Tékozló Homár

Tréfás postások Angliában is vannak

2006.07.07. 13:33 | jackyll | komment

A csomagküldés nem csak nálunk ennyire problémás, Dorka szerint a ködös Albionban sincs kolbászból a DHL. Kicsit kandikamerás-jellegû a történet, de mi hiszünk.

Eddig nem tudtam, hogy a DHL munkatarsai plusz penzt kapnak akkor, ha tobbszor visznek ki egy csomagot a cimzettnek. Eloszor az emeleti ablakbol vettem eszre, hogy egy DHL feliratu ruhat viselo "szakember" a bejarati ajtonkban all es mikozben egy csomagot tart a kezeben, papircetlit gyomoszol a postaladaba. Lerohantam a lepcson, de sem kopogas, sem csengetes, vagy barmifele jelzes, ami arra utalt volna, hogy be szeretne jonni: egyszeruen otthagyta a "csomagjat nem vette at, holnap ujra jovunk" levelet. Vajon ha meg sem probalta ideadni, miert cipelte el az ajtoig a dobozt?

Masnap szinte ugyanez jatszodik le: hallom, amint csorren a postalada, meg latom beesni a papirt. Mikor felveszem meg hallom, ahogyan futva (!) tavozik sietosen beugrik az autoba es elhajt. Ezuttal masfajta levelet kapok: ez a borehamwoodi gyaregyseghez iranyit, ahol allitolag a 2532as szamu depo, negyes postafiokjanal atvehetem a csomagom. Ez a falu a leheto legrosszabb helyen fekszik kozlekedes szempontjabol: mar majdnem London, de tomegkozlekedessel megkozelithetetlen, raadasul kint van a jajjgatanban. Feloldalas terkepet is mellekeltek a levelhez, amelybol egyertelmuen kiderul: a hely kizarolag munkaidoben, kocsival kozelitheto meg. Tudomasul veszem.

Kovetkezo nap minden ajtot nyitva hagyok, nem mozdulok el az eloszobabol es azt is eszreveszem, mikor a szomszed macska harmat kohog a kertben. Hamarosan sziluett jelenik meg a bejarati ajtoban. Postalada csattanas - rohanok ki... de mar csak a hatat latom, ahogy eszeveszetten iszkol, bevagva maga mogott a kertkaput. Ujratanulmanyozom a levelet es a terkepet, aztan ugy dontok, felhivom az emeltdijas telefonszamot, ahol fel oran at beszelgetek egy automataval.

Ugy tunik semmi mas dolguk nincs ezeknek az onfeledten jatszadozo embereknek, mint minden nap ellatogatni a cimemre, levelet es terkepet hagyni nekem, majd rovidtavfutokat meghazudtolo sprintbe kezdeni. Jatokoskedvu, vicces postasok.

A masik csapat - miattuk szabadsagot vettem ki - delutan erkezik, a megbeszelt idoben es minden problema nelkul bejutnak a lakasba. Nem beszelnek angolul, de talpig ero mosolyuk van. Kezzel labbal elmagyarazom, mit szeretnek (tulajdonkeppen nehany meter kabelrol lenne szo, meg az internet egyik emeletrol a masikra valo koltozteteserol), mikozben ok csendesen mulatnak a gesztusaimon. Bar en szerettem volna, ha a fiuk kozul valaki otthon van es segit nekem ebben - mert megiscsak lany vagyok - de amikor meghallottak az NTL nevet, hirtelen surgos dolguk akadt.

Mindenesetre a ket munkas hamarosan teljes egyetertesben halk szoszmotolesbe kezd a hazfal mellett. Felig kiirtjak a futorzsat es letorik a vadszolo leveleit, majd a szobaban kutakodnak. Misztikus nyelven beszelgetnek es sokatmondo pillantasokkal tekintgetnek korbe. Hamarosan boldogan mutatnak a szoba kozepen keresztulhuzodo kabelre. Szivesen elbeszelgetnek meg veluk lakberendezesrol es esztetikarol, de hangos csattanassal bezarjak a szerszamosladat: "30 font lesz mindosszesen!"

Erdekes, hogy ezt angolul... de mindegy is... megis mi kerul ennyibe? Ot meter kabel? - Nem. Az 5 font. Vagy a tizperces munka? Dehogy... Az 10. Akkor a kiszallasi dij talan? (Egyebkent is, honnan johettek ezek, a szomszed utcabol? Nem messzebb laknak, az biztos), mikor az egyik szajabol Borehamwood neve hangzik el. Visszakerdezek. Jolhallottam. Konnyes kacagassal fizetem ki a 30 fontot.

Este a misztikus kodbe burkolt falurol fantazialok, ahol vegelathatatlan raktarsorok sotet, nyirkos helysegeiben fogadjak a telefonhivasom, tartogatjak a csomagjaim, mikozben rafinalt jatekokat eszelnek ki a megtrefalasomra vicceskedvu, boldog segedmunkasok.

Anglia. 2006.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása