Tékozló Homár

Megfingatta a brit házaspárt a kemény magyar ellenőr

2010.05.06. 00:22 | szily | 356 komment

Remek, hogy vannak olyan Homár-olvasók, akik ha kell, személyesen is fellépnek, ha szorult helyzetbe került külföldit látnak. FaBRIK a kisföldalattin lépett akcióba, egy brit házaspár oldalán. Egyikük jegye nem volt kezelve, meg is kapták érte a magukét, pedig FaBRIK sokkal több empátiát várt volna el az ellenőrtől. FaBRIK álma a szociális viszonyokat helyesen értelmező, európai szinten tájékozott BKV-ellenőr. Országimázs-sztori alant:


Nem gondoltam volna, hogy egyszer írni is fogok, nem csak olvasni. :-)

A történetem a következő:
Május 1-én kicsi családommal felkerekedtünk, hogy megnézzük mit kínál a népnek a főváros majális gyanánt. Mivel nem szeretek folyton a kocsiban tespedni, és a Kisföldalatti kedves gyermekkori élményeket idéz fel bnnem, igénybe vettük a BKV szolgáltatásait. Itt találkoztam a következővel:

A Deák téri és a Vörösmarty téri megálló között egy ellenőr hölgy (401-es, vagy 410-es lajstromszámmal) beszélgetett egy turista párral, akik jól szituált, 60 év körüli és elsőre láthatóan brit állampolgárok. A beszélgetés persze egy kicsit túlzásnak tűnhet, mert az ellenőr angol tudása a „Not valid” kifejezésig terjedt. Nem nagyon akartam beleszólni, úgyhogy a Vörösmarty térnél leszálltunk a családommal és elindultunk. A szemem sarkából azonban láttam, hogy a BKV képviselője még mindig magyaráz és veszi elő a kis jegyzeteit. Végül csak nem hagyott nyugodni és a családomat hátrahagyva visszamentem, mivel én is szoktam elveszett túrista szerepében tetszelegni külföldön, illetve kollégáim 60%-a külföldi.

Láttam, hogy a hölgy már veszi is át a pénzt, miközben a turisták mutogatják a jegyeiket. Az egyik láthatóan kezelve volt, a másik pedig nem. Az ellenőr pedig folyamatosan csillogtatta angol tudását a „Not valid” kifejezéssel.

Így hát megkérdeztem, hogy ezt most komolyan gondolja-e, vagy valami kandi kamera felvétel, de kiderült, hogy ez komoly. Kérdeztem, hogy mivel valószínűleg ilyen papírfecnis megoldással az ügyfelek nem találkoztak, nem lenne-e esetleg barátibb megmutatni, hogy hogyan kell kezelni a jegyet, mint bűntetni. Illetve elmeséltem neki azt is, hogy a delikvensek saját hazájukban csak betolják a mágnescsíkos jegyet és mindenkféle kűlsérelmi nyom nélkül már kezelve is van.

Közben a pár elmesélte nekem, hogy mielőtt felszálltak, 2 ember segített nekik kezelni a jegyet, bedugták 1-1 gépbe.

Végül szépen meg lettek bűntetve, mivel az ellenőr kitatlálta, hogy biztosan trükköztek, mert 1 jeggyel akartak ketten utazni (fontos itt megismételnem, hogy egy jól szituált, 60 körüli, feltehetően brit párról van szó). Én menet közben sűrű elnézéseket kétem a turistáktól, és biztosítottam őket, hogy nem Magyarország ilyen balkáni, csak 1-2 állami szolgáltatásunk. És szorgalmasan szégyellem magam azóta is mások helyett.

Valahogy a londoni, párizsi, new york-i tömegközlekedésről, az ottani dolgozók segítőkészségéről teljesen más emlékeim vannak.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.06. 00:26:58

"FaBRIK álma a szociális viszonyokat helyesen értelmező, európai szinten tájékozott BKV-ellenőr. "
Olyan még a mesében sincs.

Országimázs, én így szeretlek!

A BKV meg építi a magáról kialakult képet, amiért szintén szeretjük.

Így elsőre.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.06. 00:28:24

A bűn hosszú ű, de a büntetni rövid.

"fontos itt megismételnem, hogy egy jól szituált, 60 körüli, feltehetően brit párról van szó" Bezzeg ha szakadtak vagy cigányok, akkor nyilván csalni akartak.

Szarjon az ellenőr sünt!

Megdobbent 2010.05.06. 00:33:07

O igen, jon a turistaszezon, adni kell az orszagimazsnak :>>> hajra bkv!

Hilts 2010.05.06. 00:40:48

Keresztanyám '75 óta Svédországban él. Ott például meg vannak róla győződve mind a mai napig! hogy Magyarország cigányország...

Hiába no,mindent megteszünk,hogy öregbítsük hazánk hírnevét...Szánalom.

Megdobbent 2010.05.06. 00:42:48

@Hilts: A nemetek az osztrakokrol velekednek ugyanigy :) Egy cimboram kinti rokona azt mondja, hogy ausztrian at jovet meg az ablakot is felhuzza :>>>

Hilts 2010.05.06. 00:48:56

@Megdobbent: Azért én spec. örülnék,ha mi csak feleannyira lennénk megbélyegezve,mint a sógorok:P

fourgee 2010.05.06. 01:07:57

"a delikvensek saját hazájukban csak betolják a mágnescsíkos jegyet és mindenkféle kűlsérelmi nyom nélkül már kezelve is van"

Na, azt a jegyet is csak a balkáni turisták, meg mindenféle jött-ment használja, a legtöbben Oyster kártyával utaznak, amit csak oda kell érinteni a leolvasóhoz, és el van intézve a jegykezelés (ha bérlet van rá feltöltve, akkor azért, ha meg pénz van rátéve, akkor lehúzza a megfelelő összeget a kártyáról).
A BKV-nak már írtam egy csomó levelet ezügyben, hogy sokkal igazságosabb lenne ez az elektronikus rendszer, mivel így tényleg csak utazna aki fizetett érte, de mindenféle terelő választ adtak. Le merem fogadni, hogyha egyszer nálunk is lesz elektronikus jegy, akkor nem egy jól működő rendszert fogunk átvenni normál áron, hanem majd a BKV-nál feltalálják a spanyol viaszt milliárdokért...

Egyébként a londoni jegy-bérlet ellenőrzés is érdekes. A legtöbb buszon 1 vagy 2 ajtó van (a 2 ajtósnál az első a felszállásra a második a leszállásra), viszon a csuklós buszokon 3 ajtó. Ott úgy oldják meg az ellenőrzést, hogy befut a busz a megállóba, a második és a harmadik ajtóba beáll 2-2 rendőr és az ellenőrök elkezdik az első ajtótól az ellenőrzést.

Az ellenőrök KEDVESEK, UDVARIASAK, nem büntetni akarnak!, hanem azt ellenőrzik hogy mindenki érvényes jeggyel vagy bérlettel utazik-e. Akinek meg nincs érvényes, az nem menekül a rendőrök miatt. Otthon ezt miért nem lehet bevezetni? Miért nem találnak kedves és udvarias ellenőröket, akik csak ellenőriznek és nem a jó régi kommunista szokás szerint büntetni akarnak?

SKY 2010.05.06. 01:09:39

Hát akkor egy csepp félreértést tisztázzunk.. A londoni metrón, sem a buszon sem sehol nincsen érvényesítő/pecsételő/lyukasztó/kezelő automata.

Buszra úgy szállsz fel, hogy kicsengetsz két arany színű Erzsikét (ez két font) vagy ha van un. Oyster kártyád akkor ajtó mellett beszálláskor lecsippantod (egy menet <nem olyan> most asszem 1.20) de csak a kártyával ami nem mágneses hanem valami spéci rádiófrekis kártya.

Vonatra már mágnescsíkos jegyet veszel, de azt nem kell érvényesíteni, a megvásárlás másnapjának reggeléig jó, asszem hatig.

Hilts 2010.05.06. 01:10:47

@fourgee: Sajnos ez itt nem Nyugat-Európa.

ergerberger 2010.05.06. 01:37:57

"és biztosítottam őket, hogy nem Magyarország ilyen balkáni"

Mifaszomért hazudtál a szerencsétleneknek?

Serena 2010.05.06. 01:43:36

Azért legyünk realisták:
Itthon az emberek jó része bliccel és bliccelni is fog mivel nem akar fizetni.
Sportot űznek abból, hogy jegy nélkül utaznak.
A szemlélet pedig: Minek fizessek, ha mások sem fizetnek, minek fizessek ilyen ***ar szolgáltatásért.

Indokot pedig mindig lehet találni, hogy miért nem a bliccelők miatt van csőd szélén a BKV.

Másik oldal:
Amíg ilyen gáz az értékesítési konstrukció addig ne várja a BKV, hogy egy forintot is kifizet normális ember ezért. Max kényszerből ami nem igazán jó.
Amíg autóval olcsóbb és gyorsabb utazni és a 6 éven aluli gyerekkel drágább utazni, mint a 6 éven felülivel addig ne akarjon pénzt egyetlen BKV alkalmazott sem.
Igen: Hiába ingyenes 6 éves kor alatt az utazás, de valakinek kísérnie kell.
Családi jegyet pedig nem kapsz csak diákigazolvánnyal mivel az óvodás biztosan csal és nem is a család tagja.
Így egy hétvége 48 órával számolva:
Családi jegy 2 felnőtt+gyerekek=2200 FT
Ha nincs akkor a gyerek jön ingyen a két felnőtt pedig fizet 48 óráért 2x2=4 napijegyet=6200 Ft.
Aki ezt így engedélyezte az hülye mást nem lehet rá mondani vagy nem gondolta végig azt amit leírt.
Direkt kifaggattam a jegyárust és ő semmi rosszat nem látott ebben.
2010. februártól, ha jól láttam megváltoztatták, de még itt sem pontos a meghatározás:
"Az iskolás gyermekeknek rendelkezniük kell érvényes diákigazolvánnyal, külföldi gyermekeknek ennek hiányában útlevéllel."
Ki dönti el, hogy a gyerek iskolás-e?
Ránézésre az ellenőr aki bünetni akar?

blr 2010.05.06. 01:51:09

@Serena: pont a napokban lett aktuális, hogy a vérszagra gyűlő ellenőrnek mivel fogom tudni igazolni, hogy a fiam elmúlt hat éves, de még nem iskolás, tehát ingyen utazhat (bár, a hat év alatti kort is nehezen tudtam volna igazolni). (Személyazonosságot tudtommal csak fényképes igazolvánnyal lehet bizonyítani, de a gyereknek olyan még nincs. Útlevelet kéne kiváltani neki?!)

eml 2010.05.06. 02:03:26

@Megdobbent:
A Balkán Salzburgnál kezdődik.

Bajor mondás.

XCat 2010.05.06. 02:06:08

@Serena: Levezetnéd nekem, hogy a bkv-s járművek üzemanyaga, az azokat vezetők, takarítók, karbantartók fizetése, a pályákról gondoskodók fizetése, a javítási munkák, a nyomtatott és reklámanyagok költségei hogyan redukálódnak nullára a gáz értékesítési konstrukcióból kifolyólag?
Nem mondom, hogy csodálatos a bkv, de fogja már fel mindenki, hogy így is pénzbe kerül, és sokba. Ezt valamiből fizetni kell, és erre van kitalálva a bérlet. Ha nem veszel bérletet, akkor meg fizeti az állam, de ettől te még jogosan leszel megbüntetve.
Ha szerinted nem megfelelő a szolgáltatás, ne vedd igénybe, 4-5 óra alatt gyalog is átérsz bp egyik végéből a másikba.

eml 2010.05.06. 02:10:46

@CatMother: Én nem veszem igénybe, mégis napi 1370 Ft-omba kerül. Ha mindenki megveszi a jegyét meg a bérletét, akkor majd csak csak 1220-ba.

XCat 2010.05.06. 02:13:46

@eml: Azt hogy csinálod? Adakozol a Szegény BKV Ellenőrök Megsegítése (SZBKVEM) alapba? :)

G_y_u_r_i 2010.05.06. 02:15:30

puszigabi ennyit mondok :-)

eml 2010.05.06. 02:23:10

@CatMother:
5 milliárd veszteség (állami tőkepótlás), ennyi 10 millióra és 365 napra lebontva.

XCat 2010.05.06. 02:28:03

@eml: Biztos mindent beleszámoltál?

Megdobbent 2010.05.06. 02:35:26

@eml: Aham, javaslom meg se probald csak velunk (adofizetokkel) elosztani, mert osszeesnel a vegeredmeny lattan.

XCat 2010.05.06. 02:46:34

@Megdobbent: És akkor ez még csak a bkv :)
Különben nem mindegy?

Megdobbent 2010.05.06. 02:47:00

Najo, sugok egy picit: 2008-ban, pl. osszesen ennyien fizettek tenylegesen SZJA-t, de nem tudni hanyan fizettek az en adombol az adojukat (kozalkalmazottak, koztisztsegviselok, allami alkalmazottak): 3.787.694, utoljara ugy 40%-ra tippeltek az o szamukat, de innentol mar agyrem lenne szamolni.

Megdobbent 2010.05.06. 02:48:03

@CatMother: De, plane, hogy latod majdnem irtam az elobb egy kozelito szamot... Brrr, a hideg raz ki. Teged nem, neha? :)

eml 2010.05.06. 02:52:53

@Megdobbent: 2,5 millió adófizetővel, és 250 munkanappal ez napi 8000 Ft.

XCat 2010.05.06. 02:54:31

@Megdobbent: Én nem figyelem. Nincsenek nagy igényeim (bár a tömegközlekedés viszont köztük van), amíg azok biztosítva vannak, addig mindenki azt csinál, amit neki jól esik. :)

XCat 2010.05.06. 03:01:01

@CatMother: -viszont

@eml: Ebben az esetben nekünk van a legdrágább metrónk Európában. Inkább lennél rá büszke, ahelyett hogy fanyalogsz.:P
Volt már, hogy ezért tart itt?

Megdobbent 2010.05.06. 03:13:26

@eml: Nah, es akkor miert bliccelnek vajon olyan sokan? ;)

@CatMother: Oke, de ... semmi, irtam egy gecihosszut, de kitoroltem, mert olyasmik voltak benne, amit magyar meg nem latott es nem is fog sokaig :) Egyebkent a napi eletvitelemet nekem sem zavarja mindez.

Mas: epp azon voltam, hogy elkezdjem gyalazni a postat, merthogy elsuvsztotta egy csomagomat hongkongbol, erre mondom utananezek mi a fene van: hatvazze az ottani postarol ki sem jott a cucc vagy 20 napig... Ejha, biztos a vulkan miatt torlodott kicsit a cuccuk, mert maskor 10-12 napon belul ittvan :)

eml 2010.05.06. 03:22:33

@CatMother: És a leghosszabb ideje épülő! Még 1984?-ben jártam a Földalatti Vasúti Múzeumban www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=21 és ott volt egy térkép a tervezett metróvonalakról, a szövegben a 4-es metróról azt írták, akár 1988 végére el is készülhetne.

2-es 1949-1972
3-as 1968-????
4-es 1972-????

hu.wikipedia.org/wiki/Budapesti_metr%C3%B3

eml 2010.05.06. 03:26:20

@Megdobbent: @CatMother:
Ha most azonnal holnaptól megkapnám a BKV-ból rám eső pénzt, akkor az adófizetőkre és munkanapra lebontott összeget (8000 Ft/nap) már észrevenném. Az 1370 Ft-ot ha odaadnák, úgyis a gyereknek adnék belőle egy ezrest (Már kamaszodik lassan).

XCat 2010.05.06. 03:27:39

@eml: lehet hogy elkészült, csak közben ellopták.

@Megdobbent: Naaaaaa léccciiiiiiiiiiiiii írjálmáááááár olyaaaaat... Na. :)

Dmitri 2010.05.06. 04:31:08

@eml: Ti valamit baromira rosszul csináltok, mert én napi 8 Ft-ból megúszom.

Polgártárs 2010.05.06. 04:39:18

@Dmitri: Főleg, hogy átlagban napi kb. 3000-4000 Ft adót fizetünk per kopf.

Megdobbent 2010.05.06. 04:41:59

@CatMother: Nademost csakis fantazialas szintjen, oke? Tudjuk, hogy van, tudjuk, hogy nekunk sose lesz:

Ha mondjuk csak 100 milliardot nem lopnanak, tekozolnanak el ezek a kedves politikusaink, valami ilyesmit abrandozhatunk ossze:

- Tisztesseges oktatas
- Beke es nyugalom az utcakon
- Kozvilagitas, tisztasag felsofokon
- Ingyenes programok allandoan, egymast erve
- Negyedennyit adoznank
- Nem baszna at a kereskedo es a szolgaltato
- Nem gondolkodnal, hogy taxiba ulj-e, ha sietsz
- Nem fajna a havi rezsi senkinek

Argh, egyszeruen nincs hely felsorolni, mert ez sajna messze nem csak penz kerdese, hanem a BTK-e, emberi jellemeke, stb...

Najo, ezt meg leirni is fajt, elnezest mindenkitol :)

Megdobbent 2010.05.06. 04:43:11

@Dmitri: Ha fizettel valaha adot, akkor te sem usztad meg 8-bol :)

himpellér 2010.05.06. 04:49:57

Lehetne arról szó, hogy vödörbokájú Erzsike és társai(mint ellenőrök)fegyvert is viselhessenek, és ilyen esetekben egyszerű tarkólövéssel lerendeznék a kérdést? Aztán maj'megtanulja a világ, hogy itt "röndnek muszáj lönni!"

XCat 2010.05.06. 05:07:37

@Megdobbent: az emberek alapvetően hülyék, tezsnyék, és igénytelenek, innentől az első 4 pont kilőve.
Az ötödikre vonatkozóan még így is többet kapnak, mint kellene.
Hatodik; átbaszna az. Olyan fajta.
7.; nem szoktam, bár a hiénákkal vigyázok
8.; erről én tehetek? Oldja meg, az enyém sem fáj őneki.

XCat 2010.05.06. 05:13:18

@Megdobbent: Különben is, kifelejtetted, hogy orbán viktor elevenen a mennybe menne, és visszavezetné az országot újmagyarostul, határontúlostl a szent őshazába, ahol csaba királyfi és a szent szűzanya (aki nem tudom mit keresne ott judeokeresztény mesefigura létére, de ez most mindegy) fényeskedne nekünk örökkön örökké, és fenséges turul kitárt szárnyai alatt.

XCat 2010.05.06. 05:14:55

@CatMother: Jah és hófehérke leszopna mindenkit.

Kifordított kacagány 2010.05.06. 05:22:34

@himpellér: támogatom az ötletet. sőt, követelem, hogy minden megállóban rögtönítélő bíróság álljon és az dönthesse el, kinek van joga utazni. a többit lőjék le.

@CatMother: tekintettel arra, hogy milyen öreg a luvnya, inkább kihagynám. főleg, ha a sor végén jutna csak hely.

XCat 2010.05.06. 05:25:10

@Kifordított kacagány: Na de lelkes, meg igyekvő. Az semmi?

2010.05.06. 05:29:19

Pécsen lehet fizetni a jegyért SMS-ben ha jól tudom és Budapesten is tervezik bevezetni, csak kérdés, hogy lesz e belőle valami...

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 05:56:23

Üdv.
NAszoval a posztolot jól átverték
Ez már egy régi trükk, hogy a svédek angolnak tettetik magukat és hablatyolnak, mintha nem értenék a magyart.
Az ellenőrt meg ne ekézzed!
HA ő a "bunkó" ennyit tud angolul, ezt interpolálva a kevésbé és egyáltalán nem bunkókra pár ember mulva elérnénk, hogy mindenkinek tökéletesen kell/ene/ tudni angolul.

Aztánmeg miért volt kilukasztva az egyik jegy??
A pár egyik tagja tudta mit kell tenni a jeggyel, a másik nem?
Jó szeme volt az ellenőrnek a bűnre
Jutalmat neki!

esef 2010.05.06. 06:22:30

Ezt a "mennyi megy erre a bohóckodásra az adómból" vonalat kérlek hanyagoljuk. Tegnap készítettem el az adóbevallásom és szembesültem azzal, hogy mennyi SZJA-t és járulékot vont le tőlem az állam azért, hogy "később, a gyerekeinknek jobb legyen"...

Fehérvár Kapitány 2010.05.06. 06:31:49

nyehehe... számomra teljesen világos. A deresedő halántékú brit házaspár az otthon negyvenöt-ötven évvel ezelőtt rendszeresen eljátszott diákcsínyt akarta elkövetni, tehát tényleg blicceltek. Meg kell tanulniuk a túristáknak, hogy ez Európa, itt nem lehet szórakozni. Itt kérem rend van. Ócska trükk külföldi nyelven gagyogni, tessék megtanulni magyarul!!! Különben nem kell idejönni.

őőőő...vagy nem?

fatality666 2010.05.06. 06:51:36

@horex: A lyukasztás... hát elég macerás, mert ugye a metróba ha lemész, akkor kivág egy darabot a jegyből a gép és rányomtatja a dátumot/időt... elvileg ez így működik, másrészt a gyakorlatban, jegy bedug,

1. az automata nem csinál semmit se
(ilyenkor jegy meggyűrkész, és újra lehet próbálkozni)

2. Az automata kivágja a darabot, de nem nyomtatja rá a dátumot (ilyenkor??)

3. nem vágja ki a darabot, dátumot rányomtat, ilyenkor is kekeckedik az ellenőr

4. a valami nem működik, akkor meg kell kérni az eyik ellenőrt, hogy ugye jöjjön már oda segíteni, ezt kb. 10-ből 6-7 meg is csinálja, a többi a 0%-os

Külföldiként meg... nem ismeri a jegykezelési szokásokat(extra műveleteket), akkor egy ellenőr legyen segítőkész és megértő!

alte trottel 2010.05.06. 07:09:11

@eml:

Bajor barátaim szerint az osztrák az egy átmeneti létforma a svájci és az ember között.

Dr.Traktor 2010.05.06. 07:09:23

a story azon részébe viszont szivesen belekötnék, hogy 60as jól szituáltéknál vajon 30-40 évvel ezelőtt hogy működött a busz/vonat/villamos jegykezelés odahaza náluk már úgy értem hogy aligha volt mágneskártya vagy rádiós vagy bluerayes vagy ujjjlenyomatolvasós vagy retinavizsgálatos vagy bármi. vagy a sofőrnek tejeltek vagy fecnit/bérletet kaptak ők is.

azért ne legyünk már bénák!

kapsz egy fecnit.
a jármű korlátjaira fel van szerelve egy érdekes kis szerkezet amin egy fecninek való lyuk van. hmm. mi lehet az összefüggés?

szóval azért...
barom BKV-tól és a túlképzett alkalmazottjaitól eltekintve.

Dr.Traktor 2010.05.06. 07:13:43

óhe végig vili/busz vonalon gondolkoztam.

metrónál ugyebár eleve a lyukasztókon keresztül vezet az út szóval még inkább fail gyanús eset.

magino 2010.05.06. 07:18:51

Nem értelek Benneteket.
Ha én külföldre megyek,ott nekem is az ottani szabályok szerint kell jegyemet kezelnem,és nem húnynak szemet felette,ha nem teszem.
Kis hazámban,már had ne nekem kelljen az ő nyelvén beszélnem,tanuljon meg annyit,h.megértesse magát.Ha kiutazom,én is megtanulom annyira az ő nyelvét.
Az ellenőr jogosan járt el,mert ha az egyik jól volt kezelve,nem igaz h. az okos brit nem látta,h. a másikon nem nincsenek olyan "jelek".Nem szidni kellene a magyarul beszélő ellenőrt,hanem kapjatok a fejetekhez!!!
Ez MAGYAR Ország! Ha ide utazik,rohadjon meg,és tanuljon kicsit magyarul!!
Hozzád a britek mikor fognak magyarul szólni???Hm??
Miért kell elnyomatni magunkat???

Rob67 2010.05.06. 07:19:52

...biztosítottam őket, hogy nem Magyarország ilyen balkáni, csak 1-2 állami szolgáltatásunk...
Na ez nagy átverés volt!

XCat 2010.05.06. 07:24:37

Legyen már új poszt.

P75 2010.05.06. 07:31:00

Minden valószínűség szerint az egyik jegykezelő automata nem működött (nagyon meglepő...), amiről nyilván az utasok tehetnek, véletlenül sem az automatát üzemeltető BKV...

Secnir 2010.05.06. 07:31:59

én meg szeretném védeni az ellenőrt.

Mindenki számára egyértelmű, hogy ma, Magyarországot az angolok úgy próbálják meg anyagi káoszba fojtani, hogy energiát, időt, pénzt nem kímélve ideutaznak, és itt ingyen próbálnak utazni (gyk: bliccelnek). Ezzel az egyszerű húzással anyagilag aláássák a BKV-t, morálisan pedig rossz képet vetítenek a magyar fiatalok elé!
Ezeket a briteket a nagyszerű és leleményes ellenőrök úgy próbálják meg kiszűrni, hogy egyrészt csak magyar nyelvű használati utasításokat helyeznek el a megállókba, míg a szabályzatokat már csak akkor tudják elolvasni (angolul), ha már UTAZNAK! Emellett az idelátogató angol fiatalokat (legénybúcsúturizmus) duplán büntetik, hiszen mindenféle szabályzatot megszegve még ittasan is közlekednek! Hiába álcázzák magukat ezek a fiatalok (vagy idős, nyugdíjas britek) úgy, hogy turizmus címszóval eurótzezreket hagynak itt, egyértelmű, hogy a sok kis egyeurós bliccelésből próbálják meg a Nép által üzemeltetett világszínvonalú cég -és ezáltal a magyar állam- csődközeli állapotát elérni!

És igen, itt jönnek a szemfüles, kíművelt ellenőreink, akik időt nem sajnálva, akár munkaszüneti- és ünnepnapon is megpróbálják leleplezni az aljas karvalytőke saját pénzén ideutaztatott ügynökeit!

Még több ilyen posztot az ellenőrökről! Sok sikert nekik!

XCat 2010.05.06. 07:38:47

@Rob67: A kűfődit atrocitás kérte, posztoló segített, jóvan.
A bkv ellenőr, az hülye, az általában az, meg miért ne lenne, ha egyszer ebből kap prémiumot, az is jóvan.
DE.
Nem mintha különösebben el lennék bűvölve az országtól, vagy a benne lakóktól, de egy külföldinek arra hivatkozni, hogy nem is vagyunk mi olyan szarok, amilyennek kinézünk, és erre még büszkének is lenni, véleményem szerint seggnyaló, szolgai, ostoba, és nem utolsó sorban pontosan azt sugallja, hogy szarok vagyunk.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 07:39:45

@magino:
"Kis hazámban,már had ne nekem kelljen az ő nyelvén beszélnem"
Beszélni kellene biza a magort is
Ha valaki nem tudja megkülönböztetni a had-tol a hadd-ot , mit várjunk egy brit alatvalótol?

XCat 2010.05.06. 07:39:48

@CatMother: "magatartás", ez kimaradt.

XCat 2010.05.06. 07:40:55

@horex: "hadott vóna anyád a kúrházba"

Jó az. Csak újmagyarul van.

Terézágyú 2010.05.06. 07:42:26

És ha magyar lett volna, akkor más a helyzet?
És ha nem hatvan év körüliek??
........

Frizer 2010.05.06. 07:43:50

Laár András klasszikusa jut eszembe minden ilyen esetben: A viziló is kövér és büdös a szája, mégse mondja soha, hogy "jegyeket bérleteket..."
Érdekes, Londonban ilyesmi eszembe sem jut soha. Tán mert akkora benga néger csávók állnak a mágnescsíkos kapu másik oldalán... :)

XCat 2010.05.06. 07:46:24

Maaaaaaaaaaajmáááááááááász!!!!!!!!!!!
Érted már, mi bajom? :DDDD

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 07:46:27

@CatMother: Bírtam a mónika-józsika sókban, üldözött polgártársaink hasonló kitekert, utánozhatatlan szóhasználatát
:)

sncf 2010.05.06. 07:46:38

@blr: A gyereknek születésétől fogva ingyenesen személyi igazolvány váltható ki. Mondjuk azzal.

mennyi 2010.05.06. 07:47:11

Azt hiszem a BKV papíron elköltötte már néhány kornak megfelelő jegyrendszer, elektronikus utazási díj fizető rendszer árát, de az csak a jól fizetett tanulmányokig jutott...

Azerbajdszánban, Bakuban (még Európa..., ) a metrón is elektonikus díjfizetés van elég rég óta. Itt EU "közepén" még csak tervezik a jobbnál jobb, és valakiknek hasznos megoldásokat. Lehet, hogy HCS-nak van igaza: az ingyenes is olcsóbb lenne, mint a sok tanulmány.

Eric_Cartman 2010.05.06. 07:47:14

@eml: ezt lehetne mégegyszer, kicsit lassabban ? 8000ft/nap ?

borigabi 2010.05.06. 07:48:48

@magino: Ez ugye csak vicc volt? :)

opati666 2010.05.06. 07:50:02

@Polgártárs: Srácok! Ha fejben nem megy a számolás, akkor valaki vegyen már elő egy számológépet! 5 milliárdban a 10 millió hányszor van meg? 500-szor!!! Azaz: az 5 milliárdos tartozás mindenkinek 500 forintjába kerül ÉVENTE! És nem 8000 naponta... marhaság!

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 07:50:43

AZ ellenőr angol tudását senki nem említí, vagy azt sem értette a jovális angol pár?
WTF, not valid! Érted má'?

staropramen 2010.05.06. 07:52:54

Sztrovacsekek!
Szerintem az angolok álruhás oligarchák voltak és az ellenőr csak megértette az idők szavát.

sncf 2010.05.06. 07:53:08

Nekem tegnap este (05.05. 18:55) a 18-as villamoson a jegykezelő 0429.0938-as időpontot ütött rá az átszállójegyemre. Ott még OK, mert odaküldöm az ellenőrt, hogy lyukasszon és nézze mit ír rá, de átszállás után a másik ellenőr tuti megbüntet, hogy egy hétig nem érvényes az átszállójegy.

juhaszvik 2010.05.06. 07:54:00

@eml: lehet hogy már lejárt téma, de:
5.000.000.000 ft/(250 nap x 2.500.000 fő)= 8 ft/nap/fő.
vagyis nyugodj meg, a naponta fizetett adód felét nem költöd a bkv-ra.

Dr Gregory House 2010.05.06. 07:57:24

„biztosítottam őket, hogy nem Magyarország ilyen balkáni”

Nem elég a büntetés, még be is csaptad őket!

Eric_Cartman 2010.05.06. 07:58:01

@juhaszvik: az elv jó volt, csak az a buflák tizedesvessző zavarta meg a matekosainkat.

XCat 2010.05.06. 07:59:16

@Eric_Cartman: de 8000-rel mennyivel jobban hangzott.. mindenki büszkén kihúzhatta magát, hogy én is viszem a vállamon azt a dögöt:D

juhaszvik 2010.05.06. 08:02:17

@Eric_Cartman: de hiányzott az alapvető logika is, hogy az 5 milliárd forint hogyan aránylik a teljes költségvetéshez, és ha ekkora összeget fizetek a bkv-nak, akkor mennyibe kerül nekem az egészségügy vagy a nyugdíjrendszer? napi 200.000 ft-ot fizetek a közszféra fenntartására, vagy mi? :)

kétségbe vonom, hogy az illető egyáltalán fizet-e adót, vagy ha igen, akkor miért ilyen sokat? :)

esef 2010.05.06. 08:02:40

Nem értem, hogy honnan jön az 5 milliárd. Valaki felvilágosítana?

esef 2010.05.06. 08:04:33

Ja értem, az 5 milliárd az csak az a pénz, amit az állam az ígérten kívül belepumpál... Hozzákanyaríthatunk egy jó nagy számot (az éves szinten BKV-nak juttatott lóvét) és azt osszuk le az adófizetők számával...

Eric_Cartman 2010.05.06. 08:06:16

@juhaszvik: @CatMother: úgy is nézhetjük, hogy eszerint minden szabályosan adózó polgár kb. havi bruttó 300.000-ig CSAK a BKV-ra adózik. Afölött jön a MÁV, oktatás, eü ... Nem-e gyanús-e ?

rettentó 2010.05.06. 08:07:24

magino: Végre valaki a kb. 70. kommentben leírta, amit szerettem volna, teljesen igazad van. Nem is értem a posztot. Ezer helyen ki van írva angolul, mit kell csinálni. Az ellenőr a munkáját végezte. Ha netán olyan országba megyek, ahol fejre kell állni az utazáshoz, akkor fejreállok, apró kellemetlenség. A másik ország az másik ország, a kelet az kelet és én pont azért utazok oda turistaként, mert ott másképp működnek a dolgok.

Cuncimokus 2010.05.06. 08:07:48

Csaladommal Caputhbol utaztam Berlinbe vonattal. A caputhi allomason nagyon rohantunk, es idegessegunkben nem talaltuk a jegy-ervenyesito automatat. Felszalltunk a vonatra, es kezzel rairtam a jegyekre (golyostollal) a helysegnevet es a datumot.
NEM buntettek meg.

XCat 2010.05.06. 08:11:06

@Eric_Cartman: Nem. Egyszerűen minden mögött a bkv áll.
Valószínűleg a pénz nagy része most elment arra, hogy vulkánkitöréseket produkáljanak. Úgy hogy számíts adóemelésre. :)

Egyéves Önkéntes 2010.05.06. 08:13:32

Szerintem jogosan járt az ellenőr, ez a házaspár olyan országból érkezett, ahol levették a polcokról a push-up melltartókat.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.05.06. 08:14:26

Minap a 6-os villamoson jött az ellenőr. Két bérletesnek nem volt felírva az igazolványszáma a bérletre, nekik mosolyogva azt mondta: "Szigorú szóbeli figyelmeztetésben részesítem a kedves utasokat, otthon ráírni!"
Aztán vidáman elbeszélgettek. Az ellenőr mindenkivel eltrécselt kicsit, poénkodtak, aztán hozzánk ért. Fiammal voltam. Én odaadtam jegyemet, gyermekemnek meg adott ajándékba egy köteg ellenőr jegyet, hogy gyakorolhassa a lyukasztást.
Biztos kirúgták már, de valahogy jobb volt körülötte a hangulat, mint amit megszoktam, amikor portyáznak.

BLovi 2010.05.06. 08:14:59

1. Nem a jegyellenőrző tehet arról, hogy Budapesten nem olyan a metróhálózat szolgáltatása mint Londonban.

2. Szerintem elég egyértelmű hogy hogyan kell kezelni a jegyeket, nem túl bonyolult bedugni egy gépbe ami ott van az ember orra előtt a bejáratnál + angolul minden jól ki van táblázva.

3. Azt azért nem kéne bevezetni, hogy külföldiek kollektíven ingyen utazhatnak, mert mire fel? Én jövő héten megyek Angliába és ott én se fogok bliccelni.

4. Az ellenőr szabályosan járt el és pár ezer forintos büntetése (ami nekik aprópénz az angliai nyugdíjhoz/fizetéshez) nem haltak volna bele, sőt lehet jobban is járnak mert úgy tudom (pár éve még biztosan volt az a szabály) hogy ha egy nap megbüntetnek akkor a büntetéssel aznap bármelyik vonalon lehet ingyen utazni :)

5. Nem vagyok BKV-dolgozó és családomban sincs, csak ne legyünk már álszentek.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.05.06. 08:17:28

Máskülönben azt nem értem, hogy pl. a 7-es busznál pár napja mit láttam: Móricznál leszálltak az ellenőrök és nyomban a helyükre felszállt másik három.
És később ugyanezt többször. Ilyen sokan vannak? Vagy ez valami csel?

juhaszvik 2010.05.06. 08:18:09

@esef: ez is egy jó kérdés. Gondolom a bkv éves vesztesége. nem ismerem a pontos 2009-es számokat, de 2007-ben 16,8 mrd ft, 2008-ban 5,7 mrd ft (+ 10 mrd támogatás) volt.

ez azt jelenti, hogy 2008-ban napi 43 millió veszteséget (vagyis a bevétel és a kiadás közötti különbséget) termel a vállalat, ha jól értem. ez nagyjából 17 ft/nap/fő.

az adóelőlegem (vagyis az szja-m) napra lebontva (250 napra) kb 2600 ft. természetesen az állami költségvetés nem csak az szja-ból épül fel, de ha mondjuk az egészet vállalom is, akkor az adóm 0,65 %-a ment volna el a bkv-ra.

AutosVilli 2010.05.06. 08:23:27

Például amikor mi jártunk külföldön,érdekes módon tudtunk tájékozódni,hogy hogyan és miként kell jegyet érvényesíteni még a felszállás elött. Nem tudom sajnálni azokat a külföldieket,akik szarnak bele és a lessz ami lessz alapon felszálnak és megbüntetik őket.Mind ennek ellenére, én sem szeretem az ellenőrőket.

Piraeus 2010.05.06. 08:25:56

Nem kell ezzel foglalkozni. Úgyis ingyenes lesz a BKV.
:DDD

juhaszvik 2010.05.06. 08:32:18

@Piraeus: ezt az ingyen bkv-t sem értem ám, azon felül, hogy politikai ígéret.
elvileg a dugódíjból akarják finanszírozni, de ha ingyen lenne a bkv, akkor sokkal kevesebben autóznának, ergó nem lenne dugó. továbbá sokkal többen utaznának, aminek hatására további járatok indítására lenne szükség.
de persze lehet nem stimmel a logikám, vagyis az autósok továbbra is kocsikáznának.

esef 2010.05.06. 08:32:33

@juhaszvik:
De ha csak a veszteség 5 milliárd, akkor azon felül még egy kicsit bele kellett pumpálnia az államnak... Vagy úgy 70-80 milliárdot legalább... (állítólag 130 milliárd az éves költségvetés, abból 50 milliárd a jegy/bérlet árbevétel)

pazola 2010.05.06. 08:32:40

Secnir 2010.05.06. 07:31:59
én meg szeretném védeni az ellenőrt.

Te nagyon pc vagy, mondjuk ki az igazsagot: ezek zsido!angolok voltak, akiket a tudjatokki berelt fel az orszag tonkretetelere.

Ja, most, ujra elovasva latom, hogy a karvalytoke azert ott van, jo, igy akkor rendben van.

( az ellenorok palesztinok? na mindegy )

esef 2010.05.06. 08:33:46

Amúgy meg nem lesz mindenkinek ingyenes a BKV. Mit gondoltak, majd odaadom a suttyó ellenőrnek a lakcímkártyámat, hogy nézze meg, mikor jelentkeztem be? Aztán majd kapom a nem ingyenes időszakról "elfelejtett" büntiket...

XCat 2010.05.06. 08:34:39

Gyerekek, tartsatok ébren még két órát.. tőlem dumálhatunk erről is, de muszáj. :D

Mitévő Légy 2010.05.06. 08:42:18

a lehető legjobban járt el az ellenőr. ismétlem a lehető legjobban járt el.

Üdv McBright kapitány

www.7kerulet.com 2010.05.06. 08:45:26

Attól,hogy "britek", még kell kezelniük a jegyet!
Posztoló inkább azt magyarázta volna el, hogy ezért kell büntit fizetni!
Szánalmas és szolgalelkű dolog a saját országának lenézése, ill. pocskondiázása!
Ha annyira odavan az angliusokért költözzön oda!

Franky4fingers 2010.05.06. 08:45:40

Az biztos, hogyha lesz egy polgármester aki bevezetteti a normá elektronikus jegyet a BKV-n és úgy általában rendet tesz a szarkupacban, az ezzel az egy cselekedetével egymillió évre biztosított az újraválasztása

Magg (törölt) 2010.05.06. 08:45:58

@fourgee: szerinted hány rendőr kéne ahhoz, hogy minden megállóban, minden ajtónál álljon egy-egy?
Ugyan már!

Kifordított kacagány 2010.05.06. 08:46:09

@CatMother: szerintem úgy a 100. után már se lelkes nem lenne, se törekvő. csak öreg és elhasznált. inkább kihagyom.
egyébként is, miből gondolod, hogy lesz hófehérke, meg turul? kezdjük ott, hogy ebben a kárpát medencének nevezett köpőcsészében már egy rahedli náció szétszórta a spermáját az elmúlt ezer év alatt, így magyar mint olyan már nem nagyon létezik, legfeljebb olyan, aki annak hiszi magát. ha meg pont egy orbán nevű lesz az aki az élre áll, akkor az már tényleg a magyarság legalja lesz. és hova vezetne minket? a turul már régen meghalt, kb akkor amikor a magyar lélek és a magyarság szelleme. a dögöt meg megették a cigányok, a tollából készült párnán meg uzsorás népek fekszenek. a turul már akkor sem tudna feltámadni, ha főnix lenne(de nem az), ha meg mégis, legyünk reálisak, szarból születni nem lehet túl felemelő érzés és egész biztosan nem az első lépés a nagyszerűség felé.

Walter Melone (törölt) 2010.05.06. 08:46:20

Azzal együtt, h nem kedvelem sem a BKV-t sem az ellenőrkommandósait:

Ezek az angelusok hülyék?

Volt két jegy a kezükben. Az egyiknek hiányzott a sarka és volt rajta pecsét, a másik meg olyan volt, mint ahogy megvették.

Nem tűnt fel nekik a különbség????

Pláne azután, h megmutatták nekik, mit is kell csinálni ezzel a darab papírral.

btw.: fordított esetben kíváncsi lennék a hozzáállásra. Gyanítom otthon azt mondanák: "ha a turista idejön, tanulja meg a szabályainkat és tartsa is be azokat."

Magg (törölt) 2010.05.06. 08:47:56

@www.7kerulet.com: te is write-only üzemmódban vagy?

Ha olvastad volna a posztot, ott leírja:
"...a pár elmesélte nekem, hogy mielőtt felszálltak, 2 ember segített nekik kezelni a jegyet, bedugták 1-1 gépbe..."

Szerinted akkor bliccelni akartak?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.05.06. 08:50:06

"60 év körüli és elsőre láthatóan brit állampolgárok"

Azt hogyan lehet látni, hogy valaki melyik államnak a pógárjenője?

XCat 2010.05.06. 08:53:05

@Kifordított kacagány: Ezt most elképzeltem. Nevettem rajta. Kösz. :)

ninimimi 2010.05.06. 08:53:20

Még sohasem demszkyztem, de azért érdekelne, hogy szerinte ennek az undorító, szégyenteljes gyakorlatnak nincs-e némi köze az ő 20 éves főpolgármesterségéhez?!

Horribile dictu - tán még az is lehet, hogy a kevésbé szimpatikus Tarlós idején pozitív változás lesz?

Magg (törölt) 2010.05.06. 08:53:49

@magino:

"Ha kiutazom,én is megtanulom annyira az ő nyelvét..."
Kínaiul is meg bírsz tanulni?
LOL!

Jimbo75 2010.05.06. 08:54:42

@Megdobbent:

Nyugi a közszféra is fizet adót, nem kell megint ez a demagóg faszság, hogy az nem is adó, másrészt meg pont a buzi vállalkozók, -feltehetőleg olyanok mint Te- miatt vagyunk szarban, mert ti mást nem tudtok, csak adót csalni.

XCat 2010.05.06. 08:56:47

@Magg: Sokmillió kínai megtanul kínaiul. Némelyik még magyarul is megtanul. Nem lehet az olyan nehéz.

leving · http://www.budaiotthon.eoldal.hu 2010.05.06. 08:57:29

Tanácsom az ilyen esetekre:
Kézenfogni a "bűnöst" és távozni rezzenéstelen arccal. NEM TUDNAK ELLENE SEMMIT TENNI!!! Ha elém áll és nem enged: személyi szabadságom korlátozása, megfenyegetem feljelentéssel. Hozzám nem nyúlhat, ezt tudja!
Múltkoriban is így jártam el párommal, miután elhúzódó vita után - melyben a diákigazolványt hiányolta az ellenőr az utastól - leszálláskor odanyújtottam a kezem a kis hölgynek és közöltem: Gyere velem!
Nem győzött hálálkodni. Az ellenőr szemét (nem: szemét ellenőr!) nem láttam, de éreztem a villámokat. :)

Franky4fingers 2010.05.06. 08:58:13

@Jimbo75:

Milyen adó baszki???? A közszféra adója, az egyik zsebből a másikba tett pénz mínusz az adminisztráció költsége!!!

Az mind az adófizetők pénze!!!!!!!

(A "buzi" vállalkozók, meg megtermelik mindezt.)

Csak szólnék, hogy rihadtul te vagy aki itt demagóg

Saringer 2010.05.06. 09:01:33

Ez nagyon magyar hozzáállás volt az ellenőr részéről. A brit házaspár pedig majd viszi a hírt honfitársainak, hogy Budapestre ha lehet, soha ne jöjjenek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.06. 09:01:47

@CatMother: Sajnos én is fizetem, pedig nem használom. Max. évente 1-2 alkalommal. Olyankor veszek jegyet is.

A támogatás arányaival viszont bajom van.
Döntően a főváros lakossága BKV-zik, szóval lenne szíves Demszkigrád nem 1/10 -ét fizetni a BKV fenntartásának?Mondjuk 1/3 városi, 1/3 állami, 1/3 jegybevétel.

Jimbo75 2010.05.06. 09:02:15

@Franky4fingers:

Pont, hogy csak a közszféra fizeti, mivel ti basztok bevallani bármit is, csak elcsaljátok a sok zsetont, de aztán minden szir-szart leírtok adóba...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.06. 09:02:49

@Jimbo75: A közszféra adózása olyan, mintha kevesebb fizut kapnának... Lehetne úgy is, hogy adómentes, és kevesebbet keresnek, ennyi.

ClearWater 2010.05.06. 09:03:16

Nem tudom a kedves posztoló próbált-e már mondjuk Párizsban angolul magyarázkodni szabálysértés miatt. Vagy berlinben - szintén angolul.

Ezekben az országokban - segítek - úgy kezdődik egy ilyen beszélgetés hogy Franciaországban vagy, ne karattyoljál itt nekem angolul.

A kérdés pedig borzasztó egyszerű - volt érvényes jegye vagy sem. Attól még valami nem balkán hogy fizetni kell az igénybe vett szolgáltatásért.

És félreértés ne essék, pont úgy megvetem a BKV-t mint bárki más, csak a posztból most nem űgy tűnik mintha érvényes jeggyel kaszáltak volna el valakit.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.06. 09:04:36

@Jimbo75: Mivel a közszféra az állami adóbevételekből kapja a fizetését, és nem termeli meg a pénzt, csak visszaadja, megmondanád, hogy ha a vállalkozók nem fizetnek adót, akkor honnan van a pénz, amiből egyálatlán a közalkalmazottak kapnak fizut, amiből adóznak?

De szép hosszú mondat lett.

Amúgy nem csak vállalkozók vannak, hanem akad sok dolgozó ember is, akik viszont fizetnek adót. Pl. én is.

ClearWater 2010.05.06. 09:05:24

@leving: Mér, mert ott jegyet kell venni a Metróra?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.06. 09:05:40

@ClearWater: Biztos majd a hozzánk képest igen jómódú angol nyugger azon szórakozik hogy érvényesítsen-e egy jegyet.

Nádasi Balázs 2010.05.06. 09:07:11

Jó, hát az ellenőr bunkó, ezt tudjuk. Hogy a külföldieket szeretik lehúzni, ezt is. Hogy nem nokiás dobozban kapják a fizetésüket, azt is. Hogy van-e prémium, vagy kötelezően előírt büntetési minimum, mint a parkolósoknál, azt nem tudom, de ha van, akkor bizonyos mértékig érthető, mert felcsillant a szeme, hogy végre lehúzhat két külföldit, kap érte egy ezrest, akik persze aztán soha többet nem jönnek Magyarországra százezres tételt költeni, és soha nem is fogják javasolni az ismerőseiknek ugyanezt. Amikor turizmusról beszélünk, és az idegenforgalom népszerűsítésének jegyében egy rakás pénzt költünk pl. Londonban Magyarország népszerűsítésére, arra is kéne gondolni, hogy mégis, az-e a jobb, ha az utazónak kellemes emléke van, vagy ha egy bunkó fasz miatt nem.

pazola 2010.05.06. 09:08:14

Jimbo: semmi akadalya, hogy te is vallalkozo legyel, es elkezdj adot csalni ugy, ahogy szerinted mindenki ;)

Nádasi Balázs 2010.05.06. 09:11:30

@ClearWater: Ezekben az országokban - segítek - úgy kezdődik egy ilyen beszélgetés hogy Franciaországban vagy, ne karattyoljál itt nekem angolul.

Francokat. Egy 30-35 év feletti francia 0 nyelvet tud, egy 30 év alatti meg minimum kettőt. De én találkoztam olyan ellenőrrel is, aki nálam jobban beszélt angolul, teljesen folyékonyan, és akcentus nélkül. Meg is húzott minket 50 euróra, és elmondta, hogy csak azért, mert szimpatikusak vagyunk neki, mert különben 100 lett volna.

2010.05.06. 09:12:25

Nagyon szép, amit írnak egyesek, hogy szegény ellenőr, szemét turista, de arra emlékszik-e valaki, hogy belsős utasításba van adva (elő lehet guglizni, fent volt sok helyen), hogy turistát nem büntetünk, tájékoztatunk. Ugyanis az a rohadék turista idejön szép Magyarországra, ahol elkölti a pénzét, és viszi magával az ország jó vagy rossz hírét. Ami nekünk, csak magyarul beszélni akaró magyaroknak további pénzt, vagy kieső pénzt jelent. Jópofa dolog szembevizelni magunkat, de ha már verjük magunkat a vonzó látványosságainkra és vendégszeretetünkre, akkor miért olyan nagy elvárás, hogy az ellenőr (főleg belvárosban) tudjon pár szót angolul (amit rajtunk kívül szinte mindenki beszél valamennyire) és ne a lehúzás legyen a célja.
Vagy ha nem, akkor zárjuk le a határokat, és örüljünk, hogy magunk közt vagyunk.

sandrativadar · http://queenfan.gportal.hu 2010.05.06. 09:12:50

Még elolvasni is sok(k) volt, amiket itt leírtak.
Sajnos nagyon is jellemző ez és más hasonló indokolatlan bürokratikus intézkedés (vagy épp a nem-intézkedés) hazánkra.

Jimbo75 2010.05.06. 09:13:23

@ColT:

Ja, és aki nem termel, az már nem is ember, ugye? Szarban lennétek a nagy vállalkozói arcotokkal b+, ha el kellene menni orvoshoz, vagy rendőrt hívni, vagy ne adj' isten könyvtárba....

Jimbo75 2010.05.06. 09:14:50

@pazola:

Kösz nem, szeretek tisztességesen élni.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.06. 09:16:18

bezzeg olaszoknál olyan hülyének nézik a külföldieket, hogy emiatt jóindulatúak velük az ellenőrök. egyszer nem kezeltem le a vonatjegyemet, és úgy szálltam fel a siena-firenze vonatra. az ellenőr jött, majd szépen elmagyarázta, hogy "te kis hülye, ezt az állomáson kezelni kellett volna". én persze régóta tudok erről a rendszerről, csak éppen megfeledkeztem róla. 50 € lett volna a büntetés, de nekem csak 5 €-t kellett perkálnom, mert hát külye külföldi voltam.
nálunk bezzeg halálra szopatják a turistákat, ha van rá okuk. nemrég odajött hozzám pár japán fazon, hogy megkérdezzék: mit csináljanak a jeggyel. mondtam nekik, hogy semmit, addig őrizgessék, amíg nem jön ellenőr, akkor pedig loboghtassák neki, és beszéljenek japánul. semmiképp se magyarul vagy angolul (mindkét nyelven tudtak amúgy). megtanítottam őket úgy bliccelni, hogy ne tudják érte megbüntetni őket :)

Egyéves Önkéntes 2010.05.06. 09:16:24

@Nádasi Balázs: jól mondod, nem megbüntetni kellett volna a potyázó brit nyuggert, hanem azon nyomban taxit hívatni neki (bár nekem a konflis elegánsabb megoldás lett volna) és elvitetni az operába, persze előtte valami elegáns helyen megvacsoráztattam volna őket.
kizárólag persze azért, nehogy rossz emlékkel távozzanak tőlünk.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.06. 09:17:45

@Jimbo75: Nem erről van szó hogy nem ember.
Csak hülyeséget mondtál azzal, hogy a közszféra termeli meg a pénzt.
Ráadásul elég sok közalkalmazott is adócsal.

Amúgy alig járok orvoshoz, voltam eleget gyerekkoromban, örülök, ha nem kell a környékére mennem.

pazola 2010.05.06. 09:18:05

@Jimbo75: lofaszt. Kenyelmes az alkalmazotti allasod, es kenyelmes fikazni azt, amirol lovesed sincs.

Lehetsz tisztesseges vallalkozo is. Miert nem vagy az?

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.06. 09:18:16

@Megdobbent: én mindig budapest taxit hívok, ha sietek, és sose bánom meg.

Crane (törölt) 2010.05.06. 09:20:35

@magino: "Ez MAGYAR Ország! Ha ide utazik,rohadjon meg,és tanuljon kicsit magyarul!!"

Ez mennyire primitív gondolkozás. Még a franciák, akik köztudottan utálják a külföldieket is segítőkészebbel mint a postban vázolt BKV ork.
Kettő: Te is kerülhetsz külföldön olyan helyzetbe, hogy olyan eljárással, vagy rendszerrel kerülsz össze amit nem értesz, és elveszeten fogod érezni magad, legyél bármennyire is tökös gyerek. És akkor nagyon jól fog esni, ha valaki kulturált módon segítséget nyújt, és nem megbaszni akar.
Három: Sose lehet tudni, hogy piciny országunk mikor jut olyan sorsra, hogy más országok segítségére szorul. Akkor igen pozitív lenne, ha nem úgy gondolnának ránk, mit a köcsögökre, akik minden turistát lenyúlnak.
Négy: Az ellenőrnek jogában áll büntetés helyett lekezelni a jegyet és tájékoztatni az utast a helyes jegykezelésről (mondjuk 2 szavas szókinccsel nehéz lesz :) ), ugyanis a jegyet megvették, de rajtuk kívül álló okok miatt nem tudták lekezelni. Ennek fényében már orbitálisan mocskos bunkó dolog amit művelt. Akár külföldivel, akár magyarral.

Layosh 2010.05.06. 09:20:55

Szarházi BKV, ellopnak mindent, aztán a véletlenül idetévedt turistát szívatják. Csinálják meg a jegyes módszert egyértelműre!
Emlékszem gyerekkoromban 1 Ft-al működött a metró, ha nem dobtad be összecsukott a kihelyezett kapu.
Állítsák ezt vissza.... ja nincs már 1- Ft-os érme :(

XCat 2010.05.06. 09:23:21

@pazola: Mert ahhoz már hülye. amúgy mi baja? nincs kedvem visszalvasni.

EMP 2010.05.06. 09:23:32

Eskuszom az ellenoroket mar nem szegyellni kene hanem kulon hirdetni mint a kommunizmusbol megmaradt latvanyossag.

ilyesmi lehetne kulfoldi hirdetes hogy:
"Latogassa meg a budapesti latvanyossagokat: Parlament, Lanchid, 2-es metro.
A korseta utan kaland lehetosegek: Bungee jumping vagy tarsalgas bkv ellenorokkel.
Kerem vegye figyelembe hogy alkalmazottaink magas szintu professzionalizmusa miatt szerepukbol semmi esetre sem eshetnek ki, ezert a tarsalgas vegen a menekulesszeru tavozas javallott."
Vannak olyanok akik a katasztrofaturizmusra izgulnak. Csernobil, WTC, Barmelyik pesti metro...

Ezentul majd buszken fogom mondani kulfoldi ismeroseimnek: Fel tudok sorolni kapasbol vagy 5 magyar szarmazasu Nobel dijast, valamint nalunk vannak a legidiotabb ellenorok a foldon. :)

Secnir 2010.05.06. 09:23:41

@Don Bandi:
japán turistával nem mernek kötözködni az ellenőrök.
ott még a 80 éves nyugger alsógatyája is fekete övvel van megkötve.

ddd.dino 2010.05.06. 09:24:40

Mielőtt azért nagyon meghatódunk, tényleg nem volt érvényes jegye a kedves turistának. Ha az egyik jegyet tudták kezelni, akkor már nem kell túl sok ész hozzá, hogy a másikat is lekezeljék. Spéci szégyenkezhetnének a britek is, amiért idejönnek és potyáznak. Szerintem egy BKV ellenőrtől a NOT VALID már komoly eredmény, igaz nem Shakespeare, de ebből azért meg lehet érteni, hogy mi a probléma.
Próbálna meg valaki Londonban, Berlinben vagy Bécsben potyázni! Úgy megvágják 500 Euróra, mint bányalovat a sújtólég! Mivel angol és német nyelven is vannak kitéve utastájékoztatók, csak el kellett volna olvasniuk, le van írva a jegykezelés is. Csak azért, mert külföldi, ne fizessen büntit? Bezzeg a magyar utas, ha lejárt a bérlete, akkor tejeljen vazze, akkora havi fizetésből, amit a jólszituált nyugat-európai turista egyetlen nap alatt elkölt szuvenírekre!

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 09:27:10

Hőőő! Látom megkezdődött a munkaidő
Ezért tart itt....

XCat 2010.05.06. 09:27:44

@ddd.dino: Az jutott már eszedbe, hogy ha a jegyet megvetted, ha kezelted, ha nem, onnantól a bkv nincs megkárosítva?

Jimbo75 2010.05.06. 09:28:12

@pazola:
Talán mert olyan nincs?

EMP 2010.05.06. 09:28:53

@ddd.dino:
1. Londonban nem tudsz lemenni a metroba ervenytelen jeggyel mert kapuk vannak mindenhol.
2. Ha esetleg ervenytelen lenne a jegyed akkor a kapuknal mindig van valaki aki kedvesen(!!!) elmagyarazza mi a problema
3. Az ottaniak meltanyosak. Nem egyszer cipeltem mar nagy dobozokat amik nem fertek at a kis kapukon. Ilyenkor kinyitottak nekem a nagyot, es meg a jegyet sem kellett kezelni.
Ugyanezt megcsinaljak a babakocsisokkal eleg gyakran...
Szal valoban, kint a buntetes sokkal nagyobb, de nem olyan egyszeru bliccelni es elteveszteni meg szinte lehetetlen, mert ha nem jol csinalod nem tudsz atmenni a kapun....

elwood 2010.05.06. 09:29:32

Magyarországra jöttek nem svédbe.

Ha Afrikába mennek zsiráfot szeretnének, ha svédbe kultúrnépeket, ha magyarba akkor tahókat.

most tönkretetted az útiélményüket

Kifordított kacagány 2010.05.06. 09:29:52

@CatMother: így is viszem. évente 4-5 rongyot kifizetni a semmiért, az is sok. főleg, ha ehhez még hozzájön az összes beruházási költség is, ami ugye nincs benne az üzemeltetési kontóba.

@rettentó: csak a legtöbb helyen ha nem követsz el jóvátehetetlen hibát, akkor nem geciskednek veled.

@EÖ: itt is leveszik, csak itt a vásárlók.

@BLovi: nem hiszem, hogy bármely büntetésnek lehet olyan alapja, hogy "ami nekik aprópénz az angliai nyugdíjhoz/fizetéshez"
jogszabályt könnyen lehet találni, jóindulatot sokkal nehezebb.

@Franky4fingers: amennyire én látom, szart sem kell csinálnia a polgármesternek, hogy az okos fővárosi nép újraválassza. miért tenne akkor ilyent?

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 09:31:08

@Saringer: Dehamégis, validáltassák a jegyet
Hogy is van ugyanez Britanniában, ha ugyan járt már ott valaki?

elwood 2010.05.06. 09:32:28

én egyszer németben beálltam az úton parkoló autók közé, mint kiderült rossz helyre.

és megbüntettek, nohát a német országimázsnak annyi.

persze nem voltam jól láthatóan brit turistának öltözve.

mepew 2010.05.06. 09:33:44

@pazola: haver menj orvoshoz neked paranoiád van. Vagy olvass kevesebb kurucinfot!!!

BBG76 2010.05.06. 09:35:00

Fel kellene mérni a jegykezelő automaták állapotát, ugyanúgy ahogy a fénymásolókét tették.
H. Miklós simán elintézné.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 09:36:02

Én mi volt a turpisták neve pozíciója? És honnan látta messziről a posztoló, hogy angolok? Talán turbáncos szikek voltak heróccos szatyorral? Vagy mi? Ez így nem kerek, vagyis nem nagyon hiszek az ijesmiben, fotosopp mef padlófék meg svéd dűszoknya.

EMP 2010.05.06. 09:36:30

@horex: az angol magnescsikos jegy amit pl meg a vonatokon hasznalnak kb ugy mukodik hogy bedugod, kiveszed, a kapu kinyilik, atmesz azt viszlat. Ott nem nyomtat a jegyre a kapu semmit, es nem is vag ki belole semmit.
Szerencsetlen angolnak honnan a fszbol kene tudnia hogy miutan bedugta es kivette a jegyet arra nyomtatva kene lennie valaminek meg egy kis darabnak hianyoznia kene?
Valoszinuleg o kezelte a jegyet a gepen de a gep nem mukodott rendesen, o meg nem vette eszre.
Ennyi. emberi tevedes/hiba.
Ezert megbszni egy mit sem sejto 60-as turistat...

mepew 2010.05.06. 09:38:03

@Crane: hagyd, ő nem megy külföldre. Ő itt rohad meg MAGYARisztánban

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 09:40:35

@EMP: sőt, pl. a buszon csak megvillantod a napijegyet és leülsz. Mármint Londinumba. Ha meg feltöltős kártyád van, akkor azt. Asszem.

Egyéves Önkéntes 2010.05.06. 09:41:26

@Rosszindulatú Vászka: sőt, a londoni békávénál mínuszba is lehet menni.

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2010.05.06. 09:41:39

Lehet ezt a kérdést elméletileg, ideológiai alapon megközelíteni és gyakorlatiasan is.
Elméletileg igaz , hogy jó, ha kedvesek vagyunk a külföldiekkel és minden ellenőr beszéljen alapfokon angolul.
Én közgazdásznak készülök meg a dolgozó nép táborába tartozom, szóval inkább gyakorlatias vagyok.
1. Az ellenőr dolga, hogy érvénytelen jegy esetén büntessen. Ha ilyenkor elvárjuk, hogy ,,legyen jóindulatú" , akkor az ellenőr #minekvan ?
2. Ha a nagymamám trolibusz lenne transzformáció: Ha az ellenőr beszélne angolul, esélyes, hogy találna jobb munkát is. Németül ne beszéljen, ha már lúd, legyen kövér alapon?
3. Lehet, hogy megkértek valakit, hogy érvényesítse a jegyüket, de attól még az az ő felelősségük, hogy érvényesítve van-e.
4. Ha nem büntetnék a külföldieket, akkor már fél Budapest tökéletesen utánozná a brit akcentust.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 09:43:12

Jelzem tök fles, hogy egyes júzerek elvárják a turpistáktúl a heji nyelismeretet. És akor ezt így most hogy? Celebjeink és médiqrváink nagy része sem bírja Anyám nyelvét, haló :)))

U.i.: ha hangosan és lassan beszélsz, akkor a magyart mindenhol megértik!

EMP 2010.05.06. 09:43:39

@Rosszindulatú Vászka:
na igen: csak elso ajto kinyit, mindenki egyesevel felszall, nyomtatott jegy felmutat sofornek, majd leul..
rfid kartyaval (oyster) meg ugyanez, csak nem felmutat hanem sofur melletti erzekelohoz erint. Ha zold es egyet sipol mehetsz. Ha piros es kettot akkor valami baj van vele: pl nem ervenyes, nincs rajta penz stb. Ilyenkor leszallhatsz vagy fizethetsz kp.. A busz sehova nem megy tovabb amig a fentebb vazolt lehetosegeidbol nem valasztottal...

pazola 2010.05.06. 09:44:06

@mepew: olvasd el megegyszer ;)

esef 2010.05.06. 09:44:09

@Jimbo75:
Közszféra által fizetett adó = az állambácsi átrakja a pénz egyik zsebéből a másikba

esef 2010.05.06. 09:45:41

@SpockCooper:
Ha meg lenne fizetve az ellenőr, lehet találnának olyat aki ismer idegen nyelvet és még udvarias is...

pazola 2010.05.06. 09:45:55

@Rosszindulatú Vászka: U.i.: ha hangosan és lassan beszélsz, akkor a magyart mindenhol megértik!

De mellette lobogtatni kell a nem kezelt jegyet, es kurva jol kell artikulalni is, pl. eeeezzz neeeeeeemm eeeeeerveeeeeenyyyyyyeeeees, EEEEERRRTTTEEEDDDDDD?????

:DDDDDDDDDDDD

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 09:45:59

@SpockCooper: emberek vagyunk nemám burkus géprobotok. Kis tolerancia beleférhetne, nomeg kéne kükömséget tenni a rosszhiszemű, meg a jóhiszemű bliccelő között is. Az meg, hogy a turpista egy békávé jegyen akarna spürolni, nem életszerű.

EMP 2010.05.06. 09:46:32

@EÖ: es igen, ha van kb £2 a kartyadon mikor jossz ki a metrobol, de a jegy £3.20-ba kerult, siman lemegy minuszba, de kienged a kapu...

EMP 2010.05.06. 09:48:36

@esef:
1. ha lenne penz megfizetni az ellenoroket inkabb kapukat szerelnenek fel.
2. Ha valaki udvarias es beszel nyelveket, gondolod majd elmegy bkv ellenornek? Csak a nyelvtudassal kap jobb melot...

Hümüzhümümüz 2010.05.06. 09:49:06

Picit vicces, hogy elvárnátok az ideutazó külföldiektől a nyelvünk alap ismeretét. Ne legyünk már szlovákok. Ott is úgy utálom, hogy minden csak szlovákul van kiírva. Kivételek ezalól persze a szállodaláncok, meg a határ melletti települések, ahol sok a magyar.

Angolul kellene mindenkinek megtanulni nálunk is, mint más országokban.

A brit nyugdíjasok pedig hibáztak, mert nem olvasták el az 1000 helyre kifüggesztett, angol nyelvű tájékoztatót. Persze ettől még a droid lehetett volna elnézőbb, emberibb.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 09:49:38

Én azt utáltam Londinumba, hogy a napijegy 0 órától éjfélig érvényes, bezzeg Wien-be meg a váltástól számítva 24 órán át. Az jobban teccik, igaz ottan nincsenek ojan basza feketecica buszsofőrök.

PontyÚr 2010.05.06. 09:51:03

Arra azé' kiváncsi lennék, hogy adott-e nyugtát a zellennőr.....

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 09:51:20

Annyü eszünk van itten, javaslom szerkesszünk egy Butapest használati útmutatót külhoniaknak. Ojat, miint a Galaxis utikalaúz :)

Leonard Zelig 2010.05.06. 09:52:56

Csak annyit, hogy akik a szerencsétlen brit házaspárnak azt ajánlják, hogy tanuljon meg magyarul, ha itt akar turistáskodni, azok gondolkodjanak el, miért is lett Trianon.
Höhö. Beszélj magyarul hülye tót/oláh vagy kipicsázlak, ez itt BKV_ország vazze.
Aztán inkább nem tanultak meg magyarul, hanem kiváltak, ha érted, hogy mondom...

2010.05.06. 09:53:16

@Hilts: a svédek meg vannak győződve hogy Magyarország cigányország ? Ez egy ordas baromság, hogy aki ilyet elhisz, meg terjeszt az nagyon gyökér.
Menjél el svédbe és meglátod mennyi balkánit. albánt, négert, arabot fogadtak be. Na azok csinálnak érdekes dolgokat. A magyarokat kifejezetten szeretik a svédek, mert normálisan beilleszkedtek.

EMP 2010.05.06. 09:54:27

@Rosszindulatú Vászka: Hajnali 3-4ig ervenyes. Addig amig a reggeli buszol el nem indulnak.
Ez azert van igy hogy hajnalban meg haza tudj menni ejszakai busszal. Ha kivarod amig a reggeli normal buszok elindulnak azokra mar a kovetkezo napi jegy kell.

ellenben ha pl feltoltokartyad van, es van rajta penz, akarmennyi utazhatsz, annal tobb penzt egy nap nem fog levonni mint amennyibe a napijegy kerult volna.
Tehat pl napijegy 8 font. Minden egyes buszjegy 1 font, akkor a 8. buszon ervenyesites utan mar nem von le tobb penzt aznap akarmennyit buszozol...

pyromaster 2010.05.06. 09:55:27

Hogy ez a posztoló cicafiú micoda felvilágoszodott, multikulti, világlátott emberke, ,egy igazi budapeszti. Szenkit nem rekeszt ki, ész a külföldieknek szem kell jegyet venni a budapeszti köszlekedészi vállalat járatain ész azonnal a szegítszégükre sziet, ha a böszme ellenőr büntetni akar, azért amiért kell. Szerintem szokan jártunk már külföndön, nemcak a posztoló fiúcka, ész általában jegyet vettünk vagy megbüntettek.

A posztoló egy igazi felfuvalkodott pesti buzernyák, aki az ellenőr előtt akarta fitogtatni az angolját (kiváncsi lennék ám rá "ekszkjúúújmíí szőr let míí help júúúú"). Lapátold inkább össze magad alatt a kutyaszart te faszkalap, és ne más pénzének a kárára játszd a diónyi agyadat.

onopapa 2010.05.06. 09:56:56

Egyébként elég silány a külföldiek tájékoztatása. A minap a 19-es villamoson láttam, hogy a külföldi ürge bedugja a lyukasztóba a jegyet, majd kihúzza és nézi, hogy történt-e valami. Azt hitte csórikám, hogy rossz a lyukasztó és megvonta a vállát. Elszoktak már ezek a külföldiek a mechanikus ketyeréktől.

pazola 2010.05.06. 09:57:51

@pyromaster: felebredt a kovetkezo balfasz :D

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 09:58:24

@EMP: vágom, csak monnyuk Bécsbe a napijeggyel tudok ravaszul kétnapos programot is csinálni :)

Jelezném továbbá, hogy egy ország népességének az orkjai és rendőrei példaértékű szemléltető példái. Ezt tuggya az átlag magyar.

2010.05.06. 10:02:54

@Magg: igen !
Egyikük kezelte a jegyet és gondolták a másik jegyet megspórolják a visszaútra. Honnan vesszük ezt a marhaságot, hogy a nyugatról jött emberek szentek ? Jártam Londonban de nem láttam volna, hogy a helybeliek a föld felett jártak volna glóriával a fejük felett. Sőt !

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.05.06. 10:04:12

A homárra tévedve mindig megdöbbenek hogy a hozzászólásokon...komolyan...
A posuztoló egyáltalán nem azt mondta hogy nem kell jegyet venni a külföldieknek - megjegyzem, jyget vettek, valószínűleg nem csalási szándékkal, mert nem hiszem hogy BP-en kívül bármire is jó lesz ha elhagyják a kibaszott országunkat - pusztán arra hívta fel a figyelmet, hogy EMBEREK vagyunk, és AKARJUK hogy legyen túristák, és elemi ÉRDEKÜNK hogy segítsünk nekik eligazodni, és ha valaki nyilvánvalóan azárt hibázott mert ez az első útja a városban, de PÉNZT FIZETETT az utazásért, akkor udariasan idamegyek, és megmutatom hogy mi az a hang, amit meg kell várni hogy tudjam kezelve van a jegyem. Egy igazi profi ellenőr, pedid ajánlja a tömbjegyeket, heti bárletet, akármit...de nem helyette jól megbünteti őket.....elment a kedvem tőletek, komolyan mondom!!!!!!
@pyromaster: azért az kétségtelen hogy ezzel a stílussal Te rakod fel a vesszőt a szánalom szóra...

2010.05.06. 10:04:43

@pyromaster: ez jóóó :) nevettem és leköptem kávéval a monitort :)

kispestipeti 2010.05.06. 10:06:16

először is nem kell annyira erőlködnünk, hogy a briteknek (nyugatiaknak)a létező lexebb képet mutassuk magunkról. van ott náluk is épp elég tahóság, bunkóság, bornírtság. (a megfeleő aláhúzandó) tévhit, hogy a gazdag nyugati túristák (sic!) mind röhögve szórják a pénzt és egy pl. 300 huf-nyi jegyért nem mennek bele egy kis okosba. minél jobbmódúbb valaki, annál szarrágóbb (persze egy bizonyos mértékű vagyonon felül ez nem igaz, azok szórják a pénzt) de a magyarországra látogató, metrózgató brit túrista nem a legfelső extrémül jómódú körökből jön, az tuti. biztos vagyok benne, hogy sokan visszaélnek avval, "hogy én csak egy túrista vagyok, nem ismerem a sajátomnál sokkal elmaradottabb(?) helyi rendszert, tehát igénybe vehetem azt térítésmentesen." nem akarom a poszt szereplőit meggyanusítani, de ha az egyik automata hagyott valami nyomot azon a furi sárgás paíron, amit ebben a nagyon elmaradott országban utazási jegynek hívnak, és kb. 3/4 fontnyi ellenértéket kell érte adni, és akár kerseztülutazható vele az egész város, akkor talán a másik jegyet is oda kellett volna bedugni, és láss csodát, érvényes lett volna mindkét ócska papírcetli az utazáshoz. az is igaz, hogy az ellenőrök többsége sajana kiemelten utazik a külföldi turistákra, de ha nincs érvényes jegyük, akkor nincs vitának helye. fizetni kell a büntit, és mosolygósan továbbállni. közben annak a gazdag nyugati túristának evvel is lehet mutatnia azt a vélt kultúrfölényt, amit mi, magyarok belemagyarázunk minden nyugat felől jött-mentbe.
elképzelem, ahogy visszamegy a rendkívülien fejlett, mindenütt csipkártyákkal működő tökéletes hazájába, és meséli felháborodottan az ismerőseinek; képzeld, milyen szörnyű hely az a budapest. ingyen akartam utazni a metrón, erre egy angolul nem perfektül beszélő egyenruhás odajött hozzám, és meg akart büntetni kb. 15 fontra! borzalmas hely az a magyarország, ne menjetek oda!
ettől függetlenül az ellnőr lehetett volna megértőbb, pl. érvényesíti (eltépi) a jegyet és fölényesen mosolyogva továbbengedi azokat a szegény, ártatlan britekt, és evvel nagyon jófejnek érezheti minden magyar magát.

dr. orter 2010.05.06. 10:07:09

Érdekes, ha én külföldön utazom, mindig sikerül érvényes jeggyel utaznom. A BKV rendszere sem bonyolultabb. Ha két embernél 1 db érvényes jegy van, akkor azt nem hiszem el, hogy nem tudhatták, hogy mindkettejüknek kell jegyet érvényesíteni. Megérdemlik a büntetést.

vape 2010.05.06. 10:07:37

@AutosVilli:
Azért a magyarok is tudnak ilyen merészek lenni külföldön.:)

Kb. 2 éve történt horvátországi nyaralásunkkor, hogy a magyar határt autóval átlépve megálltunk az első benzinkútnál. Az ott töltött pár perc alatt legalább két magyar honfitárs jött oda hozzám (magyar rendszámot látva), hogy hol is tudna autópálya matricát venni. Elmondtam nekik, hogy majd az autópálya felhajtón kapnak egy jegyet, aztán a kihajtónál meg fizetnek a megtett út alapján.

Tekintve, hogy azért a horvátokhoz elég sok magyar megy nyaranta, nem igaz, hogy legalább valami ismerősüktől/rokonuktól ne tudták volna megkérdezni az indulás előtt, hogy is van ez az autópálya téma Horvátországban (ha már a netet nem is böngészik).

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 10:08:36

@pyromaster: én eccer önnnön balfasz tétovaságom okán tilosba parkírozta, de rögvest jött egy rokonszenves hej parkolóőr és elmagyarázta nekem a ténnyállás fennforgásának veleejét és kedvesen átplanírozott egy pár méterrel arrébbi jogtiszta parenplaccra. Hát így megy ez Ejrópába.

Még az lehet, hogy békávé ork valami háborús sérelemet akart torolni relevánsan.

2010.05.06. 10:08:46

@ninimimi: Demszky tehet róla, hogy a bliccelőket megbüntetik ? Tarlós alatt a konszolidált 60 feletti britek ingyen békávézhatnak ? deklasszislessssz.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 10:11:57

@kispestipeti: az általad vázolt lehetőség nem életszerű. Valószínübb, hogy egymás mellett két külömböző kapun érvényesítették a jegyüket, az egyikbűl meg kifogyott a festék. Innen kezdv kevés az adat a releváns véleményalkotásra. Az ártatlanság vélelme szókapcsolattal találkoztál már?

Reacher 2010.05.06. 10:12:23

Feleségemmel Németországban történt ilyen eset vonaton. Jegye volt, csak nem kezelte.
Őt a helyieknek sikerült "megmenteni"...
Szóval ne általánosítsunk, hogy ez csak Mo-on szokás...

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 10:14:52

@Reacher: nem szokok etnikázni, de labanc meg a burkus szerveknél fafejűbb és szabájzatfügőbb nem van :)))

2010.05.06. 10:14:54

@Reacher: ez azért van, mert Németországban a bliccelők száma 0,01%. Magyarországon meg 25-30%.
Ez a különbség aztán visszaköszön az ellenőr magatartásában is. Így megérted már az ellenőrök magatartásának különbözőségét ?

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 10:15:30

@BBG76:
Felkéne biza
.................
"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!"

Mivan???
A poszt cimében lehet olyan hogy a brit házaspár leszellenti/erediben akartam idézni/ a magyar ellenőrt?

Franky4fingers 2010.05.06. 10:19:05

@Jimbo75:

Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak játszod?

Elmondanád nekem, hogy amit a közszféra befizet az honnan van? Annak mi a forrása?

A vállalkozó által fizetett adó!!!

Primítiv fasz. És még büszke is rá

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 10:20:15

@horex:
Áha, értem már
Nem ez a szó nem tetszett a ráknak, hanem a budapestiközlekedésivállalatfigyelo.blog.hulink

Reacher 2010.05.06. 10:20:17

@Kulics:
Nem érted. A kommentem épp azt próbálta sugallni, hogy mégsincs akkora különbség. Tehát még egyszer: a szupercivilizált Németországban is próbált kötöszködni az ellenőr egy nyilvánvalóan jóhiszemű turistával.
Szerintem ez empátia, illetve intelligencia függvénye elsősorban.

ddd.dino 2010.05.06. 10:24:21

@CatMother: Ekkora marhaságot régen hallottam. Láttál Te már egyáltalán BKV jegyet közelről? Legközelebb próbáld ki, hogy meglobogtatsz egy kezeletlen jegyet az ellenőr bácsinak, mondván Te megvetted, úgyhogy minden okés! Majd ezt követően a postán is próbálkozzál, hogy megvetted a bélyeget, csak nem ragasztottad fel, de azért vegyék fel a levelet. Esetleg az APEH-nál is meg lehet próbálni, hogy ugyan nem utaltad el az adódat, de pénz megvan, tehát tekintsék befizetettnek.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 10:25:45

@Kulics:
"Tarlós alatt "
Csak ilyen ne legyen!
Hogy milyen legyen, nem tudom, mert pl. az LMP az meg fogja ölni a magánközlekedést
MSZP szintén, SzDSz-t megismertük
Talán Jobbik vezetést még nem
Igaz,akkor lennének , nem több, hanem árpádsávos utak

fourgee 2010.05.06. 10:25:52

@magino: "Hozzád a britek mikor fognak magyarul szólni???Hm?? Miért kell elnyomatni magunkat??? "

Ahaaa, ha te mondjuk elmész Lengyelországba, vagy mondjuk Kínába, akkor beszélni fogod a nyelvüket... persze... :)))) Egyébként meg, a londoni metrónak, vagyis inkább undergroundnak, földalattinak igenis vannak magyarul beszélő alkalmazottai. Sőt, oroszul beszélő néger alkalmazottja is van.

@Magg: "zerinted hány rendőr kéne ahhoz, hogy minden megállóban, minden ajtónál álljon egy-egy? Ugyan már!"

Qrva sok, de én ilyet nem is írtam. Volt egy konkrét megálló, ahol az ellenőrök és a rendőrök várakoztak. A buszok beérkeztek, rendőrök beálltak az ajtóba, ellenőrök felszálltak és amíg le nem ellenőriztek mindenkit, a busz nem mozdult. Ennyi.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.05.06. 10:28:17

őszinte leszek, nem értem a felháborodást: nem volt érvényes jegyük, ezért pótdíjat kell fizetni.

csesszelekmeg (törölt) 2010.05.06. 10:28:26

Senki ne keseredjen el, ennel sokkal rosszabbak az angolok!

Ahol lehet ott buntetnek. A kollegam tesoja eldobott egy cigaretta csikket 50£-os buntetest kapott a kozeteruletestol.

Engem egy kib@szott parkolojegy miatt tobb mint 800£-ra buntettek. Le akartak foglalni az autot, ha ott helyben nem fizetem ki.(konkretan szemelyi szabadsag korlatozasa tortent, de nem baj mert ezt torvenyben lehet itt)

Tobb kulonbozo onkormanyzatnal volt problemam az eu-s tamogatasok elintezesevel kapcsolatban. SEHOL nem tudtam idoben elintezni semmit, mert mindenhol keresztbe tettek. A poen az volt hogy persze a masikoldalon be akartak szedni a penzt es pont 1 honapon belul birosagi ugyet csinaltak belole mindenhol. A tanulasnal jaro 25%-os kedvezmenybol a felet elvesztettem, amiert nem idoben adtak meg a kedvezmenyt. Kivetel nelkul mindenhol CSAK a reklamalas utan lett eredmenye a dolgoknak.

Gusztustalan rendor/ugyved allam. Buntetes buntetes hatan. Ha egyszer hazajutok a jo picsaba fogom az osszeset elkuldeni, ahogy ok tesznek az osszes kulfoldivel. Ugatnak hogy elveszik a kulfoldiek a munkat, de az orszag 1/4-e otthon veri a f@szat es munkanelkulin van. Meg a gondolattol is irtoznak hogy dolgozni kene. Inkabb gyereket csinalnak mert arra jon a mani.

2010.05.06. 10:28:36

@Franky4fingers: ez az, le a közszférával! Pusztuljon! Nem kell ám rendőr, tanár, orvos, postás, ügyfélszolgálatos, tisztviselő, bíró! Egyik se! Majd a vállalkozó mindent megold, okosba! Hajrá!

FaBRiK 2010.05.06. 10:30:16

@G_y_u_r_i: Tegenyó! Már vártalak! :)

pazola 2010.05.06. 10:31:36

@shitgun: te sem ismersz tul sok koztisztviselot..

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 10:32:06

@csesszelekmeg: én a cigieldobást nem ijen lazán bűntetném. Aki ijen tahó, igenis fizessen. A bécsi metróba már azér is megbasznak 50 ejróra, ha cigizel :)

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 10:32:25

@Rosszindulatú Vászka:
Én meg a forgalmatfigyelembe véve, ne zavarjak senkit, parkoltam
Erre megbuntettek 30,000-re, de semmiféle figyelmeztetés nem volt az autón
Befizettem, erre jött mégegy bunti, ujabb 30,000-röl, hogyhát ugyanott álltam
Ez ugyan Bp.Andrássy úton történt
:(

PuruttyaIrto (törölt) 2010.05.06. 10:32:45

erről is Kocsis István tehet a BKV vezére! Egy kis genyó az öreg bajszos köcsög.

FaBRiK 2010.05.06. 10:32:50

@horex: Kérlek olvass rendesen! Ahogy írtam, segítettek nekik lyukasztani, ők azt sem tudták, mi fán terem.

fourgee 2010.05.06. 10:35:25

@SpockCooper: "Az ellenőr dolga, hogy érvénytelen jegy esetén büntessen. Ha ilyenkor elvárjuk, hogy ,,legyen jóindulatú" , akkor az ellenőr #minekvan ?"

Az ellenőr dolga az, hogy ellenőrizze hogy mindenkinek legyen érvényes jegye és bérlete. A baj az, hogy a KISZ-ben nevelkedett, elmúlt rendszerből még aktívan itt élőkben a BÜNTETÉS szó valami furcsa örömöt vált ki. A londoni underground, overground, valamint a vonatok és a 2 ajtós buszok már eleve úgy vannak kialakítva, hogy ne tudj jegy nélkül felszállni. Meg sem adják a csalás lehetőségét. Mert, ők nem büntetni akarnak, hanem azrt várják minden utazótól hogy fizessen. Magyarországon meg ott van a lehetőség a csalásra, mert megadják az elmúlt rendszer embereinek és leszármazottaiknak a lopás lehetőségét, viszont ott van a BÜNTETÉS, amit annyira szeretnek alkalmazni.

A BKV jelenlegi büntetni vágyó, szocialista rendszerben szocializálódott vezetőségét elküldeném valami szado-mazo klubba, hogy büntethessék egymást, helyükre meg olyanokat kellene találni, akik tényleg azon lennének, hogy minden utas fizessen az utazásért, és ne a büntetésre helyezzék a hangsúlyt.

vill 2010.05.06. 10:35:33

Beléptető kapu, és nincs félreértés. Annak, ha valami nem tetszik, nem enged be. Pl. mikor Madridban először indultam egyedül útnak a kis gyűjtőjegyemmel (1 kis darab karton), nem akart beengedni. Néztem is, hogy mi van...erre kiderült, hogy biza nem jó irányban dugtam bele.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 10:37:14

@horex: az leeht, hogy nem megfelelő autód van a butapesti viszokhoz hangolva. T34 vagy nagybömbi a jó, zokat nem bűntetik.

Engem a közteresek basztak meg 8000-re a budai alsó rakparton az ingyen parkolóba :(((

Franky4fingers 2010.05.06. 10:37:37

@shitgun:
ez az, le a közszférával!

Nem erről van szó, hogy nem kell közszféra. Én ilyet nem mondtam. Csak lássuk, hogy a közszféra finanszírozása a vállalkozások által megtermelt javakból történik. (mint minden a világon) És ha nem csak írnál, hanem olvasnál is, akkor látnád, hogy nem az adózás ellen kelek ki,hanem pont azt mondom, hogy az adózás az ALAPJA mindennek. Csak nem szeretem, amikor vaalki közgazdasági faszságokat irkál bazniagy öntudattal. (ugyanis pont az ilyen ostoba öntudat eredménye a tökéletesen impotens és pénzpazarló közszféra)

(Noch dazu: A közszférának ugyanúgy feladata lenne egy betartható adórendszer létrehozása és annak a 100%-os betartatása, hogy megszűnjön, de legalább is minimálisra csökkenjen az adócsalás. És mint ilyen a közszférának is érdeke, hogy a vállalkozások virágozzanak
)

2010.05.06. 10:38:15

@pazola: öööö, de igen...

Veér Farkas 2010.05.06. 10:38:27

Ahogy látom, a magyar helyesírásról is egész más emlékeid vannak...

Ennek alapján elképzelem a te angoltudásodat is.

Franky4fingers 2010.05.06. 10:38:46

@shitgun:

Te csak írsz és nem olvasol ugye?

Istenem, csak remélem, hogy nem közszférában dolgozol ezzel hozzáállással.

FaBRiK 2010.05.06. 10:40:26

@magino: Nem akarsz BKV-s lenni? Hol voltál te külföldön? Mert velem előfordult Párizsban, hogy az ottani "BKV-s" segített. Igaz a helyzet más volt, mert be sem jutottam az üvegajtón.
De esetleg lehetne segítőkésznek is lenni.
Nekem pl. az osztrákoktól rosszul esett a "Magyar! Ne lopj felirat!"

A magyar hatóságok és a szolgáltatók egyik nagy fegyvere a büntetés. Az Egyesült Királyságban az adóhivatal pl. segít, ha elrontod a bevallásod, az APEH bűntet kőkeményen. Akár 4 éven keresztül is ugyanazért (megtörtént).
Ebben bizony kínára hasonlítunk.

mbcar 2010.05.06. 10:42:11

Engem az érdekel, hogy a két jegyből egy miért volt lekezelve? Mert ha tényleg egy párról van szó, akkor hogy lehet az, hogy az egyik lekezelte a jegyet, azaz tudta, hogy kell azt megtenni, a másik pedig nem szólt neki "Darling, érvényesíteni is kell a jegyet!"
Szerintem tök igaza volt a BKV-snak, ha az egyik le van kezelve akkor a másik csak azért nem lehetett, mert lógni akartak.
Gondolom mindannyian találkoztunk "jól szituált" csalóval, ugye? Tehát ebből sem lehet kiindulni. A Posztoló helyett én inkább azt kérdeztem volna meg angolul, hogy miért nem kezelték le a másik jegyet is?

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 10:42:22

@FaBRiK: márpedig a magyarok jelenős hányada lop. Lop a munkahejéről, trükközik a boltban, a becsületkasszát csak filmekből ismeri, meg bunkó és szemetel az uccán. Ez van.

Franky4fingers 2010.05.06. 10:44:16

Két kommentem felcserélődött? NA ilyet még nem láttam...

Kifordított kacagány 2010.05.06. 10:46:10

@CatMother: én inkább sírni szoktam

@Jimbo75: a közszféra csak visszafizeti azt az adót, amit a termelőszféra adójából munkabér címszóval kap. nem nevezném igazán adófizetésnek, mint ahogy sajnos a végzett munkát sem nevezném minden esetben munkának.
a vállalkozó meg az, aki felhajtja a melót és munkát, ezzel pedig enni ad a munkavállalóinak. ezeknek az adóján keresztül meg a közszférában dolgozóknak, meg azoknak is, akik nem akarnak dolgozni a megélhetésükért, de mivel a közszférában dolgozók hasonszőrűek, így nekik is juttatnak bőséggel.
okosabb népek nem is köpködnek a vállalkozóikra, megbecsülik őket, ha már vannak olyan jók és tolják a gazdaság szekerét. csak a hülyék próbálnak a kenyéradó kezébe harapni.

@ColT: ja, szoktam is mondani, hogy meghalni meg lehet egyedül is, nem kell azért orvoshoz menni, hogy ebben segítsenek.

FaBRiK 2010.05.06. 10:46:49

@rettentó: Thaiföldön tilos a tömegközlekedésen rágózni. A kollégáim ezt nem tudták. Kikapták őket a tömegből, adtak nekik egy erre készült papírost, egy gumikesztyűs csaj pedig begyűjtötte a rágóval megtöltve. A helyieket pedig keményen büntetik. Ja és ki is volt piktogramozva, de ezt épp nem figyelték, mivel a helyre voltak kíváncsiak.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.05.06. 10:49:18

@Rosszindulatú Vászka: Tegnap egy közeli boltban mondta az eladó, hogy délig több tolvajt fogtak, mint ahány vásárló volt.
Igaz, ha jobbikos szemmel nézném, éppen akkor pont nem egy magyart vittek hátra jegyzőkönyvezni.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.05.06. 10:50:52

@FaBRiK: Én meg suttyomban lefotóztam a smaragd Buddhát, erre olyat rám vágott az őr a puskájával, hogy csak úgy nyekkentem :-/

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 10:52:14

@espadazo - Játékbolt:: Tájföldön a greffitiseket sem cejizik. Én sem.

FaBRiK 2010.05.06. 10:53:03

@www.7kerulet.com: A posztoló nincs oda az anglusokért, sőt az amcsik után őket viseli el legnehezebben, de ettől függetlenül még nyugodtan lehetünk vendégszerető nép.
Sajnos az állammal összefüggő dolgaink valahol Türkmenisztán szintjén vannak, ezen nem ártana változtatni.
A saját országomat nem nézem le. Sőt! Azt várnám el, hogy úgy kezeljük az idegeneket, ahogy azt mondjuk a vidéki falvakban teszik az emberek. Lenne mit tanulni tőlük!
De legyen nyugodtan kisebbrendűségi érzésed!

FaBRiK 2010.05.06. 10:55:05

@Walter Melone: Hát mondjuk én sem elemeztem még eddig ki külföldön a jegyeimet, hogy mi történt velük kezelés után. Aki meg a pecsétet észreveszi, az ember legyen a talpán.

De mégegyszer: ott ha be kell dugni a jegyet, akkor semmilyen szemmel láthetó változás nem történik, erre egyszerűen nem szocializálódtak.

FaBRiK 2010.05.06. 10:56:14

@CatMother: "Azt hogyan lehet látni, hogy valaki melyik államnak a pógárjenője? "
Gyakorlat kérdése. Én pl. még a kínaiakat is meg tudom különböztetni a többi ázsiaitól.

FaBRiK 2010.05.06. 11:01:09

@ClearWater: "Nem tudom a kedves posztoló próbált-e már mondjuk Párizsban angolul magyarázkodni szabálysértés miatt."
1995. nyarán voltam először Párizsban. Csak angolul tudtam. Az RER-nél a jegyeladó készségesen útbaigazított, majd a gépfegyveres állig beöltözött rendőr is (akkor nagyon sok volt a terrortámadások miatt) és egyszer egy francia diák látta, hogy teljesen el vagyunk veszve, ő pl. egyből angolul szólított meg minket.
Nem éreztem azt, amiről nekünk itt mindenféle sztereotípiáink vannak.

Lacapc 2010.05.06. 11:01:50

József Attilának tökéletesen igaza van: ebben az országban az Ember csak kartoték adat. Sajtcetli a bkv utasításon. Többre a primitív gondolkozásból nem futja.

Bummer 2010.05.06. 11:04:25

Tényleg nehéz egy útikönyvben megnézni, hogy hogyan kell kezelni a jegyet Budapesten. Aki ilyen hülye, fizessen. Egyébként a kisföldalattin csak be kell tolni.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 11:04:31

@Sün‼: Onnan, hogy mindenfelé futó árpisávos zászló lobogtatnak, vagy iylenbe vannak öltözve

FaBRiK 2010.05.06. 11:08:57

@PontyÚr: "Arra azé' kiváncsi lennék, hogy adott-e nyugtát a zellennőr..... "
Sajna adott. Azt megnéztem. Ha nem adott volna, rendőrt hívtam volna.
Amit elcsesztem az az, hogy későn értem vissza (már meg volt a bizonylat) és nem emlékeztem, hogy már olvastam, hogy van egy belsős utasítás arról, hogy külföldieket nem büntetünk.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 11:11:42

@FaBRiK: OK segitettek nekik
Kik?
Miért M.o-got fikáztad nekik, miért nem mondtad inkább "next time put your ticket into jegykezelő masina"?
Igy ujbol megbüntetik őket

Azért meglepett, homáron nem illő, udvariasságod :))

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2010.05.06. 11:13:53

Hasonlóan gusztustalan bkv ellenőr történet. A változatosság kedvéért Japán turistával:

mindennapimorcossagok.blog.hu/2009/12/03/bkv_ellenor_es_a_foglyul_ejtett_japan_turista

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 11:15:23

@FaBRiK: csak jelzem, van a labancoknál egy 50 ejrós bűntetési tétel, amonek a neve az "intézkedés hátráltatása". Ezt akkor csapják a többihez, ha okoskocc a rendőrnek, vagy nem tucc németül vagy más nyelven kommunikálni vele :)))

Trackback 2010.05.06. 11:16:19

Kedves posztíró,

köszönjük, hogy háromszor is kiemelted, hogy "jól szituált brit állampolgárokról van szó", de felesleges volt, mert már abból is rájöttünk, hogy britek az utasok, hogy amikor látták, hogy nem nyomtat semmit a készülék az egyik jegyre, gondolkodás nélkül tovább haladtak, és eszükbe sem jutott kezelni egy másik automatával, melynek igen primitív elven működő kezelése meghaladta brit elméjük kapacitását.

Zaphod

prettyinpink 2010.05.06. 11:16:38

úgyemlékszem volt egy BKV utasítás, miszerint, ha külföldi nem érvényesíti a jegyét nem szabad megbüntetni, hanem érvényesíteni kell, vagy ha ez nem lehetséges, akkor középen eltépni. ezt ajánlanám a hülye figyelmébe.
persze miért is így cselekedne? akkor kevesebb lenne a jutalék...

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2010.05.06. 11:17:02

Most utólag belegondolva nekem is rendőrt kellett volna hívnom.

Sebaj lesz még rá lehetőségem attól tartok.

FaBRiK 2010.05.06. 11:17:29

@pyromaster: :-) Jó kis kirohanás! Aranyos. Azt hiszem, van jogom arra, hogy kifejtsem a véleményem és igen, láttam már sokat ahhoz, hogy tudjam, hogy másként is lehet.
Valahogy felrémlett egy-két emlék:
1. Török határ. Vízum. 15 márka, vagy 20 dolcsi. Nálunk márka volt. Valahogy abból is 20 lett...
2. Macedón határ. Sok-sok óra várakozás. Egyszer 9 óra.

Ezen a 2 helyen azóta sem jártam. Nem kívánom újra ezeket az élményeket.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.05.06. 11:18:05

A megoldás napi vagy 72 órás jegy váltása. Londonban se szarakodom minden útra külön jegy váltásával. Arról nem is beszélve, hogy kő drága megoldás lenne.
Tehát napijegy.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 11:19:37

@espadazo - Játékbolt:: mielőtt, vagy miután eltörted a kezüket? :D

paszto 2010.05.06. 11:20:11

Az ellenőrök utaznak a külföldiekre, csak azt nem értem, hogy miért. Helyszíni bírság már nincs, ha jól tudom. A külföldi meg nem fog leballagni az Akácfa utcába. Pedig ez valami felsőbb utasítás lehet náluk( "Pelikán, te ártatlan vagy."), annyira általános, nagy marha volt, aki kitalálta. Azt mondja meg nekem valaki, hogy mi a faszom szükség van az ellenőrökre, miért nem lehet kapus rendszerben megoldani ezt a dolgot.

Állandóan változó 2010.05.06. 11:20:26

"Valahogy a londoni, párizsi, new york-i tömegközlekedésről, az ottani dolgozók segítőkészségéről teljesen más emlékeim vannak."

Hát, nekem New Yorkban volt azért meredek tapasztalatom metróban. Valahol Manhattanban egy metróállomáson a kapu nem akart átengedni a napi jegyemmel. A folyosó végén láttam egy egyenruhás fickót, naív túristaként gondoltam kérek tőle segítséget. Odamentem hozzá és elkezdtem mondani, hogy "elnézést, de a jegyem...". Ez akkor felugorva felém fordult, ezzel egy időben nyúlt a pisztolyához az oldalán, majd egy töredékmásodperccel később, mikor összerakta, hogy nem lopakodva rátámadni akaró gengszter vagyok, rámrivallt, hogy "Nem érdekel!!". Igen, rendőr volt, és lehet, hogy éppen keresett valami rosszfiúkat, vagy valami hasonló. Mindenesetre baromira ideges volt, így a legjobb amit tehettem az volt, hogy kinyögtem egy "Elnézést", majd szépen lassan elhátráltam, amíg ő továbbra is ott állt megfeszülve, kézzel a pisztolyon.

Egy kedves kis new york-i emlék maradt :-)

Mellesleg, tisztában vagyok vele, hogy a rendőr az nem metró dolgozó, de pl. Angliában megszoktam, hogy az ember odamehet a rendőrökhöz is minden üggyel-bajjal, és készségesen segítenek. Hát, ez van, new york-i rendőr nem londoni rendőr... Amúgy aláírom, hogy a világ legtöbb országában ahol jártam a metró dolgozói nagyon segítőkészek. Az utasellenes tapló magatartás magyar kuriózum.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 11:23:24

@Lacapc:
Presser/?/ Hány cédula egy élet

Veér Farkas 2010.05.06. 11:23:31

@CatMother:
Elég fasz egy indoklás.
Ugyanis monopolhelyzetben lévő cégről beszélsz, ami ráadásul mindannyiunk pénzéből él. Aki életében nem utazik vele, az is befizet a cég költségvetésébe és vezetőinek lopásaiba kb. 5-10 ezer forintot. A csecsemőket is beleértve.
Ha csak az adófizetőket nézzük, akkor 20-40 ezret.

Egy Szalainéból kb. 1000 ember egész éves teljes árú bérlete telne ki.

Akkor miről is pofázol, hogy ki mit fizessen? Ilyen állami támogatások mellett simán ingynesnek kellene lennie a BKV-nak.

@eml:
Hát a matematika (lófaszt: eleve a négy alapművelet) nem nagyon lehetett az erősséged.
Csak azt nem értem, akkor minek hencegsz vele.

5 milliárd/10 millió az ugye 500 Ft. Ezt oszd el 365-tel. Szóval valójában napi kb. 1 Ft 30 fillér az, amiről beszélsz.

(Mondjuk azt sem tudom, az 5 milliárd honnan jön, a BKV-ba évente megy kb. 50-100 milliárd állami pénz.)

FaBRiK 2010.05.06. 11:24:42

@horex: "Miért M.o-got fikáztad nekik". Őőőő, én pontosan azt mondtam, hogy nem M.o. ilyen, csak a BKV balkáni.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 11:25:14

@Állandóan változó: te voltál a hüje, a jenki szerv az edzésben van, nem úgy, minta mieink. Ottan még vadnyugat van. Gábor Zsazsát is megverte a rendőr, mer szájalt vele :)))

És jóhogy, a londoninak még stukkere senincs :P

FaBRiK 2010.05.06. 11:27:41

@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: Igazad van. Londonban nekem is ezt ajánlották. De ez a lényeg. El tudom képzelni, hogy nálunk hogyan zajlott. Mivel május 1-én nincs BKV-s jegyeladás, embereink megtalálták vagy a trafikot, vagy az automatát. Az automata nem ad, csak sima jegyet, a trafikos meg eljutott addig, hogy "ticket" és neki sincs más.

Tarika · http://isitchristmas.com/ 2010.05.06. 11:30:13

@onopapa: ja, és a metrón csak magyarul vannak az állomások kiírva, és így is mondják be, aztán egy külföldi csak találja ki, mi a faszt mondanak be és hol kell leszállnia... Nem egyszer láttam, meg segítettem is, mert fogalmuk sem volt az állomások kiejtéséről ugyebár...

Tibike15 2010.05.06. 11:31:47

Ha én bliccelek Londonban, jön a benga biztonsági és úgy megb..., hogy arról koldulok.

nem tudom mit kell itt balkánozni, amikor fülön csipnek bliccelőket

cicmen (törölt) 2010.05.06. 11:40:07

@himpellér: Az adott esetben az egyik jegyet érvényesítették, a másikat nem. Akkor ez most nem a "nem jöttem rá itt mi hogyan is működik,, helyzet. Tehát a vegzálásnak volt alapja. Az, hogy hogy néz ki az ellenőr nem lehet érv, ez a férje bánata. Nincs jegyem, de csúnya az ellenőr néni és ezt én már gyanítottam ezért lógok és menjen a pi..-ba mit képzel nekem jogaim vannak hogy meri kérni ezzel a küllemmel? Nevetséges!

FaBRiK 2010.05.06. 11:42:16

@tibike, @cicmen: kérlek olvassátok el a posztot mégegyszer!

2010.05.06. 11:43:33

@vill: volt. Egy aluménium 1 forintost kellett bedobni és két bigyó csapódott az ember lábának, ha nem akart beengedni. Jampecok helyből átugrották. Azok voltak a szép idők !

Unbiased 2010.05.06. 11:45:57

@horex: Egyetértek, ez volt az első tárgyilagos hozzászólás ebben az ügyben.

2010.05.06. 11:46:21

@Tarika: erre szerinted mi a megoldás ? Hogy mondják angolul Arany János u. ? Madridban ki van írva angolul, hogy Plaza de Espana ? Japánban például minden csak a saját japán karaktereikkel van kiírva. Ott is van jaőn homár, ahol a japánopk lázadoznak miért nincs kiírva angolul ? Vagy ez a nyávogás csak magyar sajátosság ? Nemérteménezt.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 11:54:10

@FaBRiK:
Minek jössz a homar-ra
ilyen udvariassággal?
Téged még ekézni sem lehet
:))

cicmen (törölt) 2010.05.06. 11:56:24

@FaBRiK: Fordítva volt, mert a dollár mindig erősebb volt, viszont makival roszabb volt fizetni mert a forint dollár forint márka árfolyam miatt ha dollárral fizetted akkor olcsóbb volt! Amúgy a 93-as vízumom meg is van,arra 10 dezső van ráírva. Utánna már nem mentem arra, pedig szerettem az effendiket. Viszont ott se ment át senki fizetés nélkül és nem is óbégatott az összeg miatt!

szgyula 2010.05.06. 12:01:46

Azért ugye erre magától kell rájöjjön a külföldi túrista:

1. Megszokta, hogy buszon, villamoson megvehető a jegy. Felszáll, ott is a narancssárga doboz. Keresi a lukat a pénznek, nincs rajta. Aztán rájön, hogy le van heggesztve, mert a magyar tervezők a magyar buszra a magyar utakon működő készüléket nem bírtak megcsinálni.

2. Leszáll a buszról. Megállóban talál egy narancssárga oszlopot. El is csodálkozik, hogy "jé, ez a magyar nyelv mennyrie hasonlít az angolra, hiszen egy csomó szónak értelme van angolul is".

3. Bedob két kétszázast, mert ahhoz szokott, hogy az automatákban az adott ország fémpénzei működnek. Semmi nem történik.

4. Keres egy másik hasonló technikatörténeti műemléket, újabb próbálkozás, jegy itt sincs, de visszakapja a pénzt. Segítőkész Magayrországon tanuló külföldi diák elmagyarázza, hogy ide "exact change" kell.

5. Megfelelő összeget összekaparja, de mint kiderül a gép az orosz piacra készült, mert a magyar érméket nem ismeri fel. Még az után se ismeri fel a százast, hogy a tévében előírt módon Mekka felé fordulva háromszor földhöz vágja, illetve a parkolóautomatára szerelt lemágnesező csíkon többször végighúzza.

6. Valaki megszánja, és elad neki egy jegyet.

7. Felszáll a buszra. Első automata ismerős, luk rajta. Bedugja, semmi. Észreveszi piros lámpát.

8. Végigverekszi magát 8 hontalanon a következőhöz. Bedugja, semmi. Megnézi, zöld lámpa. Megint bedugja. Valami zizegést hall. Irigykedik is, hogy a zseniális magyar mérnökök milyen diszkréten oldották meg, szemben a Münchenivel, amelyik akkorát csenget, hogy a szembejövő buszon is hallják.

9. Jön ellenőr, aki közli, hogy egy mocskos bűnöző, mert nem kezelte a jegyét...

Mit hagytam ki? Ja igen. Megérdemelte.

És még valami. Angliának igazán nincs szüksége ránk. Nekünk szükségünk van rájuk.

mancsos 2010.05.06. 12:06:59

Háj,
Azért külföldön sem minden ok. Kb. 8 éve Olaszoknál jártunk haszonlóképpen. A srác aki velünk volt tudott olaszul valamicsét, így tudott jegyet kérni, mert a pénztáros csak olaszul beszélt. A vonaton az ellenőr közölte (már angolul), hogy meg leszünk büntetve mert nincs kezelve a jegy. Már kitöltötte a bünti cetlit és akkor vettük észre, hogy a jegyen csak olaszul van leírva, hogy az állomáson kell kezelni a jegyet, így erre hivatkozva az ellenőr nagy duzzogva elhúzott, és később visszajött a jegyekkel és közölte, hogy akkor nem leszünk megbüntetve. Persze lehet mondani, hogy minden heppy, de abban a fél órában mi voltunk a jegynélküli balkániak.....

cicmen (törölt) 2010.05.06. 12:15:00

@Állandóan változó: Mi az utasellenes tapló magatartás? Mondj példákat kérlek! Ingyen tépek a 7-en, erre jön egy yeti és ok nélkül b.-szogat? Vagy:én csak egy picit köptem le a sofőrt ő meg azonnal felháborító szavakkal illetett? Mi a baj az országgal? Az ahogy a lakói viselkednek, és még mindemellett azt hiszik,hogy ez normális.

mindegykivagyok 2010.05.06. 12:17:34

Miért csodàlkozunk?Ez is BKV!Ahelyett,hogy megmutatta volna,hogy hogy és hol kell kezelni,inkàbb büntetett!
Szànalmas az egész ugy ahogy van!
Egyàlltalàn valami idegen nyelvü tàjékoztato van a BKV-nak?Nincs!Az arra szànt összeg is valami magàn zsebben landolt!:( XXI szàzad Magyarorszàga!

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 12:17:48

Eccer voltunk Máltán nyaralni és egynapos kirándulásra elhajóztunk egy kis szigetre komppal. Nem leltem a jegypénztárat, tisztára idegállapotba voltam, odaúton már agyban lejáccottam, hogy análfűrészelnek tettleg a benga néger matrózok, mielött bedobnak a tengerbe, ahogy a potyautasokkal szokják csinálni általában. Osztán odaérve észleltem a kezembe nyomott szórólapot, hogy csak visszafele van jegypénztár. Én voltam a hüje, meg az ideges is.

Mike36 2010.05.06. 12:22:59

el kellett volna az ellenőrt hajtani a faszba
nem engedni a túristákat fizetni
tépje el, örüljön hogy volt jegyük, az ellenőr örüljön hogy van munkája, mit veri itt magát, én nem értem, ezek az emberek perverzek?

Mike36 2010.05.06. 12:25:40

asszem elmegyek ellenőrnek
a válalkozásomból jelenleg úgyis éhen döglök
tudok angolul, és senkit nem fogok baszogatni, ha nincs jegye, hát istenem, aki mutat vmi paprfecnit eltépem, a külföldieket nem büntetem meg
belülről kell bomlasztani ezt a tetves gárdát :D

hol kell jelentkezni? :D

Devil 2010.05.06. 12:27:32

@szgyula: Sajons a politika lejaratta a kedvenc szlogenem: Ingyenes BKVt!
Ha nem tudjak jol megcsinalni a jegyvasarlast NE CSINALJAK MEG! Ismerjek be hogy erre nem kepesek, es kesz. Nem nagy szegyen, ugyis mindenki tudja, de legalabb nem hazudoznanak es nem alaznak meg az utasokat feleslegsen. Legyen ingyen.

cicmen (törölt) 2010.05.06. 12:29:47

@FaBRiK: Átnéztem az írományt. Kettőnek volt egy érvényesített és egy érvényesítetlen jegye,jött az ellenőr baj lett ebből+valaki még odament többször meghallgatni h. notvalid és beleavatkozni. Valamit nem vettem észre? Légy annyira aranyos és mommeg nekem! Kész vagyok magambaszállni!

Devil 2010.05.06. 12:30:44

@Rékuc: Nem volt lehetoseguk megerteni hogyan mukodik a rendszer.

Mike36 2010.05.06. 12:32:18

@Mike36: vagy ha nem büntetek meg senkit, akkor kirúgnak?

Mike36 2010.05.06. 12:35:49

vagy a többi ellenőr aki látja mekkora köcsög vagyok, mindenkit elengedek, senkit nem büntetek meg, műszak után megver?

valaki elmondhatná hogy van ez a BKV-nál

Devil 2010.05.06. 12:35:55

@cicmen: A post nem errol szolt, hanem arrol hogy a rendszert nem ismero kulfoldieket megbuntette egy angolul nem beszelo ellenor.
Es igen, ez utasellenes es taplo magatartas, Te persze gondolhatsz nyugodtan mast (BKV keres ellenoroket).

bleckdeck 2010.05.06. 12:38:15

FIZESSENEK A FATTYÚ ANGOLOK!

orient 2010.05.06. 12:41:17

@Rosszindulatú Vászka: elárulom van ilyen. Olvastam pár éve egy könyvet egy angol író tollából. Címe valami ilyesmi volt: A Country Full of Aliens. Magyarországról szólt és arról mekkora barom emberek élnek itt egy angol szemében.

No comment. Én szégyeltem magam. Az ilyen BKVs sztorik nem segítik a dolgot csak megjegyzem.

Devil 2010.05.06. 12:42:08

@mancsos: Hat igen del-europa kicsit mas mint nyugat. Vagy kozep :)

Devil 2010.05.06. 12:45:36

@Rosszindulatú Vászka: Gondolom angolul beszeltek. Aki egyebkent sok angollal talalkozik elobbutobb megismeri oket: divat, ruha, vannak jellegzetes angol turista-tipusok :)

cicmen (törölt) 2010.05.06. 12:49:39

@Leonard Zelig: Vazzze! Ezért lett a trianon? A BKV ország miatt? Meghogy aszondja kiváltak mert nem beszéltek magyarúl. A nemjóját! Tudtam én hogy sötét dolgok vannak a háttérben,de ezt! Akkor ebben a Hagyó keze könyékig benne van!

Devil 2010.05.06. 12:51:58

Egyebkent tenyleg vannak akik komolyan azt gondoljak hogy a BKV jegyvaltasi rendszere OK? Persze ha berleted van, akkor lehet hogy OK de ha hirtelen jegy kell akkor nagyon-nagyon nem OK.
Tenyleg nem mukodnek a jegykezelok, a jegykiadok nem fogadjak el a magyar apropenzt, nincs mindenhol penztar ahol egyebkent sem beszelnek angolul, kozben a zellenor nem segit hanem buntet.
Aki szerint igy kell banni a vendeggel, az beteg.

Devil 2010.05.06. 12:53:24

@cicmen: Nem lehetne hogy teged kitiltsanak innen?

megmondtam?megmondtam 2010.05.06. 12:54:55

na ezért IS kell díjmentes, adókból eltartott tömegközlekedés (persze nem hülye MSZP-s HOrvát féle módon)

és akkor ellenőröktől, semmirekellő jegypénztárosoktól is meg lehet szabadulni.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 12:57:16

@Devil: nem csak az angolok beszélnek angolul, heló :)))

Sot, az igényes júzer még akcentust is studírozik hozz :D

cicmen (törölt) 2010.05.06. 12:59:31

@Devil: Köszönöm a foglalkozási tanácsadást, de már van munkám,csak most nem tudok dolgozni mert eltörtem a lábam, és most röhögj, BKV buszról szálltam le bele egy nagy gödörbe. Utaztam már jegy nélkül én is. Az az álláspontom,hogy vannak a szabályok, szegd meg! Viszont ha lebuksz viselkedj méltósággal. Kb ennyi.

cicmen (törölt) 2010.05.06. 13:04:47

@Devil: Te kis ördög! Nem akarlak én zavarni! Elnézést kérek ha bosszantalak, nem szándékos. Különben is még csak ma léptem be! Na! Lécci lécci lécci!

orient 2010.05.06. 13:06:54

@Rosszindulatú Vászka: én bármikor megismerek egy angol angolt, amerikai angolt,ausztrál angolt, vagy akcentussal beszélő nem anyanyelvű angolt. És tegyük fel a posztoló tévedett, nem angolok voltak hanem hollandok. Az mit változtat a bunkóságon?

Trackback 2010.05.06. 13:07:05

Azt javaslom, kapjanak ezek a szegény angolok kártérítést, mert nem tudnak használni egy jegyautomatát itt a sötét középkor balkánján, ahol emberevő trollok és civilizálatlan őslakosok veszik őket körbe: kapjanak fejenként 100.000,- fontot, plusz egy-egy darab éves BKV-bérletet mellé, amit a Parlamentben adna át nekik Orbán Viktor Örökös Fidesz Elnök és Minden Magyar Igaz Miniszterelnöke.

Komolyan nem érti senki, miről van itt szó?? Én is hányok a BKV-tól meg az ork ellenőröktől, de hányok a magathetetlen faszoktól is, akik csak azért mert turisták, azt hiszik, nekik ingyen jár a BKV, csak mert képtelenek egy jegyet érvényesíteni egy nem túl bonyolult szerkezettel. Másrészt meg utazás előtt tájékozódom, ha mát tényleg ide a Kaukázus tövébe utazom a csillogó-villogó kolbászkerítéses Nagy Britanniából.

FaBRiK 2010.05.06. 13:07:54

@cicmen: Bocs, 18 év távlatából már nem emlékeztem pontosan az összegekre. Lehet, hogy a 15 az igazából 10 volt, a 20 meg 15 és az is biztos, hogy felcseréltem a dollárt a makival. A lényegen nem változtat. Mai napig bennem van a tüske.

bence87 (törölt) 2010.05.06. 13:11:09

a suttyó ellenőrnek kezelni kellett volna a jegyet nem büntetni

FaBRiK 2010.05.06. 13:12:44

@cicmen: Jajj, hát mégsem olvastad el, csak átnézted. Az egyszerűsített verziód tökéletesen igaz, de így persze, hogy nem találtad arra a választ, hogy "Az adott esetben az egyik jegyet érvényesítették, a másikat nem. "
Akkor ide is: segítettek nekik, valaki más kezelte le a jegyüket, mert azt sem tudták, hogy hogyan kell. Ezek után nekik már nehéz bármit is ellenőrizni.

Rosszindulatú Vászka 2010.05.06. 13:17:28

@orient: én a precíz fikázás híve vagyok :)

mr_x 2010.05.06. 13:29:38

Angliaban utaztam vonaton. Jott az ellenor es kerte a jegyemet. Persze nem talaltam, csak a visszafele szolot, erre megnyugtatott, hogy hagyjam, latja van visszajegyem feltetelezi hogy odafele szolo is van.
Erre az esetre leforditva mondhatta volna az ellenor, hogy latja van egy, a masik valamiert nincs rendesen kezelve, nezzek igy kell helyesen kezelni.

dekás dezső 2010.05.06. 13:30:39

fosgránátot a bliccelő britekre és a szabályok kijátszásában segítséget nyújtani próbáló idegenszívű nemzetrontó kémre. tömlöcbe mindahánnyal!!!

mr_x 2010.05.06. 13:34:01

Ja igen, itt angliaban tobbszor is leadtak a Kontroll-t a teveben (magyarul angol felirattal), abbol igazan megtanulhattak volna hogy mit jelent ellenornek lenni a metron :-)

cicmen (törölt) 2010.05.06. 13:35:03

@FaBRiK: Ja! Hát tényleg felületes voltam. Amúgy én nem büntettem volna meg őket,dehát én nem vagyok ellenőr, bár egy észlény már javasolta hogy legyek az ezekután.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 13:36:17

A rendszerváltás környékén piacoztam románokkal, autóval hurcoltam őket
Elmondták, hogy a helyi vajda, merthogy szinesbőrüek voltak, eligazitotta őket, vegyenek villamosjegyet, ne hallja meg hogy valaki bliccel
Akkormost az angol vagy a román a balkáni?

2010.05.06. 13:36:20

@mr_x: neked idemásolom a fenti kommentemet:

"ez azért van, mert Angliában a bliccelők száma 0,01%. Magyarországon meg 25-30%.
Ez a különbség aztán visszaköszön az ellenőr magatartásában is."

Érted a különbséget és az összehasonlítás feleslegességét ?

orient 2010.05.06. 13:38:19

@A Galaxis Elnöke: na akkor elárulom gyökeres pestiként engem is megszívattak már a szar gépek. Bedugtam, hallottam működik láttam is ráfitymált valamit, megmondom őszintén nem tanulmányoztam eléggé, majd az ellenőr elkapott hogy nincs kezelve. Mondom kelve lett ott van rajta. Az semmi nem látszik hogy az a hivatalos kód lenne. Hát nyalják ki a seggemet. Még a régi komcsi lyukaszók is jobbak voltak. Az legalább kilyuggatta, és látható volt hogy mi van...

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 13:40:17

@orient:
Hollandok még be is lehettek volna lőve, oszt leverik a kontroller fejét
Jobb a brit, azokkal királyilag rokonságban is vagyunk

ier6w7i 2010.05.06. 13:41:07

Londonban bizony úgy van kialakítva a busz, hogy csak az első ajtón szállhatsz fel, bérletet nemcsak megmutatod, hanem a csipogóhoz hozzá is érinted.
A metrón sem csak besétálsz, hanem egy elég messzív kapun haladsz át a legtöbb helyen (máshol csak forgókar, de mindenütt ott egy alkalmazott, aki figyel, hogy ne slisszolj be!)nemcsak befelé, hanem a kijáraton is!

Nagyon fontos, hogy a magyar emberrel ellentétben ott bizony nem sértődik meg senki, ha elő kell venni ilyenkor a bérletet (OK, elég hozzáérinteni, de akkor is kéznél kell hogy legyen) és ha jön a kalauz, akkor sem pofavágás van felháborodottan, hogy ugyan miért zaklatják a kedves utast. És bizony ha nem jó a jegyed, akkor pótdíjaznak (nem büntetnek).

Sajnálom a delikvenseket, akik kishazánkban így megjárták. Mondjuk ha ez egyik jegyet sikerült rendesen kezelni, akkor tudhatta/láthatta/halhatta volna, hogy ez nem olyan elktronikus jegy mint náluk, de igaza van sok posztolónak, a BKV jegy primitív, az érvényesítő készülék nekem is van hogy működik van hogy nem.

dekás dezső 2010.05.06. 13:41:39

itt nálunk venezuelában meg alanyi jogon jön házhoz az ingyenes villamos és nagycsöcsű/farkú ellenőrök masszírozzák a kedves mindenható utast, távozáskor meg egy 25 kilós színarany villamoskereket adnak szuvenírként;)

Gabyka 2010.05.06. 13:42:38

@szgyula:

Ezen szétröhögtem magam:)
Végre nem csak az idióta vitázás, hanem a szórakoztatás. Köszi.

Olvasgatva a blogot, kíváncsiságból utánanéztem az áraknak.
Eredmény:
Magyar minimálbérből BUdapesten vehetsz 188 db jegyet, 39 db VAGY 39 db napijegyet Vagy 6,4 havi bérletet.

Brit minimálbérből Londonban vehetsz 220!! db jegyet (3 zónás), VAGY 103 db !!!!!!!!! napijegyet Vagy 7,6 db havi bérletet.

Tekintettel , hogy hónapokat töltöttem Londonban, és ismerem a tömegközlekedés ottani állapotát ( járművek, hálózat, járatsűrűség), összehasonlítva az árakkal a konklúzió:

FUCK YOU BKV!

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 13:43:51

@megmondtam?megmondtam:
Nae akkor az angilus hoyg utazik?
Elötte 4évig itt fog dekkolni 2 átszálló közt
Merthoyg 4év bpesti ittlakást vizionálnak

Disznó Úr 2010.05.06. 13:47:16

Kicsit off, de a jegykezelési technikákról jutott eszembe, talán itt a lehetőség, hogy valaki felvilágosítson a következőkről:

1989-ben voltam a haverokkal NDK-ban (még láttam a berlini falat bocs)és ott a buszokon egy számomra máig megfejtetlen jegy rendszer volt. Egy nagy gépezetből, mint a wc papírt lehetett kihúzni a jegyet, mindenféle akadály nélkül, tehát akár 1 métert is. Mi becsületkasszára tippeltünk, de perselyre nem emlékszem (ettől még lehetett).

Utólag restellem, de túlságosan azért akkor nem foglalkoztatott a dolog, tehát ezek után nem is erőltettük a fizetést.

Ha valaki esetleg képben van a hajdani kelet-berlini közlekedéssel kapcsolatban, kérem világosítson fel.

mr_x 2010.05.06. 13:47:26

@Kulics: "ez azért van, mert Angliában a bliccelők száma 0,01%. Magyarországon meg 25-30%.
Ez a különbség aztán visszaköszön az ellenőr magatartásában is.
Érted a különbséget és az összehasonlítás feleslegességét ?"

Ertelek, szoval ha esetleg felmegy a bliccelok szama 45-50%-ra akkor helyben agyon is loheti a turistat?

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 13:49:43

@Mike36:
"hol kell jelentkezni? :D "

HAGYÓmányos helyen érdeklődj, de vigyél egy nokiás dobozt, meraz udvariasság oJan heJen

Tarika · http://isitchristmas.com/ 2010.05.06. 13:55:19

@Kulics: ha megáll egy metrómegállóban a szerelvény és kinézel onnan, ahol éppen állsz/ülsz a metrókocsiban, szerinted hány helyről tudsz megbizonyosodni arról a fali és egyéb jelölések láttán, hogy melyik megállóban is vagy?? (megsúgom: az esetek 80%-ban csak a füledre ill. a helyismeretedre tudsz hagyatkozni.) Bármibe lefogadom, hogy a japcsi, vagy akármásik metróban mindenhol tudod, hol jársz, csak a látásodra hagyatkozva is. Sajnos.

cicmen (törölt) 2010.05.06. 13:56:31

@mr_x: Ha ebből az aspektusból vizsgáljuk akkor az angol feliratos Kontroll film után ki is akarták próbálni a feelinget, vagy a mamának tetszett a Csányi,vagy a Badár és velük akartak találkozni.

mr_x 2010.05.06. 13:56:58

@Disznó Úr: "Egy nagy gépezetből, mint a wc papírt lehetett kihúzni a jegyet, mindenféle akadály nélkül, tehát akár 1 métert is. Mi becsületkasszára tippeltünk, de perselyre nem emlékszem (ettől még lehetett)."
Bedobtad a penzt, es huztal egy jegyet.
Ha tobb mint egyet huztal akkor megbuntetett az ellenor, ha nem dobtal be penzt, akkor meg latta az ellenor hogy nem dobtal be, mivel a jegykiado ugy volt kialakitva hogy a penz csak 3-4 jegy kiadasa utan esett le addig egy forgo tarcsaban lathato volt hogy mennyit dobtal be.
De ha nem volt ellenor az utastarsak akkor is megszoltak ha ingyen huztal jegyet!

cicmen (törölt) 2010.05.06. 14:03:21

@fuckin frank: Felkeltetted az érdeklődésemet! Nagycsöcsű? Izgi! Szinarany nem gagyi? Már kint is vagyok a megállóban! De ugye nem átb.-szás?

2010.05.06. 14:06:33

@mr_x: NEm érted. Ha nyugateurópában is ekkora lenne a csalás aránya, akkor ott se a humanizmus menne.
Ez iylen pofonegyszerű, semmi összeesküvés nincs benne, meg felsőbbrendűség. A magyar emberek is szivesebben laknának olyan országban, ahol humánus az állam és az emberek is mert nem a korrupció és a csalás lenne a főszereplő. Sajnos a magyar emberek szellemileg nem értek meg rá, hogy ilyen országban éljenek. Ennyi. Csapó, végefőcím.

mr_x 2010.05.06. 14:21:19

@Kulics: "NEm érted. Ha nyugateurópában is ekkora lenne a csalás aránya, akkor ott se a humanizmus menne."
Te nem erted. A csalas megfekezesere nem az a legjobb ha bunkok az ellenorok, hanem ha megfelelo az infrastruktura!
Bp-en szo nelkul szoktam a trollok mellett elmenni pedig mindig van napijegyem vagy berletem. Egy ideig kiabalnak utanam, aztan abbahagyjak. Eddig egy sem jott meg utanam.
Szoval jegy nelkul is siman meguszom a buntetest, viszont egy turista hazasparral egyszerubb szivozni es nagyobb az esely hogy fizetnek ahelyett hogy megvernek az ellenort.
A londoni metron ezt nem tudnam megcsinalni, mert a kapu nem enged.
Viszont ha odamegyek a babakocsis kapuhoz akkor az or szo nelkul beenged mert feltetelezi hogy van jegyem.

2010.05.06. 14:29:54

@mr_x: én arra akartam magyarázatot adni, hogy odakinn miért humánusabbak.
Nem tudom, hogy lehet a bliccelést megfékezni, ez amúgy híven tükrözi minden más közállapotunkat is, úgyhogy hosszú téma lenne. Ez FONTOS !!!!

Mike36 2010.05.06. 14:31:31

@horex: és utána raknak bele nekem 20 ezreseket? :D

Trackback 2010.05.06. 14:32:19

@orient: "na akkor elárulom gyökeres pestiként engem is megszívattak már a szar gépek. Bedugtam, hallottam működik láttam is ráfitymált valamit, megmondom őszintén nem tanulmányoztam eléggé, majd az ellenőr elkapott hogy nincs kezelve."

Aha. A bibi csak az, hogy egy tősgyökeres pestinél bérlet van. Ahogy nálam is, immár húsz éve. Nem is ért inzultus senki részéről érdekes módon.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.06. 14:34:02

@Kulics: "Nem tudom, hogy lehet a bliccelést megfékezni"

Megmondom. Ingyenessé kell tenni.

- Nem kell pénzt költeni a jegyek kiadására, ellenőrzésére.
- Autósok átszállnak BMV-re, kisebb lesz a dugó, gyorsabban mehet a tömegközlekedés is.
- Többen utaznak, sűrűbbek lesznek a járatok.
- Többen utaznak tiszta ruhában, jobb lesz az átlag.

mr_x 2010.05.06. 14:40:48

@Kulics: "Nem tudom, hogy lehet a bliccelést megfékezni"
Mindenesetre nem ugy, hogy a problemasabb esetet ignoraljak (pl aki szo nelkul otthagyja oket esetleg leorditja a fejet) es a konnyu predara szallnak ra (kulfoldi aki veletlenul bliccel, mert pl nem feltetelezi hogy ha pittyeg a gep akkor meg nem biztos hogy kezelte a jegyet vagy mert nem lyukasztott atszallasnal - nem tudom a vilagon hol mashol kell atszallasnal lyukasztani)

mr_x 2010.05.06. 14:52:27

@A Galaxis Elnöke: "A bibi csak az, hogy egy tősgyökeres pestinél bérlet van. Ahogy nálam is, immár húsz éve. Nem is ért inzultus senki részéről érdekes módon."
Regebben amikor meg Pesten eltunk, nalam is volt mindig berlet, kiveve amikor a tarcamat a masik nadragomban felejtettem.
Persze jott az ellenor, es hiaba magyaraztam hogy van berletem csak otthon felejtettem, mondta hogy akkor menjek el az Akacfa utcaba (szigoruan munkaidoben) es mutassam be, akkor kevesebbet kell fizetnem. Na erre otthagytam, es erdekes modon nem futott utanam.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.05.06. 14:53:22

@atpijkamo:
Autósok átszállnak BMV-re"

Höhö, a tudatalatti :)

eml 2010.05.06. 14:54:05

@alte trottel:
Ez jó! ezt még nem hallottam.

eml 2010.05.06. 15:04:19

@Eric_Cartman:

premier.mtv.hu/Hirek/2010/04/02/10/Jaratritkitas_lesz_a_17_milliardos_allami_BKV_tamogatas_ara_.aspx

A BKV állami pénzt kap, nem tudja önmagát fenntartani. (Meg se próbálja)

Ha 5 milliárd forintot kap a BKV az államtól, akkor azt az állam a befizetett adóbevételekből adja.
Az állami és önkormányzati cégek dolgozói szintén állami pénzből kapják a fizetésüket, tehát őket kihagyjuk a 'tényleges' adófizetők közül, mivel amit ők fizetnek adót, azt is az adóbevételekből kifizetett fizetésükből fizetik vissza.

Magyarországon van kb 2,5 millió tényleges adófizető.

Ha csak 5 milliárd forintos BKV támogatást tételezünk fel, akkor:

5000000000 Ft / 2500000 fő = 2000000 Ft/fő

Ha azt feltételezzük, hogy ez egy éves összeg, amit egy év alatt a tényleges adófizetők termelnek meg, akkor :

2000000 / 250 = 8000 Ft/fő/nap

Azaz egy évben minden munkanapon csak a BKV 5 milliárdos támogatására 8000 Ft-nyi adóbevételt kell minden dolgozónak termelnie - átlagosan.
Ez arra az esetre, ha a munkajövedelem terhéből számítjuk.

Ha Áfa és egyéb dolgokat beleveszünk, 10 millió embert és 365 napot, 5 milliárd esetén az csak 1370 Ft, de azt akkor csecsemőtől aggastyánig mindenki, és minden nap befizeti.

Utó Pista 2010.05.06. 15:42:08

@FaBRiK: "és nem emlékeztem, hogy már olvastam, hogy van egy belsős utasítás arról, hogy külföldieket nem büntetünk."

Hát persze, mert a külföldi az szép, az jó....
Vajon Londonban sem büntetnek meg engem?

ZöldszemM2 2010.05.06. 15:45:53

És mondjátok a 65 év feletti kedvezmény csak a magyarokra vagy minden únios pógárra vonatkozik ?

Holnapután megyek Londonba !!
Más : 5 x vótam nyugaton, eddg 3 x kaptam nyúgdíjas kedvezményt múzeumoknál. Egyszer Párizsban, de mint kiderült lengyel volt a beléptető csaj és a magyariakhoz való szimpátiából adta a kedvezményt - útólag - valahogy kiszúrta, hogy magyari vagyok - jött utánam, hogy van valami nyúgdíjas kedvezmény !
Közlekedési eszközön soha fel se merült. Csak mi adunk minden vénnek kedvezményt ??
Ilyen jól megy ??

ZöldszemM2 2010.05.06. 16:04:49

@mr_x: Én meg még 86 -ban ( a csernobil idején ) Hollandiában jártam. Rotterdamban egy szép hajókirándulás után még megnéztük a spacetowert, majd mondom a nejemnek villamosozzunk egy kicsit. Ok. egyszer szállunk le - szemben jön egyfiatallember és mondja : tikit , tikit én meg azt hittem szinházjegyet akarna eladni nekem. Én meg tolom lefelé mondom : no tickit, no tikit. Aztán kapcsoltam : ez az ürge a jegyünket kéri. Ami vót a napi bérlet a belépők része vót. Na mutatnám, de hirtelen sehol nem találom. Már kivert a veríték, a két ürge meg csak vár - vár sőt még két kollégája is odajön - makogtak valamit hollandosul olyan rádió adó vevőn. mondom Wir sind Turisten !
Nem hatotta meg őket. A poén az vót - a villanyos nem indult. Bámult a sok hollandus.
végre valamelyik zsebből előkerült a jegy mutatom, végre megnyugodnak. még kérdem : Alles ist Ordnung ? Ja mondják. én mutatom mehettek Yoe áre idiot !
Elkotrodtak és mi is.
nem hatotta meg őket, hogy Turistenek vagyunk. csak utólag azt sajnálom, még egy kicsit várakoztatni kellett volna a villamost.
ű Ettől függetlenül szép ország Hollandia !!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.06. 16:18:06

@eml: Három nullával tévedtél. Az semmi.

FaBRiK 2010.05.06. 16:21:52

@eml: "5000000000 Ft / 2500000 fő = 2000000 Ft/fő"
???

Melyik számrendszerben?

2010.05.06. 16:37:57

@atpijkamo: ingyenessé? Milyen alapon? Ez egy szolgáltatás, ráadásul iszonyat energia és pénzigényes.
Miért szaporítanák a járatokat, ha sok lenne az utas? Mi kényszerítené rá őket, hogy még több pénzt fektessenek bele, ha bevételi oldala nulla?
Miért fizesse az ország 8 millió lakója adójából a 2 millió által használt békávét.
bocs, de agyrémeket irsz. Kommunista kiáltvány... rémlik valami ?

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.06. 16:43:35

@Kulics: Számolj utána: mennyi orvosi-, gyógyszer költséget takarít meg azzal az ország, hogy tisztább a levegő, kevésbé lesznek betegek az emberek. Kevesebb utat is kell építeni, ritkábban kell felújítani. A tömegközlekedés sokkal hatékonyabb az autózásnál.

campobaszo 2010.05.06. 16:57:03

Az írásból nem derül ki,hogy az ellenőr mennyi pénzt vett át.Mert ugye amikor pénzt vesznek át,akkor nem büntetnek,hanem saját zsebre dolgoznak."Ideális" esetben persze ilyenkor az utas is jól jár,mert nem a büntetés teljes összegét kérik tőle.

Ugyanakkor az is sajnálatos,ha valaki úgy gondolja,hogy első látásra meg tudja állapítani valakinek az állampolgárságát.

szgyula 2010.05.06. 17:16:28

Izé, feleségem poroszoknál nem pecsételte le a napijegyet. Ellenőr megmutatta, hogy kell és elmagyarázta, meyiket jegyet kell, melyiket nem. Így is lehet...

FaBRiK 2010.05.06. 17:49:56

@campobaszo: Valami nyugtaszerűt adott át nekik. Őszintén szólva nem ezen volt a hangsúly, így nem elemeztem ki.

Ugyanakkor hidd el, hogy elég jól meg lehet állapítani a származást (bár abban igazad van, hogy az állampolgárságot elég nehéz lenne, mert az általam felismert magyarról nem tudom, hogy szlovákiai, romániai, ausztriai, vagy kanadai magyar-e).

És hidd el, nagy többségében még a kínaiakat is meg tudom különböztetni a többi ázsiaitól. Csak gyakorlat kérdése.

De egy tipikus angolt felismerni nem kunszt.

phyllo 2010.05.06. 18:04:34

@Disznó Úr: Ez az úgynevezett becsületkassza volt a béketábor néhány országában.
Moszkvában is ilyen rendszer volt, természetesen a magyarok nem fizettek, hanem ráütöttek a kasszára, mire az megcsörrent mintha pénzt dobtak volna bele, utána letépték a jegyet.
A metro 5, a troli 4, a villamos 3 kopejka volt.
1 kopejka=16 fillér
Nem futotta a magyar turistának a 8-10 trapper és levis farmar árából.
trapper=150 rubel
levis=180 rubel

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.05.06. 19:24:12

horex 2010.05.06. 11:54:10
@FaBRiK:
Minek jössz a homar-ra
ilyen udvariassággal?
Téged még ekézni sem lehet
:))

na, ezért kell itt "read-only" üzemmódban menni.

2010.05.06. 20:17:56

@atpijkamo: ebben tökéletesen igazad van. Ámde ! Ezek nagyon áttételes előnyök, ellenben a BKV ingyenességéhez MOST RÖGTÖN bele kéne tenni a pénzt, ami meg nincs. Érted ?
A most kiadott pénz áll szemben a jövőben esetleg megjelenő megtakarítással. Ezt egy nagy szufficitben levő államháztartás engedhetné meg magának, ami Magyarországon nem volt és nem is lesz. Kérem kaccsolja ki.

eml 2010.05.06. 20:46:01

@atpijkamo:
Tényleg elkúrtam! Sorry!

Ló se asztal, mégis négy lába van.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.06. 22:28:19

@Kulics: Akkor a nyugdíjalapokat is fel kell szántani... Ez enm érv. Százmilliárdokat lőnek el a bankok talpraállítására, autópályákra... Ha így gondolkodunk, mindenki ássa meg a sírját és feküdjön bele.

2010.05.07. 10:44:16

@atpijkamo: nem érv??? most viccelsz ?
Tessetek volna olyan parlamentet meg pártot megtenni győztesnek aki ezt megcsinálja. A demokrácia a tömeg uralma... ha a tömeg nem ilyet akar, mint te akkor ez van.
Nem értem a problémádat.

XCat 2010.05.07. 11:16:39

@Kulics: Én a helyedben nem hangoztatnám, hogy nem szeretem a győzteséket.. tegnap szólt rám egy kedves jóakaróm, hogy nekem sem kéne, mert itt nemsokára jóvilág lesz ám. :D

XCat 2010.05.07. 11:42:08

@CatMother: Bár tulajdonképpen le van szarva.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.07. 11:53:47

@CatMother: Minden le van szarva! A szar is le van szarva!

Ficak 2010.05.07. 11:54:19

Most voltunk olaszországban, ahol a vasúti jegyet is az állomáson kezelni kell(ett volna, de mi nem tudtuk).
Jött az ellenőr és angolul elmagyarázta, hogy az állomásokon van egy sárga gép és felszállás előtt ott kell lepecsételni kb úgy mint nálunk a metrónál. Elmondta, hogy most ráírja kézzel de visszafele ne felejtsük majd el.Végig kedves, udvarias és segítőkész volt úgy hogy tulajdonképpen blicceltünk a vonaton. Fényévekre el vagyunk maradva még Olaszországtól is.

XCat 2010.05.07. 11:54:31

@atpijkamo: Igen. Örülök hogy átlátod a koncepciót.

XCat 2010.05.07. 11:57:25

@Ficak: MÉG olaszországtól is? miért "még"? Mondjuk a maffiánk, az fejlettebb.

Whoo 2010.05.07. 11:57:27

Basszus, szerencse, hogy nem lattam ezt a posztot korabban. Beleolvastam a kommentekbe, es...

Ez ugye nem komoly? Ha szep hazankba megy valaki, akkor tanuljon meg magyarul??? Gondoljatok, hogy egy csori turista a 300 forintos jegyen fog sporolni??? Meghogy ezaz, b!sszuk meg az osszes turistat???

Emberek! Nemtom, hogy megy-e meg az orszagimazs kampany kulfoldon, de ezek szerint ugyanolyan kidobott penz, mint a mit ellopkondank a fejesek. Ennyire nem lehettek hulyek! Nyaljak a nyugat segget, hogy valaki betevedjen kis hazankba nemi valutaval, utana meg a jofajta bunkok elkezdenek arcoskodni, hogy "nehogyma csak angolu tuggya kocsog"... Tenyleg le kene zarni a hatarokat, es boldoguljon mindenki ahogy tud.

A srac meg aki itt szidta UK-t, csak annyit, hogy tobb mint 3 eve elek itt, es egyszer sem buntettek meg semmire. Valamit nagyon rosszul csinalhatsz te baratom. Itt sincs kolbaszbol semmi, sot qrva sokat kell melozni, de van latszatja. Amennyiben neked nem jott be itt az elet, akkor mi a fenejert nem huztal mar haza jo regen?

A legnagyobb kulonbseg talan a ket orszag kozott, hogy otthon arra jatszanak mindig, hogy RETTEGJ. Felj az ellenortol, felj az apehtol, felj a rendortol, hogy melyik civil autobol trafizik, stb, stb. Itt tisztan meg vannak adva a szabalyok, es ha betartod, akkor nincs mitol felned. A trafi nagy sarga dobzban van jol lathato helyen mindenhol az ut mellett, nem civil autoban besunnyantva valami fa moge. Ha igy is beszopod, akkor meg is erdemelted. Tomegkozlekedesen csak ugy bliccelhetsz, ha nagyon akarsz, akkor viszont ha elkapnak, akkor szivsz. NEm ugy van, mint otthon, hogy kaller probal ravenni, hogy igazold magad, meg rendorrel fenyegetozik, es annyi. Itt tobbnyire kaller mellett rendor, es ha elkaptak, akkor PRIUSZOD lesz egy nyamvadt blicceles miatt. Erkolcsi bizonyitvanyt utana elfelejtheted egy idore. Buncselekmeny.

Nem kanaan, de sokat lehetne az itteni dolgokbol tanulni. Csak egy pelda:NI Number (TB szamhoz hasonlo) megigenylesehez el kell menni egy interjura, ahol ha nem beszelsz angolul, akkor kerhetsz magyar tolmacsot! Nemhogy a turistatol varjak el, hogy angolul beszeljen. A leendo munkavallalo is kerhet tolmacsot maganak, pedig meg a nyelvet sem beszeli sok.

Fuu.. kicsit felb!sztam magam ezen a sok hulyesegen. Kifujom a gozt, es iszok egy kv-t.

Ja, ezert tart ott :D

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.05.07. 12:08:50

@CatMother: Hát mert van Európa fejlettebb része, meg a déli része, meg a Balkán.

XCat 2010.05.07. 12:20:58

Jah és hogy a déli, az lejjebb van. Értem.

zooDoo 2010.05.08. 17:58:17

@Whoo: Igazából nem tudom mit vársz, a kommentelők java része életében nem járt sehol, és így számukra Budapest az egész világ. Valamelyik politikus mondta is, hogy itt nem csak a kormánnyal meg a rendszerrel van nagy baj, hanem az itt élők agyában is vannak komoly problémák... De most az ilyen horex, cicman egysejtűek valószínűleg lefejezéssel büntetnének minden turistát, aki a buszaikra felmer szállni jegy nélkül. Beléjük ivódott már a jogszolgáltatás igazságtalansága, így úgy gondolják, ha ők szívnak, szívjon más is.

Nekem Franciaországban az egyik francia megakarta venni az első jegyet, hogy megmutassa, hogy is működik az egész rendszer.

Sokszor az ilyen bunkó, gyűlölködő (kommunista, balkáni vagy tudom is én milyen tizedik világbeli, még parittyával mamutot vadászó) embertársaiknak szívesen mondaná az ember, takarodjatok haza, de hát már sajnos otthon vannak!

deak.atti 2010.05.18. 09:14:01

Üdv!

Párizsban töltöttünk pár éve egy 4-napos hétvégét. Ott az égvilágon semmi problémánk nem volt a tömegközlekedéssel. Minden világosan, érthetően ki volt írva franciául, angolul, és németül is. Tisztán értelmezhető volt, hogy egy jegy 1.30 EUR, egy 10-es gyűjtőjegy 10 EUR, a RER-re (az ottani HÉV, ami behoz Orly-ról, meg kivisz Versailles-ba, van belőle 6 vonal) 2.5 EUR-os jegy kell ... semmi, ismétlem semmi gondunk nem volt. Mondjuk, ha ott lementél a metróba, és érvényesítettél egy jegyet, akkor amíg fel nem jöttünk a felszínre, azzal a jeggyel közlekedhettünk. Ha négyszer kellett átszállni, akkor négyszer szálltál át ugyanazzal a jeggyel, termpészetesen 60 percen belül. Ezt kéne itthon is megvalósítani, hogy egy 300 forintos jegy 60 percig legyen érvényes, nem csak egy útra, ami akár 2 megálló is lehet (csak a metrón van szakaszjegy, buszon/villamoson nincs!) és nem lenne ennyi bliccelés.

DA

Kerámia_53 2010.06.03. 13:00:15

Adva van egy burzsuj "pár", akik még a 300 forintos jegyen is spórolni akarnak (ami nekik annyi, mint egy magyar melósnak 1 Ft) Erre jösz te és magyar létedre ezeket a kizsákmányoló, kapitalista, csaló mocskokat véded! Hát igen, ilyenkor én is szégyenlem, hogy magyarnak születtem!

Kerámia_53 2010.06.03. 13:44:31

@zooDoo: Valószínűleg "az ilyen horex, cicman egysejtűek" nem lennének annyira bunkók helyesírásban, hogy azt írják: "felmer" , "megakarta" ... És igen: mi itthon vagyunk -akinek a francia (angol, belga, stb...) életstílus tetszik, takarodjon oda!!!!

FaBRiK 2010.06.07. 14:23:13

@Kerámia_53: :-)

Az életstílusról egyébként senki sem írt.

Mellesleg én pl. imádom a görögök életstílusát, el is takarodnék oda, csak nem nagyon van nyitott pozíció.

volutx (törölt) 2010.07.14. 14:20:17

Azért a londoni tömegközlekedéssel nekem is meggyűlt a bajom.
Egy 4 megállós metró útra 4 fontot kellett fizetnem, de hát próbáltam volna szólni a 2m-es négernek?
A 3 napos jegy pedig majd 20 font ami nem semmi. Igaz 19 metróvonal van.
Legjobb a belgiumi (Brüsszel, Antwerpen). Ott a kutyát sem érdekli van-e jegyed, soha nem kellett vennem, és a metróba is le tudok menni jegy nélkül, ellenőrt meg sosem láttam.

kiskakas 2011.08.09. 20:01:45

Hogy is mondta HOFI?
Nálunk egy főre két bunkó esik!
Sajnos.....

Sevy 2011.09.24. 12:36:58

A poszt toló kedves volt, én meg szőrszálat hasogatok. Ha már homár, legyen kövér.

Bűntet = büntet
Kűlsérelmi = külsérelmi
süti beállítások módosítása