Tékozló Homár

Hogy adhatod el szabályosan a karácsonyi ajándékot online?

2019.12.13. 10:00 | Homár Rezső | komment

vatera_1.png

Hamarosan tele lesz minden a karácsonyra kapott cuccok hirdetéseivel, szóval ez aktuális. A Vaterás/Teszveszes hirdetéseknél gyakran találkozhatunk a "máshol is hirdetem, érdeklődj" szöveggel, ami a máshol is hirdetők egyszerű elővigyázatossága, nehogy olyasmit üssünk le és fizessünk ki, ami már nem is létezik. Olvasónk hirdetését viszont most épp emiatt törölte a Vatera, mivel ezek szerint ha őket használod, akkor szabályellenes máshol hirdetni. 

Egy olyan terméket hirdettem meg a Vaterán, amit más oldalakon is hirdetek. A potenciális vásárló figyelmét is felhívtam "Más oldalakon is hirdetem, leütés előtt érdeklődj" szöveggel. A Vatera emiatt letiltotta a hirdetésemet, azzal, hogy ez szabályzat ellenes.

Úgy gondolom, hogy én pont a vásárló érdekei szerint jártam el, hiszen ha a Vatera felületén ír egy mailt és esetleg a termék már nem áll rendelkezésre, azzal csak őt védem.

Ráadásul úgy gondolom, hogy a Vatera nem korlátozhatja azt a jogomat, hogy más hirdető oldalakat is használjak, ha őket is használom. Ha valaki leüti a Vaterán a vásárlást, akkor közöttünk szerződés jön létre, de ha nincs meg a termék, mert másik oldalon egy órával azelőtt elkelt, nem tudok teljesíteni. Ez mind a vásárlónak, mind az eladónak kellemetlen.

Van valamilyen jogszabály, amely esetleg tiltja a Vaterás szabály ilyen kitételét? Monopol jog kikötése?

Ha elfogadjuk az általános szerződési feltételeket és abban az szerepel, hogy nem hirdethetjük máshol, akkor nem nagyon tehetünk semmit. Más kérdés, hogy ha ezt szigorúan vennék, a hirdetéseik jelentős része menne is a levesbe.

Kedves Olvasó! 

A weboldal felhasználói csak az ott meghatározott általános szerződési feltételekben meghatározottak szerint tudják értékesíteni a termékeiket. 

A szabályok alapján a felhasználó, mint eladó a termék feltöltésével és a tranzakció elindításával kötelezettséget vállal arra, hogy sikeres vételi ajánlat esetén a terméket az általa megjelölt állapotban és feltételek mellett adja át a vevőnek. 

Ezt meghaladóan pedig a weboldalt üzemeltető gazdasági társaság fenntartja jogát bármely felhasználó kizárására, vagy bármely tranzakció vagy más tartalom, információ törlésére, amely az értelmezése szerint ellenkezik az online piactér megfelelő használatával, vagy megítélése szerint biztonsági kockázatot hordoz vagy hordozhat a Piactér működése tekintetében. 

A levélben jelzett esetben vélhetően a cég azért törölhette a hirdetést, mert ha a felhasználó más módon értékesíti a terméket, akkor nem tudna eleget tenni a fent meghatározott kötelezettségének, vagyis sikeres vételi ajánlat megtétele esetében nem tudná átadni a terméket a vevőnek. Ez pedig az online piactér megfelelő használatával ellentétes lehet. 

Nincsen olyan jogszabályi rendelkezés amely általános módon kizárná a cég lehetőségét az adott hirdetés törlésével kapcsolatban. Egy jogvita során elsősorban a vizsgálandó körülmény az lenne, hogy az általános szerződési feltételekben meghatározott feltételek megvalósultak-e ezzel összefüggésben. 

A szolgáltató intézkedésével szemben írásban lehet panaszt tenni közvetlenül a gazdasági társaságnál, amelyre köteles legkésőbb 30 napon belül szintén írásban, indoklással ellátott választ adni. A panaszra adott válasz alapján lehetséges eldönteni, hogy a törlés indoka összhangban állt-e a vonatkozó általános szerződési feltételekkel, így az esetleges további igényérvényesítés lehetőségét is ennek alapján lehetne mérlegelni.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.12.13. 10:18:51

A Vatera egy aukciós oldal, még ha lehet fix áron is feltenni terméket. Aki licitál, annak kötelezettsége megvenni a terméket, ha elérte a minimum árat és ő adta a legmagasabb ajánlatot, a másik oldalon pedig az eladó is köteles eladni neki a terméket. Ez a kiírja az eladó, hogy előtte érdeklődjön a vevő, nem korrekt. Ha valaki több helyre akarja feltenni, vannak erre apróhirdető oldalak.

Bár nem használom a Vaterát, meg rossz is a híre, ez a poszt inkább pozitívum részükről, mert tesznek valamit a sunyi userekkel szemben, mint amilyen a posztoló.

Jake Peralta 2019.12.13. 10:34:25

Nem kell szólni a vaterának.
Ha valaki mégis leüti amikor már máshol eladtad, jelzed, hogy eltört/ellopták/beázott/tönkrement (Vis Major), és így mint becsületes eladó sajnoooos nem tudod eladni.

upho 2019.12.13. 10:42:23

@Jake Peralta: aztán 3 ilyen eset után lepontoznak, és nem vásárolnak tőled.

Alf56 2019.12.13. 11:06:08

" törölte a Vatera, mivel ezek szerint ha őket használod, akkor szabályellenes máshol hirdetni."

Ez szó szerint így benne van a vatera szabályzatában.

Jake Peralta 2019.12.13. 11:07:12

@upho: Hát a posztban egy termékről van szó.

"Egy olyan terméket hirdettem meg a Vaterán, amit más oldalakon is hirdetek."

juhaszvik 2019.12.13. 11:08:49

Teljesen rendben van, amit a Vatera csinál.

"Ez mind a vásárlónak, mind az eladónak kellemetlen."

Nem ez a vásárló átbaszása. Ne árulj valamit, amit egy aukción meghirdettél. Ez szimplán bunkóság.
Lehet, hogy a többség apróhirdetési oldalként használja a vaterát, de nem pont véletlenül mások a szabályai.

@Jake Peralta: gratula :(

Terézágyú 2019.12.13. 11:44:44

Posztolót má lehet...? :)))

KaTe 2019.12.13. 12:00:11

"Ráadásul úgy gondolom, hogy a Vatera nem korlátozhatja azt a jogomat, hogy más hirdető oldalakat is használjak, ha őket is használom. "

- A vatera jutalékért cserébe üzemelteti és biztosítja a felületet, amin hirdetsz. Azzal, hogy regisztrálsz és termékte töltesz fel a felületükre, egyben szerződést kötsz a céggel, amiben vállalod a szerződési feltételek rádeső részének betartását. Ha nem tartod be, akkor szerződést szegtél, így viselned kell a következményeket, ami jelen esetben a hirdetések letiltása. Ha nem értesz egyet a vatera üzletpolitikájával, akkor jelezd nekik, de jobbat mondok: ne használd a felületüket.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.12.13. 12:17:49

@Jake Peralta: Valamint ha nem érte el azt az árat, amit az eladó remélt, stb. Előre a tisztességes e-kereskedelemért!

JunkieeeBoy · http://junkieeeboy.blog.hu 2019.12.13. 12:33:02

@juhaszvik1: Nézd meg a termékek 90%-a fixáras... ergó apróhirdetés! A maradék 10% licites csak!

Fausto(tm) 2019.12.13. 13:13:38

@JunkieeeBoy: Erről hol találok statisztikát?

upho 2019.12.13. 13:20:34

@Jake Peralta: egy termék oké, de te szivesen vásárolsz friss reges, vagy minuszolt embertől? Mert én biztosan nem.

Jake Peralta 2019.12.13. 13:50:26

@upho: Eleve nem vásárolok a vaterán. Ócskapiac szinten van nálam.

Jake Peralta 2019.12.13. 14:01:32

@juhaszvik1: Mert a vatera mindig korrektül viselkedik a felhasználókkal...... itt is van néhány iromány..

gdobo76 2019.12.13. 14:21:54

@upho: Mindenki friss regesként kezdte....

gdobo76 2019.12.13. 14:25:26

"@Jake Peralta: Eleve nem vásárolok a vaterán. Ócskapiac szinten van nálam. "

Ez a te bajod, nem releváns. Tudod ami egyiknek ócskaság, az másnak érték lehet.... bár ezt te nem értheted :)

adott idő alatt a legtöbb japán kuttya 2019.12.13. 14:57:13

"Ráadásul úgy gondolom, hogy a Vatera nem korlátozhatja azt a jogomat, hogy más hirdető oldalakat is használjak, ha őket is használom."

Tökéltesen gondolod, ég véletlenül sem korlátoz ebben.

2019.12.13. 15:00:45

@Jake Peralta:
Teljesen irreleváns a poszt szempontjából, hogy a Vatera egyébként hogyan viselkedik a többi felhasználóval. Ebben az ügyben a posztoló más usereket vagy a Vaterát magát akarta átverni. Ezért ez esetben a Vaterának van igaza.

2019.12.13. 15:02:51

Hogy egy hasonlatot mondjak, ez olyan, mint ha booking.com-on lefoglalok egy szállást, majd közölné a szállásadó, hogybocs, de máshol meghirdetve már kiadta. Vagy eleve kiírná, hogy foglalás előtt egyeztessek vele.

lcsaszar 2019.12.13. 15:25:45

Ha eladtad máshol, szedd le azonnal a Vateráról. Ha eladtad a Vaterán, szedd le azonnal minden máshonnan. Ennyi.

Permetező 2019.12.13. 15:57:46

Ez a vatera még létezik?

Kondom Keselyű 2019.12.13. 16:02:27

bejon a vevo mas platformon, szolsz, hogy az ove, ha vateran meg nem vittek el. nem vittek el, torlod az aukciot, hivod a vevot.nem bonyolult.

Nick-son 2019.12.13. 21:09:22

A vatera aukciós oldal nem apróhirdető és ez így van jól. Aki árverésre bocsát valamit annak oda is kell adnia, ha máshol eladta akkor nem fog menni. Még ha fix áron teszi fel akkor is. Én azt gondolom igazuk van.

havrilla 2019.12.14. 04:35:05

Mondjuk ez az eset sem ad okot az ország kollektív öngyilkosságára. Az utóbbi hetekben, mintha kiscsoportos ovodások panaszkodnának.
Ebben az esetben a Vaterának igaza van. Amúgy elég sokat vásárolok ott és eddig semmi probléma nem volt és volt néhány jó vételem.
Tehát vevőként: számomra az áru addig megvehető, amíg az oldalon van és leüthető. Kész. Ennyi. Vevőként nem járok utána, hogy mi a helyzet az áruval. Elvégre azért van ott az áru, hogy eladják. És amíg ott van, addig meg is vehető. Ha leütöttem, akkor megtörtént az eladóval a szerződéskötés és ,ahogy én köteleztem magam az átvételre, a másik fél kötelezte magát az átadásra. A Vatera csupán engem, mint vevőt véd a szabályzatával. Amúgy tényleg jártam én is úgy, hogy megvettem valamit, de mivel olcsóbban, mint amire az eladó számított, hát azzal a kifogással élt, hogy máshol már eladta.

Ez z eset már megint olyan, hogy lehetetlen sajnálni a panaszost vagy lehetetlen igazat adni neki. És ez nem ellenszenv, hanem korrekt értelmezés.

Taxomükke (UK) 2019.12.14. 08:47:51

@Zabalint: Pedig ez siman megtortenik.
Elvileg a kulonbozo oldalakon levo foglalasi naptarak automatikusan frissulnek, de en is jartam ugy, hogy erkezett foglalas a booking.com-rol a mas oldalon mar lefoglalt floridai hazamra.

axolotl77 2019.12.14. 08:49:05

@Jake Peralta: Lehet ám használni a Jófogást! Aztán esetleg majd jót röhögünk rajtad is itt a yardon - akárcsak a többi hülyén - aki megszívta. Mert nem kevesen vannak ám! És a sértetteknek csak a töredéke tesz feljelentést. Mert szégyelli a saját hülyeségét, vagy mert szabálysértési értékre követték el a csalást vele szemben.
A Vatera legalább próbál kompenzálni valamit, ha már átverték az ügyfelét.

GöTi 2019.12.14. 10:28:30

Villanymotort kerestem. Vaterán kínált egy cég többfélét egy hirdetésben, többféle áron, táblázat, összepárosítás nélkül...
Kértem a vatera felületén, hogy adjanak már elérhetőséget, hogy megtudjam, hogy mégis mi mennyiért eladó.
Kaptam egy emailt a vaterától, hogy megsértettem a szabályzatukat, és (talán) 3 napra kitiltanak. Az értelmetlen hirdetés nem zavarta őket, az továbbra is úgy maradt. No ezek után én többé nem foglalkozom velük - mínusz egy ügyfél.
Gugli barátommal pillanatok alatt a cég nevéből rájuk találtam, telefonon tisztáztam ami érdekelt...

KaTe 2019.12.14. 11:13:00

@GöTi: Tehát a cég igénytelenül feltöltött termékadatlapjáért a vatera a hibás. Te pedig bosszúból még jól ki is játszottad őket. Értem.

lacas65 2019.12.14. 11:40:15

De igen, a vatera hirdetési oldal, csak okosan aukciósnak nevezi magát. Az ott található cuccok fene se tudja pontosan mennyi, de kb. 90 százaléka fix áras szimpla hirdetés. Pont ezért a vaterát aukciós oldalnak nevezni több mint érdekes.
Persze az pedig alap, hogy vannak szabályaik melyeket ha nem tartasz be, akkor kivágnak. Amikor regisztrálsz akkor a feltételeket ismertetik, mondhatni szerződést kötsz velük, és ezzel elfogadtad a játékszabályokat. Pont ezért szerintem ez dupla butaság volt. elösször szabályzat sértés, majd még poszt is ebből.

bambanya 2019.12.14. 12:29:29

A szabályzat szerint a hamis termékek árusítása is tiltott.
Amikor jelzi nekik az ember, hogy az egy aukcióban hirdetett 10 db, Kínából érkező, tizenötezres LV táska nem lehet eredeti, akkor azzal hajtják el, hogy a valódiságát sajnos nem tudják hitelt érdemlően megállapítani, és ez nem is feladatuk, mert a termékekért az azokat meghirdető eladók felelnek.
Ennyit a szabályzatukról!
Ha jól emlékszem, régebben az is benne volt, hogy csak saját tulajdonban lévő termékeket lehet meghirdetni, de ezt már kivették a sok dropshippes, kamu Gucci, LV stb. áruló eladók miatt, különben miből lenne bevételük??

ekat 2019.12.14. 12:58:37

@bambanya: Nekem a bohó harmincas éveimben volt 2 LV-replica táskám. Mikor megkomolyodtam :), és rájöttem, hogy valamiből vagy igazi, vagy semmi, fel akartam őket tenni a Vaterára úgy, hogy replica. Nem fogadták el, mert nem tehetek fel replica-t. :) Csak LV-táskaként tudtam volna feltenni őket...
Most nemrég el akartam volna adni egy-két nem (ki)használt MK-terméket, mikor felteszi az ember, van egy olyan, amit ki lehet pipálni, hogy az eladó garanciát vállal arra, hogy a termék eredeti. Az egyiket kipipáltam, mert azt az MK-nál vettem, és ugyan gondolom, hogy az amerikai Amazon-oldalról rendelt papucs se hamis, de tudom én?
De nem is ez a lényeg, hanem hogy nézelődtem, hogy melyik MK-táska hirdetésnél pipálta ezt ki az eladó. Nem találtam olyat...

Opportunista mikroba 2019.12.14. 13:01:08

@axolotl77: Nem kéne az embereknek arra alapozniuk, hogy majd MÁS megvédi őket, ha baj van. Ésszel kell csinálni. Vadidegen embereknek utalgatnak előre, anélkül, hogy akár minimálisan is meggyőződtek volna arról, hogy megbízható-e az illető, meg hasonlók. Ezer éve hirdetek a Jófogáson (is), soha semmi gondom nem volt.

bambanya 2019.12.14. 13:16:31

@ekat:
Ez is érdekes!
Hamisítványt tilos árulni, viszont opcionális, hogy kipipálod, eredeti-e. :)

Csak be kell írni a keresőbe hogy replika (összes terméknél 1408!! találat), és máris ott vannak a kiemelt ajánlatok között a hamis Omegák, Rolexek 30-60.000.- forintért.
A modiknak sem kerülne semmibe ezt a szót bepötyögni és törölni a szabálytalan hirdetéseket, de akkor nem lenne meg a havi fizu az eladások utáni jutalékokból.

ekat 2019.12.14. 13:30:16

@bambanya:
Ugye milyen ügyesen megoldották a dolgot? :)
Pedig nekem jobban tetszik az, ha valaki replica-ként teszi fel a replica-ját, mintha igazinak.... De mostanra már tudom, hogy ott mindenkinek az a magától értődő, hogy ezek MIND replicák vagy hamisítványok. (Az utóbbiról persze ez a tény látszik amúgyis.)

Opportunista mikroba 2019.12.14. 13:31:33

@bambanya: Ha odaírom becsületesen, hogy nem eredeti, akkor vajon miért nem szabad árulni? Hiszen nem csapom be a vevőt.

ekat 2019.12.14. 13:36:22

@Opportunista mikroba: Én is ezt gondoltam, de magyarázat nélkül is világos azért, hogy:
hamisítani tilos & jogilag üldözendő / büntethető -> az ilyenek árulását megengedő / megtűrő oldal megütheti az ő bokáját :)

bambanya 2019.12.14. 13:40:07

@Opportunista mikroba:
Egyszerű, mert a szabályzat szerint hamisítványok nem árusíthatók a piactéren.
Ennyiből a posztolónak is igaza van, mert ő is odaírta, ha a vevő leüti a terméket, még nem biztos, hogy az övé is lesz.
Becsületes, nem akarja becsapni a vevőt, nemde? :)

bambanya 2019.12.14. 13:44:58

Kíváncsiságból a részletes keresőbe beírtam, hogy "máshol is hirdetem".
4233 db találat jött ki rá, tehát ennyi aukció vét a szabályzatuk ellen, mégis simán fent vannak.

A fene sem érti mi alapján moderálnak, mert ahogy látszik, nem lenne nehéz kiszűrni a szabálytalan hirdetéseket, egyszerűen a saját keresőjüket kellene használni.

Opportunista mikroba 2019.12.14. 13:52:07

@bambanya: Őszintén szólva nem tudom, a Vaterán sosem árultam, mert hülye vagyok ehhez a licitálós rendszerhez, egyszerűen nem értem, hogy működik :) Így azt sem tudom megmondani, hogy a poszternek mennyire van igaza. Csak azért írok ide, mert jó itt beszélgetni. (Meg tanul is az ember.)

Jake Peralta 2019.12.14. 13:52:35

@axolotl77: Na megjött az ügyeletes fakabát...

Tudod én használom a jófogást. És soha nem basztak még át.. vajon miért? Mert ha kell valami elmegyek, megnézem, kipróbálom, és ha jó megveszem.

ekat 2019.12.14. 13:55:04

@Opportunista mikroba: :) Igen, én is így vagyok az utóbbival.

ekat 2019.12.14. 13:56:12

@ekat: Mármint a beszélgetéssel és a tanulással. :)

a fekete krindusz 2019.12.14. 14:03:22

@bambanya: szerintem a vaterának nem azzal van a gondja, hogy valami máshol is van hirdetve. Nem kevés kis és közepes webshop hirdet a vaterán is, nem véletlenül engedi az xml-feedet. Inkább a mondat második fele a problémás. "leütés előtt érdeklődj" - A vatera minden színen harcol az ellen, hogy kimaradjon a jutalékból. Tilt mindent, ami alkalmas lehet arra, hogy a vaterán kívül lehessen üzletelni.

havrilla 2019.12.14. 14:20:30

@lacas65:
Nem igaz, hogy a 90% fixáras. Még az 50 %-ot sem éri el.

bambanya 2019.12.14. 14:22:29

@a fekete krindusz:
Én inkább ezt nem tartom problémának, mivel senki nem akar árnyékra vetődni, felesleges köröket futni.
Vevő rákérdez, így tutira megy.
Szerintem valakinek szúrta a szemét a posztoló vagy a hirdetése, ezért ráküldte a modit, mivel alapból nem foglalkoznak a szabályzatukkal, csak bejelentésre lépnek.

Egyébként ha valaki az aukció megnevezését beírja a gugliba, biztos kidobja a cuccot pl. a Jófogáson, esetleg még olcsóbban is, pont a Vaterának fizetendő jutalékkal csökkentett áron. :)

bambanya 2019.12.14. 14:23:59

@Opportunista mikroba:
Dettó, bár én vagyok a Vaterán is. :)

GöTi 2019.12.14. 15:41:23

@KaTe: "Tehát a cég igénytelenül feltöltött termékadatlapjáért a vatera a hibás. Te pedig bosszúból még jól ki is játszottad őket. Értem."
Nem érted.
A vatera hibás szerintem, mert nem lépett az értelmetlen, halmozott, kutyult hirdetéssel szemben.
Nem vásároltam a megtalált cégtől, mert a nekem szükséges áru, ami a hirdetésben még szerepelt, már nem volt kapható, csak a többiből néhány. Felgórták egyetlen hirdetésbe az eladandó holmijukat, aztán nem frissítették a kínálati listát, amikor ezt-azt már eladtak belőle. Máshol is hirdettek egyébként, pl saját céges honlapon, ahol szintén állandósult a káosz.
Az eladó vaterás nick neve megegyezett a hivatalos cégnevével. A vatera felém kiszabott büntije teljesen értelmetlen - és mint írtam egészen biztosan utolsó - volt.

Kimblee 2019.12.14. 17:27:51

Megint egy sírós poszt mert a szerző nem tudta elolvasni az ÁSZF-et

Permetező 2019.12.14. 18:54:11

@Kimblee: a prosztoló az emberek abba az 1%-ába tartozik akik nem olvassák el áeszeffet.

élhetetlen 2019.12.14. 20:58:10

@Jake Peralta: Ócskapiac. És? Az unokahúgom az ócskapiacon vett kétezerért egy márvány lámpatalpat, amit aztán elkoboztam. A vaterán vettem lófejben végződő sárgaréz cipőkanalat, gyönyörű leveses tálat, bár már volt kettő, de olyan szép volt. Mi ezzel a baj?

büdösbanya 2019.12.14. 20:59:18

@Kimblee: A Vatera ÁSZF-jében szó szerint ez áll: "Amíg az aukció nem zárult le, addig nem adható el a Vatera oldalán is meghirdetett termék/szolgáltatás a piactéren kívül. Amennyiben mégis máshol találtál magának vevőt, és a Vaterán indított aukcióra még nem érkezett licit, úgy azt javasoljuk, hogy tedd azt lejárttá."

Na most ember legyen a talpán, aki az ÁSZF eme - messze nem konzekvens - rendelkezéseit értelmezni tudja! Egyrészt nem azt írja, hogy nem lehet máshol HIRDETNI az adott terméket, csak azt, hogy nem lehet máshol ELADNI. Nyilván az eladó kockázata, hogy a Vaterán meghirdetett termék rendelkezésre is álljon, ha valaki leüti. De még ebbe is belezavar az "amennyiben mégis máshol találtál magának vevőt" fordulat (enyhén magyartalanul). Most akkor tilos máshol eladni vagy nem? Ha egy érvényes ajánlattal vagy licittel még nem rendelkező terméket simán lejárttá lehet tenni amiatt, hogy máshol megvették, akkor miért törlik alapból azt a frissen indított hirdetést, ami csak annyit jelez, hogy "máshol is hirdetem"? Számtalan sebből vérzik tehát az ÁSZF ezen rendelkezése, és nem értek egyet azokkal, akik ezt olyan baromira egyértelműnek találják.

élhetetlen 2019.12.14. 21:42:36

@GöTi: Valamit nem értek. Te azt várnád, hogy a vatera minden felvett hirdetésnél járjon utána, hogy az adott áru tényleg létezik-e? Minden hirdetést elemeznie kéne, hogy kutyult-e, vagy rendezett? Abszurd. “A vatera felém kiszabott büntije teljesen értelmetlen“. Nem, ez megfogható. Igen, vásárlás előtt akartál kapcsolatba lépni az eladóval, tehát akár őket megkerülve akartál vásárolni.
Volt olyan vételem, ami nyilván való volt, hogy nem tiszta. 10 eft-s V-vágó ezer forintért. Vagy lopott, vagy selejtes sorozat. Ezt nem a vaterának kell ellenőrizni. Ennyit kockáztattam, a szeletelő, és a tökgyalu jó volt, a harmadik vágólapot nem lehetett a helyére illeszteni, de az nem érdekelt. Ha semmire nem tudtam volna használni, akkor sem jutott volna eszembe a vaterát hibáztatni. Ha megveszed a tételt, és nincs, vagy nem olyan, akkor már lehet az eladóval meccset vívni.

János Jancsó 2019.12.14. 22:59:10

A vatera nem a vásárló, hanem a saját érdekeit nézi. Ha elmegy máshol a termék, ugrik a jutaléka. Ocsmány egy börze, emiatt magasabbak ott az árak.

VT Man 2019.12.15. 00:09:59

A Vatera az, ahol ha 50 Ft/db az ár plusz 300 Ft posta, akkor 20 darabnál 1000 Ft és 6000 Ft a posta, mert a Vatera nem tud kombinálni szállítást.

A pénzt beszedik, de szolgáltatni toljak rá. Bárcsak lenne ebay, az kisöpörné a vaterát a francba.

havrilla 2019.12.15. 02:41:09

@VT Man: A szállítás nem a vevő és eladó dolga?

2019.12.15. 09:54:31

Rühellem a Vaterát, de itt teljesen igazuk van, én sem értem ezt az egészet, ha máshol hirdeti, akkor bazzeg itt ne hirdesse, meg a Vatera felől nézve gáz, hogy olyan termékek lehetnek az oldalon, amik nem is léteznek már, ez az oldal hitelességének nagyon is árt. Válassza ki a nyomorult, hogy hol akarja hirdetni, és hirdesse ott. A Vaterának van egy szabályzata, ha aszerint ez nem kóser, akkor minden joguk megvan a törléshez.

Opportunista mikroba 2019.12.15. 10:35:48

@Eugene Horse: Azért több helyen hirdetni nem olyan bonyolult. Arra kell csak figyelni, hogy ha egy terméket eladtál valahol, minden helyről leszeded a hirdetését. Nem kezelhetetlen probléma.

ekat 2019.12.15. 11:16:25

@Opportunista mikroba: Aukció ide vagy oda, a Vatera azért annyiban más, mint egy apróhirdető oldal, hogy van a hirdetéseknek egy érvényessége. Gondolom akkor elvileg elvárható, hogy azalatt rendelkezésre is álljon a cucc. Persze ettől még tudom, hogy van aki máshol is árul, de tényleg csak annyi a dolga, hogy ha ott eladja, akkor villámgyorsan tegye lejárttá a Vaterán.
Mondjuk én részemről vevőként becsapva érezném magam, ha egyszer csak lejárat előtt eltűnne, amire árat adtam / amit meg akartam venni. De persze ez csak elvi dolog, mert életemben egyszer volt ingerenciám ott valamit venni. Nem szeretem a használt dolgokat. :)

havrilla 2019.12.15. 11:31:46

@Permetező:
Azé a szállítócégé, amit az eladó vagy a vevő kiválaszt.
A Vatera csak egy lehetőséget ad a saját szállítással, de az nem kötelező. Tehát , akkor mi a probléma? Ha nem felel meg, akkor van még posta, személyes átvétel, stb.

havrilla 2019.12.15. 11:33:17

@bambanya:
Ne hazudj! A Vatera keresője ilyen keresésre semmit nem ad ki.

Opportunista mikroba 2019.12.15. 11:51:29

@ekat: Ez attól függ, mi az a használt. Én pl. ruha esetében azért szeretem a használt (de nem a lehasznált!) dolgokat, mert ha az többszöri mosás, esetleg viszonylag hosszú viselés után is normális (megtartotta a formáját, nem nyúlik, megmaradt a színe stb.), akkor az nagyon már nem fog csalódást okozni. Új ruháknál (még a márkásaknál is) már rengetegszer volt negatív tapasztalatom. Hiába vettem meg sok pénzért, jó boltból, néhány mosás után úgy nézett ki, mint amit a kutya szájából ráncigáltak elő... Szerintem ma már nem is törekednek arra, hogy minőségi anyagból készüljenek a ruhák.
Persze intim dolgot, alsóruházatot (és cipőt) én sem vennék használtan.

bambanya 2019.12.15. 12:02:11

@havrilla:
Nem szokásom hazudozni, de valahol megértelek, mert mindenki magából indul ki!

Figyelj, ha valamihez halovány lila gőzöd sincs, legközelebb először inkább kérdezz rá, mert a végén kiderül, hogy feleslegesen blamálod magad mindenki előtt!
Szóval, érdeklődj nyugodtan, szívesen elmagyarázom neked, honnan szedtem azokat a számokat, mert hidd el, nem a kisujjamból szopiztam ki.
Kérdezni (ezáltal tanulni) nem szégyen, másokat indokolatlanul lehazugozni a saját tudatlanságod miatt, viszont igen!

bambanya 2019.12.15. 12:13:57

@Eugene Horse:
Akkor vajon miért engedélyezik a dropshippes cuccokat, amikor a külföldi eladókkal nincsenek napi kapcsolatban a vaterás eladók, így az ottani raktárkészlettel sincsenek tisztában?
Hónapokig fent vannak a hirdetések, ezért csak rendelés után derül ki, hogy esetleg a külföldi raktárban sincs már a termék, és már nem is lesz.

Ennyiből könnyebb a saját eladó termékeim "menedzselése" több hirdetési oldalon, mint hogy saját hibámon kívül ne tudjam teljesíteni a vevő rendelését, mert a kici kínai éppen kifogyott a Guccii övből.

Permetező 2019.12.15. 13:05:11

@havrilla: egyetértek veled, vaterázni ôsi román szokás

haXXor 2019.12.15. 13:15:40

Ha ilyen szoveget latok, egybol rakeresek mashol a termekre. Vatera egy uzleti vallalkozas, elemi erdeke, hogy a feluleten kereskedjenek. Plusz a hirnevenek is art a sok, bocs mar nincs meg uzenet egy leutes utan. Teljesen jogos es ertheto dolog ez. Amugy meg ne ird ki, mivel csekely az eselye, hogy egyidoben, ket feluleten veszik meg ugyanazt. Vagy ha mas feluleten ugy nez ki, osszejon az uzlet, jegeltesd a vaterasat. Nem atomfizika azert ez (szoval ez egy teljesen felesleges poszt amit iq100 felett azert illik tudni menedzselni)

havrilla 2019.12.15. 13:38:02

@Permetező:
Hülye ember hülye válasza.

havrilla 2019.12.15. 13:39:29

@bambanya:
Biztos, hogy nem vagy segghülye?

user friendly 2019.12.15. 13:41:38

Elég sokat vateráztam egy időben, mikor fel kellett számolnom egy lakást és voltak cuccok, amiket máshol is hirdettem, mert sürgős volt.
Viszont pont a vatera szabályzata miatt mindig a másik hirdetésben (jófogás, stb) jeleztem, hogy a vaterán is fent van, tehát nem tudok garanciát vállalni rá, hogy nem üti le valaki 1 perccel az átvétel előtt. Az érdeklődőknek megadtam a termék vaterás linkjét is, hogy ha biztosra akarnak menni, ott üssék le. (Az ár ugyanaz volt)
Volt olyan is, hogy valaki jelentkezett és egy óra múlva már jött is a cuccért, ilyenkor csekkoltam a vaterát és ha nem jött licit, töröltem a terméket.

bambanya 2019.12.15. 13:45:31

@havrilla:
Biztos, és te?
Egyébként konkrétan mi a problémád? Akarsz beszélni róla? :)

Opportunista mikroba 2019.12.15. 14:08:34

@bambanya: Vasárnapi nyűgösség. Biztosan senki nem főzött neki finom húslevest :)

bambanya 2019.12.15. 14:23:14

@Opportunista mikroba:
Vagy más gondja van, de az nagyon. :)

bambanya 2019.12.15. 14:44:39

@Opportunista mikroba:
Öööö, nem épp erre gondoltam, de ez is egy jó megoldás lehet a problémáira. :D

Permetező 2019.12.15. 14:51:14

@havrilla: értem köszi a példát, de szerintem nem vagy te hülye ha meg mégis nyugi, kinövöd, hidd el.

havrilla 2019.12.15. 15:33:00

@Opportunista mikroba:
Nem csak utálom a beképzelt hazug embereket, mint pl. bambanya.

élhetetlen 2019.12.15. 16:34:33

@Permetező: “nem, a szállítócégé”. Nem, a vaterának nincs szállító cége. Ha megvetted az árut, az eladóval beszéled meg, hogy érte mész, feladja postán, vagy futárral küldi el. Ha szállíttat, annak a költségét jelzi általában a hirdetésnél. Vettem már át úgy árut, hogy a MOM előtt találkozunk, vagy a Harminckettesek terén, de volt olyan is, vidéki eladó, hogy fel akarta adni postán, én meg mondtam hogy ne. Már kifizettem, és vártam két hónapot, akkor jött Pestre, és a ház előtt adta oda a porcelán tálat. Elsírtam volna magam, ha a postán eltörik.

élhetetlen 2019.12.15. 16:43:21

@VT Man: Lehet, hogy nem ugyanarról a vateráról beszélünk? “a Vatera nem tud kombinálni szállítást”. A vatera nem szállít. Az eladó szállít, és ha egy eladótól veszel több dolgot, ő képes egy csomagban küldeni, egy költséggel. Ha a húsz darabot húsz eladótól veszed, azt a vatera hogy tudná összecsomagolni? A vatera nem raktáráruház, ami begyűjti az eladott termékeket, és továbbítja.

ekat 2019.12.15. 17:19:50

@élhetetlen:
Én úgy értettem őt, hogy van olyan, ahol mondjuk az eladó beírja, hogy 10 kütyüt árul, és azt is, hogy egy kütyü szállítása ikszezer forint. És a Vatera rendszere 5 kütyü vásárlásakor csak azt tudja, hogy öttel szorozza az ikszezret, nem tudja figyelembe venni, hogy öt kütyü egyben vásárolva, egy csomagban olcsóbb.
Az e-bay-en én is találkoztam ilyennel, rákérdeztem vásárlás előtt, azt mondta az eladó, hogy majd megírja, mennyi, és utána ténylegesen csak annyit utaljak. Így is volt.

élhetetlen 2019.12.15. 17:24:36

@ekat: “Nem szeretem a használt dolgokat”. Ha van egy perced, nézz rá a uvegszilank.hu/ -ra. A képgalériák, Tiffany lámpák menüben a negyedik sor 2. és 5. képén van a használtan vett lámpatalpam. Az más dolog, hogy nem voltam ott az anyagkiválasztásnál, mikor a búrát terveztem, (csak e-mailben küldtem el a tervet) a kollégám , aki hozta, vitte a dolgokat meg eléggé férfiból volt ahhoz, hogy ne zavarja, hogy a talp vajszínű, a búra meg fehér, (ez a művészt sem zavarta), de aztán korrigáltam, ennek a talpnak vettem egy drapposabb búrát, (harmadik sor, utolsó kép), a fehér búrának meg egy bronz talpat (8. sor, 2. kép, ugyanannál a bronzművesnél vásároltam véletlenül, mint az üvegművész). Így két lámpám lett egy helyett. Bocs, ez volt a blabla, a lényeg, semmi baj nincs egy használt lámpatalppal.

élhetetlen 2019.12.15. 18:01:05

@ekat:
“Én úgy értettem őt”. Úgy is lehet, csak én még nem találkoztam ilyen esettel. Csak ritkán vásárolok, és vannak helyes dolgok, amikre emlékszem. Több apróságot vettem valakitől, jött egy e-mail, hogy akkor az annyi szállítással együtt, de nem a vaterától, hanem az eladótól. Átutaltam. Másnap este telefon, hogy baj van, a porcelán fenőkövet (kés élező) nem tudja küldeni, mert csomagolásnál leejtette, és megsérült. Nem baj, küldje a darabot is, majd megragasztom. Nem lehet, mert az porrá ment. Azért küldje. Megjött a csomag, csak két mm pattant le a fogó és a fenő rész közötti peremről. Úgyis csak konyhadísznek vettem, sérülés arccal a csempe felé. Viszont a csomagban visszaküldte az árát, mert sérült árut nem ad el. Még nem volt rossz tapasztalatom vaterásokkal. Olcsóbb árut nem érdemes Pesten belül kiszállíttatni, (pl. 1500 volt a lófejes réz cipőkanál, 1400 lett volna a kiszállítás), kifizetem, féreteszi, aztán a barátnőm férje majd begyűjti, ha arra jár, egy hónap, két hónap, de még nem fordult elő, hogy ne lett volna meg az áru.

ekat 2019.12.15. 18:08:19

@élhetetlen: Persze hogy nincs, és bocs, én ruhaneműben meg ilyesmikben gondolkodtam. Az egyetlen a Vaterán vett tárgyam, amit 5.000 forintért átmenetinek szántunk, egy tévéállvány, hosszú évek óta itt áll. :) Csak kicseréltük a tetejét a szobához passzolóra festett színű falapra.

ekat 2019.12.15. 18:22:31

@élhetetlen: Én leginkább csak kihasználatlan tárgyak* eladására használom, amiket sajnálnék azért kidobni. Most is fent van egy halom könyvem, mert helyet kell csinálnom, ha nem mennek el egy hét alatt, beadjuk őket valami adományboltba.
*Általam vett dolgokra gondolok, nekem nagyon furcsa a poszt címe, mert sosem adnék el ajándékba kapott dolgot, pláne nem azonnal...

élhetetlen 2019.12.15. 19:52:28

@ekat: Én még semmit nem adtam el, nem is próbáltam. De félreértések ajándékozás ügyben voltak. A negyvenötödik szülinapomon (21 éve) nagy bulit csaptam egy sörözőben úgy, hogy mondtam a meghívottaknak, hogy az italt állom, de negyven vacsit nem tudok kifizetni. Tiszta ügy, mindenki eljött. A főnököm tudta, hogy imádom a réz gyertyatartókat, (lelakkoztattam azokat is, amiket a nagyszüleim kaptak száz éve nászajándékként), hát kaptam, modern, négy karost, a gyertya sem állt meg benne, szép sem volt. Ezt kerülgettem 15 évig, reméltem, hogy akkor már nem veszik észre, hogy nincs meg, elajándékoztam. Egyetlen dologtól próbáltam azonnal megszabadulni. Mikor nyugiba mentem, ugye ajándék. Az a kolléganőm, akinek nászajándékként egy 50x60 cm-es Gauguin reprót varrtam (gobelin) , mondta, hogy egy bőr fának örülnék. (örültem volna). Még a legjobb barátnőm is keresztbe tett, hogy olyanom már van. Persze, egy A5-s a hálóban, a nappaliba jól jött volna agy A3-s. Kaptam egy drága, egy szál rézdrótból összetekert fát, még a monogramomat is belehajtogatta a művész. Aki meg kitalálta, találta ezt, még jött, hogy a helyemben milyen háttérvilágítást tenne mögé. Hát tedd a te helyedben. Ezzel kezdtem azonnal házalni, öt család hozta vissza, hogy nem, a hatodik fogadta be. Lehet, hogy a vaterán kellett volna meghirdetni? Egyébként jó az adománybolt, de célzottan is kereshetsz, pl. idősek otthona.

aefzuj 2019.12.15. 22:54:58

Dikkahülye. Elfogadja az ÁSZF-et, aztán meg itt picsog, hogy nem tetszik neki az ott megfogalmazott (messzemenően korrekt és aukciós oldal esetében teljesen logikus) korlátozás.

Google maps -> Taügetosz -> repjegy -> Niké (just do it).

btprg 2019.12.15. 23:13:32

Nekem csak pár kisebb bajom van a Vaterával.
1. Pár éve berakták azt, hogy minden egyes belépéskor el kell fogadni az ÁSZF-et, szóval sunyiban bármit módosíthatnak benne, mert nincs az a hülye aki 20 percet olvasgat minden belépés előtt.
2. Egyre inkább tele van a normális használtcikkek helyett mindenféle webáruházak kínai szemetével, igénytelenül feltöltve, sablonképekkel. Nem értem miért jó ez, hogy aliexpressz-gateway is egyben az oldal...
3. A Google indexeli a hirdetéseket, viszont az esetek 90+ százalékában a Google keresésben megtalált hirdetés már nem is létezik. (Ez lehet akár direkt vásárlócsalogató kamu is.)

Ezeket leszámítva szeretem a Vaterát.

axolotl77 2019.12.16. 08:10:44

@Jake Peralta: Rendőrségi dolgozó nem egyenlő fakabát. De te ezt honnan is tudhatnád?

Átverni én sem hagyom magam, mert csak személyesen veszek mindent és eladni is csak úgy vagyok hajlandó. De sok hülye van a világban. Kollégáim között is.

Terézágyú 2019.12.16. 09:49:51

OFF

Tud valaki olyan boltot/műhelyt Budapesten, ahol foglalkoznak elromlott távirányítókkal illetve árulnak távirányítókat?

Kotit 2019.12.16. 11:36:23

@aefzuj: Szerintem is esélyes a leghülyébb poszter címre, pedig nagy a verseny!
Egyrészt picsog az ÁSZF miatt, másrészt azt elvárja, hogy ha valaki leüti a szarát, akkor vegye is meg, de saját magának fenntartja a jogot, hogy ne adja oda, ha valami közbejön...

crci 2019.12.16. 18:42:19

Valaki fentebb írta, hogy nincs alternatíva az apróhirdetési piacon. Én nagyon csodálkozom, hogy nem lehet belépni a piacra másik szereplőként? Levadásszák az embert? Régen a csapból is az apród meg olx folyott, most meg semmi a jófogáson kívül? Mondjuk amikkel találkozik az ember, azok elég gázosak (régi, nem létező hirdetések, stb.) Egy értelmeset találtam, de ez nemrég indulhatott, mert itt még elég kevés hirdetés van: www.fotelbazar.hu/hu/ Viszont nagyon korrekt a kategória listájuk (autó, számtech-t néztem)

bounty112 2020.01.09. 15:32:13

Kedves posztoló, a Vatera alapvető működésével ellentétes, hogy a vevőnek érdeklődnie kelljen licit előtt. Ha akar, licitálhat és te köteles vagy eladni neki a terméket, erre szerződtél a Vaterával. Teljesen jogos volt a lépésük és örülhetsz, hogy nem tiltottak ki.
süti beállítások módosítása