Tékozló Homár

DSLAM-hiány a városban

2006.09.21. 13:19 | jackyll | komment

A technika ördöge bújt az ADSL-be, legalábbis szerencsétlenül járt olvasónk esetében, aki miután lemondta a régi/drága hûségnyilatkozatos vonalát és egy évre elõre kifizette új elõfizetését tudta meg, hogy az új vonal "bekötése" még odébb van:

A jelenlegi ADSL elõfizetésem két éves hûségnyilatkozata a napokban járt le. Szerencsére két telefonvonallal rendelkezünk, igy nem okozott gondot, hogy egy kedvezményes ADSL csomagot rendeljek a jelenlegit felváltva a "szûz" vonalra. A régit felmondtam, amit szeptember 20.-án megszüntettek. Az új "prepaid" elõfizetésem megkötöttem, és az 1 éves dijat elõrre ki is fizettem. A szolgáltató korrekt módon elküldte a szükséges eszközöket már másnap, majd ezután ért a hidegzuhany egy email formájában a leendõ szolgáltatómtól:

Tájékoztatjuk, hogy a T-com tájékoztatása szerint az Ön által megrendelt ADSL kapcsolat jelen pillanatban DSLAM eszközhiány miatt nem kiépíthetö. Ez nem a megrendelés elutasítását jelenti, hanem azt, hogy a T-Com jelenleg nem képes kiépíteni a kapcsolatot.

Önnek semmilyen további teendõje nincs ezzel kapcsolatban. Amennyiben a T-Com 60 napon belül megoldja a kapacitáshiányt, automatikusan újraindítja az ADSL létesítését. Abban az esetben, ha 60 napon belül nem szünik meg az eszközhiány, megrendelése érvényét veszíti, erröl e-mailben küldünk tájékoztatást.

Üdvözlettel, Externet Kft.

Kérdem én, mi az a DSLAM eszköz, és miért van belõle hiány? Lemerném fogadni, hogy ha a T-Online-nál kötöttem volna meg az elõfizetésem, akkor hirtelen elõkerülne pár darab ebbõl az eszközbõl. Jó lenne már, ha a fogyaszóvédelem/hirközlési minisztérium lépne valamit az ilyenek végett, mert amit a T-COM mûvel, az siralmas.

update: Gombitól kaptunk egy tömör magyar DSLAM-határozót:

Az ADSL nem más, mint az elõfizetõi telephelyek hálózatba való bekötését biztosító technológia. Az elõfizetõknél lévõ ADSL modemek (ADSL NT) jeleit az ún. DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer = Digitális elõfizetõi hozzáférés koncentrátor) berendezés koncentrálja. Így biztosítható a hagyományos távbeszélõ hálózattal való kapcsolódás. A szélessávú szolgáltatásokhoz az átjárást és a nagysebességû kapcsolatot az ATM gerinchálózat biztosítja.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lymmz (törölt) · http://lymmz.com 2007.12.24. 09:59:10

a dslam-ok gecidragak, 2001 korul majdnem egymillio forintert lehetett beszerezni.
süti beállítások módosítása