Tékozló Homár

Patkányokkal fognak játszadozni a Győr-Sopron megyei gyermekek?

2010.08.30. 01:02 | szily | komment

DE ÉN NEM AKAROK EGY SZEMÉT ORSZÁGBAN ÉLNI! - kiált fel a kajárpéci Nyéki István a Hajnóczy Péter-kisregény hosszúságú, de igen tanulságos levele derekánál. A hulladék lantosa az új szemétszállítási renden borult ki rettentően. Ha jól értem a lényeget, a hülye szabályok miatt szerinte rárohasztják a szemetet a kajárpéciekre és a Győr környékiekre. Aki érintett, kérem, írja meg, hogy ugyanilyen büdösnek tartja-e az új rendet. A levélben olyan gyöngyök vannak, mint: "A mi polgármesterünk néha ellovagol erre de például arra nem vesz fáradtságot, hogy ellenőrizze a munkásait akik sajnos nem találják az utcánkat és a parlagfüvet tulipánnak nézik." De tényleg nagyon hosszú. Aki viszont elolvassa, az lángolni fog, mint egy kiszáradt trágyadomb!


Tisztelt Győri Kommunális Szolgáltató Kft. illetékese és Kajárpéci Polgármester Úr!

Szeretnék választ várni a levelemre egy számomra nagyon bosszantó ügyben. Megpróbáltam a címzettek közé minden olyan médiumot és illetékes hivatalt belefoglalni aki esetleges választ tud adni a csak hazánkra jellemző paranormális szemétszállítási rendszer általam feltárt igen furcsa rendszerére. A "nagyon ötletes és kreatív, de sajnos teljesen környezet és egészségellenes" változtatás előtt létezett egy heti hulladékszállítás és egy évenként egyszeri lomtalanítás (boldog gyermekkoromban még nagy konténereket is láttam az utcasarkokon). Ahhoz, hogy közeledjünk az EU normáihoz persze muszáj volt ezen változtatni (gondolom valakik igen szép tiszteletdíjat kaptak e remek ötlet kidolgozásáért) (nem mellékesen egy burkolt áremelést is sikerült ebbe belecsempészni de hát a magyarnak mindent tűrnie kell), de könyörgöm ellenőrizte valaki ezt az ötletet bevezetés előtt? Volt valaki aki felmérte a lakosság igényeit? Miért nekem kell a fele szemetemet elszállítani szinte ugyanannyi pénzért mint előtte mikor az egészet a szolgáltató vitte el és még lomtalanítást is biztosított. A gázszolgáltató sem csak minden második nap ad gázt a pénzemért. Aki ezt a burkolt áremelést véghezvitte szerintem bűncselekményt követett el.

A mai napon pár szomszédommal együtt vártuk a szemétszállító gépjárművet mint a messiást mert 2 hét alatt sajnos annyi szemét összegyűlt mindegyikünknél, hogy pár zacskót még ki kellett rakni a kuka mellé. De most meglepetésünkre a zacskókat háborítatlanul megtaláltuk a szemét elszállítása után.

Azt szeretném tudni ki az aki a régi elég sűrűn elhelyezett konténereket megszüntette? Ki az aki azt találta ki, hogy a tőlünk kb. 3 km-re található bevásárló egységhez helyezte ki a szelektív hulladékgyűjtő szigetet (ahova persze szelektíven nem rakhatok be mindent)? Ki az akinek az udvarára önthetem ki a szemetemet? Vagy talán égessem el? Akkor megbírságolnak. Vagy dobjam ki az erdő mellé (mint mostanában egyre többen, persze ezt a tisztelt illetékesek is észrevehették volna az utóbbi időkbe de hát csak azt látják meg ami fizet). Azért is megbírságolnak. Esetleg tarthatnék szemétdombot otthon ami a szomszédok nagy megelégedésére ellátná az amúgy is szaporodásnak induló patkány, egér és egyéb általunk már nem hasznosítható finomságokból élő nem túl megbecsült állatot. Vagy esetleg azt is megérjük, hogy gyerekeink velük is játszadoznak majd aranyosan. Mellesleg egy idő után azért is megbírságolnak.

A hulladékudvarra (amit mellesleg annyira sikerült mindenki felé informálnia a polgármesteri hivatalnak, hogy mindenki csak találgatja, hogy merre van és egyáltalán látta e már valaki) nem vihetek háztartási hulladékot. Vigyem talán a városba? Ott meg jól elvernek és inkább élek szeméttel szoros szimbiózusban mint költsek fogászatra. Nem hiszem, hogy a "győri nagy bevásárlóközpont" sokáig kint tartja a szemeteseit. Ki határozza meg azt, hogy egy háztartásban 2 hét alatt mennyi hulladék gyűlik össze? Ki az aki fizetni fogja a gyógyelletásunkat és a táppénz alatt kiesett fizetést ha netalán valakit patkány harap meg vagy netalán összeszed egy csúnya betegséget a 2 hétig kint tárolt, érlelt szemét miatt? Ki fogja a nyugdíjas és rokkant szomszédomnak elszállítani a rossz mosógépét a hulladékgyűjtő szigetig? Talán egy öltönyös úr talicskával? Vagy én béreljek egy utánfutót? Ki fogja a benzinpénzemet és az időmet megfizetni ami elmegy a szemét szállítgatásával? Hajnaltól délután 5-ig dolgozok és nincs sem energiám sem kedvem ezzel foglalkozni főleg, hogy elvileg fizetek azért, hogy más megtegye helyettem.

Járt valaki mostanában például a Gyömörét és Kajárpécet összekötő úton? Az a szeméthalom azóta lett amióta bevezették ezt a fantasztikus új rendszert. Azt kinek a pénzéből fogják elszállítatni? Talán az én adómból? Hányszor fizessek azért , hogy a szemét a helyére kerüljön?

Annyira szeretnék a tőlünk nyugatabbra élő (vezetésileg lényegesen többet gondolkozó és magasabb értelmi szinten lévő) országok rendszereit majmolni. Volt valaki önök közül külföldön és megnézte, hogy náluk ténylegesen hogyan működik? Vagy megint csak egy részét próbáljuk átvenni és a birka emberekre erőltetni mert "majd megszokják". DE ÉN NEM AKAROK EGY SZEMÉT ORSZÁGBAN ÉLNI! Elnézést szemetes országban.

Mit tegyek? Mondja meg az az okos bizottság aki megreformálta a szemétszállítást és kitalálta például azt is, hogy a falusiaknak okvetlenül (és megkérdezésük nélkül) komposztáló kuka kell. Járt már valaki önök közül falu közelében? A mi polgármesterünk néha ellovagol erre de például arra nem vesz fáradtságot, hogy ellenőrizze a munkásait akik sajnos nem találják az utcánkat és a parlagfüvet tulipánnak nézik. Persze az alkohol csodákra képes. Sokan azért rakják csak ki a "barna fedelű kukát" nehogy környezetvédelmi bírságot kapjanak. Persze azt hetente viszik mert alig van mit vinni. Hiába, a szolgáltató monopolhelyzetben van és az általunk megválasztott falu elöljárók persze hevesen bólogathattak, hogy minden rendben lesz pedig ha összefogtak volna egy lakossági felmérés után...

Persze ez akkor jöhetett volna létre ha nem lennénk a Balkánhoz ilyen közel és nem vesznének el a tisztelt képviselők a bürokrácia útvesztőjében ahol már közel sem fontos kik választották meg őket és mit akarnak. Azon ne is csodálkozzon senki, hogy nem fogok szavazni senkire a jelenlegi képviselők és elöljárók közül. Állandóan panaszkodnak , hogy öregszik és kiürül a falu, de ha valaki elvetemült ide költözik (egy évben talán 2 család) arra nem képesek, hogy üdvözöljék őket. Majd szavazás előtt biztos nagy "jónapotok" és "hogyvagyunkok" jönnek. Mikor fogja majd valamelyik jól megfizetett bizottság kitalálni, hogy heti szemétszállítás kellene a pórnépnek ha már fizetnek érte nem is keveset? Azért az ötletért valaki majd biztos le fogja aratni a babérokat. Az utcánkban több olyan ház is van ahol külföldiek a tulajdonosok. Nekik meg se próbálom a miérteket elmagyarázni. Nálunk a válasz az hogy "csak". Ők meg értetlenül állnak és gondolkoznak, hogy biztos hogy az EU-hoz tartozik ez az szemétdomb , elnézést ország? Logikát nem tudnak felfedezni az itteni rendszerben (megjegyzem osztrák és holland emberekről van szó). Olyan érdekesen grimaszolnak mikor olyat próbálok nekik elmondani ami náluk egyszerűen elő sem fordulhatna. Nem kezdem el boncolgatni náluk a tőlünk nagyon távoli EU-ban ez, hogy megy. Tessék elmenni és megvizsgálni. Megér egy misét. Nem a saját kocsijukat kell takarítaniuk ha a szemetet el akarják szállítani erre mérget vehetnek. Van aki ellenőrzi és szabályokhoz köti az élelmiszer és egyéb gyártók csomagolási technikáját és szabályozza a környezettudatosságot? Miért mindig a kis embereket kötik meg először szabályokkal? Miért nem tudnak a kedves (eleget kereső emberek akiknek mint egy meseországban akár 2 kukára is telik) felelős emberek megtanulni ebben az országban előre gondolkozni? Ha már egyszer a nyugatot majmoljuk miért nem kérdezzük meg őket, hogy ők milyen hibákat követtek el és próbáljuk azokat elkerülni? A kérdésem az eredeti. Mit kezdjek a szeméttel? Hova borítsam? ÉS HOGY MEDDÍG KELL FÉLNÜNK AZÉRT MERT A RÁNKERŐSZAKOLT FOGYASZTÓI TÁRSADALOMBAN SZEMETÜNK VAN (TÖBB MINT AMENNYINEK LENNIE KÉNE A SZABÁLYOK SZERINT)? Természetesen a kommunális dolgozókat akik karácsony szent ünnepe tájékán meg szoktak jelenni pár jókívánsággal, meg fogom kínálni én is és messze zavarom őket mert hát szemét ember vagyok.

Köszönettel:
Nyéki László
Magyarország
Kajárpéc

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(---Flúgos Buszos---) 2010.08.30. 01:11:36

Én leszek az első,enyém lesz a csíkos napernyő!!!!!!!

(---Flúgos Buszos---) 2010.08.30. 01:21:53

"Annyira szeretnék a tőlünk nyugatabbra élő (vezetésileg lényegesen többet gondolkozó és magasabb értelmi szinten lévő) országok rendszereit majmolni. Volt valaki önök közül külföldön és megnézte, hogy náluk ténylegesen hogyan működik?"

Ugyanez van kint is,csak nincs ennyi kuka ember odakint,mint itthon. Győri vagyok,tudom miről beszélek.

Ez a maguk lustasága,ha a papírt elvinné a szelektívba,vagy tárolná,hogy télen begyűjtson vele,vagy a PET palackokat is összenyomva odavinné,meg a hasonló szemteteket,akkor nem lenne tele a fekete tetejű kuka.

Ha meg valami gondja van,akkor meg keresse meg személyesen Kovács Barnabást a Kálvária utcában,nem ide kell ezt írni,hanem vállalni kell arccal szemtől-szembe.

(---Flúgos Buszos---) 2010.08.30. 01:29:36

Ha már Ön is itt kérni szeretne valamit Kedves Nyéki László!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Akkor Kajárpécen a Coop bolt belső udvarán megszüntethenték a tüzelést,mert elég szar a teherautóval így is betolatni abba a fos udvarba,dehogy még a száraz melegben abbaabban a hamutengerben kell az élelmiszert bepakolni.

Ha ennyi gólya lakik Kajárpécen,akkor lehet legközelebb azennivalót meg a társait először jól meghempergetem a hamuban,és utána adom át a boltba,had egyék meg a kötekedő kajárpéciek.

Először jobb lenne,ha a saját házuk táján tennének rendet.

Üdv. a köcsög fehér teherautós,aki lehet legközelebb jól végig kormolja az utcát,had élvezzék a gázolaj szagát,és had lássák,hogy a faluban lehet 90 km/h-val is menni,és beteríteni porral is a buszmegállóban várakozókat,vagy eső idején egy sárral beteríteni a kajárpécieket.

(---Flúgos Buszos---) 2010.08.30. 01:40:39

Kedves Nyéki László

Először nézzük meg a falu Coop boltjának az udvarát,ahol az élelmiszert át kell adni.
Ott van eltüzelve a szemét,és a hamu-por keverékében adom át az árut,amit Ön remélem egészségesen és finoman elfogyaszt majd otthon a lakásában.

Jobb lenne,ha először a saját házuk táján sepregetnének a többi hawerjával együtt Uram. Ilyen undorító helyen ritkán kell árút átadni.
És akkor csodálkoznak,ha végigszáguld az ember a teherautóval a falun???

Remélem a saját szemetükbe fognak belefulladni Kajárpécen. MEg is érdemlik az ilyen emberek,mint maguk ott.

Üdv. a fehér teherautós,aki ott fogja ki kormolni a kocsiját,meg porral belepni a buszmegállóban várakozókat,vagy esős időben sárral beteríteni.

Megdobbent 2010.08.30. 01:48:09

Foszerkam, 1 utan minden normalis ember megall, hogy teret masoknak is. Amugy szerinted az mitol iazgalmas, hogy ahogy sikerul olvasnod, ugy irsz 1-1 kommentet? :>

Nade telleg mi ez mar a kukakkal. Az egesz videket szemet ala akarjak tenni, vagy mi?

Az egyiknel csak szemetszallitas szamla jon, a masiknal meg az sem, a harmadik azt sem tudja, hogy van-e szemetszallitas, stb... Remelem mind a 2/3-ra szavaznak majd most, ha mar ilyen jol bannak veluk amugy is...

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.08.30. 02:15:49

Hosszú. Elolvasta valaki? Miről szól? Amúgy meg a posztoló a hülye.

Mylady 2010.08.30. 07:11:15

Igaz, hogy csak felületesen olvastam, de mintha hiányozna a levélből a lényeg.
Most akkor mi változott, miről és hogyan.
Ha ez benne lenne, tudnék mit mondani.
Így csak hümmögök.

PioDVD 2010.08.30. 07:41:44

Jobb helyeken minimum 2 féle méretű kuka van. Ha itt is, akkor a posztoló a hülye (pedig ilyet nem nagyon írok, eddig talán egyszer). Ha csak 1 féle van, zsák sincs és 2 kuka már irreálisan nagy lenne, akkor valóban jogos a felháborodás.

Énbagoly 2010.08.30. 08:24:02

@1 Fószer: Már bocs, de te ritka nagy bunkó vagy.
Van egy ember, aki nevével együtt vállalja a gondjait, meg a véleményét. Te meg itt egy nicknév mögé bújva anyázol.

Igen, vidéken nagyobb gond a szemétszállítás, mint a városban. Éltem ott, és átéltem. És ott is ugyanúgy megy az ember feje fölötti döntés, mint máshol.

demon cleaner 2010.08.30. 08:37:11

GYŐR - MOSON - SOPRON MEGYE kedves kitinpáncélos földrajzból elégtelen homárom.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.30. 09:20:19

Dekódolva:
* A lebomló hulladékot hetente, a nem lebontót kéthetente szállítják el.
* A panaszos nem tud disztingválni, sem a szemétben, sem másként.
* A panaszos a találó nevű Kajárpéci Polgármester megfúrására törekszik, bizonyára nem összefüggés nélkül a kampánnyal.
* Nemcsak termelik, fogyasztják is az alkoholt.

_________________________________

"Kedves Érdeklődők!

Szeretettel köszöntöm Önöket Kajárpéc polgármestereként.

Falunk a Sokorói dombok alján megbúvó 1000 éves település. Vendégszerető békés emberek lakják, akik főleg mezőgazdasággal, bortermeléssel foglalkoznak.

Tiszteljen meg minket látogatásával és győződjön meg személyesen is a táj szépségéről, amelyet gyalog, kerékpáron, vagy akár lóháton is bebarangolhat. Majd csillapítsa szomját egy pohár borral valamelyik hangulatos borospincében.

Mi szeretettel várjuk!

Laki György
polgármester"

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.30. 09:25:38

@demon cleaner: Majd megtanulja mindenki e falu nevét, helyét! A a Jaffa Slágercsoport már önmagában előrevetíti a kaszinóváros ígéretét.
Lesz még Kajárpéc tengelyhatalom!

helianthus 2010.08.30. 09:27:59

@enamel: hát én elolvastam és találtam egy olyan gyöngyszemet, hogy sírva zokogtam rajta:

Miért nem tudnak a kedves (eleget kereső emberek akiknek mint egy meseországban akár 2 kukára is telik) felelős emberek megtanulni ebben az országban előre gondolkozni?

Értitek? Meseországban két kukára is telik az eleget kereső embernek. Hát én sok mindent tudok a gazdagsággal azonosítani, de a kukák számára még nem gondoltam. Nekem van egy rossz kukám is, ergo két kukám van, ergo eleget keresek. pont

cicmen (törölt) 2010.08.30. 09:39:20

Éc péc kapuléc
hol van ez a Kajárpéc?

cicmen (törölt) 2010.08.30. 09:43:01

Patkányokkal fognak játszadozni a Győr-Sopron megyei gyermekek?
Miért fognának? Tartani kell cicát!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.30. 09:45:38

@cicmen:
"Jártál-e már Kajárpércen?
Basztál-e már kapulécen?"

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.08.30. 09:57:03

Hmm.én még emlékszem arra, hogy a felemlegetett nyugatibb EU-s ország szemetét Magyarországra hozták tonnaszámra. Valami "kicsi" balhé is volt belőle:)
A lényeges viszont az, hogy iszonyatos szemetet termelünk naponta-hetente stb. (én is)Tényleg változtatni kellene ezen. Kis lépésekben, de próbálok én is változtatni. . Nem veszek ásványvizet, PET palackos üdítőt. Nem kérek a bevásárlásoknál szatyrot. Tudom, hogy ez nagyon kevés, de várom a további javaslatokat, hogy termeljek kevesebb szemetet.

cicmen (törölt) 2010.08.30. 09:58:41

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger
Kajárpéci kukások
b.sszátok az anyátok!

cicmen (törölt) 2010.08.30. 10:01:55

@batgirl: Csatlakozom. Egy tetves tiz dekás felvágottat is annyi fóliába tesznek hogy száz év alatt bomlik csak le.

cicmen (törölt) 2010.08.30. 10:10:22

Jól látom?
Polgármester lóháton?

cicmen (törölt) 2010.08.30. 10:12:02

Demszky takarodik pestről. Válasszátok meg, a Hagyó is szabadul nemsokára. Majd ők rendetraknak.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.08.30. 10:14:04

@cicmen: Szerencsére azt ritkán veszek, nem eszek húst.

cicmen (törölt) 2010.08.30. 10:17:42

@batgirl: Hát szerintem akkor sem ennél, ha azt veszel.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.30. 10:24:52

Ha kajárpérci lennék, tudnám, hol van a Pokolfadomb, ahol nem mellesleg ásatások is folytak korábban:

"Működik a hulladékudvar
Április elejétől nyitva a hulladékudvar

A hulladékudvar április elejétől nyitva áll a kajárpéci lakosok előtt. A két hulladéksziget (kajári és kispéci bolt mellett) elhelyezése után megkezdte működését a hulladékudvar is a Pokolfadombján.

Nyitvatartási idő: kedd és szombat 12h-tól 18 h-ig.

A hulladékudvart minden helybeli lakos használhatja a KOMSZOL által küldött számlájának és személyazonosító kártyának a bemutatása után.

Az elhelyezehető hulladékok:

építési, bontási törmelék
lom
elektronikai hulladék
gumiabroncs
kertészeti nyesedék
műanyag
üveg
fém
textil
izzó, fénycső
elem, akkumlátor
sütőolaj, fáradt olaj
festékes doboz"

MagyarZizzi (törölt) 2010.08.30. 10:36:27

Ez a levél is megér egy misét, bőven elmegy novellának is. Azt viszont tényleg nem értem, hogyan kötelezhetik az embert arra, hogy maga vigye a szemetét a hulladékgyűjtőbe? Nem azért fizetjük a szemétszállítási díjat, hogy ezt megtegyék helyettünk?

Bodzaszedő Manager (törölt) 2010.08.30. 10:46:01

A patkány okos állat. A gyermekeid talán megtaníthanák valami mutatványra, és felléphetnétek Las Vegasban

szemi90 2010.08.30. 10:56:08

Ha jól veszem ki, akkor a posztolónak kevés az 1 háztartási kuka a 2 hétre. Megoldás egyszerű! Kérni kell még egyet. Ha ez meg túl sok, akkor bizony KOMSZOL szemeteszsákot kell venni. Az abban tárolt szemetet el fogja szállítani a kukásautó. Nem értem miért kellene kétszer annyi szemetet elszállítania a szolgáltatónak ugyanazért a pénzért. Az igaz, hogy így többe kerül, de a kényelmet meg kell fizetni. Annak aki nem lusta és szelektíven gyűjti a hulladékot, valamint ugye a barna fedelű kukába rakja a komposztálható anyagokat (megjegyzem egy csomó bevásárlótáska és reklámszatyor már komposztálható), annak meg elég kell hogy legyen 1 kuka.

anarch 2010.08.30. 11:08:49

Szerintem egyszerű. Igenis gondolkodtak előre, excel kihozta hogy elegendő kéthetente elszállítani a szemetet. Ha pedig ezt mondja akkor ez így van és kész. Régebben ez úgy ment volna, hogy kijönnek a tervhivataltól és "megkérdeznek" hogy mégis milyen gyakran jöjjenek - ugye szerinted is kéthetente. Nohát!

Trichterwinde 2010.08.30. 11:09:51

Én is Győr környéki faluban lakom. Nemrég költöztünk oda, azonnal intézkedni kezdtem plusz KOMSZOLOS (kék) zsák, illetve egy második kuka ügyében. Tájékoztattak, hogy a kék zsák a 2 kukás rendszer bevezetésével megszűnt, nem igényelhető. 2. kukát igényelhetek, ennek viszont utánaszámoltunk, elég drága az ára. Mi egyébként szelektíven gyűjtünk, szigorúan külön a bio, műanyag, papír. De mégis, ígyis 2 hét alatt nagyon sok a hulladék sajnos. A biokuka a nagy nyári 35 fokokban 3 nap alatt rettentő büdös lett, pl. a levágott fűtől, ill. ebbe lehet elhelyezni a pelusokat is, el tudom képzelni, ahol az van, ott szintén lehettek szagok. Szóval én megértem a levélírót. Ja igen, és mindezt persze a Komszol úgy propagálta, hogy tök jó fejek, nem drágítanak, jah, ez igaz, csak ritkították a szolgáltatást :) Ok, biokukát adtak, de szerintem ha sok embert megkérdeznek, a nagyrésze a heti simakuka szállítására szavazna, és szívesen visszaadná a biot. Esetlegesen még egy kis áremelést is elviselnénk cserébe. Mire a 2. hét jön, általában nekünk is nagyon tele van. Viszont a mi falunkban (Szigetköz) szerencsére van szuper hulladékudvar, így a szelektív gyűjtés és egyéb építkezéses, nagy papírdobozok kidobása megoldott. A háztartási hulladék egy kicsit problémásabb, tehát a 2heti elszállítást én is (mi is) nagyon ritkának tartjuk, és aki ezt kitalálta, annál egész biztos nem így viszik...

2010.08.30. 11:22:43

Nevetséges stílusa ellenére tartalmilag elég sok igazság van a posztban sajnos.

- valós igényfelmérés nem volt, csak értesítés a döntésről
- gondolom valami környezettudatosabb hulladékkezelésre akarnak szoktatni bennünket, csak sajnos csapnivaló kommunikációval
- ez akár működhet is a fiatalabbaknál, viszont az öregek szívnak: ha nincs, aki segítsen, akkor rajtuk marad a szemét
- a bio-kukára nincs igazán szükség vidéken
- nem ismerek olyan embert, aki jól viseli, hogy 2 hétig bűzölög a kuka az udvaron, mielőtt elvinnék a tartalmát
- hulladékudvarba nem mindenkinek egyszerű megoldani a szállítást (azon a heti 2 napon, amikor nyitva egyáltalán)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.30. 11:49:49

@Trichterwinde: Falun és kertvárosban a lombot, lekaszált füvet, nyesedéket nem a kukába dobjuk, hanem komposztáljuk.
Ha kevés a hely, akkor egy műanyag komposztáló edénybe rakod felülről és kaparod ki alulról, ha nagyon igényes vagy, egy-egy töltés után beszórod szagtalanításra zeolittal (pl. (használt is jó) macskaalom).
Ha bőven van hely, akkor még jobb, mert ún. talajtakarásos komposztot is készíthetsz.Ott minden 10-30 centis zöld rétegre kell szórni 3-10 cm vastag földet. Ügyelni kell arra, hogy a kompost-halom ne legyen 90 cm-nél szélesebb és 70 cm-nél keskenyebb, a hossza tetszőleges.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.30. 11:51:42

@i: Arról volt szó, hogy a bio-kukát hetente ürítik. A nem lebomló hulladék meg szerintem nem is olyan büdös...

kancellar 2010.08.30. 13:11:45

Nem lebomló hulladék a tejfölös doboz tényleg nem büdösödik. Az alján ragad kis tejfölmennyiség viszont már igen. A víz meg drága, hogy a szemetet kimossam.
A tejes doboz szelektíven gyűjthető, de mire eljutok a szelektívig a benne maradt két csepp megbüdüsüdik.
Na akkor most hogy is van ez?
Én is győrben kétkukás rendszer szerint vagyok kénytelen üríteni.
Ja és akkor azt már kihagyta a posztoló, hogy tavaly egy kukás rendszernél nyári melegben havonta mosták a kukát, most eddig egyszer sem, pedig a bio az ad némi szagot, már többször kellett saját magamnak kimosni.

szita szita péntek 2010.08.30. 13:23:59

A szemétszállítás egy kötelezően igébeveendő közszolgáltatás. Annyiban kötelező, hogy minden lakott háztartásnak fizetnie kell azt. A magányos embernek is, de a 8 tagú családban élőnek is. Egyet. Az előbbinek lehet elég is egy, míg az utóbbinak nem - nem meglepő. A megoldás: több kukára kell kifizetni a szemétszállítás díját. Igazából ez társadalmilag még igazságos is. Az, hogy így a szemétszállítás ára megnő egy dolog, de akkor ugye az áron kell vitatkozni...

Más: Ha jól értem a panaszosnak az fáj, hogy kéthetente viszik el a szemetét. Nem vagyok valami nagy mályer ebben a kérdésben, de úgy tudom, hogy a kevert háztartási hulladék - azért mert az bomló anyagokat is tartalmaz(hat) veszélyes hulladéknak minődül és azt hetente el KELL szállítani. Talán erre lenne való a komposztáló kuka? El is viszik hetente, ahogyan köll.

szita szita péntek 2010.08.30. 13:26:25

@kancellar: Vaze! Nálatok mossák a kukát? Aztarohadt életbe! Nálunk ilyen miért nincs? Errefelé bezony mindeki, mindig magának tisztítja...

(---Flúgos Buszos---) 2010.08.30. 13:39:48

@Énbagoly: Én vagyok a bunkó!!!

Leírtam,hogy minden héten viszek cuccot abba retkes Coop boltba,ami van a faluban.

Ha akar,keressen meg lessen meg.

Érdekes módon,nem tesz a falujáért semmit,csak hisztizik.

@Megdobbent: Lehet vállalja a nevét,de nem a neten keresztül kell,hanem személyesen az igazgatónál.
Ja,hogy oda már nem mer menni a hűdeokosmagyarpolgártárs.

Érdekes módon,csomóminden működik más orzságban,csak itt nem.

Ha valakit érdekel 20 km-rel arrébb Koroncón én is ismerem rendszert,és ott nincs gond. Erről ennyit.

kancellar 2010.08.30. 14:45:57

@szita szita péntek: Vazze! Már nem! Burkolt áremelés.
Mosóautó jött havonta. Kettő az egyben kiürítés után ki is mosta. Amúgy jogszabály írja elő ha minden igaz, még a komszol hivatkozta mindig be.

Ja amúgy szomszédomnak nincs kukája nem kötelező, pedig 3 gyerek is van, ebből kettő pelenkás, hogy hova hordja nem tudom, az enyémbe tuti nem...
Szekszárdon régebben pont ilyenek miatt volt az, hogy nem volt szemétszállítási díj, mindenhol vitték az árát a tényleg mindenkire kötelező kommunális díjba foglalták. Mára ezt is megváltoztatták.

Trichterwinde 2010.08.30. 14:58:41

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Igen, igazad van ebben. És természetesen van is elég nagy komposztálónk mivel heti átlag 3x nyírunk füvet (ennek csak kis részét szoktuk a bioba tenni), és egyéb minden komposzt is termelődik. Csak ha már egyszer fizetünk azért a rohadt kukáért (sajna majdnem szó szerint), akkor nagyjából telerakjuk általában. Amúgy a háztartási biohulladék nem sok helyet foglalna el. Akkor viszont kérdem én, minek is a bio kuka?!?! Falura?!?! Miért nem inkább a sima kukát ürítik hetente...?!

szita szita péntek 2010.08.30. 15:36:47

Igazából az a nagy szívás, hogy a szemétszállítás díjában még mindig a begyűjtés/szállítás költsége a legnagyobb tétel - és nem az elhelyezésé. A gyakorlatban egy autó (ürítés nélkül) több ezer ember szemetét képes begyűjteni. A költségek jelentős része (megkockáztatom többsége) az, hogy a szemetes végigjárja az utcákat és beborogatja a kukákat az ótóba. Nomármost ha félig telt, vagy üres kukákat borogat, attól ez a költség még megvan. Ez történik most a panaszos komposztáló kukáival. Ezzel a módszerrel tehát el lehet érni, hogy többet fizessünk és kevesebbet kapjunk. Jó, jó - meg van az a járulékos haszna, hogy a hulladéklerakónál külön-külön jelentkezik a két típusú hulladék, az igaz...

kancellar 2010.08.30. 15:55:36

Ja és akkor mondjuk továbbgondolom...
Állítólag a biocucc hasznosítható biogáz meg mittomén (nemértekhozzá) és a komszol azt továbbadja, ergo haszna lesz a mi szemetünkből. Ám legyen én úgyse tudom kis tételből ezt kinyerni, de akkor mi a túrónak drágít?

Mialee 2010.08.30. 18:23:36

@kancellar: Baratnomek a felvagott szalami zsugorfoliajat is kimossak, mielott elviszik a szelektivbe. Meg leszedik rola a papir matricat - mert az ugye nem muanyag. A tejes dobozt is kimossak.

Nem veletlen, hogy pl. a pizzas doboz nem "papir" hulladek, hanem kommunalis. Mert oke hogy papirbol van, de etelmaradekkal szennyezett.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.30. 19:02:32

A szelektívet szelektívbe gyűjtjük. A komposztálhatót komposztáljuk. Nagyon kevés szemetünk van így. Akárhol laknék, biztos valamikor útbaesne egy szelektívgyüjtő hely.

tarkamarha 2010.08.30. 19:43:09

@atpijkamo: Nono! Ebben azért ne legyél olyan biztos! :) A mi kisvárosunkban (és a környező őszes településen) van mód hulladékszigeteken elhelyezni a(z):
- üvegeket
- PET palackot
- papírt
Vajh hová is tegyem az - egyébként akár gyűjthető - egyéb műanyagot (csomagolás), fémeket (konzervdoboz)? Nézzük az én példámat! Üveg hulladékot egyszerűen nem termelek gyakorlatilag semennyit. A papír hulladék szépen elég a kandallóban fűtési szezonban. Pet palack az mondjuk mehet a szelektívbe. Hm. A kukám rendszeresen k*rvára tele van.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.08.30. 19:51:04

@tarkamarha:

egyéb műanyagot (csomagolás) -> műanyag

fémeket (konzervdoboz) -> fémgyűjtő is szokott lenni

Üveggyűjtő is szokott lenni.

A tejesdoboz (tetrapak) mehet a papírhoz, megkérdeztük.

Az viszont rendesen kibillent az egyensúlyomból, mikor egy kukás autóba összeöntik.

tarkamarha 2010.08.30. 20:42:26

@atpijkamo:
- Höhö. Mifelénk NINCS műanyagos gyűjtő, csak PET palackos. A kettő meg ugye nem ugyan az...
- NINCS fémgyűjtő.
- Üveggyűjtő az van, de azt írtam is.
- Nem tom hol kérdezted meg, de furcsállnám.

igazmondo 2010.08.30. 21:09:04

Én is összerúgtam a port a győri komszollal. Lomtalanítás megszűnt. Lom jellegű hulladék korlátlanul lerakható a hulladékudvarban. Ezek a tények.
A lom elszállításához sajnos nem rendelkezem platós teherautóval, így gondoltam, kérek konténert a komszoltól, vállalva, hogy 10 ezerért hozzák/viszik. Aztán jött a számla negyvenezerről. Mert ha konténeres szállítást kérek, akkor azt már a "vállalkozási osztály" intézi és a hulladék elbánási díjat meg kell fizetnem. Ha ezt tudom, inkább hívok egy maszekot egy ifával, aztán leboríttatom a hulladékudvarban.
FPanaszomra persze jött a magyarosh válasz, a hulladékudvar nem a komszolé. azt ők csak üzemeltetik. Nesze neked fából vaskarika.

Circus 2010.08.31. 16:06:13

@atpijkamo:
erre van egy olyan magyarázat, hogy két tartály van a kocsin, és oda ürítik.
Merthogy ez már másnak (pl én) is szöget (fém) ütött a fejébe (fa, lebomló, utóbbi állati eredetű)

hopp-hopp 2010.09.18. 01:40:56

KEVESEBB SZEMETET KELL TERMELNI!
HA VAN KERT - INDULJON A KOMPOSZTÁLÁS!
TUDATOSAN KELL VÁSÁROLNI! - NEM SOK MŰANYAG SZART - MERT AKKOR ÚJRA CSAK GYŰL A SZEMÉÉÉÉT.

STB.
ADJAK MÉG ÖTLETEKET?

Mialee 2010.09.23. 15:18:55

@tarkamarha:
nalunk van papir gyujto, ket fele (ujsag, meg karton)
uveg ket fele (szines meg szintelen)
fem es muanyag egyben

pet palackokat a boltok mellett vannak ilyen kozpontok ahol visszavasaroljak, a 0,33-as fem dobozokkal egyutt
persze nem mindenki viszi vissza, sokszor latok eldobva femdobozt
süti beállítások módosítása