Tékozló Homár

Re: Életveszélyes kábeleket árul az Obi, a Baumax és a Metro - Nem rossz a kábel, csak beltéri

2008.07.09. 14:09 | szily | komment

Ránk jár a rúd azzal a poszttal, amiben egy felháborodott vevő arról számol be, több barkácsáruházban és hipermarketben olyan hosszabbítót akartak neki eladni fűnyíráshoz, amit kültéren tilos használni, mivelhogy beltéri. És ez ugye életveszélybe is sodorhatja a felhasználót. Először is elrontottuk, és a Bauhaust is benne hagytuk a listában, pedig ott nem is kapni a kérdéses kábelt. Aztán dühös levelet kaptunk a forgalmazótól, amiben azt fájlalja Szily Attila kereskedelmi igazgató, hogy életveszélyesnek neveztük az árujukat. Válaszként megírtuk neki, hogy nem az árut neveztük önmagában életveszélyesnek, hanem azt, hogy fűnyíróhoz ajánlják több áruházban. Vagyis őket nem is érte kritika. Alant olvasható a teljes levelezés.


Szily Attila vagyok a düwi International Kft. kereskedelmi igazgatója.

A mai nap folyamán olvastam a Tékozló Homár című rovatukban Dr. Kelemen András „Életveszélyes kábeleket árul az Obi….” című írását.

Először is szeretném Önöket helyreigazításra kérni, ugyanis a Kelemen Úr által vásárolt termék NEM ÉLETVESZÉLYES!- a cím pánikkeltésre alkalmas csupán! A cím és alatta a cégünk logójával ellátott termékismertető, okot ad a vásárlók megtévesztésére, mely szerint cégünk életveszélyes terméket forgalmaz.- ezt ezennel határozottan visszautasítjuk. Remélem Kelemen Úr tisztában van azzal, hogy ha az alábbi valótlan cikke miatt, ha a cégünket forgalomkiesés éri, akkor több millió forintos kártérítésre tartunk igényt! Ezen felül, nem csak mi, hanem a megrágalmazott építési áruházak is jogosan léphetnek fel a forgalomkiesés miatt, a cikk felelőtlen írójával szemben!


A termék egyébként rendelkezik MEEI engedéllyel, mely engedély megléte elengedhetetlen a forgalomba hozatalhoz.

Kelemen Úr megállapításaihoz a következő észrevételeket fűzöm:

1.A Bauhaus áruházakban nem forgalmazzuk a fenti terméket!

2.A termék valóban beltéri használatra ajánlott, hiszen a kábel típusa H05VV F.

3.Kültéren az előírások szerint csak gumi szigeteléssel ellátott, dupla szigetelésű kábelt lehet használni pl: H 05 RN F vagy H 07 RR F , valamint a lengőaljzatnak és csatlakozónak gumiból kell készülnie, min. IP44-es védettséggel.

4.A terméken azért szerepel a Habverő képe -Kelemen Úr kedvence- hogy rámutassunk arra, hogy a hosszabbítóval háztartási,( max.:230V-os)termékeket használjunk és ne ipari gépeket 380V-on vagy felette.

5.A termék mint jeleztem, valóban nem használható kültéren , de minden vásárló a saját kertjében a saját felelőségére arra használja a hosszabbítót amire akarja.

6.Létezik mind a mi kínálatunkban, mind a barkács áruházakban kifejezetten kültéri hosszabbító, mely hosszabbító ára kb. a kétszerese, mint a kifogásolt PVC szigeteléses hosszabbítónak.

A vevők innentől kezdve szabad akaratuk és pénztárcájuk szerint döntik el, hogy óhajtanak-e „szabályosan” füvet nyírni vagy sem.

Végezetül még egyszer felhívom szíves figyelmüket, hogy tegyenek közzé helyesbítő cikket és reméljük, hogy a követelésünk jogi útra terelése ezzel elkerülhető.

Várom írásos válaszukat!

Üdvözlettel:

Szily Attila


attila.szily@duewi.hu

düwi International Kft.

*************************************************************

Kedves Szily úr,

ha jól veszem ki a leveléből, akkor valamit félreérthetett a postunkban. Ugyanis sem a post, sem a panaszos Kelemen András nem azt állította ebben a formában, hogy az Önök hosszabbítója abstart életveszélyes lenne, hanem hogy az életveszélyes, hogy kültéri hosszabítóként árulják több helyen. A levélben vagy a postban sehol sem szerepel arra való bármilyen utalás, hogy a kábel hibás, rossz lenne, csupán annyi - ami az igazság egyben - hogy ez egy beltéri termék. Amit azonban - és ehhez az Ön cégének az égvilágon semmi köze nincsen - az áruházakban fűnyíróhoz ajánlanak. Vagyis ha valaki "meg van támadva" itt, akkor az az áruház. Ön nyilván nem tehet arról, milyen módon árulják a terméket a kiskereskedők.

A Baushasos hibát tüstént javítjuk.

Tisztelettel:

Szily László
Tékozló Homár


**************************************************************

 

Kedves Szily Úr,

Köszönettel vettem levelét.

A cím azonban így is megtévesztő, hiszen akkor lehetett volna azt írni a címben, hogy az áruházak rosszul tájékoztatják a vásárlókat vagy egyéb más módon kellett volna megfogalmazni a cikk címét.

Ön is tisztában van vele, hogy milyen úton-módon keletkeznek a rémhírek és ráadásul milyen sebességgel!

A cikkük megjelenése után fél órával az összes érintett barkácsáruház beszerzője felháborodva telefonált , hogy mi életveszélyes termékeket árulunk. Ebből az következik, hogy nekik sem volt egyértelmű, -pedig a legtöbben egyetemet végzett emberek- hogy miről szól a cikk!

Képzelje el, hogy ebben az esetben mit szűrt le egy teljesen laikus, aki képtelen értelmezni még azt is amit a címkén található piktogramok jelentenek!(Egyébként azért alkalmazunk képeket, mert az analfabétáknak is tudniuk kell, hogy mire való vagy nem való a termék-ez nem vicc, ez előírás)

Ettől függetlenül kérjük Önöket a kérdéses cikk finomított/kijavított megjelentetésére és/vagy az én általam adott információk megjelentetésére, valamint kérem szó szerint leírni, hogy cégünk természetesen nem forgalmaz életveszélyes termékeket.

Tisztelettel:

Szily Attila

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kutya23 2008.07.09. 14:10:25

vazze, csak sokadik

Kutya23 2008.07.09. 14:13:03

Itt most mindenki Szily?

Póktalicska (törölt) 2008.07.09. 14:16:59

"Ebből az következik, hogy nekik sem volt egyértelmű, -pedig a legtöbben egyetemet végzett emberek- hogy miről szól a cikk!"

Hiába, no, nem mindegyik egyetemen tanítanak szövegértelmezést...

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.07.09. 14:17:43

Látjátok, hogyha a világ Szilykből állna, akkor mennyivel gördülékenyebben menne minden? Azért írtam, hogy mega disztroj, mert itt csak Szily rúghat labdába :D

Azt tartja a mondás, hogy könnyű Katát táncba vinni. Éppen ezért érthetetlen számomra, hogy Szily Katalin ebben a kérdésben miért nem kapcsolódott be a levelezésbe.

simon1 2008.07.09. 14:19:46

Azok az egyetemet végzett emberek, akik nem tudnak értelmezni egy magyar nyelvű cikket, keressék fel magyar tanárjaikat vagy adják vissza az érettségi bizonyítványukat (már, ha azt Magyarországon szerezték.)

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.07.09. 14:20:09

Közben rájöttem, hogy miért nem akart Kata beleszólni. Mert ő i-s. Azért küldtem neki egy levelet, hogy kukkantson már ide a laptopjáról elnöklés közben. A büfé amúgy is drága.

jesszumpepi (törölt) 2008.07.09. 14:22:21

popej!
Kit keressenek fel?
Magyar tanáraikat,vagy magyartanáraikat?
Mert nem ugyanaz.

jesszumpepi (törölt) 2008.07.09. 14:23:51

Az érettségi bizonyítványt meg soha nem kérik egy egyetemet végzett embertől.

Póktalicska (törölt) 2008.07.09. 14:24:29

Mellesleg a Düwinél biztos tisztában vannak azzal, hogy kültéri felhasználásra viszik ezeket a szarokat, mint a cukrot. Vannak düwis területi képviselők, akik szépen hírét vihetnék az áruházakba, hogy kérem szépen, ezt a terméket nehogy el tessenek adni kültéri használatra. De neeeeem, hiszen hülyék lennének rontani a saját bizniszüket.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.07.09. 14:24:35

Valószínűleg Szili Katalin keze lehet abban, hogy a poszt kétszer van fenn a Homáron.

jesszumpepi (törölt) 2008.07.09. 14:25:01

szily!
Bolond maga,hogy mindent kétszer rak ki,kétszer rak ki?

simon1 2008.07.09. 14:25:45

Legalább a magyar tanáraikat, de az sem baj, ha a magyartanáraikat keresik fel. (Jogos az észrevétel, de én is olyan egyetemre jártam, ahol nem tanítanak magyart az anyanyelvű hallgatóknak.)

BékiPeti · http://kiberloves.blogspot.com 2008.07.09. 14:25:52

Ez a kedvencem:
"A termék valóban beltéri használatra ajánlott, hiszen a kábel típusa H05VV F."

Hogy is jön ki a "H05VV F."-ből, hogy "beltéri használatra ajánlott"?

simon1 2008.07.09. 14:28:19

Azért az érettségit írtam, mert bizonyos felsőoktatási intézményekben már nem tanítanak magyart, így az érettségi vizsga volt az utolsó magyarból. (ettől még az pl. Amperhez érthet egy villanymérnök, ha abból van diplomája)

s0larian 2008.07.09. 14:29:51

380V egy 3eres egyfázisú vezetéken? Mezei dugvillákkal? Azt mégis hogy?

jesszumpepi (törölt) 2008.07.09. 14:33:55

Próbáld ki,hogy vissza lehet-e adni az érettségit!Sok sikert :-)

Zorro2007 2008.07.09. 14:34:18

Azert megneznem, hogyan hasznalja valaki az ilyen hosszabbitot 380ra...

Mas:
Ez megint egy tipikus magyar tortenet, a nagyker eladott egy termeket, a kisker masra hasznalja, aztan mindenki mossa a kezeit, ha meg veletlenul megutne valakit az aram a funyiras kozben, mindenki mutogatna a kis fa emblemara...

É2I 2008.07.09. 14:36:00

Ez az egyetem végzés nekem is gyanus. Mennyi is most az ecserin a diploma?

De ez se gyenge:

"4.A terméken azért szerepel a Habverő képe -Kelemen Úr kedvence- hogy rámutassunk arra, hogy a hosszabbítóval háztartási,( max.:230V-os)termékeket használjunk és ne ipari gépeket 380V-on vagy felette."

Tudják ám az egyetemet végzettek, hogy natúr módon megy a 230V-os kábelen 380V (legyen inkább 400V, ha már 230V)... Bár minden csatlakoztatási nehézséget át lehet hidalni....
Jah és attól még lehet ipari termék valami, 230V-al űzemel, sőt akár üzemelhet 12-5-3V-ról is. Csak már ha ez kimaradt a magyaróráról.

staropramen 2008.07.09. 14:36:47

Sztem először Moldova Gy. használta a "bőrpapír" kifejezést. papír amivel mented a bőröd.
Pontosan tudják h. a hosszabbítót fűnyíróhoz veszik, de ők azzal,hogy rátették a beltéri piktogramot, már fedezték magukat.
a H05WF pedig azt jelenti, hogy ellenséges tengeralattjárót észlelnek a radarok a ráckevei strand kismedencéjében.

liven 2008.07.09. 14:37:38

A H05WF-ből egyedűl a dupla v-t értem. Tehát lehet budiba is használni! (Vigyázat nem a kinti pottyantósba!)
Az meg teljesen logikus, hogy 50 m-es hosszabbítokat árulnak beltérre, mert ha például a másodikon akarsz borotválkozni (villanyborotvával)és csak a pincében van áram... (az elektromos sünriasztóról meg ne is beszéljek). Ja, utolsó!

Zorro2007 2008.07.09. 14:37:55


Mig el nem felejtem, nem ertem a ker. igazgato frocsogeset a karteritesrol...inkabb koszonje meg, mert valaki figyelmeztette, hogy a kabeleit nem rendeltetes szeru hasznalatra kinaljak...gondolom felvette az adott vegekkel a kapcsolatot es kerte rakjak at a hosszabbitokat az aruhaz masik reszlegebe...gondolom en...nem kell itt frocsogni kedves ker. igazgato, ilyen egszeru (lenne) az egesz

É2I 2008.07.09. 14:37:56

Kell nekem hosszút kommentezni, megelőztetek :D

simon1 2008.07.09. 14:39:30

Mellesleg, lehet, hogy nem lenne hülyeség oda is írni, hogy mire gondoltak a képrejtvénynél az olvasnitudók kedvéért.

Póktalicska (törölt) 2008.07.09. 14:39:50

Szerintem ezek a marketinges fazonok mind szarjanak sünt. Szigorúan szvsz.

É2I 2008.07.09. 14:43:01

Egyébként meg sokan most tudták meg, mi a lófax az piktogramm a zacsekon ;)
(Ez elsősorban a diplomás fűnyíróknak segíthet.)

staropramen 2008.07.09. 14:46:14

Figyu nekem kertész diplomám is van de ezt a képregényt meg sem próbáltam értelmezni

SylverRat 2008.07.09. 14:47:41

ez a bug, vagy a másik? :o)

simon1 2008.07.09. 14:50:29

Ez a képregény csak azért van, hogy baj esetén ne legyenek felelősek. Véletlenül sem azért, hogy esetleg elkerüljük a bajt. Mert én -bár lehet, hogy az analfabéták közül többen is- meglehetősen járatlan vagyok az érintésvédelmi szabványokban. (Ez egy kicsit olyan, mint, hogy a törvények nem ismerete nem mentesít, kíváncsi lennék a BTK. piktogrammos kiadására.)

SylverRat 2008.07.09. 14:50:56

te várjál, most öcséddel/bátyáddal/rokonoddal leveleztél ilyen szépen? o_O

É2I 2008.07.09. 14:55:22

Háromfázisú fűnyírót meg tologassanak a nemzetközi kereskedelmi igazgatók.

# SylverRat

Én is gondoltam, hogy beküldöm a homárnak, legalább már lenne egy igazi homáros hír ;P

staropramen 2008.07.09. 14:57:46

Popej
A ráckevei strandon vasárnap délelött10-kor a helyi színjátszókör előadja vidám, dalos formában a BTK-t, jövő héten a PTK-t.Esőnap a következő hétfő

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.07.09. 15:03:53

és a metro meg a többi mit szól mindehhez?

torma99 2008.07.09. 15:05:08

Diplomás vagyok nekem leesett az, h az áruházak a hunyók. A ker. igazgató gondolom a beszerzőket nem fenyegette meg perrel... Szily család szép, kis család, ha már emilben intézik az ilyen ügyeket, lehetett volna este vacsora közben is...:DDDD

elwood 2008.07.09. 15:07:48

Csodálkoznék ha az ig. úr megtudva, hogy termékeit aljasul fűnyírókhoz ajánlják, azonnal körbetelfonálna a barkácsáruházakban, hogy nehogy.

Hozzá is teszi, hogy saját felelősségére mindenki úgyis. Gratula.

Én persze okosan csak beltérben használom, hiszen a konyhám 49m széles és a múltkor alig tudtam habot verni a kábel nélkül.

Secnir 2008.07.09. 15:11:35

"1.A Bauhaus áruházakban nem forgalmazzuk a fenti terméket!

2.A termék valóban beltéri használatra ajánlott, hiszen a kábel típusa H05VV F."

Nálunk nincs ilyen! És beltéri használatra áruljuk!

"A cikkük megjelenése után fél órával az összes érintett barkácsáruház beszerzője felháborodva telefonált , hogy mi életveszélyes termékeket árulunk."

szóval nem dolgoznak, hanem internetezgetnek...

"az összes érintett barkácsáruház beszerzője [...] pedig a legtöbben egyetemet végzett emberek"

no comment :)

"valamint kérem szó szerint leírni, hogy cégünk természetesen nem forgalmaz életveszélyes termékeket."

tehát nem forgalmaznak pl. láncfűrészt, kétkezes fúrógépet, kaszát, kést....

Lófő (törölt) 2008.07.09. 15:13:34

nem kell mindent 2szer leírni
nem kell mindent 2szer leírni

euAgWzgmmtq7K 2008.07.09. 15:18:42

na, én már biztos nem veszek általuk forgalmazott kábelt, ilyen fennhéjázó, nagyképű levél után. vásárlói észrevétel? majd jól bepereljük. kádár rendszer, vazzeg

Nick-son 2008.07.09. 15:20:42

Maximálisan igaza van a panaszosnak ebben az esetben.

Jó hogy nem olyan címmel írtátok meg a sztorit, hogy a barkácsáruházak halomra gyilkolják a vásárlókat.

sg (törölt) · http://soccergirl-sgblog.blogspot.com 2008.07.09. 15:21:11

"Ebből az következik, hogy nekik sem volt egyértelmű, -pedig a legtöbben egyetemet végzett emberek- hogy miről szól a cikk!
Képzelje el, hogy ebben az esetben mit szűrt le egy teljesen laikus..."

Nekem is van diplomám, de nem H05VV F kábelekből, tehát hiába az egyetem, laikus (azaz hozzá nem értő személy) vagyok. Szily úrnak nemcsak a szövegértelmezéssel, a fogalmazással is vannak vannak gondjai.

GuMiSZu 2008.07.09. 15:21:47

simán lehet 380at adni a kábelnek :) az egyik villára rárakol 1 fázist a másikra egy másikat, a földelés meg a null... és voilá... az megint más, hogy ha ebe beledugol valamit mi fog történni :D

mee ugye szegény fázis el van tolodva 120fokkal... de nem biztos régen volt...

Secnir 2008.07.09. 15:22:29

"A vevők innentől kezdve [...] döntik el, hogy óhajtanak-e „szabályosan” füvet nyírni vagy sem."

szabálytalan fűnyírás esetén komoly veszélyben vannak a tetőcserepek, és az alacsonyabban szálló madarak. Ebben az esetben a rendőrség akár 30.000 forintra is büntethet.

"1.A Bauhaus áruházakban nem forgalmazzuk a fenti terméket!"
"4.A terméken azért szerepel a Habverő képe [...] hogy rámutassunk arra, "

tehát nem ti áruljátok továbbra sem

továbbá
"termékismertető, okot" nincs vessző
"forgalmaz.-" nincs pont
"miatt, ha a cégünket" nincs vessző ha
"gumi szigeteléssel" egybeírandó
"felelőségére" felelősségére
"hosszabbítót amire" vessző hiány
"barkács áruházakban" egybeírandó
egy magyar nyelvantanár ezért simán nem engedi el érettségire a 18 éves nebulót. értem, miért csak a beszerzőknek van egyetemi diplomája....

facsipesz 2008.07.09. 15:25:04

Ez az egyetem valami igazán különleges valami lehet, ami univerzális tudás ad, sőt. Najó, mégsem.

De milyen okosok lehettek már azok a vezetők. Gondolom, megnézték a címét, aztán látták, hogy Düwi meg a saját boltjukat, és már ugrottak is az okosok. Na pontosan ezért árulják a fűnyíróhoz ezt ezek az "egyemisták", mert sem szöveget, sem képeket nem tudnak értelmezni:)

euAgWzgmmtq7K 2008.07.09. 15:25:32

400/230 V ha már az úr diplomás ember, és szabványokat emleget.

Boyo 2008.07.09. 15:33:15

Tök jó, hogy ennyi diplomás ember és magyar nyelvtanár van ebben az országban.

Amici 2008.07.09. 15:38:03

Szerintem sokkal plasztikusabb lenne, ha a habverő helyett egy laptop lenne az ikonon, mert így még palkovicsné is megértené, hogy beltéri hosszabbítót csak a ráckevei strandon használunk ajándék laptop (380 V!!!!) üzemeltetésére. Osztjónapot

jesszumpepi (törölt) 2008.07.09. 15:42:59

Boyo!
Egy magyar nyelvtanár bármilyen idegen nyelvet taníthat,például svédet,portugált,szuahélit :-)
A magyartanár tanítja a magyar nyelvtant és irodalmat,aminek része a szövegértés is.
Vigyázat!Az elnevezés becsapós,mert világirodalmat is tanít.

Sloow 2008.07.09. 15:55:45

"Remélem Kelemen Úr tisztában van azzal, hogy ha az alábbi valótlan cikke miatt, ha a cégünket forgalomkiesés éri, akkor több millió forintos kártérítésre tartunk igényt!"

hogyne...

mert egy cikknek a címéből ki kell, hogy derüljön minden, mi?
elolvasni? értelmezni ezt a nagggyon nagyon durva szaknyelven írodott Dr Kelemen cikket nem kell! nem is lehet, mondá' az Szily úr?

így azért lesz mit perelni mindenkinek, elég egy átlagos napilap, vagy netújság címeit összeszedni...

kissé elszállás van ott egyikSzily úr, nem?

Kiszka2k0 2008.07.09. 15:59:45

Secnir! Kihagytad talán a legszembetűnőbb hibát: "Kedves Szily úr, ..." --> A megszólítások után ugye felkiáltójelet tesz a magyar és nem vesszőt, ahogyan az angolban :)

Boyo 2008.07.09. 16:03:00

Szerintem, azért nem árt, hogyha a cím fedi a történetet.

"Életveszélyes kábeleket...", mert ugye a kábel, áruházon belüli elhelyezésével volt a probléma, nem pedig a kábellel.

avatartalan 2008.07.09. 16:22:18

szily-szily...miez wazzze,testvérháború? :-)))

umts 2008.07.09. 16:25:13

Nem hazudtak az eladók és nem is vezettek senkit sem félre! Vannak emberek akik a konyhában a habverő mellett füvet termesztenek! Ez itt a megoldás...

Magam_a_Mondomét! 2008.07.09. 16:29:44

Nem értem, ha van ilyen logikus és értelmezhető magyarázat, akkor az miért nincs feltüntetve a zacskón és / vagy a kábel mellé adott használti utasításon, termékismertetőn.
És miért nem tudnak erről az áruházak!
Kedves magyarázkodó Attila!
Remélem tudja, hogy amennyiben az Ön által leírt dolgok igazak és ismertető mégsincs, Ön és a cége mekkora forgalomkiesést okozhatna saját magának?

Hivatkozva : " A cím és alatta a cégünk logójával ellátott termékismertető, okot ad a vásárlók megtévesztésére, mely szerint cégünk életveszélyes terméket forgalmaz.- ezt ezennel határozottan visszautasítjuk. Remélem Kelemen Úr tisztában van azzal, hogy ha az alábbi valótlan cikke miatt, ha a cégünket forgalomkiesés éri, akkor több millió forintos kártérítésre tartunk igényt! Ezen felül, nem csak mi, hanem a megrágalmazott építési áruházak is jogosan léphetnek fel a forgalomkiesés miatt, a cikk felelőtlen írójával szemben!"

Magam_a_Mondomét! 2008.07.09. 16:31:04

Jah... bocs... lefelejtettem a SÜN-re való utalást!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.07.09. 16:33:23

Javaslom a cím alábbi formában történő megváltoztatását:
"Olyan életveszélyes kábeleket árul az Obi, Baumax és a Metro amit a Bauhaus nem továbbá ezek a kábelek nem rosszak, csak elhelyezésükben egy tipikusan kültéri használató eszköz (fűnyíró) mellett is fellelhetőek, holott anyagában illetve csatlakozásában kizárólag beltéri használatra szánta a gyártó mint pl. a habverő, de persze ennek ellenére a Kedves vásárló olyan vezetéket használ amilyet csak szeretne."

Mellesleg: a barkácsáruházak árulnak olykor ütvefúrót és rágógumit is. A vásárló dönti el, üzemszerűen melyiket teszi a szájába.

Chrom 2008.07.09. 16:34:50

Hát...én a post megjelenésekor hangot adtam annak, hogy kissé bulváros a cikk...na erre tessék...
Azért látszik a düwi-s fickó is indulatból írta a levelét. Mondjuk ennél aljább már csak szily válasza...de hát így jár aki gondolkodás nélkül mindent kib*szarint a netre.
Jelzem, jó lenne a Homárnak valami új név, mert ami mostanában Homárnak neveztetik, az jogutódja sem lehetne az eredetinek. Bulvár és aki bulvárban utazik sikeres lehet-e? Lehet, csak kérdés mennyire hiteles...
Most lehet anyázni, hogy minek írok ide, de ez is egy vélemény. A Homár is egy fogyasztási cikk.

idealista 2008.07.09. 16:39:18

Rögtön beszartak a kis korrupt köcsögök, mindkét oldalról, hogy még a végén valaki a fejükre koppint és vége lesz a jó világnak.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.07.09. 16:39:58

Csak a lámák nem olvassák el a tájékoztató címkét/manualt/szavatossági időt/összetételt. Ész nélkül dobálni bele a bevásárlókocsiba a dolgokat, arra bezzeg van esze :D

janosski 2008.07.09. 16:55:39

most végre rábaszott a homár arra, hogy ilyen nevetséges hatásvadász címekkel rakja ki a posztjait. a kereskedelmi igazgatónak rohadtul igaza van (bár a magyar virtus megvan, mert jól tudja, hogy a termékeit szabálytalanul árulják), szilyék meg csak magyarázzák a bizonyítványt. hehe

mellesleg én is pont ilyen 30m-es kábelt vettem, mire másra, fűnyírózni.

Shagrath 2008.07.09. 17:22:40

ezt a családi beszélgetést nem lehetett volna otthon?! Mindenképp netre kell tenni?! :-)

4TUN3 2008.07.09. 17:24:34

Apám, ekkora bumburnyákot:

...felhivom szíves figyelmüket, hogy tegyenek közzé helyesbítő cikket...

Te lenni magyar? Vagy csak egyetemet végeztél, mint a barkácsáruházak beszerzöi?
Segítek neked, mint a termék importörének / nagykereskedelmi forgalmazójának hogyan kellene ilyen esetben eljárni. Itt a levél, szabadon felhasználhatod:

Címzett: minden kiskereskedelmi üzletlánc, akiknek ebböl a cuccból szállítottunk.
Tárgy: H05VV F típusú elektromos hosszabító kábel javasolt felhasználási területei
Szöveg:
Tisztelt Partnerünk,
munkaidöben a Tékozló Homárt olvasgatva jutott tudomáunkra, hogy a fenti terméket néhány laikusnak számító fogyasztó - valószínüsíthetöen a termék kínálásának félreérthetö volta miatt, mivel azt a leírás szerint fünyírók mellé tették ki az eladótérben - kültéri alkalmazásra szánva vásárolta meg, majd késöbb a csomagoláson feltüntetett piktogramoknak köszönhetöen észlelte, hogy a termék a kívánt célnak nem felel meg és ezt nyilvánosan kifogásolta.
Részben az elöbbiek miatt, de elsösorban azért, mert a Düwi International Kft. elkötelezetten és a jogszabályokon túlmenöen is kiáll a fogyasztók teljeskörü tájékoztatása mellett, felkérjük Tisztelt Partnereinket arra, hogy a kérdéses termékeket a kültéri használatra szánt hosszabítóktól egyértelmüen elkülönítve, 'Kizárólag beltéri használatra!' figyelmeztetéssel ellátva helyezzék el áruházaikban, ezzel elejét véve az esetlegesen bekövetkezö áramütéses baleseteknek, melyek az általunk nagyra becsült fogyasztók számát ritkítanák, ezzel tulajdonképpen csökkentve a jövöbeni vásárlások mértékét.
Ugyanitt jelezzük, hogy kültérre, fünyíróhoz, stb. a H 05 RN F vagy H 07 RR F típusjelü termékünk használható, kérjük ezen ajánlásunkat a Vevök felé továbbítsák. (Mellékesen, magunk közt szólva, ez drágább is, tehát nagyobb haszna lesz rajta mindkettönknek, hehe.)
Tisztelettel:

Szily Attila
egyetemet végzett (tehát ért a marketinghez, PR-hoz és a fogyasztóvédelmi kérdésekben is jártas) kereskedelmi igazgató

Világos, öcsisajt?
Holnap megyek és leauditálom a minöségirányítási- és üzletviteli rendszereiteket, kifejezett figyelmet fordítva a reklamációkezelésre és a vevöi elégedettség fokozását célzó intézkedésekre és stratégiára.

cso zsi 2008.07.09. 17:37:16

" janosski 2008.07.09. 16:55:39
mellesleg én is pont ilyen 30m-es kábelt vettem, mire másra, fűnyírózni."

Vagyis életveszélyesen használod.
A gyártó beltéri használatú kábelen megtévesztően alkalmazza az élénk, narancssárga színt, elhitetve a néppel, hogy az bizony fűbe való.
A vezeték keresztmetszete is vicc, tényleg csak egy habverőt szabad róla üzemeltetni.
A gumírozott kábeleket "ipari" célokra használjuk. Fűnyíráshoz, épületfelújításnál távoli csatlakozóról biztosítható áramellátáshoz: világítás, és fúró-, vésőgép, netán takarítógép.

Ami nagyon tetszik:
"4.A terméken azért szerepel a Habverő képe -Kelemen Úr kedvence- hogy rámutassunk arra, hogy a hosszabbítóval háztartási,( max.:230V-os)termékeket használjunk és ne ipari gépeket 380V-on vagy felette."
A tisztelt gyártó tudhatná, hogy:
1. a 380V az hosszú évek óta 400V (amióta a kettőhúsz is 230)
2. a háromnyócvanasnak teljesen más csatlakozója, érintkezőkiosztása van, mint a 230V-s gépeknek, nem vesz az ember számára használhatatlan terméket.
Azaz mégis.
Elmegy a nagyáruházba, mert Keravill híján ott veszi meg a kínai sz@rt, bármilyen "márkanév" van ráírva.
A cégnek vannak jó termékei, és vannak "egyszer használatosak" is.
Ez utóbbi arra való, hogy megveszi az ember, és egy óra mérgelődés után kidobja.

punpa 2008.07.09. 17:41:08

Malkovich, Malkovich, Malkovich

maccar 2008.07.09. 17:44:58

Ezt otthon is lerendezhette volna egymás között a Szily házaspár.

Sati 2008.07.09. 18:10:49

A cikkük megjelenése után fél órával az összes érintett barkácsáruház beszerzője felháborodva telefonált , hogy mi életveszélyes termékeket árulunk."

Látod Homár barátunk! ennyire híres vagy! Az áruházak illetékes szakemberei non-stop lógnak a blogon, nehogy lemaradjanak valamiről, és mindig friss infóval rendelkezzenek.
Lehet, hogy majd a bkv-nál is ül valaki , akinek a dolga a Homár figyelése!
De, ha így haladunk a ráckevei strandon már tuti működik ez....meg a tecsóban is, meg meg meg....

eldiablomismo 2008.07.09. 18:22:31

Ómájgád, hát tényleg ennyire hülyék vagytok???? O.o

jesszumpepi (törölt) 2008.07.09. 18:30:32

Ha átnézel a szovicc.blog.hu-ra,rá fogsz jönni,hogy a hülyeség nem itt kezdődik.

Boyo 2008.07.09. 18:51:00

Szerintem a cím, akkor sem fedi a valóságot, plussz még ellentmondás is van benne: "Életveszélyes kábeleket árul az OBI, a Baumax és a Metro - Nem rossz a kábel csak beltéri"

Kérdem én, most akkor életveszélyes?
Vagy csak nem rossz illetve nem rossz beltéri?

Az ilyen címek kellenek a Homárnak, gondoljunk csak bele milyen unalmas lenne, ha csak az lett volna cikknek a címe:

Logisztikai problémák adódtak a magyarországi barkácsáruházban.

É2I 2008.07.09. 19:04:53

#GuMiSZu

Ezt írtam én is, megoldható. De a hatás kedvéért nem kell rákötnöd a földelést, két fázis között ott a 400 Voltocska. A fűnyírón a hatás garantált. Csak garanciális csere okával használatos, 20kV-os gumikesztyűben és szigetelt cipellőben, ellenkező esetben sünszarás élménye könnyen bekövetkezhet.

DSityu 2008.07.09. 19:06:32

Húzd ki, húzd már kiiii !!!
...
cuppp

Nem azt te marha, hanem a kilincset a seggemből!

Ja, ez nem a kilincses poszt. Bocsi!
Máskülönben nem szoktam habverővel füvet nyírni mert:
1. Nagyon lassan halad.
2. Benzinmotoros fűnyírónk van, de azt meg a konyhában csak nyitott ablakok mellett lehet használni.

Egészségesebb cigi · http://www.edohanyzas.hu/?partner=3 2008.07.09. 19:13:56

Basszus akkor én már nem lehetek beszerző, mert azok csak egyetemi végzettségűek lehetnek? Életszerű ez?

jesszumpepi (törölt) 2008.07.09. 19:24:57

Nekem van egyetemi végzettségem,de villamossági dolgokhoz annyit értek,mint tüzérló a szaxofonhoz.Életszerű ez?

Egészségesebb cigi · http://www.edohanyzas.hu/?partner=3 2008.07.09. 19:27:47

Kikérem a tüzérlovak nevében ezt a megjegyzést. Igenis tudnak szaxofonozni, de csak 50 mérteres hosszabbítóval...

Andreas2 2008.07.09. 19:57:51

Mekkora egy ilyen 380V-os kábel szakítószilárdsága? Kilincsre kötve ajtóletépésre használnám..

Magam_a_Mondomét! 2008.07.09. 20:31:17

Én már évek óta szabadalmaztatni akartam az elemről működő akkumulátortöltőt a kétoldalasany nyomtatható írásvetítő-fóliát és a beltéri fűnyírókábelt, látom, most ez utóbbi ötletemet lenyúlták :(

pina_csaba · http://octagon.blog.hu/ 2008.07.09. 20:31:29

Mér' van két ilyen?
Hüje szilyk.

Fíldödi Ferenc 2008.07.09. 20:44:38

Engem nem érint az ügy, ugyanis esőben illetve havazás idején nem szokok fűt nyírbálni. Ti sem tegyétek és életben maradtok...

Egészségesebb cigi · http://www.edohanyzas.hu/?partner=3 2008.07.09. 20:48:52

Jaaa, most tudtam meg, hogy ez az orosz rulett fűnyíróra írt változata. Kimész esőben, mész egy kört a fűnyíróval, majd átadod a következőnek a lehetőséget.

Gumidomino 2008.07.09. 21:00:29

általában csak szily késztetése, hogy a bulvárosan figyelemfelkeltő cím köszönőviszonyban se legyen a poszttal.
és neki van elég befolyása (?) hogy címlapra kerüljenek.
jackyll-t megvédeném ezügyben. bár ő többször fog mellé, de szerintem nem feltűnősködik.

szily bammeg "baushausos" ?
izgultál? :D

vigyázz, vigyázz, mert még sünt kívánnak neked a kommentelők és az bizony nem a siker fokmérője...

zsolti72 2008.07.09. 21:23:56

Szeretnék jelentkezni valamelyik áruház müszaki osztályára vezetőként mert én nem vagyok egyetemet végzett de legalább értelmesen értelmezem és számomra egyértelmű volt a félreértés hogy a hosszabitóval minden ok csak nem ugy árulják.... Szeged valamelyik nagyáruháza... de csak azért hogy legyen valaki aki ért is a dolgokhoz hogy hülyék azért ne legyünk.

Briguszka 2008.07.09. 21:34:34

Ha egyetemi végzettségem sincs és a villamos dolgokhoz sem értek semmit, akkor vajon lehetek-e bármibeszerző a valamelyik nagyáruházban ?

DSityu 2008.07.09. 22:00:35

A ráckevei strand mellett vízalatti hosszabítót is árulnak medenceporszívózáshoz. Ezt halotta az egyik ismerősöm szomszédjának az unokahúga a 7-es buszon valamelyik nagyáruházba menet.

franjof 2008.07.09. 22:29:45

milyen hulye nev az hogy silly

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.07.09. 22:30:31

"Ugyanis sem a post, sem a panaszos Kelemen András nem azt állította ebben a formában, hogy az Önök hosszabbítója abstart életveszélyes lenne"

Vs.

"Életveszélyes kábeleket árul az Obi, a Baumax és a Metro"

Ubul 2008.07.09. 23:42:01

Szily-Kohn kábel beltérifűnyíráshoz van-e?

Lobster County Sheriff 2008.07.10. 02:38:16

Vazze, Szily-k tomkelege... :-O

.Andrei (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.07.10. 03:03:45

Botrányos ez a kommentáradat :DDDDDDDDDDDDDD AztaMÚÚÚRVA :DDDDDDDDDDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.07.10. 06:39:41

most akkor megis szily katalin legyen a koztarsasagi elnok
vagy mivan?

szgyula 2008.07.10. 06:57:02

Teljesen igaza van a Duvis joembernek. Ok gyartanak mindenfele termeket. Nagyon jol ledokumentaljak, hogy mire jo es mire nem.

Itt megint a szarevo mentalitas jon elo. 2 Ft-ert egyesek az anyjukat is megizelnek. Innentol kezdve az aruhaznak nincs valasztasa, azt kel larulnia, amit a vevo meg akar venni. A "vevonek mindig igaza van" itt is ervenyes. Ha a vevo ruhaszarito kotellel akarja elvinni a delejt, akkor tegye azt.

Akit farba kell billenteni, az az elado. Es jol beperelni, mert eletveszelyes tanacsot adott...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.07.10. 06:59:34

en is lattam mar egyetemet de neha a villanykapcsolot nem talalom meg

jesszumpepi (törölt) 2008.07.10. 07:48:09

hagyma!Ezt elhisszük.
Egyszer arra hivatkoztál,hogy azért van tele hibákkal a kommented,mert sötétben használod a billentyűzetet.

jesszumpepi (törölt) 2008.07.10. 07:50:50

Stratégia játék, ingyen, magyarul: · www.travian.at.hu 2008.07.09. 19:27:47

Kikérem a tüzérlovak nevében ezt a megjegyzést. Igenis tudnak szaxofonozni, de csak 50 mérteres hosszabbítóval...

Lókupec tud erről?Hátha új szórakozás van terjedőben a román újgazdagok között.

BiG_ 2008.07.10. 08:45:56

Kétszer van kint a post?

Na és? Két Szily egy csárdában...

Vagy nem csak az ukrajnai agyhártyagyulladás terjed, hanem a skizofrénia is.

Üdv!

Boo 2008.07.10. 08:53:44

Elsőre értettem a cikket, ezek szerint sosem lesz belőlem áruházi igazgató..brühühü

gyafi 2008.07.10. 09:01:32

Tiszta magyarisztán!
Én a düwis kollega helyében inkább megköszöntem volna, hogy felhívják a figyelmemet, hogy nem megfelelően ill. nem megfelelő helyen árulják a termékemet. Majd intézkedem volna, hogy ne így legyen.

Ezen felül küldtem volna a cikk írójának kültéri fűnyíró kábelt ajándékba.

Persze ettől még nagyon messze vagyunk...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.07.10. 09:09:08

Minden szerző és kommentáló kifodítva napozott? Odabenn lett sötétbarna?
Ezek a kábelek igen is jók fűnyíráshoz is. Természetesen csak beltérben használatók.
No de kérem!
A génpiszkált, Hollandiából hozott indiai kendermagot beltérben, világítási- és öntözési programmal nevelik és aratják. Az aratásához természetesen elektromos ollót is használhatnak, amelyhez szükség van hosszabítóra.

A másik - nem elvetendő - lehetőség, hogy országos fideszes furmánykodás tanúi vagyunk; lehet, hogy a Fidesz akarja ily módon, háztartási baleseteknek álcázva csökkenteni a szocialisták nem kimondottan egyetemi végzettségel rendelkező törzs-szavazóbázisát....

(Azt csak így, zárójelben jegyzem meg, hogy évek óta használok T Gazdaságos akciós kábeleket fűnyírásra, és csupán az egyik, 25m-es darabbal volt kétszer kis probléma, mert egyszer én toltam rá elbambulva a fűnyírót, egyszer meg a kisebbik fiam. A Fí-relé azonnal lekapcsolt. Sodrott huzal összetekerve, elszigetelve, csomó rákötve a kábelre, szigszalaggal körbetekerve, és vagy három éve úgy használom. Vizes fűben is.

Nem lehet sikeres elektromos fűnyíróval dolgozó ember,akinek nincs Fí-reléje.)

Magam_a_Mondomét! 2008.07.10. 09:12:17

gyafi! Szép! Igaz! JÓ! ÁLOM!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.07.10. 09:27:08

Jesszumpepi rímpárt talált! Jurrrrrrrááááááááh!

kedves kis monca 2008.07.10. 09:43:49

Bakker, tegnap óta nyomatjátok, a Szily meg röhög a markába, hogy milyen népszerű lett...
Csak rendezem a kárügyeimet, időnként ide-ide pillázom és mit látok, még mindíg kábel-téma:-)

isti77 2008.07.10. 09:55:32

Na tessék, nyilvános testvérháború. De mik ezek az álnevek?
Ez a Dzsoki meg a Bobi!

jesszumpepi (törölt) 2008.07.10. 11:21:36

jesszumpepi rímpárt talált.
Meg kitalátor zsidózását,cigányozását,buzizását.
Amelyek elé gondosan odabiggyeszti,hogy hova kéne kattintanunk.Broáf.

MacWolf · http://www.travian.hu/?uc=hu1_23494 2008.07.10. 12:20:19

Ezek a gyökerek sosem tanulnak? ilyen levelekkel csak magukat ássák el az életveszélyesen nyírt füvük alá.
Azért ez a Szily vs. Szily levelezés megérte a posztot :)

theutat villám 2008.07.10. 13:31:31

1. Kritikán aluli a levelezés mindkét résztvevőjének a helyesírása

2. Néha kicsit nehéz követni,hogy melyik szily melyik és ki kinek válaszol :)

3. "A cikkük megjelenése után fél órával az összes érintett barkácsáruház beszerzője felháborodva telefonált"
Ebből az következik, hogy lófaszt se csinálnak egész nap, csak interneteznek.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.07.10. 13:35:39

Az is lehet, hogy mindenki most rohan beltéri fűnyírókábelt venni, mert amilyen sikeres ez a poszt.. a tévémacit sem nézik ennyien.

rockstopper 2008.07.10. 13:35:42

enenmegaziren 2008.07.09. 19:04:53

Ez nem biztos megoldás, mert ha egyik fázisnak teljesen ugyanugy nez ki a fázisgörbéje mint a másiknak, akkor nulla volt lesz. Márpedig ugyanarról az áramforrásról ugyanúgy fog kinézni. Csak kell a föld. Vagy valami fáziskésleltetőt beszerelni, mondjuk egy kondit.

fatesz 2008.07.10. 14:27:38

A habverőnek mért kell földelés? Az nem 2-ős szigetelésű berendezés?

Megvalósítható 3 fázisú habverő is. Miért is ne? Kérdés. A kérdéses vezető érszigetelésének szigetelési ellenállása szabvány szerint nem 1kV?

A 380V (legyen inkább 400V) két fázisvezető közötti potenciálkülönbség. Én nem nagyon hallottam olyan berendezésről ami KÉTFÁZISÚ. A csatlakozóról nem is beszélek, ami kicsit eltér 1F illetve 3F esetén (pláne hogy 2, 3, 4, vagy 5vezetős).

Arra ki sem térnék, hogy a kérdéses kábel nem is kábel. A kábel definícióját, szerkezetét nézzük meg szabványban.

HOPP. PR-osként próbálgatjuk a szakzsargont? HOP HOP? Bár PR-ost visszavonom az rágalmazás...

Boyo 2008.07.10. 15:37:09

Kedves gyafi!

Azt gondolom, hogy egy kb. 10 000 db terméket forgalmazó cégnek, amely esetleg, Magyarországon az összes barkácsáruházban kínálja a termékeit (és akkor még a kis boltokról nem is beszéltünk), feltétlen feladata lenne ellenőrizni azt, hogy az áruházi alkalmazott, 2008.07.10-én 08:00-kor milyen helyrajzi számra helyezte el a kábelt. Az pedig, hogy forgalmaznak 50m-es beltéri kábelt, nem hiszem, hogy azért van, mert arra gondoltak, hogy valakinek szüksége lesz majd esetleg a habverőjéhez az 50 négyzetméteres konyhájában , hanem, mert a csóró magyar csak ezt tudja megfizetni.

Közszolga 2008.07.10. 15:38:23

Most már értem, hogy a Bauhaus miért ilyen aktív homárleső:
Szily itt, Szily ott:)
Csak nem rokony?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.07.10. 17:30:53

Pepike!
Miért offolsz? Személyes megtámadtatás esete forog fenn? Te melyik vagy?


Tipp: az életveszélyes narancssárga háromeres beltéri tekervény a génkezelt kenderben.
És szerintem a lovakat is Te loptad el, a románok megbízásából.

jesszumpepi (törölt) 2008.07.10. 18:04:53

kitalátor!

Egyik se vagyok.
Amellett nekem nincs szükségem ellenségképre ahhoz,hogy elhelyezzem magamat a világban.

Valaki más 2008.07.10. 18:24:29

Miért mindig a seggfejek cikkeri kerülnek ki? Kelemn úr vegyen Batz papucsot inkább...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.07.10. 21:06:09

Je!
Akkor a honfogla-ló személyesen, román béklyóban?

És ha nincs szükséged ellenségképre, miért rólam alkotod meg? Miért nem pl. a "Szily-Kohn kábel beltérifűnyíráshoz van-e?" kérdés bántotta a szemecskédet?

(Vagy csak azok a fránya megvonási tünetek bántanak?)

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.07.13. 20:15:13

Elektronikai cuccokról az jut eszembe mikor a praktikerben le kellett vakargatnunk a matricát a termékekről amire az volt irva németül hogy ez a termék nem felel meg a német minöségi előirásoknak....Hogy vitték a hülye magyarok.... :D Szóval a kinaiak nem most jöttek be hanem itt voltak már és földalatt hozták be a cuccokat amit mi meg vettünk mert a külföldi biztos jó...Csak egyszer gondoljon már bele valaki hogy mi értelme lenne külföldi minőségi termékeket olcson magyarországon eladni... Semmi :D

Dax 2008.07.13. 20:58:36

Boyoval eggyett kell értenem...

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2008.07.14. 00:05:12

"A cikkük megjelenése után fél órával az összes érintett barkácsáruház beszerzője felháborodva telefonált , hogy mi életveszélyes termékeket árulunk. Ebből az következik, hogy nekik sem volt egyértelmű, -pedig a legtöbben egyetemet végzett emberek- hogy miről szól a cikk!"

Ej, de nagy kár, hogy a diplomához nem adnak agyat is!

JustMeee 2008.07.16. 15:18:38

Nekem ugyan még nincs diplomám, a Homár cikkét értettem... Biztos nem stimmel velem vmi...

Azért be kell, hogy valljam, sokat segítettek a képek... :D:D

Mocskos Kaviár 2009.12.07. 15:27:25

Sikerült törölni egy hozzászólásomat? Azt, amiben azt írtam, hogy ez egy ... Bauhaus reklám... Gratulálok. Tehát tényleg az.

Custertábornok 2024.01.21. 02:38:09

@Ubul: röhögök, ez a fasszopó kulcsár szabika alias "winkler robi" meggyőződéssel hiszi hogy a profilod az én egyik alteregóm volt, és ilyen szellemes szóvicceket faragok??‍♂️

Kurvára nem, nagyjából meg se értem a szóvicceket nemhogy kitaláljak ilyeneket, de legalább kiderült a mocskos zsidókat egyre többen utáljuk de még mindig nem elegen.

plusz pikáns részlet hogy a kérdéses profil előzményeiből kiderül ez a pasi polgárőr is volt, na ilyen hobbi végképp nem jutna eszébe józan embernek hogy maga keresse a bajt, így nekem se. De azért jó próbálkozás volt, gratula winklirobi?? kapd be a nagy kupakos farkam
Üdv: az igazi @Ubul
süti beállítások módosítása