Tékozló Homár

A számlavezetési díj, ami nincs, de mégis van

2019.10.14. 10:00 | Homár Rezső | komment

mus-fafp1114_black_850.jpg

Olvasónk Babaváró Hitelt igényelt és egy érdekes fordulatra bukkant. A bankok nem kérhetnek ügyintézési díjat, de a lenti sztori szerint ki lehet úgy hozni a hitel folyósítását, hogy megjelenjenek a külön költségek. Más banknál valaki járt már így? Tapasztalat?

Hosszas számolgatás, morfondírozás után, feleségemmel meghoztuk azt a döntést, hogy felvesszük a Babaváró hitelt. Annyit tudni kell, hogy a számlavezető bankunk a Budapest Bank, ahol prémium számlacsomagot használunk közösen a feleségemmel. Az én nevemre szól, mindkettőnk jövedelme ide érkezik, társkártyával rendelkezik a feleségem, van internetbankja, stb. egyszóval ugyanazokkal a jogokkal rendelkezünk. 

Még az egész procedúra elindítása előtt voltunk a bankban, hogy tájékozódjunk pontosan milyen papírokat, kinek-honnan kell beszereznünk, hogy ne kelljen rohangálni adatpótlás miatt. Az információk birtokában beszereztünk minden szükséges papírt. Annak rendje és módja szerint beadtuk a papírokat, amire pár napon belül jött a válasz, hogy felvehetjük és menjünk be aláírni a szerződést.  

Itt jött az érdekes fordulat, mert az ügyintéző közölte, hogy egy új szabály miatt sajnos a meglévő számlánkra nem tudják kiutalni a hitelt, mert nem a feleségem a számlatulajdonos, hiszen ő a hiteligénylő. Itt jegyezném meg, hogy a Babaváró hitel szerződésében benne van, hogy együtt vesszük fel és vállaljuk az ezzel járó kockázatokat, stb. Valamint mindkettőnknek alá is kellett írni. Kérdeztem, hogy akkor mi is lehet itt a megoldás, amire az volt a válasz, hogy a feleségemnek nyitnia kell egy folyószámlát és arra tudják csak kiutalni. Létezik egy olyan számlacsomag amihez nincsen bankkártya, 0Ft-os a számlavezetési díj, vagy a másik, hogy nyit egy rendes folyószámlát, aminek éves szinten pár ezer forintba kerül, és ide át kell vezetni a jövedelmét, stb. 

A pofátlan trükk ott rejlik, hogy mindegyik opcióban durva utalási költsége van annak, ha a folyósított hitelt át akarom utalni a főszámlánkra, amit nap, mint nap használunk. Az utalási költsége 16.000 Ft. A készpénzfelvételé pedig még durvább. 

Szóval a BudapestBank így próbálja meg átverni és lesápolni az ügyfeleket, hiszen a törvény kötelezi a bankokat a babaváró hitelnél, hogy az ügyféltől nem kérhetnek semmilyen számlavezetési, ügyintézési, stb. díjat, de ők ezt szépen megkerülték. 

Számunkra a megoldás az volt, hogy töröltettük az egész hitelprocedúrát és újrakötöttük az én nevemre.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

connector 2019.10.14. 11:02:32

Ingyen ebéd nincs, ha az ételért nem kérnek pénzt, akkor van asztalfoglalási díj, fizető parkoló, fizetős ruhatár és szervízdíj. Mindegy, hogy minek hívjuk, a költségeket és a nyereséget biztosítania kell a bevételnek, különben bukta az üzlet. Evvan.

reunalla 2019.10.14. 12:00:24

Erős tippem, hogy ez az ügyintéző magánakciója volt

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.10.14. 12:50:58

Ez nem a bank sara: a babavárót minden esetben, csak és kizárólag a pár női tagja veheti fel, a férj automatikusan adóstárs, ahogy minden egyéb hitelnél is (ami nem személyi), ha ha van házastárs. Az csak egy pech, hogy a számla nem a te neveden van, a feleségedén lenne, semmi gond nem lett volna.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.10.14. 12:52:06

@reunalla: nem, ez törvényileg van szabályozva: ki veszi fel a hitelt, kinek folyósítják. Sok esetben egyszerűbb a közös bankszámla, itt most pont rosszul jöttek ki belőle.

Majmász Gedeon 2019.10.14. 14:34:13

@connector: A szerviz rövid i, tehát szervizdíj.

reunalla 2019.10.14. 15:30:45

@onlajnok: ha csak a nő veheti fel a hitelt, akkor a posztoló hogy kapta meg? Hmmm....

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.10.14. 15:37:59

@reunalla: annyit írt, hogy újrakötötték az ő nevére, nem azt, hogy megkapták :D. Nekünk, bárhol érdeklődtünk, azt mondták, hogy csak a nő igényelheti, mert ugye ő tudja prezentálni a gyereket, én "csak" adóstárs leszek (ami csak azonos kötelezettségekkel, de nem azonos jogokkal jár), a pénzt is ő fogja kapni. És így is lett. Mondjuk mindkettőnknek van folyószámlája, úgyhogy nem lett volna probléma.

FDToth 2019.10.14. 16:26:40

vhogy a bankoknka is meg kell éniük és jól kell járniuk a babaváróval.
Én olyat aakartam, hogy felvesezm x banknál, de nem nyitok náluk számlát, hanem egyből utalják a számlavezető bankombhoz, é meg vaonta majd utalom nekik a törlesztőt. Hát ilyen ugye nincs. nyitni kell számlát akkor is, ha nem hazsnálod majd és tényéeg, rohadt magasak a jutalékok, még akkor is, ha elekotnikuan bankolsz (illeztve nyitni egy internetbankot s fozetni 1 darab utaláshoz?)
Persez még így ismegéri a babaváró, csak egy a nagy baj: nem gondoltak arra, hogy lenen olyan ember, aki beletörlesztene részben egy hitelbe ezzel, ezt meg nem engedik, holott baormi egyszerű lenne ennek az igánylése, nem kellene miillió papírtkitölteni és millió szarságot beszerezni.

Taxomükke (UK) 2019.10.14. 19:52:58

"... a megoldás az volt, hogy töröltettük az egész hitelprocedúrát és újrakötöttük az én nevemre
Én mondjuk a folyószámlát is megszüntettem volna, és nyitok másikat máshol, a Budapest Bank meg kapja be.

fotelkreszoktatók 2019.10.15. 00:33:59

@connector te idióta a sima lopást miért magyarázod? a bankok néhány száz milliárdos nyereségéből biztos nagyon szűkösen jönnek ki, főleg hogy törvényt is sértenek szegények, mint ahogy a tranzakciós dijakat sem lehetett volna tovább háritaniuk.

I_Isti 2019.10.15. 07:14:33

Az ügyintéző nyilván jutalékért ad el banki szolgáltatásokat, termékeket, illetve lehet, hogy kvótája van, hogy mennyi számlát kell egy hónapban nyittatnia, hogy ne bruttó 150-et keressen, hanem mondjuk bruttó 300-at.
Tanulság: nagy a nyomás rajta, hogy ne az ügyfél érdekeit tartsa szem előtt, hanem a sajátját.

fda 2019.10.15. 07:16:37

Melyik az a folyószámla, amiről 16ezer forintba kerül egy bankon belüli utalás? Írd már ide a nevét, vagy a hirdetmény linkjét, nagyon kíváncsi vagyok...

Sir Mortzosch 2019.10.15. 07:30:23

@onlajnok: nem igaz. (t.i. a pár női tagja veheti fel.)

Gtusa 2019.10.15. 07:33:11

Egy bank működése arról szól, hogyan lopjuk el az ügyféltől minél több pénzt engedélyezett keretek között. Biztosítót, alapkezelőt és bankot messziről el kell kerülni.

Pierr Kardán 2019.10.15. 08:15:44

Lehet már szidni a posztert?

Bakker, kaptál ingyen 10 millió Ft-ot, ne sírj azért a pár Ft kezelési költségért..

Nagyon-nagyon sok házaspár megfelelt a múltban a mostani babaváró hitel/támogatás feltételeinek, aztán mit kaptak? Egy nagy lófüttyöt. Sőt, annak ellenére, hogy a múltban nem kaptak semmit, most szépen viselhetik ennek a hitelnek a terheit.

Tévedés ne essék, nem sajnálom senkitől ezt a hitelt (vagy ha teljesíti a feltételeket, akkor ezt a támogatást), de azt se szeretem, ha valaki elteszi a nagy pénzt, aztán sír azért, hogy van pár Ft költsége a dolognak.

Több ismerős is felvette ezt a hitelt, a pénz már régen a szuperállampapírba van befektetve, ha csak egy gyerek születik, akkor is milliós nyereséggel szállnak ki a dologból.

igazi hős 2019.10.15. 08:43:58

@fotelkreszoktatók: "ahogy a tranzakciós dijakat sem lehetett volna tovább háritaniuk" Te ezt komolyan vetted? Egyrészt erre nincs törvény (persze politikusok hazudoztak róla), másrészt nyilvánvaló volt, hogy ezt is mi fogjuk fizetni. Ahogy a telefon adót, a közműadót, a csipszadót és a többit, amiről rendre kijelentette valamelyik Fideszes, hogy nem a zemberek, ha a cégek fizetik. És amiről minden épeszű ember látta, hogy ha egy szektor minden szereplőjét sarcolják, akkor az be fog épülni az árakba. Ha emelik a cigaretta, a benzin vagy a szesz adóját, akkor mindenütt emelkedik az ára, ezen senki nem csodálkozik. Ki hitte el, hogy a számlavezetés kivétel lenne?

igazi hős 2019.10.15. 08:50:01

@Gtusa: A te értelmezésed szerint egy bolt is arról szól, hogy tőled lopnak? A telefon-, közmű-, kábeltévészolgáltató is? Mindegyik a törvény adta keretek között vagy azon túl igyekszik minél nagyobb hasznot húzni belőled, aki igénybe veszed az áruját. Ha nem tartja be a törvényeket, akkor meg kell büntetni, ha szarok a törvények, akkor a törvényhozókat kell megbüntetni (erre négyévente van alkalmad).

KaTe 2019.10.15. 10:00:29

"Számunkra a megoldás az volt, hogy töröltettük az egész hitelprocedúrát és újrakötöttük az én nevemre."
- Én is rögtön erre gondoltam. Probléma megoldva.

KaTe 2019.10.15. 10:09:44

@onlajnok:

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1900044.KOR

4. § (1) A kölcsönszerződés megkötését a házaspár - együttes igénylőként - akkor igényelheti, ha a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában
- Hol van az leírva, hogy csak a nő igényelhet?

"azt mondták, hogy csak a nő igényelheti, mert ugye ő tudja prezentálni a gyereket, én "csak" adóstárs leszek"
- A férj nem fogadhat örökbe gyereket?

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.10.15. 10:14:15

@KaTe: ok, én csak azt mondom, amit több helyen is mondtak, feltételezvén, hogy ők tudják mit beszélnek.

Örökbefogadásnál meg a pár fogad örökbe nem a férj vagy a feleség, ugye az igénylésnek feltétele, hogy házaspárról legyen szó. Ha korábbról van ilyen vagy olyan módon gyerek, az ugye meg nem számít.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.10.15. 10:16:37

@FDToth: de ez minden hitelnél így van. Mivel a babavárónál gyakorlatilag semmi különbség nincs a paraméterekben, tökmindegy hol igényled, akkor meg már miért nem a számlavezető bankodnál.

FDToth 2019.10.15. 10:42:12

@onlajnok: nem mindegy, mert nem mindenhol kapod meg ;) en is a szamlavezeto bankomnal szerettem volna, ahol a hitelem is van, de ok alapbol nem adtak volna, mert csak.
Es a babavaro teljesen mas hitelforma mint a tobbi, nagyon kotott kb semmit sem fogadnak el oluszban, ami konnyites lenne (pl van hivatalaos, bevalasos szereplo oszatlekjovedelmem (nem sajat cegbol), viszobylag sok (biven fedezi a havi babavaros torlesztoreszletet), de azt nem fogadjak el. Bezzeg ha ingatlanberbaadasbol van, az mar jo. Indok: az oszatlekjovedelem nem biztos. Miert? A munkahely a mai vilagban az?
Nem sok logika van bennuk, mert egyfajta burokratikus elemek menten haladnak.
Sajnos.

Darth Revan 2019.10.15. 11:30:40

Úgy tűnik, hogy semmi ilyesmiről nincs szó. Saját névre kell számla és akkor nincs gond. Ez nem poszt. A posztoló még analfabéta

fotelkreszoktatók 2019.10.15. 12:26:34

@igazi hős dehogy, teljesen igazad van ezzel hülyit a fidesz tiz éve mindenkit, ők mindent adnak, mindenben segitenek, csak annyit segitettek, hogy már nem győzzük :D :D :D
lásd rezsicsökkentés

fotelkreszoktatók 2019.10.15. 12:29:09

@igazi hős dehogy, teljesen igazad van ezzel hülyit a fidesz tiz éve mindenkit, ők mindent adnak, mindenben segitenek, csak annyit segitettek, hogy már nem győzzük :D :D :D
lásd rezsicsökkentés

havrilla 2019.10.15. 16:29:54

@fotelkreszoktatók:
Na egy újabb politizáló hatökör.

BéLóg 2019.10.15. 16:44:23

@fotelkreszoktatók: Hát, drágaf.
Asz, én és a családom (ami mostmár 9 tagú) a bevezetése óta milliónál többet spórolt a rezsin, a Babavárót ez a mocsokfidesz többezer családnak MÁR adta, a kormányhivatalban ahol nemrég jártam, húszméteres sor volt a nagycsaládos autók ügyében.
De téged a fidesz nyilván csak átvert.
Hihetetlen, mennyire sajnállak, detényleg.

HOPP, a bankokban ahol az a szuperpapírt lehet venni, kihelyezett rendelőt nyitott a gerontológia, mert a kötvényvásárlók átlagéletkora 70,367 év. Nem tudom tudod-e, de lassan a kétezermilliárdot is eléri a "párnacihánból" elővarázsolt, a bankokban MÍNUSZ kamatokat "fialó" pénz. Hát, tényle g. Ecieza fidesz, de nagyon.

fotelkreszoktatók 2019.10.15. 18:50:16

BéLóg ezt a sok baromságot honnan veszed? jah elolvastad a csekkről? :D :D :D
Tipikus 2 IQ fideszfan vagy... nagycsaládos autók aham mesélj még, gondolom abból hogy családok ezreit lakoltatják ki az otthonaikból?

havrilla 2019.10.16. 02:12:29

@fotelkreszoktatók:
Na, te sem leszel már nagyobb seggfej, mint aki vagy.

CCnick 2019.10.16. 08:49:49

@havrilla: ne etesd a trollt, van 15 orbánozós kommentje, oszt annyi.

fotelkreszoktatók 2019.10.16. 09:25:39

@havrilla: szeretem amikor a seggfej fideszesek seggfejeznek. pont ennyi eszed van, gondolom órákat vettél rezsiszilárdtól, kupakoskósától

BéLóg 2019.10.16. 14:07:32

@fotelkreszoktatók: A legkönnyebben onnan jönnek a tények, ahol azok keletkeznek. Azaz nálam, a családomnál, stb.
Az a jó az ilyenekben, hogy KÉPTELENSÉG őket megcáfolni, hiszen valódiak, ellentétben veled.
Én úgy nagyjából 2000 óta SZÁMÍTÓGÉPES költségelemzést működtetek, tudod, Excel meg effélék, szóval megvan visszamenőleg 20 évre a bevétel/kiadás.
Mi (akkor még csak heten) két szomszédos lakótelepi lakásban éltünk, utána költöztünk közös házba.
MOST a rezsink 9-en egy fedél alatt KISEBB mint akkor volt EGY lakásunké 5 fővel. Ha a hozzánk költözött idősekét is ide veszem, akkor az arány még jobb.
EZT nem tudod a hőszigetelésre, saját kazánra, meg vízórára és egyebekre fogni, az akkor töpörtyű gyerekeim például mára 20 évvel idősebbek és sokszorta többet fogyasztanak.

Szóval: INNAN van az, hogy mi milliónál többet spóroltunk meg a rezsicsökkentésen (is).
Aztán ezzel vitatkozhatsz meg humorkodhatsz, akkor se fog változni semmi.

havrilla 2019.10.16. 15:24:43

@fotelkreszoktatók:
Csak a saját hülyeségedről tettél tanubizonyságot.
Kár volt válaszolnod, mert így jobban látszik, mekkora hatökör vagy.
Ez nem választási oldal, hanem fogyasztóvédelmi!!

Egyszer már regeltem 2020.05.07. 10:36:08

Ugyanígy vagyunk a férjemmel: közös prémium bankszámla, a számla az uram nevén, mindkettőnk fizuja arra a számlára megy, meghatalmazott vagyok, bármit intézhetek a számlával kapcsolatban. Semmilyen probléma nem volt sem az igénylés, sem pedig a kiutalás körül - igaz, nem a BPBanknál vezetjük a számlánkat...
süti beállítások módosítása