Tékozló Homár

Megbüntették, mert úgy parkolt, mint mindenki más

2009.04.23. 00:52 | szily | 122 komment


Érdekes kérdés, hogy szemétnek nevezhető-e közterület-felügyelet, ha olyanért büntet meg, ami elvileg szabálytalan, de arrafelé mindenki azt csinálja, mert másképp nem lehet. Érdekes, de könnyen megválaszolható: igen, szemét. Budapestnek jókora részei vannak, ahol az autók félig-meddig a járdán parkolnak, de nem kicseszésből vagy kényelmességből, hanem mert csak úgy lehet. És az ilyen helyek jelentős részén nincs tábla, ami ezt megengedné. Ilyen helyen büntetni öncélú piszkálódás. Érjük persze, hogy nehéz meghúzni a határvonalat a gyalogosok életterét elvevő, lusta, pöffeszkedő bunkók, és a jobb híján járdára állók között, de ha az embernek a világon más dolga nincs ezen kívül, a feladat nem tűnik megoldhatatlannak. A legegyszerűbb persze büntetni. Sztori alant:


Egy igencsak aktuális témához, a budapesti parkolás kérdéséhez szeretnék hozzászólni egy felháborító kis történettel, mely néhány hete esett meg velem.

A VIII.Tolnai Lajos u. 12 előtt parkoltunk le a gépsassal, és egy-két napig feléje sem néztünk, lévén a hétköznapokban nem járunk autóval. Amikor legközelebb beültem, a szokásos szórólapokon túl egy sárga csekk, illetve egy hozzá tartozó nyomtatvány várt amik helyszíni bírság kiszabásáról tájékoztattak. A Józsefvárosi Közterület-felügyelet lelkes munkatársa, Z.Lajos 6000Ft  bírsággal sújtott, indoklás gyanánt a következő szerepelt a papírfecnin:

„A tényállás rövid leírása és minősítése: KRESZ…olvashatatlan rész...részben járdán”

Az csak hab a tortán, hogy Lajosunk ezt a két papírt semmilyen zacskóba nem tette bele, így néhány napi esőzés, erős napsütés hatására alaposan megtépázottak lettek szegények, gyakorlatilag olvashatatlan mindkettő ( a szaknyelv ezt a jelneséget hívja remete-szexnek: Az eső veri, a nap szívja).

Idestova 4 éve lakunk a környéken, nap mint nap abban az utcában parkolunk, sok-sok autós társunkkal együtt, és mint a csatolt képek mutatják, máshogyan képtelenség megállni az utcában, csakis „részben járdán”. (A C4-es előtt, kb. a  szürke Ford helyén parkoltam. Mivel fényképezőgép akkor nem volt nálam, a képek másnap készültek)  De hogy tovább menjek, a környező utcák mindegyikében ez a helyzet. A Víg, Fecske, Bacsó Béla  utcákban mindkét oldalon így parkolnak az autók, s gyanítom nagyon sok utcában még a kerületben, sőt más kerületekben is. Vajon van-e jogalapja a büntetésnek, és ha igen, megbüntethető-e egész Budapest ezen az elven? Ha arról szólna a dolog, hogy túlságosan fent álltam volna a járdán, elismerném bűnömet, de erről szó sincs. Ha mégis, ezt ők majd nyilván bizonyítják képekkel, nemde?

Természetesen írtam a felügyeletnek egy szívhezszóló levelet, fényképekkel megkérdőjelezve igazunkat, és noha követeltem bizonyítő erejű képeket a vélt szabálytalanságról, mondanom sem kell, ezidáig semmiféle formában nem kaptam választ.

Most várok, ha lesz fejlemény, beszámolok, ha van rá lakossági igény.

Köszönöm, hogy szólhattam.

ui.: nem tudom van-e jelentősége, de nem Q7-es Audink van, hanem egy 20 éves törött kisautó. De mi szeretjük :(

zolcsi

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.04.23. 00:57:22

Elsőre azt mondom, hogy szarjanak sünt...

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.04.23. 01:01:26

A kopasz bácsi a képen a Lajos?
Vagy így akart valaki alattomosan felkerülni a Homárra?
Tudom, hogy ősi román szokás az összes dobogós hely lefoglalása, de ha egyszer nincs itt senki...

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.04.23. 01:06:39

Amúgy nem értem, hogy itt mi a szabálytalan?
Ott a parkoló tábla, stb.

abakus(z) 2009.04.23. 01:26:24

@megélhetési sünöző ♀ - Kérsz egy sünt?: Lajos hóna alól kiesett a dinnye. Vagy valami borzadmányt visz a zekkerbe' és nem akarja, hogy a gatyájához érjen. :)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.04.23. 01:31:45

Csak az egyik oldalon (jobb oldalon? egyirányú utca?) kellene megállni, az úttesten. Marad egy haladósáv plusz üresen marad mindkét járda. Ha ez így nem jó, tessék kérni az önkormányzattól (vagy a parkolótársaságtól?) parkolóházat a közelbe. _Mindenki_ örülni fog neki! (Csak az nem, aki eddig ingyen parkolt és úgy gondolta, ez állampolgári jog. Hát nem az.)

szbszig 2009.04.23. 01:32:28

Nekem nem a remetevicc jutott eszembe a sztoriról, hanem az, amiben joghallgatók vizsgáznak, és az egyik visszakérdezi a proftól, hogy mi az, ami nem törvényes, de jogos; ami törvényes, de nem jogos; és ami sem nem törvényes, sem nem jogos...

2009.04.23. 02:26:08

Bár a fenti kép gondolom illusztráció és nem a t. levélíró mellékelte, de azon így ránézésre mindegyik szabálytalanul parkol. Nem ismerem az említett utcát, de a belvárosban elég ritka, hogy szabályosan lehet járdán parkolni, a KRESZ szerint ugyanis legalább a járda felét _és_ legalább másfél métert kell szabadon hagyni.

Az, hogy más is ezt csinálja még nem ment fel senkit, ahogy az sem, hogy a levélíró is több éve csinálja. Ezek a szabályok nem véletlenül vannak, én pl. egyetértek azzal, ha betartatják őket. (sajnos, mint a posztból is kiderül ez egyáltalán nem jellemző) Babakocsit tolni vagy kerekesszékkel közlekedni marhára nem lehet a járdán az ilyen parkoló autók miatt.


"Budapestnek jókora részei vannak, ahol az autók félig-meddig a járdán parkolnak, de nem kicseszésből vagy kényelmességből, hanem mert csak úgy lehet."

Ezzel az a baj, hogy így sem lehet. Nem kötelező ám autóval járni.

nothing.at.all (törölt) 2009.04.23. 02:45:22

"nem Q7-es Audink van, hanem egy 20 éves törött kisautó"
ez a hiba!
Z.Lajos megunta, hogy sose bír leparkolni a Q7-es Audijával az utcában, mert ezek az öntelt, öntudatos régiautósok azt hiszik, övék a világ, csak mert nekik nincs hitel a kocsijukon.

algi 2009.04.23. 02:45:52

Hogy-hogy csak úgy lehet? Mi akadályozza a helyes parkolást? Nem értem.

kalapocska 2009.04.23. 03:35:26

hmm igen ugy nezem ezen az utcan biztos az uton kell tolni a babakcsit a kerekesszekes meg ugorjon ha jon az auto. Tory_t igazad van!

hufnagel@citromail.hu 2009.04.23. 04:20:56

Hmm.
Egyszer a Bartók Béla úton én is úgy parkoltam ahogyan a mellettem álló összes kocsi. Aztán dolgomvégeztével már rajta volt a zacsi. Nem rendőrségi hanem csak ez a köcsögbanda közterület felügyeleté. A szöveg szerint szabálytalanul parkoltam és fénykép is készült rólam ...
A mellettem ugyanígy állókon egyiken sem volt ilyen zacsi. Nem foglalkoztam vele és nem fizettem be.
Vagy jó fél év múlva jött az első felszólítás ... no akkor úgy gondoltam, mostmár azértsem fizetem be!
Vagy négy hónap múlva újabb levelet hozott a posta, melyben értesítettek hogy ügyemet szabálysértés címszó alatt átadták a kerületi önkormányzathoz ...
Talán még kétszer leveleztek velem, majd elcsendesedett minden.
Ennek idestova 10, de inkább 15 éve. Azóta sem fizetttem semmit!
A közterület felügyelet nem rendőrség, a járdán kutyát szaratókkal, a parkban a tiltás ellenére kutyát futtatókkal, az utcán és aluljárókban mindenfélét áruló cigányokkal sohasem foglalkoznak, csak az autósokkal, akiktől biztos pénzt remélnek.
Szarjanak sünt! ... székrekedéssel!

es2300 2009.04.23. 06:26:45

feloff leszek, anno egyszer kolcsongyerekeket vittem az vidamparkba, a hermina felol kezdtem a helykeresest de napsuteses szep oszi delutan leven egy szemet se talaltam az allatkerti koruton ugyhogy szepen a hosok tereig csorogtam fel, mikor is jee a ter oldalaban parkolo rengeteg gepjarmu elozekenyen pont egy, a bogaramnak valo teruletet fenntartott nekem. szepen egyenesen begurultam oda, gyerekekkel penztverni el, majd este visszaterve lattam h mindenki elhuzott a terrel csak az en szep bogaram diszeleg ott, az ablaktorlo alatt egy huszezres buntivel
innentol a sztori hasonlo, szivhez szolo level, google mapses rajzok, hogy ahonnan en jottem nem lathato a megallni tilos, amit raadasul a (jobbroljovo) ut felold, valamint h amugy rajtam kivul meg szazan alltak legalabb ott. ahogy a kollega felettem egyel, engem is mar ujabb hivatalnal vizsgalnak, idestova hnegyed eve
no hat orulok h elmondhattam :)

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.04.23. 06:27:36

Köcsög volt,h megbüntetett. Ahogy a kép is mutatja, a gyalogosok kényelmesen elférnek az autók melletti járda szakaszon. Egy előttem szólóhoz csatlakozva: az ellenőr szarjon sünt.

KaPé 2009.04.23. 06:34:33

A KRESZ azt mondja, hogy járdára csak akkor szabad felállni, ha azt tábla vagy útburkolati jel engedi. Ha ez megvan, utána jön a többi feltétel (a járda felét de minimum 1,5 métert szabadon hagyni, stb.)

Tapmancs 2009.04.23. 06:34:44

Itt nem csak a jobb oldalon lehetne parkolni? Mert a balon nincs tábla. És a jobb oldalon is csak az úttesten, mert a hhoz hogy a járdán parkoljon valaki, kifejezetten ezt megengedő tábla kellene.

Aszi 2009.04.23. 06:42:12

Nincs alapja a felháborodásnak. Szabálytalan voltál? Igen. Persze mindenki mindig meg tudja magyarázni, hogy pont őrá, pont ott, pont akkor miért nem vonatkozik a szabály, stb. stb. De ez senkit nem érdekel. Hogy a többi autóst miért nem büntették meg? Csak.

Ha valahol csak szabálytalanul lehet parkolni, ott nem lehet parkolni. Ha meg mégis parkolsz, ne háborogj, ha megbüntetnek.

2009.04.23. 07:01:09

Egyiranyu utcaban az ut jobb oldalan lehet amugy is csak parkolni csak ezt Bp-en sehol senki nem tartja be. Mondjuk lehetetlen is, mert akkor kb 2 emelet magassagig allnanak a kocsik.

A kozterulet reszerol ez amugy tenyleg kocsogseg, 20 evig nem erdekelte oket, most meg elkezdtek penzt szedni. Szerintem sok-sok mas dologgal is torodhetnenek...

Megdobbent 2009.04.23. 07:09:20

A szivembe zarlak... Mazsarorszag...

betépett felhasználó 2009.04.23. 07:11:38

"Természetesen írtam a felügyeletnek egy szívhezszóló levelet, fényképekkel megkérdőjelezve igazunkat, és noha követeltem bizonyítő erejű képeket a vélt szabálytalanságról, mondanom sem kell, ezidáig semmiféle formában nem kaptam választ."
ÖÖÖÖ?
hogyisvanez? elkuldtem par foto, hadd lassak a barmok,hoyg mi igy szoktunk parkolni. (tessek csak nezni, a mercan meg a bombos kozt ott allok en is, azzal a 20eves foltozott ladaval, ott ne, a kapu elott, latszik? na ugye? hogy mindenki igy all jardara nalunk? en is fix ezt csinaltam.


Hőőőő hő!! alljon meg a menet, van fenykepes bizonyitekuk, hogy tilosban alltam? Hogy micsoda, hogy en kuldtem onoknek ilyent? forget!! az copyleft!!
barom vagyok, de nem annyira...


Lada rulez'

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2009.04.23. 07:13:13

Haladási iránnyal szemben parkolni ősi magyar szokás.

"Több járművezető meglepődve tapasztalta, hogy a rendőrök helyszínbírságot szabtak ki vele szemben, mivel a forgalommal szembe parkolt le és nem értették miért.

A szankció alapja, hogy a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 40. § (1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. Ennek a szabálynak a közlekedés biztonságára nézve van jelentősége, hiszen ha szabálytalan parkolás után elindulnak a többi szabályosan parkoló gépkocsi miatt, az úttesten közlekedő gépkocsi észlelése már csak akkor lehetséges, ha a gépkocsi eleje a szabályosan közlekedő gépkocsi elé kerül ki."

Manyizga (törölt) 2009.04.23. 07:17:54

Ezt a sírást... ha nem tudok valahol szabályosan parkolni, akkor feljogosít arra, hogy szabálytalanul megtegyem?
Hihetetlen... Vagy táblázzák ki, vagy büntessék meg mindet!
Nincs elég parkolóhely? Nem kell autót venni...

KaPé 2009.04.23. 07:28:12

@TaZ: egyirányú utcában lehet a bal oldalon is parkolni a megfelelő feltételekkel.

tocibacsi 2009.04.23. 07:46:55

@tory_t: az egyik fő baj a kommenteddel az, hogy látszik, el se olvastad a postot. Le van írva, hogy a képeket ő maga készítette, másnap. De ez mellékes.

Az igazi baj az, hogy a jogalkotók mindígis ragaszkodtak a széllel szemben hugyozáshoz... És mindíg akad pár ilyen megmondóember, aki odaböki, hogy a KRESZ így meg úgy... Az fel se merül, hogy a szabályozás rossz?

Gondolkodjunk már?! Hát hány olyan szabály, ügymenet, satöbbi van ebben az "a q*va országban", ami nonszensz?

Mért gondoljuk azt, hogy a 34 éve pár aktakukac által, tized ennyi közlekedő autó mellett összelapátolt KRESZ jó?! Persze, valami kell, de lássuk be, alapjaiban 34 éve változatlan. Tologattak pár sebeséghatárt meg beírkáltak pár kukásmellényt és gyerekülést. De pont a parkolásról tudjuk, hogy mekkora probléma... Bármi is van a KRESZ-ben, ostobaság azt mondani, hogy az betűről betűre maga az isteni sugallat...

A KÖZTERÜLETESEK IGENIS SZARJANAK SÜNT!!

leszálló ág 2009.04.23. 07:47:58

Én nem szólok hozzá, mert elfogult vagyok mindennemű "parkolás", "parkoló" kezdetű szóösszetétellel szemben.
Amit mondhatnék, aligha tűrné a nyomdafestéket és alaposan átlépné a moderáció alsó küszöbét.
Ezért inkább nem mondok semmit.

PS: Szarjon sünt az, aki kitalálta a parkolást és annak díjhoz való viszonyát.
;)

tocibacsi 2009.04.23. 07:51:18

@Manyizga: a fenti Rád is vonatkozik...

@Turk Hava Yollari: benne van, tudjuk... ellenben ott az index. Villog, látszik, észlelhető. Csak nem kell taplónak lenni, és ki kell engedni a másikat. De a taplóság is ősi magyar szokás...

bonobonohu · http://bono.hu 2009.04.23. 07:52:34

@tory_t: nem csak babakocsit tolni vagy kerekesszékkel közlekedni, de úgy egyáltalán, ÉLNI nem lehet ebben az elkúrt városban az ilyenek miatt...
sünt mindegyiknek a kipufogójába!

702 · http://psztrnk.net 2009.04.23. 07:52:49

Én úgy tudtam, hogy KRESZ-re csak rendőr hivatkozhat.

tyberius 2009.04.23. 08:00:38

Ha jól értem a tényállást, a tábla szerint csak a jobb oldalon, az úttesten lehetne parkolni, és akkor bal oldalon elférne a forgalom. A helyi népszokás viszont az, hogy mindkét oldalon, félig a járdán parkolunk, így a forgalom is elfér, meg a sok parkoló autó is, épp csak a gyalogosok szívják meg. Meg az is, aki szabályosan parkolna, mert ha itt leáll az úttest jobb szélén, akkor már nem fér el tőle a forgalom.

A megoldás: ha nem lehet abban az utcában szabályosan parkolni, akkor ne parkoljunk abban az utcában! Ha meg mégis, akkor ne hőbörögjünk, ha megbüntetnek. Főleg, ha a posztíró maga mondja, hogy nem használja mindennap az autóját, akkor igazán kibírhatná, hogy egy kicsit távolabb parkol. Sehol sincs törvénybe vésve, hogy Budapest lakosainak alanyi jogon jár az általuk kiválasztott utcában való parkolás - ezzel szemben a járda, mint közlekedési terület gyaloglásra történő használata igen, azt csak a KRESZben foglalt módon lehet autótárolásra igénybe venni. Innentől kezdve nem értem, mi a posztíró problémája. Szabálytalankodott, megbüntették, téma lezárva.

tocibacsi 2009.04.23. 08:02:01

Amíg az autósoktól annyi pénzt szerez az állam, amenniyt, konkrétan gépjárműadó, hivatalos ügyek illetékei (úgy, mint: átírás, forgalmi, törzskönyv, rencámtábla, satöbbi), üzemanyagok jövedéki adója és ÁFA-ja (az ár 70%-a kb), az összse biztosító nyereségadója, a szervizek adója, az lakatrészek ÁFA-ja, regisztrációs adó, addig nekem ne baszogassanak minket. Tessék a lóvéból parkolóházat építeni!!! Meg P+R parkolót. Több éves KSH adat: 570 milliárd körüli bevétele származik a ktgvetésnek az autósokból, a meglévő úthálózat karbantartására ebből kb 70 megy el...

Kurvára érdekes lenne, ha holnap minden autós átülne a BKV-ra... A zöldek örömködnének pár hétig, aztán az Ikarusok füstjébe fulladna bele az egész város. Aztán fél év múlva pedig a költségvetés kerülne bajba... Mert ugye a személyszállítás nem épp nyereséges biznisz (BKV, MÁV) sehol a világon. Mindenhol állami támogatás kell hozzá...

Leon 2009.04.23. 08:06:59

Aki a kreszbe kapaszkodik ilyen helyzetben, az gondolom nem autó tulajdonos, hanem jön észt osztani. Vegyétek észre, hogy nem az autóson múlik sokszor, mert a közelben nincs parkolóház. Valaki érte, hogy kérjen szegény mókus parkolóházat. Ja igen, az úgy megy. Írsz egy levelet, hogy Polgármester úr, tisztelt Jenő hivatal, kérek már egy garázst ide a belváros közepére! Ők meg vvisszakérdeznek, ugyan kéremszépen, melyik házat bontsuk el?! Van eszed ilyet írni, hogy kérjen mélygarázst?!?! Ember HOVA??!!!!! Nem fog építeni senki. Lehet okoskodni a kreszzel meg mindennel, de akik nem építettek mélygarázst és nem engedik a parkolást azok teszik élhetetlenné a várost, nem a köcsög autósok...

tocibacsi 2009.04.23. 08:09:36

@tyberius: mint azt vázoltam, az autósok által befizetett temérdek pénzből az állam feladata lenne megoldani a parkolás problémáját... Ugyanez az állambácsi alkotja a törvényeket is, miszerint megbasszák azt, aki szabálytalanul parkol... Neked nem bűzlik ez egy kicsit?

Én vagyok állmabácsi. Azt mondom neked, hogy mostantól babakocsitolási adót szedek tőled. Cserébe építek neked járdát, de ha az úton tolod, megbaszlak. Ezek után nem épít járdát, és megbasz... Felháborodnál?!

Namost van a tényállás, miszerint parkolni nem lehet, mert állambácsi - ellentétben más állambácsikkal - baszik bele parkolóházat építeni. Az autós hőbörög miatta, de úgy gondolja, hogy ha valahol mégha szabálytalanul is, de le tud parkolni úgy, hogy nem baszogatják, akkor mintegy hallgatólago megegyezést, elfogadja a tényt. Nem építenek parkolót, de cserébe nem is baszogatnak. Aztán majd egyszer jön ak ánaán, lesz parkoló, és megoldódik minden... aztán mégis megbasszák. 10 évben egyszer, egy-egy autót, csak úgy hobbiból, vagy mert épp kell a pénz a képviselőtesütlet gépjárműbeszerzéséhez...

MINDAZONÁLTAL LESZÖGEZEM, HOGY AGYRÉM AZ IS HA NEM LEHET A JÁRDÁN KÖZLEKEDNI...

különvélemény 2009.04.23. 08:12:55

Fogja már fel a sok gyökér szabálytalanul parkoló, azzal, hogy vett egy autót, még nem vett hozzá 10 m2 közterületet is!

zsandark 2009.04.23. 08:13:15

A KRESZ 40. § (8) bekezdés szabályozza a járdán való parkolás feltételeit. Amennyiben ezek nem teljesülnek -együttesen-, úgy nem szabad járdán parkolni. Ennyire egyszerű. Én örülnék, hogy 4 évig megúsztam. Sajnos amirt a jogszabály tilt, az nem szabályos. Olyan helyen kell parkolni, ahol megengedett.

Impega 2009.04.23. 08:13:18

@☺ágica: Szia! Neked is Szep jo reggelt!

☺ágica (törölt) 2009.04.23. 08:18:54

@Impega: köszi:) Este megfogadtam magamnak, hogy ma jó leszek, és dolgozom, ahelyett, hogy szétoffolnám a posztokat:) szóval, megyek is:( De azért Alien cicáit megnézem majd:)

tocibacsi 2009.04.23. 08:19:40

@különvélemény: tudsz róla, hogy a belvárosban a legtöbb helyen a lakóknak fizetni kell a parkolásért? Az lehet, hogy lakásonként X db engedélyt olcsón adnak (NEM INGYEN!!!), de alapvetően fizetni kell érte... továbbá már vázoltam, hogy egy autó megvásárlása nem azt jelenti, hogy 1x 20% áfát kifizetsz utána és kész...

Én pl. minimum évi fél millát fizetek állambácsinak a semmiért...

@zsandark: l. kommentemet a tökéletese magyar jogszabályokról

Impega 2009.04.23. 08:21:55

@☺ágica: Jaja, en is igy indultam el otthonrol, raadasul ma nagyon aktivnak kell lennem, ha be akarom fejezni a munkam. Mar dolgozom is javaba (amint az lathato:)). hol lesznek a cicak?

☺ágica (törölt) 2009.04.23. 08:24:38

@Impega: én is, én is:) Az indanetes oldalán. Egy már van. Remélem lesz több is:) De most tényleg nekiállok:(

Smacika 2009.04.23. 08:27:55

A kedves posztoló nem írt arról, hogy csak őt kaszálták el, vagy a többi delikvenst is.
Ha csak őt akkor most jól feljelentette a többieket is.
Ez egy ősi Magyar szokás.
Megdöglött a lovam, pusztuljon a szomszédé is.
A szúrós kis barátunk jár a posztolónak, mert tilosban parkírozni és a bírságon felháborodni nem szép dolog.

különvélemény 2009.04.23. 08:33:16

@tocibacsi:

Ha valaki vesz egy autót, akkor számoljon a fenntartási költségekkel is, mint ahogy kalkulálja az olajcserét, stb.

Sok helyen vannak parkolóházak, és általában félig üresek, valamint a kerületi lakosoknak általában kedvezményes a parkolás.
Nem parkol ott senki, mert jaj fizetni kell érte, inkább otthagyja az utcán, kitéve az elemeknek, tolvajoknak, béna vezetőknek, vandáloknak.

Impega 2009.04.23. 08:33:55

@☺ágica: Megneztem. Azta baratkozos, tespedos macskaeget :D. Na mostmar dolgozom

tocibacsi 2009.04.23. 08:38:24

@különvélemény: nem emlékszem, hogy fenntartási költségeken sírtam volna...
én azt mondtam, hogy az állambácsi adott jogcímen pénzt szed, de nem végzi el a tőle elvárható feladatokat. Parkolóházak meg igen, vannak... márahol... és ott is magánkézben... csomó pénzért. Az nem az, amiért te az adókat befizetted...

heliox 2009.04.23. 08:42:54

Szerintem nem az állambácsi feladata az, hogy parkolóházakat építsen.

A KRESZ pedig elég jó. Bár az igaz, hogy mostanában egy csomó mindent kezdenek el keményen betartatni, amit eddig nem, és ez fáj.

Ha olyan helyen laksz, ahol fizetni kell a parkolásért, akkor ez ilyen. Én olyan helyen lakom, ahol nem kell. Viszont nekem le kell takarítanom a havat, és szedhetem össze minden nap a járdáról a kutyaszart a házam előtt. Jövőre meg majd ingatlanadót fizetek.

Nem akarom összehasonlítani melyik a jobb, vagy a rosszabb, olcsóbb vagy drágább, csak ez van.

"Tetszettek volna forradalmat csinálni."

EnZsolt 2009.04.23. 08:45:56

Nem tudom ki hogy van vele, de nézem a képet, és látom, hogy szabálytalanul állnak. Ez egy egyirányú utca, legalábbis a kocsik állásábó erre következtetek. Na most, elég nagy hely van az úton, ha nem a kocsi felét teszik fel a járdára, csak tényleg a kereket, akkor még mindig elfér a forgalom. És lehet morogni kérem szépen, és még igazat is adnék, hogy szopatós a helyzet nem lehet másképp, de biztos nem lógtál be jobban, mint a többi? Viszont lehet, hogy ezt nem neked kell megállapítani, hanem egy kismamának, aki éppen babakocsit tol a járdán, és nem fér el.

josepapa 2009.04.23. 09:01:10

Értem a szerző elkeseredettségét (nehéz parkolni), de az értetlenségét nem igazán. A jobb oldalon állók szabályosan parkolnak, ha a kieg tábla a járdára állást mutatja, de a balosok szabálytalanok. Ha nincs tábla, nem lehet a járdára állni. Se egy centire se 50 centire. Nem olyan bonyolult ez. (Egyébként jól látható a képen, hogy a bal oldalon a járda használhatatlan) Én is autózom a városban, de igyekszem másoknak nem kényelmetlenséget okozni ezzel.

májgeriberi 2009.04.23. 09:03:11

"Az eső veri, a nap szívja"

hát akkor remete lettél barátom

EnZsolt 2009.04.23. 09:07:53

@maRvin: utálom az ilyen faszokat. Aztán meg sírnak, hogy brühühü összekarcolták az autómat. Bizony bazdmeg egy óriási nagy bránert érdemelne a seggébe, meg a motorháztetőre, kulccsal karcolva. Azt hiszem megvolt a mai erőszak adag :)

tyberius 2009.04.23. 09:08:46

@tocibacsi:

"Én vagyok állmabácsi. Azt mondom neked, hogy mostantól babakocsitolási adót szedek tőled. Cserébe építek neked járdát, de ha az úton tolod, megbaszlak. Ezek után nem épít járdát, és megbasz... Felháborodnál?!"

Ebben igazad van, az államnak (vagy inkább az illetékes önkormányzatnak) kéne gondoskodnia a parkolóházak építéséről is. Az analógiáddal viszont nem igazán értek egyet, mert parkolóhelyet lehet keresni távolabb is, míg a babakocsit muszáj ott tolni, ahol közlekedsz.

Viszont ha tényleg előállna az általad vázolt helyzet, akkor:
- azt mondanám, hogy basszanak egyedül, én ugyan nem fogok nekik bírságolási alapot teremteni, vennék egy hurcit, és abban szállítanám a gyereket. Analógia: eladom az autót, járok gyalog/BKV-val, bringával, robogóval, motorral. Vagy megtartom az autót, csak éppen nem akarok mindenáron ott parkolni, ahol lakom.
- tüntetnék az áldatlan helyzet megszüntetéséért, illetve nem választanám újra azt az önkormányzatot, amelyik ezt csinálja velem (mióta is főpolgármester Demszky?)

Ezzel szemben azt látom, hogy a posztíró "megoldotta okosba'", aztán sír a szája, hogy mért éppen őt b*sszák meg. Hát azért, mert ez igazából nem megoldás.

balú 2009.04.23. 09:13:59

Egy apróságott azért érdemes lenne a parkolásoknál figyelembe venni: a 80-s évekig senki nem törödött a gépkocsik tárolásával. A házaink nem alkalmasak
a tárolásra.

szabogyula 2009.04.23. 09:14:39

@különvélemény: Fogja már fel a sok gyökér szabálytalanul parkoló, azzal, hogy vett egy autót, még nem vett hozzá 10 m2 közterületet is!
Hülyeség amit irsz . Ilyen alapon azt is mondhatnád : fogja már fel a sok gyökér kisgyerekes , azzal hogy van egy gyereke, még nem vett hozzá 50 m2 játszóteret .
Vagy pl. van neked kutyád ?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.04.23. 09:18:23

Hát ecsémhugom a Bacsóban egyáltalán nem ez a szitu. Ott szépen föl is van festve az egyik oldali járdaszegélyre a sárga vonal. És ott lebilincselően járnak el rendszerint.

Nem mellesleg nagy parasztság is ott a másik oldalon hosszasan parkolni, lévén kétirányú az utca(kivéve a metróásás óta a bérkocsistól a Rákóczi térig), továbbá zsák, így a kukástól a mindenfaszomig az összes benga bejön-kitolat, oder fordítva. És sokszor személyautó meg épp azért nem tud megfordulni, mert tele a túloldali járda, még a kapukihajtókkal szemben is.

No ettől még persze hogy parkolnak, de jellemzően inkább éjjel. És leginkább az a rahedli fillérbaszó, aki abban a szép nagy új házban éldegél, és baszott venni annak a vagy 3-4 szintes mélygarázsában egy placcot a szaros autójának. És ezúton köszönjük a Pendolának is, hogy valami 20-25KHUF-ért ad egy parkolóhelyet havonta, így garantáltan tömve az utca (és persze kong az ürességtől a mélygarázs).

Egyebekben nem nagyon értem, hogy miért is volna felmentés a KRESZ szabályai alól a "más is így parkol" valamint a "máshogy itt nem lehet". Szvsz elég világosak a járdán parkolás peremfeltételei, a járda fogalma is meglehetősen jól definiált.

Esetleg ha egy kicsit is fontos neked a dolog, akkor elballagsz az önkormányzathoz, akár a képviselődhöz, és kéred, hogy táblázzanak, fessenek. Ha ennek egyéb akadálya nincs, miért ne tennék? Ha meg van, akkor nyilván te, meg a többi okos valamit kihagytok a számításból.... Mondjuk az nem lehet, hogy pölö a tolószékest, babakocsist, járókeretest, meg egyéb effélé létformákat?

neet- 2009.04.23. 09:19:44

Írhatnék minden okosat vagy butát, de inkább csöndben vagyok, és örülök, h a város peremén, ahol élek, a mező mellett simán parkolhatok. Amíg persze el nem adják a mezőt...
De mit csinálhat az, aki bent lakik a dzsingában? Az OK, hogy kocsival nem jár melóba, arra ott a ratyi BKV, de ha hétvégén elmenne pl vidékre, oda hadd menjen már kocsival. És hétközben 5 teljes napig hol álljon a kocsija, vagy ha venne 15 kiló kutyatápot vagy bármi nagyot, azt se kézben cipeli, vagy nem 4 sarokról akarja hazacipelni, nem?

OFFka:
régen (70-es, 80-as évek) Csepelen laktunk, és a jó öreg lakótelepen mindig volt szabad hely, bár ugyanannyi ház volt ugyanannyi lakással, mint most. Pár éve arra sétáltam nosztalgiázni, és megdöbbenten láttam, hogy még a házfalon is kocsik állnak. Fél játszóterek átalakítva parkolóknak, fullon.

szabogyula 2009.04.23. 09:22:56

Tudja valaki hogy határozott a Főv. Önkori ? Kitolták a parkolási sávhatárokat ? Mert ha igen, ez az utca is benne lesz.

homár molla 2009.04.23. 09:23:01

hát ez van. autóvásárláskor mérlegelni kell, hogy butapesten nem lehet rendesen közlekedni, parkolni meg pláne nem. csak akkor vegyél autót, ha fel vagy készülve rá, hogy előfordulhat, hogy 5-10 utcával arrébb találsz csak olyan helyet, ahol szabályosan leteheted az autót. mindenhol máshol meg kell büntetni a szabálytalankodókat. olyan nincs, hogy csak így lehetett megállni, azért parkoltam ide; menj arrébb, amíg nem találsz rendes helyet. akár egy kerülettel is arrébb. nyilvánhogy a buzi demszky és cimborái tehetnek arról, hogy lassan élhetetlenné válik a város, nem véletlenül húzott el innen évekkel ezelőtt. de ettől még tudomásul kell venni: a jelenlegi infrastruktúra nem bír el ennyi autót, illetve legfeljebb ilyen fos színvonalon bír kiszolgálni ennyi autót. hiányoznak a rendes utak, meg egy rakás parkolóház (amiben bennéghet a merci). akinek az életéhez tényleg elengedhetetlen az autó (sokan vannak így), azok muszájból szopnak, akik meg azért autóznak, mert tesznye állatok, vagy képtelenek megbirkózni az (igénytelen szar fos alig használható) békávé által ígért kalandokkal, azok meg önként. de olyan akkor sincs, hogy "mindenki ezt csinálja, mert másképp nem lehet." nem a faszt nem.

Tron65 2009.04.23. 09:26:21

Kedves Zolcsi!
Ami tilos, az tilos. Akkor is, ha másképp nemlehet. Mert akkor sehogyse. NE reklamálj, mert megbüntettek tiltott módon való parkolásért.
Amúgy segítek: az olvashatatlan rész a KRESZ 40§ 8. bekezdés.
Amúgy ha tényleg a Józsefben lax, tudnod kéne, hogy jó egy jónapja elkezdtek bekeményíteni.

arrogancia 2009.04.23. 09:28:19

Arrafelé laktam 20 évig, és (gyalogosként) nem lehet a járdán menni a parkoló autóktól, csak az úttesten. Úgyhogy kurvára ne parkoljanak így. Ettől még persze köcsögség, hogy évtizedek óta hagyják őket így parkolni, és egyszer egy szerencsétlen (és szabálytalan) balfaszt megbüntetnek.

Smacika 2009.04.23. 09:29:23

@ostoba 8o: Tökéletesen tied a korrekt megfigyelés.Aki autót vett az nem kivételes elbánást vett.Nem jár hozzá parkoló, mert autókázási jogot nyert azzal, hogy autótulajdonos lett, menjen az autókereskedőhöz és vegyen tőle parkolót vagy garázst is.Nem értem mi a hiszti tárgya, ha én veszek 3 raklap b30-as téglát és le akarom rakni a pecóm elé az utcára, teruletfoglalási díjat kell pengetnem.Ha nem pengetek megb@sznak.Tiszta sor.
Nem elég, hogy előnyben van a gyalogemberrel szemben, tilosban parkol, és még neki áll feljebb.
@Dr. Zerge: Szép hozzászólás, gratula érte.

Smacika 2009.04.23. 09:32:45

Még annyit, hogy lopjon, csaljon, hazudjon mindenki, mert máshogy nem lehet élni ebben az országban.
De ha elkap az apeh vagy a jard akkor felháborodni de nagyon, mert máshogy nem lehet megélni.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.23. 09:36:37

Sokan lopnak, tehát lopni is szabad?
Szarjon sünt, aki nem tud szabályosan parkolni, vagy járjon gyalog, kerékpárral, helikopterrel, lóval.
Tényleg: Hol lehet manapság lóval parkolni, és milyen alapon tiltják meg a négy ökrös szekerek közlekedését? Ki lehet-e kötni hajóval is járdán, vagy azt csak köcsögdudások használhatják?

Sokat romlott a forint az utóbbi években, úgy látszik manapság már csak 10 milla fölötti autókra nem vonatkoznak csak a jogszabályok.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.04.23. 09:40:33

@Leon: Konkrétan ezen a környéken egymást érik a foghíjtelkek, javarészt önkori tulajdonban, és lepődj meg, majd' mindegyiken parkoltatnak. Gazban, sárban, rozsdálló kapuk, foszlott, girbegurba kerítések mögött, megnyerő balkáni körülmények között. Mondjuk legalább olcsó, valami 7KHUF/hó.

Gyakorlatilag ingyellóvé a kerületnek, a dologra költeni nem kell, csak beszedni a lét. Hogy randa ettől az utcakép, az le van szarva. Ha építenének ezeken a telkeken parkolóházat, vagy bármit, de alájuk mélygarázst, és ezt nem profitéhes baráti vállalkozók, hanem maga az önkori művelné, akkor tizenegynéhányezerért havonta sokan tartanák fedett helyen az autót. 20-25-ért már nem.

És persze az is kevés, hogy az új lakóházakat arra ugyan kötelezik, hogy minden lakáshoz épüljön minimum egy autónyi teremgarázs, de arra már nem kötelezik a beköltözőket, hogy azt meg is vegyék.

Smacika 2009.04.23. 09:44:35

@Kitalátor feljegyzete: Lóval is parkolhatsz bárhol.Maximum a cetlit befűzöd a kantár alá, bár kivánci lennék a parkolós faszokra, hogy rakna rá kerékbilincset.:-)
És bármilyen meglepő kell hozzá hajtási engedély ha lovagolsz és közútra mész vele.
Ha ökrös szekérrel nyomulsz ahhoz meg állati erővel vont jármű vezetési passzus kell.

Smacika 2009.04.23. 09:48:05

Köcsög jardok egyszer megkérdezték, hogy van-e engedélyem a lóra?
Mondom van, a párom megengedte.
Meg aztán írd fel a ló számát(van neki)
azt bírságolj meg.
Ne a rablókat kergesd, meg a gyorshajtókat, hanem a hobbilovast basztasd .Erre vigyorgott, nyelt egyet és otthagyott.

Meklén és Tamara 2009.04.23. 09:50:36

ismerem ezt az utcát.Mindenki úgy parkol, hogy a járdán el lehessen férni babakocsival is és ez általában sikerül is. Ha nem húzódnának fel a járdára akkor nem lehetne közlekedni az úton. Lehet, hogy szabálytalan, de ha a Közterületfelügyelet egy kicsit következetesebb és folyamatosan bírságol, nem csak randomszerűen, akkor mindenki szabályosan állna.Bár sztem ebben az utcában ilyen parkolás mellett is mindenki elfér a járdán.

EÖ (törölt) 2009.04.23. 09:56:35

holnap szervezek ebben az utcában egy flash mobot: minden soför déli 12-kor emelje a magasba a kocsiját

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.23. 09:58:05

@smacika: Kihez forduljon panasszal az unokám, aki szeretne egy kiskecskét, és nem tarthat a belvárosban?

EÖ (törölt) 2009.04.23. 09:58:49

kommentelők ne ugorjatok be: a fenti kép a Jetix-es LEGO verseny győztese
ügyes a kis srác, aki építette

EÖ (törölt) 2009.04.23. 10:00:52

@Kitalátor feljegyzete:

áthidaló megoldásként vegyen itt kecskét:
szindbadek.hu/?p=723

a tulajdonjog az övé, de a gazda kínlódik vele.

ugyanitt sünök olcsón!

bolhaplaza.hu 2009.04.23. 10:05:07

Az első hozzászólással maximálisan egyetértek.

neet- 2009.04.23. 10:06:19

@Impega: eltűnt amit írtam, vagy csak frissítettem és nem is küldtem el? Na mindegy, akartam írni valami nagyon poénosat, mert az uncsi már, h ennyit írok erről, és se vége se hossza.
Mindenesetre még mindig nem kaptam kézhez a (2.) diplomám, de ami késik...

bolhaplaza.hu 2009.04.23. 10:07:11

@smacika: Be kell idomítani a lovat hogy rúgjon és harapjon ha idegen akar sárga cetliket fűzni a kantárja alá.

Impega 2009.04.23. 10:08:00

@neet-: Minden hangsuly a (2.)-on :D

hotten totta 2009.04.23. 10:09:22

A probléma valós. Javaslom egy bizottság felállítását önálló költségvetéssel, osztályvezetővel, oszt.vez.helyettessel, három operítív ügyiotézővel és tárgyi eszközökkel. A tagokat Budapest Székesfőváros Vagyongazdálkodási Osztálya, a Gépkocsi- és Vizibicikli Importőrök Szövetsége valamint a 2-6 Fogú Alkoholista Közterületfelügyelők Szabad Szakszervezete
delegálja.

tocibacsi 2009.04.23. 10:09:32

@tyberius:
a szitu annyiban azért mégiscsak hasonló, hogy ott szeretnél parkolni, amerre közlekedsz. Ha délután/este dolgom akad ne adj' Isten a városban (színház, vagy akármi - a "menjek busszal" főokosok befoghatják, nem éri meg nekem "vidékre"), hát elég szopás parkolni... Nem arról van szó csupán, hogy a kaputól 100 métert majd sétálni kell...

@smacika: nem az autóvásárlás miatt vélik egyesek, hogy nekik ez vagy az jár. Hanem a rettenetes lehúzás miatt, ait az állam a nyakukba varr... Adók, satöbbi... l. fent azegyik postomat, ott egy szép felsorolás... plussz ugye a belvárosban az ottlakóknak is fizetniük kell, az engedélyt sem teljesen ingyen osztják...

EÖ (törölt) 2009.04.23. 10:09:52

@smacika: zsanett nem úszta meg ennyivel :)

EÖ (törölt) 2009.04.23. 10:13:55

@Impega: de minek valakinek két bőcsészmérnöki diploma?

EnZsolt 2009.04.23. 10:35:56

Színházba nem lehet BKV-val menni?

neet- 2009.04.23. 10:42:01

@Impega: a kettő jogilag tulképp csak egy, de én vastagon lesz@rom, sünöztem értük annyit, hogy kettőnek vegyem a kettőt. ;) (Egy nyelvtanári: főiskolai, és egy bölcsész: egyetemi)

neet- 2009.04.23. 10:43:09

@Egyéves Önkéntes (Sün-díjas): mert ha az egyiket elveszted, legyen egy pót. :D

babsz 2009.04.23. 10:55:35

a XVI. kerületben a házunktól legközelebb 600 m-re van olyan hely, ahol ki van téve a "szabad parkolni" tábla. A kertes házas nagy részekre más szabályok vonatkoznak? Mert mi is úgy állunk, mint a képen (és kábé az egész kerület). Vagy napi egy kilométert kéne gyalogolnunk a hat kiló krumplival, gyerekkel, miegymás?

Smacika 2009.04.23. 11:00:57

@pafff: Hányan teszik ezt meg kedvském.
Mégse halt még bele senki.
Örülj, hogy csak egy kilométert kell sétálni, a lábad nem törik le.
És nem kellene mindig aara hivatkozni, hogy más is így csinálja.

Carl Lazlo, Esq. 2009.04.23. 11:03:43

www.budapestterkep.hu/perl/BPT/index.pl?s=Parking

Budapesti parkolóházak és parkolók. Annyira azért nem kevés és valóban félig üres a legtöbb. (Persze nem olcsó, de az autó sem az.)

Aki járdára parkol az meg számítson arra, hogy megbüntetik, ha ez kifejezetten nem engedélyezett.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.23. 11:22:00

@Egyéves Önkéntes (Sün-díjas): Ott nem tudja simogatni.
Tényleg: A Centrum/BKV/MÁV miért nem árul autót, hasonlóan a kecskés megoldáshoz? www.inyes.hu/seasons.html (lap alja)

ninimimi 2009.04.23. 11:34:09

Én is kaptam a szabályok "kisebb fokú" megsértése címén pár napja 10 ezer Ft-os csekket. A havi minimálbér hetede, az neki kicsi pénz. Sokaknak egy heti megélhetés. És miért is a büntetés? Mert külön megengedő tábla híján a képen látható módon várakoztam, úgy, ahogyan az egész utca, mindig. (Ez Budán volt.) Attól rossz szándékú az eljárás, hogy VÁRAKOZHATTAM VOLNA ÚGY IS, hogy ne lehessen belekötni, HA TOJTAM VOLNA arra, hogy biztonságosan elférjenek mellettem. Annyiban jogos a felvetés, hogy kedves polgártársak, miért nem tetszenek emberi törvényekért protestálni? Ez itt egy demokrácia, ahol az itt lakók döntik el, milyen szabályok szerint akarnak élni. Az már más kérdés, hogy ugyanez az értelmes, jó szándékú figyelem a közterület felügyelőitől is elvárható lenne. Gondolom, ők is kezdeményezhetnek szabálymódosítást. Jó szándéktól vezérelve is. Hogy jobban működjön ez az ország. Ráférne, nem?!

moli 2009.04.23. 11:50:16

kerem a kozteruletfelugyeloket, hogy MINDENKIT buntessenek meg, aki a poszthoz hasonloan parkol.
szeretnek mar vegre a jardan setalni.
koszonom.

Darth Revan 2009.04.23. 11:54:59

A poszt cime helyesen:
Megbuntettek, mert szabalytalanul parkolt

helianthus 2009.04.23. 12:00:58

Reggel azt mondta a rádió, hogy a közteresek is szállíttathatnak el kocsit, meg lesz gázsprayük meg ilyenek.

ostván 2009.04.23. 12:09:11

Ha szabálytalanul parkoltál jogos a bünti. Ami a Közterületesek eljárási szabálytalansága, ha NEM mindenkit büntetnek meg. Akkor panaszt lehet emelni (nem szívhez szóló levelet) azért, mert veled megkülönböztető módon bántak. Mert az már súlyos törvényszegés a részükről. De ezt bizonyítani kell, nagyon keményen (pontosan azonosítható tanúkkal hitelesített fényképek, amely képek a büntetés kihelyezésekor esetleg utána, de egésze rövid időn belül készültek, mert egyébként arra fog hivatkozni a Lajos, hogy akkor csak Te voltál ott egyedül). A mások szabálytalansága nem ment fel téged, sőt, ha arra hivatkozol, hogy itt mindíg így szoktunk, az már erősen súlyosbító körülmény (folytatólagosan? elkövetett...).

Smacika 2009.04.23. 12:10:57

@ninimimi: Szép lenne ha a demokráciában a nép dönthetene.Például te, akkor neked tuti jó lenne.Meg én mert akkor nekem is jó lenne.
Demokrácia...hagyjuk már ezt az elcsépelt frázist.Hol van itt olyan?
Nem demokrácia kell, az sosem működött jól.
Minden demokráciában van elégedetlen réteg.Akkor már legyen diktatúra, ott mindenki elégedetlen.Kivéve a diktátort.
Vagy király, ha rosszul dolgozik feje a porba hull.Nem ilyen bábjáték kormány kell, hanem valami tényleg működö dolog.
Igazságos vezetők kellenek.
Nem olyanok akik csak lopni tudnak, meg a másikat bemószerolni.De amíg ilyenek vagyunk(komcsi maradvány ország)addíg ez lesz.

pamutmacska 2009.04.23. 12:17:29

Nem vitatom a posztíró igazát, de azért én is megosztanám a tapasztalatomat. Pár hónappal ezelőtt orvoshoz kellett mennem, és mivel bébiszityura nem telik, magammmal vittem hát kis Pamutot is. Megyünk végig a Thaly Kálmán utcán. Azaz csak mennénk. Mert két oldalon úgy parkolnak az autók, hogy még véletlenül sem férünk el a babakocsival. Mit mondjak, elég dühös lettem. Pedig mi is járunk autóval, sőt még parkolni is szoktunk, de ez elég gáz, ami abban az utcában van. :s
Ja, és hozzáteszem, egy keskeny, pehelysúlyú, ún. buggy kocsiról van szó, nem a babakocsinak nevezett két méter széles és 150 kiló Aurora cirkálókról...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.23. 12:19:51

@ninimimi: Biztonságosan elfértek melletted a járdán az ikerbabakocsisok meg a rokkantrolleresek is? Gondolj bele, utóbbi még Te is lehetsz...

Gerike07 2009.04.23. 12:28:41

ezt nem értem.
egy évig minden du ott parkoltam azon az oldalon, ahol a kollégát büntették, az iskolánál, és soha nem büntettek, mint a többieket sem

kedves post beküldő, az utca sarkon, a kocsmánál milyen tábla van? régen mintha járdára parkolós kieg. tábla lett volna kint.

szerintem csak túl ráálltál a falra, és ez volt a baj, nem?

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.04.23. 12:51:44

Ad 1. A járdára azért TILOS felállni ahol ennek aa feltételei nem adottak, mert pl. kerekesszékkel, babakocsival (akár ikrekkel) is biztosítani kell, hogy bárki elférjen, a kocsik végigkarcolása, ugrálás, emelgetés, stb. nélkül.

Ez törött kiasautóra, Q7re, Mercire, BMWre egyaránt vonatkozik.

Ad 2. Hogy mekkora hely kellhet egy ház mellett pl. tűzoltóknak, az is érdemben meghatározza a feltételeket.

Ad 3. Egyirányú utcában van ahol működhet a baloldali parkolás ahol van hely, nem akadályozza a forgalmat. Itt érdemben, jobb oldalon kellene szabályosan parkolni, bal oldalon meg mivel nincs is rá hely, nincs is engedélyezve külön: Nem kell parkolni...

Ad 4. Túl sok az autó? Nem alanyi jog, hogy jól használható autód legyen, kényelmes helyen paarkolóval, stb.

i hate the police (törölt) 2009.04.23. 12:55:05

A kép alapján nem lehet egyértelműen megitélni,de valóban-ahogy már valaki irta-járdán tilos parkolni, amennyiben ezt tábla vagy útburkolati jel meg nem engedi.Nagyon valószinü, hogy jogos a büntetés.Attól, hogy valaki-un. szokásjog alapján -évek óta igy parkol, még szabálysértést követ el.Persze, ha nemsokára megsemmisitik az alkotmányellenes objektiv felelősséget, akkor már nehezebb dolga lesz a köztereseknek..Most is lenne 2-törvényes- mód a birság elkerülésére, de ezeket a lehetőségeket a posztoló a válaszlevelével már elszúrta

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.04.23. 12:58:40

Még egy kis kiegészítés: A sok okos parkolni vágyónak kívánom, hogy a szabálytalanul parkolók miatt járókerettel már a járdán elférni képtelen bácsika totyogása mögött guruljanak pár órát naponta.

A parkolási helyzet ugye megoldódott, csak éppen közlekedni nem lehet... Ilyen esetben immár nekik sem.

Lehetőleg a hozzájuk igyekvő tűzoltó is akadjon fenn egy ilyenen, ők meg tapasztalják, hogy a szabálytalan parkolás lehetőségének ára lehet akár -1 lakás is.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.04.23. 13:08:40

tolnai lajos u? több napig nem használja az autót? csak nem előzetesbe ment?

Nagybuksi 2009.04.23. 13:24:23

Ebben az országban minden szar! Hála szeretve tisztelt és bölcs vezéreinknek! Mindenki a sumákolásra van kényszerítve, törvénytisztelet a zéró felé konvergál. Nem véletlenül: rá vagyunk kényszerítve!
Az autósokból él a sok léhűtő csinovnyik, mégse terjed ki addig a tisztességük és szakszerűségük, hogy a motorizációval járó kihívásokkal megbirkózzanak. Pénzt szedni adóban, illetékben, parkolási díjban stb. - az megy, mert ez a legegyszerűbb, meg kék egyenruha is van bőven,de hogy keresztmetszetet növeljenek, áteresztő képességet fokozzanak, szintbelileg elválasszanak forgalmas kereszteződéseket, rendes, járható utakat építsenek, parkolási lehetőségeket biztosítsanak, arra képtelenek. Vagdalkozni, nyúzni, pofázni, becstelenkedni, lenyúlni, az az ő szakterületük!
Meg kellene vizsgáltatni menő jogászokkal, hogy hova lett az a pénz, amit az autósok adóiból szedtek be, és nem arra fordították, amire a törvény (vagy az adott szó, igéret) kötelezte őket? Csilit a szemükbe, katétert a hólyagjukba!

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.04.23. 13:26:11

a menő jogászok legalább annyi pénzt kérnének egy ilyenért, mint amennyit ezek elsíboltak. és ők még számlát is adnak róla:)

2009.04.23. 14:02:09

Na ezért tart itt ez az ország !

EÖ (törölt) 2009.04.23. 14:19:15

@Kitalátor feljegyzete: akkor vegyen csak kecskebőrt az Ikeában! :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.04.23. 15:59:50

@Egyéves Önkéntes (Sün-díjas): Autó helyett meg tartsanak tetőcsomagtartót? Elfér az erkélyen is...

2009.04.23. 16:26:06

@tocibacsi: "@tory_t: az egyik fő baj a kommenteddel az, hogy látszik, el se olvastad a postot. Le van írva, hogy a képeket ő maga készítette, másnap. De ez mellékes."

Oké, ezt a részét tényleg figyelmetlenül olvastam, tyűha.. Változtat ez valamin, most komolyan?! (Azt csak zárojelben írom, hogy te milyen "a képEKről" beszélsz, amikor egy kép van a posztban. Vagy te többet is látsz? Csak a levélíró ír több képről, amit csatolt. Esetleg te írtad a levelet? Akkor írd azt. - Látod, én is tudok f@szságokon szívózni, nem nagy was is das..)

Akkor beírom újra a fenti kommentem ezen frissen tudatosult információval kiegészítve, hogy ti. a levélíró mellékelte a képet:

- komment kezdete -

Minthogy a fenti kép nem illusztráció, vagyis azt a t. levélíró mellékelte, és azon így ránézésre mindegyik autó szabálytalanul parkol, könnyen feltételezhető, hogy a t. levélíró is szabálytalanul parkolt, a KRESZ szerint ugyanis legalább a járda felét _és_ legalább másfél métert kell szabadon hagyni. Így egyáltalán nem értem, min van felháborodva, hogy megbüntették?

Az, hogy más is ezt csinálja még nem ment fel senkit, ahogy az sem, hogy a levélíró is több éve csinálja. Ezek a szabályok nem véletlenül vannak, én pl. egyetértek azzal, ha betartatják őket. (sajnos, mint a posztból is kiderül ez egyáltalán nem jellemző) Babakocsit tolni vagy kerekesszékkel közlekedni marhára nem lehet a járdán az ilyen parkoló autók miatt.


"Budapestnek jókora részei vannak, ahol az autók félig-meddig a járdán parkolnak, de nem kicseszésből vagy kényelmességből, hanem mert csak úgy lehet."

Ezzel az a baj, hogy így sem lehet. Nem kötelező ám autóval járni.

- komment vége -

Tessék, most mondd, hogy mi a "fő baj" a kommentemmel.

De tovább megyek, ezt írod:
"És mindíg akad pár ilyen megmondóember, aki odaböki, hogy a KRESZ így meg úgy... Az fel se merül, hogy a szabályozás rossz?"

Nem tudom, hogy ezzel rám utaltál-e? Ha igen, akkor ismét magamtól idéznék: "Ezek a [járdán történő parkolásról szóló] szabályok nem véletlenül vannak [...] Babakocsit tolni vagy kerekesszékkel közlekedni marhára nem lehet a járdán az ilyen parkoló autók miatt."

Én írtam érveket ezen szabályok mellett, te ellenben csak puffogtál, hogy 34 éves, meg aktakukacok lapátolták össze.

Egyébként Dr. Zerge kommentjével egyetértek.

drhb (törölt) 2009.04.23. 16:40:42

Elolvastam a cikket és jópár kommentet, de nem az összeset.

Először is nagyon örülök, hogy megbüntették a posztolót, kár hogy a többi szabálytalanul parkoló autóst nem.

Másodszor egoista féregnek tartom az összes olyan kommentelőt, akik adófizetéssel és hülye kresszel érvelnek a posztoló mellett. A szabályok nem tökéletesek persze, de attól hogy ők súlyadót fizetnek meg benzinadót, még nincsenek feljogosítva arra, hogy elfoglalják a járdát. A képen látható utca járdáján hogy fog végigmenni a kerekesszékes vagy a babakocsit toló szülő? Márpedig a kerekesszékesek rá vannak kényszerítve hogy kerekesszékkel közlekedjenek, autót venni meg nem kötelező, aki olyan helyre költözik ahol nem lehet parkolni(szabályosan), az vagy ne vegyen kocsit, vagy ne oda költözzön, vagy parkoljon arrébb, vagy fizesse ki a büntetést és maradjon csendben. A tömegközlekedés pedig többek között azért is veszteséges, mert nagy forgalomban egyáltalán nem hatékony. Csak hát buszozni nem menő. Gyalogolni meg annyira sem...

drhb (törölt) 2009.04.23. 16:43:56

Ja és az adókat az autósok nem a semmiért fizetik, hanem abból építik és javítják az utakat, persze igaz hogy hazai színvonalon és hatékonysággal, de semmiképpen sem azért fizetnek, hogy tilosban parkolhassanak büntetlenül.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2009.04.23. 16:47:59

@Slanger: "Ahogy a kép is mutatja, a gyalogosok kényelmesen elférnek az autók melletti járda szakaszon."

És KÉT gyalogos egymással szemben? Urambocsá', KÉT BABAKOCSI egymással szemben? A minimum 1,5 méter nem véletlenül annyi, amennyi.

@ostoba 8o: "Hülyeség amit irsz . Ilyen alapon azt is mondhatnád : fogja már fel a sok gyökér kisgyerekes , azzal hogy van egy gyereke, még nem vett hozzá 50 m2 játszóteret ."

Ezt nem tudom, most pozitív vagy negatív értelemben írtad, de - az személyautóktól eltérően - a gyerek és a család - elvileg - kiemelt fontosságú "irányzat" a társadalomban.

@smacika: "De amíg ilyenek vagyunk(komcsi maradvány ország)addíg ez lesz."

Csak hogy tisztában légy a fogalmakkal, amelyekkel dobálódzol...

Kommunizmus eddig sohasem létezett ezen a bolygón, minthogy az definíciója szerint állam nélküli társadalom. Maximum szocializmus (építése?) folyhatott volna, ha az lett volna, de nem az volt, mert korrupt gazemberek irányították. A szocializmus és kommunizmus ideájának vajmi kevés köze volt ahhoz, amit az elvtársak implementáltak.

i hate the police (törölt) 2009.04.23. 16:54:35

@zsandark: biró úr, gratulálok, ez már helyes jogértelmezés, nem úgy, mint a múltkori

ködkürt 2009.04.23. 17:04:33

@tory_t: csak e teljesség kedvéért:
3 képet küldtem, de a homár csak egyet szúrt be.

pr23 2009.04.23. 20:47:50

@hufnagel@citromail.hu:
nem rendőrség, de bírságolhat...
megjegyzem jogosan
kész szerencse, hogy a törvénysértéseket támogató jogalkotók behajthatatlanná teszik a szabálysértési és egyéb bírságokat....
:(

Stubb 2009.04.24. 10:43:20

Ööö, a postból kiindulva lopni is szabad, mert ugyan nincs megengedő tábla, de hát úgyis mindenki lop... lol...

Nem kedvelem a parkolási maffiákat, sőt... De hogy lehetnek ilyen köcsögök, hogy megbüntetnek, ha szabálytalan vagy. Hogy nem sül ki a szemük!

Manyizga (törölt) 2009.04.24. 14:52:03

Továbbra is fenntartom: akik szerint "muszáj így parkolni, mert szabályosan nem lehet", azok magyarázzák már meg, hogy pl. a Hungária krt Egressy-Thököly szakaszán, az Árpád-híd felé a jobb oldalon levő parkolósáv helyett, miért parkolnak a inkább a járdán? :)

nyulambulam 2009.04.24. 19:33:11

Na, próbáljatok meg így parkolni Berlinben, Bécsben, vagy Zürichben...

Berlinben kiviszik az így parkoló autókat a külvárosba, Bécsben is simán elvinnék, Zürichben csak bünti lenne. Kb. 24.000 forint/alkalom.
Berlinben pár alkalom után ugrik a jogsi is egy hónapra...

Érdekes módon ezekben a városokban kevesebb a szabálytalankodó, pedig az utak nem szélesebbek, meg autóból sincs kevesebb...

Vladimir Harkonnen 2009.04.24. 21:33:25

Én megszüntetném az összes kedvezményes parkolási engedélyt! Tessék parkolni a Tesco előtt, ott van elég hely ingyen! Ha kell valami, akkor az ingyenes busz kivisz. Bevásárlás után autóval haza, járdára kipakol, aztán amíg az asszony felhordja a hatodikra a kaját, addig visszamenni parkolni, és ingyen busszal megint haza! Benzinben ugyanannyi.
Heuréka, megoldottam a parkolási helyzetet!
:D

Vagy gyertek hozzám parkolni, én csak havi tízezret kérek, a kertemben elfér vagy 20 autó. Bár innen 50 Km a belváros...

Jó, jó! Leültem...

Vladimir Harkonnen 2009.04.25. 10:35:25

Sőt továbbmegyek:
Én 26000 részletet fizetek egy 10 éves autóért havonta, hozzá jön még a biztosítás, adók, stb... Összesen legalább évi 400000 Ft, és használom a saját kocsimat átlagban hetente kétszer, nyaraláskor is (már amikor telik rá) csak az oda-és visszaúton használom.
Ezért a pénzért inkább kölcsönöznék, ha lenne jó on-line kölcsönző, akik időre kihozzák a verdát, és nem nekem kellene 30 Kmt utaznom érte.

V. 2009.04.25. 22:15:15

Velem ugyanezt játszották el a Hajós utcában a közter.-es birkák.Igaz én nem írtam szívhez szóló levelet hanem felhívtam az ügyfélszolgálatukat.A telefonos hölgyike roppant nagyképű és lekezelő volt (biztos ő is v.mi roppant nagy és fontos ember lehet). Ő is csak az én adómból kapja a fizetését, úgyhogy egy "kurva anyáddal" jutlamaztam...azt a 10k-t meg költsék gyógyszerre

Navarone 2009.05.02. 01:28:03

Nagyon helyes a büntetés! Marhára unom, hogy egyes helyeken a kurva autósok képesek felállni a járdára úgy, hogy egy kisgyerek se fér el tőlük! Az autónak semmi keresnivalója nincs a járdán, ha azon nincs kijelölve parkolóhely!

Én egy pénzérmével húzom meg legközelebb azt, aki rááll a járdánkra a munkahelyemnél, hátha észbekap! :D :D :D

i hate the police (törölt) 2009.05.05. 13:35:22

@Navarone: csak aztán nehogy tőböl tépje le a karod..mert, ha ilyet teszel, megérdemled..vagy esetleg feljelent rongálás miatt, te humorzsák
süti beállítások módosítása