Tékozló Homár

Adásvételi szerződés nélkül nem javíttat ajándék porszívót az Emag

2019.05.21. 12:27 | Homár Rezső | komment

via GIPHY

Ha műszaki cikket kapunk ajándékba, általában diszkréten mellé csúsztatják a számlával összetűzött garancialevelet is, amit aztán vagy kíváncsian megnézünk, vagy nem. Na de mi van akkor, ha az ajándék elromlik, a kereskedőnek meg semmi sem elég, főleg nem az ajándékozás ténye. 

Az EMAGon kissé kiakadtam. Egy ismerősömtől kaptam egy porszívót, ami elromlott. Sebaj, van rajta garancia két évig.Próbáltam érvényesíteni, de ez szinte lehetetlen. Az ismerősömtől megkaptam a garancialevelet, ám  hogy milyen számon és néven kapta meg egykor  az Emag a megrendelést tőle,  nos ez kellett nekik. 

Először kértek egy rendelés azonosító számot, enélkül nem fogadták el a garanciális javítás kérését. Megszereztem.

Majd adásvételi szerződést kértek az ajándék porszívóhoz. 

 "Tájékoztatnom kell, hogy amennyiben Ön egy harmadik személytől vásárolta a terméket, rendelkeznie-kell egy adásvételi szerződéssel, illetve garancia levéllel, és számlával"  

Tehát, ha nem  az oldalukon regisztrált vevő, azaz a megrendelő  akarja javíttatni a vásárolt árut, az komoly akadályokba ütközik, szinte lehetetlen.Ez pedig nincs feltüntetve az oldalukon.És az sem, hogy a saját márkás termékeik szervizelésére nincs lehetőség  Magyarországon, csak rajtuk keresztül lehet Romániába szállíttatni.Ha ezt tudja a vevő, kétlem, hogy ilyen terméket vásárol. 

Az már csak hab a tortán, hogy a Romániába garanciális szervizelésre szállított porszívó visszaszállítása előtt felhívtak, hogy kopó alkatrészt, szűrőt is kellett cseréni, (tisztítva adtuk át) ennek ára 5600 forint. Miután közöltem, hogy csak valamilyen címszó alatt mégis  csak ki akarják fizettetni velem a javítást, és ez nem felel meg a valóságnak,  eltekintettek tőle. Mindezek után széttörve hozta vissza a DPD futár, és most küzdök érte, hogy valaki vállalja a felelősséget a ripityára törött porszívóért.


Hajrá Emag, román székhelyű cég, akire a magyar jogszabályok nem igen vonatkoznak, vagy sajátosan értelmezi ezeket. 

Akkor ezentúl minden Emagnál vásárolt ajándék esetében kössön adásvételit az ünnepelt és az ajándékozó? Hát egy frászt, mondja a szekértő.

Kedves Homár Olvasó!

 

A Római szerződés illetve a vállalkozás általános szerződési feltételei alapján a jótállási igények tekintetében a magyar jogszabályok irányadóak. 

A vonatkozó törvényi rendelkezés kimondja, hogy a vállalkozásokat terhelő új tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállást a termék tulajdonosa jogosult érvényesíteni az eladóval szemben. Az adott termék tulajdonjogának átruházása esetében pedig az új tulajdonos érvényesítheti a jótállást a céggel szemben. 

A porszívót ajándékba kaptad egy ismerősödtől, amelyhez átadta a termékhez kapcsolódó jótállási jegyet is. A jótállásból eredő jogok pedig a jótállási jeggyel érvényesíthetőek, így a cégnek nincsen arra joga, hogy az igény teljesítését a jótállási jegyen túl további szerződés vagy számla bemutatásától tegye függővé vagy kérje a magánszemélyek közötti adásvételi vagy ajándékozási szerződést. 

Mindezek alapján javasoljuk, hogy tegyél a céggel szemben írásban, igazolható módon panaszt, ha ez eddig még nem történt volna meg. Ha a vállalkozás a panaszt elutasítja, akkor a polgári peres eljárás mellett lehetőséged van az igényt a Budapesti Békéltető Testület ingyenes eljárásának megindításával érvényesíteni, ahol sor kerülhet a felek között megállapodás megkötésére a vitás kérdésben. Továbbá ezzel párhuzamosan bejelentéssel élhetsz a megyeszékhely szerinti Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztályánál, mivel a leírtak alapján a vállalkozás a jogszabállyal ellentétes többletfeltételhez köti a jótállási igény érvényesítését. 

Felhasznált jogszabályok: 

- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről  

- 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó
kötelező jótállásról 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leadfoot 2019.05.21. 12:52:06

Hát nem tudom, számomra nem tűnik olyan felháborítónak, hogy a garanciális ügyintézéshez kell a számla.

Tikakukac 2019.05.21. 13:20:31

@Leadfoot: Ez nekem mindig érdekes volt, de lehet én dolgoztam eddig csak jobb helyeken. Van egy termék. Eladtam. Ezután SN/számla sorszám/ név /lakhely/ akármi alapján ami a számlán volt az a termék beazonosítható cirka 2 perc alatt. Onnantól pedig látom meddig garis és hogyan garis. Hacsak nem merül fel, hogy a szajré lopott, kutyát nem érdekli ki hozta be meg majd ki viszi el.
De tényleg lehet csak pár helyen tud ez működni 100-200-300-400k-s értékű cuccoknál legalább 10 éve gördülékenyen és sokkal jobb lenne ha minden szutyok papírt kérnénk be és fűznénk le mi is.

killerkaller 2019.05.21. 13:48:58

@Leadfoot: Nem a számlát kérték tőle, hanem a megrendelést, vásárlást igazoló doksit.

Egyébként a számla garancialevélként is működik a vásárolt cucc bizonyos (nem tudom az összeget) értékhatáráig.
Ha van érvényes garlevél, azaz szerepel rajta a vásárlás dátuma, a vásárolt termék azonosítására alkalmas adatok, stempli, aláírás, akkor tudomásom szerint nem kérhetik a számlát. Az meg nonszensz, hogy a tulajdonjogot kell igazolni a garanciális jog érvényesítéséhez.

FDToth 2019.05.21. 15:06:29

Az emagon evek ota elektonikus a szamla es a garanciajegy (kiveve ha partnertol vevszed), igy nem nagyon ertem emag mit szeretne.
De megteheti, korberohogik a magyar fogyaszotvedelmet (nemreg fenyegettem meg oket ezzel, kirohogtek es aszontak kb h nyugodtan, ha kapnak ismbirsagot, az elenyeszo amit azon nyernek h nem szabalyosan jatszanak’)

Im just here for the comments 2019.05.21. 15:19:09

Minek vesztek még BÁRMIT az emagról? Rohaggyanak meg, de nem fognak, mert hiába szopatják a jó népet, az emberek újra és újra ott vásárolnak. ¯\_(ツ)_/¯

Fekete Krindusz 2019.05.21. 15:36:25

@FDToth: "es aszontak kb h nyugodtan, ha kapnak ismbirsagot, az elenyeszo amit azon nyernek h nem szabalyosan jatszanak’)"

maradjunk annyiban, hogy ilyet nem mondtak.

FDToth 2019.05.21. 15:43:50

@Fekete Krindusz: meg jo h nem, azert irtam h kb. Amit black friday alatt csinalnak (nem csak ok) az ugye nem mindig etikus (aki utananez az araknak azt nem kehet atverni), de az ugy megszertett profit boven tobb, mint az a parszazezres birsag amit kapnak ;)

Fekete Krindusz 2019.05.21. 15:45:57

@FDToth: tehát mit mondtak ? nem kb. hanem teljesen pontosan...

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2019.05.21. 15:47:04

De milyen megfontolásból törik össze?

Mert az OK, hogy román sóher banda, nem gariztat (biztos jobban megéri, mint a bírság), de az összetörésben mi az előny?

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2019.05.21. 15:48:25

@Im just here for the comments: Nemtom, én egyáltalán bolti új cumót is alig veszek... Nem hogy ilyen kétes helyekről.

FDToth 2019.05.21. 16:54:48

@Fekete Krindusz: teljesen pntosat nme tusok, de arra flevteésre, hiyg akkor a BFK V. oKeruleti Hivatalánka fogyasztóvedelmi főosztályahoz forudlok, azt mondátk, nyugodtan tegyem meg a bejelentést. És kész.
komolyna: van vmi ami elretetheti őket? nem, akkor még jó h nugypdtan visenek bármiféle 'fenyegetést'...

Fekete Krindusz 2019.05.21. 17:01:51

@FDToth: tökéletes válasz. Ezeket az intézményeket éppen abból a célből üzemeltetik, hogy minden egyéb feltétel nélkül fordulhass hozzájuk és a beadványhoz nem szükséges a másik fél beleegyezése, hozzájárulása, előzetes tájékoztatása...

FDToth 2019.05.21. 17:11:32

@Fekete Krindusz: ? nem erről van szó. persze h forduhasz hozzájuk. gyakorlati tapasztalatod van velük? kb annyi, hoyg bejelneted, jön egy hatráozat 30 nap múlva h átatdát x hivatalnak, 60 nap múlva kapsz egy semmitmondó választ, abban azza h menj bíróségra, vagy köszönik a bejelentést. Ennyi. Van ebből nekem jópár. akármlyen bizonytíhtaó jogsrétés bejelenetsz, nem cisnálnak vele semmit sem, vagy ha igen, nem veszik fgylemebe amit leírtál, félvállról veszik, vagy nem értik...

Fekete Krindusz 2019.05.21. 17:21:22

@FDToth: na látod! te is tudod jól, hogy 30 napon belül megírják a semmit. tehát mi értelme van ezzel fenyegetőzni? Ez már nem úgy működik, hogy ha valami nem a papírforma szerint halad, akkor előhúzod, mint valami jollly jokert. "Jaj neeeee, csak a fogyasztóvédelmet neeee" Ugyan, kérlek ...

Permetező 2019.05.21. 22:01:12

@Leadfoot: Minek számla? Nálünk a boltban így működött: Ügyfél visszahozza a cuccot, besípolom az egyedi serial numbert a termékről vagy a dobozról (amivel bevételeztem korábban), és számlázó meg megmutatja hogy melyik nagykerből lett vásárolva és mikor és hogy mikor lett eladva, utána ki kell nyomtassam a bevételezéses számla másolatot azt küldeni vissza gariba a nagykernek). Vagy az emagnál nincs számlázóprogram? or wtf?

FDToth 2019.05.21. 22:13:44

@Fekete Krindusz: persze h tudom, es te is, de attol meg az van/volt amit irtam. Kb akkor tehetetlen vagy. Bar azert neha bejon, meg a hivatal buntet is, de olyan minimalis osszegre (eddig a max amit elertem - Edigitallal szemben - az 200 rugo volt) h boven megeri a kereskedonek a mutyi.

Snagal 2019.05.21. 22:20:19

@Permetező: nem mindenhol kezeli a szamlazoprogram a szeriaszamot (ha manuálisan be is olvassák eladáskor hogy a számlára is rakeruljon nem feltétlen jelenti azt hogy a rendszer tudja kezelni, loggolni az útját.)
Ez nagyobb értékű termékeknél jellemzőbb, de pl porszívó sztem már nem ez a kategória (Persze attól még hasznos lenne csak hát ugye az plusz idö azt meg szeretik megsporolni )

Snagal 2019.05.21. 22:28:40

Ez számomra megint a klasszikus homár poszt tele hiányzó de fontos információval:
- mi szerepel a garancia levélen? (Ha nem töltik ki mert csak hozzatűzik a számlához nem kell meglepődni hogy számlát is kérnék.. Különben honnan tudják hogy pl mikor vetted ... Apropó
- mikori a porszívó?
- saját márkás, de milyen márka (biztos hogy kizárólag az emagnal lehet kapni? Mert ha nem akkor szintén kellhet ehhez is a számla ha a garancialevelen nincs pecsét vagy ilyesmi

Ui: csak én nem kapok ajándékba porszívót ismerősöktől vagy ez tényleg fura ajándék? :) főleg amin "rajta van" a garancia :)

Permetező 2019.05.21. 22:37:43

@Snagal: Hát valami ősi román szokás lehet a háttérben... én csak abban bízok most az extrém digimon összeolvadásával talán sikerül szerezniük egy jobb számlázót ami képes serialt is kezelni egy olyan áruháznál ami tonnányi terméket árul (lol)

koprofágia 2019.05.21. 23:18:52

@Leadfoot:
Pedig a fogyasztovedelem oldalan a leggyakoribb torvenysertesek kozott szerepel.
Nemhogy adas-vetelit nem kerhetnek,de a szamlat es a garanciajegyet sem.
Van a keszuleknek egy egyedi azonositoja,serial number.
Ezt az ertkesito koteles feljegyezni,es a szamla-garanciajegy elvesztese eseten isk erheted a javitast/cseret hiszen ok pontosan tudjak, hogy mikor adtak el az adott termeket.

fogyasztovedelem.kormany.hu/node/2703

"Jótállási jegy meglétéhez kötött kifogásintézés kötelező jótállás esetén
Előfordul, hogy a jótállási jegy meglétéhez kötik a jótállási/szavatossági jogok gyakorlását a Kormányrendelet 4. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezés ellenére, amely szerint a jótállási jegy átadásának elmulasztása nem érinti a jótállási kötelezettség érvényét. A GKM rendelet 2. §-a alapján pedig bizonyítottnak kell tekinteni a szerződéskötést, amennyiben a fogyasztó bemutatja az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot (számlát). Ebből adódóan, egy olyan forgalmazói kijelentés, miszerint „jótállási jegy hiányában nem érvényesíthető garancia”, jogellenes, amennyiben egyébként a vásárlás tényét kétséget kizáró módon igazolni tudja a fogyasztó (a blokk felmutatásával). Természetesen a jelen szempont vizsgálatára csak a jótállási jegy kiállításának és átadásának elmaradása (a fogyasztó vásárlásakor vagy a próbavásárlás lefolytatásakor) esetén van lehetőség.

Jótállási igény érvényesítése kizárólag a számla/blokk ellenében lehetséges
Lévén, nem csak és kizárólag a számla/blokk felmutatásával bizonyítható, hogy a terméket a fogyasztó az adott forgalmazótól vásárolta, úgy amennyiben a jótállási jegyen szereplő adatokból megállapítható az eladó fél személye, és a fogyasztó ennél jelenti be igényét, úgy jogellenes egy ilyen kikötés. "

DeiFlagellum 2019.05.22. 09:18:10

Megint és újra és újra az emag... mikor tanuljuk meg végre, hogy olcsó román húsnak nagyon híg a leve? ezeknél még a kínaiak is tisztességesebbek... de ha valaki rákeres az emag értékelésére a neten, 2-2,5 csillag között mozog, ami nagyon rossz értékelés. Ha nem volna agyonreklámozva, ilyen gyenge értékeléssel senki nem venne tőlük semmit.

temprasordog 2019.05.22. 09:59:57

emagtól vásárolni ösi ROMÁN szokás

Xezs7 2019.05.22. 10:15:38

Nem lehetne betiltani az Emagot úgy véglegesen örökre? Ha a külföldi szerencsejátékot betiltották, akkor ezt is be lehetne nem? Ráadásul az Emag pont hogy közelebb áll a szerencsejátékhoz, mint a webshophoz. Szarházi román cég, kb. minden tizedik homárposzt az övék.

Xezs7 2019.05.22. 10:32:32

@Snagal: Én eleve nem ajándékozok olyat, amivel utána dolgozni kell :)

@Permetező: Szerintem eltérő gyakorlat állhat a háttérben. Lehet egy kisebb cégnél könnyű megcsinálni azt, amit te mondasz, nagyobbnál meg nem. A hazai webshopok (Edigital, Ipon) is kérik a garanciapapírt, gondolom nem véletlenül.

Permetező 2019.05.22. 12:12:35

@Xezs7: Csak a berögzült román szokások miatt kérik. Egy kisebb cégnél könnyeb beolvasni egy gyári számot egy nagyobbnál nem? Akkor hogy a fenébe tartják számon saját raktárkészletüket és hogy azonosítják az adott termék beszerzési forrását? A számlára a gyári szám meg biztos manuálisan íródik rá lol
Ne véletlenül.... igaz nem véletlenül sz*rják le csak egy ok hogy kevesebb garis ügyük legyen ha az ügyfél veletlen elkeveri a papírt. Én is mondhattam volna hogy garanciapapír nélkül sem fogadok el semmit, szava nem lehetett volna senkinek, de nem voltam kötcsög, pedig az kellett volna...

axolotl77 2019.05.22. 19:35:27

"A régi mániám tankkal végigmenni Románián,
Völgyön és hegyen, minden románban szurony legyen!"

Bocs, disznó vagyok.

Zorci 2019.05.22. 20:34:23

Emag egy fos,soha többé nem rendelek tőlük,egyszer elég volt...

KaTe 2019.05.22. 23:52:42

Oké, hogy a számla névre szóló, de a kötelező jótállás az nem! Az a termékre szól, nem annak a nevére, aki megvásárolta. Elég szomorú lenne, ha az emag a garanciajegyen szereplő adatokból nem tudná beazonosítani a saját eladott termékét. Jobb helyeken még hivatkoznak is a számla sorszámára...

Permetező 2019.05.23. 01:25:10

@KaTe: Ezt ugatom én is. Be tudja azonosítani csak nem akarja mert így kevesebb az ügy, kevesebb a garis fogkefe....

whatisevenworse 2019.05.23. 21:25:51

Én minden termékemet, a gyártói szakszervízbe viszem, ezzel a én-bolt-szervíz szerntháromság gordiuszi csomóját vágom el nem kell egy román, cseh, szlovák fantomcéggel hadakozni :)

Permetező 2019.05.23. 23:41:08

@whatisevenworse: Na jó de veszel egy SanDisk microSD-t vagy Speedlink gémpadot vagy Raidmax tápegységet. Ezeknek mind van gyártói szakszervize itt hungariba?
süti beállítások módosítása