Tékozló Homár

A UPC lekorlátozza a feljelentett portszkennelõt

2007.03.21. 00:01 | jackyll | Szólj hozzá!

A Homár megtalálta történetének elsõ naiv ügyfelét, akit a kor követelményeinek megfelelõen az interneten jelentettek fel "szerzõdésszegõ tevékenysége" miatt. A portszkennelés önmagában még nem kártékony tevékenység, de a UPC szerzõdésében akár tilthatja is. Gábor esetében nem is arról van szó, mit csinált vagy nem csinált õ vagy a gépe, hanemhogy a szolgáltatója ezt hogyan (nem) kommunikálta felé illetve ítélte 90%-os sebességkorlátozásra:

Minap kaptam kézhez én is a sávszélesség növelésérõl szóló UPC hírlevelet. Ez 3 Mbit-rõl 10 Mbit-re növekedést jelent, ami valljuk be igen csak jól hangzik. Persze hogy még csak folyamatban, de azért a doboz ki-bekapcsolással próbálkozhatunk, hát ha. Én megtettem és kíváncsian mértem. Komoly 1 Mbit az eredmény. Biztos szerelnek még, gyorsítják az elektronokat, majd holnap. De holnap se. Se holnapután. Gondoltam megér egy levelet, lehet hogy nálam van a baj, legalább a szerzõdés szerinti sebességet érjük már el. Másnap válasz, hogy egy általam ismeretlen e-mail címen már van két értesítés, hogy szankció van folyamatban, ott olvassam el.

Elõ a szerzõdést és némi kombináció után sikerült belépni a nagy testvér oldalára. Nem baj, hogy a megadott címeink teljesen mások, a mechanizmus ragaszkodik a saját törvényeihez. Mindkét levél azonos szöveggel, személyre szabás már rég nincs:

Tájékoztatjuk önt, hogy bejelentés érkezett, miszerint a számitógépén egy program vagy egy vírus naponta többször un. portscan-t végez. Ez a tevékenység szerzõdésszegésnek minõsûl az ÁSZF 4. mellékletének 3.7. pontja szerint. Amennyiben egy programot használt a szerzõdésszegõ tevékenységhez, akkor kérjük hogy ezt a programot a hálózatunkon ne használja. Emellett kérjük, hogy számítógépére telepítsen fel egy vírusirtót, és futtasson le egy víruskeresést. Amennyiben további kérdések merülnek fel, kérjük forduljon Cégünk telefonos ügyfélszolgálatához a TeleUPC-hez az 1221-es telefonszámunkon, ahol munkatársaink a hét minden napján, a nap 24 órájában készséggel állnak az Ön rendelkezésére.

Együttmûködését és megértését elõre is köszönjük.

Informatikus lévén a szakmai részek mondanak valamit, de a levél cseng az ürességtõl, sehol egy tény. Ja, hogy bejelentettek a nagy testvérnél? Igen, ez már lehet alapja egy egyoldalú szerzõdésmódosításnak amit természetesen én rúgtam fel. Ahhoz, hogy az ember legalább a saját érdekeit képviselni tudja, valami megfogható kellene, valami kapaszkodó. De nincs. Hivatal, az hivatal, végzés az végzés. Olyan kérdések már nem is érdekesek, hogy mikor történt (fujj, szakmai rész következik: forrás, cél IP cím, portok, az adott idõpontban a mi nevünk milyen IP címhez kapcsolódott, be voltunk-e egyáltalán az adott idõpontban jelentkezve az internetre, stb). Szóval pont olyan adatok, amelyek alapján én, a kis pont, az ügyfél bármilyen következtetésre juthatna.

De ne is jusson, hiszen a színes reklámanyagok mellé már nem fér be egy hivatalos nyomtatott levél, hogy kedves ügyfelünk, kibõl élünk, más testvér jelzése alapján valami baj lehet nálad. Vagy legalább csak a szankció tényérõl egy levelet ha már szerzõdésben vagyunk, hogy az ügyedet nélküled vizsgáltuk ki és bûnösnek ítéltettél, a büntetésed ez és ez, ekkor és ekkor kezded a letöltését.

De nem, a nagy testvér brutális. Két sablon e-mail egy õ általa generált, általunk nem használt e-mail címre, és egy - elõttem a mai napig ismeretlen idõpontban elkezdett - szankció. Ha nem mérek egyszer véletlenül sebességet, lehet hogy éveken át fizetek a gyenge minõségû szolgáltatásért, a szerzõdéssel azonos díjat. Mert hogy a számlák azóta is jönnek. Õk nem veszik észre a különbséget... Ezen a ponton már a hûségnyilatkozatról nem is merek említést tenni.

A nagy UPC testvér hûséges támogatója Gábor

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása