Tékozló Homár

Súlyosan átveri a vásárlókat egy rakás magyar webshop

2009.10.12. 00:15 | szily | komment

Aki Magyarországon online vásárol, az 8 napon belül bármiféle indoklás nélkül visszaküldheti a megvett árut, aminek az árát a kereskedő köteles visszafizetni. Nincs tehát mérlegelés, a cuccot ki lehet bontani, lehet használni is, sőt az sem törvényi feltétel, hogy az eredeti csomagolás megmaradjon. Ezt nevezik elállási jognak, ami, könnyen belátható, az internetes kereskedelem létének egyik alapja. Peti, a pompás nyomozókedvvel megáldott olvasó utánanézett, hogy mi a helyzet az elállási joggal a gyakorlatban. és azt találta, hogy jó pár hazai online áruházban súlyosan becsapják a vásárlókat. Annyira fellelkesültünk, hogy mi is utánanéztünk, és véletlen merítésünkben azonnal fennakadt több jelentős webáruház. Akinek van kedve, nézze meg a gyakran látogatott online boltjainak üzletszabályzatát, és írja meg nekünk, ott is betartják-e a törvényt. Részletek alant:

A múltkori edigitalos pénzvisszafizetésen felbuzdulva (ami ugye azóta már megoldódott) megnéztem néhány webshop üzletszabályzatát az elállási jogra koncentrálva. Igen pofátlan dolgokat találtam, gondoltam megosztom veletek.

1. Szilícium webshop
Idézet a szövegből: "Vásárló nem jogosult elállási jogát gyakorolni, ha a csomagolást felbontotta."

2. Global PC
Idézet a szövegből: "A fogyasztó nem gyakorolhatja elállási jogát A 17/1999. (II.5.) kormány rendelet 5§ szerint:
c) Ha a fogyasztó az áru eredeti gyári csomagolását felbontotta, és a készüléket használatba vette.

A téves vásárlás nem garanciális tényállás, ezért kezelése sem tartozik a garanciális kezelés szabályai alá."


De! Bizony, hogy garanciális tényállás a téves vásárlás, hiszen pont ez (is) az elállási jog lényege. És ha a vevő visszaviszi az átvételtől számított 8 napon belül, indoklás nélkül kötelesek visszafizetni a vételárat. És azt a c) pontot nem tartalmazza a rendelet, tehát a kereskedő hazudik. Majd lejjebb kiderül, hogy a felbontási tilalom csak a tartalommal bíró adathordozókra igaz.

3. GlobalElectro (a megbízható webáruház)
Idézet a szövegből: "A vevő az elállási jogát az áru kicsomagolása és üzembe helyezése előtt jogosult gyakorolni!"

4. SilverComputer

Idézet: "A Vásárló nem jogosult elállási jogát gyakorolni, ha a csomagolást felbontotta."

És akkor most nézzük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság állásfoglalását az ügyben:

"Mi az az elállási jog?

Az elállási jog azt jelenti, hogy az interneten megkötött szerződéstől jogszabályi felhatalmazás alapján egyoldalúan visszaléphetünk és a termék visszaküldése esetén követelhetjük a kereskedőtől az általunk kifizetett összeg visszatérítését. Az elállási jog kompenzálja azt, hogy a vásárlás előtt nem volt lehetőségünk a termék megvizsgálására, kipróbálására, illetve üzembe helyezésére."


Szerintem ez egyértelmű. Tehát ha csak vásárlás után van lehetőséged rá, akkor is nyugodtan próbáld ki, nézd meg, fogd meg, szagold meg, és ha nem tetszik, küldd vissza.

"Kipróbálhatjuk-e, használhatjuk-e a terméket az elállási határidő alatt?

Természetesen igen, hiszen pontosan ez az elállási jog lényege, hogy a 8 munkanapos határidő alatt megbizonyosodhassunk arról, hogy a termék alkalmas a rendeltetésszerű használatra és megfelel az egyéni használati céljaink teljesítésére, tehát a csomagolás felbontása és a termék kipróbálása nem vezet az elállási jogunk elvesztéséhez (kivéve CD és DVD lemezek esetében). Mint ahogyan utaltunk már rá, amint eldöntöttük, hogy nincsen szükségünk a termékre, ezt követően már ne használjuk, óvjuk meg állagát, hogy minél jobb állapotban tudjuk azt a kereskedőnek visszajuttatni.
"

Ebből bizony kiderül, hogy márpedig igenis kibonthatod, ha akarod, sőt használhatod is, aztán ha nem vagy megelégedve vele, akkor visszaküldöd. A kibontási tilalom egy esetben érvényes, mégpedig az audio-vizuális tartalmú árucikkekre és a szoftverekre! Tehát az itt felvonultatott kereskedők téves állításokat közölnek, ezzel TUDATOSAN megtévesztve a vásárlót. Ha nem tudatos, akkor viszont nem felelnek meg a kereskedőkre vonatkozó szabályoknak, ugyanis nincsenek tisztában a kötelességeikkel.

"Követelheti-e az eladó elállásunk esetén, hogy a terméket az eredeti csomagolásban és az eredeti okmányokkal (számlával) együtt küldjük vissza?

Nem, ilyen feltételektől nem teheti függővé az eladó az elállási jogunk gyakorlásának elfogadását, de javasoljuk, hogy a termék csomagolását óvatosan bontsuk fel és azt őrizzük meg a számlával és egyéb okmányokkal (például a jótállási jeggyel) együtt az elállási határidő lejártáig.
"

Ehhez sok mindent nem fűznék hozzá, bár szerintem azért érthető, hogy eredeti csomagolásban kérik vissza, DE! ez nem lehet indoka annak, hogy visszautasítsa a termék visszavételét!

"Az online kereskedő meghatározhat-e a rendelet szabályaitól eltérő, a fogyasztóra nézve hátrányosabb szerződési feltételeket?

Nem, mivel a rendelet szabályaitól csak a fogyasztóra nézve előnyösebb, kedvezőbb módon lehet eltérni, például 8 munkanapnál hosszabb elállási határidő biztosításával. Emellett az eladó biztosíthatja az elállási jogot olyan termékekre is, amelyek esetén egyébként a rendelet kizárja a fogyasztó szerződéstől való visszalépését.
"

Na, szóval ennyit a "megbízható webáruházainkról".

Az emlegetett kormányrendelet eredeti formájában megtekinthető itt:

Az NFH állásfoglalása pedig itt:

És azért a végére egy jó példával is szolgálhatok:

eBolt

Idézet: "Az elállási jog minden termékre vonatkozik, ami bontatlan, vagy bontott, de hiánytalan gyári csomagolásban érkezik vissza az eBolthoz."

Természetesen nem vizsgáltam meg a Magyarországon fellelhető összes webshopot, de bizton állíthatom, hogy az általános gyakorlatban sajnos megpróbálják félrevezetni a vásárlót, ha nem is azzal, hogy azt írják, hogy bontatlan. Általában csak a csomagolás hiánytalanságára történő utalásokkal, kiemelésekkel próbálják félrevezetni a fogyasztói jogban járatlan vásárlót.

Javaslom egyébként, hogy a fent említett boltokban ne vásároljatok, mert tisztességtelenek. És  egyeztessetek a kereskedővel erről valamilyen platformon. Ha ehhez hasonló pofátlansággal találkoztok, akkor pedig hívjátok fel a figyelmét a valótlanságokra.

Mindig gondosan olvassátok el az adott üzlet üzletszabályzatát különös figyelemmel az elállási jogra. Volt olyan is, hogy egy szó sem esett erről az oldalon. ilyen esetekre is van ám szabály: Ha a kereskedő nem tájékoztat a jogodról, akkor az a bizonyos 8 nap 3 hónapra módosul.

Elnézést, ha hosszú voltam!

Üdvözlettel: Peti

 

Nem, egyáltalán nem voltál hosszú. Miután elolvastam a levelet, lecsekkoltam pár üzletszabályzatot.

A notebook.hu például azt állítja, hogy akkor állhatunk el a vásárlástól, ha a terméket nem vettük használatba.

Online vásárlás esetén a vásárlónak a jogszabályi keretek között jogábann áll 8 napon belül a vásárlástól elállni, amennyiben a terméket még nem vette használatba (gyári állapotú a termék, sérülésmentes, és a terméken még preinstall található.) Ebben az esetben a forgalmazó a korábban biztosított kedvezményeket visszavonja, és az esetleges ajándékokra is jogot formál.
A Notebook Pont Hungary Kft a jogszabályoknak megfelelően 3 napon belül cseréli a termékeket, amennyiben az a garancia keretein belül meghibásodik, és a termék hibátlan, gyári állapotú.

Ez ebben a formában szerintem nem kóser, egy laptopot például nyugodtan használhatunk. A szoftverekre viszont például viszont igaz, hogy a védőfólia feltépésével már elvesztjük a jogunkat az elállástól.

(Itt olvasható az NFH kiskátéja arról, milyen termékeknél nem élhetünk ezzel a jogunkkal. Például ha élelmiszert, egyedi terméket, adathordozót vagy műpéniszt veszünk.)

Az Extreme Digital üzletszabályzata korrektül vevőbarátnak tűnik.

Amennyiben a vásárlástól a termék átvételét követően kíván elállni, azt a következő módon teheti meg:
A vásárló, az áru átvételét követő 8 munkanapon belül, indoklás nélkül elállhat a vásárlástól. Ennek módjáról a Távollevők között kötött szerződésekről szóló, 17/1999. (II.5.) számú kormányrendelet rendelkezik. A fogyasztó az elállás jogát attól a naptól kezdve gyakorolhatja, amikor az árut átvette. A terméket eredeti, sértetlen állapotban kell a számlával együtt visszajuttatnia címünkre. Az Extreme Digital kizárólag sérülésmentes, hiánytalan tartalmú és csomagolású termék visszaszolgáltatása esetén köteles a teljes vételárat megtéríteni. Az elállási jog gyakorlása semmilyen többletköltséget nem jelent a vásárló számára, a termék visszajuttatásáról azonban ügyfelünknek kell gondoskodnia.


A fotomarket.hu kényes a csomagolás épségére:

Az adott árucikk díjmentes cseréje csak abban az esetben lehetséges, ha a gyári csomagolásban található kiegészítők, tartozékok, dokumentációk, és azok csomagolása ép és bontatlan állapotban van. Ellenkező esetben a vételár 25-50%-kal csökkentett értéke kerül visszafizetésre, amely a gyártó általi újracsomagolás és a kiegészítők cseréjének a költsége.

Ide megintcsak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság kiskátéját idézném:

Követelheti-e az eladó elállásunk esetén, hogy a terméket az eredeti csomagolásban és az eredeti okmányokkal (számlával) együtt küldjük vissza?

Nem, ilyen feltételektől nem teheti függővé az eladó az elállási jogunk gyakorlásának elfogadását, de javasoljuk, hogy a termék csomagolását óvatosan bontsuk fel és azt őrizzük meg a számlával és egyéb okmányokkal (például a jótállási jeggyel) együtt az elállási határidő lejártáig.


Nem vagyunk jogászok, nem állítom, hogy törvénytelen volna nem teljes árat visszafizetni, ha mondjuk kicsomagoltam a gépkönyvet és utána jöttem rá, hogy ez a fényképezőgép nem nekem való. De gyanús, hogy talán az, igyekszem utánanézni. A vonatkozó kormányrendeletben mindenestre szó sem esik az ár csökkentésének lehetőségéről, ott az szerepel, hogy az eladó az egészet köteles mérlegelés nélkül visszaadni.

Ebből a felszínes kutatásból is úgy tűnik, hogy Magyarországon folyamatosan és tudatosan megsértik az online vásárlók jogait. Tovább nyomunk a témán, akinek ezzel kapcsolatos élménye vagy véleménye van, ne kíméljen!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Libelle · http://penzeszsak.blog.hu/ 2009.10.12. 00:24:38

Jó hosszú. Asszem már csak reggel fogom elolvasni, mert elaludnék a gép előtt, ha most elkezdeném.

Dr. Kix 2009.10.12. 00:33:12

Ja, ez már a hétvégi!

Bambuló Házisárkány 2009.10.12. 00:35:12

Ja és azt megnézném, hogy egy 2 személyes gumicsónakot hogy tesznek visza az eredeti 20*10*10 centis dobozába.

GentleSpecter 2009.10.12. 00:44:34

Ja! Le Print Screeneltem ám az oldalakat, nehogy menjen itt a humbug...

Megdobbent 2009.10.12. 00:56:13

@Biro_Peti: Ugyes vagy, ulj elore es elsozz.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2009.10.12. 00:59:53

az a gáz, hogy nem csak online vásárlásnál basznák át az embert...lassan mindenkinek minden rá vonatkozó jogot ismernie kell, és szükség esetére magánál hordani.
Kreszt a rendőrnek, Fogyivédelmet minden bolthoz, munkatörvényt a melóba, vagyonőrpasszusokat a plázákba,áruházakba.
Még jó, hogy van a technika és online elérése a törvényeknek!

Répalaki Edömér 2009.10.12. 01:48:00

Ez a dolog szolgáltatásokra is vonatkozik?
Például, ha rendelek online egy erotikus thai masszázst, akkor engem is megillet a 8 napos felállás joga...?

emiklos 2009.10.12. 02:27:54

"Az Extreme Digital üzletszabályzata korrektül vevőbarátnak tűnik."
vs.
"Az Extreme Digital kizárólag sérülésmentes, hiánytalan tartalmú és csomagolású termék visszaszolgáltatása esetén köteles a teljes vételárat megtéríteni"

Hát, minden relatív..., nyilván a többiekhez képest korrekt.
De az én olvasatomban ez egy elég jó kiskapunak, esetleges kibúvónak tűnik a "visszavásárlás" alól.

bencee 2009.10.12. 02:43:36

kicsit azert jo lenne, ha a kereskedő oldaláról is futnátok rá egy kört. Mert ezesetben nekem nagyon ugy tunik, hogy torvenyileg elfogadott dolog venni egy komoly eszközt, kiprobalni hasznalni akarmit csinalni vele, aztan 8 nap mulva siman visszakuldeni mint egy kolcsozoben, csak itt ugye egy garasba sem kerul by law. erre azert sztem illik a "ne basszunk már szekéren"

A szerelő 2009.10.12. 03:03:30

bencee 2009.10.12. 02:43:36
addíg, amíg az a tipikus, hogy az eladó veri át a vevőt, ráadásul túlságosan gyakran, azaz nap mint nap, addig mit is akarsz a kereskedő oldaláról megvizsgálni? majd ha változik a helyzet és csupa becsületes kereskedő lesz és a vevők tömegesen élnek vissza az elállási jogukkal, akkor majd beszélhetünk róla.

nekem a cd galaxissal van gondom. habár az nem online vásárlás volt, de azért átverés történik ott is. majd az ügy végén megírom, hogy mire sikerült jutni ebben a nagy jogállamiságban :)

Fehérszakál 2009.10.12. 04:47:49

Nemrégiben vásároltam egy hangfal szettet a neten, futár hozta le vidékre (70km pesttől). A futártól átvettem, majd amikor átvettem a futár elment. A terméket kibontva derült ki hogy az egyik hangfalban a hangszóró le volt szakadva és zörgött a házában. Telefonálok a webáruházba a hiba miatt, hogy kérem hogy szállítsanak ki egy másikat mert ez hibás. 2 hétig naponta telefonálgatás vitakozás következett, ki állja a szállítási költséget. A cég a második kiszállítás dijját ki akarta terhelni rám amit nem fogadtam el. Végül véletlenül megtudtam a cégvezető nevét és telefonszámát, beszéltem vele, ő megigérte az ingyenes kiszálítást. További 5 alkalommal kellett telefonon figyelmeztetnem a dolgozókat, hogy a főnökük mit igért mire ingyen kiszállították a csere terméket, és a futárnak átadtam a hibásat.

lifelike 2009.10.12. 05:19:29

@Fehérszakál: es ez tudod miert van? mert ebben a buzi orszagban mindenki a szart ragja, egyre lejjebb kell menni az arakkal, mert nincs penzunk, a vevo a legolcsobbat veszi meg, arversenybe kenyszerul mindenki, egymast folytjak meg az emberek, hol az egyik hol a masik oldalon... kozben meg akik a bajt okozzak 2 evtizede, az osszes gerinctelen, rossz donteseket hozo, senkihazi politikus csak rohog rajtunk...
ez a mi kis hazank

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2009.10.12. 05:42:54

hogy pozitiv példát is említsek: kína. ott kivégzik a korrupt vezetőket... jah... szóval hogy pozitív példát is említsek: quelle. munkatársnőim kéthetente rendelgettek ezt-azt, kiderült, hogy nem jó méret, nem jó szín, nem jó varrás, "a képen lévő modellen csinosabban mutatott", nem olyan anyag és már ment is vissza... más kérdés, hogy én leállítottam a nejemet a csomagküldős ruhavásárlásról, mert lassan a kínaiban (akár étteremben is) jobb minőségű ruhát vehetek...

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2009.10.12. 06:21:21

Na ezt jó tudni. Nekem két éve az eDigitalnál mondták, hogy nem próbálhatom ki a terméket a csomagolás miatt.

Bambuló Házisárkány 2009.10.12. 06:27:40

És most jönnek a neten rendelt pizzás sztorik ...

gonoszmanó 2009.10.12. 06:38:33

Szerintem aki egy webáruházban vásárol azért az tájékozódik a termékekről előzőleg. De,azért megkérdezném ha egy üzletben vásárolsz egy porszívót először felporszívózod az üzlete és ha meg vagy elégedve akkor megveszed? Az más kérdés ha valami hibája van a terméknek akkor az egy jogos reklamáció. De minden vásárlásnak, nem csak az online-nak vannak buktatói. De azért az jó pofa lenne ha mondjuk vásárol valaki egy nagy értékű terméket és a 7.napon visszaviszi mert úgy gondolja mégsem kell. Ezek után az eladó mit tehet vele, a ti logikátok szerint hajára kenheti, mert eladni már nem tudja.Na de lehet ez több kis értékű termék is. Nagy buli:) Egy lottó ötös bevétele kevés lenne hozzá.

gpetersz 2009.10.12. 06:38:53

@lifelike:

Halló... azért ebben az emberek (MI!) is vaskosan, zsírosan benne vagyunk!

1. Nem kell a fost újra meg újra megválasztani. (ez 2010 -re is igaz!)
2. Szerintem van pénzünk, el is b*sszuk. 2 vacakot veszünk egy jó helyett.
3. Minden kereskedő csaló.

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2009.10.12. 07:04:04

Hiába szeretnék a kereskedők nincs ideális értékesítési forma, mindig van veszteség, sérülés, kár. A webshopba visszaküldik, a tescoban meg kilyukasztják, eltörik a cuccot... ez van. Ami igaz viszont, hogy kedves népünk talán átlag felett szarik a kereskedők érdekeire, rongál, pultot borít, üresre futtat ... persze tisztelet a kivételnek. És valahogy úgy tűnik nekem, hogy ez a vevő-kereskedő csatázgatás is egyre élesebb, ahogy a politika. Lassan mindenki mindenkit utál.. én is utálom magamat, minek kell mindig kommentelnem ??:)

szkepi 2009.10.12. 07:10:28

istore:vásárol bankkártyával az ember 30e ftért egy nem tökéletesen működő magyar igo szoftvert. eleve mocskos magyaros csibészség, hogy nincs probaverzió.isorenak elérhetősége igazán nincs. egy orsolya nevű nőszemély intézné az ügyeket, ha ő nem lógatná a lábát. vissza akartam adni a szarul működő szoftvert, de nincs kinek. navngo széttárja a karját.

szily 2009.10.12. 07:14:50

@gonoszmanó:

Szerintem aki egy webáruházban vásárol azért az tájékozódik a termékekről előzőleg.

Mikor igen, mikor nem, ez teljesen terméktől függ.

De,azért megkérdezném ha egy üzletben vásárolsz egy porszívót először felporszívózod az üzlete és ha meg vagy elégedve akkor megveszed?

Nem, de kézbe foghatod, alapszinten kipróbálhatod, amennyiben beindíthatod, satöbbi. Egy rakás terméknél ebből sok minden kiderül.

Az más kérdés ha valami hibája van a terméknek akkor az egy jogos reklamáció.

Az teljesen más kérdés.

De minden vásárlásnak, nem csak az online-nak vannak buktatói.

Vannak, de az online-nak eggyel több, ezt kompenzálja ez a törvény.

De azért az jó pofa lenne ha mondjuk vásárol valaki egy nagy értékű terméket és a 7.napon visszaviszi mert úgy gondolja mégsem kell.

Jó pofa, ez a kereskedő kockázata. Ha sok ilyen eset van, joga van nem árulni többet olyan terméket online. Normál boltnál ugyanilyen jó pofa, hogy ellophatják, megrongálhatják a terméket a boltban.

Egy lottó ötös bevétele kevés lenne hozzá.

Ehhez képest mindenütt a civilizált világban ez a törvény és mintha működne pár online bolt.

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.12. 07:16:36

Az első olyan írás ezen az oldalon, ami valóban értelmes és hasznos.

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.12. 07:19:57

@szily: közel millás fényképezőgépet csak azért volt lehetőségem kézbevenni (nem kipróbálni!!), mert találtam egy olyan eladót, akinek jó kapcsolata volt a hazai képviselettel. Ha "offline" veszem meg, akkor sincs lehetőségem kézbevenni, kipróbálni, mert a boltokban csak akkor bontják ki a csomagolást, ha ki is fizetem. De persze az is igaz, hogy én sem vagyok hajlandó mostanában bontott árut vásárolni. Akkor ezentúl az online boltokban vásárlók előnyben érezhetik magukat az IRL boltba tévedőkkel szemben?

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.12. 07:21:33

"A notebook.hu például azt állítja, hogy akkor állhatunk el a vásárlástól, ha a terméket nem vettük használatba."

Notebook-okon OEM szoftver van. Magyarul: ha bekapcsolod a gépet, akkor regisztrálódik a nevedre a rajta lévő Windows is. Itt pedig hitvitává válhat, hogy mi az adathordozó. Mert ez esetben - szabályos használat mellett - tényleg maga a notebook az...

Szóval egy szinten értem az ő hozzáállásukat is. És a törvény a szoftverek esetében viszont egyértelműen a kereskedő mellett áll.

Nyomek 2009.10.12. 07:24:55

8 munkanap, nem naptári.
A törvény nem szól arról, hogy mikor (hány napon belül) kell a terméket visszaszolgáltatni.

Tehát pl. rendelsz egy téli gumi garnitúrát, majd 8 munkanapon belül írásban (=ajánlott levél) lemondod, akkor 30 napon belül vissza kell kapnod a pénzt.
Ha levonja a cég a küldési díjat, akkor már visszaküldened sem kell a gumikat.
Ha 30 napon belül nem jön a pénz, mehetsz a Fogyasztóvédelmi hivatalba (területileg illetékesbe).

Az NFH hozzáállása: a Kft adja vissza a pénzt azonnal, a többit "oldja meg".

Ilyen fasza törvényeink és hatóságaink vannak.

Fehérnemű · http://shop.khimera.hu/ 2009.10.12. 07:25:12

A kereskedői oldalrol szólnék hozzá, bár biztosan nem leszek népszerű.

Természetesen a vevőnek joga van úgy dönteni, hogy neki egy termékre nincs szüksége, ebben az esetben természetesen adja vissza a terméket, ő is visszakapja a pénzét, semmi probléma nincs ezzel.
Viszont az ő meggondolatlansága/hibás termékválasztása miatt a kereskedő joggal várhatja el, hogy őt ne érje kár.
Tehát joggal várhatja el a kereskedő, hogy ha a vevő vissza akarja adni a terméket, azt olyan formában jutassa vissza, hogy az újraértékesithető legyen, hiszen ha nem igy lenne, akkor a kereskedő lenne megkárosítva.

Ajtony 2009.10.12. 07:26:48

Kérdésem:
ki az a marha, aki elad egy drága terméket - legyen az note/netbook, vagy bármi hasonló - majd hét nap múlva, zsíros kéznyomokkal rajta, csomagolás nélkül visszaveszi az eredeti árán.
Ha a cikk szerzője ezt megteszi, garantáltan nála vásárolok nyolc naponta.
Mert a joggal lehet élni, és visszaélni is - mindkét oldalon

Ajtony 2009.10.12. 07:30:05

@szily: Civilizált világban - írod.
Hát ez az!

Nyomek 2009.10.12. 07:30:50

A példámból nem derül ki egyértelműen:

Megrendeled a gumikat, kifizeted,
8 munkanap alatt lemondod (elállsz a szerződéstől)
DE A GUMIKAT NE KÜLDD VISSZA!
Aztán: várd a pénzt, menj az NFH-hoz, neked a vételár már visszajár! Közben nyugodtan használd a gumikat, a törvény ilyen esetről nem rendelkezik, az ország (különösen az NFH) meg utálja a jól menő vállalkozásokat! Neked fognak ihgazat adni.

Hab a tortán:
Ha a KFt nem megfelelően tájékoztat (ld poszt példáit is), akkor még bírság is kijár a tisztességtelen piaci magatartás miatt. Bírság díja kettő milliárd forint lehet!
Van, aki meglepődött az összegen?
Vesse össze az objektív felelősség kezdetű magyar faszsággal!

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2009.10.12. 07:34:49

A vevőnek is tisztában kell lennie azzal, hogy pl. notebookot vásárolni igencsak rizikós dolog úgy, hogy meg sem nézzük.

Ennek is meg van a pszichológiája: kezdjük kicsiben, aztán egyre drágább, értékesebb, összetettebb cuccokat veszünk a neten, aztán mivel ezek jórészt technikai cuccok, óhatatlan, hogy egyszercsak mellényúlunk.

Az elállás jogát úgy kell tekinteni, hogy INDOKLÁS NÉLKÜL.
Ha boltban vásárolsz, ritkán viheted vissza indoklás nélkül, hogy bocsi, nem tetszik...

VISZONT: ha hibás, rosszul működik, akkor nem az elállás joga vonatkozik a termékre, hanem a jótállás és a garancia.

Ne keverjétek össze a dolgokat!
Én a neten árusított termékeimre egy évig vállalom, hogy biztosítom az elállási jogot (digitális termék, nincs még csomagolás sem, ergo csak annyit kell mondani: köszi, nem jött be, kérem vissza a pénzem), de még soha, senki nem kérte vissza a pénzét az elmúlt másfél év alatt.

Egyszer megpróbálkoztunk webshop üzemeltetéssel még évekkel ezelőtt, de letettünk róla. Webshop-ban olyan árusítani, mintha vakon akarnánk tévét nézni: eladod, bejön a bevétel, örülsz, aztán egyszer csak hopp, vissza az egész.

Mindezt azért, mert a jó áraktól elcsábulnak a vevők, illetve úgy rászoknak a netes vásárlásokra, hogy gondolkodás nélkül nyomogatják a megrendelés gombot, mert az olyan trendi, hogy: A neten vettem...

A vevői kultúrának is fejlődnie kell a kereskedői kultúra fejlődése mellett. Az árak figyelése még nem jelent tudatos vásárlást...

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.12. 07:41:06

@Nyomek: másik oldal: bemegyek itt Japánban egy digitális fényképezőgépeket áruló boltba. Nézegetek egy olyan 3-4 kg-os darabot (2-3 millió forint), amikor jön az eladó: magyar reflex(!): visszarakom, hiszen otthon egy ilyen gépet nem illik a kezedbe venni kérdés nélül egy boltban.

Most jön a világ fejlettebb fele: azért jött oda a faszi, hogy a gépen a nyelvet átállítsa japánról angolra. Otthon egy ilyen gép raktáron sincs, esélyed sincs megnézni, arra pedig végképp 0 az esélyed, hogy kint van a boltban egy mintadarab, amit ki SZABAD próbálni.

Nem mellékesen: most már tudom, hogy miért kerül az annyival többe, tehát most van reális esélye annak, hogy veszek ilyen gépet, mert tudom, hogy miben jobb. Ettől pedig Ti, magyar kereskedők, iszonyat messze vagytok...

Nyomek 2009.10.12. 07:41:43

@Vidi Rita:
A törvény úgy van kitalálva, hogy a kockázatot (hogy a vevő mellényúl) az eladó viselje.
Tehát aki webshop üzemeltetésébe kezd, az számoljon a hülye, rosszindulatú, faszkalap vevők tömegével.

A tudatos fogyasztó meg az, aki úgy ismeri a jogait, mint a picsa, és vissza is él velük, hiszen neki aztat szabad.

A posztnak hála meg fognak szaporodni a webshop feljelentők, 8 munkanapos elállók. Ennek is örülni fognak a tudatos fogyasztók.

gonoszmanó 2009.10.12. 07:44:08

@szily: "alapszinten kipróbálhatod, amennyiben beindíthatod, satöbbi."
Hm.. banyek te megnyitottad a jövő áruházát! De remélem te leszel az első aki ott mint tulajdonos értékesíteni fogsz! Az elsők között fogok ott vásárolni! A mosógépet gyorsan kipróbálom, de persze vízzel :) Sőt a tűzhelyen ebédet főzök. kivasalok, hajat szárítok stb. , stb..........Hova kell mennem? Majd kérem a címet!
Szerintem nézz körül a világban mert a netes kereskedelem nagyban fejlődik! Persze vannak negatív tapasztalatok, de azért te nagyon a végletek felé gondolkodsz és azért azt gondolom ez nem helyes!

Nyomek 2009.10.12. 07:45:51

@Naszta:
Nem vagyok kereskedő:-)

A magyar hozzáállásról: bemész egy boltba, kipróbálod a funkciókat, elmagyaráztatod a paraméterek jelentését, majd hazamész és megrendeled egy webshopban, jóárasabban. Amit persze le is mondhatsz, hála a törvényeinknek.

A japán példára: még jó, hogy több és jobb műszaki cikk van ott. Mit vártál?
Meg nézd meg a készülék árát a boltban és a webshopban. Nem hinném, hogy a saját bukszád ellensége lennél.
Vagy Japánban nincsenek webshopok?

Rókakígyó 2009.10.12. 07:58:12

Nekem jók a tapasztalataim, bár még sosem akartam semmit visszavinni.

chipichape 2009.10.12. 07:59:03

Itt Kanadaban a legnagyobb muszaki aruhazaka (Best Buy, Future Shop), illetve a nagy aruhazakba Wal-Mart, Cosco, Home Depot, stb.. barmit vissza lehet vinni 30 napon belul (nehany muszaki cikket 14 napon belul), es indoklas nelkul visszaadni.

Egy parszor elofodult velem, hogy melle nyultam, pl. TomTom GPS helyett megis inkabb Garmin-t akartam, szo nelkul adtak vissza a penzt...

Valoszinuleg meg igy is megeri nekik...

fric 2009.10.12. 08:01:54

Ha működne kishazánkban a fogyasztóvédelem, az ilyen cikkekre simán rácuppanna, és küldhetné a finom kis csekkeket a kereskedőknek.
Sajnos már több vitás ügyem volt kereskedőkkel, az FVH egyetlen esetben sem méltatott még válaszra sem.
Na, ez is Magyarország.

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.12. 08:02:10

@Nyomek: bármilyen hihetetlenül is hangzik: itt nem szarakodnak 1000 jenen, amikor 200.000 jenért vásárolnak valamit. Valóban a vevők is mások: általában a termékvonalak tetejét veszik csak. Pl.: vettem routert és a legjobb routert akartam megvenni idekint (egyébként a hazai ár 2/3-áért). A hazai viszonyokkal ellentétben itt ebből volt a legtöbb, nyílván mivel az emberek ebből vették a legtöbbet.

A kérdés szerintem az, hogy ki szocializál kit. Mert: ha azt látod a kereskedőnél, hogy csak az olcsó van és még a gari is vagy van, vagy nincs, akkor könnyen veszel a webshopból cuccot, hiszen nem vállalsz lényegesen nagyobb kockázatot. A felső kategória meg azért játszik a webshopban, mert otthon kapni sem lehet...

Pályaelhagyó autóversenyző 2009.10.12. 08:03:06

barmennyire verzik is a szivem az online kereskedok miatt, es elsore nagyon is erthetonek tunik, hogy a beuzemelt laptopon bukni fog, ez bizony az o kockazata.

nincs (nem kell, hogy legyen) bemutatoterme, nem kell alkalmaznia eladokat es nem kell, hogy legyen bemutato darabja sem. gondolj bele, a hagyomanyos ertekesites koltsegeinek nagyobb reszet siman megussza. ennek egyik reszet megkapod kedvezmenykent, a masikat pedig szepen lenyeli.

a visszakuldott, serulesmentes darabot nemi kedvezmennyel siman el lehet adni.

a magyar mentalitast jol jellemzi, hogy azon agyaltok, hogy mi vanakkor, ha valaki szorakozasbol az egymillios cuccot kuldozgeti vissza. semmi. nem eletszeru, hogy valakinek van felesleges tobbszazezer forintja arra, hogy rendelgessen es szemetsegbol visszakuldje, majd megvarja, hogy visszakapja.

bar regebben lattam olyat, hogy ket emberke gondolta, hogy milyen jo autokazni majdnem ingyen, es roncsautoert cserebe beleultek gy lizingelt fabiaba, majd harom honapig szanaszet nyuztak. ok ugyanis azt gondoltak, hogy a "bocs, de megsem birjuk fizetni, itt az auto, viszlat" szoveg nyero lesz, am ezt utotte a "ha egy honapot se fizettel, masirozhatsz a dutyiba" (csalas egyik formaja) illetve a "en elvihetem most az autot, te meg ket het mulva kapsz egy millas szamlat" (legalabb ennyivel ert kevesebbet a kocsi, mint ujkoraban)

gonoszmanó 2009.10.12. 08:03:52

Azért még egy apróság! Nem azért vásárolhatsz olcsóbban egy webáruházban mert ott csak sz@rt adnak, hanem mert az eladó megspórolja a reklám és egyéb költségeket is. Minden esetre a te írásod Szily kevésbé tényfeltáró,mint hitel rontónak tűnik nekem!

Harlequin 2009.10.12. 08:04:11

Szép és jó, de vajon Szorgos Petink forwardolta-e ezt a gyűjteményt az NFH-nak?

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.12. 08:07:10

@Nyomek: "A japán példára: még jó, hogy több és jobb műszaki cikk van ott. Mit vártál?"

Mondhattam volna bármi mást is. Étteremben nincs borravaló, a vonat pontos, az állammal az 5 ügyintézésem alatt összesen töltöttem egy órát, a pizzafutár sem kér jattot és van ideje poénkodni minden alkalommal és a postás nem lopta el a bankkártyámat, ami mellett ott volt a PIN kód is a levélben...

Értjük egymást? ;)

arnyjaro 2009.10.12. 08:13:23

Webshopot üzemeltetek!

Élő példa volt magyar szokás szerint:
Vevő megrendelt 50db pólót, mert kell nekik valami rendezvényre. Elküldtem, megkapta, kifizette. 5 nap múlva e-mail, köszi mégsem kell neki. Mondom jóhiszeműen rendben, küld vissza add meg a bankszámlád utalom a pénzt.
Megjöttek a pólók. Büdös, izzadságszagú, lekajázott, lepiázott, lehányt, földön fetrengett stb állapotban.
A törvény szerint a vevőnek vissza jár(NA) a pénz.
Már bocsánat, de a vevőnek ha használta a cuccot, a szája járhat ilyen esetben. Ne feledjük, a vevők között elég sok olyan van (sajnos egyre több lesz) aki azt hiszi, hogy a törvény adta lehetőségénél fogva ingyen használhat valamit.

Egy másik példa: van e neten egy speciális, italokkal foglalkozó webáruház. A törvény szerint akár egy egész főiskolás kollégiumot be lehet rúgatni ingyen:
Megrendelek 50 üveg piát, felbontom, megiszogatom ergo a törvény értelmezése szerint KIPRÓBÁLOM, majd "bocsi nem ízlik" címszóval visszaküldöm és várom a pénzemet.

EZ normális törvény abszurdisztánban???

Putty 2009.10.12. 08:15:56

A teljesség kedvéért, az eboltnál hagynak maguknak kiskaput, így szól az elállási jog:

"Az elállási jog minden termékre vonatkozik, ami bontatlan, vagy bontott, de hiánytalan gyári csomagolásban érkezik vissza az eBolthoz. Az elállási jog azonban nem vonatkozik azokra a termékekre, amelyek olyan állapotúak, hogy az új termékként történő értékesítést nem teszik lehetővé."

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.12. 08:17:33

@arnyjaro: kaptam én már törött cuccot webshop-ból és simán elmagyarázták, hogy én törtem el. Szóval mindennek két oldala van. (Szerencsére nem ért annyit a cucc, hogy szarakodjak vele, azóta veszem mástól...)

copass 2009.10.12. 08:20:23

edigitalnál első tft-m megjött, 2nap múlva elromlott, vitték-csere-hozták.korrekt.
nem online, de korrekt:
prakker, kaptam egy ütvefúrót xmasra, panelba ugye semmit nem ér, kicseréltem egy kalapácsfúróra,de amit vettem az is kevésnek bizonyúlt, visszamentem, mondtam hogy hát ez is kevés,megnézték hogy az van benne ami,működik és kész, szó nélkül levásárolhattam az árát.vettem egy 6kilós állatot ami viszi a házgyáripanelt végre!:)

kalandrover 2009.10.12. 08:22:05

A kedves okostóni kifelejtette, hogy árut csak úgy veszünk vissza, ha az újra eladható. Ez vonatkozik minden paraméterére, és ebben benne van minden.

Úgyhogy kicsit vissza az arcból!

Horvi1 2009.10.12. 08:23:24

Okéé... Akkor veszek egy alsógatyát (pl. a brands.hu-n valami jó márkásat pl. J-Press), villantok vele a csajom előtt, majd hordom nyolc napig, aztán vonalkódosan visszaküldöm, és követelem a teljes vételárat!
Jó buli lesz! :)

Putty 2009.10.12. 08:24:29

@Pályaelhagyó autóversenyző:
"nem eletszeru, hogy valakinek van felesleges tobbszazezer forintja arra, hogy rendelgessen es szemetsegbol visszakuldje, majd megvarja, hogy visszakapja. "

Ne légy naív! Sajnos ilyenek az emberek. Miért ne adna ki több tíz- esetleg százezer Ft-ot, ha utána úgyis visszakapja? Hallottam olyan esetről, hogy valaki vett egy hordozható lcd tv-t, elvitte egy hétre nyaralni, majd visszaküldte a webáruházhoz, hogy nem tetszik, majd következő évben megpróbálta ugyanezt eljátszani szintén nyáron. Nem csak a fogyasztókat kellene védeni, hanem a kereskedőket is.

És mi a helyzet azokkal a termékekkel, amiket használatba vétel után már egyáltalán nem tud értékesíteni az áruház? Pl. borotva, epilátor, olajsütő, porszívó? Ha valaki egy hétig használt egy olajsütőt, visszaviheti, hogy köszi, mégsem tetszik? Na nehogy már! Ezt egy offline boltban sem vennék vissza.

Szerintem ez a törvény az online kereskedőket hátrányosan érint(he)ti, finomítani kellene rajta, hogy senki se járjon rosszul, mert bizony vannak olyan emberek, akik csúnyán kihasználják a törvény adta "jogukat".

kalandrover 2009.10.12. 08:26:12

@szily:

"Nem, de kézbe foghatod, alapszinten kipróbálhatod, amennyiben beindíthatod, satöbbi. Egy rakás terméknél ebből sok minden kiderül."

Erről meg nem árt tudni, hogy ha kérdéses a kérdés, akkor ezeknek a boltoknak is van mintaboltjuk, ahol körbenyálazhatod az árut.

Vagy, ha lusta vagy -ezért jött létre az E bolt- akkor ÍJ.

mqqq 2009.10.12. 08:28:56

@bencee: igazad van, simán meg lehet pl csinálni, hogy rendezvényre vesz az ember pár plazmatévét a neten, majd 8 munkanapon belül visszaviszi. Teljesen etikátlan, a törvény mégis lehetővé teszi. Erre nincs megoldás, amelyik kereskedő ezt nem kalkulálja bele, az ne indítson webáruházat. Mellesleg nem hiszem, hogy sok ember megcsinálná ezt, azért nagy értékekhez kell pénz, még ha vissza is kapják... (ami itthon még nem is biztos, ld. fent, hehe)

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.10.12. 08:30:01

@kalandrover: mintabolt? Hol? Fizikai üzlethelyiséggel kell rendelkezniük, ahol személyesen átveheted a megrendelt árut.

Dscdbb 2009.10.12. 08:31:20

IPON-nál rendben van az elállás joga, rendesen fel van tüntetve minden.

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.12. 08:33:02

@Putty: a tapasztalat inkább az, hogy a kereskedő szarik a vevő fejére. Eltört: te törted el (nem a posta vagy az alulfizetett dolgozó), nem működik, te nem értesz hozzá stb.

@arnyjaro: ha cégként rendelte, akkor más a felállás. Akkor a fogyasztóvédők nem is játszanak. A polgári pert meg szerintem nyernéd.

gonoszmanó 2009.10.12. 08:34:27

@há zé: tévedés! Nem kell üzlethelyiséggel rendelkeznie!

ihatethisindapassthingy 2009.10.12. 08:34:43

@Ajtony: Igy van, vissza lehet vele élni. A részletek a statisztikákban rejlenek: mi például 90 napos pénzvisszafizetési garanciát adunk, amivel elenyészően kisszámú vásárló él, ellenben a maradék számára jó pontot jelent, hogy 90 napon belül meggondolhatja magát. Persze az is igaz, hogy mi könnyen ugrálunk, mert legrosszabb esetben is úgy a termék árának 6%-ra rúg egy-egy ilyen pénzvisszatérítés. De ha 100% lenne is, akkor is érdemes megfontolni, kísérleti jelleggel bevezetni és lemérni a hatást. Végső soron ez is egy marketingeszköz.

Izrael Kapitány 2009.10.12. 08:35:46

@Putty: Én is eladói oldalról szállnék bele a vitába.

Távirányítókkal foglalkozom. Azt eljátszották, hogy megrendelték, balhé, hogy nem működik, visszaküld-visszavásárol (a postaköltséget persze én buktam), mi volt a lényeg? Mind az ötben a csórikám kicserélte az elemeket és belerakott olyat, ami rozsdás volt és ki volt folyva...

Tudom, hogy itthon mindenki ügyeskedik és több az eladói ganyéság, de azért a vevőket sem kell félteni.

Ez itt Kurvaország, ne feledjétek!

arnyjaro 2009.10.12. 08:36:14

@Naszta: Szóval mindennek két oldala van. "

Persze vannak jogos panaszok is. De azért meg kell érteni azt is, hogy egy kereskedő a saját pénzét fekteti az áru beszerzésébe. Ha ezzel a pénzel a vevő a kereskedő kárára próbál szórakozni, akkor a kereskedőben kialakul egyfajta "kényszerintézkedés". Törvényileg persze ez sok esetben vitatható, de szükségesen meg kell lépni, mert ha nem teszed, akkor esetleg milliós nagyságrendű károkat szenvedhetsz.

Egyébként pont ezért gondolkodom én már egy határokon átívelő webáruházban. Már ha valaki érti hogy mit jelent ez. Nem csodálkoznék, ha mások is ilyen lehetőségekben gondolkodnának. Az én egyik beszállítóm pl. egy Cseh cég. Van Magyarországon iroda, bemutatóterem, minden földi jó. Vásárolni, rendelni viszont csakis a Cseh honlapon lehet, és még azt sem engedik, hogy a bemutatóteremben vegyem át a cuccot. Igaz hogy az itteni irodából fogják postázni, de a Cseh szabályok érvényesek a vásárlásra. Ha probléma van és az jogos akkor lehet reklamálni és kapod a lét. De a kiskapukat nem tudod kijátszani...

Tucsok84 2009.10.12. 08:36:40

@arnyjaro:
eredeti állapotban kell visszajutatni a terméket :). meg élelmiszerre, italra másként is vonatkozik.

amúgy én csak ezt nem értettem:
Mindig gondosan olvassátok el az adott üzlet üzletszabályzatát különös figyelemmel az elállási jogra. Volt olyan is, hogy egy szó sem esett erről az oldalon. ilyen esetekre is van ám szabály: Ha a kereskedő nem tájékoztat a jogodról, akkor az a bizonyos 8 nap 3 hónapra módosul.

akkor miért módosul 3napra?

Balambér 2009.10.12. 08:36:50

A PCX-nek már küldtem vissza 25 rugós wifi kütyüt kibontva, kipróbálva :) Korrektek voltak, megnézték, hogy működik-e, és mikor mindent rendben találtak, felhívtak, hogy pénzt szeretnék-e vissza, vagy levásárolom.

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.12. 08:41:24

@kalandrover: én számítógép alkatrészeket szoktam webshopban venni. Azért ott, mert a fasznak van kedve azért bemenni a boltba, hogy közöljék: nincs készleten, két hét múlva kedden talán lesz. (Mindezt olyan arccal, hogy "minek az neked suttyó?") És itt most nem millió forintos szerver alkatrészekről van szó. Gyalázat, hogy a kiskerek 99%-a nem tart raktáron 40e-res alaplapot vagy 100e-res CPU-t...

Más példa: azért szoktam Levi's farmert venni, mert ha bemegyek a boltba, akkor van az a szín, abban a méretemben, amit szeretnék. Röhej egyébként, ami megy ez ügyben egyébkét otthon...

lechero 2009.10.12. 08:41:53

"@arnyjaro: kaptam én már törött cuccot webshop-ból és simán elmagyarázták, hogy én törtem el. Szóval mindennek két oldala van. (Szerencsére nem ért annyit a cucc, hogy szarakodjak vele, azóta veszem mástól...)"

Mi a tanuság?

Közjegyző jelenétében kell a csomagot feladni ..

◄ViZion 2009.10.12. 08:43:14

Háát nekem német tapasztalatom van...
Anno pl. billentyűzetet rendeltem, de nem tetszett, és nem visszaküldtem, hanem elvittem a boltba (a szomszéd nagyvárosba kis túra, de postázhattam volna akár).
Megkérdezték, hogy hibás-e, mondtam, h nem, de inkább veszek másikat. Keresgéltem, nem találtam megfelelőt. Visszaadták a pénzt, viszont megvettem az akciós nyomtatójukat :)
Ami különbség: végig rendesek voltak, nem fintorogtak, csak aláírtam egy papírt, kész.

Sajnos az útóbbi 2 évtizedben itthon mindenki megszokta, hogy jól élni csak a másik átb¤szásából lehet. Ez sajnos a vevőkre és az eladókra is vonatkozik -a kivételeknek természetesen RESPECT.

A kisvárosunkban a barátom elektronikai boltot nyitot. Megél belőle. Miért tud versenyezni a webshopokkal, tescoval? MErt neki a vevő érdeke számít, és sokan -mint pl. én is- inkább veszem nála pár %-kal drágábban a cuccokat, ha tudom, h nem tűnik el, segít a garis ügyekben (beviszik, és Ő telefonálgat a szervíznek, mindent intéz...).
Hozzáállás kérdése. Visszatérő vásárlói vannak, hiszem hogy van helye a becsületes kereskedőknek a piacon, és idővel kihalnak a vevőket átverő, semmibevevő boltok/webshopok.

Másrészt pl. Euronics-ban 80-100 e Ft-t kapnak a srácok, folyamatos a b¤szogatás, nem csoda, ha nem vigyorognak. Tesco, Metro, stb nem is említem. Ott senki nem tud semmit, csak zombik.

Hlanderx 2009.10.12. 08:44:33

Teljesen egyetértek de azért fenntartásaim vannak a dologgal kapcsolatban ,mivel akárhogy is nézzük a kereskedőnek akár ebből jelentős kára is keletkezhet ,jó erre lehet azt mondani akkor ne kereskedjen ha nem kockáztat a vállalkozó , de valahogy azért a keresők érdekeit is kéne védeni vesz valaki egy 300 000 ezer forintos tv-t nézi visszaküldi kb milyen árcsökkenéssel tudja eladni(kitöltött garancia levél ami elég megnehezíti az ismételt eladást nem gyári csomagolás ami egy normális műszaki cikknél súlyos visszatartó erő szokott lenni) a kereskedő eladni ha eltudja ,értem az elvet és tök jogosnak találom de ez szerintem akkor se 100 as így ez a dolog

arnyjaro 2009.10.12. 08:45:25

@Tucsok84: "eredeti állapotban kell visszajutatni a terméket "

A kereskedői oldalról ez pontosan azt takarja, hogy felbontás nélküli, használatlan állapotban. Hiszen amikor eladta, jobban mondva postázta, akkor az eredeti állapot pontosan olyan volt!!!

Egyéves Önkéntes 2009.10.12. 08:46:12

az ilyen köcsög webshopokra rá kell baszni a bejárati ajtót, de úgy, hogy a keret is kiszakadjon. :)

bigyibogyo 2009.10.12. 08:47:47

@gonoszmanó: gratulalok. ha nincs reklamozva a bolt (pl ar osszehasonlitok) akkor,h fogod megtalalni? szemben az uzlettel ami utba esik....
kategoriakkal tobb a reklam koltsege egy online aruhaznak mint egy sima boltnak. kisvallalkozas szintjen.
jah es lehet nem kell fizetni eladto. de kell valaki aki csomagol, kell rendszergazda, kell szervizes, jah es programozo merugye fejleszteni valo mindig van

ugy lenne fair a visszavitt aru ha a kisker viszsaadna a nagykernek az visszavinne a gyarnak,h: bocs a huje usernek nem tetszett a szine.

Tées 2009.10.12. 08:48:31

eBolt: telefonon rákérdeztem megvan-e a termék, mert tudtommal nehéz hozzáférni magyarországi boltban. azt válaszolta adott terület gazdája igen, természetesen, határidőre szállítják. ezért megrendeltem, kifizettem a terméket, hogy a közelben lakó barátnőm át tudja venni, így gondoltam, nem kell a pénzt sem utalgatni és a személyes átvétel is biztosíték, hogy működő, sérülésmentes terméket kapok kézhez.
majd vártam az ígért határidő duplájáig, nem történt semmi.
közben jöttek - utólag kiderült - automatikusan a türelmét kérjük levelek, mailjeimre nem kaptam választ. majd személyes megkeresés és az után, hogy kb. egy hónapig náluk volt a pénzem, visszaküldték a vételárat, mert a terméket továbbra sem tudták beszerezni...
Semmilyen újabb vásárlással vagy fizetési konstrukcióval nem kísérleteztem többet velük.

Baszkurátor 2009.10.12. 08:48:43

"Ebből a felszínes kutatásból is úgy tűnik, hogy Magyarországon folyamatosan és tudatosan megsértik az online vásárlók jogait. Tovább nyomunk a témán, akinek ezzel kapcsolatos élménye vagy véleménye van, ne kíméljen!"

Akkor én itt és most meszeretném kérdezni, hogy minek van a fogyasztóvédelem illetve miért kapják a fizetésüket azok, akik ott dogoznak?
Ezeknek a "felderítése" elsősorban nem a fogyasztó dolga lenne szerintem.Nem beszélve a szankcionálásról.Esetleg jelen esetben is a mutyi működik inkább?

2009.10.12. 08:50:21

@arnyjaro: "Megrendelek 50 üveg piát, felbontom, megiszogatom ergo a törvény értelmezése szerint KIPRÓBÁLOM, majd "bocsi nem ízlik" címszóval visszaküldöm és várom a pénzemet."

Erre van az 5.§. c. pont. A pia természeténél fogva nem szolgáltatható vissza, tehát elmehet a kedves ingyen berúgni kívánó a sóhivatalba.

Szerintem.

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.12. 08:52:12

@lechero: nem tudom, de vevőként leszarom, hogy hogyan juttatja el hozzám a jó minőségű árut, amiért fizettem. Én nem szoktam visszaküldeni az árut, csak ha hibás. A törés elemi kár, amivel viszont nem vihetem vissza. Ez a cucc 10.000 Ft volt. Nem ért 4-5 óra szarakodást, hogy nagy kegyesen visszavegye a kereskedő csak azért, mert sűrűn vásárolok ott. Ha nem hiszi el, hogy nem baszom át, akkor rohadjon meg. Van más is a piacon...

pizsama 2009.10.12. 08:52:35

Ácsi! Ezek a rendeletek minden online felületen bonyolított vásárlásra vonatkoznak, vagy csak a házhoz-szállítottakra? Mi a helyzet a személyes átvétellel?

mqqq 2009.10.12. 08:53:35

@arnyjaro: Ez az italos példa a kolesz berúgatásáról azért nem jó, mert élelmiszerre (így alkoholra se) vonatkozik az elállási jog. Meg még csomó esetre sem.

A pólót tekintetében a te helyedben azt csináltam volna, hogy ha egyedi eset és megtehetem, akkor leszarom, jót tesz az imidzsnek, hogy még ilyenkor is visszaadom a pénzt; ha pedig visszaeső vagy maga a jelenség rendszeres, akkor leszarom a törvényt, pereljen be, ha akar, a bíróságon úgyis megbukik a jóhiszeműség vizsgálatánál, ami teljesen a polgári jog alapja. Persze ehhez azért nem árt pár tanú, hogy ne az legyen, hogy te koszoltad őket össze.

okostojgli (törölt) 2009.10.12. 08:55:17

Bár rühellem a t-mobilt, de a webshop teljesen korrekt. Na jó, a 30 napos pénzvisszafizetési határidőt is korrektül betartják :)

eznemisénvagyok 2009.10.12. 08:55:18

Én mindenesetre marhára érdekesnek tartanám, ha - és akkor maradjunk a fentebb említett példáknál - egy már megkoptatott gumiabroncsot, egy hordott ruhaneműt, egy használt fritőzt, vagy egy megemésztett pizzát nyolc napon belül a kereskedő köteles lenne visszavásárolni. Az ilyesmit ugyanis az üzletek sem vásárolnak vissza. Teljes joggal.

Apropó! A netes áruházak szépen lassan tönkreteszik a normális kereskedőket.

De ez egy másik tészta.

kalandrover 2009.10.12. 08:56:42

@há zé:

Nem kötelező, de egy normális bolt erre is ad.

Ja, és csak normális vevőket szolgál ki, így mindenkinek jó.

◄ViZion 2009.10.12. 08:56:43

yah, a webshopok árképzése...
A nincs készleten, és a nem lesz NINCS a szótárukban.
Viszont a fent említett kategóriába tartozó termékeket alaposan (akár 20-30 %-kal) a konkurencia alá árazzák...
Megrendeled, jön a levél, h nincs, de érkezik ám... Vársz sokat, majd kiderül, h a shopos árnál drágábban van, jóval...
Szerencsére le tudtam mondani a rendelést, bár amúgy sem vettem volna át.

Másik:
Ki rendelt már 100 Ft-os monitort, 1 Ft-os videókártyát?
Pl. én igen. De nem küldték... Perelhetek? :)

bigyibogyo 2009.10.12. 08:57:01

@Naszta: ennek az lehet az oka,h a famer kozel 100%os haszonkulcsal megy el, a 40 000ft-os alpalapon meg 1000 ft haszon. es picit tobb nadragot veszel mint alaplapot (ill gyakrabban)
meg mondjuk a famer ara nem esik le 50%al ha nem viszik el 1 honapon beul. sot ha 5 ev mulva veszed meg akkor is tartja az arat.

Baszkurátor 2009.10.12. 08:58:26

@arnyjaro: Te most vagy nem érted a törvény bötűjét vagy nem is akarod érteni ;)

Szerintem a lehányt, büdös, lekajált, lefetrengett póló olyan messze van a kipróbálástól mint Makó .. Ez simán használat és inkább egy méretes kékeres jár vissza a vásárlónak nem pedig a zseton.A piás példa meg ( már ne is haragudj ) hülyeség.

mqqq 2009.10.12. 08:58:38

@eznemisénvagyok: Senkinek sincs megtiltva, hogy indítson webáruházat. De azért vannak olyan termékek, amiket mindig szívesebben fog venni az ember élőben.. pl ruhákat :)

Kono 2009.10.12. 09:00:56

Nem értem egyesek gondolkodását: ha veszek valamit, akkor azt azért teszem, mert szükségem van rá. Tényleg vesz valaki laptopot azért, hogy hét nap múlva visszavigye???

De ha mondjuk kiderül, hogy az üzemidejét nem valósan tüntették fel az ismertetőben, akkor igenis jogom van visszavinni, és másikat venni helyette.

Ha pedig ugyanattól az eladótól veszek az előző helyett másikat, akkor az is haszon neki. A kereskedőnek ugyanis mindegy, melyik termékét adja el (majdnem), hiszen mindegyiken profitot szerez.

Az, hogy az eladó kedves legyen, nem elvárható, hanem kifejezetten az ő érdeke.
Mert ha minden rendben megy a vásárlásnál, sőt, kedvesebbek is, mint átlag: akkor a következő dolgot is ott fogom venni. Többszörös profitot nyernek, ha nem csak a terméket akarják eladni, hanem vevőket akarnak szerezni hosszú távra.

arnyjaro 2009.10.12. 09:03:16

Elnézést, ha nem ismerem az élelmiszerekre vonatkozó törvényeket, de nem érint a dolog.

Az én esetemben pedig nem tehetem meg és ha tehetném sem adtam volna vissza a pénzt... Nem az imidzs miatt. Egyszerűen arról van szó, hogy jelenleg itt az én meglátásom szerint kimondottan arról volt szó, hogy ingyé egyenpólóban flancolunk. Természetesen ha megfelelő lett volna a visszajuttatás, akkor más lett volna a hozzáállás.

A törött, hibás cuccokról. Van tapasztalatom a futárszolgálatok küldeménykezelésével kapcsolatban sőt a Magyar Posta csomagkezelési gyakorlatával kapcsolatban is. Gondolkoztam egy poszt megírásán ezzel kapcsolatban. Sok esetben a szállítás közben rongálódik az áru, de bizonyítani a kereskedő részéről szinte lehetetlen. A Magyar Posta esetében konkrétan a csomagolás nem volt megfelelő címszóval utasítottak el. Igaz hogy a csomagolás kibírta a szállítást Kínától idáig, de nem megfelelő Váctól Budapestig!!!

Tesztelő 2009.10.12. 09:05:09

Ebolt.... beszéljünk erröl na meg pixmánia
Ebolt ugy ertekesit magyarorszagon hogy 2-3 ev garanciával holott a termékekre lehet több vonatkozik... ezzel odamész a márkaszervizbe ahol elhajtanak mert nem hivatalos beszerzési helyröl vásárolt. tehát ugrik a garancia!! akár de ugye eze egy magyar webshop!!!!! ahol le van irva hogy a magyarorszagi garnaciális feltételek szerint dolgoznak hat nem !!! tapasztalat!!
pixmania ugyan ez annyi eltéréssel hogy nem magyar üzlet de unio garancia vonatkozik rájuk is amit szinten az a gond ha nem unio területéről van a beszerzés nem vonatkozik rá a garancia az adott országban mivel a distributor nem vállalja !!!
ez a helyzet ezen a téren!!!

üdv

Pajtás 2009.10.12. 09:05:38

én két parfümöt rendeltem a myparfume-től. dhl-el jött egy nylon zacskóban. mind a kettő parfüm össze volt törve.

Énbagoly 2009.10.12. 09:05:59

Na, ez egy jól összerakott poszt.
Ha a vásárlók nem hagyják magukat átverni, az az egyetlen megoldás. Ahol rosszul állnak a dolgokhoz, ott nem szabad vásárolni. Akkor majd a fejükhöz kapnak előbb-utóbb.

Szódás Lova 2009.10.12. 09:06:28

Lóreggelt.
Websopban baccpapucsot ne, mert nincs letéphető ajtó.

okostojgli (törölt) 2009.10.12. 09:06:31

@pizsama:

Ha távértékesítéssel vásárolod, akkor lényegtelen az átvétel módja, helye.

"1. § (1) A rendelet hatálya arra a szerződésre terjed ki, amelyet fogyasztó és vállalkozás köt egymással termék, illetve szolgáltatás értékesítésére irányuló, a vállalkozás által működtetett távértékesítési rendszer keretében olyan módon, hogy a szerződés megkötése érdekében a vállalkozás kizárólag távközlő eszközt alkalmaz (távollevők között kötött szerződés)."
...
"2. § (1) A vállalkozás a szerződés megkötése előtt kellő időben köteles a fogyasztót tájékoztatni:
...
d) a fizetés, a szállítás vagy a teljesítés egyéb feltételeiről;"

Az áruátvételére vonatkozó egyéb kitételre nem találtam utalást.

bigyibogyo 2009.10.12. 09:08:13

@mqqq: van olyan cipos webaruhaz ahol kivalasztod, rendeled, kihozzak, nem futar ceg, alkalmazott.
ragaskodik hozza,h probald fel. ha nem jo vagy ne mtetsik masnap hoz masikat. addig hoz amig nem tetszik.
ezekutan huje lennek elmenni boltba. olcsobb nagyobb valasztek

mqqq 2009.10.12. 09:11:03

@arnyjaro: alapjában véve egyetértünk. A bíróság se méltányolja a törvények rosszhiszemű kihasználását, hidd el.

mqqq 2009.10.12. 09:12:43

@bigyibogyo: nem azt mondtam, hogy lehetetlen ruhákat neten rendelni, hanem azt, hogy sose lesz jellemző. Azért megnézném, ahogy a feleségem kisestélyivel játssza el ugyanazt, amit te cipővel :D

buvarpocok 2009.10.12. 09:13:19

@bigyibogyo:
Azért így kicsit lassabb :D
Saját tapasztalat, hogy néha csak a 10. cipő jó :D Végülis, még most rendeld meg a tavaszi cipődet, addigra tuti meglesz:D

okostojgli (törölt) 2009.10.12. 09:13:30

@Hlanderx:
Saját magad megadod a korrekt választ:
"ne kereskedjen ha nem kockáztat a vállalkozó"

NEM KÖTELEZŐ interneten kereskedni.

ut · http://thaifoldiutazas.uw.hu 2009.10.12. 09:15:09

Az én esetem: kinéztem a webshopban egy NAS-t (külső vinyó), de meg akartam nézni, meg kérdezni róla 1-2-t. Ezért bementem az A4-be. Ott közölték, hogy bent a boltban nincs ilyen, megmutatni nem tudják, meg mondani sem tudnak róla semmit, rendeljem meg a webshopjukban. Kértem, hogy akkor már ott az ő gépükön intézzük ezt el, de nem voltak hajlandóak rá. Hazamentem, megrendeltem - személyes átvétellel. 2 nap múlva mehettem érte. Hazavittem, hétvégén próbálgattam, de vacak volt: nem bírt ki 1 napot sem lehalás nélkül, ráadásul én egy külső USB vinyóval akartam használnbi (tehát a NAS-ba nem tettem belső vinyót), de azzal nem működik a BT, csak a belső vinyóval. 3 napon belül visszavittem, hogy akkor elállok a vásárlástól. Meglepetés: ha személyes átvétel volt, akkor az már nem távvásárlás, nem állhatsz el a vásárlástól. Na nem hittem el, mentem a fogyvédőkhőz, de sajnos ez így van. Mindegy, akkor is vissza a boltba, hogy akkor meg átvertek, mert nem is működik, meg a BT sem megy. Felvették garanciális hibának, aláiratták, hogy 1500 Ft-t fizetek bevizsgálási díjként, és ha igaz amit mondok, akkor levásárolhatom az árát. Ragaszkodtam a pénzvisszafizetéshez. 2 hétig vizsgálták, aztán visszaadták az árát, és az 1500 Ft-ot sem kellett kifizetnem. Végül is happyend, de nekem egy újabb küzdelmet és 2 hét bizonytalanságot jelentett. Na meg a csalódást a távvásárlás meghatározásában. Mondjátok meg, mitől nem távvásárlás az, ha személyes átvátel van? Volt lehetőségem megnézni, kipróbálni, előtte beszélni vkivel? Ha interneten (vaktában) megrendelem, akkor már kötelező kifizetni és elvinni, de ez nem távvásárlás????

gonoszmanó 2009.10.12. 09:15:48

@bigyibogyo: neked magyarázzam mi az ingyen reklám? te aki a beírásodban is reklámozod magad? Alapvetően nem a kisboltokhoz hasonlítottam hanem a nagyobb cégekhez! Amiről te beszélsz, szerencsére akkor sem kerül annyiba mint a TV reklám stb. Szerintem valamit félreértettél. A többiben igazad van! Az árú vissza témában! Egyébként ez végre egy érdekes téma lehetne csak féloldalas, mert a kiskereskedő szívhatja ebben a történetben a legnagyobbat a vásárló pedig egy rossz szabályozás keretében szívathat. Szerintem a törvényalkotó nem gondolta ezt elég alaposan végig.

balage28 2009.10.12. 09:16:16

@okostojgli: NEM KÖTELEZŐ interneten vásárolni sem !

Naszta · http://naszta.hu 2009.10.12. 09:17:22

@bigyibogyo: nyílván sejtem. De ruhaüzletekről is tudnánk mindannyian mesélni.

Szerintem pont a készlet hiánya az oka sokszor, hogy nem lehet eladni a drágább terméket. Mondjuk én nem akarok tanácsot adni, mert nem értek hozzá. De Bécsben is vannak készleten ezek a cuccok, aztán ott sem laknak többen, mint Budapesten.

KáposztaMedve 2009.10.12. 09:18:10

Vevőbarát edigitalos sztori(bár nem az elállásról szól):
51 héttel a vásárlás után elromlott egy router amit náluk vettem. Írok, hogy mi van, megegyeztünk, hogy garanciában javítják, de a szállítási költséget (~2000 HUF) nekem kell állni. Gondoltam, még így is olcsóbb mint venni egy másikat.
Eltelt egy hónap, felhívom őket, hogy wtf? Erre mondják, hogy pont most(!) akartak hívni, mert kész a router, és beszéljük meg a szállítást.
A megbeszélt időpontban megkapom a ketyerét, összedugom, kipróbálom és még mindig rossz volt.
Próbáltam hívni őket, nem vették fel.
Ekkor hirtelen felidulásból szétszedtem a routert és a hiba szabad szemmel is azonnal látható volt, egy kondenzátor adta fel a harcot.
Másnap vettem bele egy másikat kb 50 forintért és kicseréltem. Ez volt egy éve és azóta a hibátlanul működik a cucc.
A dolog másik érdekessége, hogy egy hónapig volt szervizben, de csak 14 nappal hosszabbodott a garancia(gondolom a szállítás miatt), így mire visszakaptam, már akkor javában lejárt.

SPIDER 2009.10.12. 09:20:34

Hát azért hátrébb az agarakkal...

Nekem nyomtató kellékanyag webshopjaim vannak, és hát az is megérne egy misét, hogy aki ezeket kutatgatta, az jobban utánajárjon.

Példa:

rendelsz egy patront, majd kibontod, nyomtatsz vele 3 oldalt, és rájössz: nem kell. Utána én mit basszak vele? Beszárad nekem, és dobhatom ki... Egy tintapatron/toner 5000-100000-ig terjed... Vagy a másik eset: találkoztam ilyennel is. Ügyfél visszaküldi a terméket, és reklamál: nem nyomtat a cucc. Bevizsgáltuk, és kiderült, egyszerűen a kiürült kelléket kivette a nyomtatóból, betette a csomagolásba, és visszaküldte nekünk. Eredeti terméknél döntsd el. Nincs szériaszám, meg ilyenek. Nincsenek egyedi azonosítók.

Én nem szoktam ezeket visszacserélni, nézhettek akármekkora bunkónak is. Sokszor előfordult, hogy felhívott az ügyfél 1,5 év 2 év múlva, hogy beszart a nyomtatója, és maradt neki 2-3 toner/patron, visszacserélném-e. Ilyenkor már gari sincs rá, de természetes, hogy visszacserélem. De aki nekem felbontogatja, azokét nem. Lehet köpködni, nem muszáj nálam vásárolni, de ...

Ilyenkor egy valamit ne felejtsetek el:

hozzá vagytok szokva a jóhoz. Ugyanis amíg a tonerek és a tintapatronok törvényileg nem tartoznak garanciális eset alá, szerintem vásároljatok akárhol is kellékeket, gondolom mindig kaptatok rá garanciát. Ami a kereskedő jóindulata miatt van. A pozitív példát is ki kell tudni emelni.

Negatív dolgok: (ha a törvényt eredeti szerint értékeled)

7végén anyós szülinapja van: veszel egy kertibútor szettet, lezavarjátok a szülinapot, majd hétfőn visszaviszed...

VAgy: veszel egy láncfűrészt, felvágod a fát, majd visszaviszed...

VAgy veszel egy hangfalszettet, letudod a bulit, és visszaviszed...

Extrém: veszel egy guminőt, használod, majd kimosod és visszaküldöd?

Csak érzékeltetni szeretném, hogy azért ez nem egészen így van, ahogy leírják...

ArgonX 2009.10.12. 09:22:08

Az Extreme Digital velem korrekt volt. 3 nap után visszavittem a vásárolt terméket, mert egyszerűen nem olyan volt, mint amire vártam. Szó nélkül visszavették. Azt persze hozzá kell tennem, hogy a csomagolása épp volt, úgy bontottam ki, hogy az utolsó ragasztószalag is éppen maradt. Pont ezért nem bontottam ki vadállat módra.

Ja, és nem a neten vásároltam, hanem az üzletükben...

uruk.hai 2009.10.12. 09:23:51

Hátborzongató gondolatom támadt!
Mi van ha az elállási jog a kereskedők érdekeit is szolgálja azáltal,hogy erősíti a vásárlók bizalmát az online vásárlás iránt.

Kes 2009.10.12. 09:26:48

Érdekes, hogy a nagyoknál nem megy eza dolog a kicsik pedig tudják:
www.bababutik.com/babaruha/info.php#garancia

Harlequin 2009.10.12. 09:28:35

@uruk.hai: Nyilván fogyóeszközökre ez nem vonatkozik. Gyengébbek kedvéért: "sörösüveget hiába viszel vissza..."

SPIDER 2009.10.12. 09:29:01

Köszi a reklámot Kes, de nem szokás... ;)

balage28 2009.10.12. 09:30:39

@Kes: elméleti kérdés: rendelek valamelyik cikkből mondjuk többet (ami nincs raktáron) azt is vissza küldhetem ?

balage28 2009.10.12. 09:32:00

@SPIDER: szerintem lendítsük fel Kes forgalmát. Rendeljünk, és küldjük vissza... csak próbából... olyan funny lenne látni, hogy tényleg működik-e.

gonoszmanó 2009.10.12. 09:32:41

@Kes:"8 napon belül eredeti állapotában"
teheát nem kipróbálás után! Érted ugye?

Mr. Ligthman 2009.10.12. 09:33:28

Felelőtlenség mindenért a kereskedőket hibáztatni kedves vásárlók. A vásárlás egy döntés: ha nem tetszik, nem kell ott vásárolni. Pont az interneten utána lehet járni a cégeknek, kinek mi a véleménye, tapaszalata az adott cégről, és ha nem jó, ne tessék kérem ott vásárolni. Így a kereskedő tönkre megy, a konkurencia pedig látja, hogy miért, és ő már nem esik abba a hibába.
Persze az a legegyszerűbb, hogy két másodperc alatt rákattintok a megrendelés gombra, és ha nem tetszik, majd a bolt visszaadja a teljes árat.
Ti hol dolgoztok? Hogyan esne, ha a munkátokat elvégezve azt mondaná a megbízó, hogy bocs, nem erre gondoltam, és nem fizeti ki, vagy vissza kéri az árat, mert azt gondolja, hogy Te majd máshol jól megkeresed magad? A kereskedő miben más? Miért ő viseljen minden kockázatot? Megint ott tartunk, hogy a vásárló lehet hülye, de a hülyeségét fizesse meg más?
Tessék kérem informálódni, utánajárni.
Ne felejtsük el, hogy a törvényt azért hozták létre, mert bizonyos dolgokat nem lehet a neten ellenőrizni (hogyan szól, milyen a tapintása, milyen az illata). Ezeknél a termékeknél rendben van az elállás. És ezeknél a termékeknél a kereskedő is felkészül a visszaküldésekre, vagy ha nem, az tényleg az ő baja. De visszaélni a törvénnyel nem korrekt. És korrektségből Magyarország eddig elégtelen...

okostojgli (törölt) 2009.10.12. 09:36:21

@balage28:
Ki mondta, hogy kötelező?

@gonoszmanó:
Na deeeeeeeeeeeeeeeeeeee!

TorvenyesWebaruhaz · http://torvenyeswebaruhaz.com 2009.10.12. 09:36:33

Mivel elég nagy a „fejetlenség” ebben a témakörben elindítottunk egy weboldalt, amely kiemelten a webáruház tulajdonosok figyelmét hívja fel arra, hogy bizony a webáruház üzemeltetés esetén is kötelesek betartani a törvényi szabályozásokat.(ehhez információs anyagot is biztosítunk) A fogyasztóvédelem már webáruházak esetén is csinál próbavásárlást, és elég keményen büntet, a hiányosságok miatt.
Nem feltétlenül azért hiányosak a tájékoztatók a webáruházak oldalain mert hanyagok a tulajdonosok (persze az esetek többségében igen…). Nagyon sok kérdés vetődhet fel, az ide vonatkozó törvények megismerése közben, amelyekre bizonyos esetekben még a hatóságok is „hát nem tudom pontosan” választ adnak. (írásban sehol semmit nem adnak, nehogy később felelősségre lehessen vonni őket)
Igenis a vásárlóknak is normális módon kell hozzáállni ehhez a dologhoz, ha rendel valamit és nem biztos abban, hogy az megfelelő lesz neki, akkor vigyázzon a csomagolásra, dokumentációkra, és persze magára a termékre.

Panta 2009.10.12. 09:38:11

A törvény betartása kötelező, de van itt egy másik nézőpont. Nézzétek kereskedő szemmel. A magyar ember a jogaival mindig tisztában van a kötelességével szinte soha. Nagyon sok kereskedőtől hallottam, hogy a vevők visszaélnek a jogaikkal. Orrszívót visszavisznek, miután pár napig használták és meggyógyult a gyerek, rendeztek egy nagy bulit, majd vissza akarták vinni az erősítőket, plazma tv-t, átgondolatlanul össze-vissza rendelgetnek, majd át sem veszik az árut, kibontják, mert érdekli őket egy fényképezőgép, majd visszaküldik..A vásárlói kultúra megfelelő szintje elengedhetetlen az elállási jog alkalmazásához

ajandek · http://ajandekok.blog.hu/ 2009.10.12. 09:41:34

A Cora jó, ott megnézik, hogy rendben van-e és visszaveszik. Az Auchanba visszavittem a vásárolt fülhallgatót, hogy kicsi, nyomja a fülem. nem tudom használni, de nem érdekelte őket, nem voltak hajlandók 3 napon belül visszavenni. (Hozzáteszem, sértetlen csomagolásban, mert dobozban volt.)

Kes 2009.10.12. 09:41:52

@babage28: szerinted használt ruhánál az eredeti állapot mit jelent?

TorvenyesWebaruhaz · http://torvenyeswebaruhaz.com 2009.10.12. 09:42:23

@Panta: A törvény egyértelműen rögzíti, hogy a higiéniai termékek esetén nem élhet az elállási joggal kibontást követően!
"A gyorsan romlandó élelmiszereket vagy higiéniai cikkeket szintén feltétel nélkül visszaküldhetem?

Nem, mert gyorsan romlandó termékek (például nem tartós élelmiszerek, vágott virág) és természetüknél fogva (higiéniai vagy egészségügyi okból) vissza nem szolgáltatható termékek (például használt fogkefe, golyósdezodor, fehérnemű, masszázsolaj, szexuális segédeszköz, kozmetikumok, étrend-kiegészítők) esetén sem állhat el a fogyasztó a szerződéstől. "
Törvény: 5§ c. pont.

AP! (törölt) 2009.10.12. 09:43:12

notebook.hu -nál nemrég volt online vásárlás, használatba vétel, vásárlástól elállás ügyem és visszaadták a pénzt. egy "+" nekik.

NadeApaaa!!! · http://www.price-killers.com 2009.10.12. 09:45:33

a baj nem a jogszabállyal, hanem a magyar vásárlói (és általános) kultúrával van. ilyen törvényt nem lehet betartani, ha a kedves vásárlónak alap, hogy egy hét alatt jól tönkrevág vmit, mert a használati utasítást bonyolult elolvasni, majd persze mindent garanciában és azonnal cseréltetni akar.

wiiccard 2009.10.12. 09:47:05

VIGYÁZAT!

Exreém Digitál EGYÁLTALÁN NEM KORREKT!

Amennyiben SZEMÉLYES ÁRUÁTVÉTELT jelölsz meg, NEM ÉRVÉNYESÍTHETED az elállási jogokat, mert szerintük ekkoen me Internetes Vásárlás valósul MEG!

VacakBlogHu 2009.10.12. 09:48:35

A baj az, hogy a vevők kimondottan tudnak élni ezzel az elállással! A legkorrektebb, mikor rendel fél milla + ért egy fényképezőgépet, elvégzi a melót majd visszaadja... Na ez a fasza! És ezt sokan csinálják! Tény, hogy sok "kötsög" kereskedő, de a vevők között legalább ugyanannyi van! Szóval a kereskedőket elárulom neked semmi sem védi!

monyon le 2009.10.12. 09:50:09

Véleményem szerint ezen rendelkezések MIATTUNK (Magyar vásárlók) miatt lettek, és vannak bevezetve!

Vegyük észre - vannak jó vásárlók, és vannak nagyon szemét, számító vásárlók, sőt e-boltok is!

Gondolj bele - neked is lenne egy web-shopod, melyet saját tőkédből üzemeltetsz. Majd jön egy okostojás vásárló megveszi nálad a cikket - Te beszerezd, kifizeted a Nagykernek, importőrnéké, gyártónak, majd jön a minden jogokkal felvértezett vásárló és hipp-hopp eláll a vásárlástól! :( BUKTA van.

Sajnos jogilag nincs ma Mo. szabályozva az internetes kereskedelem mivoltja! Rossz és elavult fogyasztóvédelmi szabályokra hivatkozunk össze vissza.

Nem fikázni kellene hanem MEGBÍZNI EGYMÁSBAN - Értékesítő és fogyasztó egyaránt!

Kicsijoe 2009.10.12. 09:50:44

Azt nem értem,miért nem lehet ezt korrektül megoldani : ha a vevő eláll,mert nem tetszik,akkor egy méltányos összeg,15-20% bánatpénz jár az eladónak.Mert csomagolta,mert dolgoztak vele az emberei,mert értékcsökkent lett attól,hogy valaki 8 napig nézegette-taperolta,hogy kell vagy nem kell neki.Természetesen minőségi hibánál teljes vételár vissza.De hogy így gerincre lehessen vágni a kereskedőt törvényesen,az tényleg nonszensz.Pl egy téli csizmát rendelek 30.000-ért a cipoexpressztől,felveszem,kimegyek vele a hóba-sárba-szarba,majd úgy döntök,hogy nyomja a kislábujjam,akkor vissza kell venniük?Ne vicceljünk már...

balage28 2009.10.12. 09:56:40

@wiiccard: nem is, az már nem az ! Nem szeretem az extrémet, de ebben az esetben igazuk van !

zombi 2009.10.12. 09:56:42

... és ha veszek egy nyakkendőt, mert a hétvégi trendi fogadásra kell egy elegáns, felveszem, kibulizom magam és visszaküldöm gyűrötten és pecsétesen...???
Na nemá!!!
Azért a tudatos f@szságnak is van határa...

Panta 2009.10.12. 09:56:46

@TorvenyesWebaruhaz: Valószínűleg nem nekem címezted a választ..

◄ViZion 2009.10.12. 09:56:46

@monyon le:
Igazad van. Vannak jó vevők, és rosszak, éppúgy, mint boltok is.
Ha van adós fekete és fehér lista, miért nem lehet egy vevő és bolt fekete/fehér lista?

péterke 2009.10.12. 09:56:46

csak két héttel lemaradva a HVG-től

2009.10.12. 09:57:24

A törvény helyes.
Mondjuk usában sok helyen 30 napot is adnak, csak mert van konkurrencia, nem kartellezik le a cégek a dolgokat :)

Persze vissza is lehet élni vele, de engem eddig kereskedők szívattak és nem viszont, szóval nincs lelkiismeretfurdalásom, ha élnem kell a törvényadta jogaimmal.

histar007 2009.10.12. 09:57:36

USA Wal-mart: minden elektronikus termékre 30(!) nap elállási jog blokk ellenében. És kérdés nélkül Johnnie Cash, nincs visszapofa. Persze a ravasz magyarnak így lesz 29 naponta vadíúj hifitornya...

okostojgli (törölt) 2009.10.12. 09:57:51

@SPIDER:
Ne kelts hisztériát.
Ha a vevőd visszaküldi a használt patronját, akkor az a patron már nem az a patron amit eladtál neki. Hiszen hiányos, hiányzik belőle néhány csepp festék.
A guminős példa meg azért marhaság a részedről, mert a fenti NFH-s cikk direkt nevesíti a szexuális segédeszközt.
A kerti bútor, hangfalszett, láncfűrész példában nem tudok állást foglalni, nem szoktam azért venni valamit, hogy utána visszaküldjem. Viszont miután visszajuttatták hozzád a használt cuccot, 30 napod még mindig van arra, hogy a cucc amortizálódása több-e mint a kipróbálás indokol.

balage28 2009.10.12. 09:58:29

@monyon le: úgy tudom, hogy az egyedi rendelésekre nem vonatkozik !

@◄ViZion: van lista a rossz vevőkről !

flora.a 2009.10.12. 09:59:45

Én örültem volna, ha lett volna alkalmunk legalább kipróbálni a neten rendelt dolgokat... a Fajáték webshoptól (http://www.fajatek-shop.hu)rendeltünk a kisfiunk szülinapjára, még szeptember elején - egy automatikus rendelés-visszaigazolás érkezett, azóta se hírük se hamvuk, telefonon, e-mailben elérhetetlenek... most már nem fogom átvenni, ha elküldenék mégis a rendelést - amiben nem hiszek - szerintem az egész kamu. Gondolom jó támogatást lehetett lehúzni weboldal készítésére.

Aksi 2009.10.12. 10:00:08

@Naszta:
Én sem vagyok kereskedő, de azért ne hasonlítsd már össze a Japán market nagyságát a magyaréval. Ott jobban belefér, hogy több millás csúcsmodelleket tesznek ki próbára, de itthon nehéz beáldozni egyet, hogy emiatt 5 másikat eladjál. Sajnos kis ország, kis foci.

gombperec hídlakó 2009.10.12. 10:00:25

A blogposzt címe egy kicsit túlzó szerintem. De itt egy történet:

Néhány éve sikeres vállalkozóként hifi/házimozi boltom/bemutatótermem volt. Működött is a dolog, míg a webshopok meg nem jelentek. Onnantól jobbára csak arra használtak, hogy vásárlási tanácsot adjak, majd az ajánlott készülékeket/rendszereket nálam meghallgassák. No ezután vagy nem láttam többet az "ügyfelet", vagy tett egy ajánlatot, mondván, webshopban ennyiért is megkapja. Korrekt, nem?
Hiába példáztam az üzlet bérleti díjával és az árukészletben fekvő több 10 millió Forinttal, ezt valahogy nem fogták fel, csak kevesen.
Talán már ki is találtátok, bezártam a boltot. Gondolkodtam webshopon is, de a hatályos feltételek mellett magyar közönségnek e témában elég reménytelen:

Kívánalmak:
1./ Legyen olcsó az ár
2./ Vegyek vissza bármit bontottan 8 napon belül, ha nem is hibás
3./ Csak orig. csomagolt terméket küldjek ki

Akkor mit kezdjek a bontott, használt áruval? Csak beker. ár alatt lehet eladni, de a kis árrés és a szerényebb forgalom miatt ez nagy bukta.

Nyugaton más a kultúra /fegyelmezettebben vásárolnak/ és a forgalom sokszorosa a hazainak. Ott simán belefér az a néhány visszaküldött termék.

insert_click · http://www.kutyapoint.hu/ 2009.10.12. 10:00:41

@emiklos: én vásároltam már náluk, nem volt velük gondom (edigital), de az index részéről ne dícsérjék már, mióta az eszemet tudom állandóan hirdetnek az index főoldalon.

Quicksilver 2009.10.12. 10:03:07

Érdemes az ilyeneket tudni - pl. eddig én sem tudtam.

Lord_M_ 2009.10.12. 10:04:08

Ez hihetetlen, megint mi történt ? Az emberek maradkodnak. Van egy törvény, és vannak akik nem tartják be, vagy legalábbis másképp értelmezik. Mi történik ? Megint mindenki a másik torkának esik.

Legyünk korrektek: A világban ez működik, fentebb olvastam valaki Japánban volt valami üzletben, fényképezőgépet nézett. Az a szerencsés véletlen ért, hogy megtehettem ezt én is. A kezembenyomták, nézegessem, próbálgassam. És a hatodik gépet is kézbekaptam egyetlen fintor nélkül. Végül a hetediket vettem meg :D

A fickó kint elmondta, hogy ha nem tetszik, akkor van rá pár napom, hogy visszavigyem.

És itthon mivan ? kissé csavarjuk, kissé tekerjük. Ha a törvényt vizsgáljuk, a Laptop nem adathordozó, max a HDD...

A másik meg, imádom az ilyen példákat :
veszel valami méééregdrágát majd visszaviszed.... hét nap múlva
1) ahhoz pénz is kell. Lehet itt hülyéskedni, hogy 600k-s laptopot elvisz, visszavisz... tedd le a pultra a 600k-t. Aztán végig gondolod hogy akarsz e ilyet játszani...

Ez a törvény a vevőket védi. Más meg a kereskedőket. Ez egy ilyen világ.

Amúgymeg : ez most off. Ebben az országban mindent lehet. a ptk határozottan kijelenti, hogy a pénzintézet nem számíthat fel semmilyen díjat, ha a hiteledet előtörleszted (nem vonatkozik ez a jelzáloghitelintézetre), sőt(!) azt is kimondja ugyan ez a törvény, hogy amennyiben ilyen passzus kerül egy hitelszerződésbe, úgy az a rész érvénytelen (semmis), de a szerződés többi részére ez nem hat ki (tehát a hitelszerződés érvényes marad). Ehhezképest mivan ? Minden nyomorult hitelszerződésben bennevan, a kondíciós listák írják. Éppencsak törvénytelen. Mitörténik ? mindenki bólogat mint a vágóhídi marha ... és kifizeti.

...

Ébresztő népek. Jogok és kötelezettségek. Jogodban áll kereskedni, de ezzel vállalsz kockázatot és kötelezettséget. Viszont ez azzal jár, hogy hasznod lesz belőle.
Vevőként ? jogodban áll kereskedőt választani, vásárolni és ha nem jó, visszavinni.

Komolyan már, tessék kissé felnőni ezekhez, mert tényleg sehova nem jut ez az ország így...

LoLa 2009.10.12. 10:04:12

Köszönet Petinek és Szilynek, ez végre valóban egy hasznos poszt.

tigrisbigris 2009.10.12. 10:07:05

Sajnos ilyenek a magyar jogszabályok!A sok paraszt élni is fog vele, de ha én kereskedő lennék, élnék azzal, hogy perelj be paraszt!!! Ha van időd bíróságra járni hát hajrá. Évekig eltarthat egy ilyen per. Egyébként nagy lófaszt az olyan embernek a picsájába aki így szívatja a webshoppokat. Kisebb összegű terméknél nem gáz a visszafizetés, de több százezresnél azt megnézem, hogy ki fizeti majd neked vissza a pénzed, mert én tuti nem tenném, mert te egy f.sz vagy. Sok ingyenélő!

Karesy · http://cdbolt.blog.hu/ 2009.10.12. 10:07:53

Az egész arra megy ki, hogy meg lehessen büntetni a kereskedőket.
Hiába vagyok én a legkedvesebb legrugalmasabb kereskedő a világon,ha nem tájékoztatom megfelelően a vásárlót a jogairól, jön a bírság! Nekem is volt olyan vevőm aki passzióból leadott 800 ezer forintos megrendelést.A kereskedőt senki nem védi a mónika showból ismert arcoktól.Nevetséges az egész

SPIDER 2009.10.12. 10:08:04

A legszebb esetem ez volt:

Vannak olyan termékeim, amit csak rendelésre hozatok.

Berendeltek egyszer egy 400.000 forint értékű toner garnitúrát. Franciaországból kellett behozassam. Szállítási költség 12.000 Ft volt. Kivittem az ügyfélnek, mert ugye extra sürgős volt (újabb pár ezer üzemanyag). 8 napos átutalásos számla. Várom a lét, erre sehol. Felhívom, és mondja a nő, hogy nem fizetik ki, mert az ügyvezetője mondta, hogy drága a gép fenntartása, vesznek inkább új gépet. Mondom, ez szép és jó, de ez nem így megy. 8 nap letelt, és hát akkor a minimum, hogy vissza kéne küldeni a motyót. Mondja, hogy hát azt már használják. Mondom, nem gond, ki kell fizetni, és akkor ha kifogy, szívesen adok tanácsot új gépekre. Erre ő: a főnöke nem engedi kifizetni. De a termékeket visszaküldi, és jött az elállási joggal. Az agyvérzés kerülgetett. Mit basszak 4 használt tonerrel, amit tőlem nem vesznek vissza. Óriás bukta volt, a cég azóta feketelistán van nálam, és az ÁSZF-be beletetettem, hogy egyéni megrendelésre hozatott árut nem veszek vissza. Ennyi.

tigrisbigris 2009.10.12. 10:09:34

Ja és ezzel majd eléritek azt, hogy a normális webshoppok bezárnak a szarak meg így is úgy is szívatni fognak benneteket. Nem beszélve arról, hogy az árakat is jól felfogják nyomni!!!

TorvenyesWebaruhaz · http://torvenyeswebaruhaz.com 2009.10.12. 10:09:51

@Panta: de igen, az orrszívó higiéniai termék, nem lett volna kötelessége az elállási jogra hivatkozva vissza vennie a terméket a kereskedőnek.

◄ViZion 2009.10.12. 10:12:29

Németben is pl. fényképezőgépeket lehet nézni, kipróbálni nem mindet, de legalább hozzáértő eladók ajánlják a termékeket, és úgy éreztem, h fontos vagyok nekik.

Szívesen vásároltam a Saturnban, az Expertnél, és más boltokban is, igazán tanulhatnánk tőlük.

Persze megértem a boltokat is, vevőként is lehetne fejlődni.

sirT 2009.10.12. 10:13:06

Ja sztem:
1. aki webshopot nyit legyen tisztában a törvényi háttérrel.
2. én azért tutira megyek, elmegyek egy boltba, megnézem kiprobálom, azt megveszem a neten.
3. egyszer volt probléma, nem azt kaptam amit vártam, szó nélkül visszaküldték alovét
4. müszaki cikkeknél a garanciális javításokhoz is eredeti csomagolásban kell visszaküldeni a cikket,tehát a csomagolast mindenképp meg kell örizned..
tehát sok kommentelöt nem értek...
érdekessegnek:
Amerikában 30 nap az elállasi idö
sokan a foci VB elejen elhozzák azz 1000 dolláros PlazmaTVt, azt utána visszaviszik.. a kereskedö egy szot se szól. neki igy is megéri.a foci VBnel kb 10% viszi vissza egyébként meg max 1 %..
miröl vitakozunk?
a hazai webshopoknál is kiváncsi lennék az arányra

elwood 2009.10.12. 10:15:08

@SPIDER: Hát ez gáz.

Melyik cég volt ez ?

Ha 8 napon túl gyógyult akkor miért kellett visszavenned ?

Samott 2009.10.12. 10:15:43

Pixelhiba.

Nem garancialis kerdes, mert ha csak egy pixel vilagit allandoan az arcodba, attol meg allitolag hibatlan a termek, nem tudsz garanciat ervenyesiteni ra (tisztelet a kivetelnek).

A 8 napos elallas tokeletes erre a problemara, megrendeled a termeket: tv-t, monitort... kibontod, kiprobalod es ha tenyleg hibatlan orulsz neki. Ha pixelhibas koszonod a lehetoseget es visszakuldod. Ezt egy atlagos uzletben nem teheted meg... es meg olcsobban is megkaptad.

Pólópokol - David · http://polopokol.hu 2009.10.12. 10:15:54

Azt hiszem mi korrektnek számítunk a webshopunkkal:

"Elállás
Ha megkaptad a szajrét, azt felpróbáltad, kimentél benne megkapálni a szőlőt, és kiganajozni a disznókat, de közben rájöttél, hogy neked ez a cucc nem felel meg, mert nem issza fel úgy a ganészagot, vagy a kékoportó levét, mint ahogy azt itt a honlapon félrevezetően állítottuk, akkor jogosult vagy a motyót 8 napon belül visszaküldeni, vagy a boltba személyesen bevinni, és mi sűrű hajlongások közepette visszafizetjük a vételárat. A visszaküldés díját viszont sajnos neked kell állnod, éppúgy, mint a Nyíregyháza-Budapest-Nyíregyháza taxiút költségét."

A teljes szöveg a www.polopokol.hu főoldalon középen lévő linken érhető el.

SPIDER 2009.10.12. 10:16:58

A legszebb esetem ez volt:

Vannak olyan termékeim, amit csak rendelésre hozatok.

Berendeltek egyszer egy 400.000 forint értékű toner garnitúrát. Franciaországból kellett behozassam. Szállítási költség 12.000 Ft volt. Kivittem az ügyfélnek, mert ugye extra sürgős volt (újabb pár ezer üzemanyag). 8 napos átutalásos számla. Várom a lét, erre sehol. Felhívom, és mondja a nő, hogy nem fizetik ki, mert az ügyvezetője mondta, hogy drága a gép fenntartása, vesznek inkább új gépet. Mondom, ez szép és jó, de ez nem így megy. 8 nap letelt, és hát akkor a minimum, hogy vissza kéne küldeni a motyót. Mondja, hogy hát azt már használják. Mondom, nem gond, ki kell fizetni, és akkor ha kifogy, szívesen adok tanácsot új gépekre. Erre ő: a főnöke nem engedi kifizetni. De a termékeket visszaküldi, és jött az elállási joggal. Az agyvérzés kerülgetett. Mit basszak 4 használt tonerrel, amit tőlem nem vesznek vissza. Óriás bukta volt, a cég azóta feketelistán van nálam, és az ÁSZF-be beletetettem, hogy egyéni megrendelésre hozatott árut nem veszek vissza. Ennyi.

eznemisénvagyok 2009.10.12. 10:17:11

@gombperec hídlakó: Na, erre céloztam ez imént, amikor azt mondtam, hogy a netes áruházak kicsinálják a normális kereskedőket. Teljesen általános, amit leírtál.

norbi2k 2009.10.12. 10:18:10

@arnyjaro: kár hogy csehországban is ugyanaz a törvény van mint itthon, ez ugyanis unios törvény, szoval hiába van cseh webshopod ott is vissza kell venni 8 napon belül....

SPIDER 2009.10.12. 10:18:40

A legszebb esetem ez volt:

Vannak olyan termékeim, amit csak rendelésre hozatok.

Berendeltek egyszer egy 400.000 forint értékű toner garnitúrát. Franciaországból kellett behozassam. Szállítási költség 12.000 Ft volt. Kivittem az ügyfélnek, mert ugye extra sürgős volt (újabb pár ezer üzemanyag). 8 napos átutalásos számla. Várom a lét, erre sehol. Felhívom, és mondja a nő, hogy nem fizetik ki, mert az ügyvezetője mondta, hogy drága a gép fenntartása, vesznek inkább új gépet. Mondom, ez szép és jó, de ez nem így megy. 8 nap letelt, és hát akkor a minimum, hogy vissza kéne küldeni a motyót. Mondja, hogy hát azt már használják. Mondom, nem gond, ki kell fizetni, és akkor ha kifogy, szívesen adok tanácsot új gépekre. Erre ő: a főnöke nem engedi kifizetni. De a termékeket visszaküldi, és jött az elállási joggal. Az agyvérzés kerülgetett. Mit basszak 4 használt tonerrel, amit tőlem nem vesznek vissza. Óriás bukta volt, a cég azóta feketelistán van nálam, és az ÁSZF-be beletetettem, hogy egyéni megrendelésre hozatott árut nem veszek vissza. Ennyi.

2009.10.12. 10:20:22

Kereskedők: sokkal gyakoribb, hogy az eladó veri át a vevőt, mint fordítva. Nem kell sírni. Ha érdemes nálatok vásárolni, akkor a rengeteg visszajáró vevő mellé befér egy-két barom. Ha meg eleve rosszul viszed a boltot, akkor meg nem ezen múlik.

Vásárlók: a futárral, postással eddig mindig meg tudtam beszélni, hogy várja meg a csomag felbontását és akkor nincs egymásra mutogatás.

HgGina 2009.10.12. 10:20:30

Zseniálisanmegalkotott bizonylati előírásaink miatt a kereskedőnek elemi érdeke az eredeti számlát bekérni abban az esetben, ha a fogyasztó nem személyesen veszi át a kifizetett összeget, mert a számlán (kiadási pénztárbizonylaton) történő átvételi igazolásra szolgáló aláírás hiányában megsérti a bizonylati fegyelmet.
Ha a kedves vásárló nem ad meg pontos bankszámlaadatokat, akkor pedig tevőlegesen gátolja a visszautalást, amivel a kereskedő tudja igazolni a visszafizetést. (Ráadásul a kereskedőt az utalással tényleges kár is éri, de ettől tekintsünk el!)
Ha az ügyfél esetleg elszámolja a számlát, miközben a terméket visszaküldte, ellenben a kapott sztornó számlát "elfelejti" elszámolni, abban az esetben megint csak a kereskedőt fogják hátsón billenteni.

Amíg ilyen ostobán összegányolt törvények éshatóságok vannak, addig ezen semmi sem változtat.
Ezek alapján javasolhatom a szlovák, román vagy egyéb cégalapítást, aztán majd a kedves fogyasztó kezdjen veszekedni velük.
A fogyasztó tanulja meg, hogy tisztességtelen cégnél nem vásárol arra vakó hivatkozással, hogy annál 50 forinttal olcsóbb valami. Ez az első pont.

Egyszerűbb lenne tisztességesen, meggondoltan vásárolni, eladni és megérteni, hogy az árrés manapság sok esetben olyan alacsony, hogy abból megélni alig lehet. Köszönhetően az olyan dilettáns trágyadomboknak, mint a Media Markt és hasonlók.

(Csak adalék, pár éve az egyik, a fent említett nagyhoz hasonló cégnél olyan AGFA fényképezőgépet árusítottak, amilyet az AGFA soha életében nem gyártott. Ellenben az itthoni forgalmazó német anyacége Tajvanon valami dzsunkán ezerszámra gyárttatta, majd itthon 300 ezer forintos kategóriában szórta. A garanciális problémákkal meg hozzánk jöttek a vevők, mint hivatalos disztribútorhoz és szervízhez. Talán ott is adjam vissza a kedves vevőnek a pénzét?Először talán ezeket kéne erősen arcon rúgni.)

SPIDER 2009.10.12. 10:20:32

A legszebb esetem ez volt:

Vannak olyan termékeim, amit csak rendelésre hozatok.

Berendeltek egyszer egy 400.000 forint értékű toner garnitúrát. Franciaországból kellett behozassam. Szállítási költség 12.000 Ft volt. Kivittem az ügyfélnek, mert ugye extra sürgős volt (újabb pár ezer üzemanyag). 8 napos átutalásos számla. Várom a lét, erre sehol. Felhívom, és mondja a nő, hogy nem fizetik ki, mert az ügyvezetője mondta, hogy drága a gép fenntartása, vesznek inkább új gépet. Mondom, ez szép és jó, de ez nem így megy. 8 nap letelt, és hát akkor a minimum, hogy vissza kéne küldeni a motyót. Mondja, hogy hát azt már használják. Mondom, nem gond, ki kell fizetni, és akkor ha kifogy, szívesen adok tanácsot új gépekre. Erre ő: a főnöke nem engedi kifizetni. De a termékeket visszaküldi, és jött az elállási joggal. Az agyvérzés kerülgetett. Mit basszak 4 használt tonerrel, amit tőlem nem vesznek vissza. Óriás bukta volt, a cég azóta feketelistán van nálam, és az ÁSZF-be beletetettem, hogy egyéni megrendelésre hozatott árut nem veszek vissza. Ennyi.

Panta 2009.10.12. 10:23:57

@TorvenyesWebaruhaz: Mégis visszavette..nem is elállás miatt, hanem mert Kereskedő volt. És sok hasonlót tudok..fel kell hívni a figyelmet a rossz kereskedésekre, de születhetne egy poszt az átverős, inkorrekt vevőkről is!

Panta 2009.10.12. 10:28:06

@Ylim: Vevő, ezt miből gondolod? Milyen statisztikára alapozod ezt a véleményed? Ha majd ebből élsz meg, rájössz mennyi pénzt visz el az a néhány "barom". Gondolom, te sem szóród szívesen a pénzed feleslegesen

HgGina 2009.10.12. 10:28:24

@norbi2k: igen, ez így igaz. Aztán majd meglátjuk, hogy a kereskedővel ezt hogyan rendezed le csehül. Ha hozzám idejönne pampogni egy bulgár, aki a náluk szokásos "óvatos" kezelési móddal kibontott 300 ezer forintos terméket a 8. napon vissza akarja adni, na tuti, hogy elhajtom nagyon messzire. Aztán mehet panaszkodni a fogyasztóvédőkhöz.
Hozzánk 16 év alatt mindössze ketten hoztak vissza terméket (szoftvert, amit mindkettő lemásolt előzőleg és a mai napig használná, ha nem kaptak volna ellenőrzést az eset után).

Akármennyire is a cseh szintén hivatalos nyelv az EU-ban, az nem várható el minden kereskedőtől, hogy az EU összes nyelvén beszélni képes munkatársai legyenek. Ez esetben érdekes lenne, honnan szerzel baszk, rétoromán és latin tudású eladót mai átlagbérért.

staropramen 2009.10.12. 10:29:08

@SPIDER: Sztrovacsek!
Ennyiszer ráfaragtál, vagy csak erősen tudatosítani akarod velünk a helyzetet?

GentleSpecter 2009.10.12. 10:29:11

@Harlequin: Igen elküldtem az érintetteknek is és az NFH-nak is.

Banović Strahinja 2009.10.12. 10:30:08

Az én webshopomban az utánvéttel voltak gondok. Minden héten volt egy-két eset, hogy nem vették át a megrendelt, de kiszállított cuccot. Ezeken az eseteken simán bebuktam a dupla futárköltséget, meg persze a csomagolóanyagot. Mivel alapvetően alacsony árréssel dolgoztunk, egy inkorrekt vásárló elvitt két-három korrekt vásárlón elérhető profitot, ráadásul ottmaradt a ki nem fizetett áru, amit a külföldi nagyker nem vett vissza. (Magyarországon egyébként egyáltalán nem kapható hobbicuccokat árultam.)

gombperec hídlakó 2009.10.12. 10:37:39

@Banović Strahinja: No ez is tipikus! És nem tudsz tenni ellene semmit. Igencsak kéne egy passzus, ami alapján behajtható lenne legalább a postaköltség az ilyen f@szkalapokon.

HgGina 2009.10.12. 10:37:42

@Ylim: a futárral mindig meg tudtad beszélni. Érthető, nyilván havonta küldesz egy-egy terméket. Napi 50 darabnál te semmit nem fogsz megbeszélni. A futárszolgálatoknak is va saját működési rendjük.
Írd felül a UPS, DHL, DPD, stb. módszerét okoska!

Panta 2009.10.12. 10:39:24

"Követelheti-e az eladó elállásunk esetén, hogy a terméket az eredeti csomagolásban és az eredeti okmányokkal (számlával) együtt küldjük vissza?"
Számla nélkül nem vesz vissza a kereskedő semmit

monyon le 2009.10.12. 10:41:33

Csak egy példa - saját tapasztalatból:

"Vevő" megrendelte tőlem Online a kívánt gépjármű alakrészt (mondjuk pl. karosszéria elemek) értéke ca. 360.000 HUF, rendeléskor elfogadta az ASZF-et (általános szerződési feltételek.

Mi megrendeltük a gyártótól, leszállításra került Mo-ra, SAJÁT tőkéből ezt kifizettük, és várta a vásárlót hogy a szép új becsomagolt, eredeti karosszéria elemeiért jöjjön.

Majd a vásárló arra hivatkozva, hogy most nincs pénze, vagy mit tudom én VISSZAMONDANÁ rendelését!!!! Mi van? Ott cidriztünk, hogy most mi lesz a behozott alkatrészekkel, amit is másnak nem is tudtunk volna értékesíteni!

Na ezért van az az Online áruházakban (idehaza) hogy fenntartói saját kockázatuk miatt viszolyognak a fenn említett "gumitörvény" miatt! Majd ha lesz a kedves vásárló is olyan KORREKT, hogy mindent normálisan fizet, nem akar senkit átbäszni - akkor igen is elfogadom a posztíró érveit!!!

nsn (törölt) 2009.10.12. 10:44:43

A 8 napos elállási jognál, Ti milyen törvényre hivatkoztok mindig? Sehol nem találom. Én "csak" kormányrendeletet ismerek. Az meg nem törvény!

Természetesen ettől még be kell tartani, de nem ez az egyetlen jogszabály amire itt hivatkozni kell.

A polgári törvénykönyv szerint van olyan hogy ha a szerződést felbontjuk (vevő eláll a vásárlás jogától) akkor az eredeti állapotot kell visszaállítani. Webáruháznál ez lehet a gyári csomagolás, sértetlen, tiszta, stb. állapot. Nem kell kiskapukat keresni. Elég ha ismerjük a törvényeket is. :)

(Csak mielőtt valaki belekötne. A vásárlással szerződés jön létre az eladó és a vevő között. Erről nem kell minden egyes alkalommal papírt írni. A webáruháznak pedig kell hogy legyen egy Általános Szerződési Feltételek oldala. Ennyi.)

Robzon 2009.10.12. 10:44:53

A fairplay-t sajnos tul bonyolult lenne törvennyel leirni. Ezt valahogy erzeni kellene, mint nyugateuropäban. Van nemet webshopom, a vevök korrektek, tenyleg csak akkor küldik vissza az ärut, ha az morälisan nezve is jogos. En meg visszaveszem ätvällalva meg a visszaszällitäsi költseget is. En igyekszem, hogy ök örüljenek es engem välasszanak legközelebb is, ök pedig igyekeznek, hogy be basszanak ki velem ha nem muszäj, hiszen elegedettek a szolgältatäsommal. Ezt az igyekezetet nem lehet egy könnyen törvenyileg megfogalmazni, a kulturkörnyezetböl fakad.
Magyarorszägon felhajtjäk ezek a törvenyek az ärakat, kikenyszeritik az ügyeskedest, mert a kultura hiänyzik mind a vevö mind az elado oldalärol. Es eleg ha 30% paraszt, a normälis többseg mär nem ervenyesül.

Baszkurátor 2009.10.12. 10:46:01

@SPIDER: Én elég erősen kétlem, hogy az elállás vonatkozik a használt tonerre ( patronra, ilyenekre ) is.Nem csak a vevőknek de az eladóknak is tisztában kellene lenni ezzel a szarral.Boltotok van, szerintem járjatok utána.

HgGina 2009.10.12. 10:46:52

@Samott: a pixelhibához annyi hozzátartozik, hogy az ilyen terméket a GYÁRTÓ visszeveszi, cseréli.
Ha viszont hülyén vásároltál, és azt viszed vissza, ami egyébként hibátlan (tehát a gyártó nem veszi vissza), összefogdostad a cuccot, rajta ebédeltél, stb., na akkor miért a kereskedő viselje ennek a kárát?

Teljesen jogosnak tartanám az újracsomagolás köültségét a kedves "hülyevevőre" terhelni. Függetlenül attól, hogy ez jelenleg nem a törvény szellemének felel meg.

Ebben nem a kereskedő a hibás, hanem a törvény.

Égbekiáltó 2009.10.12. 10:47:35

Ez most komoly, hogy a neten rendelt árut indoklás nélkül kötelesek a kereskedők visszavenni 8 napon belül? Ez azért szemétség, és visszaélésre ad okot. Teszem azt rendelek egy játékot az 576-tól, egy hét alatt simán lejátszom, majd a 8. napon visszaküldöm indoklás nélkül aztán eljátszom ugyanezt a többi játékkal? Addig rendben van, hogy kötelesek a hibás terméket visszacserélni, de ehhez azért indoklási kötelezettséget kellene előírni.

Baszkurátor 2009.10.12. 10:47:56

Én egyébként viszonylag sűrűn vásárolok a neten és eddig még a szállítással ( DPD ) és a termékkel sem volt semmi bajom.AZt kaptam amit kértem és úgy, mintha a boltban vettem volna át.Eszembe sem jutott vagy jutna visszaküldeni.

NGA 2009.10.12. 10:48:09

@wiiccard: Igazuk van. Személyes átvételnél nincs elállás.

Baszkurátor 2009.10.12. 10:48:58

@Égbekiáltó: Olvasd már el ezt a szart ne csak írogass.Ha a szoftvert felbontod már baszhatod a 8 napot.

eznemisénvagyok 2009.10.12. 10:50:12

@Panta: "Számla nélkül nem vesz vissza a kereskedő semmit "

Még szép hogy nem. Anélkül el kéne számolnia a pénzt bevételként, a pénztárából pedig nem veheti ki a visszafizetett összeget. Az áfa meg persze eleve szopik, befizetetendő.

Hümüzhümümüz 2009.10.12. 10:50:18

Ez a kezdeményezés tovább is mehetne. Mondjuk egy weboldal fomájában, ahol vásárlók értékelhetnék a webáruházakat!

Egyébként én minden műszaki/PC cuccom netről rendelem vagy 3 éve. Volt TV, komplett gép, konyhai cucc és 1 kivételt leszámítva semmi probléma nem volt.
Ez az egy is fűnyíróval kapcsolatos, amit az Eboltból rendeltem, de nem a webshop hibája, hanem a Bosch hibája miatt küldtem vissza, ugyanis az akkus fűnyírójuk a gyár szerint 200 nm2 fű levágására alkalmas (nekem pont annyi van), ehhez képest 25 nm2 levágása után teljesen lemerült. Visszaküldtem az eboltnak, rögtön visszautalták a pénzt a Bosch meg adott egy akkus szegélyvágót a kellemetlenségek miatt (elhordtam nekik a 100 ezres fűnyírót minden **arnak), de az ajándék is használhatatlan. :S

Összegezve nem volt több problémám netes rendeléssel, mint személyes vásárlás során. Persze nem próbálgatom összevissza a webshopokat és a pixmaniát, edigitalt alapból kerülöm pont az ilyen fórumok miatt. Béke

norbi2k 2009.10.12. 10:56:17

@HgGina: először is, én biztos nem vásárolnék cseh bolttol :) Rengeteg külföldi webshopban vásároltam már de ezek mind az ebay-en és az amazon-on keresztül mentek, ahol te mint vásárlo igencsak be vagy védve ez a két nagy oldal érdeke is ( sorolhatám a pozitiv példákat, nem egyszer kaptam már vissza pénzt vagy csereárut) Eddig soha nem volt probléma a nyelv miatt, ugyanis egy magára valamit is adó webshopban beszélnek angolul, ha nem akkor nem vásárolok ott, ennyi. Aki meg egy baszk vagy rétoromán boltban vásárol az meg is érdemli :)

norbi2k 2009.10.12. 10:57:17

ugyanakkor volt már problémám a pixmaniaval és magyar webshoppal is... persze sok normális kereskedő van itthon is, sajnálatos hogy pont a nagyobbak a legszemetebbek itthon...

norbi2k 2009.10.12. 10:59:56

Jó lenne ha lenne egy oldal ahol a webshopokat lehet osztályozni, mint az ebay-en vagy az amazon-on... vagy van ilyen itthon?

NGA 2009.10.12. 11:00:16

@Égbekiáltó: Writeonly vagy? Szoftverre nem vonatkozik.

Robzon 2009.10.12. 11:01:47

Megjegyzem a kelet es nyugateuropai piac különbözöseg jol megjelenik abban is ahogy a gyärtok a jotälläst kezelik. Majdnem 3 eves monitorom elromlott, veszek egy ujat, közben meselem az eladonak mi van. Mondja, hogy nyugodtan hivjam fel a gyärtot, megadja a telefonszämot, hiszen monitorra 3 ev jotälläst adnak. Egy telefonomba került, es kicsereltek a 3 eves monitoromat ingyen egy ujra, mert a regi nem volt javithato.
Keleteuropäban vajon miert nem kinäljäk fel a gyärtok ezt a lehetöseget?

Fikalnyik Eugén 2009.10.12. 11:01:55

Ez egy tök félrevezető cikk. Tisztázzuk.
Ha megnyomod a megrendel gombot, szerződést kötöttél a vásárlásra. Itt három eltérő, de látszatra azonos tényállás keveredik:
1., Hibás termék leszállítása:
Ha az adott cucc pl. törötten érkezik, nem kell átvenni, vagy ha pl. bekapcsolod, de nem működik, a kereskedő költségére (beleértve szállítás is) kell ugyanolyan újat adni.
2., Elállás:
ha 8 munkanapon belül bármilyen okből nem tetszik a te költségedre visszaküldheted, és 30 napon belül visszakapod a manit. A törvény csak ezt írja elő, és azt, hogy a vásárló kárára nem lehet eltérni, de az eladó a saját üzletszabályzatában előírhat bármit amit akar (!) ha az ezzel összhangban van, hogy ez jogszerű-e, az majd a bíróság dönti el, és nem a fogyasztóvédelem. A törvény is kimondhja, hogy a NFH csak azért büntet, ha nem tájékoztatsz, a többi a PTK dolga. Tehát ne prejudikáljunkegy hülye cikkben, szilynek faszkorbács.
3., Garancia:
a rendeltetésszerű használat során keletkező meghibásodásokra vonatkozik, pl két hónap múlva beszarik a tévéd, saját kötségedre visszaviszed, javítják stb.

Tehát mégegyszer: olyan üzletszabályzatot használ egy áruház, amilyet akar, hogy az a törvény betűinek megfelel-e azt a bíróság dönti majd el. Vásárlás előtt el kell olvasni, és ha nem tetszik, nem ott kell vásárolni.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2009.10.12. 11:02:58

Leszögezem: nem vagyok webshop.
De a dolgonak két éle van. Vannak a fenenagy vásárlói jogok, meg van a fenenagy vásárlói hülyeség. Az utóbbi egyik fontos pontja, hogy minden mindegy, csak a cucc a legolcsóbb legyen, így vezet az út a webshopba. A júzernek fogalma sincs, mit vesz, nem ért hozzá, nincs kitől megkérdezze. Csak rendel okosan. Aztán megjön a pakk, és a vevő rájön, hogy ő nem is ilyet akar. Visszaküldi, a webshop visszafizeti az árat.
Kérdéseim:
1. Ki téírti meg az adott esteben teljesen ártatlan webshop kárát a júzer ostobasága miatt? Mert csomagolatlan, "kipróbált" terméket már közel sem biztos, hogy el tud adni újként.
2. Melyik harcos fogyazstói jogvédő venne kézhez szívesen újként vásárolt, de láthatólag használt terméket, mondván, hogy az előző kedves vásárló elállási jogát gyakorolta?

A lényeg: ésszel kell vásárolni, és nem az elállási jogon hisztizni. Ha valamihez nem értesz, akkor séta egy szakboltba, és tessék kérdezni!

Samott 2009.10.12. 11:03:58

@HgGina: Pixelhibanal van valami ISO szabvany amire hivatkoznak, nagyobb feluletnel mar 3 egymashoz kozeli vagy 5-7 elszort hiba kell, hogy tenyleg hibasnak nyilvanitsak. Egy (sub)pixel hibra csak nagyon kevesen cserelnek (pl. Samsung, bizonyos modeljeinel, 72 oran belul). Szoval ha a gyarto vissza is venne a kereskedo nem teszi meg. Ami kulon botrany, hogy a boltokban sok esetben fizetes elott meg se nezheted, hogy az adott peldany megfelel-e az igenyeidnek. (megint csak: tisztelet a kivetelnek) Az LCD vasarlas lutri, de nem hiszem hogy ennek a kockazatat a vevonek kellene allnia.

A rajta eszik mar mas kerdeskor ne keverjuk ide, az en peldamban kibontott, kiprobalt, megse jo kategoriaba eso dologrol volt szo es ezzel a torveny szellemeben jarunk el.

Dr. Eher 2009.10.12. 11:07:19

Ez a 8 napos elállás vontakozik az offline vásárlásra is? Vagy van arra vmi hasonló?

Sok helyen nem engedik kipróbálni a terméket, bontatlan dobozt kell elhozni, így csak utólag derül ki hogy működik-e a cucc egyáltalán. Vagy hogy egyáltalán az van-e benne aminek lennie kell, nem féltégla, stb.

Az mennyire jogszerű hogy pl. notivásárlásnál megrendeled a boltban a cuccot, leszállítják, aztán kiderül (akár ott helyben) hogy pixelhibás a cucc, és köteleznek arra hogy azt te kifizesd és elvidd? Arra hivatkoznak hogy a gyártó "class2" pixelhibagarit vállal, azaz 5-6 egymás melletti hibás pixelnek kell lennie MINIMUM hogy azt hibásnak tekintsék és cseréljék. Én viszont - érthető okokból - csak olyat akarok megvenni ami pixelhibamentes, így az 1-4 pixelhibás cuccot nem is akarom megvenni.

Panta 2009.10.12. 11:07:41

@TorvenyesWebaruhaz: Titeket miért büntetek meg? Már ha publikus az infó..
Azt írjátok: a kiküldött csomagnak minden esetben tartalmaznia kell az elállás jogának ismertetését, annak gyakorlásának menetét nyomtatott formában?

Ez az információ honnan van?

HgGina 2009.10.12. 11:07:45

@norbi2k: azt hiszem nem értetted, amit írtam.
Ha te tudsz angolul és az üzletben is tudnak, nincs probléma. De ha te csak a saját anyanyelvedet tudod, és az adott terméket máshol nem tudod megvenni, mint pl. egy cseh boltban, akkor ráfaragtál.
Ha ez EU-s jogszabály, akkor simán megkövetelhetem, hogy a saját anyanyelvemen (ami hivatalos nyelv az EU-ban) intézhessek hivatalos dolgot.
És a cseh vagy a bulgár is megkövetelheti. Tehát a cseh nem köteles angolul beszélni, ahogy te sem vagy köteles csehül.
Amúgy meg miért is nekünk kéne angolul beszélnünk? Miért nem az angolok tanulnak meg magyarul? Ha nem tévedek, az atombomba-tudósok is magyarul társalogtak egymás közt, amikor Fermi és Oppenheimer kimentek sörözni.

eznemisénvagyok 2009.10.12. 11:08:43

Kedves Szily!

Ezt a mondatot az Index főlapról:

"Hazugság, hogy ha használtuk a megvett árut, nem kell nyolc napon belül visszaadniuk az árát."

vagy törölni kéne, vagy módosítani, mert általanosítva ez nettó hazugság, de ha finomabb akarok lenni, félrevezetés. Vagy ez nem baj?

◄ViZion 2009.10.12. 11:11:00

@Samott:
Én direkt pixelhibás monitort vettem, az új ár töredékéért. Vörös subpixeles egy helyen, kibírom. Minden pixelhibásat ki lehetett próbálni, hazavittem, majd rájöttem, h a zöld hiba zavaró...
Másnap elhoztam a másikat, annak vörös pöttye folyamatosan világít, oldalt, de nem zavaró, csak akkor látszik, ha fekete a kép. Korrekt bolt, aladja a hibásat, de kipróbálhatod, kicserélheted, stb...

anarch 2009.10.12. 11:11:15

Pixmánia nem magyar, francia. Egész Európában hajtja ezt a policy-ját, láttam már más - nem magyar - fórumokon is anyázni őket. Cserébe a legolcsóbbak között van, szóval mindenki eldöntheti hogy velük szerződik vagy sem. Én inkább nem.

Égbekiáltó, ha elolvastad akkor láthatod, hogy műsoros / játékos stb. cuccoknál nem érvényes a 8 napi elállás, csak bontatlan csomagolás esetén. Ők a kivétel a törvényben :). A motoros dildó és a joghurt mellett.

HgGina 2009.10.12. 11:11:16

@Panta: nem kell. Van erre jó megoldás.

Dr. Eher 2009.10.12. 11:11:49

Itt a lényeg az hogy kötelezhetnek-e egyáltalán arra - hivatkozással arra hogy én megrendeltem, tehát fizessem is ki - abban az esetben ha sztem alapból szar a cucc (pixelhiba), így én a vásárlástól el kívánok állni.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 11:12:10

Örülök hogy megjelent pár internetes kereskedő is és igazolták az előítéleteimet, hogy magyar kereskedőtöl sem neten sem áruházban soha semmit nem szabad vásárolni, mert a zsigereiben van, hogy át akar baszni és még ő van felháborodva. Anyátokpicsája az!

Samott 2009.10.12. 11:13:39

@◄ViZion: Semmi gond, ha neked az jo kompromisszum hasznald egeszseggel. En inkabb kifizetem a rendes arat egy hibatlan peldanyert... de az tenyleg legyen hibatlan es ne csak egy akarmilyen ISO szabvany szerint szamitson annak.

Dr. Eher 2009.10.12. 11:15:49

@magpet:
Hiába kérdezel, a pixelhibás monitorra azt mondják hogy ki se nyitják, vagy elviszed csomagban, vagy szevasz, aztán ki se derül hogy hibás volt-e vagy teljesen jó.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2009.10.12. 11:16:40

@Közöd??: szerintem ez az-rt elég erős túlzás. Ha egy kereskedő jelentené ki, hogy csak a külföldi ügyfelek a jófejek, az összes magyar egy hisztis görény, akkor azért fel lennél háborodva, nem?
Nekem már több ízben volt szerencsém, jártam már tisztességes boltban Magyarország területén.

norbi2k 2009.10.12. 11:17:50

@HgGina: ha valami csak egy cseh boltban kapható akkor tényleg ráfaragtam, de szerintem ilyen nem nagyon van, elég sarkalatos példát hoztál fel. Nem kötelező neked külföldön vásárolnod, ha meg nem tudtuk kommunikálni nylevi problémák miatt az sem az unio hibája. Nem követelhetsz meg semmit, a vásárlás ugyanis nem hivatalos történet :) Ha bemész egy cseh hivatalba pl a rendőrségre mert elhagytad az utleveled, na ott kinyithatod a szádat hogy neked hozzanak egy tolmácsot, ott követelheted, de egy boltban nem :)

Miért nem az angolok tanulnak meg magyarul? remélem ezt nem komolyan kérdezted :)
Neked sem kell megtanulnod angolul, de ha szukséged van valamire egy kulfoldi boltbol akkor jobban teszed, mert a francia, német angol, spanyol hidd el, meg van van nélküled is, és nincs rászorulva hogy magyarul megtanuljon :) Ez van...

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2009.10.12. 11:19:31

@Dr. Eher: ha egy boltban nem náézheted meg a terméket, illetve nem próbálhatod ki, akkor onnan gyors mozdulattal ki kell fordulni. Persze van olyan cucc, aminek a kicsomagolása/bekapcsolása már egy visszafordíthatatlan dolog. Ilyen esetben nem illik azzal szopatni a boltost, hogy 10-20 vasat bekapcsoltatunk vele, majd közöljük, hogy bocsdemégse. Viszont ha már nagyjából megvan a döntés és a konkrét vásárlási szándék, akkor bizony meg kell nézni a cuccot. Ha ekkor kiderül, hogy nem működik, vagy nem a kereskedő által elmondott módon működik, akkor szintén könnyes búcsú. Szerintem.

Dr. Eher 2009.10.12. 11:19:59

@Fikalnyik Eugén:
A probléma ott kezdődik hogy mit tekintünk hibának. Én mindenfajta pixelhibát annak tekintek - azért is hívják pixelHIBÁnak -, míg a kereskedő szerint 3-4 pixel még teljesen okés. Neki, de nem nekem. Egyrészt mert zavar, másrészt meg ha akár azonnal, teljesen újként akarom továbbadni, akkor már tőlem se veszik meg annyiért, a köv. vevő is azt mondja hogy ja, ez pixelhibás? Akkor szevasz. Az ebből eredő káromat ki téríti meg? Egyáltalán miért kéne nekem bevállalni a gyártó helyett a pixelhiba kockázatát? Ha ott helyben látom hogy az hibás, így nem felel meg az elvárásaimnak (én egy hibátlan terméket rendeltem, annak kifizetésére vállaltam kötelezettséget), akkor miért kéne azt nekem egyáltalán megvenni?

bélaa 2009.10.12. 11:20:00

van már megoldás, hogy ne verjenek át a kereskedők. nézzétek át a honlapot:
www.fairbusiness.hu/

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 11:23:39

@magpet: Nézd, biztos van ilyen is, de azért érdemes elolvasgatni miket írkálnak itt a kereskedőnek nevezett rablólovagok! Ez a szabályozás az egész világon elfogadott sőt még van ahol 30 napot is vállalnak, ahogyan Uruk Hai is írta éppenhogy a netes kereskedők érdekében született meg, hogy a vásárló biztonságban érezze magát és inkább a webshopjában szórja a pénzt és ne fáradjon el egy bemutatóteremmel is rendelkező, nyilván tőkeerősebb helyre. És mi "kereskedőink" elégedettség helyett inkább rjnak, hogy még ők vannak átbaszva is kihasználva ezzel a szabállyal komolyan mondom röhely, süt az egészből, hogy számukra az a kereskedelem, hogy valamit kap a vevő eszi-nem eszi nem kap mást, undorító. Gondolom az egyiknek sem jut eszébe, hogy a webshopját igazán igényesen információdúsra rendezze be, hogy minnél kevesebb legyen az alultájákozottságból adodó vevői csalódás.

ArgonX 2009.10.12. 11:23:40

@Fikalnyik Eugén:

Szerintem meg te nem vagy tisztában a joggal úgy globálisan. Íme a törvényből idézet:
"4. § (1) A fogyasztó a szerződéstől nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat."

A törvény pedig MINDENKIRE vonatkozik (kivéve a politikusokra :)))

Tehát ha az üzletszabályzat azt írja elő, hogy az eladó a vevőt fejbe lőheti, az attól még bűncselekmény.

Leszarom az üzletszabályzatot, ha van törvény, ami felette van. Te pedig rohangálj csak a bíróságra... :)))

TorvenyesWebaruhaz · http://torvenyeswebaruhaz.com 2009.10.12. 11:30:16

@Panta: 3 dolog miatt büntettek minket 30.000 Ft-ra. Az alábbi hiányosságokat észlelték nálunk: a 8 munkanap helyett 8 nap volt írva, illetve a cégjegyzékszám nem szerepelt, továbbá a kibocsájtó cégbíróság nem volt megnevezve. (tehát nem is az elállási jog betartásával volt a gond, hanem 1-2 valóban aprónak mondható dolog hiányzott)
Infó: a fogyasztóvédelmi hivataltól.
A büntetést után több személyes konzultáció alapján készült el az információs anyag.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2009.10.12. 11:30:22

@Közöd??: teljesen igazad van. Sok kereskedő sajnos valóban így működik: eladni a cuccot, utána hallani sem akar a júzerről. A gond csak az, hogy ha ezek miatt szigorodik a szabályozás, vagy forrong a nép a fórumokon, akkor az a becsületesen üzemelőket is rossz színben tünteti fel. Én azt mondom, hogy se az offline boltokat, se a webshopokat, se a vásárlókat nem érdemes egy nagy kalap alá terelni és leköpni.
Nálunk egyébként éppen ezért CSAK offline a bolt. Viszonylag drága cuccokat árulunk, és nekem is érdekem, hogy a vásárló elégedett legyen. Nem hiszek abban, hogy egy hozzá nem értő vevő-jelölt színtisztán neten böngészve 100%-osan jó döntést tud hozni. Pl: két hasonló készülék közül melyiknek mennyire látható jól a kikelzője napfényben? Erről lehet hosszan értekezni a fórumokon, de az igazság akkor derül ki, mikor a júzer megfogja a kettőt egymás mellett.
Változatlanul mondom: éeezsel, akár off-, akár online! Aki pedig csak annak mentén dönt, hogy az xy webáruházban most még 100Ft-tal olcsóbb, az megérdemli a sorsát.

◄ViZion 2009.10.12. 11:30:56

@Samott:
Nem az ár/érték miatt hoztam fel, hanem az üzlet miatt. Teljesen korrekten lehet hozzáálni a dolgokhoz, és mindenki boldog. Máshol lehet, h elnyomták volna hibátlanként a monitorokat, és le sem sz¤rnak. Itt megmondták ez van, nézd meg, ha megfelel jó, ha nem, akkor találunk megoldást.

Kicsit akarni IS kell korrektnek lenni vevőként és eladóként is. A simliseket pedig szelektálni kell.

Samott 2009.10.12. 11:37:22

@◄ViZion: Nem vitatom, tenyleg korrekt modon jar el az a bolt, tudjak hogy hibasat arulnak, valogathatsz es meg olcsobban is kapod. De en korrekt modon hibatlan lcd-t csak ezzel a 8 napos elallasi lehetoseggel kaphatok, mert nem nagyon van olyan bolt, ahol kiprobalhatom azt a peldanyt amit megveszek. Es en semmi simlisseget nem latok az en eljarasomban.

Goldika 2009.10.12. 11:39:57

sok a cigány a nem cigányok között is...

fmtrans 2009.10.12. 11:40:35

Most akkor személyes átvételnél olyan, mintha nem webáruházban vettem volna?

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2009.10.12. 11:44:23

@bélaa: ez nagyon szép, de én nem hiszek az ilyesmiben. Sőt, még az ISO900000001-ben sem.
Ha valaki görény, és a vásárlók átverésére, a rövidtávú kaszára rendezkedik be, az majd vesz mellé egy ilyen tanusítványt is.

◄ViZion 2009.10.12. 11:44:54

@Samott: Általánosságban fogalmaztam, nem a Te konkrét esetedre írtam. Teljesen jogos, h a teljes árért a webshopban szereplő hibátlan terméket szeretnéd kapni.

Azért érdekelne, h ki találkozott már a fentebb említett 1 Ft-os termékekkel...
Azzal mi a pálya? Korrekt-e pl. a jelenleg elfogyott termékek árát lejjebb vinni? Ami nincs az ingyen van, illetve nincs... de ez normális, és csak engem zavar?

HgGina 2009.10.12. 11:44:59

@Dr. Eher: garancia/jótállás kérdéskör
A pixelhibást a gyártó visszaveszi. Próbáld már érteni is az itt írottakat, ne csak olvass!
A subpixel hibája nem azonos a főpixellel. Erre meg olvasd el az adott gyártó nyilatkozatát. Általában 3-5 subpixelhibát nem tekintenek hibának. Nyilván szerinted a síküveg az tökéletesen sík. Na akkor menj és keress az előszobafaladra egy tökéletes síküveg-tükröt!

@norbi2k: te nagyon nem érted, amit írtam.

NorbArt 2009.10.12. 11:46:27

Akkor hozzászólnék a KERESKEDŐ oldaláról is!

Szintén hasonló cipőben, számtech webáruházam van, s kapcsolatom majd az összes hivatalos hazai disztribútorral. Tehát lehet hogy picit drágábban, de mindent számlával, garival hivatalos helyről szerzek be.
Én valóban ügyfélköpontúnak érzem magam, sosem volt célom és sosem lesz hogy bárkit is becsapjak, én valóban tisztességesen valóban a vásárló igényeit kiszolgálva dolgozok. Nem sózok senkire rá olyasmit amit nem szeretne, vagy nincsen rá szüksége, s nem sértődök meg ha valaki csak tanácsért hív fel.
DE,
nézzünk egy példát:
Kedves vásárló hívjuk Petikének hétvégére LAN PARTYra hivatalos, de hoppá egy 4350 Ati vga kártyával mégsem mehet oda, meg egy szar genius egérrel ugye. Petike erre rendel egy Sapphire 4890 TOXIC vga kártyát meg mondjuk egy Logitech G15 bill + egeret, azzal a sunyi szándékkal hogy hétfőn majd úgyis visszaküldi hisz eszébe sincsen elkölteni a nyári lángos árusításból megszerzett keresetét ez így kb 80.000 forint. Megrendeli játszik vele, tuningolja mint állat, billentyűzetet leeszi, kóla is kerül bele, csomagolás eltűnik. Petike már előre felkészíti a fatert hogy nézzen utánna mert lehet nem veszik vissza és majd segítsen. S mindezt úgy csinálják mitha valóban ők kárvallottak lennének.
Hétfőn már telefonálnak is hogy nem vannak megelégedve mert lassú a kártya, a billentyűzeten meg mintha beragadnának a gombok.
Okés kereskedő pedig kénytelen ezután visszavenni? MIREFEL? Mert jelenleg ugye erről beszélünk...
Kinek adja el utánna csomagolás nélkül használtan? Vagy neki ezt be kell nyelni mert ő a kereskedő? Hisz tudta mikor beleezdett?
Nos nem, azt kell hogy modjam hogy kényszerből irja oda mindenki, a MAGYAR ember alamuszisága miatt. Mert igenis parasztok, kummantósok, gerinctelenek vagyunk! Kérdem én? Ha már látja a ásárló hogy nem tetszik a szine, a formája, ne fér el az asztalon, akkor minek kibontani, mert igaz hogy nem tetszik, de azért kipróbálom... Tipikusan mint az öregek a tescóban pontosan tudja hogy ne veszi meg de összefogdossa, belefúrja a koszos kezét stb...
Gondoljuk ezt át a kereskedő szemével is pls...
Kedves Homár, szerintem nem korrekt ilyen formában beállítani valamit egyoldalúan.
Jelen esetbe kötelessége bebukni a kereskedőnek 80K-t mert Petike egy gerinctelen fattyú, igaz nem tehet róla mert ilyennek nevelték.
Komolyan nem tudom most én milyennek neveljem a gyermekeimet. Ganély alja embernek aki gerinctelenségével mindent elér, vagy tisztességesnek ai mindíg második lesz ezért???

NGA 2009.10.12. 11:50:59

@fmtrans: Pontosan. Azt személyesen vásároltad/vetted át a boltban nem?

Samott 2009.10.12. 11:53:51

@HgGina: "A subpixel hibája nem azonos a főpixellel." Jopofa, vegulis a szubpixel hiba egyaltalan nem zavaro, hiszen csak akkor vilagit az arcodba a piros/kek/zold pixel, ha sotet kep jelenik meg. Nekem hiba a subpixel is. Es olyanert se vagyok hajlando teljes arat fizetni. Volt dolgom szubpixel hibas notival, nem kivanom senkinek. Max a sz@rrago gyartoknak, akik ezt hibatlannak tartjak. Sikuveghez hasonlitgatni meg netto hazugsag, a szubpixel hiba feltuno, zavaro jelenseg az uvegen eszre se veszed a hibat ez meg vilagit az arcodba.

akimakit 2009.10.12. 11:55:30

Egy kereskedő

Az a baj, hogy Itthon nagyon erős a Fogyasztóvédelem. De amit szerintem nem vesztek figyelembe az az, hogy az FVH csak ajánlást tesz de az nem kötelező érvényű.Lehet pereskedni ha nem tetszik.
Megtörtént:
Terméket vevő megveszi, egy hét múlva hív, baj van. Pattogzik a felületkezelés róla.
Hogy hogy nem pont ott ahol neki soha nem fog látszani a fal felőli oldalon.
Kimegyek megnézem, jegyzőkönyv tényleg lejött a zománc, mondom akkor Fogyivédelem mert le lett verve.
Saját költségen bevizsgál.
Álláspont tényleg nincs ott zománc. Értékcsökkentést javasolnak.Beszélek a fogyivédővel mégis mennyit?
Döntsük el mi mennyit tudunk bebukni, annál Ő kevesebbet fog javasolni, így kiegyezhetünk félúton.
Vagy van másik lehetőség:ne egyezkedjünk, pereljen be minket aztán lesz ami lesz. /Pár év alatt/
Mi kiegyeztünk a Vevővel mert le akartuk zárni az ügyet.
Persze a vevőnek ez tökéletes volt/jelzem soha nem fogja látni/, mert azért lett ott leverve és milyen furcsa több helyen nem pattogzott le zománc.
Javaslom aki megteheti az pereskedjen, hogy akik ezt művelik azok is szívjanak.

A magyar embert meg csak egy érdekli:
Olcsó legyen és lehessen reklamálni, hátha még olcsóbb lesz.

napalm 2009.10.12. 11:55:31

@SPIDER:
a büdös nénikéjét!
ez egyszerűen felháborító.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2009.10.12. 11:56:07

@NorbArt: szívemből szóltál, pedig én offline bolt vagyok!

Nálunk is előfordult már mindkét véglet:
1. Júzer pár nap múlva kitalálta, hogy nem kell neki a termék. Összehordott minent, hogy mi hogy félretájékoztattuk, és ő most élni kíván a 3 napon belüli elállás lehetőségével. Tájékoztattam, hogy ilyen nincs. Ennek ellenére jó fejek voltunk, megoldottuk a problémáját. Pedig inkább azt érdemelte volna, hogy szaladgálnon a fogyasztóvédelemhez, és röhögtesse ki magát.
2. Másik vevő pár nap múlva remegve telefonált, hogy az asszony megtalálta a számlát, és azóta áll a bál otthon, hogy ő mennyi pénzt elvert arra a sz*rra, segítsünk. Teljes áron visszavettük az érintetlen készüléket.

Hozzállás kérdése. Szokjunk már le arról, hoyg van szegény vevő, meg az a rohadt kereskedő! A fordítottja is megesik. Beszéljünk egymással normálisan, induljon innen a beszélgetés!

fmtrans 2009.10.12. 11:59:36

@NGA: Megrendeltem a webáruházban, ahol a személyes átvételt jelöltem be. Majd elmentem érte, megvettem. Szar volt meg hibás is. Visszavittem a 3. napon, mondtam vegyék vissza.
Rámpróbáltak, hogy ez a 4.nap, és elkezdte sorolni a napokat úgy hogy a vásárlás napját is beleszámolta. Mondom a vásárlás napját nem kell beleszámolni, erre mondtam, ok, megkérdezem a fogyasztóvédelmet, ők igazat adtak nekem (bár mondták azt is, hogy nem kötelesek visszavenni a cuccot, de most nem ez a lényeg). Visszamentem a boltba a telefon után, majd egyetlen szó nélkül intézkedtek és visszaadták a pénz (illetve előlegszámlát amit levásárolhattam)

Fikalnyik Eugén 2009.10.12. 11:59:40

@ArgonX:
Világosan leírtam, javasolnék egy olvasás továbbképzést részedre.
Azt, hogy egy szabályzat megfelel-e a törvénynek, a bíróság donti el, és nem te. Persze ilyenekre is szükség van, mint te, hiszen valakiből élni kell az igazságszolgáltatásnak is. Ne nagyon járj bíróságra, mert sok lesz a perköltség, amit a nyakadba varrnak...

Tomtomtom 2009.10.12. 12:01:17

Meglepve olvastam „posztját” amiben olyan vállalkozásokat kritizál, amelyekkel nem volt kapcsolata, se jó se rossz. A megszólított üzletek nem azért szabnak határokat előre a vásárlóknak, hogy a szerencsétlen utolsó pénzét is kicsikarják, hanem megvédjék magukat a szélhámos ügyeskedőktől. Akinek már a vásárlás előtt az jár a fejében, hogy de jó lesz 8 munkanap múlva visszavinni a terméket és visszakapni a teljes vételárat, az nem igazi vásárló. Ezt régebben kölcsönzésnek hívták, csak a kölcsönzésnél nem kell új készüléket adni minden egyes kölcsönzőnek, míg a vásárláskor igen.
Egy átlag havi fizetés körüli vásárlás esetén elvárható a vásárlótól is hogy meggondolja mit választ, ha tanácstalan ne szégyelljen segítséget kérni. Mindenkinek egyszerűbb, és nem okoz meggondolatlanul kárt vele. Kisebb cserék minden nap előfordulnak VGA kábelt DVI kábelre, PS2 egeret USB egérre, ez rendben van, apróság, nem fáj senkinek.
Gondolkodjunk az igazi vevő szemszögéből:
Szeretnék venni egy új alaplapot, a meglévő alkatrészeimhez.
1. Megrendelek egy LGA775 foglalatú lapot a meglévő s478 processzoromhoz.
2. Kibontom, látom, hogy nem hasonlít az új foglalat a régihez.
3. Megbeszélem a vevőszolgálattal, hogy elsiettem a vásárlást, mert s478 helyett LGA775 alaplapot rendeltem. Aki felhívja a figyelmemet, hogy ez elkerülhető lett volna, ha segítséget kérek vásárlás előtt.
4. Közösen kiválasztjuk a megfelelő cserét.
5. Az új alaplap megérkezik, értékegyeztetéssel kicseréljük.
6. Mindenki boldog és senki nem érzi magát átverve.

Szó sem volt teljes ár visszafizetéséről, Fogyasztóvédelemmel való fenyegetésről, mégis megoldódott a probléma. Ha egy vásárlás valós fogyasztói igény, probléma megoldására jön létre, azt legritkább esetben oldja meg a vételér visszafizetése, inkább az igényekhez igazított termék helyes megválasztása és módosítás erre a termékre. Előfordul, hogy az igények eltérnek a beszerezhető termékek tulajdonságaitól, itt nincs mit tenni pénz vissza. Ezt cégünk nem szokta vitatni és elfogadja, hogy piaci árnál magasabb áron jutott használt alkatrészhez.
Semmi gond lépjünk tovább, a mai nap csak jobb lehet. De nem! A futár ma is 2 csomagot hoz vissza, az egyik címen nincs épület ahol átadja a csomagot, a másik vevő meggondolta és nem veszi át a csomagot. Joga van ehhez? Nincs, mert „hivatalos vételi ajánlat”-ot tett! De megteszi, nem szól előre, hogy meggondolta csak egyszerűen nem veszi át. Buktunk egy oda és egy visszaszállítást, de legalább nem bontott a csak neki rendelt termék, ami visszajön és felkerül a raktár polcára az örökkévalóságnak. Csökkenti a cég likviditását, nehezíti az alkalmazottak kifizetését, elveszi a helyet a raktárban, de nem baj, lesz jobb.
Szerencsére sok visszatérő vásárlónk van, úgy érzem mindenkivel foglalkozunk és inkább saját kárunkra oldjuk meg a problémákat mint a vevőére. Eddig minden visszavásárlási igényt teljesítettünk
Kedves Bíró Peti, felkért, hogy reagáljak a felvetésére, én is felkérem azokat az embereket akik már utasítottak vissza megrendelt, sérülésmentes csomag átvételét a futárnak, osszák meg velünk a miértet! Ezek a meggondolatlan rendelések nem segítik a jó viszonyt vevő és eladó között.
Végezetül: Jogilag nem áll meg a „poszt” címe, a felsorolt webshopokkal kapcsolatban egyetlen átvertet sem ismertünk meg, nincs károsult, egy konkrét személynek sem tagadták meg jogai érvényesítését.
„Súlyosan átveri a vásárlókat egy rakás magyar webshop”
cím helyett javaslom a helytállóbb
Hiányosan és tévesen tájékoztatja vásárlóit néhány magyar webshop.
Mi újság Lellén?

Szabó Tamás
SilverComputer

JohnWatt · http://allas.dolgok.com 2009.10.12. 12:03:54

Tudni kell itt is, hogy hol szabad vásárolni!

NGA 2009.10.12. 12:04:26

@fmtrans: Személyesen vetted át. A postai/futár stb dolgokra érvényes

HgGina 2009.10.12. 12:04:42

@Samott: ezt vitasd meg a gyártóval. A GYÁRTÓ nem tekinti hibénak, ez a lényege. HA neked az a gyártó nem tetszik, amelyik 3 subpixelre nem ad garit, akkor ne vedd meg a termékét.
De ha egy 42"-os profi, subpixelhiba-mentes monitorra (pusztán a saját kínálatunkból kiragadott példa) nincs 2 millád, akkor vegyél 200 ezerért olyat, amelyikben lehet 3-5 subpixel hiba.
Na ennyit arról, mi a hiba.

Egy Trabantnál nem hiba ha büdös és szétesik. Egy Rollsnál meg az.
Más felesége lehet kövér, csak a tied nem?
Szánalmas.

szedbattrú 2009.10.12. 12:06:50

Van egy ismerősőm aki WEBáruházat üzemeltet. Ő nagyon tart ettől a szabályozástól. Eddíg szerencsére mindössze 1 terméket hoztak vissza hozzá. Jellemző, hogy az is személyes átadás volt - tehát nehezen magyarázható a "távollévők" közötti üzletre vonatkozó törvény.
Azt akartam csak jelezni, hogy kicsit nézzen mindenki a másik oldalra is. Az ismerősőm 3-5000 Ft.-os termékeket árul jellemzően 1-2 ezer Ft haszonnal. HA egy terméket felbontva visszahoznak hozzá, az onnantól nem áru többé, csak eladhatatlan szemét amelynek az "ártalmatlanítása" is problémás.
Hiszen egy becsületes kereskedő nem ad el "bontott" terméket.
Ez a szabály vásárlói felelőtlenségre nevel.

SimonG 2009.10.12. 12:07:47

És nem jelenti fel valaki őket valamilyen illetékes hatóságnál, hogy ne maradjon ez a törvénytelen állapot?

fmtrans 2009.10.12. 12:09:08

@NGA: Akkor simán megéri kiszállíttatni inkább.
Sajnos olyat is hallottam már, hogy valaki cégnévre kért számlát vásárláskor, hibás lett a kütyü, visszavitte, majd közölték, hogy nem cserélik vagy javítják. Jegyzőkönyv, vásárlók könyve, majd a bolttulaj összetépte a megírt jegyzőkönyvet és annyit mondott: A fogyasztóvédelem csak személyeket véd nem cégeket, úgyhogy lehet pereskedni.

isti77 2009.10.12. 12:09:41

Ha igaz, amit itt leírtak a posztban, akkor azt én még vásárlóként is igen furcsának tartom. Kereskedőként meg még annál is ... többnek tartanám.

Magyarul: a vásárlónak joga van a kereskedőt megkárosítani? Mivel a kibontott használt készüléket a kereskedő köteles teljes áron visszavenni, mióta a 2000-es évek elején megtiltották, hogy bizonyos %-okat levonjon, ha nem originál állapotú a termék.
Viszont: a bontott, használt TV-t, kamerát, telefont, mosógépet stb. új termékként teljes áron már nem adhatja el, ezért csak veszteséggel tudja újra értékesíteni.
Ez így jó?

Szombaton lesz egy haverom esküvője. Asszem pénteken megveszem a legdrágább HD-kamerát, aztán hétfőn visszaviszem, hogy bocs, mégsem erre gondoltam.

Persze csak elméletben.

Bálint #15 2009.10.12. 12:11:00

az elállás nem magyar módi, USA-ban a fiatalok rendszeresen vesznek pénteken drága ruhákat - nem neten! -, amikben elmennek bulizni, majd hétfőn visszaviszik, hogy mégse kell...

NGA 2009.10.12. 12:11:24

@fmtrans: Itt nem a hibás áruról van szó, nem tudom feltünt-e neked, hanem arról, hogy valamit vásárolok a neten, nem tudom megnézni, kipróbálni, mivel nincs lehetőség személyes átvételre, és amikor kipróbálom, akkor derül ki, hogy nem felel meg nekem. És ekkor 8 napig visszaküldhetem. Ez nem garanciális dolog.

norbi2k 2009.10.12. 12:11:36

@HgGina: vagy te nem érted amit én irtam? Nem tudsz kivédeni semmit azzal hogy cseh bolton keresztul adsz el cuccot, persze megszopathatod a vevot mert korulményesebb neki utánajárni ha gondja van, de a szabályok ott is ugyanazok... az meg hulye aki csehboltban vásárol ugy hogy nem is tud kommunikálni a bolttal...
viszont továbbra is kérdem, tényleg komolyan kérded miért nem az angol tanul meg magyarul? :))

Samott 2009.10.12. 12:12:14

@HgGina: Szanalmas? ;)

Egy 100e forintos 24 colos monitornal azert mar elvarhato, hogy ne legyen (szub)pixelhiba rajta, nem? Egy negyedmillios 40 colos tevenel is, nem? Nem az alja kategoriarol beszelek.

Kinek a kockazata ez a pixelhiba? A kereskedoe, aki zsakbamacskat arul, vagy a vevoe, aki - szvsz teljesen jogosan - szeretne meggyozodni arrol hogy a megvasarolt termek minden tekinteben megfelel az igenyeinek?

Miert kellene nekem elhoznom, kifizetnem egy olyan termeket ami - szamomra - hibas? Nagyon helyes hogy ilyen tekintetben is ved minket a torveny (ezesetben egy kormanyrendelet). A GYARTO-val meg vitazzon a kereskedo, mi kozom hozza, en nem a gyartoval allok kapcsolatban hanem a kereskedovel.

NGA 2009.10.12. 12:14:12

@isti77: Neked van 2,5 millió Ft-od erre? És ha megkarcolódik? Összetörik? Akkor bebuktad?

fmtrans 2009.10.12. 12:14:31

@NGA: Ok, értem, értem. Bár ha bemész a boltba és megveszed, sokszor akkor sem tudod, hogy neked megfelelőt veszel-e. Pl. alaplap és nincs nálad épp a számítógép...

norbi2k 2009.10.12. 12:16:02

Haho, egyébként nem kötelező neten árulni, webshopot fenntartani.. lehet boltot nyitni, alkalmazottakat tartani, raktárat fenntartani stb... aki webshopot nyit annak számolnia kell ezekkel a költségekkel... amiket a másik oldalon megspórol...
jo lenne ha már itthon is müködne az ebay, ott pont az ilyen mindent visszaviszek embereket is ki lehet szűrni...

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 12:17:12

Nem hiszem el komolyan a magyar kereskedők hozzáállását. Nem baj még sosem csináltam ilyet de jövőben külföldi webshopok helyett magyaroknál is fogok vásárolni és kivétel nélkül mindnél alkamazni fogom az elállási jogot azt bekaphattyátok.

HgGina 2009.10.12. 12:17:43

@Tomtomtom: én már utasítottam vissza átvételt. Ugyanattól acégtől, többször is.
Ugyanis hiába ugattam el nekik sok-sok alkalommal, hogy únom a spamjeiket, mégis küldözgették. Erre elkezdtem tőlük rendelni. egy hét alatt négy terméket. Természetesen drágát, hogy örüljenek. Futárszolgálattal ki is küldték, és vissza is vitték.
Kedves aranyos spammelő meg elbukott rajtam úgy 15 ezer pénzt (drága futárral dolgoztattak).
Eredmény: soha többé nem kaptam tőlük vásárlásra buzdító reklámot.

norbi2k 2009.10.12. 12:17:47

@fmtrans: alaplapot nem ugy vesz az ember hogy bemegy és leemel egyet.. gondolom előtte megnézed milyen lap kell neked, a boltban meg megkérdezheted hogy ez jo lesz e a gépedbe...

andika25 2009.10.12. 12:19:58

Ez a 17/1999. (II.5.) Korm. rendelet szövege:::

5. § A felek eltérő megállapodása hiányában a fogyasztó nem gyakorolhatja a 4. § szerinti elállási jogot
a) szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződés esetében, ha a nyolc munkanapos elállási határidő lejárta előtt a gazdálkodó szervezet a teljesítést a fogyasztó beleegyezésével megkezdte;
b) olyan áru értékesítése, illetve szolgáltatás nyújtása esetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac gazdálkodó szervezet által nem irányítható ingadozásától függ;
c) olyan áru értékesítése esetében, amely a fogyasztó személyéhez kötött, illetve amelyet a fogyasztó utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy amely természeténél fogva nem szolgáltatható vissza vagy gyorsan romlandó;
d) hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépi szoftver példányára vonatkozó szerződés esetében, ha a csomagolást a fogyasztó felbontotta;
e) hírlap, folyóirat és időszaki lap terjesztésére vonatkozó szerződés esetében;
f) szerencsejáték-szerződés esetében.

R.T. · http://rendszergazda.eu 2009.10.12. 12:20:23

Sajnos elég sok helyen tényleg nem tud élni ma jogaival a vásárló.
De az elállási jogot sokan úgy értelmezik, hogy 8 napra ingyen bérelek valamit...

isti77 2009.10.12. 12:21:45

Az pedig, hogy ez a feltétel nélküli elállás lenne az internetes kereskedelem alapja, egy irdatlan nagy f.szság, hiszen egy csomó olyan termék van, amit bolti vásárlás esetén sem tudsz kipróbálni, mielőtt megvennéd, pl.: mosógép, hűtőgép, mosogatógép.
Kotont próbált már valaki visszavinni? Esetleg gyufát? Na jó, ne aprózzuk el.

Azért, ha legközelebb autót veszek, csak megkérem az eladót, hogy hadd legyen nálam az autó egy-két hétre előtte, mert pl.: egy rövid próbaúton nem lehet igazán meggyőződni arról, hogy 1000 km-nyi utazás után milyen kényelmes az ülés, hogy tényleg annyit fogyaszt-e, amennyit a gyártó megad. A végsebességre meg különösen kíváncsi lennék, így természetes, hogy azt is szeretném valahol kipróbálni.
Ha esetleg nyáron történik a vásárlás, akkor is szeretném valahol kipróbálni az ablakfűtést, télen meg a klímát, hogy milyen hatásos. Várjak fél évet, mikor már rég az enyém az autó?
Ja, és persze a közben elfogyasztott benyát fizesse a kereskedő.
Akkor ezt így lehet, ugye?
Ne komolytalankodjunk már, emberek.

isti77 2009.10.12. 12:25:22

Ne tévesszük már össze az üzletet a kölcsönzővel.

Ráadásul vadonatúj termékek ingyenes kölcsönzőjével.

NGA: csak egy példát mondtam, ami akár valós is lehetne.

ArgonX 2009.10.12. 12:27:11

@Fikalnyik Eugén:

Te jó ég, hányszor megfogadtam, hogy nem állok le vitatkozni ezeken a faszom blogokon hülye emberekkel...

Hát most sem teszem. Szerintem egyértelmű a törvény, te meg írogass tele oldalakat olyasmiről, amiről a cikkben szó se volt. Úgy látom neked az alkotmánybíróságban a helyed, annyira ott vagy a szeren :)))

Szép napot mindenkinek :)

HgGina 2009.10.12. 12:27:38

@Samott: nem 24, hanem 42 zollt írtam, szerintem 42" 100 ezerért az alja kategória.
Nem a kereskedő kockázata a subpixel hiba hanem a gyártóé, merta GYÁRTÓ cseréli ki, nem a kereskedő.

Valóban, nem kell elvinned. És ha lenne annyi eszed, hogy a vásárlás előtt elolvasod, az adott gyártó milyen hibát tekint a használatot korlátozó hibának, akkor nem kéne visszavinned a dolgokat.

Egy közvetlen munkatársam laptopvásárlásakor mi megtettük azt, ami elvárható lenne minden felelősen vásárló fogyasztótól: az üzletben helyben kipróbáltuk az adott 300 ezres kategóriájú laptopot. Ingyen progival 20 perc alat az összes subpixelre alaposan megnéztük a megjelenítőt.

Ésszel kéne vásárolni, nem a felelőtlenséget a kereskedő nyakába varrni.

Mi magunk gyakorlatilagminden olyanból tartunk bemutatódarabot, aminél esélye lenne a vásárlónak visszahozni, hogy "nem kényelmes az egér", "csúnya a színe a csavarnak"...
Kipróbálhatja, betanítjuk, ha a termék olyan. Döntési szabadsága van. De nem a mi zsebünkre fog döntögetni. Ha mágis olyat vett, ami nem neki való, akkor mi nem segítettük elég jól a döntésében.
Ez ilyen egyszerű.

Thorwald 2009.10.12. 12:29:48

@HgGina: Udv!

Ez igy szar.
A pixelhiba bizony pixelhiba.
A hasonlat is vacak volt. Nem a marka kozti kulonbseg adja a pixelhiba mentesseget. Egyszeruen arrol van szo, hogy a pixelhibat megprobaljak megetetni a vegfelhasznalokkal. (Tok mindegy amugy, mert igy is ugy is a vegfelhasznalok fizetik meg...)
Ha szetesik a trabi eppen ugyanugy hibas, mint a Rolls. Hiba- hiba.

Amugy most keszulok monitort venni. Annak ellenere, hogy a torveny nem mondja ki, hogy felbontas/hasznalatba vetel utan elveszitem a jogot az elallasra, a webshop ASZF-jeben ez van. (Ellentmondasos, egyreszt aszondja, h bontott termek eseten hianytalan alkatresszel, kesobb meg mondja, hogy a kibontas mar sztornozza az elallasra valo jogot. Ami egyertelmu: az elallasi jog minden termekre vonatkozik, de a vasarlo a termeket nem veheti hasznalatba. Namost a torveny nem korlatoz. Az ASZFnek van e joga korlatozni?)

Ez gondolom a pixelhiba miatt van. Monitor eseten hogy ellenorzi, hogy hasznalatba vettem e vagy sem?:S

norbi2k 2009.10.12. 12:31:11

@thorwald: a törvény az ÁSZF felett van...irhat akármit ha az törvénybe ütközik....

A teremőr 2009.10.12. 12:32:45

@SPIDER:

Egyszerű, ezt nálam úgy hívják hogy fizetési meghagyás vagy felszámolási eljárás és majd fizet

TheBlueChip 2009.10.12. 12:33:34

Üdvözlünk minden kedves konkurens webáruház álnéven kommentező kollégáját. Véleményünk, hogy a túl alacsony árakon versenyző webáruházak nem tudnak minőséget biztosítani a vásárlóknak. Ezt ne is várjuk el tőlük, hisz nem engedhetik meg magukak, valamint az elállási jog biztosítása sem lehet egyszerű, ha nincs magyar forgalmazói háttér.
Mi stabil közép árakon kínálunk megbízható forrású, magyar gyártói garanciát, minden termékünkhöz.
bluechip.hu

Dr. Eher 2009.10.12. 12:36:41

@magpet:
Sztem is, a kérdés az hogy a jog szerint is az-e. Tehát ha én megrendelem, akkor nyilván hibátlan termék esetén meg kell vennem.

Azonban mi van ha egy hiba szerintem hiba, a kereskedő szerint meg nem? Pl. Pixelgari, ami a "class2" fedőnevű kibúvó szerint szerint adott mértékig - a gyártó szerint - nem az. Szerintem meg a legkisebb mértéknél is az. Értem én hogy szar az lcd gyártástechnológia, és sok a selejt, a gyártó pedig profitmaximalizálás céljából próbálja a vevőre lőcsölni a kockázatot (és a szar cuccot is), de engem ez miért kell hogy érdekeljen? Én nem cserélni akarom a hibás terméket, hanem meg se venni ha hibás.

Jog szerint kötelezhet-e engem a kereskedő a fizetésre ha hibás a cucc, de a gyártó kamu "class2"-je szerint az még nem hiba? Hiszen én csakis olyan termékre vállaltam vételi kötelezettséget, ami szerintem is hibátlan. És nem abba kötök bele hogy miért piros a szine, nekem a zöld jobban tetszene, hanem valódi, értékcsökkentő hibába.

Fikalnyik Eugén 2009.10.12. 12:37:00

@ArgonX:
A magyar jog áll azért egy pár százezer oldalból, és nem egy rendelet, egy kiragadott mondatának számodra kedvező értelmezéséből. Sajnos azért tart nálunk évekig a polgári peres eljárás, mert így gondolkodnak az emberek. Bár mondjuk komplett iparág települt erre, nem is nagyon látni csóró ügyvédet...

Catoo 2009.10.12. 12:38:03

Ja Kerem ez ujdonsag? Magyarorszagon a kereskedelmi politika a vasarlo atveresere epul.
Atverjuk es jol jarunk.
Ja nem jon be ujra a boltba? Se baj! Jon helyette mas aldozat.

MAs orszagokban ez elfogadhatatlan. Ott egy perc alatt tonkre megy a bolt. Es a jovoben se tud ujra mukodni, mert gazos lett a "pedigreje".

Thorwald 2009.10.12. 12:41:56

Pixelhiba tema:
Ha karcos az uj auto az hibanak szamit?
Akkor is ha suzuki es akkor is ha Rolls.
Ha hoznanak egy szabalyozast "A karcos auto akkor hibas, ha minimum 3-4 karc van rajta egymas 10 centis korzeteben vagy a motorhazteton egy karc. Melyebb vagy feluleti karcolas."
Napersze. Ha uj autot veszek ne legyen karcos pont.

Dr. Eher 2009.10.12. 12:43:00

@HgGina:
NEM veszi vissza. Konkrét eset az általam leírt példa, a bolt "jófejségén" múlt hogy nem kellett kifizetnem. És elmondta az eladó hogy működik ez. Tehát nem kell etetni, nyilván jól tudom hogy mi _történt_ a valóságban.

A kérdés az hogy egy vételi kötelezettség alól felmentést ad-e az ha sztem hibás a termék, a gyártó szerint meg nem, mert az még belefér a szórásba. Sztem meg nem. Kérdés kinek az oldalán áll ilyenkor a jog.

Samott 2009.10.12. 12:45:06

@HgGina: felfogtam a 42 colt es a 2 millas arat, de az nem eletszeru kategoria valljuk be. Ezert irtam peldanak inkabb olyat, ami normalis esetben elo is fordulhat.

A lenne annyi eszedre csak annyit, ha nem lenne gondod az olvasassal, akkor nem irnal ilyesmit. :) Pont azt irtam hogy nincs vagy alig van olyan uzlet, ahol kiprobalhatom a megvasarolni kivant peldanyt. Nem erdekel mit garantal a gyarto a sajat szememnek hiszek, ha az a peldany amiert fizetek olyan amit keresek (tehat nincs rajta (szub)pixelhiba) akkor elviszem.

En lennek a legboldogabb, ha lenne olyan uzlet, ahol ezt a kiprobalas dolgot eljatszhatom (mint amit a kollegad laptopja eseteben leirtal). De mindenhol csak zsakbamacskat arulnak... ha kifizettem kibonthatjuk es megnezhetem... ha (szub)pixelhibas akkor meg az ISO akarmilyen szabvanyszerint eljarnak. Nem, csesszek meg, en csak a szerintem tokeletes termekert vagyok hajlando fizetni. Ha pixelhibas, akkor koszonom, nem kerem.

Gerike07 2009.10.12. 12:47:50

Én is webáruházban utazom, és ugye sokan ügyeskednek, mint a fenti példák is mutatják, de ott van a kis 5par. c pont:
olyan termék értékesítése esetében, amely a fogyasztó személyéhez kötött, illetve amelyet a fogyasztó utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy amely természeténél fogva nem szolgáltatható vissza vagy gyorsan romlandó

Kérdem én, én azt állítom egy termékről, hogy az a természeténél fogva nem szolgáltatható vissza, illyetve csak X és Y feltételek szerint, akkor azt max peres úton érvényesítheti, 2-3 év alatt, nemde?

Azért tényleg sokan élnek vissza ezzel a rendeléskor, hogy "kipróbálom", és jól meghajtja, majd szar állapotban elküldi nekem.

Nem véletlen az sem, hogy sok külföldi webáruház nem szállít magyarland irányéba, ezen kellene elgondolkozni, és visszaszorítani ezt a 8 napon belül bármit visszaküldhet.

balage28 2009.10.12. 12:48:26

@Catoo: magyarországon pedig, ha nem vagyok hajlandó áfa, árrés nélkül árusítani, akkor másnap kint vagyok a valamelyik fórumon, blogon...

El kellene már végre fogadni, hogy szolgáltatás CSAK pénzért lehet nyújtani.

Kedves vásárlók TESSÉK megfizetni az extra szolgáltatásokat !

"nyugaton", "keleten" azért lehet olcsóbb mint nálunk, mert alacsonyabbak a közterhek (25% áfa helyett 10-15% esetleg 0%!) és jobb a szolgáltatás, mert magasabb tud lenni az árrés, amibe belefér, hogyha valaki visszahozza, és bukóban kell utána eladni.

Dr. Eher 2009.10.12. 12:48:37

@Samott:
Főleg hogy a homorú síküveget vásárlás ELŐTT meg tudod tekinteni "működés közben", és ennek tudatában jelzed a vételi szándékot vagy sem.

De az hogy látatlanba veszel vmit, amiről azt hiszed hogy jó - mert ugye nem úgy reklámozzák hogy szar, hiszen akkor egyből továbblapoznál - majd leszállításkor közlik hogy ja, ez nem is hiba, hanem feature, eszed nem eszed, ezt már ki kell fizetni - na ez geciség. És - sztem - jogtalan is.

uniball 2009.10.12. 12:50:04

Rögtön az elején mint online kereskedő megjegyezném, hogy szerencsére több a korrekt hozzáállású vásárló mint a korlátozott, de;
Először is vegyük észre, hogy bármelyik oldalon vagyunk, emberek vagyunk. Tegyünk föl egy alapvetően jóhiszemű vásárlót és egy alapvetően jóhiszemű kereskedőt. Mivel emberek, ezért megpróbálják egymást kölcsönösen segíteni és szinte mindig megoldásra kerül a probléma. Egy normális hangnemmel közeledő vevő problémáját sokkal szívesebben és gyorsabban oldjuk meg, mint a véresszájú vagdalkozóét. Ha a vevő nem próbál meg trükközni, hanem egyszerűen tényleg csak rosszat rendelt vagy nem azt kapta amire számított, akkor kivétel nélkül sikeresen záródik a tranzakció még akár elállás esetén is. Még akkor is ha kicsit kicsúszott a határidőből, vagy más okból rezeg a léc. Nem kell minden mondatot a fogyasztóvédelem szóval kezdeni, mert a kereskedő tisztában van a kötelezettségeivel és elsősorban a vásárló megtartása a cél. Viszont célszerű a vásárlónak is némi empátiát tanúsítania (lehet nem 5 percen belül hanem másnapra lesz meg a csere), mert így az Ő élete is egyszerűbb lesz.
Szerencsére az online piactereken elég pozitívak rólunk a vásárlói visszajelzések és azt gondolom, ahogy normális vevőkből is több van, a normális kereskedők is túlsúlyban vannak, amihez hozzájárul a vásárlói tudatosság és a mérsékelt stílus is.
Azon "kedves" vásárlók akik szerint a kereskedők "bekaphattyák" így két tt-vel, vásároljanak azoktól az inkorrekt kereskedőktől akik rájuk szakosodtak és nagyszerű kölcsönös köpködés és szívatás lesz közöttük kereskedelem helyett. Peace

balage28 2009.10.12. 12:57:28

@uniball: így van, maximálisan egyetértek. Szintén zenészként nálunk is, ha a vevő úgy áll hozzá, akkor mi is teljes erőnkkel próbálunk segíteni.
De ha valaki a vélt (sok esetben nem valós) jogaival jön... hát az nem erősíti az empatikus képességeinket. Azok tényleg menjenek azokhoz, akiknél élvezettel megy az egymás köpdösése - gondolom minden szakmabeli lendületből fel tud sorolni nem egyet...

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2009.10.12. 12:58:13

@Dr. Eher: ha a megrendelésed annyi, hogy megnyomod a submit gombot, akkor azzal már el is fogadtad a webáruház (és rajta keresztül a gyártó) feltételeit. Ha ezen felül extra igényed, kikötésed van, akkor azt jelezd a megrendelésben. Írd bele, hogy Téged a monitor csak konkrét 0db. pixelhibával érdekel, ettől eltérő számú beteg pixellel nem veszed át. Ha a kereskedő így is visszaigazolja a megrendelésedet, akkor a kockázatot innentől ő viseli.
Legalábbis így tartanám logikusnak. De hogy ebben a remek országban ezzelszemben mit mond a jogszabály, arra gondolni sem merek.

egy_ember 2009.10.12. 12:59:25

A helyzet az, hogy keverik sokan a hibás teljesítés/hibás áru miatti jogorvoslatot a távollévők között köttetett szerződések szabályozása adta elállási joggal.
A 8 munkanap (nem 8 nap) elállási jogot takar, ahol a vásárló az áru kézhezvételétől számított 8 munkanapon belül indoklás nélkül elállhat a vásárlástól, visszaküldheti a terméket, amennyiben használatát nem kezdte meg.
A jogosultság alapja a vásárlás folyamata, ahol csak a vásárlás bekövetkezése után kapja kézhez, tapogathatja meg a vevő az árut. Ezért van az elállási jog, ha nem tetszik, akkor vissza lehet adni.
Azonban ha megkezdte a használatot, akkor már nincs ilyen gond.
Mi minősül használatnak:
1) pl. ha cipőt vesz valaki így, és felpróbálja, az nem használat, normál próba. De ha kimegy az utcára benne, még ha száraz időben is, és a cipő szép marad, az már használat.
2) számítógép, monitor: megnézed, megvan rajta minden, ami ahhoz kell, hogy használd, esetleg bekapcsolod, akkor nem kell új oprendszert telepíteni rá, az már használat. És nem csak az oprendszer használata, hanem a gépé is.
Ha veszek a szalonban egy opelt, és kihajtok vele, kapásból kevesebbet ér pár 100 ezerrel, pedig nincs benne 1000 km sem. Szóval nem kell a használathoz olyan furfangos trükköket kitalálni, mint a megcsaláshoz (csók, /szopás /1 éjszaka még nem megcsalás...), mert önbecsapás.
Ennyi.

Szolgáltatásnál pl. közvetítőválasztásnál a használatot is meg lehet kezdeni, és úgy elállni 8 munkanapon belül, hogy az efi megkapta az értesítést, de a használatot ez esetben ki kell fizetni, tehát nincs olyan, hogy beszélek Burkina Faso-i mobillal, aztán mégsem kell, mert a használatot jogosult a szolgáltató kiszámlázni. Ugyanez a helyzet a többi hasonló szolgáltatással, pl. forgalomarányos internettel, vagy bármi mással. Elvileg persze a szolgáltató jogosult arra, hogy ne fogadja el az elállást ilyen esetben, de pl. a távközlésnél inkább próbahónapot vezetnek be, minthogy szívózzanak (ez a tipikus, kivétel /hiba MINDIG van...)

uff

HgGina 2009.10.12. 13:00:31

@Samott: de, életszerű példa. A 2 illás is és a 100 ezres is.
És azért nem kapsz Rollst Trabi árban, mert mindkettő életszerű, csak te a Trabi oldalán állsz.

Trabiban nincs pezsgőhűtő, nincs benne légkondi.
A 100 ezres monitorodban meg lehet, hogy van subpixelhiba. Ami sok esetben a normál használatot nem korlátozza.
Vagy elolvasod az elején, hogy a Trabiban NINCS PEZSGŐHŰTŐ, vagy nem olvasod el. De akkor sem lesz benne.
Ha elolvasod, hogy az adott gyártónál 3 a megengedett subpixelhiba, akkor 4 esetén visszaviheted. 3 esetén meg csendben maradhatsz, vagy gyűjthetsz Rollsra.

De szerintem először próbáld ki a kereskedői, a gyártói oldalt is, mielőtt csak panaszkodsz!

Dr. Eher 2009.10.12. 13:02:29

@HgGina:
A hozzáállásod szánalmas. Meg az hogy hibás termékre akar pénzt látni a kereskedő / gyártó.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2009.10.12. 13:03:06

@balage28: úgyvan.
Nagyon szeretjük, mikor a népszerű francia webáruházból valaki összeszedi az ócó készüléket, majd pl. nálunk parádézik magyar nyelvű leírásért meg supportért. Mikor finoman jelezzük neki, hogy mi nem az a cég vagyunk, akkor pedig halálra van sértve, és máris megvan a konklúzió: a magyar kereskedők micsoda egy rohadt szemetek! Bezzeg a francia wbbolt csudajófej, hiszen olcsón adta.
Nincs ezzel baj, csak kezeljük már helyükön a dolgokat! Vannak különféle szintű árak, hozzájuk pedig különféle minőségű szolgáltatások. (Sarkiribanc árban nem lehet luxusvillában rendelő, feszes seggű bombázót venni. Pedig a gyűjtőnév ugyanaz.)

Dzsodzsellariusz 2009.10.12. 13:04:30

Csak nekem tűnik ugy, vagy a cikk megjelenése óta az említett oldalak megváltoztatták az oldalukon az elállás jogáról leirtakat. Azaz én konkrétan nem találtam meg az idézett szövegeket és helyette jogszabályban leirtakat találtam.

Dr. Eher 2009.10.12. 13:04:59

@szedbattrú:
Biztos van ilyen, de ugyanígy létezik a fordított irányú köcsögség is. Te azt várod hogy a vevő értse meg a boltost, de fordítva már nem elvárás. Miért kéne a vevőnek jobban megértőnek lennie mint az eladónak ővele?

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 13:09:56

@uniball: magyaráztok itt miután többen leírták, nem tartják magukra érvényesnek a szabályokat, pereljen a kedves vevő ha akar, az ugyis két három év neki. Nos ezek után nem kéne itt okoskodni, én magam mindig külföldi webáruházakban vásárolok és mindig meg voltam elégedve, ha problémám volt cserélték és nem küldtek pereskedni, kedves magyar kereskedők kinyalhatjátok a seggemet.

Dr. Eher 2009.10.12. 13:09:58

@HgGina:
Na ilyen esetben én is azt mondom hogy megérdemlik. Amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten. :)

Dr. Eher 2009.10.12. 13:14:09

@andika25:
"b) olyan áru értékesítése, illetve szolgáltatás nyújtása esetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac gazdálkodó szervezet által nem irányítható ingadozásától függ;"

Igen, de gondolom itt is van megkötés hogy abban az esetben, ha a megállapodásban rögzítésre került hogy mondjuk a dollár-forint árfolyam függvényében (és csak annak mértékében!) változhat az ár. Ha viszont fix összegben állapodtatok meg, akkor utána már hiába reklamál hogy dehát felment a dollár ára - ki nem szarja le?

NGA 2009.10.12. 13:15:07

@isti77: Igen, sokan megcsinálják ezt az autókereskedésben, és vannak akik kapnak egy hétvégére autót.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 13:15:21

Pozitív példa:
Én a fűnyírómhoz kerestem fűgyűjtőt. Elég drága a gép és jó is, de ez hiányzott hozzá. Kiderült, hogy egy helyen van belőle egyetlen egy darab. Azonnal lecsaptam rá hazavittem bár a csomagolás nem volt érintetlen. Használni akartam, de hiányzott pár eleme és nem tudtam összerakni. Megnéztem alaposan és egy részen a varrása a gyüjtőnek is már szakadozott volt.
Megyek vissza, hogy ez nem okés mert hiányzik belőle ez meg az és különben is sérült. Erre mondták, hogy bocsi, de csak ez az egy van már és a forgalmazónál se lehet szerezni mert kifutó termék. Viszont felajánlották, hogy használhatóvá teszik.
Bevittem fűnyírót meg a fűgyűjtőt és összevarázsolták nagy barkácsolások árán nem is számoltak föl érte költséget.
Na ez az igazi jó hozzáállás! Ezek után oda fogom vinni szervízre is a gépet ott fogok újat is venni és mindenkinek ajánlani fogom a helyet.

bigyibogyo 2009.10.12. 13:16:30

@Dr. Eher: a hozzaallasod szanalmas. a a legolcsobabtakarod de az nyujtson annyit mitn a legdragabb. szepen emgvan hatarozva,h az alsokategorias monitoroknal mekkora meretnel mennyi es miylen (al)pixeltol hibas. mikor te az also kategoriat valasztod elfogadod ezt.
vegyel 400 000ert 20"as monitort. az garantaltan kifogastalan minosegu lesz. vagy vegyel 30 000ert 20"ast es elj azzal egyutt,h hibas is lehet (eleg ritkan az).

Samott 2009.10.12. 13:18:58

@HgGina: Beszelsz mar hulyesegeket, hogy lenne eletszeru 42 colos ketmillas monitor? Meg rolls royce? Nehogy mar Rolls kategoriaba szamitsuk a hibatlan monitorokat.

Nem erdekel mit garantal a gyarto. Pont. Meg akarom nezni, ki akarom probalni a termeket amit megveszek. Pont.

A cipot mielott megveszem felprobalhatom (meg a legolcsobb legvacakabb marka legolcsobb legvacakabb modeljet is) ha nyomja a butykomet nem kell kifizetnem, megvennem.

Miert nem lehet ezt a monitorokkal is megtenni? Kerek egy 24 colos akarmilyen monitort, radugjuk egy gepre, ha tetszik kifizetem, elviszem. Ha nem hat nem. Hat olyan nagy keres ez? En vagyok a szemet vevo, mert nem akarok zsakbamacskat venni?

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 13:21:23

Ja a magyar kereskedő meg attól még nem kellene, hogy bunkó legyen mert nem tőle vettem egy terméket, de hozzá megyek ha bajom van vele.

Még egy pozitív példa: Elmentem egy állat patikába és kerestem egy kutyának való gyógyszert. A pasi megmutatta kibontotta és el is olvashattam a leírását. Azután mondta, hogy nyugodtan nézzem meg a neten hátha többet tudok meg róla. Nem akart rám tukmálni valamit. Valószínű azért mert tudja, hogy egyszer szivat meg és többet nem megyek oda. Ugyanez volt a tapasztalatom ugyanott más eladóval is tehát nem egyedi személyhez köthető eset.

Én nem vagyok szakember csak egy vásárló és tévedhetek. Én is korrekt vagyok és ezt várom el másoktól is. Ha hazavittem egy terméket akkor úgy bontom ki, hogy vigyázok a csomagolásta. Volt már olyan, hogy nem volt jó a tápegység amit vettem és visszavittem, de nem volt gondom mert nem barmoltam szét a csomagolást és nem is csesztem el a terméket.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 13:21:29

@Samott: ja szemét vagy, pereskeggyé:-) a jófej kereskedők szerint két három év xD

Dr. Eher 2009.10.12. 13:22:27

@HgGina:
Én spec. arról az esetről beszéltem amikor még el se vitted a boltból a notit. Ott helyben szeretnél meggyőződni arról hogy hibátlan-e. Legtöbb helyen beintenek, mert ha tényleg hibás, akkor neki veszteség, hiszen a gyártó a "class2"-jére hivatkozva nem veszi vissza tőle, az ügyfél meg nyilván nem fizet hibásért teljes árat (sőt töredéket se, ha neki feltétel a hibátlan állapot).

Tehát a kereskedő (legalábbis a többség) nem bontja ki a dobozt, lutrit árul, a vevőre akarja lőcsölni a kockázatot. Ha már megvetted, akkor garis ügy, ahol takarózhat a "class2"-vel a gyártó / ker. Ha még nem vetted meg, akkor ugye nem. Ilyenkor meg arról akarnak meggyőzni hogy kötelezettséget vállaltál a vételre, és ki KELL fizetned látatlanba a lutrit. Na erre mondom én hogy kabfasz!

Az én kérdésem az hogy ilyenkor kivel van a jog. Vonatkozik-e a vételi kötelezettség akkor ha nem tudok meggyőződni arról hogy hibátlan terméket veszek-e, így inkább elállok a vásárlástól.

HgGina 2009.10.12. 13:23:44

@Dr. Eher: a hozzáállásomról annyi, hogy a kereskedő és a gyártó a termékért kér pénzt.
Ha az a termék olyan tchnológiával készül ami mellett a 42"-on nincs pixelhiba, akkor fizesd meg a 2 millát, mert a technológia ilyen drága.
Ha meg csak 100 ezred van rá, akkor vegyed olyan gyártótól, aki nem egy por- és pollenmentes gyárcsarnokban rakja össze a monitorodat, hanem egy tengeren himbálódzó dzsunkán.

Értsd már meg jóember, a pixelhiba gyártóspecifikus előzetes megadása magát a gyárat minősíti, nem a kereskedőt.
Ha meg te a tökéletes terméket tudod csak használmi, akkor vegyél 2 millás monitort. Csak nehogy majd azt kezdd mondogatni, hogy kibontáskor a műanyagzacskón a cellux gyűrött volt, és ujjlenyomat volt a ragadós oldalán!

Tudod, miért drágább a palacsinta a Gundelben mint a sarki palacsintasütőnél? Mert az egyik technológiája a légkondicionált, tiszta abroszos, udvarias kiszolgálás, amásiknál meg mindenhol égett olajszag.
De a palacsinta majdnem ugyanolyan. Na ezért.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 13:24:00

@BRandom: "Ja a magyar kereskedő meg attól még nem kellene, hogy bunkó legyen mert nem tőle vettem egy terméket, de hozzá megyek ha bajom van vele."

Hát ezeknek a szutyok alakoknak legfeljebb az unokái értik ezt majd meg...

GegeWarrior 2009.10.12. 13:24:26

Azért kell eredeti csomagolásba visszaadni, mert újra el fogják adni.Ennyi.
Ezt onnan tudom, hogy velem sajna megesett. Nem vagyok rá büszke de egyszer egy hipermarketbe vettem kompletten számítógépet.Otthon aztán az elvileg gyárilag üres gépen bejött egy windows. Kiderült nem volt jó a hangrendszer,valaki már vissza vitte nekünk meg eladták újra. Visszavittük, és kérték, hogy tegyük a többi közé, amiket elvileg árultak:O Szóval nekem ez volt a tanulópénz, soha többet hipermarketből számítógép.

uniball 2009.10.12. 13:25:42

Mint azt már mások is megjegyezték, érdemes lenne belegondolni a csomagolás meglétének illetve állapotának tényébe is, hogy milyen károkat okozhat a kereskedőnek. Az ugye tiszta sor, hogy ha a kereskedő egy rendelést tévesen teljesít azonnal és minden költséget magára vállalva orvosolja a hibát. Ha esetleg a vásárló vásárolt tévesen akkor jön az elállás, amely esetében a szállítás már őt terheli valamint az egyéb járulékos költségek. Ha a vásárló tudatos, akkor tisztában van az elállási jogával és megőrzi a termék csomagolását amit igyekezett normálisan bontani, hogy az az eredetivel megegyezően visszacsomagolható legyen. Ha ilyen esetben eláll a vásárlástól szó nélkül vissza is vesszük a csomagot annak ellenére, hogy bármennyire is jól bontotta a terméket már újként nem eladható csak értékcsökkentettként, amí így kb. a bekerülési árat jelenti - az új rendeléskori kiszállítás és a ráfordított munkaóra (csomagolás, számlázás, készletezés, stb.) tehát veszteségesen, de ez a veszteség még vállalható. Abban az esetben viszont amikor szétforgácsolt vagy meg sem lévő csomagolási elemekkel löki vissza a "kedves" vevő az árut, és fennhangon követeli a teljes vételárat (az ilyen esetekben néha még a szállítási díjat is) akkor már más a mérlegelés. A csomagolás nem megléte tovább csökkenti a termék eladhatóságát, tehát a vevő a gondatlanságával kárt okoz a kereskedőnek. További gond, hogy ha terméket kipróbálta, de az visszafordíthatatlan változást okozott és így további értékcsökkentést eredményezett. Azon vevők akik ez esetben is azt gondolják, hogy nagyot csapnak az asztalra elmondják a fogyasztóvédelem szót párszor akkor visszakapják a teljes árat, azok tévednek. Kereskedőként nem vagyok hajlandó az emberi gondatlanság miatt további veszteséget generálni a meg nem valósult üzleten. De! Még ilyen esetben is tudunk olyan megoldást hozni amelynek a végén a vevő elégedetten távozik, de ez minden esetben helyzet függő.
3 dolgot ajánlanék az online vásárlóknak:

- Online vásárlás esetén fontos a fokozott tájékozottság, és mielőtt bármit is megrendelnek olvassanak teszteket, vásárlói véleményeket, az Ő életük lesz egyszerűbb
- Minden esetben igyekezzenek óvatosan de legalább normálisan, roncsolás nélkül bontani a terméket és minden apró csomagolási elemet megőrizni az elállás idejéig, hogy probléma esetén gördülékeny legyen az ügyintézés.
- Tekintetbe véve, hogy ők is emberek úgy viszonyuljanak a kereskedőkhöz, mint ahogyan Ők is elvárják, hogy hozzájuk viszonyuljanak.

uniball 2009.10.12. 13:28:12

@Közöd??:
Bár mi is gyorsan és rugalmasan igyekszünk minden problémát megoldani, és az elállást is korrekt módon kezelni, azért örülök, hogy Te külföldi kereskedőknél vásárolsz :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 13:29:35

Még egy tapasztalat magyar webshoppal kapcsolatban.

Tisztelet a kivételnek, de elég fapadosak. Értem én, hogy ha már a vásárlás gomb működik az már elég a szigorúan vett webshopoláshoz. De én sokszor hiányolom a korrekt és részletes leírást a termékről. Nem egyszer nem találtam semmit a termékről és miután a webshopban kinézek valamit sokszor bújnom kell a külföldi gyártói oldalakat bővebb leírásért. Pedig szerintem ez nem lenne egy nagy kunszt. Ahogy a korrekt fotó se egy termékről. Extreme digitalnál volt az, hogy az adott termék csak egy színben volt és nem abban ami a weboldalon feltüntetett. Ez akkor derült ki mikor elmentünk naívan, hogy élőben megnézzük az adott árút és kiderült, hogy azt se lehet csak kifizetni és hazavinni.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 13:30:18

@uniball: Te nem a veszteséget nem vagy hajlandó állni hanem a szabályokat nem vagy hajlandó betartani, ez esetben töröld ki szépen a működési engedélyeddel a segged és húzd le a wc-n jobb lesz mindenkinek. felfogásban minimum két évszázaddal vagytok lemaradva bárkihez képest.

Samott 2009.10.12. 13:30:35

@HgGina: Hulyeseg amit irsz. Nekem mint vevonek nem kell a gyarto pixelhiba garanciaja. Az max. a kereskedonek fontos, hiszen o all kapcsolatban a gyartoval, neki kell ezzel elszamolnia a gyarto fele. Valoban elofordulhat egy kommersz termeknel hogy van rajta hibas pixel. De azt a peldanyt nekem, a vevonek, nem kell megvennem. Ez bizony a kereskedo kockazata, barmennyre is szeretned ezt a vevore haritani. :)

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 13:32:32

@uniball: olvastam feljebb néhányotoktól a gyors és rugalmas problémamegoldást: pereljen a vevő az ugyis két-három év, gratula hozzá!:-)

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 13:34:22

@uniball: évi többszázezer forintot költök külföldön köszönhetően az okos hozzáállásotoknak, ha ennek örülsz akkor pont annyi eszed van amennyi látszik:-)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 13:36:09

@GegeWarrior: Én erre 10 éve jöttem rá mikor a család első nyomtatóját megvettük a Metróból és gyárilag hibás volt a fej amivel a márkakereskedőzöz küldtek és ott húzták a szájjukat, hogy ez nem természetes hiba. Végül kifizettem a javítást jogosan vagy nem, de megtanultam, hogy "cipőt a cipőboltból".

HgGina 2009.10.12. 13:36:37

@Dr. Eher: a hozzáállásomról annyi, hogy a kereskedő és a gyártó a termékért kér pénzt.
Ha az a termék olyan tchnológiával készül ami mellett a 42"-on nincs pixelhiba, akkor fizesd meg a 2 millát, mert a technológia ilyen drága.
Ha meg csak 100 ezred van rá, akkor vegyed olyan gyártótól, aki nem egy por- és pollenmentes gyárcsarnokban rakja össze a monitorodat, hanem egy tengeren himbálódzó dzsunkán.

Értsd már meg jóember, a pixelhiba gyártóspecifikus előzetes megadása magát a gyárat minősíti, nem a kereskedőt.
Ha meg te a tökéletes terméket tudod csak használmi, akkor vegyél 2 millás monitort. Csak nehogy majd azt kezdd mondogatni, hogy kibontáskor a műanyagzacskón a cellux gyűrött volt, és ujjlenyomat volt a ragadós oldalán!

Tudod, miért drágább a palacsinta a Gundelben mint a sarki palacsintasütőnél? Mert az egyik technológiája a légkondicionált, tiszta abroszos, udvarias kiszolgálás, amásiknál meg mindenhol égett olajszag.
De a palacsinta majdnem ugyanolyan. Na ezért.

Da Moon Iz Black (Saigo O Wasamono) 2009.10.12. 13:37:24

@Samott: totál egyetértek! a baj, hogy a fantasztikus oktatási reform miatt kihalásra ítéltetett a kereskedő szakma. Normál esetben az eladónak kötelessége üzembe helyezni a készüléket a vásárlás előtt, az üzembe helyezés folyamatáról tájékoztatni a vevőt - még akkor is, ha a vevő ezt nem igényli.

Továbbá: a magyar jogban nincs olyan, hogy garancia. Jótállás van (Ptk. 248), kizárólagosan. Garancia régen volt, párhuzamosan a jótállás fogalmával. Ezeket ne keverjük.

Gerike07 2009.10.12. 13:39:38

Azért a két szélsőség közt van más is, nem azt mondjuk, kiküldjük az árut, aztán ha visszaküldi kapja be és pereljen, hanem azt, hogy aki a fenti példa szerint megveszi, kidobja az összes csomagolást, és pár tartozékot, és karcosaan visszaküldi, azt nem vagyok hajlandó benyelni.

Mint ahogy egy vevő másodjára próbálta eljátszani a "nem veszem át" játékot, mire kiküldtük neki a szállítási díjat, ez nem tetszett neki.

Sorry, de a korm.rend leírja azt is, hogy sem a szállítási díj nem jár vissza, sem nem vagyok köteles a visszaszállítást állni, ez nem átvételre is igaz. ez van, ki is fizette lassan, késve, durrogva, de kifizette.

az érem két oldalát sokan nem látják át sajna, csak "jogom van, jogom van" ezt ismételgeti.

Okos vevő előre felhív, ha valamit nem ért, infó kell, bármi, készségesen felvilágosítjuk, és mindenki boldog :)

mellesleg azért a visszaküldések aránya erősen 1-2% alatt mozog, hála :)

Diopapa_sok 2009.10.12. 13:40:10

@R.T.:

Ezerszer el lett pofázva itt is már, hogy pl a gumióvszerre miért nem vonatkozik... Amúgy meg Nekem adott már kereskedő 10 nap kipróbálásra új (demo) autót, amit meg akartam venni. Egyéb kérdés?

uniball 2009.10.12. 13:40:38

@Samott: Vegyél Samut vagy LG-t ott van pixelgari (Acernél megvásárolható) , más gyártóknál nincsen. Tipikus trükközés az elállás ilyen esetben, hiszen Te a megrendeléskor vállaltad, hogy ISO szerinti pixelgarival veszed a terméket ami bár bosszantó de engedélyezi a hibát. Viszont, ha Te ezt megrendelted elfogadtad. A kereskedő a Te rendelésedre szerzi be az importőrtől, és mikor Te elállsz és a kereskedő a "kiváló" jogszabály miatt visszaveszi Tőled, azt az importőr joggal már nem a kereskedőtől (mivel a tévhitekkel ellentétben a garit a gyártó vállalja nem a kereskedő, a kereskedő csak elszenvedi), a kereskedő meg persze bukik rajta. Persze ne kezdj el sírni, hogy szegény kereskedő, csak mondom, hogy az inkorrekt magatartásoddal másnak kárt okoztál, mert mi visszavesszük az ilyet is aztán persze bukunk rajta.
Ahelyett, hogy trükközgetsz válassz olyan terméket pár ezer Ft difivel amihez biztosítja a gyártó a pixelgarit és így biztos lehetsz benne, hogy ha gáz van cserélni fogják, plusz még gerincesnek is mondhatod magad...

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 13:42:05

Én mostanság rászoktab az ebay-re. Egyszerűen olcsóbb bizonyos termékek estében.

Minden esetben megnéztem a hazai árakat mert hátha mégis itthonról olcsóbb, de mikor egy Pen drive Kínából 6000 postaköltség ingyen itthon meg 10ezer úgy, hogy a postaköltséget meg se néztem.
Vagy egy lámpa 12ezer vs 20ezer. Valamint ott látom az eladó értékelését és tudom, hogy megkapom amit megrendelek. Az eladó meg tudja, hogy korrekt vevő vagyok.

Tényleg kellene egy webshop értékelő oldal, de ne csak a panaszkodók kerüljenek fel hanem jó vélemények is. Akár kötelező értékelés is lehetne.

RoxyTHC 2009.10.12. 13:47:24

Sziasztok!

Engem az erdekelne, es ha tud valaki kerem erdemben valaszoljon, hogy ha pl. SZAMITASTECHNIKAI NAGYKERESKEDESBEN vasarolok (cegre stb) 1db DOBOZOS processzort vagy DOBOZOS memoriat, akkor abban az esetben ha az nem mukodik az adott konfiguracioban (ertem ezalatt nem a termek a hibas hanem egyszeruen azzal az alaplappal nem megy a memoria vagy a cpu ...nos ebben az esetben a nagyker koteles e visszavenni az arut vagy nem? A nagykereskedes ilyen esetben arra hivatkozik hogy a dobozos memoria vagy cpu nem cserelheto vissza csak ha HIBAS mert csak es kizarolag a csomagolas megrongalasaval lehet felnyitni, ergo ha nem hibas nem tudjak ujra eladni bontott csomagolasban....
Nos ez jogos vagy nem jogos?
Koszi Elore is!

Samott 2009.10.12. 13:49:02

@uniball: Nem. Pont azert van ez a 8 napos hatarido, mert ha webshopbol veszem, nincs lehetosegem az adott peldanyt a kereskedo uzleteben kiprobalni. Szo sincs ISO akarmirol az ugyben. Es nincs ebben semmi trukkozes. Ahogy abban sem, ha a kereskedo uzleteben szeretnem kiprobalni azt a peldanyt amit meg akarok venni. Ez nem trukkozes, ahogy Da Moon Iz Black is irta, ez a vasarlas normalis menete.

Egyebkent elmeleti a kerdes, tavaly vettem Samsungot 72 oras pixelgarival. De tevet nem tudom hogyan kaphatnek ilyen kategoriaban, ilyen feltetelekkel.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 13:51:42

@RoxyTHC: Hali, nem köteles visszavenni a cuccot. Rendeld webshopból magánnévre, akkor ha kiderül nem megy akkor elállhatsz a vásárlástól és köteles visszavenni, sajna mint a fenti példák mutatják legfeljebb kiröhögnek és elküldenek pereskedni...

HgGina 2009.10.12. 13:51:52

@Samott: óriási tévedésben vagy. Te a gyártóval vagy összességében kapcsolatban. Maga a kereskedő nem más, mint egy logisztikai feladatokat ellátó közbenső lépcső.
A termékért garanciával/jótállással a gyártó tartozik (esteleges közbenső szervízpartner útján).
Ha azt a gyártó által ELŐZETESEN KÖZÖLT TÉNYT, hogy az ő termékénél te 3 subpixel fölött minősülsz garanciára/jótállásra/cserére... akármire jogosultnak, akkor ezt vagy elfogadod és 3 pixelig csendben vagy, vagy nem fogadod el. És megint ott tartunk, hogy vehetsz tökéletes gyártástechnológiájú monitort. De nem 100 ezerért ha a 42" méretben gondolkozunk. Mert az neked akár tetszik, akár nem, 2 milládba fog kerülni.

Komolyam nem értem, hogyhogy nem fogod már fel ezt a tényt: ÁR-MINŐSÉG. Ha az egyik alacsony, akkor a másik is arányosan alacsony.

uniball 2009.10.12. 13:53:37

@Közöd??:
Az empátia teljes hiánya, a szabályok mögé való bújás, az alapvető rosszindulat és a másikról is ennek feltételezése az amit így sikerült leszűrnöm pár "komoly" hozzászólásodból. Örülök, hogy megteheted, hogy módodban áll több 100 e Ft értékben vásárolni, annak meg különösen, hogy több hazai céget is megkímélsz.
Az első hozzászólásomban a kereskedelem emberi oldalára próbáltam utalni illetve arra, hogy igyekszünk a szabályokon túl is segíteni a legtöbb vásárlónak.
Neked is fogunk (még mindig remélem, hogy nem fogsz nálunk vásárolni) annak ellenére, hogy Te meg vagy győződve az ellenkezőjéről, de ha 8 munkanap + 1 perc múlva hozod vagy küldöd be a cuccot akkor nem!!! és a szabályokat lobogtatva fogunk kedvesen elküldeni.
Persze mindenki másnak megtesszük még 10-12 nap után is, de Ők azok a vásárlók akik az igen jelentős törzsvásárlói bázisunkat képezik, Téged meg reméljük, hogy soha többet nem látunk.
Ne vedd sértésnek csak mi is emberekből vagyunk. A sértő megjegyzéseid pedig leperegnek hiszen tudom, hogy akiről Te írsz azok nem mi vagyunk ill. csak kis része a kereskedői rétegnek (akik idővel kihullanak).
Ezért engedelmeddel átugrom a helyesírási hibákkal tarkított trágár hozzászólásaidat.
További sok sikert a külföldi piacon :)

Amusing 2009.10.12. 13:54:43

@BRandom:
jaja, köszjük meg ezt is a kormányuknak. sőőőőt legyen 200 %-os áfa, hátha még több bevétel lesz és többet lehet lopni

HgGina 2009.10.12. 13:57:21

@Da Moon Iz Black a napfény belülről fakad :): normál esetben az eladónak kötelessége?

Rendben. És a kedves vevő kifizeti a szakembert, aki beüzemeli az adott készüléket? Ha igen, akkor rendben van, de akkor ne legyen felháborodva, ha egy 20 ezres monitor a telepítéssel, szereléssel, színhelyes bekalibrálással további 30-ezrébe kerül!

Csak ez ugye már büdös a kedves vevőnek. Ha a kisujjadat nyújtod... szindróma.

Samott 2009.10.12. 13:59:18

@HgGina: El kell hogy keseritselek, te elsz tevedesben. En csakis a kereskedovel vagyok kapcsolatban, ha barmi gondom van a termekkel akkor hozza viszem, es o koteles intezni a garancialis problemamat. Nezz utanna, meg fogsz lepodni. :)

Megismetlem, talan sikerul elobb-utobb felfogni: nem erdekel mit vallal, garantal a gyarto pixelugyben. Nekem mint vevonek jogom van kiprobalni a termeket mielott megveszem. Aki mast allit az hazudik, csal. Ez nem alsonadrag vagy zokni aminek baja lehet ha kiprobaljak, ez egy muszaki cikk aminek az uzeltben beuzemelese nem okoz kart benne. Es ha jo hat megveszem. Ha nem jo nem veszem. Gyarto elozetesen kozolt felteteleitol tok fuggetlenul.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 13:59:46

@uniball: csak álmélkodom, ilyet is csak magyar kereskedő írhat, hogy a "szabályok mögé való bújás". A te értelmezésedben ez mit jelent?

Árpi a 4-ből 2009.10.12. 14:00:30

Kár, hogy a kajára nem vonatkozik... Úgy visszaküldeném a tegnapi pizzát, meg a tegnapelőtti kínait.... Egyik sem izlet... Habár nem tudom, hogy különíteném el egymástól őket holnap... :o Ja meg a mai ebédtől... :D

ez-a-nick-már-foglalt 2009.10.12. 14:02:20

Néhány alja kereskedő, és 1-2 suttyó online-vevő miatt folyik itt az általánosítgatás.

Pedig nem hinném, hogy a netes kereskedők, szolgáltatók nagy része megengedné magának, hogy a vevőkkel szórakozzon, hiszen pillanatok alatt szétszedik őket egy blogon, vagy fórumon, és akkor egy leendő vevő majd ezt találja meg a webshopról elsőként a gugliban. Vagyis a saját jóhírét veszélyeztetné a vállalkozás.

Ugyanígy a vevők sem nagyon mernek szerintem szórakozni, hiszen, ha belefutnak egy vérmesebb webshop-gazdába, esetleg a bíróságon találják magukat, vagy egyéb módon állnak "bosszút" rajtuk.

Tőlünk is rendeltek meg már egyedileg legyártott termékeket, amiket aztán át se vettek a kézbesítőtől... Túléltük. Szerencsére fél százalék alatti az ilyen problémás megrendelés.

Thorwald 2009.10.12. 14:05:10

@Közöd??: Egyertelmu amugy.
Azokra vonatkozik akik a torvenynek koszonhetoen 8 napig kolcsonzik a cuccot. Elore tudva rola, hogy ok bizony azt vissza fogjak vinni.

Mondjuk erdekes, hogy kicsomagolas nelkul hogy a rakba allapitsam meg a monitorrol, hogy "bazze ez mashogy nezett ki a kepen" vagy hasznalatba vetel nelkul, hogy "vazze ennek marha erosen vilagit az allapotjelzo lede, nem megy a szine a szobamhoz, szar a bevilagitas, a tesztben nem ilyen volt" stb...

Amusing 2009.10.12. 14:06:59

sajnos olyan is előfordul, hogy paraszt megveszi a navit, felrakja a tört igoját, majd nyaralás után visszahszól, hogy mégsem kéri. hol itt az igazságosság????
az emberek 80% nem több egy primitív baromnál.

HgGina 2009.10.12. 14:08:15

@Samott: na akkor újra, a közvetlen kapcsolatban a kereskedővel vagy, összességében pedig a gyártóval. Ennyi.
Amikor egy Opelt veszel, a jótállást nem az XY Opel kereskedő vállalja, hanem a gyártó (akár szerződött szervízpartneren keresztül).

Azt pedig senki sem mondta, hogy nincs jogod kipróbálni. Azt viszont kénytelen vagy elfogadni, hogy ha az ajánlatban az szerepel, hogy az általad vásárlandó terméknél a gyártó 3 subpixel fölött fogad el jótállás alapján cserére jogosultnak, akkor akármennyire is kötöd az ebet a karóhoz, akkor sem fogsz cserét kapni 3 hibáig.
Ha meg kipróbálod, valószínűleg a harmadik példány bontása után a kereskedő könnyes szívvel fog tőled megválni. És ez teljesen érthető. Én is ezt tenném.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 14:10:51

@thorwald: ez nem a szabályok mögé bújás, ha joga van hozzá akkor megteheti, a kereskedőnek sem joga sem lehetősége ellenőrizni mi történt. Valszeg ha a világ fejletebb felén ez működik ráadásul 30 nappal akkor itt is fog. Ha a gyalogosnak elsőbbsége van a zebrán és átmegy előtted akkor nem bújik a jogai mögé:-) hanem él azzal. Persze ha kereskedőként nekünk az a felfogásunk, hogy fizessen a vevő és utánna tünnyön a faszba akkor...

Amusing 2009.10.12. 14:11:30

@HgGina:
istenem, az autógyártást nem hasonlítsd már össze az lcd gyártással. ha karcos az autód az hiba, ha nem indul az hiba. de hogy nem tud 200-al átmenni a fekvőrendőrön már nem az. a pixel hiba technológia miatt lehet. ahol van pixel gar, ott azokat letesztelik. (ezért is drgábább) vegyél szervízbe vezérműszíjat, meg bárdinál, nem ugyanaz lesz, nem is annyiért

balage28 2009.10.12. 14:14:20

@Kofa: céges vásárlásokra NEM vonatkozik fogyasztóvédelmi törvény.
Úgyhogy óvatosan a "majd a szomszéd bt-je elszámolja" hozzáállással...
B2B kapcsolatban békéltető testületi eljárás van/lehet illetve per.

HgGina 2009.10.12. 14:16:56

@Amusing: pont ezt mondom én is, ha figyelmesen elolvastad (volna).
Fuss neki még egyszer!

Ha karcos a kép felülete, ha nem tudod bekapcsolni, az hiba.
ha meg gyenge technológiájút veszel olcsón, az nem hiba hanem ár/érték arány.
1000 forintért öt pixelhiba sem drága. 2 milláért meg egy is sok.

További jó értetlenkedést. :)

Samott 2009.10.12. 14:17:37

@HgGina: ebbol mar nem jossz ki jol... :) Az Opel eseteben az Opel magyarorszagi forgalmazojaval vagyok garancialis (jotallasi) kapcsolatban, de ezt barmelyik kereskedojenel ervenyesithetem. Aztan majd ok lejatszak egymas kozt. Az Opel nemet gyarahoz meg vegkepp nincs kozom. Ha mar a gyartot keressuk a lanc vegen.

Ha kiprobalhatom akkor nincs vita, ha nekem megfelel akkor kifizetem es orommel hasznalom, ha nekem nem megfelelonek talalom (gyartoi vallalastol fuggetlenul) akkor meg megkoszonom a proba lehetoseget, es nem vasarolom meg a termeket. Ez a proba, nem? Ez volt az alap felvetesem, vegre sikerult belatni.

Akkora pechem csak nem lesz, hogy egymas utan 3 szar lcd-t kuldenek nekem. Ha igen van mas bolt. De tenyleg az lenne a legegyszerubb, ha a boltban ki lehetne probalni.

an-dee 2009.10.12. 14:18:40

Sziasztok.

A cím megtévesztő, hogy nálam is lehet weben keresztül vásárolni, de az nem webshop, a törvény viszont mindenkire érvényes. Nekem kis cégem van, bt. Nem tudom megtenni hogy 40millió értékben legyen otthon kipróbálható mindenből, sőt ha valaki, ileltve mondjuk a barátaimval együtt megrendelnek 10*1 darab 200e forintos fileservert és 8 napon belül visszahozzák, akkor az elég ciki, lévén nincs 2m a cégben, ráadásul bt, tehát felelek a vagyonommal, pedig nem csaltam, csak volt 10 idióta aki ki akart csinálni.

És a jog ezt garantálja, gratuálok.

Samott 2009.10.12. 14:19:17

@HgGina: Ja, nem kerek cseret, meg se veszem ha nem jo. Errol szol ez a 8 napos elallas dolog is.

Dr. Eher 2009.10.12. 14:20:33

@balage28:
Valamint nem ilyen uzsorások a kereskedők hogy 2 vevőn akarnak 1 nap alatt meggazdagodni.

kreativkid · http://www.kreativkid.hu 2009.10.12. 14:22:52

Bocsi, de ez ronda ellenreklám volt, úgyhogy kénytelen leszek helyesbíteni:

www.kreativkid.hu/catalog/shipping.php

Elállás joga

Megrendelése során élhet a 17/1999. Kormányrendeletben részletesen rögzített feltétel nélküli elállás jogával. A szerződéstől az áru átvételét követő nyolc munkanapon belül indoklás nélkül elállhat. Ebben az esetben az Eladó köteles a Vevő által kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást és az áru visszaszolgáltatását követő harminc napon belül visszatéríteni. Figyelem! A Vevő viseli az elállási jog gyakorlása miatt, az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket. Az Eladó követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését.

uniball 2009.10.12. 14:23:11

@RoxyTHC: Egyébként pontosan ezért van annyi vita. A nagyker és a kereskedő között kereskedelmi kapcsolat van és sok esetben nem veszik vissza azt a kereskedőtől és görgetik a gyártóig amit a kereskedőnek vissza kell vennie alaphangon a vásárlótól. (te nagykertől vásárolsz akkor kereskedőnek minősülsz) Mivel nincsen összhang a kereskedői és viszonteladói rendszerben ezért igyekeznek a kereskedők a saját veszteségüket minimalizálni azzal, hogy feltételekhez kötik a visszavételt.
Hozzáteszem, hogy ennek ellenére a józan ész határain belül visszavesszük a termékeket még akkor is ha tudjuk, hogy azt a nagyker biztos nem veszi vissza és mi is csak nullán vagy buktával tudjuk ismét eladni.
Ha harmonizálva lenne a jogállás és azonos feltételek vonatkoznának a teljes kereskedői csatornára (értsd a nagyker is biztosítaná a kereskedelmi feltételeket a kisker felé) akkor sokkal olajozottabban működne a visszáru és a garancia is.
Ezért gondolom, hogy nyugatabbra jobban működik a rendszer, hiszen itt a kiskernek nem kell azon paráznia, hogy vajon ezt bebukom vagy sem mert a nagyker felé simán elmegy. A másik ok a forgalom és a piac, hiszen lényegesen nagyobb számokról lehet beszélni és így a gyártói kontakt is jobb valamint gyártói szempontból teljesen más megítélés alá esik a mi piacunk és a ny.eu-i piac.
Így itt kelet eu-ban az eladott mennyiség, a hiányos törvényi szabályozás, és a kedvezőtlenebb gyártói besorolás miatt lényegesen rosszabbak a feltételek.
Szóval a kérdésre a válasz mint már korábban jelezték, a nagyker ha jófej beveszi cserére, de ha bontott nem fogja, a kisker beveszi cserére ha tetszik ha nem, és besz*pja.

Thorwald 2009.10.12. 14:23:44

@Közöd??: Latod? Ezzel a felfogassal van itt kb mindenkinek baja.
(Amugy az egesz orszagnak ezzel a "nekem jogom van" elvvel van problemaja. A peldad meg rossz. A jo gyalogos zebras pelda az lenne, hogy latja a gyalogos, hogy jossz es ha mindenki siman haladna siman aternel elotte, de o begyorsit es szinte eledveti magat. Mert neki az jar.

Az egy dolog, ha valaki arra hasznalja fel ezt, hogy (es ennek a torvenynek nem ez lenne a celja) 8 napos "garit" kap a termekre, kiszuri a pixelhibat stb.
De az aztan az igazi pofatlansag es a torveny kihasznalasa, hogy ugymond kolcsonzod 8 napig a termeket. Amikor elore tudod, hogy te ezt vissza fogod kuldeni.

Patkanysag.

Dr. Eher 2009.10.12. 14:24:15

@magpet:
Nem extra igényem van, hanem alap igényem. Vagy én is így álljak a fizetéshez, hogy 1-2-10-20-... ezres elhagyása még a vételár kifizetésének minősül? Milyen fejet vágnál ha csak úgy sacc/kb fizetném ki a termékedet, mert fenn van a webalpomon az Általános Vásárlói Feltételekben, hogy csak 50.000 Ft feletti hiány minősül nem teljes fizetésnek?

HgGina 2009.10.12. 14:25:05

@Samott: pont ezt mondom, végre megértetted Az Opel esetében a gyárral vagy kapcsolatban, a német gyár van alánc másik végén.
A magyarországi márkakereskedők pedig, amint az többször leírtam neked, szerződött szervízpartnerek. De attól mág a jótállást a német gyár (illetve maga a cég) vállalja, nem a magyar partner.
Lassan ment, de csak megértetted az egyik felét végre.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 14:25:46

Szerintem azért a webshop üzemeltetők is megvédhetik magukat a nem jószándékú vásárlóktól.

Egyrészt össze kellene fogniuk. Ami olyan nehezen megy és kialakítani egy olyan rendszert ahol a vásárlónak kötelező értékelni az eladót, de az eladónak is kötlelező értékelnie a vásárlót. Ezután ha én szeretnék venni egy kütyüt akkor megnézhetem a webshop értékeléseit mindkét oldalon és eldönthetem, hogy akarok-e ott vásárolni vagy sem.

Sajnos szerintem sokan azért vásárolnak webshopban mert sokkal gyatrább kiszolgálást nem kapnak viszont olcsóbb.

Mikor elmegyek a "szaküzletbe" és azzal etet meg az eladó, hogy nekem csak a felső kategóriás drága vasaló a megfelelő akkor azt mondom, hogy menjen a fenébe és inkább rákeresek neten és eldöntöm más vásárlók véleménye alapján. Sok hagyományos üzletben az megy mint a webshopban. Fizetsz és kapod az árút. Aztán ha érdekelne egyéb dolog is akkor vonogatják a vállukat meg beleolvasnak a használati útmutatóba amit azért én is meg tudok tenni.

Szerencsére azért kezd kialakulni az a kör ahonnan tudom, hogy érdmes vásárolni vagy nem. Ahol akkor is mosolyognak rám ha mégse vásárolok semmit egy fél órás kérdezősködés után sem.

balage28 2009.10.12. 14:27:28

@Dr. Eher: ugye nem vagy tisztában a magyarországi árrésekkel ?

2009.10.12. 14:28:02

Hello Mindenki!

nem akartam írni, de az itt megszólaló "kereskedők" kikényszerítették.. tényleg nem csoda hogy itt tartunk...
vérlázító...

1.én, és a szűkebb baráti-üzleti-ismerősi körömben lévő 500-600 ember nem hinném, hogy ügyeskedni akar, amikor meg akar vásárolni egy terméket, mindössze annyit vár el jogosan, hogy TÖKÉLETES, MŰKÖDŐ, ÉS ELVÁRÁSAINAK MEGFELELŐ TERMÉKET KAPJON A PÉNZÉÉRT, S HA NEM AZT KAPOTT, JOGORVOSLATTAL ÉLHESSEN!
erre csak is az ilyen törvényi eszközök adnak garanciát, mert a világon se nagyon, de nálunk meg főképp nincs üzleti kultúra - tisztelet a kivételnek.

tehát nem mindenki LAN partira vásárol hétvégére, s nem veri le a zománcot a biliről, hogy olcsóbb legyen.. ez lehet 1%, de nem ezekből éltek, kedves kereskedők, hanem A VISSZAJÁRÓ ÜGYFELEKBŐL!és visszajáró ügyfelet úgy lehet első pillanatra elveszíteni, ha fölöslegesen kekeckedtek...ha valami hibás és van jótállás, ha van 8 napos elállás, akkor tessék ezt tudomásul venni. /mellesleg megjegyzem, hogy egy gyártónak ki kell tudnia bírni az 1-2% ügyeskedőt is.. bőven van arra tartalék... példaképp említhetek egy eszköz szponzorációt, amit vissza kellett volna szolgáltatnunk, s a közel 30 milliós - éppen csak, hogy használt - eszközpark nálunk maradt, mondván, nekik már nem kell.A visszavételt pedig a gyártó rendezze a kereskedővel, végül is nála akarja eladni a dolgait, engem miért érint ez? számtalan olyan boltot ismerek, ahol vmit azért nem forgalmaznak, mert a gyártó-nagyker nem beszámítható...követendő eladói magatartás!mindenki csak tanulhat ebből!/
és még egy, kedves eladók...néha előfordul, hogy ez-az "garanciálisan" meghibásodik,cserére "érett"... érdekes mód gyakorta előfordul, hogy bepróbálkozik az amúgy gyakorta lényegesen laikusabb eladó..kérdem én, miért?
és ahol gyakorta vásárolok, ott miért nem? sőt!! ott miért lehet előleg nélkül is rendelnem, csak egy sms-el, "Hello Csabi,kéne egy...", vagy hetes csúszással fizetnem? és ott a jótállás is magától értetődő,zökkenőmentes.
miért van az, hogy ahol nincs neve a vásárlónak, ott úgy érzem, csak a "zsém" kell...
azt pedig ki kérem magamnak, hogy baj legyen, hogy a vevő keresi az olcsóbbat ugyanabból...ez főleg a kereskedők szájából fura, ahol az árrés a mndenható ...

szóval igenis csak ezek a törvényi eszközök védik a vásárlókat, s ha engem kérdeztek, ez még kevés is Mo.-on!!!

/példa erre egy drága csúcs laptopom,amit bevizsgálás után másnap jóváírásra leírtak, mert javíthatatlan és nincs cserekészülék se..már csak a visszaigazolásra várunk, ez július 7-én meg volt, azóta is erre várunk...a károm ki téríti meg?munkaeszköz volt+ vennem kellett egy újat+áll benne a pénzem féléve...de tudomásul veszem/

szóval zárszóként én annyit javasolnék, hogy azoknak a kereskedőknek akiknek a fentebbi üzleti mentalitás a mérvadó , ahogy itt egyes díszpéldányaik megszólaltak, azok adják nevüket-cégüket a dologhoz, tudomásul vesszük..s majd figyelünk a vásárlásnál!
/az ügyeskedőket meg igyekezzenek kiszűrni, ez az én érdekem is,de ha kérhetem, ne az én, s ne a többséget adó rendes vásárlók kárára!köszönöm/

HgGina 2009.10.12. 14:28:49

@an-dee: köss normális viszonteladói szerződést a disztrivel/gyártóval. És persze nem árt, ha normális disztrit találsz. Hosszú távon az a kifizetődő, tiszta, becsületes üzlet.
Értjhető, ha kis cégként igyekszel mindenhol a legolcsóbbat megtalálni. Csak ezzel a kockázatod is jóval nagyobb.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 14:29:24

@thorwald: Szerintem egyszerűen le kellene írni törvényileg, hogy ha a visszavételkor csak akkor kapod vissz a 100% árat ha a csomagolás hiánytalan. Ha hiányos akkor már csak 90%-ot kapnál vissza. Kivéve ha az adott üzletben levásárolod a visszakapott összeget.
Vagy hasonló...

Akkor nem lehetne az, hogy veszek egy nyakkendőt a hétvégére és visszaviszem hivatkozva arra, hogy mégse tetszik ez a szín. Jó akkor vegyen egy másik színűt, de ugyanott.

Samott 2009.10.12. 14:30:05

@HgGina: Hihetelen, hogy meg mindig nem erted. De hogy ki is csavarod a mondandomat az meg egyenesen aljas huzas. :) Semmi kozom az opel gyarhoz, a magyar forgalmazo felelos a termekert amit megveszek tole. Minden ami felette tortenik a lancban mar az o dolguk, semmi kozom hozza, jatszak le egymas kozt.

Olvasd el @uniball: hozzaszolasat a kisker-nagyker lancrol, meg a fogyaszto jogarol, mindjart megerted mirol beszelek.

balage28 2009.10.12. 14:30:50

@RoxyTHC: nem köteles a nagyker visszavenni az árut - sőt még kiszolgálni sem !

Dr. Eher 2009.10.12. 14:32:39

@bigyibogyo:
Te el vagy tájolva, és nem is kicsit... Mondta vki hogy a legolcsóbbról volt szó? Egy fél milkás(!) IBM (mostmár Lenovo) notebook volt a konkrét sztori - ez milyen alsókategória? Van ennél jobb is? Mutasd már meg! ^^

Éshát ennyi pénzért (de még 10 Ft-ért is) elvárom hogy hibátlant kapjak. Úgy ahogy a kereskedő is elvárja hogy a teljes árat kifizessem, ne csak annyit amennyit gondolok. Nem mondtam hogy az 1280x800-as felbontás helyett 2560x1600-ast adjanak, csak annyit hogy az 1280x800 pixelből 1280x800 legyen hibátlan. Ez a MINIMUM ahhoz hogy fizessek.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 14:35:53

@thorwald: jó patkányság, de tegyük túl rajta magunkat mivel máshol mint kiderült 30 nap az ami itt 8 és itt már a 8 napra is perrel fenyegetik a vásárlóikat a kereskedők, ott meg megy a 30 nap, alavető hozzáállásbeli különbséget érzek és nem éppen a kereskedők dicsőségére...

HgGina 2009.10.12. 14:35:58

@chezcecherserge: a TÖKÉLETES terméket ugye arra érted, hogy a specifikációt teljesítő termék?
Mert ha a specifikációban az van, hogy maximálisan 3 subpixel hiba lehet benne, akkor az tökéletes.

@samott: a fentit neked is ajánlom figyelmedbe.

uniball 2009.10.12. 14:36:02

@Samott: Amelyik monitornál nincs pixelgari, arról mi lebeszéljük a vásárlót, ha ez szempont (a legtöbbünknél az). Ha kéri a vevő, szállítás előtt leteszteljük a 72 órás pixelgaros monitort, hogy ha hibás ne kelljen visszaküldeni. Ha hibás cseréljük neki és max. 1 napot csúszik a kiszállítás.
Amelyik monitorra nem vállal a gyártó pixelgaranciát ott jelezzük a vevőnek és megpróbálunk helyette pixelgaros terméket ajánlani.
Jogos az érvelés, hogy szart nem veszek, de más-más gyártónál más-más a szar. Tehát ha valaki küzdés helyett biztosra szeretne menni, vegyen pixelgaros terméket és nem érheti meglepetés. Másfelől meg ha tudom, hogy a termékhez nincsen pixelgar, ezt el is mondják, de nekem csakazért is az kell akkor vállaljam a következményét is ha netalán van egy subpixel hiba.
Szintén megjegyezném, hogy cseréltünk már notit és monitort is pixedlhibával úgy, hogy nem lettünk volna kötelesek, de sokat jelentett, hogy a vevő kért és nem követelőzött, na meg persze a hangnem sem mind1. Ennek ellenére én arra buzdítok mindenkit, hogy lehetőleg olyan terméket vásároljon aminél nem ütközhet ilyen problémába.

Dr. Eher 2009.10.12. 14:36:33

@HgGina:
Te nem is akarod megérteni a problémát. Nem érdekel a gyártó specifikációja, csak az hogy amit tudnia kell a cuccnak, azt tudja is. Én is fizethetek úgy hogy egy köteg pénzt adok? És ha a köteg szentistvánból csak a felső 10k-s, a többi meg dózsa, akkor az is rendben van? Benne van az ÁSZF-emben hogy a köteg pénz az kötegre vonatkozik, ha kisebb címletek vannak benne, akkor így járás, én teljestettem a fizetést...

HgGina 2009.10.12. 14:37:24

@Samott: rendben, látom mégsem érted.

HgGina 2009.10.12. 14:40:44

@Dr. Eher: igen, azt kell tudnia a cuccnak, ami a specifikációban van. Eldönthetnéd, hogy érdekel vagy nem érdekel.
Ha azt tudja, ami a specifikációban van akkor azt tudja, amit tudnia kell.
Ami téged érdekel, de nem érdekel.
Rendben. Ülj le kicsit a sarokba gondolkozni ezen a sületlenségen amit beírtál!

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 14:40:59

@chezcecherserge: Ez jó 5let! Akik itt leírták hogy szarnak a dologra és pereskedjen a vevő 2 vagy 3 évig, meg persze akik ezzel nagy hangon egyetértettek az kérem írja ide a cége nevét és elérhetőségét, és majd eldöntik a kedves vevők a jövőben óhajtanak-e ott vásárolni! Van egy tippem hányan merik ezt majd megtenni és ebből kiderül majd a magyar kereskedő hozzáállása...

b4zs1 2009.10.12. 14:42:43

En ugy latom itt leginkabb azok a kereskedok sirnak akik kitalaltak, hogy 200EFt-ból lehet boltot nyitni interneten, mert nem kell arukeszlet, meg leiras, fenykep stb, mert majd mindet behuzzuk valahonnan amikor jon a vasarlo. Abban az esetben meg ha masodszor vagy harmadszor
kever mindekt ossze a kedves vasarlo a kolcsonzovel, utana nyugodtan el lehet kuldeni a picsbe szvsz. Amelyik bolt ezt nem tudja kompenzalni abbol, hogy lenyegeben egy 1 szaros weblap a bolt annak viszontlatasra mindeki erdekeben. Normalis boltokban meg olyan is elorodul hogy leirast csinaltatnak egy uj termekhez, full teljes muszaki leirast. Na annak mennyi a ktg-e?? Nalatok meg copy-paste... vicc ez a siras... persze ahhoz meg szarragok mind, hogy a nagykert vagy a gyartot basztassak, azokat nem lehet leszerelni ilyen szarsagokkal mint amikkel a fogyasztokat probaljak lerendezni. Milyen jo példaja ennek ez a pixeles dolgog is, csak egyszerubb raszorni a vegfelhasznalora mint a kereskedonek kuzdeni a gyartoval. Mondja valaki, hogy nem egyszerubb! Jonapot

dancegirl26 2009.10.12. 14:47:05

Online parfümüzlet, vissza lehet küldeni a parfümöt, de bontatlanul...
Könyörgöm, ha nem bontom ki és próbálom ki 1-2 napig, akkor honnan tudjam azt, hogy nem felvizezett cuccot adtak-e el?
Szerintük az hogy áfás számlát adnak, garantálja az eredetiséget.....
Na ezért veszik meg valsz sokan inkább drágábban a doug..ben.

Közalkalmazott 2009.10.12. 14:47:08

Nem épp webshop, de pénzvisszafizetés.
Schlingloff Sanyitől rendeltem meg régebben a POM anyagot, amiben 100%-os visszafizetési garanciát vállal.
Email ment, kérem vissza a pénzt, reakció semmi, majd hosszas telefonálgatás után kinyögik, hogy oké, küldjem vissza az anyagot, és majd kb fél év múlva tudnak fizetni. mert hogy válság van.
Köszi, Sándor!

Dr. Eher 2009.10.12. 14:48:17

@uniball:
Monitort pl. ott vettem (kis reklám: oázis computer), ahol vállalnak saját szakállra pixelhiba garit olyan moncsikra is amire a gyártó nem. Igen, van érte felár hogy garantáltan hibamentes legyen, de egy majd 200k-s monitornál ennyit bevállal az ember hogy 200k-t kelljen a kukába dobnia.

Ellenben notit (pedig nem egy olcsójános teszkós típus) mindenhol csak lutrira (= dobozban, majd rájövök otthon hogy hibás-e vagy se) akarták ideadni. Végül megvettem használtan, magánembertől, helyszínen kipróbálva.

A pixelhiba olyan mint az AIDS, mindenki menekül tőle amint meghallja, a cucc értékét szinte lenullázza, értelemszerűen én se vállalom be saját zsebre a kockázatot. A kereskedők ezt úgy fogják fel mint egy extrát, pedig nem az. Ahogy az se extra hogy fizetek a termékért. A hibátlanságért adok valamit, úgy hívják hogy: pénz. Hibásért nem adok.

balage28 2009.10.12. 14:48:54

@HgGina: így van. Ráadásul a hibás pixelek száma olyan szinten egzakt fogalom, hogy azt az adott termék nélkül is el lehet dönteni, hogy megfelel-e a gyártó által specifikált érték, vagy nem.
A garancia pedig arra vonatkonzik minden esetben, hogy az adott termék bármely paraméterében megfelel-e a gyártó által adott specifikációnak !
Tehát ha a gyártó azt mondja, hogy az ő terméke ezt tudja, akkor annak azt kell tudnia.
A törvény nem mondja ki, hogy nem lehet hibás pixel, hanem azt, hogy ha a termék nem felel meg annak amit a gyártó előre definiált.

helyes működés = a gyártó által megadottaknak megfelelő működés

helyes működés <> a felhasználó által elvárt működésnek

Egy sarkos példa : miért várnám el a mosógépemtől, hogy ne törje össze a belerakott tányérokat ?? Arra a mosogatógép való, és ez a leírásban, a specifikációban le is van írva !!

Dr. Eher 2009.10.12. 14:50:00

@uniball:

"mivel a tévhitekkel ellentétben a garit a gyártó vállalja nem a kereskedő, a kereskedő csak elszenvedi"

Na ez a tévhit! A garanciát a kereskedő állja, mivel vele vagyok jogviszonyban. Hogy ezt saját zsebre teszi, vagy átvállalja helyette a gyártó, az az ő egyéni szocproblémája.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 14:50:26

@dancegirl26: És ezért is szív a sok üzlet is mert a webshopos rendelésnél nem próbálhatod ki akkor mész a hagyományos boltba és ott kipróbálod ingyen, de webshopon veszed meg. Ilyenre is gondolom van példa. Erről se a hagyományos üzletek tehetnek.

balage28 2009.10.12. 14:50:42

@Dr. Eher:

hibás termék az ami nem felel meg a gyártó specifikációjának !!!

Létezik még az, hogy Neked nem felel meg a termék (nem fogadod el a pixelhibát), de akkor MÁS terméket kell választanod !
Jogosan NEM VÁRHATSZ el olyan tulajdonságot egy terméktől, amit az nem is akar tudni !!!

balage28 2009.10.12. 14:52:02

@Dr. Eher: ez sajnos az esetek komoly részében valóban így van, a kereskedő két tűz közé reked. A gyártó/nagyker nem foglalkozik a problémájával, a vevőt meg nem érdekli - és itt jön be, hogy milyen szolgáltatás fér bele, és milyen árrésbe !

Samott 2009.10.12. 14:52:40

@uniball: Korrekt hozzaallas, mint irtam en is pixelgaris monitort vettem.

De nyugtass meg kerlek, hogy jol gondolom amikor azt irom, hogy nekem mint vevonek jogom van a kereskedo uzleteben, meg fizetes elott meggyozodnom arrol, hogy a valasztott termek minden tekintetben megfelel az elvarasaminak? Ertem ezalatt a megvasarolni kivant peldany kiprobalasat is.

Azt mar nem is kerdezem, mert emlekeim szerint te is igy ertelmezted a jogszabalyt, hogy a 8 napos elallasnak semmi koze a gyarto specifikaciokhoz meg egyeb elhangzott badarsagokhoz. Hiszen ez indolklasi kotelezetseg nelkul jar a vevonek, pontosan azert, mert a webshopban nem tudja maskent kiprobalni az adott termeket.

Dr. Eher 2009.10.12. 14:53:44

@HgGina:

"Ha azt a gyártó által ELŐZETESEN KÖZÖLT TÉNYT, hogy az ő termékénél te 3 subpixel fölött minősülsz garanciára/jótállásra/cserére... akármire jogosultnak, akkor ezt vagy elfogadod és 3 pixelig csendben vagy, vagy nem fogadod el."

Ja, vásárlás UTÁN, garanciális ügyintézésnél valóban. De itt arról van szó hogy vásárlás ELŐTT le akarom csekkolni hogy hibátlan-e a cucc, amiért hibátlan összeget perkálok ki. Itt még nem is akarok se visszatérítést, se cserét, hiszen létre se jött az üzlet. Csak egy előzetes megállapodás van, hogy a meghirdetett tulajdonságokkal rendelkező termékért fogok is fizetni. Ha nincs feltűntetve hogy hibás termék, akkor értelmeszerűen a tulajdonságok közé tartozik a hibátlanság is.

balage28 2009.10.12. 14:54:44

@Dr. Eher: a cucc vásárlás előtt, és után is hibátlan, ha van 2hibás pixeled, és a gyártó 3-at enged meg !

balage28 2009.10.12. 14:56:03

és ezt előre közli is - ez viszont nagyon fontos. Nem derülhet ki később,hogy ja, bocsi mégsem úgy van.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 14:57:05

Látom itt vagytok még:-) Csak ne kerüljétek meg a kérést oly úriemberesen kedves nem vevőbarát webshoposok, lökjétek csak ide a nagyvilág okulására a cégetek elérhetőségét, nevét és internetcímét!
balage28 HgGina uniball csak hajrá!!:-)

Samott 2009.10.12. 14:57:36

@Dr. Eher: Hagyd, ugyse erti a kulonbseget. Szerinte normalis dolog zsakbamacskat arulni. Szerinted meg nem. Nem benned van a hiba.

bontókalapács...... http:/ /sportblog.blog.hu 2009.10.12. 14:58:17

Ez a magyar jogalkotás. Csak az a fontos, hogy mindenki úgy magyarázza, ahogy neki jó. Egy a lényeg:semmi ne legyen egyértelmű. Addig is egymást marjuk és nem mással foglalkozunk...

Samott 2009.10.12. 14:59:03

@balage28: De nem koteles megvenni, ha van ket hibas pixel rajta. A gyarto engedejetol fuggetlenul... :)

kambala 2009.10.12. 14:59:13

Most van ez a webshop "balhé" , sorban ellenőrzi a nfh , persze csak a magyarokat .
Amivel nem tudnak vagy nem akarnak semmit kezdeni azok a külföldi webshopok amelyek szinte csak magyarországra árulnak és ahol egy telefonszám van (nem céghez köthető).
A problémás esetek nagy része ebből származik

Dzsodzsellariusz 2009.10.12. 15:00:07

@Amusing: Ez egy 1999es kormányrendelet, igy ne a kormánynak, az ellenzéknek köszönd

Dr. Eher 2009.10.12. 15:01:00

@balage28:

Nem vitatom hogy kockázatos a kereskedőnek is, de miért vállaljam át én helyette a kockázatot? Készletet nem tart, felelősséget nem vállal - akkor minek fizessek neki hasznot? Miért is ne vegyem meg közvetlenül a gyártótól, kihagyva a sok "nem vállalok felelősséget, de pénzt azt kérek" közvetítőt? Ezek a webáruházak hasonlítanak a bankokra, felelősség 0, garantált haszonkulccsal. Ez a legtutibb dolog - számukra. De nem nekem. Én azért fizetem meg az ő árrését is hogy csináljon érte valamit - történetesen vállalja a kockázatot.

Red Fox 2009.10.12. 15:02:15

Sziasztok

PCX.hu -nál kell vásárolni és akkor nem lesz senkinek sem gondja.

Vásárlástól való elállás joga

*
A 17/1999. (II.5.) Kormány rendelet szerint kiszállítás esetén a fogyasztó a vásárlástól számított 8 munkanapon belül indoklás nélkül elállhat.
* A fogyasztó elállási jogát attól a naptól kezdve gyakorolhatja, amikor az árut átvette.
*
Az elállási jog minden sérülésmentes, eredeti állapotban visszajuttatott termékre vonatkozik.
* Az elállási jog nem gyakorolható a következő esetekben:
o Szoftvertermékek esetében, azok bontását követően
o Nem rendeltetésszerűen használt illetve sérült termék vagy kiegészítő esetében
o Személyhez kötött, egyedi megrendelés esetén. Ide tartoznak a komplett, egyedi igény alapján összeállított számítógép konfigurációk valamint az egyedi igény szerinti nagy mennyiségű megrendelések.
*
Az elállásra vonatkozó igényt e-mail-ben vagy személyesen kell bejelenteni.
*
A termék ellenértékét annak sérülésmentes és hiánytalan állapotában történő visszajuttatását követően 30 napon belül, személyes leadás esetén azonnal visszafizetjük. Postán vagy futárszolgálattal visszajuttatott termék ellenértékét a vásárló által írásban megadott bankszámlaszámra juttatjuk vissza.
*
Mivel a szállítás átvételt követően már megvalósult szolgáltatásnak, minősül ezért ennek költségét abban az esetben is a fogyasztónak kell viselnie ha az a rendelés értékéből fakadóan korábban átvállalásra került.
*
A termék visszajuttatásának költsége elállás esetén szintén a fogyasztót terheli.
*
Hiányos, nem eredeti állapotú vagy sérült termék visszavásárlását a PCX Hungary Kft. megtagadhatja, és azt visszajuttatja a vásárlónak saját költségére.

dtk74 2009.10.12. 15:03:16

több mint egy éve van a cégemnek kész webáruháza, de részben pont emiatt nem üzmeltem be. Ilyen minimál árrések mellett nem fér bele a meggondoltam magam "" kategória és a visszaküldött, immáron használt áru vesztesége. Se időm se kedvenm ehhez. 11 éve foglalkozom ezzel a szegmenssel kereskedőként, legtöbb ügyfelem megismerkedésünk óta kitart mellettem. Alig emlékszem jogos vagy jogtalan vitából eredő problémára. Törekszem a korrektségre minimalizálva a problémalehetőségeket. A 8 napos szabály pedig az. Áruljon így akinek Béla az anyja.

TorvenyesWebaruhaz · http://torvenyeswebaruhaz.com 2009.10.12. 15:03:30

@kambala: sőt, ha nem ".hu" a domain végződés már külföldi webáruházról beszélnek, és nem ellenőrizik..

glabla 2009.10.12. 15:04:27

MI a helyzet akkor ha online rendelek meg egy terméket ám személyesen veszem át. És esetleg még kipróbálni se tudom. Ekkor is érvényes a 8 nap?

Dr. Eher 2009.10.12. 15:04:36

@balage28:

NEM! Csak SZERINTE hibátlan, szerintem meg nem. Amennyiben hibás, én nem is szándékozom megvenni. Amikor kötelezettséget vállalok a vásárlásra, akkor én a hibátlan (számomra, azaz teljesen hibátlan) termékre vállalom a fizetést. Az nem érdekel hogy a kereskedő ezt a hibátlan terméket 1, vagy 10 darab közül választja ki a nagykerben, és azt egymás közt hogy zongorázzák le. A közértben se rakod be azt a kenyeret a kosaradba amelyikből döglött patkány kandikál kifele. Pedig ott is mondhatná a boltos hogy hoppá, 2 patkányig hibátlannak minősül.

balage28 2009.10.12. 15:06:06

@Dr. Eher: hááááát nagyon nem vagy képben :)
Elsősorban nem a kockázatot fizeted meg, hanem azt, hogy nem kell x db-ot elhoznod (vagy x éves forgalmat teljesítened) - ez a kisker - nagyker - gyártó lánc lényege.

Kiskereskedőként hiába megyek oda a gyártóhoz, hogy kell 10db monitor, nem fog adni. Elhajt valamelyik disztribútorhoz. És normális esetben a nagykereskedő sem szolgál ki végfelhasználót.

dtk74 2009.10.12. 15:06:32

Ja és vegye meg a gyártótól (importőrtől) aki akarja, de ne várjon olyan árat amit én kapok pár 10 millió forgalom után. Utána pedig hordja vissza, garanciáztassa, és szembesüljön Ő pl a Samsung 1-2 hónapos garanciaidejével, vagy az Acer külföldi szervizelésének ügyintézésével. Azután számoljon munkaórát, benzinköltséget, postaköltséget, stb. és gondolkodjon okos volt-e? :-) Hajrá magyarok!

balage28 2009.10.12. 15:07:11

@Dr. Eher: nem, a kenyér specifikációjából hiányzik a patkány, nem alkotórésze :)

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 15:07:47

@dtk74: Na ez teccik, te tisztességes ember vagy!

Dr. Eher 2009.10.12. 15:08:19

@balage28:

Ki nem szarja le a magyar árréseket? A kereskedő tisztában van azzal hogy nekem milyen nehéz munkával megkeresni a notebookra való pénzt? Ez nem szociális ellátó, hanem üzlet. Nem kell sajnálnom a kereskedőt az árrése miatt. Talán ez is a baj, hogy túl nagy a lánc a gyártó és köztem, túl sok ingyenélőt kell eltartanom a vásárlásomból.

Samott 2009.10.12. 15:09:50

@balage28: De belekeveredhet, es ha nem rolls hanem trabant kategoriaju kenyeret veszel, abban lehet a gyar specifikacioi szerint. Ha patkany nelkuli kenyer kell vegyel Rolls Royce kategoriaju kenyeret. :)

balage28 2009.10.12. 15:09:50

@Dr. Eher: az hogy valami tetszik-e vagy sem, az ízlés kérdése, nincs min vitatkozni. DE ne a gyártó/kereskedő hibájának állítsd be, hogy ha nem felel meg az ízlésednek.
A kereskedő meg (jogilag) meg tagadhatja tőled, hogy végigteszteld a raktárkészletét.

Próbáld meg mondjuk ezt egy tescomediamarktelectroworldsaturn-ban megtenni. Nem fog menni ! (metro szándékosan maradt ki, mert hát az ugye nem kisker... még ha úgy is tűnik sokszor)

Dr. Eher 2009.10.12. 15:10:03

@balage28:

Biztos? Lehet hogy ez egy speciális patkányos kenyér, és ez feature, nem hiba. Ha a pék azt mondja hogy ez így jó, direkt ilyenre van tervezve (csak a többiből megszökött a patkány azért nincs benne), akkor már ízletesen kanyarítasz egy szeletet belőle? :D

dtk74 2009.10.12. 15:10:14

A döglött patkány hiba, de pl a kenyéren egy kis formai eltérés (nyomódás), vagy a szeletelt szalámi eltérő vastagsága nem az. Ne is veszik le a polcról.
vannak szabályok, amiket előre tudhatsz ha utánanézel. fogadd el és élj aszerint, vagy ne fogadd el, és ne vásárolj. ez ennyire egyszerű. Ha a kereskedőnek pixelhibagarancia szabály szerint cseréli a gyártó, akkor neked is a kereskedő. ez ilyen egyszerű. Vagy vegyél CRT-t ha nem ok a dolog.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 15:10:15

Jó látom egyik vevőbarát webshopos sem merte ide kiírni a cégét ide, ebből látszik,hogy tulajdonképp a vevők átbaszására utazó lúzerek. Hatalmas bukta fiúk:-)

balage28 2009.10.12. 15:11:45

@Dr. Eher: Kereskedőként Nekem is sok "ingyenélőt" kell eltartani (lehet, hogy Téged is - nem tudom). Ma magyarországon az emberek kb. 38%-a dolgozik, és ebből még lejönnek a köz emberei, tehát kb 20-25% tartja el a többit. De ebbe itt kérek mindenkit ne menjünk bele.

Dr. Eher 2009.10.12. 15:13:28

@balage28:

Nem is vásárolok teszkóban és hasonlókban (csak előre csomagolt élelmiszert). Nem végigpróbálni akarom, hanem hibátlant kapni. Ha elsőre hibáűtlant ad nekem az eladó, akkor megúszta a többi tesztet. Átfogalmazom hogy érthetőbb legyen: én a hibátlan termékért fizetek. Az hogy ő mint kereskedő hogy oldja meg a hibátlanságot, az az ő egyéni szocproblémája.

Az eredeti kérdésem pedig az volt hogy jog szerint a megrendelés mint vásárlási kötelezettség vonatkozik-e (nem a kereskedő szerint, hanem jog szerint!) a vásárlás előtt tapasztalt hiba (megtekintem és hoppá, pixeles) miatti vásárlástól elállásra.

Samott 2009.10.12. 15:15:37

@dtk74: De itt nem cserelni akarunk, hanem olyat venni, ami minden tekintetben megfelel az elvarasainknak. Kenyerbol sem a sapadt nyomottat veszed hanem a sult ropogos hejjut. Az is egy arban van, megis valogathatsz fizetes elott.

dtk74 2009.10.12. 15:15:42

Ül az egyszeri ember és gondolkodik. Hétvégén csinálni kellen bulit.
Meccs is lesz, hozatok egy projectort, hangfalat, stb. multimédia, überbuli, a haverokkal kirugunk a hámból.
Megrendel, megjön, kirúg, berúg, józanodik, csomagol és postáz - vissza. Csak ennyire kellett a cucc, tegye magáévá a kereskedő. Olcsóbb mint kölcsönözni, pláne venni.
Sajnálom ha valakinek most adtam életviteli tippet, de sajnos van ilyen.

Dr. Eher 2009.10.12. 15:16:48

@balage28:

A köz emberei mitől jönnek le? Az orvos, tűzoltó, rendőt, tanár az nem végez munkát? Ingyenélők? Mit szólnál ha piaci alapon fogná el a rendőr azt a cigányt aki az előbb épp kirabolta az üzletedet? Mondjuk 1 milka / elfogás? Ha nem tetszik nincs üzlet, mehet a tolvaj a te áruddal békével. Így nem a "köznek" kéne eltartania őt, hanem neked, piaci alapon, pont ahogy szeretnéd.

Dr. Eher 2009.10.12. 15:18:22

@Samott:
Jaja, mosolygós almát, paradicsomot túr ő is a piacon / közértben, nem a kifolyt belű, szottyadt hulladékot, de azt nyilván természetesnek veszi, pedig az ő logikája szerint nem az.

balage28 2009.10.12. 15:18:28

@Dr. Eher: hibára vonatkozik, a pixelhiba akkor hiba, ha a gyártó specifikációjának nem felel meg.

Jogilag.

Nem egyszer átrágtuk már magunkat ezen a kérdésen, ügyvédi segítséggel.

Feltételek : a gyártó specifikációja előre kitér, és rögzíti, hogy hány pixel az annyi.

Samott 2009.10.12. 15:18:31

@dtk74: mar reges reg nem errol szol a vita, nem is emlekszem volt-e olyan hozzaszolo, aki ezt a kocsonzos dolgot helyesnek allitotta volna be. Nyugodt lehetsz, ezt mindenki eliteli.

dtk74 2009.10.12. 15:19:38

Leí@Samott: Nézz utána, esetleg ha az ár döntő, de személyesen is látni akarod, menj el egy boltba, Saturnba, vagy a fene tudja, és nézd meg, utána rendeld netről. Ha azt kapod ami a leírásban van (pixelhibagaranciástól, kábelestől, dobozostól), akkor az üzlet ok. Ha pixelhibamentesen akarod, keress boltot ahol raktáron van, kibontják, és megnézheted. Fogsz ilyet találni, míg boltot vezettem nálam is megtehette a vevő. Ebben az esetben ne várj internetes, költségmentesen dolgozó cég árát a számlán. A boltnak, dolgozónak, raktárkészlet tartásának ára van. Fizesd meg.

balage28 2009.10.12. 15:19:54

(@Dr. Eher: ezért kértem, hogy ne menjünk ebbe bele, nem a rendőr, tűzoltó, orvos, tanárra gondolok itt elsősorban - fölösleges demagóg vitába keverednénk, és itt eddig sikerült viszonylag szakmai körben tartani ezt a vitát )

Samott 2009.10.12. 15:20:54

@Dr. Eher: Ja, az ostermelo pedig megengedi, hogy minden kiloban legyen harom rohado darab. A kereskedonek azt is el kell adnia valakinek, nem? ;)

uniball 2009.10.12. 15:21:24

Szívesen leírnám a cégünk nevét (ha nem lenne önreklám), mert úgy gondolom nincsen takargatnivalónk. Persze hibák nálunk is előfordulnak, de az esetek nagy része problémamentes és a problémákra is gyorsan megoldást találunk.
Egyébként javaslom a különböző online piactereket, a legtöbbnél vannak kereskedői értekelések is.
armutato, olcsobbat, arukereso .

dtk74 2009.10.12. 15:21:35

Kérdem én, hol van lehetőség az érvényes szabályozásban arra, hogy a kölcsönzős dolgot ne szopja be a kereskedő? Ha nincs, akkor hiába ítéli el a többség, a kárát a kereskedő fizeti, nincs mentség.

Dr. Eher 2009.10.12. 15:21:40

@balage28:

Ha a kisker is elhozna 10-100-1000 db-ot, akkor lenne készlete, amiből én helyben kiválaszthatnám a hibátlant. De nem hoz el semmit, csak akkor hajlandó bebattyogni a nagykerbe, ha én "megrendelem", és akkor azt az 1 db-ot elhozza, aztán enyém a lutri hogy jó vagy se. Mit is csinál akkor a kisker? Egyszerű postaszolgálat. Ezt a magyar posta vagy az UPC is kivállóan el tudja látni - kisebb haszonkulccsal. Miért is kéne ezért őt megfizetnem?

Hlanderx 2009.10.12. 15:22:35

Látom sokaknak nagy kedvence ez a pixel hiba dolog egy fontos része a dolognak notebookot és monitort is mostanában úgy csomagolnak hogy dupla dobozba meg rá van írva ha a vásárló ezt a csomagolást sértetek találja akkor értesítse a kereskedőt szóval azért az esetek 99% ban a kereskedő is ugyan olyan veszélyben van a pixel hibás termékkel mint a vevő egyébként létezik olyan gyártó aki pixel hiba garanciát vállal csak az nem 30ezres monitor kategória ezt mondjuk a jogalkotónak is figyelembe kéne vennie hogy vannak sajátosságai az elektronikai eszközöknek ja meg ilyen verziókkal kedveskedik a vevőnek hogy 72 óra pixel hiba garancia tényleg vicces én is annak tartom csak a kereskedő max annyit csinál mostanában ezekkel a termékekkel hoyg raktározza elhozza kezedbe nyomja probléma esetén garanciát intéz de egy olyan szegmensben ahol 10% körül mozognak a haszonkulcsok és némely cégek olyan árakat tudnak vagy épp próbálnak meghatározni ami felveti az ésszerűség fogalmát nehéz ügylet, mindenki olcsón akarja meg venni a tökéleteset kettő nem mindig összegeztethető. A leg jobb az hogy a kereskedőnek meg nincsenek ilyen jogai se a viszont eladóval se a forgalmazóval se a gyártóval szembe az azt mondja ja bocsika én pl örülnék ha hasonló jogok illetnék meg a kereskedőket is biztonságba érezném magam mert ameddig elég jó eséllyel én is kivagyok téve a garanciázó cég aktuális agyvőüléseinek persze a vevő arra se kíváncsi használni szeretné a vásárolt terméket nem mintha nekem az lenne a pasziom hoyg naponta nézem kész e a javítás és halhatóm nap hosszat hogy a vevő épp anyázik velem mért nincs meg az 5000 forintos dvd írója már mert nem tud nélküle élni és mekkora egy szemét vagyok.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 15:23:47

@dtk74: Ezért kell az, hogy ne kapja vissza az árát, hanem lehet levásárolni.
Nem olyan az árú mint ahogy vártam ok! De a szándék elég határozott volt, hogy projektort akar hiszen vett is csak visszavitte. Akkor vegyen egy más típusú projektort és viszonlátásra.

Mindazonáltal azt gondolom ez a kölcsönzős életmód undorító. Örülnék ha felnőne a társadalmunk egy kultúrált szintre.

Samott 2009.10.12. 15:23:56

@dtk74: Egyetertunk, eleve a joaru webshopok csak gyanus garit adnak. Az meg nem ok. Tevet keresek, valszeg kivarok valami Saturnos akciot, es megnezem mielott megveszem. De monitornal nem nagyon volt olyan szamtech kereskedes, ahol kiprobalhattam volna.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 15:24:29

@dtk74: úgy tűnik nincs erre lehetőség, alighanem le kell tudni ennyit nyelni a kereskedőnek, ha más országokba képesek rá alighanem itt is működnie kell

Complex Computer 2009.10.12. 15:24:37

Mint üzlettulajdonos, természetesen a vásárló elégedettségét kötelességem szem előtt tartanom. Sajnos az elmúlt években az internetes vásárlás előretörésével nagyon megnehezedett a dolog. Hiába próbálok minden vevőhöz legjobb tudásom szerint állni, ha semmi más nem számít, csak az ár. Manapság ott tartunk, hogy egy 150.000 Ft-os notebookon 3.000 (HÁROMEZER !!!!) forintot lehet keresni. Sajnos ezért az összegért igen kis hozzáadott értéket lehet biztosítani. Emiatt sajnos úgy érzem, a vevő igénye és az én üzleti érdekem távolodik egymástól. Úgyhogy arra kérnélek benneteket, ha nem kenyérre kell a pénz, vegyetek normális kereskedőtől mondjuk 155.000 Ft-ért laptopot, mint zsákbamacskát 150.000-ért.

cricca 2009.10.12. 15:24:46

A laptoppal kapcsolatban az nem lehet egyszerű, hogy megveszed bekapcsolod és feltelepítődik az operációs rendszer, ezzel kvázi felbontottad a szoftver csomagolását. Ezek alapján nem nagyon lehet elállni a vásárlástól, ilyen esetben mit lehet tenni?

Dr. Eher 2009.10.12. 15:26:20

@balage28:

Én azt megértem hogy garanciális ügyintézés keretében ez így működik. De én még korábbról beszélek, ott ahol még üzlet se köttetett (csak előzetes ígéret arra hogy a hibátlan terméket kifizetem). Ráadásul nem a gyártóval üzletelek, hanem a kereskedővel, pont leszarom hogy egymás közt hogy intézik. Ha megveszem, azzal nyilván elfogadom a kereskedő, és ezzel közvetve a gyártó játékszabályait. Ha megveszem.

De most még vásárlás előtt vagyunk, és vásárolni csak olyat vagyok hajlandó amit elfogadhatónak tartok. Ha zöldet akarok és piros van, azt se veszem meg. Ha megveszem, nyilván vállalom hogy ez nem hiba. De amíg nem vettem meg, addig akármit tarthatok hibának, akár a színét is. Amíg nem vettem meg az árut addig nem fogadtam el a gyártó játékszabályait, addig az én szabályaim diktálnak.

balage28 2009.10.12. 15:26:35

@Dr. Eher: egy kicsit nagyobb kiskert kellene keresned :)

Egyébként teljesen igazad van, csak itt jön be a magyar piac kicsisége, illikvidsége. Meg persze az, hogy minimál árréssel kell/lehet dolgozni (mert a szomszéd pistike tud nagykerből olcsóbbat, vagy kamionról leesettet, stb - mindenki tudja mire gondolok) ami mellett nem éri meg jelentős készleteket felhalmozni.
Nagyon kevés gyártó/nagykereskedő van, amelyiknél egy árcsökkentés esetén érvényesíteni lehet a "veszteséget".

Mi ezért nem tudunk/akarunk egy-egy termékből irreális mennyiséget tartani.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 15:28:22

@BRandom: nem él a társadalom kölcsönzős életmódban, a kereskedők megszólalásai nem ezt igazolják, még szerintük is elvétve fordulnak elő ilyen esetek, azt hiszem kissé hisztérikusan felnagyítva kezeled a kérdést

balage28 2009.10.12. 15:28:55

@cricca: semmit, max KÉRNI a kereskedőt hogy találjatok megoldást.

Dr. Eher 2009.10.12. 15:29:13

@Complex Computer:
Ez egyéni szocprobléma, szerinted a minimálbérért foglalkoztatott jómunkásemberek (nem a minimálbérre bejelentett milliárdos adócsalók!) árrése mekkora? Téged érdekel a vásárló árrése, haszna, anyámfasza? Nem. Fordítva se. Itt csak üzlet van, ha nem éri meg, nem kell belevágni, majd jön a konkurrencia és kitölti a piaci űrt. Nyilván túl sok az eszkimó és kevés a fóka. Kevesebb eszkimó kell.

csöpp és potty · http://csoppespotty.blog.hu 2009.10.12. 15:29:30

Mi még csak egy kezdő kis webshop vagyunk, de mi fogtuk, és jól belinkeltük a Fogyasztóvédelem honlapját, hogy aki tőlünk rendel, az mindennel legyen tisztában.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 15:30:06

@Közöd??: Nem én kezelem így csak itt olvasva kezelik ezt egetverő problémaként egyes kereskedők ahogy látom. Bennem fel se merült, hogy van aki így él.

REVERZUM 2009.10.12. 15:30:59

@Gerike07: Azért annyit elárulok,hogy sok külföldi cég a Magyar Posta áldásos munkája miatt nem szállít magyarlandra ,nem a vásárlók miatt!

Dr. Eher 2009.10.12. 15:32:01

@balage28:

Nem csak a te hasznod kicsi, a vásárlók fizetése is. Ahogy az se érdekel senkit, ez se. Csak a tények. Egyik kézben az áru, másikban a pénz. Ha egyensúlyban van, akkor lesz üzlet, ha nincs, akkor nem.

balage28 2009.10.12. 15:32:58

@csöpp és potty: gyártóként, nagy árrés tartalmú, nem elromló termékekkel könnyen lehet tartani minden szabályt ;-)

egyébként jópofák :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 15:35:22

Amúgy nem hiszem, hogy az átlag vásárló arra vár, hogy mikor esik le a kamionról valami vagy nagy sorok állnának garázsok előtt karácsonykor.

Karácsonykor a műszaki áruházakban van tömeg és nem a kamionparkolókban.

Én se fogok azért 2 hónap múlva venni egy mosógépet ha akkor talán olcsóbb lesz mert a ruhám most koszos. Arra hivatkozni, hogy a kamionról árulók miatt nem megy a biznisz szerintem nem teljesen korrekt.

balage28 2009.10.12. 15:35:53

@REVERZUM: IS

@Dr. Eher: kicsit összetettebb a probléma. De nyilván, ha nem érné meg, nem csinálnám. Csinálnék mást, vagy máshol. Tisztában vagyok vele, és nem várok sajnálatot senkitől. Viszont ha a vevő elvárja, hogy megértsem, akkor legalább egy kicsit értsem meg Ő is az én problémáimból.

Hlanderx 2009.10.12. 15:37:49

Na ez tetszik a vevők jogai a minden fontosabb mindenkinek mindennél hoyg a kereskedő bebukja az nem számít így járt mért kereskedik hülye pénzéhes vállalkozó , Ez az az intelligens hozzáállás ami olyan csatornákra szokta terelni a vevőt ami kb senkinek nem jó vásárolj multinál kiröhögnek ha valami bajod van aztán csinálj amit akarsz vásárolj a kedvenc francia webáruházadból legjobb csináld azt és hagyd lógva azokat a normálisan dolgozó embereket akik örülnek hoyg betudják fizetni a járulékot az áfát a képzési hozzájárulást a nyereség adót meg kb még 87 féle hülyeséget a 10% os haszonkulcsukból köszönöm a megértő vásárokat további szép napot :)

balage28 2009.10.12. 15:38:29

@BRandom: nem is erre gondoltam.
De ha megnézed az egyik árösszehasonlító oldalon mondjuk valamelyik monitor kisker árát, és a nagyker árát, akkor érdekes dolgokat fogsz látni.

Nagyon érdekeseket.

balage28 2009.10.12. 15:41:29

@Hlanderx: Így van :))

Egy elméleti kérdés : ha az összes kereskedő, vállalkozó bezárja a boltot, akkor hol teccenek kérem vásárolni, kiszolgálódni ??? ;-)

Hlanderx 2009.10.12. 15:42:08

Tippem szerint arra gondol hogy kb ugyan annyiba vagy olcsóbba kerül az össze hasonlító oldalon mint bármelyik nagykerben

Phrascarica 2009.10.12. 15:43:49

@Samott: akkor viszont NE WEBárúházban vásárolj, hanem pl. a Saturn-ba, ott megnézheted a monitort, igaz hogy nem konkrétan azt, de talán pont olyat...

ohmyFgod 2009.10.12. 15:43:58

@balage28: "a cucc vásárlás előtt, és után is hibátlan, ha van 2hibás pixeled, és a gyártó 3-at enged meg !"

Teljesen mindegy, 8 napon belül elállhatsz a vásárlástól.

balage28 2009.10.12. 15:44:36

@BRandom: Találomra egy monitor

Samsung 2233BW
Argep legolcsóbb 5 átlaga : kb.44e
HRP Samsung disztributor : kb.45e

hogyisvanez ????

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 15:45:29

@balage28: előbb utóbb úgyis bezárjátok mivel ilyen vevőellenes attitűdel még senki nem maradt életben, és ne félj a vásárlók meg fogják oldani, külföldön a 30 nap ellenére is vannak életben webshopok, nem kevesen...

balage28 2009.10.12. 15:45:44

@ohmyFgod: nem ez volt ott a kérdés, olvasd a környezetét is.

Hlanderx 2009.10.12. 15:46:03

ez a 8 napos elállás egyébként félre értés neessék tök jó dolog én nekem is tetszik meg se fordul a fejembe hogy webáruházat nyissak francnak se kell az idegeskedés

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 15:47:03

@Hlanderx: Csodálatos kirohanás a vevők joga ellen, iskolapélda, gratulálok!:-)

balage28 2009.10.12. 15:47:32

@Közöd??: ahogy gondolod, de akkor külföldről várd a nyugdíjad, meg az orvosi ellátásod.

vevőellenesnek meg még nem neveztek :)

Dr. Eher 2009.10.12. 15:48:35

@balage28:
Úgy hogy az 5 legolcsóbb nem sok vámfizetést igazoló papírt tud felmutatni egy APEH ellenőrzéskor.

Hlanderx 2009.10.12. 15:50:05

tök egyszerű rossz árkategóriában vagy a HRP ben ha vennél 2 kamionnal te is annyiért kapnád csak ezért adhatja az árgépes cég jobb áron mert ö annyit ad el mint a szemét és mindenkivel korrekt jófej be tarja a 8 napot aranyos sőt ő a legjobb haverod is mindenki higgye ezt aki úgy gondolja hogy ez a normális kereskedelem :D

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 15:50:50

@balage28: már bocsi de ezt hogy képzeled? én magam is járulékfizető vagyok immár kb. 15 éve, vagy talán ugy véled Te fizeted be helyettem?

itt többen kétségbevontátok a vevőnek az elállási jogát? minek nevezzem vevőbarátnak?

Phrascarica 2009.10.12. 15:51:01

@Dr. Eher: talán azért mert a Posta vagy a UPC nem árul semmit, csak szolgáltatást végez. A kereskedő egy külön szakma, ha a nagykernél vásárolnál ugyanúgy semmit sem kapnál, még annyit sem mint most egy kiskertől

Hlanderx 2009.10.12. 15:51:14

@Közöd??: te a kereskedő is vevő egyébként nem ö szüli azt a kotványt amit a vevő vesz tőle :)

balage28 2009.10.12. 15:51:38

@Dr. Eher: és akkor itt kanyarodtunk vissza a kamionról leesettség kérdéséhez...

ohmyFgod 2009.10.12. 15:52:23

@balage28: a kérdés így indult. Utána folytatódott a vita az eredeti kérdést elfeledve.

Dr. Eher 2009.10.12. 15:53:03

@ohmyFgod:

Online vásárláskor. És mi van offlineban (= személyesen befáradsz az üzletbe)? Arra mi vonatkozik?

balage28 2009.10.12. 15:54:16

@Közöd??: ha figyeltél volna, látnád, hogy egy pillanatig nem vontam kétségbe a 8napos elállási jogot.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 15:54:47

@Hlanderx: mindenki az még a gyártók is vesznek dolgokat ha úgy értelmezzük:-) de a téma az értékesítési lánc vége:-)

eznemisénvagyok 2009.10.12. 15:54:50

Na, akkor kérdésem:

Köteles-e a webes kereskedő 8 napon belül visszavásárolni azt a terméket, amely időközbeni használat miatt többé NEM ELADHATÓ ÚJ ÁRUKÉNT?

Igen, vagy nem?

Maradjunk pl. a nem tudom kik által említett fritőznél, gumiabroncsnál, stb.

Hlanderx 2009.10.12. 15:58:12

@Közöd??: nagyon köszike hoyg legalább ebben egyetértünk egyébként engem is meg nyugtat ez a 8 napos dolog amikor neten rendelek valamit szóval ilyen szempontból béke

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 15:58:32

@eznemisénvagyok: igen köteles, bizonyos árufajták kivételével

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 16:00:47

@Hlanderx: na ugye, akkor a kereskedőknek is jó mert náluk vásárolsz! Őket is védi ez a szabály de nehezen értik meg.:-)

bigyibogyo 2009.10.12. 16:00:52

@balage28: arkategoriak vannak.
hrp -tol mi jelen esetben 34-ert kapjuk.
jelenleg 5 nagykernel an, legdragabb mercury 36500.
szal bena acc-odvan. ennyi

eznemisénvagyok 2009.10.12. 16:01:21

@Közöd??: És szerinted egy lekoptatott gumi visszaadása teljes áron, mondjuk az egy hetes Krk-szigeti nyaralás, vagy az 5 napos sítúra után, az jogos rizikó a kereskedőnek?

DaM 2009.10.12. 16:01:21

@Közalkalmazott: Ez k*-vára tetszik! :-D Amúgy sajnállak, tényleg, de a sztori akkor is jó, láttam már ennek a Sanyának a ténykedéseit, gondoltam is, hogy vakít mint állat. :)

Hlanderx 2009.10.12. 16:03:50

34+fa 42 500 argep 44 000 1500 forintot kerestünk egy monitoron baszus máris jobban érzem magam hogy ennyire durván megszedi magát az a pénzéhes kereskedő :)

2009.10.12. 16:04:44

@HgGina: speciel volt ilyen tapasztalatom..

abból az esetből kiindulva csak akkor veszek azóta LCD-t (laptop is) ha ki tudom kötni a boltban h nekem teljesen hibátlan képernyő kell, mivel ezzel dolgozom/dolgozunk..akármi is a szabvány..

és képzeld, van ahol ezt megértették,s azóta is ott vásárolunk, s zökkenőmentesen kicserélik, (kollégájuk ha arra jár kocsival hozza az újat s viszi a régit) s még csak nem is drágább!ha ők meg tudják oldani...

egyébként pedig akkor ne lehessen úgy reklámozni az LCD-t, hogy csodálatos ,hibátlan, tökéletes kép..stb. legyen az a reklám, hogy 3 pixelhibával is azért még jó,ennyiért és ennyiért..mert különben ez megtévesztés, nem? vagy akkor a szabvány mondja ki 0 hiba az első 1 évben... vagy adják érték csökkenten visszamenőleg is egy évig...hm? de az ilyen "nem 100% termékek" csak az össz termékek 1%.
a autóhifin nincs "pixelhiba" mégis bepróbálkoztak már...

más részt megértem a kereskedők nehézségeit is - kisebb léptékben magam is álltam a "barikád" túlsó oldalán, éveken át - de azért itt egyesek mentalitása elég megrázó volt.
főleg h 1-2 országban lehúztam néhány évet..
képzeld el, arra mi a garancia hogy ha én leszállítok egy munkát hogy kifizetik e vajon 30-60 nap múlva? mi lenne ha a vásárlás is így zajlana? ezzel csak azt akarom mondani h az ezekből eredő "károk" (ügyeskedők,garancia) tervezhetőbbek és jobban kivédhetőbbek, mint ha majd félévig szinte ingyen dolgozol...mert bezár-becsődöl egyik napról a másikra a megbízó önhibáján kívül.

/a folyton ügyeskedő vevőkkel nem tudok mit kezdeni, szánalmas, egyszer talán kinőjük..de nem hiszem h ez a nagy többség...1-2% lehet.../

balage28 2009.10.12. 16:05:07

@bigyibogyo: lehet, ez volt kéznél, de nem ez a fő csapásirány, de ha a 34-et felszorzod, akkor is csak br. 1500 marad. Abban azért talán egyetértünk, hogy ezért még mindig nem éri meg...
2-3%-os kisker árrésből nem igazán lehet támogatást adni mellé, meg pixel gari, meg nagy raktár, meg stb..stb...

Dr. Eher 2009.10.12. 16:05:58

@phrascarica:

Az hogy nem árúíst a gyártó közvetlenül a vevőnek csak egy szabályozás, ami egy tollvonással megszűntethető. Ahogy a kiadómaffia is kiiktatható az Apple Store / Steam / akármi direkt letöltő szolgáltatással.

A kereskedő szakmáját épp most nem látom, hiszen nem csinál semmit a közvetítésen kívül. Amit a posta is meg tud tenni. Nincs készlete, nincs bemutatóterme, nem nyújt plusz szolgáltatást ("én nem tehetek róla, a gyártó így, én is így..."). Én csak egy ingyenélő közvetítőt látok benne. Nyilván az amelyik az említett feltételeket teljesíti, abban többet látok mint a webshopos közvetítőkben, de ez most nem róluk szól.

DaM 2009.10.12. 16:06:37

@Dr. Eher: Akkor te a feleséged/barátnőd/akármid esetében is csak olyan csajokat fogadsz, akinek nincs anyajegye - ugye?! Olvasgatom itten az álláspontodat és simán kinézem belőled. :-D Mikor veszed már észre, hogy te igényes vagy. Az igényességhez viszont pénz kell. Olyannal te ne állj szóba, ahol nem tudod kizárni azt a nyomorék pixelhibát. Mondjuk én még kevés 200k-s TFT moncsit láttam (nem TV volt az?), de ami ilyen drága (pl. Eizo) azoknál eddig mindenhol garantálni láttam a hibamentességet. Sőt, az 50e forintos Samsungnál is. Vegyél olyat, ahol van ilyen garancia. ÉS akkor még tudlak azzal is sokkolni, hogy bizony a pixelhiba idővel előjöhet. Nekem pl. 5 éves notinál jelent meg egy. De szarabb esetben 1-2 év után már várható a megjelenés, esetleg több is. (Ld. ide vonatkozó fórumokat a userek tapasztalataival)

eznemisénvagyok 2009.10.12. 16:06:55

@Közöd??: Hát, szerintem meg kurvára nem jogos.

Ha rajtam múlna, - mint ahogy nem rajtam múlik, - az átvétellel a vevő visszavonhatatlanul elismerné a termék újszerű állapotát, és azt csakis újszerű állapotban adhatná vissza később, különben meg coki.

Dr. Eher 2009.10.12. 16:08:49

@bigyibogyo:

Ha nem lenne a HRP, importőr, egyéb közbenső lánc, akkor lehetne olcsóbb is.

Hlanderx 2009.10.12. 16:09:48

ez az újszerű dolog ez necc ez az egész amikor én bontom ki az S775 ös lapot összekócolt cpu foglalattal hetekig tartó tortúra veszi kezdetét 50-50% eséllyel hogy nem bukom be a lapot :D

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 16:11:35

@eznemisénvagyok: azt hiszem nem érted a lényeget, itt olyan fajta értékesítésről van szó ahol a vevő nem igazán gyöződhet meg a termék újszerűségéről

bigyibogyo 2009.10.12. 16:11:38

@balage28: pixel garit nem a kisker adja hanem a gyar. ezert vannak szepen lefektett szabalyok :)
es 1500Ft szamtechben igen tekintelyes haszon 1 termeken. komolyan!
legtobbszor csak 500 ft koruli van. sokat kell eladni,h megerje.
raktar nincs, szamtechben nem is szabad lennie nagy raktarnak webaruhaztol fuggetlenul. szinte orankent valtoznak az arak 5-10% -ot. nagy raktar = csod. minden napos nagykerhez rohangalas van.
tamogatas alatt nemtudom mire gondolsz. probalunk teljes koru leirast irni a termekhez, linkelni a gyartoi oldalt midnen esetben, telefonra e-mail -re van valasz.

uniball 2009.10.12. 16:12:15

Nagyon ritkán vásárolok a Media, Saturn láncokban, de van pár érdekesség.
Csak az akciós cuccok olcsóbbak - de néha azok sem - mint máshol, minden más drágább mint az átlag. Tehát tévedés, hogy jó árakon dolgoznak.
Szted kipróbálhatod a cuccot? Sztem nem, mivel már többször tettem rá kísérletet és max. a demo darabot fogdoshattam össze és az volt a "rugalmas" válasz, hogy fizetés után kibonthatom és ha valami nem ok akkor visszáru. Na de pixelhibát hogy ellenőrzöl így? Meg az ugye nem is mindenhol hiba (kiváncsi lennék, hogy másnap visszavennék-e a subpixeles akármit ha a gyártó nem vállal rá garit). Aztán van még pár ilyen buktató amit kb. annyira tudsz kiszűrni mintha weben vetted volna. Jah és még futárt sem küldenek ezeré'. És téves vásárlás esetén nem kötelesek visszavenni a cuccot.
Szóval ha már megpróbáljuk lejáratni a webeseket lehetne szép sorba menni mindenhova, hiszen ez az igazi flame amire ugrik a nép.
Mi is volt a cím:
Súlyosan átveri a vásárlókat egy rakás magyar webshop.
Kb. ez a frankó: Néhány webshop hiányos infokat közöl az elállásról
Lehetne ilyet is: Botrányos eset, a Saturnban megtagadták a termék vásárlás előtti kipróbálását.
vagy,
Szenzáció! A Media Markt nem is olcsó (mégis hülye vagyok?)
Mi meg ráugrunk (én is), néhány okoska meg kiflamelheti magát.
És a legjobb, hogy megy az általánosítás mint mindig. Welcome

Phrascarica 2009.10.12. 16:13:02

@Dr. Eher: persze árúsít a posta is, volt katalógusuk, de hogy, hogy nem a Poata is pénzért (árrésért) árúsított. Fel kellene fogni, hogy ingyen senki sem fogy egy üzletet fenntartani. Nekem nincs már üzletem, mert 3 évvel ezelőtt láttam hogy aki üzletet tart fenn (igazi árukészlettel) a sok forintbuzi ingyen vásárolni akaró koldusnak az tönkremegy rövid úton. Mostanra gyakorlatilag nincs számítástechnikai üzlet, csak a Saturn, MM, AUCHAN, TECSÓ meg lehet ott venni ugyanazt 20%-al drágábban (kivéve akcióban-mert akkor előfordulhat hogy olcsóbb), vagy pedig Webshopban, de ott semmiféle szolgáltatás nincs, és ezt tudomásúl kell venni. Akinek nem tetsziok kipróbálhat még más webárúházat is a határon túlról, de ha bármiféle problémád van akkor -általában- megszívtad :)))

Dr. Eher 2009.10.12. 16:16:43

@DaM:

"Az igényességhez viszont pénz kell."

Fél milka egy notiért elég az igényességhez?

Nem mintha a 80k-snak nem járna a hibátlan fizetésért a hibátlan teljesítés...

Te a piacon a paradicsomból kitúrod a mosolygósat, vagy pakolod a lecsónak való löttyedt-rohadtat is, ahogy jön? Miért válogatsz?

DaM 2009.10.12. 16:16:59

@chezcecherserge: nem akarok neked ellent mondani az alábbiakkal, csak színezni szeretném a képet egy számomra fájó felismeréssel. Ami miatt mára sokkal több az empátiám a hasonló esetekben.

Sztori (talán többen is megerősítik): az IKEA vevőbarát volt mindig is. Legalábbis próbálta. Itthon (is) megcsinálta jópár évvel ezelőttig, hogy elvitted a cuccot, aztán ha nem nézett ki jól a szobában vagy túl nagy/kicsi lett, stb., akkor visszavihetted és ha minden eleme és a csomagolása megvolt és nem törtél el semmit, akkor visszakaptad a teljes árát. Éltem párszor ezzel a lehetőséggel, örültem neki. Aztán ugye jöttek a tetű kereskedelmi TV-k meg a sorozataik. Az IKEÁ-t díszletraktárnak tekintették: 90 napig használták a bútorokat, majd szépen visszavitték. A te számítgatásoddal élve ők így is csak max 2 vásárlót tettek ki (mert hogy TV2 meg RTL Klub), mégis annyira elkezdték szívni a vérét a kereskedőnek, hogy mára tudod mi lett belőle?! HA BONTATLANUL VISSZAVISZED, akkor visszakapod a lóvét. Ha kibontottad, -30% lesz a veszteséged.

Egyszóval hidd el, itthon a jól működő nyugati modellek simán csődöt tudnak mondani. Tudod te, hány helyen hallottam az USÁ-ba látogatóktól, hogy mennyire király hely, mert ezt meg azt el tudod intézni ügyeskedéssel?! Legalább egy tucatszor. "Ingyenújság, ingyenkaja, ingyenüdcsi, ingyentévé". Ne várj civilizációt ott, ahol egyébként a vérszívásból, ügyeskedésből meg mutyizásból kap jelest a lakosság nagy része. És ki szívja meg? A rendes kisebbség. Szaxx

eznemisénvagyok 2009.10.12. 16:18:56

@Közöd??: Miért is? A kézbesítő megvárja, amíg felbontod a csomagot. Megnézed. Karcos? Kop-pecs? Nem. Akkor oké.

Mondom: ÚJSZERŰ ÁLLAPOTÚ.

Attól még a működésére és a nemtetszésre lehet hivatkozni később is. De tönkrebaszni - más pénzén - nem.

Világos?

Phrascarica 2009.10.12. 16:19:47

@Dr. Eher: persze állhatnál sorba Kínában LOL
komolyan mondom, szart sem tudsz a kereskedelemről...

uniball 2009.10.12. 16:20:46

Egyébként már páran leírták, de tessék tájékozódni, vásárlói fórumokat alkotni, véleményezni és akkor kirostálódnak az inkorrekt kereskedők, a sz*r termékek és nem kell az asztalt csapkodni a saját bénaságunk és figyelmetlenségünk okán.
Vannak erre online piacterek (olcsóbbat, ármutató, árukereső, stb.) de számtalan egyéb fórum is.
Nyugat EU. és az USA azért van még jóval előbbre (azon túl, hogy nagyobb piac és jobban szabályozott) mert a vásárlók nem csak utólag kapnak észbe hanem jó előre tájékozódnak, közösségeket alkotnak és nem hagyják magukat megvezetni. És milyen érdekes, ha korrekt partnert választanak (esetleg még annak is utánanéztek, hogy mit vesznek) akkor probléma esetén sem kell szomorkodni vagy fröcsögni (kinek-kinek vérmérséklete szerint), hogy ez biza' szívás.

balage28 2009.10.12. 16:21:09

@bigyibogyo: ne lőjj rám kérlek én is a barrikád mögött vagyok :))
Tudom jól, mit beszélsz - bár már a számtechtől kicsit eltávolodtam (bár maradtam műszaki), de lassan 20éve ismerem az ipart :))
És nem hiszem, hogy ellened beszéltem volna :)

(Igazából én csak arra tértem ki, hogy a vevők jelentős része elvár mindent, de áldozni nem hajlandó érte - igen komoly tisztelet a kivételnek)

DaM 2009.10.12. 16:22:01

@Dzsodzsellariusz: ez jó lövés volt. És gól! :D

bigyibogyo 2009.10.12. 16:22:10

@Dr. Eher: ha ez ilyen ecceru lenne.
de a piacon is ahol szepen egyenknet csomagolt paradicsom van szepen atvalogatva dragabb am mint az omlesztett, nem?

Dr. Eher 2009.10.12. 16:22:13

@DaM:

"Mondjuk én még kevés 200k-s TFT moncsit láttam (nem TV volt az?), de ami ilyen drága (pl. Eizo) azoknál eddig mindenhol garantálni láttam a hibamentességet."

A HP pl. nem vállal pixelhiba garit, még a 24"-es, 1920x1200-as, H-IPS paneles (ez most a bestof) monitorára se.

"Vegyél olyat, ahol van ilyen garancia"

Az meg nem tud ennyit.

De mondom: nem vásárlás UTÁNI garis ügyintézésről beszélek, hanem vásárlás ELŐTTről. Ha csak megígérem hogy a (hibátlan árut) kifizetem, akkor kell-e fizetnem a hibásért is, ha az szerintem (helyszíni megtekintésnél, nem viszem sehova a boltból) hibás? Kötelezhet-e a kereskedő vételre hibás terméknél? Magyarul: van-e vásárlástól elállási jogom (nem 8 napon belüli visszavitel, hanem még meg se vettem!) ha nem tetszik a cucc amit megrendeltem (de ismétlem: még el se vittem a boltból)?

Dr. Eher 2009.10.12. 16:23:38

@bigyibogyo:

Persze, de megtekintés UTÁN eldöntheted hogy megveszed-e vagy se. Itt meg arról van szó hogy megtekintés ELŐTT kéne fizetnem, és csak utólag derül ki hogy nem azt kaptam amiért fizettem.

eznemisénvagyok 2009.10.12. 16:24:36

@Dr. Eher: Ez így oké. És mi van az utánvétes fizetésnél? Ott más a törvényi szabályozás?

DaM 2009.10.12. 16:24:44

@glabla: Nem, arra nem érvényes. Mert az nem "remote vásárlás", mivel te csak rendelsz a távolból, de az áruátvételt és az ellenérték átadását az üzletben teszed meg.

Hlanderx 2009.10.12. 16:24:59

egyébként tök egyszerű a képlet a kereskedők már rég megtanulták amikor még a budapesti-piac os időszak volt van pár ember akik akkor is hisztériázni fognak mindenért ha akármi van most hoyg még a neten is lehet varázsolni minden féle csodát kicsit viccesebb történetek is vannak de ennyi lehet kereskedni lehet nem kereskedni speciel a legbiztosabb megoldás hoyg egy zárt közösséget kiszolgálva inkább a hozzáadott értékre és a kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatokra alapozva kereskedik valaki persze sosem lesz milliárdos de gyanúsan az se lesz aki egy webáruházban árul halomszám cuccot viszont tök örülhet hoyg micsoda botrány nagy forgalma van sok sikert neki és jó munkát hozzá kevés 8 napos variációt :)

bigyibogyo 2009.10.12. 16:25:20

@balage28: (Igazából én csak arra tértem ki, hogy a vevők jelentős része elvár mindent, de áldozni nem hajlandó érte - igen komoly tisztelet a kivételnek)

ennyi :)

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 16:25:53

@eznemisénvagyok: én nem tom neked ki a kézbesítőd, de kb szinte soha nem hagyják kibontani a csomagot csak fizetés után

Dr. Eher 2009.10.12. 16:26:22

@phrascarica:

És? Te mit tudsz arról nekem mennyi munka megkeresni a rávalót? Érdekel engem a te egyéni szocproblémád? Nem a jólétedet akarom biztosítani, meg a bahamai nyaralásodat, hanem egy árucikket megvenni. Hogy te 1 vagy 1000000000000 árucikkel keresed meg a betevő falatot, az engem k.-ra nem mozgat.

Hlanderx 2009.10.12. 16:28:46

a mikor lezárul ez a habzás majd lehetne eredmény hirdetés vevők eladok 0:0 vagy valami :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 16:29:41

@Közöd??: Én sose vettem át személyesen még árút nemhogy megnéztem volna átvételkor.
Valahogy a futárcég is akkor dolgozik mikor én és nem vagyok sose otthon csak a 80 éves nagymama aki az olvasáshoz már szódásüveget használ 5 centiről. :D

Dr. Eher 2009.10.12. 16:30:23

@eznemisénvagyok:

Nemtom. De ott csak a fizetés módja más, az üzletet nyilván már az áru elvitelekor megkötitek, ha pénzzel nem is, de papírt biztos kérsz a vevőtől hogy elismeri a vásárlás tényét és fizetni fog.

Én viszont arról beszélek hogy addig nem ismerem el a vásárlás megtörténtét amíg meg nem tekintem az árut, és azt nem mondom hogy igen, ezért hajlandó vagyok fizetni. Az hogy jelzem a kereskedőnek hogy hozza el a nagykerből a cuccot (mert baszik készletet tartani), az még nem vásárlás. Kérdés hogy jog szerint mi tekinthető létrejött vásárlásnak.

Közöd?? (törölt) 2009.10.12. 16:31:12

@BRandom: erről van szó, ezért tartom korrektnek az elállási jogot

eznemisénvagyok 2009.10.12. 16:31:25

@Közöd??: Ezt nem tudom neked megmondani, én nem vásárolok netről. Elvből, de ez mindegy, én nem számítok.

Amúgy ez is szabályozás kérdése, hogy kibonthatja-e a vevő fizetés előtt az árut, még mindig fairebb a kereskedővel szemben azonnal visszaküldeni, mint utólag, szétcseszve.

DaM 2009.10.12. 16:33:58

@Complex Computer: Hátöö, mondjuk akkor lehet, hogy benézek hozzád boltolni. Egyrészt mert úgy tűnik, te megérdemled azt a csekélyke hasznot, msárészt meg azért, mert most épp egy Lenovo notit nézek, ami nagykerben 154, a legolcsóbb netes helyen 159 (de 3 napja szarnak a megrendelésemre) a köv hely meg 165 körül volt. :)

Karesy · http://cdbolt.blog.hu/ 2009.10.12. 16:38:05

@csöpp és potty: Nem elég belinkelni a fogyasztóvédelem honlapját!

Dr. Eher 2009.10.12. 16:39:12

@phrascarica:

"Fel kellene fogni, hogy ingyen senki sem fogy egy üzletet fenntartani."

És azt is, hogy a semmire senki se fog pénzt kiadni. Ha a kereskedő nem nyújt semmit, csak tartja a markát, akkor max partvist kaphat a seggébe. Ha csak postázni tud (nagykerből a vásárlónak), akkor csak a postaköltség jár neki, semmi más.

Hlanderx 2009.10.12. 16:43:02

jaj kivagyok ezen de legalább jól szórakozok honnan jön valaki ahhoz ,hogy megszabja kinek mi jár én akkor azt mondom hoyg ö minden nap bemegy a gyárba és söratomokat hasogat ez minimál béres állás tehát többet nem kaphat :D

uniball 2009.10.12. 16:43:22

@Dr. Eher:
Igaz, de majd a rendelésnél is vedd figyelembe és nézz utána (nem mindig a legolcsóbb a legjobb), ne aztán csodálkozz, hogy ha olcsón vettél valamit elállás vagy gar. ügyintézés helyett csak egy partvist kapsz a seggedbe :)

Hlanderx 2009.10.12. 16:46:31

@uniball: kedves vevő nem fog semmit figyelembe venni mert nála a pénz ő a vevő semmi köze hozzá hogy ki mit mért ö olcsón akar jót ennyi és nem lehet rajta számon kérni semmit viszont elvárja hoyg megillessék a jogaik amivel viszont egyáltalán nincs is baj esetünkben

2009.10.12. 16:47:59

@DaM: hali, azért még nem adom.. szerintem nem mi vagyunk a kisebbség, legalábbis amikor vásárolok s magam köré nézek, nem ügyeskedőket látok - jobbára!viszont több olyan emberrel, aki itt-ott szív ezzel-azzal,s nem tudja érvényesíteni a garanciáját, mert így úgy hazugsággal lerázzák-megfenyegetik-beetetik..stb.

mondjuk az IKEA-nak annyi esze lehetett volna h különveszi a cégest meg a lakossági vásárlást..vagy egy egyszerű vevőnyilvántartási szoftver is kiszűrte volna a ertéeltévé2-ös kft.-ket.....vagy törzsvásárlói szinthez adja ezeket...

de elhiszem h itthon valós probléma a sok ügyeskedő, arra jogban jártas embereknek kell vmit kitalálni, mondjuk ilyen tipikus termékekre a 30 napos pénzvisszatartást vagy hasonlók..nem tudom.

mondjuk az is igaz, hogy egy multi, aki kényesen ügyel "otthon", hogy mintacég legyen, az ahogy átlépi a hegyeshalmi határt: meghülyül...

talán majd kinőjük ezeket...

Dr. Eher 2009.10.12. 17:03:05

@uniball:

"ha olcsón vettél valamit"

Még mindig egy fél milliós notebookról van szó. Újabb próbálkozás?

uniball 2009.10.12. 17:06:06

Nincs is ezzel baj ha megfelelő kereskedést választ. Az ár mellett egy fontos szempont a kiszolgálás, és a vásárlói viszzajelzések. Ezért írtam azt, hogy érdemes ezekről is olvasgatni ill. vásárlói közösségekkel erősíteni. Ha valaki egyetlen szempont az-az ár alapján vásárol egy olyan cégtől akinek eléggé felemás vagy inkább rossz a megítélése (vagy nem vette a fáradságot, hogy utána nézzen), és utána gondja van az ne csodálkozzon, hogy szolgáltatás helyett partvist kap. Persze vannak jogai itt is, csak jelen esetbe mehet ahova akar, hogy érvényesítse. Az inkorrekt kereskedői magatartáshoz hozzájárul a felelőtlen vásárlói magatartás is. A baj csak az, hogy utána azt mondjuk nagy általánosságban a "weben kereskedők szemetek" holott csak néhány cég. Ráadásul a kisebb hibákat is hajlamosak vagyunk világégésként megélni míg a pozitív példák elsiklanak.
Szóval ha feltűnően olcsón vásárolsz egy nem túl pozitív vásárlói visszajelzéssel rendelkező cégtől akkor készítsd be a vazelint, hogy jobban csússzon a partvis ;) és ne sírjál ha megb*sztak ha már egyszer kurvának álltál és minden szart bevállaltál ;)

DaM 2009.10.12. 17:06:34

@chezcecherserge: ugyan kérlek. nem ertéel kft volt az ügyfél. józsi, a szertáros. na őt szűrd ki. ügyes pofák voltak ezek.

nem tudom, máshol mennyi az ilyen genyó, de félek, hogy több, mint eredetileg gondoltam..

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 17:10:12

@Dr. Eher: Szerintem a lényeg ott van, hogy olcsón vagy olcsót!

A kettő nem ugyanaz!!!

Lehet egy 500ezer forintos laptop is olcsón vett ha a boltok 80 százalékában 550 ezer és te megveszed tutiba 500ezeré.
Ez az olcsón vevés esete.

És van az ólcsót vétel mikor az 500ezres helyett veszek egy más típusút 100ezeré.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.10.12. 17:11:45

@BRandom: Nem túl magyaros a hozzászólás, de a lényeget talán lehet érteni.

uniball 2009.10.12. 17:14:14

@Dr. Eher:
Olcsón, értsd félmillió ahol te vetted, félmillió plusz 5 vagy 10 ezer egy korrekt helyen. Csak magadat hibáztathatod, hogy a legolcsóbb helyet választod ahelyett, hogy körülnéznél. Az meg már csak hab a tortán ha megengedheted magadnak, hogy ilyen cuccot vegyél, akkor miért nem megbízható helyen tetted pár ezerért drágábban.
Lehet mondani, hogy ez vagy az a kereskedés szar, inkorrekt, stb. és lehet írogatni vásárlói fórumon, de nem összességében lehúzni mindenkit mert a weben kereskedik. Ha más majd veszi a fáradtságot és elolvassa a véleményedet lehet nem azt a kereskedőt választja.
Én ha weben vásárolok mindig utána nézek, hogy kitől és mit veszek, mert ha rosszul választok hiába a jogszabály, egy inkorrekt partnerrel nagyon nehéz bármit is elérni. Azok a kereskedések akik igyekeznek pozitívan állni a vásárlóikhoz pedig igen is adnak a véleményükre és a saját vásárlói megítélésükre.

DaM 2009.10.12. 17:29:39

@uniball: Ennek ellenére az összeg alapján már lehetne vélelmezni, hogy tökéletes termék (ne csak szabványosan tökéletes) legyen. Már ha notiról van szó éppen.

Amúgy Dr. Eher: szerintem beletenyereltél, mert TV és notebook esetében nem láttam még olyat, hogy pixelhibamentes garanciát vállaljon be bármelyik gyártó. És ha ő nem, a kereskedő még kevésbé fogja vállalni. Vagy megkéri az árát (+10%) rendesen. Esetedre azt mondom, hogy ilyenkor biza vagy korrekt partnert keresel vagy személyesen vásárolsz. Különben szívni fogsz így vagy úgy.

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2009.10.12. 17:32:00

Bassza meg. Elnézést. Ez a poszt az embereket méginkább a lustaságra és a lazaságra neveli, hogy még a termék dobozát se kell visszavinni, úgy is visszakell vennie a webshopnak. Azért ne legyünk már ennyire kretének. Nagyon jogos kérés, hogy a termék debozát is jutassa vissza a vevő! Ennyit azért ellehet várni, bocsánat. Nagyon feldűhített a kedves szily bácsi.

webbolt 2009.10.12. 17:39:28

Gyönyörű, gratulálok ehhez a magas röptű íráshoz. Ebben az országban vannak törvények, na meg van az átlag polgár. Aki a net személytelenségét kihasználva, rendel, majd nem veszi át, a kisker elpostázza, kifizeti a szállítást, majd a cucc visszajön. Ráadásul olyan, amit már 2 éve nem akart senki se venni, ezért nincs raktáron. Köszi, ez az én pénzemre ment. Aztán elviszi, de nem jó. Mondjuk nem értem, hogy felnőtt ember, aki nem tudja a fellelhető információk alapján eldönteni egy adott termékről, hogy az hasznos neki vagy sem, az miért neten rendel? Miért nem megy a boltba és tapizza meg? Mindegy, jó elviszi, visszahozza, de miért kell szétbarmolni a csomagolását? A gyártók már garis javításra sem veszik át, ha nincs meg minden kis mütyűr a dobozból! Tőlem kifogja azt már megvenni? Jó, hogy ebben az országban csak a jogokat lehet követelni, de a másik oldalon a korrekt magatartást azt nem követeljük meg. Úgy hozza vissza, ha nem tetszik, hogy ne nekem kellejen azt "megvennem" helyette. Amúgy ez ma egy divat. Rendelgetek, licitálok, majd közlöm, hogy családi okok miatt nem kell. Mikor növünk már fel annyira, hogy vállaljuk a tetteink után a következményeket? Törvény ide vagy oda, mi az, hogy 8 nap használat után visszaadja a leamortizált cuccot, én meg adjak érte pénzt? Az ilyen emberek miatt kész bukás ez az egész. Jön a kedves vásárló és velem üvöltözik, mert valami nem kapható, aztán üvölt mert még nem javították meg a szarját, elégedetlen. Túl sok olyan ember lett ebben az országban akinek, ha színes üveg cseréppel vakarják a seggét az sem jó. A törvények, meg egyenesen viccesek, csak sajnos nem tudok röhögni, ha más baromsága nekem fáj pénzbe.

logisch 2009.10.12. 17:50:54

Úgy látszik, sokan nem értik hogy mi a helyzet. Ez egy kormányrendelet, tehát köteles mindenki betartani, úgy ahogy van. Nem vita kérdése. Mint azon is felesleges vitatkozni, hogy 50el lehet hajtani lakott területen belül.

Jogrendszerben élünk, és higyjétek el jobb ez igy nekünk. Azoknak is akik a fotelből vásárolnak, meg azoknak is akik ezt a szolgáltatást nyújtják. Lehetne anarchia is, de azt valószinüleg pont azok nem élnék túl akik itt sápitoznak.

Mindemellett ha nem tetszenek a játékszabályok, ki lehet szállni. A szabad verseny korában minimális a nyereség,a nagyobb árrés működőképességéhez valamivel KI KELLENE TÜNNI a többiek közül. SZOLGÁLTATÁSSAL.

Csak az a baj, hogy idehaza ez nem igy működik. A vevő a legolcsóbb webáruházban is tökéletes szolgáltatást vár el, és nem érti hogy a szakboltok mesteremberekkel meg hiszti nélküli garanciával miért drágábbak. Azért mert ott nem csak egy laptopot veszel, hanem azt a szolgáltatást is, hogy elmagyarázzák hogy mit hogyan csinálj és személyesen foglalkoznak veled.

El lehet dönteni hogy ki miért akar/tud fizetni.

De ez mind lényegtelen, ettől még messze vagyunk agyban. Az első lépés az lenne hogy felfogjuk hogy ami szabály, az szabály. Tudom, nehéz. De hidd el a többieknek is.

Azt meg aki hazudik (megtéveszt)a weboldalán, azt meg megfosztanám a kereskedelmi jogától. Aztán majd megtanulja. Szemét dolog kihasználni hogy nem mindenki ismeri pontosan a magyar jogrendszert. (Hiszen még a jogászok nagy része is "rosszul emlékszik").Nem mintha nem lenne nyilvánvaló, hogy attól hogy odairja az elmés kereskedő a saját kis extra játékszabályait, attól nem lesz fölülirva egy kormányrendelet.

Üdv.

norbi2k 2009.10.12. 18:09:41

@webbolt: a szállítást a vevő fizeti, és ha visszaküldi akkor is a vevő fizeti, neked csak a termék árát kell visszafizetni... már nem tudom hányadik vagy aki emiatt sír... és csak minden tartozékával eredeti csomagolásban vagy köteles visszavenni, ezt is leírták már párszor, de ennek ellenére mindig jön egy boltos aki elsírja hogy bukja a csomagolást meg a szállítást is....
mellesleg még egyik webshopos sem írta le a boltja nevét, higgyétek el, nem veszi senki reklámnak, legfeljebb örülünk és tudjuk hova lehet menni normálisan vásárolni ahol nem basznak át...

norbi2k 2009.10.12. 18:11:48

még mindig a pixel hibán rágodnak itt egyesek? mit nem lehet azon érteni ha gyártó csak három pixelre vállal garit akkor háromra, arról ne ma kereskedő tehet, hiába csapkodják az asztalt a kedves vevők... ha nem tetszik neki hogy van rajta két hibás pixel akkor vegyen olyan gyártótol aki garantálja hogy nincs rajta hiba, annak viszont meg lesz az ára, nem 90ezer lesz a tescoban, hanem fél milla...

Fehérnemű · http://shop.khimera.hu/ 2009.10.12. 18:23:59

Az általam programozott webáruháznál a tulajdonosnak nem lenne kötelessége az elállás jogát tartani, mert a trv. lehetséget ad neki higiéniai okokkból.
Ő mégis megteszi, viszont elvárható sztm., hogy a termékekket ne viselten/gányoltan/koszosan/stb. hanem normális, eladható állapotban adja vissza a vásárló.
Ha tényleg csak megnézi a terméket és nem tetszik neki, akkor ez nem olyan nagy igény.

BushDoctor 2009.10.12. 18:26:01

@Kozmokrator: Na erre a problémára találták ki amerikában az un. refurbished industry-t..azaz a visszavett cuccokat átveszik a kereskedőtől...vagy a gyártó vagy egy cég aki erre van specializálódva és újracsomagolja, a cuccra pedig ráirják hogy REFURBISHED és olcsóbban árulják. A veszteség nem létezik, mert nem fizzettetik ki a cuccot a kereskedővel, vagy olyan biztositása van ami a visszavitt cuccok költségét kapásból átháritja a gyártóra, aki aztán persze pénzénél marad max. a nyeresége csökken valamelyest, mert végül a terméket olcsóbban adták el, de a nagy cégek a visszavitt termékekből eredő veszteséget eleve belekalkulálják az árképzésbe.
Persze ettől mi még nagyon nagyon messze vagyunk. Ehez legalább 10 év kell még de lehet hogy 20. Ott sem egyből alakult ki.

norbi2k 2009.10.12. 18:47:41

@BushDoctor: pár száz hozzászólással korábban ugyanezt írtam, jó lenne itthon is egy ilyen... bár a hazai apple kereskedőknél már lehet így vásárolni...

globalelektro 2009.10.12. 19:55:31

Üdv mindenkinek!
Ma kaptunk egy értesítő e-mailt, hogy nem tartozunk a megbízható webáruházak közé!
Nagyon kellemetlenül érintett, hiszen úgy reklámozzuk magunkat, hogy a megbízható webáruház!
ÉS EZ IGAZ!
Hibáztam! Elismerem.
Nagyon elfoglalt vagyok, ezért egy szakembernek "hitt" ismerősömet kértem meg, hogy állítsa össze a felhasználási szabályzatunkat úgy, hogy az mindenben megfeleljen a hatályos törvényeknek és előírásoknak.
A mai negatív értékelés miatt, azonnal felkerestem az ügyvédemet, hogy olvassa át a webáruházunkban közölt felhasználási szabályzatot és a fontos információkat!
Észrevételüket köszönjük!

TorvenyesWebaruhaz · http://torvenyeswebaruhaz.com 2009.10.12. 20:03:24

Szerintem nem kéne rögtön azzal vádolni egy webáruház tulajdonost, hogy át akarja verni a vásárlóit, ha hiányos a tájékoztatója. A tulajdonosok többsége hiányosság jelzése vagy tudomására jutása esetén, azonnal pótolja azokat. Persze ott a másik véglet, amikor egy telefonszámon kívül semmi nincs megjelenítve, és nem is kíván többet tenni jelzés esetén.. Ők biztos jelentős büntetésre számíthatnak fogyasztóvédelmi ellenőrzés alkalmával..

norbi2k 2009.10.12. 20:16:59

Egyébként mennyire tisztességes pl az a kereskedő akinek a honlapján az árult temrékekről semmilyen ismertető nincs felrakva? jobb esetben egy angol leirást találsz vagy egy linket valahova esetleg egy képet... aztán mikor megkérdi az ember hogy mégis hogy vásároljak ha nem tudok semmit a termékekről akkor elháritják azzal hogy na de kérem nekunk több ezer termékunk van, nem tudunk mindenhet leirást késziteni... jaaa

globalelektro 2009.10.12. 21:11:23

@norbi2k:
Üdv!
Nálunk is talál olyan terméket, ahol csak angol leírás van!
Természetesen folyamatosan javítjuk ezeket a hibákat! De!
A nagykereskedés(disztribútor), részünkre egy csv fájlt biztosít, amit Hollandiában!!! készítenek el, és az Ő webshopjukat is, mint Európában az összeset, az anyacég üzemelteti (magyar, szlovák, lengyel) stb.!
Ezeknek a fordítását kell megoldani. Nem egyszerű feladat!
Én úgy gondolom, aki komoly vásárló az veszi a fáradságot, ír egy e-mailt és a webshop(legalábbis a miénk), válaszol a vásárló összes kérdésére! Ez a vevőnek nem kerül többlet költségébe, üzemanyagköltségbe, idejébe stb. !

TorvenyesWebaruhaz · http://torvenyeswebaruhaz.com 2009.10.12. 21:51:55

@globalelektro: nem kerül fáradtságba, de a törvény előírja, hogy legyen ismertető a termékről, és ha hazai vásárlóközönséget szolgál ki az áruház akkor elvárható a magyar nyelvű ismertető. Minden bizonnyal egy fogyasztó védelmi ellenőrzésnél ez is kényes pont lehet. Érdemes lenne a területileg illetékes hivatalt megkérdezni. (Ők nem fognak kérdezni, csak büntetnek keményen…)

Nomante 2.0 2009.10.12. 21:56:14

Szerencsére Az ALDI-ban ilyen nem történhetne meg, ezért kell ott venni mindent. Ráadásul még kedvesek is.

globalelektro 2009.10.13. 05:09:41

Tisztelt TörvényesWebáruház!

Köszönöm a segítséget és észrevételt!
Programozónk már az éjszaka folyamán leszedte a kínálatunkból az összes olyan terméket, amely "csak" angol leírást tartalmazott.

Erről tájékoztatjuk vásárlóinkat a főoldalon!
www.globalelektro.hu/

Cocos 2009.10.16. 00:18:07

Tudok mondani egy jó példát: a www.absolu.hu oldalon vásároltam (ajándékbolt, festmények, stb.), ahol a törvény szerinti 8 napot hirdetik. Vásároltam tőlük valamit, 12 nap múlva szerettem volna inkább másra cserélni vagy visszaadni és a kedves tulajdonos hölgy azt mondta, semmi akadálya. :) Végül a csere mellett döntöttem.
Márk

Szics 2011.03.08. 10:17:27

Nem csak a magyar webshopok.

2010. 10. 26.-án vásároltam a www.kpr.eu/hu/ webshopban, amit előre ki is fizettem ez teljesült 2010.10.27.-én, 2700 Ft. Azt írták november -decemberben szállítanak. Ma van 2011. 03.08. ez évben több mint 10 levelet irtam az info@kpr.sk és a webes felületen is, egyre sem jött válasz. Ez egy nagy csalás FIGYELEM senki ne vásároljon innen!
KPR (http://www.kpr.eu/hu/)=CSALÁS!
süti beállítások módosítása