Tékozló Homár

Magyar házba magyar tégla, magyar ember jól megszívta

2018.06.07. 14:10 | Homár Hilda | komment

20180505_132819.jpg

Az építkezés, lakésfelújítás mindig is pénztárca, idegrendszer és kapcsolatpróbáló időszakot jelentett a merészen belevágók életében, de ami az elmúlt években ezen a területen zajlik, az tényleg elkeserítő. Visszasírjuk az ökölszabályt, miszerint jó, olcsó és gyors szolgáltatás csak a mesében létezik, mert régebben azért jó eséllyel elégedett tudott lenni a végén az ember, ha az elvárásait kettőben maximalizálta. Ma az építőiparban valaki vagy jó vagy olcsó vagy gyors - vagy egyik sem. (Esetleg tök mindegy, hogy milyen, mert külföldön tevékenykedik.) És ez csak az szakikérdés, az építőanyagok beszerzéséről és minőségéről, a tervezési és hivatali engedélyeztetési folyamatokról még nem is beszéltünk.

Olvasónk mindennek ellenére belevágott a nagy projektbe. A falazásnál nem jutott tovább.

Tisztelt Tékozló Homár, 

egy rémtörténetet szeretnék elmesélni illetve ezzel kapcsolatban tanácsot/segítséget kérni eme hasznos blog olvasóitól. Sajnos volt mit leírni és a terjedelemre tekintettel megértem ha visszautasítja a publikálását. De ha van esély rá hogy kikerülhet az oldalra, kérem hogy rövidítés nélkül, teljes terjedelmében tegye meg mert megítélésem szerint csak így lehet átfogó képet alkotni az elmúlt másfél hónapunkról.

Tavaly kezdtük el álmaink házát építeni,de a szakemberhiánynak köszönhetően csak az alap/szerelőbetonig jutottunk. Szerkezet-kész állapotig megrendeltük a szükséges építőanyagot és vártuk a tavaszt. A Tüzépen az eladó biztosított minket arról hogy a Mályi Tégla Kft - Porobrick elnevezésű 30-as NF téglája is van olyan kiváló, mint a WIENERBERGER Porotherm téglája, ezért hogy támogassuk a magyar ipart, - és mert a csomagolás és a szállítás  díja(és nem a tégla darabára!!) százezrekkel volt kedvezőbb a Porotherm díjától – megrendeltük a szükséges mennyiséget a Mályi téglából. Az első szállítmányt idén márciusban rakták le a helyszínre és már akkor, a raklapokon látszott az a hátrányos minőségbeli különbség ami úgy általában a magyar termékeket jellemzi. Egyenetlen oldalak, lepattogzott élek és sarkok, kidolgozatlan/megmunkálatlan felület jellemezte a raklapokon található téglákat de nem reklamáltunk hivatalosan, mert nyilvánvalóan töröttet nem találtunk köztük az esztétikai hibákkal meg megbékéltünk volna, hisz úgyis eltakarásra kerül majd mindkét oldalról. HIBA VOLT.

Egyébként meg minden egyes raklapon ott volt az I.kategóriájú minősítést igazoló tanúsítvány, melyet ugye évente elméletileg felülvizsgáltatnak, ellenőriznek és bármilyen apró megfelelőségi kritérium eltérésénél azonnal jelzik a fogyasztók és a megfelelő hatóságok felé. HAHAHA… na persze. De miért is kételkedne az egyszerű polgár a Magyar építőipart  szabályzó és ellenőrző szerveiben hogy értik a munkájukat, és tehetségüket az építkezéshez is elég hülye bátor kisember szolgálataiba állítják, bármibe kerül is az??!

A kőművesek idén áprilisban el is kezdték a falazást, és pár hét alatt a végére is értek….azaz csak majdnem. Az E-gerendás vasbeton födémet Májusban kellett volna rátenni a falazatra, de annak 90%-os készültségénél arra lettünk figyelmesek hogy a már beépített téglák elkezdtek nagy számban szétrepedezni. Előbb csak hajszálrepedések majd később fél centi széles nyílások jelentek meg a látható felületek nagy részén. Nem értettük, és a felelős műszaki ellenőrünk is csak széttárta a kezét. A kivitelező úgyszintén. A statikusunk  - amikor felhívtuk hogy kellene a segítsége  - csak annyit nyögött a telefonba hogy „mi történt? elbasztátok?”  -innen is jelzem: NEM, nem basztuk el! Inkább csak ÁTBASZTAK. Úgy jó MAGYAROSAN..

A sok munkára hivatkozva egyébként csak 3 héttel később tudott volna jönni. Kerestünk mást..

 Felhívtuk a Tüzépet(Nyíregyházi Farm Tüzép) és percek alatt leráztak hogy írjuk le mit akarunk és szólnak a gyárnak. Egy hét múlva eljött a „gyár területi képviselője” csinált vagy 5 képet, a garázstól többet nem is látott.  Úgy kb.10 perc alatt ő is lerázott minket azzal, hogy látja hogy mi a problémánk, másodosztályú téglát kaptunk a tanúsított első osztályú helyett. De mivel már be lett építve, sírhatunk itt neki naphosszat de előrébb nem leszünk. Írjuk le egy e-mailben mit akarunk, és majd tolmácsolja a főnökének. Mikor jegyzőkönyv felvételét javasoltuk neki a látogatásáról, lenéző mosollyal biccentett hogy olyat ŐK nem szoktak. Sőt ha túl sokat akadékoskodunk, mindent vitatni fognak majd a bíróságon és szépen elbújnak majd a jogszabályi környezet mögé. Mert az amúgy is nekik kedvez. De persze nekik a megegyezés a cél, ezért írjuk le mit akarunk. Itt jegyeztem meg neki hogy csalódottak vagyunk, mert egy állítása szerint “Európai minőséget” produkáló MAGYAR cégnek szerintünk illene egy Európai minőségű és mentalitású ügyfélkezelést is kialakítania. Hát ez nem az volt..de igazából mindegy is.

Amíg ez a “gyári bohóc” meg nem jelent az ajtónkban, nem is akartunk igazából semmit. Csak hogy egy értelmes, hozzáértő ember együtt érezzen, és szakmaiságának minden erejével és tudásával megnyugtasson, hogy túlreagáljuk a problémát és teljes biztonsággal folytathatjuk az építkezést mert nem fog összedőlni a ház ha ráteszik azt a több tíz tonnás födémet. És persze továbbrepedni sem fog a kész falazat és nem kell majd 5 év múlva kiköltöznünk a kertbe vagy a híd alá, mert statikailag elérte azt a határértéket ahol már nem feltétlenül biztonságos. Viszont a cirkuszi mutatványa során feltett egy pár olyan gyanús kérdést, ami még nekünk is szemet szúrt hogy ezt vajon miért tartotta fontosnak megkérdezni.

 Végül megírtuk a levelet amit kért, de előtte éjszakákat töltöttünk fórumokon, hívtunk fel szakértőket az ország minden részéről, faggatunk statikusokat ilyen irányú tapasztalataikról és jutottunk el végezetül az ÉMI, Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKFT-hez. Saját pénzből kértünk vizsgálatot, aminek az eredményére várunk, de nincsenek illúzióink. A mintavétel végző kolléga tapasztalatból mondta, hogy sokkal szarabb téglát is látott már és az is megfelelt a törésteszten.  Persze szigorúan laborkörülmények között. Mint a Volkswagen dízelautói a károsanyag kibocsájtás tekintetében. A laborban kiváló de valós körülmények között köszönő viszonyban sincs a az elvárt adatokkal.

Szóval megírtuk a kért levelet, ahogy azt a területi képviselő  kérte, viszont ekkor már az addig hallott információkra alapozva szavatossági igényünk érvényesítése gyanánt az általunk kifizetett 8000 db tégla teljes cseréjét, az elkészült 350m2 falazat teljes elbontását  és újraépítésének teljes költségtérítését jelöltük meg részünkről elfogadható opcióként. Pontosan annyit kértük, amit mi is tudtunk igazolni számlákkal. A levelet természetesen a kereskedőnek címeztük, hivatalos panasznak is tekintve, de küldtünk egy másolatot a Mályi Tégla Kft hivatalos képviselőjének is. Kilátásba helyeztük, hogy amennyiben elhúzódnak a tárgyalások és éveket kell pereskedéssel töltenünk, kártérítési igénnyel is élni kívánunk majd a szavatossági igényünk mellett.

Egy hét múlva megjelent a Mályi Téglagyár tulajdonosa és tett egy korrektnek nem éppen nevezhető ajánlatot, ami még csak köszönő viszonyban sem volt azzal amit mi beleölni voltunk kénytelenek, hogy támogassuk a magyar építőipar ékköveit azáltal, hogy munkát adtunk annak a pár embernek akik egy hónapig járhattak hozzánk falazni vagy a Tüzépet akik - miután rátették a hasznukat minden egyes téglára amit mi kérdés nélkül kifizettünk egy éve - arra sem méltattak hogy leüljenek velünk szemtől szemben megkérdezni hogy mi a problémánk vagy megnézzék személyesen hogy milyen mocskot árulnak az I.osztályt tanúsító papírfecni mögé bújtatva. De beszélhetünk itt a nem létező “magyar ipart” megszégyenítő, magukat évtizedesnek előadott építőanyag gyártó cégekről is melyek bár jól hangzó szlogenek vagy jelzők (mint például ”Európai Minőség”) összefabrikálására ugyan képesek, de saját termékük folyamatos, minőséget képviselő előállítására már nem minden esetben. Pedig ebből élnek. Ez a munkájuk,ezt csinálják minden nap. Évek, sokszor évtizedek óta - ugyanolyan szarul. És csodálkoznak, hogy az értelmesebbje már rég bojkottálja a Magyar termékeket.

Na szóval kaptunk ígéretet 14 raklap első osztályú termék leszállítására grátiszban, amivel nem nagyon tudnánk mit kezdeni, tekintve hogy van még vagy 30 raklap már egy éve kifizetett de még ki nem szállított Mályi téglánk nekünk is - a Tüzépen. Igazából azt is inkább majd kicseréltetjük valami értelmesebbre mert ugye nem kell ecsetelnem hogy maximálisan kimerítették a “teljes bizalomvesztés” fogalmát. Ajánlottak még annyi zsákos vakolatot mellé, amivel pont el tudnánk takarni az a 350m2 szétrepedt/kettécsattant falazatot amit eredetileg gipszkartonozni akartunk, de a további repedések követése végett kénytelenek lennénk vakolni.(hacsak nem lesz normális, és felelős gyártótól származó téglából új falazatunk) És akkor még nem említettem azt az egymondatos garanciát a levélben, melyben a gyártó felelősséggel kinyilatkozta hogy rátehetjük a többmilliós födémet az elkészült falazatra mert az majd alakváltozás mentesen elviseli a terhet.  És amúgy sem kell nagyítóval vizsgálni a téglát. (Ő már csak tudja.) Továbbá garantálja a még ki nem szállított téglák tekintetében az I.osztályú, szabvány szerinti megfeleltetést. Bár az lenne a legjobb ha ezt nem is kellene külön levélben garantálnia. Hanem csak úgy magától értetődő lenne. Mondjuk mert nincsenek a “gyárból” kiengedett raklapjain hosszirányban A-B oldalig szétrepedt téglák. Vagy mert minden téglájának ami elhagyja a Mályi telepet, megvan minden oldala,sarka,éle és nincs tele mészkukacnak nevezett szennyeződéssel. Vagy csak mert nem szakad szét magától közvetlenül a beépítése után és nem kell megállítani emiatt bizonytalan időre a teljes építkezést, eltolva ezzel egy fiatal pár családalapítási esélyeit talán évekre.

Ugye nem is kell mondanom?! Biztos hogy nem fogunk élni azzal a lehetőséggel amit egy többszázmilliós forgalommal rendelkező, - a terméke minőségére messzemenőkig igénytelen de Európai minőséget hirdető - az építkező( és ezáltal védtelen) magyar családokon gazdagodni próbáló  MAGYAR cég kegyesen felajánlott.

Helyette élni fogunk a Magyar- és az Európai Unió által biztosított törvények és jogszabályok adta lehetőségeinkkel és megkérjük Őket arra, hogy egy arra kirendelt bíró előtt érveljenek termékük minősége és megfelelőssége mellett. Egyenlőre szentül hisszük hogy nincs az a magyar vagy uniós bíróság, építésügyi szakértő, statikus vagy anyagvizsgáló labor, aki képes az alábbi linken is elérhető képek birtokában vagy személyes felülvizsgálatot követően kijelenteni, hogy a gyártó (Mályi Tégla Kft.) terméke megfelel a tanúsítványban közöltnek és maradéktalanul betartották és alkalmazták az üzemi gyártásellenőrzési rendszerükben lefektetett normák összességét. Mivel a befejezéshez hitelre lett volna szükségünk, viszont a hitel kihelyezés feltétele hogy Önerőböl elérjük legalább a szerkezetkész állapotot nem túlzás kijelenteni, hogy jelen állás szerint csődbe mentünk. A födémet nem merjük így ráterhelni, de elbontani és újrakezdeni sem tudjuk már saját forrásból. A sok dolog közül az egyik ami megkülönböztet az ilyen emberektől hogy amíg nekik nem számít a presztízsveszteség amit a történtek miatt elkönyvelnek majd, nekünk már csak az igazságérzetünk és presztízsünk maradt ami nem engedi hogy hagyjuk elsétálni számonkérés nélkül ezeket a „szak”barbárokat. Nevetségesnek tűnik a billentyűzet mögül az a tény, hogy a jelenleg is érvényben lévő EN 771-1:2011+A1:2005 Égetett kerámiára vonatkozó szabvány leírása úgy kezdődik hogy „A szabvány magyar nyelvű kiadását  (egyéb téglaipari cégek mellett) …A Mályi Tégla Kft. ……..támogatta.” Felvetődik a kérdés hogy akkor ők miért nem kaptak egy ingyenes példányt belőle? Ha viszont kaptak, miért nem olvassák el gondosabban hogy jó téglát tudjanak gyártani? Innen üzenem hogy nekünk sajnos meg kellet vennünk hogy fel tudjunk készülni a tárgyalásra, de ha végeztünk vele szívesen elküldöm ha azzal segítek! Természetesen ingyen.

És mielőtt bárki felvetné: mivel a téglák egyben voltak és rendesen lehetett vele dolgozni, a kőművesek nem szóltak,nem szólhattak hogy itt valami nem kóser. Szerintem nem is feladatuk. Ha az a rengeteg hibás tégla az ÉMI által letanúsított üzemi gyártásellenőrzési rendszer szakszerű alkalmazása és betartása mellett kikerült a gyártótól I.-es minőségi osztályba sorolva és letanúsitva, (miközben gyártó is szakértőnek titulálja magát, tehát látnia kellett volna mielőtt felrakja a kamionra) akkor meggyőződésem hogy a “rendszerszintű hibát” nem a kőműveseken kell keresni. Továbá minden végfelhasználó szerencséjére a gyártó illetve a tanúsító intézet után van még egy védvonalat jelentő építőipari szűrőberendezés, ez pedig a KERESKEDŐ.

Aki többnyire jelentős haszonnal továbbértékesíti számodra az építőanyagot, de miután beüt a szar, szent meggyőződése hogy simán ki tud lavírozni a jogszabályi kötelezettségei alól. Mivel mindenképpen nagyobb pénzügyi hatalommal bír, mint bármely egyszerű felhasználó akivel valaha is találkozott tevékenysége során, mindenképpen Ő diktálja a feltételeket a szavatossági igény bejelentését követően. Teljesen biztos abban, hogy nem kötelessége ellenőriznie a gyártó termékét és az azt letanúsító dokumentum érvényességét és jogszerűségét amit Ő egyébként is csak „továbbpasszol” . Amúgy meg általában a legnagyobb haverok a gyártóval és közösen próbálnak kibújni a felelősség alól az ide-oda mutogatással, egészen addig amíg ki nem fáradsz.

Másfél millióba kerültek a papírok mire az első kapavágást megejthettük ebben a hülyére egyszerűsített, engedélyhez nem kötött és remekül kidolgozott MAGYAR építésügyi rendszerben.

Kellett a tervező,a tervezői művezető,a felelős műszaki ellenőr,egy statikus,egy gépészterv,egy villamos terv, egy tájképvédelmi mérnök, a kivitelező és annak felelős műszaki vezetője. Mindegyik horror áron dolgozott, mert most nagyon megy az ipar. Hallottuk, hogy a munkaerőhiánynak köszönhetően Pesten már csak úgy válaszolnak a reklamációra hogy „legyen kész szarul, vagy egyáltalán ne legyen kész”?? Mit válaszolhat egy kiszolgáltatott, 2-3 gyerekes pár akinek egyik fele napi 10-12 órát kénytelen dolgozni a másik meg a gyerekkel a karjában próbálja menedzselni a szakértelemhiányos de aranyárban dolgozó brigádot. Akiknek attól függ az egzisztenciája hogy  időben megkapják CSOK-ot vagy az ÁFA visszatérítést ezért nem ugathatják le a kivitelezőt még akkor sem ha nyilvánvalóan egy kontár.

Rengetegen „szakember” kapaszkodik a mostani aranyláz építési mizéria hajójára. Néhányan gennyesre keresik magukat néhányan csak „szépen” éldegélnek. Nem is lenne ezzel semmi gond.

De amikor bajba kerülsz egyik sem lesz ott mögötted. Majd mutogat a másikra te meg perelhetsz.

Megérte-e belevágni? Egy nagy lóf@szt. Rózsaszín álmokat kergettünk, de sötétkamra lett az eredménye. Nem gondoljuk hogy hibáztunk, inkább csak a körülmények. Hogy megint elhagytuk a járt utat a járatlanért cserébe. A Porothermet kellett volna választani vagy Szlovákiából áthozatni ott még talán tudják mi a minőség. De jelen állás szerint azt gondolom hogy ha valamelyik Afrikai köztársaságból hajóztattuk volna ide raklapszámra a napon száradó vályogtéglát, az is olcsóbb és minőségibb befektetést jelentett volna.

A kesztyűt felvettük, és készen állunk arra hogy bebizonyítsuk a bírónak hogy a Magyar Építőipar áldozatai vagyunk. Hogy ők  maguk hozzák a szabályaikat. És pont Ők nem tartják be azokat.Mert a magasabb profit mindent felülír.  A jövőbeli fejlemények tükrében hírt fogunk adni a történésekről és a tárgyaláson elhangzottakról. A végéig még van egy pár év, addig talán indítunk egy építőipari ki-kicsoda blogot ahol más gyártók termékeivel kapcsolatban is megoszthatjuk tapasztalatainkat. Saját otthonunk ugyan nem lesz egy darabig de a végére annyira kiműveltek leszünk az építőipar jogi hátteréből és az égetett kerámia falazók követelményeiből hogy lehet nyitunk majd egy téglagyárat. Nagy felelősséggel úgy sem jár.

Link a téglákról készült fotókhoz.

Ha bárkinek volt esetleg hasonló pere ahol egy csilliárdos vállalkozó vagy gyárigazgató ellen nyert, az ne tartsa magában.Sztorikat a következő email címre várjuk: igyjartunkamalyiteglaval@ gmail.com

Tisztelettel:

ML

 

Kedves Homár olvasó!

 Az általad leírtak alapján valóban nem nevezhető ügyfélbarátnak a vállalkozás eljárása.

 Jogszabály szerint az adásvételi szerződés hibás teljesítésről van szó, ha a termék a teljesítés  időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek, és ezért a hibás teljesítésért az eladó vállalkozás kellékszavatossággal tartozik,  a gyártó pedig termékszavatossággal.

 1./ Jogszabály szerint az eladó az adásvételi szerződés hibás teljesítéséért a teljesítéstől  számított 2 évig kellékszavatossággal tartozik,  függetlenül a termék vételárának összegétől.

  •  A kellékszavatossági igény alapján a fogyasztó választása szerint elsődlegesen kijavítást, kicserélést, másodlagosan pedig árleszállítást vagy elállás mellett a vételár visszafizetését kérheti.
  • Ha a fogyasztó a teljesítéstől számított 6 hónapon belül jelenti be bizonyítható módon (pl. belföldi tértivevénnyel ellátott levél, fax-hívás, szóbeli panasz esetén a jegyzőkönyv egy példánya) a termék hibáját az eladó cégnek, akkor az eladónak kell bizonyítania, hogy a hiba oka a vásárláskor még nem volt meg a termékben.
  • A 6 hónapot követő 1,5 évben pedig a fogyasztót terheli a bizonyítás, amelynek eszköze egy erre irányuló független szakértői vélemény lehet.
  • A törvény értelmében a vevő elállhat a szerződéstől és a vételár visszafizetését kérheti, ha az eladó a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, illetve ennek a kötelezettségének a megfelelő határidőn belül, a vevő érdekeit kímélve nem tud eleget tenni, vagy ha a vevőnek a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt. Ez utóbbi eset lehet például a többszöri kijavítás sikertelensége.
  • Az eladó köteles megtéríteni továbbá a hibás teljesítésből eredő, igazolható esetleges kárt is a vevőnek, kivéve, ha a hibás teljesítést kimenti. A kellékszavatossági  kötelezettség alól az eladó csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítést követően keletkezett.

 2./ Felmerülhet továbbá termékszavatossági igényt érvényesítésének lehetősége is a gyártóval szemben.

  • A termékszavatosság alapján kérheti a gyártótól, hogy a termék hibáját javítsa ki, vagy a terméket cserélje ki.
  • A termék akkor minősül ez esetben hibásnak, ha nem felel meg a terméknek a gyártó által történt forgalomba hozatalkor hatályos minőségi követelményeknek, vagy nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal.
  • A törvény szerint gyártónak minősül a termék előállítója és forgalmazója.
  • A gyártót a termékszavatosság az adott termék általa történő forgalomba hozatalától számított 2 évig terheli.

A vállalkozás a minőségi kifogásról köteles haladéktalanul jegyzőkönyvet felvenni, a fogyasztó követelésének teljesíthetőségéről pedig legkésőbb 5 munkanapon  belül igazolható módon nyilatkozni.  Ennek elmulasztása miatt az illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályához fordul hat.

A vita érdemi részét tekintve az igényét az illetékes békéltető testület (bővebben itt:http://www.bekeltetes.hu/ )előtt vagy közvetlenül a bíróság előtt érvényesíti. A békéltető testület ingyenes eljárása során a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján még mindig nyitott a lehetőség arra, hogy a felek az ügyben megállapodást kössenek. Egy esetleges peres eljárásban fontos szempont, hogy a szavatosság szabályai alapján az első 6 hónapban fordított a bizonyítási teher, tehát a fogyasztó számára igen kedvező a perbeli pozíció. 

Amennyiben egyéb kérdése merülne fel az ügyben, állunk rendelkezésére az elérhetőségeinken. Bízunk benne, hogy válaszunkkal hozzásegítettük az ügy mielőbbi, hatékony megoldásához.

Felhasznált jogszabályok:
- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 
- 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről  
19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baluci 2018.06.07. 14:33:06

Jézusom!
Bármennyire igaza van a posztolónak, ember nincs aki ezt végigolvassa...

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2018.06.07. 14:41:21

Borzasztóan sajnálom. Átérzem a helyzetet, én pont most egy öreg házat újítok fel, és minden lépésnél-bontásnál még nagyobb bajt találok.
Kitartást a perhez, és kívánom, hogy nyerjétek meg, kapjatok kártérítést!

Rongyosgárda 2018.06.07. 14:44:41

2020-ra elvileg 27% lesz az építőanyag ÁFÁja, így minden egyes kedves gyártó és kivitelező azt várja, hogy az áfaemelkedésre hivatkozva még nagyobb profitot tudjanak realizálni. Ezért tettem én is le az építésről, mert idén nincs egy olyan kivitelező, akinek kezébe adtam volna akár a kávépénzemet.

A tégla repedhet anyaghibától is, simán; de ordas nagy hiba nem ott lenni és ellenőrizni az építést. Nem bizonyíthatod, hogy nem a kőmüvesek cseszték el... (tudom, dolgozik mindenki, nehéz így ott lenni... de akkor ez az ára)

Számomra nem derült ki, hogy mit akart a posztot toló, mert először azt írja, hogy "együttérzést és baráti vállveregetést" akart csak, következő bekezdésbe meg már nem tetszik neki a felajánlott kárpótlás (nyilván nekem se tetszene, de én nem is írnám le, hogy "csak megértő fülekre akartam találni")

Ilyen buzi hosszú posztot meg kéne tördelni, a felesleges részeket (kb 95%) kivenni, vagy visszabaszni az emailt a posztolónak, hogy "kedves XY, érdekes a sztori, de kérlek a lényegre szorítkozz"

Amúgy a hónapokat és a nemzetiséget írhatod kisbetűvel, hogy előtt vesszőzünk stbstbstb...

2018.06.07. 14:50:19

Mindig mondom ismerősöknek, hogy mindenben mindenkihez úgy kell hozzáállni, hogy azt kell alapul venni, hogy át akarnak baszni. Azt kell mindig először végiggondolni, hogy hogyan tudnak átbaszni, majd ezt kell kivédeni. Magánemberek, cégek, szolgáltatók, áruházak, üzletkötők és mindenki esetében.

Itt az történhetett, hogy a szar minőségű terméket a gyártó a saját portfóliójában lévő jobb termékként adta el. A gyártó nagyon nagyot tud bukni, ha híre megy a téglája rossz minőségének. Ha egy kicsi eszük van, akkor hajlanak az egyezség kötésre, ami a fal elbontásának és a törmelékek elszállításának és a megvásárolt téglák vételárának az egyösszegű visszatérítését jelenti. Termék csere nem jöhet szóba ugyanettől a gyártótól, hiszen semmi garancia nincs arra, hogy az aranypapírba csomagolt és csilli-villi minőséget garantáló tanúsítványok alatt nem ugyanilyen fos minőségű termék lesz.

Ha erre nem hajlanak, akkor perelni kell, veszíteni való már nincs, és minél nagyobb publicitást adni az ügynek (Hír tv: Panaszkönyv, RTL Klub: Házon Kívül)!

Azért tehetik meg ezt az építőiparban a gyártók, mert a legtöbb építkezésen nincs ott a végleges tulaj, aki észrevehetné az égbekiáltó hiányosságokat, minőségi problémákat. Sokszor már csak a végeredményt látják, a jónak álcázott kész épületet.

Beerhead 2018.06.07. 15:10:31

húb+ nemsemmi. Az ilyen történetek miatt vettünk majdnem jó, kész házat (használtan).
Szépen fokozatosan átalakítva elkerülhető a túl nagy szopás.

napalm 2018.06.07. 15:12:54

Kedves Poster!
Fényképeket megnézhetnénk?
Köszönöm!

FDToth 2018.06.07. 15:23:49

magyar termékekek kerülni kell, építkezésnál meg bízzuk a kivitelezőre az építanyagok beszerzéést, és fizessünk utólag. Akinél nem lehet utólag, azzal nem dolgozunk.

Alf56 2018.06.07. 15:24:31

Szép hosszú.
De pár fotó sokkal egyértelműbb lenne, mint 25 sor duma.

Darth Revan 2018.06.07. 15:42:29

@Baluci: hat ja. valaki foglalja ossze legyen szives

Rongyosgárda 2018.06.07. 15:56:28

@Darth Revan: Szar a tégla, szar a statikus, szar mindenki, szar a MMMMMagyar élet...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.06.07. 16:08:08

@Darth Revan: Poszter másodosztályú téglát kapott elsőosztályú árban, ami beépítés után repedezni kezdett. Amikor panaszkodott, a gyártó azt mondta, hogy kapja be, leszarja az ügyet, ad annyi vakolatot ingyé', ami megfelel a magyar építőipar második számú alapelvének, a "betapasztjuk sárral" elvnek. (Egyes számú: "mink aszt úgy szokjuk csinyáni!") Poszter most pereskedni kezd, és még nem tudja, hogy egy sima építkezésre is könnyen rámehet az ember házassága, de a perrel terheltre tuti. Szegény!

Répázó 2018.06.07. 16:45:07

Ennyit a tisztes magyar iparról és arról,hogy már hol lenne az ország. Sehol. Egy rohadt pöcegödör, mindenki átveri a másikat és ott csal ahol tud, jogvédelem, felelősségvállalás nincs. Undorító az egész ország, leszámítva a hegyeit és a tavait. Sokan kérdezik, miért vadul meg a külföldi cég ha Magyarországra jön. Mert itthon magyarok dolgoznak a cégnél, hiába külföldi. Olyan is lesz. Ezek vagyunk és kár itt a múltban élve magasztos eszmékkel romantikázni, hogy milyen dicső nemzet is a magyar, az igazság bajnoka. Egy szart. Balkáni szar népség, csak körül kell nézni. Kiket választ vezetőinek, hogy élteti azokat és hogy él a saját ocsmány közegében.

Nick-son 2018.06.07. 16:45:59

Megértem és sajnálom a poszt beküldőjét. Sok sikert kívánok a küzdelemhez.

Meg azokat is sajnálom akik egy bajba jutott ember egyébként kivételesen és maximálisan fogyasztóvédelmi problémájára - amiről ez a blog végül is szól(na) - az a legtöbb amit írni tudnak, hogy hosszú a poszt.

zuulululu 2018.06.07. 16:48:17

Mondjuk ez a sok "MAGYAROZAS" nem kellene bele, gaz...

Ákos81 2018.06.07. 17:01:13

@zuulululu: Te sem építkeztél vagy újítottál fel az elmúlt 1-2 évben, ugye? :)
Rühellem a magyar szakembereket, és kerülöm a "magyar minőséget" azóta. :D

zuulululu 2018.06.07. 17:04:25

@Ákos81: Nem epitkezek, ingatlanra most ra sem nezek, majd ha 1-2 ev mulva, mikor kipukkadt a lufi, talan akkor, lehet felaron szemezgetni :)

Amugy akkor milyen szakemberekkel dolgoztatsz, "importalsz" valahonnan?

borso 2018.06.07. 17:06:04

mire 18 év múlva megnyeri a pert:
1- a gyártó már régen csődöt jelent /értsd új néven új Kft ugyan azt a szart fogja csinálni/
2- öreg és ősz leszel és kihullanak a fogaid
3- rámegy a házasságod és inged gatyád a gyerekek meg kirepülnek.
Ismerem ezt én "csak" 8 évig pereltem a BM-et. :-(

Jóska Pista 2018.06.07. 18:29:55

Ha jól értem a poszter I. osztályú terméket fizetett, de II-III. osztályút kapott. A sok szakember (kőműves, műszaki ellenőr) mellett beépítette, majd mikor meglátta rajta a repedéseket, beijedt, hogy fejére omlik a ház. Szakértőt is hívtak, aki már a mintavételkor elmondta nekik, ennél "szarabb" tégla is teljesíti az előírásokat, nem fog összeomlani a ház.
A téglagyár embere cseretéglát és vakolatot ajánlott, írásban garantálta hogy nem fog összeomlani a ház, de ez a poszternek kevés.
Ő azt akarja, bontsák le a falat és építsék újra, mert míg ez meg nem történik, ő impotens marad.

Jól összefoglaltam?

Ja, és minden MAGYAR csaló, csak a poszter tökéletes.

KaTe 2018.06.07. 19:02:53

@Jóska Pista:

Szerintem:
Sunyi magyar cég megpróbált rámérni naiv ügyfélre egy adag silány minőségű építőanyagot, azt a látszatot keltve, hogy ugyanolyan minőségű terméket kap, mint a konkurensé, de lényegesen olcsóbban. (érzed az ellentmondást?)

A terv be is jött volna, ha a kedves ügyfél nem fog gyanút (sajnos a kelleténél 2 lépéssel később) illetve a téglák nem kezdenek el idő előtt repedezni.

Tikakukac 2018.06.07. 20:41:47

@Jóska Pista: Első mondat stimmel, onnantól nem értem honnan jött ki a matekod.

MrZed001 2018.06.07. 22:13:22

Így kell ezt skacok, ez a megfelelő módszer:
1) nyilvánosságra hozni, számon kérni
2) közfelháborodás (face, twitter, ...)
3) bojkott (szavazz a pénztárcáddal, ha nem akarsz te is így járni !)

Csak így lehet a csalókkal bánni.

Jóska Pista 2018.06.07. 22:33:49

@Tikakukac: úgy, hogy pár éve fejeztem be a házamat.
Csak én nem sajnáltam a pénzt egy olyan műszaki vezetőre, aki nem csak papíron felügyeli az építkezést. Aki nem a kivitelező embere volt, hanem az enyém. Volt is pár vitája velük (anyag, kivitelezés)
Nincs olyan, hogy minden tökéletes. A tégla meg éppen lehet, hogy még első oszt. volt mikor kiment a gyárból, de nem megfelelő szállítás, tárolás miatt is csökkenhetett a minősége.
De tegyük fel már akkor is szar volt, mikor kijött a gyárkapun. Akkor meg mi a pitláknak építették be?! Ez nem a gyár hülyesége, hanem a poszteré.

Tikakukac 2018.06.07. 22:43:58

@Jóska Pista: Utolsó 2 mondatodban ott a lényeg. Miért építették be. Én egyszeri paraszt gyerek vagyok, nem kőműves és szakember. Azért van ott, mert neki minden papírja megvan arról, hogy érti a dolgát. Ha nem értette a dolgát, akkor ő felel érte.
A te logikád alapján minden rossz munkát végző ember tevékenysége azé lenne, aki felbéreli. Beb@szna rendesen a világnak. Mondjuk én örülnék neki. Gondolj bele. Elhozod a notidat. Egy kis takker egy kis suvickolás. Utána tönkremegy. És ki a hibás? Te. Hát miért hoztad hozzám, aki kontár? Érzed már?

MrZed001 2018.06.08. 00:00:17

@Jóska Pista:
Mond csak, te Superman vagy? Vagy milyen természetfeletti tulajdonsággal rendelkezel, hogy ránézésre megmondod melyik tégla milyen belső feszültségekkel, zárványokkal rendelkezik ? Ezek ugyanis csak terhelés hatására jönnek elő, okoznak törést.

Amúgy van két tippem, hogy :
- tényleg 3. osztályú volt a tégla és átcímkézés történt, vagy
- valóban 1. osztályú volt a tégla eredetileg, csak kapott egy ázás-fagykárt. Mert az után is mállik (kézzel ütve is), és nem tart.

sakkosfx 2018.06.08. 02:32:53

Legtöbbünknek életében egyszer van módja építkezni! Na akkor mindenki át akar verni ez személyes tapasztalat! Sajnos mindenre személyesen kell ügyelni és senkiben nem bizní! Ez a főszabály!

Terézágyú 2018.06.08. 08:12:33

Ilyen a magyar (Magyar) vállalkozó, hogy átveri a Magyar embereket??? Majd ez jusson eszünkbe, amikor valami vállalkozó pampog itt, hogy átb*szták a médiamarkecben a garanciával...

"A statikusunk - amikor felhívtuk hogy kellene a segítsége - csak annyit nyögött a telefonba hogy „mi történt? elbasztátok?”"

Ezek szerint egy "haver" volt... Köszönjétek meg neki...

Terézágyú 2018.06.08. 08:22:51

"A statikusunk - amikor felhívtuk hogy kellene a segítsége - csak annyit nyögött a telefonba hogy „mi történt? elbasztátok?” [...] Végül megírtuk a levelet ... de előtte éjszakákat töltöttünk fórumokon, hívtunk fel szakértőket az ország minden részéről, faggatunk statikusokat ilyen irányú tapasztalataikról és jutottunk el végezetül az ÉMI, Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKFT-hez."

Ha egyszer eleve VOLT statikusotok, akkor miért ment ilyen nehezen a reklamáló levél megírása??? Ja, hogy a statikushaver nem is haver és nem is statikus????

2018.06.08. 09:45:15

el lehetne már felejteni ezt az építtetek magamnak házat módszert !
autót sem épít senki magának, hanem vesz egy készet a piacon

Tony Almeida 2018.06.08. 10:08:28

Uhh, bakker, el sem tudom képzelni az építtető lelki állapotát :( nem irigylem.
Sok sikert kívánok neki, szívből!

telkoe 2018.06.08. 10:36:27

@Terézágyú: Egyszerubben megertened, ha tisztaban lennel vele mit egy statikus feladata es nem a bufe-ruhatar indexertelmisegi bolcsesz mesevilagbol kommentlnal.

Terézágyú 2018.06.08. 10:41:36

@telkoe:
Na mi az statikusnak teccik lenni? És ciki, hogy egy károsult csúnya dolgokat ír le egy statikusról? Jaj, de szomorú dolog ez...

Nem, nem tudom mi az a statikus, csak azt tudom, amit a pószter leírt. Hogy VOLT statikusuk, aki azonban ezek szerint semmit nem csinált, a pószternek kellett csinálnia "előtte éjszakákat töltöttünk fórumokon, hívtunk fel szakértőket az ország minden részéről, faggatunk statikusokat"

telkoe 2018.06.08. 10:56:38

@Terézágyú: Nem vagyok statikus.

A statikusnak nem alapbol feladata, hogy minosegi hibas(nak latszo) anyagbol epitett, folyamatosan romlo a szerkezetnel kitalalja, hogy mennyire hibas az anyag es mekkora a valos teherbirasa. A kedves poszter volt a beruhazo / fovallalkozo, neki kell utanamenni. Ha beleszalad egy ilyen helyzetbe, konnyen kiderul hogy nincs erre a feladatra felkeszulve.

Terézágyú 2018.06.08. 11:10:47

@telkoe:
de miután kiderült, hogy repedezik a fal a rossz téglák miatt, akkor utána kellett járni a dolgoknak: "hívtunk fel szakértőket az ország minden részéről, faggatunk statikusokat" (most idézem be harmadszor)

Persze ha most te (aki nem vagy statikus), azt mondod, hogy ebben az egész ügyben abszolút semmi dolga nem volt/nincs/nem lesz egyetlen statikusnak sem, csak a pószter említi többször ezt a foglalkozást, akkor oké.

Egyébként igen, az teljesen egyértelmű, hogy a pószter "nincs erre a feladatra felkeszulve."

telkoe 2018.06.08. 11:23:08

@Terézágyú: Kis okos indexertelmisegicskem, meg lehet rola kerdezni sok szakertot es sok statikust (meg akar indexbolcseszt is), de ez nem annak a statikusnak a feladata akit a tervezesnel megbiztak.

A tobbiek valszeg azt mondta neki, ha hibas az anyag es folyamatosan romlik a szerkezet allapota akkor nem tudja garantalni, hogy raterhelt fodemet, plusz emeletet, tetot stb. elbirja, mert ha o azt mondja OK es osszedol a haz akkor o a felelos. Epitkezo joember megprobalt egy olyat talalni, aki ezt neki garantalja, ezek szerint nem sikerult.

KaTe 2018.06.08. 11:51:32

"ilyen irányú tapasztalataikról és jutottunk el végezetül az ÉMI, Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKFT-hez. Saját pénzből kértünk vizsgálatot, aminek az eredményére várunk, de nincsenek illúzióink. A mintavétel végző kolléga tapasztalatból mondta, hogy sokkal szarabb téglát is látott már és az is megfelelt a törésteszten."

Nem tudom elkerülte -e a figyelmeteket, de még nincs meg a mintavétel eredménye. Majd ha megjön az eredmény, akkor kiderül, hogy az eredetileg megrendelt téglához képest mennyivel rosszabb tulajdonságokkal rendelkező téglát kapott, illetve hogy az rendelkezik -e a szükséges teherbírással. Ebből majd lehet osztani, szorozni, hogy mekkora többletköltséggel jár, hogy az eredetileg tervezett paraméterek szerint húzzák fel a szerkezetet. Ezt a többletköltséget pedig annak a cégnek kellene viselni, ahonnan a posztoló a téglát rendelte.

Nick-son 2018.06.08. 12:49:42

@h.kovacs: ez se biztos, legfeljebb nem tud a hibákról.

CCnick 2018.06.08. 16:13:43

Nehezen tudom elképzelni, hogy ezek a repedések beépítés után keletkeztek. Mindemellett vicces, hogy sokszázezerrel olcsóbban vásárolja a noném terméket majd csodálkozik, hogy kicsit gyengébb minőséget kap mit a legdrágább gyártó terméke.

Egyébként mi is a fotókon láthatónál semmivel nem jobb téglából építettük anno a házainkat (és kurvára örültünk, hogy lehet kapni valamit) és köszönik szépen igy 20-25 év távlatából sehol egy repedés rajtuk. Ha van rendes alap meg rendes koszorú akkor szinte bármi lehet közéjük rakva.

CCnick 2018.06.08. 16:15:58

@h.kovacs: "autót sem épít senki magának, hanem vesz egy készet a piacon"

Ha egy autó 10 alkatrészből állna és mindegyik kapható lenne a tüzépen akkor hidd el sokan építenének maguknak autót is.

Szpókember · http://szpokember.blog.hu 2018.06.08. 16:20:04

Meg kell nézni meddig állt a kereskedőnél meg ázott, fagyott szét háromszor...

VT Man 2018.06.08. 16:23:19

@Jóska Pista:
"Szakértőt is hívtak, aki már a mintavételkor elmondta nekik, ennél "szarabb" tégla is teljesíti az előírásokat, nem fog összeomlani a ház. "

Kimaradt, hogy "mivel csaltak a nemetek a dizelautokkal a laborban, ezert a haz is ossze fog omlani".

Uristen!

Van fogalma a posztolonak, hogy hogyan mukodik egy laborvizsgalat az epitoanyagoknal?
Vagy csak okoskodik?

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2018.06.08. 17:11:00

Húzzatok el külföldre, aztán ha vége a pernek, vegyetek ott lakot...

Dr.Démonmac1 2018.06.08. 17:12:50

Szegény poszter, maximálisan igaza van.
(aztán csodálkoznak a kereskedők, hogy az ember külföldről rendeli a cuccot:)

CCnick 2018.06.08. 17:21:49

Nem tudom, hogy vicces vagy tragikus, hogy egy egyoldalú homárposzt alapján egyesek rohannak a fészbukra lecsillagozni egy céget. Akik meg ügyfeleik voltak azok 5csillagozzák.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2018.06.08. 18:02:43

@Jóska Pista: Mondjuk a gyár eladta 1. osztályúnak, mert nem akart bukni, vagy rossz minősítést kapott.
És ki sem derült volna, hogy rossz, ha időben bevakolják. Ugyanis a poszter nem lát a jövőbe.

zuhanorepulesss 2018.06.08. 18:04:32

Ha a "minőségi" tégla és a "magyar" tégla darabára ugyanannyi..miért nem vett normális, ismert, lekövethető minőségűt?
Ha a Globus és a Tesco gazdaságos majonéz ugyanannyiba kerülne, ki venne gazdaságost?!
Mondjuk ha ez utóbbi szakad a nyakadba, max bosszús leszel.
Sajnálom a posztert, de egy ekkora beruházásnál nem szabad okosba dolgokat megoldani.
Másrészt, amikor bármelyik kereskedővel, területi képviselővel egyeztet, telefonját a teste mellett tartva miért nem rögzít? Mindenki kezében állandóan ott a telefon, kérdés, félreértés esetén azonnal visszahallgatható.
Nem hiszem, hogy bármit nyerhet. A gyártó rátolja a nem megfelelő szállítást, tárolást, szakszerűtlen beépítést, s moss kezeit.
Szopás.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2018.06.08. 18:10:35

@CCnick: Hallottál már a rendelhető pozitív véleményekről? Az 5 csillagozás nem jelent semmit.

Ahoj- 2018.06.08. 18:15:41

Egyrészt a magyar "ellenőrök" simán megvesztegethetők, egy kis pénzért kiadják hogy I. osztályú meg hibátlan aztán kész.
Nem tudom miért mész házhoz a lóf..szért, ott a wienerberger, megbízható, picivel drágább de nem ez a sz..r. De ha neked ez a gagyi kell hát szívjál vele.

whale 2018.06.08. 18:22:09

@zuhanorepulesss: A mályi téglagyár évtizedes múltú cég. Mi volt itt okosba' megoldva? Megvette a tüzépen a téglát, ami szar. Egyébként köszönöm a posztot, mályi téglát akartam venni, de már nem...
A poszternak. A rossz hírem, hogy a többi sem jobb. Keress rá a Leierrel és a Wienerbergerrel is vannak horror sztorik. Hivatalosan egyébként ezek már nem is téglák, hanem "vázkerámiák"...
Egyre inkább hajlok rá, hogy kisméretű téglából építsek...

Gyűjtőjegyes 2018.06.08. 18:33:10

@Semmitnemérszakitiltással:
Vagy pl bíróval fenyegeti meg az 1 csillagos értékelést adó emberkéket és kitiltja őket az oldalról. Magyar téglához magyar panaszkezelés és magyar mentalitás.

Mondjuk ezzel így többet veszít, dehát lelke rajta.

CCnick 2018.06.08. 18:53:55

@Semmitnemérszakitiltással: az olyan mint a rendelhető lejáratás?

CCnick 2018.06.08. 18:55:17

@Semmitnemérszakitiltással: "És ki sem derült volna, hogy rossz, ha időben bevakolják. " szerinted ha a vakolat alatt összevissza reped a tégla, a vakolat az nem reped vele?

Kegy 2018.06.08. 18:58:07

a magyar iparra miért kell általánosítani, ha van egy szarházi? lehet, hogy a legfőbb hunyó a kereskedő, mert ő másodosztályúként kapta a téglát...

Gyűjtőjegyes 2018.06.08. 19:04:48

@CCnick:
Na de itt ki RENDELT lejáratást? Vagy akárhol? Nem találom a posztba azt a részt, hogy kapjon sok 1 csillagot, de még a hozzászólások között sem :(
Biztos nem olvastam el elég alaposan :)

A rendelt felcsillagozásért nem kell messze menni, lásd Mága "művész" úr esetét nem is olyan régről.

F.Piszok 2018.06.08. 19:13:18

Szokás szidni a magyar vállalkozásokat, de a magyar mentalitásban az ügyeskedési hajlam mindig is megvolt. Mindkét részről.

"A Tüzépen az eladó biztosított minket arról hogy a Mályi Tégla Kft - Porobrick elnevezésű 30-as NF téglája is van olyan kiváló, mint a WIENERBERGER Porotherm téglája, ezért hogy támogassuk a magyar ipart, - és mert a csomagolás és a szállítás díja(és nem a tégla darabára!!) százezrekkel volt kedvezőbb a Porotherm díjától – megrendeltük a szükséges mennyiséget a Mályi téglából."

A posztoló is ügyeskedni akart. Lehet, hogy nem fagyott volna szét a téglája, ha be van rendesen csomagolva.

A minden magyar gén szinten, már születése ért a futballhoz, az informatikához, meg a házépítéshez.

Szzzz 2018.06.08. 19:44:11

Bűzlik az egész....
Nincs az a szar tégla, ami magától szétrepedne, úgy, hogy még semmi teher, födém lófasz sincs rajta.
Lehet telement vízzel, és mondjuk szétfagyott a picsába.
Vagy az alapozást baszták el.
Minden esetre statikust nem hívtak, mert az nyilván lehetetlen, meg különben is esetleg megállapított volna valami egyértelmű építési hibát...

Teljesen életszerűtlen a sztori

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2018.06.08. 22:29:11

@Szpókember: ++

@F.Piszok: "A posztoló is ügyeskedni akart."
A szemét, nem a legdrágább cuccot vette!
Ha olcsóbbat veszel, nem is várható el a korrektség?

@CCnick: Illetve, ha bevakolják, akkor nehezebb bizonyítani, hogy a tégla helyből rossz.

whale 2018.06.08. 22:38:42

@F.Piszok: Miért akart volna? Én is szívesebben vettem volna tőlük, mint egy multitól. De már elmúlt... Ha figyelmesen olvastál volna, feltűnt volna, hogy nem a tégla volt olcsóbb, hanem a szállítás!

whale 2018.06.08. 22:39:43

@CCnick: Egy darabig nem. Arra való a rabicháló.

whale 2018.06.08. 22:41:59

@Szzzz: Tévedsz. Rossz gyártástechnológia okozhat ilyen hibát. Tipikusan, amikor túl gyorsan akarják kiégetni a nem eléggé kiszárított téglát...Magyarán pörgetik a termelést, mert most csörög a kassza, a minőség meg le van xarva.

whale 2018.06.08. 22:44:46

@CCnick: Ezt azért így nem állítanám. Mond valamit a teherhordó falazat kifejezés?:))

Navarone 2018.06.09. 09:20:35

Mi építkeztünk. Ezeknek a tégláknak semmi baja.
Az pedig, hogy rakodás közben lepattan a tégla sarka, teljesen normális.
A levélíró feleslegesen csinált magának problémát.

Navarone 2018.06.09. 09:30:13

@Jóska Pista: tökéletes az összefoglalás. A posztoló kicsit túltolta magát.
A porotherm is megrepedezik kicsit, sok tégla még szárad valamennyit, mikor már rég beépítik a házba.

Navarone 2018.06.09. 09:33:52

@KaTe: Vagy az lesz a válasz, hogy nincs ezeknek a tégláknak semmi baja, a ház még ötven év múlva is állni fog.

Tikakukac 2018.06.09. 17:40:26

@Navarone: Maga a gyártó képviselője ismerte el, hogy de, van bajuk és nem azt kapták, amit rendeltek. De mindenesetre örvendetes. hogy szerinted ez rendben van :-)

k.z.m. 2018.06.10. 09:13:41

@CCnick: Láttál már porotherm hs téglát beépítés közben? Egy kis ütéstől esik szét az egész blokk, annyira el van benne vékonyítva a belső szerkezet a jobb hőszigetelés miatt. De egy ház nem dőlt még össze tőle.

peroxi 2018.06.10. 11:32:12

Hajszálrepedések minden gyártó tégláin vannak, kinek több kinek kevesebb.
Ez történet nagyon túl lett tolva.
Ha én lennék a gyártó jogi képviselője 30 perc alatt meggyőzném a bíróságot a látott fotók alapján. És egy viszont keresetet nyújtanák be hitel rontásért.

Tehát csak azt akarom mondani lehet ezt a biciklit tovább tolni de nem kérdés, hogy kinek fog sokba kerülni.

joker111 2018.06.10. 12:43:35

@Baluci: 1969-l dolgozom mint kőműves,ács .1988-g Miskolc és környéke majd Ausztria ,Németország,Anglia,Dániában és 11 éve Holandiában dolgozom.Nos a fényképek semmit nem mutatnak ez szokásos " repedés " meglehet gyorsan szárították vagy gyorsan égették ki a téglát vagy magasabb hőfokon .Igaz ez csak tapasztalat nekünk ezt csak szakismereteben tanultuk de ehhez labor vizsgálat ajánlott.Csak annyit Felső Ausztriában olyan Wienerberber blokkot raktunk hogy egyik széttört a kezemben és ugy elvágta a karom kórházban varrták össze. Itt nem látom vacak minőségnek ezt annyira.De még igy sincs veszve a helyzet ,a sarkokat utólag ki lehet önteni betonpillérekkel igy a terhelést le tudja csökkenteni ami a főfalakra jut.Tehát utólagos vázkitöltéssel megoldható ,nem akkora tragédia.A malternál figyeljen nem mindegy milyen vannak gépi vakoló meg kézi de készen is lehet rendelni .Amugy egy marha elmaradott ez a blokktéglás építkezés,normál országban sokkal egyszerűbb technológia van és BETONBÓL öntjük ki a falakat .Még annyit hol van a felelős műszaki ellenőr ? Itt a videó :
www.youtube.com/watch?v=7WQjHaMpIYk www.youtube.com/watch?v=iK0HecYZalw

joker111 2018.06.10. 12:57:04

@whale: Ajánlok homokkő blokk vagy ytong !Ezeknél nincs mutyi mivel magasnyomással készülnek .Ytong mellé a legjobb hőszigetelő és minimális vakolat kell rá,mivel méret tartó és gyorsan felrakható a fal.Nem szabad az árat nézni ,mert a téglánál + hungarocell vagy kőzetgyapot szigetelés, hálózás munkadíj sokkal drágább ha az egészet nézik.Homokkő már másabb ,oda komoly hőszigetelés kell !

hillman. 2018.06.10. 13:05:23

Sajnálom, de nem értem a problémát.

Ha a betongerendát csak ugy betonkoszoru nélkül téglára rakjuk az szét fog repedezni. Erre valo a betonkoszoru. Elosztja a terhelést nem csak a falat fogja egybe. Nem kell akkora mint egy emeleteshez, de egy 5cm-es is megelözte volna a problémát.
Ennyi repedés lofasz, nem árt az semminek. Ezt a pert csak bukhatja.

Vett volna ki szabadságot. Ilyen falat bárki rak az asszonnyal karöltve. Nyilván viccböl épitették a régiek maguk a házukat, vagy mert nem lett volna pénzük rá ha más épiti.
Szopás a falazás nem vitás, de nem könnyen elbaszhato.
Ha gazdag vagy épitess, de akkor meg ne rinyálj hogy csödbe mentél; ha csoro akkor meg hivj sogort komát és csináljátok együtt; igaz akkor majd neked is menned kell segiteni.

hüjeliba 2018.06.10. 18:31:37

Sajnos ez egy tipikus hiba ,amit minden magánépíttető elkövet. Az építtetőnek semmi szüksége téglára faanyagra, csempére vagy kapcsolóra ,neki egy házra van igénye ,nem az alkotóelemekre. Éppen ezért az 5%-os áfa alkatrészekre nem is igényelhető csak a kész termékre, azaz a kulcsrakész épületre, ehhez kell egy másik feltétel is: Egyetlen fővállalkozó kivitelező kell alvállalkozók bevonásával felépítse az épületet, vagy olyan cégtől vásárol akinek az ingatlan forgalmazás is vállalkozásának része . Ebben a folyamatban -hivatalosan- az építtető házat vehet - akár több részletben- is , de téglát nem.
Jelen esetben baromi nehéz lesz bizonyítani ,hogy mi történt pontosan a termékkel miután kilépett a gyárkapun, ki mikor milyen körülmények között tárolta szállította, ki milyen technológiával építette be, valóban minden a gyártó előírások szerint történt-e. Ezt a gyártó egy perben keményen számon fogja kérni a vásárlón. Ha a kivitelező veszi meg az építkezéshez szükséges alkatrészeket, akkor a megrendelő építtetőnek sokkal könnyebb dolga van, a már elkészült termékkel vagy annak részeivel szemben ( pl.falazat minősége ) él kifogással számokérheti a kivitelzőt a hibás vagy rossz minőség termék beépítéséért, kötelezheti a kijavításra vagy újbóli megépítésre, számon kérheti a kivitelező felelős műszaki vezetőjét aki a kivitelező megbizottja, személyként nem tud eltünni stb. stb.
Igen ez elsőre drága módja az építkezésnek, de autót sem úgy veszünk, hogy veszük préselt lemezeket, motort ,meg kábelköteget, futóműalkatrészeket pedig bizonyára úgy sokkal olcsóbb lenne... miért tesszük tönkre magunkat egy járműnél 8-10-szer drágább valaminél, hogy a szögért is mi futunk a csavarboltba ?

whale 2018.06.10. 19:29:59

@hüjeliba: Azért mert a generálkivitelező úgy lop meg az anyaggal, ahogy nem szégyell. HA nem értesz hozzá, duplán. Drága lesz ÉS szar. HA értesz hozzá!, akkor "csak" drága...

herk 2018.06.10. 21:37:04

@hüjeliba: "de autót sem úgy veszünk, hogy veszük préselt lemezeket, motort ,meg kábelköteget, futóműalkatrészeket pedig bizonyára úgy sokkal olcsóbb lenne"
Nem lenne olcsóbb, én nem is működne, és nem is lenne üzembiztos, a családomat meg pláne nem ültetném bele. Egyrészt nem lehet alkatrészt kapni hozzá, másrészt összeszereléshez komoly tudás és rutin szükséges, ráadásul kismillió típusú autó létezik.
Komoly műhely és spec. szerszámok kellenek hozzá, 1 darab autó elkészítéséhez kéne építened előtte egy komoly műhelyet és venni szerszámokat kb. 20 millió forintért.
Pedig neked összesen van 2 millió forintod autót venni.
Ezzel szemben a házhoz nem kell műhely, a szerszámok ára töredéke a ház értékének.
A bonyolultsági foka is töredéke egy autónak.
Ha autó helyett a ruhához hasonlítottad volna, úgy már közelebb lennénk.
Mert egy farmer elkészítése is töredéke, ha magadnak csinálod.
Csakhogy előtte venned kell varrógépet, ruhaformát, alapanyagot, stb. Ráadásul ruhából évente több kell, házból meg csak 1.

Szolnok Építőipar 2018.06.10. 22:18:31

Sziasztok.
Én speciel 20 éve dolgozom az építőiparban.
Generálkivitelező vagyok.
A leírtak szerint túlégetett és anyaghibás a tégla!!
Födémet csak függőleges vasalt beton merevítő oszlopokkal lehet rárakni.
Így nem dől be.
Ja, építőanyag? HM.
Szlovákia a legjobb.
10 éve hordom onnan!

Kérdés esetén keressenek,segítek.

torrente0922@gmail.com

Ustim 2018.06.11. 07:00:43

Milyen hűtőt vegyek, ami kb. 150 cm magas, nem kerül 100ezerbe, és nem a homáron kötök ki vele...

CCnick 2018.06.11. 08:26:58

@Gyűjtőjegyes: "Nem találom a posztba azt a részt, hogy kapjon sok 1 csillagot, " Maga a poszt lehet egy rendelt lejáratás mert pl a B kisgyár érezhető forgalomcsökkenést okoz A Nagy Gyárnak. A jólnevelt homárbirkák meg már szaladnak is csillagozni külön felhívás nélkül

CCnick 2018.06.11. 08:42:41

@whale: "Mond valamit a teherhordó falazat kifejezés?:)) "

Mennyit ront egy tégla teherhordó képességén egy függőleges repedés? Segítek: semmit.

Az oldalirányú húzószilárdságán persze ront ami abban az esetben szempont ha a házat két traktor két irányba szét akarja húzni de ez azért nem az a mindennapi felhasználása egy háznak.

CCnick 2018.06.11. 08:44:46

@k.z.m.: nem engem kell meggyőznöd arról, hogy a tégla az a valóságban nem legokocka hanem azokat akik még nem láttak közelről építkezést.

whale 2018.06.11. 08:45:05

@CCnick: Terheltél már téglát függőlegesen? Szerinted milyen irányba fog szétrepedni? Segítek, jó? Nem vízszintesen...:)))

CCnick 2018.06.11. 08:49:37

@joker111: "és BETONBÓL öntjük ki a falakat"

Nem irigylem a lakóitokat. Betonfal baz+ ez kemény

CCnick 2018.06.11. 08:51:00

@whale: semmilyen irányba amíg a szilárdsága megfelel a szabványnak.

CCnick 2018.06.11. 08:57:57

@hüjeliba: Ha neked megoldhatatlan feladatot okoz téglákat egymásra tenni akkor csináltasd mással és fizesd ki a jelentős felárat majd irj posztot a homárra, hogy átbaszott a generálkivitelező és tönkretette az életedet.

CCnick 2018.06.11. 08:59:44

@Szolnok Építőipar: szivesen fizetnék 30millát valakinek akinek torrentegmailcom a mailcíme és a homáron reklámozza magát [fetrengveröhög]

CCnick 2018.06.11. 09:07:06

@Ustim: nekünk egy ZANUSSI ZRT27100WA van 5+ éve, 159cm magas és 70e alatt van. Hibátlan. Csak kicsi. Ekkorát csak akkor vegyél ha max ketten éltek együtt, nem nagyon vagytok főzősek és nem is terveztek családbővülést.

whale 2018.06.11. 09:08:41

@CCnick: Igen, okos vagy.:) Mintha pont ezzel lenne itt probléma...:)))

CCnick 2018.06.11. 09:09:43

@joker111: "Még annyit hol van a felelős műszaki ellenőr ?"

A felelős műszaki ellenőr ért annyit hozzá, hogy tudja a posztbeli tégla tökéletesen ellátja a feladatát.

CCnick 2018.06.11. 09:15:09

@whale: A posztból sehol nem derül ki, hogy a tégla nyomószilárdságával probléma lenne, hanem az ellenkezője:
"A mintavétel végző kolléga tapasztalatból mondta, hogy sokkal szarabb téglát is látott már és az is megfelelt a törésteszten."

Szóval a szakember szerint nincs probléma.

joker111 2018.06.11. 09:17:04

@CCnick: Látszik nem értel ehhez .Hollandiában a házak 90 % monolit beton !Ne keverd az orosz technológiájú magyar panellel !Kitűnően hang és hőszigetelt és minimális a fűtés számla ,ellenben nyáron nem kell klíma se bele !100% garanciával adjuk át őket és még a rejtett hibákért is 2 évig felel a cég ( például a padlófűtés cső szivárog ) !Igaz a cég akinek dolgozom 125 éves !tehát itt kóklerek nem fociznak.Meg is látszik a bérünkön .Mint melós annyit keresek mint egy diplomás !De ha vállalkozóként csinálnám két diplomás bérét keresném meg !Már nem hajtok, jövőre 66 éves vagyok nyugdíjba megyek .Lesz időm kondizni nem kell több falat rakni X DDDD

whale 2018.06.11. 09:36:42

@CCnick: NE beszélj félre. Állítottál egy baromságot, most meg angolnáznál kifelé belőle. NA, hesspicsába...:)

CCnick 2018.06.11. 09:54:24

@joker111: Ügyes vagy Józsi. Mondjuk az valahol tréfás, hogy itt áradozol a bezzegjóholland öntött monolit betonfalról ami nem panel és a videód ezzel kezdődik: "az utolsó lakásnál ami 5 darabból áll panel mindössze 20 perc alatt rakta fel 4 ember"

"Kitűnően hang és hőszigetelt " Minden jó höszigetelt lesz ha rányomnak 10-20 centi "nikecellt"

Mindenesetre gratulálok a jó fizetésedhez és kényelmes nyugdíjas éveket kívánok.

CCnick 2018.06.11. 09:55:31

@whale: Hát igy is meg lehet próbálni kimenekülni a beégésből de a valóságot azért nem írja felől egy hesspicsázás.

whale 2018.06.11. 09:58:59

@CCnick: Aki beégett, az te vagy te szerencsétlen. Azt állítottad, hogy a függőleges repedésnek semmi köze a tégla teherhordó képességéhez. Miután felvilágosítottalak, hogy de, kurvára van, azóta angolnázol ahelyett, hogy simán belátnád, hogy segghülye vagy a témához és elnézést kérnél...:DDD

whale 2018.06.11. 10:02:30

@CCnick: Igen, a ZSALUT, te barom...:DDD VAgy mit képzeltél, komplett házak vannak összerakva zsaluból, amit a helyszínre szállítanak és kiöntik betonnal?:))) Tényleg ne égesd magad tovább, mert nagyon kínos a fogalmatlanságodhoz társuló nagy pofád...:)))

joker111 2018.06.11. 10:17:14

@CCnick: Látom fikázós hangulatban vagy .Nem figyeltél a TETŐSZERKEZET panel és nem a teherhordó falak .A födémek panelok, de nem a német fajta filigrán födém ! www.youtube.com/watch?v=6IFYxiPJDyI

CCnick 2018.06.11. 10:46:41

@whale: "Azt állítottad, hogy a függőleges repedésnek semmi köze a tégla teherhordó képességéhez"

mert nincs

"Miután felvilágosítottalak, hogy de, kurvára van"

ja ha te magad írod.

Persze ettől még továbbra sincs. Minden tégla tele van függőleges hajszálrepedésel. A wienerberger is.
wienerberger.hu/images/format1920x1280/20160307120315/porotherm-n%C3%BAtf%C3%A9deres-t%C3%A9gla.jpg

CCnick 2018.06.11. 11:07:23

@joker111: Mea Klumpa tényleg tetőpanel.
szóval azt mondod, hogy hollandiában minden családiházat betonból öntenek?

joker111 2018.06.11. 11:22:27

@CCnick: Marha drága a telek és ami érdekes ugye mindenütt homok, a tenger fenekére építenek és ezt alá kell beton cölöpözni a teherbíró altalajig ! 8-12 méteres cölöpök és db -a 18 000 € a munka dijjal együtt .!40 lakás alá kell vagy 200 db és külön cég lézerrel ellenőrzi utólag is szoktak rakni ha süllyed !Marha jó technológia hiszen két zsaluzó ács két villanyszerelő naponta 2 lakást készít el a daruval persze !Itt nincs vésés utolag eleve a készülő falba teszi a villanyszerelő a gégecsövet és a kapcsoló meg konnektor helye is szabad.De a vizes sem vés, neki is ki van hagyva .Igy csak szerelnek .Vakolni sem kell mivel tükör a fal csak gipszelik javitják az apró hiányosságokat .Válaszfalak általában gipszblokk vagy ytong panel .Ez nincs Magyarországon nagyon gyorsan naponta 6 lakást elkészít két kőműves !Mivel ez 2 méteres darab géppel emeli be !Ritkán készítenek téglából házat de volt ilyen is munkámban !Kő gazdag emberek voltak.Marha munkaigényes meló kézzel csinálni és itt a bruttó órabér azt hiszem 35 € .Mi kapunk nettó 15 € ácsok kőművesek a vállalkozó meg 27 € bruttót óránként !Itt a vállalkozó DOLGOZIK a pénzért !Mivel nem tudná megfizetni a melóst. Igy szinte a melósok 70 % bérelt dolgozó ,nem az fizet aki dolgoztatja .Ellendben a törvények oylan feszesek, nincs átverés a cégnek fizetni kell .Mellé heti fizu van és az iroda nem sunnyoghat el garancia először a melosokat kell kifizetni !www.youtube.com/watch?v=OcwZfhDdy8M

Deviáns 2018.06.11. 12:10:13

Unokatesóm építkezik, 1 szint, tégla fal + koszorú + könnyű szerkezetes (fagerenda+hőszigetelés+állmennyezet) födém.
Meglepő volt látni, hogy több helyen (nem kettő, inkább 10-15) az első sortól a koszorúig végig repedtek a téglák...
A poszt olvasása után már nem meglepő.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.06.11. 12:16:12

@joker111: Előbb-utóbb mindenhol hasonló lesz. Amíg a kézi munka olcsóbb, mint a gép előregyártás, addig azt használják mindenhol. Régen vályogot vetettünk a kert alatt, aztán már kész téglát vettünk, utána növeltük a tégla méretét, hogy kevesebb legyen az élőmunka, plusz mert a jobb hőszigetelés miatt nagyobb lett az "egykezes" tégla mérete (falazóblokk), és így tovább. Ráadásul minél több az előregyártás, annál kevesebb a sumákolási lehetőség.
Csak egy dolog: a holland időjárás (kisebb éves hőingás, kevesebb napsütés) sokkal kisebb hőszigetelési, napvédelmi igényt jelent, mint a magyar. Nem véletlen, hogy az angolokbál a "double glazed" ablak értéknövelő tényező, amire külön felhívják a figyelmet a hirdetésben. :-)

metal · http://electric.blog.hu 2018.06.11. 13:54:08

"Az első szállítmányt idén márciusban rakták le a helyszínre és már akkor, a raklapokon látszott az a hátrányos minőségbeli különbség ami úgy általában a magyar termékeket jellemzi."

Az idei március kimondottan hideg volt, biztosan nem fagytak szét azok a téglák? A képek alapján de!

Zephyré 2018.06.11. 13:58:52

ITs/agrár szakember vagyok. Faszán utánaolvasok, hogy milyen téglából építkezzek, de azért az utolsó szó azért mégiscsak a kivitelezőé/építésvezetőé. Ha ő azt mondja - és érdemben indolkolja, akkor görög márványból lesz a fal, mert abból olyat kapok, ami megfelel és amiért fizettem - nem bivalyb*sznád alsói homokkőből.

CCnick 2018.06.11. 19:00:10

@joker111: a kérdésre azért nem válaszoltál. Mindenki mindent betonból önt? És ha véletlen igen, ennek milyen relevanciája van Magyarországon ahol nem kell 12méteres cölöpökre épíkezni?

És még egy kérdés: mennyibe kerül egy 100m2-es holland betonház?

joker111 2018.06.12. 04:28:35

@CCnick: Az elején kezdem .Itt nem " divat " a házilagos kivitelezés ! Max ha szakmabeli és apróbb bővítést maga végez .Itt cégek építenek .Van hogy a cég maga készíti és forgalmazza ,de inkább ingatlanos cégek építettnek vagy gemeende ( városi tanács ) de bank is forgalmaz.Be sem kell menni bankba ha kölcsönt akar.Internetes feküleleten megkérdi.Ehhez jó ha abban a bankban van számlája.Ők megnézik a bonitását akár 10 évre visszamenőleg is és ad egy időpontot a papírok aláírására kell bemenni.Hozzáteszem itt a fizetés bankszámlára megy
nincs fele zsebbe fele számlára sőt a fekete munka is emitt " nem divat " nehéz készpénzhez jutni és az adóhivatal az alsógatya méretünket is látja .Mivel pénzt nem lát a vevő, ezt a bank utalja a cégnek vagy ingatlanforgalmazónak.Általában a lakások nagy részét igy adják el.Még annyit általában a mobilitás miatt kevesebben vesznek lakást inkább béreljük.Főleg aki építőiparban dolgozik de itt mindenki képzettebb és nem biztos hogy ácsként éli le az életét vagy sofőrként .Ha megszűnik a munkahelye akkor ,általában más munkakőrbe is küldhetik vagy akár külföldre is !Diplomást is lehet fizikai munkára küldeni !Egy évet dolgozott velünk mint ács, diplomás ember.Egy centtel nem kapott többet mint mi ,mert ágazati bérek vannak.Vagyis a 25 éves meg a 65 évesnek is egy a bére. Igy nincs vita bérfeszültség ,nyalizás a főnőknél .A gyengébbet ezzel ösztönzik munkára mivel nem szokás kérlelni senkit egy kettőre elküldhetik.Magyarországon is el fog terjedni ez a fajta építkezés ha átalakul " pergősebb " lesz a gazdaság.Nagy építkezéseken, irodaházaknál vagy üzemcsarnoknál betonból készülnek az épületek ilyen technológiaival.Hollandia lakásárak különbözőek átlag 5 szobás családi tömblakás 230 000 € de építettünk oylan tömblakást is ahol 1 millió fölött volt az ár .De függ a helytől és a munkalehetőségtől is .Amszterdam kirívóan drága Rotterdam olcsó.Viszont épeszü ember Budapesten nem költözik a 8 kerületbe, Rotterdam meg ez a szint a marokkói meg törökök miatt.Vagyis itt ha egy utcába muszlimok,négerek költöznek fél év alatt elköltöznek a hollandok és lezuhan a lakás ára. Amugy nem látható hogy miből van a ház mivel elé falazunk arculati kisméretű téglával .Itt nem divat vakolni a lakásokat nagyrészt natur szeretik .Mint Anglia ,Dánia ,Irország .A klíma miatt nem vakolnak és igy nem kell 15-20 évente vakolni. Amugy meg oylan magasak a bérek hogy 30 éves tömböket olcsóbb teljesen lebontani és uj házat építeni ,mert a felújítás jóval többe kerülne !Itt egy élménybeszámolóm Hollandiáról : www.ongo.hu/elmenybeszamolok/3731

CCnick 2018.06.12. 11:22:07

@joker111: Szóval 73milla egy átlagos BetonkockaLAKÁS.

Köszönöm, nincs több kérdésem.

"Vagyis itt ha egy utcába muszlimok,négerek költöznek fél év alatt elköltöznek a hollandok és lezuhan a lakás ára."

Ilyet nem szabad írni, ezt nem tudtad?

joker111 2018.06.12. 12:19:35

@CCnick: MICSODA ? Hollandiában még you tubra is felrakják ha marokkói az elkövető !Itt kussba vannak a helyi Helsinkiek .Geert Wilders a legerősebb második párt vezetője azzal kampányolt : akartok tőbb marokkóit vagy törököt ?Amikor jött a török miniszter kampányolni le sem szállhatott a repülő Rotterdamban és azt üzenet : menj haza ez a mi országunk és vidd magaddal a törököket is .Itt a kép is imgur.com/a/4ErOEXk Ja itt is mentek a Soros NGÓ szervezetek olyan börtönbe ahol muszlim elkövetők ültek."Segíteni akartak nekik " 500 méteren belül meg sem közelíthetik a börtönöket ,mert azonnal letartóztatják és másnap el is ítélik. Havonta ledurrantanak valakit Hágában vagy Rotterdamban : www.youtube.com/watch?v=Mllxt9FOyoA Ja amugy itt élek az Amszterdami reptér környékén és ha helikopter köröz ,valószínű fenyegetve van a reptér !Múlt évben háromszor volt fenyegetve.Tudod itt szabadság van és amit leirok az nem tilos .Ezt nektek Magyarországon bemesélték .Itt viszont demokrácia van ! www.youtube.com/watch?v=p_nAYd6Gpt4 Ez meg a rendőrségi videó.

Stark G 2018.06.13. 08:48:27

Kedves ismerőseink!!!!!! Lejárató kampányt indítottak a Mályi Téglagyár ellen kérlek titeket hogy osszátok minnél többen a leírt szavainkat !!!!!!KÖSZÖNJÜK!!!!!! Halász Imre vagyok Miskolcról! 2017-01-07én a 150négyzetméteres családi házunk porig égett!A Mályi Téglagyár tulajdonosai Stark Szilvia és Stark Gábor felkeresett minket és önzetlenül felajánlották a segítségüket!Adományba kaptunk tőlük több ezer téglát és a szigetelőanyagtól a csemperagasztóig mindent amivel csak tudtak segítettek bennünket hogy feltudjuk újra építeni a házunkat!Nem értjük és fel vagyunk háborodva hogy ilyen szinten próbálják őket lejáratni!Nemtudjuk hogy mi a célja ennek a lejáratókampánynak de egy biztos mi adományba se kaptunk tőlük selejt téglát !!Nem hisszük el hogy pénzért selejt téglát szállítottak volna ANNAK az embernek aki most próbálja lejáratni a Mályi Téglagyárat!!!Rendkíviül korrekt és segítőkész emberek a Mályi Téglagyár tulajdonosai!Minőségi téglát gyártanak amiből a mi házunk is felépült!Semmi ilyen jellegű problémánk nem volt(reped a tégla falazás után)a téglával amiről ez az ember írt a cikkében !!Szörnyű hogy ilyen világban élünk ahol a becsületes magyar cégeket próbálják lejáratni!!!Szerintünk nagyon-nagyon sok magyar ház épült Mályi téglából és eddig nem volt panasz a minőségére !!Mikor leégett a házunk nagyon sok cégnél kopogtattunk(külföldi cégekről beszélek)neveket nem írnék most de csak az elutasítást kaptuk tőlük segítséget nem!És most ezek a cégek próbálnak bemocskolni egy több éves múltal rendelkező korrekt és becsületes segítőkész magyar céget!Stark Szilvia és Stark Gábor is elutasíthatta volna a segítségnyújtást de nagyon jó szívűek és segítőkész emberek akik ahol tudnak bárkinek segítenek!Egy olyan ember ne próbálja bemocskolni aki személyesen nem ismeri őket!Az az ember aki a lejárató cikket írta a mi meglátásunk szerint vagy valamilyen kapcsolatba vagy valami érdekeltsége van a konkurenciánál azért mocskolódik!!!!!EZ A MI EGYÉNI VÉLEMÉNYÜNK!!!!!!!!!Elhihetitek hogy rengeteg cégben csalódtunk(főleg külföldi cégekben)De a MÁLYI TÉGLAGYÁRBAN NEM!!!!!!!!Csak ismételni tudjuk magunkat hogy minőségi téglát kaptunk és MINŐSÉGI TÉGLÁT GYÁRT A MÁLYI TÉGLAGYÁR!!!!!!!!! Köszönjük a megosztásokat!!!!!!!!!

Balfredo Alfredo 2018.06.13. 13:49:33

"Halász Imre vagyok Miskolcról!" "A Mályi Téglagyár tulajdonosai Stark Szilvia és Stark Gábor felkeresett minket és önzetlenül felajánlották a segítségüket!"
Ez mind rendben, csak éppen Stark G avatarral posztoltad a cikket.
Innen kezdve - a konkrét eset részleteitől függetlenül - az a benyomás keletkezik, hogy valamilyen formában közöd van a Mályi Téglagyárhoz, netán a tulajdonosa vagy alkalmazottja vagy, és őket próbálod fényezni.

lobster thermidor 2018.06.13. 15:19:59

Döbbenettel olvasom, hogy a milliónyi napvilágra került átverés ellenére van még ember ebben a kis hazában, aki bedől ennek a "támogassuk a magyar ipart" kezdetű ótvar dumának.

WiZZu 2018.06.19. 08:40:40

@Balfredo Alfredo: @Psychopeti2: nem csoda, hogy a tégla is rossz.

Deby Debreczeny 2018.06.27. 06:15:17

@joker111: Nagyon tetszik az élmény beszámolod, szivesen olvasnék még többet is!!!
"Itt nem divat vakolni a lakásokat nagyrészt natur szeretik. Mint Anglia ,Dánia ,Irország" nagyon tetszenek ezek a házak csak ezért és a környezet miatt nézem a kisvárosi gyilkosságkat.
De szeretnék ilyen országban élni, bár lenne kezdö tökém már utaznék is.
Tanulhatna Hollandiátol sokat Magyarország!!!
Magyarország el van maradva mindenben kb. 100 évvel sajnos.

Deby Debreczeny 2018.06.27. 07:30:35

@joker111: "Havonta ledurrantanak valakit Hágában vagy Rotterdamban : www.youtube.com/watch?v=Mllxt9FOyoA www.youtube.com/watch?v=p_nAYd6Gpt4 "
Havonta ledurrantanak valakit a RENDÖRÖK Hágában vagy Rotterdamban, igy a helyes még valaki félre érti.
Magyarországra is ilyen rendörök kellenek és nem olyan beszarik, akik inkább, h ne kelljen akciozni bemennek a lépcsöházba vagy elmennek a másik irányba mintha nem láttak volna semmit vagy unalmukban hintáznak:)))))

Józsi, a migráns köcsög 2018.06.27. 11:20:56

hubakker dehosszú.
vályogházzal nincs ilyen gond!

Külföldi hazaküldő 2019.06.18. 19:10:24

@Jóska Pista: Igazad van! Én építettem 7 házat,építész technikus vagyok.Semmi baja nem lesz,a porotherm fosnál is láttam ilyent !

Külföldi hazaküldő 2019.06.18. 19:14:21

@Baluci: Lószarja van,nemigaza.Azok a repedések statikailag nem problémásak, Wienerberger porotherm-nélis láttam ilyent sokat! Ez semmi, csak egy laikus örjöngése vagy fizetett lejárató kampány! Csak Mályit veszek, ha építek!

Külföldi hazaküldő 2019.06.18. 19:15:40

@lobster thermidor: @Baluci: Te buta állat! Azok a repedések statikailag nem problémásak, Wienerberger porotherm-nél is láttam ilyent sokat! Ez semmi, csak egy laikus örjöngése vagy fizetett lejárató kampány! Csak Mályit veszek, ha építek!

Külföldi hazaküldő 2019.06.18. 19:17:42

Ez csak egy gyenge lejárató kampány kezdemény! Azok ffing repedések, vakolni meg kell.Aki a fos gipszkartonnal vakolna, annak üzenem, hogy az csak egy újkori liberális baromság, majd rögzítsen rá ügyesen dolgokat, vizet ne kapjon, elreped, fos az ,nem oda való.

Külföldi hazaküldő 2019.06.18. 19:21:36

@Jóska Pista: Igazad van.Deaza tégla statikaialg megfelelő, az tuti.Azóta persze már rég beköltöztek a hisztis építők és rájöttek ők is. Én aránytalan károkozásért perelném őket.
süti beállítások módosítása