Tékozló Homár

Elfelejtett borravalót adni, leüvöltötték az olasz bácsi fejét a magyar pincérek

2009.10.02. 10:00 | ge | komment

Zsuzsanna fel van háborodva azon, hogy nálunk a borravaló elvárt és kötelező, a külföldieknek meg szinte felszámolják előzetes figyelmeztetés nélkül. Férjének olasz családja előtt égett be a For Sale étteremben, ahol a magyar rendszerhez nem szokott olasz após elfelejtett borravalót adni, ezért üvölteni kezdtek vele.

Egy olyan fenoménról írok, ami már egy ideje böki a csőrömet. Szóval a magyar borravaló rendszerről. Én abban a hitben nőttem fel, hogy borravalót akkor illik adni, ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással és az étellel, vagy egyáltalán egy szolgáltatással. Persze korai huszas éveimben hamar megtanultam, hogy ha kell, ha nem, akkor is kell adni, mert a pincérek keveset keresnek stb.

És persze leginkább, ha legközelebb is ott szeretném igénybe venni az adott szolgáltatást, akkor jobban teszem, ha adom az áfa és adómentes borravalót, amilyen jellegű bevétel nekem nem jár, de a vendéglátósoknak igen -ezt azért gondolom, mert tíz számlából, jó ha egyen lehet "felszolgálási díjat" kiszámlázva látni. És jó, ez belefér a mi kis közép-kelet európai országunk hagyományvilágába, hisz a fodrász se ad számlát, a kozmetikus sem -miután kifaggattak, hogy nem az APEH-nál dolgozom-e.

DE ami már többedszerre húz fel, az az, hogy amint a külföldi férjemmel, külföldi vendégekkel megyek valahova Budapesten, az a minimum, hogy piros betűkkel rányomdázzák a számlára, hogy "service fee not included"...magyarként még sose kaptam ilyet. A "szörvisz fí" mértéke megadva nincs sose, számlát róla még sose láttam.... Ennél még jobban elámultam azon, hogy az egyik pizzériában, miközben megyünk a pulthoz kártyával fizetni, a férjemnek két pincér is útközben beszól angolul, nagy mosollyal, hogy "dö szörvisz fí iz nat inkludid"...a terminálnál, mielőtt ütné be az összeget a csávó, az is mondja, hogy "mennyit üthetek, mert a szörvisz fí iz nat inklúdid". (Na jó, itt már rákérdeztem, hogy hivatalosan mióta kötelező jellegű borravalót adni? -magyarul, ugyan hiába beszélek hozzájuk magyarul, a pincér társadalom tagjai meg vannak győződve, hogy itt a "gazdag külföldire" kell hatni, a csóró(nak hitt), magyar lány mellette másodlagos a történetben.)

Apósom, anyósom olasz, eljöttek egyszer, amolyan életük utazásaként Budapestre, meglátogatni kisfiúkat, amúgy sose utaznak, étterembe is kb. tíz évente egyszer járnak (ez azért érdekes, mert az olaszok minimum hetente járnak étterembe, szociális helyzettől függetlenül.) Apósom életében először megkísérlt külföldön fizetni, na abból mekkora balhé kerekedett! Anyósom épp beszélt hozzám, férjem telefonon, após meg int a pincérnek, hogy fizetne...azt, hogy a számlát mikor hozták ki, apósom mikor fizetett, az már nekem kimaradt, akkor ugyanis szóltam volna neki, hogy el ne felejtse a kötelező tíz százalékot. És apósom nem adott kötelező tíz százalékot, mivel ő még külföldön nem járt, Olaszországban pedig nem borravalóznak, sőt, inkább az éttermek adnak a végszámlából kedvezményt (kivétel Lignano és Iesolo, mert ott a német túristák már elrontották a vendéglátósokat.) Amit ehhez még hozzá kell tenni, hogy az éttermeik nem drágábbak, mint a budapestiek!

Állunk fel az asztaltól, indulunk el, csávó utánunk üvölt valami földöntúli hangon, hogy "dö szörvíz fíi vóz NAAAAAAAAAT inklúúúúúúúúúúúúúúúúdid". Anyósom, egy kedves, olasz, idős néni (tényleg egy anyósok gyöngye), és apósom, aki ugyancsak egy csöndes átlag olasz bácsi, tág szemekkel néznek -nem mintha értették volna, hogy mit üvöltött angolul, úgyhogy lefordítottam és elmeséltem a problémát...(mindeközben a csávó mégegyszer leüvöltötte a fejünket). Erre a helyre amúgy azért mentünk, mert anyósom olvasta a túrista kalauzban, hogy ez valami szuper speciális hely, amit minden túristának látnia kell...biztos a pincérekre gondoltak.

Nos, ezzel a magatartással három problémám is van 1. a külföldiek nem hülyék, ők is látják, hogy se számla, se az étlapon feltűntetve a so called "szörvíz fí"... szóval tipikus balkáni átverésnek tartják ezt "szörviz fí" mozgalmat 2. a beszólogatós, fejet leüvöltős stílus szerintem abszolut nem fér bele semmilyen kifogásba vagy magyarázatba 3. ha én nem árulhatok semmit számla nélkül, akkor más mért igen???

Tapasztalom, hogy újabban az a magyar hozzáállás, hogy a külföldivel mindent meg lehet tenni, mert az úgyis tele van pénzzel, és úgy kell neki. DE én nem kívánok a magyar hozzáálláshoz csatlakozni, mert szerintem ez egy több szempontból is megkérdejelezhető eljárás. Egész konkrétan undorítónak és kicsinyesnek tartom ezt a módszert, annál is inkább, mert jellemzően nem a kis étteremek pincérei csinálják a cirkuszt, hanem a belvárosiak. Tudom én, hogy meg van ennek a nagy magyarázata: rossz a rendszer, meg az alacsonyak fizetések stb., de akkor is elegem van, hogy éghet a pofám minden alkalommal amikor külföldiekkel vagyok -nem csak, a magyarok által "übergazdag(nak hitt)" nyugatiakkal.

Üdv:

P. Zsuzsanna

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.10.02. 10:01:36

Ha nem sokat késtem, akkor sün a pincéreknek és sün a vén digó kujonnak is. Neki húgycsővizsgálatra...

Pepin bácsi 2009.10.02. 10:03:32

legalább 5,- Ft-ot adhatott volna ...

Tökös Veréb 2009.10.02. 10:04:56

és ilyenkor mivan? nem kötelező adni vagy igen? hülye pincér!

Trójai 2009.10.02. 10:05:04

Nincs dobogó, fenébe.
Nagy cucc. Velem az olaszok ordibáltak mindenhol, amikor voltam olaszo.-ban, de ők így beszélnek alapból, ilyen hangosan. :))

Hózentróger 2009.10.02. 10:05:31

Hurrá, van poszt a Tardán! Gyertek ti is kommentelni FBM!

kicsimancs 2009.10.02. 10:06:46

na én lendültből ordítottam volna vissza hogy "akkóóóóó agggyááá számlát róla, barom!"

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.10.02. 10:07:05

@Pepin bácsi: Le is tépték volna a papír névtábláját...
Én amúgy biztosan túl előítéletes vagyok, de a digó nemzeti karakterrel nem tartom összeegyeztethetőnek, hogy egynéhány ilyen északnyugat-balkáni agyagedény le tudná üvölteni bármelyikük fejét is.

lechero 2009.10.02. 10:08:43

Én egy büdös nagy fülest lenyomtam volna a kajabáló pincérnek .

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2009.10.02. 10:09:38

Hát ezt valóban minden túristának látnia kell!

Pepin bácsi 2009.10.02. 10:11:10

@Kitalátor feljegyzetei: mielőtt pizzát rendelek, gondosan letépem a papír névtáblám

Tökös Veréb 2009.10.02. 10:13:34

az ilyen pincérekből lesznek az olyan benzinkútasok!

Pada0ne 2009.10.02. 10:13:59

En eddig abban a hitben eltem, hogy akkor adok borravalot, ha en ugy gondolom. A pincer is megkapja a fizeteset a meloert. Miert en fizessem a napi cigarettajat???

akikaztmondjákni 2009.10.02. 10:14:32

Lófa**t nem drágábbak!Lignanoban cirka 8000 Ft-ért ettünk egy gyerek adagnak megfelelö spagettit meg lasagnetegy sima,nem puccos étteremben.Plusz 2 üditö.És ez volt 8000 FT.
Szerintem az a gusztustalan,hogy sunyi módon rajta van a számlán a szerviz díj...Nekünk gőzünk nem volt róla és még jattot is adtunk:SNem bírom az olaszokat.Ezen kivűl nehezen hiszem el,hogy bármelyik is csöndes.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.10.02. 10:15:41

@Pepin bácsi: Jó hogy már nem magadnak sütöd a pizzát is!
Ha így folytatod, még a saját feleségedet is te akarod meg...

Pada0ne 2009.10.02. 10:16:19

Ja es az orvosoknal ugyan ez. Bazze nem eleg nekik amit keresnek?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.10.02. 10:16:42

@Pada0ne: Hogy rohadjon el a tüdeje és ne kelljen nyugdíjasként eltartani...

Pada0ne 2009.10.02. 10:17:40

@Kitalátor feljegyzetei: Jaaaa... Akkor ezentul rendesen adok borravalot nekik :)

dr. Aullah 2009.10.02. 10:29:41

KEZDŐDIK!

Na akkor mégegyszer... borravalót NEM KÖTELEZŐ adni, csak ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással és megtehetjük.

Jó sok kommentet várok...

Pada0ne 2009.10.02. 10:31:23

@Aullah: De ha nem adsz leorditjak a fejed :)

hatesz 2009.10.02. 10:31:34

for szél
borravalót meg eltörölni!!!

۝merta-X 2009.10.02. 10:33:01

Nem kötelező adni borravalót. Csak utána ne menj oda enni, mert a pincéreknek jó a memóriájuk, és a következő alkalommal olyan dolgot fogsz gyanútlanul belapátolni a HÜLYE HISZTIS fejedbe, amit nagyon nem szeretnél.

Nem túl bonyolult.

Egyébként borravaló mindenhol van. Legalábbis abban a kábé 20 európai országban, ahol én megfordultam.

۝merta-X 2009.10.02. 10:36:51

Je, egy dolgot elfelejtettem. Én pl. nem a borravalóért szoktam üvölteni, hanem olyanért, hogy kéretlenül a kaja előtt, amit rendeltem, kihoznak pirítóst, meg pástétomot, meg faszomat, és horror 10szeres áron benyomják a számlába. Na neee. Ilyenkor meg lehet tekinteni egy jó kis Omerta féle hisztit, asztalcsapdosással, meg étlap és számlahajigálással egyetemben.

M. Péter 2009.10.02. 10:37:46

Legalabb annyit tudnanak angolul, hogy az a szörvisz fí helyesen szörvisz csárdzs.

Alikam 2009.10.02. 10:50:14

Hát a kedves topiknyitót felvilágosítom, hogy rengeteg országban a borravaló alapban fel van számolva.

Persze ez esetben korrektül adóznak utána, mi ennyivel le vagyunk maradva, de gondolom az amcsi taxisok sem írnak komoly számlákat amikor megkérik őket, hogy tartsák meg az aprót.

A külföldiekkel viszont itt valóban cudarul bánnak.

Jopapa 2009.10.02. 10:52:30

Fogyasztóvédelmi Felügyelet, névtelen bejelentés. Garantált kiszállás. Én rendszeresen használom. Való igaz meg ismernek ha visszamész, kettő után olyan udvariasak mint a puli kutya a gulyásnak a hortobágyi rónán. Mindenkinek javaslom.

2009.10.02. 10:55:46

"fenoménről" ír nevazz má !
az valami ülő vagy fekvő alkalmatosság ?

Pada0ne 2009.10.02. 10:56:14

@Jopapa: Elgondolkodtato, lehet hogy kiprobalom.

Szélpörgő 2009.10.02. 11:00:01

Én akkor szoktam borravalót adni a pincérnek, ha meg vagyok elégedve a szolgáltatással.
Nát inkúdid? Akkor inkúdold. Ja! Nincs jogod felszámolni érte pénzt? Akkor kussolj. Van jogod? Akkor írd oda.

Amúgy garantált színvonal emelő hatás: Ha ízlett az étel, mondd a pincérnek, hogy fizetsz egyet a szakácsnak a kedvenc italából. :)

Bejgli 2009.10.02. 11:00:26

@Jopapa: ellenőrizni mégy vissza vagy mazochista vagy? :)

buvarpocok 2009.10.02. 11:01:23

Már megint ez a borravaló. Egy fasz pincérnek nem adok borravalót. Először tanuljon meg viselkedni aztán elbeszélgethetünk a dologról.
Amúgy meg egyre selejtebbek a pincérek úgy vettem észre.

Tökös Veréb 2009.10.02. 11:05:10

@Jopapa: finomakat ehetsz / ihatsz egy ilyen akciód után, ha visszamész!

anarcho78 2009.10.02. 11:07:56

kötelezze a törvény a munkáltatókat a borravaló árba való beépítésébe, valamint munkavállalók közti kiosztása. így nem lenne gond.

párom is évekig dolgozott sörözőben, étteremben, én mégsem adok borravalót soha. miért adnék? én se kapok a munkámért senkitől pluszt pénzt, mint amennyit a szerződésben lefektetek.

Layosh 2009.10.02. 11:10:14

Én ritkán járok étterembe, de akkor is csak 2 helyre. Ezeket kipróbáltam, beváltak. Minek kockáztassak, amikor van bejáratott? Balatonnál is van 2 étterem (1 északi part, 1 déli), ahova bármikor bemehetek és tudom, hogy jót fogok enni, kiváló kiszolgálás mellett. Borravalót szoktam adni mindig, de meg is érdemlik.

Trójai 2009.10.02. 11:12:26

Azért nekem a posztból az is lejött, hogy itt pattog a posztoló, hogy mi szemét magyarok, meg szemét magyarország, miattunk ég a pofája, viselkedjünk rendesen, ejnye.

Hát kedves posztoló, a következőket mondanám neked:

1. Mi nem tehetünk róla, hogy a belvárosi éttermek pincérei telhetetlenek. Ez van.

2. Ne menj oda, én sem járok étterembe, mégis élek. Gyorskajáldában nem kell borravalót adni, ha helyben eszitek. Ha senki nem járna ilyen szar helyekre mint az említett, bezárnának.

3. Nem az a lényeg, kinek mennyi pénze van, a magyarokat ugyanúgy le akarják húzni, mint a külföldieket, nyugodj meg.

4. Minden országban szoktak borravalót adni...

5. Nem vagyok gazdag, de ha 10 évben egyszer rászánom a pénzt, hogy étterembe menjek a családommal, valamilyen alkalom miatt, akkor a 10-20-30 ezer ft-os számla után nem a 2-5száz forintos borravalón fogok szarozni.

6. Nem kell ennyire osztani az észt, meg hirdetni az igét, hogy "bezzeg mi magyarok nem tudunk viselkedni"...Főleg ha olyan stílusban írod, hogy "ti magyarok". Te is magyar vagy bazmeg.

Sokunk élt már külföldön, vagy most is ott él. Tudjuk, hogy más országokban "hogyan fogasztják" a fogyasztói társadalmat. És a különbséget is pontosan tudjuk kis hazánk és a világ közt.

Én éltem már 2 másik országban is, ott is elvárják a borravalót. Igaz nem ordibáltak velem, ha nem adtam, de nem is volt olyan, hogy ne adtam volna.

7. Ha jattolsz a fodrásznak, nem azért jattolsz, mert megcsinálta a frizurádat, hanem mert kibeszélted vele magánéleted apró cseprő gondjait. Vagy ha nem, akkor is beszélgetett veled amíg csinálta a hajad, nem hagyta hogy unatkozz. Nem pedig néma csendben csak "tette a dolgát". Végül is, hajvágásért jöttél...csak azzal tartozik neked, nem kell beszélgetnie.

Nem robotok vagyunk, hanem emberek. pl Ha minden nap egy törzshelyen iszom meg a reggeli kávémat, egy idő után biztos ismerősöm lesz a felszolgáló is, meg a pénztárost is. Persze ekkor már nem jattal fejezem ki, ha kedvesek voltak velem, hanem másképp. De amíg nem ismere m őket, addig a jattal tudom ezt kifejezni.

8. "1. a külföldiek nem hülyék, ők is látják, hogy se számla, se az étlapon feltűntetve a so called "szörvíz fí""

Megnyugtatlak, hogy a magyarok sem hülyék, nem csak a külföldiek...

9. Az esettel kapcsolatban meg annyit jegyeznék meg, hogy én pl az én kedves külföldi rokonaimnak biztos saját kezűleg főznék valami magyar kaját. Halászlevet, vagy egyebet. Először is azért, mert a saját főzt nem ugyanaz, amit az étteremben adnak. Egy külföldinek mindig az orra alá nyomják a gulyást, meg a gundelpalacsintát, pedig 1000 másik magyar kaja van.

Másodszor, pedig ha te főzöl a vendégeidre, azzal azt érezteted velük, hogy figyelsz rájuk, törődsz velük, stb.
Ok, megértem, hogy nem volt időd főzni, ezért mentetek étterembe.

10 Nem értem, hogyha a kedves após és anyós a TE vendéged (ti vendégeitek) és mindketten az anyósok és apósok gyöngyszemei, akkor miért ők fizetik a számlát???? Nem nektek kéne? Már bocs.

Különben a régi magyar szokások szerint, mindig a fiatal férfiember fizet az asztalnál, még akkor is, ha más pénzéből. De neki kell egyenlítenie a számlát.

11. A férjed meg állt mint egy fasz, miközben te fordítottad az apósodnak, hogy mit ordibál a pincér?

12. Tényleg ki volt írva hogy szervíz fí, not inklúdid....Szal igazuk volt.

13. Nem azért ordibáltak, mert már pár méterrel arrébb jártatok? Mert nem hiszem el, hogy csak úgy random elkezdenek ordítani bárkivel közelről.

14. Tök mindegy, hogy Olaszországban hogy van, ne magyarázzad már, ez itt MAGYARORSZÁG, és ITT MÁSKÉNT VAN.
NEKTEK KELLETT VOLNA elmesélnetek a kedves apósnak, hogy az itteni szokások mik...pl hogy adni kell jattot, mert itt nincsen benne az árban...

De kb a világ 20 másik országában szerintem ugyanúgy szóltak volna, hogy "figyi, ki van írva, hogy szervíz fí not inklúdid, de semmi gond, lehet nem vetted észre, ezért szólok."

Ennyi.

Ficak 2009.10.02. 11:13:59

Kellemes meglepetéssel szolgálhatok a belváros étkeztetésről. Ebből még akár post is lehetne a Homáron:
Belvárosi irodai dolgozóként rendszeresn újabb helyeket kell találnunk, ahol ebédelhetünk, mert válság ide/oda lassan de biztosan emelkednek az árak. Az 1,400- 1,500 Ft-os a'lacart pedig már az ingerküszöbömön túl van. Itt az egyik belvárosi étteremben egész véletlenül ráakadtunk egy egész kedvező árú heti menüre kb. 4 levesből 4 főételből és 3 salátáből egy-egy fogás szabadon választható potom 900 forintért.
Na egy ilyen lehetőséget kipróbálva be is mentünk. Az étterem tényleg nagyon kulturált, tiszta, izléses a pincérek udvariasak, segítőkészek. Miután megkérdezte a pincér, hogy menükártyából választunk-e, külön kérés nélkül kihozott nekünk egy-egy pohár limonádét (első meglepi).Őszintén szólva, a homáros hozzászólások rendszeres olvasgatása után nagyon jól éreztem magam. A meglepetés sorozatnak koránt sem volt vége, a főétel+sali után ajándék desszert is volt (második meglepetés). Azóta rendszeres elégedett vendégeik vagyunk. :-)
Hát ilyen is van....

Trójai 2009.10.02. 11:17:25

Ha más országban jártam én mindig megkérdeztem az ismerősöm, hogy figyi, itt hogy szokás? Akkor is, ha az ismerősöm nem volt oly figyelmes, hogy megsúgja nekem kérdezés nélkül. De nem csak a jattal kapcsolatban kérdeztem meg.

Mert én felértem ésszel, hogy nem otthon vagyok, hanem máshol, nekem kell alkalmazkodni az ottani szokásokhoz.

McKelek 2009.10.02. 11:18:48

Azért vannak más példák is. Pl. amikor Abdán a Gulyás csárdában kb. hatan ettünk egész jó vacsit, az összes itallal (volt benn sör, bor, pálinka is) a valamivel 19000 forint alatti számlát 20000-essel fizetve a pincér megkapta a maradékot borravalónak, kétszer megkérdezte, hogy komolyan gondoljuk-e, meg mikor mentünk, nagyot köszönt és láthatóan nagyon boldogan állapította meg, hogy ez a nap megérte neki ;) Pedig ez az étterem a régi Györ-Bécs útvonalon van, még mindig sok osztrák vendéggel...

staropramen 2009.10.02. 11:22:29

@Fulzsenszio:
Azt hiszem Sztrovacsek , hogy neked valamilféle benzinkutas komplexusod van.
Akarsz róla beszélni?

elwood 2009.10.02. 11:23:45

vissza kell ordítani, hogy cinnamon

szomorodjon meg az ilyen pincér

not included, hát nem includ-olták, jól tették

Tökös Veréb 2009.10.02. 11:25:40

@staropramen: nem éppen! veled meg pláne nem! szevasz!

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.10.02. 11:26:16

@akikaztmondjákni: Nem hinnéd hogy csendesek? hehe Akkor nem jártál még Dél-Tirolban barátom vagy csak úgy általánosságban az északi részen. :) Nem minden olasz olyan hangos, mint a déliek (egy része), illetve a németek. Na meg a magyarok. :P

eszteranyu 2009.10.02. 11:28:55

A For Sale egyébként is kb. kéthetente lecseréli a személyzetét... és ki jár még egyátalán oda???? Pedig kb. 10 éve még normális hely volt, normális pincérekkel, elfogadható árakkal.

Mogyoró007 2009.10.02. 11:31:32

@Trojai: te nagyon el vagy tájolva...

akikaztmondjákni 2009.10.02. 11:32:37

@Micsoda??? Ez nevetséges!!:
Barátném:)
De amugy ott még tényleg nem jártam:)Ott folyton jódliznak?:)

Ez a borravaló téma folyton terítéken van...ez kb. olyan,mint az,hogy én sokáig dolgoztam kereskedelemben,de szép lett volna ha kérek egy pl. kétszázast azért ha kihozok a raktárból egy doboz cipöt...Vagy nem?:)

kriszur 2009.10.02. 11:32:38

@Trojai:

Ez egy nagy baromságsorozat amit írtál. Az az igazság, hogy a magyarok 80%-a dél-alalbán szinten van erkölcsileg, szellemileg. Én például ha külföldre utazok, akkor mindig olyan helyre megyek, ahol nincs magyar tömegturizmus, mert engem ne az átlagmagyar söpredék alapján ítéljenek meg.
A borravalót nem feltétlenül várják el Európában, sőt, például Skóciában győzködni kellett a tulajdonost, hogy fogadja már el az 3 fontot, amit hozzácsaptunk a számlához -hozzá kell tennem, kifogástalan minőségű skót lazacot és skót báránycombot kaptunk-!
Hasonló a hozzáállás a Angliában és Skandináviában is.
De a szegényebb délen is megesett már velünk nem egyszer, hogy nem akarták elfogadni a borravalót, amikor elfogadták, ingyen koktélt kapott mindenki -Horvátországban, Görögországban is-.
Az olaszországi éttermi árak tényleg tűrhetőek, de én azt tapasztaltam, hogy nem várják el, de elfogadják a borravalót, tehát arrafelé se ismeretlen.
Egyébként jobban jár mindenki, ha otthon főz -már aki tud-, mert a magyar vendéglátás nem "vendéglátás", hanem undorító lehúzás sokszor. Gyenge minőségű ételek -már az alapanyagok is szarok általában, a marhahúst nem érlelik, itt a mesében van csak alap 10 unciás alapadag marhasülteknél stb.- drágán, undorító szervizzel. Én egyébként soha nem megyek Magyarországra nyaralni -legalább 10 éve-, inkább külföldön költöm el a pénzemet, mert ott kapok is érte "valamit".

Editor Bob 2009.10.02. 11:34:03

Az olasz papát abba a jó kis balatoni pizzériába kellett volna elvinni, ahol kórusban köszönnek olaszul. Kíváncsi lettem volna, mit szól hozzá.

Ficak 2009.10.02. 11:35:10

@Jopapa:
"Fogyasztóvédelmi Felügyelet, névtelen bejelentés. Garantált kiszállás. Én rendszeresen használom. Való igaz meg ismernek ha visszamész, kettő után olyan udvariasak mint a puli kutya a gulyásnak a hortobágyi rónán. Mindenkinek javaslom."
Hát én a helyedben ott nem ennék semmit.....
a többit erről megtartom magamnak.

Kobe 2009.10.02. 11:38:08

jól veszem ki, hogy a sztori sokkal lényegesebb pontjának szánta a postoló eldicsekedni az olasz férjjel, meg anyóssal, apóssal, semmint a problémáról beszélni ? Ezúton gratulálok az olasz családnak, de ezt 2 sorban is el lehetett volna mondani. Igaz akkor nem jelent volna meg 68x hogy olasz apósom, olasz anyósom, akik éppen olaszországból érkeztek....

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.10.02. 11:51:30

@Trojai: tudod az a vicces a kommentedben, hogy ha emlékezetem nem csal, a legutóbbi jattos témánál még véres szemmel osztottad az észt, hogy márpedig azt nem kell/kötelező adni. Itt meg akkor mégis? Na hogy is van ez? Persze javítsál ki, ha tévednék...

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.10.02. 11:52:36

@kriszur: minden szavadból csöpög az....igazság :)

Trójai 2009.10.02. 11:55:14

@kriszur: Engedd meg, hogy a te szinteden reagáljak a kommentedre: "ez egy nagy baromságsorozat amit írtál"

Ja miért is? Mert nekem más a véleményem mint neked? A kulturált vitatkozást meg az érvek ütköztetését ugyanúgy meg kéne tanulni. Nem pedig mocskolódni meg a másikat leszólni és személyeskedni...mondjuk nem engem minősít a hozzászólásod. Meg meg kéne tanulni, hogy másnak lehet más véleménye, mint nekünk...

Szóval: fogalmazd át kicsit kuturáltabbra légyszi, ha szeretnéd hogy érdemben válaszoljak rá.

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.10.02. 11:59:21

@akikaztmondjákni: jódlizni nem jódliznak, de nyugodtan hívhatnák úgy is Dél-Tirolt, hogy Mare Tranquillitatis . :P

Trójai 2009.10.02. 12:02:26

@Micsoda??? Ez nevetséges!!:

NORMÁLIS VAGY??? Olvasgasd át akkor mégegyszer légyszi... Véres szemmel? Ne röhögtess...

Ha emlékezeted nem csal, akkor én azt írtam ugye annál a témánál, hogy én szoktam adni (mindig adtam) jattot, legalább egy 50-est még ha nem is voltam pénzzel eleresztve. De az gyorskajánál van.

Ja és azt is írtam ott "véres szemmel" hogyha késik a kaja, vagy hideg, akkor nem adok egy petákot sem. Meg tudod nézni, nem volt oylan régen az a poszt.

A jattot tényleg nem kötelező adni GYORSKAJÁNÁL. Tudod miért? Mert ott az van a papírra írva, hogy a kiszállítás INGYENES.

Viszont ha ki van írva, hogy az ár nem tartalmazza a kiszállítást, a felszolgálást, vagy egybet, akkor KELL ADNI.

Érted ugye, mi a különbség?

És nem kéne tahónak lenned, csak úgy passzióból. Főleg akkor nem, ha rosszul emlékszel. ;)

Ja és legutóbb 1 éve jártam étteremben, akkor nem adtam jattot, mert koszos volt a villa, (másikat kértem) és szar volt a leves. Nem írtam panaszkönyvbe, viszont nem kaptak jattot. Nem is kérdeztek rá, hogy miért nem. Hát ennyi.

Trójai 2009.10.02. 12:03:46

@Fulzsenszio: belvau belvau belavau! :)

Ne próbálkozz, láttam már, hogy szálltok rá a havaroddal csak úgy random itt pár emberre...

Persze lehet próbálkozni :)

Tökös Veréb 2009.10.02. 12:05:04

@Trojai: melyik haverommal?

most már ne haragudj, meg de nem fogom pontról pontra kielemezni a kismondókádat!

Trójai 2009.10.02. 12:05:11

@AnnaM: azt hiszem te mégjobban...

Trójai 2009.10.02. 12:10:03

@Fulzsenszio: nem haragszom, de ugye te sem haragszol, ha szarok a rosszindulatú beleugatásodra? :)

Amúgy kommentelhetnél a témához is, nem feltétlen azt kéne nézni, hogy most kinek tudsz bunkón beszólni egyet.

Troll. :)

PointeDuLac (törölt) 2009.10.02. 12:11:17

Már megint a régi duma.kár,h nincs pincér ismerősöm,mert akkor megkérdezém tőle,hogy neki milyen jogon jár pénz pusztán azért, mert "illik",és nekem,aki nem vendéglátós,miért nem ad senki a fizetésemen kívül semmit se?

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.10.02. 12:12:02

@Trojai: neked mi volt a tahóság a kommentemben...? De tudod mit, nem is érdekel, hozzád egy szót se lehet "szólni" anélkül, hogy érzékeny lelkivilágodban az ember töréseket okozzon, függetlenül attól, hogy bunkó paraszt volt az ember vagy sem (amúgy ha már itt tartunk, most például máris véres a szemed, mert valamit nem volt kedvem visszaolvasni és rosszul emlékeztem... nem beszélve arról, hogy szerintem kettőnk közül nem nekem van paraszt stílusom, tesókám ;) ). :D

Tökös Veréb 2009.10.02. 12:12:44

@Trojai: én nem adok borravalót! tessék! a nézeteiddel meg nem értek egyet!

Szia Troll én Fulzsenszió vagyok! :)

ertzuiop 2009.10.02. 12:15:52

A "szörvíz fí" -s pincérpampogás külföldön is van, le lehet nyugodni.
A magyar pincérek nem annyira kreatívak, hogy ezt maguktól találták volna ki...

kriszur 2009.10.02. 12:16:55

@Trojai:

Hol a nagy kulturáltságod, itt: "11. A férjed meg állt mint egy fasz, miközben te fordítottad az apósodnak, hogy mit ordibál a pincér?"?
Hülyeségeket írogatsz, ráadásul flegmán, aztán meg sírsz!
A kurva ne visítson, ha basszák!:) Bár gondolhattam volna a "Trojai" nickről, hogy valami análmániás hisztérikával van dolgom!:P

Ezekiel 25,17 2009.10.02. 12:18:48

Vazze, nem azért de ki vagyok akadva.

MI az, hogy egy faszom pincér üvölt a vendéggel, rontja az ország jó hírét, mert nem adott borravalót neki? Miért KÖTELEZŐ?

Legközelebb legyen kurva rendes, figyeljen és akkor kap majd esetleg borravalót. Én olyan helyen dolgozom, hogy lehetek bármilyen kurva rendes nem kapok borravalót, mert ott nincs. És akkor mi van?

Amúgy is ezt külföldi-lehúzós magyar mentalitást nagyon durva büntetésekkel ki kellene irtani, mert szégyen. Szlovákiában még sosem találkoztam ilyennel, pedig az sem NY-Európa.
Németországban vagy Belgiumban vagy bárhol máshol, olyat hallani, hogy egy pincér leüvölt egy vendéget elképzelhetetlen...

Trójai 2009.10.02. 12:19:34

@Micsoda??? Ez nevetséges!!: :DD A bunkóság a kommentedben, nos szerintem speciel a "véres szem" és a vádaskodásod volt...

Ha pedig lusta vagy visszaolvasni, mégis _határozottan_ állítasz valamit, pl arról hogy én mit írtam pár poszttal korábban, akkor ne csodálkozz hogy nekem nem tetszik, ha valótlant állítasz, vagy ha olyan véleményt adsz a számba, amit sosem írtam le..

Szóval ez itt egy kicsit sántít. Vagy biztos vagy valamiben, vagy nem vagy lusta utánanézni, különben könnyen pofáraeshetsz, vagy esetleg mások rossz néven veszik a pontatlanságod.

Ja, és nem gázoltál a lelkivilágomba, edzett vagyok. :)))

Amúgy nem akarok veszekedni, szóval maradjunk a témánál...

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.10.02. 12:21:21

Javaslom, h a külföldi férj adjon minimum 5 forint borravalót, majd jó hangosan üvöltse vissza a pincérnek, h: "disziz dö szörviz fiiiii".

flea 2009.10.02. 12:23:00

Csak én unom már q.vára a jatt-témát?

Békávé 2009.10.02. 12:24:03

Az ordítozás tényleg taplóság, de eddig bárhol a jártam külföldöm mindenhol elvárták a borravalót. Sőt!
Amerikában pl a számlán feltüntetik, pl:
Good - 10%
Perfect - 12%
Excellent - 15%

S erre gondosan fel is hívják az ember figyelmét.

Amúgy szerintem is faszság ez a borravalózás, de mindenhol így van a világban. Álnaívság ezt úgy kezelni mintha csak a bunkó magyaroknál lenne így.

Trójai 2009.10.02. 12:24:13

@kriszur: :DD
Előszor is, férfi vagyok, nem nő. :D

Másodjára, azért használtam "csúnya kifejezést", mert pl én nem tűrném, ha az én apósommal , sőt apámmal bárki is ordítana...Szóval csak az értetlenséggel vegyes csodálkozás intenzív ereje váltotta ki belőlem a nem irodalmi megfogalmazást. :)

Amúgy te is hülyeségeket írsz, én mégis tolerálom. :P

A kurva meg...az szerintem a posztoló. Aki belvárosi étterembe megy, ráadásul egy puccos helyre, az ne sírjon, ha kérnek tőle borravalót. Főleg ha fel is van tüntetve, hogy a felszolgálás díja nincs benne az árban.

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.10.02. 12:25:08

@Trojai: Ajánlom figyelmedbe az utolsó mondatot is! FONTOSCH!!

Mogyoró007 2009.10.02. 12:25:39

Mindenkinek igaza van valahol. De a lényeg mégsem a jatt, hanem a pincér hozzáállása. A vendéggel NEM üvöltözünk. Ha nem ad jattot, akkor nem ad és kész.

Sok helyen van úgy (állítólag), hogy a pincérnek nincs fizuja, vagy csak kevés, és a jattot viheti haza.

Ha nálam dolgozna ilyen pincér, akkora takróssal indítanám útnak kifelé az étteremből, hogy 6 hétig körbejárna.

Troja, te meg nyílegyenesen mentél a balegyenesek elé. Kizárólag a te stílusod volt bicskanyitogató, az irományod ellentmondásos, és végképp hülye része, hogy otthon főzzön a pereputtyra a csaj.
Up to you, főzzél otthon (nem az asszonyra hagyni). De nekünk azért add meg a jogot, hogy fine dining helyre menjünk inkább ünnepelni, mert az alapvetően megadja egy összejövetel nívóját. Ráadásul nincs senkinek olaj és hagymaszaga.
A gyorskajáldát meg meghagyjuk neked mondjuk a lakodalmadra.

Birqa · http://bircaman.freeblog.hu/ 2009.10.02. 12:25:46

Ilyen csak Magyarországon van. Máshol ahol a külföldi nem tartja be a helyi szokást, legfeljebb a háta mögött megszólják, de nem üvöltenek utána.

Trójai 2009.10.02. 12:26:25

@Fulzsenszio: oké, bár
az egyet nem értést kötekedés nélkül is lehet közölni...Bár ez neked harmadjára sem sikerült. :))

Szia fulzsenzió, én Trójai vagyok! :) De ha Troll lennék, akkor te minimum egy Ogre vagy. :D

DG 2009.10.02. 12:27:22

@Trojai: Voltal mar kulfoldon, vagy elmeleti turista vagy?
Elolvastam a hosszu kommentedet es a sok frocsogest, de nem ertem, hogy:
- ha 11:12 kor meg azt irod, hogy mindenhol adnak borravalot, akkor 5 perccel utana miert azt irod, hogy ha uj helyre mesz, megkerdezed az ismerosod a szokasokrol ( borravalo ugyben is). Hiszen Te mar tudod elore.
- miert kell kioktatni a posztolot, hogy inkabb fozzon otthon. Ez nem csak okoska volt, de bunko is. Respekt!
- ha nem jott volna le, itt az uvoltozessel volt gond (nem a jattolassal), amit lassunk be, nem lehet (es szabad) toleralni.

Amolyan rosszmaju okoskodo hozzaszolas volt. De a hatasa mindenkepp megvan, hogy mindenki valaszolgat Neked, te meg irhatsz, es irhatsz, es irhatsz (mert azt latom, szeretsz). :)

gLes 2009.10.02. 12:29:19

Mi az hogy az olasz nagybácsi nem hallott még a kötelező borravalóról? Milyen olasz az a nagybácsi? Coperto nem rémlik? Olaszban már azért is fizetned kell, ha leülsz egy étterembe...

Trójai 2009.10.02. 12:29:50

@Micsoda??? Ez nevetséges!!: az szerintem csak számodra fontosh, nekem nem.
Aquila non captat muscas.

Hegyirablo 2009.10.02. 12:29:57

Miért van olyan érzésem, hogy alapvetően ez a történet azért született meg, hogy az egész világ megtudja, P. Zsuzsának KÜLFÖLDI, azon belül is OLASZ férje van!!!

Trójai 2009.10.02. 12:31:05

@DG: nem kioktattam a posztolót, hanem leírtam, hogy én hogyan csinálnám. És azt is odaírtam a végére, hogy megértem, hogy nem volt ideje főzni, és ezért mentek étterembe...

Ha a többi dolgot nem érted, arről nem tehetek. :)

gLes 2009.10.02. 12:32:29

Elolvasva a poszt végét is már látom, hogy nem étterembe járós. Már megint túl korán szólottam én kérek elnézést :)

Trójai 2009.10.02. 12:32:31

@DG: Képzeld, lejött, hogy az üvöltözéssel volt a gond, DE nem csak ezt sérelmezte a posztíró, hanem magát a jatt rendszert.

Az üvöltözést pedig erősen szkeptikusan fogadom...

A rosszájúskodásodra meg nem vagyok vevő...

Mogyoró007 2009.10.02. 12:32:49

@gLes: az olasz bácsika nem jár étterembe, írta a posztoló.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2009.10.02. 12:34:22

Összefoglalom.

"A borravalót bunkón kérik a pincérek, és még szóvá is teszik. Ez ultragáz.

De igazából csak el akartam mondani mindenkinek, hogy nekem olasz férjem van, neked meg nincs. Van továbbá sommás véleményem mindenről (pl. közép-kelet európai országunk hagyományvilágáról, nem mintha a világon 10 országból 2-ben számlát adnának a borravalóról), és főleg irdatlan szófosásom."

feltételes reflex 2009.10.02. 12:35:43

@Trojai: eddig a beírásodig azt hittem, csak hülye vagy. de már látom, hogy bunkó is.

ennyi, szevasz.

Trójai 2009.10.02. 12:37:23

@AnnaM:

Ha nekem írsz, írhatnád válaszkommentben pls.

Szövegérétsed látom hiányos...nem baj, fusd át mégegyszer...

Nem azt írtam, hogy főzzön otthon a csaj, hanem azt, hogy én azt csinálnám. (ja képzeld tudok főzni és szoktam)

Ja és olvasgasd el utána azt a mondatot, hogy "megértem hogy nem volt ideje főzni, ezért mentek étterembe"

Ja ezt senki nem akarja észrevenni, csak azokat a részeket akarja észrevenni, amelyik neki tetszik. Aztán részinfók alapján beszólogatni meg osztani az észt.

A többi részre ugyanez vonatkozik, próbáld meg értelmezni. De ne úgy, ahogy te akarod, hanem ahogy le van írva.

És nem gondolnám hogy bicskanyitogató lett volna a kommentben, ellentben a tájparaszt fogalmazású válaszkommentek igencsak megvilágítják a netfelhasználók széles spektrumát...

Tökös Veréb 2009.10.02. 12:39:36

@feltételes reflex: bakker, ne piszkáljátok már, mert úgy raktározódik el nála, hogy a Fulzsenszió + a haverjai!

pedig én csak 3x szóltam hozzá, a többiek meg elég szépen leosztották az arcát nélkülem is!

hmmm...

kriszur 2009.10.02. 12:40:09

@Trojai:

Férfinek azért nem neveznélek, maximum elsődleges és másodlagos hím nemi jelleggel rendelkező erősen feminim beütésű véglénynek -ha finoman akarom kifejezni magam, nehogy a kisebbségvédelmi ombudsman megszóljon-.
Én veled ellentétben konkrét, megtörtént példákat hoztam fel.
Hogy ebben a bunkó országban nemcsak, hogy elvárják, de ki is követelik -általában- a számlán nem megjelenő szervizdíjat ez sajnos a magyarokról, a magyar vendéglátásról ad ki szegénységi bizonyítványt.
Ha felétek az a divat, hogy a általában a szoba sarkába szartok, az még nem iránymutató, nem feltétlenül követendő egy européer embernek.
A borravaló -bárhogy is hívják- nem jár, hanem adható, a számlán megjelenő összeg a "szerződéses összeg".
Amúgy én is kíváncsi lennék, hogy merre jártál már, milyen benyomásaid voltak -a fejeden történteken kívül- külföldön, mert a szlovák bevásárló körutad után úgy adod elő magad, mint egy tapasztalt világjáró.

sapuh 2009.10.02. 12:40:38

@Trojai: megint a szokásos megmondóamber, aki szerint márpedig borravalót KÖTELEZŐ adni, akár tetzsik, akár nem. Hát nem kötelező, és tapasztalataim szerint külföldön szinte sehol nem is adnak, Olaszországban pedig biztosan nem. De el lehet menni a példákkal Japánig.

@akikaztmondjákni: Lignanót hagyjuk, ahogy ez a posztban is benne volt.

Éppen azért nem adnak, mert nem gondolják, hogy extra "szolgáltatás" lenne, ha kedves és figyelmes velük a pincér. Nahát, vajon ez nem a munkája része?

Egyébként valóban ott a lehetőség, hogy az étterem felszolgálási díjat/ service charge-ot/ copertát írjon a számlához (persze ezt előre kötelesek feltüntetni az étlapon), de valahogy nem szeretik ezt a lehetőséget, mert adózni kellene utána. Mert a a kedves vendéglátós nem szereti befiztni az alkalmazottai után a járulékokat, inkább arra számít, hogy majd a vendégek adómentes pluszjövedelmet biztosítanak nekik.

Mot jövök rá, lehet ám, hogy Trojai nem hülye, hanem csak nagyon jószívű, ezért aki úgy érzi, keveset keres, az nyugodtan írhat neki, és ő kiegészíti azt a kis pénzt némi adómentes 10 %-kal. Cserébe kedvesnek kell lenni vele, esetleg beszélgetni, ahogy a fodrásza szokott.

Trójai 2009.10.02. 12:43:39

@feltételes reflex: eddig a beírásodig csak azt hittem barom vagy, de már látom, hogy paraszt is.

szevasz

Gonosz Nyuszi 2009.10.02. 12:43:57

Nos egy apró megjegyzés.
Ha én elutazok egy másik országba, akkor tájékozódom az ottani szokásokról, akár az ismerősömtől is.
Hogy hogyan viselkedjek, mit kell tudni a vendéglátásról ( ha már meg akarok látogatni egy ilyen helyet ), stb...
Persze, én csak egy primitív, jurtában lakó suttyó magyar vagyok.

Mogyoró007 2009.10.02. 12:44:21

@Trojai: jajj, ne haragudj, hogy nem válasz kommentben írtam, külön Neked. Ó nagy Úr, esdeklem megbocsátásodért.

Nyilván, csak úgy érdekességképpen említetted meg az otthon főzést. Jajj ne haragudj, már látom. Nem is ide tartozik ez, hiszen nem ezért írtad, csak úgy. Azt viszont nem látom, hogy hol írtam, hogy nem tudsz főzni... Isten bizony keresem...

Én kérek elnézést, hiszen csak akkor megy az étterembe, ha nincs ideje főzni. Más oka nincs és kész. Kezeimet tördelem, nem is tudom hogy tehetném jóvá, hogy mást gondoltam.

Most látom, van a polcomon egy értelmező szótár. Gyorsan kiolvasom, aztán elküldöm neked is....

Békávé 2009.10.02. 12:45:18

@Birqa: Lehet, de ez akkor sem csak egy "ősi magyar szokás"

sapuh 2009.10.02. 12:46:21

Egyébként a posztban említett esetnél csak az az irritálóbb, mikor a pultos követeli magának a borravalót, miután 10 másodperces munkával kivett a hűtőből egy ásványvizet, és egy pohár társaságában letette elém.

Ilyenkor biztos, hogy nem adok borravalót, persze már nem egyszer próbáltak öt forintosokban visszaadni.

Trójai 2009.10.02. 12:51:25

Ó hogy, enyni csököttet együtt.

Én sem szeretem a jattrendszert. De mindig adok egy keveset, ha elégedett voltam, ha meg nem, hát nem kapnak, de ezt is írtam.

TI tényleg nem értitek a különbséget???

Borravalót NEM KÖTELEZŐ adni, de ha ki van írva, hogy NINCS BEÉPÍTVE A FELSZOLGÁLÁS ÁRA AZ KAJA ÁRÁBA, akkor KELL ADNI. Nem értitek?

Amerikában is így van, ott sincs beépítve a kaja /pia árába, mint nálunk a legtöbb helyen, hanem elégedettség alapján fizetsz valamennyit.

Puccos étteremben sem kell borravalót adni, de ILLIK, persze nem akkor ha szemét volt a pincér.

U.ez gyorskajánál, ha kihozzák házhoz, de amúgy ingyenes a házhozszállítás, adHATsz borravalót, ha gyorsan kihozták, vagy felmászott vele az 5.-re. Ha hideg a kaja, akkor nem kell adni semmit.

És szarom le, akár azt is, ha olaszországban visszadják a pénzed feléd, miután megetted a kaját, meg azt is, hogy a kedves posztoló anyósa meg apósa azok gyöngyszemek, meg hogy aző férje milyen gazdag. Na ez húzott fel engem!

Aki akarja megérti, aki meg nem akarja megérteni, az eztán se fogja.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.10.02. 12:52:43

Nekünk Csehországban írta rá egy pincér a számlára hatalmas, piros betûkkel, hogy "service not included".

Rossz ötlet volt, de sosem fogja megtudni. Ha nem írta volna rá, kapott volna, mert nem volt sok baj a kiszolgálással. Ez viszont komoly baj volt, és nem volt kedvem adni neki.

Pincérek, ne követeljétek az ajándékot!

Birqa · http://bircaman.freeblog.hu/ 2009.10.02. 12:54:23

@Gonosz Nyuszi: Igen, a magyar turista tipikusan az, aki kíválóan ismeri a helyi szokásokat... :-)

A magyar turista pont az ellenkezője ennek...

Egyébként a japán turista az aki tényleg tanulmányozza a helyi szokást és betartja. Pl. a japán csoport budapesti étteremben 23450 Ft számla után átad a pincérnek pontosan kiszámolva 2345 Ft-ot, ugyanis azt hallották, hogy 10 % borravaló a szokás. Ez nem vicc.

Trójai 2009.10.02. 12:55:02

@AnnaM:

Nem kell gúnyoldóni, csak rendesen el kéne olvasni egy kommentet mielőtt reagálsz rá, nem csak átfutni.

Ha nem válaszkommentben írod, nem biztos hogy az illető elfogja olvasni akinek szól, ezzel csak ez a baj.

Amúgy kiolvashatnál más könyvet is, nem csak az értelmező szótárt...

feltételes reflex 2009.10.02. 12:55:14

@Fulzsenszio:

jaaa, akkor most mi haverok vagyunk? ez gyorsan ment!;DD

piszkálja a fene, ezt még bottal se, miután ismeretlenül simán lekurváz egy nőt.
de biztos mazochista, ezért többet hozzá se szólok :)

elwood 2009.10.02. 12:55:27

Spanyolhon:

Pincérek fillérre visszaadnak, otthagyják a blokkal együtt egy kis tányéron. Ha akarsz hagysz belőle mikor elmész. Nem láttam, hogy üvöltöznének ha egy tudatlan külföldi zsebrevágja.

Török birodalom:

Hordár felviszi bőröndöt. Elköszönök. Vár. Elköszönök. Vár. Tartogatja a markát.

Nézem, tud-e visszaadni 50 Euroból mert csak ilyen címletek voltak mikor érkeztünk, nem tud. Adjak-e forintot mert az volt. Azt mondta azt nem lehet.
Aztán feladta.

Lehet hogy aztám üvöltött is, de nem előttem, így azt már nem hallottam.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.10.02. 12:56:55

@Trojai: Amerikában úgy is van, hogy ha belépnek a tekszaszi farmer kertjébe, akkor nyugodt szívvel lelôheti a betolakodót.

Nem gyorskajánál: ha a kihozott étel hideg, ha kilötyögtette, ha nem kérdezi meg az üres poharak láttán, hogy hozhat -e még egyet, ha hagyja az asztalon megszáradni az üres tányérokat, ha nem képes az elôétel elfogyasztását megvárni a fôétel kihozásával, ha koszos a körme, ha koszos a ruhája.
Ezek bármelyike, pláne halmozottan azt mutatja, hogy leszarja a munkáját, és mivel az én kiszolgálásom a munkája, leszar engem. Ezt bizony nem fogom honorálni pénzzel.

efhábé 2009.10.02. 12:59:11

"7. Ha jattolsz a fodrásznak, nem azért jattolsz, mert megcsinálta a frizurádat, hanem mert kibeszélted vele magánéleted apró cseprő gondjait. Vagy ha nem, akkor is beszélgetett veled amíg csinálta a hajad, nem hagyta hogy unatkozz. Nem pedig néma csendben csak "tette a dolgát". Végül is, hajvágásért jöttél...csak azzal tartozik neked, nem kell beszélgetnie. "

No én ezért speciel én kérnék inkább 10% engedményt. A fasz kiváncsi a tegnapi sorozatra, focimeccsre, épp aktuális bűnügyre, "az utca hangja" stílusban. Nem beszélgetni, hanem hajat vágatni megyek, hadd zsibbadjak már fél órát, pláne, hogy kellemes fejmasszázzsal kezd, aztán meg kellemes meleg fuvallattal végez. Ideális lazítási, pihenési lehetőség lenne, ha nem beszélnének közben hülyeségeket.

Mogyoró007 2009.10.02. 12:59:36

@Trojai: az a baj kicsi harcos, hogy ragaszkodsz a hibás nézetekhez, és te vagy az aki nem érti meg, miről beszél itt mindenki.
Ahol ki van írva, hogy a szervíz ára nincs beépítve a számla végösszegébe, ott SEM KELL jattot adni, mert a jatt önmagában nem hivatalos tétel. Próbáld meg felfogni.

Amúgy engem nem zavar, hogy a posztolónak bejött az élet az olasz férjjel. Gratulálok neki, örülök neki, magamnak is hasonlókat kívánok.

Neked meg egy jó nagy adag orbáncfű teát. Komolyan.

bátor Sir Robin 2009.10.02. 12:59:39

úgy látom itt csak Lili.N tehet igazságot. Hol vagy? Gyere és vágj rendet!

flea 2009.10.02. 13:00:06

@Trojai: akármit írnak ki, amíg számlát nem adnak róla, addig ló... jár nekik, nem a jatt. És ez akkor is így van, ha csak nagybetűvel írsz, valamint engem is elmondasz mindennek, mint másokat.

Arról meg, hogy "ennyi csököttet együtt", egy vicc jutott eszembe.

Arc megy az autópályán, hallgatja a rádiót.
Bemondják: "Figyelem, az M7-esen egy őrült a forgalommal szemben vezet!"
Mire emberünk: "Mit egy? Az ÖSSZES!!!"

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.10.02. 13:00:39

@szomorutojas:
Egyszer a medve írt ilyesmit egy fecnire a vadásznak.
Miután berántotta a bokorba, mert a vadász össze-vissza lövöldözött.
Meg mondott is neki valamit, de azt nem értettem.

elwood 2009.10.02. 13:00:50

a picér biztos rizst vitt ki előtte, azzal kellett ordibálnia, hogy lehűljön

Trójai 2009.10.02. 13:01:15

@efhábé: hát azért a nők többségének a manikűröse/fodrásza egyben a barátnője is, és beszélgetnek mindig. Ezzel felüdülnek lelkileg is a kuncsaftok. De ahányan vagyunk, annyi félét szeretünk, ez igaz.

unknown_soldier 2009.10.02. 13:02:40

sosem adok borravalót. igyanak vizet!

Trójai 2009.10.02. 13:03:30

@flea: ha kicsit olvasgatnál, rájönnél, hogy nem én mondtam el mindenkit mindennek, hanem ők engem. ;)

De mit nem lehet azon érteni, hogy vannak éttermek ahol be van építve a kaja árába a kiszolgálás, meg vannak helyek, ahol nem? Ahol nincs beépítve,ott külön kell érte fizetni a pincérnek (Elégedettség alapján), de ez nem egyenlő a jattal. Akár rajta van a számlán, akár nem, az az ember abból a pénzből él.

Nem értem mit kell felháborodni azon, hogy megjegyezték, hogy nincs az árban a service. (ezt is írtam a hosszúkommentem végén)

Ja hogy kiabált...hát ezzel bizony szkeptikus vagyok, hogy ki mennyire kiabált, meg az tényleg úgy volt e.

A posztíró amúgy az egész jattrendszer meg magyar éttermek miatt írt, meg hogy neki mennyire ég a pofája magyaroroszágon.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.10.02. 13:05:55

110% igaza van a levélítónak

however.

el kellene gondolkodni azon, hogyan jutottunk el idáig. hogy a "nyugat" pökhnedi arroganciájára miért ez a magyarok válasza. hogy ennek az éremnek is két oldala van. hogy az úgynevezett nyugat évszázadokon át kizsákmányolt mindenki mást, a fene nagy jólétüket a világ többi részén élő nyomorultaknak köszönhetik, most meg idejönnek verni a nyálukat, és nyaljuk fényesre a seggüket? hát, elvileg igen. akinek nincs gusztusa hozzá, ne nyisson éttermet. de azért még gondolkodni szabad.

Trójai 2009.10.02. 13:06:01

@AnnaM: Aza baj "kicsi harcos" hogy te vagy annyira szűklátókörű, hogy más véleményére csak ezzel tudsz reagálni.

Gondolom vagy vagy 17 -18 éves. De majd megtanulod, hogy mások véleményét is érdemes meghallgatni, és nem te szartad a spanyolviaszt.

ÉRdemes vitához a másikra is figyelni kéne, nem csak a saját álláspontodat szajkózni. Na ez a bibi

kriszur 2009.10.02. 13:07:26

@Trojai:

Sikíts hímringyó!:P

Elárulom neked, nem kell adni szervizdíjat, ugyanis a "szerződéses összeg" megegyezik a számlán szereplő összeggel.
A magyar árak -főleg Budapesten- így is irreálisan magasak a szolgáltatás minőségéhez képest, beleértve a kiadott étel mennyiségét, az alapanyagok minőségét, a felszolgálás szintjét stb.-
Az más kérdés, hogy vannak olyan helyek, ahol a pincérek jobbára a borravalóból élnek, de akkor sincs joguk követelni. Egyébként én is csak akkor adok borravalót, ha megfelelő az étel ára, az étel minősége és a felszolgálás.
Nem tudom, mit szólnál, ha a Tescoban húzná a száját a madamka, hogy nem adsz neki borravalót, pedig ő megdolgozott érte, meg a bére is alacsony.:)
Akkora ostoba végmagyar vagy, hogy halálod után kitömnek, s a Természettani Múzeumban fognak mutogatni, mint az Alius Hungaricus Ostobicus kitűnő példányát.

Mogyoró007 2009.10.02. 13:07:56

valaki szerelje már meg a robotot.

Trójai 2009.10.02. 13:08:29

@Fulzsenszio: Ha nem lennél ennyire korlátolt, talán szétnézhetnél a kommentek között, hogy vannak akik nem "osztani" járnak ide, hanem normálisan kommentelni, és elég sokan osztják az én véleményemet is...ja hogy ez nem tűnt fel? Vagy csak nem akarod észrevenni? ;)

mxplanet 2009.10.02. 13:09:08

kotelezo service charge es kesz.
elkerulheto ez a problema mindket fel reszerol.

Netuddki. 2009.10.02. 13:09:16

Hosszú.

Bammeg! Legalább a fáradtságot vetted, hogy beírj a panaszkönyvbe? Vagy bejelentsd valami felügyeleti szervnél?
Neeeem? Na ezért éghet a képed, mert amíg senki nem tesz ellene, addig ez így is marad.
Birka nép a magyar!

kispestipeti 2009.10.02. 13:09:29

lehet, hogy már valaki "megkóstolta" az étterem nevét korábban, (nem tudom az összes hozzászólást elolvasni), de for sale étterem? evvel a névvel alapból minden bizalmamat eljátszotta.
kérdezik a szervíz fíért harcolgató picért; hol dolgozol? az eladó étteremben. ügyes! (bocs, sikeres!)

Jack__Bauer 2009.10.02. 13:10:18

Írországban sincs borravaló, amúgy.

AlulírottFentemlített 2009.10.02. 13:10:32

Disziz dö bjutiful hángérien virtshcaft.

Sakk, matt, jatt

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.10.02. 13:12:43

@Sün‼: nem az volt a fecnire írva, hogy "te most szervíz fíért jössz, vagy a kaját hozod" ?

Mogyoró007 2009.10.02. 13:13:00

@mxplanet: az a helyzet amúgy, hogy az ételeket úgy árazzák be, hogy figyelembe veszik az átlagfogyasztást, a nyersanyag árát, a rezsit és a dolgozók munkadíját, stb. (magyarán a költségeket). Így aztán az étel-ital árában minden benne van.

A borravaló kultúra a kerekítésekből, az aprót nem kéremekből, és elégedettségkifejezésből nőtt ki.

De ez attól még nem hivatalos összeg. Nem jár. Nem kötelező. Nem kell. Aki akar adni adja, aki nem az meg nem. Ne a vevő fizesse már meg a tulaj zsugoriságát, hogy nem fizeti meg a pinséreit, vagy ostobán vezeti a helyet és kevés a nyeresége. Satöbbi.

elwood 2009.10.02. 13:15:18

"de ha ki van írva, hogy NINCS BEÉPÍTVE A FELSZOLGÁLÁS ÁRA AZ KAJA ÁRÁBA, akkor KELL ADNI."

gondolom a picérnlakban ki van írva, hogy ha nem kap jattot akkor KELL KIABÁLNI.

trash E46 2009.10.02. 13:15:21

ha bankártyával fizetsz, és ott ütik fel a tippet, akkor abból már bizony lejön az adó....

Trójai 2009.10.02. 13:15:41

@kriszur: Én meg elárulom neked, hogy ahol nincs a szervizdíj beépítve a kaja árába, ott bizony adni kell jattot. Miért? Mert neki az a megélhetése.

És nem csak nálunk szokás a jatt adás.

Beszéhetsz szerződéses összegről, meg arról hogy "nem vagy köteles fizetni" de már évszázadok óta szokás jattot adni a kávézókban, meg éttermekben.

Nem kötelező, de szokás.

Az tényleg baj, hogy mostanában ELVÁRJÁK a pincérek.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.10.02. 13:15:41

@szomorutojas:
De valami ilyesmi.
Mondjuk a vadász elég bágyadtnak tűnt.
Az nem derült ki, h elégedett volt-e a szolgáltatással.

efhábé 2009.10.02. 13:16:13

@Trojai: Speciel a feleségem azért hagyott ott egy manikűröst, mert mindig nagyon beszélgetni akart és mivel nem voltak sem egy társaságból, sem egy társadalmi rétegből valók, hát nem nagyon volt közös témájuk.
Ebben a beszélgetés/nem beszélgetés témában a taxisok többsége profi, nagyon érzik, mikor kell kussolni és mikor beszélgetni. Talán be kéne íratni hozzájuk a fodrászokat/manikűrösöket továbbképzésre :D

kriszur 2009.10.02. 13:16:20

@Trojai:

Tisztelt Hisztérik(a)!

Teljesen félreértetted a jelenséget felhozó hölgy írását. Ő csak jelezte, hogy a hírhedt magyar vendéglátás világában miként bánnak a külföldi vendégekkel, főleg akkor, ha jómódúnak tűnnek. A hölgy írásában nem találtam semmi kivetnivalót. Sajnos reális képet ad a szomorú magyar valóságról.

Amúgy tényleg számolj be már arról, hogy merre jártál Európában, ha már ennyire osztod az észt, hogy máshol milyen szokások vannak!

mxplanet 2009.10.02. 13:16:22

az en ettermemben, ahol dolgozom 70 % koruli a gp egy-egy tetelen.
pluszban 12.5% service charge

Pecséttörő 2009.10.02. 13:16:32

@Trojai:
Kedves Trójai! A legnagyobb tisztelettel együtt sem értek veled egyet :)
Nem hiszem, hogy bárki azt állítaná, hogy a magyarok ab ovo balkáni bunkók. Azt viszont sajnos nem lehet nem észrevenni, ahogy a társadalom az utóbbi időkben balkanizálódik. Kilépek az utcára (Zugló, jobb környék) és a szomszéd bácsi egy szál alsógatyában mossa a Suzukit. Mindene kilóg. Miért? Ezt látja a tévében is nem? Mondjuk ez csak egy példa, a szemérmesség, az önmagunk iránti igényesség és a tapintat teljes leépüléséről. Órákig lehetne sorolni a hasonló helyzeteket, a közlekedéstől kezdve az ebtartásig.
Az hogy a pincér ótvar bunkó módon beugat a külföldinek, sok embernek már természetes vagy elnézhető. Úgy tűnik, Neked is. Ezzel együtt van olyan ember is, így a posztoló, akinek meg ég az arca ilyen esetben a külföldiek előtt.
További szép napot.

pityke8 2009.10.02. 13:16:54

@kriszur: Én például ha külföldre utazok, akkor mindig olyan helyre megyek, ahol nincs magyar tömegturizmus, mert engem ne az átlagmagyar söpredék alapján ítéljenek meg.
Én átlagmagyarnak tartom magam,de hogy söpredék lennék...nem hiszem.
Még van pofád ezek után bárkit véglénynek nevezni,te macskanadrág?

elwood 2009.10.02. 13:17:06

"ott bizony adni kell jattot. Miért? Mert neki az a megélhetése. "

Akkor a koldusnak is kell adni mindig ! Figyelem, neki ez a megélhetése.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.10.02. 13:17:10

a csehek is ugyanezt csinálják amúgy, minél belvárosibb helyre megy az ember, annál nagyobb parasztok a pincérek.

egyszerűen nem ismer határt a pénzéhességük, és azért a pár euróért egy egész nemzetet képesek lejáratni.

hiába gyönyörű Prága, ezek miatt nem sok kedvem van visszamenni, és biztos vagyok benne, hogy ezzel nagyon sokan így vannak - no meg abban is, hogy Budapesttel is pontosan ugyanez a helyzet.

megamenn 2009.10.02. 13:18:17

Én biztosan belepisáltam volna a puncsostálba!

Trójai 2009.10.02. 13:18:20

@elwood: írtam már hogy a kiabálásos dologgal kapcsolatban szkeptikus vagyok?
Szerintem annyi volt, hogy már távolabb jártak, és hangosabban szóltak nekik,pl a terem másik végéből. ÉS ezt fújta fel az olaszcsaládos hölgy. Főleg az gyanús amúgy, hogy többet sír a gonosz magyarokon, meg a jattadás miatt, mint a kiabálás miatt.

Pedig én biztos nem hagynám, hogy az apámmal bárki is ordítson.(a férje apja volt ugye)

mxplanet 2009.10.02. 13:18:54

ha van service charge, nem erzed magad kellemetlenul fizetesnel. ennyi.
kecske is jol lakik es a kaposzta is megmarad.

wagabound 2009.10.02. 13:19:36

Trojai: a gratula a 14 pontodnak szólt. Minden szavával egyetértek!

mxplanet 2009.10.02. 13:22:54

a hölgy pedig kurva isten hogy tancos länykent kezdte kint :)

Trójai 2009.10.02. 13:24:35

@elwood: A koldus nem dolgozik.
A pincér igen.
Ha kinyalja a seggem, én adok neki 100 ft-ot, mint írtam, ha nagy ritkán elmegyek étterembe alkalmat ünepelni, a 10-30 ezer ft-os számla után NEM a 100 ft fog földhözvágni.

Ha koszos a villa és úgy kell másikat kérnem, (ahogy fentebb is írtam) akkor aztán lesheti a jattot.

De ez csak szerintem ilyen egyértelmű?

A budapesti kávéházakban és európai éttermekben mindig is volt jatt...többévszázadon át. Még az útszéli vendégfogadókban is...

De az extra pénzért extra szolgáltatásokkal kedveskedtek a vendégnek. Frisebb, finomabb kajával, vastagabb paplannal, stb.

MA már ha nincs jatt néhány országban, akkor azért nem, mert beleépítették az árakba, hogy ne legyen kínos, meg félreértés.

Lehet itt is így kéne?

Yo! Maaan! 2009.10.02. 13:25:34

@Editor Bob: Ja, Mauro, Zamárdiban. :) Borzasztószar a tésztaféléjük, a pizza még ehető. A limonádéjuk finom.

chilling 2009.10.02. 13:25:46

még jó, h már megint a post író van fikázva.... ha étterembe akar menni, az ő doga, ha após akar fizetni - az is az ő dolga. Ha lekajabálják, akkor megírja a posztot, hogy okuljunk belőle. Osszuk már ki, és mondjuk meg neki, hogy mit csináljon...

Mogyoró007 2009.10.02. 13:26:13

30 ezer után kerek 100 forint.... Milyen nagyvonalú...

kriszur 2009.10.02. 13:26:58

@Trojai:

Tisztelt Hisztérik(a)!

Nem kell, ugyanis az éttermi számla a "szerződéses összeg". Ez egyszerű Ptk-s dolog. Roppant egyszerű, a megjelent egy időben a "borravaló" helyett a "szervizdíj", vagyis a "borravaló" összegét külön szerepeltették a számlán, mely után azt is bevételként kellet -volna- "elkönyvelni".
Kizárólag az után kell fizetned szerződés szerint, amiről te számlát kapsz, illetve te elfogadod a teljesítést. A dolog ilyen egyszerű.
A pincérek bérét -ahogy a bérlet, alapanyagok, energiafogyasztás árát stb.- be kell építeni az ételek árába.
A számlán felül nem követelhetnek semmit, maximum magukban elvárhatnak.
Ha valaki olyan helyre megy el dolgozni, ahol nagyon alacsony az alapbér -esetleg nincs is-, a jövedelem egészét vagy nagy részét a borravaló adja, az dolgozzon úgy, hogy a vendégek elégedettek legyenek és adjanak neki. Ha nem adnak, akkor is ugyanúgy kell kiszolgálnia a vendéget, maximum magában moroghat.

efhábé 2009.10.02. 13:27:38

@trash E46: És ebből kifolyólag vannak olyan helyek, ahol simán bemondják az arcodba, hogy borravalót nem lehet ráütni a bankkártyára, adjál külön kp-t.
No ezeken a helyeken szoktam mondani, hogy nem véletlenül fizetek kártyával, no kp. Érdekes, hogy volt olyan hely, ahol ezután mégis sikerült bepötyögni a terminálba a 10%-kal megemelt végösszeget. Nohát-nohát...

Trójai 2009.10.02. 13:27:47

@AnnaM: leállíthatnád magad.
A 100 ft a minimum. Persze ennél többet szoktak (Szoktam adni) de inkább tanulhatnál az érettségidre, vagy valami.

Trójai 2009.10.02. 13:29:09

@kriszur: azért számoljak be róla, hogy hol jártam, hogy legyen még több indokod kötekedni? :))

Ha elolvasgatod más posztokhoz a kommentjeim, előbb-utóbb kiderül belőle. :)

nemezisazis 2009.10.02. 13:29:31

erre az adekvát válasz:
- mivel ez ám a modor, így borravaló sajnos nincs, de vendégkönyv csak van. kérném.

Yo! Maaan! 2009.10.02. 13:31:37

Azt bírom, amikor a pincér megkérdezi fizetéskor, hogy "és mennyiből adhatok vissza?"... :) annyiból. Szoktam mondani.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.10.02. 13:31:55

@AnnaM: látszik, hogy nem te dolgozol a pénzedért (vagy olyan könnyen szerzed, mint a mi drága pincéreink)

majd akkor ugass le másokat, hogy mennyi borravalót adjanak a tahó paraszt pincérnek, ha elmész és 300 órát dolgozol egy héten átlag 300 forintért óránként, mint egy átlag szakorvos!

Trójai 2009.10.02. 13:33:53

@kriszur: ja, de még mindig nem érted hogy én mit akarok mondani...mondjuk nem is tudom,hogy én miért tudom megadni neked a tiszteletet, és nem úgy kezdeni a válaszom, hogy, "tisztelt hisztérika/faszfej tóbi/ hímringyó/ paraszt"

Kicsit magadbaszállhatnál. Veszekedni jöttél, vagy vitatkozni? A kettő nem ua.

Trójai 2009.10.02. 13:35:03

@Bukowszky: neki még a szülei adják szerintem.

Mogyoró007 2009.10.02. 13:35:08

miért van az, hogy a legbizonytalanabb, legtájékozatlanabbnak van a legnagyobb hangja? Rossz a szoftver a robotban?
Kicsi harcos ezek szerint érettségire, gyúr, hiszen végig saját magából indult ki. Végig követhető a gondolatmenete.

Kicsi harcos, 13 éve érettségiztem, azóta pár diplomát is összeszedtem.

Néhány dologban viszont biztos vagyok. Neked nem volt gyerekszobád, szeretsz vagdalkozni, hihetetlen öntelt vagy, és hihetetlen elánnal futsz neki másoknak. Vegyél vissza kicsit, mert ha azt akarod, hogy hasonló stílusban, részletesen kivesézzelek, akkor készülj hideg élelemmel és néhány xanaxszal, mert még nem láttál semmit.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2009.10.02. 13:36:51

Mi az, hogy jattot KELL adni? Mi a faszért KELLENE? Hol éltek ti?

Samott 2009.10.02. 13:36:58

@Jopapa: Lehet hogy mosolyognak, de a kajadba azert mar belekoptek mire megkapod.

Egyebkent ez a szorviszfi egy marhasag, nem latom ertelmet szetvalasztani a szolgaltatast... ha a kaja araban benne van a szakacs meg a takaritono fizetese is akkor legyen benne a pincere is. Az se kulonbb alkalmazott... az egyik megfozi a masik az asztalhoz hozza. Nekem speciel az a fontosabb aki megfozi. Kalkulaljak bele az etelek araba (ne utolag, kiemele csapjanak hozza bizonyos szazalekot) es hagyjanak beken ezzel a hulyeseggel.

Trójai 2009.10.02. 13:37:10

@Bukowszky: EZ az, pont a legpatinásabb helyek a legagresszívabbak..

Netuddki. 2009.10.02. 13:37:13

@Trojai: Nyugodt lehetsz a 10-30ezer Ft-os számlában bőven benne van az étterem nyeresége.

Szerintem sokan vagyunk úgy, hogy szeretjük tudni mi az annyi. Ha 1234Ft-os számlát hoznak ki, akkor annyit is fizetünk.
Anális inkább, mivel ez a borravalósdi, hálapénzesdi az egyes emberekből nem éppen a legjobbat hozza ki.

Persze erről is ez az elcseszett gazdasági helyzet a felelős.
Nem kéne az államnak elszedni az emberek pénzét, akkor lenne pénz szolgáltatásokra és a vendéglátósok is legálisan, meg tudnák fizetni az alkalmazottaikat.

PuruttyaIrto (törölt) 2009.10.02. 13:38:01

For Sale: gyorsan egy APEH ellenőrzést, és megbaszni 550 000 Ft-ra a majom tulajdonost aki ilyen loser pincért vesz fel.

mxplanet 2009.10.02. 13:38:39

mindenesetre en ma is kimegyek az oktoberfestre es a 8.60-as sorre 10 eurot hagyok. csak mer holidayen vagyok.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.10.02. 13:40:39

@AnnaM: te véletlenül nem a Malévnál dolgozol amúgy?

Netuddki. 2009.10.02. 13:40:45

@Samott: Ennek a szörvizfínek ott van értelme, ahol más adókulcs alá esik, mint a kaja, pia.
Más kérdés ahol nincs ilyen, mint nálunk ezt eléggé félreértelmezik.
Nekem tök mindegy hogyan áll össze a számla végösszege. Úgyis csak a végösszeg a lényeges.

kriszur 2009.10.02. 13:41:01

@pityke8:

Tisztelt Pitykés Ruhanemű!

Sajnos ez a magyar valóság. Az átlagmagyar turistát lenézik minősíthetetlen viselkedése miatt.
Mert az átlagmagyar bunkó azzal kezdi, hogy svédasztalos reggelinél megtömi zsebét, hogy kitartson estig az ingyen kaja, annyit zabát az ingyenesből, ameddig szét nem pukkad.
Azt hiszi, ha hangoskodik, üvöltözik -sajnos a ripacskodás ősi aljamagyar szokás-, akkor lesz valaki.
Azt hiszi, hogy a buszra mindenhol tolakodni kell, hogy a bolti lopás vicces és menő dolog.
Azt hiszi, hogy a szabályok rá nem vonatkoznak. Ha kiírják, hogy tilos megérinteni a műemléket, akkor ő megvakarja vigyorogva, ha kiírják, hoyg tilos fényképezni, ő "made in ahol vagyok" pólóban vakuzik.
Ahol magyar tömegturizmus van, ott nem divat, hogy a pincér bedugja a számlát a hamutartó alá, aztán elmenjen messzire, ahol magyar tömegturizmus van, ott nem hagyhatod az asztalon a számlád ellenértékét.
Ahol átlagmagyar tömegturista van, ott általában áll a szemét.
Az átlagmagyar élelmességnek hívja a féregséget, nyereségnek a lopást.
Sajnos ez a helyzet, az átlagmagyar az itthon megszokott férgességét, gátlástalanságát, erkölcsi nullaságát kiviszi külföldre, leégetve azokat, akiknek habitusuk, erkölcsük közelebb áll Európához.

Mogyoró007 2009.10.02. 13:41:35

@Bukowszky: by the way egy hét 168 órából áll.
Amúgy köszi, de szeretem a munkámat, nem óhajtok orvososat, sem pincéreset játszani.

tucano 2009.10.02. 13:42:40

Persze ez nem menti a prosztó hazai pincéreket, de nyáron volt egy rejtett kamerás cucc arról, hogy mennyire verik át a talján pincérek a turistákat. 10-ből 10 helyen több volt a számlán, amit külföldi kapott, mint amikor ugyanazt egy olasz fogyasztotta. De borravaló Dél-Olaszországban biztos nincs.

EMU 2009.10.02. 13:43:30

Ez azért történhetett meg, mert a pincérek nem derékmagyaremberek voltak, hanem zsidó cigány drogos buzik. Más magyarázata nincs, derékmagyarember ilyet nem tesz, mert univerzum szerte irigyelt az ő tisztessége és becsületessége, hogy azt a drága eszét és szorgalmát ne is említsük, mert azoknak a sztori szempontjából jelen helyzetben nincsen jelentőségük. Magyar ember nem holmi tolvaj zsidó cigány drogos buzi, ő ilyet nem csinál.

mxplanet 2009.10.02. 13:44:33

@AnnaM: megis lehet 200-at dolgozni !

mxplanet 2009.10.02. 13:48:20

nem birnad kovetni :(

kriszur 2009.10.02. 13:50:15

@Trojai:

Tisztelt Hisztérik(a)!

Erős szövegértelmezési vagy fogalmazási problémáid vannak. Próbáld kikeresni a "KELL" szó értelmezését!
Vitatkozni jöttem!:) De most dolgom van, megyek!:)

szemi dévisz (törölt) 2009.10.02. 13:53:32

Borravaló...tudom, nem általános, de van egy szolgáltató, történetesen optikus, a Bercsényi utcában, ahol nagyon udvariasan visszautasítja a mester a borravalót. Pedig megérdemelné mert tökéletes szemövegeket készít. Van is törzsközönsége. Szóval így is lehet:)

pityke8 2009.10.02. 13:53:50

@kriszur:
Kedves macskanadrág,
amit ide böffentettél,az nagyjából 15-20 éve volt jellemző.Tudom,te nem jársz olyan helyeken,mint én,a söpredék.
a polémia kedvéért felsorolok néhány helyet,ahol az utóbbi 10 évben megfordultam.Ezek a teljesen átlagos magyar söpredék számára megfizethetőek:
Görögo.,Töröko.Olaszo.Spanyolo.Portugália Ausztria,Horváto.
Volt önellátás,Hp,All inc.ellátás egyaránt.
Sok magyar nyaralt ezeken a helyeken,az általad leírtakkal még véletlenül sem találkoztam...
Persze Kubában,meg Maldív szk-n,Dubaiban nem jártam.Lehet,hogy az átlagmagyar ott duhajkodik igazán

Pályaelhagyó autóversenyző 2009.10.02. 13:54:49

@Trojai: attol, hogy a hulyesegeidet 50x elismetled, meg nem lesz igazad. a szervizdij a borravalo legalizalasara tett harmatgyenge kiserlet volt. es csak az etelek/italok ara nem tartalmazza, a szamlan szerepel, ha alkalmazzak. szazalekos merteket megtalalhatod az etlapon, ha nem, akkor nem is kovetelhetik toled. kedvezmenyes adokulcs ala esett, ez volt az ertelme.

ugy latszik, te pont olyan hulye vagy, mint a pincer, aki a szorvizfiiznatinkludid felkialtassal probal le nem adozando penzt kikovetelni.

magyarisztan masik remek szokasa, hogy abban az esetben, ha a fizetest a "pincer kihozza a szamlat a szamlatartoban, te belecsempeszed a penzt, visszahozza a visszajarot, te meg ott hagysz belole annyit, ami jolesik" helyett ugy bonyolitjak, hogy ott acsorog a marhaja, hogy jo hangosan eluvoltsd magad, hogy "hatezerotszazbol kerek!", holott az egesznek pont a diszkrecio lenne a lenyege, senkinek semmi koze ahhoz, hogy mennyit fizettem.

nem az a baj, hogy 40 evig suttyonak neveltek ezt az orszagot, hanem, hogy az is maradt.

trash E46 2009.10.02. 13:55:42

@efhábé: én a vendéglátásban dolgozom, de ha már megtisztelnek azzal, hogy adnak jattot, akkor onnantól kezdve nem érdekel, hogy abból még jön-e le valami vagy sem... ha meg valaki nem ad az nyílván kapja be, de majd én puffogok magamba és elszívok egy cigit.

ohmyFgod 2009.10.02. 13:55:50

@kriszur: te meg az átlag szó jelentésével nem vagy tisztában. De nagyon nem.

sapuh 2009.10.02. 13:59:42

@szomorutojas: ja, a cseh (prágai) vendéglátással nekem is vannak hasonló tapasztalataim. Persze azért jobbak is.

sapuh 2009.10.02. 14:02:32

@kriszur: azt kihagytad, hogy megerőszakolják a szűzeket, kitépik a pingvinek tollát, kukit rajzolnak a seatok szélvédőjére, és a buszon hagyják a bekapcsolt elektromos fogkefét.

Fujj, micsoda nép ez a magyar. Javaslom, a következő kommentedet írd külföldiül, mert így még végül te is magyarnak leszel nézve.

Elnok ur 2009.10.02. 14:03:06

Mikor en legutobb a For Sale-ben kajaltam az etlapon kulon fel volt tuntetve, hogy a felszolgalasi dijat (borravalo) automatikusan felszamoljak. Azon felul minden forint extra borravalo.

pityke8 2009.10.02. 14:06:10

@sapuh: kriszur magyar.De nem átlagmagyar.Gondolom,valamiféle felsőbbrendű jaszkari,kihamégnem.

flea 2009.10.02. 14:08:59

Elgondolkodtam egy kicsit azon, hogy ki nagyobb ember: aki a személyeskedést később kezdi, vagy aki előbb hagyja abba.

Filozofikus off, elnézést.

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.10.02. 14:09:42

@Trojai: barátom, szerintem a többieknek tök igaza van, amikor azt mondják rád, hogy retardált vagy... Feladom, inkább el se olvasom a szösszeneteidet, mert veled nem hogy értelmesen vitatkozni, de gyakorlatilag még kommunikálni sem lehet... Annyira tipikusan magyar "kihaénnemnamostaztánjólmegmondomafrankótmerténtudom" vagy baszki, hogy az iszonyat...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.10.02. 14:18:25

@Sün‼: Csak onnan derül ki, megy -e újra.

@sapuh: az esetek 90%-ában elégedett szoktam lenni a cseh vendéglátással, ez egy kirívó eset.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.10.02. 14:21:51

The service is free but not with Clu tits ! J

Franky4fingers 2009.10.02. 14:22:01

Kedves P Zsuzsanna!

Vasárnap jöttem vissza Nápolyból. Nomost. Ott kezdődik a történet, hogy van egy úgynevezett "coperta" terítési díj. (1-2eur/ fő).

Mi tudatlanul azt hittük, hogy ez egyenlő a "szörvisz fível", na azt az üvöltést amit a cincér produkált.

Csak azért írtam ezt le mert utálom ezt a bezzeg olaszo, bezzeg nyugat. Faszom. Mindenhol vannak bunkók, mindenhol vannak rendesek. (több helyen is volt ahol megpróbáltak átcseszni, de volt olyan - igaz az jegyvásárlásnál- ahol szóltak, hogy többet adtunk)

2009.10.02. 14:24:07

„...meg vannak győződve, hogy itt a "gazdag külföldire" kell hatni, a csóró(nak hitt), magyar lány mellette másodlagos a történetben.)”

most a kis faszszopónak meg az a baja, hogy a megszerzett gazdag olasz férje mellett csóró magyar nőnek érzi magát... ezeknek semmi sem elég jó??!?!! üljön nyugodtan a picsáján azt örüljön, hogy él.

„DE én nem kívánok a magyar hozzáálláshoz csatlakozni, mert szerintem ez egy több szempontból is megkérdejelezhető eljárás.”

te már megtetted a csatlakozást: te az olasz férjedet húzod le.

pyromaster 2009.10.02. 14:24:40

Nos a posztolóval egyetértek. Én a helyébe ide se tolnám a pofámat. Nemrég jottem haza, el vagyok képedve, hogy még a kisvárosok is tele vannak műveletlen, neveletlen, agresszív bunkókkal.
Minden normális magyarországon élő embernek azt javaslom, menjen el jó messzire. Nem a pénz miatt, az mashol sem mindig több, a morál miatt ami itt van. Az orvosak szép lassan elhúznak, a kutatók és mérnökök is, maradjanak csak itt a "szőrvísz fíí ííz nát inklúúdid" emberek, orvosok meg értelmes emberek nélkül, és harapdálják át egymás torkát naponta többször, egy elsőbbségadás tábla miatt. Közben meg hagy élősködjenek rajtuk a pénzemberek.
Magyarország én így már nem szeretlek...

DaM 2009.10.02. 14:26:30

Látom, megint megy az apázás a borravalók miatt. Ha már mindenki véleményt nyilvánít, akkor most én is.

1. Forduljon fel az üvöltöző paraszt és kiabáljatok neki vissza, hogy: OKÉJ, BAT PLÍZ INLKÚD IN RISZIPT EZ VEL!

2. Ennek ellenére minden országban vannak szokások. Olyanok, amilyenek. Tudtommal pl. az amcsik is igen furi borravalózást csinálnak, de van ott is. Kis ország, elhanyagolható. Az övék szerintem minden esetre hasonlít a miénkhez, csak más indítékok miatt. Itthon én 3 kategóriát használok, mindegyik jelentéssel bír és szerintem eléggé általánosítható, nagyjából mindenhol ugyanezt fogják érteni rajta a magyar pincérek:
> 10% és felette : "köszi, jó buli volt, feldobta a napomat az esemény"

> 3-5% (gyk. 100-ra, 500-ra kerekítés) : "illedelmes vagyok és ismerem a magyar vendéglátósok helyzetét, viszont csak miattad nem fogok újra betérni"

> 0-0.5% (gyk. 1Ft, 0Ft, apróban fizetés, stb.) : "beléd is, öregem!"

HA ÚTIKÖNYVED VAN, akkor adj a minőségre, ugyanis ezeket egy rendes író közli veled, hogy ne szívják fölöslegesen. Akár százalékokkal együtt is. Ami pl. itthon vagy esetleg USA 10-15%, az mondjuk tőlünk délebbre max fele. Ha sokat adsz, azzal is néha az ellenkezőjét éred el: zavarba hozod a csajt/pasit. NEm vagyok nagy utazó, de több országban fordultam már meg és sajnos saját hibáimból is kellett tanulnom.

Szóval akinek tetszik, az használja nyugodtan a fenti táblázatomat. Vagy csináljon hasonlót. Sok sikert! :)

2009.10.02. 14:29:58

az olasz pincérek is ordibálós faszok! : )

Trójai 2009.10.02. 14:31:12

@AnnaM: "Néhány dologban viszont biztos vagyok. Neked nem volt gyerekszobád, szeretsz vagdalkozni, hihetetlen öntelt vagy, és hihetetlen elánnal futsz neki másoknak. Vegyél vissza kicsit, mert ha azt akarod, hogy hasonló stílusban, részletesen kivesézzelek, akkor készülj hideg élelemmel és néhány xanaxszal, mert még nem láttál semmit."

:DDDD
Azért ez a gyerekes izomkodás már nem csak szánalmas, hanem nevetséges is...:D

Miért van az, hogy a lepkefing IQ-jú mocskos szájú, agresszív és tájékozatlan plázapicsák érzik azt, hogy CSAK nekik van IGAZUK?

Megmondasz apukádnak is, mert neki ódija van? Vagy mi?

mxplanet 2009.10.02. 14:33:08

az en apukam vasutas!

DaM 2009.10.02. 14:33:11

@pyromaster: fasza vagy te is hallode. Ha gombás a lábad, le kell csapni baltával? Aztán a döghúson majd csak bepusztulnak? Ja, ez igaz. Neked meg azért hiányozni fog. Vagy ha mégsem, akkor legalábbis igencsak fájni. Ezért mit teszel? Inkább kezelteted. De persze van, aki igazából utálja, hogy magyarnak született. Azok tényleg költözzenek, mindenkinek úgy jobb. Aki viszont szeretné magát magyarnak hívni, annak javaslom inkább a fáradozást és a közreműködést a betegségek eltüntetésében. A cél nemes, még akkor is ha csak próbálkozol és közben elhalálozol (remélhetőleg öregségben). :) Szerintem.

Trójai 2009.10.02. 14:33:51

@Micsoda??? Ez nevetséges!!: Hát ezt nevezem...Te még a habzó szájjal anyázó, észt osztani idejáró kommentelőknél is rosszabb vagy.

Nemcsak hogy fingod sincs, miről van szó, hanem émg dicsekszel is vele, hogy annak ellenére ugatsz be, hogy fingod nincs miről van szó...
Gratulálok komám! Erre aztán büszke lehetsz.

Tényleg ekkora tüske maradt a kis lelkedben, hogy visszajöttél beugatni nekem egyet? :DD

Szegény :)

sapuh 2009.10.02. 14:33:55

@Franky4fingers: senki sem írt olyat, hogy Olaszországban MINDEN vedéglátós jó fej, míg itthon MINDEN pincér gonosztevő.

Azt viszont határozottan állítom, hogy te Nápolyban a sajnálatos kivételbe futottál bele, a for sale személyzetének viselkedése ellenben nem túl meglepő a budapestiek számára.

Nem kell emiatt menedékjogot kérni Kanadában, nem kell "tipikusmagyarozni", de érdemes tudomásul venni, hogy a probléma létezik, és igenis kezelendő.

Mogyoró007 2009.10.02. 14:35:21

@Trojai: na kijött a műveltség.
Mocskosszájú? Eddig én nem káromkodtam csak te, kicsi harcos.
Agresszív? Egy kicsit talán, viszont ugye amilyen az adjon isten...
Plázapicsa? Na ezt miből szűrted le?
Nemcsak nekem van igazam. Írtam is sok kommenttel feljebb, hogy mindenkinek igaza van a maga szemszögéből, de a te stílusod, piszkálódásod, mocskolódásod több, mint felháborító.

Mi a fene az az ódij?

Trójai 2009.10.02. 14:35:56

@Pályaelhagyó autóversenyző: JA, és hülyézés meg észosztás nélkül, még véletlen sem bírod leírni a véleményed ugye?
De most legalább sikerélményed volt.

Ja, amerikában mé' van kezdetektől szerviz díj? He?

És Európában mé' van kezdetektől jattrendszer? He?

Gondolkozzál a dolgon egy kicsit...hátha rájössz a megfejtésre...

Fapuma (törölt) 2009.10.02. 14:36:16

azert szeretek idejarni, mert itt mindenki nagyon okos es zsebeben a bolcsek kove, mindeki mindenhol jart es mindeki tudja a frankot. alapbol mindig a posztolo a hulye es persze az a paraszt,aki nem ad borravalot a semmiert. ez persze csak ironia volt, aki nem ertette volna.

nos az en velemenyem az, a tevedes kockazataval persze, hogy uberparasztsag barkinek leorditani a fejet, mert szarik arra, hogy akarjak lehuzni a paraszt balkani nepek. en eppen most kanadaban elek es a mult heten a niagarnal etten egy meglehetosen jo pizzat egy kozepes etteremben. nagy volt a pizza, harman kertunk egyet es jeleztuk elore hogy az EGY pizzat HARMAN esszuk meg. ez otthon altalaban nem problema, kedvesen hoznak harom tanyert es kapnak borravalot. na itt nem hoztak ,enm kaptak egy centtel sem tobbet, a pincer megkerdezte fizeteskor, hogy rendben volt-e minden - latvan hogy nincs borravalo - en pedig mondtam hogy mert nem hoztak meg +2 tanyert. o rogton atlatvan hogy hibaztak elnezest kert igerte hogy tobbet nem fordul elo szep estet kivant es felsegitette a kabatomat.

ez tehat a kulonbseg es most lehet kovezni, hulyezni stb.

ezt egyebkent a gyoker lehuzos, balkani pincer pont azert engedi meg maganak, mert itt is ilyen surmok vannak, akik szerint ez igy jo es ez igy termeszetes.

miert kellene egy olasz bacsinak otthon felkeszulnie magyar ettermi szokasbol? kotelezo? es erre orditva kell figyelmeztetni? ugyan mar...

HencegőLajos 2009.10.02. 14:37:25

A Bem rakparti görög étteremben is gázak a pincérek. Pofatlanul elfelejtenek visszaadni 10 ezresből, amikor a számla csak 6,900 forint. Pénzsóvár, bunkó, faragatlan banda.

Marvelous 2009.10.02. 14:37:36

Hát nem tudom. A magyar vendéglátás nem létezik, a magyar konyha itthon sem létezik. A "night club"-ok pedig 600 euro-t kérnek egy pezsgőért. Persze majd egy jó 6 év múlva előkerül ez az egész, mint most a végkielégítések. De addig csak a külföldi nagykövetségek tiltólistája marad.

Trójai 2009.10.02. 14:38:06

@AnnaM: Én mocskolódom? szemüveged hol hagytad? Vagy a szövegértésed nincs meg?

Te voltál tenyérbemászó, irritáló, gúnyolódó, szavakon lovagoló, mindent kisarkító, és támadó. Már bocs.

Mesziről jött ember meg...belőled nem nézek ki többet 16 évnél, akkor is ha azt meséled, hogy 6 diplomád van. :)

nektar4 2009.10.02. 14:38:34

Nem tudom valaki a számviteli elvek közt hallott-e a bizonylati elvről. ha nincs beépítve az árba - akkor azt a pincér, akárki meg is cseszheti. nem vagy köteles adni! építsék be! ha ebből él - miért nem rakják bele az árba. a könyvelésnél úgyis ott jelenik meg a bértartozások közt, csókoltatom, 4-es számlaosztály! ez így működik kedveseim (ideális esetben)! az tuti, hogy ha én vagyok ott, akkor tőlem kért volna a végén bocsánatot...

Trójai 2009.10.02. 14:41:01

@Fapuma: "azert szeretek idejarni, mert itt mindenki nagyon okos es zsebeben a bolcsek kove, mindeki mindenhol jart es mindeki tudja a frankot."

+ "en eppen most kanadaban elek es a mult heten a niagarnal etten egy meglehetosen jo pizzat egy kozepes etteremben."

:PP

:)
Amúgy igazad volt, én sem adtam jattot koszos villa miatt, de szerintem ha szóltok, hogy hozzanak már ki még 2 tányért, simán kihozzák. Nem?

Mogyoró007 2009.10.02. 14:41:06

@Trojai: na jó, feladom. Te teljesen elmeroggyant vagy haver. Olvasd már el miket írsz.
Mint egy óvodás. A hajamat nem akarod mehúzni?
Ez teljesen kész.
Na csá

mxplanet 2009.10.02. 14:41:36

az odijt a karoly robert vezette be a kapuadoval egyetemben.

nudebaby 2009.10.02. 14:41:45

na végigolvastam a kommenteket :)
egy valamit szűrtem le. ez a trojai iszonyú tapló.
és még ő a férfi? a nap vicce :)

pyromaster 2009.10.02. 14:44:02

@DaM: Nem nem kedves barátom. Nagyon tévedsz velem kapcsolatban. Azt hiszem az átlagnál jóval többet tettem (fiatal korom ellenére) azért, hogy öregbítsem a Magyar nevet. En mindig is hatalmas orommel jottem haza. Probalok ember modjara viselkedni, kozlekedni, meg egyaltalan idegenekkel joindulatuan viselkedni.
Te azt mondod, hogy en nem vagyok ide valo. Tudod az a baj, hogy hiaba van itt nehany % EMBER, ha a maradek 90% allat modjara viselkedik. Nem kerekedhetsz felul. Es ha megunod, hogy naponta celpontja legy masok rossz, ,agressziv lelki vilaganak akkor egyszer nem jossz haza. Es bizony tanultabb emberek szamara adottabb ez a lehetoseg. Ha pedig ok elmennek, akkor az potolhatatlan veszteseg lesz ennek az orszagnak....

gpetersz 2009.10.02. 14:52:31

Vazze, itt egy trójai és sehol egy víruspajzs?

Michael Collins 2009.10.02. 14:53:30

Legközelebb javaslom számlát kérni Vito Corleone névre, a cég Genco Olive Co, Ny., Ny. És közölni a pincérrel, hogy az éttermet Luca Brasi figyelmébe fogjuk ajánlani :)!

Fapuma (törölt) 2009.10.02. 14:54:54

luca brasi mar a halakkal alszik

ohmyFgod 2009.10.02. 14:55:46

Ez a Trojai amúgy tényleg nem semmi :D. De nem veszi észre magát, az a baj.

DaM 2009.10.02. 14:58:20

@pyromaster: kérlek ne orrolj meg, a tördelésem valóban elég elcseszett volt! nem megállapítani akartam mindenféle negatívumot rólad (ahhoz vagy nagyméretű tahóság kéne vagy jobb esetben több hozzászólásod, tehát több információ ismerete), hanem kérdezni akartam, hogy melyik csapatba sorolod magad. mert igen sokat látom az általam talán amúgy kicizellált hozzáállást. már az elköltözésről meg a magyarkodásról. ami amúgy mostanában igen szenzitív téma, a legjobban az @rc kiállításon fogta meg egy alkotó: "Magyar vagyok nem gárdista". Na az tetszett! :D Szóval bocsi, ne értsd magadra, kommented első felével végül is válaszoltál az eredeti kérdésemre - már amennyire kellett meg lehetett egy ilyen blogon.

Második részben kifejtett elmefuttatásodra viszont továbbra is hangoztatom az előző soraimat. Ha tényleg 90% a gomba én akkor is adok annak a 10%-nak esélyt és küzdök a túlélésért. Ezt ha hiszed ha nem, munkahelyen is erőm kifulladásáig képviselem és a legkilátástalanabb esetekben (amikor a sikerszázalékokat már 1 számjeggyel jelentem be az illetékeseknek) sem mondhatta rám senki, hogy félvállról vettem. Ha a jelentésekben lemondtam a projektről attól még minden törvényes eszközzel támadtam. Néha bejött. Néha meg nem. De ezért mondtam, hogy ha a magyar nemzet megítélését kell akármivel javítanunk, akkor tegyük meg. Ne legyen annyira önző az ember, hogy inkább a könnyű útra lép és másra hagyja a melót vagy feladja. De ha megteszi, akkor sem fogok a sírjára vizelni és tsai. Válasszon másik nemzetet, de akkor onnantól ne "magyarkodjon" jobbra balra. Feladta, legyen boldog a másik csapatban. Sportban is működik az idegenlégió, szerintem nemzeti, állampolgári szinten is. Csak ennyi. Így már okék vagyunk? ;)

robinzone 2009.10.02. 14:59:12

apóssal azért beválasztott a "táncoslány"
nem jár étterembe egy olasz? Miért nem?
ha nem szeret, ő miért vitte? :)
dobhatja az első követ, aki még sose járt étteremben!
az olaszok (meg az ausztrálok, franciák, angolok stb.) tényleg hetente többször járnak étterembe. az életvitel része nyugaton. apóssal van a baj!:)

DaM 2009.10.02. 14:59:29

pyro: Ps: a "De persze" kezdető mondatomtól akartam új bekezdést, az már az általános filózgatásom volt, nem néked szólt. :)

trocadero 2009.10.02. 15:04:42

Én akkor lepődtem meg, mikor Olaszországban egy kis benzinkútnál fizetni akartam az engem kiszolgáló kutas fiúnak. Borravaló akartam adni, de nem fogadta el! Sőt, többet adott vissza, mint amennyi visszajárt volna, mert nem volt elég aprója ahhoz, hogy pontosan visszaadjon!

DaM 2009.10.02. 15:05:04

@Fapuma: tetszik a sztorid, itthon sajna csak viccben fordulhat elő, nem IRL. Az olasz bácsinak meg amúgy szerintem illik. Ha vendégségbe megyek, igyekszek alkalmazkodni az ottani szokásokhoz. Ez multinációban még izgisebb. Erre egyszer fizikaprofbácsim is mesélt sztorit, ő a japókkal szívta meg, igaz az vicces volt. Ez meg kellemetlen. Üvölteni persze nem megengedhető. Csak a féregnek. Amikor a fába szorul. :D

DaM 2009.10.02. 15:08:27

@trocadero: HÁH! Bukarestben nekem a taxis adott borravalót, szintén hasonló okokból. Na azon is csak lestem. Mondjuk utána 4 napig volt személyi taxis a bandánknál. Soha rosszabbat! Ma meg a sarki kisboltban lepődtem meg: a boltos jött a napi ajánlatával. Bementem túrós batyut venni, ehelyett még beléménekelt egy hússalátát és két szendvicset. Hogy tényleg finom és most már mindig lesz nála, mert ez új termékkör náluk. Ja, és tényleg jó volt, a maga előre készített módján. Mostantól a batyu helyett salátázom.

DaM 2009.10.02. 15:10:16

@AnnaM: Téged akar megh. Szal érted. A maga fura módján biztosan szeret! LOL (most már tényleg no comment, mert sokba' vagyok a topikban)

mezeicske 2009.10.02. 15:12:43

Kedves "bunkok" !NE vádoljátok Zsuzsannát!! Igaza van!!!!!Szégyeljétek magatokat!!! Ha ti (igen,kis té) is úgy gondolkodtok mint a pincér,akkor,igenis balkániak vagytok,de semmi baj.Pofa be,majd egy generáció után megváltozik a helyzet-remélem.Én is "külföldi" vagyok,azaz ERDÉLYI,huszonéve külföldön élek,tehát tudom mi illik,vagy mi nem.Tehát...sziasztok. Nézzetek a tülörbe és adjatok magatoknak egy pofont. Igazad van kedvezs Zsuzsanna,kézcsókom a kedves Anyósnak,üdvözlöm az Apost és minden Magyar nevében BOCSÁNAT,a bunkokra nem szabad haragudni "mint a cölöpöt,fejbe kell ütni öket" (Hofi Géza)

robinzone 2009.10.02. 15:17:16

@mezeicske: nézd má', hogy osztja a román az észt!

Fapuma (törölt) 2009.10.02. 15:21:51

@robinzone: na hogy te mekkora paraszt vagy...

ne faradj a valasszal

Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2009.10.02. 15:28:44

Kedves Posztoló!

Elárulok egy-két titkot, mivel több mint 10 évet dolgoztam a vendéglátásban Budapest belvárosában!

Ezek ellenére nem akarom megvédeni a bunkó pincéreket, tudom találkozni jó párral.

Akkor a tények:
A pincérek 80%-a semmilyen pénzt nem lát a borravalón kívül, illetve ha igen az kb. havi 50 rongy. Sőt olyan helyek is vannak, ahol, ha azt akarod, hogy bejelentsenek, akkor szépen kifizeted a saját járulékaid, magyarán befizeted abból, amit jattként beszedtél. Sőt vannak olyan üzletek, ahol a napi stand( az összes aznap eladott árú ellenőrzésére szolgál) szerinti bevétel 105%-át kell leadni.
Azaz 100 ezres forgalomnál a pincérnek 105 ezret kell leadni a tulaj felé.
Érdekes mi?

A külföldinek azért mondja mindenki, hogy nincs benne a jatt, mert a legtöbb országban alapból tartalmazza a számla.
A magyarok meg általában megadják a 10-12%-ot.
Az olaszokról és a franciákról meg köztudott a vendéglátásban, hogy csak akkor adnak, ha szól az ember.

Szóval, a bunkó pincérek sajnos a prosztó tulajok termékei, akiket kb. semmi nem érdekel addig míg megy a hely.
Az nem érdekli, hogy mehetne kétszer jobban is, mivel a profitja nem nőne, hisz akkor az embereinek kellene többet fizetni, az meg cseszi a csőrét, nehogymá keressen a hülye napi 14 óra melóval.
És ez sajnos az utóbbi években egyre általánosabbá vált, ez is az oka, hogy én abbahagytam azt a melót.

Tanulság:
Jó helyekre kell járni, ahol nem bunkó a személyzet, vannak olyanok is, hisz van olyan tulaj, aki felismerte, hogy a visszajáró vendég a legjobb vendég.

DaM 2009.10.02. 15:38:14

@Joe-ból is megárt a shock !!!: volt némi tapasztalat énfelém is, csak nem saját bőrön szerencsére. Csak tudod mi a baj? Hogy nagyon nagy az esély, hogy nem jó helyet fogsz ki itthon. Főleg Bp-en. Lehet köze ahhoz, hogy szinte mindegyik hely fizet máfijapénzt vagy a tulaj a máfija és nem a vendég a cél, hanem a pénz mosása? Vagy urban legend? Vagy senki nem tudja, mi? :)

DaM 2009.10.02. 15:40:43

@Joe-ból is megárt a shock !!!: Ohh igen. És ettől még nincs felmentés. Még az útszéli koldus (tudom, ő meg a koldusmaffiának tejel) sem üvöltözik. Max ha inzultáltad, utána. :D Ha a pincérek ott is "koldultak", akkor vagy tegyék kulturáltan vagy mondják el a sztorit nekünk, ahogy te is elmondtad. Utóbbit már tapasztaltam, igaz nem első ottlétünk alkalmával mesélte el a pincércsaj.

Fashionistas 2009.10.02. 15:44:38

Ha a delikvens ad borravalót akkor nem születik meg eza poszt, és nem raboljuk egymás idejét sem ilyen dolgokkat...
Egyébként a posztirójának igaza van hogy a digóknál nincs benne a szerviz dij a számlába, de ott felszámolnak helyette más egyéb költségeket. ( Cover fee)
Ha megvagyunk elégedve akkor adjunk! Mert ugye adni jobb mint kapni :)

Páneurópai Harci Kos 2009.10.02. 15:50:32

túl van ez lihegve.
MO. n az a szokás hogy célszerű adni, egy csomó idegességtől kiméli meg magát az ember. (meg homárposzttól:)

Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2009.10.02. 15:56:05

@DaM:
Nem városi legenda!

Ki másnak lett volna pénze itthon több száz gurigát befektetni a belvárosban a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején?

Igen a baj az, hogy a sok fiatal pincért nem veszik körül idősebbek (nekem még voltak tanítóim), akik bevezetik az embert a kulturált "pénztazsebbőlkivarázsló" technikákba.
Hál Istennek én mindig jól kerestem olyan vendégekkel is, akiket mások képtelenek voltak kezelni.

És azt se feledjük el, ha a fiatal pincér csak azt látja, hogy a tulaj gangszlar, aki bárkit, (a személyzetet is) terrorizál, akkor ezt veszi követendő példának az ő szintjén.

Érdekes,tudtam olyan helyről (5 éve zárták be), ahol belül nem vol kilincs az ajtón, szóval kifele csak a biztonsági őr engedélyével (aki ruhatárosnak volt álcázva) lehetett kijutni.

Szóval egy szó, mint száz, amíg a helyek nagy részében a tulaj nem ért a dologhoz (és közben nagy vendéglátósnak mondja magát), és a hozzáértőket azonnal kipaterolja ("nehogymá ez a barom mondja meg miccsinájak"), addig sajnos sok lesz a bunkó pincér.

Persze volt olyan helyem is, ahol ezt nem lehetett eljátszani. (Az más kérdés, hogy amikor már 2 éve ugyanaz a csapat volt és külföldön ajánlgatták a helyet, akkor el kezdte zavarni a tulajt, hogy a napi 1 milliós bevétel mellett a személyzet havonta átlag 300-at visz haza, ezért mindenkit kirúgott, felvett 18 éveseket, majd rá 3 évre tönkrement az étterem.)

lápi lidérc 2009.10.02. 16:11:07

Digózó kurva, aki se magyarul nem tud már, olaszul, se angolul még, és itt pattog arra felvágva, hogy sikerült neki kifognia egy olasz faszt.

Persze borravaló nem jár, ez a másik fele.

pyromaster 2009.10.02. 16:15:25

@DaM: Részemről igy O.K. De legnagyobb sajnálatomra komolyan kezdek kiabrandulni , es ezzel azt hiszem nem vagyok egyedul. Kuzdeni nemes dolog, de nehez, hacsak nem lehetetlen egy olyan lezullott kozegben, ahol csak a penz tehet megbecsult allampolgarra, az nem ha becsuletesen teszed a dolgod. Ez az a momentum, ami nagyon sokakat elkeserit, es osztonoz arra, hogy elmenjen innen. Tudjak am ezek az emberek, hogy kulfoldon sem lesznek penzmagnasok, de (es ez lenne itthon is rettento fontos), megbecsulik a munkajat erkolcsileg, es anyagilag is azzal, hogy a biztos, nyugodt megelhetest biztositjak cserebe.
Ha ez nem fog megvaltozni, akkor ez az orszag le fog zulleni. Sok sikert es kitartast a kuzdelmedhez, ami tenyleg dicseretes dolog, de en mar (sokadmagammal) nem hiszek benne.

pakesz (törölt) 2009.10.02. 16:44:26

"ugyan hiába beszélek hozzájuk magyarul, a pincér társadalom tagjai meg vannak győződve, hogy itt a "gazdag külföldire" kell hatni, a csóró(nak hitt), magyar lány mellette másodlagos a történetben"

hehehehe ez tetszett a legjobban :)

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.02. 16:48:55

@Trojai: Japánban élek (csak egy évet). Itt nincs borravaló. Ne tudd meg milyen hülyén néztek rám az első héten, amikor elb@sztam. Egyébként jobb így. Sokkal.

loláb 2009.10.02. 17:11:53

Olaszországban nincs borravaló? Hát Észak olaszorszábna jártam vagy másfél tucat városban, mindenhol egy k. szó nélkül zsebretettét, és ráadásul ott van ugye a 1-2,5 eurót kitevő szervízdíj (középkategóriás éttermekről beszélünk), FEJENKÉNT.

rio 2009.10.02. 17:15:28

@kriszur: Igazad van! Csak egy dolgot felejt el mindenki! Ez a jattnak nevezett penz tobbnyire az uzletvezetot illeti meg, es majd este talan visszakap valamit a felszolgalo. Vagy egyertelmuen szazalekot kell leadnia a tulajnak! Lasd ANNA_KAVEHAZ!!!! Persze hogy felszeretne ezt az osszeget a felszolgalo szamolni a vendegnek!!!

Kivlov 2009.10.02. 17:24:03

Nem kell borravalót adni sehol, ennyi. Adómentes jövedelmet minek adni bárkinek is? Anélkül is lop, csal, hazudik mindenki. szebb jövőt!

LeoMinor 2009.10.02. 17:26:19

Érdekes dolog ez a borravaló... a pincér azért kapja a fizetését, mert felszolgál... akkor miért kötelező borravalót adni?? persze, ha kedves és rendes a kiszolgálás, akkor szívesen adok borravalót... de aki flegmán, unottan hozza ki elém a kaját, akkor miért adjak jattot? hogy épp el nem küldött, "ne egyél már itt, nincs kedvem felszolgálni"... ?
és sajnos valóban a jattért az üzletvezetők is odáig vannak...

nemezisazis 2009.10.02. 17:32:48

ó de szépen folyik a vér.

én azt tudom, hogy a borravaló nem alamizsna.
ha az lenne, nem kéne érte tányérokat kihordani rendelést felvenni és főleg ezeket pontosan csinálni és kedvesen.
aki erre nem képes pusztuljon az aluljáróba tarhálni, van még ott hely.

ha fenntartják az étteremben étkezés kellemes hangulatát, esetleg rádobnak egy kicsit, akkor teljesítményarányosan jár a borravaló cca. 10-20% között. ha fapofa akkor nem jár lófasz sem. ha beszól akkor jár, de nem, nem zsebpénz és pechjére nem is lófasz.

a lényeg basszameg az, hogy akinek emberekkel kell dolgoznia az tudjon emberekkel dolgozni vagy keressen más munkát.

Franky4fingers 2009.10.02. 17:40:15

@sapuh:

Nápolyban kivételbe futottál bele...

Amalfi: Csúnya lehúzás- itallap normális árakkal, de nincs az itallapon a kóla. Júzer feltételezi, hogy az is hasonló árkategória, hát nem. 4,5 eur.

Nápoly 1: Fent említett eset
Nápoly 2: Túlszámlázás, érthetetlen számla, rákérdezünk, cincér elfelejt angolul, itallap eltűnik.
Nápoly3- bor kirendel, drágább bor kihoz. Rutinból szólunk mielőtt bontaná, hogy nem azt kértük, amilyet mi akarunk olyan nincs, kapunk kisebb üvegest. Végén a számlán a nagy üveg ára.

De igazad van, eddig a negatív. Ezekkel szemben másik 50 hely kábé, ahol nem volt gáz. Amúgy jellemzően a kis családi kávézók, éttermek nagyon korrektek. Kaptak is jattot!

Ofélia . 2009.10.02. 17:42:23

@Joe-ból is megárt a shock !!!:

A sok anyázás után végre fény az éjszakában.
Teljesen egyetértek!!!!!

A vendéglátásnak igenis tradíciói vannak és ez nem a kaszálásrol szól!
Nekem a gellért főpincére(56 éves) volt a lollégám de kirúgták mert az általad említett hozzánem értő manegerrel nem tudott kijönni mivel őőőő értett a szakmához!

Ezt nem lehet megtanulni és a dolog nem a pézröl hanem a szívröl szól!

Ofélia . 2009.10.02. 17:47:00

@nemezisazis:
Igazad van de EMBEREKKEL lehet csak jól és kellemesen dolgozni!

Akinek az egója a tárcája vastagságábol nő ki az Qvakvaraqva:(((

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.10.02. 17:55:38

@Trojai: Komplexusaid és üldözési mániád is van? lol

Őszintén sajnállak, szar lehet így élni... :)

Phimp 2009.10.02. 18:09:25

Oszinten szolva az ilyen pincernek a fejen egyengetnem teknove a fem talcajat.

dr.pupak30 2009.10.02. 19:00:44

BALKÁÁÁÁÁN.

Sőt annál rosszabb. Szófiában voltam kikülsetésben, bementünk egy ivóba 3-an. a pultnál nem volt hely, csak valahol a hátsó traktusban. mondjuk a kicsajnak, hogy le akarunk ülni, az meg valahoivá hátra mutatott. mi nem láttuk a helyet hol van az, ezért áldogáltunk ott tanácstalanul. mire a pincér csaj szólt 3 gyereknek a pultnál, azok föláltak és szó nélkül átadták a helyüket.

Ilyet mutass nekem magyarországon.

Trójai 2009.10.02. 19:02:22

@Naszta: ok, értem én, de az európai kultúrában már nagyon régóta van borravaló, szal hagyománya van a dolognak.

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.02. 19:02:29

Posztolónk: kit érdekel a családfa?

Pincérnek: na ezért nem is fogsz kapni, suttyó...

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.02. 19:05:30

@Trojai: nem mindenhol. Pl.: ahol szerepel a számlán külön, ott nem szokás adni a legtöbb helyen Európában sem. (Japánban még ez sincs.)

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.10.02. 19:06:20

@Trojai: ááá,eléggé élvezetes figyelni, ahogyan egyre jobban belemerülsz a faszságaidba. :P Mondd el nyugodtan a problémáidat, mi az, ami bánt, ami miatt ilyen vagy, mi majd segítünk itt rajtad. :P

kpityu2 2009.10.02. 19:06:56

Hm. Emlékeztet az eset a pizzás fiú esetére a névtáblával. Úgy látszik a vendéglátóiparban követelmény a neander-völgyi szellemi kapacitás és kultúra.

dr.pupak30 2009.10.02. 19:09:59

mindenestre oda se megyek még egy kávéra sem.

Vladimir Harkonnen 2009.10.02. 19:34:49

Én csak azt nem értem, ha a felszolgálás nincs benne az ételek árában, akkor miért nem szerepel egy külön sorban a számlán?

Pl.:
-Csontleves: 1000.-
-Pöri: 2000.-
-Felszolgálás: 500.-
______________________
-Összesen: 3500.-

Így lenne szakszerű, és törvényes!

piezo 2009.10.02. 19:47:54

Nekem meg az új magyar írásbeliség böki a csőrömet, amiben "nem kötelező" a kötőjel használata. Ezért aztán a cikket csak a "magyar borravaló rendszerig" olvastam. Csocsi.

Leonce 2009.10.02. 19:54:35

Én meg örülök. A pincérek az utolsó hazafiak. Honfitársaimat mindenütt a világban szivatják, mi meg a külföldiek seggét nyaljuk. Sok sok példát tudnék írni. Az éttermekben ez szerencsére nem így van....kis gratula, kis irónia...

dr.pupak30 2009.10.02. 20:15:00

@Visegrádi: akkor kéne tökös gyereknek lenni amikor az érdekeinket kell megvédeni, és nem a fizető vendéget szivatni.

tenkes kapitánya 2009.10.02. 20:20:01

@pyromaster:
az orvosok elhuznak azért vannak páran akik nem is hiányoznak ha elmennek,de sztem nem igazán akarnak ők elmenni hidd el.Külföldön sok olyat nem engedhetne meg mint kis hazánkban hidd el.Szemműtét előjegyzés fél év mulva mondja a DR Úr,de ha 150 zsebbe akkor jövő héten ok.))) Hidd el nem egyedi eset sajna ez van Mo 2009.Tudom ezt te is akkor tapasztalod meg ha te vagy ismerőseid,családtagjaid kapnak ilyen kedves gesztust.Sajna a borravalós foglalkozásokra ez a jellemző.

B911 · http://baratcsaba.hu/blog/ 2009.10.02. 20:21:53

hát én úgy oldom meg hogy eleve be se ülök ilyen nyamvadt helyekre

Alf (törölt) 2009.10.02. 20:22:09

szia, pont olaszokkal jössz??

Olaszországban a turistákat úgy semmizik ki, ahogy bírják...

alap, hogy szörvisz fí, meg abrosz, meg beülés, vagy kiülés, és már duplája az ár az étlapon szereplőnek...

persze a for sale, az egy szar, de akkor is...

Alf (törölt) 2009.10.02. 20:24:32

COPERTO, rémlik?

méghogy nincs olaszországban borravaló...

B911 · http://baratcsaba.hu/blog/ 2009.10.02. 20:25:44

nem csodálkozik egyébként az ilyen történeteken, egy olyan országban ahol a sok hülye még az orvosnak is hála pénzt fizet, nem csoda hogy így elbaszódik minden

B911 · http://baratcsaba.hu/blog/ 2009.10.02. 20:32:14

szerintem a többségetek gyáva szar, féltek mindentől, én nem adok se borravalót se hála pénzt sose, és boldog ember vagyok

Stupidella 2009.10.02. 20:48:53

@kriszur: sajnos ez tényleg nagyon így van...

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.10.02. 20:50:01

A kommentek között olvastam egy intelligens vendéglátóstól: "aki nem ad (borravalót), az nyilván kapja be..."

Na, ez nekem megint olyan, mint az orvosok pénzesborítékja....
Ugyan mióta szokás csak úgy, a semmiért pluszban adni pénzt egy - már kifizetett - szolgáltatásért? A hétvégi bevásárláskor a sarki kisboltban az eladó néninek odanyomsz egy ezrest, mert kitűnően pakolta a kenyereket, meg húzogatta a vonalkódokat??? Nem.
Veszel egy gatyát meg egy pulóvert valahol, aztán kétezer plusszal kifejezed az elégedettségedet a kínálat és a kiszolgálás felett?
Én ilyesmiről nem tudok. Ha valakivel ELÉGEDETT vagyok (pincér, kozmetikus, fodrász, etc.), nyilván adok borravalót, mert tetszett a szolgáltatás. De muszájból, követelésre? HOL ÉLÜNK MÁR???
Tapló prosztó majdnem az összes vendéglátós, akinek nem tetszik a fizetés, ki lehet menni kapálni, vagy a gyárba, három-négy műszakba. Megáll az agyam ezen a történeten. Szégyen ez az ország, a tapló budapésti éttermekről (egyebekről) nem is beszélve. Pest már régóta egy óriási szemétdomb, én csak a pesti oldalról közelítve láttam a külterületeit, de valami borzasztó, és, megmondom őszintén, a belváros is eléggé visszataszító, szóval a fővárosi szolgáltatóknak vissza lehet venni az arcból. De nagyon.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.10.02. 20:53:59

@Visegrádi: hát, igen, az olasz bácsika, meg az idetévedt többi turista sokat tehet arról, hogy te és a hozzád hasonló tanulatlan, modortalan pincérek elégedetlenek a fizetésükkel és az ország helyzetével... Igazad van, ne "nyalj segget", bunkóskodj, vigyék a hírünket (híreteket) a világba...
Nálad a taplóság egyenló a hazafisággal ezek szerint.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.10.02. 20:55:25

bocs, Buda felől, de tök lényegtelen.

csikóhalacska 2009.10.02. 21:08:28

Pincérekről és orvosokról is van jó és rossz tapasztalatom... külföldről is. Szerintem ez inkább ember, mint ország függő. Ha Külföldit viszek vacsorázni az alap, hogy körbeérdeklődöm ismerősöknél, mióta egy hasonló tapasztalatot én is 'benyeltem'. :-) Edéhez mentek-e?

mezeicske 2009.10.02. 22:13:16

@robinzone: Köszönöm.Kulturált vagy.Nem te vagy az elsõ románozol.Ha szeretnéd tudni,a Bethlen Gábor Középiskolában jártam suliba,Erdélyben,magyarnak születtem,rossz helyen,rossz idõben.Te is nézz a tükörbe.Nem haragszom rád,mert BUNKÓ vagy.

2009.10.02. 22:36:36

@AnnaM: nem, a kurva anyád. : )

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.10.03. 01:31:25

@Trojai: vigyorogsz, de valójában be vagy pöccenve. Ezt már szeretem!!

Sanyi 2009.10.03. 08:34:08

Finnország: borravaló ismeretlen fogalom.
U.S.A.: összegre kb. mint Magyarország, azzal a különbséggel, hogy ha nem adsz akkor is mosolyognak rád.
Ausztrália: általában van kint egy "tip jar", ha akarsz dobsz bele, 99% nem dob.

Pietrof 2009.10.03. 09:34:42

Én kb. 7 éve dolgozom a szállodaiparban. Ha elmegyek egy étterembe,vagy csehóba,esetleg hotelbe én is kétszer meggondolom,hogy adok-e jattot ugyanis sajnos évek óta egyre több a sóher az országban. Szolgáltatás minőségétől,kiszolgálástól függ. Én sem adok olyannak aki a pofáját húzza ha zárás előtt 1 órával megjelensz, meg akinek nehezére esik köszönni! Viszont én 5-10% között szoktam adni. Nem bírom viszont az olyan vendégeket,akik leutaznak nyolcan, vergődnek több napon keresztül, hogy ez kell neki,ebben segítsek, whiskyt iszik,bélszínt zabál az egész család, lelegeli az éttermet,majd fizet, persze üdülési csekkel mert rászoruló, végül beül a KUNHETESBE és meg sem állnak hazáig. Viszont tudnotok kell,hogy ha fel is van tüntetve a blokkon, hogy SERVICE (10%) = 1.260,- HUF, az nem azt jelenti,hogy az a felszolgálóé!!! Az egy hónapban összegyült SERVICE díj 1%-át osztják szét adott esetben 7-8 pincér között. A többi talált pénz a kedves tulajnak! EZ A KEMÉNY GYEREKEK! Ez egyszerű mint a seggtörlés gyerekek! Aki igénybe vesz egy vendéglátó szolgáltatást és -hangsúlyozom- MEG VAN VELE ELÉGEDVE, az igenis adjon jattot! Nem ezrekről beszélek! Már 500 HUF-nál is kussolnak/lunk! Aki nem tudja a szokást az maradjon otthon és rendeljen pizzát! ;)

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.03. 10:04:58

@Pietrof:

1) mint korábban láttuk: a futárnak is adni kell,

2) az a Te és a főnököd magánügye, hogy a service charge-ot nem fizeti ki Neked/nektek. Én leszarom. Így már fizettem a munkádért külön is(!), nem fizetek még ezen kívül is. Nekem se fizet senki külön. Jó lenne észrevenni, hogy az ár nem képlékeny dolog ez esetben. És az a minimum, hogy e mellett is normálisan viselkedsz.

3) üdülési csekket nem rászorultsági alapon kapják, hanem adó mentesen adja a munkaadó. És bizony: ha valaki jól keres és BMW-je van, attól még kaphat üdülési csekket is. Örülj, hogy nálatok költötte el a pénzét, így van munkád.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.10.03. 11:05:28

@Joe-ból is megárt a shock !!!:
Végig sem olvastam a posztod!
Aki pincérnek megy tiszta jutalékért/borravaloért az meg is érdemli
Amugy nem hiszem , hogy ilyen volna, persze tévedhetek.

Amugy ki nem szarja le, hogy mennyiért melózik?
Menjen szélvédőmosónak a kereszteződésekbe, ott tudom hogy csak abbol él/ha hagyom mosni/
Mielött válaszolnál:
Igen, adok borravalót, de nekem ne rinyáljon egyik pincér sem. Legyen tulaj, oszt' majd meglátja, dől a pénz.

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.10.03. 11:07:18

Olasz rokonok meg rendelhettek volna pizzát, a névtáblájukat is letépték volna, ha igy viselkednek
:)

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.10.03. 11:12:10

@pyromaster: Nemrég jottem haza, el vagyok képedve"
Én is el vagyok képedve
Vazze,hazajöttél? Mé' nem volt jo ahol voltál? VAgy ott nincs internet, hogy elöbb tájékozódj, hova jösz?

horex · http://horex.uw.hu/ 2009.10.03. 11:22:53

@Kivlov: Adómentes jövedelmet minek adni bárkinek is?

Nem mondod, hogy a borravalo adomentes???
Hogy "esetleg" nem vallja be, az más kérdés

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2009.10.03. 11:43:28

Velem egyszer olyan volt, hogy elfogyott a borunk, pedig a Pistiékkel jó messze az erdőben voltunk, mert tréninget tartott nekünk a gülüszemű menedzserarc, aki azt hitte végig hogy ő tudja mi a valóság. Mondtam a taxisnak a faluban telefonon, hogy adok pénzt, ne keveset hozzon, még négyen fent vagyunk, folytatnánk a csapatépítést. De azt mondta, anyámmal van elfoglalva, ne zavarjam, és nem kellett neki a borravaló. Átvillant az agyamon hogy leönteném valami maró anyaggal az arcát. Szóval tényleg nem mindegy.

dagger 2009.10.03. 12:37:29

Én nem adok borravalót sosem, kivéve ha az elvárt szint felett teljesít(enek) a vendéglátók.
Sosem próbált senki beszólni, vagy lehúzni ilyen miatt, de a postoló esetében leszedtem volna az üvöltős köcsög fejét és begurítottam volna a konyhára :D

Trójai 2009.10.03. 12:45:38

@Micsoda??? Ez nevetséges!!: Jövő hétre befejezed? Csak kérdem. Mennyivel egyszerűbb lett volna részedről: "oké, bocs, rosszul emlékeztem,és úgy oltottalak."
Mint ez az izomkodás, amit most csinálsz, csak úgy sértett önérzetből...

:) <--- tessék, bepöccenés jele ;)

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2009.10.03. 13:45:54

@Trojai: én nem izomkodok, csal élvezkedek azon, hogy mindig visszaírsz valami még nagyobb okosságot, mert mindáron azt akarod, hogy tiéd legyen az utolsó szó. :)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2009.10.03. 14:42:45

Na akkor talán itt az ideje, hogy mint szociológus felvilágosítsam - a sokadik borravalós cikk után - a közönséget a borravaló természetéről:
szóval eredetileg a borravaló az ALÁ-FÖLÉrendeltséget volt hivatva kifejezni. Bezony ám. Az úr(!) adott a szolgának, személyzetnek, sleppnek. (Lásd még hűbéresek.)

A 'modernebb' korban a személyes - khm, 'perszonális', ú de szép! :) - szolgáltatásokhoz tartozott. Úgy mint: hajász, barbély, safjör, cigányzenész, személyesen-jól-ismert-pincér-a-kedvenc-éttermemben/kocsmámban stb.
Eddig megvan? :) OK.

Tehát:
- nem arról szólt, hogy elégedett vagyok (ha nem vagyok az, eleve nem oda járok), hanem hogy személyes jó viszonyban vagyunk, amibe belefér egy kis... khm, baráti adózatlan elismerés.

- bizony, még ma is benne van az alá-fölérendeltség lenyomata: én ülök ott dölyfösen, miközben kiszolgál az illető (megjegyzem ez a része nekem személyesen nem tetszik annyira).

Na szóval akkor adj borravalót valakinek, ha úgy érzed, személyre szabottan szolgál(tat) téged - ha minden mozdulatával azt érzékelteti, hogy ő a jani, akkor NE!!!!

flea 2009.10.03. 15:30:36

@Micsoda??? Ez nevetséges!!: ezzel szemlátomást ketten vagytok (voltatok?) így...

RedWing 2009.10.03. 16:49:51

Ugyan a posztíró is megérne egy külön kommentet, de maradjunk a témánál.
Amelyik pincér így jelzi igényét a jattra az tőlen max. egy hatalmas sallert várhat! Még akkor is, ha kifogástalan volt a szolgáltatás! Mi a f@szt képzel!?

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.03. 18:22:36

@horex: na ja. Mondjuk az éremnek két oldala van: itt 300 jen egy 2.5 dl-es sör (egy olcsó helyen, egyébként 450). (600 ill. 900 Ft.) Az is igaz, hogy megkeresem az árát... :)

Dr Smit Plagius 2009.10.03. 23:37:13

többen írták, hogy ők már egyszer kifizették a pincér munkadíját, miért adnának jattot... nos, a legtöbb étterem az áraival csábít, főleg a bevárosban (lehúztam ott közel három évet), ezért a pincér munkadíját nem kalkulálják bele az ételek árába, a módszerrel egyébként nap mint nap találkozhatunk hipermarketben, elktromos műveknél vagy autókereskedőnél.
ott szó nélkül kifizetjük a hozáadott tételeket.

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.04. 05:16:58

@gattamorte: ha a számlán van "service charge" tétel, akkor én SOHA nem adok borravlót. Azt még lenyelem, hogy ahol nem számítanak fel ilyesmit, ott adni kell (bár szerintem ez is gáz, de mindegy), de bassza meg nem fogok egyetlen szolgáltatásért sem kétszer fizetni azért, mert a lúzer pincérek még ebben is képesek egymás alá menni a munkáért. Ha nem lenne pincér, aki elvállalja szarért-hugyért, akkor a munkaadók is komolyabban vennék. Ja: hogy bárki ki bír vinni 3 tányért? Erre még korábban kellett volna gondolni. Pl.: gimi végén.

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.04. 05:31:27

@gattamorte: "a módszerrel egyébként nap mint nap találkozhatunk hipermarketben, elktromos műveknél vagy autókereskedőnél."

Egyébként pont ezeken a helyeken - talán az autókereskedőnél nem - viszonylag tiszta a felállás. Az Elmű-nél már olyan szinten is, hogy az áram szállításának a költsége is tételes. Mondjuk ezért nem is értik a legtöbben. :)

Trójai 2009.10.04. 10:19:30

@Micsoda??? Ez nevetséges!!: most pont leírtad magadat ;)
(utolsó szó?)

ARK-9 (törölt) 2009.10.04. 18:55:08

Kedves Zsuzsanna!

Két ajánlatom lenne:
1 - Tetszett volna magyar emberhez férjhezmenni és nem olasz "nájlonharisnyáshoz"
2 - Tetszett volna magyarul megtanulni! ("túrista" és társai..)

ave 2009.10.05. 12:02:21

ARK-9: Tetszett volna elhuzni innen a faszba posztolas elott. HUJE IDIJÓTA!!!

v2peti 2009.10.05. 12:15:38

Ha már étterem. A legjobban a cseheket bírom. Ott étterme válogatja, hogy az ár tartalmazza-e a borravalót. Ilyenben és olyanban is voltunk. Ott egy mappát raknak eléd, benne a számlával. Te döntöd el, mennyit adsz. A pincér magadra hagy.

Passzivista 2009.10.05. 13:12:06

Nem tudom mar hanyadszor idegesit fel nehany ember ebben a temaban... A vendeg donti el, hogy ad borravalot vagy sem! A pincer meg fizetest kap a munkajaert! Ha nem eleg a fizetes, mondjon fel! Kepezze magat, vagy dolgozzon egy masik helyen...

2009.10.05. 14:02:17

@Passzivista: nincs igazad, nem a holdon élünk. Ebben az országban a pincérek fizetésébe bele van számolva a borravaló. Ha ehhez nem akarsz alkalmazkodni, akkor főzzél otthon magadnak. Tényleg csak 12 évesek járnak ide kommentezni ?

Samott 2009.10.05. 14:36:33

@Kulics: Aztan miert kellene beletorodnunk ebbe a szar rendszerbe?

Passzivista 2009.10.05. 14:51:38

@Kulics: Igazam van, vagy en tenyleg a holdon elek! Szoval mert otthon elbaszott a rendszer, el kell csak fogadni? Finnorszagban elek, es heti 3-4-szer jarok etteremben. Itt erdekes modon magas szinvonalu, kedves kiszolgalas utan sem varnak el borravalot. Megis ki kinyszerit barki is, hogy pincer legyen? Csinaljon mast, ha az jobban tetszik! Es miert tartsz 12 evesnek? Ja tudom, mert te 8 vagy! Muhaha!

gorillka 2009.10.05. 16:40:16

Nem olvastam végig, sajnálom. posztíróval együttérzek.
Borravalót, jattot adni nem kötelező. Ha az étlapon szerepel olyan tétel, hogy felszolgálási díj X%, akkor az a számlán is szerepel és nem kell még jattolni is.
Ez felsőbb kategóriás éttermek egynémelyikében van. Pár éve vezették be a borravaló adóztatása (legalizálása) miatt.
Ha ilyen tétel nincs, akkor a vendég elégedettségére, jóindulatára van bízva a dolog.
Különbséget tenni külföldi és magyar vendég között bunkóság.
Más életstílusát irigységből leszólni szintén.

gorillka 2009.10.05. 16:41:31

A fodrásznál sem adok borravalót. A tulaj készíti a hajamat, ismerjük egymást 20 éve, kalkulálja bele az árba!

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.05. 17:07:01

@Kulics: úgy látszik tényleg csak 12 évesek járnak ide: a pincér szarik az én problémáimra, az elhelyezkedési képességeimre stb. Nem fog kétszer fizetni az autóért sem, hogy szegény autógyár tönkre ne menjen.

Van választás: ha nem tetszik a rendszer, lehet mást csinálni. Nem az a dedós, aki "csak" annyit fizet egy szolgáltatásért, amennyi az ára. Balkán rémlik?

2009.10.05. 20:30:20

@Samott: nem kell beletörődni. El is lehet menni Szlovákiába, tessék, lehet indulni :)

2009.10.05. 20:34:13

@Naszta: vicces sztrovacsek Ön is. Talán véletlen, hogy nyugat európában dolgozó kollégáim haza járnak fogászhoz, hajat vágatni és egyéb szolgáltatásokért, amelyek kint ugyan nem borravalósak, de háromszor drágábbak, mint itthon. Tehát ha a 10% borravalót odaadok akkor is 290%kal jobban jártam.
De azt elismerem, hogy szar kiszolgálásért, tapló magatartásért nem szabad borravalót adni.

Bunkó Béla 2009.10.05. 23:40:39

Joe-ból is megárt a shock !!! · www.tuzelestechnika.net/ 2009.10.02. 15:28:44
Kedves Posztoló!

Majd ha lesz egy kis időnk megsajnáljuk a tetves pincéreket!
Kötelezte valaki öket arra hogy ilyen körülmények közt dolgozzanak? És ha igen akkor arra is hogy ezt áthárítsák a vendéger?
Pont leszarom hogy a pincér miből él és mennyit kap a munkáltatójától, mint ahogy Ő is leszarja hogy én mennyit kapok és miért nem jár az én munkámért borravaló egyetlenegy alkalommal sem már 23 éve.

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.06. 03:29:30

@Kulics: hogy jön ez ide? De tényleg? Ne keverjük a dolgokat! Az ár például azért is több - egyébként itt Japánban például még ez sem feltétlenül igaz (fodrász 1000 jennél indul) - mert fizetnek járulékot és például a fogorvosnál a legjobb műszerek vannak (nem csak a dizájnos). Halkan megsúgom, hogy itt az MR kb. 30.000 jen azon a napon amikor mész, számlával. Otthon meg 300.000 Ft, ha csókos vagy és jó ha bejutsz 1 hónap alatt.

És itt hülyének néznek ha adni akarsz. Még a taxis is.

Mátyás, az igazságos 2009.10.06. 06:38:20

Olaszországban ez így működött a nyáron:
- direkt olcsónak tűnő, egyszerű, snassz éttermet választottunk a sok csilivili közül. Megnéztük az árakat a táblán, ásványvíz 1 euró,(máshol 2) Margherita pizza 5 euró. (másikaknál 7-8) Sirály, ez a mi helyünk, kb 10 eurót (azaz 2500 forintot spórolunk - diákok vagyunk)

Leültünk, persze a legolcsóbb pizza -nincs- csak a drágább és ami a számla végén megdöbbentett, 2x2 euró a service díj. Egy lekoszlott, szakadék, prosztó helyen... Ez felért egy kiabálással, amit ugyan nem kaptunk mert kifizettük nekik... A vége az lett, hogy az olcsónak tűnő szakadék helyen is ugyanannyit fizettünk mintha beültünk volna a kóser helyre ahol azt kapjuk amit kérünk...

Mátyás, az igazságos 2009.10.06. 06:40:56

magyarok a magyarokat tapossák, és mindenki más is a magyarokat tapossák.

Mátyás, az igazságos 2009.10.06. 06:45:47

sőt, mindenki tapos mindenkit.

Mátyás, az igazságos 2009.10.06. 06:47:53

az biztos, ha egy pincér kiabál velem bármiért is, kihívom a főnökét hogy vele beszélje meg. A vége az, hogy ő fizeti a számlát.

Passzivista 2009.10.06. 09:16:01

@Kulics: Igen, nyugatabbra tenyleg dragabbak a dolgok. Foleg a szolgaltatasok. A fizetes pedig tobbszorose a magyarorszaginak, szoval nem gond. De azert az arert minoseget varhatsz el, es nem kell borravalot adnod (jobb helyeken).

Samott 2009.10.06. 09:18:56

@Kulics: En inkabb itt szoktatnam le a tahojat errol a marhasagrol. :) Aztan beszelje meg a fonokevel, ha nem tetszik a helyzet.

Intizar 2009.10.08. 23:49:21

Édes, drága lelkem, bocsáss meg nekem azért, amit most írok. Hadd mondjam meg előre, hogy tökéletesen egyetértek veled, és egy formai hülyeségbe szeretnék beleakaszkodni. De ez a formai hülyeség engem már jó húsz éve irritál. Apóspajtásék, könyörgök, nem a "fiúkat" jöttek meglátogatni, hanem a fiukat. Az ő kicsi fiukat. Fiúk: annyit jelent, hogy egynél több fiú. Fiuk viszont: a mi közös fiunk. Fiunk: az annyi, mint a mi fiúgyermekünk. Fiúnk: az inkább azt jelenti, hogy többen osztozunk egy hímnemű szeretőn. A mi fiúnk, az egy nagy bika. A mi fiunk, az egy kis tündérmackó. Megvan a különbség? Magyar nyelven nem mindegy!

Intizar 2009.10.08. 23:50:25

Bocsánat: fiuk, az ő közös fiuk. Hiába, még a javítás sem hibátlan.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2009.10.16. 20:02:09

@Intizar: Na de honnan tudod, hogy nem a fiúkat látogatták meg....?

brand_boy 2009.11.17. 13:51:22

Ugyanezt ugyan kulturáltabb formában, de mindenhol eljátszották velünk Rómában "beülős" étteremben, vagyis ott ugyanúgy átbasszák a külföldieket.
De ott meg rutinosan nem tudnak angolul, ha szeretnéd firtatni, hogy ugyan miért a plusz 10%. ha egyszer minden étlapon ott van a "szörvíz fé iz inkludid".

gonosztojás (törölt) 2009.11.23. 10:30:55

Néhány igazság és sok faszság..
Olaszországbantalálkoztam ezzel is-azzal is.
90%-ban nem fogadták el a borravalót a pincérek.Már mint az olaszok, volt hogy mutatta a számlán hogy rajta van. Rómában elfogadták- a román vendégmunkáspincérek és nők. De volt hogy másnap hiába kerestük a kedves és aranyos bukaresti fiút, mert ilyenért repült előző nap, szerencsére nem miattunk.
süti beállítások módosítása