Már az itt következő vendégposzt miatt megérte a lángos (meg más magyar ételek) a világban-sorozat. Csehszlovák Kém, akinek van egy Sercsecs nevű, frankó prágai kocsmablogja, ugyanis nagyszerű, hangulatos összefoglalót írt nekünk a csehek és a lángos szenvedélyes viszonyáról. Nem is pofázok többet, jöjjön a kelttésztás szakértelem, remek fotókkal!
Amire büszkék lehetünk Csehországban! A magyarokról alkotott pozitív kép egyik legjobb kézzelfogható és nem mellesleg nagyon ízletes tárgyiasult emléke a lángos. Literes Coca-cola, nyugati sztárok bakelitlemezei, faládában az út szélére kipakolt őszibarack és görögdinnye, a meleg Balaton, háromkerekű kerékpárokon, házilag feltuningolt hordozóban mozgó főttkukorica-árusok és a langoše: ezek jelentették a baráti Magyar Népköztársaságot a csehek tízezreinek a nyolcvanas években. Gustav Husak rendszerének megfáradt állampolgárai a nyolcvanas években Magyarországra a nyugati buké miatt jártak. Napjainkban Csehországban is tombol a fiatalok között a retro divatja, ami nálunk a Tesla rádió és a Tatra kamion, Majka és a Kisvakond, az ott az Omega, a Mézga-család, Linda és a Balaton-jelenségtől elszakíthatatlan langoš. A magyar tenger patinája azonban megkopott a csehek körében: sokaktól hallom, hogy büdös és sekély vize van, akkor már inkább az Adria.
A langoše itt Csehországban egyértelműen magyar étel, amelyre a csehek úgy tekintenek, hogy nemcsak a cseh, de a környező országok – pl: Szlovákia, Románia, Szerbia, Ausztria – konyháját is gazdagította. Persze, ha egy szlovák süt lángost, azt ugye ő csak ellophatja, ahogy a magyar nacionalista hagyományban szerepel. Hiszen a történelmük is belefér 160 karakterbe, na meg, mégis honnan szedték a címerüket, a himnuszukat és persze már a Tokajit is, akarom mondani Tokajskét is árulják. Persze Magyarország sem a régi. Cseh barátaim felháborodva mesélték, hogy már a Balatonnál sem olyan evidens a lángos vezető szerepe, a helyiek számára már nem ez az elsőszámú gyorskaja, mint anno. Steak, sültkrumpli, hot-dog, hamburger, pizza – ezek mennek és nagyon körbe kellett nézni egy retro-turistának, ha igazán fasza, spárgával rögzített madártollakkal akarták fokhagymával lekezelni izzadt lángosuk.
Csehországban imádják enni és elkészíteni is a lángost. Pont, ahogy minden prágai sportbüfé jukeboxában le tudod játszani a Gyöngyhajú lányt vagy a Léna klasszikusokat, éppúgy minden valamirevaló gyorsbüfében ott figyel a zsíros cucc. Ami számomra felfoghatatlan, hogy elképesztő feltétekkel képesek az itteniek megenni a számomra klasszikus fokhagyma, sajtos, sajtos-tejfölös triumvirátuson kívül. Legsokkolóbb élményem a reszeltsajt-ketchup kombó. Ez a verzió Szlovákiában is baromi népszerű, például a gyanútlan magyarországi turista Párkányban sokkolhatja le magát ilyen látvánnyal, broáf. A lángos tényleg minden létező helyen előfordul Csehországban, de eddigi legváratlanabb élményem az O2 Aréna (a prágai Papp László-sportaréna kicsit jobb kivitelben) büféjében várt egy hokimeccs szünetében: a lángost akciósan árulták egy korsó Staropramennel. Cool. És akkor a csalódás része: olyan igazán jó lángossal sehol nem találkoztam Csehországban. Méretben néhol nevetségesen kicsi, általában kemény, rosszul sütött szarokat kínálnak a pult mögül. Igaz, jó sört meg Budapesten nem iszom.
Az első lángos találat Karlštein vára alatt készült 2008 áprilisában a Prága és Karlštein közötti királyi menet ünnepén, amely hasonlít a mi visegrádi várjátékainkhoz.
Langoš Hungarian Speciality, 38 korona. Kínai büfék marketingjére alapozva, a tulaj simán kitette az agyonketchupozott lángos fotóját. Figyelemreméltó a felrögzítési tecnika is. Két hivatalos Pilsner Urquell-tábla között - távoli kép - igazán jól mutat a rajzszögekkel odabiggyesztett, színes nyomtatóval életre keltett ketchupos lángos. Ja, és a kolbászra még jutott a szövegszerkesztői technikából, a lángosnak meg jó az alkoholos filc is?
A második kép Rumcájsz városában, Jičínben készült 2008 szeptemberében a gyerekek napja alkalmával.
A távoli kép bal felső sarkában látható bódésorban tűnt fel ez a magyar identitástudat-válságot és dilemmákat bemutató lángosos, szerves egységben a mellette lévő kolbászsütővel. Uherská klobása, 45 korona és Madarské Langoše. Nem láttam még képen szebben ábrázolni a magyar történelmet.
A büfékocsiként funkcionáló utánfutó nemzeti színekben pompázik derékig - lehet itt nem kérni egy lángost, mielőtt meglátogatnánk a morgó cseh makkospuskás dezertőr házát? A harmadik képet már 2010 márciusában lőttem a prágai arborétum egyik gyorsbüféjéről és színes, fényképes menüsoráról.
A látvány önmagáért beszél: a 30 koronás tálcás virsli és a 20 koronás két darabos bramboračky között ott figyel a gusztustalanul összeketchupozott Langoš, 38 koronáért. Na zdraví!
Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.11.29. 00:05:56
Mylady 2010.11.29. 00:30:37
Mylady 2010.11.29. 00:32:08
lamantingyomor (törölt) 2010.11.29. 00:32:49
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.29. 00:36:21
es dogojjek meg tavasszal nyitok egy langosost
itt a to mellett
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.29. 00:37:49
nekem a tradicionalis a sos fokhagymas
szoval ne akadjunk fel egyeb felteteken
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 00:49:39
Egyébként a lángos nem zsíros, hanem olajos.
England win The Ashes! 2010.11.29. 01:19:36
A témát már tényleg hanyagolhatná a Homár, de a Kém írásait mindig szívesen olvasom.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.29. 01:33:51
ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.29. 01:46:33
Hűha! Pozitív kép a magyarokról? Az tuti :)
Amúgy meg csak így tovább, kedves Homár, postot hétvégén is :)
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.11.29. 01:49:55
de lehet 7vegi is ki tudja
bar hetfon szokott jonni 3-4
Sasfióka 2010.11.29. 02:00:45
Zsola777 2010.11.29. 02:04:02
Az üzletház helyén egy tér volt, kis pavilonokkal, köztük a lángosos, ami kifele nézett.
maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=Budapest&ie=UTF8&hq=&hnear=Budapest,+Magyarorsz%C3%A1g&t=h&ll=47.498833,19.075225&spn=0.000997,0.002059&z=20
A legjobb lángos ott volt, ever.
segédlelkész 2010.11.29. 02:22:55
Megdobbent 2010.11.29. 02:39:45
Richiee 2010.11.29. 04:12:47
twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.11.29. 04:32:48
Alvin666 2010.11.29. 04:51:08
Hat akkor tudod mit? Ne egyel, aszt' ennyi. Tobb marad nekunk...:-)))
Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.11.29. 05:25:16
pruntyike 2010.11.29. 05:51:12
pruntyike 2010.11.29. 05:55:20
pruntyike 2010.11.29. 05:58:50
pruntyike 2010.11.29. 06:01:11
pruntyike 2010.11.29. 06:03:00
pruntyike 2010.11.29. 06:05:22
pruntyike 2010.11.29. 06:09:23
pruntyike 2010.11.29. 06:13:26
flimo13 2010.11.29. 07:05:09
Mylady 2010.11.29. 07:11:20
a múltkor láttam az intersparban fagyasztott lángostésztát
1 kiló, adagokra osztva
nem tudom, milyen lángos lesz belőle, mert nem próbáltam
Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.29. 07:21:49
Én Ausztriában ettem pár éve Ungarische Langosch-t. Már az gyanús volt, hogy az eladók nem beszéltek magyarul.
Kaptam egy iszonyatos olajos, íztelen tésztaförtelmet. Szóval átérzem a sokkot.
Énbagoly 2010.11.29. 07:25:20
Dr.Traktor 2010.11.29. 07:43:26
ez az a olajtól csöpögő puffasztott tészta amit a strandon illett zabálni majd olajos teljfölös kézzel/szájjal/egyéb testrésszel csobbani egyet az L-alakúban?
kajának nem nevezném, ellenben rablásnak manapság már igen. :P
évente egyszer szívesen eszek de akkor 2x annyi sajt meg töjfel legyen rajta mint vizeslisztesélesztő.
langosch... Hahh!
Jerky_Master 2010.11.29. 07:54:41
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 08:03:37
És mi mit szenvedünk tőle!
A pizzahát a hírek szerint bezár, na, annak se sok köze volt a vastag kenyértésztájával.
Dr. Kix 2010.11.29. 08:05:41
Jerky_Master 2010.11.29. 08:08:29
na az, a papírtésztával és himihumi feltétekkel ha 200 Ft-ba került a vendéglátósnak, már sokat mondtam.
a New York-i pizzát még nem volt szerencsém megkóstolni, de azt tartják etalonnak.
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 08:15:21
Lehet, hogy csak te nem szoktad meg az igazi pizzát. Az nem vastag.
Egyéves Önkéntes 2010.11.29. 08:26:15
azt mondja, hogy a zsírt nem szívja annyira magába, mint az olajat
motoszka 2010.11.29. 08:27:55
Jómagam 2006-ban Csehországban vendégeskedtem és az ottani "kollégáimmal" elmentünk sörözni, borozni egyik este. Kb. 10-15 fős csoporttal voltam, de az tény, hogy mindenki egyetértett abban, hogy nálunk a Balaton és a lángos, ami kihagyhatatlan!
wice 2010.11.29. 08:31:46
nana, hogy akartam.
Jerky_Master 2010.11.29. 08:35:03
(csak a magyar pizzatészta vastag, rajta csabai kolbász, bacon, oldalas, sonka, hurka, lilahagyma...brrr, broáff)
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.11.29. 08:38:22
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.29. 08:51:40
Egy kivétel van, ha Hajdúhadházon járok, és megéhezek, a főtér északi végéhez közel, a régi főút nyugati oldalán van egy lángossütő, na ő valódi remekeket csinál. Rutinos fuvarosok is képesek behajtani az elkerülő útról a kedvéért.
A legrosszabb lángost is a Hajdúságban ettem, Hajdúdorogon a piacon. A mámi elment valahova, rábízta az erősen ittas urára, aki ingyen borral is kínálta a vevőket. Mondjuk a tájjelegű bor is rossz volt, de a lángos! Keletlen, kívül égetett, belül folyósan nyers, és jól teleszívta magát sütőolajjal. Még én sem tudtam megenni, pedig...
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.29. 08:53:07
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.29. 08:57:14
barumka 2010.11.29. 08:57:27
Ne beszéljünk az árakról. Persze nem Prága főterén, hanem pár méterrel arrébb.
A lángos pedig olajos, nem zsíros, és tényleg nem a Balaton a fő uticél a Cseheknek, hanem inkább egy távoli ország, ahol nem basszá.k át Őket állandóan, amit sajna a balatoni tapasztalatokból írok.
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.29. 09:06:49
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 09:09:56
Milyen zsírt?
Jerky_Master 2010.11.29. 09:12:25
meg a fütyülős barack!:-D, ugye.
Parajpuding 2010.11.29. 09:12:35
A feltéteken is felesleges rugózni, ki a kopasz lángost szereti, ki a szilvalekvárost, ki a franciasalátást... (én a sós-fokhagymásat)
Valaki próbálta már pálmazsírban sütni?
Egyébként meg lángos, sült kolbász és hurka, gulyás, kürtőskalács forever...
Egyéves Önkéntes 2010.11.29. 09:34:52
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.29. 09:56:17
felka 2010.11.29. 09:57:45
a kispesti piacon 2 lángosos működik és valóban nagyjából tisztességes lángost sütnek.
amikor jönnek hozzám látogatóba külföldről mindig meglátogatjuk az egyébként ócska pavilont (mondjuk a kispesti piac csak azokból áll..)
Anti Anyag (törölt) 2010.11.29. 10:00:29
Mellesleg feltűnően sok volt a cseh és a szlovák.
Pedig én elég kritikus csákó vagyok.
felka 2010.11.29. 10:01:03
barumka 2010.11.29. 10:08:18
minnifield űrhajós 2010.11.29. 10:11:18
wice 2010.11.29. 10:20:13
wice 2010.11.29. 10:29:35
hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.11.29. 10:30:28
felka 2010.11.29. 10:34:08
a bodega filiggel is egyetértek
Iron1 2010.11.29. 10:39:58
doncarlos 2010.11.29. 10:50:57
Megértem, ha szeretik.
Advanced Flight 2010.11.29. 10:54:12
mákosnudli 2010.11.29. 11:00:41
Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.11.29. 11:00:59
A liba- és kacsazsír túl könnyen kozmásodik lángossütéshez.
Az olajban sütés vallási okból terjedt el, ti. úgy szinte minden keresztény egyházban "böjtös", azaz böjti időszakokban, nagyböjtben is fogyasztható.
(A keleti keresztény egyházak eredeti (szinte csak kolostorokban megtartott) előírásai szerint ugyan nagyböjtben, hétköznap az olaj fogyasztása is tilos, de a böjt vasárnapjain "a bor és olaj tilalmának feloldása" miatt az ünnepi étkezések részévé váltak az étolajok, a Mediterránumban az olíva, felénk - a növény elterjedése után - a napraforgó.)
Egyéves Önkéntes 2010.11.29. 11:05:11
Müszijő Csirke 2010.11.29. 11:08:49
Kahli 2010.11.29. 11:16:01
egyébként itt a környékbeliek nem egyszer említették, hogy csinálhatnánk igazán. majd talán holnap...
airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2010.11.29. 11:50:50
Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.11.29. 11:54:26
Ugyanis nagyon nem mindegy az olaj mennyisége, minősége, hőmérséklete (sőt: összetétele sem). ők egy "gyereklángost" csináltak először, az lett az övék, tudniillik az volt a minta, amint elkezdett színek lenni, tudták merre kell csavarni a lángot. Az igazit meg a vendég kapta, mert az nem szívta meg magát olajjal, egyenletesen átsült és esztétikailag is szép.
Hovatovább nem olajon hanem zsírban, nem serpenyőben hanem kemencében, nem gázon hanem fatüzeléssel készül az igazán jó lángos ráadásul kenyértésztából.
Nagymamám annak idején sütött, még most is meg van a búbos kemence (kb. 3m3-es méretű fénykorában 12 kisebb azaz kb. 0,75-1kg-os valamint 8 nagyobb azaz 3-4kilós kenyér sült egy héten 2x: 8-an voltak testvérek)
Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.11.29. 11:58:11
Még meg van a béke téri? na az tényleg jó hely, ott ettünk desszertként mikor a kissé kintebb található "Maci Laci" vendéglátóipari egységben az ebéddel.
maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.11.29. 12:22:33
Zsola777 2010.11.29. 12:36:34
@Iron1: Király! Ha arra járok (ami sajna nem ma lesz), feltétlen megnézem! Köszi szépen! :D
az okos 2010.11.29. 12:44:02
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 12:59:31
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 13:00:29
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.11.29. 13:03:16
Tiltakozom!
az okos 2010.11.29. 13:05:29
AlulírottFentemlített 2010.11.29. 13:59:48
Fokhagymást!
Ez fontosch!!!
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 14:04:48
Az már a hétvégi volt?
AlulírottFentemlített 2010.11.29. 14:09:56
Hóvégi!
atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.29. 14:10:44
- Van egy jó meg egy rossz hírem.
- A rosszat mondja, doktor úr!
- Ön rákos, fog halni egy héten belül.
- És akkor mi lehet a jó?!
- Ismeri azt a bögyös szöszi nővérkét? Na, a hétvégén megvolt.
Mylady 2010.11.29. 20:37:35
Az eredeti lángosválaszték: sima (vendég által szabadon sózva/fokhagymázva), lekváros (lekvár a tészta közepén, tészta félbehajtva, kisütve), káposztás (ugyanúgy, csak pirított káposztával), túrós (ugyanúgy)
Később: sima lángos tejföllel megkenve és sajttal megszórva, ugyanez sonkával megszórva, vagy vegyesen
töltött lángosok további variációi: reszelt sajttal (isteni), kolbásszal, sonkával
Ketchupos és hasonló marhaságok nem ismeretesek.
(félek, hogy az original felsorolásból kifelejtettem valamit, de hát annyira régen volt)
lordjim 2010.11.29. 21:16:53
mohopasi 2010.11.30. 11:54:41
Kifordított kacagány 2010.12.07. 05:11:39
maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.12.07. 06:22:59
Nem.
Kifordított kacagány 2010.12.07. 23:39:22
macskako 2010.12.09. 20:33:37