Tékozló Homár

Az ember, aki az apjáról beszélgetett a Dr Pizza futárjával

2009.08.27. 01:01 | szily | 231 komment

A Homár talán túl sok pizzafutáros filmet látott életében, a szakma képviselőit mindenesetre tiszteletteljes félelemmel kezeli, így különösen imponált, hogy Z. milyen akciókra volt képes, pusztán amiatt, ahogy a nagyon kis borravalót egy futár visszaadta neki, egy bónusz beszólás kíséretében. Moslékos kalandok alant:


A mai napon esett meg velem, hogy szokásostól eltérő módon itthonra rendeltem ebédet a közismert pincéres weboldalról - egyébként hétköznaponként a munkatársaimmal csoportosan szoktunk rendelni rajtuk keresztül - ezúttal a Dr. Pizza nevű pizzériából. Az esetek többségében az étel érkezésekor étkezési utalvánnyal szoktunk fizetni 500Ft-ot érő címletekkel, ez ma sem volt másképp. A futár a borravalót is ebben a formában kapja, ha mondjuk 3210Ft amit rendeltünk akkor 290Ft-nyi játékpénz üti a markát, ez éves átlagban kb. 200Ft szokott lenni rendelésenként. Nem sok, de sok kicsi...

Ez alkalommal azonban valamivel keveseb mint 100Ft-al volt több az étkezési utalványok értéke mint a rendelésemé. Megérkezett a futár, átadta amit hozott, majd meglátván a <100Ft-os borravalót belenyúlt az övtáskájába és forintra pontosan kiszámolva rádobta az aprót a dobozok tetejére (legális vajon étkezési utalványból visszaadni?). De a lényeg most jön: megfordult és a fejét csóválva hátra kiáltott, hogy "ennyit még egy csövesnek sem adnék!".

Hirtelen elöntött a megnyugvás miszerint nem vagyok csöves - ha az lennék többet kaptam volna 100Ft-nál. Kicsit emésztettem a dolgot és az ebédemet, ezután felhívtam a pizzériát (Dr. Pizza XIV.), hogy ez mégis mennyire helyénvaló megjegyzés egy futártól? És ha kérhetem akkor legközelebb más hozza ki a rendelésemet. A válasz ennyi volt: "köszönjük, intézkedünk!".

Ennyivel részemről le is lett volna zárva a téma, de meglepetésemre a pizzéria "intézkedés" alatt mást értett... A hívásom után negyed órával csörgött a telefonom, egy számomra ismeretlen számról hívtak - gondoltam munkahely, egyéb - de nem, a futár volt az.

A beszélgetés nagy vonalakban így zajlott:

- Haló, tessék?
- Szevasz, én a futár vagyok, akad valami problémád?
- Igen, akad. Miért mondtad azt, hogy kevés borravalót csövesnek sem adunk?
- Az én apám nadrágszíjjal vert volna el ha ilyent csinálok mint te. Ez pontosan olyan, mintha elmégy egy drága étterembe és a pincérnek nem adsz tisztes borravalót! ... itt még volt 1-2 történet ... De nem vagyunk egy korosztály (én 28 vagyok, ő kb. 35 volt), lehet ezt neked teljesen hiába mondom!
- Lehet. De akkor tudnod kéne benne van a pakliban az is, hogy semennyit sem fogsz kapni.
- ... még 1-2 adag kioktatás ...
- De talán mégsem kellett volna ezt mondanod és odadobni az aprót.
- Tudd meg, hogy lesz@rom a koszos pizzériát meg téged is. Kihozom neked a szutyokból 3 kilóméterre a moslékot te meg tespedve megzabálod a karosszékedből!
- Úgylátom te aztén tényleg szereted a munkádat.
- Letette.

Gondolkodtam rajta ismét felhívom a pizzériát, de inkább megírtam nektek ezt a kis történetet - mivel ezekszerint a panaszomra regaláva nem mást tettek mint ismét megadták a telefonszámomat a futárnak, plusz megkérték tanítson illemre. Ha illemet nem is, de az alábbit megtanultam: csövesnek nem adunk 100Ft-nél kevesebbett. Persze azon kívül, hogy legközelebb ne rendeljek ettől a pizzériától...

Tiszteletem.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.27. 01:11:19

hat ezeket az utalvanyokat sose ertettem
en megrendelem neten a pizzamat
oszt adok cashben 6-8 dollar borravalot
osz t jonapot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.27. 01:15:28

lehet csak 4-et
mar nem emlekszem
mosztanaban Mary raszokott a fozesre
de ugy 5 korul na
az tuti
abbol elnek
de ha beszolna masnap nem elne abbol
de ha meg fel is hivna utana reklamalni el is vitetnem
itt ezzel nem trefalnak

Ákos81 2009.08.27. 01:20:38

Én futárral voltam így, kihozott egy 24.8 ezer forintos cuccot 25-t adtam neki, ő meg túlképp kiröhögött :) nem vettem a szívemre, de átlag órabérek 5-600 forint körül mozognak :D naponta kivisznek ők is 20-30 cuccot...ha csak 100 forintot kapnak 2-3k tisztán :\ más 4-6 órákat dolgozik ezért, és még meg is kapják a havi fizut....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.27. 01:24:59

@BullFrog:
nalunk ugy mukodik, hogy kapnak egy nem tul sok alapdijat
tenyleg nem sok
a pizzastol
aztan sajat kocsi sajat benzin stb.
ezt mindenki tudja adunk is nekik de ha akarok nem adok
ideges vagyok mert Mary megcsalt vagy ilyenek
de hogy beszoljon emiatt foleg utana felhivjon
ez kizart

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.27. 01:26:49

vagyis semmi se kizart de masnap mar nem dolgozik ott

chevyfan 2009.08.27. 01:28:01

Köcsög dolog ez a borravaló-követelés... mi a f@szért érdemel a pizzafutár jattot? Van fizetése, ez a munkája, hogy elhozza a pizzát. Miért érdemelne plusz pénzt?

Én a helyedben nem rendelnék onnan többet kaját (bár gondolom magadtól is rájöttél), mert biztosan lesz rajta extra feltét:-)

silent76 2009.08.27. 01:42:40

Már régen meg kellett volna szüntetni Magyarországon a játékpénzesdit ( üdülési csekk, étkezési utalvány és társai)és rendes fizetést adni a népnek. ( Persze amit nem minimálbérre jelentenek be és zsebre megy a többi része, hanem mindenki tisztességes adót fizetne a megszerzett jövedelme után ) És akkor nem állna ott az ország, ahol áll.

Megdobbent 2009.08.27. 01:45:55

Ez a mi szep orszagunk. Legkozelebb ott ver ossze a sajat ajtoban, aztan beledtorli a labat, es lefotoz. Aztan ez masnap kint a jobbik-on meg a faszomtudjakuruclabancbaszason, hogy a kurva anyatokat, akkor is anarchia lesz es eroszak, ha tiltakoztok is. Az ilyen menjen es verjen ciganyt bukosisakkal, de annak beszolni, aki miatt munkaja van. Na az a nemsemmi.

mabel_wheeler 2009.08.27. 01:50:24

nem is emlékszem, mikor ettem utoljára pizzát

kispista2 2009.08.27. 01:55:12

Van zöldszámuk is, hívogassátok

holvan.hu/terkep/poiadatlap/99622

a gugliban már az első oldalon van a homár a dr. pizza keresőszóra

-d(-_-)b- 2009.08.27. 01:56:45

Csomagos futár (UPS, ilyenek) tőlem nem kap borravalót. Egyszer adtam 500-at, mert tíz percet várnia kellett rám. Fodrásznál szoktam adni, mert dögösek a csajok. Étteremben csak fölfele kerekítek, akkor is, ha így csak 120-at kapnak.

Borravaló tőlem kizárólag akkor jár, ha megérdemli, és nem alapból. Én sem kapok pluszpénzt, ha elvégzem azt, ami egyébként is a dolgom.

Aki szerint köcsög vagyok, annak üzenem, hogy nem is, és hogy bekaphatja.

partyface1973 · http://blog.puruttya.hu/ 2009.08.27. 02:12:49

Semmi baj nincs a kajajeggyel, adókedvezmény miatt adják, jó az úgy. CBA-ban kapsz érte cigit meg sört is.

Dr Pizza meg priceless =D

chevyfan 2009.08.27. 02:18:18

Kíváncsi vagyok, hogy mikor jön az első pizzafutár, hogy de köcsögök vagyunk, mert igenis megérdemli...

Van futár ismerősöm, szerinte szar alak, aki nem ad neki jattot...hányszor összevesztem mér vele:-)

mcryan_ (törölt) · http://mcryan.net/ 2009.08.27. 02:54:40

@-d(-_-)b-:

És mi van akkor ha visszaad az étterembe normálisan és 120 Ft-se marad csak 5 ezres? ;D

lombos 2009.08.27. 03:23:29

Úgy látomitt a Homáron a hozzászólások többnyire mellébeszélnek - de hát ilyen az ország... :-(
Nos nem a jattról van szó, hanem aa fent nevezett pizzás cég alkalmazottainak hozzáállásán. Nem csak a futárokén, hanem a diszpécserekén sőt a szakácsokén is (Az alkalmazott maga mondta, hogy moslék a kajájuk).
Nos hogyan merte kiadni a számot?

Én nem rendelek soha többet ettől a cégtől, húzzon ki az országból.
Ha meg mégis rászorulnék, egy peták jattot soha nem fognak tőlem kapni,bárki is legyen a futár.

Ha mind így csinálnánk,nem csak ez a cég változna meg, de a többi is tanulna... na de ilyen itt nem lesz, továbbra is kapjuk a moslékot, és a pofázmányt hozzá. - már aki rendel ez után ;-)

Bambuló Házisárkány 2009.08.27. 06:02:37

Menj kínaiba enni. Ott fillérre visszakapsz mindent, és még ajándékként kis lampiont rákszirmot egyebet. A kukásnak szoktam jattolni néha egy-két ezrest, amikor a szemét mellé elvisz még tíz zsák sittet/gizgazt.

Fal 2009.08.27. 06:30:27

Borravalót sosem adok pizzásnak max.kb 50 ft-ot, vagy ilyesmit, én szállodában melózom, komoly szolgáltatásokat nyújtunk, komoly pénzeket fizetnek nálam,és én sem nagyon kapok jattot, csak elvétve,hiába jól aludtak/érezték magukat, ezt a borravalósdit el kell felejteni, külföldön be van építva az árba szervízdíjként és kész!
Amúgy meg a gyárban sem adnak hiába meg van a termelés!

deputy sheriff 2009.08.27. 06:37:42

Jo nagy taplo csicska ez a pizza futar, de valahol igaza van. Ez egy jattos allas, most tessek vagy adni egy normalis borravalot, vagy semmit, de apropenzzel alazni a masikat eleg gaz. Ha pizzafutar lennek es kapnak 75 centet en is valoszinuleg utanabasznam a kedves customer-nek.
Pizzasnak 10-12%
Pincernek /ha nem fos a kiszolgalas/ 20%
Taxis 5-7%
Londiner legalabb 5-7 dolcsi /Mo.-n nem tudom hogyan szokas/.

Frucsasz 2009.08.27. 06:56:03

Pálinkás szép jó reggelt!

Igaza volt az egyik előttem szólónak: nem az a téma, mennyit adjunk a futárnak, vagy adjunk-e. Hanem a viselkedése: kioktatja a fizető ügyfelet, szidja a saját munkahelyét... a központjuk reklamációkezelése meg külön díjat érdemel.


@hagyma: no, mi a baj? Miből gondolod, hogy félrelépett?

tiara · http://szomszedaim.blog.hu 2009.08.27. 07:19:08

Jó néhány előttem szólóval egyetértek. Ritkán jattolom le a futárokat, elvégre ez a munkája, ezért kapja a fizetését, mire fel adjak még én is neki? GLS-nek akkor adok, ha még nem vagyok az adott címen, és egy telefon után szó nélkül elhozza máshová. Persze kisvárosról van szó.
Ezt a futárt meg remélem kirúgják, aztán majd keresgélhet állást és végiggondolhatja, hogy az a 100 forint is jól jönne most.

potha 2009.08.27. 07:24:16

@deputy sheriff: Mo-n mki csóró nem adunk jattot ;)

Meg amúgy is, em fizetek azért többet ami már ki van fizetve....

Étterembe esetleg, de pizzafutárnak nagyon ritkán...
Ha eddig bármelyik futár be mert volna szólni, tuti a földbe döngölöm a tragacsával együtt...

Mi a faszt képzelnek???

Van munkája éljen meg abból...

Sir Mortzosch 2009.08.27. 07:35:11

Én kimondottan szeretem, ha én dönthetem el, hogy adok/nem adok jattot.
Ez az "illik/nem illik" kiment divatból.
A jattal a hozzáállást, a szolgáltatás minőségét értékeled. Ez, ugyebár egy étteremben érvényesül a legjobban, milyen figyelmes a pincér, stbstb.
De! 10%-ot a pizzafutárnak, hmm, sok. HUN-ban legalábbis, itt nincsenek pizzafutárok.
DonPepe óriáspizzája volt volt 2390 pengő, arra adogattunk 2500-at.
Vannak helyek, ahol fel van tüntetve, hogy az árak x% szervizköltséget tartalmaznak - itt nincs jatt, 333555,12 forintot, fillérre pontosan adunk.

Viszont - minősíthetetlen a futár magatartása. Követelném, hogy kirúgni, átképezni, vagyvalami. Ő vajon hány százalék jattot ad ?

akyyy 2009.08.27. 07:45:54

Én is futár vagyok, napi olyna 2k szokott összejönni, bár én még rendesebb is vagyok, elviszem másik cimre ha kell, vagy ha nincsennek otthon, de x perc ulva otthon lesznek, akkor megvárom, vagy 1-2 cim után újra visszamegyek..♦♠

Secnir 2009.08.27. 07:51:22

én futárnak nem adok borravalót.
ne igyon bort, ha vezet.

Szűcslaci 2009.08.27. 07:56:02

Hagyma: egy pizza nincs 7-8 USD - te meg annyit adsz borravalónak, mi? Meg a Mary, tudom. Miközben a KFC 10-ért full on menüt ad korlátlan fogyasztással. Haha.

Menjen a futár a faszba. Ha neki megalázó, hogy pl. 75 ft jattot kap, akkor miért nem patikavezető? Vagy főmérnök az atomerőműben? Aszongyák, aki önérzetes, az nem baszik.

deputy sheriff 2009.08.27. 07:57:56

@gothic: Hmm...akkor a kovetkezo 40-50 evben valaszd meg magadnak, hogy az orvosnak nem adsz "jattot" a kis feher boritekben es akkor lehet majd a korhazi agyikon el fogod gondolni, hogy "bazmeg, adtam volna a pizzasnak ket kilot, minthogy a doki belemutse a labamat a seggembe".
Na a halapenzes dokikat kene bortonbe dugni es akkor lehet maradna a pizzafutaroknak meg a pincereknek is egy kis love. Persze nem az ilyen patkanyoknak, mint a posztban szereplo.

deputy sheriff 2009.08.27. 08:00:06

@Szűcslaci: Menj fel akarmelyik "normalisabb" pizzafutar honlapjara. /papajohns.com, pizzahut.com, dominos.com/ A legkisebb, leggagyibb pizza 12 dollarnal kezdodik.

maincoon © 2009.08.27. 08:08:09

@akyyy: ha tényleg ilyen vagy, akkor tőlem kapnál borravalót :)

Sir Mortzosch 2009.08.27. 08:10:50

@deputy sheriff: Mondcsak, miért KELL kötelező jellegű legyen a jatt adása?
Persze, tudom, szokás. De pl. D, NL - centre pontosan visszaadnak, vajon miért?

deputy sheriff 2009.08.27. 08:18:39

@gothic: Persze, mindenhol centre pontosan visszaadnak, USA-ban is. Az lenne a csunya, ha ok dontenek el, mennyit adnak maguknak.
A posztban szereplo futar egy paraszt volt. Nem kotelezo a jatt, ha nem adnak akkor is pofa be es kesz.
En ugy nottem fel, hogyha nekem az ajtoba hozzak a kajat, akkor odaadok egy szamomra nem kulonosebben fajo osszeget. Ha kinyaljak a seggem egy etteremben, akkor is odaadom a 20%-ot, neha meg tobbet is. Ha nem kulonosebben faszak velem a pincerek, akkor is hagyok valamit. Nekem ez az illemszotaramban van.
Eskuszom meg a postasnak is adtam volna egy tizest mikor felhoztak a 21.-re a King Size agyunkat /hidd el, kurva nehez volt/ amit az IKEA-tol /pfuj tudom :)/ rendeltunk, de nem fogadhatjak el. Na de ez mar off.

ps: Nemreg egyebkent lattam valami tv2-es riportfilmben, hogy a postasnak is jattolnak egyes "szerencsetlen" oregasszonyok, mikor viszi a nyugdijat. Azt mire fel?

Bandi_jóválasztás (törölt) 2009.08.27. 08:19:15

Vizet inni igénytelenség, kivéve ha evike márkájú. Na ezért tart itt ez az ország.

Szűcslaci 2009.08.27. 08:24:27

@deputy sheriff:
Kár, hogy pont a Papánál 11-ért large van.
Kisebb brigád 8-ért simán hoz.(LA, Cerritos-ban még Cola is jár hozzá ennyiért)

Sir Mortzosch 2009.08.27. 08:27:40

@deputy sheriff: A postásnak a mamákok és tatákok "illemszótár" szerint adnak. Mire fel? Mert ez a szokás.
Ismétlem : én is adok, hagyok jattot - ott és annak, aki valami pluszt villantott a kaja/pia/szolgáltatás árán túlmenően.
Azt viszont mocskosmód rühellem, ha valaki ezt megköveteli.
Én viszont nem úgy nőttem fel, hogy a kaját az ajtóba hozzák, nincs ilyen "kultúrám". A pénzért dolgozunk, a szolgáltatásért stb. fizetünk, de nem szórjuk a pénzt, arányosan adjuk.

És tudod mit? Nem fáj/fájna 10-20-x% jatt adása, HA! valóban kinyalnák a seggem, HA! valóban díjazásra méltó szolgáltatást kapnál érte.
Sutty.
Enni kell adni az állatoknak. De ez már nem a posthoz tartozik :D

scubadiver 2009.08.27. 08:31:21

Ha a szolgáltatás, amit igénybe veszek a vártnál jobb, akkor adok borravalót. Ha elégedetlen vagyok vele, nem adok. Azért adjak, mert szokás, a nagy lóf@szt!!!
Egy ügyemet lezárom, még vállveregetést sem kapok, nemhogy borravalót!
Futárt meg kirúgni azonnal!

deputy sheriff 2009.08.27. 08:33:48

@Szűcslaci: Jah, plusz tax meg delivery fee, rogton lesz belole 14. Ne csak a nyitooldalt nezd, ahol villognak a kurvajo deal-ek.

@gothic:

"Én viszont nem úgy nőttem fel, hogy a kaját az ajtóba hozzák, nincs ilyen "kultúrám". A pénzért dolgozunk, a szolgáltatásért stb. fizetünk, de nem szórjuk a pénzt, arányosan adjuk."

En sem ugy nottem fel, hog a kajat az ajtoba hozzak, hanem ugy, hogy, HA az ajtoba hozzak, akkor ertekeljem.
Jah, a penzert - akarmilyen hihetetlen - en is kemenyen megdolgozom.

"És tudod mit? Nem fáj/fájna 10-20-x% jatt adása, HA! valóban kinyalnák a seggem, HA! valóban díjazásra méltó szolgáltatást kapnál érte."

No, hat errol mar csak a magyar vendeglatok tehetnek :)

tomix23 2009.08.27. 08:39:08

Akit itt arról fröcsögnek hogy jár a jatt jár a jatt, azok ha legközelebb vonatra szálnak, és jön a kalaúz, fizessenek neki már 500Ft-ot, mert elvégzi a munkáját... Idióták!

gftamas 2009.08.27. 08:40:38

Szerintem nem kell ilyenen ennyit rugózni. Ha egy futár paréj és nem értékeli a borravalót, akkor ezt úgy kell felfogni, hogy az a kevesebb mint 100 Ft se került legalább roszz helyre, visszament a gazdájához. :) Aztán érdemes túllépni a dolgon.

deputy sheriff 2009.08.27. 08:41:36

@tomix23: Ha hoz melle egy chillis hot dog-ot, akkor boldogan :)

Mylady 2009.08.27. 08:49:45

A múltkor rendeltem kaját, kb 1350 volt a számla. Adtam a futárnak 1500-öt, ami ugye kb +10%. A futár igen gúnyos hangon megköszönte a kedvességemet és a jó étvágy mellé még nagyon kellemes napot is kívánt. És kifelé menet erősen csóválta a fejét... A biztonsági őrrel csak néztünk, hogy ez meg mi volt.
Na, onnan sem fogok többet rendelni.

Impega 2009.08.27. 08:53:34

En mindig adok egy kis borravalot, mert dolgoztam mar vendeglatasban es tudom milyen jol esik. Persze sohasem adok sokat, mert mindennek meg van a maga hatara.
Viszont, aki a kicsit nem becsuli, a nagyot nem erdemli.

Sákif za morro? 2009.08.27. 09:06:20

Én mindig adok a futárnak lét. Ha kell, akkor még vakarok hozzá 2-300Ft aprót is pluszba. (Ebből is látszik, hogy én nem külföldről edukálok :-) ) Nekem ez nem kiadás. Neki meg sok kicsi sokra megy alapon tisztességes bevétel lehet. Más érzés átvenni úgy a kaját, hogy mindketten elégedettek vagyunk.

A posztban szereplő futár duplán is szíjon gázt. A dolgát tette, nem kötelező a jatt. Ha nem kap, akkor elköszön, és a mutató ujjam irányába távozik a helyszínről. Ha utána a munkáltatója lebassza az ügyfél panasza végett, akkor magába száll, elmélkedik, ha még mindig nem érti, akkor megkérdez valaki okosabbat. A picsába má'!

Sákif za morro? 2009.08.27. 09:08:20

@tomix23: A kaller bérét nem úgy állapítják meg hogy beleszámolják a jattot. Másrészt a kaller nem szolgáltat neked, csak a jegyedet kéri. Az nem ugyan az, mint amikor egy este 20-30 alkalommal meg kell mondjuk mászni a 4. emeletet, mert nincs lift.

2009.08.27. 09:09:59

Borravaló az 10% vagy semmi, izlés szerint. Mondjuk amikor megjön a pizzafutár, és olyan autóból száll ki, amit én részletre sem tudnék megvenni, akkor azért én is el szoktam merengeni rajta, hogy akkor most nekem miért is kellene borravalót adnom neki... de általában adok, mert máskor is akarok még onnan rendelni, és nem akarom, hogy kézbesítés előtt belerecskázzon a kajámba bosszúból.

2009.08.27. 09:12:53

@Ben Zinkoot: nem hiszem, hogy a munkáltató lebaszta. Szerintem szépen megegyeztek abban, hogy az ügyfél paraszt, hiszen borravalót adni illik. Más kérdés, hogy teljesen felesleges volt azért visszahívni, hogy ezt közöljék vele.

Impega 2009.08.27. 09:15:12

@csernaja obca: Ne haragudj, de ha elmegyek egy etterembe es ott hagyok 10 ezret, nem fogok egy ezrest meg borravalora ott hagyni, hagyok, de nem 4-500-ot. Elvbol nem. Egy egyszeru gyari munkasnak, kemenyen meg kell dolgoznia egy ezresert. Ez az en velemenyem. Mindig hagyok borravalot de merlegelek az ertekerol.

ZON 2009.08.27. 09:29:21

Múltkor kocsivizsgáztatás közben belefutottam a vizsgáztatók ebédidejébe.Én is megéheztem, közelben egy pizzéria, telefonon rendelek, 25-perc múlva átsétálok érte.A faszi csodálkozott, hogy a 940-es pizzánál vártam a visszajárót az ezresből.Akkor is elvárják a jattot , ha az üzletben adják ki? Másrészt megfizettetik veled az áfát, a gépbe meg csak akkor ütik be, ha finoman (vagy kevésbé finoman) célzol rá.

Layosh 2009.08.27. 09:32:49

Ezt a kötelező borravalót jó lenne már kinőni. Már itthon is sok helyen beleszámolják a számla végébe, de általában a vendégek ezt nem tudják, vagy nem nézik és még adnak pluszban is.
Gondolom tudjátok, hogy mennyi hasznon van egy 1300-1500-Ft-os pizzán... és még elvárják, hogy adjak borravalót(amúgy szoktam, de csak egy 100-ast).
A mekibe miért nem kell borravalót adni?

2009.08.27. 09:42:12

A futárnak a borravaló a fizetése gyakorlatilag.
Aki házhoz szállítást rendel az legyen azért ezzel tisztában.
Persze a tapló viselkedésre ez nem mentség.

EnZsolt 2009.08.27. 09:42:48

Szeretném a postolót basztatni.

Ha étkezési utalvánnyal fizetek, akkor úgy oldom meg, hogy adok utalványt a borravalót pedig készpénzben. Ha nem megy, akkor is adok valamennyi casht, hogy én se érezzem magam kellemetlenül.

Szerintem.

Impega 2009.08.27. 09:44:15

@EnZsolt OOOO avincesztori.blog.hu OOOO: Most irtam a blogodba de eltunt a kommentem :/.

Leon 2009.08.27. 09:48:26

Hát itt jó sokan nem tudják mit keres egy pizzafutár.

Először is, egyáltalán nincs bejelentve, nincs havi fizuja. NEM az a dolga, hogy felvigye az ajtóig a 4-re lift nélkül, hanem, hogy kivigye a kapuig, a többi szívesség, amit azért csinálunk, HÁTHA kapunk borravalót. Az alapbár igen kicsi, nekem pl 385 ft/óra egész napot számolva, ami 13 óra. Ebből kell tankolnom. Teljes napon 170 km-t motorozom a forgalomban, az autós teliszarja a fejem, legszívesebben átmenne rajtam, nem érti miért sietek, pedig ebben a szakmában az idő ténylég = pénz.

Félreértés ne essék, NEM KÖTELEZŐ borravalót adni, de ne is várj kedvességet a forintra kifizetett számláért, ilyet mondjuk nem tennék mint ez a futár. Soha. Max annyit tehetek, hogy nem mondom, hogy jó étvágyat, csak annyit, hogy viszlát.

Egy példa: 11 db pizzát vittem ki, nem könnyű, fogadd el. és alig kaptam borravalót, megalázó hidd el, amikor a harmadikon lihegve állsz 11 pizzával és ad 80 ft jattot és megjegyzi a csodálokozó arcomra, hogy a címpénzt megkapod, nem? (100ft). Nekem az út a benzinköltség miatt odavissza kijön 80-ból. Ezért legyek kedves? Vagy azért ha szintén 5-kre viszem fel lift nélkül csurom vizesen, mert szakad az eső, emberünk 0ft jattot és ad és mosolygova kérdezi, hogy ilyen szar az idő?

Hát ne tudd meg eerről mit gondolok.

De paraszt az nem vagyok soha, meghagyom az egyszerű vásárlóknak...

-d(-_-)b- 2009.08.27. 09:53:52

@Ben Zinkoot:

"Másrészt a kaller nem szolgáltat neked"

Oké. Akkor te adsz borravalót
- a tanárnak
- a boltosnak
- a tűzoltónak
- az okmányirodában
- a postásnak
- az árukiadónak a tüzépen
- a rendőrnek ha kijön helyszínelni
- a buszsofőrnek
?

-d(-_-)b- 2009.08.27. 09:57:23

@Leon: Hát vannak még páran, akik feketén dolgoznak, és nem kapnak jattot egyáltalán. Szóval ez nem érv.

Ha nem tetszik, hogy svarcban vagy, jelentsd fel a munkaadót. Amíg mindenki birkaként elfogadja, hogy feketén alkalmazzák, addig nem fog ez megváltozni.

(aka. amíg mindenki továbbra is rendel a szar pizzástól, nem fognak változtatni a modorukon)

vape 2009.08.27. 10:03:29

@ZON:
Ilyen automatikusan megtartott visszajáró esetet én is tapasztaltam párszor. Furcsa mód csak benzinkútnál és gyorsétteremfélékben (vagy pizzafutárnál) volt hozzá szerencsém.

Más dolog, hogy adok borravalót, ha megérdemli a szolgáltató. És más az, amikor ő úgy gondolja, hogy az a 20-30-x Ft neki automatikusan jár. Utóbbi felháborít. És ilyenkor néha szólok is, hogy elfelejtett visszaadni.:)

Sallina 2009.08.27. 10:04:32

@-d(-_-)b-: Tökéletesen egyetértek. És félre ne értsen senki, én is dolgoztam már olyan helyen ahol kiszolgáltam az embereket. A fizetéséért dolgozzon nem a borravalóért.

Sallina 2009.08.27. 10:06:29

Én is akkor adok ha megérdemli. Ez nem azt jelenti, h csússzon másszon előttem, hanem viselkedjen úgy velem és mással is, mint egyik jóérzésű ember a másikkal.Mint az utcán vagy bárhol.

Denton85 2009.08.27. 10:07:28

Szerintem szarrágó a postoló. A legtöbb pizzéria nem kér se csomagolási se szállítási költségeket. De azé megnéztem gyorsan a pincéres oldalon, az én lakcímemhez közeli Dr.Pizza nem kér egyikre se pénzt.

Elég taplóság azt 10%.ot sajnálni a futártól. Itt azért nem 10ezres tételekről van szó, hogy 1k-t kelljen fizetni. Hanem 100-200Ft-okról. Ha kérnének szállítási költséget akkor én sem adnék, ahogy a GLS meg a többi fizetős futárnak sem adok.

Az igaz, hogy a futár is viselhette volna nyugodtabban a helyzetet, de ettől te még ugyanúgy szarrágó vagy. Sőt megkockáztatom, hogy direkt nem adtál neki pénzt, hogy ha kiakad az ürge, akkor utána megírhassad ide:)

2009.08.27. 10:11:57

@-d(-_-)b-: na ja, pl. az én órabérem is kb 400 Ft, és nem sűrűn kapok borravalót.

@Impega - a dolgozô nõ: Én még életemben nem hagytam 10e-t egy étteremben. Szerintem ez nagy burzsujság, ennyiért másfél hétig eszek a munkahelyi menzán. De aki ezt megengedheti magának, annak már egy ezres ne számítson, adja csak szépen oda a pincérnek - feltéve persze, hogy a kiszolgálás kifogástalan.

moli 2009.08.27. 10:14:55

ez kemeny. mi is volt? Dr. Pizza? oke.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2009.08.27. 10:15:28

nálunk egyik cég sem küld rendes számlát a futárral, tehát lenyúlják alapból az adót.

a futár, ha gyors, normálisan viselkedik, köszön, jó étvágyat kíván kap borravalót. ha kajajeggyel fizetek van hogy 2-3 kilót is, ha kp-vel akkor 100 Ft körül.

múltkor 1 óra 20 perc után hívom a kaját hogy hol a csában vannak már? erre elkezd magyarázkodni hogy sok a vendég az étteremben, és a vendég az első. de már nekiálltak a rendelésemnek. nem szóltam semmit, de legszívesebben elküldtem volna az annyukba. a futárral már küldettek egy literes almalét kárpótlásul. elvégre 2 órát vártam az ebédre.

a futárnak azért elmondtam:
1: 1 óra 20 perc után nem nekem kellett volna telefonálni hanem nekik
2: én is vendég vagyok, én is fizetek, nem csak az, aki az étteremben eszik
3: nem érdekelnek a kifogások, hogy mi miatt voltak lassúak

Nyomek 2009.08.27. 10:15:53

@Leon:
Ingoványos talajra tévedtél. Itt nem szokás a másik oldalt bemutatni. Aki szolgáltat, annak kötelessége MINDENT mosolyogva elviselni. Egy fogyasztó lehet bunkó, feljelentő, geci. Te mosolyogj és nyelj, mert ez a dolgod. Ja! Adót meg fizess, mint a güzü, mert még adócsaló köcsögnek is elmondanak!

Aki egyszer már benne volt a szolgáltatóiparban (a jattosban), az mindig fog adni. Mert tudja azt, amit az itteni blogolvasók nagy része sosem fog.

Például érdemes lenne azt is átgondolni, hogy színházban mi értelme van tapsolni? Hát nem az a dolguk, hogy szórakoztassanak. Vége a darabnak, felállok és megyek haza. A pénztárnál fizettem, az nem elég?

Szóval, tudatos fogyasztóknak hiába magyarázol, ezért volt felesleges a kommented, ahogy egyébként az enyém is az.

:-)

moli 2009.08.27. 10:17:00

ja, a borravalorol: SENKINEK SE JAR. aki nagyon (figyelem: nagyon) jol vegzi a munkajat, az kaphat jutalmat (premium), de nem feltetlen penz formajaban, hanem peldaul levelkent a fonokenek. az aztan majd ad neki penzt, ha ugy gondolja.

borravalo nem jar senkinek.

Impega 2009.08.27. 10:17:18

@csernaja obca: edesem, nem egyedul voltam, hanem a csaladdal :) 10000-et egyedul otthagyni, nemcsak burzsujsag, de meg falanksag is.
Termeszetesen ennek nem voltal tudataban, igy megbocsajtom hogy leugattal.

moli 2009.08.27. 10:18:27

@Leon: keress masik allast. masok csirket boncolnak a futoszalag mellett. ja, hogy csak ennyire futja a tehetsegedbol? akkor neked ez marad.

Nyomek 2009.08.27. 10:21:07

@Denton85:
Csak azért mondom, hogy egyetértek veled, hogy ne maradj egyedül a véleményeddel.

A fukar posztoló feljelentős, homárbaírogatós lelkivilágát én sem vagyok képes megérteni.

moli 2009.08.27. 10:22:55

@serpenyő: ja, a kinaiak ugy teletomik a dobozod, hogy nem tudjak racsukni a tetot! hat persze, hisz nem magyarok. es megis MEGELNEK! ja, nem 2 ev alatt akarnak lakast/autot/nyaralot venni, hanem 50 ev munkajabol.

papugaja 2009.08.27. 10:31:35

Heh, faszparaszt.

Ha kapol, köszönd meg szépen.
Ha nem kapol, szó nélkül vedd tudomásul.

kispista2 2009.08.27. 11:09:27

A BKV buszsofőr sem kap jattot az utasoktól, pedig keveset keres, nehéz a munkája és egész nap a forgalomban szív.
Érdekes lenne, hogy ha leszálláskor pénzt várna és ha nem adsz akkor rádbassza az ajtót.

Ne menjetek olyan helyre dolgozni, ahol a jattot beleszámítják a fizetésbe! Bőven van haszon a pizzán, abból fizessék ki a bért.
Egy ilyen bunkó futár után nem fog rendelni az illető a cégtől, ami kb 100x annyi kiesést jelent neki, mintha adna +200 ft-ot a szállításért a futárnak.

Dr. Deedee 2009.08.27. 11:19:42

egyébként meg mindehova oda van írva, hogy az ár a csomagolást meg a kiszállítást tartalmazza, márpedig ha ezeket tartalmazza jattoljon a futárnak a kis faszom....építsék bele az árba ha nem tetszik.

2009.08.27. 11:23:59

@kispista2: A BKV sofőröket 900 Ft-os kezdő óradíjjal veszik föl (plusz műszakpótlék stb), az azért annyira nem kevés egy 8 általánossal csinálható munkáért!

Pilgram (törölt) 2009.08.27. 11:26:50

hm..mondjuk azért asszem az nem lenne rossz, ha így homárilag összefogva, össznépileg rendelnénk tőlük összevissza kamutcímekre..a pizzájuk úgyis kurva szar..

eszenix 2009.08.27. 11:34:21

@deputy sheriff: hát egy 1200ft-os átlagpizzára a 10% az sacc per kb 120 forint. Nehogy már egy 500ast kelljen rátenni hogy ne köpjön le.

flea 2009.08.27. 12:14:30

@deputy sheriff: elnézést, ha már mondták: a nyugdíjból jattfizetés úgy működik, hogy a nyugdíjat kivivő postás, ha nem kap jattot, akkor elkezdi az értesítőt bedobni, minek következtében a nénike egyrészt elcsoszoghat a nyugdíjáért bottal-békávéval a postára, másrészt kb 20% valószínűséggel ki is rabolják hazafelé, azt szevasz.

Panaszkodni nem lehet, hogy de kérem én otthon voltam, mert ha nincs róla orvosi papírja, hogy 100%-osan hall (nincs), akkor a postás egyszerűen azt mondja, hogy ő csöngetett egy darabig, de órákig nem várhat...

A nénikék meg megtanulják, hogy jobban megéri jattolni. Szal ez tulajdonképpen a zsarolás egyik formája.

pazola 2009.08.27. 12:16:40

deputy sheriff 2009.08.27. 06:37:42

Te nyilvanvaloan egy masik orszagban elsz.

flea 2009.08.27. 12:19:49

Amúgy amit többen mondanak, hogy "nem fizetek azért, ami már ki van fizetve", azért nem teljesen kóser, mert a futár nem tehet arról, hogy a fizetésébe "belekalkulálják", hogy jattot fog kapni (viszont garantáltan így van). Tehát rendes futárnak igenis tessék borravalót adni. A posztbeli faszfejnek természetesen sünt, és mihamarabbi kirúgást kívánok, addig pedig a csövesnél is kevesebb megbecsülést...

A XI. kerületi Dr. Pizza futárai amúgy legutóbb (úgy fél éve) normálisak voltak (a Don Pepések meg köcsögök, az Il Treno-sok változó). Gondolom futárok közt fluktuáció is van rendesen, hosszabb távon ilyesmi miatt nem érdemes senkit bojkottálni. Ha már, akkor azért, mert szar kaját adnak. :)

kispista2 2009.08.27. 12:25:05

@csernaja obca: Magasabb képzettség szükséges a buszsofőrnek mint a pizzaszállítónak. És a munkája is nehezebb.

2009.08.27. 12:26:44

@BullFrog:

"ha csak 100 forintot kapnak 2-3k tisztán :\ más 4-6 órákat dolgozik ezért, és még meg is kapják a havi fizut...."

Csakhogy tiszta legyen a kép: A pizzafutárok nem kapnak havi fizut, kb. 3-4 rugó napidíj van, 12 órai melóra, és slussz. Bejelntés nuku. Ebből, meg a jattból kell állni az összes költséget ! beleérve az üzemanyagot is !, a saját jármű szerelését, meg mindent. Ezt onnan tudom, hogy gazdasági csőd apropóján néhány éve átmenetileg el akartam menni pizzafutárnak, hogy valami pénz is jöjjön a házhoz, hát leesett az állam a feltételeken, de főleg azon, hogy vagy 4 pizzáscéget jártam végig, és mindenhol hasonlók a feltételek. Meg se próbáltam, mert elv, hogy a saját pénzemen vett üzemanyagot nehogymár tetves cégnek pöfögtessem el.

Egyébként a posztolóval értek egyet. Aki pizzafutárnak áll, annak bele kell kalkulálnia, hogy nem kap borravalót. Ez kutya vacsorája, vagy van vagy nincs, ha jókedvem van adok, ha nem nem. Minden szembejövő elvárja már azt a rohadt százast, a pizzafutártól a benzinkutason, csövesen át a pirosban dekkoló ablakmosó cigókig, mire hazaérek elment a napi kereset.

sevcsik 2009.08.27. 12:34:10

azt szeretem a homár kommentekben, hogy mindenki belekapaszkodik a részletekbe, és úgy fikáz.

az egész postot nézve szerintem:
- a postoló nem szarrágó, mert mindig szokott borravalót adni, csak most jött ki ilyen kevés
- azért a futár kapott borravalót, csak, hogy nem annyit amennyit várt
- a futár rendkívüli módon paraszt volt (nyilván tudja, hogy borravalót nem kötelező adni, viszont ha ő paraszt, akkor elveszíti a munkáltatója a vendéget)
- milyen módszer az, hogy ha valaki panaszt nyújt be valamelyik futár miatt, akkor odaadják neki a telefont, hogy beszéljék meg? (sün a pizzériának)
- a futár ismét bunkó volt az ügyféllel a telefonban (elintézhette volna úgy is, hogy ne haragudjon, de én ennyi meg ennyi pénz kapok, ezért jól jött volna a borravaló, vagy valami, ügyfél is bocsánatot kér és ennyi)
- a futár meg lefikázta a pizzériát meg a munkáját, ebből látszik, hogy kurvára utál itt dolgozni, és tudatosan volt paraszt, akkor minek védeni?

összegzés:
- 1 újszülőtt sün a postolónak, mert kevés borravalót adott
- 3 méretes sün a futárnak, mert paraszt volt 3x (harmadjára a munkáltatójával)
- 1 méretes sün a pizzériának, mert így kezelik a panaszokat

kispista2 2009.08.27. 12:39:41

@flea: Az ilyen postást rúgnál le a lépcsőn!


@Jankove: "A pizzafutárok nem kapnak havi fizut, kb. 3-4 rugó napidíj van"

A napidíj nem fizu? 60-80 e ft nem olyan rossz egy képzettség nélküli embernek. Ez az összeg ráadásul még 100 ft-os borravalóval is megduplázódhat.

Babapiskóta (törölt) · http://www.alberletmesek.blog.hu 2009.08.27. 12:45:34

Nekünk egy boltunk van egy vidéki városban.ha anyám egyetlen tetves forintot nem ad vissza(visszaadja,kivéve ha a vevő nem kéri),akkor megbünteti az apeh.akkor a futárnak,pincérnek,fodrásznak,stb. miért legális borravalót adni?az én anyám anyám talán nem dolgozik meg érte eléggé?

locsocs 2009.08.27. 12:47:45

Én voltam londíner még diák koromban. Volt akitől egy 5000-est kaptam (kb 7 éve ez igen szép volt, de mondjuk ma is az) volt akitől 80 Ft-ot, az utóbbit arabok adták iszonyat mennyiségű csomag fölhurcibálása (35 fokban) után. Na azt legszívesebben a képükbe dobtam volna, de persze nem vagyok ekkora tuskó, meg mire leértem a recire meg is nyugotam :) meg természetesen nem is lenne muszáj adni borravalót. Akadtak egyébként akik nem pénzt adtak hanem pl tálca sört, szivart :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.08.27. 12:49:44

@Megdobbent: Most akkor a pizzafutár zsidó/cigány/piréz vagy te? Honnan jön ide a (különben általam sem szeretett) Jobbik?
Még ha húsos kenyérlángost (=magyar pizza) szállított volna, akkor megérteném, de így megkérem Sünt, hogy először szokásosan vizsgáljon meg, majd járja át az orrodat is!

locsocs 2009.08.27. 12:52:18

másik: GLS futár hozza a csomagom, eltévesztette a címet(lakcímre hozta, de én külön kértem a rendelésnél hogy a munkahelyemre hozzák mert nem leszek otthon)amiről nem én tehetek, ők baszták el. Szépen kifizettem a csomagot amennyibe került, mire a sofőr közölte hogy ugyanmár adjak már neki 2-3 száz forintot ha már kizozta erre a címre is. Szépen elküldtem az anyjába.

2009.08.27. 12:54:46

Én jópár éve voltam pizzafutár, én örültem minden jattnak, a kevésnek, ha meg valaki nem adott, leszartam, mármint nem hőzöngtem. Önkéntes dolog. Ha kevés volt a napi lé, megokosítottam egy-két pizzát, és máris rendbe jött a mérleg. Egyszer viszont egy nagyon csinos háziasszony adott ezer körülre ötszázat, hát belepirultam.

Sanyi 2009.08.27. 12:56:54

Finnorszagban nem ertettek amikor borravalot akartam adni aztan leszoktam rola. Ausztraliaban is furcsan neznek ha nem veszem el az aprot, probaltam. Szerencsere itt nem az a rendszer van mint az USA-ban - nem csak ezert jobb hely.

2009.08.27. 12:58:02

@moli: "a kinaiak ugy teletomik a dobozod, hogy nem tudjak racsukni a tetot! hat persze, hisz nem magyarok. es megis MEGELNEK!"

A kínai kaját én is azért favorizálom, mert még soha nem maradtam éhen tőle, rendes adagok vannak. Mindig ugyanaz a minőség, mindig ugyanaz a mennyiség, szemben a magyar kajáldákkal, ahol egyszerűen képtelenek huzamosabb ideig tartani a szinvonalat. Csökkennek az adagok, romlik a minőség, elkezdenek fogyni az alkatrészek a kajából, minden extra komponens feláras lesz, végül mire törzsvendéggé válnál, még jól át is basznak. Van a munkahelyem mellett egy (anno jó) girosz büfé, éveken keresztül odajártam ebédelni, ámbár a személyzet folyamatos fluktuálódásán látszott, hogy nem lehet ott élvezet dolgozni. A kaja sokáig jó volt, aztán egyszer azon kaptam magam, hogy az 1000 forintos girosz tál ára felment 1400-re, (ennyiből már a peremkerületi bisztrókban egy tisztességes cigánypecseneye is megvan) cserébe az adagot, ami korábban a fülemen jött ki, 2 perc alatt elpusztítottam, és kopogott a szemem utána.... inkább a kinai, abban sosem csalódom.

Igaz hozzá kell tenni, náluk nincsenek szabályok, sem adófegyelem. Sose adnak se blokkot, se számlát, szal nincsenek úgy fingatva mint a magyarok.

2009.08.27. 13:00:53

@kispista2: tedd hozzá, hogy ezért 12 órát keccsölnek, és vond le belőle a 300 forintos üzemanyagot, mindjárt rájössz, hogy nem olyan nagy biznisz. Átmeneti melónak, és diákoknak tökéletes, de nem hinném hogy lehet rá életet alapozni. Mondjuk ilyen szakma nincs magyarországon.

eszembejutottvalami 2009.08.27. 13:11:10

Hajópincér voltam (már jó rég) az RCCL egyik hajóján. Ez egy amerikai cég amerikai utasokkal. Az alapbérünk havi 50$ !!! volt. Ez a mosodára sem volt elég. A pincérek fizetése a borravaló volt. A vendég kapott egy ajánlást $/nap/pincér, amit adhatott. A munkám során kb 1100 -1200 embert szolgáltam ki (15-20 embert 5-10 napon keresztül) akik közül 4 ember azaz két pár nem adott borravalót.A többiek mind adtak annyit mint az ajánlás vagy többet.
Természetesen finoman céloztunk rá hogy a mi fizetésünk a borravaló.
A cruise (a hajóút) végén minden vendég minősíthetett. A 750 utasból (kicsi hajó volt) 730 kíváló minősítést adott 18-19 jó minősítést és néha 1-2 poor azaz gyengét. Ha netalántán gyenge vagy még megfelelő minősítést kaptál a kiszolgálásra akkor a következő úton a személyzetet szolgáltad ki 0 vagy minimális jattért. Ez jól ki van találva az USA-ban. A taxis a pizzafutár a londiner a pincér mind mind a borravalóból él.Két érdeke is fűződik a maximális kiszolgáláshoz. Az egyik a minél nagyobb borravaló a másik hogy nehogy reklamációt kapjon mert akkor biztosan repül vagy nagyon kiszúrnak vele.
Sajnos ez a jattos rendszer nem egyértelmű, mert itt van bére a fentebb említett szakmáknak néha nem is kevés így a fogyasztónak sem evidens hogy borravalót adjon és mennyit.

kispista2 2009.08.27. 13:12:42

@Jankove: Lehet keresni más munkát! Ha nem mennek el ennyiért dolgozni, majd növelik a fizetésüket.

moli 2009.08.27. 13:17:33

@kispista2: es kicsit felelosegteljesebb. legalabbis joval felelosegteljesebb, mint a bkv ugyvezetoje.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2009.08.27. 13:26:27

se kajajegyből, se semmi utalványból nem lenne szabad visszaadni! apeh...

amikor a futár kivitte a cuccot a papíron rajta volt a számod...

gondolom azt mondták neki, hogy hívja fel a megrendelőt azt kérjen bocsánatot, azt ez lett belőle...

soha többet nem rendelni onnan...

én a pizza.hu oldalról szoktam rendelni 99%ben, pont nem pizzát, de ott lehet a szolgáltatót értékelni!

szerintem tőlem már rettegnek ott :)

volt, hogy visszahívtak, hogy a köv rendelésm természetesen free :) ne nem a dr pizza volt :B

kamushamus 2009.08.27. 13:31:22

@kispista2: Sajnos kénytelenek emberek ennyi pénzért dolgozni.
Ha valakinek nem tetszik,viszlát,jön helyette más.

partyface1973 · http://blog.puruttya.hu/ 2009.08.27. 13:31:59

@RosszQtya: szntem akkor viszont inkább magánakció lehetett, gondolom leb*szták a futárt, mire ő felhívta az ügyfelet. batz papucsot neki.

Sanyi 2009.08.27. 13:37:55

@flea: nyugdijas neni is nyithat bankszamlat es kerheti oda a nyugdijat. amikor en pici gyerek voltam, akkor a nagyszuleim nyugdijat a postasbacsi hozta, kapott egy is borravalot, leult, kapott egy kis palinkat is, beszelgettek fel orat, orat nagyiekkal, engem meglovagoltatott a terden aztan ment tovabb. szoval ott volt a plusz szolgaltatas meg a borravalo is. atrendeztek a vilagot, rohanossa, kapitalistava, de csak felig. a postasokat (is) tovabbra is szarul fizetik es most mar hajtjak is, nem beszelgetnek mar a nyugdijassal meg szorakoztatjak a gyerekeket csak rohannak es tartjak a markukat. igen... nem csak az o hibajuk. a fejetol buzlik a hal.

Smacika 2009.08.27. 13:50:25

@deputy sheriff:
"Pizzasnak 10-12%
Pincernek /ha nem fos a kiszolgalas/ 20%
Taxis 5-7%"
A múltkor egy nagyon nagy baráti társasággal(60fő)mulattunkm, otthon háznál.
Nem volt kedv főzni, rendeljünk pizzát.
Rendeltünk, kihozták.
Fizetett a tulaj 110000 forintot.
Ezek szerint a pizzafutinak járt volna 11000 forint?
Nehogymár.Örüljön a cége, hogy otthagytuk egynapi bevételüket egy rendeléssel.
Ja és két óra alatt kihozták a 48db pizzát, meg az üccsiket, fincsi is volt.

2009.08.27. 13:57:12

@kispista2: Dehogy szükséges magasabb képzettség, semmilyen képzettség sem szükséges, csak a jogsi meg a pályaalkalmassági vizsgálat, és már mehetsz is: www.bkv.hu/allas/ATFF_felveteli_tajekoztato_200906.pdf

Denton85 2009.08.27. 14:08:45

@Smacika - Hétszűnyű Kapanyányimonyók:

Asszem ha összedobtatok volna 3000 Ft-ot, ami fejenként a 60főből 50Ft, akkor a pizzafutárotok baromi boldog lett volna. Gondolom nem volt könnyű 48 pizzát kivinnie.

anarcho78 2009.08.27. 14:10:18

mennyivel érdemesebb saját magadnak főzni, nem?

flea 2009.08.27. 14:14:07

@Sanyi: értem én a postás oldalát is, amíg tényleg csak attól szedi a jattot, aki bírja, és csinál is érte valamit (mosolyog, kedves, türelemmel vár, míg kicsoszognak, lovagoltatja az unokát stb), addig nem is hibáztatom.

Arról viszont, hogy a néni nyithat bankszámlát, arról csak annyit, hogy ismertem egy nénit, aki 40 évig volt gazdasági vezető egy jó nevű kórházban, így nyugdíjas korában volt bankszámlája, sőt bankkártyája is. Ha ezekután pénzt akart kivenni (havonta-kéthavonta), akkor vmi rokonnal behozatta magát Bp-re a Pilisből (reggel hatkor, mikor munkába járt a srác), elballagott a számlavezető OTP-fiókjába nyitásra, és ott szépen kivette személyivel (horribilis jutalék fejében), majd a délután 2 órai műszakváltást megvárta és hazakocsikázott. Azért biztos, ami biztos, a PIN-kódját ákombákom betűkkel felírta egy cetlire és a kártyával egy tokban tartotta, merhát sose lehessen tudni, ugye.

Ennyi felvilágosultságot (valójában csak rugalmasságot, az új dolgokhoz való alkalmazkodás képességét) pénzügyekben nem igazán lehet elvárni azoktól az idősektől, akik előtte nem voltak évtizedekig pénzügyesek. ;)

Rajmond 2009.08.27. 14:46:17

A pizzafutár monnyon le!

Hegyirablo 2009.08.27. 15:04:59

Biztos nem rendelek többet pizzát. Szart csinálnak, dagadt is vagyok, inkább megcsinálom magamnak itthon, pizzalapból.

2009.08.27. 15:23:40

@flea: Meg azért azt se feledjük, hogy egy havi bankszámlavezetési díj + a kp felvételi díj alapból sokszorosa annak, mint amennyiért a postás még az unokát is meglovagoltatja. ;-)

Hegyirablo 2009.08.27. 15:24:31

Az volt már: "Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!"?

Ideillik. :)

Hargita 2009.08.27. 15:30:56

Az zuglói Dr. Pizzát nem nagyon ismerem, de a 11. kerületiben nagyon jól főznek, és a fagyijuk is remek, csak ajánlani tudom mindenkinek. Zuglóban Mix-R-től kell rendelni, a milánói spagettit leszámítva kifogástalan a minőség.
Én is utalvánnyal fizetek, de a borravalót (1-200 Ft) készpénzben adom és még sosem akadékoskodott senki. Egyszer fordult csak elő, hogy vacilláltam a borravaló mennyiségén, mire a futár kedvesen megkért, hogy adjam már oda neki a másik pénzérmét is, merthát mégiscsak esik az eső, ázik-fázik. Inkább vicces volt a szituáció, mintsem tolakodó, meg is kapta a pénzt.

Rajmond 2009.08.27. 15:34:36

"mire a futár kedvesen megkért, hogy adjam már oda neki a másik pénzérmét is, merthát mégiscsak esik az eső, ázik-fázik."
Hát ez nagyon király! :)))

Alikam 2009.08.27. 16:27:02

Én is voltam már futár, mondjuk pizzás, úgyhogy most aztán senki nem vetheti rám az első követ.

Tény, hogy az ilyen futároknál a fizetésnél alapban belekalkulálják a jattot.

És az is tény, hogy minden futár gyűlöli a zsugori köcsögöket, akik 5 pizzáért adnak 20(!)Ft - nem viccelek, 20(!)Ft - borravalót.
Hozzátéve, hogy fodrász volt az illető! Fodrász, ugyanúgy jattos szakma...

Viszont az is tény, hogy azt, hogy kevesli a borravalót, látványosan a másik fél tudtára adni és mindezt még ilyen pofátlan módon. Hát azért ehhez gyökérség kell.

Gratula a Dr. Pizza-nak. Úgy tánik összetartó banda. A posztíró sajnos biztos nem a főnököt hívta fel, hanem az ügyeletes mixergyereket, aki 10 éve spanja a csórikának.


Amúgy valóban kevésnek érzem én is egy 3000-es tétel mellé a 90 forintos borravalót, de ez már egy másik történet.

3%-os borravaló...Ejj, azért ez elég szar, valljuk be. Egyszerűbb lett volna belenyúlni a pénztárcádba és egy rohadt százast kikotorni.

De ez persze nem menti a bunkó futárt...

juhaszcs 2009.08.27. 16:30:55

Igaza volt a pizzásnak,százast a hajléktalanoknak szoktam adni,aki dolgozik is a pénzért annak egy százast odabaszni eléggé geciség.
Szóval a smucig posztoló szarjon sünt egy százasért!

juhaszcs 2009.08.27. 16:34:31

@RosszQtya:

Bátor lehetsz ha megetted amit ingyen kaptál.:-))))
Minimum egy hatalmas turhát szétkentek rajta:-)))

Denton85 2009.08.27. 16:36:47

@juhaszcs: legközelebb fognak is neki neaggódj ;)

Alikam 2009.08.27. 16:37:36

@Smacika - Hétszűnyű Kapanyányimonyók: Tudod az extrém hülyékre nem készül soha semmilyen keretrendszer:)))

Aki bazz 110.000 forintot elkölt pizzázásra arra nincs szabvány:)

Mondjuk ott egy 2000 forint borravaló is elég lett volna.

Amúgy nyugi, ekkora rendelésnél valszeg kapott az összegből.

jokkmokk 2009.08.27. 17:34:35

KOLDUL vagy DOLGOZIK?

a pizzafutár NEM jattos állás.

mindenki megértette?

deputy sheriff 2009.08.27. 17:41:14

@Smacika - Hétszűnyű Kapanyányimonyók:

Ez mar csak izetlen kotekedes, extrem eset. Gondolom mindenki naponta 110k ertekben rendel pizzat.
De ha mar itt tartunk; fajt volna osszedobni fejenkent 50-60 Forintot arra az 50+ pizzara?

Rajmond 2009.08.27. 18:18:07

@jokkmokk:
A PIZZAFUTÁR IGENIS JATTÉRT DOLGOZIK

Rajmond 2009.08.27. 18:22:42

@jokkmokk: Valószínűleg életedben nem dolgoztál pizzafutárként tehát lövésed sem lehet nagyon a témában...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.27. 20:24:43

@Frucsasz- feltételes arany sünike díjas:
abszolute kizart
csak felvazoltam egy eshetoseget hogy mitol ennek idegbeteg
de Mary imad
ha kuldenem se menne massal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.27. 20:27:52

@Szűcslaci:
hat 2 papa johns
az hajaz a 40 dollarra
es modositottam olyan 5 eleg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.27. 20:32:55

@Szűcslaci:
14 alatt en meg nem kaptam, spenotos papajohnst
kettonknek 28
es sprite
es tax
az 5-os kijar
a 7-8 tulzas volt
egy 5-os a realis

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.27. 20:38:51

es vegul itt teljesen mas a renszer
mar mondtam
otthon nem tudom hogy van de itt egy pizzafutar vagy egy pincer 2-3 dollarban van orankent
O tipsert dolgozik
ha nem kap ehenhal
es emiatt kinyalja....
hat igy

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2009.08.27. 21:56:14

1. Mi a retkes faszért kéne borravalót adni egyáltalán egy tetves pizzafutárnak, BAZDMEG?

2. Nekem is beszólt egy szer a Don Pepétől egy arc, hogy "hát jó", a bonusz üditőt persze lenyelte volna - na, azóta elég sokan nem rendelnek a DOn Pepétől (több mint 10%-kal esett vissza a forgalmuk, amióta ujjat húztak velem...)

3. Ilyen estekre egy baseballütőt kell tartani a polcon.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2009.08.27. 21:57:36

@Rajmond: és ezt ki nem szarja le??

Van egy ár, amiért rendelek kaját, azon felül egy kurva fillér nincs!

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2009.08.27. 22:04:47

@juhaszcs: tényleg szoktál adni a hajléktalanoknak? Vagy csak a szád jár?

Én egy órát tanítok 1800 Ft-ért úgy, hogy készülök rá, képzem magam stb.
Eléggé arcul csapásnak érzem a tisztességesen dolgozó emberek felé, hogy 100 Ft az neked amolyan "szemét" kategóriába esik.

Vladimir Harkonnen 2009.08.27. 22:34:16

@Sanyi: Az nem nyugdíjosztás volt, hanem láthatási napja volt a postásnak! :)
Ha már ott volt odaadta a gyerektartást is!
:D

villam76 2009.08.27. 23:48:44

@mityu: eszetlen nagy kiraly vagy! de valld be, hogy volt az 20% is...pocs...

Almatlan Jozsi 2009.08.28. 01:44:48

"Már régen meg kellett volna szüntetni Magyarországon a játékpénzesdit ( üdülési csekk, étkezési utalvány és társai)és rendes fizetést adni a népnek. ( Persze amit nem minimálbérre jelentenek be és zsebre megy a többi része, hanem mindenki tisztességes adót fizetne a megszerzett jövedelme után ) És akkor nem állna ott az ország, ahol áll."

Azt tudjatok, hogy Oroszorszagban 2001-ben bevezettek a 13%-os jovedelem adot? Mindenki egysegesen 13%-ot fizet. Persze errol a politikusaink melyen hallgatnak. Nem biztos, hogy rosszat tesz ez az orszagnak. De hat amig izgultok a szocialis halo miatt (egeszsegugy, blablabla) addig az oszd meg es uralkodj elve alapjan Magyarorszagon mindig kib@..szottul magas lesz az ado! Csak azt nem veszitek eszre, hogy mikozben 12 honapbol 6-ot az allamnak dolgoztok szepen bele is rokkantok es azert lesz szuksegetek a gyogykezelesre. Nekem inkabb legyen 50 szep evem, minthogy 70 evig nyomorogjak es rabszolgakent dolgozzak az allamnak, de hat ti tudjatok...Mondjuk azt nem hiszem, hogy aki dolgozik az nem tud felre tenni vagy maganbiztositast fizetni, ugyhogy magam reszerol inkabb nem fizetnek az allamnak ahol 100 millios vegkielegitesek vannak! Felejtsetek el a szocialis halot, az allamnak a leheto legkisebbnek kell lennie es szerenynek, minden mas hatalmi ehseghez es deformaciohoz vezet. El kell fogadni, hogy cserebe - kezdetben - csorbul az ellatas, de kesobb mindenkinek jobb lesz. Igy viszont patthelyzet alakult ki: az ellatas szinvonala kriminalis es a penzek sem oda mennek ahova kene... Sajnos el kell fogadni, hogy nincs olyan megoldas, hogy a kecske is jol lakjon es a kaposzta is megmaradjon es vegre fel kellene szamolni a szocializmust ebben az orszagban amig legalabb egy kicsit osszeszedi magat. Utana tolem johet vissza az ingyenes ez-az-amaz, ha ettol jobban erzitek magatokat...Valaki ugyis fizetni fog es ezek ti vagytok akkor is ha nem tunik fel...

hardrock 2009.08.28. 01:53:42

Én mindig úgy adok, hogy a következő százasig. Legrosszabb esetben 101, legjobban 199 jattja lesz. Eddig még egy se pofázott vissza. Ha visszapofázna, visszapofáznék. Ha púposkodni kezdene, leütném.

belidzs_ 2009.08.28. 06:30:23

@hagyma tax=ado, tip=borravalo

2009.08.28. 07:22:19

@Almatlan Jozsi: Menj tanulmányútra Amerikába! Ott ha keresel havi 1500 dollárt s a biztosító a cukorbajod miatt vagy nem, vagy
csak havi 800 dollárért vállalja a biztosítást, mit csinálsz? Ez sajnos nem
irreális példa, bár az ilyen alacsony jövedelműek kapnak állami
segítséget... viszont ha mondjuk 3000 dollár a jövedelmed, s abból kell két
idösebb embernek (mondjuk 50 éves) biztosítást vegyél, már nem biztos hogy
bármiféle segítséget kapsz, de mondjuk egy havi 1200 dollárt nem fogsz tudni
kifizetni, ha mellette még lakni is akarsz (lakbér: 1200 dollár, kétszobás
nagyvárosi lakás nagy bérházban fűtéssel, világítással, parkolóhellyel), egy
autót fenntartasz (biztosítás: 200 dollár, üzemanyag/karbantartás: másik
200), enni is kell, s a 3000 dollárod 20 százalékát elviszi az adó. Az amerikaiak 10-20%-ának egyáltalán nincs
betegbiztosítása, s egy másik 10-20%-nak van ugyan, de elégtelen
biztosítása! Ezek az emberek nem járnak el orvoshoz, nem kapnak védőoltást,
megelőző ellátást, diagnosztikát, hanem a kórházak ambulanciáján kötnek ki,
ha már nagy a baj, és aztán ha nagy neheyen megmentik a rongyos kis életüket, sok örömük nem lesz benne utána, mert a hátralévő éveikben minden pénzüket fizethetik a kórháznak. De hasonló a helyzet a (fizetős) oktatással is, aminek a tandíjára már a gyerek megszületésének napján megnyitják a takarékbetétkönyvet, akinek meg mégsem, és nem tud valami ösztöndíjat se szerezni magának, az mehet szart lapátolni, és a rendszer jellegéből adódóan soha a büdös életben nem fog annyit keresni vele, hogy továbbtanuljon és jobb állást szerezhessen. Nem jó az a rendszer, hidd el! A közös teherviselés nem hülyeség, egy csomó országban remekül működik (pl. Hollandia), a százmilliós végkielégítés meg a panama-autópálya csak sajátos magyar implementációja a kapitalizmusnak. :)

billy the badger 2009.08.28. 09:42:04

@Leon: viszont nem kotelezo pizza-futarkodni, ugye?

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.08.28. 10:10:49

Megfelelő szolgáltatásért szívesen adok borravalót, de számomra nem kielégítő silány szolgáltatásért tőlem senki se várjon 1 Ft-ot se.

Nimandi 2009.08.28. 10:15:14

Jól értem a jattolós dolgot?

Tehát amikor kiválasztok egy ételt a weboldalon, akkor nekem tudnom kellene azt, hogy az az étel, habár ott úgy van feltüntetve, hogy 1500 Ft, valójában 1800 Ft? Vagy 1700? Vagy nem is tudom pontosan, mennyi.

Mert valamiféleképpen alkalmazok és fizetek egy futárt, aki kihozza nekem ezt a kaját? Ráadásul úgy, hogy habár a futár fizetését én és további xezer sorstársam dobja össze havonta, de minden egyéb főnöki jogunkról lemondunk, tehát nem választhatjuk ki, kit alkalmazunk stb.? Viszont ha rosszul fizetjük, akkor kínos meglepetésekben lehet részünk?

Bocs, én ezt eddig nem tudtam, hogy rajtam ekkora a felelősség, volt valami szóbeszéd, meg ilyesmi, de ezt velem senki a cégtől nem közölte még csak ajánlás gyanánt sem, ahogy azon a luxushajón az utazókkal a hajó vezetősége. Ezért én gesztusként és jutalomként kezeltem a borravalót.

consumer_failure 2009.08.28. 12:48:56

Nem jattolok az ellenőrnek, mert ellenőrzi a bérletem - kifizettem azt a bérletárban. Nem jattolok a postásnak ha levelet hoz - benne van a bélyegárban!
A pizzafutár nem a vöröskereszt, a házhozszállítás díja BELE VAN SZÁMOLVA a pizza árába! Ahol külön házhozszállítási díj van, ott kicsit olcsóbb maga a pizza. Lényeg, hogy ezzel kalkulálnak!
Szóval a posztban szereplő futárnak és hasonló filozófiát valló társainak sünbeöntést. Ki a kicsit nem becsüli, menjen a picsába.

flea 2009.08.28. 13:41:40

@consumer_failure: (és mások) bele kéne hogy legyen számolva, de nincsen bazmeg, véssétek már bele abba az ostoba fejetekbe.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.08.28. 13:52:01

@belidzs_:
es most gondold el mikor Marynek magyarul beszelek
gyere ki tizenevre es megerted

consumer_failure 2009.08.28. 14:00:25

@flea: bazmeg te szerencsétlen bolha, muszáj ilyen hangnemet megütnöd? Ha nincsen belekalkulálva, hát nincsen. Futárnak lenni nem kötelező.
On a personal note, én szoktam adni ha megérdemli a futár, csak az utóbbi időben nagyon "lazák" lettek...

buvarpocok 2009.08.28. 14:10:08

Tanuljatok meg főzni, és ne ilyen szemét gyorskaját zabáljatok ^^

flea 2009.08.28. 14:12:33

@consumer_failure: én akkor ütöttem meg ezt a hangnemet, amikor többszöri értelmes elmondás ellenére (lásd pl @flea:) jött kb a huszadik valaki (történetesen épp te) és mondta (konkrétan ORDÍTOTTA) a korábban már megcáfolt hülyeséget. Ilyenkor aztán fel lehet kapni a vizet a hangnemen, csak mondjuk azt mondani, hogy "jabocs, nem olvastam vissza 140 kommentet", egy fokkal talán indokoltabb lenne. (Főleg hogy ezen az 1 dolgon kívül még egyet is értünk.) Az "ostobá"-ért mindamellett elnézést kérek.

consumer_failure 2009.08.28. 14:14:40

@flea: én is elnézést kérek! mikor meguntam a komment-olvalást az elejétől fogva (részben off miatt), addig nem volt erről szó. most megnézem!

gumma2 2009.08.28. 14:15:30

Én írtam a postot, köszönöm az esettel kapcsolatos hozzászólásokat.

Ma kora délután felhívott a futár, hogy én írtam-e a netre és hol tudja elolvasni - majd utána még beszélünk.

Remélem nem fogom a dunában végezni :)

consumer_failure 2009.08.28. 14:19:46

@zollka: kedves posztoló, én bár kezdő homározó vagyok, de abban biztos vagyok hogy e folyami társadalom a futárok ellen véd!

flea 2009.08.28. 14:26:28

@buvarpocok: nálunk a pizzarendelés kizárólag kártyaparti esetén fordult elő, akkor meg senki nem főzni akar...

@consumer_failure: akkor ezt megbeszéltük :) tény, hogy a homáron egy idő után kb mindent szétoffolnak.

consumer_failure 2009.08.28. 14:54:53

Remélem a történet azért majd megy tovább miután a futár elolvasta a posztot (és remélhetőleg végigrágta magát a kommenteken is)!
Kíváncsi leszek a futár válaszának hangnemére, ha lesz.
@zollka: "Ma kora délután felhívott a futár, hogy én írtam-e a netre és hol tudja elolvasni - majd utána még beszélünk."
Baseballütő bekészítve.

moli 2009.08.28. 15:29:48

@zollka: NEMAR! mit hivogat?! haverok vagytok?!

Tajti Balázs 2009.08.28. 15:39:58

Sziasztok!:)
A futár vagyok,akivel ez az eset történt:)
Őszinte vagyok,ahogy a hozzászólásom is az lesz.
Tajti Balázsnak hívnak,ne kergessünk fantomokat.:)
Mint ahogyan gondolom a téma felvetője-Hajdú Zoltán- is őszintén vállalja a leírtakat::)
Sajnos most dolgozok,de ígérem,ha hazaértem részletes "rémmesét" írok erről az egész "moslékszállítási" rendszerről és a .....itt el kellett gondolkodnom,de fogalmazzunk úgy "TISZTELT" megrendelőkről:)
Véleményem üzlet és területfüggetlen:)
Mielőtt drágaságos postolóm még belekapaszkodhatna valamiféle mondvacsinált ürügybe:))
Ismétlem:őszinte,nyílt,nem bújkáló,nem köntörfa
lazó lesz)
Addig is :Jó étvágyat ahhoz,amit rendeltek bármelyik pizzériából:)
Puszilok mindenkit:)
Ja,és a Duna nagy betű!!!!!:))

buvarpocok 2009.08.28. 16:01:31

@flea: jó, hát csak vicceltem, néha én is szoktam rendelni ezt-azt, de ha időm-kedvem engedi akkor főzök. Jobb is, takarékosabb is. Na meg mégis csak lány lennék, vagy mi :D

flea 2009.08.28. 16:14:57

@buvarpocok: viccen kívül is igazad van általában, csak vannak kártyapartik (meg egyéb hasonló kivételek).

Ha jobbat főzöl, mint amit hoznak, az már egy szint :)

consumer_failure 2009.08.28. 16:24:16

@Tajti Balázs: Kedves Balázs, köszönjük, és nagyon várjuk!
"itt el kellett gondolkodnom,de fogalmazzunk úgy "TISZTELT" megrendelőkről" - ezzel viszont nagyon vigyázz, mert ilyenkor te a "szolgáltató rendszerének" része vagy, a megrendelő olyan amilyen, munkaidőben tűrnöd kell! Ha ez nem megy, keress más melót.
Majd munka után, ha bemész egy üzletbe, vásárolni kívánva, akkor felcserélődhet a szerep (erről meg pl. a pénztárosok mesélhetnének).

Tajti Balázs 2009.08.28. 16:44:12

Sziasztok!:)
A félreértések elkerülése végett:
sosem volt olyan állásom,amit "meghunyászkodás" árán szerettem volna megtartani:)Szomorúsággal tölt el,hogy látom,vannak emberek,akiket egyfajta félelem vezérel a kiszolgáltatottságtól:)
Tegyük fel kirugnak,ez sokaknak tetszene az oldalon:)De ezzel semmivel nem lesznek gazdagabbak,sőt az ilyesfajta hozzászólás véleményem szerint egy nyomorgó rabszolga sikolya,aki még a saját igazáért sem mer kiállni:))
Puszi mindenkinek:)

deputy sheriff 2009.08.28. 16:44:42

@buvarpocok: Legkozelebb nekiallok az irodaban dagasztani :P

cbc 2009.08.28. 16:47:04

Mielőtt megírod, azért arra számíts, hogy egy jogosulatlan adatkezelést máris elkövettél....

Amúgy azt kellett (volna) nagyon sokáig és nagyon kitartóan verni, aki az első jatott adta. Én pl. mióta egy elég jó étteremben tanúja voltam, hogy a hátsó bejáratnál hogyan beszélgetnek az egyébként mosolygós pincérek a vendégekről, inkább főzök otthon :)

deputy sheriff 2009.08.28. 16:47:43

@Tajti Balázs: Varjuk a sztorit a te oldaladrol is, legalabbis en kivancsi vagyok ra!

cbc 2009.08.28. 16:48:52

...az egészben pedig az a gáz, hogy senki nem kötelezett rá senkit, hogy pizzafutárként, vagy akárkiként dolgozzon. Döbbenetes, hogy iparágak épülnek rá az adómentes jattra.

Tajti Balázs 2009.08.28. 17:04:04

@cbc: Jogosulatlan adatkezelést akkor követtem volna el,ha az adott személy beazonosítható lenne:)Jelen esetben az általad felvázolt jogsértés nyilvánvalóan nem valósult meg:)
Mellesleg ebben egy jogász kollégám-aki szintén futárkodik a 8 ÁLTALÁNOS mellett-erősített meg:)

consumer_failure 2009.08.28. 18:28:42

@Tajti Balázs: szerintem itt senki sem beszélt meghunyászkodásról. De erről csak akkor tudunk érdemben tovább beszélni miután megismertük a történetet a te szemszögedből.
Sünosztás utána lesz.

boldii9 2009.08.28. 19:25:41

"Szerintem szarrágó a postoló. A legtöbb pizzéria nem kér se csomagolási se szállítási költségeket."

Akkor kérjen ilyen díjat, adózza le és fizesse ki az alkalmazottnak. Ha nem kér, vagy adok, vagy nem, ahogy nekem tetszik, de tisztességes eljárást várok el.

Ez pont olyan, hogy a legolcsóbb pályázó megnyeri az M0-t, majd tartja a markát, hogy egy csövesnek is több pótmunkát tud számlázni.

Ne számlázzon, szívjon! Nevetséges indok.

boldii9 2009.08.28. 19:29:33

"@jokkmokk:
A PIZZAFUTÁR IGENIS JATTÉRT DOLGOZIK"

Akkor a pizzafutár fekete adócsaló, aki nyíltan szembe megy a törvényekkel, és azt várja el, hogy a társadalom maradék része ezt ne csak tolerálja, de még támogassa is.

Elhiszem, hogy ez így működik, sőt, én ki is fizetem a 10%-ot, de ezt nem tartom se etikusnak, se a közteherviselés stb. alapelvekkel összeegyeztethetőnek.

A pizzafutár a BÉRÉÉRT dolgozzon!

boldii9 2009.08.28. 19:34:06

Egyébként pedig: Amerikai üzletközpontban fogtam egy kb. 5 dolláros zoknicsomagot és megindultam a pénztárhoz.

Út közben az öltönyrészlegnél egy szintén öltönybe öltözött eladó mellett haladtam el.

Szerintetek mit kérdezett?

Nem, nem azt mondta, hogy a hajléktalanok is többet vásárolnak itt.

Azt kérdezte: Esetleg egy szép öltönyt nem kér az úr az új zoknijához?

No EZ a különbség. És vettem volna egy öltönyt ott, ha épp kellett volna és lehetőségem lett volna rá.


A pizzafutár miért nem azt kérdezte, hogy esetleg előjegyezhetek holnapra is egy pizzát ugyanerre az időpontra?

Sőt, ha picit pofátlan akar lenni, akkor "Esetleg hozhatok holnap is egy hasonló pizzát, hátha akkor magasabb borravaló jut?" - És az még mindig inkább vicces lenne, mint 100% pofátlan tapló...

2009.08.28. 20:36:32

@consumer_failure: Már miért kellene egy szolgáltatóiparosnak eltűrnie, hogy minden szarevő beletörölje a lábát? Dehogy kell! Az ügyfeleit mindenkinek jogában áll megválogatni! Tajti Balázst gondolom nem különösebben hatja meg, ha a jattot nem adó szar alakok többet nem vele vitetik ki a pizzát, miért ne szólhatna be nekik? Azért, mert te nem mersz beszólni a főnöködnek? Csak hogy tudd: te a szolgáltatónak nem a főnöke vagy, hanem az egyenrangú üzleti partnere. Öntudatos ügyfelekkel van tele a padlás... hadd idézzem a műfaj nagy klasszikusát: www.freeweb.hu/lakasvagyszoba/infolapok/kerdes_valasz.htm :)

Tajti Balázs 2009.08.28. 20:45:53

@csernaja obca: Köszönöm,az első értelmes hozzászólást:)

NICKTELEN 2009.08.28. 20:53:07

Azt az érvelést nem is értem, hogy szegény futár feketén dolgozik,és a vásárlónak, vendégnek, akárkinek saját pénzből kell eltartania. Hogy a jattos állásokat így kell kezelni, mert szegény éhenhal. Ezért követel "hálapénzt" az orvos csal a benzinkutas és lassan a pizzafutár is leanyáz. Persze a pizzéria váltás sem ment meg feltétlenül egy nemkívánatos "feltéttől", hisz ha fluktuálódnak a futárok, akkor vajon hova mennek dolgozni? Másik pizzériába.
Másrészt szarom le, hogy saját kocsiján hozza ki. Ha nincs pénzük a futárra, írják ki a honlapra, hogy a kiszállítás úgy megy, hogy odamegyek, megeszem, jattolok a pincérnek, aztán a pocimban hazahozom.

boldii9 2009.08.28. 21:12:12

@csernaja obca: Egyrészt a piac kegyetlen törvényei miatt igenis, még a hülyéket is el kell tűrnie a szolgáltatónak, ezért szolgáltat.
Annyira vicces, hogy ezt konkrétan tagadni próbálják, és azt hiszik, hogy még tökös is, aki nem tűri el az -általa hülyének vélelmezett- embereket.

Másrészt, egy picit konkrétabban, tilos a gazdasági erőfölénnyel visszaélés, pl.:

"c) indokolatlanul elzárkózni az ügylet jellegének megfelelő üzleti kapcsolat létrehozásától, illetve fenntartásától;"

Tehát noha ez nem szentírás, de az korántsem igaz, hogy te megválogathatod a vevőidet, különösen, ha elég nagy szereplő vagy a piacon.

És természetesen lehet szívózni, de akkor majd szép lassan bezárhatod a mosógépszerelő boltod, és tiltakozhatsz, hogy mindez csak a bloggerek miatt van, és nem igazságos.

Pedig, de.

Tajti Balázs 2009.08.28. 21:37:07

@NICKTELEN: Legalább látom,hogy jattolsz:)A kulcsszót kimondtad,jattolok a pincérnek:)Mivel ez nem étterem,így a futár egyúttal autós vagy motoros pincérként funkcionál:)Egyszóval,hogy idézzelek:jattolok a "pincérnek":)

consumer_failure 2009.08.28. 22:19:59

@csernaja obca: feketebárány, szövegértelmezéssel hogyan állsz?
mondom, nem meghunyászkodásról van szó. eldöntjük, ha elénk tárul a történet másik szemszögből.
de az nem vitás hogy bizonyos kompromisszum-készségre szükség van, bármilyen társadalmi szerepet is töltünk be.

consumer_failure 2009.08.28. 22:35:41

És akkor mégegyszer, szájbarágósan, hogy megértsétek: nem az a bunkóság ha valaki nem ad jattot - annak elvárása a bunkóság. annyira... magyaros.
a jatt a szolgáltatás minőségének elismerése, az árba nem beépitett plusz, melyet az ügyfél önként ad.
ha nem kap az ember jattot nem bassza le az ügyfelet.
arról nem is beszélve, hogy ugyebár a futárok ezután nem is adóznak.
korrekt megoldás volna a házhozszállitási dij bevezetése mindenhol (és annak feltüntetése a számlán). ezután már lehetne adózni is.

2009.08.29. 01:39:15

@boldii: ha az ügyfél ellenszenves, akkor már van rá indokom, hogy elzárkózzam a vele való üzleteléstől. És hogy ez gazdasági fölénnyel való visszaélés lenne? Hihi, hát ez nevetséges!
Egyszerűen az a helyzet, hogy a bizalmatlan, szarevő, semmiért reklamáló, feljelentgető, mindenért kártérítést követelgető, lehetetlen időpontokban telefonálgató meg más elmebeteg ügyfeleken a fene se akar bosszankodni, én az ilyeneknek visszaadom a pénzét, és kidobálom őket, aztán mehetnek a sértett önérzetükkel együtt panaszkodni a sóhivatalba.

2009.08.29. 01:45:05

@consumer_failure: Aha. Akkor talán nézd meg, mennyiért szállít egy bármelyik legálisan működő futárszolgálat (hajtipajti, redda, akármelyik) A-ból B-be! Opsz, egy pizza ára! És nem gazdagodnak meg belőle!
De ha téged az zavar, hogy a futár nem adózik, akkor fizesd csak be nyugodtan a jatt meg egy budapesti futárdíj közti különbözetet a katasztrófaalapba! Azzal viszont szembe kell nézni, hogy ingyen házhozszállítás a 320 Ft-os benzinár korában nincs, ha a futár swartzban dolgozik (jattért), azzal csak neked spórol.

buvarpocok 2009.08.29. 10:14:05

@deputy sheriff: nem is rossz ötlet ^^ feszültséglevezető módszer :P

Nimandi 2009.08.29. 10:52:07

@csernaja obca: Mivel foglalkozol amúgy?

Egyébként az a gondom, hogy vannak mérhető és vannak nem mérhető dolgok. Vannak deklarált és nem deklarált kötelezettségek. Ami mérhető, annál elfogadom, ha valaki szembesít, ha alulteljesítek akár ügyfélként, akár szolgáltatóként. Ami deklarált, annál meghajtom fejem, ha valaki a szememre hányja annak nem teljesítését.

A JATT NEM DEKLARÁLT. Hol, ki, mikor deklarálta? Miért nem szólhattam bele? Esetleg még beleszólhatok? Hol fogadtam el ezt, mint egy üzlet paraméterét? Megmondom, hol. Ahol oda van írva az étlapra, hogy 10% felszolgálási díj van. Kicsit szar megfogalmazás az is, mert elválaszthatatlan része az étel árának, nem lehet anélkül kérni. De legalább látszik, hogy a kaja ára ebből és abból áll össze. Ráadásul számlát kapok róla, adózik a másik fél stbstb.

Nekem ne gyertek azzal, hogy a futár nekem spórol, mert így nem az adóval, járulékokkal megemelt díjat fizetem ki. Ja, így fizetek valamennyit, amennyit nekem kellene kitalálni, hogy hány forinttól korrekt, és ha tévedek, akkor utolsó szarrágó vagyok, akit jogos akár lecseszni is. Ha jófej a futár, akkor csak magában.

moli 2009.08.29. 11:57:01

@Tajti Balázs: """Tegyük fel kirugnak,ez sokaknak tetszene az oldalon:)De ezzel semmivel nem lesznek gazdagabbak"""

na, ez egy kurva nagy tevedes! mar en szemely szerint is gazdagabb lennek egy JOBB pizzafutarral! es akkor meg nem beszeltunk a kozvetett nyeresegrol (stressz, egeszseg, tb, stb)

moli 2009.08.29. 12:01:25

@Tajti Balázs: """Köszönöm,az első értelmes hozzászólást:)"""

az a helyzet, hogy az 1 ertelmessel szemben 175 idiota all.
namarmost.
a tarsadalomban ugy mukodik, hogy a TOBBSEG diktal.

ilyenkor kerdes, hogy ki is az ertelmes.

moli 2009.08.29. 12:05:28

@csernaja obca: """ha a futár swartzban dolgozik (jattért), azzal csak neked spórol."""

jaha! kibujt a szog a zsakbol!
szoval ha afa nelkul veszek szamitogepalkatreszt, akkor csak sporolok!
ha nem kerek szamlat a mosogepszerelotol, akkor csak sporolok!

az egesz orszag csak sporol!

consumer_failure 2009.08.29. 12:27:26

@moli: "az egesz orszag csak sporol!"
Számból vetted ki a szót! Mi már csak ilyen sprólolósak vagyunk, teszkó gazdaságos ország :)
@Tajti Balázs: "Köszönöm,az első értelmes hozzászólást:)"
Ha szerinted ez értelmes hozzászólás volt, akkor inkább ne is vedd a fáradtságot ahhoz hogy leird a te szemszögedből a történetet. Már nem érdekel. Nálad mindig a megrendelő a hülye.

HunFoxy 2009.08.29. 17:06:53

Annak idején én is pizzafutár voltam és ezt olvasván már szinte szégyenlem is :S

Bezzeg én egyáltalán örültem ha kaptam valamit, ez meg megsértődik ha keveset kap =/

Nem kötelező adni (de azért illik, utódomnak én is szoktam adni) de ha visszaállok majd nekem adhattok :D

2009.08.29. 19:17:15

@Nimandi: semmi közöd hozzá, hogy mivel foglalkozom. A társadalomnak meg vannak iratlan szabályai. Pl. ha szembe jön velem egy ismerős az utcán, köszönök neki. Akkor is ha éppen semmi mondanivalóm nincs a számára. Ugyanilyen iratlan szabály a pizzafutár kb. 10% jattja is. Miért ne sértődhetne meg ugyanúgy, mint az ismerős, akin üreges tekintettel átnézel az utcán?
Ezek a szokások pedig rohadtul nem függenek a te aláírásodtól. Persze azt megteheted, hogy nem tartod be őket, csak akkor éppenséggel ne csodálkozz azon, ha a hátad mögött (vagy egyenesebb emberek szemtől szembe is) büdösbunkónak hívnak. :-p

lóbogár 2009.08.29. 19:22:36

Dr. Pizza...weheheheeee.
Egyszer, és egyben utoljára rendeltem tőlük. Az még a kisebbik probléma volt, hogy a 35 perces kiszállítási garancia ellenére (hirdetésük szerint, ha ennél többet kell várni a pizzára, akkor nem kell kifizetni)50 perc múlva érkezett meg a pizza. Kifizettem, mert nem akartam megszívatni a futárt (valszeg ráverték volna a pizza árát) , aki rémült arccal hebegte, hogy lerobbant a motorja. De amikor kinyitva a dobozt megdöbbenve kellett tapasztalnom, hogy a sonkás pizzán sonka helyett Zala felvágott ( tudjátok, az a kétszínű sonkautánzat) éktelenkedik, akkor eldöntöttem, hogy ez az uccsó rendelésem Dr. Szarrágóéktól.
Amúgy én is ajánlom a "csinesszeristorantokat", ahol jatt nélkül, még bónusz sült almát, vagy sajtot is csomagolnak a kajához.
Nyihao, nyihao (szia, szia) :D

2009.08.29. 19:26:22

@moli: Hát igen, az idióták társadalma valóban többségi alapon épül fel. Boldogan tapicskolhattok aztán a saját szarotokban, ma nem adsz borravalót a pizzafutárnak, holnap ő nem fizeti ki a szobafestőt, holnapután a szobafestő előleget vesz fel tőled és dobbant, és a végén mindenki haragszik mindenkire, de ennek az alapvető oka az idiotizmusba hajló egymás iránti rosszindulat. Szerintem nem ez volna a kívánatos társadalmi modell. A hőzöngő idiótáknak kuss legyen a neve, nehogy már ők döntsenek el fontos stratégiai kérdéseket arra hivatkozva, hogy "mi, idióták többen vagyunk, mint ti, okosok."

2009.08.29. 19:32:51

@moli: A spórolás bele van kalkulálva a bérekbe. Majd ha ugyanazért a munkáért én is ugyanannyit kapok, mint a német vagy az ír, ígérem, mindenkit feljelentek, aki nem ír áfás számlát. De addig, amíg a bérem az ötödrésze az övének, a boltban meg mindent ugyanannyiért vagy többért kapok, addig egy csöpp lelkifurdalásom sincs abból kifolyólag, hogy jujj, szegény lopcsányék nem kapták meg a 25%-ukat. Szedjék be a főnökömön, aki benyeli a munkabérem 4/5-ét!

consumer_failure 2009.08.29. 22:08:20

@csernaja obca: "Ugyanilyen iratlan szabály a pizzafutár kb. 10% jattja is."
Mióta? Ne legyen már kötelező jattolni a futárt... Én sem mindig szoktam adni, ime egy példa mikor nem adtam:
21.00 körül rendelem a pizzát. 22.30 körül hiv a futár hogy baleset érte a kollegáját, az én pizzámat újból meg kellett csinálni, ezért a késés. Mikor megérkezik, megismétli a történetet, mig mesél én a blokkra kukkantok: 21.05 az időpont rajta. Kérdezem: szóval a balesetet szenvedett futártól elvettétek az eredeti blokkot, és újból kisütöttetek egy pizzát? Ami persze marha hideg?
Válasz helyett hebegés-habogás. Nem dijaztam borravalóval a hazudozást. Lehet, a pizzát is hozzá kellett volna basznom (másfél óra késés!), de rendes voltam (szerintem). Jó éjszakát kivántam neki ehelyett.

Tajti Balázs 2009.08.29. 22:37:18

Sziasztok!
Sokat gondolkoztam rajta,hogy van-e értelme leírnom bár mit is ezen az oldalon.Bár úgy érzem azok az emberek,akik ilyen: "beköplek.hu","nyöszörgéseim.com"stb oldalakat olvasnak,sőt témákat feszegetnek,szóval ezek az emberek nem az én világomba tartoznak.
Olvastam itt mindent,a jatt,a bunkóság,a szar kaják,aberált megrendelők stb.
Olyasmit kellene elmagyaráznom,ami sokaknak személyiségükből fakad.Ezekre az emberekre szokták azt mondani:nagyvonalú.
Akik ilyenek tudják miről beszélek,akik nem sosem fogják megtudni.
Mi jogos,mi nem,mi elvárható,mi nem stb.Hülyeségek.Vannak az életben íratlan szabályok.Nagyon sok.Mindenki annyit vesz fel ezekből,amennyi számára szimpatikus.
Hogy kinek mi tetszik?Valójában gondoljatok bele,nem tök mindegy?:)
Nem is nagyon egerésznék ezen az oldalon,megoldjátok ti egymásközt szépen,névtelenül,minden felelősség nélkül a sárdobálást:)
Hogy miért írtam azt:"moslék"?
Egy pizza kb 350 ft.Lehet túloztam,és csak 300.
Ennyi a költsége a "finomságnak".Hát ennyit a minőségről,amit visz egy futár.
És jut eszembe,ha valaki nem futárkodott,valójában nem is tudja miről beszél:)Hallotam,mondták,mesélték,meg egyébb baromságok.
A jatt valóban nem kötelező,ennek adása belülről kéne ,hogy fakadjon.Ha ez nincs meg ,más típusú ember vagy,akit valószínűleg élete végéig egy szarrágónak fognak tartani a borravalóból élők.Őket meg parasztoknak ,akik nem adnak,és ez így megy sorban-sorban.
Az is érdekes,milyen ember lehet az,akit valamiféle sérelem ér személyesen,és nem személyesen tudja kezelni ezt a konfliktusát.Helyette bekapcsolja a gépét,megkeres egy "megmondalak anyukámnak"oldalt és ír,panaszkodik:)Sőt,a legszebb az egészben,hogy utána magára hagyja a hozzászólókat,és önelégülten,telivigyorral olvasgatja "remekművét":)Tényleg,lehet el is élvez rá?De ezt inkább ne feszegessük,éppen elég gusztustalan maga a "pizza" téma:)
-az a "kevesebb,mint 100 ft",az pontosan 20,azaz húsz forint volt.
-amit visszadtam,az egy 50-es,azaz ötven forint volt(ezt a forintra kiszámolva dumádra írom:)
Szemben álltam veled,és ekkor mondtam azt:Hogy egy csövesnek többet adok,ne alázz meg:)
Itt nem volt válsz:)
Mire visszamentem a pizzériába már betelefonáltál:)
Azért gondoljatok már bele ebbe a szememben semmi emberbe.A suliban is ilyen lehetett?Szaladok beköpni?
És ez még nem elég,írogat is:))
Hihetetlen,és egyúttal mulattat is:))
Szóval betelefonált,én visszahívtam,hogy mi volt a problémája?
Miért mondtam azt,hogy egy csövesnek többet kell adni?-többet szoktam adni.
Az apám a pöcsömnél fogva húzott volna végig a Dózsa György úton,ha olyan szarrágó lettem volna,és nem adok borravalót-valahogy így hangzott:)
Semmiféle karosszék,meg tespedt duma,nadrágszíjj nem volt:)A legjobban az bosszant,hogy ebben a beteg írásodban még olyan szavakat adsz a számba,amiket nem is használnék:)
Ott van pl az az "elmégy a boltba".
Tuti vidéki vagy,nem minősítésnek szánom,gondolom egyfajta tájszólásod lehet.De ez itt mellékes.
Azt mondtad:"Örülök,hogy ennyire szereted a munkádat"
Én erre:"Örülök,hogy megetted amit kivittem"
Ennyi.
Erre rá kellett jönnöm,hogy valóban sok kis spionfióka típus létezik:szóltak,hogy a főnökömnek telefonáltak,valaki írogat a neten:))
Hihetetlen nem?:)
Hazamegy a nyomorult,unatkozik.Mit is csináljak?Barátnő,program,esetleg gyerekek ,család?Nem,beütöm,hogy homár.index.hu:))
Te jó Isten,szánalmas:)
Felhívtam a nyamvadékot-már csak így nevezem kedves fajtársamat-és megkérdeztem hova írt.
Most már ellesztek itt egymással gondolom.
Ez a futárkodás téma több oldalas ,sőt komplett kötetes lehetne.
Szerintem,ahogyan én tudom a számát,ő is tudja az enyémet.Az emberek között már nem divat a szemtől szembe megbeszélése a dolgoknak?
Ez az idióta betűvetés lett a divat,hangtalanul,névtelenül,felelősségmentesen..

Soványka 2009.08.30. 00:15:15

@Tajti Balázs: Na akkor én sem rejtem tovább véka alá!

20Ft-ot adni szerencsétlen eset, ebből megállapítani, hogy ki milyen ember....nevetséges dolog.

20Ft-ot adni gáz. De nézzük a sok kicsi-sokra-megy esetét a másik oldalról is: ha minden nap ad valaki 100 Ft (alsó hangon) borravalót, akkor az havi 2000 Ft. Erre nem mindenkinek telik.

20Ft-ot adni kajajegyben...épp így jött ki. De visszaadni ebből kp-t? Na az a megalázó!

...és tudod mit? Azzal együtt, hogy azért érthető az elkeseredésed, ha velem csinálod a pénzvisszadobást, még le is csaplak.....aztán elnézést kérek, te meg mész ahova akarsz és gondolsz amit akarsz.

Szóval szerintem a jövőben legyél óvatosabb, nehogy egy hirtelen haragúval kerülj szembe.

....és végül: meg kellene szoknod, hogy mostanság van ez az internetnek nevezett izé, ahol minden véleménynek helye van...ha tetszik, ha nem.

------------------------------------
Megjegyzem: én 2-300 Ft-ot szoktam adni a futárnak. Eddig nem volt panasz.....habár 1,90-es kopasz ex-kézis vagyok :) ...lehet, hogy ez az oka :)

moli 2009.08.30. 00:35:14

@csernaja obca: nezd, en is szellel szembe pisalo tipus vagyok, ertem, mirol beszelsz. de akkor is faszsagot beszelsz.

boldii9 2009.08.30. 01:19:01

Ennyire szánalmas értekezést rég láttam, ugye itt mindkét fenti kommentelőre gondolok. Akkor fog leesni nekik a dolog, amikor nem kapnak expressz újságot az újságosnál új munkahelyet keresve, mert már a többiek elvitték, vagy sorban állnak a TB pecsét miatt a hivatalban, mint munkanélküli.

Velem is volt már olyan, hogy nem jött ki jól a borravalóadás, nem volt jó az összeg, vagy valami. Így volt, hogy sokkal több borravalót adtam, mint kellett volna, legközelebb meg keveset. Általában ilyen 20 forintos helyzetbe nem kerülök, de ha ilyen választ kapnék, lehet, hogy én sem tudnék köpni-nyelni, és lehet, hogy inkább én is utána szólnék apukádnak, hogy vagy dobjon ki a pizzériájából, vagy számoljon vele, hogy nemcsak a futár, de a pizzéria sértett meg egy VEVŐT (mert ugye a vételárat kifizette, nem?!)

De nem anyázni akartam idejönni, meg osztani az észt a társadalomról - magától meg fog oldódni az ügy. Jön majd egy olyan pizzás cég, ami megfelelő nyersanyagokkal dolgozik, jön egy olyan generáció, ami a válságon nőtt fel és tudja, hogy 5 forintért is hajtani kell, aztán aki nem dolgozik, megy a lecsóba, nyugdíjra-segélyre-tb-re meg láthatóan úgysem számíthat, így majd ott fog anyázni a tüntetéseken, amikor én megkérdem tőle, hogy kellett-e anyázni a vevővel amikor kirúgtak, vagy inkább visszafogtad volna magad és röhögsz egyet rajta, hogy a mai jattod csak egy tizes volt!?

Viszont ami érdekesebb, egy másik történet. Tavaly voltam Kréta szigetén is pár napot üzleti ügyben és elmentünk a legputribb kis fabódé étterembe, ahol két néni főzött és szolgált fel. Azon túl, hogy kedvesek voltak, és a korrekt kaját adtak szinte ingyen, a hirtelen "forgalomtól" speciális dolgokat kellett intézniük. Egyrészt volt egy beugró pincérük akit telefonon áthívtak, mert nem tudtak angolul. Aztán a srácot elzavarták kenyérért robogóval, mert elfogyott (nem kötötték az orrunkra, de látszott). Emellett mellettünk elgitározgattak és énekelgettek helyiek - ingyen népzene.

De nem ez volt az érdekes. Vagy 3-an fizettünk összesen kb. 21,5 eurót. Egyikünk fizetett odaadott 20-at majd elkezdett kapirgálni apróért, persze borravalót is akartunk adni. Erre a házigazda megállította, hogy kösz, jól van ez így, stb. menjünk csak. Nem volt apelláta, 20 eurót tudtunk adni, úgy, hogy a blokk is 21,5-ről szót. Ha legközelebb arra járok, megint beugrok oda.

És egy másik dolog. A "300 forintos pizzáról". Egyrészt, szánalmas, ha tényleg háromszáz forintból kijött a pizza. Egy jó pizzaliszt nem olcsó dolog, kelesztés, többezer forintos sonka, hasonló árú bivalymozzarella. Nem véletlen van úgy 10 euró egy normális olasz pizza.

Másrészt, ha ezzel azt akarod mondani, hogy a főnökeid bezzeg megszedik magukat, akkor ez megint olyan tipikus magyar. Egy alkalmazott feladat, hogy jól dolgozzon és a cége sikeresen működjön, továbbá örüljön neki, hogy a főnökének jól megy, és sokáig megmarad a munkahelye stb.

Itthon az megy, hogy a köcsög főnök nem csinál semmit, bezzeg mercije van, én meg aki kiviszem a pizzát alig keresek x rugót naponta (amiből alig adózok és nyugdíjam sem lesz, de ez nem zavar), ráadásul állandóan csak szivatnak és azt gondolják én egész nap csak dolgozok, ráadásul a köcsög vevők is engem szivatnak, nem is tehetek róla, hogy vacak a kaja. (megj: vacak, mert 1 óra alatt kihozott pizza ehetetlen, sőt a 20 perc alatt kihozott is, főleg ha zalahúsos. megj 2: ha bajod van (rossz a borravaló, rossz a pizza, nehéz odaérni, nem működtök csapatként, túl kevés anyag van a pizzán), panaszkodj a cégnél, a főnöknek is érdeke, hogy menjen a biznisz, de nyilván te ezt a bunkóságnak tartanád, amúgy magyarosan. Vagy a főnököt sem érdekli, de akkor majd úgyis eltűnik, lásd még "pizzéria eladó" hirdetések...

Na mindegy, itt senki nem győz meg senkit. Az a legnagyobb baj, hogy itt azt hiszik a "szolgáltatók", hogy a post arról szól, hogy a kevés borravaló normális, míg a többiek arról próbálnak magyarázni, hogy az tökéletesen teljesen mindegy, mennyi borravalót ad valaki, tisztességesen kell kiszolgálni, mert ezért rendelnek az emberek, és ha nem ezt kapják, akkor így-vagy-úgy, rossz vége lesz, és nem a vevőnél.

consumer_failure 2009.08.30. 10:15:19

@Tajti Balázs: hát inkább tényleg nem irtál volna semmit...
"Bár úgy érzem azok az emberek,akik ilyen: "beköplek.hu","nyöszörgéseim.com"stb oldalakat olvasnak,sőt témákat feszegetnek,szóval ezek az emberek nem az én világomba tartoznak."
Ha neked ez jött le az oldalból, hát gratulálok, a sünt ma te nyerted! Nem fogom most elmagyarázni, miről szól, úgysem értenéd. Ez a magyar fogyasztói társadalom egy alternativ védőbástyája.
Neked persze a beköpés jött le, mint a mosógépes emberkének - valószinüleg téged ilyen emberek vesznek körül.

Az meg külön gyönyörű, hogy a futár a kenyéradója termékét moslékozza, 350 Ft-os szarnak nevezi. Érdekes :)

A jatt intézményét meg már sokszor leirták előttem, nem fogom erre az időt pazarolni.

consumer_failure 2009.08.30. 10:16:45

@Soványka: "20Ft-ot adni kajajegyben...épp így jött ki. De visszaadni ebből kp-t? Na az a megalázó!"
Nem csak az, hanem illegális is! Te Balukánk még ezt sem tudja futár létére.

kamushamus 2009.08.30. 12:33:24

@consumer_failure: Nem visszaadta,hanem borravalót adott kedves megrendelőnek,hogy kivihette neki pizzáját.

2009.08.30. 16:54:39

@consumer_failure: Nem kötelező jattolni a futárt. Felemelheted a seggedet is, bebandukolhatsz a pizzériába, megveheted a pizzád, és hazaviheted. Ha kiszolgáltatod magad valakivel, azt illő honorálni. Nem kötelező, az igaz, de illő. Pincérnek, futárnak, benzinkutasnak, fodrásznak, fürdőkabinosnak, londínernek stb ősidőktől fogva jár a jatt. Ha apukád ezt nem magyarázta el neked, mint Tajti Balázsnak, akkor most már tőlem tudod. Ha nem adsz, számíthatsz mindezek megvetésére, rosszabb esetben kicsinyes bosszúira.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.08.30. 18:03:11

@csernaja obca:
Már bocs, de ilyen uzleti hozzáállás még a Kádár rendszerben sem volt
Nyiss egy bótot, aztán viselkedj a te mentalitásoddal az ugyfelekkel.
Meglátod egy rövid idő után bevétel nélkul kell a tb-det fizetgetned
A sok hulye mind szembe jön a sztrádán, mi?

consumer_failure 2009.08.30. 18:08:36

@csernaja obca: nem érted, de mégis használtad a "honorálni" szót. Etimológiájának nézz utána, a magyarban azt jelenti: munkáját elismerni (ezt meg már tőlem tudod).
Na most mi a francot ismerjek el azon ami néha gyakorlatilag 0 szinvonalú? Nálam a nemtörődöm pincérnek, a paraszt futárnak nem jár jatt. Ezen emberek a szolgáltatási szektorban való munkáját nem dijazom.
Azoknak, akik munkájukban az ügyfél megelégedettségét prioritásként kezelik, felfogva azt, hogy ez cégük versenyképességét növeli, pedig szoktam jattot adni, nem is keveset. Mert megérdemlik.
Ennyi.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.08.30. 18:17:15

@Tajti Balázs:
Még szerencse hogy csak a pizzafutárkodásig jutottál
Mi lesz ha egyszer főnök leszel?
Mit és hogy kellett volna lerendezni személyesen a megrendelőnek?
Bézból ütő a képedbe?
Európai modon rendezte, szólt a főnöködnek, ezt igy szokták, mert a MEGRENDELŐ-vel, igy nagybetüvel, nem azonos státuszban vagy.
Husz forint ebben az esetben tényleg kevés jatt, de most ennyi volt. És?
Mé nem irod a nyakadba egy táblára, hogy neked mennyi "jár"
Mennyi jár neked? Ird már ide!

Szar pökhendi ember vagy
Írom mindezt ugy, hogy pizzafutárkodtam jó darabig, volt ahol nem adtak jattot, de akkor is kivittem oda máskor is megjegyzés, pofavágás nélkul.
Persze, gondoltam magamban , azért nyomhatna valamit pedig tiszta jutalékos formában nyomtam.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.08.30. 18:21:03

@consumer_failure:
Tévedsz!
Ő egy jó darabig sün-dijas lesz, még talán bekerul a homar-szlengbe is
:)

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.08.30. 18:31:01

@csernaja obca:
Igaz, ezek a szakmák kivivták maguknak a jattot
Azért nehogymá én mennyek a pizzáért, vagy az étterem konyhájára a kajáért, mert nem adok jattot.
És nem arrol van szó, hogy nem fizeti ki a festőt. A megrendelo kifizette a pizzát
Azt, hogy a főnököd mér kaszál annyit,majd megtudod, ha főnök lleszel és anynit kell kell nyűglődnöd a hozzád hasonlo alkalmzottakkal + szervezés+felelősség

2009.08.30. 20:51:02

@horex: Sajnálom, nálam nulltolerancia van, a hülyéket se látni, se hallani nem akarom. Aki hülye, azzal úgyis csak bajok vannak. Rendel tőled egy rácsot, aztán utólag behány, hogy nem is ilyen volt megbeszélve, aztán feljelent, hogy nem adtál neki nyugtát, és utána mindenkinek teli pofával meséli meg kiírja az internetre, hogy téged kerüljenek, mert totál inkorrekt vagy. Ha te szeretsz azért a szaros párezerért ennyit nyelni, amit nálad hagy, lelked rajta, nekem az ilyen szarevők nem hiányznak, ha valaki gyanús, mehet is a fenébe. Kevés ilyen fasz van, tapasztalataim szerint kb. minden tizedik, na bumm, akkor nem 100e-t kerestem egy hónapba, csak 90e-t, nekem ennyi áldozatot bőven megér a nyugalmam.

2009.08.30. 20:59:00

@consumer_failure: fütyülök a nyelvészkedésre meg a házi gyártmányú ideológiáidra is. Ami jattos, az jattos, száz-kétszáz éves szokások még a te kedvedért sem fognak varázsütésre megváltozni. Abban nincs vita köztünk, hogy a jatt feltétele a tisztességes kiszolgálás, de ha ez megtörtént, akkor teljesen jogosan tartja a markát a futár, a pincér, a kabinos meg a többi, és teljesen jogosan sértődik meg ha üresen marad.

Kremyyy · http://kremyy.freeblog.hu 2009.08.31. 09:42:07

Röviden annyit fűznék hozzá,hogy utalványból nem szabad visszaadni.

Amúgy nekem szerencsére sohasem volt gondom pizzafutárral,egyszer volt olyan,hogy a diszpécser elcseszett valamit,és a Kossuth utcába hozták a pizzát,csak éppen másik városba. A srác hívott fel,hogy rohan ahogy tud és nem az ő hibája. Aztán behívtam egy kávéra is..:) Vannak pozitív élmények azért szerencsére a futárokkal:D
Tuskók meg mindenhol akadnak.

consumer_failure 2009.08.31. 09:48:14

@csernaja obca: igen, ebben egyetértünk, lényeg a tisztességes kiszolgálás. De mintha elbeszélnénk kicsit egymás mellett: sajnos manapság elég ritka a tisztességes kiszolgálás (mintha én tennék szívességet néha hogy ügyfél/vendég vagyok), ilyenkor nem jár jatt, nálam. Én erre szerettem volna rámutatni. Nem tudom honnan vetted hogy "száz-kétszáz éves szokásokat" szeretnék megváltoztatni.

sx 2009.08.31. 16:30:43

Jónapot.Szeretném felhomályosítani a nagyérdeműt,hogyan működnek a dolgok ma magyarhonban a kajaszállítás terén.A pizzafutár nagyrészt a jattból él.Pont.A cégek amelyek étel házhozszállítással foglalkoznak szinte kívétel nélkül vagy bejelentés nélkül vagy minimálbérre bejelentve hivatalosan 4 esetleg 8órában dolgoztatják alkalmazottaikat akik valójában 12óráznak.Napipénz van ami változó 3-4ezer körüli összeg.Ebből kell napi 150-250km-t megtenni városban saját gépkocsival motorral,amit a dolgozó vesz,szervízel,tankol stb.Ebből látszik is egy kis számolással,hogy a napipénz a jármű tankolását sem fedezi,nemhogy az amortizálódási költséget.Hogy ez miért van így?Azért ,hogy a kedves megrendelő 990ft-ért kapjon pizzát mert ha mindent rendesen befizetne a vállalkozó ,és hivatalos ,méltányos(de nem magas) jövedelmet adna alkalmazottjainak ,akkor egy pizza ára kb 2ezer körül lenne és ez csak az alapáras 30cm körülire vonatkozna..Megfizetnék?Ugye..Szóval azért illene jattot adni a futároknak mert egyrészt ők is isszák meg a levét a piaci árversenynek,másrészt mert a saját eszközükkel viszik ki az ételt,ellentétbe pl a pincérekkel ahol maximum a cipőtalp kopik..(bár tőlük sem kell sajnálni,hasonlóan éhbéren vannak napi 12+ órában)másrészt ha már "ágyba" hozza a kajánkat illene megtisztelni ezzel.Ez illem kérdése is egyben.Sokan érvelnek azzal,hogy ők irodisták,bányászok,favágók stb és ők sem kapnak jattot.DE ,nekik valószínűleg a fizetésük fedezi a minimális létfentartás szükségleteit,vagy remélem annál többetis,ellentétbe a futárral akinek a kocsi üzembentartásán kívűl alig maradna kajára is,ha nem kapna borravalót.Ha meg azt gondolja valaki ,hogy a jatt elmaradásával bárki mást is büntetne,akár a céget akitől rendel,akár a bunkó diszpécsert aki felvette a rendelését,az téved.Ezzel csak a futárt bünteti aki ,mivel végülis teljesítménybérben van,hiszen több cím-valószínüleg több jatt elven egyáltalán nem érdeke lassúzni,hideg pizzát hozni.Hát hirtelen ennyi.És igen,ismerem belülről is ezt a kajaszállítós rendszert nem csak hallomásból.Béke

sx 2009.08.31. 16:53:21

És egy kis adalék.Tapasztalataim szerint mivel én is futárkodtam..A jatt mértéke nem függ sem a gyorsaságtól sem a rendelés összegétől.Az embertől függ akinek viszik.Ha nagyvonalú akkor is ad ,ha késve ér ki a kaja,mert pontosan tudja ,hogy 98%ban nem a szállító hibája .Van szerencsére jónéhány ilyen ember és messze nem a 100miliós villákban kell keresni őket.Másik akinek "elvei" vannak vagy egyszerűen sudribunkó és csakazértis addig vár amíg az 5forintját vissza nem kapja(bár ezt gyakran a futár elintézi egy "nincsnálam ilyen kis pénz"mondattal és továbbál.Ami gyakran igaz is -mert nem hord senki magánál hatalmas pénztárat-,gyakran meg nem:) Ismertem olyat aki az ilyen 50forintot visszakérek embereknek külön rollnizott 2forintosokat(akkor még volt)és szépen kiszórta nekik.Belekötni nem tudtak.Aztán egy idő után megjegyzi az ember a rendes és kevésbé rendes ügyfeleket és valami csoda fojtán nem a jattminuszoshoz megy elsőre.Vannak akik be is szólnak,mint a posztíróval megesett,de ezt én nem támogatom,értelme nincs sok ,akit felnőtt korára nem neveltek meg bizonyos iratlan szabályokra arra már késöbb sem lehet hatni.Viszont ha sorozatban kifog a futár 3-4 kifilézős rendelőt ,akkor fel tud menni az adrenalinszint,van aki kezeli van aki kiadja a mérgét.

Mandrake83 2009.08.31. 18:38:48

sx!

"Azért ,hogy a kedves megrendelő 990ft-ért kapjon pizzát mert ha mindent rendesen befizetne a vállalkozó ,és hivatalos ,méltányos(de nem magas) jövedelmet adna alkalmazottjainak ,akkor egy pizza ára kb 2ezer körül lenne és ez csak az alapáras 30cm körülire vonatkozna..Megfizetnék?"

1. Te hülye vagy b@zd meg? Hol élsz te? Milyen 2000 Ft? A nagyker áras metrós cuccokból?! Így is legalább 150-200%-os haszonnal dolgoznak, szóval ne vetíts itt..

2. Én sem értem, hogy miért kell fizetni borravalót fizetni egy szaros pizzafutárnak. Most komolyan, az én problémám, hogy minimálbérre van bejelentve? Én ügyfélszolgálaton dolgozom és nap mint nap ideges emberek problémáit oldom meg, nekem ki a f@sz fizet borravalót?

consumer_failure 2009.08.31. 19:13:32

Ezt az előbb is leirta a posztban futár, hogy a pizza anyagárban kb 300-400 Ft körül van.
Egyébként én kifizetném a 2000 Ft körüli pizzát simán ha az jó minőségű és a futárköltségek benne vannak.

sx 2009.08.31. 19:17:41

@Mandrake83: Az anyagköltség csak egy igen kis része a kaja árának.A nagyobb az a bérköltség az adóterhek a villanyszámla stb stb..
Hát igen ,dögöljön meg a szomszéd tehene is,tipikus hozzáálás.Szerencsére sok rendes ember van aki tudja mi illik,és tisztában van a dolgokkal.

sx 2009.08.31. 19:26:58

@consumer_failure: Te igen,de rengetegen nem.Árverseny van.Nem tudom mi lenne a megoldás,a vendéglátás, ételházhozszállítás régóta jattos meló,ezt a munkaadó is tudja ,eleve úgy kalkulálja a fizetést.Ha egyszerre mindenki hirtelen nem adna jattot senkinek ,talán megoldás lenne,de kivitelezhetetlen.Ha csak néhányan nem adnak ,az a jelenlegi helyzet:)Természetesen az összes semmirekellő hatóság ,úgymint apeh,munkaügyi ellenőr stb ,bőven bennevan a buliban.Nekik az éttermek adnak "jattot" Nem 50-100ft-ot..Hiszen pillanatok alatt be lehetne buktatni a kajaszállító cégeket annyi szabálytalanság van ,hogy csak a vak nem látja.

sx 2009.08.31. 19:33:05

Aztán meg aki annyira sajnál 10% jattot ami 1300-as pizzára 130ft az miért nem sajnálja a pizza árát,hiszen 300ft-ból is ki lehet hozni,itt írták?Nyerne vele egy ezrest.Ha már skótok vagyunk ,legyünk következetes skótok:) A szülészeten MEGKÖVETELT súlyos tizezreket nem sajnáljuk,vagy az ápolók zsebébe dugdosott boritékokat?

consumer_failure 2009.08.31. 19:49:45

@sx: hát igen, nehéz megoldást találni. a legjobb talán az lenne (amit már irtam), hogy beleépiteni a száll. kts-get a számlába hogy az megjelenjen (talán ezt kötelezővé is lehetne tenni törvényileg - pár helyen már igy van)...
Mellékkérdés: nem tudja-e valaki hogy a nagyobb cégeknél (Gastroyal, Telfood, Teletál stb) is jattra dolgoznak a szállitók vagy nekik normál fizujuk van?

Tajti Balázs 2009.08.31. 20:05:30

Sziasztok:)
Szerintem egy pizzaszállítás a következő képpen zajlik:
-a futár kiér,csenget,köszön,elmondja honnan mit hozott
-a megrendelő jobbik esetben köszön,megkérdezi a futárt megtenné-e azt a szívességet,hogy felviszi a pizzát
-a futár felviszi,bár nem lenne kötelessége,szívességet tesz ,mert reménykedik:)
-a két fél közül emberileg először a megrendelő minősíti magát a fizetés során
Tehát nem kijön a "bunkó" futár:))
De annyi mindent olvastam itt,hogy nem is tudom mit ragadjak ki,amire érdemes lenne reagálni:)
Előkerült itt baseballütő,persze azt hiszem bézból-nak írva,jött a Kádár rendszer(ebben nőttem fel,dübörgött a borravaló),magasságok meg szájbaverés stb:))
A poszt írójának utólag is köszönöm a "bókot",mivel 42 éves vagyok:)
Nem kötelező futárnak menni?:))
Valóban nem.De ez olyan ökörség,mint ha azt írnám nem kötelező rendelni:)
Két oltári hülyeség:))
Köszönöm sx-nek,hogy vette a fáradtságot,és leírta azt,amihez nekem nem volt energiám:)Részletesen ,érthetően:)
Ha elérném szívesen meghívnám néhány sörre a "feketemunkám" béréből:)))
Pontosabban valójában abból,amit szerencsére néhány nagyvonalú megrendelőtől kapok:)
Mivel,ha ők nem lennének,házhozszállítás sem lenne,ki menne el futárnak?Valójában ők a motorjai ennek a rendszernek:)
Mégegyszer ,köszönöm sx,jövök néhány sörrel,ha gondolod kiviszem,ez az én jattom feléd,tudod,ami nem kötelező,de egy emberi tulajdonságból fakad,úgy belülről jön:)

sx 2009.08.31. 20:06:24

@consumer_failure: Igen,ha azt meg is kapja a futár..Sok helyet ismerek ahol pl. a pultosnak a jattot le kell adnia a főnöknek aki zsebreteszi.Ez más történet.
Ezeknél az ebédszállítóknál általában százalék van,tehát a kiszállított kaja értéke után kap fizut,természetesen ha be is van jelentve az is csak min.bér,vagy alkalmi munkavállalóival foglalkoztatják.Szóval hiába futkos 70 címre ,ha valami csóróbbkörnyéket de nagy területet kap ahol a km sok ,de mindenki csak "egytállevest" rendel 390-ért akkor ráfizetés.Jatt ott azért jóval kevesebb mert egyszer van pénzátadás 1héten.Azoknak jó akik csókos kört kapnak,belváros ,irodakomplexumok,egy helyen megáll és fél autót kiűríti.Km kevés,áru sok

sx 2009.08.31. 20:24:17

@Tajti Balázs: Nemigen szoktam írogatni fórumokra,de most megkeresve éreztem magamat.Te gondolom nemkülönben:)Nem szeretem ,ha csak az egyik oldal érvei érvényesülnek.A sörmeghívást köszönöm,lehet behajtom:)

consumer_failure 2009.09.01. 09:01:47

@sx: köszi a felhomályosítást!

@Tajti Balázs:
"-a megrendelő jobbik esetben köszön,megkérdezi a futárt megtenné-e azt a szívességet,hogy felviszi a pizzát
-a futár felviszi,bár nem lenne kötelessége,szívességet tesz ,mert reménykedik:)"
Na EZ AZ a pont ahol nálam a futár minősítése kezdődik (és nem úgy hogy a fizetés során én minősítem magam elsőként). Ugye te is mondtad, hogy honorálni kell a futárt mert a "fotelhez" hozza a kaját - most meg azt írod nem kötelessége felhoznia?
Szerintem meg igen - ez a "door to door" házhozszállítás. Jó hogy megemlítetted a dolgot, ugyanis előfordul, hogy a futárnak nem akaródzik feljönni...

consumer_failure 2009.09.01. 09:05:51

@sx: köszi az infót!

@Tajti Balázs:
-a megrendelő jobbik esetben köszön,megkérdezi a futárt megtenné-e azt a szívességet,hogy felviszi a pizzát
-a futár felviszi,bár nem lenne kötelessége,szívességet tesz ,mert reménykedik:)
Jaaa, hogy nem kötelessége felhozni? Elég hamar meggondoltad magad, nemrég még azt írtad jár a jatt mert a "fotelbe" hozza a pizzát... Hogy is van ez?
Szerintem meg fel kell hoznia - jó hogy megemlítetted a dolgot, előfordul hogy a futár fümmögve arra kér ereszkedjek le és vegyem át az utcán...

consumer_failure 2009.09.01. 09:07:23

Basszus megtréfált a kommentrendszer, azt hittem eltűnt az első hozzászólásom, elnézést a floodért!

Tajti Balázs 2009.09.01. 12:42:23

@consumer_failure: Esküszöm nem tudom miről írsz:)))))))
Egy rohadt fotelt nem említettem soha:)
És nem kell felvinnie,de különben benne van a névben:Házhoz,nem lakáshoz.

Rajmond 2009.09.01. 14:10:44

Sx: Egyet kell értenem minden szavaddal a-tól z-ig.

Tajti Balázs: Sokmindenben igazad van de sajnos az általad leírtaknak legalább fele hülyeség,sőt! Ha egy ilyen fórumon érvelsz legalább érvelj okosan és kultúráltan és ne ilyen idióta kisfiús módon( pizzéria szétcsapása,moslék, rohadt burzsuj főnök egyebek...)
Hidd el,az ilyen"dumával" azoknak a futároknak teszel keresztbe akik szintén nap mint nap güriznek a városban és mennek a címekre a kajával.
Tudod,az a bizonyos általánosítás miatt...

Nem a levegőbe beszélek,10 évig voltam pizzafutár, e téren azt hiszem már megéltem mindent. (valószínüleg ismerhetjük is egymást...)

Rajmond 2009.09.01. 14:12:14

Akarom mondani: amiatt a bizonyos általánosítás miatt...

consumer_failure 2009.09.01. 15:18:09

@Tajti Balázs: juj akkor nem te voltál hanem más, bocsi :)

consumer_failure 2009.09.01. 15:22:58

@Tajti Balázs: "És nem kell felvinnie,de különben benne van a névben:Házhoz,nem lakáshoz."
Szerintem ha megkérdeznénk 100 embert szerinted mennyi mondaná azt hogy a házhozszállítás a KÜSZÖBÖMIG való szállítást jelenti? BP-en ált. lakásobkban laknak, attól még hogy a szóban "ház" szerepel az nem azt jelenti hogy a kaputelefonnál le kell baszni az árut. Hülyén venné ki magát a "lakhelyhezszállítási" szó :)
Még jó hogy akik a mosógépet hozták úgy értelmezték ezt a szót mint én...

Xil 2009.09.01. 15:43:58

Sziasztok! Én a fenti történetből nem azt szűrtem le, hogy a post írója amellett kardoskodna, hogy nem kell a futárnak borravalót adni. Ezt rendezze le magában mindenki, hogy ad vagy sem. Nekem inkább a hangvétel szúrt szemet. Tudod kedves Tajti Balázs nem tudom hogyan reagálnád le, ha bemész egy boltba és hasonló stílusban szolgálnának ki. Vagy étteremben vagy akárhol ahol TE fizetsz bármilyen szolgáltatásért. Sajnos ilyen ez a vendéglátóipar, úgy tűnik nem neked való ez a hivatás, mert sajnos itt igenis te vagy az alárendelt, hiszen abból kapod a pénzed, hogy kiszolgálsz másokat. Jelen esetben úgy vélem teljesen mindegy, hogy közvetlenül tőle vagy a munkáltatótól. Ezért a minimum, hogy tisztelettel bánsz a megrendelőkkel. Én egy biztosítónál dolgozom, ha ilyen hangnemet ütnék meg egy ügyfélnél, nem hiszem hogy itt üldögélnék még az irodában pedig elhiheted, hogy én is találkozom bunkó emberekkel, akik semmibe vesznek. Nyelni kell egy nagyot és rámosolyogni, nem lealacsonyodni a szintjére és a saját napodat is elrontani.. Na mindegy is, a világ nem változik meg ettől a kommentől, de legalább egy lépést tettem az érdekében:P

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.09.01. 17:54:32

@csernaja obca:
Nem értek veled egyet, bár...
ha elég sok melo van, akkor lehet otthagyom a kezdetben is kekeckedő megrendelőt, ha kevés, akkor probálom tolerálni
Most vagyok ebben a szituban, érzem ki kellene szállnom és hagyni a fenébe,de kevés a melóm
Pizzás más szvsz.
Jattért is melozik, ha keveset, vagy semmit nem kap, vágjon morc pofát de ne tegye szóvá. MAx. legközelebb nem visz oda pizzát.
Az emeletre meg kötelessége felvinni, mint a postás a levelet. Persze ez más,ott lehet a fsz-en postaláda.
Mindenesetre a viselkedése,hogy még ő adott/volna/ jattot a vevőnek pofátlan. Én ha a főnöke lennék kirúgnám.

zsooofi 2009.09.01. 19:39:01

én is ilyen területen dolgozom, csak én nem kiszállítok, hanem az emberek jönnek ide: rendezvényeken dolgozom. És nem várom el a borravalót. Tisztában vagyok ugyanis a következőkkel: egy tál ételt úgy rendesen megpakolva nem lehet megúszni 2000 forint alatt. ez egy családnál 8000 forint, és ez bizony 4 tál átlagos minőségű ételnél sok. igyekszem kedves lenni az emberekkel: azért kapom a napi bérem. nem a jattot várom el, hanem a kedvességet az emberektől is: eszméletlenül sok bunkó ember van, bár eddig, tapasztalataim szerint akivel az voltam, levette és visszaváltott normális hangnembe. vannak extrém esetek, amikor 10-20 százalékot kapok, azok akiknek nem is igazán számít a pénz, látja, hogy a pult mögött sapkában, kötényben, hosszúgatyában, fekete pólóban állok, melegentartók mellett, augusztusban, fáradok, de igyekszem. és lehet, hogy csak azért mondom azt, hogy egy pár kedves szó többet ér, mint a borravaló, mert jó fizut kapok. szerintem csak 5 év után rájöttem, hogy nem mindent lehet pénzzel pótolni..

2009.09.01. 20:17:51

@horex: Na ja, ha a napi betevő falatról meg a villanyszámláról szól a dolog, az ember sok mindent bevállal... de azért tedd a szívedre a kezed: ha válogathatnál a melóban, nemde te is a gallérjuknál fogva hajítanád ki a kekec alakokat?

musi 2009.09.04. 13:05:01

SOHA nem adok borravalót. SOHA! A borravaló NEM jár! Ha étteremben jófej volt a pincér, akkor ESETLEG ÉN ELDÖNTÖM, hogy adok-e.

Tajti Balázs 2009.09.07. 21:37:53

Sziasztok)
A borravaló adása nem kötelező.
Ennek belülről kell jönnie.
Van aki paraszt,a seggét kinyalhatják, akkor sem adna.
Van aki akkor is ad,ha rábaszott.
Ez mind emberi tulajdonság,egyfajta belső késztetés.
Bunkó vagy nem bunkó?
Honnan a faszból tudnám valakiről megitélni,hogy bunkó,mikor 20 dkg kelttésztával beállít köszönve.
De tudjátok mit?
Tegyük fel nem kötelesség.
Az anyám,vagy anyátok bent fekszik a kórházban.Egy nővér jut kb 18-20 betegre.
Fetreng a saját szarában,a decubitustól sebesedik a teste,nyöszörög.
A nővér ki van fizetve,van fizetése amiért dolgozik.
Melyik beteget látja el előbbí?
Amelyiknek a ruppótlan hozzátartozói azt mondjákí:lásd el a munkád,meg vagy fizetve,vagy aki "hálapénzt" ad az elsőbbségért.
Mellesleg volt egy semmilyen film a tévében,ahol a parkolóházban lehozták a félnótás kocsiját,amiért fizetett,és aki lehozta,annak kötelessége volt,hiszen benne van a bérében:)))
És meglepő módon az ember
adott borravalót!!!De miért?Hiszen ki van fizetve,benne van a fizetésében a "parasztnak".
Egyszerűen így érezte,belső kéztetése volt,nem kellett kedveskedni,segget nyalni,csupán jött.
Aki nem ad,sosem fog adni,mivel szarrágó.
Aki ad,az mindig ad,ő olyan típus.
Beszélgethetünk itt a szarrágásról kifogasokat keresve,de aki gyökér az akkor is az marad,ha a seggét kinyalják,mivel úgy érzi ez neki jár.

porter 2010.01.18. 15:24:37

Van több száz budapesti pizzéria ahonnan rendelhetek, innét nem fogok ezek után. Ezt azért már ne engedjék meg maguknak vagy miafasz.

drover(fanyul társa) 2011.07.20. 10:21:50

Mutyiország mutyikatonái.
Komolyan mondom, ez tényleg egy agyrém.
Miért kéne jattolni KÖTELEZŐEN olyanért, amit kifizettem tokkal vonóval.Ez a pizzásgyerek nálunk Németországban két napot nem dolgozna a munkaadójánál ezzel a mentalitással az biztos.Főleg, hogy nem szokás zsíros jattokat osuztogatni azért, amit úgy is kifizetek.Vagy benne van az árban a szervízdíj, akkor azért nem, ha nincs (ami qrva ritka), akkor be kell érni esetleg, hangsúlyozom:ESETLEG a kerekítéssel egész Euróra. Egy exkluzív éttermben, ahol az asztal pincére egész este sürög, ott szokás jattolni mondjuk. De az eszetlen magyar stílusú százalékszámolós dolog itt nevetséges.
A kedves futár úr a munkaadóját baxogassa megfelelő bérért és körülményekért, és a szarrágó cége hátrányos munkafeltételeit ne hárítsa kötelezően a Megrendelőjére (igen, nagybetűvel, ezt is még meg kell tanulni gyurcsi és orbi qrvaországában..)Ja, és a virtuális szerződés a Megrendelő és a Szolgáltató közötti dolog, és nem a lótifutié, aki a cégnek épp olyan eszköze ebben az ügyletben mint a pizzakemence.

zoli_lon 2014.05.31. 15:23:29

Pont most akartam a Dr Pizzától rendelni, de ezek után talán mégsem... Tud valaki egy jó házhozszállítós pizzériát a 14-kerben???

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.05.31. 15:30:30

@zoli_lon: www.iltreno.hu/

I.,II*.,III., ( Pók utcáig ), V., VI, VII., VIII., IX., X., XI., XII., XIII., XIV., XIX., XX., XXI., XXII. kerületek
II* kerület a Völgy utcáig
süti beállítások módosítása