pénztárcánk

2017.06.28. 14:20 | Homár Hilda | komment

shutterstock_126239726v2.jpg

A Google Wallet alkalmazás történetében volt már példa arra, hogy kilyukadt a bugyelláris, így érthető okokokból a világ egyik legnagyobb techcége kiemelt figyelmet fordít a biztonságra. Ami tök fontos. Meg tök idegesítő is néha.

Tisztelt Homár!

Ha valaki készít egy Google fiókot, egy csomó mindent automatikusan kap hozzá, ilyen a Google Wallet (Pénztárca) is. Én ezt a funkciót alkalmanként is kis összegekkel használtam, általában egy-egy jobb napomon Facebook játékokban vásárolgattam ezt-azt. Mea culpa azok felé, akik szerint ez ősi román szokás.

Na, mindegy. Ekkor és akkor, kb. egy éven keresztül minden gond nélkül használtam ezt, mígnem egyszer csak egy fizetést a "rencer" visszautasított azzal, hogy gebasz volna, nézzek utána.

Meg is találtam a gubanc okát, hát a Google azt találta ki, hogy szíveskedjek igazolni, hogy én azonos vagyok önmagammal, és erre egy listát kaptam azon dokumentumokról, amelyek beszkennelt verziójával ezt igazolhatom.

Nos, ezen elcsodálkoztam és hosszas levelezés kezdődött köztem, és a Nagy Testvér között.

Olvasson tovább!

Kinyithatja-e a buszsofőr az ajtót hányásmegelőzés céljából?

2017.06.28. 09:18 | Homár Hilda | komment

1091057_05d5391b6f27a27a2e83ae07670db030_wm_1.jpg

Hirtelen nem találtam nyomát, de rémlik valami olyan szabály, hogy a sofőr csak a megállóban nyithatja ki az ajtót, különben ő a felelős egy esetleges balesetért. Mindenestre rákérdezünk a BKV-nél a dologra.

Helló Homár,

Ma reggel az 5-ös busz nagy dugóba került az Astoriánál, és kb 5 perc egy helyben állás után kértem a vezetőt, hogy nyissa ki az ajtót. Ezt ő megtagadta. Ilyenkor szoktam mondani, hogy hányingerem és melegem van, mire felajánlotta, hogy menjek hátra, hogy nyissam ki az ablakot, ha hánynom kell. Később beszélgettünk, állítólag neki 30e forintba kerül, ha kinyitja az ajtót. Mi van, ha tényleg hánynom kell?

Tudnátok nekem segíteni abban, hogy vajon jogszabály rendelkezik-e arról, hogy a buszvezetőtől kérhetem-e megállón kívül, hogy ajtót nyisson, mondjuk dugóban, hosszabb ideje egy helyben, a járda mellett álló autóbusz esetében? Vagy ilyenkor az utasok börtönbe kerültek akármennyi időre?

Köszönettel,

Gergely

UPDATE július 15.

Megjött a BKK válasza:

Tisztelt Szerkesztő!

Köszönjük megkeresését, amellyel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az említett helyzeteket a következőképpen szabályozzuk.

Az utasok le- és felszállása a megállóhelyen történhet. Az ajtónyitást engedélyezni, illetve az ajtókat kinyitni csak a jármű álló helyzetében szabad. Ha rendkívüli esemény történt, a járművezető engedélyt adhat az utasok le- és felszállására a megállóhelyen kívül is. Ha a járművezető utas rosszullétéről szerez tudomást, vagy arról értesítik, a járművet azonnal meg kell állítania, és értesítenie kell a Forgalomirányítást, aki riasztja a Mentőszolgálatot. A megállóhelyen kívül a távműködtetésű ajtókat kinyitni, illetve a nyitásra engedélyt adni csak akkor szabad, ha a járművezető meggyőződött a le- és felszállás veszélytelenségéről. Az utasokat az ajtók kinyitásáról, illetve a nyitás engedélyezéséről, valamint a leszállással járó veszélyekről tájékoztatni kell.

A BKK a szolgáltatásellenőrzési tevékenysége során a jogszerűtlen ajtónyitást ellenőrzi és a szolgáltatóra kötbért szabhat ki.

Üdvözlettel:

Budapesti Közlekedési Központ
BKK Kommunikáció

Végtelen ciklusba került olvasónk, pedig csak 2 koncertjegyet akart venni a Ticketpron

2017.06.27. 16:21 | Homár Hilda | komment

kazuaki-horitomo-monmon-cats-1.jpgEgyszerű, és .... egyszerű. Annyira, hogy úgy tűnik, nem is működik túl fényesen a OTP Simple Paye.  Olyan persze van, hogy a technika átmenetileg megmakacsolja magát. Az viszont, hogy az emiatt beragadt pénz visszaszerzéséért mit kell kiállni, eléggé agyvíz fellforralós.

Helló Homár!

Egy sima jegyvásárlással szívok második hete. Múlt kedden próbáltam a Ticketpro-n keresztül 2 koncertjegyet venni. Az oldal az OTP Simple Pay szolgáltatását használja a vásáráláshoz, ezen keresztül próbáltam vásárolni kártyával, de a rendszer visszadobott, hogy a vásárlás sikertelen Ám a jelzett sikertelenség ellenére azonnal kaptam az SMS-t a bankomtól (Raiffeisen), hogy az összeget levonták a kártyámról. Viszont visszaigazoló mail továbbra sem érkezett arról, hogy esetleg mégis sikerült megvenni a 2 jegyet, szóval ott álltam, hogy se jegy, se pénz.

Hívtam a Simple ügyfélszolgálatot, hogy ilyenkor mi van? Mondták, hogy igen, sajnos hiba volt a rendszerben, de ilyenkor a bankom még nem terheli be az összeget a számlámra, csak zárolja azt. De ők már küldtek is egy igazolást a Raiffeisennek, hogy nem tartanak igényt az összegre, mivel a vásárlás nem jött létre, úgyhogy nyugodjak meg, 1-2 napon belül feloldódik a zárolás, és a pénz ott lesz a kártyámon. Közben neten ránéztem, az összeg tényleg csak zárolva lett, megnyugodtam, vártam.

Egy hét múlva (ezen a hétfőn) újból ránézek a netbankon keresztül a számlámra, az összeg már nincs zárolva, ugyanis könyvelve lett, mint sikeres tranzakció.

Olvasson tovább!

Váratlan ajándék: gyógyszerkönyvi minőségű szivacs

2017.06.27. 10:17 | Homár Hilda | komment

 fe_nyke_p-0005.jpg

Gyógyteákat nemcsak patikában és bioboltokban vagy drogériákban kapni, hanem piacon, 100 forintos shopban, sőt, akár a sarki kisboltban is. Ennek megfelelően a termékek minősége is széles skálán mozog. Kamillatea néven pl. vehet az ember szép, nagyfejű kamillavirágzattal kitömött zacskótól kezdve a faágacskákkal dúsított törmelékig  mindent. Nekem eddig egy dolog tűnt biztosnak: a "gyógyszerkönyi minőség" azért garancia arra, ami a csomagolásban bújik. Hát nem. Ilyen esetben egyébként simán vissza lehet vinni a boltba, vagy írni a gyártóak.

Tisztelt Tékozló Homár!

A Herbária jó minőségű hazai termékei a kedvenceim közé tartoznak, tehát nem áll érdekemben az ismert cég jó hírnevét lerombolni, szimpla fogyasztóként ért a meglepetés.

Nos, a minap szerettem volna egy jó csalánlevél forrázatot meginni. Amint a szűrőbe szórtam ki a csalánt a gyógytea tasakjából, valami oda nem illőt fedeztem fel. Első pillantásra egy másik növény termésének tűnt, de amint kikotortam és közelebbről szemügyre vettem, csak akkor láttam jobban, hogy egy szivacsdarabka az.

Olvasson tovább!

Nekik nincs raktáron a "raktáron" lévő termék, és én bukom az ingyenes kiszállítást?

2017.06.26. 15:16 | Homár Hilda | komment

shutterstock_387005494_1.jpg

A webshopos szabályokról sokat volt szó nálunk. Azt láthatóan egyre több olvasónk tudja, hogy az online vásárlásra más szabályok vonatkoznak, hogy létezik olyan, hogy 14 napos elállási jog, és talán azt is, hogy a rendelés leadását követő automatikus üzenet még nem azt jelenti, hogy létre is jött az üzlet, ezzel adva némi esélyt a netes boltoknak arra, hogy ne kelljen az első véletlenül 3 forintért árult plazmatévé miatt büszkén csődbe menni. Most a webshop témának egy nem teljesen tankönyszerű példája következik. A GVTI válaszának elolvasása előtt, aki akar, válaszolhat néhány kérdésre az esettel kapcsolatban, aztán összevetheti a jogszabályok alapján mondott véleménnyel!

Kedves Homár!

Egy értelmezési kérdéssel fordulnék hozzátok, egy legutóbbi online vásárlási kísérletünk ugyanis olyan fogyasztóvédelmi kérdéseket vetett fel, amelyekre nem tudjuk magunk sem a választ.

A minap a Kutyamánia webáruházból rendeltünk pár apróságot a kutyának. A kosárba tett termékekről meg is jött a visszajelzés (automata visszajelzés a megrendelés leadásáról). Később hívtak, hogy három kisebb tétel nem áll rendelkezésre, azt csak két hét múlva tudják küldeni. Ajánlották, hogy esetleg válasszunk mást hasonló árban. Nem akartunk mást választani.

Utóbbinak azért volt jelentősége, mert a kiszállítás 10 ezer forint felett ingyenes, a kis tételek nélkül pedig nem érte el a megrendelés ezt az összeget. Telefonon is érdeklődtünk, azt szerettük volna, hogy ami van raktáron, azt küldjék ki normál időben, a többire meg várunk akkor két hetet. Ez ment is volna, csak mivel a raktáron lévők összege nem éri el a határt, ezért csak fizetős kiszállítást tudtak ajánlani, jelen esetben ugye mindkét kiszállításra.

Olvasson tovább!

A régi bútort is elszállítja az Ikea, de csak ha kedve van

2017.06.26. 10:27 | Homár Hilda | komment

20154_cosl32a_01_ph125047.jpg

Ugye milyen szép harmonikus ez a szoba, és hívogató a vetett duplaágy? Na, Gergőék lakása egés biztosan nem így néz ki, köszönhetően az Ikea szállítóinak, akik jól otthagyták a régi ágyat, hiába volt kifizetve és az egész vásárlásba belekalkulálva az elszállítása.

Kedves Homár!

Szeretnék veletek megosztani egy történetet az IKEA szolgáltatásaival kapcsolatban, mert mi nagyon megszívtuk velük, hátha más el tudja kerülni ezeket a kellemetlenségeket. Eddig szerettem amúgy az IKEA-t, bár hallottam hogy a minőség csökkent az utóbbi időben, azért még mindig náluk a legegyszerűbb beszerezni a dolgokat, de ezek után biztos hogy többet be nem teszem a lábam hozzájuk.

Az ágyunkat szerettük volna lecserélni, az IKEA-ban pedig megláttuk hogy ha házhoz szállítással kérjük az új bútort, akkor 3000Ft-ért elviszik a régit. 2017.05.28-án a megbeszélt időpontban jöttek is a szállítók, de amint beléptek egyből mondták hogy az ágy nincs szállítható állapotban (igazából ez egy régi típusú ágy, max ketté tudtuk szedni a matracot meg az ágyneműtartót), és majd egy új időpontban elviszik. A dobozokat otthagyták a szobában, a szállítókat ekkor láttuk utoljára.

Olvasson tovább!
süti beállítások módosítása