Tékozló Homár

'A tulaj, Szpirosz egy loncsos-fostos vénember volt'

2010.08.02. 07:37 | szily | komment

Külföldön is elég szar című sorozatunk újabb részében José Manuel Pereira da Costa óvja a magyar turistákat Szpirosz tavernájától Korfu városában. A hely a leírás szerint egyenesen undorító, bár aki olyan helyen leáll ebédelni, ami kikötő közelében van, és tökéletesen üres, az mindent megérdemel. José ezzel együtt kivételesen ügyes Naiv Ügyfél, ugyanis leleplezte, majd személyesen meg is kereste az ócska helyet magasztaló útikönyv vélhetően korrupt szerzőjét. Ezért jár az Arany Homárolló!


Korfun voltunk a múlt héten. A nálunk lévő, német szerzőjű  bédekker szerint Korfu városában Szpirosz tavernájában méltányos áron jót lehet kajálni, családias a hangulat, udvarias a kiszolgálás, stb.
Aki járt görög területeken, az tudja, hogy az ilyen tavernák lezsersége csak látszólagos, azaz többnyire a keresetlen olcsó berendezésben nyilvánul meg, az árakban nem nagyon. A városokban ezekben a koszt nagyjából egy forma, a hülye észak-európai turistáknak szól, hadd higgyék, mi a görög, miközben szépen megkopasztják őket.
Ebben sok a hasonlóság a magyar viszonyokkal, hiszen tapasztalható pl. az óbudai ál-kiskocsmákban, hogy a bizalmaskodó pincér étlapon kívüli hal ajánlattal zavarja meg a külföldit a lefejezett haltetem tálcán való elővezetésével, illetve, hogy az olajos képű helyi hegedűs hangász - miután eltette az 5 perc muzsikáért jár ötszázast -, még a cédéjét is megpróbálja konyha némettel rátukmálni a messziről érkezett, csak angolul beszélő kundtsaftra, miközben minden étel a hús - krumpli - vegyessaláta szentháromság fantáziátlan  megtestesülése.
Nos, edzettek lévén,  Korfu városban megkerestük Szpiroszt, ha már kiszerkeszti a bédekker. (Korfun minden második férfi Szpirosz a sziget Szpiridonosz nevű, sikeres védszentje után.)
Szpiroszunk tavernája egy, a kikötővel párhuzamosan futó kis utcában van, ahol az asztalok, székek nagy része - kockás abrosszal leterítve, rajta óriás papírtörülköző - az utcán van. Ebben az utcában legalább öt hasonló taverna van egymás szomszédságában. Mindegyikük előtt bedobó ember, ami a kidobó fordítottja, másnéven palifogó.
Mire Szpiroszhoz eljutottunk, legalább három palifogóval meg kellett küzdenünk, akik némi erőszakkal be akartak tuszkolni a saját kocsmájukba. Korfun egyénként az éttermek nagy része üresen tátong, palifogásra nyilván ezért van szükség. Mikor Szpirosz tavernája felől érdeklődtünk, szinte mindegyik rávágta, hogy ő a Szpirosz. Az egyiküket ki is kellett igazítanom: Nem, te a Dionüszösz vagy, nekem ne sumákolj.
Szpiroszt végül megtalálván rájöttünk, hogy az élmény nem állt arányban a hozzávezető vegzatúrával, de hát mi a bédekkert akartuk lecsekkolni.
A tulaj, Szpirosz egy loncsos-fostos vénember volt, ápolatlan külsővel, a magyaroszági, hosszú időre elítélt bennlakók szubkultúrájának is megfelelő  barkóval, pajesszal, hossszú hajjal, felesége pedig méltó párja a maga módján. Ő öltözetet valószínűleg csak időszakonként váltott. Eme benyomásunkat a forró éghajlati organoleptikus (érzékszervi)  hatások csak aláhúzták.
Annak dacára, hogy ebébdidő volt, mi voltunk az egyetlen ügyfél. Megmutattuk a bédekkert, amitől Szpiroszunk azonnal hazai pályán érezte magát, mintegy aki a meccset már meg is nyerte.
Indulásul kértünk egy adag echte görög paradicsomlevest azzal, hogy ossza szét két részre. Kihozott egy nagy fazék frissen készített levest, ennek a felét kimérte tányérjainkba, majd a a fazekat visszavitte a maradékkal. A számlán  2 db leves szerepelt a végén, á 4,50 EUR.
Az étlapról hússal ("öt féle"!) töltött palacsintát kértem. A palacsintát kibontva gépsonka felvágottat, száraz gyrost és valami egészen gyanús szaftos darálmányt észleltem. Erről a fogásról a nap hátralevő részében még háromszor meg kellett emlékeznem, mégpedig sürgető körülmények között.
Csapolt sör nem volt. Egy-egy üveg sör elfogyasztása után kértünk egy harmadikat. Ennek egy kis részét ráöntötte poharainkra, majd a maradék sört oda vitte, ahová a paradicsomlevest. Valószínüleg aznapra megvolt a levese,  söre.
Miközben fogyasztottunk, felesége a körülöttünk levő üres asztalokat egy üres műanyag palackkal sűrűn csapkodta a szóértést jelentősen megnehezítő zaj keltésével, hogy az igen elszemtelenedett galambokat elriassza.
A nagy győzködés közepette ennek ellenére galambtoll hullott salátánkba, ami annak további fogyasztását berekesztette.
Érdekes módon távozásunk után földre szórt táppal etetni kezdték a galambokat.
Mindezek után a számla korfui éttermi számláink egyik legkiemelkedőbbjének bizonyult: a vén gézengúz jól lehúzott, és még az anyagcserénkre is rásegített ezért a pénzért.
Miközben tettük a kanalat a szánkba, megmutatta azt az asztalt, ahol a könyv szerzője ült anno.
A fenti esetet utólag megírtam a szerzőnek, és annak a feltételezésnek adtam teret, miszerint Szpirosz a szerzőt jól megzabáltatta-itatta, hogy csupa jót írjon róla.
Nos, a szerző ezt tagadta. Állítása szerint amikor először volt Szpirosznál, még nem leplezte le inkognitóját. Ezek  szerint akkor ült a megmutatott asztalnál, amikor már másodszor volt? A jó isten sem tudja kideríteni az igazságot. Gyanús.
Mindenesetre ezentúl én is bédekker íróként fogom magam bemutatni korfúi tavernákban. Az eljárást szabadalmaztatom.
 
José Manuel Pereira da Costa  

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mqqq 2010.08.02. 07:51:24

aranyos írás, mikor jön a vége?

Secnir 2010.08.02. 08:03:53

hát ez a posztosz beszarosz.

dupi 2010.08.02. 08:05:59

"Erről a fogásról a nap hátralevő részében még háromszor meg kellett emlékeznem, mégpedig sürgető körülmények között."

óriási :) persze az élmény nem lehetett az.

Egyéves Önkéntes 2010.08.02. 08:09:35

Csak annyit tennék hozzá, hogy olyan vendéglőbe, melyet megemlít a bédekker, sikeres ember nem megy be.

Hacsak nem az a célod, hogy összefuss száz és száz olyan hasonszőrű fantáziátlan egyeddel, aki képtelen egyedül egy tavernát találni Korfun.

Secnir 2010.08.02. 08:10:51

José Manual:
A görögöktől kaptuk a demokráciát, az olimpiát, a művészeteket, a görög joghurtot, és az államcsőd fogalmát. Neked még rendes kiszolgálás is kellene? Hát azt már nem!

Egyéves Önkéntes 2010.08.02. 08:12:15

Mondjatok egy tetszoleges szot, es en elmondom miert gorog az a szo. :D

.lll. 2010.08.02. 08:18:13

most már meghívhatod magad egy fimom szürkemarha gulyáslevesre/pulykaszárnyból/ide a váci utcába:D/a videók között még az étterem nevét is megtudhatod/

Egyéves Önkéntes 2010.08.02. 08:46:23

@Taurusz: @cicmen:

ἀκατάληκτος a.m.: hózentrógeres gulyás (népisen rodoszi kecskeb.szó).

Mindkét szó ebből származtatható.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2010.08.02. 08:50:49

Kedves posz-toló!
Ha legközelebb Korfu városában jársz, és ilyent tapasztalsz, ülj fel a másnap reggel görög idő szerint azt hiszem 08.00 órakor Sarandába (Albánia) induló szárnyashajóra, (40 pec menetidő) és százszor jobb helyeken, fél-negyed áron tudsz nagyon jókat kajálni, még hasmenésed sem lesz. Mi évek óta ott nyaralunk. Tavaly átmentünk Korfura kíváncsiságból, megdöbbentünk az árakon, meg a színvonal nélküliségen, húztunk is vissza Sarandába, mint a vadlibák.

cicmen (törölt) 2010.08.02. 08:51:17

Báttya! Miért nem Kotyvasztosz Fakanalosz hangolatos tavernáját kerestétek fel? Istenien készíti a polipfelsőcombot. Zene is van, Kolompárosz Cincogisz buzuki szólója utolérhetetlen, Farbatosz Kakikukisz kontratenor énekes kiséretében.

cicmen (törölt) 2010.08.02. 08:56:35

A lehúzáshoz is szeretnék hozzászólni.
Most hallottam, hogy 800-ft volt egy lángos a F-1 pályánál. A túristakopasztás nem csak ősi görög szokás!

cicmen (törölt) 2010.08.02. 09:01:44

@Jani haverja: Az ötlet jó, ha a zabálást nézzük, de azért Korfu gyönyörű! Egyél egy gyrost, aztán bérelj robogót és járd körbe a szigetet! Én ezt csináltam. Nagyon jó volt!

.lll. 2010.08.02. 09:17:28

@EÖ: ez a Béla nagy hedonista fasz,még a felesége kuszkusza is jó:D

Egyéves Önkéntes 2010.08.02. 09:18:45

@lófő: a más feleségének a kuszkusza mindig jobb :D

cicmen (törölt) 2010.08.02. 09:25:20

@EÖ: Sülthalfejvadász éttermi macska!
Nagyon jó!

cicmen (törölt) 2010.08.02. 09:28:29

@EÖ: Nem biztos! A szomszédban lakik egy bomba nő, de a férje karatemester, asszem sensei. Nem merném megfogni a kuszkuszát.

cicmen (törölt) 2010.08.02. 09:30:23

@Don Bandi: Tessék! A török kajáldában miért gyrosnak hívják, amikor a törököknél döner kebab?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.08.02. 09:30:56

oregecskedo kuszkuszomat fiatallaboszra cserelnem

Secnir 2010.08.02. 09:31:13

@Don Bandi:
pontosabban:
Gyrost csak a gyrosföldről (amikor már szépen beérett, frissen szedve)

cicmen (törölt) 2010.08.02. 09:33:26

@hagyma: Szegény Mary! Alszik mi? Azért mersz ilyeneket írogatni! Megkérdezted a medvetalpat?

Rosszindulatú Vászka 2010.08.02. 09:37:59

Csak engem idegel ez a tudűlékos műlaza stílus? Ennyit írni egy szar kajáról, hát döbb.

pefki 2010.08.02. 09:38:10

Abrosz Tisztakosz görög vendéglős.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2010.08.02. 09:40:39

@cicmen: A Sarandai öböl panorámája is gyönyörű, meg az egész Riviéráé, Ksamil meg szintén hangulatos a kis szigetekkel.
Az albánok, meg kedvesek, dolgosak, ellentétben a görögökkel, akik szerintem Európa leglustább népe (tisztelet a kivételeknek).

Rosszindulatú Vászka 2010.08.02. 09:43:00

@Secnir: meg a buzgárságot. A demokráciájuk meg fals, mer rabszolgatartók voltak :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.08.02. 09:52:18

@cicmen: alszik hat es amugy is eleg szegenyes a magyar-tudasa
@Jani haverja:

es ott lakik nika se perimeno valamint minden szamar reszeges

Rosszindulatú Vászka 2010.08.02. 10:02:06

@hagyma: sajnos nem, nikaszemoperimeno Pesten roncsa a levegot :)

upci 2010.08.02. 10:07:15

hátőőőő, ebben a posztban is a kommenteket érdemes olvasni :D

cicmen (törölt) 2010.08.02. 10:08:56

@upci: Hát még azt sem nagyon! Mindenki csak tetvészkedik ebben a melegben!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 10:09:15

Aki két keresztnevet használ, az más aljasságokra is képes.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 10:10:21

@Jani haverja: "a görögökkel, akik szerintem Európa leglustább népe"

Hát nem tudom, én az olaszokra szavaznék. Az biztos, hogy mindketten dobogósak.

upci 2010.08.02. 10:10:59

@cicmen: ha a múlt heti gyakorlat lesz bevezetve, akkor már csak kommenteket tudunk olvasni!

@atpijkamo: nekem tettő van, de anyámék adták, az hiba?

cicmen (törölt) 2010.08.02. 10:12:25

@atpijkamo: Ezt én is észrevettem, annál már csak a keresztnév vezetéknevü ember megbízhatatlanabb.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 10:12:45

@EÖ: "Mondjatok egy tetszoleges szot, es en elmondom miert gorog az a szo. :D"

Kedjük egy könnyűvel: internet.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 10:14:10

@upci: "nekem tettő van, de anyámék adták, az hiba?"

Arról nem tehetsz, ha anyádék adták. Sőt előnyös, mert választhatsz. Arról tehetsz, ha mindkettőt használod.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.08.02. 10:14:39

@upci: itt is szinte mindenkinek van kozepso
Mary Theresa is
mongjuk az egyik szobanovenyunket is Theresanak hivom\\
@Rosszindulatú Vászka:
az delhussa
nika a apja hazaban lakik
de lehet mar lebontottak

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.02. 10:14:47

Nem védszent, védőszent. Korfura szagérzők szerint kizárólag Gerald Durell összes műveinek ismeretében szabad menni...

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.02. 10:14:49

@Jani haverja:
Üdv

Te az Bdekker albán fejezetét írod?

Rosszindulatú Vászka 2010.08.02. 10:15:21

Énis tudok csudaszép hellén szavakat:

ödipusz komplekszus
leszbika
hélóta

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 10:15:52

@cicmen: Mit összeszenvedek mikor angol szövegkörnyezetben szerepel. Az isten se mondja meg, melyik melyik.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.02. 10:17:02

@atpijkamo: @Jani haverja:
Ti tényleg valami cigánymentes luxusgettóban éltek? Ó, hogy nyaralnátok egyszer az Arlói-tó partján!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 10:17:06

@Rosszindulatú Vászka: Én mondatokat is. Pl.: A szigeteinket nem adjuk, adjatok inkább kölcsön!

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.08.02. 10:17:52

@cicmen:
Mér? A férj hazaviszi a munkáját?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.02. 10:18:24

@atpijkamo: És mi a véleményed azokról, akiknek (technikai okok miatt) nincs is keresztneve?

Rosszindulatú Vászka 2010.08.02. 10:22:33

- Hová mész Oresztés?
- Megyek házibulejtosz.
- És lesz tosz?
- Nem lesz tosz, mert mensztrosz.
- Akkor csak Szofoklész.

cicmen (törölt) 2010.08.02. 10:22:57

@hagyma: Mária Terézia? Ez ütős! A dupla nevektől azóta visítok, amióta bejöttek a mexikói szappanoperák! Azok az idióta dumék amiket a Luis Fernandok, meg a Maria Consuelák levágnak, kiborít!

cicmen (törölt) 2010.08.02. 10:24:01

@yippyupp: Megjött az eb! Hol voltál báránykám?

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2010.08.02. 10:25:59

mi az a bédekker?
nekem erről a blekkendekker ütvefúró ugrik be, de nem hiszem hogy arra gondolt a posztíró...

bl4ze 2010.08.02. 10:27:40

vérbeli lúúúzer az író és ezt még közszemlére is teszi... :(

kerikak 2010.08.02. 10:28:07

ha valaki ennyire nem bírja a görög mentalitást minek megy oda? és ha szpirosz már ránézésre egy loncsos-koszos vénember minek kér tőle kaját? fel lehet állni és odébb menni
júniusban voltunk Korfun és nagyon jókat ettünk tiszta helyeken, jól éreztük magunkat és Korfu városban sem akart senki berángatni minket sehová
ehh :S

yippyupp 2010.08.02. 10:28:27

@cicmen: szia macsek, magamon kívül... nem volt időm homározni, még Sünyúzni sem. meg is lepett Sün kollega, lelécelt a patakpartra döfönyészni, nagyot néztem ma a honpédzsen

Secnir 2010.08.02. 10:29:46

@Rosszindulatú Vászka:
" Nem lesz tosz, mert mensztrosz."

helyett úgy ismerhtjük még:
És lesz tosz?
Nem, csak lesz bosz...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.02. 10:31:16

@Rosszindulatú Vászka: Két tehén dumál.
- Van bika?
- Nincs bika.
- Akkor leszbika.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.08.02. 10:32:07

@cicmen: nem hasznalja csak hivatalos papirokon
bar az annya theresanak hivtaa tesverei Maggynek
en meg Marynek
/neha bitch-nek/
azt kulonosen kedveli

cicmen (törölt) 2010.08.02. 10:33:16

@atpijkamo: Aki két keresztnevet használ, az más aljasságokra is képes.
Tuco Benedicto Juanmaria Ramires alias Patkány.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.08.02. 10:35:02

amugyis gorogbe vinni kell a vagdalthuskonzervet a kenomajast, rud te;iszalamit iveges kecsot e ss oletet
fustolt pulykaval

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.08.02. 10:37:22

@cicmen: ilyen nekunk is van

Vaszlavyk gazember petofi ulmmanmonika szabadcsapat velorex laszlo

yippyupp 2010.08.02. 10:37:30

@hagyma: egy inccsel lökd meg balra a kíbordod

cicmen (törölt) 2010.08.02. 10:37:41

@hagyma: Női nevek! Ahh! Tudod mi a szexrodeó? Alul a nő, te rajta és más női néven szólítod! Na! A következő egy percet kell kibírni, hogy ne dobjon le!

.lll. 2010.08.02. 10:38:05

@hagyma:

nem engedik át a határon
éccakás vagy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.08.02. 10:38:23

es a gazembert meg ki is hagytam

cicmen (törölt) 2010.08.02. 10:40:45

@hagyma: A Jó a rossz és a csúfból van! Imádom!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.08.02. 10:41:16

@lófő: voltam
megyek alunnyi
ugy tudtam mar nincs hatar gorogorszagba
@cicmen:
hehe erre ratapintottal
a elso ejszakan direkt a szomszed no neven Grecynek szolitottam
na azt az arcot latni kellett volna
@yippyupp:
sotet van de egt fel inch tenyleg kell neki

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.08.02. 10:42:31

@cicmen: a lehjonn western
a volt egyszer egy vadbyugattal egyetemben
de erre nem emlekztem

labi 2010.08.02. 10:47:47

Nem értem a postírót...

Ha ilen egyértelmű előjelek voltak akkor minek ment be?

Éttermajánlókat görögben le kell xarni, sétálni kellegyet, és amelyik helyen helyi öreg görög fószerek pörgetik a kis gyöngysorukat (nem jut eszembe hogy hívják) mint vendégek, oda kell bemenni és az tuti jó lesz.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.02. 10:48:52

@kerikak: De Te nem is lettél Sikeres Ember, nem jelent meg az ojvékolásod a Homár-posztként...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.08.02. 10:50:37

amigy sose voltam Korfun
de az volt a kedvenc csokim

Rosszindulatú Vászka 2010.08.02. 10:54:22

@hagyma: én már voltam. Tupoljevvel háromnegyed óra. Bevallom, szutykoszos tavernába nem voltam.

szita szita péntek 2010.08.02. 11:02:01

Nekem a görög tavernákkal kapcsolatban csak pozitív élményem volt még. Nagyon pozitív. Mondjuk az is igaz, hogy mindig igyekeztem olyan helyre menni, ahol még fellelhető annak a morzsája, hogy ott emberek is élnek és nem csak a turisták. Érdemes egy picit utána olvasni és valami emberközeli helyet kinézni - busásan megtérül. Az éttermi árak (mondjuk mint mondtam nem Korfun) kb. a hazai szinten mozognak. Tény, hogy az asztalok jelentős része szinte mindig az utcán van - jééé, ezt nálunk tuti nem engedné az ÁNTSZ. De tudjátok mit? Nekem ez is tetszik! Aki nem képes megbirkózni ezekkel a kulturális különbségekkel, annak javaslom menjen egy olyan sok csillagos all inclusive szállodába, ahonnan ki sem kell dugnia az orrát! Meglepetés nem érheti, hisz ezek a helyek a világ bármely részére "ledobva" ugyan olyanok - így úgy utazhatunk, hogy valójában mégsem láttunk semmit az adott országból!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.08.02. 11:03:48

@Rosszindulatú Vászka:
tudjuk
rettenetes hatszel volt
a pilota alig yudta visszafogni a gepet

tavernaban voltam
egerben
ott van a nagytemplom mellett

Rosszindulatú Vászka 2010.08.02. 11:11:40

@hagyma: minek oda hátszél? A szovjet ipar remekei bármijen körülmények között hejtállnak.

Reméjjük Szpirosz minnyár bereggel és jól kiosztja a posztolót. Sztem még sapka sem volt rajta.

Ο καλλιτέχνης Σάκης Ρουβάς ,μαζί με τον αδελφό του πούλησε στην Κέρκυρα ένα πολυτελές μαγαζί, το οποίο είχε ενοίκιο 6.000 Ευρώ.

Το συγκεκριμένο μαγαζί πέρασε στα χέρια ενός Κερκυραίου επιχειρηματία.

Πληροφορίες αναφέρουν ,ότι ο καλλιτέχνης σιγά – σιγά πουλά ορισμένες επιχειρήσεις του και με τα χρήματα που συγκεντρώνει, τα επενδύει στο εξωτερικό, μια και στην Ελλάδα με την Τρόϊκα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δεν υπάρχει προοπτική για ανάπτυξη, παρά μόνο κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Οπότε, ο καλλιτέχνης έχει βρει επενδύσεις σίγουρες, ποιό ασφαλές για να του επιφέρουν μεγάλα έσοδα.

Ο Σάκης Ρουβάς αυτόν τον καιρό συνεχίζει τις συναυλίες του ανά την Ελλάδα και Κύπρο

upci 2010.08.02. 11:13:00

@atpijkamo: egyet használok, akkor megúszom :D

@cicmen: lsd. előző :D

@hagyma: a családban csak én vagyok ilyen szerencsé(tlen)s, összeveszett volna a család :DDD

@yippyupp: hejj, üdv újra a való világban!

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.08.02. 11:13:34

"Tény, hogy az asztalok jelentős része szinte mindig az utcán van - jééé, ezt nálunk tuti nem engedné az ÁNTSZ. De tudjátok mit? Nekem ez is tetszik!"

Ha ezért elmentél a görögökhöz, van egy borzasztó hírem: gyakorlatilag Magyarországon is bárhol (bárhol=nagyobb városok) láthatsz.
Akinek ez kulturális különbség, az maradjon a falujában, és kapáljon. Én meg addig AI-zok.

szita szita péntek 2010.08.02. 11:37:46

@enamel: Höhö. Gondoltam is, hogy leírom alaposabban, de lusta voltam. Reméltem nem fog senki kötözködni, de mire is gondoltam én? :)

Akkor az utcai asztalokról: Ok, olyan tényleg létezik itthon is, hogy az asztalok egy részét kitelepítik a szabadba. Jellemzően kávézó, de nem étterem. Mindegy, lehet az utóbbira is van példa. Ugyanakkor a görögöknél olyat is láttam már, ahol egy forgalmas úttest túloldalán(!) voltak az asztalok -> a pincérek az úttesten szaladgáltak a kajával. No ezt pld. nem hagyná az ÁNTSZ. Érdekes módon ők nem nyomorítják magukat annyi szabállyal. Pld. voltam dohányzó(!) McDonalds-ban.

Kulturális különbség? Az van ezernyi és igen, ez is része. Mit akadsz le ezen? Tudom, a Görögökkel most példálózni elég fals, de az kívülállóként is látható, hogy magasról tojnak egy sor olyan EU-s normára, amivel kis hazánk körbeszívatja a lakosait. (HACCP rendszer, játszóterek konformitása, bukósisak a robogóra) Mit ne mondjak, én még nem láttam a Görögöknél fizető parkolót. Tessalonikiben sem! Olyan utcákon, ahol nállunk már lazán egyirányúsítanak, náluk még csak a parkolni tilos sincs kint! És tudjátok mit? Működik. Ok, nyilván nem ismerem a baleseti statisztikáikat, de akkor is!

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.08.02. 12:07:07

@szita szita péntek: Értem, akkor bocsáss meg, de félreértettelek. Az én fogalomtáramban kultúra alá egészen más fogalmak tartoznak, amiket te leírtál, azok inkább életmódi sajátosságok.
Én úgy fogom fel a magyar "megnyomorításokat" hogy egy szalonképtelen országot foggal-körömmel-haccpal próbálnak belekényszeríteni ebbe a kategóriába, csak éppen a rossz irányba rugdossák.

EvangelineS (törölt) 2010.08.02. 12:34:21

Kedves posztoló!azért örülnék neki,ha nem húznád le így Korfut!attól még,mert ti benéztétek,nem kell minden ottani vendéglátóst a földbe döngölni.én már jártam ott,fogok is,és mindig jó élményekkel gazgadogtam,SEHOL nem húztak le.szóval szar neked h így jártál,de k*rvára nem ez a jellemző sem Korfura,sem Görögországra.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.08.02. 12:48:24

@EvangelineS: Állítólag törökországra sem jellemző, aztán én mégis beleszaladtam, többször is. Ezekben az esetben elég helytelen magatartás, hogy fellegzősen odaböfögöd neki, hogy "te biztos hülye/tahó/bamba/balek voltál, és/vagy nem értetted mit mondtak, de bezzeg én az okostúrista, én sehol nem láttam ilyet!"
A helyes viselkedés, hogy meghallgatod, és megköszönöd neki hogy leírta a történteket, majd hálát adsz Jehovának-Buddhának-Allahnak-Krisnának-Samedinek-egyéb szabadon választott, tudatmódosítók hatására átélt hallucinációnak, és örülsz hogy veled ilyen nem történt.

Ha meg utazásiirodás vagy, és korfui utakból élsz, az pech. De attól még nem kell elferdíteni a tényeket.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.02. 13:11:10

@szita szita péntek: "Pld. voltam dohányzó(!) McDonalds-ban."
No, az milyen kurva büdös lehetett!Bagófüst nélkül is izzadtnéger-szagú mindegyik, kapadohány füsttel együtt gondolom maga a pokol kénköves bűze...

Circus 2010.08.02. 13:21:49

Ez az az étterem, ahol a séf Kosztasz Fenerosz, nem?

Ilyenek miatt van, hogy tulképpen mindenhol hidegétellel táplálkozom nyaralás alkalmával.

Duarte Freitas Souza do Rego Ramalho 2010.08.02. 13:55:15

@EÖ: Az a fantáziatlan, aki nem látja meg ebben a kalandot. Te nem lehetsz sikeres, barátom, ha rögtön ilyen elkeseredetten reagálsz.

PuruttyaIrto (törölt) 2010.08.02. 13:58:26

Nekem a szomszédom egy görög. Akkora parasztot még a VIII. kerület legsötétebb zugaiban sem találni.

Nem is csoda, hogy csődbe mentek...

PuruttyaIrto (törölt) 2010.08.02. 13:59:59

@EvangelineS: nem is döngölt minden görög vendéglátóst a földbe. De te is tudod, hogy 1 tróger elcseszheti 9 tisztességes imidzsét is. Pont ezért kell irtani az ilyen köcsögöket, hogy jobb legyen mindenkinek.

médinhángöri 2010.08.02. 14:26:03

Most mé vagytok ilyenek, nekem soha semmi bajom se volt korfui tavernában loncsos vénemberekkel...

Messidor 2010.08.02. 15:44:25

Jó poszt volt,köszi!:))

yippyupp 2010.08.02. 16:15:47

@upci: rehely, röhej, hogy mi van itt. hiányoztál te kis zöldség, de nemvolt netem

pruntyike 2010.08.02. 20:27:08

@enamel: Ilyenbe bárhol beleszaladhadsz, egy hónapja Párizsban a Butte alatt Vietkong vendéglő. Az a kaja álmomban se jöjjön elő.

SÜN 2010.08.03. 01:12:29

MIGECIM AZA BÉDEKKER?

Joel Teitelbaum 2010.08.03. 02:08:28

És akit így hívnak:
Pedro de Alcântara Francisco António João Carlos Xavier de Paula Miguel Rafael Joaquim José Gonzaga Pascoal Cipriano Serafim de Bragança e Bourbon?

De csak Bédekkernek szólították otthol.

labi 2010.08.03. 09:20:45

@szita szita péntek: "az asztalok jelentős része szinte mindig az utcán van - jééé, ezt nálunk tuti nem engedné az ÁNTSZ."

Következő szülinapodra kérd azt, hogy vigyenek ki egy aszfaltos útra. Ha azt követve eljutsz egy városba, akkor itthon is csodákat fogsz látni. :)

nemkellesz 2010.08.03. 19:52:52

@szily

Mondd, Szily, hol is van az a rész a terjengős levélben, hogy " ... Naiv Ügyfél, ugyanis leleplezte, majd személyesen meg is kereste az ócska helyet magasztaló útikönyv vélhetően korrupt szerzőjét. "

sorica123 (törölt) 2010.08.30. 12:49:03

@cicmen: nem ám. Mindenki meghülyül egy adott turistamennyiség fölött. Amúgy meg Görögország azért nem egy kicsi ország . miért arra az egy-kettő-három deklaráltan turistakopasztó helyre megy mindenki?

alexander77 · http://www.lefolyo.hu 2011.03.11. 13:59:45

Sajnos van ilyen hely, bár elég ritka! Ilyen vacak élményért kár volt pénzt kiadni. Ennyi erővel a katasztrófa turizmusban is érhette volna inger.
süti beállítások módosítása