Tékozló Homár

Fent ülő gecik és lent ülő hangyák - interjú Piluval, a Demszky-gyalázó repperrel

2005.06.24. 13:21 | szily | komment

Ki lesz az egy nap alatt egészen ismertté vált titokzatos repper következő áldozata? De ha már itt tartunk, ki ez a Pilu egyáltalán, aki sokezer olvasónk tetszését elnyerve ütötte-verte - szigorúan verbálisan - a főpolgármestert? Megkerestük és megkérdeztük, egyenesen tőle. Íme az eredmény:

Álmélkodva mozgatjuk ízelt potrohunkat. Csütörtökön kitettük Pilu, a tökismeretlen repper Demszky-gyalázó számát, amit ezrek töltöttek le órák alatt, ezért levelezésbe bonyolódtunk a mesterrel, aki elküldte a régebbi számait is, amiket meghallgattunk és most azt kell, hogy mondjuk, Pilu van olyan jó, mint bármelyik magyar hip-hop sztár.

Vagyis jobb. Muhaha, ezzel persze nem mondtunk sokat, de akkor is. Pilu korábbi megnyilvánulási formája, a Pravda nevű formáció több műve is simán lehetne megasláger. Gyors meghallgatás után a Homár első kedvence a Zebegényi lecsó. Rasztafári, ha még mindig élne / Ide költözne Zebegénybe / Bármit is mondasz, Zebegény az isten / Ennél jobb hely a Földön nincsen. De lenyűgöző az Országutak vámszedői című rendőr- (vagyis tányérsapkás barom)gyűlölős wannabe-sláger is, olyan refrénnel, hogy Országutak vámszedői, az éhes szürke varjak / Megtámadnak téged is, a pénztárcádba marnak. A diszkós-loungeos zenei alap mindenhol hibátlan, és mivel magyarul úgysem lehet jól reppelni, ezt Pilun sem kérjük számon. A politizálós számait pont nem csípjük annyira, de egy rakás olvasó igen.

Na de ki ez az ismeretlen figura, aki internetezők ezreit hozta lázba azzal, hogy Szomszédok-stílusban beolvasott a főpolgármesternek? Szélsőjobbos héja? Töri szakos egyetemista turulfog nyaklánccal? Bojár Iván András álruhában? Profi repper inkognitóban? A Homár mindenre rákérdezett.

Jól begerjesztetted a közönséget. Mindig is mondtam, hogy szükség lenne már egy jobbos Eminemre.

Ha már itt tartunk, nem szeretném, ha politikai színezete lenne a dolognak, mert véleményem szerint nem horizontálisan kell az ideológiák és a politikai hovatartozás között különbséget tenni, hanem vertikálisan. Magyarra fordítva: nem bal és jobb oldalra kell tagolni a világot, hanem fent ülő gecikre és lent ülő hangyákra. Ezek volnánk mi, én is. Mielőtt demagóg, nagymama hozzáállással vádolnának meg, közlöm, hogy vannak politikai „eszméim”, de ezt sem a mai, magyar jobb, sem a baloldal nem fedi le. Embereket és tevékenységüket (vagy annak hiányát) látom, ezeket fikázom, és még mielőtt bárki tapsra emelné a kezét, közlöm, hogy a következő áldozat a másik oldalról lesz.

Akkor reszkethet Áder János. Demszkyre visszatérve: régóta gyűlt benned az indulat, vagy egyszer kitört a kereked egy kátyúban és azon melegében, a forró motorháztetőn megírtad a számot?

Asszem', aki Pesten tengeti napjait, lát pár érdekes anomáliát. Aztán, ha véletlenül utazol a környező országokban, és látod, hogy a hasonló helyzetű városok, hogyan fejlődnek akkor leesik a tantusz. Egyébként nem egy konkrét kátyú inspirált a dal megírására, bár az is igaz, hogy minden bukkanónál emlegetem a város vezetőinek felmenőit.

Mi hoz ennyire indulatba? Hogy a pesti utcán nem lehet tüzet gyújtani az olajoshordóban?

Sorolhatnám, hogy mik bosszantják a csőröm az elmúlt másfél évtizedben, azokat a dolgokat is amik megtörténtek, de főleg azokat, amik nem. A városépítési koncepció hiánya, a parkolási problémák, a felújítások (ha vannak véletlenül) ütemezése és kivitelezése, kátyúhelyzet, a nemlétező szolgáltatáskért beszedett pénzek, metró, BKV, ilyenek.

Figyelj, pont azt akartam kérdezni, hogy hogy nézel ki. Viking szakáll, homloktetkó, piercing, ilyenek? De ezután a városépítésikoncepciózás után inkább úgy képzelem, hogy értelmiségi repper vagy, szemüvegben és garbóban.

Értelmiségi sem vagyok, de ha az lennék is erősen tagadnám, mert a fene se akar sorsközösséget vállalni, azzal a cselekvőképtelen, félművelt, mai „véletlenül diplomás”, jupi és szingli csapattal, akit ma annak neveznek, szerény hazánkban.

Vesszen minden lusta tarisznyás! Szóval értelmiségi nem vagy. Akkor zenész?

Amit csinálok az nem zenei produkciónak készül, kizárólag az önkifejezés egyik eszköze, melynek végső célja az a néhány perc röhögés, ami akkor tör ki, mikor a társaság meghallgatja az új számokat. Tehát, ha valaki popzenei kategóriákkal jön, zenei és rap-technikai szempontokat emleget, azt kiröhögöm.

Na ne. Sosem akartál színpadra állni? És ha csak röhögtetés a cél, minek mész néha stúdióba?

Nem az a célom, hogy a Bravo címlapján púposkodjak. Mint ahogy a szövegeim sem ilyen jellegűek lennének, ha ezzel a „zenével” a CD eladási-listákra gerjedő tinilányok által képzett célcsoport zsebére pályáznék. (akkor lenne szánsájn, meg ugi-bugi) Mint a nagy klasszikusok, én is punk zenei múlttal bírok. Annak idején, kamatoztattam „kvintfa-lefogó” tudásom a P.Ö.H.C.E.-ben, az APEH-ben, majd a C.E.F.R.E. nevű, „igyunk, oszt próbáljunk” mottójú hardcore formációkban. (utóbbiban üvöltéssel is foglalkoztam).

Aztán eljött a felnőttkor és rájöttem (mint oly sokan), hogy utálok próbálni, dobos után koslatni, és részeg gitárosokat megvédeni a dühös rajongóktól koncert után. Ekkor már kezembe akadt az első sampla-CD is, és rájöttem, hogy a dobos helyettesíthető egy processzorral, ami lényegesen kevesebbe kerül, mint akár annak egy italszámlája a Kapszreiterben. Így békésen elkezdtem pakolgatni a loop-okat, groove-okat, meg sampla-kat ráérő óráimban, majd néhanapján, bevonultam a stúdióba felüvölteni az aktuális gondolataimat (ha lehet ezeket annak nevezni).

Ez azért mégis olyan gyanúsan zenészes viselkedés. Mármint a felüvöltés a stúdióban. Ha már van egypár file, azokat CD-n akarod kiadni vagy inkább online nyomulsz?

Online kívánom terjeszteni produktumaimat, mert ezen lészen a jövő (meg már a jelen is), és döglött lóra különben sem fogadok, azaz lemezenként ötven forintért nem hiszem, hogy érdemes a kiadókkal foglalkozni. Mert velük is van ám tapasztalásom, de ebbe most nem mennék bele. Egyszerűen nem kényszer, és zenei ambíciók híján, nem is perspektíva egy hárombetűs logóval fémjelzett CD. Azért kaparjanak a fiatalok. De mellesleg erről messze nincs szó (márhogy telecsapnák a mélbokszomat ajánlatokkal a zeneipar „szükséges rosszát” megtestesítő kiadók), mert kábé annyira tojnak a fejemre a kiadók, mint amennyire én az övékére.

Egyébként nincs ellenemre a fellépés, bár erre csak kurva drága belépők (hívjuk villanyszámlakompenzációnak) mellett lennék hajlandó. Lehet, hogy ezt is online kéne megcsinálni?. Ülnék a szobában, webkamera előtt, oszt koncert a csetszoba többi tagjának, báj mászterkárd)

Nem értelmiségi, nem is zenész. Mi marad? Civilben fitneszedző vagy?

Szóval, kispolgári gyermekkor, privatizálásból kimaradt családi háttérrel tenget(t)em a napjaimat. Alapvetően műszaki beállítottságú vagyok, mindig is a kütyük csesztetésével foglalatoskodtam. Csak most fizetnek is érte, bár ha olyan jól menne a szekér, nem itten bohóckodnék, hanem az Oscarban olvasnám laptopomon az index hülye rovatait. Szóval komputerek vesznek körbe munkaidőben, bár én csak a disznókat etetem (gombokhoz nem nyúlok). Civil vagyok, ami annyit jelent, hogy a metrón nem tűnök fel, nem emelem a kezem az ellenőrre, de ha még így is lenne, se villanna ki az ingem alól különleges ismertető jegy, sárkánygyík-valejo-nonfiguratív tetoválás formájában. És túl vagyok a harmadik ikszen.

Ne csüggedj, a hangmintáid legalább szórakoztatók.

A PRAVDA (háromtagú, rejtett, balkáni hipP-hopP ) nevezetű brigád (jóindulattal sem nevezhető zenekarnak) számai is így készültek. Erőlködtünk valami tehetségkutatón, meg itt-ott, de rá kellett jönnünk, hogy nem vagyunk a hazai hip-hop élvonal kegyeltjei, merthogy nem tartozunk sem az ísztkószt, sem a veszkószt vonalhoz. (nem akarom itt őket fikázni, de itt Észak-Balkánon komolyan venni ezt az amerikai gettó-szart, finoman szólva is..na mindegy..) Ma is rakosgatom a hangmintákat (csak ma már a Pravda tagjait nélkülözve) és ennek az eredményét élvezhetik a Lökd meg demszki-ben is (direkt kis D, és direkt i).

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pazola 2010.06.16. 21:26:57

Anyam, el sem hiszem.

Elso!

:D

Ja, es on: akkor most ujra leszedegettem a szamokat, ha mar fent van minden ingyer' :)
( hmm, csak az ETA nem volt meg, hol vannak az uj szamok, Pilu? :D )
süti beállítások módosítása