Tékozló Homár

Borul a Rudas

2005.12.15. 12:49 | jackyll | komment

Szinte hihetetlen, hogy annyi év után csak most esett le az embereknek, hogy a Rudasba az évszázados török hagyományokra hivatkozva hetente csak egyszer engednek be nõket. Alant egy körlevélben tiltakoznak/gyûjtenek aláírásokat a már kevésbé naiv ügyfelek.

A Fõvárosi Önkormányzat tulajdonát képezõ Budapest Gyógyfürdõi és Hévizei Rt. egyszemélyes részvénytársaság tulajdonában lévõ Rudas Gyógyfürdõ gõzfürdõ részlegének felújítása befejezõdött, és 2005. december 2-tõl a gõzfürdõ újra nyitva áll a fürdõközönség elõtt. A fürdõ vezetése azonban véleményünk szerint jogsértõ magatartást folytat az által, hogy a gõzfürdõbe a hét 7 napjából 6 napon csak férfiakat engednek be (ún. férfi napok).

Nõk csak a koedukált, vagyis fürdõruhás napokon használhatják a gõzfürdõt, a férfiakkal együtt (ez a vasárnap), valamint a szintén koedukált társas éjszakai fürdõzés alkalmával, péntek és szombat éjszaka 22 és 04 óra között. Nem léteznek tehát csak nõi napok, és amíg a férfiak a hét minden napján használhatják a gõzfürdõt, a nõk a hét 7 napjából csupán egyetlen, koedukált napon (vasárnap), és két koedukált éjszaka (péntek, szombat). Ezek a tények véleményünk szerint egyértelmûen kimerítik a nõkkel szembeni diszkriminációt.

A jogsértõ magatartás továbbá megnyilvánul a férfiak anyagi elõnyben részesítésével, mivel csak a férfi napokon van idõmérés, és ennek megfelelõen a belépõdíjból pénzvisszatérítési lehetõség. A férfiak továbbá hosszabb ideig élvezhetik a gõzfürdõzést, mivel hétfõtõl csütörtökig, amelyek kizárólag férfinapok, a gõz 6 és 20 óra között van nyitva, míg pénteken és szombaton 6 és 17 óra, vasárnap pedig 8 és 17 óra között.

Véleményünk szerint a Budapest Gyógyfürdõi és Hévizei Rt. ezekkel az intézkedésekkel kimeríti a 2003. évi CXXV., az egyenlõ bánásmódról és az esélyegyenlõség elõmozdításáról szóló törvényben foglalt nemi alapú közvetlen hátrányos megkülönböztetés fogalmát. Ezért tiltakozunk a Rudas gõzfürdõ vezetésének a nõket nyíltan diszkrimináló magatartása ellen!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása