Tékozló Homár

Holt lelkek a pécsi egyetemen?

2008.08.08. 08:59 | szily | 244 komment

Lehet, hogy csak balfácán a pécsi egyetem, de az is lehet, sőt egészen sanszosnak néz ki, hogy egy nagy, nemcsak a baranyaiakra jellemző csalássorozatra derít fényt Tiboru levele. Már attól boldog voltam, hogy a fegyveres testületeknél is olvasnak minket, az írás tartalmától méginkább. A lényeg: fegyveres barátunk önköltséges alapon továbbtanult volna, a szak nem indult el, ám most kiderült, hogy az egyetem egy éve diákjának tekinti. No de mi is egy diákstátusz lényege? Az érte felvehető állami támogatás. Részletek alant. Akinek volt hasonló élménye, kérjük, írja meg a Homárnak.


Rövid leszek, mert a vérnyomásom már így is az egeket verdesi.

A tavaly tavasszal jelentkeztem a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karára, méghozzá a Balkán tanulmányok szakra. Önköltségesnek, másoddiplomásnak â013 ahogy a life-long-learning alapelv ezt megköveteli a 21. század gyermekétől.

Beküldtem minden szart: diploma-, nyelvvizsgabizonyítvány-, TAJkártya-, lakcímkártya-, és még mindenféle más okmány másolatát, kitöltöttem a jelentkezési lapot (azon meg sem lepődtem, hogy mindent borítékban kellett elküldeni, e-mail nem volt jó), szóval sínen voltam. Visszajeleztek, hogy oké, felvételi beszélgetés sem lesz (!), készüljek, hogy szeptemberben (2007 szeptemberében) kezdődik a móka. Hogy pontosan hol lesznek az előadások, még nem utdták, de azt ígérték, hogy idejében szólnak (azt sem lehetett tudni ugyanis, hogy lesz-e kihelyezett tancsoport Pesten vagy Pécsre kell lemennem).

A munkahelyemen (állami cég, ráadásul fegyveres testület, el bírjátok képzelni) nagy nehezen kibrusztoltam magamnak egy tanulmányi szerződést és irtó bőszke voltam magamra. Telt-múlt az idő, eljött az augusztus, majd a szeptember, de engem az isten fasza sem hívott. Billentyűzetet ragadtam és a neten fellelhető összes PTE-s címre írtam egy mélt, kérdezvén, hogy mi az ábra. Semmi. Szeptember végén végre válaszolt valami irodista, és elnézést kért, hogy "elfelejtettek tájékoztatni", de nem volt elég jelentkező, ezért a szak nem indul.

Dühös voltam, leanyáztam őket (persze kulturáltan), erre fel írt egy nagyfejű, hogy bocs, igazam van, de hát hülyékkel van körülvéve és ő kér elnézést. Én elnéztem, majd el is feledkeztem a dologról, egészen ez év januárig, maikor kaptam egy levelet, miszerint örömmel értesítenek, hogy a keresztféléves képzésre felvettek és fizessek be x forintot, mint költségtérítés. Mondtam levélben és telefonon, hogy kivel szórakozzanak (időközben a munkahelyi tanulmányi szerződésem persze okafogyottá vált, hatályát vesztette; káosz van ugyan nálunk, de ilyen szempontból következetesek a személyügyesek), megint elnézést kértek, én eltéptem a csekket és a levelet, majd ismét megfeledkeztem róluk.

Nademost!!! Nademost (2008. augusztusa) MEGINT kaptam egy levelet a PTE Oktatási Igazgatóság Hallgatói Pénzügyi Irodájától, amelyben köszöntenek abból az alkalomból, hogy a náluk folytatott tanulmányaim újabb lépcsőfokához érkeztem. A levélből megtudtam, hogy egy éve van EHA kódom, vagyis minden szempontból nyilvántartanak. És persze mellékeltek egy újabb csekket az új féléves költségtérítésemre.

Telefonon beszéltem az egyik gazdasági ügyintézővel, aki udvariasan bár, de vonogatta a vállát és mondta, hogy a nyilvántartásuk szerint márpedig én a hallgatójuk vagyok. Rühögnék kínomban, de elmeséltem az esetet az egyik ügyvéd cimborámnak, aki felvilágosított, hogy nem hülyék a pécsiek, hanem egyszerűen csalnak: mindenhol úgy szerepelek, mintha hallgató lennék, ezért cserébe lenyúlják az összes elképzelhető állami támogatást és amíg lehet, engem - és valószínűsíthetően még sok tucat más illetőt - állományban fognak tartani.

Na ezért gondoltam, hogy megosztom veletek ezt a hírt. Mert ha simán hülyék, és képtelenek egy nyilvántartást normálisan vezetni, az az ő bajuk, meg maximum az enyém. De ha az információ helytálló (persze én nem vádaskodom), akkor itt bizony nyomozni kellene, mert isten tudja, hány "holt lélek" után szedik be az egyetemek és főiskolák (nemcsak Pécs, hanem az összes) az állami lóvét. Ezt pedig csalásnak (esetleg sikkasztásnak, de azért van a nyomozás, hogy kiderítse) hívja a Bétéká, akárhogy is nézzük.

Gogol óta meg a forgatókönyv is ismerős, még a sokszor impotens rendőrségnek is.

Üdv,

tiboru

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Bio74 2008.08.08. 09:04:23

Nem tünik újdonságnak, ha csak az nem, hogy lebuktatják magukat a felesleges leveleikkel.

Dr.Bio74 2008.08.08. 09:05:33

Ű!!!!!!!, mint tűnik!!!!!!!!

EnZsolt / Paszuly Pista, a derék zöldbablegény 2008.08.08. 09:06:58

Az összes főiskola/egyetem ezt csinálja. Felvesz kurva sok embert, kap rá kurva sok támogatást, majd évközben kiszórja őket, mert nem alkalmasak. Persze a mostani eset más, viszont érdemes volna utánajárni az ügyvéd barátoddal.

jesszumpepi (törölt) 2008.08.08. 09:08:24

Szily!Te legalább hallottál Gogolról!!!
Mind a 10 ujját megnyalná,ha ma élne Magyarországon.

catus 2008.08.08. 09:10:57

ha jól értelmeztem a dolgot akkor te költségtérítéses szakra jelentkeztél...benne van a nevében hogy te téríted a költségeket....ha az ún. államilag finanszírozott szakra jelentkezel akkor persze az állam csenget( az olyan hülyék után is akik 18-20 évesen két számoz nem tudnak összeadni...sajnos a tapasztalat beszél belőlem ,mivel egyetemen tanítok), szóval utánad vajmi keveset ka az egyetem....

catus 2008.08.08. 09:12:50

persze én meg tanuljak meg írni....

Dr.Bio74 2008.08.08. 09:19:38

Önköltség or költségtérítés?

jesszumpepi (törölt) 2008.08.08. 09:28:52

Szily állandó eposzi jelzője:sorozatvető Szily

Szil-Ka 2008.08.08. 09:36:46

A Kedves levélíró csöppet képzavarban van.

Egyrészt, ha valakit felvesznek egy felsőoktatási intézménybe, majd nem iratkozik be (ebből a szempontból most mindegy, hogy ennek mi az oka, a szak nem indul, vagy a hallgató nem iratkozik be), de nem kéri ezután írásban a hallgatói jogviszony megszüntetését, névsorból való törlését, akkor a felsőoktatási intézménnyel való jogviszonya fennmarad, csak passzívra változik.

A passzíválás időtartamára vonatkozóan általában a helyi Tanulmányi és Vizsgaszabályzat rendelkezik. Nálunk (BCE) pl. ez 1 év. Tehát, ha felveszünk valakit, aki a felvétel évében nem iratkozik be, jogviszonyát passzívra állítjuk, erről levélben (postán) értesítjük is. Egy évig várunk, jelzi-e a beiratkozási szándékát (eközben nem unalmunkban tologatjuk, tároljuk az iratait), majd ha a következő tanévben sem iratkozott be, végre megszüntetjük a hallgató jogviszonyát, töröljük a névsorból, erről szintén megy postán értesítés.

Másrészt, a felsőoktatási intézmények a passzív és a költségtérítéses hallgatók után nem kap állami pénzt, csak az államilag finanszírozottakra fizet (azért is hívják úgy).

Az az ember, aki valóban szeretne tanulni, de a felvétel évében nem indul az általa jelölt szak (vélhetően ezesetben nem volt elég a jelentkezők száma - 2-3 embernek meg nem fognak órákat tartani a tanárok nyilván), de aztán a következő félévben/évben mégis összejön a minimális létszám, s erről értesítést kap, na az az ember örül, mint majom a farkának, hogy mégis lehetősége van azt tanulni, ami érdekli. Már, ha normális az illető és tényleg tanulni akar.

Ui.: az ilyen arrogáns és bunkó hallgatók rontják el általában a tanulmányi ügyintézők hozzáállását a hallgatókhoz.

gyn 2008.08.08. 09:44:31

Szil-ka rulez, kivéve, hogy arrogáns és bunkó a hallgató. Csak tudatlan. Azért jár egyetemre, hogy tanuljon, esetleg amikor felveszik, elolvassa a Tanulmányi- és Vizsgaszabályzatot. De ha már ide írogat, hajhássza a szenzációt, akkor előtte legalább nézzen szét. Ügyvéd barátjának gratulálok, ő is járt egyetemre, de nem látszik rajta (szakmailag).

mark renton 2008.08.08. 09:44:38

"jelentkeztem a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karára, méghozzá a Balkán tanulmányok szakra"

WTF?
A Balkán az mióta természettudomány?

Nem is olvasom tovább.

Szil-Ka 2008.08.08. 09:47:00

gyn, nem azt írtam, hogy a hallgatók mind arrogánsak, csak azt, hogy az ilyenek, mint a tisztelt levélírók.
Szerencsére az én hallgatóim 99%-a töknormális, így én is az vagyok.

Szil-Ka 2008.08.08. 09:48:05

levélíró, nem levélírók. Nna. :)

mechorang 2008.08.08. 09:49:28

én tudok ilyenről középiskolai szinten is.
egy tanár ismerősöm mesélte hogy beírtak az osztályába még néhány magántanulót akik aztán kamu vizsgákon még a félévit is hozták utána meg szépen eltűntek, az iskola meg felvette utánuk is a pénzt.

violator78 2008.08.08. 09:49:48

Földrajz, renton, legalábbis olyasféle...

gabest1 2008.08.08. 09:50:01

Szil-Ka: Ez olyan mint a katonaság, ha nem kap behívót, várjon türelmesen, talán jövőre?

Shadow82 2008.08.08. 09:50:56

Kedves levélíró!

Most mit vagy úgy oda? Ha nem vennéd észre, ez az egész a képzés része. BALKÁN szakra jelentkeztél, ez pedig a gyakorlati oktatás a kőkemény Balkánból. Vagy inkább az alkalmassági: ha rájössz, hogy kit kell leüvölteni és kit megkenni, akkor mehetsz tovább. :)

Dr.Bio74 2008.08.08. 09:51:49

Szil-Ka

Respect!
De az illetőnek ezt nem tudta volna valaki elmondani?

Szil-Ka 2008.08.08. 09:54:41

Bio74, ezt az egyet én sem tudom, hogy miért nem mondták el fehéren-feketén neki, amikor először telefonált.

Igazából ezt a részt sem értem:
"erre fel írt egy nagyfejű, hogy bocs, igazam van, de hát hülyékkel van körülvéve és ő kér elnézést"

Lehülyézi a kollegáit egy fejes, amiért kevés volt a jelentkező s emiatt nem indult a szak? WTF??? Ez nonszensz. :)

Dr Kangörény 2008.08.08. 09:55:24

Szil-Ka én úgy tudom a hallgatói jogviszony a beiratkozás napján jön létre, ergo ha nem iratkozik be, a törvény szerint nem is jön létre hallgatói jogviszony. Ettől persze ti olyan néven tarthatjátok nyilván, amilyenen akarjátok, de attól ez még nem lesz hallgatói jogviszony.

pécsi_diplomandus_emeritus 2008.08.08. 09:56:59

- A bejegyzés írójának stílusát inkább nem minősíteném.

- A költségtérítéses hallgatók után nem jár állami támogatás.

- A magyarországi egyetemek, főiskolák a felvett, beiratkozott, államilag finanszírozott tanulmányaikat megkezdett, de vmilyen oknál fogva abbahagyó hallgatóik után is kapják az állami támogatást, amíg az illető képzési ideje tartott volna.

DE! Például a Pécsi Egyetem TTK az ily módon államilag finanszírozott virtuális támogatási helyekre átveszi az arra érdemes költségtérítéses hallgatók egy részét. Ez korrekt.

Lásd: "Pályázat államilag támogatott képzésbe történő átvételre."

www.ttk.pte.hu/TO/doku/palyazat.doc

- A Földrajzi Intézet szervezi a Balkán tanulmányok szakot, ezért került a Természettudományi Kar képbe.

Szil-Ka 2008.08.08. 10:01:28

Kangörény, van némi igazad, de amikor meg szerettük volna bevezetni, hogy akit felvettünk, de nem iratkozott be, azt egyből kizárhassuk, folyamatosan jöttek a könyörgő anyukák (na ja, nagykorú csemeték az anyukájukkal telefonáltatnak) meg a kérelmek hada, hogy bár most nem tudnak beiratkozni, de hadd halasztassák el egy évvel a beiratkozást, mert a) külföldön dolgozik b) nyelvet tanul c) tanfolyamra jár még d) stb stb
Így kényetlenek vagyunk passzíváltatni a be nem iratkozott felvetteket is.

Akármit csinálhat az egyetem/főiskola, lesz, akinek az nem lesz úgyse jó.

tamtaramtaram (törölt) 2008.08.08. 10:01:34

Óriási tévedésben vagytok: egy átlagos egyetemista fél millióba kerül félévente. Ennek a 150e Ft költségtérítés csak egy részét fedezi. Ahol több a költségtérítés, pl. orvosin, ott magasabb a féléves költség is.

avirex801 2008.08.08. 10:03:00

catus-nak igaza van,ennyit az egész témáról,a levélíró meg elég tudatlan,nem beszélve a kis jogász pajtás ismerősét..
"igen mert ezt szokták csinálni".. - persze persze..
Szil-Ka,neked is igazad van egyébként..

Dr.Bio74 2008.08.08. 10:03:03

Kezd érdekes lenni.
Egyre inkább csak a megfelelő informálás hiányát tudom felvetni az oktatási intézmény hibájának, aminek tényszerűsége meg igencsak szubjektív.

liven 2008.08.08. 10:03:03

A levél elplvasása után azon gondolkodom, melyik lehet az a fegyveres testület, ahol a levél íróját foglalkoztatják?

Szil-Ka 2008.08.08. 10:04:07

liven, talán rendőr :D

Szil-Ka 2008.08.08. 10:05:47

Bio74, így van, az intézmény a megfelelő tájékoztatást illetően mulaszthatott (ha tényleg igaz), minden más csak üres és rosszindulatú puffogás a levélíró részéről.

radiris 2008.08.08. 10:08:28

Én is Pécsre járok költségtérítéses képzésre és egyáltalán nem lep meg a levélben felvázolt forgatókönyv. Nem szeretném beazonosítani magam (gondolom érthető), de azt azért elmondom, hogy nálunk legalább két olyan nevet ismerek, aki a gogoli értelemben vett holt lélek - pénzt felvesznek utána, de nem jár suliba.

Aki pedig azt képzeli, hogy a 80-100 ezer forintnyi költségtérítés szemeszterenként fedezi az egyetemi-főiskolai képzés teljességét, az nem normális. Én is ennyit fizetek és ez után az egyetem még kábé a kétszeresét szakítja le utánam.

Jó lenne, ha nem irkálnának hülyeségeket a tisztelt kommentelők; a levélben vézolt módszerrel MINDEN hazai felsőoktatási intézmény él, de nem mindegyik buktatja meg magát ilyen hülye módon :)))

Bit Rot 2008.08.08. 10:10:16

Tanulni akartál???

Na, remélem tanultál az esetből. És még a tandíjat se kellett befizetned! :-)

Szil-Ka 2008.08.08. 10:12:12

A passzív hallgatók után akkor sem kap pénzt az intézmény.

Minden félévben részletes statisztikát kell szolgáltatnunk a KSH felé, mindent kérdeznek, képzés, finanszírozás, kolesz, életkor, lakhely, stb. szerinti bontásban, de csakis az aktív (beiratkozott) hallgatókra vonatkozóan. A passzív hallgatók létszámát, adatait soha senki nem kéri, így egyértelmű, hogy utánuk nem fizet az állam.

radiris 2008.08.08. 10:16:09

Szil-Ka, úgy látszik, te annyira lojális vagy a cégedhez, hogy nem vagy képes értelmezni egy szöveget.

Hát pont az a lényeg, hogy NEM passziválták ezt a fegyveres csávót, hanem kvázi aktív állományban tartották és ezzel csaltak!

Tényleg ilyen nehéz ezt felfogni? Mégegyszer mondom: több ilyen esetet ismerek, tudomásom szerint két éve ebből botrány is volt valamelyik pesti főiskolán, de elsimitották és ráfogták a ... na kire? Hát persze: a számítógépre! (naná...)

yooccoo 2008.08.08. 10:17:59

Szil-Ka 2008.08.08. 09:54:41
szerintem azért hülyézi le őket, mert nem írtak vissza semmit a jelentkezőknek :)
egyébbként meg szarjanak sünt és boncolják fel

Dr.Bio74 2008.08.08. 10:18:11

Mondom én, hogy kezd érdekes lenni.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 10:19:43

nem mindegy, hogy melyik fegyveres testület. és ha nem fegyveres, hanem gyári munkás attól a bűncselekmény nem bűncselekmény? a sumákolás nem sumákolás?
ha te mint magánszemély csinálsz ilyet, 2 perc alatt keresztre feszítenek. ha állami intázmény(ek), akkor csak valami adminisztratív tévedés, amiért konkrétan és személy szerint senki nem vonható felelősségre.
még annyit, hogy a nyomozó hatóság tudomására akkor juthat egy bűncselekmény alapos gyanúja, ha valaki veszi magának a fáradtságot és ír egy feljelentést, amit ugye tudnak iktatni. ha a média erről beszél, meg a fél ország, az nem jut ám a nyomozó hatóság tudomására. ezek a hatóságok valahogy olyan kis szelektívek...

Szil-Ka 2008.08.08. 10:20:03

radiris, mutasd meg, hol van a szövegben az, hogy aktív hallgatóként tartják nyilván. Én mindössze ezt találtam:
"nyilvántartásuk szerint márpedig én a hallgatójuk vagyok"
Ez nem zárja ki azt, hogy passzív hallgatójuk. Igaz, az sem, hogy aktív.

Egy biztos, a szövegértelmezésemmel nincs probléma.

staropramen 2008.08.08. 10:21:03

Csak tájékoztatásul: a poszt írója Tibortu a lemil blog (had és rendvédelem-história -kicsit másképpen)
állandó szerzője.Jelenleg Horthy M. tengerészmultjáról van fönn friss írása.
Ezek alapján jó fej, nem hinném ,hogy amit ír annak nem néz utána és csak vagdalkozik.
radiris kommentje megerősít ebben.
Az oktatás jelenlegi finanszírozási helyzetét nézve nem lepődnék meg, ha ez egy működő túlélési technika lenne.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 10:24:49

bocs, de az egy vendégposzt, amit mr nemo írt. ettől függetlenül tiboru patent fickó.

Decesso (törölt) 2008.08.08. 10:25:04

Ez miért rossz? Igényelj diákot is aztán kész. Jön a Hawai, fél áron a BKV bérlet stb... És még iskolába se kell járnod..

toi 2008.08.08. 10:27:54

tiborut én is "ismerem" pár blogról.
nem arról híres, hogy kamuzna, és csak úgy a levegőbe puffogtatna.

bírom azokat az embereket, akik úgy vannak vele, hogy egyetemre járok, faszagyerek vagyok, majd én megmondom a tutit, én fingom a passzát szelet.
ehh...

staropramen 2008.08.08. 10:31:10

@zig zag

lehet,hogy nem voltam teljesen pontos, de azt akartam érzékeltetni, hogy tibortu nem azonos kategória pl az iszapos keszthely ellen posztoló szőke libával.

hag 2008.08.08. 10:32:05

Kedves Szil-Ka!

Szerintem, meg épp a te (tapasztalataim szerint tulajdonképpen általános) kioktató tanulmányi osztályos stílusod az, ami még a legszelídebb egyetemistából is előhozza a vadállatot.

1, Nehogy már a jelentkező örüljön, "mint majom a farkának" hogy fizethet és tanulhat! Mivel az egyetemek között verseny van, és itt az egyetem az aki szolgáltat, addig első sorban neki kell nyújtani valamit. És ha nem teszi, akkor nyilván el fog menni a tanuló máshová.
Bár Magyarországon ez mindegy is, hiszen hihetetlenül rosszul teljesítenek az egyetemek:
www.webometrics.info/Distribution_by_Country.asp


2, Az egész finanszírozási rendszer sántít egy kicsit. Pl. mi utóbb tudtuk meg, hogy a gyesen lévő csoporttársunk költségtérítésének csak egy részét téríti az állam a többit meg mi, azaz a csoporttársai dobjuk össze. Nem arról van szó, hogy sajnálom tőle, de ezeknek az adatoknak nyilvánosnak kéne lenni.(Konkrétan PTE BKT volt.)

3, Egyébként a PTE BTK-n már gyakorlatilag az első héten vitába keveredtünk az egyik tanárral, arról hogy kinek mi is a dolga. Szerinte nem baj, ha ő nem jön be órára, hanem csak egy filmet küld maga helyett, és neki egyébként nem dolga hogy szolgáltatást nyújtson. Erre mondtam neki, hogy ez akkor lenne igaz, ha ő olyan okos lenne, hogy mi spontán odakucorodunk a lábához, csak azért hogy hallhassuk. De amíg fizettünk (akár kétszer is: kötségtérítés + adófizetőként az egyetem fenntartása) addig igen is köteles elvégezni a dolgát, pl. minimum bejárni.

staropramen 2008.08.08. 10:34:34

@hag
engedd meg, hogy tippeljek: a szóbanforgó tanár Ede bfüredről és alanyi jogon nem jár be.

kovacsbekker 2008.08.08. 10:36:09

Kedves Szil-Ka!

Te miről beszélsz!? "A arrogáns és bunkó hallgatók"-ról!? Azért mert sérelmezni merte, hogy elfelejtette az egyetem adminisztrációs személyzete őt értesíteni a szak indulásának elmaradásáról?! A felettes sem azért kért elnézést, mert nem indul a szak, hanem mivel a kollégái elfelejtették értesíteni. Teljes mértékben megértem ebből a szempontból a levélíró felháborodását. Az, hogy az egyetem trükközik-e bármiféleképpen a támogatásokkal, az egy más kérdés, erről ennyi infóból én nem tudok biztosat állítani.

DE! Észre kellene venni a kiváló egyetemi adminisztrációs csapatoknak, hogy ők éppen egy szolgáltatást nyújtanak, ők vannak a hallgatókért, feladatuk az adminisztációs ügyek pontos menedzselése és a hallgatók megfelelő és udvarias tájékoztatása is. Sajnos ehhez képest elég nagy zűrzavar tud lenne egy tanulmányi osztályon, ami sokszor az ügyintézők hozzáállásán és a munkájuk minőségén is múlik. Ez pedig a szolgáltatást igénybe vevő, azért fizető hallgatóknak (másodlagos, hogy ő maga fizet-e költségtérítést, vagy az állam fizeti ki helyette az adónkból) okoz bosszúságot, utánajárást.

Azt is írod, hogy az "az ilyen arrogáns és bunkó hallgatók rontják el általában a tanulmányi ügyintézők hozzáállását a hallgatókhoz". Tisztában vagyok vele, hogy ezek az állások finoman szólva sem a csúcsfizetésű kategóriába tartoznak, de nem is kötelező odamenni. Aki viszont ott van és nem képes ellátni az elvárt szolgáltatási színvonalon a feladatát, arra felesleges költeni az adóforintokat. Szóval, nem lenne baj, ha a felsőoktatásban is a kiszolgáló személyzettel kapcsolatban szigorúbbak lennének az elvárások.
Persze nem szeretnék teljesen általánosítani, tisztelet a kivételnek, amiből azért van jócskán, de nagyon sokat kellene még fejlődni.

Dr.Bio74 2008.08.08. 10:36:35

A passzát szél az én nemesebb alfelemből tör ki, a leírt technika ismerős az én felsőfokú éveimből, csak akkor kissé más formátumban müködött.
Amit ne értek:
- ha ez iljen egyszerű: passzív-aktív, akkor miért nem lehet elsőre felvilágosítani.
- mi az hogy:" a náluk folytatott tanulmányaim újabb lépcsőfokához érkeztem.", el sem kezdte, passzívban volt, nem?
- Az önköltség esetén kifizetem a tanulmányaim rám eső teljesköltségét, költség térítés: kifizetem a rám eső költségek megállapított részét ( 0-100%), ha az nem 100% akkor ki is fizeti a többit?

repülőmókusevőkaticabogár 2008.08.08. 10:36:54

én egy évig dolgoztam egy olyan iskolában, ahol felnőttképzéssel foglalkoztak - konkrétan OKJ-s képzésekkel - és utasításra (!) tilos volt kihúznunk a naplóból azokat az embereket, akik nem jöttek el beiratkozni év elején. ennek köszönhetően a "fél" suli szellemekből állt. persze fél évkor sem volt szabad lejelentenünk a minisztériumnak, hogy nem járnak már oda, és ne küldjék utánuk a fejpénzt. így az igazgató szép pénzt szedett össze, saab-bal járt dolgozni...

luciferc 2008.08.08. 10:37:50

Szil-Ka,

ha az egyetem csekket küld, meg üdvözli, hogy tanulmányai újabb állomásához érkezett, akkor azt hiszem joggal feltételezi bárki, hogy aktívan tartják nyilván. Passzív félév után ritkán kell tandíjat fizetni, tehát ritkán küldenek csekket. Na, szövegértés?

sarius 2008.08.08. 10:38:12

Szil-Kát olvasva tényleg mintha az én sulim begyepesedett agyú, nyugdíjhoz igen-igen közel álló, egykori párttitkár-tanulmányisát hallanám.

Értsétek már meg: a hallgató (vagy a hallgató-jelölt) igenis kapni akar valamit, főleg ha még fizet is érte. A PTE-n amúgy is borzasztó erkölcsi állapotok uralkodnak, elég, ha találomra megkérdezel pár hallgatót...

Engem nem lep meg a gogoli modell, és még az sem, hogy Pécsett ilyen bután csinálják.

ambbay 2008.08.08. 10:42:58

Szerintem a posztíró sürgôsen kopogtasson be hozzájuk "Life-Long-Learning" tipusú :) diákigazolványért, és mindenki jól járt.

Dr.Bio74 2008.08.08. 10:43:02

Megjegyzem, ha az egytem színvonalához kell a pénzt ilyen módszerekkel megszerezni, akkor szégyen-gyalázat a minisztériumnak, ha pl. Saabra, frankó tenulmányi utakra, akkor az egyetemnek.

kajánkodó 2008.08.08. 10:43:22

Konkrét adataim vannak egy olyan (nem tegnapelőtt létrehozott, nem noname) egyetemről, ahol nemrég a teljes vezérkart leváltották; a Számvevőszék vizsgálatát követően most a büntetőeljárás zajlik, annál az oknál fogva, hogy futószalagon adták ki a diplomákat olyan személyeknek, akiknek arról sincs fogalmuk, hogy merre nyílik a jeles tanintézet ajtaja - de képesek voltak mindezt überelni is: olyan szakok elvégzését bizonyították a jó sok euróért kiállított okmányok, amelyeket élből soha nem indítottak.
Bő tíz éves ügyködés után borult a bili...
Ami a fejkvótát illeti: lehet, hogy állami támogatást nem kap az adott egyetem a költségtérítéses hallgatók után, de pl. egy "júúniós" pályázatnál sokat számít, ha a csudafejlesztésekből profitlálandó hallgatók száma nem a tényleges, hanem a buherált... x+fantomszám alapján lehet pl. számítógépeket/laptopokoat, kajamennyiséget, szobaszámot, meg ki tudja, mi mindent elszámolni. szvsz

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 10:44:07

staropramen, pontos voltál.

Daath, nem értek valamit: ha egy hallgató az egyetemnek 500 ezerbe kerül és fizet 150 ezer költségtérítést, mert hát költségtérítéses a lelkem, akkor a fennmaradó 350 ezer HUF honnan teremtődik elő az egyetem kasszájába? szponzor? adomány? az egyetem és "háttérintézményei" kigazdálkodják? esetleg közérdekű munkává váltják át? vagy kimutyizzák az önkormányzati kasszából?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 10:44:11

Na adjon Isten, itt lennék egy kis ideig, lehet kérdezni, ha a levelem nem lett volna elég világos.

toi 2008.08.08. 10:45:17

szeva tiboru!
látod, van akinek nem világos.

Dr.Bio74 2008.08.08. 10:47:06

Szil-kát meg ne bántsátok, valszeg egy adminisztrátor a TO -n, aki megcsinálja amit meg kell csinálnia, és bízik benne, hogy amit tesz az úgy is megy tovább, ahogy az a jogszabályoknak megfelelő, sőt a rendszer ráeső részét érti, és a müködésében részt vesz.

Gumidomino 2008.08.08. 10:47:42

"A magyarországi egyetemek, főiskolák a felvett, beiratkozott, államilag finanszírozott tanulmányaikat megkezdett, de vmilyen oknál fogva abbahagyó hallgatóik után is kapják az állami támogatást, amíg az illető képzési ideje tartott volna."

és ezt így hogy? le vagyok döbbenve. és jól értem?

Dr.Bio74 2008.08.08. 10:49:22

Gumidomino

Olvasd tovább is, idióta egy rendszer, de lehetőséget ad másoknak.

Én lennék terrorista! 2008.08.08. 10:50:16

Akkó' ezér' van nekem is még mindig EHA kódom, mikor már három éve végeztem? Azannyaneki!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 10:51:50

Szeva toi, ZZ, staropramen, radiris és a többiek!

Csak kapkodom itten a fejem. A tegnap a levelem elküldtem kábé 100 címre (PTE, OKM), kíváncsi vagyok, mi lesz az eredmény. Ja: kaptam már visszajelzést olyan csávótól, aki három éve fejezte be a PTE-t de a honlapjukon még mint hallgatói önkormányzati iiletékes szerepel :-)

Dr.Bio74 2008.08.08. 10:52:49

Üdv tiboru!

Ha jól értettem, erről a passzív-aktív rendszerről egy szót sem említett neked senki?
Mintahogy nem tájékoztattak a szak idulásának törléséről sem, ée arról sem, hogy a toborzás folyik, így elképzelhető a későbbi kezdés?

Gumidomino 2008.08.08. 10:52:51

Bio74
olvastam.
ettől még nem kisebb a döbbenet.
akkor kötelezővé kellene tenni, hogy vegyenek át költségtérítéseseket vagy bármi hivatalos felhasználási lehetőséget biztosítani a pénznek, de így elcsurognak a nehezen összekuporgatott adóforintjaim! :)

vazze... 2008.08.08. 10:53:09

tényleg kezd érdekes lenni, ja és még mindig rohad itt minden

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 10:53:24

iiletékes helyett persze illetékes olvasandó...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 10:55:34

tiboru, nem jönnek azok a kérdések. úgy tűnik, most egycsapásra minden mindenkinek világos lett :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 10:56:58

Bio74 2008.08.08. 10:52:49

Úgy van, semmiféle aktív-passzív dologról nem kaptam tájékoztatást.

Valamikor 2007 decemberében kaptam egy levelet (csigapostán), hogy keresztféléves képzés lesz, érdekel-e? Mondtam (telefonban kétszer, majd e-mailben egyszer), hogy NEM! Sőt, azt is mondtam, hogy vagy küldjék vissza a félkilónyi fénymásolt papírt, vagy semmisítsék meg, mert az adataim általuk való kezeléséhez a továbbiakban nem járulok hozzá.

Erre meg januárban értesítenek, hogy felvettek...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 10:58:48

No, tényleg nincs kérdés?

Most olvasom, hogy volt egy kedves kommentező, aki nem értette, hogy a Balkán tanulmányok mit keres a Természettudományi Karon...

Hát... no comment. Pedig még ő is kérdezhetne.

Szil-Ka 2008.08.08. 10:59:01

Ha azért vagyok begyöpösödött agyú, mert elmondom, hogy meglátásom szerint mi a háttere a dolgoknak (talán jobban képben vagyok a szabályzatokkal, mivel munkaköri kötelezettségem), akkor ám legyen. A tájékoztatás nem kioktatás, szerintem.

Amíg a saját hallgatóim meg vannak elégedve a munkámmal, addig nem hinném, hogy magyaráznom kellene a bizonyítványomat. Én szeretek TO-sként dolgozni, annak ellenére, hogy valóban fos a pénz, de ez ahogy mondták, magánügy.

A fenti témával kapcsolatban elképzelhető, hogy én értettem félre a dolgokat, de azt akkoris fenntartom, hogy a levélíró stílusa és hőzöngése gázos. Akkoris, ha igaza van.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 11:00:20

És remélem, egy páran a blogunkra is ellátogattok :-)

Csak ezért csináltam ám az egészet :-))))

Dr.Bio74 2008.08.08. 11:00:55

Gumidomino

A döbbenet érthető, de kissé sajnállak, mert ha ezeken megdöbbensz, akkor még nem vagy akklimatizálódva, és úgy néz ki sokáig az egyik döbbenetből a másikba fogsz esni.:)

Szil-Ka 2008.08.08. 11:01:00

a balkán tanulmányok szakára valószínűleg nincs túl nagy jelentkezés, ezért merészeltem azt írni, hogy aki ilyen ritka dolgot szeretne tanulni, az örül, ha végre beindul, amire járni szeretne.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 11:02:16

Szil-Ka,

akkor tőled (hangsúlyozottan tőled és nem a sok [moderálva]-tól) elnézést kérek, ha a hangnemem sértő lett volna. Nem állt szándékomban becsületes adminisztrátorokat megbántani; a gond nem velük van, ezt mindannyian látjuk.

nokéremtisztelettel 2008.08.08. 11:03:18

No okoskodok mán 1 kicsinykét én is, főleg a foktatás finanszírozásárúl:

A zúgynevezett fejkvóta (normatíva, stb.) az hallgatói juttatásokhoz nyújtott normatív hozzájárulás. Ez ktsgvetési forrás, az állami finanszírozású képzésre felvett hallgatók száma alapján kapja az intézmény.
Ídesmindegy, h aktív-é v passzív,stb. márc.-okt. statisztika utáni számtani közép alapján adja a zállam.

Ezt, mint a neve is mondja, hallgatói juttatásokra kell(ene) fordítani.
A post témájához nem tartozik, h ennek elosztása h működik, hol milyen a hök-maffia, egyetemi szenátus, tolvajbandák, egyéb.

De nem ez az intézmény állami támogatása, csak annak egy része.
És biza sokat számíthat pár "holt lélek", amikor a többi költségvetési (képzési, tudományos, fenntartói, stb.) pízt osztják, h hány ember is jár az iskolába. Illetve amikor pályázati úton szerez akárhonnan lóvét az iskola.

tehát szvsz elképzelhető, h csalnak bizonyos helyeken, csak felejtsük már el ezt a fejkvóta-mániát.

Amúgy hogy jön ide, h arrogáns, bunkó hallgató, meg rendőr, meg egyetem adminisztrációs személyzete, meg hol indul a Balkán szak, meg a többi?

Van bunkó hallgató is, paraszt TO-s is, barom rendőr is. De nem ők csalják el a költségvetési (adónkból befizetett, ugye) pénzeket.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2008.08.08. 11:03:23

Nem tudom, volt-e már (nem olvastam el az összes kommentet), de a rendszer így elég rosszul működik. Mert nem a felvett, hanem a végzett hallgatók után kellene pénzt adni az egyetemeknek. Elvégre az egyetem dolga az emberek KÉPZÉSE, és nem a FELVÉTELE. Persze az első nem megy a második nélkül, de ha valakit felvesznek, és 1-2 félév után kiszórják/megunja, akkor kapott a társadalom egy újabb képzett leendő termelő/adózó polgárt? Nem! Akkor az egyetem őutána nagy kerek nullát kapjon!! Majd a végzettek után, annyi pénzt kapjon az egyetem, amennyi munkaerőt létrehozott! Elvégre a tanárnak mindegy hogy 5 vagy 100 diák ül bent az órán, a költség ugyanannyi! A szóbeli vizsgáztatás nem kerül pénzbe, az írásbelire hozzanak papírt, szóval pluszköltséggel nem jár a több hallgató, ami után több lét kéne adni. Oké, pl. vegyészképzésen használtunk vegyszert miegyebet, ami költség, de itt meg lehet azt, hogy aki nem végzi el, visszafizeti a képzési költségét (szakonként más összeggel persze) Az sok pénz? Kérem szépen, nem muszáj egyetemre menni, ha nem vesszük komolyan!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 11:03:24

Szil-Ka, ne vedd magadra. Téged nem bántott senki. NYUGI

Gumidomino 2008.08.08. 11:04:03

tiboru,
szerintem ezt így simán ki kellene bekkelned. ne írj vissza, ne jelentkezz, tedd el a leveleket amik értesítenek, hogy a következő lépcsőfokra léptél és 2011-ben vedd át a diplomádat.

Szil-Ka 2008.08.08. 11:05:10

tiboru semmi gond, én kérek elnézést, ha félreértettem valamit.

Egy kérdés, írásban (tértivevényesen postán) kérelmezted, hogy töröljenek a nyilvántartásukból? Sajnos a bürokráciában az ilyesminek csak írásban van nyoma...

veny 2008.08.08. 11:07:17

Pár megjegyzés:

1.) Költségtérítéses hallgatón is van állami zsé bőven.

2.) A KSH-nak szolgáltaott adat kizárólag statisztikára használatos, a zsé nem az alapján jön.

3.) "A hallgatói jogviszony a
beiratkozással jön létre.", legalábbis az Ftv. 39. § (4) szerint. Hogyhogy egy tanulmányis ezt nem tudja?

4.) Ideje volna változtatni kissé az "örüjjé hogy bejöhecc, amúgy meg kussolj" jellegű szolgáltatói (vagy milyen) hozzáálláson. Ne vegyé cukrászdát Bécsben, ha nem érted, mi a baj. :)

5.) Aki nem csak azért megy a Zegyetemre, mert otthon unatkozna, azzal biza megesik, hogy tervei vannak a Zéletben, és biza nem mindegy neki pár év vagy félév ide vagy oda. Pl. tanulmányi szerződést bukik, átáll valami B tervre, stb.

6.) Magyar fősuli/egyetem és a korrekt tájékoztatás ölég witzesek egy mondaton belül, ollyan kis villonos a zucc...

Nekem most épp hónapok óta nem tudja eldönteni a BMF az összes csoda rendszereibül, hogy megvan-e minden szükséges kreditem vagy sem. De volt olyan is, hogy adott helyen és időben, adott tanár tartott órát, ez mindenütt stimmolt, csak a tanár és diákok szerint más-más tárgyból, más képzésen, más kreditért...

Összefoglalván: magyar egyetemen sikeres embernek lenni ősi román szokás. :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 11:08:48

Szil-Ka,

bevallom, hibáztam... Csak telefonon mondtam kétszer és emailben egyszer...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 11:08:54

Gumidomino, van egy olyan érzésem, hogy tiboru nem azért jelentkezett erre a képzésre hogy legyen egy sokadik diplomája, ami majd jól mutat a polcon. ez nem az ő stílusa.

2008.08.08. 11:08:59

Na én meg pécsi vagyok és van egy hekker haverom is, aki fejkvótákat tör fel. Meg tudom erősíteni a kommenteket: valóban így van !

optipista 2008.08.08. 11:09:06

Én már azt is tisztességtelennek tartottam, hogy úgy vesznek fel az ELTE-re 500 elsőst csak a programozó szakra, hogy az első félévben jó ha 100 megcsinálja az összes tárgyat. (Kreditrendszer van ugye, évekig húzzák a dolgot ha más nem a diákigazolványért, meg a koliért.) És ezt nyilván tudják előre is: 72 pont az 72 pont ugye, de ha más nem akkor statisztikai alapon. Aki meg tanulni szeretne arra meg nyilván kevesebb erőforrás jut, mert tanárból nincs több ugye. A fent említett módszer ennek egy továbbfejlesztett változata. De miért is strapálná magát Magyarország a fiatalok taníttatásával, ha mindenki úgyis lelép külföldre?

Beuska 2008.08.08. 11:09:55

Kedves Szil-ka!

"ha valakit felvesznek egy felsőoktatási intézménybe, majd nem iratkozik be,... de nem kéri ezután írásban a hallgatói jogviszony megszüntetését"

Nem akarok beléd kötni, de hol a hallgatói jogviszony, ha be sem iratkozott? Hát sehol.

"Tehát, ha felveszünk valakit, aki a felvétel évében nem iratkozik be, jogviszonyát passzívra állítjuk"

Még mindig nincsen jogviszony...

"majd ha a következő tanévben sem iratkozott be, végre megszüntetjük a hallgató jogviszonyát"
ami nem is volt soha?
Te írsz a tanulmányi ügyintézők hozzáállásáról, amikor teljesen képzavarban vagy a hallgatói jogviszonyról? Csak egy kérdés:
Neked milyen végzettséged van?!


"de aztán a következő félévben/évben mégis összejön a minimális létszám, s erről értesítést kap, na az az ember örül, mint majom a farkának, hogy mégis lehetősége van azt tanulni, ami érdekli. Már, ha normális az illető és tényleg tanulni akar."

Már ha kap róla értesítést, mert ha kapott volna, Ő is örült volna. De szerintem ezek után másik egyetemet választ, vagy inkább nem tanul. És a hozzád hasonlók (kioktatódeközbenhülyeségetbeszélőtanulmányisvagyok típusok) veszik el legjobban az ember kedvét.

"az ilyen arrogáns és bunkó hallgatók rontják el általában a tanulmányi ügyintézők hozzáállását a hallgatókhoz"

Apám...

nokéremtisztelettel 2008.08.08. 11:10:05

Persze az is megérne egy misét, h a postírónak milyen világesze ügyvéd ismerőse lehet, ha szóbakerült ez ügy kapcsán köztük a sikkasztás, mint bűncselekmény.
Merugye 1. rábízott 2. idegen 3. dolgot 4. eltulajdonít v azzal sajátjaként rendelkezik.

babraba 2008.08.08. 11:10:17

yooha!
van abban valami amit mondasz, DE: abban a pillanatban történne, hogy MO-n minden második ember diplomával rendelkezne...
így is túlképzés van a diplomások között, de ha az állami támogatás mértékét a végzettek számához kötnék, abban a pillanatban az egyetemeknek nem a színvonalas oktatás lenne az érdekük (bár lehet, hogy most sem), hanem a végzendők számának drasztikus növelése, azon az áron is akár, hogy még a szigorlatot is megírják helyettük, csak valahogy végezze el az összes szerencsétlen, vagy még annál is több...

nokéremtisztelettel 2008.08.08. 11:12:53

Meg méris beszél telefonon vki egy egyetemi gazdasági ügyintézővel hallgatói jogviszony léte/nemléte ügyben?

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2008.08.08. 11:13:16

Én nem lennék olyan biztos a csalásban. Szerintem csak elbaszták.

A Saját bőömön tapasztaltam hasonlót. Egy szigorlatot kétszer kellett letennem, mert "elveszett" a rendszerben.
És ezt még lehetett űberelni. Harmadszorra is le akarták tetetni, mert a másodikat sem találták.

Szil-Ka 2008.08.08. 11:13:58

veny,

3.) egészen pontosan "tanulmányait nem kezdte meg" a státusz pontos a neve. A neptunban nincs ilyen (a neptun szerintem egy fos), ezért nemes egyszerűséggel a passzív státusz kerül beállításra
4.) még mindig nem azt írtam, hogy örüljön ha tanulhat, hanem konkrétan azt, hogy örüljön, ha beindul egy ritka szak. Nem ugyanaz!
6.) valóban nem általános a korrekt tájékoztatás, próbálok is tenni ezellen, értékelik is.

Gumidomino 2008.08.08. 11:16:26

Zig Zag
van egy olyan érzésem hogy nem jött le neked a humor mert lehagytam a szmájlit.
:)

LaNdo 2008.08.08. 11:16:44

A kommentek olvasása nélkül is úgy gondolom, hogy egyszerűen passzív a hallgató. 2007 szeptemberében nem volt elég jelentkező, de a rákövetkező 2 félévben már igen. Az egyetem pedig értesítette, hogy indul a szak amire járni akart.

Miért kell személyeskedésbe süllyedni emberek?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 11:16:56

Kedves Optimista,
Ezt az idézetet olvastam valakinél, mint mottó és most nem bírom megállni, hogy ne osszam meg veletek. Kicsit hajaz a cikkre is. Szóval:
"az optimisták angolul tanulnak,
a pesszimisták kínaiul,
mi realisták pedig lőni." :)

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2008.08.08. 11:17:08

Természetesen ugyanez az egyetem.

Szil-Ka 2008.08.08. 11:17:49

Beuska,

egészen pontosan "tanulmányait nem kezdte meg" a státusz pontos a neve. A neptunban nincs ilyen (a neptun szerintem egy fos), ezért nemes egyszerűséggel a passzív státusz kerül beállításra

a végzettségem megfelelő a munkám elvégzéséhez

arról már kapott értesítést (ha jól értettem), hogy a későbbi félévben beindult (keresztfélév)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 11:18:03

Gumidomino, de mos'má megvan! :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 11:20:00

nokéremtisztelettel 2008.08.08. 11:10:05

Bocsi, de ha én adok neked 200 forintot, hogy vegyél belőle nekem egy kiló kenyeret, de te két fröccsöt veszel belőle magadnak, az sikkasztás.

Szil-Ka 2008.08.08. 11:20:43

tiboru, szerintem írj egy levelet nekik, hogy ez és ez vagy, kéred, hogy véglegesen töröljenek, s add fel tértivevényesen, postán. Remélhetőleg úgy már pontot tehetsz az ügy végére.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 11:22:20

nokéremtisztelettel 2008.08.08. 11:12:53

Mert a nekem szóló utolsó levélben a Hallgatói Pénzügyi Iroda munkatársai voltak kapcsolattartóként megjelölve, "ha bármilyen kérdésem lenne".

06-72-501-500/2216

demizson bobby 2008.08.08. 11:22:47

Szil-Ka
Amúgy általában nagyon okosnak tűnsz,akárcsak egy TO ügyintéző. ;)
Figyelmedbe ajánlom: "örömmel értesítenek, hogy a keresztféléves képzésre felvettek és fizessek be x forintot, mint költségtérítés"
Na mármost a passzív félévre nem írnak ki díjat.
Akkor most ki a Jani?

Golo 2008.08.08. 11:23:10

Néhány válasz:

Luciferc: "Passzív félév után ritkán kell tandíjat fizetni, tehát ritkán küldenek csekket." - teljesen igazad van. Márcsak azért is, mert azt a félév megkezdése ELŐTT kell befizetni, azaz nem a félév végén küldik, hogy akkor most fizess, amiért idejártál, hanem fordítva van. Beiratkozáshoz kérik a befizetett csekket...

tiboru: ha nem indult a szak, akkor nem tudnak kamuból lejelenteni téged, mert hogy az igen könnyen kibukna... Az, hogy egy 3 éve végzett hallgató az egyetem (vagy kar...) HONLAPJÁN még szerepel, az nem az egyetemi adatbázis hibája, hanem a honlap szerkesztőjéé... (Annak - mármint a honlapnak - ugyanis semmi köze az OKM felé elküldendő jelentésnek, ami a tanulmányi adatbázisból kerül legenerálásra) Amúgy meg Szil-Ka-nak abban igaza van, hogy ha egy hallgatót felvesznek, de az nem iratkozik be, az attól függetlenül bekerül az egyetemi tanulmányi rendszer adatbázisába, de mint "passzív", azaz nem beiratkozott hallgató (alapból így kerül be minden új hallgató, és az adatbázisba kerüléskor kap egy egyedi azonosítót - EHA = egységes hallgatói azonosító...). És mint többen is leírták, (pl. pécsi_diplomandus_emeritus), költségtérítéses hallgató után NEM JÁR állami támogatás (mégegyszer leírom, hogy mindenki megértse: NEM KAP TÁMOGATÁST!). Ergo akár beiratkoztattak, akár nem, csak egy statisztikai szám voltál/vagy a rendszerben.

Abban viszont teljesen igazad van, hogy jelentősen elgórták azon a ponton, hogy nem tájékoztattak arról, hogy nem indul a szak.

"Én lennék terrorista": Igen, ezért van, és azért, hogy ha mondjuk 5 év múlva visszamész az egyetemre továbbképzésre, akkor az adatbázisban ne 3x szerepelj. :)

Zig Zag: azt a hiányzó 350 ezret a többi államilag finanszírozott hallgató után kapott támogatásból dobják össze (nem minden képzés kerül 500ezerbe, lásd pl. orvosképzés a rengeteg műszerrel, vegyszerrel vs. mondjuk egy matematika szakos középskolai tanár képzése a rengteg krétával, vonalzóval, körzővel... ;) ). De amúgy így sem jön igazán össze a teljes összeg, ebből is származnak a felsőoktatási intézmények néha milliárdos hiányai. (Hangsúlyozom, ebből IS!... És még persze rengeteg másból, ami néha tényleg a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdasági osztályára tartozna...)

Hát röviden most ennyit...

chop 2008.08.08. 11:25:01

Anyam, ha nem allamin vagy, akkor szerinted mit fizet utanad a allam?... Megmondom: semmit. Uristen...

demizson bobby 2008.08.08. 11:25:10

Golo 2008.08.08. 11:23:10
Én már fizettem december végén is őszi féléves tandíjat. :)

Golo 2008.08.08. 11:26:08

demizson bobby: tehát mégegyszer: a költségtérítés ELŐRE fizetendő, nem pedig a félév végén... Azaz ha küldenek csekket, az nem arról szól, hogy "te idejártál fél évet, most pedig fizess", hanem arról, hogy "ha ide szeretnél járni, akkor fizess, és a csekkel gyere beiratkozni".

kovacsbekker 2008.08.08. 11:26:35

nokéremtisztelettel: "Meg méris beszél telefonon vki egy egyetemi gazdasági ügyintézővel hallgatói jogviszony léte/nemléte ügyben?"

Miért is nincs egykapus ügyintézés? Miért is kell egy hallgatónak több helyről összevadásznia a szükséges infókat és külön-külön kis adminisztrációs csoportoknál intézni az ügyeit? Mellesleg tőlük kapta az említett levelet is.

Egyébként próbáltál már augusztusban tanulmányi ügyeket intézni egy egyetemen, mondjuk a PTE-n? Hidd el, nem egyszerű...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 11:27:57

Szil-Ka, egyik veretes magyar közig szervnek (APEH) már a negyedik ilyet adtam fel - tértivevény, ajánlott, fax. + alkalmanként szívhezszóló telefonok a konkrét ügyintézővel. még csak nem mentem el hozzájuk személyesen (nem is fogok). még mindíg semmi. mintha (sem)misem történt volna. nem is érdekli őket.
Jó látni, hogy vannak, akik még nem adták fel és bíznak abban, hogy az intézmény a beérkezett papírok hatására lépni fog.
Nem fog.

Beuska 2008.08.08. 11:28:13

A passzív félév akkor sem ugyanaz, mint a nem áll jodviszonyban az intézménnyel. Miért ilyen a rendszer? Ez eddig senkinek nem tűnt föl? Vagy végülis mindegy, hallgató nincs, lóvé jön...

Szil-Ka 2008.08.08. 11:30:23

demizson bobby, általában a beiratkozás feltétele a költségtérítési díj befizetése. Ha nem fizeti be és nem iratkozik be, akkor továbbra is "passzív".

Golo 2008.08.08. 11:31:30

demizson bobby: "Én már fizettem december végén is őszi féléves tandíjat." - mázlista vagy, elvileg be sem iratkozhattál volna (itt is hibázott a TO-s, mégsem lett belőle post... :) )

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 11:32:35

Golo 2008.08.08. 11:23:10

2008 februárjában indult képzés, kaptam csekket. Nem fizettem be és kijelentettem, hogy NEM fogok oda járni.

Hat hónapra rá tisztelettel köszöntenek abból az alkalomból, hogy a PTE-n folytatott tanulmányaim újabb lépcsőfokához érkeztem. És mellékelnek egy újabb csekket, amin rajta van a nevem, és az EHA-kódom.


Nem tudom világosabban és érthetően leírni, sajnos; nekem is vannak szellemi és intellektuális korlátaim.

Szil-Ka 2008.08.08. 11:33:08

Beuska, valamilyen jogviszony mégiscsak van, ha fel lett véve oda... Mindenképp több, mintha nem felvételizett volna oda, nem?

A törvényeket és a megfogalmazásukat inkább hagyjuk, akik fogalmazzák, azoknak kevés közük van a gyakorlati részéhez.

Amint Golo is írta, egy be nem indult képzésen fura lenne be nem iratkozott hallgató után pénzt benyelni.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 11:33:50

Golo, bocs, de még mindíg nem értem. Az államilag finanszírozott hallgatókra kapott állami támogatást nem azokra a hallgatókra költik, mint akikre kapták. Ha ez így van, ez megint csak sikkasztás. Az pedig bűncselekmény, ami csúnya dolog.

Szil-Ka 2008.08.08. 11:34:09

Tiboru, az újabb lépcsőfokot nem értem én se. Be nem iratkozottból lettél halmozottan be nem iratkozott? :)

Beuska 2008.08.08. 11:35:32

Nekünk (másoddiploma) külön volt beiratkozás, az első konzultáció előtt.
Egyébként én is fizettem már csekket novemberben...

sarius 2008.08.08. 11:35:41

ZigZag,tiboru,KURVAJÓ a blogotok!

Huszárvégjáték (törölt) 2008.08.08. 11:36:32

Szil-Ka,

te valószínűleg tökéletes TO-s vagy, valahogy úgy vagy a diákokkal mint anya a csemetéivel, szép nagy boldog családot alkottok, és felétek mindig süt a nap. Szívből gratulálok.
Azért azt megjegyezném, hogy jelen esetbe a postíró az ÜGYFÉL, az egyetem pedig a szolgáltató. Szerintem a leírt események fényében stílusa szolíd és decens. Én biztos, hogy sokkal durvább lettem volna.
Ilyen esetben a stíluson lovagolni ... Hm.
Ez kb. olyan, mint amikor tetten éred a betörőt, elküldöd a f..ba, ő pedig sérelmezi a csúnya beszédet. Természetesen az analógia nem az egyes TO-s emberekre vonatkozik, az egyetem néhány fura ura lopja adóforintjainkat (a tiédet is).
Ébresztő!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 11:38:18

sarius,

akkor már megérte :-)

- Astaroth - 2008.08.08. 11:41:42

Amúgy nem lehet, hogy ez a pécsi hitgyüli, s nem az egyetem? :) Lépcsőfok bazz..lvl2-s balcan high orc lettél, gratulálunk - most már használhatod a fénypajzsot.

A problémád meg nem értem. Ugyan lehet zavaró a levelezésük, de a kukába kell iktatni, ennyi. Követelésük veled szemben nem lehet, a legrosszabb dolog, ami történhet, hogy pár év múlva küldenek egy diplomát postán...na bumm.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 11:42:20

És akkor még senkit nem fárasztottam azzal, hogy milyen macera volt tanulmányi szerződést kötni, ígérgetni, behajtani minden informális adósságot és újakat csinálni...

Aztán meg amikor megkérdezik, hogy "na, olyan kurvára lelkes voltál, most miért nem mész suliba?", akkor megpróbálod elmagyarázni, hogy mi a helyzet, de közben érzed, hogy nem nagyon hiszik el és meg vannak győződve arról, hogy vagy kirúgtak az első napon, vagy eleve kamuztál, mert kellett az a négy nap extra szabi a felvételi beszélgetésre történő felkészülésre (ami végül ugye nem is volt)...

Golo 2008.08.08. 11:42:25

Kulics: "Na én meg pécsi vagyok és van egy hekker haverom is, aki fejkvótákat tör fel. Meg tudom erősíteni a kommenteket: valóban így van !" - ne beszélj (írj) butaságokat. Milyen fejkvótát??? Hogyan hekkeli meg??? Ha ennyire nagy spíler a haverod, akkor már miért nem a GDP-t, vagy az államháztartás belső hiányát "hekkeli" meg???? :)

Szil-Ka 2008.08.08. 11:43:43

Huszárvégjáték, dehogy vagyok tökéletes, ki mondta?

A postíró az ügyfél, így van, a megoldást már tolmácsoltam felé.

- Astaroth - 2008.08.08. 11:43:50

Golo, azt nem kell hekkelni, megteszik mások :P

Secnir 2008.08.08. 11:45:11

nekem az jött le az egészből, hogy a PTE-n nagyon balkáni a helyzet. tiboru ugyebár a Balkán tudományok karra jelentkezett. Ez már maga a tanfolyam, nincs mese.
Innentől kezdve, ha hozzánkfordulsz tanácsért, azért elvileg fizetned kéne.
Persze ez is a balkáni képzés része.

Beuska 2008.08.08. 11:47:54

"Az, aki a felsőoktatási intézménybe felvételt vagy átvételt nyert, az adott felsőoktatási intézménnyel
hallgatói jogviszonyt létesíthet. A hallgatói jogviszony a beiratkozással jön létre. A beiratkozott hallgatóról a
felsőoktatási intézmény törzslapot állít ki."
(2005. évi CXXXIX. törvény
a felsőoktatásról 39. § 4. bek.)

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.08.08. 11:49:03

"Szil-Ka 2008.08.08. 10:12:12
A passzív hallgatók után akkor sem kap pénzt az intézmény.

Minden félévben részletes statisztikát kell szolgáltatnunk a KSH felé,"

Ez nagyon nem stimmel.

Ha passzív hallgató lenne, akkor nem kérnék, hogy költségtérítést fizessen.

A KSH nem adja tovább az adatait, és nem ő fizeti az állami támogatást.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 11:49:50

Secnir 2008.08.08. 11:45:11

Látod, erre már én is gondoltam; lehet, ma délután csöngetnek, kinyitom az ajtót, hát ott áll a rektor, két, orbitálisan tutajos bringával az oldalán, kezében egy üveg Jameson Crested Ten és karton Staropramen s csak ennyit mond:

- Tiboru hallgató, az első vizsgán átment; itt ez a kis itóka és a két TO-s kolléganő, érezzék jól magukat holnap délig. Viszlát, és kösz a halakat!

Golo 2008.08.08. 11:50:30

Beuska: a nem beiratkozott hallgatókkal az a "baj", hogy a felvételi adatbázisból mindenképp át kell kerülniük az intézmény hallgatói adatbázisába, mert hogy potenciálisan bármikor beiratkozhat (az intézmény szabályzatától függő időn belül, persze). Namost mondjuk ha a hallgató jövőre szeretne csak beiratkozni, mert elmegy nyelvet tanulni Angolhonba, vagy táncolni az olaszokhoz, vagy bármi egyéb, akkor ettől függetlenül ők szerepelnek az adatbázisban. Hivatalos HALLGATÓ jogviszonya nincs, nem is kap róla igazolást, viszont az, hogy szerepel az adatbázisban az arra garancia, hogy jövőre, ha odamegy szeptemberben a TO-ra, hogy én vagyok Buga Jakab és akkó' gyüttem tanúni, akkor senki nem fogja tőle megkérdezni, hogy már ne haragudj, de ki vagy te, és honan jöttél. Azaz az egyetem szempontjából ő hallgató, csak még nem iratkozott be, de mivel felvételizett, ezért hallgatói jogviszony létesítésre utaló viselkedést tanúsított... :) De ő nem kerül bele a létszámjelentésbe. Hát ennyi a jogviszonyról.

Huszárvégjáték (törölt) 2008.08.08. 11:50:44

Szil-Ka,

most nagyot nőttél a szemeben. Ilyen gyorsan még TO-s nem válaszolt nekem :-)
Megjegyzem, engem mindig rosszul érint, hogyha olyan szervezet stiklijére derül fény, amiben addig hittem ...
Peace

Szil-Ka 2008.08.08. 11:51:26

atpijkamo,

csak ismételni tudnám magam. A csekket a következő féléves beiratkozásHOZ küldik. Ha befizeti (és beiratkozik), aktív lesz, ha nem, nem.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 11:51:36

Beuska 2008.08.08. 11:47:54

Fogadjunk, hogy törzskönyvem is van.

Illetve volt, ma reggelig. 08.59-kor ugyanis lehet, hogy pont beázás volt és egy pár dokumentum megsemmisült.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.08.08. 11:52:53

tiboru: szegény staropramen :-)
zsíroskenyér és HAGYMA nincs? :-)

A konkrét témához: a címszereplőkhöz képest van egy nagyon komoly helyzeti előnyöd: te még élsz! :-)

És van olyan is, aki szintén él - épp csak belőled... :-(

Szil-Ka 2008.08.08. 11:54:31

Golo sokkal szebben és jobban meg tudja fogalmazni a frankót :) Köszönöm.

Huszárvégjáték, én azonnal válaszolok a hallgatónak, mert ha nem tenném, később meg elfelejtenék válaszolni. Önvédelem :)

radiris 2008.08.08. 11:54:35

tiboru, tényleg korrekt a blogotok, még majd visszanézek sűrűn!

inkább ezzel foglalkoznál főállásban, ne a PTE-vel meg a fegyveres céggel...

- Astaroth - 2008.08.08. 11:54:57

Golo, Beuska..ha jól értettem, amit Szil-Ka leírt, akkor ez csak elv. A gyakorlat más. Hiába van olyan jogviszony illetve nem-jogviszony, amiről írtok, ha ezt a rendszer nem veszi be. Történetesen a neptunba nem lehet így felvinni, csak aktív, vagy passzív hallgatóként, s minden felvételt nyert személy alapból passzívként kerül be, míg nem "aktiválódik". Aztán ha nem iratkozik be, úgy is marad. Ez olyan mintha a boltba azt mondanák nekem, hogy ingyen elvihetsz minden sört, amit csak ki tudsz vinni 10 perc alatt a hátsó ajtón. Ez szép és jó, csak mi van akkor, ha nincs hátsó ajtó?

Szil-Ka 2008.08.08. 11:56:19

tiboru, ha nem voltál beiratkozni sosem, leckekönyved sem készült, akkor nem volt mit törzskönyvezni. Nálunk legalábbis csak az index kerül törzskönyvezésre, a PTE-t nem tudom. Személyi anyagodnak kell viszont lennie, amiket beküldtél, annak kéne benne lennie. Ezek tüntek el?

Szil-Ka 2008.08.08. 11:57:36

Astaroth, nem maradhat a végtelenségig passzív, nálunk TÖRÖLT-re állítjuk azokat, akik 1 éven keresztül inaktívak és törlésre kerülnek.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 11:58:12

radiris 2008.08.08. 11:54:35

Mondasz valamit, barátom :-)

Beuska 2008.08.08. 11:58:35

Astaroth: Hát ezzel van nekem is bajom, hogy teljesen más a kettő. A rendszer egy nagy rakás sz.r. Csak akkor minek van törvény?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:00:14

Szil-Ka 2008.08.08. 11:56:19

Nem tudom, hogy eltűntek-e, én vissza nem kaptam semmit, a beázással meg tényleg csak vicceltem!

És mit csináltok a TÖRÖLT személyek személyi anyagával? Irattár, megsemmisítés, visszaküldés?

Tombolán kisorsolás farsangkor? :-)

2008.08.08. 12:01:11

Hagyjuk már ezt az unalmas irodai bükkfanyelvet testvíreim, poénokat írgyatok !
Aki munkaidőben homározik az fizessen be az államkincstárnak 5000 Ft/óra büntetést a lógása miatt. Szil-Ka kezdi.

Én ma szabin vagyok és pécsi. Hekkelem a fejkvótákat.
Sült hekk, csemege ubival és fehér kenyérrel: 850 Ft/adag jóétvágyat.

ComLo 2008.08.08. 12:01:37

brühühü... miért kell mindenben egymásnak esni?? De komolyan az egyetemi szabályrendszereket, (TVSZ, jutatásokról szóló szabályzatok stb stb stb), átlátni olyan mint eligazodni a jogrendszerben. Szerintem baromi kevés olyan komment volt, ami nem csak feszültséget szított, hanem átlátta a szitut. tiboru-nak abban igazat adok hogy a szemlélet és a tájékoztatás elég szar a hazai egyetemeken, de az is igaz, hogy tájékozódni KELL. "A törvény nem ismerete nem mentesít a felelőségre vonás alól". A TVSZ meg egyéb nyalánkságok áttanulmányozása után képbe kerül az ember az aktív, passzív, beiratkozott, tanulmányi jogviszony megszűnt, dolgokkal kapcsolatban.

Szil-Ka 2008.08.08. 12:03:05

Beuska, támpontnak... Az lenne ideális, ha a törvényt fogalmazó illető ki tudná kérni a gyakorlatban alkalmazók véleményét, de erre nyilván nincs reális lehetőség.

Tudnék hajmeresztő dolgokat írni, hogy a törvények néha egymásnak mondanak ellent és mi, akik nem vagyunk jogászok, mást sem csinálunk, mint értelmezni próbálunk törvényeket, az egyetemi jogász hiába tudja a törvényeket, megint csak nem látja a gyakorlati részét...

Golo 2008.08.08. 12:03:40

atpijkamo: DE, a passzív hallgatót is kérik a félév ELŐTT, hogy jöjjön már oda az egyetemre, kezdje el (vagy folytassa) a tanulmányait, és fizessen.. ELŐRE, persze... És ne majd decemberben, mint demizson bobby tette azt. :)

De hogy tisztában legyünk a fogalmakkal: a passzív hallgató az, aki vmilyen oknál fogva nem iratkozott be a félévre, pedig megtehette volna, szemben Bukta Szakival, aki még csak nem is felvételizett, be sem adta a jelentkezését, mert nagy ívben sz*rik a felsőoktatásra, ő inkább péknek marad, és ezért nem is szerepel az egyetem tanulmányi adatbázisában, és ha mondjuk tavasszal odamenne a TO-ra, hogy akkor én is itt vagyok, na akkor tőle biztosan megkérdik, hogy "na jó, ez szép, de mi fittyet keres maga itt, és egyébként is ki maga?!".

tiboru: ez az egyetemi tanulmányi adminisztráció részéről dupla baki, mert ha már az első malőr után írásban, szóban, fényképpel, 4 tanúval jelezted, hogy nem kívánsz soha többet az egyetemmel jogviszonyt létesíteni, akkor bizony nem lett volna szabad téged kiértesíteni, hogy gyere hozzánk, állj be közénk, mert mégiscsak lesz balkán, hanem az adatbázisban át kellett volna állítani a státuszodat "törölt"-re...

(és ez egyben Beuská-nak is, aki a jogviszony szón lovagol, hogy itt nem köttetett szerződés, de tiboru a kiválasztottak között szerepel(t), hogy ő ha akar, akkor köthet. Ergo most ne azon lovagoljunk, hogy a tanulmányi intézmények hogyan nevezik azt, amikor egy hallgató felvételt nyert, de nem iratkozott be, mert akkor hívjuk "felvételt nyert jogviszonynak" és akkor rendben van...)

luciferc 2008.08.08. 12:04:41

Oh ComLo, a jogi zseni. Ha nem iratkozott be, akkor a TVSZ-hez semmi de semmi köze. Akkor miről is beszélsz?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:04:59

Kulics 2008.08.08. 12:01:11

Fröccs nélkül a hekk szart sem ér, ezt minden sikeres ember tudja.

titok84 2008.08.08. 12:05:46

Csak egy tévedés van az egészben, költséges hallgató után nem jár normatvía.
Szóval az Egyetem bénázott, de nem csalt.

Szil-Ka 2008.08.08. 12:06:25

Tiboru, a törölt személyeknek tértivevényesen feladom az eredeti okmányokat, majd az egyebeket (fénymásolatok, jelentkezési lap, kérvények, stb), amik egy tasakban vannak, a többi tasakkal együtt összekötözöm, a kötegekre névsorokat biggyesztek, majd irattárba teszem. Az irattárban porosodik még 5 évet, aztán elégetésre, megsemmisítésre kerülnek.

ComLo 2008.08.08. 12:08:50

lucifer: ha már felvételiztél és felvettek a beiratkozás illetve a nem beiratkozás is a TVSZ szerint történik ... Vagy te beküldöd valahová a papírodat és onnantól nem foglalkozol már vele hogy mi történik?

staropramen 2008.08.08. 12:09:20

Szil-Ka
A PTE jóhírű jogi kara mit szól a 12:03:05 ös kommentedhez ?
ha valaki akkor ők aztán értelmezhetnék a törvényeket.
Akár alanyi jogon is.

Elathderon 2008.08.08. 12:09:57

Pécsi egyetem - Földrajz szak egyetemi kieg.

3 évig minden egyes félévkor megkaptam a papírt, hogy gratulálnak a sikeres vizsgákhoz (hehe) és ekkor és ekkor lehet beiratkozni, ezek a tárgyak, stb.
Először röhögtem, de amikor terepgyyakra kellett menni az utolsó komolyan elgondolkodtam, hogy elmegyek és ha már gratuláltak a sikeres félévekhez, lediplomázok ők meg keresgéljék a jegyeimet. Mindez történt 2002-ben. Azóta nem kaptam papírt arról, hogy nem vagyok az egyetem hallgatója, azaz nem bocsájtottak el.

TO-ról csak annyit, hogy általában fejétől bűzlik a hal. Egy NY-magyarországi főiskolán (most már egyetem) pl. a volt HÖK elnök bukdácsolt a TO vezető posztig. No comment.

ComLo 2008.08.08. 12:11:05

A papírokat meg nyilván az egyetem iratkezelési szabályzata alapján kezelnek...

staropramen 2008.08.08. 12:11:14

Tibortu
most már tudom miért nem jött be a PTE
sikeres ember a hekket csak sörrel issza.fröccs kizárva.

Nosziii 2008.08.08. 12:12:02

maradjunk annyiban, h az egyetemeken általában mindenki mindent máshogy tud, (főleg most a folyamatos átalakítások miatt) mindig nehezen lehet bármilyen apró szart elintézni, viszont, ha jófej a TO-s akkor szinte bármit megold rövid időn belül, úh a jófej tósoknak respect. ha meg jogosulatlanul leveszik a pénzt vki után, akk az azért van, mert nincsenek túl jól eleresztve anyagilag ezek az intézmények... persze új kormányzati kacsalábon forgó audi, meg irodabútor kell, úh no comment.
szerintem nincs értelme ezen vitatkozni. a levél írója nyilván megszívta, ezt sajnálom, viszont, mint PTE-s hallgató, köszönöm a közreműködését, (és még sok más emberét is) akik miatt talán több hallgatói juttatást kapunk, illetve nem mondanak fel anyagi okok miatt számos oktatónknak.
akik meg osztják az észt, nyugodtan hagyják abba, mert sok értelme nincs.

Szil-Ka 2008.08.08. 12:12:51

staropramen, a jogi karon nem jogászok a TO-sok. Mint ahogy a Kertészeti Egyetemen sem értenek a kertészkedéshez az ottani TO-sok. Vagy kéne? :)

staropramen 2008.08.08. 12:13:16

Tibortu bocs helyesbítek
sikeres ember a hekkhez csak sört iszik
sikeres ember a hekket csak sörrel eszi

2008.08.08. 12:13:51

a hekk + sör kombó mellett szavaznék jómagam is :)

Gumidomino 2008.08.08. 12:14:41

a szomorú tanulság a történetből az, hogy itt nálunk már mindenki nyugatra tekint. a balkán már (szinte) senkit sem érdekel.

fennhordjuk az orrunk!

:)

Szil-Ka 2008.08.08. 12:15:33

Nosziii ez tökre így van, pl. én a hivatalvezetőtől már semmit nem merek megkérdezni, mert mindennap mást mond... Szerencsére a helyettese képben van az aktuális változásokkal, csak néha elfelejt szólni, hogy hé, ez meg ez változott, olyankor akad baki, de helyrehozhatatlan még nem volt.

Tetsu 2008.08.08. 12:16:34

Néhány dolgot hozzáfűznék:
1. lépcső: Az illető jelentkezik valamilyen szakra, elküldi a jelentkezési lapját az Oszágos Felvételi Irodába, aho bekerül a Gólya nevű rendszerbe az osszes adatával együtt. Megtörténik a ponthúzás, kiderül kit vettek fel.
2. lépcső: A Gólya nevű adatbázisból átemelik az adatokat az adott intézménybe. Vagyis aki felvettek bekerül az egyetem adatbázisába, függetlenül attól hogy indul-e a szak vagy nem. Kiértesítést a felvetteknek a TO küldött eddig, most a PTE Felvételi hivatala vagy milye.
Hiba: Azt elfelejtették közölni a felvett hallgatóval, hogy a képzés nem indul.
3. lépés: Indul az adott szak. Ilyenkor minden a szakon az adatbázisban szereplő hallgatónak küldenek értesítést csekkel együtt, mivel nem tudják ki fog ténylegesen beiratkozni.
Hiba:A levél megfogalmazása pontatlan, félreérthető.
Tulajdonképpen ennyi történt.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:16:46

staropramen 2008.08.08. 12:11:14

Nézd barátom,

én elviseltem, hogy mindenki belém törölte a cipőjét, hogy hülyének néztek, hogy leküpdöstek, megmérgezték a kerti kisvakondomat, kipiszkálták a postaládából az ingyenes termékbemutatóra szóló meghívókat, hogy megvádoltak hazugsággal, alantas szándékokkal, tán még pedofíliával is.

Kemény vagyok, kibírom.

De azt NEM VISELEM EL szó nélkül, hogy a hekket sörrel inni javasolod!!!

staropramen 2008.08.08. 12:17:08

Szik-ka
mikor én odajártam akkor a TO vez ha gondja volt a virágaival megkérdezett a dísznövény tanszéken valakit aki értett hozzá.
Ha a kamaraerdei szőlőjében támadt értelmezési problémája akkor a szőlőtermesztési tanszéken érdeklődött egy szakértőnél.
Folytassam?

Porchmonkey 2008.08.08. 12:18:52

Pedig majdnem pécsi bölcsész lettél, Tiboru.

staropramen 2008.08.08. 12:19:03

Tibortu
félreértettél ez nem javaslat, ez tényközlés.Ezzel a névvel csak nem vártál hosszúlépést?

kicsilara 2008.08.08. 12:19:23

EDÉT zóaz egyetemnek EDÉT!!!! majd Ő rendet csinál 14:00- kor! :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:20:32

Tetsu 2008.08.08. 12:16:34

Azt nem mondtam, de az én esetemben nem az OFI-hoz kellett küldeni a jelentkezési lapot, hanem közvetlenül az egyetemhez. Furcsa is volt, de gondoltam: ők jobban tudják.

Az OFI teljesen ki volt hagyva - legalábbis én semmiféle kapcsolatba nem kerültem vele ez ügy kapcsán.

Golo 2008.08.08. 12:21:33

Kulics: én - sajnos - betegszabin vagyok... :( :)

tiboru: a végzettek személyi anyagát ha jól emlékszem harmincvalahány évig kell őrizni (erről órákat tudnának mesélni a TO-sok, mikor 40 éve végzett hallgatók mennek be tanulmányi anyakönyvi kivonatért, vagy hogy a péróba hívják azt a 2méterx2,5méteres könyvet, amikben az első magyar egyetem alapítása óta mindenkiről vezetik, hogy ki hányast kapott melyik tanárnál, milyen tantárgyból...)

Zig Zag: bocsi, csak most láttam a kérdésed. Az államilag finanszírozottak utáni pénzt a képzésre és az intézmény fenntartására fordítják, megadott kvóták szerint (mondjuk egy ilyen karok és képzések közötti kvótaelosztási megbeszélést is érdemes lenne egyszer végigülni, mikor decens professzorok és docensek egymást mosolyogva bicskázzák forintokért... :) ), szóval hogy a képzésre fordítják, de mint minden költségvetésben, itt is vannak átfedések, azaz nem minden pszichológus képzésre kapott állami forint kerül TÉNYLEGESEN a pszichológus hallgatók képzésénél elköltésre. Magyarán de, képzésre fordítják, a költségtérítésesektől kapott forintokkal együtt, de nem biztos, hogy pont ugyanolyan arányban, ahogy a hallgatói létszám indokolná, hanem ahogy a szükség hozza.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:22:34

Porchmonkey 2008.08.08. 12:18:52

Ótejóég, igen, erre a gondolatra már többször is felriadtam pihentető álmomból :-)

Szil-Ka 2008.08.08. 12:23:58

staropramen gondolom ráért :) nem elegendő az, ha megadom az elérhetőségét a tanszéknek?

Tiboru, sima (februári) vagy pótfelvételi eljárásban nyertél felvételt? A pótfelételinél is az intézménybe kell eljuttatni a lapot. Ha az előbbi, akkor az naggggyon érdekes.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:24:57

staropramen 2008.08.08. 12:19:03

Hát igen, ezt enyhítő körülményként fogom figyelembe venni a Végső Elszámoláskor...

De Kulics kollégának mi a mentsége?!

Golo 2008.08.08. 12:25:58

luciferc! ComLo-nak abban viszont igaza van, hogy a TVSZ-t nem csak akkor kell kezedbe venned, ha már beiratkoztál, ugyanis az már a felvétel pillanatától érvényes rád, mert pl. ha ott az van leírva, hogy felvétel után egy évig még beiratkozhatsz, és te odamész 2 év múlva, hogy akkor itt vagyok, erre téged elzavarnak a péró, akkor hiába hivatkozol arra, hogy az rád nem vonatkozott, mert még egyszer sem iratkoztál be... Szóval igen, ebből a szempontból ComLO akár még jogi zseni is lehet...

Tetsu 2008.08.08. 12:26:02

Tiboru: Ebben az esetben nem tudok mit mondani. Hivatalosan úgy tudom csak így lehet valaki hallgató. Régen a OFI-hoz meg az egyetemre is kellett küldeni, most csak az OFI-hoz. Mi csak listát kapunk hogy ki aki jelentkezett és milyen szakra. Ha valaki nincs benn, akkor gáz. Volt rá eset....

Szil-Ka 2008.08.08. 12:26:38

Golo, nem törzskönyvi kivonat? A törzskönyveket valóban őrizzük az idők végezetéig, páncélszekrényekben.

Ide azért jönnek 40 éve végzettek, mert mostanában mennek nyugdíjba és igazolást kérnek a tanulmányi időről.

Szil-Ka 2008.08.08. 12:28:26

oppardon, tavaly a pótfelvételinél is az OFIba kellett küldeni...

staropramen 2008.08.08. 12:28:31

Szil
ha neki volt problémája akkor ő ment a szakértőhöz nem az elérhetősége.Persze amiről beszélek az kb 30 éve volt, akkor még beszéltek az emberek egymással,nem emileket váltottak.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:28:45

Szil-Ka 2008.08.08. 12:23:58

Nem pótfelvételi volt; ha jól emlékszem, valamikor április-májusban küldtem be a jelentkezési lapot az Egyetemnek - előtte felhívtam őket és ők mondták, hogy honnan lehet letölteni; hangsúlyozták, hogy közvetlenül nekik küldjem be és NE az OFI-nak.

kohlhaas 2008.08.08. 12:29:22

Az egyetemen, ahol én tanulok, a tanszéki ügyintézőkre, a tanulmányi osztály előadóira egyaránt jellemző, hogy fogalmuk sincs a tanulmányi szabályzatról. Úgy tűnik, az ügyek valamiféle szokásjog alapján intéződnek, mint a történelem előtti időkben...

Sajnos a probléma korántsem csak az egyetemekre jellemző, hanem az egész társadalomra. Nemrég az átlagostól kicsit eltérő adóügyben szerettem volna felvilágosítást kapni, ezért felhívtam az APEH Információs Centrumát. A vonal túlsó végén ülő nő néhány alapvető "frázison" túl semmi használhatót nem tudott mondani, a legértelmesebb megjegyzése az volt, hogy jó lenne, ha utána tudnék nézni a CD Jogtárban, magyarul: menjek ügyvédhez, adótanácsadó céghez. Erre már magam is gondoltam, de nem valami nagy összegről volt szó, ezért fordultam az ingyenes "állami céghez". Persze, ha valamiben én hibázok, rögtön megbírságolnak. Ja, e-mailt is küldtem a rendszerükön keresztül, még iktatószámot is kaptam, de válasz azóta (egy hónap) sem jött.

Tetsu 2008.08.08. 12:30:16

Golo: Ráadásul a pénz egy részét (kb.30 %) az egyetemi központ leveszi, mindenféle fenntartási és egyéb költség címén. Ezért van a marketingeseknél évente új bútor, nekünk meg papírra se futja.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:30:56

Akkor ezek szerint ez is valami suskus lehetett, hogy kikerültették velem a Felvételi Irodát?

Na tessék, erről én sem tudtam; írhatom az újabb 120 emilt az érintetteknek :-)

_csak viccel_

Tetsu 2008.08.08. 12:33:59

Kohlhaas: Sajnos ez így van. Ennek a legfőbb oka az, hogy a minisztérium vagy az egyetemi oktatási igazgatóság hoz egy csomó szabályt, amit ahányan olvassák annyiféleképp értelmezik, a végrahajtásról pedig nincs benne semmi.Sokszor kénytelenek vagyunk a jogászhoz fordulni, hogy ez ugyan mi, kire vonatkozik, és mit kell tulképpen tenni. Ráadásul késve (értsd: HÓNAPOKKAL később) jut el a tanulmányi előadóhoz.

Szil-Ka 2008.08.08. 12:34:42

Tiboru, ha megjelent a felvételi tájékoztatóban, akkor susmusoltak. Ha szakirányú továbbképzésről van szó és nem jelent meg, akkor lehetséges, hogy az nem az OFI-n keresztül megy (nálunk is van szakmérnöki képzés, nekik annál a tanszéknél kell jelentkezési lapot beadniuk, akik szervezik az adott szakmérnöki képzést).

Tetsu 2008.08.08. 12:36:38

Tiboru: Töröltesd magad, ennyi az egész. Ajánlottan add fel.

Mellesleg milyen képesítést ad a balkán szak??? Mi leszel ha nagy leszel?? :-)

Szil-Ka 2008.08.08. 12:39:20

Tetsu, pontosan. Arról nem beszélve, hogy sokszor még egy irodán belül is lassan terjed az információ ("jaj elfelejtettem szólni, megint változtak a különeljárási díjak"). Azt meg nehezen tudnám elképzelni, hogy otthon szabadidőmben olvasgassam a TVSZt és a vonatkozó törvényeket, hátha van változás. És igen, az értelmezések is különböznek.

Erre konkrét példa legutóbb a GYES-en, GYED-en, stb-n lévők finanszírozása. Más értelmezést kaptunk írásban az OM-től, és mást a Központi TO-tól. Mi meg harmadikféleképpen találtuk logikusnak. Nem volt vicces...

Golo 2008.08.08. 12:42:04

tibortu 2008.08.08. 12:20:32:
De, kapcsolatba kerültél az OFI-val, csak nem tudsz róla. A felvételizős hallgatókat ugyanis a Gólya nevű programban rögzítik, ami az OFI-hoz van bedrótozva. Azaz te a papírjaidat Pécsre küldted el, az adatokat viszont már az OFI által működtetett adatbázisban rögzítették... Hát és így került képbe a CIA, a NASA, a KGB és az a kínai, spameket küldő giga kft, akik mindenképp a farkad növelésére, vagy akciós kötvényvásárlásra akarnak rávenni a leveleikkel... :) (És a sült hekk szemébe lesz beépítve a kamera... Vagy a maci szemében, a kandallón... :) )

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:42:15

Tetsu 2008.08.08. 12:36:38

Balkán-szakértő. Ez jól kiegészítette volna az eddigi ismereteimet. Már ha összejön :-(

Ez egy posztgraduális képzés, elég komoly előfeltételekkel (ha jól emlékszem, például két nyelvvizsga kellett már a jelentkezéshez: egy nagy nyelv és egy balkáni (valamelyik délszláv, török, román, albán vagy bolgár).

Most már elvből sem fogok levelezni velük és tényleg elmegyek két év múlva a diplomaosztóra és balhézni fogok, ha nem adnak egyet :-)

Tetsu 2008.08.08. 12:42:22

Sajnos ez a helyzet. Sokszor később derül ki hogy egy szabályzatot félreértelmetünk, aztán kérhettünk sűrű bocsánatot a hallgatóktól. Ők meg háborogtak. Jogosan.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:44:06

Golo 2008.08.08. 12:42:04

Annak a kínai káeftének érdekelne az elérhetősége

Tetsu 2008.08.08. 12:45:09

Tiboru: Van mediterrán szak is, valahol olvastam. Mondjuk arra én is befizetnék. A szieszta már nagyon megy.... :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:48:14

Golo 2008.08.08. 12:42:04

Én (ezt megelőzően) 2002-ben felvételiztem utoljára (már az is másoddiplomás képzés volt), de akkor az OFI-nak kellett küldenem a jelentkezési lapot.


Tetsu 2008.08.08. 12:45:09

Mediterrán szak?! Hű, az nekem is nagyon bejönne: imádom az olívát, a sült bárányhúst és a könnyű borokat. És részegen nagyon hangosan bírom énekelni az O Sole Mió-t!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 12:48:17

Golo,

"Magyarán de, képzésre fordítják, a költségtérítésesektől kapott forintokkal együtt, de nem biztos, hogy pont ugyanolyan arányban, ahogy a hallgatói létszám indokolná, hanem ahogy a szükség hozza."

Nem szurkapiszka, de ezekre a "szükség hozza" dolgokra kíváncsiak leginkább azok az ügyészek, akik Tiboru kollégáit izélgetik. Aztán jön a felfüggesztés, meghurcolás ilyesmi. Néhány forintra is. Nem egyetemi méretekben! Érted? ;-)

Golo 2008.08.08. 12:51:50

Tetsu 2008.08.08. 12:30:16:
Igen, többek között erről is beszéltem (írtam...) akkor, mikor a pénz elosztásáról futtattam gondolatot. Mondjuk a százalékok nagyságának megítélése (hogy ez most sok, vagy kevés) egy dolog, a lényegesebb kérdés az lenne, hogy mire megy el ez az összeg. Ha bútorokra, akkor gáz, ha viszont értelmes és hasznos (értsd: az intézménybe jelentkező hallgatókat hozó) marketingre, akkor viszont megéri, mert ugye végső soron a hallgatókból (illetve az utánuk kapott/tőlük beszedett pénzből) él az egyetem. De ez a vita nem tegnap kezdődött, és nem csak az egyetemre jellemző, bármelyik multinál vagy hazai kft-nél érzékeny kérdés a marketing nagysága, és hogy mire is költik azt a pénzt...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:53:30

Golo 2008.08.08. 12:51:50

Hát nagyon remélem, hogy ez a kis Homár-cikk megfelelő marketing-fogásnak minősül és özönleni fognak a hallgatók Pécsre.

the real 2008.08.08. 12:54:55

tiboru,
Nekem mindössze egy, roppant fontos kérdésem lenne: mit szólsz ahhoz, hogy immár nemcsak staropramen szólít konzekvensen "tibortu"-nak, hanem Golónál is előfordult ez? Nem szándékozol nicket cserélni, engedelmeskedve a köz egyre inkább nyomasztó akaratának? :)

Golo 2008.08.08. 12:56:53

Zig Zag 2008.08.08. 12:48:17:

Az "ahogy a szükség hozza" alatt olyat értettem pl. hogy mondjuk nem előre tervezetten leszakad a jogi kar előadójának a teteje, ahol az építő jogutód nélkül megszűnt mondjuk 2 éve, ergo felelős nincs, viszont a biztosítás + kari keret nem fedezi teljesen a helyreállítás költségeit. Na itt jön képbe a "szükség", mert hogy ezzel nem kalkuláltak, viszont meg kell csinálni = forrás átcsoportosítás... Aztán meg magyarázkodás. :)

ninick 2008.08.08. 12:57:26

Egy tanár a másik oldalról: (ha hejeirási hibákat véltek felfedezni, légyszi' ne essetek nekem, biztos csak félreütöttem, kössz.)

Nem olvastam végig minden hsz-t, csak a postra akarok reagálni: állami középisk.-ban tanítok, a magasabb sulikról így nincs infom, de innen igen:
1. azt tudjátok-e, h 28 fő alatt nem indulhat 9.-es (30 éven felülieknek: elsős) osztály? Miért lényeges ez? Mert: 2. ha van 75 diákod elsőben (9.-ben), abból bizony csak 2 osztályt csinálhatsz, 3 25-öst már nem. Csinálsz 2 db 30-35 fős osztály, hogy ha buknak is, maradjon meg egy biz. létszám, a maradék 20-25 főt meg elhajtod, mert mit tehetsz mást? Így eggyel kevesebb ofőt kell kifizetni az állambácsinak (MÁK, önkormányzat, főváros, tökmindegy, a kifizető jól jár), az iskola viszont kevés gyereket tanít, így aztán kevesebb fejpénzt is kap.
3. Ha nem akarod, h egy osztály megszűnjék (pl azért, mert sokan lebuktak, elköltöztek, stb), akkor ha nem tudsz valóságos diákokat prezentálni, bizony beírsz pár alibi kölköt, akik év közben kimaradnak, de ez csak évvégén derül ki, h nem kell annyi bizit kiosztani. Ez van sajnos. Nem azért írják be (írjuk?) a fantomgyerekeket, mert jó buli, és a havi 80K nettóm ettől több lesz, hanem mert félő, h megszűnik az osztály, a tanárt elküldik, az iskola bezár. Ha a végletekben gondolkodunk. Ennyi.
(Persze-persze, egy eltegyakorlófazekasmájergimi sose fog erre a sorsra jutni, de vannak alpáribb isik is, és ha az állambácsi (mák, főváros, kisfaszom, akárki) nem ád pénzt, nem tud működni, ennyi.)
ninick

Tetsu 2008.08.08. 12:58:35

Tiboru: Jelentkezzünk. Aztán majd jól töröltetjük magunkat... :-)
Golo: Ebból van a gáz most a PTE-n a szívgyógyász meg a rektor között. Ugyanis a szívcentrumtól is elvonják a lóvét.

Golo 2008.08.08. 12:59:19

the real 2008.08.08. 12:54:55:
a jelenség számomra is meglepő, sőt már-már parajelenség, mert 3x is leellenőriztem a nicket, még kopipészt után is, éppen a staropramen-es baki elolvasása után, mégis, elküldés után "tibortu" virít az első sorban, amiért így utólag is bocsánatot kérek. :) Mea culpa. :)

staropramen 2008.08.08. 13:00:11

the real
fölösleges t törölve

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 13:00:19

Na gyerekek, öröm volt veletek itt lennem. Most megyek és felkészülök lelkileg az olimpiai megnyitóra.

És csak itt, csak most, csak nektek elárulom, hogy 14:08-ra időzítettem egy pászentos, újraközlős cikket a blogunkon.

Nem, nem Pécsről szól!

Szil-Kát pusszantom (remélem, lány, úgy értem: csaj!!!), köszönöm neki az információkat; ki tudja, egyszer talán egy swinger-klubban összefutunk és majd dumcsizunk a passziválási, jelentkezési meg törlési dolgokról :-)

(Remélem, nem bántódtál meg, Szil-Ka?! Csak vicceltem, és tényleg köszi a normális hozzáállást!)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 13:01:50

the real 2008.08.08. 12:54:55

+fontolandó. Végül is ez egy fogyasztói társadalom és a fogyasztók diktálnak.

tibortu

ninick 2008.08.08. 13:03:32

"Kulics 2008.08.08. 12:01:11
Hagyjuk már ezt az unalmas irodai bükkfanyelvet testvíreim, poénokat írgyatok !
Aki munkaidőben homározik az fizessen be az államkincstárnak 5000 Ft/óra büntetést a lógása miatt. Szil-Ka kezdi.

Én ma szabin vagyok és pécsi. Hekkelem a fejkvótákat.
Sült hekk, csemege ubival és fehér kenyérrel: 850 Ft/adag jóétvágyat."

Sült hekkről álmodni egy álmos péntek du ... megfizethetetlen.
Van, amit nem lehet pénzért megvenni.A többire ott a Mastercard. :D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 13:05:54

ninick 2008.08.08. 12:57:26

Na, ezek ám a szomorú dolgok, baszki, nem az Isaura meg a Szívek szállodája :-(

ninick, csak annyit mondhatok, amivel kitörölheted, de mégis: ami engem illet, szolidarizálok veletek!

Na még megvárom Szil-Ka válaszát és tényleg mentem. Viszlát a blogunkon!

Golo 2008.08.08. 13:08:09

Tetsu 2008.08.08. 12:58:35:

Igen, olvastam a hétvégén a két egy-egy oldalas interjút, de csak az derült ki számomra, hogy az igazság valahol középen van. Papp professzor szerint túl sokat vesz el az egyetem, Gábriel rektor úr szerint meg a privatizált szívklinikán nem lenne biztosítható az orvosképzés. 1:1... Közben meg megy tönkre az egész, és születnek körlevelek, meg nyilatkozatok, meg tiboru-t is állandóan be akarják iratkoztatni, a kínaiak (vagy Kulics haverja) közben meg meghekkelték a gépemet és belejavítanak a nick-ekbe... szóval sz*r az élet, és mindig az ártatlanok szívják meg, mindig!... :)

ninick 2008.08.08. 13:08:46

Kössz, tiboru, :) én ugyan nem szomorkodom, mert akkor biztos nem is csinálnám, csak vannak nehéz napok, amikor minden olyan edés...
ninck

birdito 2008.08.08. 13:12:29

Látom sok az értetlen. Lehet vitatkozni, hogy aktív-passzív, meg hallgatói de nem is jogviszonyok meg ilyenek. A TO vagy a Hallgatói Csoport (vagy bárki) nyilvánvalóan azért küldte ki a levelet (másodszorra), hogy indul a szak, mert te költségtérítéses vagy/lehetsz, és szükségük van a te költségtérítésedre. Ez semmi més mint MARKETING. (Az, hogy jó vagy rossz, az egy másik kérdés.) Amíg hivatalosan (tértivevény) nem nyilatkozól, hogy viszontlátás, addig MARKETING LEVELEKET KÜLDENEK NEKED, hogy újabb lépcső/lehetőség, itt van amire vártál, GYERE és (fizess is persze)!
Ennyi.

bojlas 2008.08.08. 13:19:30

Az, hogy van valakinek EHA kódja, még nem jelenti azt, hogy fejkvótát is kap a hallgató után az egyetem.
Van egy olyan rendelkezés a tanulmányi- és vizsgaszabályzatban, hogy az aktuális félév kezdetétől számítva egy hónapon belül nyilatkozni kell (ETR-n, Neptunon) keresztül, hogy az aktuális félévben milyen státuszú hallgató leszel. Ezt nevezik a félév aktiválásának. Ha ezt nem teszed meg, akkor automatikusan passzív hallgató leszel.
Az egyetemeken az állami fejkvóta lehívása az aktív státuszú hallgatók után lehetséges. Ezt egy statisztikai jelentésben küldi el az egyetem a minisztériumnak.
A passzív hallgatók után nem jár fejkvóta, csak az aktív hallgatók után. Persze a statisztikai jelentést meg lehet "másítani", de az már egy másik kérdés...

2008.08.08. 13:19:46

tiboru · lemil.blog.hu 2008.08.08. 12:24:57
De Kulics kollégának mi a mentsége?!

én csak simán pécsi vagyok. A sörgyár mellett nőttem fel és így a sörre szavazok.
Ha jól emlékszem fröccsgyár meg nincs, úgyhogy neked annyi :)
Asszem EDE is sörpárti ! Palkovicsnéról biztosan tudom !
Viszont a Pannonnál mínuszba is lehet menni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 13:22:03

birdito,

sorszámozott sárga csekk, névre szóló adatokkal, mint marketing-fogás? Hm, nem értek hozzá, de ez egy kicsit meredeknek tűnik, nem?

Akkor a legutolsó, nekem címzett levelük utolsó két sorával búcsúzom tőletek és a Homártól:

"Bízom abban, hogy szolgáltatásunkkal elégedett, és munkatársaimmal hozzá tudunk járulni, hogy Ön minél több időt tudjon tanulmányaira fordítani az Egyetemünkön."


Ha kapok érdekes visszajelzéseket a 120 címzettnek elküldött levelem kapcsán, majd még jelentkezem itt, tehát nézzetek vissza olykor!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2008.08.08. 13:23:43

1) A hallgató felvételizett, felvették, ergó az adatait az intézmény tanulmányi rendszerében tárolni kell. (Ne felvételizzen, ha zavarja őtet ez.)Tehát: 0:1, az intézmény javára.

2) Ha nem indult el a szak, arról a hallgatót AZONNAL (azaz: 30 munkanapon belül :-) ) tájékoztatni kell. E szerint: 1:1.

3) A hallgató megteheti, hogy jelzi, nem kíván beiratkozni, és kéri adatai törlését. Azaz: 1:2

4) Mivel a szak nem indult el mégse, a hallgató felvételije semmis. Ez érdekes jogi helyzet, de ebben az esetben a hallgatót mégiscsak törölni kell a nyilvántartásból. Állás: 2:2 (Ez utóbbi gól erősen lesgyanús szituációt követően született, de a játékvezető megadta.)

5) Ezek után érdekes írni a hallgatónak, hogy: "ja, juteszembe, te már jelentkeztél mihozzánk máskor erre a szakra, most van keresztfélévesben, figyu, nem érdekel?" Ez nálam direkt marketing. De mindenesetre a fentiek fényében nem tűnik jogszerűnek, hiszen az hallgató kilétét a jótékony feledés homálya esetünkben nem, vagy nem a megfelelő mértékben takarta.
Végeredmény: 3:2

Egyébként: a hallgatót, aki nem iratkozott be 2007. szeptemberében, majd azután februárban sem, semmilyen módon sem lehet megkérni, hogy most akkor tegye meg. De ez nem gól, mert ugye az a szak, amire felvételt nyert a hallgató, nem indult.

Kár, hogy nekem is azonnal a foci jutott eszembe az ügy elemzése kapcsán. Eszembe juthatott volna egy szimpla honlap is, ahol minden tanulmányi ügyemet flottul elintézhetem, csak a hatalmas, villogó rózsaszín gomb zavar "TVSZ!!! OLVASD EL HA JÓT AKARSZ!!!" felirattal. Bocs, oka az lehet, hogy messze még Európa.

Kopi3.14 2008.08.08. 13:59:46

CSak azt szeretnem megkerdezni, hogy ha tiz evvel ezelott felvett az ELTE, meg a SZIF s a BMF is, akkor ezeknek is hallgatoja vagyok, nem csak a BME-nek?

Egyebkent tudtommal a munkaadonak sem kell a sikeres allasinterju utan lfelvennie az embert semmilyen allomanyba, amig tenylegesen nem kezd ott dolgozni. Elofordulhat igen konnyen, hogy mashova megy, meg a felvetel utan is. Oktatasnal ez miert van maskepp?

Elathderon 2008.08.08. 14:09:12

Noszii írta:
"szerintem nincs értelme ezen vitatkozni. a levél írója nyilván megszívta, ezt sajnálom, viszont, mint PTE-s hallgató, köszönöm a közreműködését, (és még sok más emberét is) akik miatt talán több hallgatói juttatást kapunk, illetve nem mondanak fel anyagi okok miatt számos oktatónknak."

Ezek szerint Te etikusnak tartod a közpénzek ellopását, más szóval elsikkasztását?
Lehet, hogy kevés az ösztöndíj és rossz az egyetemek finanszírozása, sőt biztos, de szerintem nem ez a megoldás. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem ennyi diplomásra sincs szükség - pláne nem művelődésszervezőre, PR managerre, EU tanulmányosra, stb. - ergo ennyi egyetemre sem...)

drsztj 2008.08.08. 14:17:47

Az "önköltséges" képzés az a költségtérítéses képzést jelenti?
Szerintem költségtérítéses hallgató után nem jár állami támogatás.

Peppone Botazzi 2008.08.08. 14:33:38

PTE-re ne menjetek. Káosz és fejetlenség. Tanrend változtatás félévenként. Ütős sorok TO előtt. TO és a tanszékek mást mondanak.
De azért TO-s szeretnék lenni.
Nyitás 8.30-kor ha jól emlékszem, aztán 12-13.30 ebédszünet aztán 3-ig megint munka. Világ legjobb állása, azt kell mondogatni csak hogy nemtudom, egyeztesse a tanszékkel. :D:D:D

Természetesen sarkítok, kövezzetek meg (JEHOVA) de aki már állt sorban 2 órát az tudja miről beszélek.

PTE. Sóval behinteni.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.08.08. 14:47:04

"...de engem az isten fasza sem hívott."

Ez annyira rendőrös megnyílvánülás, hogy ihajj. :)

SLacc 2008.08.08. 15:38:26

Ennyi csalás ebben a zországban!
He, kedvet kaptam mán én is! Hogykő csináni csalás? Mert én még ehöz is gyenge vagyok!

SLacc 2008.08.08. 15:39:52

Mondanom sem kell a "siker" valamint "én" kapcsolatát, gondolom.

Té, mint Tamás 2008.08.08. 15:59:11

Peppone Botazzi elvtárs,
Bár PTE-n végeztem - és még járok is ott posztgradra, szóval lesz pár köröm velük -, tehát nekem is bögyömben voltak a TO-sok, de azt ugye nem hiszed, hogy a munkaidejük addig tart, amíg ügyfélfogadás van? Szívattak minket is (PMMK) az ostobálkodásukkal, de elég azt a számlájukra írni, amit tényleg elkövettek, nem kell sarkítani, hogy mennyire kurva jó meló lehet ez. Nem az, ez biztos.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.08. 16:02:52

A felvételivel kapcsolatos cuccok - jogszabály, felvételi tájékoztató, Gólya-rendszer - átláthatósága lényegesen javult az elmúlt években, mert a minisztérium kikérte az OFFI/OFIK (ugyanaz, csak megváltozott a neve) véleményét a dolgokról.

Sajnos, ettől függetlenül a jogszabályok rengeteg kérdésre nem adnak választ, úgymond túlságosan magas absztrakciós szintűek. Ilyen esetekben a minisztérium és az OFIK - néh kifejezetten jogászok közreműködésével - megpróbálja "kitalálni" a jogalkotók célját - azaz jogszabályt értelmez -, azonban ennek az eredménye nem mindig jut el mindenkihez, akinek ilyen jellegű kérdést tesznek föl, pl. a TO-s néni.

Biztosan lehetne erre valamilyen megoldást keresni, pl. FAQ-k kitétele a webre, tanfolyamok tartása a TO-s néniknek... Nemtom; nem látok bele abba, hogy a probléma mennyire súlyos, illetve hogy az illetékeseknek mi a véleménye erről.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.08. 16:14:01

A fent említett racionalizálásnak része az, hogy megpróbáljuk a több helyre való adatküldést illetve az adatok több helyről való összeszedését megszüntetni, hogy a körbe-körbe járás helyett az adatok egyszerűbb fastruktúrában csorogjanak szépen mindenhová. Az új hatóság, az Oktatási Hivatal az illetékes a felsőoktatási cuccokban - ha jól tippelek, a középiskolaiakban is -, és informatikai háttércégeként az OFIK segít a fentiek megszervezésében.

Így alakult ki pl. az, hogy néhány éve már csak egy darab jelentkezési lap van, és azt az OFIK-ba kell küldeni, illetve a felvett jelentkezők adatai automatikusan kerülnek át a Gólya-rendszerből a központi hallgatói nyilvántartásba, onnan egyrészt tovább az intézmény sajátjába (ETR, Neptun stb.), másrészt ebből készülnek (közvetlenül, nyilván nem a KSH-n keresztül!) a minisztérium felé az állami támogatás kiszámításához szükséges statisztikák.

A fentiek nem válaszok a fő kérdésre, de ebben informatikusként nem is akarnék állást foglalni... ;-) Azt javaslom, hogy a kedves cikkíró keresse fel az Oktatási Hivatalt kérdésével; weboldal: www.oh.gov.hu

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.08. 16:21:53

@tiboru: "Nem pótfelvételi volt; ha jól emlékszem, valamikor április-májusban küldtem be a jelentkezési lapot az Egyetemnek - előtte felhívtam őket és ők mondták, hogy honnan lehet letölteni; hangsúlyozták, hogy közvetlenül nekik küldjem be és NE az OFI-nak."

A nyári felvételi eljárásban a jelentkezési lapok leadásának határideje már tavaly is február 15. volt. Ez a jelentkezésed biztos nem olyan lehetett, amilyennel központilag foglalkozunk, mert hamar visszadobtuk volna a késés miatt. (Hiába küldte volna tovább az egyetem hozzánk, ő meg rögzíteni a jelentkezés tényét úgysem tudja, csak a jelentkezéshez tartozó adatokat: egyes vizsgaeredmények, többletpontok stb.)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.08.08. 16:30:40

Hát, nem lep meg a dolog. 8 éve jártam a PTE-re, láttam elég dolgot a 2 diploma alatt. (TTK és PMMK)

Voltak emberkék, akik egyszer csak kaptak levelet hogy felvették őket egy másik szakra is. Persze nem volt az illető felvételizni, de valahogyan mégiscsak volt értékelt felvételije, stb.
Ezek is érdekes helyekről kerülnek elő. MIndenesetre azért meredek egy érvényes felvételit rittyenteni csak úgy valahonnan.


Az meg, hogy ez a balfasz banda csak akkor tud telefonálni amikor fizetni kéne, nem újdonág.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.08. 16:37:21

@ColT: A felvételi döntésről értesítő leveleket is a Gólya-rendszerből nyomtatják, immár 10 éve. Ebben meg nyilván nem szerepelhet az, akit nem vettek föl, és pláne nem az, aki részt sem vett a felvételi eljárásban.

Szóval kamu levelet csak úgy lehet küldeni, ha valaki a kis kezével megírja, a címzéstől az aláírás pöttyözésén át az adatokkal való kitöltésig. De az is hiába, mert a fejpénzeket sem lehet a semmiből bekamuzni: annak az alapja az OFIK által a központi felvételi adatbázisból készült statisztika, amelyben (fellebbezéssel javítandó) hibák lehetnek, de kizárt, hogy a felvételi eljárás befejezése után (!) a semmiből oda beessen valaki.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.08.08. 17:15:27

"ha hejeirási hibákat véltek felfedezni, légyszi' ne essetek nekem, biztos csak félreütöttem, kössz."

Nem "légyszi'",hanem "léci". A többi stimmolt.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.08. 17:53:37

Ömlesztve...

Tavaly "Balkán [akármi]" néven indított felsőfokú képzése egyetlen egyetemnek sem volt. Ez is alátámasztja azt a tippemet, hogy valamilyen egyéb, nem felsőfokú diplomát adó, nem a normális felsőoktatási felvételi eljárásban meghirdetett képzésről van szó. (Vajon tiboru látott már Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatót, vagy csak a PTE honlapjáról nézett ki minden adatot?!)

A www.webometrics.info/Distribution_by_Country.asp én nem emlegetném fel, mert onnantól kezdődően, hogy szerinte a világ legjobb 200 egyetemének a fele az USÁ-ban van, teljesen hitelét veszti. Emellett azt is figyelembe kellett volna venni, hogy az adott országban 1) hány egyetem van, 2) mekkora a lakosság. Ha Magyarországból 5 egyetem van benn a TOP1000-ben és Kínából 20, akkor az kinek égőbb: nekünk vagy nekik? Egyébként valóban túl sok (volt) az egyetem - az EU szerint is! -, és ezért - valamint gazdasági okokból - integráltak össze sok évvel ezelőtt egyes régebben különállt egyetemeket-főiskolákat.

A kamu diplomák kiadásáról nem tudok, de ez ellen is fog létrejönni egy további központi rendszer, amely a felsőfokú diplomákat tartja nyilván. Ugyanígy a már működő központi hallgatói nyilvántartás (Felsőoktatási Információs Rendszer) akadályozza meg, hogy kamu embereket tartsanak nyilván hallgatóként.

A hallgatói jogviszony egyszer mindenképpen megszűnik: remélhetőleg azért, mert sikeresen befejezted a tanulmányaidat, de akár azért, mert az orrodat sem toltad oda, vagy esetleg valamilyen más okból kihajítottak. ;-)

Kizártnak tartom, hogy költségtérítéses képzésen egy fillér állami támogatást is kapjon az egyetem, mert egyrészt egyébként is alig van pénz bármire is, másrészt amióta a minisztérium nem ad maximum keretszámokat a költségtérítéses képzésekre, azóta az egyetemek tényleg annyi jelentkezőt vesznek föl költségtérítéses képzésre, amennyit csak le tudnak ültetni a termekben (azaz kb. a csillagos ég a felső határ, és ennyiszer többet kellene az államnak fizetnie ebben a feltételezett "kiegészítő finaszírozás"-ban).

A diplomát letettek utófinanszírozása oltári nagy marhaság. 3-5 évig gazdálkodja ki az egyetem a hallgató taníttatását, aztán utána kapja meg a pénzt, ha megvan a diplomája?! Ezt gazdasági lehetetlenség, amellett, hogy erre a kamu megoldás meg az lenne, hogy _mindenki_ végigjut a képzésen és diplomát kap, akár nulla tudásra is. Az meg, hogy ugyanannyiba kerül 10 és 100 hallgató taníttatása, arra a válaszom: a BKV-busz is nagyságrendileg ugyanannyit fogyaszt 10 vagy 100 utas esetén, tehát nyugodtan blicceljen minden 10 utasból 9. Teccikérteni? ;-)

Ha ráérek, majd továbbolvasom, és megpróbálok a többi kérdésre is válaszolni...

Szil-Ka 2008.08.08. 18:46:15

Kedves Tiboru! Hiaba vartal, addigra leleptem, ma csak 1-ig dolgoztam. Koszonom a puszit, de swinger klubba nyuszi vagyok elmenni :)

Té, mint Tamás 2008.08.08. 19:10:17

Ezt úgy kell érteni, hogy nyuszi vagy, pedig szívesen mennél?

Kopi3.14 2008.08.08. 19:25:41

Vagy a swinger klubban vagy nyuszi? :D;)

birdito 2008.08.08. 20:13:41

Tiboru gondolom erről beszélt:
balkancenter.ttk.pte.hu/index.php?id=66

Ez nem hagyományos szak, amit OFIK-on keresztül, meg miegymás lehet bejelentkezni, hanem "szakirányú továbbképzési szak".
Gondolom, hogy erre más felvételi, stb követelmények vonatkoznak (akinek van kedve, nézzen utána.)
Tiboru: azt azért megnézted, hogy hova jelentkeztél?
1. Ugyanis ezen tájékoztató alapján EGYÉRTELMŰEN le van írva, hogy ez a képzés KERESZTFÉLÉVES (ezt már 2006. május 4-én leírták!!!). Aki má bocsánat mi a faszé hívtak volna fel, hogy szeptemberben nem indul a képzés, mikor akkor soha nem is indult, HISZEN keresztféléves!!!
2. A hagyományostól eltérő jelentkezésre utal az is, hogy pl. január 20-ig kell(ett volna) jelentkezni. A jelentkezés módja pedig jelentkezési lap visszaküldése (tehát nem OFIK-on keresztül). Az áprilisi jelentkezési lehetőség gondolom a kevés jelentkező miatt volt lehetséges.
3. Ez nem diplomát adó képzés, hanem szakirányú képzés, (ahogy le is van írva), vagyis csak egy betétlapot ad, amit betehetsz a diplomádba. Gyanítom, hogy éppen ezért semmi köze az államilag finanszírozás/nem finanszírozáshoz. Pláne, hogy költségtérítéses a képzés.
4. Egyet értek az előttem szólókkal. PTE BTK TO-t földig tipor, sóval behint (de legalább TTK TO-ra küldeni őket továbbképzésre. Érdekes, ott kedvesek a TO-s nénik, és minden problémát megoldanak (legalább is 10 évvel ezelőtt így volt).

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 20:32:46

Többeknek:

Erre jelentkeztem:

balkancenter.ttk.pte.hu/index.php?id=66

És akár hiszitek, akár nem, tavaly tavasszal szó sem volt kersztféléves képzésről.

A testület, ahol dolgozom (azt, hogy rendőr, tűzoltó, vámos vagy bévés lennék, sem megerősíteni, sem cáfolni nem fogom) kapott egy külön értesítést a PTE-től, amely a fenti linken olvasható cuccot tartalmazta, kivéve a keresztféléves megjegyzést. Mindenki azt mondta, hogy 2007. szeptemberben kezdünk.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 20:33:51

Skulo 2008.08.08. 14:47:04

Mint említettem volt: sem megerősíteni, sem cáfolni nem áll módomban a feltételezésed, bazmeg!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 20:35:33

Szil-Ka 2008.08.08. 18:46:15

Egy világ omlott össze bennem...

Mindegy, a törzsanyagom úgyis lekérheted, aztán ha meggondoltad magad vagy gyűjtöttél egy kis bátorságot, csak dobj egy mélt és a többit magánban megbeszéljük :-)

Szil-Ka 2008.08.08. 22:49:38

Eszembe jutott, h egyszer en is jartam hasonloan. Telefonon erdeklodtem a Pannonia Rajzfilmstudio rajzfilm-rajzolo tanfolyamara, mondtak, ha adok postacimet, kuldenek irasos tajekoztatot. Megkuldtek, az ara egybol eltantoritott a beiratkozasi szandekomtol (kb. 6 eve a havi 40e-t soknak talaltam), igy nyilvan nem is jelentkeztem. A plane: ezutan minden evben megkaptam postan a tajekoztatojukat, probalkoztak jo darabig. En meg egy ido utan olvasas nelkul kukaztam a leveleiket. Tenyleg, mostanaban mintha mar nem kuldenenek... :)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.08.09. 00:19:16

Még egy ömlesztés...

A végzettek (és a felsőoktasban dolgozó oktatók) személyi anyagát (ezentúl?) 80 évig fogja megőrizni a központi hallgatói nyilvántartás. (Nem tudom, eddig hány év volt...)

A pótfelvételis jelentkezési lapokat kivételesen nem az OFIK-ba, hanem az intézményhez kell beadni (ott is lehet beszerezni őket, és nem a könyvesboltokban stb.) - a felvételi eljárás rövidsége miatt ez mindig is így volt. (A keresztféléves eljárás 2007-ig bezárólag ugyanezen okból ugyanilyen volt, és csak az idén lett teljes értékű, az OFIK-ba, jóval korábbi határidőre beadandó jelentkezési lappal.)

A felvételivel kapcsolatban - ki találta volna ki? - az OFIK ügyfélszolgálatát érdemes keresni: a www.felvi.hu oldalon lehet regisztrálni, majd a saját jelentkezéseidet E-ügyintézni, a talált hibákat, gyanús dolgokat, kérdéseket kérelmeken keresztül elküldeni. (Büszkék vagyunk arra, hogy az ügyfélszolgálatunk másokhoz képest konzisztensebb és helyesebb válaszokat ad. ;-) ) Amihez nincs köze az OFIK-nak, azzal kapcsolatban nem tudok okos tanácsot adni...

Ja, a fentieknél az OFIK mindig az Oktatási Hivatalt jelenti: az OH a jogszabály szerint megnevezett, oktatási ügyekben eljáró hatóság, a közönség felé már csak ők léteznek, az OFIK "csupán" a felvételit a háttérben folyamataiban és informatikailag szervezi-támogatja.

A szakirányú továbbképzések a központi hallgatói nyilvántartásban ugyan szerepelnek, de az ezekre felvételizők nem jelennek meg a felvételi adatbázisában, mert ezek a képzések (még?) nem a normális felvételi eljárás részei. Ennek megfelelően nem is nagyon ismerem ezeket, feltételezhetően teljes egészében az egyetemre bízza a minisztérium a felvételi lebonyolítását.

Té, mint Tamás 2008.08.09. 05:34:23

Jaj, Szil-Ka, hogy jön ide a rajzfilm. A szvingerklubbos titkos vágyaidról mesélj inkább!

Szil-Ka 2008.08.09. 07:58:52

Te, mint Tamas, ez nem az a forum! :)

bakitak 2008.08.09. 09:29:15

Akkor még néhány info a tisztánlátás érdekében:
Humperdickk eredményjelzőjéhez annyit, hogy a intézmény csak a felvett ÉS beiratkozott hallgatókat veheti nyilvántartásba. Ehhez pedig nyilatkozni kell a beiratkozáshoz. Itt az alaphiba az ügyben.
Joe Forster/STA: a szakirány továbbkézpéseket az állam valóban teljes egésézben az intézményekre bízza; és az OFIK nem csak az informatikát hanem a jelentkezői ügyfélszolgálatot, kommunikációt, stb is adja az Oktatási Hivatalnak az eljáráshoz

A személyi anyagokat valóban 80 évig őrzik az egyetemek, aztán pedig a leváltárak, mivel ezek nem semmisíthetők meg. Minden ember ilyen anyaga valamelyik leváltárban van. Hacsak nem égett el, nem ázott szét, nem bombázták le (44-45, 56), stb.

Az egyetemek kapnak az AKTIV (fogalommagyarázat ügyben Szil-Ka cikkét ajánlom) költségtérítéses hallgatók után pénzt, a fenntartási normatívát.

Szil-Ka! Egyébként nem csak (!!) az lehet baj, ha kevés gyakorlati ember szól bele a jogalkotásba, hanem az is, amikor egy rendszer átalakításakor sokan a régi beidegződések alapján dolgoznak.

nothing.at.all (törölt) 2008.08.10. 23:03:42

Szil-Ka! Te annyira okos vagy!
Mondd már meg nekem, ugyan mi értelme BCE-n a nyár közepén tárgyfelvételt indítani, ha a Neptun nem működik? Feltettem ezt a költői kérdést a tanulmányi osztályon is, amire az a válasz érkezett, hogy "Ööö, erre nem tudok mit mondani". De azért háborodjatok fel nyugodtan, ha a hallgató reklamálni mer. Végülis nekünk semmi más dolgunk sincs, mint hogy a gép előtt üljünk, és lessük a pillanatot, amikor végre jelentkezni tudunk, nehogy beteljen a kurzus...

lvnte (törölt) · http://lvnte.blogspot.com 2008.08.11. 10:50:31

Én a Miskolci Egyetemről nem tudok egy éve kijelentkezni. Tavaly (2006/2007) tavaszi félévem volt az utolsó befejezett félév az intézményben, akkor jeleztem nekik hogy szeptembertől kijelentkezek. Év elején nem jelentkeztem be, nem vettem fel tárgyakat se az őszi félévre a 2007-08 as tanévben. Év elején kaptam erről egy levelet, amiben megírták hogy menjek be a tanulmányira és ott személyesen is jelentkezzek ki a kapott papírral, ha nem akarok oda járni.
Lementem Miskolcra, a tanulmányin közölték hogy írjak egy levelet, amiben kijelentkezek.... .... vonat stb... nembaj... gondoltam ennyivel le is lesz akkor rendezve.

De nem így lett, mert a tavaszi félévre ugyanúgy megkaptam a beiratkozási papírokat. Miután szintén nem iratkoztam be megint jött a levél hogy ha nem akarok odajárni jelentkezzek ki a tanulmányiban. :D De ezt már kb dobtam is a kukába.

Szil-Ka 2008.08.11. 12:25:45

Kedves nothing.at.all!
Hogy érted, hogy nem működik a neptun? Ez így tág fogalom, kérlek, kicsit részletesebben írd le a problémát, hol akadsz el, mi nem működik; mert így nem tudok segíteni, pedig tényleg segítek, ha tudok. A fenti válasz nem tőlem származik, az biztos. Melyik karra jársz?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.13. 10:55:20

Gyerekek,

kaptam egy-egy választ a minisztériumtól, illetve a PTE-től. Mivel így korrekt, kivonatos formában közlöm a lényegüket; kicsit hosszú lesz, de szerintem érdemes elolvasni.

1.) Minisztérium (Szövényi Zsolt főosztályvezető, Ságiné Dömök Ilona email-címéről)

„…valóban az a helyzet történt, hogy a Természettudományi Kar adott intézetébe és a kar tanulmányi osztályára is benyújtható volt a jelentkezés. Az intézet által átadott névsort az időközben megváltozott új tanulmányi rendszerben úgy rögzítették, hogy ténylegesen nem ellenőrizték a hallgatói jogviszony létrejöttét. Ebben az egyetem komoly adminisztrációs, oktatásszervezési hibát követett el, mert innentől kezdve a hivatali ügyintézés ügyiratait automatikusan továbbította a tanulmányi rendszer…”

„…A fentiekből következően az Ön esetében hallgatói jogviszony nem jött létre. A szakirányú továbbképzés állami támogatásban nem részesül, szervezése a felsőoktatási intézmény szakmai hatáskörébe tartozik. A kialakult helyzetért a felelősséget az adott egyetemnek kell vállalnia.

Megkeresésünk alapján arról kaptunk információt, hogy az egyetem Oktatási Igazgatósága is felelősen állt a kérdéshez és kivizsgálta az Ön által felvetet oktatásszervezési problémát, felismerve, hogy az ilyen egyetemi ügyintézés az egyetem munkájának megítélésében komoly problémákat eredményezhetnek….”


Eddig a minisztérium levele. Túl azon, hogy a „felvetett” szót én két szóvégi tével írnám, meg hogy apróbb egyeztetési probléma bukkan fel az utolsó mondatban (az „ügyintézés” egyes számban van, az „eredményezhetnek” pedig többesben), a levél korrekt, köszönöm.


És akkor a PTE Oktatási Igazgatóságának négyoldalas leveléből:

2.) PTE Oktatási Igazgatóság vezetője, Lengvárszky Attila, saját email-címről:

„…Felvételi vizsgára, felvételi beszélgetésre a Felvételi Szabályzat 73. § (3) bekezdés alkalmazása szerint nem került sor, mert a felvételi döntés alapja a jelentkezés feltételéül előírt oklevelek minősítése szerint felállított rangsor volt…”

„…A Természettudományi Kar és az Ön között folyt levelezésből megállapítottam, hogy 2007. szeptember 13-án Dr. Papp Norbert tanszékvezető egyetemi docens úr, az Ön által írott megkeresésre válaszolva e-mailen levelet küldött az Ön címére, amelyben értesítik Önt, hogy kellő számú jelentkező hiányában a szak 2007. szeptemberében nem indul el. Egyben reményüket fejezték ki az iránt, hogy a szakot keresztféléves képzésben kellő számú jelentkező esetén sikerül elindítani, továbbá az irán, hogy Ön nem veszítette el érdeklődését a vonatkozó képzés iránt, és ismét jelentkezőik között tisztelhetik.

A Természettudományi Kar Tanulmányi Osztályának vezetője, Heisenberger Zsolt 2007. szeptember 25-én kelt (TD. 51-1034/2007 iktatószámmal ellátott) levelében, írásban küldött értesítést arról, hogy a képzés adott félévben nem indul, és ezért az Ön jelentkezését el kell utasítania. Ennek megfelelően a 2007/2008. tanév I. félévében sem a Balkán tanulmányok képzés nem került rögzítésre az Egyetem tanulmányi nyilvántartásában, mint elindított képzés, sem pedig az Ön adatai nem kerültek rögzítésre a Pécsi Tudományegyetem adatbázisában.

Megerősítést nyert azonban az az Ön által is említett tény, hogy az Ön számára 2008. március 5-ei keltezéssel értesítést küldött a Természettudományi Kar dékánja arról, hogy felvételt nyert a „Balkán szakértő” szakra.

Előzetes vizsgálatom azt is megállapította, hogy erre azért került sor, mert a Földrajzi Intézet – annak ellenére, hogy Ön újabb jelentkezést a szakra nem adott be –, úgy tájékoztatta a Természettudományi Kar Tanulmányi Osztályát, hogy Ön felvételre került. Megállapítottam, hogy tekintettel arra, hogy Ön a keresztféléves képzésben ismételten meghirdetett képzésre új jelentkezést nem adott be, így jogszerűen az új felvételi eljárásban nem vehették volna figyelembe korábbi jelentkezését. A Földrajzi Intézet eljárását az indokolta, hogy akkorra megteremtődtek a képzés elindításának feltételei, és ezért szerették volna az egy félévvel korábban jelentkezettek számára is lehetővé tenni a képzésben a részvételt. Természetesen ezen lehetőségnek a jogi feltételeit is szükséges lett volna megteremtenie az Intézetnek, így például előzetesen tájékoztatnia kellett volna a korábbi jelentkezőket, így Önt is arról, hogy kívánnak-e élni ezzel a lehetőséggel.

Megállapítottam továbbá, hogy a Tanulmányi Osztály mulasztást követett el, amikor nem ellenőrizte a Földrajzi Intézet által küldött és felvételre javasolt jelentkezők dokumentumait, és ellenőrzés nélkül rögzítette a felvételre javasoltak törzslapját az Egyetem hallgatói nyilvántartási rendszerében, valamint ezzel közel egyidejűleg értesítést küldött a jelentkezőknek a sikeres felvételről.

Tekintettel arra, hogy a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 39. § (4) bekezdése alapján a hallgatói jogviszony a beiratkozással jön létre, Ön pedig nem iratkozott be Egyetemünkre, megállapítom, hogy mulasztást követett el a Természettudományi Kar Tanulmányi Osztálya továbbá akkor, amikor a Földrajzi Intézet jelzése alapján, az Ön beiratkozási szándékának jelzése nélkül az Egyetemi hallgatói adatbázisban Önt aktív státusúra állította.

Fenti mulasztások következtében Ön az adatbázisunkban 2008. februárjától szerepel, 2008. áprilisától pedig úgy, mint az Egyetem aktív státusú hallgatója…”

„…Ugyanakkor a beérkezett dokumentumok alapján a mulasztás és hatáskör túllépés személyi felelőssége megállapítható, ezért Dr. Gábriel Róbert a Pécsi Tudományegyetem rektora fegyelmi eljárást kezdeményezett az Ön panasza alapján.

Az Ön esete továbbá megerősíti a Pécsi Tudományegyetem egy éve fennálló új rektori vezetésében azt a szándékot, hogy az Oktatási Igazgatóság vezetésével csak jogszerűen, valamint egységes szakmai elvek alapján irányított összegyetemi tanulmányi adminisztrációs szervezet tudja a hallgatók megfelelő színvonalú kiszolgálását ellátni.

Végezetül ezúton tájékoztatom, hogy azonnali intézkedést foganatosítottam az Ön ügyének jogszerű lezárására, adatainak a PTE hallgatói nyilvántartásából a jogszabályoknak, valamint az Egyetem szabályzatainak megfelelően történő azonnali törlésére…”

„…Remélem, hogy a fentiekben kellő tájékoztatással, az Ön számára eddig okozott kellemetlenségekért elfogadható magyarázattal tudtam szolgálni, és az Egyetem nevében kinyilvánított elnézést kérésemet erkölcsi elégtételként el tudja fogadni...”


Ennyi. Természetesen elfogadok én mindent, csak azt kérem, nehogy már azt a szerencsétlen gazdasági ügyintézőt (V. Zsuzsát) büntessék meg, akivel legutoljára beszéltem! Ő kedves és udvarias volt, és ha van valaki, aki semmiről nem tehet, az bizony ő.

Szóval kész, lezár, béke van. Jó nyaralást mindenkinek és mégegyszer köszönöm egyrészt a válaszokat, másrészt az érdeklődést.


Üdv,

tiboru (aki mégsem holt lélek?)
süti beállítások módosítása