Tékozló Homár

Feketelista: Mediumbutor.hu, a hely, ahonnan nem akarod berendezni a lakásodat

2019.02.18. 17:08 | Homár Hilda | komment

screenshot_2019-02-18_11_08_07.png

Újabb bizonyíték arra, hogy a csilivili animált honlap egyáltalán nem garancia arra, hogy mögötte valódi, megbízható webshop működik. Olvasónk megjárta a Mediumbutorral, mi összeszedtük, hogy a honlapon mi minden lehetett volna baromi gyanús, és megkértük tanácsadóinkat is, hogy a szakvéleményükön túl foglalják össze, hogy kell kinéznie egy igazi, működő webshopnak.

Először lássuk Zsuzsa levelét:

Kedves Tékozló Homár!

Olyan ügyben írok, amiben teljesen tanácstalan vagyok.

Tavaly november végén "vásároltam" egy internetes bútoráruházból, amiről azóta világossá vált számomra, hogy átverésként működik. Az oldal a www.mediumbutor.hu.

Első ránézésre közepesen gagyi, viszont rengeteg infó van fent, nagy választék, és olcsóbb, mint az átlag bútoráruházak. SEO-znak is rendesen. Előre utalásnál vagy kártyás fizetésnél ingyenes a kiszállítás. Ami mondjuk gyanús lehetett volna, hogy utánvét esetén + 4500.- Ft fizetendő.

Értelemszerűen az átutalást választottam, amire meg is érkezett az email, "cégnévvel", számlaszámmal.

Tisztet ....  Zsuzsanna,

Ön a megrendeléshez a banki utalást választotta, küldjük az adatokat: 11600006-00000000-81906268 Möbel kft. közlemény: 19253 a megrendelés száma.

Köszönjük megrendelését.

Üdvözlettel
Médiumbútor 

Namármost Möbel Kft. nem létezik.

Mikor rákérdeztem emailben, mikor várható a bútor, ezt a választ kaptam:

Tisztelt ...   Zsuzsanna,

A termék jövő hét elején kerül kiszállításra. Előtte telefonon értesítik, időpontot tud egyeztetni.

Üdvözlettel
Médiumbútor 

Ezután sosem kaptam több választ. A korábban a kapcsolat résznél feltüntetett mobilszámot persze soha senki nem vette fel.

Indítottam egy másik rendelést más néven, másik email címről, amire ismét buzgón érkezett a visszaigazolás, illetve az utaláshoz szükséges adatok:

Kedves vásárlónk!

Megrendelése feldolgozásra került. A termék összeszerelve, csomagolva kerül szállításra. Möbel kft. 18203239-01669949-10010011 Közlemény: megrendelés száma.

A futárszolgálattal történő kiszállítás, időpont egyeztetés után fog megtörténni.

Üdvözlettel:
MediumBútor.

Ez már egy másik számlaszám, és továbbra is a nemlétező Möbel Kft.

Próbáltam ez ügyben a rendőrséghez, illetve a Fogyasztóvédelemhez fordulni, zéró sikerrel. Azt mondták, mivel csak 22.500.- Ft-ot utaltam, az 50e Ft alatt van, így csak szabálysértés... Mondtam nekik, hogy ha ez tényleg így megy, holnap jómagam is nyitok egy ilyen internetes áruházat... Ezek szerint ezt ma Magyarországon simán meg lehet játszani, mint alternatív bevételi forrás, jogkövetkezmények nélkül.

Szeretném, ha legalább itt publikálva lenne, mások okulására, és/vagy további károsultak toborzására!

Előre is köszönöm,

Üdvözlettel,
Zsuzsa

Íme egy checklist, amin érdemes végigmenni, mielőtt egy ismeretlen webshopból vásárlásra adjuk a fejünket:

1. Milyen az oldal? Rendezett, logikus felépítésű? Működnek a menüpontok? Egyáltalán magyar nyelven van megfogalmazva a szöveges tartalom?
Ha már maga az oldal is össze van csapva, alapvető információk hányoznak vagy Google translate-tel lettek fordítva, mit várhatunk a termékektől?

2. Vannak céginformációk, kiderül a boltot üzmelető cég neve? A céghez és a bolthoz találunk elérhetőséget, címet, adószámot,  telefonszámot, mintabolt vagy ügyfélszolgálat címét? Van érvényes ÁSZF?
A törvény szerint ezeknem muszáj kint lennie a webshop oldalán. Ha nincs, az legjobb esetben is törvénysértő, amiért bírság járhat, de miért akarna egy igazi online bolt büntetést magára húzni ilyen hülyeségekkel? Pláne gyanakodjunk, ha csak egy üzenetküldő formon keresztül írhatunk a cégnek, és még csak egy emailcímet sem látunk!

3. Választhatunk különböző fizetési és szállítási módok közt? Találunk információt a visszaküldés vagy a panaszkezelés lehetőségeiről?
Szintén törvényileg szabályozott módon kell ezeket az információkat feltüntetni. Ha nincs kint semmi ilyesmi, vagy csak előre fizetéssel vásárolhatunk a boltban, zárjuk be nyugodtan a tabot, és ne egy elszalasztott lehetőségként, hanem a szemfülességünk ékes bizonyítékaként gondoljunk az esetre.

4. Milyen és hányfajta terméket kínál az adott webshop? Milyen árakon teszi mindezt?
Ha még soha nem hallottuk a webshop nevét, mégis a kutyatáltól a melltartón át a plazmatévéig mindenfélélt árul látható koncepció nélkül, az gyanús. Ha a termékskálála színességétől függetlenül minden feltűnően olcsón kapható, szintén gyanakodjunk! Ami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az szinte biztosan nem is az.

5. Van a webshopnak Facebook oldala? Mit írnak róla a neten?
Ma már minden vállalkozásnak van oldala a Facebookon, ha nincs, vagy nem frissül, esetleg csak dícsérő kommenteet látsz, gyanakodj bátran. A legtöbbet pedig azzal segítesz magadon, ha rákeresel a webshoppal kapcsolatos véleményekre. Az átverős vagy nem is létező online boltoknak hamar lesz nyoma a neten.  

A témában meleg szívvel ajánlom az Átverősoldalak-com checklistjét is. 

És, hogy mi lett volna, ha Zsuzsa a fentiek alapján megvizsgálta volna a Mediumbutor.hu-t a vásárlás előtt? Például ezt látta volna:

screenshot_2019-02-18_12_49_26.png

Az nyitvatartási idővel operáló online ügyfélszolgálat, a Váci út, mint cím, a fura emailcím mellett a cégnév és az elérhetőség teljes hiánya, és az utánvét pluszköltséggel büntetése gyanús lehetett volna, mostanra a Facebookon keresgélve pedig a Médiumbútor helyett rátalált volna a Mediumbútor károsultak csoportjára is.

A póruljárt sorstársak tömörülése persze eső után köpönyeg, de mindenképp érdemes közösen fellépni  a rendőrségnél, ha már panaszkezelésre és kártérítésre nem nagyon van lehetőség, ahogy tanácsadóink véleményéből kiderül:

Sajnos, jó hírrel nem tudunk szolgálni a fogyasztónak, de előtte leírtuk azt is, hogy mit érdemes figyelni, mielőtt rendelünk:

Az internetes vásárlás során és főleg után, sok kellemetlenséggel szembesülhetünk, ezért jobb még rendelés előtt megelőzni azokat a gondokat, amelyek egy kis körültekintéssel kivédhetőek. Az interneten számos módja van a vásárlásnak, azonban a fogyasztóvédelmi szempontból megközelített WEBÁRUHÁZ ismérvei a következők:

  • többlépcsős elektronikus értékesítési rendszer, (kosárba tesz, összegző oldal, stb.)
  • szabályozott mederben zajlik a vásárlás,
  • kötelezően közzé teszik a céges adatokat,
  • köteles a panaszokat a jogszabályban leírtak szerint kezelni,
  • köteles legalább 14 napos indoklás nélküli elállási jogot biztosítani (van néhány kivétel!),
  • a hatóságok számára látható, ellenőrizhető a tevékenysége.
  • másik EU-s tagállami székhely esetén, online vitarendezés lehetősége

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy internetes vásárlás előtt mindenképpen nézzük meg, hogy kitől vásárolunk, azaz kivel fogunk szerződést kötni. Ha a vállalkozás nem azonosítható, akkor ne rendeljünk abból a webshopból.

Ha még körültekintőbbek szeretnénk lenni, az Igazságügyi Minisztérium által működtetett elektronikus cégjegyzékben is leellenőrizhetjük a céget. Ezekkel a lépésekkel sok későbbi kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat. Amennyiben nem azonosítja magát a webáruházat üzemeltető vállalkozás, inkább ne rendeljünk arról az oldalról.

Az aktuális ügyre vonatkozóan:

Megnéztük a webáruház oldalát, és sajnos jelenleg semmilyen formában nem azonosítja magát az üzemeltető, és sajnos ez a panaszkezelés, igényérvényesítés során akadály. Az elektronikus cégjegyzék szerint korábban létezett a Möbel Kft., azonban a tavalyi év végén felszámolásra került. Amennyiben a vállalkozásnak nincs jogutódja, sajnos valóban nincs lehetőség az igényérvényesítésre.

Felhasznált jogszabályok:

2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről
45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick-son 2019.02.18. 18:19:17

Fura, hogy nekem van webáruházam, kismillió előírásnak kell megfelelni, mert ha nem akkor nav, adatvédők, fogyasztóvédők, szinte csak az nem büntethet aki nem akar. Több tízezerbe kerül csak a gdpr -nek megfelelni, itt meg sehol semmi info, se pénz, se áru aztán a hatóságok szétteszik a kezüket, hogy nem tudnak mit csináln.

sish 2019.02.18. 19:34:36

Ki kell próbálni utánvétes rendelésnél mi a szitu. Ha mégis működne, simán le lehet mondani. Aztán ezt megjátszani jó párszor...

230e 2019.02.18. 19:34:55

Mindenképpen tegyen feljelentést, és kapacitálja a többi károsultat is. Egyrészt így meghaladja a szabsértési értékhatárt, másrészt más lesz a minősítése.

MrZed001 2019.02.18. 20:44:03

Egyik kép be a google keresőbe (google oldalán Fényképek, ott fent fénykép ikon, oda bemásolni kép url-jét), és máris megvan, hogy valószínűleg a www.robinagyker.hu oldalról lettek lopva (vagy további cseh, lengyel, szlovák, olasz, német oldalakról, ahol szintén fent van).
Gondolom nem véletlen van már vízjelezve robinagykernél az összes képük.

Ezt szintén csak javasolni tudom vásárlás előtt, a kép szerinti keresést.
Azért enyhén gyanús, ha 150 eFt-ért adnak egy nagykerbe 280 eFt-ért kapható bútort ...

(úgy mellesleg megtetszett robiéknál az egyik kanapé :D )

KaTe 2019.02.18. 21:06:42

Szerintem fogja fel úgy a posztoló, mintha befizetett volna 25E forintot egy tanfolyamra, ahol megtanították neki, hogyan kell felismerni a kamu, átverős, adathalász webshopokat. Így már tökre megérte.

KaTe 2019.02.18. 21:13:59

Valaki világosítson már fel erről a szabálysértés dologról. Tegyük fel, ha valakinek nem tetszik az arcom, odajön, letépi rólam a menő Oakley napszemüvegem és helyben darabokra tapossa, én pedig eközben rendőrért kiáltok, akkor a rendőr odajön hozzám, kedvesen megsimogatja a bánatos buksim és közli velem, hogy bocsi, ez csak szabálysértés, nem csinálok semmit, oldjátok meg egymás között.

???

vizsla_barat 2019.02.18. 21:58:00

@KaTe: minek hordasz ilyen draga szart? Lojj bele kozvetlenul kettot aztan a levegobe egyet. A szakerto meg megallapitja melyik volt a figyelmezteto loves (Hofi utan szabadon). Utana meg evekig jarkalhatsz birosagra igy is-ugy is, akkor mar legyen valamiert.

Rugovicsvalagba 2019.02.19. 00:42:28

Kedves Homár Hilda Kicsit alaposabb lehetnél. Van még megnézendő jogszabály.
A hatályos 2012. évi C. törvény a 'csalás fogalma mellett az abból kiválasztott további különös részi törvényi tényállásokat (pl. gazdasági csalás) állapít meg. A csalás fogalma a hatályos Btk-ban:


373. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás kisebb kárt okoz, vagy
b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást
ba) bűnszövetségben,
bb) közveszély színhelyén,
bc) üzletszerűen,
bd) jótékony célú adománygyűjtést színlelve
követik el.
(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás nagyobb kárt okoz, vagy
b) a kisebb kárt okozó csalást a (2) bekezdés ba)–bc) pontjában meghatározott valamely módon követik el.

Rugovicsvalagba 2019.02.19. 00:43:58

@Nick-son: Dehogy nem tud a hatóság. Csak írásban feljelentést kell tenni.

2019.02.19. 07:25:28

@Rugovicsvalagba: Persze.Három hónap múlva kapsz egy levelet az alábbiakkal:-"a"-nincs elég bizonyíték,megszüntettük a nyomozást;-"b"-elkövető ismeretlen megszüntettükk a nyomozást;-"c"-az ismeretlen elkövető ismeretlen helyen tartózkodik megszüntettük a nyomozást;-"d"-az ismeretlen elkövető ismeretlen helyenen tartózkodik,bizonyíték és gyanúsított hiányában megszüntettük a nyomozást.Sok sikert!

Baluci 2019.02.19. 07:50:25

@sish: Na, én rendeltem is két bőrkanapét 760 ezer forintért! :)) Majd meglesem őket vigyorogva a szomszéd ablakból!... :))

2019.02.19. 08:01:51

@Nick-son:
Ha betörök valahová, akkor sem kérik a kapun a belépő kártyámat. Nem létező céggel nem a fogyasztóvédelem meg a NAV kell foglalkozzon, hanem a rendőrség, csak azok basznak rá, mert értékhatár alatti.

2019.02.19. 08:04:32

@KaTe:
Az rablás, ha letépi rólad a napszemüveged. De ha kizsebelnek, és nem éri el az értékhatárt, sajnos le fognak szarni.

230e 2019.02.19. 08:32:08

@a lekvár neve puffin: Egy 11.000 forintos ki nem fizetett, de soha el nem küldött cuccnál, kb. ugyanennyi infóval (számlaszám, kamu telefonszám, lezárt e-mail cím) tettem feljelentést, kiderült hogy ezt szerencsére mások is megtették, most decemberben volt a csaj tárgyalása. Ezek pont arra játszanak, hogy hagyod veszni a pénzedet.

2019.02.19. 08:40:20

@KaTe: egyfelől ez nem csalás, tehát nem az, mint a posztbéli eset, másrészt az óklid valszeg 50 rongyon felüli, úgyhogy megintcsak más. Ez egyébként garázdaság és/vagy rongálás lenne.

2019.02.19. 08:41:21

@Zabalint: ha leveszi és összetapossa, akkor nem rabi.

kalandfereg 2019.02.19. 08:55:44

Undorító, hogy ilyen országot sikerült magunk körül létrehozni, ahol ilyen esetben sajnos semmit se lehet tenni.
Az élhető országon kellene járni a vezetőink eszének. Úgy értve, hogy a magyarok számára élhető, nem a tolvaj politikusok számára.
Utóbbin már most is jár az eszük, sőt, máson se jár.

nikkel odeon 2019.02.19. 08:56:00

Menjen el a poszter a bankjába, és tegyen ott (is) panaszt. Én is jártam úgy tavaly, hogy külföldön rendeltem külföldre, és a magyar kártyámmal fizettem. A termék meg elfelejtett megérkezni. Kb. 2 hónap múlva (akkor voltam otthon) elmentem az OTP-be, panaszt tettem, és - számomra konkrétan megdöbbentő módon - pár nap múlva meg is kaptam a teljes, kb. 33000 Ft-os vételárat.

Ha a banknál is látják, hogy csalás történhetett (és esetleg volt már rá példa), akkor lehet, hogy a két bank lejátssza a meccset egymás között, és visszakapod a pénzed. Én is temettem az enyémet (az OTP-ben se biztattak, mert elvben talán 30 napon belül kellett volna panaszt tenni), de végül szerencsém volt.

radical 2019.02.19. 09:02:20

Ez a figura kispályás a Bodocs Istvánhoz képest aki Knapp konyhabútor, Nordo Bútor meg Mitta Studió néven összesen több millió forintot vett fel megrendelőktől és utána lelépett, 50-80%-ban elkészült bútorokat maga után hagyva.

punpa 2019.02.19. 09:11:12

@nikkel odeon: utalás esetén nincs ilyen opció

asdf 2019.02.19. 09:17:14

@nikkel odeon: kartyaval fizetes != utalas.

the crow 2019.02.19. 09:25:08

Az azért hibának tűnik nekem a rendszerben, hogy banki utalásnál megad a megbízó egy kamu cégnevet és egy valós bankszámlaszámot, ami nyilván valaki másé és a bank ezt teljesíti??? Tényleg bosszantó, hogy a kis összegre való tekintettel a rendőrség nem szerzi meg azonnal a számlatulaj nevét elérhetőségét és zárja be még mielőtt sorozatban csalhatna az illető.

Remol 2019.02.19. 09:44:44

csak úgy kiváncsiságból rendeltem kamu adatokkal egy bútort. 2 féle fizu módot ajánlott: utánvét + 4500 Ft, banki utalás +3000 Ft ért, azaz még én fizessek, hogy fizethessek.

juhaszvik 2019.02.19. 10:04:01

nem mintha nyugaton ilyen nem történhetne meg, de mivel már jó ideje az államapparátus leépítése zajlik Mo.-on (még belülről mondom), ezért nem kell azon meglepődni, ha a fogyasztók érdekeivel (is) egyre kevesebbet fognak foglalkozni idehaza. egyre kevesebb hivatalnok dolgozik egyre több feladaton, de mivel népszerű dolog volt szidni az állítólag túlburjánzott államot (csak szólok, hogy már akkor létszámhiány és rengeteg túlmunka volt), ezért most lehet megenni a tudatlanság gyümölcsét. tipikus példája ez, amikor buta, de nagyképű embereket választ maga fölé a szavazóbázis. az MTA esete is remekül mutatja be, amikor buta emberek elképzelése alapján próbálnak jóval intelligensebb emberek feladataiba beleszólni (tök racionálisan hangzik, nem?)

de hogy a témánál maradjak:
1. szabálysértéssel is foglalkoznia kell a hatóságnak, nem? mármint lehet, hogy nem olyan formában, mint egy bűncselekménnyel, de azért nem kellene elhajtani a panaszost, nem?
2. miért van bankszámlaszáma a csalóknak? ha van, akkor miért nem lehet utánuk menni?
3. és mi van, ha teljesen hihető adatai vannak egy weblapnak? ha pl. írt volna házszámot, akkor már rendben vagyunk?
4. manapság nagyon durván megtalálják az embereket a hirdetések. például valaki kérte, hogy keressek rá irodai székekre, még szép, hogy pár nap múlva a facebook-on forgószékes hirdetések jöttek szembe. és a csalók fizetnek ezekért a hirdetésekért, ergo a csalásból befolyó pénzt teszi zsebre a google és a facebook is. innentől kezdve vállalhatnának több felelősséget az ilyen esetek után, vagy szűrjenek alaposabban.
5. az emberek nem gondolkodnak. bedőlnek mindenféle átveréseknek, elhiszik, hogy elég kettőt kattintaniuk, és megcsinálták életük bizniszét. persze innentől kezdve visszakanyarodunk az első bekezdésemhez, és azon gondolkodom, hogy mit csinálok még idehaza...

JonnDoe 2019.02.19. 10:08:28

Domain: mediumbutor.hu
Domain-használó: Természetes személy
Névszerver: ns.bohemiasoft.com
Névszerver: ns2.bohemiasoft.com
Regisztrálva: 2018-07-26 19:01:03
Módosítva: 2018-11-12 14:18:44

Technikai kapcsolattartó e-mail: domain@forpsi.hu

Regisztrátor: BlazeArts Kft. (Registrar)
Utca, házszám: Damjanich u. 36. 1/8.
Irányítószám, település: 6090 Kunszentmiklós
Ország: HU
Telefon: +36 76 550 174
Telefax: +36 76 550 152
URL: forpsi.hu/

2019.02.19. 10:33:05

@JonnDoe:

Szép munka!
És a yard ezen már el is tud(na) indulni, hiszen a regisztrátornál ott kell lennie a megrendelő összes azonosítható adatának!

Kánikula 2019.02.19. 10:35:19

Annyi kiderült róla, hogy mióta létezik, magánszemély a domain tulajdonosa, egy cseh webshop motort használ (www.webareal.cz/) és a blazearts-nál regisztrálta a domaint.

The whois record of the domain mediumbutor.hu

Domain: mediumbutor.hu
Registrant: Private person
Name Server: ns.bohemiasoft.com
Name Server: ns2.bohemiasoft.com
Registered: 2018-07-26 19:01:03
Last Changed: 2018-11-12 14:18:44

Technical contact e-mail: domain@forpsi.hu

Registrar Name: BlazeArts Kft. (Registrar)
Registrar Street, Number: Damjanich u. 36. 1/8.
Registrar Postal Code, City: 6090 Kunszentmiklós
Registrar Country: HU
Registrar Phone: +36 76 550 174
Registrar Fax: +36 76 550 152
URL: forpsi.hu/

illetve, hogy a bútorcsalád.hu oldalról koppintotta a teljes ÁSZF-et. Illetve a cég név is hasonló. A bútorcsalád létező fizikai telephelyes bútorbolt!!!

2019.02.19. 10:36:47

@Kolompár Magneto:
Ok, de ha erőszakkal letépte, akkor mindenképpen erőszakos bűncselekmény.

xoxoxo 2019.02.19. 10:41:10

Én csak azt nem értem, hogy bár minden szükséges információ rendelkezésre áll az elkövető(k) felkutatására (bankszámlaszám - ebből adódóan minden személyes adat), a rendőrség mégsem tesz semmit. Szerintem ez nevetséges.

Mindenesetre a posztolónak javasolnám, tegye meg a feljelentést, mert bár érdemi eredménye nem lesz, hozzá fog jutni az elkövető adataihoz, aminek segítségével már kezdeményezni lehetne egy fizetési meghagyást.

Jake Peralta 2019.02.19. 11:00:37

@Látens Inszinuáció: Mi ezen a szép munka? Gondolod hogy a yardnak egy homar komment kell hogy el tudjon indulni? Elárulom, hogy közvetlen hozzáférésük van a NIC rendszerhez.

Ustim 2019.02.19. 11:00:43

A mediumbutor.hu domain whois rekordja

Domain: mediumbutor.hu
Domain-használó: Természetes személy
Névszerver: ns.bohemiasoft.com
Névszerver: ns2.bohemiasoft.com
Regisztrálva: 2018-07-26 19:01:03
Módosítva: 2018-11-12 14:18:44

Technikai kapcsolattartó e-mail: domain@forpsi.hu

Regisztrátor: BlazeArts Kft. (Registrar)
Utca, házszám: Damjanich u. 36. 1/8.
Irányítószám, település: 6090 Kunszentmiklós
Ország: HU
Telefon: +36 76 550 174
Telefax: +36 76 550 152
URL: forpsi.hu/

Tetmészetes személy, tehát ebből is gyanús lehet, hogy nem egy létező cég áll az oldal mögött. Innentől kezdve a rendőrség hatásköre, hogy a regisztrátortól kikérje kié az oldal (gondolom végzés meg egyebek kell hozzá). Ha volt esze, akkor mondjuk nem saját nevére regisztrálta az oldalt, de már el lehet indulni legalább, hátha hibázott valahol. (mint a pár hónappal ezelőtti telekomos webshop csalással kapcsolatban is kiderült, hogy a kocsivásárlók éltek vissza a másik adataival)

bugenhagen 2019.02.19. 11:05:35

@KaTe: Az más, mert ott már erőszak is van, ami megváltoztatja a minősítést.

Darth Revan 2019.02.19. 12:15:46

@nikkel odeon: itt utalás tortent es nem kartyasfizetes
sajnos ebben az esetben a bank nem fog tudni segiteni

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2019.02.19. 12:50:32

@the crow: a rendszer lehet,hogy nem jó, de gy működik, asszem az indexen az ingatlanvásárlós-csalós cikkekben taglalták, hogy belföldi utalásnál a bankok csak a számaszámot nézik, nevet nem. Ha nevet is néznének, akkor 100% pontosnak kellene lennie.

szaGértő 2019.02.19. 13:14:27

@KaTe: Az rablás, ott nincs értékhatár.

vizsla_barat 2019.02.19. 14:51:28

rendelj meg valamit hogy meglegyen az 50e-s ertekhatar.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2019.02.19. 15:12:14

Azért bankszámla nyitásához is azt hiszem több kell, mint egy személyes megjelenés és igazolvány, szóval az, hogy egy hajléktalan ember nevére nyitnak és utána ATMnél leszednek lehet nem működik már, de majd valaki jól megmondja a tutit.

user friendly 2019.02.19. 17:13:29

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: egy alapszámlához magánszemélynek nem kell semmi más, csak személyi + lakcímkártya. esetleg pár ezer ft kp (bankfüggő, hogy be kell-e tenni rögtön egy nyitó összeget)

Xezs7 2019.02.19. 17:33:32

Hiányolom a Homár válaszából azt a részt, ahol a(z esetlegesen) feltüntetett cégnévnek utána kell néznie a leendő vásárlónak. APEH adóslista oldalán, vagy a ceginformacio.hu oldalon. Ha ez utóbbin nincs ott a cég, akkor nem is létezik.

A poszter helyében nem hagynám annyiban a dolgot. Beszéljenek a károsultak egy ügyvéddel, akár még egyesíteni is lehet az ügyeket, úgy viszont már egyből nem 22500 Ft-ról beszélünk, hanem ennek sokszorosáról. A rendőrség pedig igenis meg tudja szerezni az NIC adatokat ahogy itt valaki fentebb említette, ergo meglesz az is, aki a weblapot bejegyeztette a BlazeArts-szal. Hogy domain regisztrációhoz kell-e személyit vagy valamilyen hivatalos okiratot bemutatni, azt sajnos nem tudom, de valószínű hogy igen. Ha megvan, hogy ki jegyeztette be, még ő is lehet stróman, de egy kis börtönbüntetés belengetésével valószínűleg köpni fog. Persze ha elég fifikás a főnök, akkor papíron neki semmi köze sincs a strómanhoz, így őt nem lehet elítélni majd, de legalább a stróman megütheti a bokáját.

@the crow: Persze hogy teljesíti. Ott van a számlaszám, akkor miért ne teljesítené? Hogy milyen nevet írsz mellé, az a kutyát sem érdekli. Én évekig úgy utalgattam anyámnak pénzt, hogy a név ANYA volt. Szerinted kit érdekelt?

funfun 2019.02.19. 17:53:20

A járásokhoz, kerületekhez kiszervezett fogyasztóvédelem arra való, hogy néhány fontoskodó aktakukacnak két kávézás között munkának tűnő feladata legyen. Amúgy szerintük semmi nem az ő hatáskörük.

Xezs7 2019.02.19. 17:53:35

Majd elfelejtettem, még egy jó tanács: amennyiben egy weboldal a személyes adatok megadásakor illetve a kártyás fizetéskor nem https kezdetű oldalra irányít át, az valószínűleg kamu, de még ha nem is az, semmiképpen sem biztonságos. A https a titkosított kapcsolatot jelenti (SSL) melyet egy komolyabb weboldal az összes oldalán használ, de minimum a szenzitívebb oldalakon. Nézz meg mondjuk egy Facebookot, vagy itt a homárt. Az egész https-en megy. A mediumbutor sehol sem használ https-t, tehát gagyi.

szaGértő 2019.02.19. 20:28:43

@Kolompár Magneto:
"Valaki világosítson már fel erről a szabálysértés dologról. Tegyük fel, ha valakinek nem tetszik az arcom, odajön, letépi rólam a menő Oakley napszemüvegem és helyben darabokra tapossa, én pedig eközben rendőrért kiáltok, akkor a rendőr odajön hozzám, kedvesen megsimogatja a bánatos buksim és közli velem, hogy bocsi, ez csak szabálysértés, nem csinálok semmit, oldjátok meg egymás között."
Ez volt a szöveg, amire reagáltam.
A "letépi rólam" az erőszakos cselekedet.
A Btk. szerint
"365. § (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből
a) valaki ellen erőszakot, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, vagy
b) öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyezi,
bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Elvette. Erőszakkal. Az, hogy utána mit tesz vele, amint a birtokába került, lényegtelen.
Azaz rablás. Erőszakot alkalmazott, elvette.

A nickben nem engedélyezett karakter található 2019.02.19. 20:53:57

@Xezs7: Doménfüggő, hogy milyen adatokra és hogyan van szükség. Eu-nál például egy személyiszám, név + telszám + születési adatok után már mehet is a természetes személyre a reg.

A HTTPS-t pedig egy kezdő informatikuspistike is beállítja Letsencrypt-tel, manapság HTTPS-hez tényleg csak az nem jut, aki nagyon nem akar, vagy nagyon hülye.
Szóval szempontnak szempont, de attól, hogy HTTPS sajnos közel se feltétlen biztonságos.

Etniez 2019.02.19. 23:11:21

Van egy egyszerű szabály, amit oktatni kellene: ha valami nagyon olcsó, az gyanús.
Ha pedig gyanús, akkor jobban körül kell nézni.
Olyan nem létezik, hogy valahol sokkal olcsóbb _akármi_ mint máshol, hiszen akkor mindenki az olcsóbb helyről vásárolna és nem a drágábbról, tehát az is kénytelen lenne árat csökkenteni.

Magyarországon túl sok minden forog kéz alatt, ezért kikapcsolt az agyakban ez a biztonsági funkció...

25.000 tanuló pénz volt a poszternek. Ha valami gyanúsan olcsó, akkor vásárlás előtt kell utána nézni és nem utána. 5 perc lett volna csekkolni, gondolom a 25000 Forintot tovább tart megkeresni.

juhaszvik 2019.02.20. 09:29:47

@Etniez: "Magyarországon túl sok minden forog kéz alatt, ezért kikapcsolt az agyakban ez a biztonsági funkció... "

hát igen, nagyon jellemző felosztás idehaza, hogy átversz vagy átvernek. a legtöbb ember ott ügyeskedik ahol tud, aztán meg háborog, ha más csinálja.

juhaszvik 2019.02.20. 09:41:18

@funfun: "A járásokhoz, kerületekhez kiszervezett fogyasztóvédelem arra való, hogy néhány fontoskodó aktakukacnak két kávézás között munkának tűnő feladata legyen. Amúgy szerintük semmi nem az ő hatáskörük."

pont az ilyen levegőből vett baromságok miatt k*rták szét az egész közigazgatási rendszert, és dolgozik nagyjából fele annyi ember a hivatalokban, mint kellene. kérdésem, hogy a sajátján kívül még hány ember munkáját kellene elvégeznie egy hivatalnoknak, hogy elégedett legyél? 3? 5? 10? mi kell ahhoz, hogy rendesen tájékozódj valamivel kapcsolatban, amiről ilyen megjegyzést teszel?
miért kell azon poénkodni, hogy a hivatalokban csak kávézgatnak, amikor nyilvánvalóan fogalmad sincs, hogy milyen munkát végeznek? vagy csak divat szidni másokat, mert a tököd tele van a saját életeddel?
ha tudni akarod, a hozzád hasonlóan tájékozatlan és félreinformált emberek (kevés kellett, hogy ne tegyem idézőjelbe az emberek szót) szervezték ki pl. a járásokhoz a fogyasztóvédelmet.

Xezs7 2019.02.20. 10:13:04

@A nickben nem engedélyezett karakter található: Persze, igazad van, de nézd meg ezt a bútorvalamit, ezek még annyit se voltak képesek megtenni. Sima HTTP az egész oldal. Übergagyi.

GiaMarie 2019.02.20. 10:28:14

@Nick-son: De ez amúgy tényleg így van! Mikor bejött az új rendelkezés az EU vitarendezési platformról, a fogyvéd oldaláról másoltam be a linket az ÁSZF-be. 8 hónap múlva eljárást indítottak ellenem - megúsztam figyelmeztetéssel - mert a link nem működött. Mikor betettem, működött, ellenőrzitem. A lényeg az, hogy örüljek neki, hogy nem büntettek, csak figyelmeztettek, mert első eset, és fogyasztók széles körét érintő jogsértés (!!!) Mert ugye baromi életszerű, hogy minden nap nyomkodjam meg, hátha már nem működik. Ugyanez, a tényállás, ha valamelyik békéltető testület két házzal odébb költözött, és nem updatelem a címüket az ÁSZF-ben. Nyilván nincs más dolgom, mint ezt napi szinten ellenőrizni. Ilyenkor azért elgondolkodom, hogy a kamarai tagságit is befizetem, esetleg, talán, ha nem nagy fáradtság, pl elkezdhetnének szolgáltatni is. Kezdetnek elég annyi, hogy ha történik egy olyan, kereskedők széles körét érintő változás, mint egy békéltető testület költözése, küldhetnének róla egy emailt, hogy skacok, figyeljetek, mert irgumburgum lesz.

Majmász Gedeon 2019.02.20. 11:03:22

a boltot üzmelető cég neve -> a boltot üzemeltető cég neve
A törvény szerint ezeknem muszáj kint lennie a webshop oldalán. -> A törvény szerint ezeknek muszáj kint lenniük a webshop oldalán.
termékskálála -> termékskála
dícsérő kommenteet -> dicsérő kommentet
Az átverős vagy nem is létező online boltoknak hamar lesz nyoma a neten. -> Az átverős vagy nem is létező online boltoknak hamar lesz nyomuk a neten.

juhaszvik 2019.02.20. 11:33:36

@Majmász Gedeon: amit kihagytál:
mindenfélélt árul látható koncepció nélkül -> mindenfélét árul látható koncepció nélkül
Az nyitvatartási idővel operáló online ügyfélszolgálat -> A nyitvatartási idővel operáló online ügyfélszolgálat

bounty112 2019.02.20. 12:16:23

"Cím: Budapest Váci út" :D

Bajázs 2019.02.20. 19:00:36

Kedves Homár! A checklistben feltüntettétek az oldal összecsapását, nos nekem a cikketek is gyanús akkor, nem károgás, de iszonyatosan sok helyesírási hiba van a cikkben, mert egy-kettő elmegy, na de ennyi...

Bajázs 2019.02.20. 19:01:35

@Majmász Gedeon:
Ja most nézem, nem csak nekem szúrta a szemem. :)

Toussaint L'Overture 2019.02.20. 21:15:19

Ha a webshopnak nincs telefonon elérhető ügyfélszolgálata, az nálam már kizàró ok. Ha van, rendelés előtt felhívom a számot, ha felveszik, és válaszolni is tudnak a kérdéseimre, már van rà esély, hogy nem kamu a cég.

GiaMarie 2019.02.21. 11:58:29

@Toussaint L'Overture: Na, barátom, akkor add meg a telefonszámod, kirakom két napra a webshopom bannerére, hogy keressenek bizalommal, gyorsan rá fogsz jönni, miért igyekszik mindenki elkerülni ezt. Ez kb egy "világ hülyéi, egyesüljetek" felszólítás. Komolyan becsülöm azokat, akik ezt a munkát végzik, eret vágnék magamon két hét után. Leginkább a leghülyébb 10% szeret telefonálni, hihetetlenül ostoba kérdéseket feltéve, amik logikusan nem megválaszolhatóak telefonon. Cserébe borízű hangok fognak zaklatni a legelképesztőbb napszakokba. Persze egy idő után kikapcsolod mondjuk hatkor, és akkor már tudsz őszintén röhögni rajta, hogy este 6-reggel 8 között 32 nem fogadott hívásod volt. Én ruhákat árulok, néhány hétig volt telefonos ügyfélszolgálatom, mire a saját bőrömön tanultam meg. Ilyen hívásokat képzelj el, hogy van az a ruha, tudod, a fekete csipkés (150+ termék felel meg a leírásnak) ha nekem a mell-derék-csípő bőségem X-Y-Z, akkor jó lesz rám? Őszintén, elvárható ez bárkitől egy ruhaboltban, hogy erre csuklóból tudja a választ 500 terméknél? Eleve nem értem, hogy jut eszébe valakinek ezt telefonon megpróbálni. És ez még a jobbik, mert vannak az igazi sötét hülyék, alpári stílusban. Senkit nem gyűlölök annyira, hogy azt kívánjam neki, a munkaköre része legyen egy ilyen telefont kapkodni.

magyarati 2019.02.21. 13:26:29

@KaTe: Ha erőszakkal követi el a cselekmény (a dologi erőszak is számít) összeghatártól függetlenül bűncselekmény. Ha folytatólagosak követi el, összeghatártól függetlenül bűncselekmény. Ha nem bűncselekmény, hanem "csak" szabálysértés, a rendőrségnek akkor is kell vele foglalkozni (lásd: tilosban parkolás). Ne hagyd magad lerázni! Ha az ügyeletes nem akar veled foglalkozni, írd fel a nevét, rendfofkozatát, és a jelvényszámát. Közöld vele, hogy levélben fogod kérni a kapitányságvezető, osztályvezető..stb. véleményét az ügyben.

Xezs7 2019.02.21. 20:35:33

@GiaMarie: Szexuális ajánlatokat is kaptál? :)

heidt 2019.02.22. 01:25:24

@vizsla_barat: Nem jó a sorrend! Egyet a levegőbe, kettőt a páciensbe! Az első lövedékről meg lehet állapítani, hogy az volt az első (korrrózió, olaj, tisztítószer, stb maradványok a cső belsejéről).

törzsmókus 2019.04.26. 17:13:56

@juhaszvik1:
> egyre kevesebb hivatalnok dolgozik egyre több feladaton, de mivel népszerű dolog volt szidni az állítólag túlburjánzott államot (csak szólok, hogy már akkor létszámhiány és rengeteg túlmunka volt), ezért most lehet megenni a tudatlanság gyümölcsét. tipikus példája ez, amikor buta, de nagyképű embereket választ maga fölé a szavazóbázis

mi lenne, ha a bürokráciacsökkentés nem azt jelentené, hogy egyre kevesebb hivatalnokra tolnak rá ugyanannyi fasságot, és így a télleg fontos feladataikat már nem tudják ellátni (ez történik, ahogy te is írod)? hanem azt, hogy az állam nem teszi szükségtelenül bonyolulttá a polgárainak életét, és folyamatosan leépíti a túlbonyolított és/vagy automatizálható bürokratikus folyamatokat (tudtommal ez volt Navra eredeti terve, nyomokban – pl eSzja – látszik is néha a törekvés)?
á, bilibe lóg a kezem
süti beállítások módosítása