Tékozló Homár

Alig kezelték a kislányt a horvát orvosok, mert magyar volt

2009.08.07. 00:06 | szily | komment

Az alanti, jó hosszú történet, amiben egy magyar kislányt elüt egy autó Horvátországban, igen vicces lesz. No persze nem emiatt, még akkor sem, ha a kislány azóta jó úton halad a teljes gyógyulás felé. A sztoriban az a vicces, hogy Zolee teljesen jogos felháborodással idézi fel, hogyan bántak a nemtörődöm, csak horvátul beszélő horvát orvosok szegény magyar kislánnyal, de ha a "horvát" szót mindenütt "magyar"-ra cserélnénk, akkor mi mást kapnánk, mint egy tőrölmetszett magyar törtzénetet. Szóval mókás és elgondolkodtató, mennyire ki tudja buktatni az embert, ha külföldön bármi magyarossal találkozik, márpedig a horvát egészségügy tényleg olyan, mintha a Kossuth térről irányítanák. Íme a sztori a gázolóval bratyizó zsaruval, rasszista orvossal, elnézett szilánkos töréssel és töketlen magyar biztosítóval.


Naív turista esete a horvát egészségüggyel és karhatalommal

Történetem tanulsággal szolgálhat minden Kedves Utazónak, aki Horvátország irányába veszi az irányt, mert vagyunk ezzel pár százezren évente. Történt ugyanis, hogy Trogírba látogattunk július hónapban jól megérdemelt éves pihenésünket eltölteni. Az apartman házban több magyar család is beszállásolta magát, jellemzően gyermekes családok. A helyszínről azért annyit tudni érdemes, hogy az ingatlant a tengerparttól elválasztja egy út – talán fő út – mely Trogírt köti össze Sibenikkel. Ez az út elég forgalmas és az 50-es sebességhatárt még közelről sem tartják be a helyi autósok, motorosak. Szóval, ahogy írtam több gyermek is volt a házban. Egy vasárnap délelőtt az egyik lány, nevezzük Zsófinak leugrott a közeli kis boltba bevásárolni. Ehhez viszont oda és vissza is át kell kelni a forgalmas úton. Odafelé még sikerült neki átverekednie magát ám visszafelé megtörtént, amiről álmodni sem mertünk volna. Egy nagy csattanás és elgázolta egy autó. Aztán megtörtént, ami ilyenkor általában szokott megállt mindenki, mentőt és rendőrt hívtak, mindenki okoskodott, hogy megmozdítsuk vagy sem. Mintha ez nem lett volna elég nagy szerencsétlenség megkezdődött egy több napos, idegőrlő huza-vona a Magyar Posta Biztosító társasággal, horvát egészségüggyel, karhatalommal, akik nem beszélnek idegen nyelvet és érezhetően diszkriminatívan viselkednek a külföldi – más tapasztalat híján - a magyar turistával.
Először is kiemelném, hogy a mentő roppant hamar kb: 5 perc alatt megérkezett, mint kiderült szerencse volt, hogy a mentőállomás a helyszíntől 1km-re van. A mentőorvos egy picit beszélt angolul így legalább azt el tudta mondani, hogy Splitbe viszik a korházba a gyermeket. Apuka beugrott a mentőbe a párom pedig egy autóba, hogy menjen tolmácsolni lévén, hogy jól beszél angolul, én maradtam és vártam a rendőröket, nehogy a gázoló lelépjen.
Szóval vártam a rendőrséget úgy 30-40 perc múlva meg is érkezett egy két fős egység, egy fiatal hölgy és egy 50 körüli fickó. A horvát gázoló rögtön odalépett és az anyanyelvükön elkezdtek beszélgetni, kimondottan jó kedélyű formában miközben rágyújtottak egy-két cigarettára. Addig a kis hölgy kirakott 2-3 forgalom elterelő bóját és bőszen terelgette a forgalmat. 10-15 perc csacsogás után valamit kérdezett tőlem a rendőr, de miután közöltem vele angolul, hogy nem beszélem a helyi nyelvet és szeretném ha angolul folytatnánk a beszélgetést erősen rázta a fejét és közölte, hogy ő nem beszél más nyelve, ezt úgy kézzel-lábbal megértette velem. Aztán, hogy nyomatékot szerezzen a tekintélyének felnyitotta a csomagtartót és kivette a szolgálati sapkáját és az oldalsó szélvédőben kb: 5-6 percig igazgatta a fején a sapkát. Minden bizonnyal szigorú szabályai lehetnek a horvát rendőrségnél, hogyan is kell a sapkát felvenni, mert ezt nagy akkurátusan végezte a legkisebb részletre is odafigyelve. Aztán elővett egy ütött-kopott már-már fosszíliának tetsző fényképezőgépet és szép komótosan befűzte a filmet, hogy a helyszínről fotókat készítsen. Megjegyzem se féknyom, se egy kitört lámpaüveg, semmi csak a vérnyom az árokparton. Ezt látva erősen elgondolkodtam azon, hogy ez biztos csak valami kandi kamera és mindjárt előugrik valaki és a kezembe nyom egy üveg pezsgőt és majd jót nevetünk az egészen… nem így történt. 
Féknyomok és szemtanúk híján mert, hogy mire a karhatalom odaért és rendbe szedte magát minden szemtanú szépen olajra lépett és maradta én egyedül, aki a nem látta a balesetet, valamint a gázoló, aki ugye ebben az esetben azt mond, amit akar a történtekről. Ahogy kivettem a szavaiból úgy adta elő, hogy ő lassan ment, de Zsófi kilépett elé, ezt a sérülései nem igazán támasztották alá, szerintem spontán elsodorta az út szélén álló kislányt. Miután érdemben nem tudtunk beszélni így felírtam az adataim rendőrünknek és távoztam.
        Eközben a kórházban elkezdték ellátni Zsófit, mármint ha lehet annak nevezni a kezelést. A traumatológia és a röntgen egy nagy folyosó két végén helyezkedett el. A kettő közti távolság úgy 20-30m lehetett a sérülteket és a betegeket, függetlenül attól, hogy képesek-e egyedül megtenni ezt a távolságot vagy sem nem vitték betegszállítók, hanem egyedül jó esetben a családtagok segítették az egyik helyről a másikba. Volt ott féllábú és nyomorék, infúzióra kötött haldokló mindegy volt, lökdöste magát egy lábbal a tolókocsis és hasonlók. Zsófinkat azért betolták a röntgenbe majd a felvétel után a kórterembe. Megjött az orvos, aki szintén nem beszélt csak horvátul, mint kiderült később ő volt az osztály főorvosa, de hogy is kapott ez diplomát ha nyelvet sem beszél? Nagyjából vette, hogy a kificamodott bal vállat helyre kell tenni, amit rögvest meg is tettek, aztán úgy gondolták, hogy ennyivel el is intézték a dolgot és már ki is rakták volna a kórházból Zsófit. Ha az apuka – nevezzük Csabának - és a párom nem erősködik, hogy vizsgálják már meg tisztességesen – CT, MR, meg a fene se tudja – akkor simán kidobják a kórházból.
Miután Csaba felhívta a főorvos úr figyelmét, hogy Zsófi jobb kézfeje rettenetesen feldagadt és ez biztosan nem a melegtől van csináltatott róla egy röntgent. Ki is derült, hogy szilánkosra tört. Eközben a vérző sebeket a lábán, kezén, arcán eszük ágában sem volt letisztítani és bekötözni, kapott egy tetanuszt és azzal rendbe volt. A sebeket Csaba tisztította le és kötözte be az által megvett eszközökkel. Érdekes momentumot ad a dolognak, mely számomra megerősíti a diszkriminációt, hogy behoztak egy kissrácot, aki elesett a bringával és beütötte a fejét. Neki azonnal leljes CT viszgálatot csináltak és vagy 3-5 fő ugrándozott körülötte amíg a kórterembe nem került. Mikor ezt szóvá tette Csaba, hogy talán egy elgázolt gyereknek is kijárna egy CT vizsgálat a főorvos legyintett egyet és hozzátette:- Magyarszki, magyarszki… A legyintés és a magyarozás teljesen egyértelművé tette, hogy le vagy te sz..va, te csak egy magyar vagy.
Egyszer csak befutott egy rendőr azzal, hogy felveszi a vallomást, persze ő sem beszélt idegen nyelveket. Így hát Csaba kért egy tolmácsot. Pár óra múlva meg is érkezett a rendőrség hivatalos tolmácsa, aki mellesleg tök részeg volt, amit nem is igyekezett egy csöppet sem titkolni. Ellenben rögtön azzal kezdte, hogy pereljék be a gázolót és akkor ő majd eljön hivatalos tolmácsnak és már mondta is a tarifát. A kedves édesapa, aki a történtek ellenére egész jól viselte a dolgot majdnem lecsavart a fickónak egy rendeset, de szerencsére ez nem történt meg. A tolmács segítségével kiderült, hogy Zsófi semmire sem emlékszik így vallomás sem lett, az orvos pedig elmondta, hogy a kéztörést csak operációval lehet helyretenni, így vagy megcsinálják ők vagy szóljunk a biztosítónak, hogy intézzék ők a hazaszállítást. Miután Csaba közölte, hogy inkább majd otthon gipszbe rakták a kezet és ismét kirakták volna Zsófit a kórházból. Ez harmadszor sem jött össze, mivel szegénykém lábra sem tudott állni és ahogy megmozdították rögtön elkezdett hányni, ami  úgy két napig el is húzódott. Ekkor átvitték egy másik osztályra ahol megfigyelés alatt tartották, mint kiderült agyrázkódása volt. Így már legalább abban bízhatott a család, hogy nem teszik ki a kórházból, s ezzel el is telt a nap és Csabát kitessékelték mondván, hogy este 10 óra után a szülő nem tartózkodhat a kórházban, majd jöjjön vissza holnap reggel.
        Reggel Csaba vissza a kórházba és hívja a biztosítót. Biztosító először nagyon készséges és mondja, hogy nyugalom intézkedik, hívja a kórházat stb… Majd pár óra múlva visszaszól, hogy a kórházban nem beszélnek angolul, nekik pedig nincs horvát tolmácsuk és különben is küldje át faxon a kötvényt, a befizetést igazoló csekket, a rendőrségi jegyzőkönyve, az orvosi papírokat, stb... Miután el lett magyarázva az ügyfélszolgálatos kisasszonynak, hogy kötvényt csak úgy kap ha előre fizet, akkor komolyan elgondolkozott és pár óra alatt ki is derítette, hogy azért nincs a rendszerben Zsófi biztosítva, mert valaki elfelejtette rögzíteni, de azért még is csak faxoljon át mindent a biztonság kedvéért. Eközben a kórházban Zsófink lábadozott és ahogy múltak az agyrázkódás tünetei úgy egyre jobban kezdett visszatérni belé az élet. A baleset után 3 nappal sikerült szereznie a biztosítónak egy horvát tolmácsot, aki beszélt a kórházzal. Megdumálták, hogy Zsófihoz nem kell küldeni orvost, mentőt Magyarországról, mert teljesen szállítható. Mindezt az az orvos közölte, aki elnézett egy műtétre szoruló kéztörést és egy komoly agyrázkódást és a baleset után pár órával már ki is rakta volna a kórházból, az aki diszkriminatív módon nem biztosított megfelelő ellátást egy magyar kislánynak, pusztán a nemzetiségi hovatartozása miatt. Persze a biztosító ezt el is fogadta szakvéleménynek így nem küldött sem orvos, sem mentőt. Ezzel vége is lett a nagy biztosítós segítségnyújtásnak.
        Zsófink szerencsére szerdán elhagyhatta a kórházat a saját lábán, igaz felkötött bal vállal, gipszbe rakott jobb kézzel és számtalan csúnya sebbel az arcán, kezén és lábain. A hazautazást követően itthon sikeresen megoperálták és már a válla is mozog, valamint a sebei is szépen gyógyulnak. Bízom benne, hogy jövő nyárra már csak egy megkopott rossz emlék marad az egész.
        De végezetül összefoglalás és tanulságként leírnám a tapasztalataim és véleményem. A horvát egészségügyben és karhatalomban a személyzet szinte egyáltalán nem beszél idegen nyelveket, s természetes számukra, hogy horvátul szólnak mindenkihez még akkor is ha egyértelmű, hogy az illető nem beszéli a helyi nyelvet. Számomra megdöbbentő, hogy egy olyan ország, mely a turizmusból él megengedheti magának ezt a luxust. Emellett az is furcsa volt, hogy a baleset helyszínéről az összes szemtanú pillanatok alatt elhúzott és eszük ágában sem volt megvárni a rendőrséget, ez bizonyára valami balkáni össznépi játék. Az már csak hab a tortán, hogy az orvosok a szerint döntik el, hogy ki milyen ellátásban részesül, hogy melyik nemzet polgára és nem az dominál, hogy milyen súlyosak a sérülései.
A Magyar Posta Biztosító társaság pedig a teljes felkészületlenség és amatörizmus mintapéldánya lehet, azaz hogyan is ne próbáljunk meg külföldön bajba jutott honfitársunkon segíteni még akkor sem, ha van érvényes biztosítása. Mert uram bocsáss, ha én megvásárolok egy szolgáltatást, akkor hadd legyen már beleszólásom abba, hogy a gyerekemnek kérek-e magyar orvosi segítséget külföldön vagy sem mert mi van akkor, ha hazautazás közben történik valami a gyerekkel, amit a jó horvát orvosok megint csak nem vettek észre? Bizonyára a Magyar Posta Biztosító nem vállal érte felelőséget.
Mindezekből számomra az kristályosodik ki, hogy ha külföldön hasonló eset történik velem azonnal hívom a helyi magyar konzulátust. Lesz a mobilomba egy szám, ahol tolmácsot tudok kérni, és jól megválasztom, hogy melyik biztosítónál kötök biztosítást. Külön felhívnám a figyelmét mindenkinek, hogy váltsa ki az OEP-nél az Európai Egészségbiztosítási Kártyát ez minden EU-s országban és más országokban is teljes körű orvosi ellátásra jogosít. A horvátok is ezt kérték a biztosítást le sem sajnálták.
Ezek után érthetetlen számomra, ha arról hallok a médiában, hogy összehívták a parlamentet, mert egy külföldi turista nem volt elégedett a magyar állami szervek szolgáltatásával, munkájával és most ez megjelenhet a külföldi sajtóban. Jaj mi lesz, ha ez egyszer megtörténik

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.08.07. 00:07:52

Egy, csak egy legény van talpon a vidéken! Jó a post!! Jo reggelt szily bácsi

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2009.08.07. 00:15:50

Na ezért nem is megyek Horvátországba nyaralni, ne is értem mit imádnak rajta a magyarok, spanyol sokkal jobb,Callela maga a nyaralás menyországa:))

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.08.07. 00:19:22

Turistáskodni itthon is lehet, minek mentetek oda?

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2009.08.07. 00:41:06

Elég durva egy olvasatra. Felháborító, hogy ilyen megtörténhet és megtörtént.
Tiszta kandi kamera.
Legalább Horvátországba nem kell menni, ezt már tudom.

Bár jól megérdemelt pihenés nekem nem jár, csak a nálam tehetősebbeknek, úgyhogy nem is félek attól, hogy nyaralok valaha.

Zsófinak mielőbbi jobbulást kívánok!

(sünt a horvát kórház és sündőrség multikultijainak!)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.07. 00:41:32

nem tudom Zsofi hany eves de gondolom fiatalabb annal hogy atengedjetek egy autopalyan a kozertbe

megorulok a "parom"-tol
hazasodjatok ossze utana nyaraljatok
vagy baratom, kedvesem, szerelmem
meg tudok ezret
hat otthon se vennek merget hogy sok doktor tud angolul
talan a fiatalsag
itt senki nem tud csak angolul meg spanyolul, de mikor januarban korhazban voltam es komaban 10 perc alatt talaltak egy magyarul is beszelot
/mivel abban az allapotomban csak magyarul beszeltem, hiaba mondta Mary pliz spik inglish/

amugy nekem is ct-m volt
30 ezer dollar az ara, nem igen hasznaljak ha nem kell


es tenyleg sajnalom Zsofit, nevezzuk Zsofinak
remelem minden OK vele

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.07. 00:45:27

azt meg vegkepp nem hiszem, hacsak nem fordult nagyot a vilag arrafele, hogy azert mert magyar volt
a horvatokkal mindig is jo volt a viszony
meg a haboruban is oket segitettuk
biztositasi problema az lehetett es talan ez volt a gond
nem tudom
en mikor arra jartam mindig kedvesen fogadtak

azolika 2009.08.07. 00:57:01

és akkor europa szerte azt mondjak hogy nalunk rassizmus van.---akkor a fent emlitet esett az mi?és még lehetne sorolni a kőrnyező orszagokat.ott rohadjanak meg ahol vannak
jobbulast a kislánynak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.07. 01:03:44

@azolika:
sikerult am sokat tenni erte
arrol az oldalrol is
bar en kotve ketlem hogy ebben az esetben ez egyaltalan szoba johet

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.08.07. 01:14:12

A horvát rendőrök viszont egyből "megtanulnak" angolul, ha büntetni kell. Elég bézikül ugyan, de elmagyarázzák, hogy gyorsan jöttél, ezért ennyi és ennyi a büntetés. Ami nekem először 1000 kuna volt. Aztán 100 euro. Aztán 100 dollár. A végén még forintot is elfogadtak volna. Mindezt úgy, hogy egy ezeréves mérőpisztolyt lengettek, rajta a LED-kijelzőn 74-gyel. Pedig még 60-nal sem mentem, mert tudtam, mennyire gecik. Szóval ha lehet, messze kerüljétek őket, sok köztük a korrupt mocsok. (Akár itthon úgy 10 éve. Mára talán javult a helyzet.)

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.08.07. 01:17:31

@azolika:
A horvátok alapvetően jó fejek. A külföldiekkel is, hiszen sokan belőlünk élnek. Sajnos a rendőrök is, ők ezért viszont nem túl jó fejek... :-(

sevcsik 2009.08.07. 01:26:24

Ez egy igazi sírva nevetős sztori, mint valami tragikomédia. És egy kicsit tényleg magyarország feelinje volt :)
Az a szerencse, hogy Zsófi nem szenvedett semmi maradandó károsodást.
Ja és csodálom az apuka hidegvérét!

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.08.07. 01:28:33

Nem olvasom vegig, mert tenyleg hosszu. De ezert erdemes neha keletre utazni. Nekem is egybol ez jutott eszembe, amikor mindenfele (DK-Azsiaban, de ez lenyegtelen) rendszeresen megprobaltak atb....ni. A szallasado, a taxis, az ettermes. Egybol sokkal jobban egyutterez az ember a Magyarorszagon turistaskodokkal es egybol sokkal cikibbnek tunik a dolog.

A CT-rol meg az jut eszembe, hogy tavaly telen az elso nap osszetorte magat a kozos sielesen az egyik baratom... en mondtam neki, hogy a silec nem biztonsagos, snowboardozni kell, de akkor meg nem hitt nekem. Szoval lett egy keresztszalag szakadasa, bevittuk a korhazba, meg este megrontgeneztek, masnap delelott megCT-ztek. Meg is mutottek volna, de a biztosito ezt persze marhara nem akarta, ugyhogy hazafuvaroztak mentovel.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.08.07. 01:32:55

@azolika: > és akkor europa szerte azt mondjak hogy nalunk rassizmus
> van.---akkor a fent emlitet esett az mi?

Eloszor fogj egy lexikont vagy egy idegen szavak szotarat, es nezz utana a kifejezesnek (javaslom a wikipediat). Aztan gondold vegid azt, hogy attol, hogy mashol helytelen dolgokat cselekszenek attol nekunk lehet-e.

ági anyu 2009.08.07. 01:45:42

Szomorú, de sajnos nálunk is jellemző, hogy az orvosok nemigen beszélnek idegen nyelvet. Vagy legalábbis nem kellő biztonsággal

ági anyu 2009.08.07. 01:48:42

Ja, és egyébként ez általában úgy zajlik - saját tapasztalat -, hogy a kezelést ott kell kifizetni, itthon meg rendezni a biztosítóval :( - a szállításnál lehet alkudozni esetleg

Drang 2009.08.07. 02:09:40

A horvátok olyanok, mintha az egész nép Balaton-környéki vendéglátósokból állna, csak még annál is alacsonyabb színvonalú szolgáltatásokat adnak sokkal drágábban. Abból élnek, hogy a közeli országokban jelentős rétegek sajnálják a pénzt a repülőjegyre, meg a kocsibérlésre, de tengert akarnak, merthát. Pedig pl. Spanyolország még ezekkel a költségekkel együtt is nagyságrendekkel jobban megéri.

epeficam 2009.08.07. 03:06:50

Ha nem olvasod végig, akkor mire kommentelsz? :D

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.08.07. 03:14:04

@hagyma: hát akkor már rég jártál arra hagyma barátom. Személyes tapasztalataim alapján a horvát rendőrök kifejezetten utaznak például a magyar autósokra és HORRIBILIS büntetéseket szabnak ki pl. egy hiányzó izzó miatt (nekem 320 EURÓT kellett fizetnem 1 db, azaz EGY DARAB) hiányzó izzó miatt. Nem vitattam/vitatom a büntetés jogosságát, de egy kicsikét túlzónak tartom.

Másik eset (ez volt az utolsó alkalom, hogy Horvátországban nyaraltunk): nyár közepe, autópálya Karlovac mellett.

Kiintenek a belső sávból egy pihenőhelyre, aholis megbírságolnak 600(!!!) euróra, mert 17 km/h-val túlléptem a megengedett sebességet. Nem is ez a lényeg, megérdemlem a gyorshajtásért a büntetést, mégha az összeget finoman szólva is brutálisnak tartom. Az érdekes momentum az volt, hogy amikor kiintettek minket, 9 másik gépjármű állt ott, ezek közül mindösszesen csak 8 darab volt magyar és egy osztrák rendszámú. Amíg ott álltunk, 4 másik magyart, egy olaszt és két holland kocsit intettek ki, miközben nem egy horvát rendszámú kocsi 200-hoz közeli sebességgel húzott el mellettünk... Na akkor most lehet azt mondani, hogy nem utálják a magyarokat.

Csigorin 2009.08.07. 03:54:36

Háát... nekem az alap hogy EUs egészségkártyát viszek ha EU ba megyek. A biztosítást máshol se sajnálják le, az ugyanis utólag térít vissza számla stb bemutatásakor, nem pediglen előre.
Nekem Bulgáriában volt egy ínszalagrándulásom (v szakadásom) ott az EUs kártyával elláttak a kórházban különösebb gond nélkül, kb mint itthon. Orvos beszélt angolul is oroszul is, szóval nem túl kellemes maga az alapemlék persze, de teljesen jó tapasztalataim vannak. Igaz a hotel először egy magánmentőt hívott ki aki jópénzért akart csak ellátni? és közölnöm kellett velük hogy felejtsék el nekem erre nincsen többszáz euróm lesznek szívesek az állami kórházba vinni...

ge-za (törölt) 2009.08.07. 05:30:42

Jobbulást Zsófinak,és óriási gratula az apukának!
Én biztos pofán csaptam volna a dokibácsit ha flegmázik a gyerekemmel ilyen esetben!!

ge-za (törölt) 2009.08.07. 05:31:46

@Drang:
Te miről beszélsz ember?
Olvass és utána kommentelj!!

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.08.07. 05:42:54

Na ehhez én is tudnék hozzáfűzni... A horvát rendőrök a legmocskosabb brigád Európa "civilizált" részén, legalábbis azok közül, akikkel találkoztam eddig. Talán még a román rendőrökön is túltesznek és az már jelent valamit.

Nekem eddig két afférom volt velük, de ezek miatt úgy döntöttem, hogy soha többet be nem teszem a lábam Horvátországba, pedig gyönyörű hely és majd' minden évben voltunk, még ha csak egy hosszú hétvégére is.

Az első eset kb. 5 éve esett meg. Szinte szóról szóra egyezik azzal, mint amit dark future írt le fentebb, annyi eltéréssel, hogy már alapból alkudozni kezdtek a rendőrök. Mivel az irataim már náluk voltak, ezért nem tudtam mást tenni, mint hogy adtam nekik 100 eurót, amennyit kértek és csak azután kaptam vissza a saját és a kocsi iratait. Gyakorlatilag megzsaroltak. Hogy miért nem jelentettem fel őket? Ha-ha. NYaralni mentem és nem azért, hogy az országon belüli korrupció ellen harcoljak. Másrészt meg kinek lenne kedve pl. Zágrábba leutazni, hogy aztán szaros 100 euró miatt tanúskodhasson egy - valószínűleg ugyancsak korrupt - bíróság előtt...

A második eset 2 éve történt, az volt az utolsó alkalom, hogy betettem a lábamat Horvátországba, azóta se és többet soha. E71-en mentünk a tenger felé és Karlovactól nem messze kiintettek minket a belső sávból egy pihenőbe. Rajtunk kívül már 8-10 másik kocsi is állt ott és folyamatosan emelték ki az arra haladókat, így gyakorlatilag tele volt a pihenőhely. Kb. 20-25 zsaru hemzsegett és kettő kocsiból is mérték az elhaladók sebességét. Namármost, nekem kerek 13 km/h-s "gyorshajtásért" 600 (!!!) eurót kellett kifizessek a helyszínen!!! És lefogadom, hogy nem én voltam az egyetlen. Persze lehetett velük ellenkezni, semmi hatása nem volt rájuk. Érdekes módon, a büntetés tényét el tudták magyarázni angolul, de amikor reklamáltam az összeg, illetve az állítólagos gyorshajtás miatt, akkor már nem értettek meg egy büdös szót sem. Tiszta deja vu érzésem volt, mert megint azzal zsaroltak, hogy náluk volt minden iratom + a kocsi papírjai. Próbáltam persze elérni a konzulátust telefonon, de ennyi erővel akár magát George Bush-t is hívhattam volna a Fehér Házban...
Így ki lett nekik fizetve a 600 euró, amiről kaptam egy fecnit, ami, mint utólag kiderült, gagyisítvány volt. Amikor hazajöttünk, egy ismerős ismerősének az ismerősének az ismerősén stb... keresztül sikerült találni valakit a horvát követségről, aki megnézte az elismervényt és azt mondta, hogy ennek SEMMI köze nincs a horvát rendőrséghez. Tehát ami ott folyt, az egészen egyszerűen zsarolás és rablás volt, semmi más.

Amit még fontos kiemelni, hogy érdekes módon, egyetlen egy darab helyi autóst sem láttam, hogy kiemeltek volna, pedig azalatt a kb. fél óra alatt, amíg ott dekkoltunk, legalább 8-10 kocsi ment el mellettünk, igencsak bőven a sebességhatár felett, de legalábbis közel a 200-as sebességhez.
A félreállított kocsiknak a 60-70%-a magyar rendszámú volt, aztán volt még ott osztrák, holland, német, stb... minden, csak horvát nem. Persze őket minek is állították volna félre, egyrészt őket nem tudták volna átbaszni, másrészt meg annyi pénzt nem is lehet lehúzni róluk, mint a turistákról, harmadrészt meg egy helyi pofa hamarabb/könnyebben jelenti fel őket, mint egy turista.

Sokszor eszembe jutott már azóta, hogy az a 20-25 zsaru ott aznap legalább annyi pénzt csinálhatott, mint amit rendes, becsületes ember egy év alatt sem keres meg. És ha mindezt csak havonta 1-2 alkalommal teszik meg és csak a főszezon idején... nos, feltételezem hogy eléggé jól mehet nekik.

Szóval ennyit a mélyen tisztelt horvát hatóságokról. Mint írtam, soha a büdös életben többet be nem teszem a lábam abba az országba...

DonQuijoteCorporation 2009.08.07. 05:43:15

Nos én mindig a QBE-nél kötök biztosítást. Korábban az EUB-nál voltunk, de amikor édesanyám Szlovéniában beleállította a kést a lábába, mindent nekem kellett intézni és a költségeket előlegezni.

Aztán a QBE-nél is volt már esetünk. Édesapámnak becsípődött az ideg a derekában. Felhívtuk őket, elmondtuk, hogy Torremolinosban vagyunk. Erre küldtek a szállodásba egy német orvost, aki töviről hegyire kikérdezte, hogy milyen gyógyszereket szed, milyen betegségei vannak. Apa szívbeteg. Megállapította, hogy túlgyógyszerezik és jónéhány gyógyszer adagát lecsökkentette, és azóta itthon is így írják fel neki. Mivel sok gyógyszert szed, ezért nem javasolta a gyógyszeres kezelést, hanem a sokkal drágább ultrahangosat, amit a QBE simán elfogadott.

Napokkal később amikor én már kórházban voltam (sűrű a vérem, amit itthon számtalan vérvételnél sem észleltek és azt is megállapították, hogy nem vérnyomáscsökkentőt kellene szednem, hanem vérhígítót) csörgött a telefon egy madridi számról, ahol magyarul érdeklődtek édesapám hogyléte felől, hogy elégedettek vagyunk-e az orvos munkájával.

Szóval az utasbiztosításnál nem az ár alapján kell dönteni, fonots a mögöttes szolgáltatás is.

Mécsvilág 2009.08.07. 06:03:35

Alapból nem megyek a családommal Horvátországba. Sem most sem máskor. Más országban szoktunk üdülni. Zsófinak jobbulást, mielőbbi gyógyulást!

áttentő redáz 2009.08.07. 06:31:00

Én eleve nem megyek sehová, mert mindenhol utálnak minket magyarokat, mert mindenki minket irigyel a nagyszerűségünk miatt. (Úton meg elvből nem kelek át, mert elüthet egy autó.) Óriási szerencséje van a hozzánk látogató külföldieknek, mert ha mondjuk baleset éri, tökéletes ellátást kap segítőkész, átlag 4-5 nyelven beszélő rendőreink és orvosaink segítségével, világszínvonalú intézményeinkben.

Frucsasz 2009.08.07. 07:02:25

Pálinkás szép jó reggelt mindenkinek!

Magyar Posta Biztosító? És még csodálkoznak? ???

Én is félteném a gyerekemet, és tény, hogy az orvos valóban letojta szegény kislány állapotát, de azért az se semmi, mikor valami Vészhelyzeten szocializálódott népek hozzáértőt játszanak. MR? Talán MRI, nem?
De ha jól értem, nem csak a magyarokkal bántak így ( a féllábú tolószékes példából kiindulva), hanem úgy általában tojtak minden betegre. Vagy legalábbis a legtöbbre. A kisfiú biztos az igazgató vagy a helyi rendőrkapitány fia volt. A magyarszkis legyintés meg szerintem nem arról szólt, hogy ah, magyar, nem kezeljük; hanem hogy "ah, magyarok, mindig mindent jobban akarnak tudni". És ez igaz is. Még akkor is, ha az orvos balfütyi volt.

Nem beszélt angolul a rendőr? Barátom, keress egy magyar rendőrt, és kezdj annak angolul hadoválni...

Elmentek egy országba, akinek a népe utálja a magyarokat ( jó, tudom, szinte mindenhol utálnak minket, és valahogy nem tudok meglepődni- határon belül is utáljuk mi egymást elég rendesen), és ezt nyíltan vállalja. Nem kell csodálkozni.
Ha ez itthon történt volna egy üzbég/türkmén/piréz/horvát/akármilyen külföldivel, a sztori kísértetiesen hasonlítana...

Frucsasz 2009.08.07. 07:03:35

Megjegyzem, jómagam is Vészhelyzeten szocializálódtam. :)

Dr.Traktor 2009.08.07. 07:05:43

Na legalább megtudtam, hogy nem csak a szlovákok meg a románok gyűlölik a magyart (és fordítva) hanem a horvátok is!
QQ

Most akkor gondolom nekem is viszont kell gyűlölnöm őket, de eltarthat egy darabig amíg erre kondícionálom az agyam.

Más:
Amit kezdek viszont tényleg gyűlölni az a "tipikusan magyar, magyar vonás, jó magyar szokás" stb megnvezések ÁLTALÁNOS EMBERI VISELKEDÉSEKRE.

Mindenhol vannak bunkó rendőrök, nagyon sok országban nem beszél mki idegen nyelveket, nagyon sok helyen nem szívlelik az idegeneket, mindenhol van konfliktus a szomszédok között, mindenhol korruptak a politikusok, mindenhol kibasznak a szegényekkel és így tovább.
Nem, még ebben a tekintetben sem vagyunk kiválasztott nép!
Köszi.

Dr.Traktor 2009.08.07. 07:10:21

@anyád jól van? :)):
A szüleim 1999 óta minden évben Horvátban nyaralnak egy hetet mert annyira bejött nekik a vidék meg a hangulat.
Soha egyetlenegyszer nem votl dolguk a helyi rendőrökkle, nemhogy még bunkóztak is volna velük.

Amit ezzel akarok mondani:
hogy nem volt mákod sajna. Btw ezt itthon is benyalhatod ha épp kifogsz egy párost aki épp akkor ellenőrizget mikro te hazajársz általában.
Tja és nem azt mutatja h speciel a horvát rendőrnél szarabb ember nincs, hanem hogy a rendőrök mindehol szeretik kiegészítenia fizujukat.

pistii 2009.08.07. 07:13:13

A horvátok mióta utálják a magyarokat? Ez újdonság számomra, ezt még nem hallottam és tapasztaltam....

bereniké 2009.08.07. 07:25:44

A férjem négy évvel ezelőtt került be mellhártyagyulladással, két oldali tüdőgyulladással a sibeniki kórházba egy nyaralás alkalmával. (Mikor kiértünk, felment a láza, majd három nap után kötöttünk ki a kórházban vele). A körülmények kicsit kőkorszakiak voltak, de amúgy egyágyas szobába került, az orvos beszélt angolul, németül, a nővéreknek pedig nem kellett fizetni semmit, ápolták maguktól. Magyarországon utána egy klinikára kellett került be, hát, nem vagyok biztos benne, hogy jobb volt neki itthon (17 ágyas szoba, az orvosok-ápolók rá sem néztek stb.). Ez persze csak velünk történt így:)Szóval nem általánosítok.

Zsófinak jobbulást.

prc 2009.08.07. 07:26:14

Én Horvátországban rossz irányból hajtottam be egy egyirányú utcába és elkaptak a rendőrök. Elmondtam nekik hogy turista vagyok és nem ismerem a környéket. Simán elengedtek. Az egyik rendőr angolul beszélt a másik németül, választhattam.

Lófarát, sógorasszony! 2009.08.07. 07:28:29

A horvátok (is) a tipikus nacionalista allűrt vették fel, "majd ők megmutatják mindenkinek", utálják a szerbeket, fasírtban vannak a szlovénekkel, hát akkor mért pont a magyarokat ne szívassák, azok még csak nem is szlávok...
Balkán. Ja, és ami Mo.-on van az is balkán. Csináltunk magunknak.

Megdobbent 2009.08.07. 07:30:27

No, engem egyszer a balatontol valasztott el egy 4 savos ut, hat az sem kispalya, de suru kamerazasokkal mindig atjutottunk, igaz nem a gyereket kuldtuk le (halistennek nincs is). Szoval megesik, es a franc tudja, gondolom egy lepukkadt magyar korhazban is hasonlot lat az ember, ez mar ilyen itt keleten. Semmi mas okosat nem tudok kitalalni, illetve csak orulok annak, hogy eddig es ezutan sem akarom az adriai tengert latni a jobb oldalrol :) Jo nekem a baloldala is, fenetudja :)

akos147 2009.08.07. 07:44:02

ez azért felháborító! még úgy is, hogy el se olvastam!

Efel 2009.08.07. 07:44:31

Van azért ellenkező példa is:
2 évvel ezelőtt Crikvenicában nyaraltunk. Talán a meleg miatt nem éreztem jól magam, elmentünk az ambulanciára. A felvételi ablaknál németül és angolul kiválóan beszélő alkalmazott kikérdezett, majd azonnal a kezelőbe irányított. Az orvos - természetesen Ő is németül és angolul- miután megtudta hogy korábban infarktusom volt, minden ilyenkor szokásos vizsgálatot elvégzett, EKG, ultrahang, majd infúzió. Miután kb 2 órás kezelés után rendbe jöttem, közölte, hogy mivel Horvátország még nem tagja az EU-nak, sajnos a kezelést ki kell fizetni. ( Volt biztosításom az OTP Garanciánál, a megadott segélyszámon tökéletes tájékoztatást kaptam a szükséges teendőkrők, majd itthon gond nélkül egy héten belül kifizették a költségeimet)
A másik eset tavaly nyáron a Krk szigeten, koccanásos baleset, három résztvevővel. 2 motorosrendőr 5 percen belül megjelent, (beszéltek angolul és németül) pillanatok alatt helyszíneltek, a károkozót megbüntették, elvitték a postára a csekket befizetni, majd utánunk hozták az autószervízbe, ahol némi fazonigazításra szorult az autó. (Az OTP garancia Biztosító ebben az esetben is teljesen korrekt volt)

Justine De Sade 2009.08.07. 07:46:27

Gondolom az se mindegy, hogy mit tartalmaz az utasbiztosításod. Ha csak a minimumot fizeti ki valaki, mert 1000 Ft-al olcsóbb, akkor ne csodálkozzon, hogy nem jár neki olyan szolgáltatás, mint amit egy magasabb szintű csomag tartalmaz. (ezt most általánosságban mondom, nem a posztíró konkrét esetére).

Blogger Géza 2009.08.07. 07:57:07

Többször voltam Horvátországban, soha semmi problémám nem volt. Az tény, hogy a közlekedési szabálysértéseket elég szigorúan veszik. De ha nem vennék, még több olyan baleset lenne, mint a fenti. Mindenkinek fokozottan ajánlott a szabályok betartása, és akkor minimális az esély a zsebre bírságoló rendőrnek stb.

amc 2009.08.07. 07:57:20

Két autót intettek ki az éjszakában, egy vukovárit es engem a magyart. Mindketten hetven fölött mentünk, ötvenes táblánál. A vukovári fizetett(600kuna), engem elengedtek. Ehhez azért nem kevés szövegelés kellett.
A másik: A makarskai fogorvos azonnal előre vette a fiamat a bedagadt arcával,ott már az asztalra lerakott 100 kunást hozta az az asszisztens utánunk, ök sem fogadták el(még ők adtak a gyereknek egy kis kinder-tojásos ajándékot)
Az orvos nevét soha nem felejtem: Josko Pivac
@pistii:
"A horvátok mióta utálják a magyarokat? Ez újdonság számomra, ezt még nem hallottam és tapasztaltam...."
Ilyet még én sem hallottam..

facsipesz 2009.08.07. 07:57:54

Magyar Posta Biztosító???

"jól megválasztom, hogy melyik biztosítónál kötök biztosítást"

Na ezt előbb kellett volna! Nem tudtad, hogy ez pont olyan, mint a MÁV Biztosító (vagy lehetne akár BKV Biztosító is)? Ezek nem biztosító cégek, de lehet, hogy erre te is rájöttél már.

Olcsó hús..

Bozdurgán 2009.08.07. 08:03:25

Szilynek üzenem, a magyar egészségügyet az Arany János Utcából irányítják, de mind1, nem fontos.

A posztolóval teljesen azonosulva, és megértve, azért a Biztosító védelmében annyi hozzátartozik, hogy amikor zaklatott ügyfél után az orvossal is beszél, és az orvos közli, hogy nem kell mentő akkor nyiván az orvos a kompetens személy akinek számít a szava.
Én egyszer kötöttem bizttosítást, elvágtam az ujjam, rögtön kértem a mentőhelikoptert, de a biztosító elhajtott, pedig én vagyok az ügyfél.

Lumbálpunkciót nem kértél? én is nézem a
House-t...

Bal A Tone 2009.08.07. 08:03:44

A f...m se megy Horvátországba jövőre. Pedig gondolkodtam rajta. Inkább valahol az EU-ban, kék kártyával.

Balangó 2009.08.07. 08:08:41

1. A nyelvtudást jobb, ha nem bolygatjuk, mert ami nálunk van...
2. Az egészségügyi ellátást jobb, ha nem bolygatjuk, mert ami nálunk van...
3. A rendőri magatartást jobb, ha nem bolygatjuk, mert ami nálunk van...

Egyébként lehet, hogy a horvát rendőrök tényleg utaznak a külföldiekre, aminek az lehet oka, hogy valamilyen módon féken kell őket tartani. Eszméletlen, mire képes a turista, ha elengedi magát.
Horvátországban nyaraló honfitársaink viselt dolgairól - csak a saját tapasztalataim alapján - köteteket lehetne írni.

Írom ezt úgy, hogy minden évben megyek Horvátországba, van úgy, hogy többször is.

emzéperiksz 2009.08.07. 08:12:06

1. A Magyar Postánál nem kell biztosítást kötni, rendes, nemzetközi cégnél kell. Cipőt a cipőboltból.

2. Én is voltam beteg Horvátországban, abszolút jó a tapasztalatom az ottani dokikról. Kedvesek voltak, elláttak, még a gyógyszert is ingyen adták a patikában.

Walmer 2009.08.07. 08:17:02

Én egyszer Pulában megállni tilos táblánál álltam meg, mert felforrt a hűtővizem. Odajött két rendőr. Az egyik egy baromi jó 20 év körüli csaj, a másik egy 50-es faszi. Kérdezik mi a helyzet (angolul). Megmondom. Azt mondják semmi gáz, azzal a pasi elmegy, a csaj letérdel és már gombolja is a gatyámat. Mikor végzünk, jön vissza a fószer 3 jéghideg sörrel, meg 3 havannával. Eldumálgattunk az egzisztenciafilozófiáról, majd mikor lehűlt a vizem elköszöntünk és ment mindenki a maga útjára. Ilyen is van, bár valszeg én vagyok a kivétel, aki erősíti a szabályt

ChPh 2009.08.07. 08:22:40

Welcome to the real world...

igaz ami a bevezetőben van, itt sem lenne jobb...

Frucsasz 2009.08.07. 08:26:53

@Walmer: csak nem betépett felhasználóhoz van szerencsénk álnéven? :D

pimpi 2009.08.07. 08:29:21

nem értem miért kell más balgaságából is magunkat lehúzni! ha valamiben szegényebbek vagyunk akkor az ez...

"de ha a "horvát" szót mindenütt "magyar"-ra cserélnénk, akkor mi mást kapnánk, mint egy tőrölmetszett magyar törtzénetet"

Herlock Sholmes 2009.08.07. 08:30:45

Én két éve véletlenül elütöttem egy horvát óvodát. Talán ha 15-20 gyerek lehetett, de nem ez az érdekes.
A rendőr azonnal ott volt, kiderült hogy az anyukájával földiek vagyunk. Nagyon kellemesen elbeszélgettünk, meghívott a házába. Választhattam a felesége és két szép lánya között, nem akartam megbántani, így mindhármójukra sort kerítettem.
A szállodába visszatérve a szobában egy szép csemegekosár várt, mellette csekk egy számomra jelentős összeggel. A mellékelt levél szerint egy kis kárpótlás az engem ért kellemetlenségekért.
Ja, batz-papucs volt rajtam, és Palkovicsnéra hivatkoztam.
Ez fontos!

McKelek 2009.08.07. 08:31:33

Hmm szar ügy. Azért ne szidjátok a magyar egészségügyet, itt nem részesítenek hátrányban senkit sem állampolgársága miatt. Mindenkinek várni kell, mindenkit sz*rul látnak el.

Alattam pl. egyszer totálkárosra törtek egy trabantot, a györi kórházban meg láthatóan fel volt háborodva az asszisztens, hogy meg akarom röntgeneztetni magam...

Igaz, egy német ismerösömet meg nagyon hamar és korrektül, mindenféle kötözködés nélkül ellátták az egri kórház ügyeletén - pedig csak egy pókcsípése dagadt be.

puffancs 2009.08.07. 08:35:33

hat a tortenet nagy kamu szerintem.

mivel en is epp egy baleset ugyintezeseben vagyok benne, tudom, hogy a CT scan vagy az MRI nem keresre megy. nem a beteg keresere! mindket vizsgalat marha draga, nem tudom mirol irt a posztolo!

csonttoresnel a CT-t akkor alkalmazzak, amikor a gyogyulas merteket vizsgaljak! nekunk akkor CT-ztek, amikor arra voltak kivancsiak, milyen az uj csontnak a tomege.
baleset utan nincs CT! micsoda marhasag.

a legfobb marhasag meg ha valakit elutnek az uton 50-nel (feknyom allitolag nem volt ugye), es az gyalogosan van, akkor az ott hal meg, nemcsak a keze torik szilankosra,hanem kiloccsan az agya. tovabba forgalmas ut, a baleset torlodast okoz, kizart, hogy nincsenek tanuk.

csak annyit mondok: legkozelebb valami hihetobbet, ami meg a horvatgyuloletedbe belefer

puffancs 2009.08.07. 08:36:49

apropos, a magyar egeszsegugyben hanyan beszelnek nyelveket? a magyar rendeszetben hanyan beszelnek nyelveket?

MLAci 2009.08.07. 08:40:41

horvátország??? Ki az a láma félkegyelmű, aki még oda jár nyaralni? Folyamatosan lehúzzák az embert, mindenhol átverik, levegőnek nézik. Soha többé nem megyek ezek közé a paraszt balkániak közé. Amíg eladnak valamit addig beszélnek angolul, de ahogy átvernek a visszajáróval, egyből csak horvátul beszélnek. A szállásunkon egy szétesett rozoga ágy miatt 700 eurot akartak tőlunk elszedni, mondván, hogy tönkretettük (kb 35 éves ágy volt), és nyomatékosításul rendőrrel fenyegettek, meg hogy bepanaszolnak az utazási irodánál. Aztán fél óra múlva, mikor rájöttek, hogy nem vagyunk olyan hülyék, mint amilyennek néztek minket, és nem fogunk fizetni, egyből kedves mosolygósra váltottak, és felajánlátták, hogy legközelebb őket hívjuk, ne irodán keresztül menjünk, mert így olcsóbb. Jah, legközeleb...legközelebb be sem teszem a lában abba a putri országba. A lakosok 90%-a lehuzós, rasszista kétszínű alak.

Andie 2009.08.07. 08:42:58

@hagyma: Azér ez a 30ezer dollár elég dúrva. Nekem most csináltak komplett koponya CT-t, az arcüregem miatt, és ott volt a papiron, hogy a térités dija: 5040.- Ft. (TB fizette, illetve végülis én, az elmúlt években, de a lényeget érted)
Egy fizetős forgorvosnál, ahol viszont nem játszik a TB, ott a panoráma röntgen (valahol egy kis CT) 4-6000 ft.
Szóval a 30ezer $ kicsit dúrva ám, rémes lehet ott nálatok az egészségügy.
(Sicko?)

Friend of Wine 2009.08.07. 08:44:57

Szerintem a horvátok (persze van kivétel is) maguknak való hülye népség. Nem tudom, hogy mi magyarok miért megyünk tömegesen a horvát tengerpartra, amikor itt van a Balaton.
Én is többször jártam a horvát tengerparton (különböző részein), de valahogy a vendégszeretetet hiányoltam.

Walmer 2009.08.07. 08:47:17

Ja, ez meg épp 3 éve esett meg velem:
Zágrábban, a vasútállomáson elvesztettem a brifkómat, benne minden iratommal, pénzzel, hitelkártyával, stb.
Totál kétségbe estem és odamentem a legközelebbi újságoshoz, aki németül, angolul, spanyolul, szanszkritül és kantoni nyelvjárásban is tökéletesen beszélt, valamint jártas volt a kvantummechanikában és tudott vízvezetéket is szerelni. Azt mondta, biztos benne, hogy semmi gond nem lesz, leültetett, elém rakta az aznapi Wall Street Journalt és kihívta a rendőröket. 2 percen belül kijöttek a rendőrök 6 járőrkocsival és további 4 perc múlva már vagy 20 rendőr kereste a dolgaimat. Sajnos nem találták meg és menniük kellett, mert már így is kihagytak 3 fegyveres rablást, két gyújtogatást, meg egy bölcsődei túszejtést miattam. Azt gondolom mondani sem kell, hogy mindannyian több világnyelven beszéltek.
Én viszont teljesen KO voltam, hisz mindenem, de tényleg mindenem odavolt és ezen az érzésen csak kicsit tudott javítani az állami költségen kirendelt 2 ázsiai luxuskurva.
Aztán kb 5 órával azután, hogy elhagytam a dolgaimat, odajön hozzám 2 alkoholista hajléktalan, meg egy sittes cigány és a legtisztább angolsággal megkérdezik: Ezt nem Ön vesztette el uram? És odaadták a tárcámat. mega kartam hívni őket a közeli talponállóba egy fröccsre, de nem fogadták el, mert kezdődött az aznapi közmunkájuk.
Na ez Horvátország.

okoska100 2009.08.07. 08:49:25

A jó kurva anyját annak aki a gyerekét egy ilyen forgalmas úton egyedül elengedi vásárolgatni.Nem a horvátok szemétkedéséről kellett volna írnod ,hanem a saját hülye felelőtlenségedről.
Mellesleg próbálj egy magyar rendőrrel ídegen nyelven beszélni.Sokszor még azt sem lehet megérteni ha magyarul mond valamit,egyébként európában mindenütt szinte kizárólag az anyanyelvükön hajlandóak csak megszólalni.

geusz 2009.08.07. 08:50:08

Már rég kellett volna csinálni egy speciális honlapot, ahol országra, területegységekre bontva elmondhatnák, illetve leírhatnák az emberek tapasztalataikat. Nevezhetjük ezt egyfajta fogyasztóvédelmi oldalnak is. Ha a krémtúróra rá kell írni, hogy mi van benne, talán nem ártana, ha utazás előtt is kaphatnának az emberek némi - első kézből származó, nem reklámszövegből álló - információt.
Horvátország pedig - no comment. Annyiból laksz egy apartmanban, mint itthon egy wellness szállóban. Volt már kinti négy csillagos szállodában az unokatestvérem, úgy jött vissza, hogy a büdös életben soha nem megy többet Horvátországba. Röviden: drága volt és minősíthetetlen, szockó kiszolgálás, szar kaja, méregdrága italok, stb. Azóta többször utazgattak itthon, lényegesen olcsóbban jöttek ki, wellness szállodákban laktak és halál boldogan jöttek vissza minden pihenésről. De ha mindenképp tengerpart, akkor érdemes egy kicsit nyugatabbra venni az irányt, ajánlani tudom pl. Spanyolországot. Ha pedig nem tengerpart, akkor Karinthia. Fantasztikusan gyönyörű táj, borzasztó tisztaság, millió szolgáltatás. Igaz nem annyira olcsó, de szerintem - aki csak teheti - vigye el gyermekét egy pár napra. Meg lehet neki mutatni neki(k), hogyan kell és lehet európai módon élni. Vigyázni a környezetünkre, tenni érte valamit, stb. Se egy eldobott papír, se egy sörösdoboz, kristálytiszta hegyi tavak, tündéri kisvárosok, mosolygó emberekkel. Az emberek hétvégén a kerítésükön kívül lévő(!) utcát, vagy a járda melletti füves részt csinosítgatják, nem pedig a kocsmában iszogatva szidják az önkormányzatot, hogy miért nem csinálja meg helyettük... Ha megnyerném a lottó ötöst hétvégén, valószínűleg már kedden ott lennék házat nézni...

bennic (törölt) 2009.08.07. 08:53:11

Jobbulást kívánok Zsófinak!
A sors az ilyen, mindenkinek más arcát mutatja a világ, mindig azt amit éppen tapasztalnunk kell lelkünk formálásához!Ezért alakulhat ki ennyi kép egy-egy országról...

Filmkovács · http://www.filmkovacs.hu 2009.08.07. 08:54:38

Szerintem ez az egész ügy fel van fújva, nem élethő. Pl.: öt percig igazgatta a sapkáját a rendőr. Érdekes az is, hogy mindenki ellenük volt.

Nem is értem a homár szerkesztőségét, hogyan adhat ilyen címet!

Walmer 2009.08.07. 08:56:39

@geusz:
"Az emberek hétvégén a kerítésükön kívül lévő(!) utcát, vagy a járda melletti füves részt csinosítgatják, nem pedig a kocsmában iszogatva szidják az önkormányzatot,"

Már ne is haragudj geusz, de ismerd be az utóbbi azért sokkal jobb:-))

freaky (törölt) 2009.08.07. 08:56:47

Évekkel ezelőtt, az egyik legforróbb nyári napon, éppen mentem volna Kempo edzésre, forgalmat szemmel tartva, arra a megállapításra jutottam, hogy az éppen autóját 20-szal a kereszteződésbe engedő, felém tartó idős úr nem fog megállni a zebra előtt. Mikor a kocsi lökhárítója 1 m-re volt a lábamtól, rájöttem, ez tényleg nem vett észre, mivel fejét balra fordítva a közelgő többi autót nézte, ezért előbb a jobb térdemet felhúzva, mindkét térddel ráugrottam a motorháztetőre, kezeimmel betámasztva a motorháztető ablak felőli részén, kissé ideges, kérdő tekintettel néztem a csókát, majd kellemes üvöltéssel érdeklődtem; -NA MIVAAAN????!!? Ezután észrevett, kissé riadtan lassított, megállt. Nem sok kedvem lett volna a motorháztetején, az első idomokba kapaszkodva utazni. Leugrottam az autóról, majd a vezetőoldali ablakhoz érkezve kissé agresszíve visítással kérdeztem; -Te, hülye vagy, 842236? Majd átmentem a zebrán, mert siettem a buszhoz. Emberünk egyből elhajtott, de pár perc múlva visszatért, megkérdezni, nincs-e valami bajom. Szerintem jobban megijedt, mint én. Kiváncsi vagyok, ha gyorsabban jön és úgy ítélem meg, hogy "át kell szaladni" az autón, mi történt volna. Javasolnám, ha lányod átkel, arra is figyeljen, nehogy rányomják azt a parkoló autót, ami mögött áll.

Horvátország, mi? 100 euró, mi? Mert a magyarok lopni járnak oda...néhány éve még 100 eurót meg kellett mutatni a vámosoknak, ha azt akartad, hogy beengedjenek. Majd vásároltam egy olyan boltban, mint nálunk voltak a 10 évvel ezelőtti eldugott vidéki boltok. Az egyik kolléga folyamatosan rajtam volt. Mivel stoppal mentem, az autópályán egy menedzser kinézetű ürgével társalogtam, aki szerint túl sok magyar használja ingyen az autópályát. Mivel a közepén voltunk a pályaszakasznak, diplomatikusan nem említettem meg neki, hogy akár vissza is adhatnák a tengerpartot. Ez megoldaná a problémáját. De mivel ilyen kedves volt, kértem a pénztartóban elhelyezett érmékből zsömlére, mea culpa. Tanulság? Nincs.

Fikkentáger 2009.08.07. 08:57:16

@Walmer: azért szebb lett volna, ha az ötvenes csókát is megcsinálod háturrúl.

geusz 2009.08.07. 08:58:47

@okoska100:

1/ Nem tudjuk hány éves volt a kislány. Egy 12-14 éves gyereket már simán el lehet engedni vásárolni egyedül.

2/ Ha mondjuk az anyukájával együtt ütik el, vagy autóval szenvednek balesetet, akkor mi lett volna? Akkor jól látták volna el a kórházban?

3/ Nem tudom hány európai országban jártál, én például Németországban, Spanyolországban, Ausztriában simán kommunikáltam angolul a rendőrökkel, meg sem próbálták erőltetni a saját nyelvüket, amikor kiderült, hogy csak angolul beszélek.

4/ Szép,elegáns és intelligens dolog kurvaanyázással kezdeni egy hozzászólást. Abszolút korrekt jellemrajzot ad az illetőről.

Mango11 2009.08.07. 08:59:31

Évek óta járunk az Adriára a múlt nyáron súlyos motor balesetet szenvedtek a barátaink Karlovácnál. Életmentő beavatkozásra volt szükség mindkét sérültnél, mire felocsúdtunk már a műtöben voltak. A rendőrök is és az orovosok is beszéltek angolul,segítőkészek voltak, sehol nem tapasztaltam a leírtakat.
A biztosításunk rendben volt, ezt igazolni kellett.

Rider 2009.08.07. 08:59:57

A baj megtörténhet, de a gyerekemet biztos nem küldöm át egyedül a forgalmas úton (vagy megtanítom közlekedni) az összes többi szívás már magában is, nyaraláskor az ügyeletet járni...

freaky (törölt) 2009.08.07. 09:03:24

Lehet, hogy a posztoló nem beszélt angolul, csak máig nincs vele tisztában. Engrishese.

Pedró_27 2009.08.07. 09:03:56

Sziasztok!
Most voltunk Horvátországban Split mellett. Két adalék a történethez:
1, A panziós előre felajánlotta, hogy szükség esetén (ha pl. a gyerek hirtelen megbetegszik) elkísér minket az orvoshoz és tolmácsol.
2, Egyébként a panzióban mi voltunk egyedül magyarok és egyszer sem éreztük azt, hogy emiatt hátrányban lennénk. A panziós a végén megköszönte, hogy őket választottuk, és kérte, hogy ha elégedettek voltunk velük, akkor népszerűsítsük őket Magyarországon.
Vagyis mi nem éreztünk "magyarellenességet".

Walmer 2009.08.07. 09:05:37

@geusz:
"Németországban, Spanyolországban, Ausztriában simán kommunikáltam angolul a rendőrökkel,"

Spanyolországban angolul? Rendőrrel? Ez ugye vicc akart lenni.
Egyébként meg ne hasonlítsuk már a "fejlett nyugatot" a Balkánhoz, mert semmi értelme. És különben is, lehet hogy a horvát közeg meg oroszul beszél jól. Nem az mutatja egy ország feljettségét, kulturáltságát mennyire nyomják Shakespeare nyelvét. pakisztánban meg Bangladesben tuti többen beszélik az angolt mint Horváto-ban, menjünk oda nyaralni.

puffancs 2009.08.07. 09:08:50

@freaky: ez nekem is eszembe jutott

geusz 2009.08.07. 09:16:37

@Walmer:

Nem vicc, nem találtuk a hotelt Barcelonában, a harmadik próbálkozás egy rendőr volt, angolul beszéltünk. Elmagyarázta. Odataláltunk.
Lehet, hogy nem beszél az összes rendőr angolul, ezek szerint nekünk szerencsénk volt. Az valóban nem mutatja az ország fejlettségét, hogy beszélnek-e angolul vagy sem. Az mutatja például, hogy prosztók-e a külföldivel vagy sem.

veszettfejsze 2009.08.07. 09:18:40

Nekem pont jó tapasztalatom van a horvát egészségüggyel kapcsolatban. Annak ellenére, hogy egyébként én is bunkónak és lehúzósnak tartom a horvátokat. 2004-ben voltunk ott nyaralni. Én összeszedtem valami vírust, ami miatt durva hasmenésem volt, és néhány átkínlódott nap után, amikor már a széntabletta sem maradt benn, és szédölögtem a vízveszteségtől, bementünk a dubrovniki kórházba. A portán rendkívül készségesen és kedvesen, bár horvátul elirányítottak az ambulanciára. Ott egy fiatal, angolul tökéletesen beszélő doktornő megvizsgált, vért vett, majd bekötött egy infúziót. Mindent részletesen elmagyarázott, hogy mi bajom lehet, mit fognak csinálni, stb. Miután megjöttek a leletek a laborból, felírt valami gyógyszert, és továbbküldött az infektológiára. A főorvos ott is beszélt angolul. Elmondta, hogy szükségem lenne egy kálium infúzióra, ami 6 óra alatt folyik le, szóval be kéne feküdnöm éjszakára. Kérdeztem, lesz-e ott éjjel valaki, aki tud angolul. Mondta, hogy nem. Mondtam, hogy akkor nem lehetne-e pl káliumtablettát felírni, mert én így nem szívesen maradnék ott. Mondta, hogy simán megoldható, de ha nem vagyok jobban, menjek vissza. Mondtam ok. Az infektológiáról visszamentem az ambulanciás doktornőhöz (megkért, h mindenképp menjek vissza hozzá, ha ott végeztem), hogy akkor mivel tartozunk, meg ő írta fel a káliumot is. Mondta, hogy semmivel, és a recepteket is úgy írta meg, hogy ne kelljen fizetni érte a gyógyszertárban.(Nem is kellett.) És megadta a telefonszámát is. Nem kellett felhívnom, mert 2 nap múlva már jól voltam. Így esett, hogy életem első kórházi élményét ott kinn szereztem, és abszolút pozitív volt.
Én úgy tudom, hogy Magyarország és Horvátország között van vmilyen egészségügyi egyezmény, hogy az ambuláns ellátást a 2 állam polgárai a másik államban ingyenesen vehetik igénybe. Persze lehet, hogy tévedek, vagy ez megváltozott. Az EU taj kártyát nem értem, miért kérik, hisz ők nem EU tagok.

jog-ász 2009.08.07. 09:18:47

hajrá szésőjobb, igy elérjük hogy MINDENI utáljon lassan minket, következtetés: ki ne lépjünk a határainkon, jo itthon mindenkinek.

Franky4fingers 2009.08.07. 09:22:59

Horvátország tipikusan a nyaralások IKEÁja. Azért megy oda mindenki mert a szart eléd teszik tűrhető csomagolásban, nem kell gondolkodni, csak a sémákat követni. ("meraszomszédmariék is ottvótak)

Ha igazi jó értelemben vett balkáni feelingre vágysz, akkor ott van Montenegro. Kedvesek az emberek, jók az árak gyönyörű a környezet, meleg az idő stb...

Ha meg csak a tenger kell, akkor pénztárcától függően lehet válogatni.

Pedró_27 2009.08.07. 09:23:54

@veszettfejsze: Van egy megállapodásuk au EU-val, hogy elfogadják az EU-tajkártyát. Akárcsak Svájc.
Ezzel fiszont hatályát vesztette a magyar-horvát kölcsönösségi egyezmény. Ez van helyette.

Reális Randolf 2009.08.07. 09:26:46

Sajnálom a kislányod és, hogy tönkrement a nyaralásod. Nem kivánok senkinek ilyen élményeket. Azonban a rossz élményt kicsit szubjektíven rávetíteted horvátokra, akik semmiben sem csináltak mást, mint amit a magyarok tettek volna hasonló esetben.
(Persze itt Mo.-n még egy csomó hálapénz is bánta volna a dolgot)
Ha azt. mondták "magyarszki, magyarszki" az már biztosan előző szarrágó magyarokkal való tapasztalatot jelenthet. Sajnos magam is sokszor találkoztam bunkó paraszt némethez hasonló turistával horvátföldén. Különben a biztosító magyar nem? Hasonlóan gáz, mint a horvát brancs. Biztosítónak egyébként csak addig kellesz amíg nem fizettél. Legalább is Mo.- így van.
Tapasztalatom szerint a magyar turisztikai helyeken pedig sokkal rosszabb a nyelvtudás.

geusz 2009.08.07. 09:27:39

@Franky4fingers:

"meraszomszédmariék is ottvótak"

Mennyire igazad van, tényleg állandóan hallani ilyeneket! "Egyébként is Olaszba, meg Görögbe már vótunk..."

melos9 2009.08.07. 09:30:04

Nekem épp ellenkező benyomásaim vannak, igaz, rendőrökkel nem volt dolgom. Infarktus gyanújával vitt be a mentő pont a spliti kórházba, ahol egytől-egyig mindenki kedves, szolgálatkész volt, és nemcsak az orvosok, de az ápolónők is tudtak angolul, sőt örömmel beszélték. A tisztaságot, rendet meg tanítani kéne, az ágytálmosó is jobban nézett ki, mint itthon némelyik konyha. Az orvos alaposan elmagyarázta, mi lehet, mi lehetett, miért kell várni egyik vagy másik vizsgálat eredményére, biztatott, nyugtatott. A biztosító is talált a végén tolmácsot, elrendezték a dolgot, és a tetejébe még infarktusom sem volt. Szóval annyiféle élmény van... kinek ilyen, kinek olyan.

Dr.Agon 2009.08.07. 09:32:54

@geusz:
" Már rég kellett volna csinálni egy speciális honlapot, ahol országra, területegységekre bontva elmondhatnák, illetve leírhatnák az emberek tapasztalataikat. Nevezhetjük ezt egyfajta fogyasztóvédelmi oldalnak is."

Ilyesmire gondoltál? ongo.hu/
Sztem direkt neked csinálták :o)

"Ha pedig nem tengerpart, akkor Karinthia."

Salzburg környéke se volt rossz, Ausztria nyaralásra van kitalálva. És a nyári dögmelegben egyébként is menjen az a tengerparttra, akinek egynél több anyja van.

UTakeMe 2009.08.07. 09:36:34

Nem megyek horvátokhoz nyaralni, ahogy egyik környező szarfaszú országot sem gazdagítom. :) Ma morcos vagyok.

geusz 2009.08.07. 09:37:45

@Dr.Agon: Köszönöm.

Salzburg is gyönyörű, és az ausztriai nyaralást illetően is nagyon igazad van.

Ha esik az eső, akkor sincs semmi gond, minden kis városban van egy-két jópofa múzeum, vagy egy hangulatos kávézó. Én pl. a Porsche múzeumban jártam, ha jól emlékszem Gmündben van. Szuper volt, még a nem túl autóbuzi feleségem is nagyon élvezte.

rkb9y5 2009.08.07. 09:38:21

Velunk is a dark future altal leirt eset tortent meg egy honapja, 74-et mutatott a gagyi meropisztoly, de tuti hogy nem mentunk 60-nal sem. 300 kunaba kerult. 2km-rel ezutan egy traktor a domboldalrol huzott fel egy felborult BMW-t, rendor sehol, pedig a traktor a fel utpalyat elfoglalta. Nem szoktunk Horvatorszagba jarni, ezutan meg foleg nem megyunk.

gonosztojás (törölt) 2009.08.07. 09:50:23

Csúsztatások tömkelege.
Egy autós balesetből adódólag ( a társkocsi akikkel voltunk karambolozott)
a rijekai kórházban voltunk, ahol nem csak angolul, de németül és olaszul beszélő orvos is volt, választhattunk.
Tökéletes és udvarias ellátás, szervezett vizsgálatok a két sérültnek.Gyors paírmunka, és elmagyarázták még azt is hogy az itthoni eübiztosítóval hogy fog menni a rendezés.
Bár itthon lenne ilyen ellátás.
ja, és a helyszínelő rendőrök megállítottak egy helyi robogóst, és elküldték hopgy hozzon ásványvizeket a sérülteknek.
Hozott, és nem kérte el az ellenértékét.

Gazz 2009.08.07. 09:53:24

No akkor álljunk meg egy pillanatra, a turizmus és az idegennyelvek tudása között.
Olaszország. Szerintem ott előírás aki a turizmusban, vendéglátásban dolgozik, az az olaszon kívül semmilyen idegen nyelvet ne beszéljen. Az a hozzáállásuk, hogy tanulj meg olaszul, ha akarsz valamit. De legalább jóindulatúak, és segítőkészek.
Franciák: Na ez a legdúrvább. Lehet hogy beszélnek valamilyen idegen nyelvet, de azt gondosan titkolják, és kifejezetten arrogánsak lesznek, ha nem franciául szólsz hozzájuk. Ők a legalja, komolyan szlovákiában több esélyed van angolul vagy németül kommunikálni, mint a franciáknál... Szóval nekem egy rejtély, hogy franciaország miért olyan felkapott hely.
Ezzel szemben skandináviában, németországban, hollandiában mindenki beszél angolul, és kedvesek is. Csak ugye nem a földközi tenger partján laknak, a magyar meg oda megy nyaralni.
A görögökkel jók a tapasztalataim, azok tudnak angolul.
De mindig csodálkozom az európai felméréseken, hogy a magyarok beszélnek a legkevésbé idegen nyelveket. Nem értem, az olaszok, franciák, spanyolok kimaradtak ebből a felmérésből?
Angliai ismerőseim szerint az eredeti angolok meg totál nem beszélnek az angolon kívül semmilyen nyelvet, ott a bevándorlók mentik meg a helyzetet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2009.08.07. 09:54:03

Megint csak az van, hogy MINIMUM - a németen kívül - egy szomszédállamunk nyelvét kötelező jelleggel oktatni kell(ene)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2009.08.07. 09:58:08

"Külön felhívnám a figyelmét mindenkinek, hogy váltsa ki az OEP-nél az Európai Egészségbiztosítási Kártyát ez minden EU-s országban és más országokban is teljes körű orvosi ellátásra jogosít. A horvátok is ezt kérték a biztosítást le sem sajnálták."

Ez érdekes. Tudtommal Horvátország nem uniós tag, minek kérte azt a kártyát???

Amúgy sajnálom a történteket, jó vacak lehetett.

gonosztojás (törölt) 2009.08.07. 10:00:05

@Deak Tamas:
És nem kell az autóra árpádsávos nagymagyarország matrica mondjuk a horvátokhoz sem...
még zokon veszik.. főleg hogy soha nem volt M.o., csak társult monarchia-állam magyar közigazgatással egy részén.
MOndjuk láttam az itt fentebb sztárolt Ausztriában, Burgenlandban is leköpni osztráktól.Mert ugye Burgenland is ott van rajta...

Franky4fingers 2009.08.07. 10:00:14

@Gazz:

A katalánokat kihagytad. Barcelona az maga a csoda.Senki, de senki angolul.

A Gironai pályaudvar nemzetközi információjánál egyenesen megsértődtek, hogy angolul érdeklődtünk. (pedig nagyon kedvesen tettük)

Az autókölcsönzőnél egy pali volt aki nyögött valamit angolul, kb kezdő nyelvtankönyv 3. lecke.

Kemény.

Franky4fingers 2009.08.07. 10:02:47

@geusz:

Vótak, de csak a szállodát és környékét látták, ellenben órákat tudnak mesélni arról, hogy milyen volt a svédasztalos reggeli.

Há' mer' az ám a nemsemmi Bélám. Ki van rakva oszt annyit esze' amennyit akarsz. Csak nem tudnak ezek főzni, még egy rendes pörkűtt se vót.

Mennyire tipikus

gonosztojás (törölt) 2009.08.07. 10:02:54

@klarky:
mert van egy valag egyezményük az EU-val. Ők már azelőtt komformok egy sor dologban, ami csak lesz majd tagság esetén.
Amúgy ez már már korábban is volt. Nem tünt fel hogy a kártya személyivel mehetsz hozzájuk régóta útlevél nélkül is?

narigón 2009.08.07. 10:03:06

Én a munkám miatt évente 15-20 alakalommal járok Horvátországba és még horvátul is elég tűrhetően beszélek. Tapasztalataim szerint a horvátok többsége jóravaló ember, ugyanakkor rendszeresen találkozom én is magyarellenes megnyilvánulásokkal, elsősorban Zágrábban illetve egyéb, a tengerparttól és a magyar határtól távolabbi országrészben. Ami pedig a korrupciót illeti, az még a hazainál is sokkal szélesebb körben elterjedt és sokkal szemérmetlenebb.

puffancs 2009.08.07. 10:09:35

@gonosztojás: perszonal unio volt konyves kalman (?) ota az OMM szethullasaig ha jol tudom.

geusz 2009.08.07. 10:15:00

@Franky4fingers:

Jaj, ettől én is sikítófrászt kapok. kimegy külföldre fikázni az ottani konyhát. Törökországban magyarok ki voltak akadva, hogy (isteni finom, friss) sörtésztába megforgatott, forró olajban kisütött, fokhagymás joghurttal tálalt kagylót ettem a kikötőben. Meg rákot.

"Hát, én semmi pénzér meg nem enném aztat..."

Persze, de egy másik állat gyomrát, tüdejét, egyéb belső szerveit, vérét, zsírját, belét, fülét, farkát, heréjét, stb. nem sorolom, azt szívesen. Ne értsd félre szeretem én a pörköltet is, sőt gyakran főzök is otthon, de próbálok nyitott lenni az újdonságokra, főleg külföldön.

A svédasztal pedig no comment. Azt látni kell. Életre szóló élmény.

5perc 2009.08.07. 10:22:28

Én csak a görökről tudok nyilatkozni. Egyáltalán nem takarítanak, mindenhol elhagyott, üres Sopiánés dobozok...

Ulbert István [Biyadhoo] (törölt) · http://v-one.hu 2009.08.07. 10:29:12

Remélem Zsófi meggyógyul. Nektek meg tanulság, hogy a Magyar Posta nem csak a kézbesítésben szar, hanem ebben is. És legközelebb nem egy ilyen putri országot választotok a nyaraláshoz.

psmith 2009.08.07. 10:30:44

@hagyma: "amugy nekem is ct-m volt
30 ezer dollar az ara, nem igen hasznaljak ha nem kell"

Üzleti alapon (nem a tb fizeti) végzett CT, nálunk kb. 1000-1500 USD. (attól függően, a test mekkora részét vizsgálják)
Szóval a 30 ezer dollárral nagyon átbasztak ott az óceán másik oldalán.

rkb9y5 2009.08.07. 10:35:34

Vegre egy post, ahol a kommentek nem feltetlenul "abszurdisztan"oznak esz nelkul. Barki porul jarhat a horvatoknal, osztrakoknal, briteknel ugyanugy, ahogy nalunk is. De ugyanigy erhet pozitiv elmeny is barkit a horvatoknal, osztrakoknal, sot, NALUNK IS! Csak azt sosem irjak meg az ujsagok, ha egy turista ugy megy el tolunk, hogy jaj ezek a magyarok milyen kedves emberek es milyen szep orszag! :)

Tőzeg 2009.08.07. 10:38:10

Tudtommal EU tagok szeretnének lenni.
Ha eljönn az ideje tegyünk érte, hogy ne legyenek addig, amíg ilyen bunkók!

geusz 2009.08.07. 10:40:18

@rkb9y5: Teljesen igazad van. Az lenne a jó, ha mindenki feladatának érezné, hogy így menjenek haza tőlünk a turisták. És mindenkinek a maga területén kellene ezért mindent megtenni, legyen szó rendőrről, orvosról, büfésről, taxisról, buszsofőrről, ellenőrről, szállodásról, vendéglősről...

facsipesz 2009.08.07. 10:42:17

@geusz: Hoppá, tavaly pont itt voltunk (Kaarintia) két hetet, a Kaernten-carddal bejártuk az egész kócerájt, igaz, hogy esett az eső, de le se szartuk, olyan vízesések, életemben nem láttam, hegyi patakok, amikből inni lehetett, stb.

Ja, de csak igényeseknek....

Rebca 2009.08.07. 10:49:52

@hagyma: épp ezt akartam mondani. Felelőtlen szülők. Meg nyomi horvátok.

geusz 2009.08.07. 10:51:55

@facsipesz: Ugye mekkora találmány az a kártya? Adnak hozzá egy füzetet rengeteg infóval, hol mire tudod használni, éttermekben mindenhol kint van a tábla, hány százalék az engedmény, tömegközlekedés (még a kishajó is a wörthi tónál) ingyen, múzeumok bemutatása, és még sorolhatnám. Mondjuk abban igazad van, hogy ez egy bizonyos réteget érdekel, akinek igénye van ilyen jellegű nyaralásra.

Gaijin70 2009.08.07. 10:55:13

Sajnálom a történteket. Nekem Horvátországról szinte csak jó tapasztalataim vannak. Minden nyáron megyek, néha többször is.
Mivel szeretek ott lenni, és némi tiszteletet is érzek irántuk, elnézve, hogy mit műveltek a háború után, így belevágtam a horvát nyelvbe.
Azt hiszem mindenki tudja mit jelent a helyi nyelven kezdeni egy beszélgetést.
Szláv tengerben élünk, kell valami alap szláv ismeret.
Hát igen, az angol nem hivatalos nyelv Horvátországban, pedig de könnyű is lenne úgy az élet. :)

2009.08.07. 10:55:55

Na ezért tart itt horvátország... ez volt már ?

Amennyiben a környezetünk csak horvátul beszél ideírok néhány példamondat a méltatlanságunk kifejezésére:
"Idi u pičku materi !",
"Jebem ti majku na odar !"

Kellemes tanulást és alkalmazást

indapasssucks 2009.08.07. 10:59:48

"Magyarszki, magyarszki… A legyintés és a magyarozás teljesen egyértelművé tette, hogy le vagy te sz..va, te csak egy magyar vagy."

Ez azt jelenti, hogy az ottani sérült magyar turisták azt hiszik, hoy a helyi korházban van CT, és nem fogják fel, hogy a legközelebbi CT Zágrábban van...

Pedró_27 2009.08.07. 11:00:28

@klarky: Van egy megállapodásuk au EU-val, hogy elfogadják az EU-tajkártyát. Akárcsak Svájc.
Ezzel fiszont hatályát vesztette a magyar-horvát kölcsönösségi egyezmény. Ez van helyette.

southwest 2009.08.07. 11:00:30

Zsofit sajnalom, es jobbulast neki.
A szulei egyedul ne engedjek at egy forgalmas uton, ahol tudjak jol, hogy senki nem tartja be a sebkorlatozast. (nyilvan persze a postolo betartja)
Ha jol veszem ki, a postolo csaladjabol ketten beszeltek valamennyire angolul, ezert is kellett angol-magyar tolmacs. Majd ha az egesz csalad popec modon beszel ket harom nyelvet, akkor panaszkodjon. Egy magyar korhazban is nehez angolul vagy barmilyen mas nyelven beszelo orvost - novert talalni (mar mind kinnt dolgozik angliaban)
Nincs annal jobb, mikor egy korhazba bejon egy, a nyelvet termeszetesen nem beszelo serult es agodo csaladja, aki boduletes baromsagokat beszel: CT, MRI ????? Mire??? A valficamot helyretettek. A kezet meg kell rontgenezni, nem CT meg MR. Az agyrazkodasra sem kell CT (bar bizonyos tuntetek eseten csinanak). Ha az apuka elkezd az orvossal vitatkozni, hogy CT meg MR, akkor nemcsoda, hogy ezen kiakadnak. Ez elsosorban az apuka hozzaalasat mutatja, nem a korhazet. Nincs ebben semmi rasszizmus.
Az meg aztan abszolut hulyeseg, hogy a biztosito kuldjon orvost - mentot, meg azert mert biztositast kotsz, majd te megmondhatod, hogy ki mikor hogy kezeljen.
Osszessegeben: ez egy bekepzelt es arrogans, persze az egeszsegugyhoz-betegellatashoz semmit nem erto de nagypofaju ember balhezasa. Nem csodalom, hogy ki akarta mar hamarabb tenni (bar nem is biztos, hogy igaz, hiszem egy szot nem ertett abbol ami korulotte folyik). Nos, erre mondta a doktos, hogy "magyarszki"...
igaza is volt.
Az egeszrol egyedul Zsofi nem tehet.

Pecséttörő 2009.08.07. 11:02:05

A történet borzasztó, sajnálom a kislányt. Van ilyen is, sajnos. Sokszor azonban az elégedetlenkedő magyarok nem veszik tudomásul, hogy Horvátországban szigorúbbak a közlekedési szabályok és be is tartják őket (micsoda szemetek!) Kiakad az, akit sebességtúllépésért büntetnek 600 euróra. De miért is? Jártatok tavaly az alagútépítések idején arra? Szombaton 2-3 órás várakozás is lehet egy torlódásnál. Itt jön a leleményes magyar: százával csorognak a leállósávon, "várjon a sok birka", aztán csodálkoznak, ha az alagútnál ott áll a rendőr és büntet. Aztán szidják Horvátországot. Hát ez az érem másik oldala.

indapasssucks 2009.08.07. 11:02:22

"váltsa ki az OEP-nél az Európai Egészségbiztosítási Kártyát ez minden EU-s országban és más országokban is teljes körű orvosi ellátásra jogosít."

bizony. Amúgy egy horvát-magyar kéziszótár van vagy hatalmas 300-3000 huf, szerintem az alap cuccok benne vannak, és némi idelapoz-odalapoz sokat segít.

orv 2009.08.07. 11:04:29

Ezt szülőként rettenetes lehetett átélni ,de azt gondolom,hogy az ilyen átalakulóban lévő államokban ez bárhol megtörténhet.Talán 10-20 év múlva más lesz...
Tavaly 40 fokos lázzal vittem a mentőkhöz a lányom a nyaralás kellős közepén,Bracon,Splittel szemben.Nos,mindent megtettek,ajándékba adtak gyógyszert,kinyittaták a patikát /vasárnap volt/ torokecsetelőért,és a jó kis hazai biztosítással ők se nagyon tudtak mit kezdeni,ezért a 3 kezelésből kettőért inkább nem kértek semmit,egyet ki kellett fizetni,aztán 3-4 hónap múlva kiköhögte itthon a biztosító,szóval EU-kártya nélkül sehova!A nyavalyák ellen meg marad a bizalom,az ima meg a talpraesettség,másképp nem megy.
Szóval ott is emberek laknak,tehát köztudott módon minimum a harmada szemét gazember,tolvaj és bunkó,de ha esetleg mégse ezt a részét fogod ki...

southwest 2009.08.07. 11:06:32

@indapasssucks: szerintem ez azt jelentette, hogy "na mar megint egy Magyar, aki azt hiszi o mindent jobban tud (esetleg hogy o szarta a napot az egre), CT-t meg MR-t akar egy vall es kezserulesre. Dilettans.". Ezt jelentette szerintem.
Megegyszer: ha romaban vagy elj ugy mint a romaiak. Ha a horat korhazba mesz, allj be a sorba ahogy ok. Fogadd el, hogy ok nem beszelnek mas nyelvet, ahogy te sem. Igyekezz kommunilani ugy, ahogy tudsz. Bizz meg a szaktudasukban, elvegre egy europai orszag legalab olyan fejlett egeszsegugyi rendszerrel (vagy fejletlen) mint a magyar. VISELKEDJ NORMALISAN es ne hozz szegyent a magyar nevre. No, erre utalt a "magyarszki" legyintes.

ribizliturmix 2009.08.07. 11:11:10

Az én kisfiamnak 1 hónapja kellett összevarrni a fejét Horvátországban, és bár hosszas keresgélés, küldözgetés után találtunk rá a megfelelő orvosra, viszont szuper kedvesek, gyorsak voltak. A doki remekül beszélt angolul (eleve olyat hívtak át az ügyeletre, lévén vasárnap volt persze). Ellátak krémmel, recepttel, jótanáccsal és nagyon megnyugtatóak, együttérzőek voltak. Az ellátás összegét helyben kellett kifizetni (nem volt horribilis, kb. 10.000 Ft-nak megfelelő kuna), ezt némi bürokratikus adminisztrációs levelezgetés után itthonról lehet majd visszaigényelni, de azt hiszem, helyben is intézhető lett volna. Szóval az én tapasztalatom hál'istennek pozitív volt.

Zsófinak jobbulást!

theodore 2009.08.07. 11:11:13

nagyon hiteles story. teljesen objektív.

"govori mađarski", felszólító módban azt jelenti, hogy beszélj magyarul.

mivel a drámaian-szeretek-túlozni posztíró eleve MAGYARUL (vagy természetesen tökéletesen elsajátított angol nyelven) beszélt, kétlem, hogy a primitívbalkánihorvátok arra szólították volna fel, hogy magyarul beszéljen.

ha azt akarták volna üzenni, hogy beszélj horvátul, akkor azt mondták volna: "(govori) hrvatski."

ha pedig "jaj, ezek a magyarok..." sóhajtozást mondták volna, akkor az így nézett volna ki: "eh, ti Mađari..." vagy csak mađari, mađari.

így a "magyarszki, magyarszki" c. mantrának semmi értelme. ezt biztos akkor találta ki, amikor 5-6 (ÖT-HAT!) percig nézegette szótlanul, hogy a rendőr a sapkáját buzerálja.

máskor figyelj oda, hogy MÉG okosabb legyél. tudod, európai.

jobbulást zsófinak, nevezzük zsófinak.

gonosztojás (törölt) 2009.08.07. 11:11:45

Höhö..
ez a geusz valamelyik utazási iroda ügyintézője..itt nyoja a reklámot. L.O.L
Dolgozz bazze, ne a tv-t bámuld meg zongorázz!

bekbórd! 2009.08.07. 11:11:53

Vállficam, sssssz, az rohadt szar! És utána mégkönnyebben kiugrik. De talán egy gyereknél hamarabb regenerálódnak a megnyúlt szalagok.

lilly67 2009.08.07. 11:12:29

Sziasztok!
Mi tavaly kísértetiesen hasonlóan jártunk, csak Franciaországban, egy Sarlat nevű városban. 11 éves kislányomnak tört el az orra a kempingben, megijedt az egyik tesójától, kifordult a másik elé, aki bele is száguldott oldalról. Rögtön látszott, hogy nagy gond van, nemcsak a vérfürdő miatt. A kemping vezetője nem sokat segített az eligazításban, azt hittem legalább ott is van egy eü. dolgozó legalább az alapesetekben való segítségnyújtáshoz. Egy ismeretlen házaspár vigasztalgatott meg segített míg párom a kocsiért ment. A kórházat sajnos kb. tudtuk merre keressük, mert odafelé eljöttünk mellette. A kórházban várakozók (sebészeti, sürgösségi ellátást kerestünk) rendesek voltak, látva a gyereket rögtön nyomták is a gombot, hogy soron kívül fogadhassák. Be is kerültünk soron kívül, de minek, az ápolónő leültette Lilit, kifújatta többször az orrát!!!!, ami utóbb kiderült orrtörésnél szigorúan tilos, mert ha fertőzés van, akár meg is vakulhatott volna, kaptunk jeget, aztán vártunk. Férjem jól bezsél angolul, németül, az ápolónő is tudott valamit. Valamilyen papírt kért, amit nem tudtunk prezentálni, közben a biztosítóval is sikerült beszélni, aki nagyon korrekt volt, rögtön át is utalták volna, ha kellett volna az ellátás díját. Az útelvél idegességünkben a kempingben maradt, kb. 15 perces út a várostól. Visszamentünk volna érte, de ekkor úgy tűnt lemondott rólunk az ápolónő. Kb. 3/4 órás várakozás után előkerült egy orvos, csak egyikünk mehetett be, se röntgen, se semmi. Férjem ment be, helyzet uaz., mint fentebb orvos semmit nem akart megérteni, azt sem mikor!!! történt a baleset, fürdőruhában, törülközőben, még mindig vérző orral azt kérdezgette hány napja!!! történt az eset. Kaptunk egy tampont avérző orrfélbe, a behorpadtba semmit, elhúzta a ragasztóval a töréssel ellentétes irányba. Aztán utunkra bocsátott, férjem sajnos nem az a kiverekszem az igazam típsú ember, gondolta akkor nincs baj. Én nyomtam vissza az ajtót az ápolónőre, hogy akkor most eltört vagy nem, annyit nyögött: not broken, és szó szerint kilökött az ajtón. Másnap szedjük ki mi a tampont, semmi más utasítás. Pénzt nem kértek! Másnapra iszonyúan feldagadt az orra, kihúztam belőle a kb. 2 méter hosszú tampont, s végigveszekedtük a maradék 1,5 hetet, hogy eltört-e az orra vagy nem, igazat mondott az orvos vagy nem. A nyaralás végén,mikor kezdett a duzzanat leapadni már látszott, hogy baj van, maradandó nyoma lesz. Itthon persze rohanás orvoshoz, de azt mondták késő, összecsontosodott, csak plasztikai műtéttel lehet majd helyrehozni 16 éves kora körül leghamarabb. Nos egy orrplasztika ma 400 000 Ft in. Rögtön orvoshoz mentünk, volt biztosítás, volt nyelvtudás és mit sem ért, mert megpróbált hinni az ember az orvosnak. Ha nem akart ellátni, vagy nem értett hozzá, miért nem mondott annyit, hogy keressünk egy fülorrgégészt, ilyen helyzetbe hozott egy 11 éves gyönyörű kislányt, aki semmiről sem tehetett. Ugyan nem életveszélyes állapotot hagyott kezeletlenül, de maradandó károkat okozott az arcán nemtörődömségével. 3 gyerekem van, így számtalanszor megfordultunk a Madarász gyerekkórházban, ennél sokkal kisebb történéseknél is helyből röntgen. Mikor a nagyobbat ledobta a hátáról a ló (gyereknapi 1 körön a szigeten!), akkor én csak az agyrázkódás miatt aggódtam, de ők hasi uh-t is csináltak a lép, vese stb. miatt, tényleg gondosan jártak el, és nem hülyéztek le egyszer sem, hogy milyen felelőtlen vagyok.
Szóval nem értem, ma is azt gondolom, ha legalább mindkét oldalt kitamponálja már nem akkora a gáz, itthon is megerősítették ezt, tampont sem vehette volna ki más csak orvos, tilos lett volna orrot fújni hetekig az említett fertőzések miatt, nem mondták el, hogy nem lehet napozni, fürödni stb. At állították nem tört el! Persze most jönnek a kommentek, hogy mi voltunk a felelőtlenek, de nem, mert sajnos bennem is él az orvosok iránt egyfajta bizalom, pedig sokszor megégettük magunkat,de mindig volt aki viszont 1000 %-os volt. Én éreztem, hogy gond lesz, de bíztam, hogy igazat mondtak, a férjem pedig nem is kételkedett. S azt, hogy eltört nem lehetett csak a baleset utáni percekben látni, de akkor sem volt biztos benne az ember, hogy felduzzadt vagy a csont mozdult el. Szóval utólag lehetünk okosak mi is , egyet viszont azóta se tudok megemészteni egy felkent orvos, hogy lehet ilyen lelketlen. Ha nem akarta megcsinálni legalább annyit mondott volna, ez eltört, de nem válllalom, keressenek mást!

gonosztojás (törölt) 2009.08.07. 11:18:01

@theodore:
Ezen a "magyarszkin" én is elgondolkoztam, lévén értek valamit horvátul is.
Nem lehet hogy Ukrajnába tévedtek a delikvensek, csak nem vették észre hogy rosszul van beállítva a dzsípiesz?:))))

zuzzer 2009.08.07. 11:18:31

Ez a történet ujra csak azt példàzza miért van nàlam minden balkàni népség és helyszin feketelistàn. Leszarom, hogy kozel van a tenger, akkor se megyek oda, ha fegyverrel kényszeritenek.

phoenix102 2009.08.07. 11:18:53

Kedves postoló,
hasonló helyzetben mindenképpen lényeges a külképviselet értesítése (konzul v. nagykövet), akiknek az a dolguk, hogy ilyen helyzetben segítsenek, ők épp ezért kapják a fizetésüket a te adódból, élni kell vele. Van tolmácsuk. Ráadásul általában elé segítőkészek, és tövény szerint napi 24h-ban rendelkezésre kell állniuk. Elérhetőségük a Külügyminisztérium honlapján található, de inteligens biztosítók a kötvényen is feltüntetik, ha megadod, hogy melyik országba készülsz.

Kedves Homár,

a fenti hasonlat, hogy nálunk is így ment volna, talán csak Pestre, és ott sem minden kórházra igaz. Vidéken kb 10x segítőkészebbek a kórházakban és ne felejtsd el, hogy Mo. 4/5-e nem Budapest. Nem haza beszélek, mivel Pesten dolgozom orvosként.

gonosztojás (törölt) 2009.08.07. 11:20:12

@zuzzer:
Aranyom..
a nyugat-európaiaknak te vagy a balkán.. mondjuk nem is csalódnak ha ide jönnek az bizti..

southwest 2009.08.07. 11:21:33

@lilly67: Kedves Lilly67, ez mar megint - elnezest a kifejezesert - de baromsag.
Az elmondottak alapjan, lehet, hogy eltort az orra. Ilyenkor NEM indolokt RTG csinalni, minthogy az orrcsonttores a RtG-ek csak mintegy feleben latszik (leven annak egy resze meg porc), tehat a negativ rtg sem zarja ki a torest. Ha nincs kulso serules (nyilt tores) akkor azt kell csak megnezni, atjarhato-e az orrjarat. (A nover tokeletesen jart el). Ha igen, akkor nem kell mast tenni - borogatas, fajdcsillapoto. A torest ugy sem lehet ott akutan helyretenni, mert amgy is be fog dagadni masnapra. Begipszelni meg ugyebar...
Ket hettel a tores UTAN egy ful-orr-gegesz megnezi, mert akkorra a duzzanat lemegy. Ekkor lathato, szukseg van-e beavatkozasra. Az esetek 80%-ban NEM. Ha megis, az egy 5 perces "mutet" enyhe boditasban. (OEP). Semmi plasztika.
Szoval: mar megint jobban tudunk mindent.
Pedig csak annyi kellen ,hogy bizzunk meg abban az ellatoban, utana spuri haza, es egy masik orvossal beszelj, ha esetleg nem vagy nyugodt.
(UI: orvoskent ilyen eseteket latok naponta a surgossegi osztalyon. Nem csak a levegobe beszeltem)

Gaijin70 2009.08.07. 11:24:22

Kulics!
"Jebem ti majku na odar"
Kérlek segíts, hogy pontosan hogy is baszom meg? :)
THX!
Gaijin!
P.S.
Ja, erről beszélek. Oroszul ugye "jébaty" volt ugyanezen szó. :)

eszenagy 2009.08.07. 11:28:17

tokeletes sztori, ami megtortenhetett volna barhol a balkanon (kelet europara gondolok itt), ugyanis europa hatarorszagai keleten Olaszorszag, Austria, Nemetorszag es Finnorszag.
meg 30-40 ev es a hatarok majd kitolodnak talan. a horvatok egy normalis nep, a magyarnal legalabbis sokkal normalisabb, a magyarokat nem utaljak, de nem is szeretik, inkabb leszarjak.

zauberpferde (törölt) 2009.08.07. 11:30:45

@lilly67:
Sarlat lakói a sarlatánok, ezért ne lepődj meg azon, ami történt.
Mellesleg, lehetett az orvos, és az ápolónő is horvát származású. (Tudomásom szerint, nagy számban élnek Franciaországban horvátok.) :))

Bocs...

2009.08.07. 11:31:43

@Gaijin70: nem hogyan hanem hol, természetesen a RAVATALON ! Ez fontos !!!!

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2009.08.07. 11:33:57

Magyar Posta Biztosító ősi román társaság.

۝merta-X 2009.08.07. 11:35:11

Részemről két éve leállítottam a családadl ezt a horvátországozást, miután béketűrő ember létemre félórás üvöltözésre kényszerített egy elmebeteg pincér, utána hazafelé a lesifotós zsaruk elvették az összes készpénzünk, mindezt falutábla után 1 méterre kirakott trafipaxxal, 70 km/h óra sebességnél, fékezés közben.

Semmi, semmi Horvátország, nyasgem, van máshová hordani a lóvét.

ed_atya 2009.08.07. 11:36:58

Eleg sok magyarországon élő külföldit ismerek, akiktől nap mint nap hallok hasonlo sztorikat csak éppen Magyarországról. Tényleg felháborító a történet, de az hiszem nálunk is ugyanígy járna egy horvát turista...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.08.07. 11:38:27

Jobbulást kívánok Zsófinak!

Volt szerencsém (?) arra nyaralni, tényleg egy horror az út, járda nincs. Görögországban sem, mégis ott egy picit nagyobb biztonságban éreztük magunkat. Talán azért, mert Trogírban a szállásadónk mondta, hogy 5 nyelven beszél (horvát, orosz, angol, német, olasz) igen ám, de egyetlen mondatban! Amúgy kedves volt,de inkább lerajzoltuk ami kellett :)

Az EU tajkártyát hogyan lehet szerezni, dobjatok már meg egy linkkel.

A biztosításról meg annyit, hogy a legtöbb élet-baleset biztosítás már Európára érvényes, de emellett a poggyászra, vagy kiegészítő biztiként továbbra is érdemes kötni. Párszáz Ft/nap és azért jobb a biztonság

zuzzer 2009.08.07. 11:39:02

@gonosztojás:
Okostojàs, Neked én vagyok a nyugat, mert speciel siccerlandban lakom.

Gaijin70 2009.08.07. 11:39:09

@Kulics:
Hvala vam!
Hol tanultál horvátul?
G

eszembejutottvalami 2009.08.07. 11:39:56

Mivel családunk horvát tengerpart függő. (Rengeteg tengerpartot láttam (hajón dolgoztam) állítom, hogy a horvát tengerpart a világon bent van az első öt legszebben).Sokat járunk oda. Nekem van jó és rossz tapasztalatom a Horvát rendőrökkel.Egyszer lenyúltak 300 kunával(500-ról indult). Egy olyan völgyben mértek ahol ha az összes féket nyomod akkor is legurulsz 100-al. 50-es táblánál 58-al mentünk.A helyiek húztak el mellettünk ezerrel de a magyar és német rendszámúakat kiintették.Bár a gyorshajtás jogos volt látszott hogy pénzszerzés volt a büntetés célja nem a közlekedés biztonságának megőrzése.
A másik esetben épp megérkeztünk volna 8 óra utazás után a szállásunkra mikor az egyik bokor mögül kiugrott egy trafipaxos rendőr és 500 kunát követelve hadonászott a kézi mérőt mutatva (50-es táblánál 64) feleségem a fáradság és az összeg miatt elsírta magát, a rendőr ekkor intett és tökéletes angollal azt mondta igyunk meg egy sört az egészségére és jó utat kívánt azóta is hálás vagyok jóindulatáért.
Másik eset: Fiammal elaludtunk a lakókocsiban és (én hibám) nem húztuk be a függönyöket és a nap úgy fordult hogy a fiam fejére sütött (akkor 6 éves volt). Úgy ébredt hogy rángatózott és hányt (hőgutát kapott). Azonnal mentünk orvoshoz aki megvizsgálta (tudtunk beszélni angolul) és azt mondta nincs semmi baj és nem kaptunk gyógyszert. A fiam még kétszer ébredt utána rángatózva és lázasan. Amikor újra visszamentünk az orvos arrogánsabb volt és szinte szóba sem állt velünk.
Szerencsére harmadnapra Gergő újra a régi lett és így aránylag szerencsésen végződött a nyaralás.
Szeretem Horvátországot de a horvát embereket kerülöm.

Ibn Battuta 2009.08.07. 11:40:48

98-tól 2007-ig évi átlag 20x-25x voltam H.O.-ban, ebből 70-80%-ban a tengernél, Split környékén vállalkozás, munka, nagy ritkán nyaralás miatt. Rendszerint gyorsan hajtok - próbálj meg lassan vezetni, mikor hetente mész ugyanazon az útvonalon oda- vissza és szétunod magad... - (van olyan rendőr, akivel már többször találkoztam, korrekt a kapcsolatunk.. :) ), de nem akarom a történeteimet holnap reggelig mesélni, csak a véleményemet leírni.

TELJESEN MINDEGY, hogy rendőrről, kórházi ellátásról, stb... beszélünk, az a különbség NY-Európa és K-Európa között (nevezzük akár Balkánnak ezt a részt, de igaz ez Ukrajnára is pl.), hogy brutálisak a szélsőségek. Itt megengedheti magának egy orvos (AKÁR 1 IS!!!), hogy nem beszél nyelvet, hogy bratyizik a haver gyerekével akit előre vesz, stb... Egyszóval nem kiegyensúlyozott színvonalú pl. az orvosi ellátás. Ezért vannak elégedett kommentek, meg anyázósak is.

Utálom Amerikát, de próbálj megvesztegetni egy ottani rendőrt amikor megfog gyorshajtásért.... Vannak országok ahol rend van, és vannak ahol soha nem lesz. Na jó optimista vagyok, de úgy 6-7 generáció itthon minimum kell.

rózsarózsa (törölt) 2009.08.07. 11:42:12

@Dr.Traktor:

"Mindenhol vannak bunkó rendőrök, nagyon sok országban nem beszél mki idegen nyelveket, nagyon sok helyen nem szívlelik az idegeneket, mindenhol van konfliktus a szomszédok között, mindenhol korruptak a politikusok, mindenhol kibasznak a szegényekkel és így tovább.
Nem, még ebben a tekintetben sem vagyunk kiválasztott nép!"


Minden szavad igaz.

Sajnos.

Érdemes latin-amerikai írókat olvasni.

Ugyanezek a témák.

cicavirag 2009.08.07. 11:58:19

Én Horvátországban 2003-ban betörtem a fejem, nem volt súlyos, csak látványos, 15 cm seb és 9 öltéssel varrták össze a zadari kórházban. Mi egy kis szigeten voltunk (Iz) ahol nem volt rendes orvos meg hajójárat se, végül rendőrhajóval vittek a városba, miután a parton fellelhető épp ott nyaraló urológus illetve homeopata szálloda zen ápolói kicsit elláttak (urológus levágta a hajam, homeopata nénik adtak bogyókat a stressz ellen) Zadarban már a mentő várt, zadari kórház baleseti sebészete kb. mint a vészhelyzetben, full steril, normális orvosok. angolul valóban csak 1-2 beszélt, de nekem előjött a rejtett orosz tudásom miközben a fejemet nézték és egymás közt beszéltek.
összevarrták, kaptam antibio-t, fájdalomcsillapítót, 2 naponta vissza kellett mennem tisztítás+átkötözés. itthon a péterffyben szedettem ki a varratokat, ahol a dokin nem volt se köpeny, se kesztyű, a varratszedőt meg nem steril fémtartályból szedte ki, mint Zadarban.

Nem vitatom a posztoló rossz tapasztalatát, az enyém viszony az volt, hogy a zadari kórház baleseti sebészete kenterbe veri a sztenderd magyarokat.

ami a biztosítást illeti, én a posztoló által említettet nem ismerem, nekem valami közismertebb volt, de nem is kellett: a kórházban mpndták, hogy van a "Konvencija" (ekkor még nem voltunk EU tagok) és ez alapján a 2 ország (magyar-horvát) TB alapon ellátja a baleseteseket. valami minimál vizitdíjat kellett fizetnem (30 kuna talán) amit meg visszatérített a biztosító.

a kislánynak persze jobbulást.

claudette 2009.08.07. 12:00:44

10 és 16 éves korom között szinte minden évben Horvátországban nyaraltunk. Az első évben annyi volt a család nyelvtudása, hogy anyu alapfokon beszélt angolul. Mindenki segítőkész és kedves volt, az is, aki még alapfokon sem tudott angolul. Nagyon akarta mindenki (a kempingben bejelentkezéstől a boltban vásárláson át a pulai amfiteátrumig), hogy megértsük egymást, és ez sikerült is. Még olyan tapasztalatunk is volt, hogy a fish picnicet reklámozó idős (horvát) bácsi beszélt magyarul, ami különösen jó érzés volt. Később, amikor én évről évre egyre jobban tudtam angolul, a kommunikáció egyre könnyebb lett, gondunk soha senkivel nem volt (csak egy pincérrel, mindjárt elmesélem).

A család minden tagja megtanult annyit horvátul, hogy kérem-köszönm-jó reggelt-jó napot-jó estét-viszontlátásra, és ennek minden horvát, akivel csak találkoztunk, nagyon örült. Ezt mindig így csináljuk, ha külföldre megyünk, mert ennek a helyiek bizony mindenhol örülnek. (Egyébként én is szoktam örülni, ha egy külföldi turista itt Pesten jó napottal indít, és utána kezd angolul/németül beszélni - bár attól sincs semmi bajom, ha nem tanul meg két szót magyarul.)

Egyetlen negatív élményünket mindjárt első évben megszereztük egy étteremben, amikor kb. 2 órát vártunk egy pizzára többszöri reklamálás ellenére. De ebből nem az volt a tanulság, hogy Horvátország soha többet, hanem az, hogy szétszórt pincér náluk is van.

Ja, egyébként amit itt mondott valaki, hogy dugóban sort előzgető magyart látott, na olyat láttunk mi is. Aztán egy negyed óra múlva elhaladtunk mellette, és éppen a rendőrökkel diskurál. Hát igen, bunkó magyar is van mindenütt.

Szóval a lényeg annyi, hogy nem kell mindjárt putrizni meg szarhorvátozni, csak mert valaki pont belefutott egy elég rossz tapasztalatba.

2009.08.07. 12:01:02

@Gaijin70:
Liljanától, imádott szőke tündéremtől.

Pecséttörő 2009.08.07. 12:05:50

Sokan azt sem tudják, mit akarnak. Persze mindent akarnak. Szeretjük a déli népeket, persze, mert olyan lazák, könnyedek, de azért, ha úgy alakul legyenek precízek, alaposak, mint egy norvég diszpécser, nem? Végül is lehet nyaralni Stavangerben és Halléban is...

kuciber 2009.08.07. 12:06:13

Ajánlom, hogyha balesetetek van, elő a fényképező géppel és mindent lefényképezni!
Ha a rendőr megállít gyorshajtás miatt és mutatja a radarpisztoly kijelzőjét, hogy mennyivel mentél, mond neki, hogy le akarod azt fényképezni. Ha jogos a büntetés nem úszod meg, de ha csak le akar venni és az előre beállított számot mutatja, el fog engedni.

Ha meg megtanulsz egy pár szót illetve mondatot horvátul. Köszönni, kérni stb., biztos, hogy sokkal másabb lesz a hozzáállásuk.

2009.08.07. 12:12:35

@kuciber:
Lefényképezni a rendőr műszerét...de vicces sztrovacsek vagy te, kedves kolléga :)
Miből látod hogy valóban téged mért avagy "beállította" a számot ? halványabban világít ? vagy kis sárga karika van a képernyő jobb sarkában ? :)

Karnamantra 2009.08.07. 12:15:16

Engem rendesen elláttak Horvátországban. Még drága sem volt. Sőt, angolul beszélt velemt a doki.

moncayo 2009.08.07. 12:17:21

Miért szidjátok a magyar egészségügyet? Nézd meg azzal a szegény, külföldi Massa nevű fószerrel is milyen szépen jártak el.
Biztos, ha te is kapnál egy rúgót a fejedbe a 4-esen, te is ilyen ellátást kapnál...

2009.08.07. 12:19:12

Sablon történet ami magyarként magyar kórházban is mindennapos. Húgom pár éve félórát feküdt vesegörccsel a folyosón, mire az exe (jó felépítésű kiképző őrm.) kirángatta az orvost és közölte vele, kibelezi ha nem vizsgálja meg azonnal a húgomat. Nem európai megoldás az világos, de ide ez való, vagy a vastag pénztárca vagy egy dr. a neved elé mert ezen esetekben hasraesnek és tövig benyalnak. Szóval amíg nálunk nincs rend tán nem kéne más országokat fikázni...32 vagyok, kb 6 éves korom óta járunk jugóba/horvátba/boszniába, és soha nem volt extrém rossz tapasztalatunk. Csak amilyenek itthon is vannak...de emiatt leírni egy országot meglehetőst butaság.

FlybyWire 2009.08.07. 12:21:43

Dél-Dalmáciában eddig kétszer voltam, mindannyiszor hihetetlen kedves, rendes volt minden helyi. Mindenki beszél angolul (Dubrovnikban hetente megáll 2-3 világkörüli túrás luxus-óceánjáró, sok az amcsi, japán, mindenféle turista.)
Soha többet nem is akarok máshová menni nyaralni.

Lehet, hogy azért (is) ilyen jófejek ott, mert magyarral szinte nem is találkozni ott? :D

lilly67 2009.08.07. 12:22:34

Kedves Southwest!
7 orvosnál voltam Magyarországon az eset után, a Heim Pálban is csak a fejüket csóválták, azt mondták 2 órás műtét, újra el kell törni az orrát, voltam fülorrosnál, plasztikai sebésznél, 7-ből ketten mondták, hogy megcsinálják. A többi elutasító volt. Mivel ilyen sokan ellenkeztek nem mertük bevállani, de azóta is nagyon bánt a dolog! Ha tudsz számunkra ilyen egyszerű megoldást állok elébe! Nagyon várom a válaszodat! Egy amerikai blogban tényleg találtam egy kislányt akinek nagyon hasonlóan tört el az orra, az általad leírtak szerint jártak el, semmi nem látszik, de hangsúlyozom itthon teljes ellenállást tapasztaltunk. Minden megoldás érdekel!

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.08.07. 12:23:08

Azt hogy sok környező országban utálnak bennünket, nem szeretnek, Orbán szarkeverő Viktornak köszönhetjük.

Orbán takarodj már!

FlybyWire 2009.08.07. 12:33:12

Mellesleg, remélem mindenki tisztában van vele, hogy itthon, a horvátoknál, a franciáknál, és úgy alapból a világ összes országában is van nagyon rendes és van faszkalap orvos, rendőr, stb.
Ahogy turista is :)

Annak meg, aki kifogásolta, hogy a rendőrök csak magyar, osztrák, német stb. autókát állítottak le, üzenem, hogy picit gondolkoznia is kéne.
A horvátok gyorshajtókat nyilván lefényképezték (JÉÉÉ), mivel őket rendszám alapján később akármikor fel lehet majd hajtani.
A külföldi, az viszont lelép, és sosem fogja érdekelni, milyen papírt kaphat esetleg külföldről később, ha egyáltalán. Az egyetlen lehetőség helyileg bírságolni.

A legnagyobb eredmény az lenne, ha a magyar rendőrök ugyanezt megtennék az itteni német, szlovák, cook-szigeteki és egyéb rendszámos kocsikkal. 600 vagy 1000 eurókra. Na persze, kérdés (?) hogy ezekben kik ülnek, ugye....

joco777 2009.08.07. 12:39:11

Van egy brazil ismerősöm, akinek Mo-n volt balesete valami pályán, talán fejsérülése lett.
Azonnalos műtétre szorult és utána sem bántak vele mint egy kutyával.
Talán külön szobát kapott, külön két nővérrel akik minden kívánságát lesték.
Kb. 10 nap után is csak saját felelősségére engedték egy másik kórházba.
A családja is azt mondta, hogy nagyon elégedettek a magyarokkal.
Talán még visszatér hozzánk.

massziv 2009.08.07. 12:44:23

Na nézzük csak szép sorjában.
Aki úgy megy egy külföldi országban,hogy nem tudja az ottani magyar nagykövetség elérhetőségét az egy barom.
Ugyanez vonatkozik arra aki EU egészségbiztositási kártya nélkül megy külföldre.
Amikor biztositást köt az ember nem csak azt kell megnézni,hogy jó olcsó legyen, hanem azt is hogy baj esetén milyen szolgáltatást ad.

Két saját élmény Horvátországból.
Amikor elvágtam a lábam és a biogradi kórházban összevarták a idős doktor úr 3 idegennyelvet tudott(francia,német,orosz).

Másik évben a rendőrségre mentünk feljelentést tenni lopás miatt és a nyomozó úr angolul vette fel a feljelentést.

Nekem egyik esetben sem volt olyan érzésem,hogy diszkrimináció ért volna mert magyar vagyok.

Itthon volt hogy szemtanúként egy közlekedési balesetben én tolmácsoltam a rendőrök és a vétlen lengyel fél között angolul.Úgyhogy szerintem nálunk sem rózsásabb a helyzet.

glubba 2009.08.07. 12:47:33

3 évvel ezelőtt nyaralni mentünk a Kvarner öbölbe egy hétre, és nagyon jól éreztük magunkat.
Mivel esett az eső, beiktattunk pár kirándulást is, fürdés helyett. Elmentünk a Plitvicei tavakhoz túrázni, és az egyik leghosszabb vonalat választottuk ki. Ebből kifolyólag elég későn, és holtfáradtan indultunk este vissza a szállodába. GPS-el tájékozódtunk, amikor az egyik úton leintettek bennünket a rendőrök,és mutatták, hogy gyorsan, 72-vel mentünk be a faluba. Mivel nem beszéltek angolul, a férjem próbálta kézzel lábbal elmutogatni, hogy semmi sem figyelmeztette, hogy beért egy faluba, se tábla, se házak, se a GPS nem figyelmeztette, hogy "túl gyorsan mész". Elkezdtem idegeskedni, mert olvastam különböző fórumokon, hogy horrorisztikus büntetéseket szabnak ki ilyen esetekben. Az egyik rendőr felfigyelt a mozgolódásomra, és benézett az ablakon. Észrevette, hogy a hátsó ülésen álmosan pislog egy kisgyerek, és intett nekünk, hogy menjünk. Nem büntettek meg minket.
A mai napig is mesélem a lányomnak, hogy minimum 600 eurót ér a szép szőke haja, és a nagy kék szeme:)

lilly67 2009.08.07. 12:54:40

@Wendriner Piroska, sakál és balerina: Ebben teljesen igazad van! Remélem amit írtam abból ez azért kiderül. Mi egy nem túl lelkiismeretest fogtunk ki! Sajnos! Azt nem szeretem viszont, hogy rögtön jönnek az elítélő kommentek, miért küldte át az út túlodalára, miért nem ő ment. Nem tudjuk miért nem ő ment. De megtörtént, a mi balesetünknél csak a mi 3 gyerekünk volt a medencében, előtte 2 perccel szóltunk rájuk, hogy ez így veszélyes, eljött, majd mégis visszament a csúszda aljához, és megtörtént. No most lehet okoskodni, hogy ki kellett volna szedni őket, de akkor látszólag rendben volt, megértették, 2 perc múlva mégis visszaténfergett, a másik 2-tő meg elindult a csúszdán, mi meg pont akkor nem néztünk oda. Lelkiismeretfurdalásunk van azóta is, pedig nem felelőtlenkedtünk, figyeltünk, csak 2 perccel később nem. És tényleg a véletlenek, mert ha nem egyszerre indulnak el, elfordul és semmi nem történik.

glubba 2009.08.07. 12:58:26

Az előző sztorihoz hozzátartozik az is, hogy a férjem végig maxmimális udvarisassággal beszélt a rendőrökkel. Segítőkész volt, és nem vitatta a büntetést, csak teljesen nyugalommal előadta az érveit. Pedig a büntetés kifizetése valószínűleg ott helyben véget vetett volna a további nyaralásunknak..

kz1971 2009.08.07. 13:01:20

Zágrábban kezelték a fogamat, minden gond és porbléma nélkül.

Lopud szigetén fagyizva, magam mellett felejtettem a brifkót, a földön...elsétáltunk, valaki rohant utánam, hogy ott a brifkó (ménem hoztad utánam?), visszarohantam, és még mindig ott volt...

és igen, az utóbbi időben megváltoztak, rájuk is rátört a rendsz@rváltás, balhéznak a szlovénekkel banki ügyekért, tengeri kijárat méretén stb. de nem egyértelmű, hogy jók vagy rosszak.

változók, mint az egész K-európai bagázs...így van ez, amikor nincs stratégia, Nemzet-stratégia.

kz

glubba 2009.08.07. 13:03:26

@lilly67: aki szülő, az nem ítél el miatta. mert minden gyakorló anyuka és apuka tudja, hogy néha 2 mp, vagy 3 milliméter választ el attól, hogy elérd a gyereket és megmentsd a balesettől!
Akinek pedig nincs gyereke, annak a véleménye ebből a szempontból irreleváns.

SANYO1 2009.08.07. 13:18:37

Annyiaz okoskodó itt 1 a lényeg ilyen szemét rasszista országba nem utazok ugyanugy mint nem nézem meg Trianont.Majd akkor a mocskos balkán horvátok meggondolnák hogy viselkednek ha több 10 ezer magyar igy tenne.Nem a szülöket kell basztatnia felelöség terén.

belga6 2009.08.07. 13:29:32

Ez meg mi a tököm?
"Kikészültek a magyar turisták, pedig csak ugyanaz történt, mint Magyarországon egy külföldivel."
Akkor már nem is szabad kiakadni a horvát viszonyokon, mert a magyar egészségügy szar??? Elég rossz a megközelítés, kedves szily!!

lilly67 2009.08.07. 13:30:56

@SANYO1: Nem értelek, nem ez az elsődleges gond. Inkább az, hogy az ember bárhol kerülhet ilyen kiszolgáltatott helyzetbe, hiába a nyelvtudás stb., ha olyan illetők kezébe fut. Otthoni utolsó "édes" élményem: gyerekorvos közölte a 8 éves lányomról az arcán lévő kiütések alapján 2 perccel a belépésünk alapján, hogy lupuszos, és mindezt vigyorogva, miután nem tértem magamhoz, még azt is, hogy neki jók a megérzései!!!!! Sírva fordultunk ki a rendelőből, a kórházban az egyik orvos szerencsére már az első pillanatban megjegyezte, hogy mindezt egy tünet alapján? Pillangó formájú kiütés volt az arcán, a megérzéseiről annyit, hogy egy 5. betegség nevű szimpla vírusfertőzése volt, már láthatóak voltak akkor is az arcon kívüli kiütések. Igazolta a virológia, illetve hál istennek az immunológiai viszgálatok is rendben voltak. Meggondolatlan, felelőtlen, idióta ember! 6 hetet vett el az életünkből, csak egy kicsit alaposabbnak kellett volna lennie, + jobban ismernie a szakmáját. (nem saját orvosunk) Már aznap este megtaláltam ezt a vírusfertőzést a neten, aminek hasonló, de mégsem uolyan bőrtünetei is vannak, mint a lupusznak, ami ebben a korban sokszor halálos is. 1 tünetből egy ismeretlen gyerekre két perc után ilyen diagnózist felállítani, az azért elgondolkodtató. És még mesélhetnék, persze a jó oldalról is, mert olyan is van, mint az a dokinő, aki végül kivizsgált minket.

FAQlyás Menyét 2009.08.07. 13:38:53

Rasszista orvost írnak a felvezetőben. Miért? Néger volt és ezért utálta a fehéreket? Vagy a kislány volt kínai?

dr.pupak30 2009.08.07. 13:44:24

szar szlávok, ellenségünk mind.

dr.pupak30 2009.08.07. 13:46:37

nem jártam még sem szlovákiában, sem szerbiában, sem horvátországban, de törjön le a kezem, ha egyetlen fillért elköltök ezekben az országokban

ccorsa (törölt) 2009.08.07. 13:49:15

Az EU biztosítási kártya, meg csak állami kórházba jó. Ha magánba visznek, akkor csak a biztosításod marad.

ruszki 2009.08.07. 14:06:00

Két kis lányom van és egyáltalán semmi vicceset nem találtam ebben a posztban, pedig a beharangozót elovasva azért számítottam rá. Ha ilyet olvasok, mint fent nekem összeugrik a gyomrom és nagyon könnyen beleélem magam szerencsétlen családfő kiszolgáltatott helyzetébe.

Idén nyáron kocsival mentünk nyaralni nyugat felé. Horvátország felé lett volna rövidebb az út, de én direkt elkerültem Ausztria felé. De jól tettem!

Nacho 2009.08.07. 14:08:17

Csak pár gondolat kevés elfogultsággal:

1. Magyarországon is kevesen beszélnek angolul! pl. MÁV/BKV, stb. a rendőröket nem tudom, DE az orvosoknak kötelező, ugye...

2. Horvátországban is vegyes a nyelvtudás, bár nem is értem, hogy lehet ez, mikor ennyire a turizmusból élnek.

3. én is konkrétan tengermániás vagyok, nincs sok pénzünk, így ált. Olaszország szokott lenni, persze, ott is vegyes élményeket lehet begyűjteni (mint mindenhol)

4. Horvátországban őszintén szólva csak egyszer voltam, két éve, a mi kis ócsó hotelünkben tudtak angolul, kedvesek voltak, és lehet, hogy csak üldözési mánia, de azért mintha a hátunk mögött nem rajongtak volna annyira értünk (magyarokért) :/ De mindenhol más

5. mi is szívatnánk sztem a Horvátokat, ha országot cserélnénk.... sőt, még így is mindig csak lehúzzuk a turistákat (legalábbis sok a botrány)

6. Igen, mindenki maradjon Magyarországon, mert a minőség és a kedvesség itt sem mindig garantált, DE beszélnek magyarul, otthonosan főznek, szép a táj és olcsóbb, mint külföld :) Nekem a Balaton a riviéra :D [de várom már, h újra tenger mellett legyek! :)]

... szóval mindennek KÉT OLDALA VAN, kéretik figyelembe venni!!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.08.07. 14:09:33

Hülyék vagytok, hogy Horvátországba jártok nyaralni, ott költitek a pénzeteket, kb. ennyi a véleményem. Amikor először utaztam át Ho-on autóval és azt vettem észre, hogy az autópálya fizetőkapunál mindenhol úgy beszélnek velem, mintha a seggükből rántottak volna ki, gyűlölettel az arcukon, akkor sikerült eldöntenem, hogy nem költöm olyan országban a pénzemet, ahol piszkosul rühellnek.

Sajnos horvát barátainknak sem igen van fogalma a történelmi tényekről... no sebaj, nem kell odamenni és akkor esetleg nem hal bele abbe az ember, ha kórházba kerül.

dr.pupak30 2009.08.07. 14:14:43

@Nacho: minket mindig azért szivattak a múltban, mert mindig ilyen qrva megértők voltunk. ki lehet verni a botrányt ott is ha valami nem stimmel

egy hülyemagyar 2009.08.07. 14:17:39

Kicsit féltem H-ba menni de kellemesen csalódtam.Lehet hogy nem szeretnek minket tulságosan de a pénzünket igen.Sok tekintetben elöttünk járnak.Még Orbán meg se született és már utáltak minket a környező népek.A horvátokkal mindenképpen jó barátságra kell törekedni mert ők utálnak bennünket a legkevésbé,meg H-országra még a legvérmesebb reviziónista sem tarthatna igényt.
azt azért nem hiszem hogy nálunk csak azért mert valaki horvát diszkriminálnák,ennélmi sokkal nemzetközibbek vagyunk.
A kislánnyal történteket nem szabad általánositani.A hölgy is irhatta az esetet részrehajlóan.

moli 2009.08.07. 14:19:22

@Zolee: """kiderült később ő volt az osztály főorvosa, de hogy is kapott ez diplomát ha nyelvet sem beszél?"""

beszel, oroszt.

puffancs 2009.08.07. 14:24:39

azt latom itt mindenki tortenetebol, hogy minden magyar "tokeletes angolsaggal" kommunikal olyan helyiekkel kulfoldon, akik nem beszelnek angolul. micsoda szerencse eskuszom :)

mint customer services, hadd mondjam el, a munkam eleg uncsi, igazabol panaszokat veszek fel es azok kezeleset koordinalom. klienturank eleg nemzetkozi. magyarok is hivnak neha. nagyon magabiztosan beirjak iwiw-re hany nyelvet beszelnek, az angol mindig az elso helyen van, de nagyon ritka, hogy valaki valoban tudjon. en azt javasolnam azoknak, akik nagyon biztosak a nyelvvizsgajukban, hogy egy kicsit vegyenek vissza, mert rem murisak. ma egy origos ujsagiro (ja lecsekkoltam iwiw-en) telefonalt. allitolag beszel angolul. hat nem nagyon, es azt is csak tomondatokban minimalis szokeszlettel.

egy hülyemagyar 2009.08.07. 14:28:16

Talán még annyit hogy H-ország 800 évig a magyar királyság része volt ugy hogy önnálló nyelvi és kultúrális életet élhettek,fejleszthették azt,ami abban az időben nem volt jellemző a világon.

puffancs 2009.08.07. 14:31:01

@puffancs: tudom ciki csekkolni, de mint mondtam, uncsi a munkam :)

egy hülyemagyar 2009.08.07. 14:31:47

@puffancs: foditsd magyarra a kostumer servicest mert nem értem.

everyday_normalguy 2009.08.07. 14:33:25

Egy (elfelejtettem melyik) Debreceni kórház sürgősségi osztálya, tavaly nyár:

Egy idősebb amerikai hölgy vendégemnek kibicsaklott a bokája. Pihenés, stócolás, borogatás ellenére csúnyán be is dagadt. Hétvége lévén csak ennek a kórháznak ennek az osztályára tudtam vinni, hogy akkor nézzék meg, túléli-e. Az osztály munkája a következő képpen volt megszervezve:

A folyosón, ültek-álltak a betegek, nem mindenkinek jutott ülőhely. Két-három orvosi szobában folyt az ellátás, amelyekből az én megfigyelésem szerint véletlenszerűen jártak ki-be orvosok, nővérek.

A portán megkérdeztem, hol kell bejelentkezni, az volt a válasz, nem kell sehol, majd szólítanak.

Fél órás várakozás után (miközben betegek jöttek-mentek, fehérköpenyesek fel-alá járkáltak, véletlenszerűen lecsaptak betegekre, néha vérző betegek helyett nem vérzőket kiválasztva) megkérdeztem egy nővért, hogy akkor kinek szóljunk, hogy a vendégemnek ellátásra van szüksége. Válasz: nem kell szólni senkinek, majd ők szólítanak. Megkérdeztem, hogy mi alapján fognak szólítani, ha azt sem tudják, kik vagyunk, miért jöttünk. Válasz: ne akadékoskodjak. Kérdeztem, hogy akkor csak ücsörögjünk, és egyszer csak majd jön valaki? Válasz: igen.

Még két órát vártunk, közben egyszer-kétszer megkérdeztem, hogy a fehérköpenyesek szerint mégis mikorra fogunk sorra kerülni. Válasz: ne akadékoskodjak.

Végül a vendégem azt mondta, hogy jó, akkor ha hétfőre sem javul a bokája, akkor jöjjünk vissza, de neki ebből elege van. Nekem is elegem volt, úgyhogy kibicegtünk.

A vendégem bokája valóban helyrejött magától, azóta is nagyon hálás a szakszerű ellátásért és gondolom, odahaza lelkesen meséli, hogy Magyarországon olyan fejlett az egészségügy, hogy elég csak néhány órát üldögélni a kórházban, már attól is meggyógyul a beteg.

dr.pupak30 2009.08.07. 14:33:42

@puffancs: ha nagyon unatkozol felhívhatlak. :)

puffancs 2009.08.07. 14:50:38

@egy hülyemagyar: meglepodnel, de az emberek altalaban kedvesek egy egyuttmukodoek, es csak nehany bunko. a magyaroknak ez epp forditva van. ugy beszel veled, mintha a seggebol rantott volna ki, meg szep hogy nem fogok neki segiteni azzal, hogy valtok magyarra, sot! :) es csak nehany a kedves es egyuttmukodo.


@pupak30: kedves!

dr.pupak30 2009.08.07. 14:55:13

@puffancs: a franciáknál és néhány angolnál kívül nincs taplóbb vásárló

puffancs 2009.08.07. 15:01:17

@pupak30: angol pasikkal szeretek beszelni, jo fejek, franciak kapcsan egyetertek, keves kiveteltol eltekintve nagyon arrogansak es sosem mondjak, hogy please meg thank you, nok: angolok OK+, usa OK-, nemetek is azt kell mondjam, hogy OK+.
a magyarok meg mindenkit leneznek, kb mint a franciak. itt a blogon is latszik.
hiaba, ...nem lehet mindenki egyetemi professzor meg kutato biologus. :)

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.08.07. 15:02:32

Kedves Homár,

kissé általánosító lett a szöveg, amit a levél elé írtál. Szar a magyar egészségügy, de mi MINDIG nyalunk a külföldieknek.
Oszt nézd: azt a Massa-gyereket is milyen ügyesen meggyógyították! :D:D

puffancs 2009.08.07. 15:02:47

oroszok: a kedvenceim. ha lenne melo, es jol is fizetne, mennek moszkvaba szivesen

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.08.07. 15:10:17

Úgy értettem, hogy a tőkeerős külföldieknek.
Most nem akarok itt internacionalizmusra buzdítani senkit, de szerintem mindenhol van tahó meg nem tahó, persze a mentalitás országonként változó. Egy holland pl. nagyon szeret barátkozni, de olyan felületesen, hogy az - az én értékrendem szerint - közel sincs ahhoz, amit én barátságnak neveznék. Ők mégis komolyan veszik a felületes barátságaikat. És nem valami udvariasak. Ettől függetlenül van ott aranyos, hülye, gonosz, kedves, vicces, fatuskó, etc.

dr.pupak30 2009.08.07. 15:12:33

@puffancs: hát nekem az angolokkal sincs jó tapasztalatom. nagyon keveset konyítanak az adott témához és lusták elvárják, hogy mindent helyettük csinálj meg. én az amerikaiakat birom, a németek mindent megcsinálnak minimális útmutatással. a magyarok meg lehetnek nagyarcúak néha, mert jobb munkaerő mint a nyugatiak. magasabbak az elvárások otthon és ez látszik is a teljesítményen. persze nem mindenki

Pedró_27 2009.08.07. 15:16:36

@puffancs: >a magyarok meg mindenkit leneznek, kb mint a franciak. itt a blogon is latszik.

Miért írsz ilyet? Nagyon sokan elismerően írtak a Horvátországi tapasztalataikról. Nem számoltam utána, de szerintem ők voltak többen.

Lapidus Ted 2009.08.07. 15:19:40

Én 10 éve legalább egyszer minden évben járok ott, soha nem volt még semmi kellemetlenségem, de beteg még nem voltam, az is igaz. Szerintem alapból nincs több bunkó mint nálunk, se vendéglátós se rendőr.

Kohiruimaki 2009.08.07. 15:29:27

A horvát hatóságok és közalkalmazottak által tanusított magatartás egy dolog. Bennem azonnal a szülői felelősség, vagy éppen nagyfokú felelőtlenség kérdése merült fel.
A első bejegyzés szerzője utalt rá, hogy teljesen tisztában voltak az út nagy forgalmával, és persze azzal, hogy a helyiek a sebesség határok betartásában legalább annyira jeleskednek, mint mi magunk idedaza.
Tessék má' mondani, akkor miért küldték el egyedül a kislányt a boltba vásárolni ?
Én szülőként hasonló szituációban az út melletti járdára nem engedem a gyerekemet !

Lapidus Ted 2009.08.07. 15:31:15

elmesélem a legutóbbi sztrorit, amit láttam egy horvát fizetőkapunál.
Éppen bővítették a Lucko áteresztőkapacitását, ami ugye azzal jár, hogy átmenetileg még az eredeti kapacitás sincs meg, dugó, várakozás.
Egy magyar autós jó pesti szokás szerint váltogatja a sávokat, attól függetlenül, hogy éppen melyiket látja gyorsabban.
Egy másik - magyar - autós ezt nem veszi jó néven és nem akarja maga elé engedni, ezért kb egy centire haladnak egymás mellett, félig mindketten egy másik sávban, dudálva, ordibálva, csak akkor hagyták abba, amikor már komolyan veszélyeztették a többi autó testi épségét is, és sokan, már az autójukból kiszállva figyelték, hogy mi lesz a vége a bulinak.
Mindkettő magyar rendszámú autó volt.

puffancs 2009.08.07. 15:33:57

@pupak30: halisten nekem nincs magyar akcentusom, es no is vagyok, es allitolag nagyon charming a telefonhangom - ezzel is magamat szorakoztatom... :)
nekem az angolokkal es britekkel mindig jo tapasztalatom volt kezdetektol, es ez nem is valtozott.
az amerikaiakkal az a baj, hogy masik vilagban elnek, es elvarjak, hogy ugy gondolkodj, mint ok, mintha az elet egy verseny lenne. nem jo munkatarsak. kliensnek ok.

magyar mint munkaero: ha magambol indulok ki, megcsinalom amiert fizetnek (nem rosszul, bar tobbet is tudnek kolteni - ki nem??), jobban mint a tobbiek, de nem csinalok tulorat, megtartom a szuneteimet, nem akarok tulteljesiteni. ha munkaado lennek, nem lennek boldogtalan magammal, de kulonosebben boldog se.
magyar mint kliens: lasd feljebb.

puffancs 2009.08.07. 15:36:12

@Pedró_27: meg aki a pozitiv tapasztalatarol is beszelt, talalt alkalmat arra, hogy mas nemzetek "nyelvtudasat" minositse. nekem ettol nyilik ki a bicska a kezemben, mert mint mondtam, beszelek ilyen nagytudasuakkal eleg rendszeresen, es epp az ellenkezoje a tapasztalatom. nem kene masokat minositeni.
(eygaltalan a sajat orszagodban noverkent, orvoskent, rendorkent miert lenne elvarhato, hogy mas nyelveken is jol kommunikalj)

puffancs 2009.08.07. 15:38:18

@pupak30: te amugy hol elsz? melyik orszagban?

dr.pupak30 2009.08.07. 15:42:07

@puffancs: Te hogy szórakoztatod magad a hangoddal? Felhívod magad és német akcentussal leadsz magadnak egy problémát, aztán floridai akcentussal válaszolsz magadnak? :)

dr.pupak30 2009.08.07. 15:43:43

@puffancs: egy másikban. a szigeteken. :)

Pedró_27 2009.08.07. 15:47:22

@puffancs: >meg aki a pozitiv tapasztalatarol is beszelt, talalt alkalmat arra, hogy mas nemzetek "nyelvtudasat" minositse.

Nem. Mert például én sem minősítettem pl. a horvátok nyelvtudását a korábbi kommentemben. A mondat tehát nem igaz. Egyébként Te is minősítesz pl. ezzel a mondattal: "a magyarok meg mindenkit leneznek".

puffancs 2009.08.07. 15:47:49

@pupak30: nem, nem az akcentusrol beszeltem, hanem arrol, hogy extra kedves hangon beszelek, es ezt szeretik. mintha halas lennek, hogy hivnak. ettol nekem is jobb kedvem lesz es az ido is gyorsabban megy.

nemet akcentus: keptelenseg azt leutanozni :D

dr.pupak30 2009.08.07. 15:49:41

@puffancs: mit lehet nálad vásárolni?
veszek nálatok valamit, hogy halljam a hangod.

puffancs 2009.08.07. 15:49:44

@pupak30: melyik szigeteken? falkland szigetek? :P

puffancs 2009.08.07. 15:53:53

@pupak30: nalam nem lehet vasarolni :)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.08.07. 15:54:04

@puffancs: > eygaltalan a sajat orszagodban
> noverkent, orvoskent, rendorkent miert lenne
> elvarhato, hogy mas nyelveken is jol kommunikalj

Azert, mert konneyn elofordulhat, hogy kulfoldiekkel kell szobaalnod. Amiota EU vagyunk, azota meginkabb. Ez itt Europa, nem a del-amerikai oserdo. Tovabba azert is elvarhato, mert egy idegen nyelv kommunikacio kepes elsajatitasa az atlagos kepessegu emberek szamara egyaltalan nem egy ege3trengetoen nagy erofeszites. Eszak-Europaban tenyleg mindenki beszel angolul. Finnorszagban nem csak a rendor, de a taxisofor meg a penztaros is, es ez nekik tok termeszetes.

dr.pupak30 2009.08.07. 15:56:12

@puffancs: nem, az alcsi-szigeteken, szolnoknál. :)
ott a francia partoknál :)

puffancs 2009.08.07. 16:02:18

@atleta.hu: persze-persze, mindenki tokeletes eszak-europaban es mindenki beszel angolul meg nemetul meg latinul es meg az eszperanto is viragzik... :D

szerintem a sajat orszagodban a sajat nyelved ismerete kerheto csak szamon. ha idegen orszagban elsz, akkor illik megtanulni az adott nyelvet, ha az angol nem eleg.

Lapidus Ted 2009.08.07. 16:19:49

Jaigen, egyszer basztak át Istrián elég alaposan a szállással, az egy magyar volt, aztán ugyanannyi pénzért találtunk egy sokkal jobbat.
Hüjemagyar, itthonról akartam okosba megoldani kint élő honfitársammal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.07. 16:26:58

@hosszúhajúkopasz:
en mar lejottem a farol
lassan te is tedd meg, bar ne kapkodd el

Egy magyar apa 2009.08.07. 16:32:33

Követvén a dolgokat, néhány megjegyzés. (Előrebocsátom, hogy megértem az aggódó szülőket, de a dolgok nem fehérek és feketék, Horvátországban meg többnyire fehérek.)

1997.07.21, Hvar sziget, Jelsa. Kisebbik fiam , 12-, egy-két óra alatt, súlyos betegségbe esett (napszúrás, mindenféle halmozott fertőzésekkel). A horvát orvos (kiválóan beszélt angolul) korrekt diagnózist állított föl. Megjegyzem, a gyerek alig élt. A jó (olcsó) gyógyszerekkel két nap alatt kúráltuk nyaralóvá vissza a gyereket.
Egy tenyérnyi, egy centi magas, daganat volt a combomon, ismeretlen ragadozó mart meg a tengerparti fehér sziklákon. A doktor kenőcse (amit az óta is használok)) csodaszer. Tanyámon olyan bögölycsípéseket is semlegesít mitől egy átlag ló, átszalad a szomszéd megyébe.

Nem derült ki, hogy a forgalmas úti sajnálatos baleset az Adria autóúton történt-e. Ez Trau városában valószínűsíthető. Nos, az országút az roppant veszélyes hely, dacára, hogy a nagy tömeg már áttért a sztrádára. Feleségem, ennek ellenére, nem engedné ki kispicsa kislányát (vagy kispöcsös kisfiát), hogy ott magában szaladgáljon át. (Ez meg csak a kötelező objektív környüljárás, hogy ugye a kisleány nem tütükéért ment a szülőknek. – Rossz vicc, elismerem.)
Horvát gyorshajtás – valós – otthon vannak.
Bocsi, én meg nem megyek gyorsan, igaz, több a f@szkalap horvát sofőr, mint a külföldi, de jócskán van baromarcú az utóbbiból is. Hányszor volt, legutoljára 2009.07.26-08.03, hogy a negyvenes táblánál az Adria országút szerpentinjén ott köcsögölt a popómban a magyar (gyakran horvát) gyagyás.
(Megoldás: kiállok a buszmegálló/parkolókban, hogy az illetők veséit csak ne várják hiába, s minél előbb belezuhanhassanak a 10-200 méteres szakadmányokba. Szintén nyugtatólag hat az idegbeteg sofőrökre magam és két fiam képe, mosolyogva, az autóból.)

Horvát rendőr: mikor még Sveti Rok dugós volt, azaz csak egy alagút működött, milyen jó volt látni, hogy a leállósávban (30-40km dugó) magabiztosan haladó népművészeti cserépedényeket a szép szál – motoros és autós - horvát rendőrök milyen jól kezelik.
Korrupt rendőr: elhiszem. Bár én Horvátországban nem találkoztam vele (egyébként meg be kell tartani a szabályokat, ami nem is nehéz.) Magyarországi tapasztalataimról, kiscsoportos mélyinterjúban, tudok nyilatkozni. Megjegyzem, ők sem megátalkodottak.

Legutóbbi horvát házigazdáink: úgy élnek, ahogy kell. Barátságosak, ha kell óvatosak. Figyelnek rád.
Na, most: „CSAK ÚGY, NO CHARGE (van, aki ezt magyarul már nem is fogja föl), HÁROMSZOR vittek ki kisebb fiammal (akit a horvát orvos kikezelt!), A SAJÁT MOTORCSÓNAKJUKKAL, HORGÁSZNI A NAGYTENGERRE. ADTAK CÁJGOT. GYÖNYÖRŰ, HIHETETLEN FINOM HALAKAT FOGATVA VELÜNK INGYÉ’ VAZZE!

Nyelvtudás (ruszki nyelvtudás nem egyenlő a moszkoviták seggnyalásával). A nagykislány, 12+ fölteszem, előbb csak nem engedik el bevásárolni, akkor Anyuci/Apuci (Anyuci, felteszem nem 11 évesen anya, így 40+), kell tudni oroszul. Horvátok kiválóan értik
Ugyan én kettes voltam a gimiben oroszból, mégis elég volt, hogy egy horvát pincérrel (aki a horváton kívül semmit nem beszélt), szállást ajánljon nekem, elmagyarázza, hogy jutok oda, mit ki is vettük, egyszer meg is hosszabbítottuk.
Csak annyit, hogy a Kárpát-Duna nagyhaza vonatkozásában, a német és a latin (= majdnem román) mellett, egy szláv nyelv az megkerülhetetlen, lett légyen az tót, horvát, ruszki, etc.

Muszáj politikáznom: egy Zrínyi (sokan nem tudják, hogy horvátok), Jurisics Miklós ,etc – majd’ ezer évig védték magukat és a Magyarországot. Önként. Miért lennének most gonoszok?

Egy magyar apa

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.07. 16:36:17

@Andie:
hat nem csak a CT volt hanem 4 nap
infuzio kaja stb.
mondjuk kaja csak a 4-ik napvolt mert elotte komaban voltam
hidd el annyi volt\
ha akarod bescennelem a szamlat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.07. 16:39:41

@psmith:
igaz,
volt mas is
de ha elmegyek egy orvosrol ugy kezdodik, hogy 85 dollar
ettol fuggetlenul meggyogyitottak es mikor ez tortent meg nem voltam amerikai

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.07. 16:43:48

amugy gyerekkoromban voltam Jugoszlaviaban de az most Horvatorszag
kibaszottul beteg lettem
es komplettul ellatottak
szoval tudom mar mas vilag van de ez maradt meg bennem
nekem hihetetlen hogy egy orvos egy lanygyereket nem lat el tisztesseggel
ha megis, akkor nagy baj van
en nem sokszor vagyok beteg, az iden osszejott de a dokinak eszebe sem jutott hogy kulonbseget tegyen hogy en most magyar vagyok vagy amerikai

dr.pupak30 2009.08.07. 16:44:28

@Egy magyar apa: 1000 évig semmi bajuk nem volt, most hirtelen meg már utálnak úgy 80 éve. főleg a szlovákok.

puffancs 2009.08.07. 16:58:05

@pupak30: hat pupak ezzel en nem ertek egyet.
fodraszhoz mentem, supercuts-ba jarok, mert a toni&guy-t meg nem engedhetem meg magamnak, es a supercutsokban altalaban walk-in rendszer van, azaz bemesz, lejelentkezel a recepcion, leulsz, aztan szolitanak. szolitottak, aranyos csaj, tok ugyes is, de uj. na pont hozza kerultem. mar a fejmosasnal gyanus volt, hogy valahonnan a kornyekunkrol valo (rendes fejmasszazst kaptam, amit britoneknal nem szokas). mikor elkezdtuk a stilust beszelni, hogy milyen bobot akarok, megkerdeztem, hova valo, es mondta, hogy szlovak. mondtam neki, hogy akkro szomszedok vagyuk, mert en magyar vagyok. erre megszolalt magyarul. mondta, kozel lakik a hatarhoz, es beszel magyarul. magyarokkal lakik, es magyar iskolaba jart. szlovak. nem utal minket. es szerintem ez nem egyedi eset.

Bacchpapucsban Balatonfüredre 2009.08.07. 17:08:21

Apukámnak agyvérzése volt még itthon.
Rá két évre mentünk horvátba, rosszul lett.
kiderült a szívével van baj.bevitte a mentő, megvizsgálták és
pacemakert ültettek be, annak ellenére, hogy apám medical history-ja enyhén hosszú és nem megfázásokkal teli!Simán mondhadták volna, hogy tessék hazavinni magyar o-ra mert nem vállaljuk a kockázatos beavatkozást. nem ezt tették.
ingyen betették az eszközt, amint az ehhez szükséges leletekkel elkészültek.
ha ők nincsenek lehet apám már nem élne.
mindez KRk szigeen ill. az egyik Rijekai-i kórházban történt.
Igaz, hogy beszélünk horvátul, angolul, németül.
Croatia max respect!
rendőrökkel én is megszívtam már de ezek után már csak nevetek rajtuk.

dr.pupak30 2009.08.07. 17:10:17

@puffancs: biztos van ilyen is. sajnos a politikát nem ők csinálják. az pedig tény, hogy a környező országok okozták nekünk a legtöbb kárt az elmúlt 100 évben. Viselkedhettünk volna velük úgy is mint a szerbek a bosnyákokkal, vagy az albánokkal és akkor most nincs nagy magyarország kérdés.

dr.pupak30 2009.08.07. 17:11:36

@pupak30: azért azt hozzáteszem, hogy a horvátokkal volt talán a legjobb viszonyunk

puffancs 2009.08.07. 17:20:58

@pupak30: hat a politikat igazabol az emberek csinaljak. az en politikamat pl en csinalom es mas politikacsinalok nem tudnanak megnyerni semmi olyan ugynek, ami ellentmond a jozan esz szabalyainak.
ja es az en politikam meglehetosen mikroszintu :)

FAQlyás Menyét 2009.08.07. 17:23:38

@Bacchpapucsban Balatonfüredre: Kórtörténet helyett "medical history"-t írni egy magyar szövegben menő? (Főleg, mikor semmi köze a történetnek angol nyelvterülethez.) Csak szánalmas menőzni akarás.

dr.pupak30 2009.08.07. 17:24:55

@puffancs: na persze, de ott van a csorda, aki csak arra vár, hogy a gumicsontot bedobják közé és elkezdhesse rágni majd úgy bégetni, ahogy a vezérbirka teszi. sok országban a gumicsont a magyar kérdés. ezek után én egy szlávban sem bízom, legyen az akármennyire is látszólag barátságos.

puffancs 2009.08.07. 17:34:55

@pupak30: ne csinald mar, szerintem ez tulzas es taptalaja annak, hogy ezek a nepek ne bekeljenek meg.

ha csak azt nezed: londonban azok a nepek is baratok (es bizonyara igy van new york-kal meg hamburggal is), akik otthon olik egymast. hogy miert? mert ide mindenki magaert jott. mert nem vesztegetik el azzal az eletuket, hogy hulyito rendszereket meg korrupt politikusokat szolgaljanak ki.

en magyarorszagrol azert jottem el, mert egyreszt a magyar pokhendiseg borzasz, masik a narancs-vori ellentet mar olyan mereteket oltott, hogy pl a kokardat is kisajatitottak, es a szocialis rendszer (ilyen adot nulla szolgaltatas mellett melyik masik nep fizet?) is egy nagy kalap szar, amellett, hogy a kereskedelem is a kinaiak kezeben van es egy normalis cuccot nem tudsz venni. a magyar nok ugy oltozkodnek, mint az olcso kurvak vagy mint a lepukkant ferfiak, hiaba nyitott uzletet a topshop....

nyilvan hogy magyar vagyok, szivemben lelkemben, de kozosseget nem tudok vallalni a sajat fajtammal. ezert jottem el.

dr.pupak30 2009.08.07. 17:53:55

@puffancs: szóval Te is az a magyar vagy aki utálod fajtádat? mégis magyarul írsz ide. szánalom a sok magyar külföldön, aki ha egy kicsit jobban megy a sora, már köpköd visszafelé. én szeretem a magyarokat és az országot is, sosem tagadnám meg, a sok hibájával együtt.

Pedró_27 2009.08.07. 18:23:46

@puffancs:
>nyilvan hogy magyar vagyok, szivemben lelkemben, de kozosseget nem tudok vallalni a sajat fajtammal. ezert jottem el.

Ez a mondat azt bizonyítja, hogy Te ugyanolyan pökhendi vagy a Magyarországon maradt magyarokkal, mint amilyen pökhendiek szerinted az itteniek a horvátokkal szemben.

Vagyis Te sem vagy különb. Azt nézed le a magyarokban, ami rád is jellemző.

Az országot nehéz megváltoztatni, ez tény. De legalább magadat megpróbálhatnád.

Бабаяга 2009.08.07. 18:44:57

Az a hülye angol mánia! Én a némettel mindig elboldogultam, illetve egy alkalommal az orosz tudásom hatotta meg a rendőrt, aki magyar autókra vadászott. De oroszul kidumáltam magam.

puffancs 2009.08.07. 19:00:47

@pupak30: megtagadtad, amikor elmentel onnan. nem akartam, hogy ugy jojjon ki, hogy en visszafele kopkodok, bocsanat.

@Pedró_27: nem nezek felulrol senkire. en egyetemrol nem menedzser-asszisztensnek mentem, hanem nanny-nek. 2 evig egyetem utan nekem nem volt rendes melom, mas gyerekere vigyaztam, vendeglatasban dolgoztam, es nyelvet tanultam. soha nem neztem le senkit, mert nincs diplomaja vagy mert nem beszel "kivaloan" angolul. en sem mindig beszeltem jol. most ez kb a legnagyobb elonyom amim van.
itt beszelek magayrul? igen. hol beszeljek?

zauberpferde (törölt) 2009.08.07. 19:01:47

Dobri Vecser!

Most honnan jön ez az "utálnak minket" szöveg, azt nem értem. Aki ezt érzi, az szerintem minimum, üldözési mániában szenved. Fölösleges ellenséget keresni ott, ahol nincs. Talán egy kicsit jobban kellene figyelni másokra, és észrevenni azt, hogy a horvát más nép, más szokásokkal. Ezeket illik tiszteletben tartani minden odalátogatónak. Talán azt is tudomásul kellene venni, hogy kicsit a háború is megkeményítette őket. Én évtizedek óta járok Horvátországba. Családnál laktam számtalanszor még a Jugoszláv időkben Krk szigetén. Majd jártam az első háború idején is Dalmáciában, mikor a szerbek lőtték a Zágrábot Karlováccal összekötő autópályát. Ültem Jezerán, Ante konobájában fügepálinkát kortyolgatva, teljes elsötétítésben, miközben a hegyek mögött, a Tomahawk rakéták becsapódásának fényei villództak, a koszovói válság idején. Sütöttünk halat Markóval, saját termelésű olivaolajjal, sóval kenegetve a nyárson piruló Zubatac oldalát, majd friss fehér kenyérrel itatva fel a csepegő zamatos lét. Könnyes szemekkel ölelt át tavasszal, amikor először lementem Murterre, úgy közölte velem a rossz hírt, télen meghalt felesége Gina. Máskor száguldottunk a hajóval két sziget között emeletnyi hullámokon esve,-kelve a 40-50 csomós szeptember végi szélben, majd mikor átfagyva partra értünk Hvaron, és behívtak az első kocsmába, leültettek a tűz mellé, "szívmelegítőt" nyomtak a kezünkbe azonnal, veregetve a vállunkat, hogy "Madjari, Madjari!", elismerve, hogy jó srácok vagyunk. Ezek a Horvátok, akik állítólag nem szeretnek minket, az utcán megállították az autómat, látván a magyar rendszámot, -majd két férfi letérdelt az autó elé, két kezüket összekulcsolva, mintha imádkoznának, köszönték meg, hogy "elmerészkedtem" országukba az ínséges időkben is.
Innen üzenem egy előttem írónak, azért mert az autópálya fizetőkapujánál, az ott ülő alkalmazott nem ugrott a nyakába, -lehet aznap ő volt ott a 43 528. áthaladó, azért még nem teljesen balkáni, sem a nép, sem az ország. Számtalanszor kerültem olyan helyzetbe, amikor megállítottak a rendőrök, olykor okkal, olykor ok nélkül. Néha fizetnem kellett, néha megúsztam. Akkor még autópálya sem volt, azoknak az utazásoknak még volt "sportértéke", nem úgy mint ma! Na ilyen történetek sokaságát tudnám megosztani, a T. Homárosokkal.
Csak annyit még, hogy a Horvátok hanglejtése, beszédstílusa a mi fülünknek kissé nyersnek tűnik alapból, de ez nem ok arra, hogy azt gondolja bárki is, hogy barátságtalanságot jelez.
Igen, ilyenek is a Horvátok!

Zbog!

dr.pupak30 2009.08.07. 19:13:02

@puffancs: nem is rád gondoltam, hanem a sok überfasza magyarra akik most bőszen ostorozzák azt ahol ingyen tanultak stb, aminek köszönhetően most jól boldogulnak ott ahol vannak.
nekem meg ez a gusztustalan nem a magyar közhangulat. máshol egyébként rosszabb és nyugaton, csak azért nincs így mert viszonylagos jólétben élnek. de már nem sokáig. :)

puffancs 2009.08.07. 19:31:18

@pupak30: ez is meger egy miset, ez az allitolag ingyenes magayra felsooktatas... ahhoz kepest, hogy ingyenes, a megelhetes marha draga volt. en diakhitellel meg tanulmanyi osztondijjal potoltam azt a penzt, amit a szuleimtol (mindketto kozalkalmazott, es 3-unkat tanittattak) kaptam. tavaszra ki van fizetve a cca 2millio diakhitelem, es mellette annyi ruham van, hogy egy 2.7m hosszu szekrenyben nem ferek el, autot tartok fent, es nem kell neznem, hogy tropicanat iszom reggelire vagy tesco value-t, erted?
ezt magyarorszagon hol erem el?

puffancs 2009.08.07. 19:32:49

na de megyek, hogy ezt fent is tarthassam. lassan vege a shiftemnek, es meg vagy 20 levelet meg kell irnom.
orvendtem.
szoval en nem nezek le senkit. ezt kikerem magamnak. csak buszke vagyok arra, amit elertem ahonnan indultam.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.08.07. 19:34:14

@puffancs: > persze-persze, mindenki tokeletes
> eszak-europaban es mindenki beszel angolul

Most a kozonsegnek jatszol? Mert szerintem a kutyat nem erdekli, hogy mit irogatunk egymasnak. Akkor viszont nincs sok ertelme ennek a demagog szagu szovegnek.

> meg nemetul meg latinul es meg az
> eszperanto is viragzik... :D

Nezd, ha nem ertesz egyet azzal amit mondtam - vagyos szerinted ott nem beszel a 40-45 alatti nepesseg tulnyomo resze angolul, akkor ird azt. Azt se felejtsd ki, hogy miert gondolod ezt. Ha meg nincs ellenerved vagy informaciod, akkor ne irogass suletlensegeket. En nem irtam, hogy nemetul is beszelnek - bar amennyire az ismeroseimtol tudom, a svedek, hollandok, danok igen (a finnek nem, en csak ott jartam). De ez tok lenyegtelen, mert egy idegen nyelvrol beszeltunk. A tobbi idetlensegre (eszperanto, latin) meg nem is erdemes reagalni.

> szerintem a sajat orszagodban a sajat nyelved
> ismerete kerheto csak szamon. ha

Szerintem ezt mar mondtad, es szerintem erre reagaltam. Na most akkor mi ertelme van ugyanazt megegyszer elmondani? En irtam erveket, hogy miert elvarhato (ami mast jelent, mint a szamonkerheto) az idegennyelv tudas. Te valasz ervek helyett poenkodtal egy sort, majd megismetelted az allitasod. Ez tok folosleges. Hidd el, emlekszem, hogy mit irtal, es attol, hogy sokat mondogatod, nem fogsz jobban meggyozni (sot...)

> idegen orszagban elsz, akkor illik megtanulni
> az adott nyelvet, ha az angol nem eleg.

Ez meg mas kerdes. Bar szerintem itt pont tok mindegy, hogy mit csinalsz, mert az idegen orszagban abszolut kisebbsegkent csak magaddal cseszel ki, ha nem tudsz kommunikalni a kornyezeteddel. Ok kurva jol ellesznek nelkuled ;).

dr.pupak30 2009.08.07. 19:39:21

@puffancs: autó, ruhák, jó ital. az embereknek ebből áll az élet. szánalom. ahol én vagyok ott mindenkinek mindene megvan mégis szénné kokózzák meg isszák magukat. miért nem szoktok le a saját nyelvetek használatáról, ha ennyire utáljátok ahonnan jöttetek.

puffancs 2009.08.07. 19:47:12

@atleta.hu: nem ertem amit irsz. en elkommunikalgatok, ez a munkam... :)

amit lokalis idegen nyelvn torteno kommunikaciorol irtam, tartom. nem kerhetsz szamon olyan tudast embereken, amit nem hasznalnak. nem kategorizalhatod az embereket csak mert nem beszelnek angolul...

puffancs 2009.08.07. 19:48:42

@pupak30: neked mibol all az elet? te miert dolgozol?

puffancs 2009.08.07. 19:54:58

na jo, en nem veszekedni jottem ide, csak feltunt a cikk, es furanak tartottam egy-ket dolgot benne. sajnalom, hogy idaig fajultak a dolgok.
viszlat

dr.pupak30 2009.08.07. 19:58:31

@puffancs: van nagyon sok minden amitől az ember életminősége jobb lehet. barátság, jó társaság, olyan szellemi dolgok melyeket külföldön nem kapsz meg. sorolhatnám a példákat de a blogra nem teszem ki. itt az emberek gazdagok, de nem boldogabbak mint kelet-európában. max nyugodtabbak. ezen nem változtat a több pénz.

b[ALien] (törölt) 2009.08.07. 20:59:45

@zauberpferde: szerintem amiatt térdeltek le, mert csak mi adtunk nekik fegyvert
én is voltam a háború után
láttam a szellemfalukat
a legdurvább egy templom volt
volt benne összesen 1db. állvány, rajta egy véres fehér lepedő, azon egy nyitott Biblia (ciril)
rendőrrel nem találkoztunk, de mindenki nagyon kedves volt
lehet azóta változott

2009.08.07. 21:10:27

@puffancs: "nemet akcentus: keptelenseg azt leutanozni"
Nézd meg Brunot (alias Sacha Baron Cohen) szenzációs német akcentusa van.

zuzzer 2009.08.07. 21:39:21

Ülük és röhögök magamban, már bocsesz. Ennyi hrvatskában elvágott lábú, megcsípett, eltörött embert még nem láttam egy kupacban. Ti tartjátok el a horvát egészségügyet ;-)

ZON 2009.08.07. 22:55:29

@massziv: én is kiváltanám Horvátországba menet az EU-kártyát, de az OEP-nél kiröhögtek...

kyri60 2009.08.08. 08:17:09

@raas:
Tisztelt raas!
A kislány 16 éves!Nem a kényelmem miatt
ment a boltba!Ha valamire kiváncsi len-
nél az ügyben,kérdezz bátran és én vála-
szolok!Hvalm.
Csaba

Szűcslaci 2009.08.09. 08:09:07

Ennyi kommentet nyilván nem olvasok el, tehát lehetséges, hogy már megírták:
Annak ellenére, hogy minden évben nyaralok Horvátországban is, ha visszatekerhetném az idő kerekét, akkor lobbiznék, hogy a NATO őket bombázza szarrá - hacsak vissza nem adják a korridort Fiuméig. Rájuk fért volna. a lábunk nyomát kéne, hogy csókolgassák. Hálátlan szláv nép az is. Lengyel, magyar, két jó barát...? Ezek is elfajzott Lengyelek.

Nanemá 2009.08.09. 22:38:59

@Szűcslaci:
Neked elgurúlt a gyógyszered. Egy kicst (nagyon) nem vagy te náci? Én nyaraltam már Lengyelországban, és volt lengyelekkel közös szálláshelyem Szlovákiában, echte szlovák parasztnál. Én szégyeltem magam, hogy magyar vagyok, mert azt a jóindulatot, kedvességet és barátságosságot, amit a Lengyelektől (sőt, többnyire még a szlovákoktól is)tapasztaltam, azt szerintem a magyarok többsége aligha viszonozza feléjük. Pláne, az ilyen szűcslacik. Pedig talán az egyetlen nép a Lengyel európában, amely még szinte rajongásig szereti a magyarokat - bár mi már egyre kevésbé szolgálunk rá erre.

2009.08.10. 11:48:56

@Szűcslaci: ez egy vérmocskos fasiszta komment volt, az ilyen ember mint te csak szégyene az országunknak. Na az ilyenek miatt tart itt az ország !

U-H-U 2009.08.10. 13:56:32

Nem tom mért, de nálunk az összes külföldi seggét tövig nyalják mindenhol, sok helyen külföldön meg direkt b***tatják a magyarokat (ld.: szlovák nyelvtörvény és hasonlók)pl. voltam családdal Pozsonyban és bementünk bankba pénzt váltani. A bankos csajnak színmagyar neve volt, értette mit mondunk, de nem mert megszólalni, mert be volt kamerázva a hely.

2009.08.10. 14:53:18

@U-H-U: ebben az az ellentmondás, hogy az ipari kamerán nincs hang. Tehát magyarul megszólalhatott, az nincs a képen milyen nyelven beszélt.
Nagy tévedés hogy mi kinyaljuk a külföldiek seggét...inkább jól átverjük őket és megpróbáljuk minél jobban lehúzni.

jox19 2009.08.11. 01:30:35

@Szűcslaci: Csak egy szűk látókörű sekélyértelmű proli aki könnyen társakra lel kurucinfos körökben. Addig már nem jut el hogy nmegnézze hány magyar élt ugyan a trianon előtt a kérdéses területen. Megmondom semennyi. Ugyanez igaz az összes többi területre is. Magyarok főleg ott éltek ahol ma is. Nem az a csoda hogy trianon megtörtént, hanem hogy meddig nem.

jani2 2009.08.11. 13:03:05

Minket magyarokat mindenhol szívatnak!
Ugyanigy jártam Zágrábban.Mell:Tisztelt Nagykövetség.


Egy közel egy évvel ezelőtti esemény miatt szeretnék panaszt tenni az intézkedő rendőrök, valamint az állítólagos károsult ellen.

2008.09.12.-én Sibenikből hazafelé tartva eltévedtem Zágrábban.16 h.-körüli időben odaértem egy 2 sávos nagy körfogalom elé. Nagy volt a sor,tehát megálltam. Mellettem a jobb oldali sávban csak egy motorkerékpár közlekedett. A kerékpár rendszáma ZG 3784A L. Az én szgk.é pedig DXH-723. Valamilyen oknál fogva amikor mellém ért a motorkerékpár eldőlt de nem ért hozzá az autómhoz, én kiszálltam és megkérdeztem a vezetőjét jól van-e?
Amikor a fiatalember meglátta a magyar rendszámot elkezdett köpködni, és a sisakját odavágta a földhöz. Én felállítottam a motorkerékpárt, amin egy karcolás sem látszott.
A srác meg elkezdett telefonálni a rendőröknek. Ezután átmentünk a körforgalom másik oldalára, tehát a helyszint elhagyva a szembelévő oldalra mentünk.

Nem sokkal ezután megjelent egy motoros rendőr, de nem tudtunk kommunikálni vele mert nem tudom a nyelvüket. Elvette az irataimat és otthagyott bennünket. Nem sokra rá kijött egy rendőrautó és úgy vigyázott ránk, mint egy bűnözőre.
Olyan 21 óra körüli magasságban odaért a tolmácsnő, és nem sokra rá a rendőrök. Lerít az arcukról a magyargyűlölet.
A tolmács megkérdezte, hogy mi történt én elmondtam neki, mire ő azt mondta hogy nincs is semmiféle sérülés sem Snidaric Rudolfon sem a motorkerékpárján minek kellett ezért rendőrt hívnia.

A rendőrök közben beszéltek a Rudolfal és készítettek azén autómról valamint a motorkerékpárról egy fényképet. Na ekkor már sejtettem hogy itt valami nem stimmel.

Beültettek a kocsijukba és közölte velem a vezető mellett ülő rendőr hogy fizessek 1000 kunát. Én mondtam, hogy mire föl hiszen nem csináltam semmit csak segíteni akartam.
Azt mondta őt nem érdekli ha nem fizetek akkor bíró elé állítanak, és becsuknak.
Erre aláírattak velem egy rakás papírt amire nem engedték hogy ráírjam hogy kényszer hatására írom csak alá.
Minnél előbb szabadulni akartam ezért beleegyeztem, hogy kifizetem az 1000 kunát de mivel hazafelé tartottam nem volt nálam ennyi pénz. A tolmácsnő elvitt egy ATM-hez ahol kártyára kivettem 1000 kunát. Utána visszavitt az autópálya melletti rendőrségre ahol még 1 órát várakoztattak.
Közben megérkezett a helyszínelő rendőr aki azt mondta a tolmácson keresztül hogy ne nagyon ugráljak mert még többet fizetek.

Nem sokára megint egy rakás papírt hoztak elém hogy írjam alá. Én mondtam a tolmácsnőnek hogy ráírom hogy csak kényszerből írom alá hogy haza tudjak menni.
Erre ő azt mondta hogy ne tegyem mert akkor nem engednek el. Kényszeredetten aláírtam a papírokat és kifizettem az 1000 kunát.

Ezután visszakaptam a papírjaimat.


Majd a Barcsi határátkelőhelyen elmeséltem az esetet az ott szolgálatot teljesítőknek.
Ők is csodálkoztak hogy ilyen megtörténhetett.

A magyar AB-EGON biztosítótol több papírt kaptam amire egyértelműen ráírtam hogy nem ismerem el hogy én okoztam balesetet, és hogy csak kényszerből írtam alá azokat a papírokat mert különben nem engedtek volna el.

Nemrég kaptam egy levelet az EGON-tól hogy az én kötelező biztosításomra kifizettek Snidaric Rudolfnak közel 180.000 ezer forintott az összetört motor kárára.
Kérdem én hol vannak a helyszínen készült fényképek?
Nincsenek mert nem történ semmi a motorban nem történt meg az állítólagos kár, és valószínűnek tartom hogy hogy a helyszínen készült fényképek is eltűntek, ami mérvadó lett volna. Ha-történt volna valami.


Nem tettem akkor panaszt mert el akartam felejteni az egészet, de ezt most már nem hagyhatom szó nélkül.
Az undorító láthatóan magyarellenes viselkedést, a nemlétező balesetből ügyet csinálást, rendőrök láthatóan magyarellenes viselkedését.
A nem létező motor kárra felvett közel 5-6000 kunát.
Szégyellném magam a rendőrök és Snidaric Rudolf helyében is a magyar ellenességükért, valamint hogy olyan eseménynek voltak a részesei ami szégyent hoz a Zágrábi rendőrökre, és az állampolgárokra is.

Valószínü hogy ezek után nem tudok jó képet festeni az országukról, a rendőreikről,az állampolgáraikról, De én csak kivétellel találkoztam?


Maradok tisztelettel:

puffancs 2009.08.11. 14:38:03

@kyri60:
akkor viszont legvaloszinubb, hogy a 16 eves kislanyod nem volt korultekinto, csak mast szeretnel latni.

scubadiver 2009.08.11. 16:34:22

Búvárkodás közben a hullám nekivágta a sziklának a fiamat (12 éves)és felvágta csúnyán a hátát. Biztosításunk volt, amit a kórházban elkértek. A biztosítót felhívtuk, akik azonnal visszahívtak (ne a mi telefonköltségünk növekedjen) és horvát nyelven(!) megbeszélték a részleteket az orvossal, aki összevarta a hátát. Mi fizettünk, és itthon a biztosító mindent megtérített. Korrekt volt mindenki!
Az idei szállásadónk (soha nem foglalunk előre, helyben keresünk szállást) behűtött sörrel, borral, finom salátával, forró kávéval, süteménnyel várt, és amikor távozáskor fizettünk házi sonkával, házi kenyérrel, saját borral, olíva olajos saját paradicsommal kínált, és ajándékba egy nagy zacskó szárított fűszernővényt és reumás fájdalmakra saját készítésű gyógynövény kivonatot adott. És a szállás árát korrekt módon alkudva megbeszéltük, hogy mindenki jól járjon! A másik szálláson ezek mellé még egy nagy kosár fügét kaptunk minden nap.
Nem rajongok annyira a tengerért (szívesebben síelek a hegyekben), de a gyerekeim szeretik, és a feleségem alergiája érdekes módon rögtön elmúlik a temgerparton. Szóval egyre jobban kedvelem a horvátokat, mert kedvesek, barátságosak és egyre jobban igényesebbek is a környezetükre! Ja! És pár év múlva úgy lehagynak bennünket (ha még eddig nem tették meg), mint a sicc!

hatesz 2009.08.12. 14:52:04

Magyar Posta Biztosíto: biztos ez volt a legolcsóbb... gratula1

"Ez az út elég forgalmas és az 50-es sebességhatárt még közelről sem tartják be a helyi autósok, motorosak. ...Egy vasárnap délelőtt az egyik lány ...leugrott a közeli kis boltba bevásárolni"
a tudottan forgalmas úton keresztül leküldeni egy kislányt bevásárolni gratula2
Sajnálom hogy ilyen esetben a szülöt veszélyeztetés miatt nem büntetik. Volt gyalogos átkelöhely? A szövegböl arra következtetek, hogy nem. Akkor??? Szabálytalanul (vagy nem kellö körültekintéssel) kelt át az úton a lány (akinek mellesleg jobbulást és jó egészséget kívánok!!!)
Az uton való átkelés pedig nem szerencse dolga!! Kedves posztoló, az fel sem merült benned, hogy azért nem volt féknyom, mert egyszerüen át akart futni a lány az autó elött? Sajnos láttam már sok ilyet. Ugye valamit azért megtanultál az esetböl?! Nem a kislányt kell leküldeni a forgalmas úton keresztül bevásárolni, hanem ELKÍSÉRNI!!!
Csak a poszt elejére akartam reagálni, a többi pl. az orvosi ellátás olyannak tünt mint Mo-n:)
Amugy meg egy jótanács: bárhova utazunk, az a minimum, hogy az adott ország magyar nagykövetségének/konzulátusának elérhetöségeit indulás elött megtudakolni...

Coholol 2009.08.12. 19:53:33

@jox19:

Na de azért te is elmehetsz ugyanoda ahova az a szűcslaci....

Vissza se gyertek primitív proli népség.

szakacsze 2009.08.15. 21:51:07

atleta.hu
A CT-rol meg az jut eszembe, hogy tavaly telen az elso nap osszetorte magat a kozos sielesen az egyik baratom... en mondtam neki, hogy a silec nem biztonsagos, snowboardozni kell, de akkor meg nem hitt nekem. Szoval lett egy keresztszalag szakadasa"

Na ezt ne! Attól hogy nem volt meg a kellő felkészültsége, és összetörte magát, nem kell síelést lehúzni. Valószínűleg snowboardon is összetörte volna magát, sőt ott még nagyobb eséllyel.
Gondolom az is rájátszott a dologra h nem a tudásának megfelelő pályán próbálkozott, vagy nagyon jeges volt a pálya.

/tno+DA= 2009.08.17. 20:27:43

Ismét egy idióta posztoló aki nemzeti diszkriminációt sikít az éjszakába.

Volt biztosítás? Elvileg igen de egy MAGYAR jól bevett csalás áldozatai lettek. A biztosítást szeretik addig nem iktatni amíg nincs baj. Mert ha netán baj nélkül hazatér akkor a pénzt le lehet nyelni. Láttunk már ilyet autónál, előferdülhet itt is ilyesmin simán. Namármost mi következik abból ha valakinek nem tiszta a biztosítása? Hát Hipokrateszi eskü ide, kötelességtudat oda kint is köti a kezüket a bürokrácia és inkább nem pocsékolják a kinti EÜ pénzét. Na jó persze attól még egy jobbérzésű orvos cselekedhetett volna szakszerűen ami valóban nem történt meg a leírtak szerint.

De még egy kérdés. Miért a helyi szervtől kérünk tolmácsot??? Nagykövetség! Ez a szó megkondít egy kósza haragot akárkinek is a fejében??? Akármi van, ŐKET kell felhívni (ha nem is elsőre de másodiknak), és lesz egyből nem magyar ellenes, józan tolmács.
7 éve jár a család Horvátországba. Pulától Dubrovnikig bejártuk a teljes partjukat és eddig MINDEN helyi készséges kedves és segítőkész volt velünk.

/tno+DA= 2009.08.17. 20:35:25

Az orvosi ellátáshoz még annyit hozzátennék: Massa esetén most mindenki a mi egészségügyünket ajnározza. Naná, mert a Scuderia Ferrari olyan tőkével állt a versenyzőjük mögött, amivel mi nem tudunk rákos beteg családtagunk mögé állni így ő akár meg is dögölhet a sorára várakozás közben a hetek hónapok alatt...
De tévútra keveredtem, eredeti célom cimborám esete. Focizás közben lezúzta a fejét a kapufán. Bőséggel vérző fejjel irány a sürgősségi ahova ha a saját lábán megy be a kedves beteg akkor még kartonozzák is előbb. lol Havert (akinek fejéhez szorított zsebkendője alól diszkréten és komótosan csordogált némi hemoglobin utánpótlás már így is vértől mocskos kupájára) ügyintéző (recepciós?) kérdi:
"Mi a panasza?"
Haver hirtelen kapcsolva és felszívva magát megtapogatta a derekát és közölte a szepszist:
"Teccik tudni újabban rútul hasogat a derekam."
Még majdnem az ügyintézőnek állt feljebb hogy mit viccelődik ott betört fejjel... LOL Magyar EÜ, ez sem jobb a horvát sem jobb. Akkor meg mit lepődünk meg?
Legközelebb tessék az Alliance-hoz vagy a HSBC-hez fordulni ha biztosítást köt, ne a legolcsóbb ordenáré szarhoz. Ugye a gyereken spórolni nem szokás... ahogy egyedül bótbe szalajtani sem szokás a (szöveg alapján vélhetően) 14 év alatti kisgyereket. Bármilyen önálló is.

lgt99 2010.12.25. 22:41:20

@SANYO1: Na neked nem kellene megszólalni! És ha akarsz maradj otthon! Én szívok eleget a horvát hatóságokkal, de van amit mi is tanulhatnánk tőlük.

Trianonhoz csak annyi: Horvátországgal "csak" perszonálunióban volt Magyarország, nagy része soha nem volt magyar.

lgt99 2010.12.25. 22:49:05

@jox19: Azért ez egy kicsit durva. Felvidék jelentős része, Erdély, Vajdaság azért magyar volt, ha Dalmácia nem is. Egyébként Karlovacban is 14 magyar család élt 1900-ban, és két éve találkoztam egy´nagyon idős nénikével Bakarban (Fiume mellett), aki jól beszélt magyarul, és elmondta, hogy az apja magyar tengerész volt. A semennyi nem stimmel.
süti beállítások módosítása