Tékozló Homár

Ezúttal "Éva" "kért" egy "ilyen" fémkonyhát a Hermina Bautól

2018.02.27. 15:37 | Homár Hilda | komment

hermina_bau_tiltott_komment.jpg

A Hermina Bauról az első posztok több mint 10 éve születtek a Homáron. Akkor még csak a kínos szóviccekre építő reklámjaik és spamjeik miatt kerültek az oldalra. Később az Urbanista már a látványtervek tódításairól írt, mi pedig Michael Fassbender hőszivattyújáról. Utóbbi tulajdonképpen az alábbi probléma alesetének is tekinthető, ami valami olyasmmi, hogy menő külföldi dizájn, - lakberendező és egyéb oldalakról kigyűjtött képek eléggé sajátnak tűnő felhasználása illusztrációként. A módszer elég sokakat kiakasztott már, ők lassan megalapíthatnák a Hermina Bauról Kitiltottak Népes Társasága fb-csoportot is. De mit tehet az, akit ez ennél jobban bosszant?

Kedves Homár!

Szeretném megírni neked, hogy jártam a Hermina Bau-val, bár látom már van történetük nálad. Nagyon rövid leszek:

Lakásokat nézegettem volna itt-ott és fennakadtam az oldalukon, ahol ordított hogy minden kép kamu. Ezért először egy kommentben jeleztem, és belinkeltem az eredeti galériát ahol a képen látható poszt anyaga van. Mellé információnak megírtam, hogy valószínűleg semmilyen Éva nem kért tőlük ilyen konyhabútort, mert ezen linken van és kb a harmadik kép. Tehát köze sincs a Hermina Bau-hoz: https://www.cnceptz.com/high-tech-kitchens/  

Egészen 3 percen belül eltűnt a kommentem és nem tudok privát üzenetet sem írni az oldalnak. Bizonyítékul mellékeltem is neked PrintScreent. Egyszerűen undorító, hogy ezt 2018-ban még mindig meg lehet tenni, mikor az interneten bármit bármikor azonnal lenyomozhatsz és megtalálhatsz.

Jelentettem természetesen az FB-n, de szeretném ha minél többen így tennének és talán jobb belátásra térnének. Az ilyen eseteknek van más útja is? Van olyan magyarországi szerv aki foglalkozik efajta bejelentésekkel?

Üdvözlettel: 

Tamás

Megkérdeztük:

Kedves Tamás!

A vállalkozások kereskedelmi gyakorlatuk során kötelesek tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a fogyasztók megtévesztésére irányul. 

Megtévesztőnek tekinthető az a kereskedelmi gyakorlat, amely valótlan információt tartalmaz, vagy valós tényt olyan módon jelenít meg, hogy megtéveszti vagy alkalmas arra, hogy megtévessze a fogyasztót pl. az áru létezése, kivitelezése, műszaki jellemzői, eredete vagy előállításának módja és időpontja tekintetében, és ezáltal a fogyasztót olyan döntés meghozatalára készteti, amelyet egyébként nem hozott volna meg, vagy erre alkalmas. 

Annak megítélése, hogy a levélben jelzett tevékenység megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak tekinthető-e, az illetékes fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörébe tartozik. Ha a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat a gazdasági verseny érdemi befolyásolására is alkalmas (pl. földrajzi kiterjedése, elért fogyasztók száma miatt), akkor a Gazdasági Versenyhivatal jogosult vizsgálni, hogy az ügyben történt-e jogsértés.

Felhasznált jogszabály: 

2008. évi XLVII. Törvény a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lcsaszar 2018.02.27. 17:43:46

Úgy 15 éve volt egy cikk a HVG-ben a zuglói Hermina Bauról. A cég azóta zavartalanul folytatja ámokfutását. Valaki kideríthetné már, hogy kinek a kijei ezek, hogy rendszerváltásokon átívelhet az "áldásos" tevékenységük.

tsimike 2018.02.27. 20:54:18

No nem mintha védeni szeretném a Hermina Bau-t, szarjon sünt... Ja bocs a süniket védeni szeretném :P De honnan tudja a poszter, hogy egy Éva sem kért ilyen fémkonyhát? Szerintem aki olvas homárt, az úgysem dolgoztat velük, ha meg nem olvas, akkor nem sok értelme volt ennek a posztnak. De ez csak az én meglátásom.

SarahConnor 2018.02.28. 06:16:32

Ahhoz képest, hogy építkezéseket kivitelező cég, egyetlen építkezési fotó sincs kinn az oldalukon. Csupa lakberendezés, design fotók... a sok zombi meg bekajálja és ott dicsérgetik. Az egyik konyha alatt egy kommentelő megkérdezi, hogy ez hány négyzetméteres konyha. Erre a Bau beírja: ha kitalálod, a konyhádból engedünk egy négyzetméternyi árat... Hatalmas trollok, a törzskommentelőiknek meg nem esik le, hogy beállított katalógusképeket nézegetnek hegyek-völgyek, meg fenyvesek közepén fekvő házak belsejéről. Ennyi erővel nézegethetnék a google képkeresőt, mert mind onnan van...

Terézágyú 2018.02.28. 07:57:47

Egy társaság információként ad el hazug, minden alapot nélkülöző reklámokat...???

Hát ilyen létezhet Magyarországon...??? Ezt nem hiszem el...

Terézágyú 2018.02.28. 08:01:05

"valószínűleg semmilyen Éva nem kért tőlük ilyen konyhabútort"

Te jó ég, lehet, hogy xy celebnek se korpásodik a haja valójában???????????? :(((

Terézágyú 2018.02.28. 08:24:31

Mikor tanulják már meg az emberek, hogy a cégek facebook-oldala NEM kapcsolattartás az ügyfelekkel, NEM problémamegoldó közönségszolgálat, NEM információközlés - hanem egyszerűen csak egy reklámozási hely... REK-LÁM!!!!!!

FDToth 2018.02.28. 08:35:01

Eleg sok cikk foglalkozott mar a ‘hermina’ cegekkel. Mindenki benne van mindenben mindennel. Aki rajtuk ketesztul vrsz meg nem letrzo lakast az rosszul jarhat.
Erdemes a kommunikacikjukat megnezni, ebbol sima;ki lehet szruni h mulye tatsasag, aki eurk utsn is szoba all veluk, az megerdemli.
Az mrg h engedik ezt a fajta marketinget, az a magyar jogrendszer szegenysegi bizinyitvanya.

Xezs7 2018.02.28. 09:53:25

És még mennyi ilyen Hermina cég van, csak hogy alaposan megkavarhassák a szart :) Ezt csak úgy találtam most. Nyilván nincs közük egymáshoz, ááá, dehogy:

hvg.hu/itthon/20131224_Zugloi_tarsashaz

Az mondjuk érdekelne, hogy a cikkben szereplő átverteknek mi lett végül a sorsa.

joska61 2018.02.28. 11:27:53

@Terézágyú: Semmikor. Ráadásul helytelenül nem kapcsolattartásra használatos felület. Aki ügyesen használja, az ekként üzemelteti.

Terézágyú 2018.02.28. 11:55:09

@joska61:
"Ráadásul helytelenül nem kapcsolattartásra használatos felület. Aki ügyesen használja, az ekként üzemelteti. "

Igen, biztos van olyan cég, amely erre használja. Létezik ilyen.
A lottóötös is létezik.

Xezs7 2018.02.28. 13:36:54

@joska61: Komolyabb kapcsolattartásra komolyabb cég nem használja. Pl. egy bank maximum annyit fog visszaírni cseten, hogy legyél szíves kérdéseddel felhívni az ügyfélszolgálatot. És nem azért írják ezt, mert szemetek, hanem mert léteznek adatvédelmi törvények meg szabályzások amiknek meg kell felelni. Márpedig Facebookon nem igazán fogod tudni beazonosítani, hogy aki rádcsetelt az tényleg az, akinek mondja magát.

lcsaszar 2018.02.28. 17:03:00

Herminamezővel az a baj, hogy Zugló része, így a zuglói önkormányzathoz tartozik. Lehet kombinálni HB ügyben, továbbá érdemes egy tanulmányi kirándulást tenni Zuglóban, ahol minden épül-szépül. A HB legalább épít valamit.

Xezs7 2018.02.28. 18:10:10

@lcsaszar: Ja, így ennyi, hogy legalább épít valamit? Az nem baj, hogy átveri a vásárlóit, meg hülyének nézi az önkormányzatot? Legközelebb már műszaki engedély se kell, mert legalább épít valamit? Ha összedől az se baj, legalább épített valamit.

szmoker (Homo Trollicus) 2018.02.28. 20:30:12

Jé, ez az a cég, amelyik az Újpalotára vezető Csömöri úton épülő (Hermina Happy Land?) házat 2-3-4 éve nem képes befejezni? Több mint egy évig tartott mire az ablakok bekerültek, azóta semmi. Ez tavaly vagy azelőtt volt.
Komolytalan.

Gour 2018.02.28. 23:33:58

Kivitelező barátomat kérdeztem a Hermináról, felnevetett és elmesélte, hogy összeollózott képekből tesznek fel hírdetéseket és semmi köze nincsen a valósághoz a reklámnak.

Vacskamati69 2018.03.01. 05:21:29

Én azt röhögtem a szövegükben, mikor azzal hülyítették a leendő vevőket, hogy a lakás szellőző berendezése 100%-os O2-t juttat a légtérbe...

dhrbikes 2018.03.01. 07:14:39

@Gour: melyik reklámnak van köze a valósághoz? :D

Norbi5 2018.03.01. 08:23:57

Vagy kutya nagy szerencséjük van vagy a tűz közelében vannak, mert publikus weboldalon lopott képekkel viszonylag hamar be lehet bukni. Én egy valahonnan kiollózott térképszelvényt tettem be a cégem honlapjára anno, a székhelyünk megjelölésével, egy hónapon belül jött a megkeresés, hogy vagy azonnal eltávolítjuk vagy pereskedés lesz, mert jogtalanul használjuk. Azóta már tudom, attól, mert nyilvános oldalon van egy kép, nem lehet szabadon felhasználni hacsak nem Creative Commons CC0 a jogállása.

kvp 2018.03.01. 10:05:12

Ez ugyanaz a ceg? Ugyanis ha igen, akkor sokkal nagyobb bajok is vannak veluk...
index.hu/gazdasag/2016/12/14/bibor_utca_zuglo/

Medgar 2018.03.01. 10:25:05

@Norbi5: Szólni kell a jogtulajdonosnak, ő teheti meg a megfelelő lépéseket. A borítóképüket innen lopták: www.wernerfield.com/project10.html

De az összes "munkájuk" egy-egy lopott képböl áll...

para_noir 2018.03.01. 11:37:49

@Terézágyú: oké, de azt ugye tudod, hogy a reklámokra is vonatkoznak szabályok? Ha én például háromlábú székekkel kereskedek, akkor nem reklámozhatom a termékemet négylábú székként, mert az egyszerűen nem igaz, megtévesztő és hamis. Netről lopkodott fotókkal hirdetni az akármilyüket egyszerűen nem szabályos, és nem is törvényes, hiába R.E.K.L.Á.M.

Nancsibacsi 2018.03.01. 12:11:34

Ingatlanosok is raknak fel 1-1 full stock fotós albérletet/lakást, aztán amikor felhívod őket, akkor "az már sajnos elkelt, de mutatunk helyette egy putrit a Hős utcában, kétszerannyiért". Szóval igen: a cégek mindent megengednek maguknak - konkrétan hazudnak is - azért, hogy felhívd őket. Mert ha már egyszer felhívtad, akkor megpróbálhatnak lyukat beszélni a hasadba.

Hasonlóan idegesítő a raktárkészlet nélküli (webes, félwebes) bolt. Akartam venni csempét, kinéztem egy helyen. Már eleve nem lehetett megrendelni, szóval csak katalógus oldal, de sebaj - majd én elmegyek az "áruházba", és megveszem ott. Az áruház egy nem túl nagy fűtetlen csarnok, benne minden csempéből pontosan 1 db. Itt felveszi a megrendelést 2 didergő alkalmazott, elkérik az előleget, és becsszóra 2 hét múlva ott a csempe - de ha nem, hát majd 3 hónap múlva, vagy mikor éppen ilyen esik le a kamionról: lényeg hogy az előleget már kifizetted. Hát köszönöm szépen. Az ilyen minek van? Csak foglalja a jó helyeket az árukeresőn.
Nyilván én vagyok a balf.sz, mert elmentem oda, de hát honnan a p.csából tudjam, hogy 200, és nem 1000 nm a hely, és nem raknak fel minden csempeminta fölé egy raklapnyit belőle, mint mondjuk az Obiban (ahol végülis megvettem, 20%-al többért, viszont határozottan létező terméket).

mindenfoglaltmár 2018.03.01. 12:12:12

A Hermina BAU-val pontosan úgy jártam, mint a levél írója. De ezt az előzte meg, hogy laktam egy lakásukban, ugyan csak albérlőként.
Amit tudni kell:
1.) Valós a hír, hogy nincs lakhatási engedélye a lakóknak! Elvileg el sem tudják adni a lakásukat. A zuglói önkormányzat hajlandó közbenjárni ill elintézni minden engedélyt de ehhez a lakók 100%-os hozzájárulása kell. Mivel valós problémák vannak, így 2 évvel ezelőtt 2 tulaj nem járult hozzá az engedélyhez, aminek az lett a következménye, hogy szégyenfalat hoztak létre a társasházban, névvel megjelölve. A kommentek nem voltak szívélyesek rajta.
2.) A lakásokat egyszerű és olcsó anyagból építik. Semmi extra nincs benne. Ócska nyílászárók vannak, a falak alig szigetleik a hangot.
3.) A bérelti szerződés a legszemetebb dolog, amit valaha láttam. Ha nem lettem volna megszorulva, nem írom alá de senkinek nem kívánom, hogy bármi probléma adódjon a lakásban, míg ott van. Aláíratják a bérlővel, hogy a lakás értékének megfelelő összegig, a saját vagyonával felel!
Én is felkommenteltem és belinkeltem, hogy miért kamu az egész, sőt jelentettem is de mindhiába....
Szerintem nem érdemes rugózni ezen, egyszer csak belebuknak....

Bikli néni 2018.03.01. 12:45:07

Pár évvel ezelőtt egy magát N. Lászlónak nevező tag meg a társa az akkor még létező apródon hirdetett pécsi kiadó ingatlanokat. Nagyon szép képek voltak, ráadásul a piaci ár alatt kínálták a lakást. Megnéztem az egyik ilyet a Google képkeresőjével, és egy debreceni lakásból, egy ablakos referenciafotójáról meg egy bútorasztalos honlapjáról lettek összeollózva a képek.
Fel is hívtam a faszit, elcsevegtem vele a lakásról, hogy megnézném meg ilyenek, áradozott róla percekig, aztán megkérdeztem, mégis milyen lakás ez, mert szerintem nemlétező, lopott képekből összerakott kamu hirdetés. Hebegett valamit a titkárnőjére hivatkozva, hogy biztos az kavart el valamit :D, aztán többet fel se vette se ő, se a társa nekem a telefont. Többször is jelentettem őket az apródnak, linkeltem az eredeti képeket, mert egy rakat hirdetés futott a nevükön, és mind hamis volt, igazit nem is találtam, szóval azt se értem, mi volt ebben a biznisz.
Az apród meg cseszett törölni a hirdetéseket, annyit csinált, hogy a kamu képeket levette. Máig nem értem, mire volt ez jó.

BéLóg 2018.03.01. 13:21:02

Ezer éve le vagyok tiltva ugyanezért a Hermina Baunál.

BéLóg 2018.03.01. 13:31:37

@Medgar: KÖSZÖNÖM. Intézkedtem.
Ez a Wernerfield egy baromi gyönyörű projekt! Btw.

Terézágyú 2018.03.01. 15:09:52

@para_noir:
"oké, de azt ugye tudod, hogy a reklámokra is vonatkoznak szabályok?"

Tudom. És azt is tudom, hogy nálunk semmi nincs betartva...

Úgyhogy legyen a felhasználó okos

Ansys 2018.03.01. 15:29:12

Én is ugyanígy jártam 1-2 éve. A pont az "i"-re egyébként az, hogy a mosolygós középvezető úr a profilképen is egy elég népszerű stockphoto-ról van.

Xezs7 2018.03.01. 16:55:48

@mindenfoglaltmár: Pontosan mi miatt nem járult hozzá a 2 tulaj ahhoz, hogy az önkormányzat eljárjon? Érte volna valamilyen hátrány a házat, ha ez megtörténik?

Xezs7 2018.03.01. 16:56:59

@Bikli néni: Valószínűleg valami előleget akartak kicsikarni a gyanútlan áldozatokból.

Jude 2019.03.07. 15:59:16

@Terézágyú: És ha maga a kormány tesz ilyet az egész országgal, akkor hol nyújtsuk be a kártérítési igényt?
süti beállítások módosítása