Tékozló Homár

Ki és hogyan kérhet kártérítést, ha a posta elhagyja a csomagot?

2018.03.07. 13:37 | Homár Hilda | 36 komment

img_20180104_202016.png

Szegény Magyar Postát irtó sokat ütöttük már, ami nem csoda, tekintve, hogy nincs olyan hét, amikor ne jönne 3-4  levél velük kapocslatban. Ez a szám a karácsonyi időszakban duplájára emelkedett, és bár a téma aktualitása miatt az oldalon is többet foglalkoztunk velük, egy csomó panasz nem fért ki az oldalra. Többek közt az alábbi levél sem, ami most sem a "Na, megint elhagyott egy csomagot a posta!" közös szörnyülködés miatt kerül ki, és mégcsak nem is a "kimutatni nem tudjuk, elveszettnek tekintjük" bikfanyelven élcelődésből, hanem az mindezeknél sokkal fontosabb és hasznosabb"Ki és hogyan kérhet kártérítést, ha megtörtént a baj?" okán.

Kedves Tékozló Homár!

Csak egy kérdésem van: Normális az, hogy ha külföldről jön csomagom, akkor abban a pillanatban, hogy a Magyar Posta átveszi, egy szerencsejáték lesz az, hogy megérkezzen? Ha nyerek, nyerek, ha nem... nos, nekik akkor sincs semmilyen felelősségük, a feladó köteles kárpótolni. Akkor is, ha konkrétan a Magyar Posta hibája, hogy "elveszett" a csomag.

Rendeltem külföldről egy digitális rajztáblát - akciós volt, tehát én kevesebbet fizettem a tárgy valós piaci értékénél (elvileg. :D) Vártam, vártam, néztem is a nyomkövetést, de a feldolgozásnál megakadt. Gondoltam, várok még egy picit, közeleg a karácsony, megminden, de már minden, ezzel egy időben rendelt cuccom megérkezett, ez még mindig sehol.

Felhívtam őket, illetve küldtem az ügyfélszolgálatnak is levelet. Mivel a nagykőrösi postára érkezett volna, őket is felkerestem, hátha mégis ott van, csak nem vették észre. De nem volt szerencsém. Viszont annyi plusz információt megkaptam, hogy a csomag november 25-én elhagyta Budapestet. Azután semmi információ. Az ügyintézőtől 30 napos határidő hírét kaptam. Ezt teljesítették is, a mai napon megtudtam, hogy nekik, mint levél- és csomagküldő szolgáltatás édesmindegy, hogy eltűnik-e a csomag, vagy sem.

screenshot_20180104-195648.png

Majd kifizet a feladó. Hát igen.

Az remek. Csak hogy ha újra meg akarom venni a terméket, akkor vagy ráfizetek, vagy kivárom, amíg megint akciós lesz. Nekik meg lett ingyen egy digitális rajztáblájuk. Vagy ott rohad valamelyik kuka mélyén Budapest határában. Ki tudja.

Normális ez így? Vagyis hát... itt normális. De elvárható?

Üdvözlettel:

Barbara

Lássuk, akkor a választ a címben feltett kérdésre:

Kedves Barbara!

  • A nemzetközi viszonylatba feladott, valamint a külföldről Magyarországra érkező küldemények elvesztésével kapcsolatban a posta a jogszabályokban, nemzetközi szerződésekben és az általános szerződési feltételekben meghatározott szabályok szerint kártérítési felelősséggel tartozik.
  • A kártérítési igény érvényesítésére alapvetően a feladó jogosult. Ez alól a vonatkozó szabályok kivételeket állapítanak meg.
  • A címzett jogosult a kártérítési igény érvényesítésére, ha a feladó írásban lemond a kártérítési igény érvényesítéséről a címzett javára vagy a címzett bizonyítja, hogy a csomagban található terméken tulajdonjogot szerzett. Ez utóbbi igazolása a termék vételárának kifizetését tanúsító számlamásolattal törtéhet és csak abban az esetben, ha a küldeményhez nem kapcsolódik a címzett által a kézbesítéskor még fizetendő további díj.
  • A kártérítési igény a küldemény feladási napjától számított hat hónapos jogvesztő határidőn belül érvényesíthető, a postához címzett írásbeli bejelentéssel. A bejelentéshez mellékelni kell az üggyel kapcsolatban rendelkezésre álló valamennyi okiratot. A posta a kártérítés összegét Nemzetközi Valuta Alap elszámolási egységben határozza meg, kivéve az értéknyilvántartás többletszolgáltatással feladott küldeményeket. A kártérítési igényt a szolgáltató 30 napon belül köteles elbírálni, amely határidő indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható.
  • A címzett tehát csak a vázolt szabályok szerint tud kártérítési igényt érvényesíteni a postával szemben, amelynek elutasítása esetében a fogyasztó választása szerint az illetékes békéltető testülethez vagy közvetlenül a bírósághoz fordulhat.

Felhasznált jogszabály:

2012. évi CLIX. törvény a postai szolgáltatásokról 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konyvtaroslany 2018.03.07. 13:42:14

Ha jól emlékszem, akkor pont ezt kibeszéltük a postán elveszett legdrágább cuccról szóló bejegyzésben.

hardwork · http://hardwork.blog.hu 2018.03.07. 13:42:47

nincs kommet se, mindenki Bécsbe ment?

Darth Revan 2018.03.07. 14:56:09

Altalaban ilyen esetben a felado (jobb helyeken) felajanlja, hogy ujra kuldi az arut vagy a penzt fizeti vissza.

Terézágyú 2018.03.07. 15:01:04

@Darth Revan:
"Altalaban ilyen esetben a felado (jobb helyeken) felajanlja, hogy ujra kuldi az arut vagy a penzt fizeti vissza. "

Vagyis a posta megússza?

Darth Revan 2018.03.07. 15:07:22

@Terézágyú:
a posta a feladonak karteritest fizet
kiveve ha sima kuldemenykent lett feladva - abban az esetben a posta megussza

Pórnhab 2018.03.07. 15:35:46

Hát ez így megy,a ferihegyi csomagfosztogatókat is csak akkor kezdték keresni amikor valami ismertebb sportoló nőszemély cuccát lopták el...ez az egész posta mehetne a darálóba a mávval és a hasonló ingyenélő majmokkal együtt...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.03.07. 15:42:56

@Terézágyú: Nekem újraküldte, az is eltűnt. Akkor visszfizette. Valamelyik postásnak meg azóta van két divatos, női pulcsija, S-es méretben. Remélem, a rák lefogyasztja annyira, hogy bele is férjen.

rarabel 2018.03.07. 15:55:22

Sorsjegyet, lakásbiztosítást nem ajánlottak?
Szoktak pedig...
A főpénztárakban hamarosan kupleráj is nyílik majd.

Terézágyú 2018.03.07. 16:15:05

@Csokis: @Darth Revan:

Ezért kérdezem, hogy igen, a feladónak van joga kártérítést kérni - de valóban szoktak is kérni kártérítést ezek a külföldiek, akiknek elveszett az elküldött csomagjuk?
Vagy nem is kérnek, elkönyvelik veszteségként?... Mert akkor a posta megúszta...

turbo2 2018.03.07. 18:07:54

Viszont már legalább ki se hozzák a csomagokat....
Menj be érte köcsög..Bár a feladó kifizette a kézbesítést....
Kihozták az értesítőt, hogy csomagom érkezett , na fasza irány a posta... 2 órát keresték....
A piacon ez a szar posta 1 hét alatt megdöglene.

uns97 2018.03.07. 18:58:39

@Pórnhab:

".ez az egész posta mehetne a darálóba a mávval és a hasonló ingyenélő majmokkal együtt..."

nyugi nem fog... be van itt betonozva minden. Változás ? Alig észrevehető, vagy még rosszabb, simán romlás. Posta, MÁV, BKV, minden aminek a legkisebb köze is van az államhoz ilyen. S egyre több ilyen van/lesz. (újra, mert az kell nekünk ... :D) Minek is lenne javulás ? A vezetésben (hozzánemértő) haverok, a melósok meg szarnak bele - mindenhol.

Darth Revan 2018.03.07. 20:56:35

@Terézágyú:

nyilvan, ha nem a sajat zsebuk ellensegei, akkor kernek akrteritest

aemberek (törölt) 2018.03.07. 21:17:49

ez olyan szép, már-már lírai:
"... jogosult átvevő részére történő kézbesítését kimutatni nem tudjuk, ezért elveszettnek tekintjük"
Mehetne diplomáciai szolgálatra, pl milánóba konzulnak a szerző ahelyett, hogy a postán dolgozik.

röviden:
ellop... izé, "belföldi feldolgozásra továbbítva", de hát pesten még megvót, biztos leesett a teherautóról

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.03.07. 21:53:04

Még mielőtt kapásból – és divatból – fikázza valaki a postát, meg kéne nézni, hogy az összes kezelt küldeményből hány darab vész el! Nem biztos, hogy a többihez képest nagy ez a szám... Több ezer küldeményt küldtem-kaptam a hazai királyi postával, jóval az elviselhetőség alatt van a fenti hibaszázalék. Azt is figyelembe kell ám venni, hogy per pillanat nincs elég postás sem. Ráadásul ma már a csomagok száma ő, nem e leveleké...

Esetemben most egyébként éppen a kapitalista-nyugati-mindenagyonszépésjó-megnemmagyartehátcsakjólehet DPD _német_ leányvállalata vitt ki egy 100 000 Ft-os csomagot a valós címtől 156 utcával arrébb, és _át is adta_ egy ismeretlennek. Panaszt beadtam, persze, azóta tojnak a fejemre. Na, @Pórnhab: @turbo2: @uns97: erre varjatok fikázós gombot!

2018.03.07. 23:54:17

Most jó postásnak lenni! Egyre több ember küld vagy rendel kütyüket, telefont, tabletet, drónokat, ruhákat, miazmást külföldről. Lehet fosztogatni.

faszpinageci 2018.03.08. 00:22:55

Ebből mikor lesz majd valami ügy végre?! Sorozatban lopnak ezek a gciputtony postások, teljesen pofátlanul aláírják maguknak olvashatatlanul az átvételi könyvet, a cuccot meg zsebre teszik. Az meg senkit se érdekel, hogy elvileg igazolványt kelett volna kerni az átvételkor, amit nyilvánvalóan nem kért, mikor magának ellopta a cuccot. És ez így tök oké ebben a büdös, fostos országban.

M1nd3gy 2018.03.08. 00:23:30

Beszántani az összes büdös postát és behinteni sóval a helyét, már húsz éve meg kellett volna ezt tenni, de ma sincs késő...
A csomagszállítás már régóta megoldott, a papír alapú levelet kiváltja az elektronikus, a csekk kőkorszak, lehet utalni illetve már mindent ki lehet fizetni online. Faxot meg küldjön a császár előd.. Minek van szükség még mindig a postára?
Naugye.

Pórnhab 2018.03.08. 05:59:37

@Fotósképző: mi az elviselhető szint?!magyarul neked belefér ha néhány csomagod "elveszik"?ha a nyomonkövetés nem kamu az utolsó ismert vonalkódleolvasott helytől vissza lehetne követni h ki lopta el...nekem is van problémám a futárokkal ,mert it is eljátszák a "nemvoltotthont" h haladjanak de olyan h "elveszett" csak a postával volt...

tsimike 2018.03.08. 07:17:52

Szerintem kérjük meg Babos Timit, hogy rendeljen valamit Kínából, postai kiszállítással, aztán írjon egy Facebook posztot, hogy eltűnt a csomagja, hátha oda is kivezényelnek egy pár rendőrt és meglesz az elkövető... A viccet félretéve, úgy néz ki hogy a szerencsésebbek közé tartozok, mert még semmi sem tűnt el amit rendeltem. Mondjuk párszor az előfordult régebben, hogy küldött ajánlott levelem nem érkezett meg a címzetthez. Töltöttünk ki tudakozványt vagy mi a neve, de a vége az lett, hogy elküldtem újra, vagy elvittem személyesen.

Terézágyú 2018.03.08. 07:52:42

@Darth Revan:
"nyilvan, ha nem a sajat zsebuk ellensegei, akkor kernek akrteritest "

Ez a te véleményed, de simán elképzelhető, hogy egy külföldi illető, vagy egy külföldi kisebb cég nem fog pereskedni, levelezgetni a magyarpostával, hanem simán lenyeli a veszteséget. Vagy ha nagyon begorombul akkor kiirja a weboldalára, hogy a magyarpostával magyarországra nem szállíttat és kész...

Terézágyú 2018.03.08. 07:54:43

@tsimike:
"úgy néz ki hogy a szerencsésebbek közé tartozok, mert még semmi sem tűnt el amit rendeltem."

De jóóóó :))))

"Mondjuk párszor az előfordult régebben, hogy küldött ajánlott levelem nem érkezett meg a címzetthez. ... a vége az lett, hogy elküldtem újra, vagy elvittem személyesen."

Akkor mégsejó :((((

tsimike 2018.03.08. 08:15:41

@Terézágyú: minden éremnek két oldala van. :)

Tudod Te azt jól! 2018.03.08. 08:50:03

@tsimike: szerintem három.
Hogy témábavágó is legyek: Aranyos a kiskapu a rendeletben: a címzett is keresheti a csomagját, ha igazolja a tulajdonjogát,(pl szlával) és nincs semmiféle további fitetési kötelezettsége a csomaggal kapcsolatban.
Ezexerint, ha értékesebb dolgot rendeltem, vámkezelték a terméket, közöm nincs csomagomhoz, hiszen fitetési kötelezettség keletkezett rajta? Vagy kifizetema vámot, és UTÁNA lopják el?

Lesből Támadó Szárítókötél 2018.03.08. 10:14:21

Nem értem a posztert.

A becsatolt értesítőben is egyértelműen benne van, hogy a címzett is kérhet kártérítést, amennyiben a rendelt cucc árát és szállítási költségét előre kifizette (azaz kézbesítéskor semmit sem kell fizetni), és ezt tudja is igazolni. Gereblyézze össze a rendelés során keletkezett emaileket, és küldje el a postának.

Lesből Támadó Szárítókötél 2018.03.08. 10:24:22

@Tudod Te azt jól!:

Faszkorbács jár mindenkinek, aki a tényleges jogszabályszöveg ismerete nélkül jogászkodik.

50. § (2) A címzett [...] kizárólag abban az esetben jogosult a kártérítési igény érvényesítésére, ha:
[...]
c) a 41. § (5) bekezdésben meghatározottak alapján a postai küldeményt a címzett tulajdonának kell tekinteni.

41. § (5) [...]A postai szolgáltató a postai küldemény címzetti tulajdonlásának bizonyításaként köteles elfogadni, ha a címzett rendelkezésére bocsátja a távollévők között kötött szerződésről a vállalkozás által a jogszabály alapján részére mint fogyasztónak adott, a termék adásvételével kapcsolatban ellenszolgáltatásként megfizetett teljes összeget is tartalmazó visszaigazolást és a postai küldeményhez nem kapcsolódik a címzett által a kézbesítéskor még megfizetendő további díj.

2. § 20. pont: kézbesítés: a postai szolgáltató által elvégzett azon tevékenység, amely során a postai küldemény a postai szolgáltató hálózatából, illetve személyes felügyelet alól az átvételre jogosult személy részére történő átadással vagy levélszekrénybe, továbbá egyéb, a küldemény kézbesítésére alkalmas eszközbe történő elhelyezéssel kikerül;

Akkor most már ugye egyértelmű, hogy a vámkezelés miért nem minősül kézbesítéskor megfizetendő további díjnak?

Terézágyú 2018.03.08. 10:34:42

@Lesből Támadó Szárítókötél:
"Akkor most már ugye egyértelmű, hogy a vámkezelés miért nem minősül kézbesítéskor megfizetendő további díjnak?"

Persze, hogy egyértelmű. Ki az a hülye, aki nem érti a magyar törvények/szabályozások megfogalmazásait?????

Thule 2018.03.08. 14:33:22

@Terézágyú: A külföldi feladó nem a Magyar Postával van jogviszonyban, hanem a saját országáéval. Tehát ebben az esetben mivel egy szingapúri küldeményről van szó, a feladó a címzett tájékoztatása alapján (helló feladó, a küldeményt nem kaptam be) beballag a saját szingapúri postájára és indít egy tudakozványt. A tudakozvány eredménye az lesz, amit mi is látunk a nyomkövetésben, hogy a küldeményt nem a szingapúri posta hagyta el, nem is a légi szállításért felelős cég, hanem itt tűnt el, Magyarországon. Tehát a szingapúri posta kifizeti a saját szabályzata szerint a szingapúri feladónak a feladási díjat + esetleges kártérítést, majd ezt az összeget bevasalja a Magyar Postán a belső, postarendszerek közötti kapcsolatokon keresztül. Pl ezen a rendszeren keresztül megy az is, hogy a te Magyarországról Amerikába küldött küldeményed után a Magyar Posta mennyi pénzt küld el az amerikai postának, hiszen a teljes díjat itt szedték be, Magyarországon de a szolgáltatás országokat érint, az amerikai posta a kézbesítést nem ingyen végzi, azt abból a pénzből fizetik, amit itt te itt a postásnéninek kifizettél.

Thule 2018.03.08. 14:34:53

*nem kaptam meg :D

.Manyecska 2018.03.08. 15:01:13

hohóóóó a Kikából az Obi hód a postára költözöt?? :D:D

Tudod Te azt jól! 2018.03.08. 15:50:53

Jajj, maradjunk már csendben! Szegény Hilda nem jut szóhoz, és ezért nincs újpost.
A végén még ez lesz a hétvégi!

.Manyecska 2018.03.08. 20:51:20

Dear Posta, másodszorra pattanok vissza mert nem adnak ki utazási igazolványt csak a címzettnek hádde mééér nem mondták ezt először..? ? Fakk. Osztán megjön az exférjem súlyadója is mint feleség kellett átvennem lévén még az a nevem van használatban rendkívül jól szórakozik basszameg.:D EZT sosem bocsájtom meg a postának!!

otgorbebogre 2018.03.10. 19:08:20

@Fotósképző: japanban egy alkalommal a csomag utkozben megrongalodott es ket postast kuldtek ki az ajtom ele hogy hajlongva bocsanatot kerjenek hogy a fontos dolgaimban kar keletkezett.

Darth Revan 2018.03.11. 07:19:51

@Terézágyú:

pont a kisebb eladok nem fogjak benne hagyni a penzuket
es nem kell pereskedniuk, plane nem a magyar postaval, hiszen ok a helyi postan adtak fel, toluk fognak karteritest kapni

Permetező 2018.03.11. 19:04:14

@otgorbebogre: orulhetsz hogy nem lett ott elotted ongyilkos, a japok ilyenek

lobster thermidor 2018.03.12. 15:43:26

@otgorbebogre:
Na jó, de azok nem is európaiak, Japán az elmaradott Ázsiában van. Nálunk, egy polgári demokráciában egyenes derékkal élhet minden ember, már nem kell egy kézbesítőnek sem földig hajolnia a másik ember előtt, nem úgy a feudalizmusban leragadt japánoknál.

Kovács Lászlo 2019.03.22. 13:16:21

Èn úgy jártam a minap hogy kaptam a kèzbesítömtől egy èrtesítőt hogy megèrkezett a levèl csomagom ès bementem hogy átvennèm erre közöltèk velem hogy egy ugyan az a szemèly akit úgy hívnak mint èngem át adták neki a levèl csomagot de a cím az más volt szóval nem egyezett aláírás semmi a nő aki kiadta más címzettnek nem nèzte csak azt hogy stimmel a nèv oszt kèsz kiadta a levèl csomagokat ès nem lett meg a levèl csomagom nem adta vissza akit úgy hívnak mint N èngem akkor most ők hibáztak a postán aki más címmel rendelkezett ugyan azaz ember akit úgy hívnak mint èngem kiadta akkor most hová forduljak kártèrítèsèrt ami az ők hibájukbol származott??
süti beállítások módosítása