Tékozló Homár

Holt lelkek a pécsi egyetemen?

2008.08.08. 08:59 | szily | 244 komment

Lehet, hogy csak balfácán a pécsi egyetem, de az is lehet, sőt egészen sanszosnak néz ki, hogy egy nagy, nemcsak a baranyaiakra jellemző csalássorozatra derít fényt Tiboru levele. Már attól boldog voltam, hogy a fegyveres testületeknél is olvasnak minket, az írás tartalmától méginkább. A lényeg: fegyveres barátunk önköltséges alapon továbbtanult volna, a szak nem indult el, ám most kiderült, hogy az egyetem egy éve diákjának tekinti. No de mi is egy diákstátusz lényege? Az érte felvehető állami támogatás. Részletek alant. Akinek volt hasonló élménye, kérjük, írja meg a Homárnak.


Rövid leszek, mert a vérnyomásom már így is az egeket verdesi.

A tavaly tavasszal jelentkeztem a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karára, méghozzá a Balkán tanulmányok szakra. Önköltségesnek, másoddiplomásnak â013 ahogy a life-long-learning alapelv ezt megköveteli a 21. század gyermekétől.

Beküldtem minden szart: diploma-, nyelvvizsgabizonyítvány-, TAJkártya-, lakcímkártya-, és még mindenféle más okmány másolatát, kitöltöttem a jelentkezési lapot (azon meg sem lepődtem, hogy mindent borítékban kellett elküldeni, e-mail nem volt jó), szóval sínen voltam. Visszajeleztek, hogy oké, felvételi beszélgetés sem lesz (!), készüljek, hogy szeptemberben (2007 szeptemberében) kezdődik a móka. Hogy pontosan hol lesznek az előadások, még nem utdták, de azt ígérték, hogy idejében szólnak (azt sem lehetett tudni ugyanis, hogy lesz-e kihelyezett tancsoport Pesten vagy Pécsre kell lemennem).

A munkahelyemen (állami cég, ráadásul fegyveres testület, el bírjátok képzelni) nagy nehezen kibrusztoltam magamnak egy tanulmányi szerződést és irtó bőszke voltam magamra. Telt-múlt az idő, eljött az augusztus, majd a szeptember, de engem az isten fasza sem hívott. Billentyűzetet ragadtam és a neten fellelhető összes PTE-s címre írtam egy mélt, kérdezvén, hogy mi az ábra. Semmi. Szeptember végén végre válaszolt valami irodista, és elnézést kért, hogy "elfelejtettek tájékoztatni", de nem volt elég jelentkező, ezért a szak nem indul.

Dühös voltam, leanyáztam őket (persze kulturáltan), erre fel írt egy nagyfejű, hogy bocs, igazam van, de hát hülyékkel van körülvéve és ő kér elnézést. Én elnéztem, majd el is feledkeztem a dologról, egészen ez év januárig, maikor kaptam egy levelet, miszerint örömmel értesítenek, hogy a keresztféléves képzésre felvettek és fizessek be x forintot, mint költségtérítés. Mondtam levélben és telefonon, hogy kivel szórakozzanak (időközben a munkahelyi tanulmányi szerződésem persze okafogyottá vált, hatályát vesztette; káosz van ugyan nálunk, de ilyen szempontból következetesek a személyügyesek), megint elnézést kértek, én eltéptem a csekket és a levelet, majd ismét megfeledkeztem róluk.

Nademost!!! Nademost (2008. augusztusa) MEGINT kaptam egy levelet a PTE Oktatási Igazgatóság Hallgatói Pénzügyi Irodájától, amelyben köszöntenek abból az alkalomból, hogy a náluk folytatott tanulmányaim újabb lépcsőfokához érkeztem. A levélből megtudtam, hogy egy éve van EHA kódom, vagyis minden szempontból nyilvántartanak. És persze mellékeltek egy újabb csekket az új féléves költségtérítésemre.

Telefonon beszéltem az egyik gazdasági ügyintézővel, aki udvariasan bár, de vonogatta a vállát és mondta, hogy a nyilvántartásuk szerint márpedig én a hallgatójuk vagyok. Rühögnék kínomban, de elmeséltem az esetet az egyik ügyvéd cimborámnak, aki felvilágosított, hogy nem hülyék a pécsiek, hanem egyszerűen csalnak: mindenhol úgy szerepelek, mintha hallgató lennék, ezért cserébe lenyúlják az összes elképzelhető állami támogatást és amíg lehet, engem - és valószínűsíthetően még sok tucat más illetőt - állományban fognak tartani.

Na ezért gondoltam, hogy megosztom veletek ezt a hírt. Mert ha simán hülyék, és képtelenek egy nyilvántartást normálisan vezetni, az az ő bajuk, meg maximum az enyém. De ha az információ helytálló (persze én nem vádaskodom), akkor itt bizony nyomozni kellene, mert isten tudja, hány "holt lélek" után szedik be az egyetemek és főiskolák (nemcsak Pécs, hanem az összes) az állami lóvét. Ezt pedig csalásnak (esetleg sikkasztásnak, de azért van a nyomozás, hogy kiderítse) hívja a Bétéká, akárhogy is nézzük.

Gogol óta meg a forgatókönyv is ismerős, még a sokszor impotens rendőrségnek is.

Üdv,

tiboru

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ComLo 2008.08.08. 12:01:37

brühühü... miért kell mindenben egymásnak esni?? De komolyan az egyetemi szabályrendszereket, (TVSZ, jutatásokról szóló szabályzatok stb stb stb), átlátni olyan mint eligazodni a jogrendszerben. Szerintem baromi kevés olyan komment volt, ami nem csak feszültséget szított, hanem átlátta a szitut. tiboru-nak abban igazat adok hogy a szemlélet és a tájékoztatás elég szar a hazai egyetemeken, de az is igaz, hogy tájékozódni KELL. "A törvény nem ismerete nem mentesít a felelőségre vonás alól". A TVSZ meg egyéb nyalánkságok áttanulmányozása után képbe kerül az ember az aktív, passzív, beiratkozott, tanulmányi jogviszony megszűnt, dolgokkal kapcsolatban.

Szil-Ka 2008.08.08. 12:03:05

Beuska, támpontnak... Az lenne ideális, ha a törvényt fogalmazó illető ki tudná kérni a gyakorlatban alkalmazók véleményét, de erre nyilván nincs reális lehetőség.

Tudnék hajmeresztő dolgokat írni, hogy a törvények néha egymásnak mondanak ellent és mi, akik nem vagyunk jogászok, mást sem csinálunk, mint értelmezni próbálunk törvényeket, az egyetemi jogász hiába tudja a törvényeket, megint csak nem látja a gyakorlati részét...

Golo 2008.08.08. 12:03:40

atpijkamo: DE, a passzív hallgatót is kérik a félév ELŐTT, hogy jöjjön már oda az egyetemre, kezdje el (vagy folytassa) a tanulmányait, és fizessen.. ELŐRE, persze... És ne majd decemberben, mint demizson bobby tette azt. :)

De hogy tisztában legyünk a fogalmakkal: a passzív hallgató az, aki vmilyen oknál fogva nem iratkozott be a félévre, pedig megtehette volna, szemben Bukta Szakival, aki még csak nem is felvételizett, be sem adta a jelentkezését, mert nagy ívben sz*rik a felsőoktatásra, ő inkább péknek marad, és ezért nem is szerepel az egyetem tanulmányi adatbázisában, és ha mondjuk tavasszal odamenne a TO-ra, hogy akkor én is itt vagyok, na akkor tőle biztosan megkérdik, hogy "na jó, ez szép, de mi fittyet keres maga itt, és egyébként is ki maga?!".

tiboru: ez az egyetemi tanulmányi adminisztráció részéről dupla baki, mert ha már az első malőr után írásban, szóban, fényképpel, 4 tanúval jelezted, hogy nem kívánsz soha többet az egyetemmel jogviszonyt létesíteni, akkor bizony nem lett volna szabad téged kiértesíteni, hogy gyere hozzánk, állj be közénk, mert mégiscsak lesz balkán, hanem az adatbázisban át kellett volna állítani a státuszodat "törölt"-re...

(és ez egyben Beuská-nak is, aki a jogviszony szón lovagol, hogy itt nem köttetett szerződés, de tiboru a kiválasztottak között szerepel(t), hogy ő ha akar, akkor köthet. Ergo most ne azon lovagoljunk, hogy a tanulmányi intézmények hogyan nevezik azt, amikor egy hallgató felvételt nyert, de nem iratkozott be, mert akkor hívjuk "felvételt nyert jogviszonynak" és akkor rendben van...)

luciferc 2008.08.08. 12:04:41

Oh ComLo, a jogi zseni. Ha nem iratkozott be, akkor a TVSZ-hez semmi de semmi köze. Akkor miről is beszélsz?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:04:59

Kulics 2008.08.08. 12:01:11

Fröccs nélkül a hekk szart sem ér, ezt minden sikeres ember tudja.

titok84 2008.08.08. 12:05:46

Csak egy tévedés van az egészben, költséges hallgató után nem jár normatvía.
Szóval az Egyetem bénázott, de nem csalt.

Szil-Ka 2008.08.08. 12:06:25

Tiboru, a törölt személyeknek tértivevényesen feladom az eredeti okmányokat, majd az egyebeket (fénymásolatok, jelentkezési lap, kérvények, stb), amik egy tasakban vannak, a többi tasakkal együtt összekötözöm, a kötegekre névsorokat biggyesztek, majd irattárba teszem. Az irattárban porosodik még 5 évet, aztán elégetésre, megsemmisítésre kerülnek.

ComLo 2008.08.08. 12:08:50

lucifer: ha már felvételiztél és felvettek a beiratkozás illetve a nem beiratkozás is a TVSZ szerint történik ... Vagy te beküldöd valahová a papírodat és onnantól nem foglalkozol már vele hogy mi történik?

staropramen 2008.08.08. 12:09:20

Szil-Ka
A PTE jóhírű jogi kara mit szól a 12:03:05 ös kommentedhez ?
ha valaki akkor ők aztán értelmezhetnék a törvényeket.
Akár alanyi jogon is.

Elathderon 2008.08.08. 12:09:57

Pécsi egyetem - Földrajz szak egyetemi kieg.

3 évig minden egyes félévkor megkaptam a papírt, hogy gratulálnak a sikeres vizsgákhoz (hehe) és ekkor és ekkor lehet beiratkozni, ezek a tárgyak, stb.
Először röhögtem, de amikor terepgyyakra kellett menni az utolsó komolyan elgondolkodtam, hogy elmegyek és ha már gratuláltak a sikeres félévekhez, lediplomázok ők meg keresgéljék a jegyeimet. Mindez történt 2002-ben. Azóta nem kaptam papírt arról, hogy nem vagyok az egyetem hallgatója, azaz nem bocsájtottak el.

TO-ról csak annyit, hogy általában fejétől bűzlik a hal. Egy NY-magyarországi főiskolán (most már egyetem) pl. a volt HÖK elnök bukdácsolt a TO vezető posztig. No comment.

ComLo 2008.08.08. 12:11:05

A papírokat meg nyilván az egyetem iratkezelési szabályzata alapján kezelnek...

staropramen 2008.08.08. 12:11:14

Tibortu
most már tudom miért nem jött be a PTE
sikeres ember a hekket csak sörrel issza.fröccs kizárva.

Nosziii 2008.08.08. 12:12:02

maradjunk annyiban, h az egyetemeken általában mindenki mindent máshogy tud, (főleg most a folyamatos átalakítások miatt) mindig nehezen lehet bármilyen apró szart elintézni, viszont, ha jófej a TO-s akkor szinte bármit megold rövid időn belül, úh a jófej tósoknak respect. ha meg jogosulatlanul leveszik a pénzt vki után, akk az azért van, mert nincsenek túl jól eleresztve anyagilag ezek az intézmények... persze új kormányzati kacsalábon forgó audi, meg irodabútor kell, úh no comment.
szerintem nincs értelme ezen vitatkozni. a levél írója nyilván megszívta, ezt sajnálom, viszont, mint PTE-s hallgató, köszönöm a közreműködését, (és még sok más emberét is) akik miatt talán több hallgatói juttatást kapunk, illetve nem mondanak fel anyagi okok miatt számos oktatónknak.
akik meg osztják az észt, nyugodtan hagyják abba, mert sok értelme nincs.

Szil-Ka 2008.08.08. 12:12:51

staropramen, a jogi karon nem jogászok a TO-sok. Mint ahogy a Kertészeti Egyetemen sem értenek a kertészkedéshez az ottani TO-sok. Vagy kéne? :)

staropramen 2008.08.08. 12:13:16

Tibortu bocs helyesbítek
sikeres ember a hekkhez csak sört iszik
sikeres ember a hekket csak sörrel eszi

2008.08.08. 12:13:51

a hekk + sör kombó mellett szavaznék jómagam is :)

Gumidomino 2008.08.08. 12:14:41

a szomorú tanulság a történetből az, hogy itt nálunk már mindenki nyugatra tekint. a balkán már (szinte) senkit sem érdekel.

fennhordjuk az orrunk!

:)

Szil-Ka 2008.08.08. 12:15:33

Nosziii ez tökre így van, pl. én a hivatalvezetőtől már semmit nem merek megkérdezni, mert mindennap mást mond... Szerencsére a helyettese képben van az aktuális változásokkal, csak néha elfelejt szólni, hogy hé, ez meg ez változott, olyankor akad baki, de helyrehozhatatlan még nem volt.

Tetsu 2008.08.08. 12:16:34

Néhány dolgot hozzáfűznék:
1. lépcső: Az illető jelentkezik valamilyen szakra, elküldi a jelentkezési lapját az Oszágos Felvételi Irodába, aho bekerül a Gólya nevű rendszerbe az osszes adatával együtt. Megtörténik a ponthúzás, kiderül kit vettek fel.
2. lépcső: A Gólya nevű adatbázisból átemelik az adatokat az adott intézménybe. Vagyis aki felvettek bekerül az egyetem adatbázisába, függetlenül attól hogy indul-e a szak vagy nem. Kiértesítést a felvetteknek a TO küldött eddig, most a PTE Felvételi hivatala vagy milye.
Hiba: Azt elfelejtették közölni a felvett hallgatóval, hogy a képzés nem indul.
3. lépés: Indul az adott szak. Ilyenkor minden a szakon az adatbázisban szereplő hallgatónak küldenek értesítést csekkel együtt, mivel nem tudják ki fog ténylegesen beiratkozni.
Hiba:A levél megfogalmazása pontatlan, félreérthető.
Tulajdonképpen ennyi történt.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:16:46

staropramen 2008.08.08. 12:11:14

Nézd barátom,

én elviseltem, hogy mindenki belém törölte a cipőjét, hogy hülyének néztek, hogy leküpdöstek, megmérgezték a kerti kisvakondomat, kipiszkálták a postaládából az ingyenes termékbemutatóra szóló meghívókat, hogy megvádoltak hazugsággal, alantas szándékokkal, tán még pedofíliával is.

Kemény vagyok, kibírom.

De azt NEM VISELEM EL szó nélkül, hogy a hekket sörrel inni javasolod!!!

staropramen 2008.08.08. 12:17:08

Szik-ka
mikor én odajártam akkor a TO vez ha gondja volt a virágaival megkérdezett a dísznövény tanszéken valakit aki értett hozzá.
Ha a kamaraerdei szőlőjében támadt értelmezési problémája akkor a szőlőtermesztési tanszéken érdeklődött egy szakértőnél.
Folytassam?

Porchmonkey 2008.08.08. 12:18:52

Pedig majdnem pécsi bölcsész lettél, Tiboru.

staropramen 2008.08.08. 12:19:03

Tibortu
félreértettél ez nem javaslat, ez tényközlés.Ezzel a névvel csak nem vártál hosszúlépést?

kicsilara 2008.08.08. 12:19:23

EDÉT zóaz egyetemnek EDÉT!!!! majd Ő rendet csinál 14:00- kor! :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:20:32

Tetsu 2008.08.08. 12:16:34

Azt nem mondtam, de az én esetemben nem az OFI-hoz kellett küldeni a jelentkezési lapot, hanem közvetlenül az egyetemhez. Furcsa is volt, de gondoltam: ők jobban tudják.

Az OFI teljesen ki volt hagyva - legalábbis én semmiféle kapcsolatba nem kerültem vele ez ügy kapcsán.

Golo 2008.08.08. 12:21:33

Kulics: én - sajnos - betegszabin vagyok... :( :)

tiboru: a végzettek személyi anyagát ha jól emlékszem harmincvalahány évig kell őrizni (erről órákat tudnának mesélni a TO-sok, mikor 40 éve végzett hallgatók mennek be tanulmányi anyakönyvi kivonatért, vagy hogy a péróba hívják azt a 2méterx2,5méteres könyvet, amikben az első magyar egyetem alapítása óta mindenkiről vezetik, hogy ki hányast kapott melyik tanárnál, milyen tantárgyból...)

Zig Zag: bocsi, csak most láttam a kérdésed. Az államilag finanszírozottak utáni pénzt a képzésre és az intézmény fenntartására fordítják, megadott kvóták szerint (mondjuk egy ilyen karok és képzések közötti kvótaelosztási megbeszélést is érdemes lenne egyszer végigülni, mikor decens professzorok és docensek egymást mosolyogva bicskázzák forintokért... :) ), szóval hogy a képzésre fordítják, de mint minden költségvetésben, itt is vannak átfedések, azaz nem minden pszichológus képzésre kapott állami forint kerül TÉNYLEGESEN a pszichológus hallgatók képzésénél elköltésre. Magyarán de, képzésre fordítják, a költségtérítésesektől kapott forintokkal együtt, de nem biztos, hogy pont ugyanolyan arányban, ahogy a hallgatói létszám indokolná, hanem ahogy a szükség hozza.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:22:34

Porchmonkey 2008.08.08. 12:18:52

Ótejóég, igen, erre a gondolatra már többször is felriadtam pihentető álmomból :-)

Szil-Ka 2008.08.08. 12:23:58

staropramen gondolom ráért :) nem elegendő az, ha megadom az elérhetőségét a tanszéknek?

Tiboru, sima (februári) vagy pótfelvételi eljárásban nyertél felvételt? A pótfelételinél is az intézménybe kell eljuttatni a lapot. Ha az előbbi, akkor az naggggyon érdekes.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:24:57

staropramen 2008.08.08. 12:19:03

Hát igen, ezt enyhítő körülményként fogom figyelembe venni a Végső Elszámoláskor...

De Kulics kollégának mi a mentsége?!

Golo 2008.08.08. 12:25:58

luciferc! ComLo-nak abban viszont igaza van, hogy a TVSZ-t nem csak akkor kell kezedbe venned, ha már beiratkoztál, ugyanis az már a felvétel pillanatától érvényes rád, mert pl. ha ott az van leírva, hogy felvétel után egy évig még beiratkozhatsz, és te odamész 2 év múlva, hogy akkor itt vagyok, erre téged elzavarnak a péró, akkor hiába hivatkozol arra, hogy az rád nem vonatkozott, mert még egyszer sem iratkoztál be... Szóval igen, ebből a szempontból ComLO akár még jogi zseni is lehet...

Tetsu 2008.08.08. 12:26:02

Tiboru: Ebben az esetben nem tudok mit mondani. Hivatalosan úgy tudom csak így lehet valaki hallgató. Régen a OFI-hoz meg az egyetemre is kellett küldeni, most csak az OFI-hoz. Mi csak listát kapunk hogy ki aki jelentkezett és milyen szakra. Ha valaki nincs benn, akkor gáz. Volt rá eset....

Szil-Ka 2008.08.08. 12:26:38

Golo, nem törzskönyvi kivonat? A törzskönyveket valóban őrizzük az idők végezetéig, páncélszekrényekben.

Ide azért jönnek 40 éve végzettek, mert mostanában mennek nyugdíjba és igazolást kérnek a tanulmányi időről.

Szil-Ka 2008.08.08. 12:28:26

oppardon, tavaly a pótfelvételinél is az OFIba kellett küldeni...

staropramen 2008.08.08. 12:28:31

Szil
ha neki volt problémája akkor ő ment a szakértőhöz nem az elérhetősége.Persze amiről beszélek az kb 30 éve volt, akkor még beszéltek az emberek egymással,nem emileket váltottak.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:28:45

Szil-Ka 2008.08.08. 12:23:58

Nem pótfelvételi volt; ha jól emlékszem, valamikor április-májusban küldtem be a jelentkezési lapot az Egyetemnek - előtte felhívtam őket és ők mondták, hogy honnan lehet letölteni; hangsúlyozták, hogy közvetlenül nekik küldjem be és NE az OFI-nak.

kohlhaas 2008.08.08. 12:29:22

Az egyetemen, ahol én tanulok, a tanszéki ügyintézőkre, a tanulmányi osztály előadóira egyaránt jellemző, hogy fogalmuk sincs a tanulmányi szabályzatról. Úgy tűnik, az ügyek valamiféle szokásjog alapján intéződnek, mint a történelem előtti időkben...

Sajnos a probléma korántsem csak az egyetemekre jellemző, hanem az egész társadalomra. Nemrég az átlagostól kicsit eltérő adóügyben szerettem volna felvilágosítást kapni, ezért felhívtam az APEH Információs Centrumát. A vonal túlsó végén ülő nő néhány alapvető "frázison" túl semmi használhatót nem tudott mondani, a legértelmesebb megjegyzése az volt, hogy jó lenne, ha utána tudnék nézni a CD Jogtárban, magyarul: menjek ügyvédhez, adótanácsadó céghez. Erre már magam is gondoltam, de nem valami nagy összegről volt szó, ezért fordultam az ingyenes "állami céghez". Persze, ha valamiben én hibázok, rögtön megbírságolnak. Ja, e-mailt is küldtem a rendszerükön keresztül, még iktatószámot is kaptam, de válasz azóta (egy hónap) sem jött.

Tetsu 2008.08.08. 12:30:16

Golo: Ráadásul a pénz egy részét (kb.30 %) az egyetemi központ leveszi, mindenféle fenntartási és egyéb költség címén. Ezért van a marketingeseknél évente új bútor, nekünk meg papírra se futja.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:30:56

Akkor ezek szerint ez is valami suskus lehetett, hogy kikerültették velem a Felvételi Irodát?

Na tessék, erről én sem tudtam; írhatom az újabb 120 emilt az érintetteknek :-)

_csak viccel_

Tetsu 2008.08.08. 12:33:59

Kohlhaas: Sajnos ez így van. Ennek a legfőbb oka az, hogy a minisztérium vagy az egyetemi oktatási igazgatóság hoz egy csomó szabályt, amit ahányan olvassák annyiféleképp értelmezik, a végrahajtásról pedig nincs benne semmi.Sokszor kénytelenek vagyunk a jogászhoz fordulni, hogy ez ugyan mi, kire vonatkozik, és mit kell tulképpen tenni. Ráadásul késve (értsd: HÓNAPOKKAL később) jut el a tanulmányi előadóhoz.

Szil-Ka 2008.08.08. 12:34:42

Tiboru, ha megjelent a felvételi tájékoztatóban, akkor susmusoltak. Ha szakirányú továbbképzésről van szó és nem jelent meg, akkor lehetséges, hogy az nem az OFI-n keresztül megy (nálunk is van szakmérnöki képzés, nekik annál a tanszéknél kell jelentkezési lapot beadniuk, akik szervezik az adott szakmérnöki képzést).

Tetsu 2008.08.08. 12:36:38

Tiboru: Töröltesd magad, ennyi az egész. Ajánlottan add fel.

Mellesleg milyen képesítést ad a balkán szak??? Mi leszel ha nagy leszel?? :-)

Szil-Ka 2008.08.08. 12:39:20

Tetsu, pontosan. Arról nem beszélve, hogy sokszor még egy irodán belül is lassan terjed az információ ("jaj elfelejtettem szólni, megint változtak a különeljárási díjak"). Azt meg nehezen tudnám elképzelni, hogy otthon szabadidőmben olvasgassam a TVSZt és a vonatkozó törvényeket, hátha van változás. És igen, az értelmezések is különböznek.

Erre konkrét példa legutóbb a GYES-en, GYED-en, stb-n lévők finanszírozása. Más értelmezést kaptunk írásban az OM-től, és mást a Központi TO-tól. Mi meg harmadikféleképpen találtuk logikusnak. Nem volt vicces...

Golo 2008.08.08. 12:42:04

tibortu 2008.08.08. 12:20:32:
De, kapcsolatba kerültél az OFI-val, csak nem tudsz róla. A felvételizős hallgatókat ugyanis a Gólya nevű programban rögzítik, ami az OFI-hoz van bedrótozva. Azaz te a papírjaidat Pécsre küldted el, az adatokat viszont már az OFI által működtetett adatbázisban rögzítették... Hát és így került képbe a CIA, a NASA, a KGB és az a kínai, spameket küldő giga kft, akik mindenképp a farkad növelésére, vagy akciós kötvényvásárlásra akarnak rávenni a leveleikkel... :) (És a sült hekk szemébe lesz beépítve a kamera... Vagy a maci szemében, a kandallón... :) )

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:42:15

Tetsu 2008.08.08. 12:36:38

Balkán-szakértő. Ez jól kiegészítette volna az eddigi ismereteimet. Már ha összejön :-(

Ez egy posztgraduális képzés, elég komoly előfeltételekkel (ha jól emlékszem, például két nyelvvizsga kellett már a jelentkezéshez: egy nagy nyelv és egy balkáni (valamelyik délszláv, török, román, albán vagy bolgár).

Most már elvből sem fogok levelezni velük és tényleg elmegyek két év múlva a diplomaosztóra és balhézni fogok, ha nem adnak egyet :-)

Tetsu 2008.08.08. 12:42:22

Sajnos ez a helyzet. Sokszor később derül ki hogy egy szabályzatot félreértelmetünk, aztán kérhettünk sűrű bocsánatot a hallgatóktól. Ők meg háborogtak. Jogosan.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:44:06

Golo 2008.08.08. 12:42:04

Annak a kínai káeftének érdekelne az elérhetősége

Tetsu 2008.08.08. 12:45:09

Tiboru: Van mediterrán szak is, valahol olvastam. Mondjuk arra én is befizetnék. A szieszta már nagyon megy.... :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:48:14

Golo 2008.08.08. 12:42:04

Én (ezt megelőzően) 2002-ben felvételiztem utoljára (már az is másoddiplomás képzés volt), de akkor az OFI-nak kellett küldenem a jelentkezési lapot.


Tetsu 2008.08.08. 12:45:09

Mediterrán szak?! Hű, az nekem is nagyon bejönne: imádom az olívát, a sült bárányhúst és a könnyű borokat. És részegen nagyon hangosan bírom énekelni az O Sole Mió-t!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 12:48:17

Golo,

"Magyarán de, képzésre fordítják, a költségtérítésesektől kapott forintokkal együtt, de nem biztos, hogy pont ugyanolyan arányban, ahogy a hallgatói létszám indokolná, hanem ahogy a szükség hozza."

Nem szurkapiszka, de ezekre a "szükség hozza" dolgokra kíváncsiak leginkább azok az ügyészek, akik Tiboru kollégáit izélgetik. Aztán jön a felfüggesztés, meghurcolás ilyesmi. Néhány forintra is. Nem egyetemi méretekben! Érted? ;-)

Golo 2008.08.08. 12:51:50

Tetsu 2008.08.08. 12:30:16:
Igen, többek között erről is beszéltem (írtam...) akkor, mikor a pénz elosztásáról futtattam gondolatot. Mondjuk a százalékok nagyságának megítélése (hogy ez most sok, vagy kevés) egy dolog, a lényegesebb kérdés az lenne, hogy mire megy el ez az összeg. Ha bútorokra, akkor gáz, ha viszont értelmes és hasznos (értsd: az intézménybe jelentkező hallgatókat hozó) marketingre, akkor viszont megéri, mert ugye végső soron a hallgatókból (illetve az utánuk kapott/tőlük beszedett pénzből) él az egyetem. De ez a vita nem tegnap kezdődött, és nem csak az egyetemre jellemző, bármelyik multinál vagy hazai kft-nél érzékeny kérdés a marketing nagysága, és hogy mire is költik azt a pénzt...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:53:30

Golo 2008.08.08. 12:51:50

Hát nagyon remélem, hogy ez a kis Homár-cikk megfelelő marketing-fogásnak minősül és özönleni fognak a hallgatók Pécsre.

the real 2008.08.08. 12:54:55

tiboru,
Nekem mindössze egy, roppant fontos kérdésem lenne: mit szólsz ahhoz, hogy immár nemcsak staropramen szólít konzekvensen "tibortu"-nak, hanem Golónál is előfordult ez? Nem szándékozol nicket cserélni, engedelmeskedve a köz egyre inkább nyomasztó akaratának? :)

Golo 2008.08.08. 12:56:53

Zig Zag 2008.08.08. 12:48:17:

Az "ahogy a szükség hozza" alatt olyat értettem pl. hogy mondjuk nem előre tervezetten leszakad a jogi kar előadójának a teteje, ahol az építő jogutód nélkül megszűnt mondjuk 2 éve, ergo felelős nincs, viszont a biztosítás + kari keret nem fedezi teljesen a helyreállítás költségeit. Na itt jön képbe a "szükség", mert hogy ezzel nem kalkuláltak, viszont meg kell csinálni = forrás átcsoportosítás... Aztán meg magyarázkodás. :)

ninick 2008.08.08. 12:57:26

Egy tanár a másik oldalról: (ha hejeirási hibákat véltek felfedezni, légyszi' ne essetek nekem, biztos csak félreütöttem, kössz.)

Nem olvastam végig minden hsz-t, csak a postra akarok reagálni: állami középisk.-ban tanítok, a magasabb sulikról így nincs infom, de innen igen:
1. azt tudjátok-e, h 28 fő alatt nem indulhat 9.-es (30 éven felülieknek: elsős) osztály? Miért lényeges ez? Mert: 2. ha van 75 diákod elsőben (9.-ben), abból bizony csak 2 osztályt csinálhatsz, 3 25-öst már nem. Csinálsz 2 db 30-35 fős osztály, hogy ha buknak is, maradjon meg egy biz. létszám, a maradék 20-25 főt meg elhajtod, mert mit tehetsz mást? Így eggyel kevesebb ofőt kell kifizetni az állambácsinak (MÁK, önkormányzat, főváros, tökmindegy, a kifizető jól jár), az iskola viszont kevés gyereket tanít, így aztán kevesebb fejpénzt is kap.
3. Ha nem akarod, h egy osztály megszűnjék (pl azért, mert sokan lebuktak, elköltöztek, stb), akkor ha nem tudsz valóságos diákokat prezentálni, bizony beírsz pár alibi kölköt, akik év közben kimaradnak, de ez csak évvégén derül ki, h nem kell annyi bizit kiosztani. Ez van sajnos. Nem azért írják be (írjuk?) a fantomgyerekeket, mert jó buli, és a havi 80K nettóm ettől több lesz, hanem mert félő, h megszűnik az osztály, a tanárt elküldik, az iskola bezár. Ha a végletekben gondolkodunk. Ennyi.
(Persze-persze, egy eltegyakorlófazekasmájergimi sose fog erre a sorsra jutni, de vannak alpáribb isik is, és ha az állambácsi (mák, főváros, kisfaszom, akárki) nem ád pénzt, nem tud működni, ennyi.)
ninick

Tetsu 2008.08.08. 12:58:35

Tiboru: Jelentkezzünk. Aztán majd jól töröltetjük magunkat... :-)
Golo: Ebból van a gáz most a PTE-n a szívgyógyász meg a rektor között. Ugyanis a szívcentrumtól is elvonják a lóvét.

Golo 2008.08.08. 12:59:19

the real 2008.08.08. 12:54:55:
a jelenség számomra is meglepő, sőt már-már parajelenség, mert 3x is leellenőriztem a nicket, még kopipészt után is, éppen a staropramen-es baki elolvasása után, mégis, elküldés után "tibortu" virít az első sorban, amiért így utólag is bocsánatot kérek. :) Mea culpa. :)

staropramen 2008.08.08. 13:00:11

the real
fölösleges t törölve

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 13:00:19

Na gyerekek, öröm volt veletek itt lennem. Most megyek és felkészülök lelkileg az olimpiai megnyitóra.

És csak itt, csak most, csak nektek elárulom, hogy 14:08-ra időzítettem egy pászentos, újraközlős cikket a blogunkon.

Nem, nem Pécsről szól!

Szil-Kát pusszantom (remélem, lány, úgy értem: csaj!!!), köszönöm neki az információkat; ki tudja, egyszer talán egy swinger-klubban összefutunk és majd dumcsizunk a passziválási, jelentkezési meg törlési dolgokról :-)

(Remélem, nem bántódtál meg, Szil-Ka?! Csak vicceltem, és tényleg köszi a normális hozzáállást!)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 13:01:50

the real 2008.08.08. 12:54:55

+fontolandó. Végül is ez egy fogyasztói társadalom és a fogyasztók diktálnak.

tibortu

ninick 2008.08.08. 13:03:32

"Kulics 2008.08.08. 12:01:11
Hagyjuk már ezt az unalmas irodai bükkfanyelvet testvíreim, poénokat írgyatok !
Aki munkaidőben homározik az fizessen be az államkincstárnak 5000 Ft/óra büntetést a lógása miatt. Szil-Ka kezdi.

Én ma szabin vagyok és pécsi. Hekkelem a fejkvótákat.
Sült hekk, csemege ubival és fehér kenyérrel: 850 Ft/adag jóétvágyat."

Sült hekkről álmodni egy álmos péntek du ... megfizethetetlen.
Van, amit nem lehet pénzért megvenni.A többire ott a Mastercard. :D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 13:05:54

ninick 2008.08.08. 12:57:26

Na, ezek ám a szomorú dolgok, baszki, nem az Isaura meg a Szívek szállodája :-(

ninick, csak annyit mondhatok, amivel kitörölheted, de mégis: ami engem illet, szolidarizálok veletek!

Na még megvárom Szil-Ka válaszát és tényleg mentem. Viszlát a blogunkon!

Golo 2008.08.08. 13:08:09

Tetsu 2008.08.08. 12:58:35:

Igen, olvastam a hétvégén a két egy-egy oldalas interjút, de csak az derült ki számomra, hogy az igazság valahol középen van. Papp professzor szerint túl sokat vesz el az egyetem, Gábriel rektor úr szerint meg a privatizált szívklinikán nem lenne biztosítható az orvosképzés. 1:1... Közben meg megy tönkre az egész, és születnek körlevelek, meg nyilatkozatok, meg tiboru-t is állandóan be akarják iratkoztatni, a kínaiak (vagy Kulics haverja) közben meg meghekkelték a gépemet és belejavítanak a nick-ekbe... szóval sz*r az élet, és mindig az ártatlanok szívják meg, mindig!... :)

ninick 2008.08.08. 13:08:46

Kössz, tiboru, :) én ugyan nem szomorkodom, mert akkor biztos nem is csinálnám, csak vannak nehéz napok, amikor minden olyan edés...
ninck

birdito 2008.08.08. 13:12:29

Látom sok az értetlen. Lehet vitatkozni, hogy aktív-passzív, meg hallgatói de nem is jogviszonyok meg ilyenek. A TO vagy a Hallgatói Csoport (vagy bárki) nyilvánvalóan azért küldte ki a levelet (másodszorra), hogy indul a szak, mert te költségtérítéses vagy/lehetsz, és szükségük van a te költségtérítésedre. Ez semmi més mint MARKETING. (Az, hogy jó vagy rossz, az egy másik kérdés.) Amíg hivatalosan (tértivevény) nem nyilatkozól, hogy viszontlátás, addig MARKETING LEVELEKET KÜLDENEK NEKED, hogy újabb lépcső/lehetőség, itt van amire vártál, GYERE és (fizess is persze)!
Ennyi.

bojlas 2008.08.08. 13:19:30

Az, hogy van valakinek EHA kódja, még nem jelenti azt, hogy fejkvótát is kap a hallgató után az egyetem.
Van egy olyan rendelkezés a tanulmányi- és vizsgaszabályzatban, hogy az aktuális félév kezdetétől számítva egy hónapon belül nyilatkozni kell (ETR-n, Neptunon) keresztül, hogy az aktuális félévben milyen státuszú hallgató leszel. Ezt nevezik a félév aktiválásának. Ha ezt nem teszed meg, akkor automatikusan passzív hallgató leszel.
Az egyetemeken az állami fejkvóta lehívása az aktív státuszú hallgatók után lehetséges. Ezt egy statisztikai jelentésben küldi el az egyetem a minisztériumnak.
A passzív hallgatók után nem jár fejkvóta, csak az aktív hallgatók után. Persze a statisztikai jelentést meg lehet "másítani", de az már egy másik kérdés...

2008.08.08. 13:19:46

tiboru · lemil.blog.hu 2008.08.08. 12:24:57
De Kulics kollégának mi a mentsége?!

én csak simán pécsi vagyok. A sörgyár mellett nőttem fel és így a sörre szavazok.
Ha jól emlékszem fröccsgyár meg nincs, úgyhogy neked annyi :)
Asszem EDE is sörpárti ! Palkovicsnéról biztosan tudom !
Viszont a Pannonnál mínuszba is lehet menni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 13:22:03

birdito,

sorszámozott sárga csekk, névre szóló adatokkal, mint marketing-fogás? Hm, nem értek hozzá, de ez egy kicsit meredeknek tűnik, nem?

Akkor a legutolsó, nekem címzett levelük utolsó két sorával búcsúzom tőletek és a Homártól:

"Bízom abban, hogy szolgáltatásunkkal elégedett, és munkatársaimmal hozzá tudunk járulni, hogy Ön minél több időt tudjon tanulmányaira fordítani az Egyetemünkön."


Ha kapok érdekes visszajelzéseket a 120 címzettnek elküldött levelem kapcsán, majd még jelentkezem itt, tehát nézzetek vissza olykor!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2008.08.08. 13:23:43

1) A hallgató felvételizett, felvették, ergó az adatait az intézmény tanulmányi rendszerében tárolni kell. (Ne felvételizzen, ha zavarja őtet ez.)Tehát: 0:1, az intézmény javára.

2) Ha nem indult el a szak, arról a hallgatót AZONNAL (azaz: 30 munkanapon belül :-) ) tájékoztatni kell. E szerint: 1:1.

3) A hallgató megteheti, hogy jelzi, nem kíván beiratkozni, és kéri adatai törlését. Azaz: 1:2

4) Mivel a szak nem indult el mégse, a hallgató felvételije semmis. Ez érdekes jogi helyzet, de ebben az esetben a hallgatót mégiscsak törölni kell a nyilvántartásból. Állás: 2:2 (Ez utóbbi gól erősen lesgyanús szituációt követően született, de a játékvezető megadta.)

5) Ezek után érdekes írni a hallgatónak, hogy: "ja, juteszembe, te már jelentkeztél mihozzánk máskor erre a szakra, most van keresztfélévesben, figyu, nem érdekel?" Ez nálam direkt marketing. De mindenesetre a fentiek fényében nem tűnik jogszerűnek, hiszen az hallgató kilétét a jótékony feledés homálya esetünkben nem, vagy nem a megfelelő mértékben takarta.
Végeredmény: 3:2

Egyébként: a hallgatót, aki nem iratkozott be 2007. szeptemberében, majd azután februárban sem, semmilyen módon sem lehet megkérni, hogy most akkor tegye meg. De ez nem gól, mert ugye az a szak, amire felvételt nyert a hallgató, nem indult.

Kár, hogy nekem is azonnal a foci jutott eszembe az ügy elemzése kapcsán. Eszembe juthatott volna egy szimpla honlap is, ahol minden tanulmányi ügyemet flottul elintézhetem, csak a hatalmas, villogó rózsaszín gomb zavar "TVSZ!!! OLVASD EL HA JÓT AKARSZ!!!" felirattal. Bocs, oka az lehet, hogy messze még Európa.

Kopi3.14 2008.08.08. 13:59:46

CSak azt szeretnem megkerdezni, hogy ha tiz evvel ezelott felvett az ELTE, meg a SZIF s a BMF is, akkor ezeknek is hallgatoja vagyok, nem csak a BME-nek?

Egyebkent tudtommal a munkaadonak sem kell a sikeres allasinterju utan lfelvennie az embert semmilyen allomanyba, amig tenylegesen nem kezd ott dolgozni. Elofordulhat igen konnyen, hogy mashova megy, meg a felvetel utan is. Oktatasnal ez miert van maskepp?

Elathderon 2008.08.08. 14:09:12

Noszii írta:
"szerintem nincs értelme ezen vitatkozni. a levél írója nyilván megszívta, ezt sajnálom, viszont, mint PTE-s hallgató, köszönöm a közreműködését, (és még sok más emberét is) akik miatt talán több hallgatói juttatást kapunk, illetve nem mondanak fel anyagi okok miatt számos oktatónknak."

Ezek szerint Te etikusnak tartod a közpénzek ellopását, más szóval elsikkasztását?
Lehet, hogy kevés az ösztöndíj és rossz az egyetemek finanszírozása, sőt biztos, de szerintem nem ez a megoldás. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem ennyi diplomásra sincs szükség - pláne nem művelődésszervezőre, PR managerre, EU tanulmányosra, stb. - ergo ennyi egyetemre sem...)

drsztj 2008.08.08. 14:17:47

Az "önköltséges" képzés az a költségtérítéses képzést jelenti?
Szerintem költségtérítéses hallgató után nem jár állami támogatás.

Peppone Botazzi 2008.08.08. 14:33:38

PTE-re ne menjetek. Káosz és fejetlenség. Tanrend változtatás félévenként. Ütős sorok TO előtt. TO és a tanszékek mást mondanak.
De azért TO-s szeretnék lenni.
Nyitás 8.30-kor ha jól emlékszem, aztán 12-13.30 ebédszünet aztán 3-ig megint munka. Világ legjobb állása, azt kell mondogatni csak hogy nemtudom, egyeztesse a tanszékkel. :D:D:D

Természetesen sarkítok, kövezzetek meg (JEHOVA) de aki már állt sorban 2 órát az tudja miről beszélek.

PTE. Sóval behinteni.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.08.08. 14:47:04

"...de engem az isten fasza sem hívott."

Ez annyira rendőrös megnyílvánülás, hogy ihajj. :)

SLacc 2008.08.08. 15:38:26

Ennyi csalás ebben a zországban!
He, kedvet kaptam mán én is! Hogykő csináni csalás? Mert én még ehöz is gyenge vagyok!

SLacc 2008.08.08. 15:39:52

Mondanom sem kell a "siker" valamint "én" kapcsolatát, gondolom.

Té, mint Tamás 2008.08.08. 15:59:11

Peppone Botazzi elvtárs,
Bár PTE-n végeztem - és még járok is ott posztgradra, szóval lesz pár köröm velük -, tehát nekem is bögyömben voltak a TO-sok, de azt ugye nem hiszed, hogy a munkaidejük addig tart, amíg ügyfélfogadás van? Szívattak minket is (PMMK) az ostobálkodásukkal, de elég azt a számlájukra írni, amit tényleg elkövettek, nem kell sarkítani, hogy mennyire kurva jó meló lehet ez. Nem az, ez biztos.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.08. 16:02:52

A felvételivel kapcsolatos cuccok - jogszabály, felvételi tájékoztató, Gólya-rendszer - átláthatósága lényegesen javult az elmúlt években, mert a minisztérium kikérte az OFFI/OFIK (ugyanaz, csak megváltozott a neve) véleményét a dolgokról.

Sajnos, ettől függetlenül a jogszabályok rengeteg kérdésre nem adnak választ, úgymond túlságosan magas absztrakciós szintűek. Ilyen esetekben a minisztérium és az OFIK - néh kifejezetten jogászok közreműködésével - megpróbálja "kitalálni" a jogalkotók célját - azaz jogszabályt értelmez -, azonban ennek az eredménye nem mindig jut el mindenkihez, akinek ilyen jellegű kérdést tesznek föl, pl. a TO-s néni.

Biztosan lehetne erre valamilyen megoldást keresni, pl. FAQ-k kitétele a webre, tanfolyamok tartása a TO-s néniknek... Nemtom; nem látok bele abba, hogy a probléma mennyire súlyos, illetve hogy az illetékeseknek mi a véleménye erről.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.08. 16:14:01

A fent említett racionalizálásnak része az, hogy megpróbáljuk a több helyre való adatküldést illetve az adatok több helyről való összeszedését megszüntetni, hogy a körbe-körbe járás helyett az adatok egyszerűbb fastruktúrában csorogjanak szépen mindenhová. Az új hatóság, az Oktatási Hivatal az illetékes a felsőoktatási cuccokban - ha jól tippelek, a középiskolaiakban is -, és informatikai háttércégeként az OFIK segít a fentiek megszervezésében.

Így alakult ki pl. az, hogy néhány éve már csak egy darab jelentkezési lap van, és azt az OFIK-ba kell küldeni, illetve a felvett jelentkezők adatai automatikusan kerülnek át a Gólya-rendszerből a központi hallgatói nyilvántartásba, onnan egyrészt tovább az intézmény sajátjába (ETR, Neptun stb.), másrészt ebből készülnek (közvetlenül, nyilván nem a KSH-n keresztül!) a minisztérium felé az állami támogatás kiszámításához szükséges statisztikák.

A fentiek nem válaszok a fő kérdésre, de ebben informatikusként nem is akarnék állást foglalni... ;-) Azt javaslom, hogy a kedves cikkíró keresse fel az Oktatási Hivatalt kérdésével; weboldal: www.oh.gov.hu

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.08. 16:21:53

@tiboru: "Nem pótfelvételi volt; ha jól emlékszem, valamikor április-májusban küldtem be a jelentkezési lapot az Egyetemnek - előtte felhívtam őket és ők mondták, hogy honnan lehet letölteni; hangsúlyozták, hogy közvetlenül nekik küldjem be és NE az OFI-nak."

A nyári felvételi eljárásban a jelentkezési lapok leadásának határideje már tavaly is február 15. volt. Ez a jelentkezésed biztos nem olyan lehetett, amilyennel központilag foglalkozunk, mert hamar visszadobtuk volna a késés miatt. (Hiába küldte volna tovább az egyetem hozzánk, ő meg rögzíteni a jelentkezés tényét úgysem tudja, csak a jelentkezéshez tartozó adatokat: egyes vizsgaeredmények, többletpontok stb.)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.08. 16:30:40

Hát, nem lep meg a dolog. 8 éve jártam a PTE-re, láttam elég dolgot a 2 diploma alatt. (TTK és PMMK)

Voltak emberkék, akik egyszer csak kaptak levelet hogy felvették őket egy másik szakra is. Persze nem volt az illető felvételizni, de valahogyan mégiscsak volt értékelt felvételije, stb.
Ezek is érdekes helyekről kerülnek elő. MIndenesetre azért meredek egy érvényes felvételit rittyenteni csak úgy valahonnan.


Az meg, hogy ez a balfasz banda csak akkor tud telefonálni amikor fizetni kéne, nem újdonág.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.08. 16:37:21

@ColT: A felvételi döntésről értesítő leveleket is a Gólya-rendszerből nyomtatják, immár 10 éve. Ebben meg nyilván nem szerepelhet az, akit nem vettek föl, és pláne nem az, aki részt sem vett a felvételi eljárásban.

Szóval kamu levelet csak úgy lehet küldeni, ha valaki a kis kezével megírja, a címzéstől az aláírás pöttyözésén át az adatokkal való kitöltésig. De az is hiába, mert a fejpénzeket sem lehet a semmiből bekamuzni: annak az alapja az OFIK által a központi felvételi adatbázisból készült statisztika, amelyben (fellebbezéssel javítandó) hibák lehetnek, de kizárt, hogy a felvételi eljárás befejezése után (!) a semmiből oda beessen valaki.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.08.08. 17:15:27

"ha hejeirási hibákat véltek felfedezni, légyszi' ne essetek nekem, biztos csak félreütöttem, kössz."

Nem "légyszi'",hanem "léci". A többi stimmolt.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.08. 17:53:37

Ömlesztve...

Tavaly "Balkán [akármi]" néven indított felsőfokú képzése egyetlen egyetemnek sem volt. Ez is alátámasztja azt a tippemet, hogy valamilyen egyéb, nem felsőfokú diplomát adó, nem a normális felsőoktatási felvételi eljárásban meghirdetett képzésről van szó. (Vajon tiboru látott már Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatót, vagy csak a PTE honlapjáról nézett ki minden adatot?!)

A www.webometrics.info/Distribution_by_Country.asp én nem emlegetném fel, mert onnantól kezdődően, hogy szerinte a világ legjobb 200 egyetemének a fele az USÁ-ban van, teljesen hitelét veszti. Emellett azt is figyelembe kellett volna venni, hogy az adott országban 1) hány egyetem van, 2) mekkora a lakosság. Ha Magyarországból 5 egyetem van benn a TOP1000-ben és Kínából 20, akkor az kinek égőbb: nekünk vagy nekik? Egyébként valóban túl sok (volt) az egyetem - az EU szerint is! -, és ezért - valamint gazdasági okokból - integráltak össze sok évvel ezelőtt egyes régebben különállt egyetemeket-főiskolákat.

A kamu diplomák kiadásáról nem tudok, de ez ellen is fog létrejönni egy további központi rendszer, amely a felsőfokú diplomákat tartja nyilván. Ugyanígy a már működő központi hallgatói nyilvántartás (Felsőoktatási Információs Rendszer) akadályozza meg, hogy kamu embereket tartsanak nyilván hallgatóként.

A hallgatói jogviszony egyszer mindenképpen megszűnik: remélhetőleg azért, mert sikeresen befejezted a tanulmányaidat, de akár azért, mert az orrodat sem toltad oda, vagy esetleg valamilyen más okból kihajítottak. ;-)

Kizártnak tartom, hogy költségtérítéses képzésen egy fillér állami támogatást is kapjon az egyetem, mert egyrészt egyébként is alig van pénz bármire is, másrészt amióta a minisztérium nem ad maximum keretszámokat a költségtérítéses képzésekre, azóta az egyetemek tényleg annyi jelentkezőt vesznek föl költségtérítéses képzésre, amennyit csak le tudnak ültetni a termekben (azaz kb. a csillagos ég a felső határ, és ennyiszer többet kellene az államnak fizetnie ebben a feltételezett "kiegészítő finaszírozás"-ban).

A diplomát letettek utófinanszírozása oltári nagy marhaság. 3-5 évig gazdálkodja ki az egyetem a hallgató taníttatását, aztán utána kapja meg a pénzt, ha megvan a diplomája?! Ezt gazdasági lehetetlenség, amellett, hogy erre a kamu megoldás meg az lenne, hogy _mindenki_ végigjut a képzésen és diplomát kap, akár nulla tudásra is. Az meg, hogy ugyanannyiba kerül 10 és 100 hallgató taníttatása, arra a válaszom: a BKV-busz is nagyságrendileg ugyanannyit fogyaszt 10 vagy 100 utas esetén, tehát nyugodtan blicceljen minden 10 utasból 9. Teccikérteni? ;-)

Ha ráérek, majd továbbolvasom, és megpróbálok a többi kérdésre is válaszolni...

Szil-Ka 2008.08.08. 18:46:15

Kedves Tiboru! Hiaba vartal, addigra leleptem, ma csak 1-ig dolgoztam. Koszonom a puszit, de swinger klubba nyuszi vagyok elmenni :)

Té, mint Tamás 2008.08.08. 19:10:17

Ezt úgy kell érteni, hogy nyuszi vagy, pedig szívesen mennél?

Kopi3.14 2008.08.08. 19:25:41

Vagy a swinger klubban vagy nyuszi? :D;)

birdito 2008.08.08. 20:13:41

Tiboru gondolom erről beszélt:
balkancenter.ttk.pte.hu/index.php?id=66

Ez nem hagyományos szak, amit OFIK-on keresztül, meg miegymás lehet bejelentkezni, hanem "szakirányú továbbképzési szak".
Gondolom, hogy erre más felvételi, stb követelmények vonatkoznak (akinek van kedve, nézzen utána.)
Tiboru: azt azért megnézted, hogy hova jelentkeztél?
1. Ugyanis ezen tájékoztató alapján EGYÉRTELMŰEN le van írva, hogy ez a képzés KERESZTFÉLÉVES (ezt már 2006. május 4-én leírták!!!). Aki má bocsánat mi a faszé hívtak volna fel, hogy szeptemberben nem indul a képzés, mikor akkor soha nem is indult, HISZEN keresztféléves!!!
2. A hagyományostól eltérő jelentkezésre utal az is, hogy pl. január 20-ig kell(ett volna) jelentkezni. A jelentkezés módja pedig jelentkezési lap visszaküldése (tehát nem OFIK-on keresztül). Az áprilisi jelentkezési lehetőség gondolom a kevés jelentkező miatt volt lehetséges.
3. Ez nem diplomát adó képzés, hanem szakirányú képzés, (ahogy le is van írva), vagyis csak egy betétlapot ad, amit betehetsz a diplomádba. Gyanítom, hogy éppen ezért semmi köze az államilag finanszírozás/nem finanszírozáshoz. Pláne, hogy költségtérítéses a képzés.
4. Egyet értek az előttem szólókkal. PTE BTK TO-t földig tipor, sóval behint (de legalább TTK TO-ra küldeni őket továbbképzésre. Érdekes, ott kedvesek a TO-s nénik, és minden problémát megoldanak (legalább is 10 évvel ezelőtt így volt).

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 20:32:46

Többeknek:

Erre jelentkeztem:

balkancenter.ttk.pte.hu/index.php?id=66

És akár hiszitek, akár nem, tavaly tavasszal szó sem volt kersztféléves képzésről.

A testület, ahol dolgozom (azt, hogy rendőr, tűzoltó, vámos vagy bévés lennék, sem megerősíteni, sem cáfolni nem fogom) kapott egy külön értesítést a PTE-től, amely a fenti linken olvasható cuccot tartalmazta, kivéve a keresztféléves megjegyzést. Mindenki azt mondta, hogy 2007. szeptemberben kezdünk.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 20:33:51

Skulo 2008.08.08. 14:47:04

Mint említettem volt: sem megerősíteni, sem cáfolni nem áll módomban a feltételezésed, bazmeg!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 20:35:33

Szil-Ka 2008.08.08. 18:46:15

Egy világ omlott össze bennem...

Mindegy, a törzsanyagom úgyis lekérheted, aztán ha meggondoltad magad vagy gyűjtöttél egy kis bátorságot, csak dobj egy mélt és a többit magánban megbeszéljük :-)

Szil-Ka 2008.08.08. 22:49:38

Eszembe jutott, h egyszer en is jartam hasonloan. Telefonon erdeklodtem a Pannonia Rajzfilmstudio rajzfilm-rajzolo tanfolyamara, mondtak, ha adok postacimet, kuldenek irasos tajekoztatot. Megkuldtek, az ara egybol eltantoritott a beiratkozasi szandekomtol (kb. 6 eve a havi 40e-t soknak talaltam), igy nyilvan nem is jelentkeztem. A plane: ezutan minden evben megkaptam postan a tajekoztatojukat, probalkoztak jo darabig. En meg egy ido utan olvasas nelkul kukaztam a leveleiket. Tenyleg, mostanaban mintha mar nem kuldenenek... :)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.09. 00:19:16

Még egy ömlesztés...

A végzettek (és a felsőoktasban dolgozó oktatók) személyi anyagát (ezentúl?) 80 évig fogja megőrizni a központi hallgatói nyilvántartás. (Nem tudom, eddig hány év volt...)

A pótfelvételis jelentkezési lapokat kivételesen nem az OFIK-ba, hanem az intézményhez kell beadni (ott is lehet beszerezni őket, és nem a könyvesboltokban stb.) - a felvételi eljárás rövidsége miatt ez mindig is így volt. (A keresztféléves eljárás 2007-ig bezárólag ugyanezen okból ugyanilyen volt, és csak az idén lett teljes értékű, az OFIK-ba, jóval korábbi határidőre beadandó jelentkezési lappal.)

A felvételivel kapcsolatban - ki találta volna ki? - az OFIK ügyfélszolgálatát érdemes keresni: a www.felvi.hu oldalon lehet regisztrálni, majd a saját jelentkezéseidet E-ügyintézni, a talált hibákat, gyanús dolgokat, kérdéseket kérelmeken keresztül elküldeni. (Büszkék vagyunk arra, hogy az ügyfélszolgálatunk másokhoz képest konzisztensebb és helyesebb válaszokat ad. ;-) ) Amihez nincs köze az OFIK-nak, azzal kapcsolatban nem tudok okos tanácsot adni...

Ja, a fentieknél az OFIK mindig az Oktatási Hivatalt jelenti: az OH a jogszabály szerint megnevezett, oktatási ügyekben eljáró hatóság, a közönség felé már csak ők léteznek, az OFIK "csupán" a felvételit a háttérben folyamataiban és informatikailag szervezi-támogatja.

A szakirányú továbbképzések a központi hallgatói nyilvántartásban ugyan szerepelnek, de az ezekre felvételizők nem jelennek meg a felvételi adatbázisában, mert ezek a képzések (még?) nem a normális felvételi eljárás részei. Ennek megfelelően nem is nagyon ismerem ezeket, feltételezhetően teljes egészében az egyetemre bízza a minisztérium a felvételi lebonyolítását.

Té, mint Tamás 2008.08.09. 05:34:23

Jaj, Szil-Ka, hogy jön ide a rajzfilm. A szvingerklubbos titkos vágyaidról mesélj inkább!

Szil-Ka 2008.08.09. 07:58:52

Te, mint Tamas, ez nem az a forum! :)

bakitak 2008.08.09. 09:29:15

Akkor még néhány info a tisztánlátás érdekében:
Humperdickk eredményjelzőjéhez annyit, hogy a intézmény csak a felvett ÉS beiratkozott hallgatókat veheti nyilvántartásba. Ehhez pedig nyilatkozni kell a beiratkozáshoz. Itt az alaphiba az ügyben.
Joe Forster/STA: a szakirány továbbkézpéseket az állam valóban teljes egésézben az intézményekre bízza; és az OFIK nem csak az informatikát hanem a jelentkezői ügyfélszolgálatot, kommunikációt, stb is adja az Oktatási Hivatalnak az eljáráshoz

A személyi anyagokat valóban 80 évig őrzik az egyetemek, aztán pedig a leváltárak, mivel ezek nem semmisíthetők meg. Minden ember ilyen anyaga valamelyik leváltárban van. Hacsak nem égett el, nem ázott szét, nem bombázták le (44-45, 56), stb.

Az egyetemek kapnak az AKTIV (fogalommagyarázat ügyben Szil-Ka cikkét ajánlom) költségtérítéses hallgatók után pénzt, a fenntartási normatívát.

Szil-Ka! Egyébként nem csak (!!) az lehet baj, ha kevés gyakorlati ember szól bele a jogalkotásba, hanem az is, amikor egy rendszer átalakításakor sokan a régi beidegződések alapján dolgoznak.

nothing.at.all (törölt) 2008.08.10. 23:03:42

Szil-Ka! Te annyira okos vagy!
Mondd már meg nekem, ugyan mi értelme BCE-n a nyár közepén tárgyfelvételt indítani, ha a Neptun nem működik? Feltettem ezt a költői kérdést a tanulmányi osztályon is, amire az a válasz érkezett, hogy "Ööö, erre nem tudok mit mondani". De azért háborodjatok fel nyugodtan, ha a hallgató reklamálni mer. Végülis nekünk semmi más dolgunk sincs, mint hogy a gép előtt üljünk, és lessük a pillanatot, amikor végre jelentkezni tudunk, nehogy beteljen a kurzus...

lvnte (törölt) · http://lvnte.blogspot.com 2008.08.11. 10:50:31

Én a Miskolci Egyetemről nem tudok egy éve kijelentkezni. Tavaly (2006/2007) tavaszi félévem volt az utolsó befejezett félév az intézményben, akkor jeleztem nekik hogy szeptembertől kijelentkezek. Év elején nem jelentkeztem be, nem vettem fel tárgyakat se az őszi félévre a 2007-08 as tanévben. Év elején kaptam erről egy levelet, amiben megírták hogy menjek be a tanulmányira és ott személyesen is jelentkezzek ki a kapott papírral, ha nem akarok oda járni.
Lementem Miskolcra, a tanulmányin közölték hogy írjak egy levelet, amiben kijelentkezek.... .... vonat stb... nembaj... gondoltam ennyivel le is lesz akkor rendezve.

De nem így lett, mert a tavaszi félévre ugyanúgy megkaptam a beiratkozási papírokat. Miután szintén nem iratkoztam be megint jött a levél hogy ha nem akarok odajárni jelentkezzek ki a tanulmányiban. :D De ezt már kb dobtam is a kukába.

Szil-Ka 2008.08.11. 12:25:45

Kedves nothing.at.all!
Hogy érted, hogy nem működik a neptun? Ez így tág fogalom, kérlek, kicsit részletesebben írd le a problémát, hol akadsz el, mi nem működik; mert így nem tudok segíteni, pedig tényleg segítek, ha tudok. A fenti válasz nem tőlem származik, az biztos. Melyik karra jársz?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.13. 10:55:20

Gyerekek,

kaptam egy-egy választ a minisztériumtól, illetve a PTE-től. Mivel így korrekt, kivonatos formában közlöm a lényegüket; kicsit hosszú lesz, de szerintem érdemes elolvasni.

1.) Minisztérium (Szövényi Zsolt főosztályvezető, Ságiné Dömök Ilona email-címéről)

„…valóban az a helyzet történt, hogy a Természettudományi Kar adott intézetébe és a kar tanulmányi osztályára is benyújtható volt a jelentkezés. Az intézet által átadott névsort az időközben megváltozott új tanulmányi rendszerben úgy rögzítették, hogy ténylegesen nem ellenőrizték a hallgatói jogviszony létrejöttét. Ebben az egyetem komoly adminisztrációs, oktatásszervezési hibát követett el, mert innentől kezdve a hivatali ügyintézés ügyiratait automatikusan továbbította a tanulmányi rendszer…”

„…A fentiekből következően az Ön esetében hallgatói jogviszony nem jött létre. A szakirányú továbbképzés állami támogatásban nem részesül, szervezése a felsőoktatási intézmény szakmai hatáskörébe tartozik. A kialakult helyzetért a felelősséget az adott egyetemnek kell vállalnia.

Megkeresésünk alapján arról kaptunk információt, hogy az egyetem Oktatási Igazgatósága is felelősen állt a kérdéshez és kivizsgálta az Ön által felvetet oktatásszervezési problémát, felismerve, hogy az ilyen egyetemi ügyintézés az egyetem munkájának megítélésében komoly problémákat eredményezhetnek….”


Eddig a minisztérium levele. Túl azon, hogy a „felvetett” szót én két szóvégi tével írnám, meg hogy apróbb egyeztetési probléma bukkan fel az utolsó mondatban (az „ügyintézés” egyes számban van, az „eredményezhetnek” pedig többesben), a levél korrekt, köszönöm.


És akkor a PTE Oktatási Igazgatóságának négyoldalas leveléből:

2.) PTE Oktatási Igazgatóság vezetője, Lengvárszky Attila, saját email-címről:

„…Felvételi vizsgára, felvételi beszélgetésre a Felvételi Szabályzat 73. § (3) bekezdés alkalmazása szerint nem került sor, mert a felvételi döntés alapja a jelentkezés feltételéül előírt oklevelek minősítése szerint felállított rangsor volt…”

„…A Természettudományi Kar és az Ön között folyt levelezésből megállapítottam, hogy 2007. szeptember 13-án Dr. Papp Norbert tanszékvezető egyetemi docens úr, az Ön által írott megkeresésre válaszolva e-mailen levelet küldött az Ön címére, amelyben értesítik Önt, hogy kellő számú jelentkező hiányában a szak 2007. szeptemberében nem indul el. Egyben reményüket fejezték ki az iránt, hogy a szakot keresztféléves képzésben kellő számú jelentkező esetén sikerül elindítani, továbbá az irán, hogy Ön nem veszítette el érdeklődését a vonatkozó képzés iránt, és ismét jelentkezőik között tisztelhetik.

A Természettudományi Kar Tanulmányi Osztályának vezetője, Heisenberger Zsolt 2007. szeptember 25-én kelt (TD. 51-1034/2007 iktatószámmal ellátott) levelében, írásban küldött értesítést arról, hogy a képzés adott félévben nem indul, és ezért az Ön jelentkezését el kell utasítania. Ennek megfelelően a 2007/2008. tanév I. félévében sem a Balkán tanulmányok képzés nem került rögzítésre az Egyetem tanulmányi nyilvántartásában, mint elindított képzés, sem pedig az Ön adatai nem kerültek rögzítésre a Pécsi Tudományegyetem adatbázisában.

Megerősítést nyert azonban az az Ön által is említett tény, hogy az Ön számára 2008. március 5-ei keltezéssel értesítést küldött a Természettudományi Kar dékánja arról, hogy felvételt nyert a „Balkán szakértő” szakra.

Előzetes vizsgálatom azt is megállapította, hogy erre azért került sor, mert a Földrajzi Intézet – annak ellenére, hogy Ön újabb jelentkezést a szakra nem adott be –, úgy tájékoztatta a Természettudományi Kar Tanulmányi Osztályát, hogy Ön felvételre került. Megállapítottam, hogy tekintettel arra, hogy Ön a keresztféléves képzésben ismételten meghirdetett képzésre új jelentkezést nem adott be, így jogszerűen az új felvételi eljárásban nem vehették volna figyelembe korábbi jelentkezését. A Földrajzi Intézet eljárását az indokolta, hogy akkorra megteremtődtek a képzés elindításának feltételei, és ezért szerették volna az egy félévvel korábban jelentkezettek számára is lehetővé tenni a képzésben a részvételt. Természetesen ezen lehetőségnek a jogi feltételeit is szükséges lett volna megteremtenie az Intézetnek, így például előzetesen tájékoztatnia kellett volna a korábbi jelentkezőket, így Önt is arról, hogy kívánnak-e élni ezzel a lehetőséggel.

Megállapítottam továbbá, hogy a Tanulmányi Osztály mulasztást követett el, amikor nem ellenőrizte a Földrajzi Intézet által küldött és felvételre javasolt jelentkezők dokumentumait, és ellenőrzés nélkül rögzítette a felvételre javasoltak törzslapját az Egyetem hallgatói nyilvántartási rendszerében, valamint ezzel közel egyidejűleg értesítést küldött a jelentkezőknek a sikeres felvételről.

Tekintettel arra, hogy a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 39. § (4) bekezdése alapján a hallgatói jogviszony a beiratkozással jön létre, Ön pedig nem iratkozott be Egyetemünkre, megállapítom, hogy mulasztást követett el a Természettudományi Kar Tanulmányi Osztálya továbbá akkor, amikor a Földrajzi Intézet jelzése alapján, az Ön beiratkozási szándékának jelzése nélkül az Egyetemi hallgatói adatbázisban Önt aktív státusúra állította.

Fenti mulasztások következtében Ön az adatbázisunkban 2008. februárjától szerepel, 2008. áprilisától pedig úgy, mint az Egyetem aktív státusú hallgatója…”

„…Ugyanakkor a beérkezett dokumentumok alapján a mulasztás és hatáskör túllépés személyi felelőssége megállapítható, ezért Dr. Gábriel Róbert a Pécsi Tudományegyetem rektora fegyelmi eljárást kezdeményezett az Ön panasza alapján.

Az Ön esete továbbá megerősíti a Pécsi Tudományegyetem egy éve fennálló új rektori vezetésében azt a szándékot, hogy az Oktatási Igazgatóság vezetésével csak jogszerűen, valamint egységes szakmai elvek alapján irányított összegyetemi tanulmányi adminisztrációs szervezet tudja a hallgatók megfelelő színvonalú kiszolgálását ellátni.

Végezetül ezúton tájékoztatom, hogy azonnali intézkedést foganatosítottam az Ön ügyének jogszerű lezárására, adatainak a PTE hallgatói nyilvántartásából a jogszabályoknak, valamint az Egyetem szabályzatainak megfelelően történő azonnali törlésére…”

„…Remélem, hogy a fentiekben kellő tájékoztatással, az Ön számára eddig okozott kellemetlenségekért elfogadható magyarázattal tudtam szolgálni, és az Egyetem nevében kinyilvánított elnézést kérésemet erkölcsi elégtételként el tudja fogadni...”


Ennyi. Természetesen elfogadok én mindent, csak azt kérem, nehogy már azt a szerencsétlen gazdasági ügyintézőt (V. Zsuzsát) büntessék meg, akivel legutoljára beszéltem! Ő kedves és udvarias volt, és ha van valaki, aki semmiről nem tehet, az bizony ő.

Szóval kész, lezár, béke van. Jó nyaralást mindenkinek és mégegyszer köszönöm egyrészt a válaszokat, másrészt az érdeklődést.


Üdv,

tiboru (aki mégsem holt lélek?)
süti beállítások módosítása