Tékozló Homár

Miskolcon csak rendőri felügyelettel álljunk szóba az ellenőrrel?

2008.04.16. 07:05 | ge | komment
Sky szerint szervezett ellenőr-rendőr banda garázdálkodik a miskolci villamosokon. A kezelt jegyet kikapják az utas kezéből, leszállítják és ha nem fizeti ki a helyszíni bírságot, rendőrt hívnak. 6 gorilla, enyhe fizikai erőszak, csipetnyi fenyegetés és üvöltöző nő van, de sajnos tanú az nincs.
MVK Zrt. terrorizál
Helyszín: Magyarország, Miskolc Időpont: 2008.04.11 16:10 perc

Elkövettem azt a hibát Miskolcon, hogy a Tiszai pályaudvart villamossal akartam megközelíteni. A következő dolog történt: Felszállok villamosra, lyukasztok, de nem ülök le (később kiderült, hogy ez hatalmas hiba, vegyülni kell, tanúkkal kell körbevenni magadat.) 2 megállóval a villamos végállomása, és egyben uticélom előtt érdekes csoportulásra leszek figyelmes, a villamosmegállóban, 6 (!) ellenőr várakozik.

Kinyílik az ajtó, négyen felszállnak, 4 külön ajtón, 2 nagydarab lent marad. Mivel én az ajtóban álltam, én kaptam a szokásos jegyeket, bérleteket felszólítást először. Mutatom, erre kikapja a kezemből (!), zsebre teszi, és szól a lenti társainak. Azok már lentről kiabálnak: Akkor lyukasztott, amikor meglátott minket, erre aki zsebrerakta a jegyemet (később kiderült, hogy a 7-es számú ellenőr), már okítja is őket: - Nem, nincs is jegye! Ja, mondom bocs, hogy ez így megy...

Felszólít, hogy szálljak le, addig úgysem megy tovább a villamos. Mondom semmi gond, szálljunk. Leszállunk, én pedig felmérem a helyzetemet: A végállomás előtt 2 megállóval már csak azok vannak a villamoson, akik 90%-ban utazni fognak valahová. A MVK Zrt rablóbanda összetétele: - A 7-es számú ellenőr, a csapat esze. 3 másik, akik egyedül utazó, lehetőleg nagy táskával rendelkező egyénekre vadásznak, és 2 gorilla, MVK-s ellenőrnek beöltözve.

Szóval ott tartottam, hogy leszállok a nagy utazótáskámmal, a 7-es ellenőr zsebében a jegyemmel. Hamar megegyeznek, hogy az én bűnöm nem az lesz, hogy akkor lyukasztottam, amikor megláttam őket a megállóban, hanem nincs is jegyem. Persze 3-szor elmondtam az ellenőrnek, hogy adja vissza a kezemből kikapott jegyet, de sejthetitek a reakciót. Ott tartunk, hogy ez helyszíni bírság, igazoljam magamat. Mondom nem igazolom magamat, csak rendőrnek, és mivel a pályudvar még közel van, elérhetem a vonatot gyalog is, majd utolérnek a rendőrrel.

Erre a két gorilla megfogja a karomat, és tudtomra adják, hogy márpedig én innen nem fogok sehová se menni. Mondtam,hogy engedjen el, demokratikus jogállamban élünk, nincs joga hozzámérni, személyes szabadságomban korlátozni.. Képzelhetitek azokat a szemeket, meg a reakciókat.. Kaptam én anyait-apait, inkább hagyjuk, nem részletezném... Gondoltam, hülyéket értelmes érvekkel meggyőzni úgysem lehet, mondtam, hogy jó, akkor megvárom a rendőrt, úgyis lesz neki mit mondanom. Erre a 7-es számú ellenőr felhívja a rendőrséget: " Gyertek, van itt egy". Na ettől a ponttól fogva tudtam, hogy ez nem a kész átverés, hanem tényleg egy csoportosan elkövetett rablás szenvedő alanya vagyok.

A hívás után kb. 30 másodperccel (!) kikanyarodik egy rendőrautó, és már ajtónyitás közben üvölti, hogy fogda lesz ebből, igazoljam magamat. Mondom jó napot kívánok. Mindeközben egy másik villamos futott be, ott egy nőnek ordibálták azt, hogy: "Akkor lyukasztottál, amikor megláttál minket!" Persze ő is egyedül volt, de mivel a nő elkezdett üvöltözni, a rendőrök először felé indultak. Mivel láttam, hogy a rendőrök vagy asszisztálnak ehhez a rabláshoz, vagy fogalmuk sincs arról, hogy mi folyik itt, nem tehettem mást, kifizettem a helyszíni bírságot.

Ekkor kértem utoljára a csapat eszét, hogy igazolja magát, mivel a rendőr már itt volt, így végre sikerült! 3000 Ft volt, addig szorongattam a kezemben az 5000 forintot a kezemben, amíg elő nem kotort 2000 forintot. Hatalmas meglepetésemre ide is adta. Jelezném, hogy ezt a részét még tökéletesíthetik, hiszen mondhatnák: Öcsi, te csak 3000-et adtál.. Ezek után természetesen a vonatot lekéstem, mehettem másikkal, plusz 3000 forinttal megkárosítottak. Demokrácia. Jogállam. Aha...

Ezúton szeretném kérdezni az Miskolc Városi Közlekedési Zrt.től, hogy
1. Tudnak-e erről a csoportos rablásról?
2. Mit tanácsolnak, mit tehetek ennek kikerülésére? Mert nekem csak annyi jutott eszembe, hogy a jegyet fel sem mutatva, / nehogy kikapja megint a kezemből / rendőrt hívok, és a jelenlétükben mutatom fel az érvényesített menetjegyemet.
3. Egyébként nyugta van, sorszáma: 001072 .

Nem érdekel a 3000 forint, legyenek vele boldogok, nem ezért írtam, másokat szeretnék figyelmeztetni. Mindenesetre azt tanácsolom mindenkinek,hogy egyedül, villamossal semmiféleképpen ne akarják megközelíteni a Tiszai pályaudvat, rendeljenek inkább taxit, olcsóbb, kényelmesebb, és gyorsabb lesz.

Üdv: Sky
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Mortzosch 2008.04.16. 07:28:48

Második!
Azannyát. Ez komoly?
Ilyenkor hívd az Ügyészségi nyomozókat. Nefélj, futnak a helyszinről.
Nagyon durva, bakker.

LyukasBogrács 2008.04.16. 07:40:18

harmadik, még nem olvastam el.

LyukasBogrács 2008.04.16. 07:50:17

Elolvastam, durva...
Nem is tudom, hogy én mit csináltam volna. Pláne, hogy nem vagyok odavalósi.
Itt ha megáll a metró az alagút közepén, mert feltartja az előtte lévő, akkor a vezető 2 másodperc után elnézést kér a késésért.

KÁJZERSZÓZE 2008.04.16. 07:53:15

ötödik,
de ezt nem hiszem el

Ha nyugtát is adott akkor nem zsebre rabolt?
A rendőrök a közelben voltak, a Selyemrét és a Tiszai PU környékén szerintem mindig vannak.
Mi lett a másik utassal?
Összesen 9-en voltak és úgy húztak le, hogy még nyugtát is adtak?
Miért nem mondtak a rendőrnek hogy ott van a zsebében és foglalja le a jegyet???? Ujjlenyomatod rajta kell legyen, mert te lyukasztottad, nem?

Szóval, ha ez igaz, akkor dögöljön meg mindegyik, de én inkább nem hiszem.

Ez Fotósopp....

LyukasBogrács 2008.04.16. 08:04:31

Miért nem mondtad, hogy csak kártyával tudsz fizetni? Lehúzta volna a seggén, vagy a tiedén, hidd el!

Vidocq 2008.04.16. 08:08:49

Az ellenőr az ellenőr marad, mindegy, hogy BKV-s vagy Miskolci. Mindíg is tudtam, hogy Borsodban csak a sör világos...

Abdab 2008.04.16. 08:23:12

Ez nagyon rusnya lehúzás volt.

Jimmy 2008.04.16. 08:37:48

A történetben vmi nagyon nem stimmel. Lyukaszt jegyet és még ki is fizeti a bírságot!!! Na ne má!!!
Miért nem mondta a rendőrnek, hogy az ellenőr zsebében van a jegye?!

Vagy az a jegy nem is volt lyukasztva!!!

pizsama 2008.04.16. 08:39:50

Nem értem végül miért fizette ki az illető a bírságot, hisz jogtalanul követelték rajta! A saját igazához az ember foggal-körömmel ragaszkodjon, még ha fogdába kerül is miatta. Egyébként meg meglepően elterjedőben vannak a gorilla külsejő ellenőrök. Múltkor a Ferenciek terén az egyik "hegy" széltében elfoglalta a két mozgólépcső közötti kb. 2 méteres területet...

2008.04.16. 08:59:10

ennyire naivak nem lehettek! Mit ér, ha azt mondja, hogy az ellenőr zsebében van a jegye? Akárki jegye is lehet a zsebében, ez nem bizonyíték. És, ha haver a rendőr akkor meg nem a sértett mellett tanúskodik.

Akár hiszitek, akár nem, ez sajnos életszerű ma magyaroroszágon.

Miskolcon amúgy az a divat, hogy megáll a villamos a megállóban, de addig nem nyitják ki az ajtókat amig az ellenőrök az összes (!) utas jegyét át nem vizsgálják. Addig mindenki dekkol a fedélzeten. terrorállam.

Natura 2008.04.16. 09:03:07

pizsama 2008.04.16. 08:39:50
Nem értem végül miért fizette ki az illető a bírságot, hisz jogtalanul követelték rajta!

Esetleg el akarta érni a vonatot?.. Vagy úgy gondolta, 3000 forintért nem áll le 7+x emberrel verekedni? Egyébként ilyenért nem rakhat fogdába szerintem, maximum ha pofánvered valamivel. Mondjuk ezek után bármit értelmezhet pofánverési szándékként.

Miskolc amúgy furcsa hely ilyen szempontból, teli van köcsög ellenőrökkel, és prófétikus képességű rendőrökkel... anno engem is megbüntettek, volt bérletem, csak a diákigazolvány nem jött meg időben, az ideiglenest meg nem fogadták el, merthogy az biztos nem valódi.
Mondtam, hívjanak rendőrt, hívtak.

Rendőrbácsi kaján vigyorral közölte, hogy szerinte még igen sok bajom lesz az életben ha mindenért őket hívatom.
Igaza is lett.

(Mondjuk a bírságot nem fizettem ki. Ilyen esetben a helyes eljárás csekket kérni, nem fizetni, ha fizetési felszólítás jön, címzett ismeretlen jelszóval visszadobni a postaládába.)

Natura 2008.04.16. 09:04:47

Az a 3000 meg kevésnek tűnik, szerintem már vagy 5000, vagy 7500 a helyszíni bírság, nem tudom melyik.

Lehet tényleg photoshop?

azize 2008.04.16. 09:05:37

Eszem megáll! :o Én elég nagypofájú vagyok, de ilyen helyzetben én is inkább a gyorsabbik utat választanám: fizetnék :(

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.04.16. 09:09:06

Jegyet, bérletet ellenőrnek oda nem adunk.
Jegyet, bérletet ellenőrnek oda nem adunk.
Jegyet, bérletet ellenőrnek oda nem adunk.
... Írd le százszor!

pizsama 2008.04.16. 09:09:18

Natura! Ilyenkor a Macskafogó-s "Különben ízekre pofoztatom magam" duma jön. Vagy kössenek hazugságvizsgálóra engem is meg az ellenőrt is, aztán végül kiderül, hogy melyikünk dugta meg Zsanett-et...

boog 2008.04.16. 09:11:36

ebbe beleszaladtál rendesen. mese nincs. ha nem fizetsz akkor fogda, vagy bekísérnek egy sikátorba és megerőszakolnak.
Talán, ha te hívod a rendőrt és nem az (ál)ellenőr hívja a haverját...

"3. Egyébként nyugta van, sorszáma: 001072 ."
fiktív számláról hallottál már?

thebear 2008.04.16. 09:14:34

A legközelebbi ilyen esetnél:
Ne fizessetek,
Az ellenőr nem alakalmazhat fizikai erőszakot, nem korlátozhat a személyi szabadságban,feljelentés,
Ha a rendőr ordítva kezd intézkedni jelvényszám elkér, felír, feljelent a zöldszámon, írásban a kapson,
Ha fogdával fenyeget meg kell tőle érdeklődni, miért is, és ha igazoltat igazolni kell magad, nincs mese, de ugyanúgy, jelvényszámot felír, parancsnoknak panasz.

Natura 2008.04.16. 09:19:35

hát pizsama, tartok tőle, hogy addig tartana a lelkesedésed, amíg hozzá nem kezdenek a pofozáshoz. :)
(számolj kicsit, mennyibe kerül a mai világban egy új fogsor.)

A hazugságvizsgáló drága, a közlekedési vállalatok veszteségesek, ilyenekre nem költenek.. a zsanett meg amúgy sem tetszik.
Gondolom nemsokára jön egy levél, hogy az MKV ettől elhatárolódik, és őszintén meg van lepve.

DaveSlim 2008.04.16. 09:22:40

Emiatt nem vihetnek fogdába.... ez már itt hibádzik.... :S
Amennyiben a "bliccelő" nem akarja megadni adatait, az ellenőr rendőrt hívhat, amit te persze nem vagy köteles megvárni. A BKV és az ORFK közötti megállapodás szerint a rendőr elkérheti a személyidet ilyen esetben és az adatokat felírva 8 napon belül továbbítja a BKV-nak, egyéb szolgáltatónak.
Legjobb megoldás a sokkolás:
ha elkap az ellenőr (és főleg, ha nő vagy), kiabálni kell minél hangosabban, hogy segítség, segítség és lerángatni magadról a büdös ellenőr kezeket.
Ettől megijednek.. elvégre egy nő segítségért kiált a városban, sokan odafigyelnek, félnek, hogy lesz szemtanú.
Másik dolog (de ennek jobb utánajárni):
attól, mert megállapodás van a bkv és orfk között, megtilthatod a rendőrségnek, hogy kiadja az adataid:
rendőrnek meg kell mondani, hogy a te személyes adataidat csak a te engedélyeddel adhatja át 3-ik félnek és ehhez te nem járulsz hozzá. Ott helyben papírt kell erről íratni, rendőr adatait elkérni, no és persze az ellenőrökét is.
Nagy eséllyel ekkor már visszalépnek, nem lesz semmi belőle, de ha kiderül, hogy kiadták az adataidat, simán beperelheted őket.

Gumidomino 2008.04.16. 09:29:09

de szép is ezt innen elképzelni hogy én így, meg úgy, meg persze azonosító meg megtagadás, stb de azt hiszem én is fizettem volna. a rendőr az rendőr és ha fenyegetőzik még veszélyes is. hát még ha tudom, hogy általában neki adnak igazat mert hatósági személy (vagy mi a szösz)

nőjön be az orra luka.

te pedig inkább ne hagyd ennyiben, mert legközelebb mást is fognak terrorizálni.
tégy panaszt, bejelentést, igazold amivel tudod, stb. talán leállítják ezeket a haramiákat.
ha neked van igazad.

Freddye Jenkins 2008.04.16. 09:33:47

Na szép.Mindig olvasom az ien metros villamosos sztorikat ! De ez tulmegy midnenen !3000 Ftért ennyi jogsértést elkövetni ! Még szerencse hogy én nem vagyok egy apró darab,és ismerem a jogaimat.Egszer probáltak a rendört hivok mondattal fenyiteni,moondtam hivjad k....g ! Erre nagyobb darab,nem nagyobb mint én megfogja kezemet,hogy nem megyek sehova.Ekkor kapott egy kisebb öklöst a tüdejébe,majd mig meg volt lepödve már tova is tüntem:D
Na szoval vissza a témába..
El kellett volna kezdened kiabálni az ellenőrrel hoyg ne fogodosson,meg mit tapizza a segged v ienek.
A rendőr sem jogszerüen járt el az adataiddal.

gelsystem 2008.04.16. 09:44:54

legalább megcsöcsörésztek?????

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2008.04.16. 09:45:42

Nem voltak argentín mezben? Panaszt azonnal nyújtsd be az MKV-nak, reméljük sikerül valamit elérni, de van egy gyanúm, hogy csak egy levelet kapsz, hogy elnézést, felléptek az ügy érdekében, meghívnak egy túrós fagyira.

Natura 2008.04.16. 09:47:44

Ilyenkor belegondolok, hogy szegény ellenőrök olvassák a blogot, és látják, mi mindennek vannak kitéve. Oszt' csodálkozunk, hogy személyiségzavarosak lesznek. :(

homár molla2 2008.04.16. 09:49:36

Vidocq 2008.04.16. 08:08:49 , ez vicc volt? ha nem, akkor a kurva anyád.

demizson bobby 2008.04.16. 09:52:00

Vidocq 2008.04.16. 08:08:49
nebxssz má,én is világos vagyok.

Anarchista 2008.04.16. 09:54:17

Durva. Okokskodhatnak sokan itt, én ezt simán elhiszem! Mocskos büdös rohadék rendőrök, ellenőrök! Tahó egy banda. Mellesleg az első két kifejezés, ami elhagyja a számat, az RSZVSZ és a Katonai Ügyészség lett volna. E két szervezetnek pont az a dolga, hogy rendőrvért igyon! A kiérkezett rendőrök _mellé_ magam hívtam volna ki a zsarukat megspékelve azzal, hogy az ellenőr zsebében _ott_a_jegyem_, motozzák meg, és ha azt állítják, hogy az nem az enyém, akkor ujjlenyomatvizsgálatot követeltem volna. Nem tudom, mire vezetett volna, de az ilyet annyiban hagyni... Az egész stori vérlázító!

demizson bobby 2008.04.16. 09:55:03

homár molla 2008.04.16. 09:49:36

Földim!!!!! :)

Natura 2008.04.16. 09:56:42

Anarchista 2008.04.16. 09:54:17

Aztán ha orrba vágnak, és elveszik a telefonodat is, akkor úgy jártál.

Mondjátok gyereket, miért gondoljátok azt, hogy ha valaki valamiben nyilvánvalóan jogtalanul cselekszik, akkor attól azért még az összes többi szabályt be fogja tartani?

egyszerüen 2008.04.16. 09:57:18

legközelebb ha arra jársz 2 jegyett lyukasz, majd az egyiket odaadhatod:))
ha zsbereteszi akkor hivni kell rendört, majd bociszemekkel mutatni neki a másik jegyett, majd zaklatásért és károkozásért feljelenteni az ellenört mindjárt ott a helyszinen.

Mondjuk én poénbol megcsinálnám. Nem kell ide eröszak.

délioldal 2008.04.16. 10:02:22

miskolc..... jártam ott olyan környéken, hogy a kocsiból nem mertem volna kiszállni.

és megjegyzem jó nagy marha vagy, hogy fizettél nekik! úgysem tehet semmit veled, ha nem fizetsz.

nehogymáranyúlvigyeavadászpuskát!

Natura 2008.04.16. 10:02:25

2 jegy árárért már taxi is átvisz. :)

Kopasz Mercis 2008.04.16. 10:09:26

Vidocq 2008.04.16. 08:08:49

még jó, hogy te ilyen intelligens vagy.

Taníts minket sötét borsodiakat, ó Vidocq!

demizson bobby 2008.04.16. 10:09:45

Azért azt tudni kell,hogy a miskolci ellenőrök simán lenyomják a kínai szuperelit lángkisérő kommandósokat is.Meg hogy ott már 10 éve is vaskommandó volt a villamoson.
Sajnos, vagy szerencsére?

DjZoNe · http://djz.hu/blog/ 2008.04.16. 10:10:22

Velem Szegeden történt hasonló 4 éve.

okoska77 2008.04.16. 10:11:26

Néhány héttel ezelőtt nekem is volt egy hasonló írásom itt. A válaszokból - többek között - azt a tanulságot szűrtem le, hogy úgy kell tekinteni az ellenőrre, mint potenciális tolvajra/rablóra. Ez szemétség azokkal az ellenőrökkel szemben, akik nem ilyenek - és a többség nem ilyen - , de sosem tudhatod, mikor futsz össze egy ilyen szeméttel.

Kopasz Mercis 2008.04.16. 10:12:39

true 2008.04.16. 10:02:22,

Budapest..... jártam ott olyan környéken, hogy a kocsiból nem mertem kiszállni. Belvárosban volt.

lonicera 2008.04.16. 10:13:22

Soha nem kell villamosra szállni, kelle 1 jó futócipő:) ide meg lehet jönni lazulni: www.azalaza.blog.hu

Liderc 2008.04.16. 10:16:05

Naivitás azt hinni, hogy bármivel is be tudom bizonyítani, hogy lyukasztottam jegyet, hisz mire kiveszi a zsebéből a jegyet, már úgy össze lesz fogdosva (szándékosan), hogy max az ő ujjlenyomata,vagy még az is csak elmosódva lesz rajta. Ergó, semmi nincs az utazó kezében, hogy az igazát bizonyítsa.

elwood 2008.04.16. 10:16:43

Off:
Vidocq: Borsodban csak a sör világos...

Ha csak rokonlátogatásra jársz oda akkor biztos ezt láttad.


On:
A sztori kicsit gyanús, lehet tényleg későn lyukasztott, ki tudja ezt eldönteni, ennyire szervezett lenyúlást nem tartok valószínűnek egységsugarú ellenőröktől, ha nem saját zsebre teszik minek, ha saját zsebre a lebukás garantált. Gondolom úgyis panaszt kell tenni büntetési cetli számával.

Főúr1127 (törölt) 2008.04.16. 10:17:54

Ilyen velem is volt Debrecenben. Barátnőmmel felszálltunk a buszra, vettem két vonaljegyet magamnak(akkor még 215 volt darabja, barátnőmnek volt bérlete), de nálam csak ezres volt. Vissza kellett volna adnia 570-t, de a kasszában annyi nem volt, így a saját tárcája után kotort.

Ezen a szakaszon 3 perc alatt 4 megálló van, így persze időbe telt amíg visszaadott (persze 570 nála sem volt, így végül csak 430 jutott). Ez még nem lenne gond.

A 4 állomás közül a másodikban felszállt egy ellenőr. Látta hogy ott állok, és a sofőr éppen visszaad, ezért állt és várt. Amikor megfordultam a két jeggyel, elvette azokat, hogy nem érvényesítettem időben, mert nem ott szálltam fel ahol ő, szóval már fenn voltam, és jegy nélkül utaztam.

Erre mondta, hogy ha nem láná, a sofőr most adott visza nekem, és nem tehetk arról, hogy a kasszában nem volt annyi pénz, hogy vissza tudjon adni belőle.

De a jegyem akkor sem lyukasztottam. Mondtam, hogy a visszajáróval együtt kaptam őket (a sofőr előbb visszaadott, majd tépte a jegyet).

Igazoljam magam. Nem igazolom, mert van jegyem, a visszaadásra vártam. Itt szólt a buszsofőr, hogy tényleg a visszapénzre vártam.

Ekkor jött a másik, hogy mi is a probléma. Ez nem érvényesített, és nem igazolja magát. Rendőrt hívunk, mondja a másik, aki már nagyobb volt (az elsővel még majdnem egy súlycsoportban voltunk).

Van jegyem. Nincs! (ekkor már tényleg nem volt, mert elvette mindkettőt). 2000 Ft helyszíni, vagy csekk. Köszi nem kérem. Rendőrt hívunk! Végül amikor már eleget szívattak, és le kellett volna már szállnom, inkább kértem a csekket.

Leszállok, 430elment jegyre, mindkettőt elvették, és még meg is büntettek. Nosza vettem egy bérletet, hátha átverem őket.
Megyek be, már másnap, az ügyintéző aszongya 5000 lesz. Mondom, nekem volt bérletem, csak otthon volt (ez akkor 360 volt). Megnézi a pecsétet, aszongya jó, így csak 3000.

Kérdem miért, volt bérletem, így nem 360-nak kell lennie? Nem, mert nem anap mutattam be (úgy tudtam 3 munkanapon belül kell). Nem merthogy, most szigorítás, meg eljárási díj, meg adminisztráció, és örüljek, mert ez még méltányos.

Ennyit arról, hogy csak Miskolcon, meg pesten rabolják le az embert.

euAgWzgmmtq7K 2008.04.16. 10:18:32

"Acélváros, nehéz, szürke nappalok Ez a város MISKOLC mindig várni fog!"

ha ez tényleg megtörtént így, akkor naggyondurva.
első-e?

délioldal 2008.04.16. 10:18:38

psmith

budapest egy másik kérdés...
nem kell bemutatni. de miskolcon akkor sem élnék szívesen... szép környék. szép sötét.

Gumidomino 2008.04.16. 10:21:35

szerintem magyarországon rohadtul nem életszerű hogy egy száz+ forintos jegy miatt ujjlenyomatot fognak vizsgálni mikor a rendőr is az ellenőr mellett áll.
persze jó lenne, és lehet szerencséd is, de meglepődnék.

más kérdés, hogy megéri-e bekerülni az ujjlenyomat nyilvántartásba emiatt. (mert gondolom akkor már nem dobják ki, ha egyszer megvan)

Girhes macska 2008.04.16. 10:22:16

Nahát, ezt tegnap olvastam az NLCafén Liandra tollából. Akkor Sky Liandra álneve vagy Sky és Liandra egy buszon utaztak és mindkettőt megcsöcsörészték az ellenőrök?
Össze vagyok zavarodva, help!

lvnte (törölt) · http://lvnte.blogspot.com 2008.04.16. 10:22:59

hat en miskolci létemre sosem láttam ég 5 db gorillatermetű ellenőrt, pláne nem együtt. :)

pedig hetente vonatozok onnan pestre, és a tiszai-t és környékét minimum 2x látom így.

Kopasz Mercis 2008.04.16. 10:25:42

true,

szerintem csak akkor sötét, ha te is itt vagy.

elwood 2008.04.16. 10:28:34

Az ujjlenyomaton kár rugózni, ha tényleg későn lyukaszt valaki akkor is van rajta ujjlenyomat, itt a tanúk dönthetnének.

Ha bíró lennék csak akkor ítélnék büntetést ha a jegy nem is létezik, a későn lyukasztott fogalom túl rugalmas.

Moso 2008.04.16. 10:30:09

Igaz vagy nem 30 év miskolci tömegközlekedés alatt egyetlen esetem volt az ellenőrökkel és akkor is jogosan büntettek meg.
Szóval tartom magam ahhoz hogy alapvetően csak azt basztatják akit jogos.

Natura 2008.04.16. 10:30:43

Gumi, hímezz az ujjadra. :) Kiskoromban játszottam vele, a család hülyét kapott tőle.. de gyakorlatilag lehetetlen levenni utána az ujjlenyomatodat.
Annyi a lényege, hogy vékony cérna, vékony tű, és csak a legfelső bőrrétegbe szúrod bele, ahol még nem fáj (legalábbis nem nagyon).
Áthúzod szépen alatta a cérnát, és összeraksz valami kis mintát, onnantól aztán nem nagyon látszanak a vonalak. Éppen letépethetik, de idő kell, hogy begyógyuljon, addig úgysem tartanak bent.

délioldal 2008.04.16. 10:31:04

éljen miskolc! így jó psmith?

akkor sem élnék ott... ennyi!

jó nagy lúzer lehetsz.

de személy szerint nem akartam személyeskedni... sajnálom, hogy ilyen érzékenyen érintett a megjegyzésem.

Kopasz Mercis 2008.04.16. 10:34:57

true,

nem kedvesem, a lúzer te vagy. Már csak abból is látszik, akkor érzed boldognak magad, ha másokat fikázhatsz.

Etalon 2008.04.16. 10:35:54

Fotósop-fotósop.

Emberünk azt gondolta hogy majd jól elutazgat a villamossal jegy nélkül, aztán ha jön ellenőr akkor lyukaszt. Nem jött be neki aztán most itt óbégat sértődötten.

sourcerror 2008.04.16. 10:42:00

Azért Miskolcon az is vicces dolog, hogy a vonaljegy csak egy évig érvényes, utána ha használod, megbüntetnek, mintha nem is lett volna jegyed.
Miskolcon meg Debrecenben a legszemetebb a rendszer, ezt tapasztalatból tudom.

neutral 2008.04.16. 10:49:47

Ez a neoliberális Magyarország.
Nektek Gyurcsány-Kóka kellett, hát most akkor pofa súlyba, gyermekeim.

"Csak Jones vissza ne jöjjön, csak Jones ne! Nem akarhatjátok, hogy Jones visszatérjen, ugye nem??!!"

délioldal 2008.04.16. 10:50:14

na persze.

egyébként az írás meg részben kamu. általában az ellenőrök akkor büntetnek ha vmi nem stimmel. néha visszaélnek a helyzetükkel, de ha a jegy, bérlet teljesen rendben van, normálisan viselkednek. lehet máskor időben kellene lyukasztani. ha pedig igaz, jó nagy lúzer vagy. sántít a sztori...

és psmith, ez van. én már csak ilyen vagyok ...

jonnglenn 2008.04.16. 10:57:00

Vidock-- te egy színtiszta világos sggfj vagy és kívánom, hog yéletedet a nyócker világos környékén éld le.

ha meg vicc volt, akkor nem volt vicces

jonnglenn 2008.04.16. 11:01:22

true világbajnok örökké nyertes havannalakótelepi másfélszobás lakossal együtt

ninimimi 2008.04.16. 11:02:48

Tény, hogy mindannyiunkon nyomot hagyott a diktatúra. Budapesttől Sopronig is tapasztalható máig is naponta, hogy a bunkóság és jogtalanság eltűrésében "agyon"-nyomottak vagyunk. De egy tiszteletlennek tűnő kérdés azért fölmerül: Tessék mondani, Miskolcon birkák járnak tömegközlekedéssel?

elwood 2008.04.16. 11:04:28

Irígylem az olyan tiszta világképű embereket akik még ezt is vissza tudják Gyurcsányra vezetni. Nem kell sokat gondolkodniuk az élet problémáin.

sway 2008.04.16. 11:09:31

az egész furcsa. ha minden rendben van miért kötözködtek veled? fotosopppp

jók a hozzászólások:) tetszik, hogy egy egy post kikből mit hoz ki.

tény, elég megnézni néhány statisztikai adatot baz megyéről. viszont nem értem, hogy a néhány kedves hozzászólás miért érinti ilyen érzékenyen az ott élőket.
valami alapja csak van? :)

de hogy jön ide a politika?

én sem élnék ott, de ez mindegy. itt sem vagyok sikeres.

ninimimi 2008.04.16. 11:09:37

elwood - ugye nem az én bejegyzésemre célzol?
Egyébként meg vissza lehet vezetni. Rá is, Orbánra is, meg az összes politikusra, aki miatt közel 20 év is kevés volt, hogy demokratikus országra kezdjünk hasonlítani a hétköznapokban is.

2008.04.16. 11:09:52

Amíg az állam eltartja a monopol közlekedési vállalatokat, addig ez lesz.

Natura 2008.04.16. 11:11:37

elwood, Gyurcsány minden olog alfája és omegája, nem vetted még észre?

Az építkezésekkel foglalkozó emberekról meg úgy általában kezd nagyon nagyon rossz véleményem lenni. Itt éppen húzgálnak felfelé egy újíépítésű szart, és a kedves köcsög melósok meló helyett azzal szórakoznak, hogy ordibálnak át, meg óbégatnak bele a zenémbe.
Hát a kurva köcsög édesanyját az ilyeneknek, remélem, mindegyik leesik, és meghal, mire kész lesz az a tetű ház.

eltiporni a festeteket 2008.04.16. 11:12:15

Nem biztos hogy kamu,sajnos miskolcon vannak áll ellenőrők és falazó rendőrök nekik, akiket ők hivnak,ha peddig én hivok akkor is csak engem igazoltatnak az ellenőőröket soha.Javaslatom ha uttazni akkar valaki boxolja be magát és békén hadják még az áll ellenőrök is sőt meg is dicsérik érte.

Maestro 2008.04.16. 11:14:06

olvassátok már el: "A következő dolog történt: Felszállok villamosra, lyukasztok,", felszállás után lyukasztott, nem akkor amikor kaller megjelent.
Egyébként pedig, a felszállás után kifejezés nem korlátoz egyértelmű időintervallumot. Egyértelmű akkor lenne, ha felszállás után KÖZVETLENÜL kéne lyukasztani. Félórával azután, hogy felszálltam is felszállás után vagyok.

Más: egyszer elkaptak 7-es buszon, hogy bliccelek. Szálljunk le, jó. Mondta, hogy helyszíni bírság tarararara..., megkérdeztem hogy mivel bizonyítja, hogy a buszon voltam, és nem csak egy ártatlan járókelő vagyok? Hebegés habogás izé-bizé hát de hogy mégis hogyképzelem, stb... már csak egy megállóm volt hátra, hát legyalogoltam.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2008.04.16. 11:14:10

lyukasztás után jegy telóval lefényképez azt eltesz a megfelelő időpontig :o)

Iksz 2008.04.16. 11:20:39

basszák meg magukat a faszfej ellenőrök...

szbszig 2008.04.16. 11:20:40

RosszQtya: Most, hogy mondod, lehet, én is csinálok majd képet a bérletemről ezek után minden hónapban... :|

Amúgy hihetetlen... Legalább a rendőrök igazolták magukat, és megvan a számuk, nevük stb?... :(

Petike82 2008.04.16. 11:21:00

Miskolc amúgy is egy putri, nem tudtam, hogy ott még laknak emberek...:)

HgGina 2008.04.16. 11:22:52

Tartson magánál mindenki egy régi, lejárt jegyet, aztán amikor kikapja a kezéből és jön a rendőr, a valódi jeggyel kell igazolni. És simán be is lehet perelni a kallert a sok mocskos tolvaj zsaruval együtt.
Hogy rohadna meg az összes ilyennek a befőttje. Meg folyna ki a szeme a fülén.

BSz 2008.04.16. 11:23:59

1. Nem tartóztathat fel, mert nem hivatalos szer
2. Rendőr helyszinen sem szolgáltathatja ki az adataidat az ellenőröknek, feljegyzi az adataidat, majd 8 napon belül az ellenő befáradhat a rendőrségre
3. Aki Magyarországon él, főleg Miskolcon, plána ha rendőr vagy jegykezelő, sikeres ember nem lehet. Demokrácia meg jogállamiság ide vagy oda... :-(

HgGina 2008.04.16. 11:25:02

Volt egy barátom.
Aztán ellenőr lett.

beefsteak 2008.04.16. 11:25:51

Én ezt a sztorit simán el tudom képzelni, nekem anno a szegedi SZKV-val voltak hasonló élményeim, nem is egy. Hátizsák lefoglalása, bérlet széttépésével való fenyegetőzés, hasonló maffia módszerek. Egyszer haver még tettlegességig is ment két ellenőrrel (az elvett bérletet akarta egy picit erélyesebben visszaszerezni, amire a kallerek elkezdték ütni), az volt a mázlija, hogy nem az a rendőr jött ki, akire az ellenőrök számítottak. Valami jutalékot kaphatnak a büntiből. Egyszer rá is kérdeztem, hogy mennyi plusz pénz ez nekik. Persze letagadták és elkezdett az egyik fenyegetni, hogy széttépi a bérletem. Ja az volt a "bűnöm", hogy nem véstem rá valami számot.

beefsteak 2008.04.16. 11:29:07

BSz
Azt viszont megteheti a rendőr, hogy igazoltatásnál szépen hangosan elmondatja veled az adataidat. Az ellenőr meg mellette áll és leírja.

sway 2008.04.16. 11:33:21

SZKT beefsteak SZKT!

SZKV még vörös csillagos volt. bár én inkább gyalog, vagy ha messzebb kell, kocsival megyek.

egyébként mindegy, hogy miskolc, vagy szeged, ill. bp.

az ellenőr az ellenőr. a szabály az szabály!

de neked is vannak jogaid! élj velük!
néha bizony könnyű beleszaladni egy-egy "rendőrneknemvettekfelelmegyekellenőrnek" típussal. legyél TE az okosabb!

amúgy miskolcon tényleg ilyen old school villamosok járnak? :DDD

HgGina 2008.04.16. 11:33:56

Csinálni kell fényképet a kallerekről és bejelenteni az ingyenes rendőrségi telefonon, hogy most láttak egy ilyen kinézetűt lopni az élelmiszerboltban.
Vagy kiszögezni a képeiket, mint rendőrségi kőrözöttekét.

execute 2008.04.16. 11:34:47

A zsaruk (vagy álzsaruk) is benne voltak az ál-ellenőrök akciójában.
Amúgy miért nem mondtad, hogy nincs nálad pénz, és küldjenek csekket a címedre?

elwood 2008.04.16. 11:37:06

ninimimi nem rád, neutralra gondoltam.

A bunkóság eltűrését én nem látom az ország mentalitásásnak, ez inkább ember függő sztem, mint látod korábbi posztokban van aki utánajár és feljelent ha nem jön a taxi :-). Más országban is vannak bunkók, és máshogy reagál rá minden ember.

bryan 2008.04.16. 11:37:31

Miskolcon az ellenőrök kemények, szarnak a szabályokra, a városnak pedig kell a pénz, de nem kel az utas, tehát elnézik nekik. De azt is meg kell jegyeznem, hogy Miskolcon máshogy nem nagyon lehet elérni, hogy rend legyen, vegyenek jegyet az emberek. Csak időnként valaki leszedhetné az ellenőröket a Rambó tripről.

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.04.16. 11:52:06

Erre csak azt lehet mondani, hogy aztamurvaanyját. Ez már tényleg a legalja.

Esetleg lehetne a budapesti kollégákat is odaküldeni tanfolyamra, mert ennyire még ők sem tetvek.

délioldal 2008.04.16. 11:53:53

én kérek elnézést...

Natura 2008.04.16. 12:02:17

bryan 2008.04.16. 11:37:31

Érdekes, nálam alapbeállítás volt, hogy mindig veszek jegyet vagy bérletet.
Aztán az első bunkó ellenőr után elgondolkodtam, hogy lehet hogy nem kéne.

Kittyna 2008.04.16. 12:08:08

Útálom az ellenőröket

birdito 2008.04.16. 12:08:11

Welcome to Hungary!

Feljelentest tettel-e rablas miatt az igazi rendorsegen?

AGondolkodo 2008.04.16. 12:08:33

Gumidomino 2008.04.16. 10:21:35

Igazad van, valóban nem valúszínű, hogy ujjlenyomatvizsgálatra kerül sor. No de miért is?!

A felmerülő eset nem büntető, hanem polgári jogi kategória, ezért, ha bíróságra mész, polgári per lsz belőle. Ebben egyrészt a bíró nem köteles minden bizonyítási indítványnak helyt adni, másrészt kell hozzá a jegy, amiről az ellenőr fél év után, mire elsőfokon tárgyalás van, mondhatja azt - BÜNTETLENÜL!!! - hogy elkallódott.

Abban viszont nincs igazad, hogy egy ilyen ügy miatt nyilvántartásba kerülhet az ujjlenyomatod, mert polgári ügyről van szó és az csak a kirendelt, felkért szakértőnél meg a peranyagban lesz meg.

FONTOS! Az ügynek ez a része akkor sem lesz büntetőjogi, ha mondjuk összeverekedtek, vagy lelövöd az egyik ellenőrt.

***

Egyébként jó lenne, ha mindenkiben tisztázódna, hogy buszon érvényes jegy, bérlet vagy utazásra jogosító igazolvány nélkül utazni nem büntetőjogi, hanem polgári jogi kategória - lényegében egy szerződésszegés.

Ennél már csak az lenne a jobb, ha mindenki jeggyel, bérlettel, vagy ingyenes utazásra jogosító igazolvánnyal utazna.

Az meg maga lenne a Kánaán, ha nem ellenőrök, hanem beengedő kapuk lennének, ami piciny hazánkon kívül már mindenütt általános, még a lenézett - és egyébként közösségi közlekedési szemszögből nem jogtalanul lenézett - Törökországban is az.

Nap, mint nap utazom tömegközlekedéssel és azt látom, itt Budapesten a metró ellenőrsorfalán átjutni olyan, mint az evolúció. A gyenge vegzálva lesz, az erős, bármilyen dolog felmutatása nélkül átsétálhat. Ez botrány.

2008 van!/b>

***

Ennél talán már csak az a durvább, hogy az ellenőrzést sokan az "Ezeknek nem veszek jegyet!" méltatlankodással akarják elkerülni, illetve hallottam már elszaladni mellettem olyan embert, aki úgy verekedte magát át az ellenőrsorfalon jegy nélkül, hogy után azt morogta: "Ha, ha, ha, rohadt Gyrucsány!".

Azt gondolom, ők a "mostani ellenzéknek sem fognak" jegyet venni, kíváncsi leszek, akkor mi lesz az indok, talán az, hogy a bolsik a BKV-ban maradtak, vagy tudom is én.

Egyébként meg a jeggyel, bérlettel, igazolvánnyal utazok is lehetnének öntudatosabbak és gondolhatnának kicsit a saját érdekeiktre is. A minap szálltam át a Deák téren és a kocsiból kilépve egy lány arról érdeklődött, van-e ellenőr az átjáróban. Gondolom, nem azért érdekelte, mert a barátja is ellenőr, ezért azt mondtam neki, majd megtudja, ha odaér. Mire többen védelmükbe vették a lányt, hogy nincs és menjen nyugodtan jegy nélkül.

Na, ez kb. olyan, mintha a nagy bevásárlóközpontban a zsemlét lopkodót azzal segítenénk, hogy kitakarjuk őt a kamera előtt.

Tessék felébredni, minden bliccelővel a mi jegyünk és minden zsemlelopóval a mi zsemlénk lesz drágább, mert senki sem utazik, eszik ingyen, csak az a kérdés, ő fizeti-e a "révészt", vagy valaki más, pl. én, te, Ön?

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2008.04.16. 12:10:18

HgGina: még pózba is állnak széles mosollyal, hogy lefényképezd őket nem?
beefsteak: mivel az utazásra csak akkor jogosít, ha rajta van a diákigazolványod száma, vagy a személyid száma, tehát jogos a "bűnösség"
neutral: csak gratulálni tudok, eme okos hozzászóláshoz.
Hajrá miskolciak, éljen a lokálpatriotizmus!

Secnir 2008.04.16. 12:35:02

Megdicsőültem!
Glória a fejem felett!

Még tavaly volt egy ötletem (vmik homáros BKV-s sztorihoz), hogy meggazdagszom a következő módszerrel:
szombat-vasárnap késő este felszállok a villamos járatokra, és büntetek. csekken egy fals számlaszám, amit egy hajléktalan személyijével nyitok, és van bankkártyám hozzá.
szóval felszállok és büntetek.
Módszerem a kedvességen alapul. nincs jegy, bérlet? hát az elvileg 11000 forint volna, de tudja mit? ma jó napom van, legyen 3000 forint, itt a csekk, hétfőn tessék befizetni, ha nem, akkor kedden 11000 lesz.
egy este kvázi 30 embert megbüntetek és kész.
egy hónapra az annyi mint 8*30*3000=720.000 ft nettó adózatlan jövedelem (és kvázi bliccelőcsökkentő hatású, mert legközelebb már vesznek jegyet, ami ugye a bkv számlájára megy).

és most látom, megvalósították. nagyon profin, rendőrruha stb. le a kalappal előttük...

Dr Kangörény 2008.04.16. 12:37:42

(1) 266-5453Az ügyészségi nyomozó hivatal telefonszáma. Igaz, hogy fővárosi szám, de hivatalból el kell járniuk, ha rájuk telefonálsz, vagyis szólniuk kell a helyi ügyészségi nyomozóknak.

AlulírottFentemlített 2008.04.16. 12:49:59

Már Hofi is megmondta, hogy Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma két fő !

Az ellenőrök esetében ez fokozottan igaz, de jegyet azért vegyünk és ragaszkodjunk hozzá, kézből kiengedni nem szabad !

Natura 2008.04.16. 12:50:01

Kangörény, és ez adott pillanatban mire jó? Felhívom, hogy csókolom, igazoltatnak a rendőrök, tessenek már megnézni, hogy tényleg rendőrök-e, és/vagy kecsegék-e?

Arról nem is beszélve, hogy egy gumibot a gyomrodba, aztán vagy tudsz beszélni, vagy nem.

THLM 2008.04.16. 13:10:18

Üdv Mindenkinek!

Én írtam a cikket, ezért válaszolnék is pár kérdésre:

Jimmy írtad:

A történetben vmi nagyon nem stimmel. Lyukaszt jegyet és még ki is fizeti a bírságot!!! Na ne má!!!
Miért nem mondta a rendőrnek, hogy az ellenőr zsebében van a jegye?!

Vagy az a jegy nem is volt lyukasztva!!!

Mikor leszálltam, értelemszerűen az a villamos el is ment, szóval hoygan tudnám bizonyítani, hogy a lyukasztott jegy 1. az enyém. 2. hogy hol, mikor lett lyukasztva.
Az biztos, most már két kézzel fogom fogni a jegyet, és nem szállok le soha...
A félreértések elkerülése végett, itt nem időpontot nyomtat a lyukasztó a jegyre, hanem csak 3 lyukat lyukaszt rá...

THLM 2008.04.16. 13:20:24

sway: Azért kötözködtek velem, mert érvényes jegyem ellenére nem akartam rögtön perkálni nekik... Egyébént srác vagyok, szóval a csöcsörészős kommentek nem állják meg a helyüket.. :) De egyébként nem csak én adtam meg magamat könnyen, hanem a következő villamosról lerángatott nő sem, ordított mint a sakál, ezért kezdtek vele a rendőrök. Na mondom, basszus, ezek a rendőrök vagy összejátszanak velük, vagy fogalmuk sincs az egész csoportosan elkövetett rablásról... Na ezért fizettem, mert mindegy volt. Ha nálam lett volna a jegy, az is mindegy, azóta már elment az a villamos. Egy megoldás van: Villamoson maradni, tanúkkal körbevenni magadat, 2 kézzel fogni a jegyet. Más nincs. Ajtóba egyedül állni elemi hiba... Egyébként én miskolci vagyok, csak itt Budapesten dolgozok, és ritkán járok már haza....

THLM 2008.04.16. 13:29:43

Írtam levelet az mail@mvkrt.hu-ra, hoyg várom az állásfoglalásukat az ügyben, egyben köszönöm a Tékozló Homárnak a segítséget.

Grege 2008.04.16. 13:32:33

ellenőr fejét letépni, rákötni egy féltéglára és bedobni a rendőrség ablakán!

THLM 2008.04.16. 13:33:36

true 2008.04.16. 10:50:14
"na persze.

egyébként az írás meg részben kamu. általában az ellenőrök akkor büntetnek ha vmi nem stimmel. néha visszaélnek a helyzetükkel, de ha a jegy, bérlet teljesen rendben van, normálisan viselkednek. lehet máskor időben kellene lyukasztani. ha pedig igaz, jó nagy lúzer vagy. sántít a sztori...

és psmith, ez van. én már csak ilyen vagyok ..."

Válasz:
Igen, az nem stimmelt, hogy egyedül álltam az ajtóban, táskával a kezemben, tehát a vasútállomásra készültem. Ők hatan voltak, és gondolták, jól megszívatnak. Igen, nem stimmel a sztoriban, hogy ilyet meg lehet csinálni büntetlenül.

chilii · http://chilii.blog.hu 2008.04.16. 13:50:30

aki nem hiszi el a történetet, az még nem járt Miskolcon! itt igenis így megy!!! sajnos az új (Pestről importált) MVK vezér óta ez az új stílus!
mostanában jelent meg a boon.hu- egy hasonló sztori: www.boon.hu/hirek/IM:boon:news_special-borsod/cikk/az-mvk-kivizsgalja-a-durva-miskolci-ellenor-ugyet/cn/haon-news-FCUWeb-20080303-0837335860

valamint épp ma az nlc-n: www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=189882

ezeket teljesítmény arányosan díjazzák, vagy jutalékot kapnak a bírságból nem tudom, de az biztos, hogy rendőri "erősítéssel" 5-6 fős hordákban járnak!

Soltész 2008.04.16. 13:56:58

Én is miskolci vagyok, és elhiszem a sztorit. Velem is hasonlós esetek történnek, bár ilyen durva azért még sosem volt.

jokipeti · http://www.2010vancouverphotos.com 2008.04.16. 15:18:05

Bar en inkabb maradok a TransLink-nal...

BSz 2008.04.16. 16:22:57

"Azt viszont megteheti a rendőr, hogy igazoltatásnál szépen hangosan elmondatja veled az adataidat. Az ellenőr meg mellette áll és leírja."

Azt is megtehti, hogy lerángatja rólad a bugyit, majd megerőszakol, miközben az öt ellenőr nézi. Kb az is annyira szabályos. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem történhet meg. Mint tudjuk Abszurdisztánban minden megtörténhet...

Én csak azt akarom mondani, hogy engem is felbasz, hogy Magyarországon szajkózzák, hogy:
-demokrácia
-jogállam
-piacgazdaság
-versenygazdaság
-szolidarités
-személyiségi jogok
-alkotmányos jogok
-tudás alapú társadalom
van. De nincs. vagy legalábbis nem annyira mint kéne hogy legyen.
Ezek a buzzwordok kb ugyanannyit érnek egy olyan országban, ami kelet fele sodródik, mint a bantuknak kvantummechanikát magyarázni.

Jómunkásemberhez méltóan alkalmazkodni kell (vagy el lehet menni mint tudjuk), nem a jogaidat felsorolni. Mindenki tudja, hogy ez nem nyugat, meg nem is lesz az egyhamar, de nem is arra tartunk. Te is, a bliccelő is, az ellenőr is és a rendőr is. Ugy is mondhatnám, hogy aki nem tud elfutni egy mókopasz medve elől az ne tömegközlekedjen :-DD

Aki pedig azt hiszi hogy megváltja a világot azzal (vagy legalább jobbá teszi), ha beviteti magát, vagy utólag panaszt tesz, az sajnos álomvilágban él, bár ezt nekem is a saját bőrömön kellett megtapasztalnom.

ui: felháborodni meg nem kell, próbálok poént csinálni egy egyáltalán nem vicces dologból, de muszály, mert ezt ép ésszel nehéz kibirni...

kérdések órája 2008.04.16. 16:48:56

tiszta szívemből remélem - ha a sztori tényleg így történt - hogy a fent említett ellenőrök áttétes rákosak.
Szívből kívánom.

hathuszas 2008.04.16. 16:57:55

a jegyedet csak a rendőr jelenlétében mutasd meg,addig vigyorogjál. :-)

Fagyees 2008.04.16. 17:20:33

Na ez az amit egyszerűen nem hiszek el. Velem érdekes módon mindig normálisak az ellenőrök a villamoson, igaz mindig van bérletem.... sőt pár éve egyszer nem volt, mégse büntettek meg. sikeres ember-e vagyok?

THLM 2008.04.16. 17:24:56

Meg is jött a válasz a mélyen tisztelt MVK Zrt.-től:

E-mailben érkezett észrevételével kapcsolatban - melyben az Index internetes portál Tékozló Homár rovatában megjelent jegyellenőri intézkedést kifogásoló bejegyzésre vár választ - az alábbi tájékoztatást adjuk.
A bejegyzésben foglaltak kivizsgáltuk.
Ez alapján megállapítást nyert, hogy
1. A jegyellenőri csoport az Ön által jelzett napon és időpontban ( 2008. április 11. 16. óra 10 perc) kiemelt jegyellenőrzési tevékenységet folytatott a Soltész Nagy Kálmán út villamos megállóhelyen. A panaszossal beérkező járművet több munkatársunk is figyelte. (ez általános gyakorlat a menetjegyeket utólag érvényesítők kiszűrése érdekében) Ekkor észlelték, hogy egy személy a jegyellenőri jelenlétet észrevéve kezeli le menetjegyét. Az MVK Zrt utazási feltételei alapján : „ A vonaljegyet az utazás megkezdésekor - közvetlenül a felszállást követően - a jegykezelő készülékkel érvényesíteni kell, az utazás során meg kell őrizni, jegyellenőrzéskor át kell adni az ellenőrzést végző dolgozónak.„
2. Ezt követően munkatársunk felszállt a villamosra és felszólította az Önt, szálljon le, mivel egyértelműen utólag kezelte menetjegyét. Nem volt hajlandó ezt megtenni és azt hangoztatta, az Ő menetjegye az ellenőrzés pillanatában le volt kezelve. Ekkor az ellenőr felhívta a figyelmét arra, hogy a villamos nem folytatja addig az útját, míg le nem száll. Ön erre meggondolta magát és leszállt a járműről.
3. Mivel nem volt hajlandó igazolni magát, munkatársunk telefonon kért rendőri intézkedést. A MVK Zrt. utazási feltételei alapján: „Ha utazás közben az MVK Zrt. jegyellenőre észleli az utazási feltételek megszegését, felszólítja az utast a helyi önkormányzat hatályos rendeletében megszabott pótdíj megfizetésére. Az utazási feltételeket megszegő utas a kirótt legalacsonyabb pótdíjat helyszíni pótdíjelismervény ellenében a jegyellenőrnek átadhatja. Ha az utazási feltételeket megszegő utas a kirótt pótdíj megfizetésére a helyszínen nem hajlandó, a jegyellenőr köteles őt felkérni személyi adatainak hiteles közlésére, egyben tájékoztatja egyrészt arról, hogy adatszolgáltatása önkéntes, másrészt arról, amennyiben adatait visszatartja, abban az esetben jogosult rendőrhatósági intézkedést foganatosítani, és egyidejűleg átadni részére a pótdíj későbbi befizetésére szolgáló postai utalványt és tájékoztatót. Amennyiben az utazási feltételeket megszegő utas a jegyellenőr intézkedésének jogosságát vitatja, és a jegyellenőrt kötelező munkaköri feladatának ellátásában gátolja, a jegyellenőr jogosult rendőrhatósági intézkedést kérni az utassal szemben.”
4. A rendőrök megérkezését követően, mégis a helyszíni pótdíj megfizetése mellett döntött, egyrészt így elismerve a pótdíjazás jogosságát, másrészt kikerülve a további, rendőrség általi igazoltatást.
5. Megítélésünk szerint az intézkedés jogos volt az utólagos jegykezelés ténye alapján. Az azt követő eljárás pedig szakmailag indokolt, megalapozott volt és a hatályos jogszabályok és az MVK Zrt utazási feltételiben foglaltaknak megfelelően történt. Túlkapás sem az intézkedő ellenőrök, sem a rendőrök részéről nem történt. A panaszban leírt párbeszéd(ek) nem folytak le, ezek kitalációk. A rendőrség kiértesítésére vonatkozó párbeszéd sem így történt, már csak azért sem, mivel a rendőrségi ügyelettel nem szokás tegeződve beszélgetni. Az eljárás végig utólag kezelt menetjegy miatt történt, a „nincs is jegye” állítás nem állja meg a helyét. Önhöz nem értek hozzá az intézkedés közben.
6. Álláspontunk szerint Ön megszegte az utazási feltételeket, és ennek következményeit kívánja a jegyellenőrökre és rendőrökre áthárítani névtelenül, teljesen alpári és sértő stílusban.
Mindezekre tekintettel a bejegyezésben leírtak nem felelnek meg a valóságnak, a bejegyzésben szereplő jegyellenőrökre és rendőrökre tett jelzőket és kijelentéseket határozottan visszautasítjuk.


Tisztelettel:


Dr. Bíró Attila
közönségszolgálati irodavezető Márkuszné Palla Magdolna
irodavezető-helyettes

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.04.16. 17:56:32

félelmetesen kafkai a MKV válasza...

bumbuska 2008.04.16. 18:06:05

hallottad? hat megmondtak neked, hogy olyan parbeszed nem zajlott es te kesobb lyukasztottal. hat ok csak tudjak. ejnye-bejnye..:D
Igen, amugy eletszeru, hogy megkerdezik az ellenoroket, hogy tenyleg ugy volt-e, ahogy a panaszos ugyfel allitja, mire azok lehajtjak a fejuket es bunbanoan, konnycseppel a szemuk sarkaban bevalljak, hogy igy igaz, es nagyon szegyelnik magukat es visszakapod a 3000 ft-ot meg karpotlaskent egy eves berletet.. haha... szanalmas ez az orszag

Natura 2008.04.16. 18:18:08

Kedves MKV Zrt.!

Köcsögök vagytok. Utál mindenki titeket, kérlek rohadjatok meg, pestisnek közepette.

Egy (hál istennek már csak alkalmi) utas


Amúgy hogy a picsába jönnek ehhez ahhoz, hogy ilyen stílusban oktassák ki azt, akiből megélnek? A kurva anyjukat az ilyeneknek.

Csabesz2000 2008.04.16. 18:29:01

na most akkor hogy volt ez a jegykezelés ?

InStone 2008.04.16. 19:14:25

Mint az egyik gorilla jegyzem meg, hogy a fiatalember teljesen hülyének próbál nézni mindenkit, és a tények számára kedvező elferdítésével tömegeket állítani maga mellé. Tegye, joga van hozzá, mint ahogy panaszt tenni a cégnél is. Amit meg is tett, és a választ is megkapta rá. Üdv! Gorilla

InStone 2008.04.16. 19:24:38

válasz: eltiporni a festeteket 2008.04.16. 11:12:15 Iszonyat nagy butaságokat beszélsz. Ha ellenőröket látsz rendőrökkel dolgozni, akkor én is ott vagyok miskolcon. Álellenőrökkel még nem találkoztam, és nem is hallottam róluk. Meg kellene próbálni tartaniuk az embereknek a hátukat, ha valamit hibáznak. Nem kell a hibást keresni ellenőrben, rendőrben, államfőben, Eu-ban... Mi lesz a következő?

InStone 2008.04.16. 19:27:41

válasz: Maestro 2008.04.16. 11:14:06 Tegyük hozzá, ő azt állítja... Mellesleg a jegy hátulján így szerepel: " A jegyet az utazás megkezdésekor - az utasnak - a jegykezelő készülékkel érvényesítenie kell. " Az utazás megkezdése az felszállás, nem pedig az a pont, amikor meglátom az ellenőrt...

THLM 2008.04.16. 19:31:28

Kedves InStone,

A célom az, hogy mások legyenek felkészülve erre a helyzetre. Természetesen, mi mást csinálnék, minthogy a tényeket ferdítem el, nincs is egyéb dolgom az életben.
Engedd meg, hogy akkor hozzád címezzek egy-két kérdést:
1. Hogy is volt, hogy én akkor lyukasztottam a jegyet, amikor állítólag megláttam ezt a csoportosulást?
2. Hogy is volt az, hogy az ellenőr nem tette el a jegyemet?
3. Hogy is volt az, hogy "Önhöz nem értek hozzá az intézkedés közben." ?
4. Nem teszek panaszt, nincs tanúm. Jogom akkor is volt, csak érdekes módon sárba volt tiporva.


Sorolhatnám még, de már leírtam. Az MVK véleményét mindenféle hozzáfűzés nélkül közzétettem, hiszen a másik felet is megilleti a véleménynyilvánítás joga.

Az, hogy csak ide, a Tékozló Homárra került ki az eset, az annak köszönhető, hogy egyedül voltam, tanú nélkül.

Üdv: Az áldozatotok

Natura 2008.04.16. 19:36:07

Aki ellenőrnek megy, az mindenféle aljasságra képes. Biztosan hazudik most is.
Könyörgök, akasszuk fel. :)

InStone 2008.04.16. 19:49:04

Erre a helyzetre csak kezelt, érvényes menetjeggyel, vagy helyesen kitöltött, érvényes bérlettel lehet felkészülni. A Tiszai PU felé tartó villamosokon átlag 30-40 ember szokott utazni. Nem szórakozásból válogatunk közűlűk, nem táskaméret, vagy bőrszín alapján. Azok az utasok nem írnak becsmérlő, és személyeskedő blogokat, akikkel minden rendben van, akit nem kell megbüntetni. Munkám folyamán feladatkörömnek, és az azt meghatározó jogszabályoknak megfelelően járok el. Ezt el tudom mondani a közvetlen kollegáimról is, akikkel együtt dolgozom. Bármikor szívesen állok vizsgálat, feljelentés, igazoltatás, illetve bármiféle vizsgálat elé, ami a jogszerűséget vitatja. Tisztában vagyok vele, hogy ez a munkakör nem népszerűségi verseny, és mindezt nem is bánom. A személyeskedő hangvételű hozzászólások csak az íróikat minősítik, különösebb érzelmeket, reakciókat nem váltanak ki belőlem. További kellemes átkozódást kívánok mindenkinek!

THLM 2008.04.16. 19:53:19

Instone, én a 7-es ellenőrrel levelezgetnék inkább, nem pedig veled.
Megmondom miért nem fogok MVK-val utazni többet:
" A jegyet ellenörzésre át kell adni"
És a 7-es ellenőr zsebretette.
Mikor már körbeálltatok, és állítólag hozzám sem értetek ( harsány kacaj ), akkor 2-szer is elkértem tőle a jegyemet, amit zsebretett. Válasz: "Milyen jegyemet?"
Ha ott voltál, neked is hallanod kellett.
Ennyi.
Jó lesz nekem a taxi.
További sikeres életet.. :)
Részemről,ha csak a 7-es számú ellenőr nem jelentkezik, a téma lezárva.

Tajparaszt 2008.04.16. 20:03:02

Gázspray, gázpisztoly, kábelhajlító ágy, boken. Általános utazási eszközök...

Tajparaszt 2008.04.16. 20:07:58

Muhahahahaha. Most olvastam vissza.
Önhöz nem értek hozzá. Miért ott volt?:)
Én bérletes vagyok, egyszer vették ki a kezemből a bérletet, de még rá se fókuszált a szerencsétlen, már megint nálam volt.
Egyébként a tapasztalatom az, hogy a pesti ellenőrök szoktak keménykedni, illetve a biztonságiak. A csajoknak meg beszólogatnak. Nyáron meg lehet csöcsörészési szezon lesz.

arnew 2008.04.16. 21:39:35

kb 4-5 éve a moszkva-téri metró feljáró tetején előttem egy srác fülhallgatóval megpróbált elmenni az ellenőr mellett. Az megragadta a karját és megállította.
Srác meglepődve: ehhez nincs joga...(akkor jött be ez a szöveg a köztudatba).
Az ellenőr megragadta a nyakánál! és a fotó-automatáig tolta. Ott álldogált egy ember (civilben fusizó rendőr) és nyugodt hangon megszólalt (dallamosan, betanulva)
Rendőrség! Csak nem fognak összeverekedni! Személyi igazolványt!
ha nem látom, lehet h én sem hiszem

0rdas 2008.04.16. 22:25:21

El kéne már felejteni... szóval a rendőr a helyszínen átadhatja beleegyezésed nélkül az adatokat az ellenőrnek. Íme 2 törvény:

Btk. 137.§

Közfeladatot ellátó személy meghatározása:

a) a postai szolgáltató végrehajtó vagy biztonsági szolgálatot ellátó alkalmazottja, a közforgalmú tömegközlekedési eszközt működtető gazdálkodó szervezetnél végrehajtó vagy biztonsági szolgálatot ellátó személy, továbbá a közúti személyszállítási szolgáltatást végző más személy,

b) a biztonsági feladatot teljesítő katona,

c) a polgári védelmi szervezetbe beosztott és polgári védelmi szolgálatot teljesítő személy,

d) a mentőszolgálat tagja,

e) a bírósági vagy más hatósági eljárásban a védő vagy a jogi képviselő,

f) az egészségügyről szóló törvényben meghatározott esetben az egészségügyi dolgozó, valamint az egészségügyi szolgáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló más személy,

g) a közoktatásról szóló törvényben meghatározott esetben a pedagógus,

h) az állami, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltóság tűzoltói feladatot ellátó tagja.


A rendőrség szolgálati szabályzata (3/1995.sz. BM rendelet) szerint:

3.§

Az igazoltatás során meg kell állapítani a személy azonosságát, és igazoltató lapon rögzíteni kell annak a személynek az adatait, akinél ez a további intézkedéshez, eljáráshoz szükséges, vagy egyéb körülmények ezt indokolják. Az igazoltató lapra fel kell írni:

a) a személy családi és utónevét (asszonyoknál a leánykori nevet is);

b) a születési helyét, idejét;

c) anyja leánykori nevét;

d) lakcímadatait (lakóhelyét, tartózkodási helyét);

e) személyi igazolvány vagy a személy azonosítására alkalmas más igazolvány sorozatát és számát;

f) az igazoltatás helyét, idejét, okát.

Ha közfeladatot ellátó személy jogszerű fellépése körében kéri az igazoltatást, részére az igazoltatott adatai a helyszínen átadhatók.

Liandra 2008.04.16. 23:06:15

Nem én vagyok Sky, a Homárra még nem írtam, VISZONT: ez is azt igazolja, hogy többen is így jártunk, és VALÓBAN egy stabil forgatókönyv szerint dolgozó bűnbanda rabol Miskolcon.

Szuper Omega 2008.04.16. 23:18:03

"Munkám folyamán feladatkörömnek, és az azt meghatározó jogszabályoknak megfelelően járok el. " azt a büdös hazug fajtád, hogy nem sül le a pofádról a bör...

hihetetlen mekkora egy sz.ar szemét vagy.

Jópáran megismerkedtek már a ti "jogszabályoknak megfelelően járok el" módszereitekkel.

egyszer fognak titeket elkapni, de amit akkor kaptok azt még neked se kivánom...

Liandra 2008.04.16. 23:29:04

AZT SZERETNÉM MÉG MEGKÉRDEZNI, HOGY AZ ÉN ESETEMET HOGYAN TEHETNÉM KI ÉN IS IDE, A HOMÁRRA, HA KELL, E MELLÉ, MIVEL MÉG NEM ISMEREM, HOGY HOL KELL IDE ÍRNI.

NAGYON FONTOS, KÖSZI.

HASONLÓ, MINT SKY ESETE. 1 FORGATÓKÖNYV VAN.

JA, ÉS HA AZ IDE ÍROGATÓ ELLENŐRÖK TISZTESSÉGESEK, ÉS AZÉRT NEM ÉRTIK EZT, AKKOR TISZTELET A KIVÉTELNEK, DE HIGGYENEK MÁR AZ UTASNAK IS NÉHA. PLÁNE, HA MÁR ENNYIEN, EGYMÁSTÓL FÜGGETLENÜL MONDJUK UGYANAZT.

Liandra 2008.04.16. 23:44:00

Addig is, amíg nem kapok választ, itt a link:

(fentebb is belinkelte valaki, nos, az én vagyok):

www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=189882

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.04.17. 00:14:12

Elnézést kérek a stílusért, de... AZ ISTEN BASZNÁ MEG AZ EGET, HARMADSZOR KÉRDEZEM MEG EZEN A FÓRUMON: volna szíves valaki elmagyarázni nekem, hogy az idézett jogszabály hol mondja ki az xKV jegyellenőréről, hogy közfeladatot ellátó személy? A "közforgalmú tömegközlekedési eszközt működtető gazdálkodó szervezetnél végrehajtó vagy biztonsági szolgálatot ellátó személy" kitételben a "végrehajtó" vagy a "biztonsági szolgálat" az ellenőr?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.04.17. 00:31:13

Hát akkor inkább a végrehajtó... :D De mit is hajt végre? Jegyellenőrzést hajt végre menetügyileg...(? :O)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.04.17. 00:48:29

Én nemtom, azért kérdeztem! Mit hajt végre a végrehajtó? (Tudom, a főnök utasításait, tehát minden beosztott végrehajtó. ;-) ) Vagy van olyan jogi fogalom is, hogy végrehajtó?

Nekem továbbra is gyanús ez az egész. Ha az egyszerű közembernél több volna _már_most_is_ az ellenőr, akkor minek volna ez a nagy lobbyzás, hogy több jogot kérnek nekik?!

Jól emlékszem, hogy a BKV próbálkozik nagyon mostanában, hogy hatósági személyt csináljon az ellenőrökből? Na, az baszna be igazán: megfelelő jogi, erkölcsi, pszichológiai, mittoménmilyen oktatás és felelősségtudat kialakítása nélkül magas jogosultságot adni nekik! Ha már nem tudunk külföldi jó példákat átvenni, hát menjenek az ellenőrökkel együtt rendőrök. (Ugye, ekkor viszont felmerül a kérdés: nem kéne-e a BKV-nak fizetnie ezért? Ha a BKV nem 100%-ban állami cég - nemtom! -, akkor nehogymár egy állami alkalmazottat fizessenek az adófizetők azért, hogy egy - részben - magáncég érdekeit képvizelje!)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.04.17. 02:09:57

Egyébként kezdenek ezek az xKV-k lesüllyedni a Centrum szintjére, nem? Bliccelés; ejnye, hogy a "jók" fizetnek a "rosszak" helyett is; a jogszabályok kijátszása mindkét oldalról (!); ellenőrök érdekeltsége a büntetésben; vitatható, bizonyíthatatlan álláspontok mindkét oldalról (!), amelyeket egy normális (!) bíróság helyből visszadobna...

Értem én, hogy elszigeteltnek tűnnek az esetek (hahaha!), de elgondolkozott már ezen cégek vezetése - vagy a felettük lévő szervek valamelyike -, hogyan lehetne magát a rendszert úgy átalakítani, hogy ne lehessen visszaélni? Pl. ne csak annyi legyen a bíróság előtt az xKV bizonyítéka, hogy "de hát az ellenőr NEM HAZUDIK" (mer' esetleg de)! (Esetleg, uram bocsá', kinézni külföldre példáért?!)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.04.17. 02:49:55

Idéé!

Lehessen venni bérletszelvényt azzal az extra opcióval, hogy nem csak a saját nevedre és c1medre áfás számlát kérsz róla, de ott helyben beadod a bérletigazolványodat, a pénztáros pedig felírja a szelvényre is, a számlára is az igazolványod számát.

Egyrészt nem fog megbaszni az ellenőr a kitöltetlen szelvény miatt. (Kivéve, ha direkt erre játszol, de az a te bajod...) Másrészt, ha utólag bármi gond lenne, tessék, ott van a saját nyilvántartásukban a bizonyíték (az áfás számlád másodpéldánya), hogy 1) te 2) a saját igazolványodhoz vettél 3) X-től Y-ig tartó szelvényt. Na?

Jegyre nemtok mit mondani, az bármikor bárkire átruházható...

Tilcsák Bea (törölt) 2008.04.17. 08:06:52

én tényleg szeretném tudni, miért ad valaki 3000-et, ha van(volt) érvényes jegye....

2008.04.17. 10:11:33

most akkor honnan tudjuk eldönteni, hogy kinek van igaza ?
a postoló azt mondja le volt kezelve a jegye, az ellenőrök, hogy nem. Akárkinek lehet igaza.

Jó sokszor kiderült már itt a homáron, hogy szerencsétlen simliseknek nem jön be a tavalyi inkalos csalás és amikor lebuknak akkor idehazudnak valamit a saját érdekükben. ez is abszurdisztán. mi valamennyien csináljuk ezt a trágyalében úszó országot. nem csak a bkv ellenőrök meg korrupt rendőrök. mi vagyunk azok mindannyian. kis nyomorék simlisek akik a miliárdos lopáshoz nem férnek hozzá, csak kicsiben tolvajkodunk.

2008.04.17. 10:57:21

na most olvasom egy csomó másik fórumon is, hogy sok más utassal is megcsinálták ezt a mocskot a miskolci ellenőrök.
Ez most a posztolót igazolja és az MKVnek a murvaannyát.

Tajparaszt 2008.04.17. 11:34:09

A közlekedés akár csak az egészségügy az állam bácsi ellátandó feladatai közé tartozik. Nomost a privatizációnál csak a tulaj változik, az ellátandó feladat nem.
Tulajdon képen, ha az állam leveszi a kezét a MÁV-ról, de az egyenruha megmarad, akkor a kallerek (jegyellenőrök:) félkatonai szervezetnek minősűlnek? :) Egyenruha és szervezet van:) BKV-nál gumibot is:) Hahaha:)

victoriginal 2008.04.17. 14:47:00

mindenki járjon biciklivel!!! holnap is! hát még a hétvégén!!!

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.04.17. 15:38:22

Fasza lesz záporban, élénk szélben (lásd időjárás-előrejelzések) biciklizni! Én azért maradok a VPN-nél.

(Azért mekkora überkirályság, hogy a másfél hétnyi zápor, zivatar, erős szél közben lesz egy jó idős ablak vasárnap, a Critical Mass napján. A szervezők már le sem moshatják - érted, moshatják! - magukról, hogy ellenesőtáncot jártak! ;-) )

InStone 2008.04.17. 17:14:07

válasz: Liandra 2008.04.16. 23:29:04

A fiatalember eseténél konkrétan ott voltam, azért mertem leírni, amit írtam.

InStone 2008.04.17. 17:16:36

válasz: Joe Forster/STA · sta.c64.org 2008.04.17. 00:14:12

A közfeladatot ellátó személyek körét a Btk. 137. § 2. pontja határozza meg.

közfeladatot ellátó személy:

a postai szolgáltató végrehajtó vagy biztonsági szolgálatot ellátó alkalmazottja, a közforgalmú tömegközlekedési eszközt működtető gazdálkodó szervezetnél végrehajtó vagy biztonsági szolgálatot ellátó személy, továbbá a közúti személyszállítási szolgáltatást végző más személy (pl.:MÁV jegykezelő, postai kézbesítő, taxis, MÁV sorompóőr)

Szerintem egyértelmű...

InStone 2008.04.17. 17:21:09

válasz: merilinmonro 2008.04.17. 08:06:52

Jogos kérdés...

InStone 2008.04.17. 17:28:02

válasz: Liandra 2008.04.16. 23:44:00

"Megnyomta a leszállógombot, leszállított. 5 MÉTER MÚLVA, VADONATÚJ JEGGYEL A KEZEMBEN!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Ez nekem nagyon fura, hisz ugyanabban a megállóban jelzésre sem áll meg a busz, szóval nem hinném, hogy 5 méter után lett leszállítva...

A többivel nem vitatkozok, nem voltam ott. Nekem csak ez hihetetlen, de ez nagyon.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.04.17. 18:33:03

@InStone: ÚRISTEN, NEGYEDSZER KÉRDEZEM MEG EZEN A FÓRUMON: Az ellenőr az idézett jogszabályból a "végrehajtó személy"? Ez honnan nyilvánvaló? A "végrehajtó" szintén valami törvényi fogalom, hol van definiálva?

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.04.17. 18:39:36

@InStone: Tekerj kicsit följebb a hozzászólások között! Már más is idézte ezt a jogszabályt, és már akkor sem értettem...

InStone 2008.04.17. 19:58:14

válasz: Joe Forster/STA · sta.c64.org 2008.04.17. 18:33:03

"továbbá a közúti személyszállítási szolgáltatást végző más személy (pl.:MÁV jegykezelő, postai kézbesítő, taxis, MÁV sorompóőr)"

A pl.: MÁV jegykezelőben Neked mi nem érthető? Az hogy nincs a felsorolás között az MVK Zrt. jegyellenőre?
A pl. azt jelenti például, ami azt jelzi, hogy nem teljes felsorolás, viszont jellemző.

Mike36 2008.04.17. 21:15:23

szivem szerint most lemennék miskolcra, hogy aztán belefussak a csapatba, jó kis büntetőfeljelentést tenni
ja és persze arra bámészkodna pár ügyvéd is

Mike36 2008.04.17. 21:19:18

milyen okos, 720-ból már tellik statisztáka, az már egyzser biztso

InStone 2008.04.17. 23:19:14

Habár a helyesírás nem erősséged, javaslom ne reklámozd, hogy bosszúhadjáratra készülsz.
Inkább tartsd be a törvényeket, jogszabályokat, és akkor nem kell a kellemetlen helyzetek miatt aggódnod.

pina_csaba · http://octagon.blog.hu/ 2008.04.18. 14:25:09

Eddig azt hittem, h csak pletyka, de egyszre valószínűbb, hogy Aba Botond Miskócra disszidált.
Anno évekig utaztam DKV-vel, de ott nem találkoztam ilyen tajparasztokkal. Viszont volt egy buszsofőr, aki mintha mindig etapon lenne, úgy nyomta neki. Kanyarban úgy betette a csuklós buszt, hogy pattogott a hátulja. Ott hallottam először imádkozást a buszon.
Ej, régi szép idők, kíváncsi vok Colin nyomja-e még az ipart.

málészájú tévésztár 2008.04.18. 15:08:57

Kedves Sky!

Ha az általad leírtak a valóságban is így történtek, akkor részvétem. Viszont ha kicsit kozmetikáztál a történeten, legközelebb majd jobban meggondolod, hogy a zsebpénzed (diákhiteled?) sörre, vagy vonaljegyre költöd!

-----------------------


A kommenteket egyébként nem olvastam végig, de ellenére szeretnék hozzászólni a témához. Néhány hónappal ezelőttig ugyanis én is napi rendszerességgel tömegközlekedtem Miskolcon.

Sokszor botlottam ellenőrökbe, de mivel a dolgaim mindig rendben voltak, soha semmi gondom nem volt velük. Vagy talán csak szerencsém volt, nem tudom. Mert ami itt (ti. az egyes webes fórumokon) folyik, lassan kezdem elhinni, hogy az ellenőrök már azért is elkalapálnak, ha "nincs rajtad sapka". Az pedig, hogy van-e jegyed, a kutyát nem érdekli. (amúgy meg persze, hogy van, mert magyarországon mindenki jeggyel-bérlettel utazik. törvényeket tiszteli, meg adót befizeti. >sóhaj

málészájú tévésztár 2008.04.18. 15:11:23


Magam sem értem, de újabban akkora divat lett az ellenőröket szidni, és okolni mindenért (a pesti helyzetet nem kívánom most ebbe belekeverni, a téma szigorúan Miskolc)


Miskolci utazásaim alatt össze nem tudnám számolni, hányszor láttam olyan kis pökhendi mitugrászokat, akiket legszivesebben levágtam volna a járműről. Jön az ellenőr, és köszön. Nem személyenként mindenkinek, de 3-4 méterenként jó napot kíván. Teszi ezt hangosan, érthetően, és udvariasan! Aztán kéri a jegyeket és a bérleteket. Erre a kis mocskok belenyomják az arcába és fél másodperc alatt elhúzzák az orra előtt (vagy az ellenkezője: méterekről hadonásznak vele). Mikor udvariasan megkér, hogy mutasd meg mégegyszer, mert ennyi idő alatt nem láthatta, még a gyerkőc van felháborodva. Jobb esetben nyögvenyelősen újból megmutatja, rosszabb esetben még néhány trágár szót is fűz mellé.
De olyanhoz is volt szerencsém, hogy a delikvens az indulás után lyukasztott, és mikor az ellenőrök ezt szóvátették, jött a pökhendiség, személyiségi jogokra való hivatkozás, és a perrel való fenyegetőzés. És noha én már rég elküldtem volna a jó édes anyjába az illetőt, az ellenőrök minden alkalommal (ti. aminek szem ill. fültanúja voltam) végigjátszották a játékot. Azt, amiben már kevésbé udvariasan, de NEM trágárul, vagy erőszakosan próbálták a jogosan járó bírságot behajtani.

málészájú tévésztár 2008.04.18. 15:13:24


(és biztosan ismeritek azt a játékot, ami leginkább fel tudja cseszni az ellenőröket. Kéri a jegyedet, benyögöd, hogy nincs. Leszálltok, és elkezdődik az adok-kapok. Próbálja kiszedni belőled az adataidat, próbál megfélemlíteni. Te meg cukkolod, ahol éred. Aztán mikor majdnem elszakad nála a cérna, előveszed a farzsebből a jegyet/bérletet, és röhögve az arcába tolod. Többször találkoztam ilyennel is, és undorító dolognak tartom az ilyen ráérős-szivatást.)

Nem zárom ki, hogy az eredeti levél írójának igaza van. Mindenesetre rettenetesen elszomorítónak tartom, hogy az előző post kommentjei között tömegével vannak olyanok (CSAK olyanok), akik hőbörögnek orrba-szájba, de meg sem fordul a fejükben, hogy mi van akkor, ha a történtek biza nem úgy zajlottak ahogyan.

És még valami: ha tisztában vagy a jogaiddal, és már egy szimpla köszönésre azzal válaszolsz, hogy orrhangon bömbölöd az "engem korlátoztak a személyiségi jogaimban" örökzöldet, akkor Kedves Utazó megkérnélek valamire. Legalább ennyire ismerd, és TEGYÉL ELEGET a kötelezettségeidnek is! Ha pedig nem vagy hajlandó az előírások szerint játszani (megvenni a jegyet-bérletet), ne játszd el a hősi halált, ha más sem tartja be a szabályokat veled szemben!


...és még mielőtt megvádolna valaki, csak szólok, hogy nem vagyok ellenőr, ellenőrbérenc, és ilyen munkakörben dolgozó ismerősöm sincs. Viszont rohadtul elegem van már belőle, hogy ÁLTALÁBAN (ha nem is mindig) olyanok sírnak-rínak, akiknek előbb szimplán gondolkodniuk kellett volna.

THLM 2008.04.18. 16:24:25

Tisztelt málészájú tévésztár,

Mivel egy évben háromszor, maximum négyszer fordulok meg Miskolcon, így nyugodt szívvel írtam meg ezt a posztot, figyelmeztetésképpen a pályaudvar felé közlekedőknek. Egyébként dolgozó ember vagyok, fizetésből élek, és hála az égnek nem olyan munkát végzek, amit 100 emberből 98 el tud végezni. Igazad van, az utazó közönség körében is megtalálhatóak az általad említett hőbörgő, orrhangon beszélő egyének, nem is mondta senki, hogy nem. Ők viszont nem fognak a Tékozló Homárra írni... :) A véleményed valószínűleg azon a ponton fog megváltozni, mint az enyém: Jön az Igazak Társasága, Akik Soha Sem Hazudnak, és zsebreteszik a jegyedet. Innentől már kényszerpályán mozogsz, ha egyedül utazol egy majdnem üres villamoson... Megoldás: taxi.

Pasq 2008.04.18. 20:37:15

"indulás után lyukasztott"

jaj, szegeny ellenor bacsi nem tudta mar megbuntetni. lyukasztott, kesz, lepj tul rajta. ne szoljal be. te vagy a bunko..

pozsonyban nem lehet lyukasztani ha ellonor van a villamoson, es a villamos elindult. mindenre lenne megoldas, ha valaki meg akarna oldani. de magyarorszagnak nincs szuksege a demokraciara..

oiduft 2008.04.18. 20:52:09

Miskolcon még élnek emberek. Én is annak tartom magam, köszönöm a tisztelt kommentelő megalázó megjegyzését az ország keleti felén élő emberekről. És hogy sikeresek-e? Inkább vagyok kevésbé sikeres, mint bunkó.

A poszthoz: Miskolcon sok az ellenőr, különösen a villamoson, ez nem tegnap óta van így. 7 éve utazom villamossal, ez idő alatt naponta-kétnaponta találkoztam ellenőrrel, de soha nem volt rájuk panaszom. Köszönnek, udvariasan kérik a jegyet-bérletet, utóbbit ki sem veszik az ember kezéből, csak alaposan megnézik. Csapatostul azért járnak, mert egyedül vagy esetleg párosan nem sokat tehetnek egy nyegle kamaszbandával vagy egy hangoskodó családdal, esetleg részeg emberrel szemben. Rendőr meg azért van ott, hogy igazoltasson, mert ezt az ellenőr nem teheti meg. És azért bizonyos megállóhelyeken csoportosulnak, mert azok közelében élnek azok a honfitársaink, akik az átlagnál jóval gyakrabban póbálnak meg jegy nélkül utazni.

És úgy vélem, jól teszik, hogy ilyen szigorúan ellenőriznek. Túl sokan vannak, akik ingyen próbálják meg használni a tömegközlekedést, és eszükbe sem jut, hogy ezzel tulajdonképpen lopnak. Nemrég egy háromtagú, nem cigány (!) család utazott mellettem a villamoson. A kisfiú izgatottan szorongatta a kezében a jegyet, és mindenáron ki akarta lyukasztani, de az apa nem hagyta, mert ő már "okosabb": elég akkor lyukasztani, ha jön az ellenőr... Rémes. Ez a gyerek is úgy fog felnőni, hogy minden 'jár' neki, de semmiért nem kell fizetnie. :-(

Nem mondom, hogy nem történt meg a posztíróval, amit megírt. De nekem más tapasztalataim vannak a miskolci ellenőrökről. Még akkor sem bántak bunkó módon velem, amikor munkába állásomkor megszokásból, véletlenül diákbérletet vettem, pedig már nem volt érvényes diákigazolványom.

Persze, nem vagyok sikeres ember, mert nem vettem érvényesítő matricát a feketepiacon, ugye... :-(

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.04.19. 00:21:30

Én sem találkoztam bunkó ellenőrökkel - vagy igen, de nem emlékszem rá, tehát olyan vészes mégsem lehetett az eset -, pedig több mint 20 éve BKV-zom. De azért vegyük észre, hogy én az év 365 napjából kb. 300-on a nap 24 órájából kb. 2-t töltök tömegközlekedési eszközön és, ugye, nem utazom végig az összes létező járatot sem. Röviden: az én tapasztalatom - és mindenki másé - annyira kicsi rész az egészből, hogy nem reprezentatív minta. Igen, igen, azé sem, akit - ha elhisszük: - ocsmány, és talán törvénytelen módon megszívattak az ellenőrök.

Viszont egy normális országban egy normális cégnél elvileg nem volna eltűrhető, hogy akár csak egy ügyfél is szívjon. Ha igen, annak kirúgások, sorozatos megismétlődés esetén hosszú perek, súlyos bírságok, esetleg a cég bezárása lennének az eredményei. De hát, ugye, a "következmény-nélküliség" lehetne országunk egyik mottója...

Ahogy írtam, olyan módszer kellene, amelynél egyértelmű, ki hibázott: az utas vagy az ellenőr, ne legyen utólag ez a hülye herce-hurca, amikor egyik sem tudja bizonyítani az igazát (illetve, ugye, a lényeget tekintve maximum az egyiknek lehet igaza). Jó irány volna a rendőr alkalmazása, ha nem félhetnénk joggal a rendőri korrupciótól (mint ahogy az megjelenik ebben a sztoriban is). Amit Pasq ír, viszont okos dolog, mert elveszi a korrupció lehetőségét: gép dönt, egyik irányból sem lehet manipulálni. Na, ilyen kéne még több.

őszintén szólva, én továbbra is elhiszem, hogy a sztori megtörtént. Ha nem pontosan így, de lényegében így.

hardrock 2008.04.19. 22:16:07

nem tudom, miskolcon hogy van, bp-en elég mosolyogva továbbmenni, ha az ember 2 m és 130 kg fölött van :) de érdekes, múltkor elmentem bringázni pénz nélkül, kidurrant az első kerék, fölültem a vilingerre, hogy hazajussak, és amikor jött az ellenőr, és problémázni kezdett, elég volt neki mosolyogva megmutatni a laffogó első gumit, és vette a lapot :)

InStone 2008.04.21. 21:52:38

Miskolcon pont ez a lényeg, hogy az sem sétál el, aki 2m, és 130kg, és az sem aki népes családdal utazik.
Aki hibázik, az fennakad a szűrőn. PONT

InStone 2008.04.21. 21:54:06

A bringa már alapból büntetés, ugyanis tilos szállítani tömegközlekedési eszközön, Miskolcon legalábbis.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.04.22. 01:19:52

A mostani bringák jó részén szárnyascsavar fogja a kerekeket. Szóval nem egy nagy vasziszdasz kiszedni az első kereket. Innentől két (bicikli)alkatrész van nálad, nem egy (egész) bicikli. A következő lépés beleférni az utasonként max. W darab, egyenként max. XxYxZ cm-es poggyász méretébe. ;-)

InStone 2008.04.23. 07:09:31

2db 40x50x80cm-es kézipoggyász.
SZVSZ nem férne bele.

A Tyne folyó déli partja 2008.04.23. 10:56:25

AGondolkodo 2008.04.16. 12:08:33
"beengedő kapuk lennének, ami piciny hazánkon kívül már mindenütt általános"

jó lenne, de nem így van. nem általános mindenütt. én itt csak Londonban láttam ilyet, Birminghamben a vasútállomáson ellenőrök állnak a kapu mellett, és kérik a jegyet be és kifelé, de csak napközben, ha este 10kor utazol, simán lóghatsz (de jön ellenőr a vonaton is - vagy nem. Durhamban szintén), Newcastle-ben csak felszáll az ember a vonatra, nincs is kapu, csak a vonaton jön az ellenőr. ha jön.
Észak-Angliában, Tyne and Wear megyében a metrón (ami hév inkább, csak így hívják) szintén ellenőrök jönnek, sehol nincs kapu (és kizárólag automatából tudsz jegyet venni, de csak bizonyos érméket fogad el, se papírpénzt, se kártyát, és az se mindegy neki,h. hány darab érmét dobsz be, ha túl sok, visszaszórja), és Berlinbe se volt kapuk az S-Bahnoknál, ott is ellenőrök jöttek. a buszra meg itt mindenhol (Londonon kívül) elöl kell felszállni, és megvenni a jegyet a sofőrtől, addig nem megyünk.

egyébként nekem egyszer egy ellenőr a teljesen szabályos, diákigazolvánnyal kombinált bérletet nem akart elfogadni, mert szerinte nem volt érvényesa diákom. az volt. azt mondta, bizonyítsam be,(de ne adiákommal), h. diák vagyok...mondtam neki, menjen be, és kérdezze meg az egyetemen...de nem lett belőle semmi.
máskor meg még gimiben,mikor otthonhagytam véletlenül a diákigazolványt, kértem a buszsofőrtől, aki két éven át mindennap látott, látta a diákigazolványt is, (meg a bérletet, még előző nap is...)egy diákjegyet, és nem akart adni, mert "nem tudom bizonyítani,h. diák vagyok...

A Tyne folyó déli partja 2008.04.23. 10:57:43

amúgy, mi az,h. "felszállás után". elvileg rögtön kell, nem? na de mi van, ha annyian vannak a buszon,h. oda se férek a lyukasztóhoz? (ezt pl. VEszprémben úgy oldották meg,h. szintén csak az első ajtón lehet felszállni. csak emiatt meg órákba telik, mire mindenki felszáll, lyukaszt.

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.04.26. 19:16:59

Mi is elsőajtózunk, a sofőr is árul jegyet.Ha meg nem tudsz azonnal lyukasztani és jön az ellenőr símán elmagyarázod a helyzetet és nem büntet, nem mer.Meg egyébként is van lehetőséged hogy az otthon felejtett bérletet később bemutasd.Ha így belegondolok nálunk valahogy normálisabbak az ellenőrök is.
Pesten szoktak inkább az arcomba mászni a faszkalapok úgy vizsgálgatják a jegyet mintha beduinok lennének és találtak volna egy marék rizst :D
A 80-as években rotringgal meg filctollal csináltam vonaljegyet, még az ellenőr is elfogadta csak nem szabadott fogdosni mert maszatolodott :D Meg nem volt hátoldala, azt elég gázos lett volna rajzolni :D Soha nem buktam le vele :D

hardrock 2008.04.29. 00:57:56

na ja, szárnyascsavar, de nem nálam :) tán 14-es csavarkulcsa nincs minden arrajáró nyikhajnak, hogy elkösse a kerekem, szóval nálam csavarok fogják szépen :) amúgy egyáltalán nem volt nálam pénz, tehát magamnak se a jegyre.

kakis 2008.05.04. 17:08:59

ááá...én miskolci vagyok, a kőbunkó agyú ellenőröket jobb elkerülni, ha van nálad bérlet, jagy, ha nincs:) ha meg a bőröd nem hófehér, mert szoliztál, akkor jobb, ha te is kést rántasz

miskolc legrosszab környékén van a sulim, ahol jobb csoportosan járni a nap minden sazkaszán, és az ott közlekedő buszok, villamosok mindig kifogják a legmarhább ellenőröket, meg álrendőröket

megkértem egy rendőrt, hogy mutasson valami igazolványt, eléggé bűzlött szegény, erre orrba vágott....tetszett, és ez a törénet is tetszett

bikafity 2008.05.07. 15:43:14

Időben kell jegyet lyukasztani.
Ha van jegyed vagy bérleted és érvényes is
nem csesztetnek az ellenőrök sehol a világon.
süti beállítások módosítása