Tékozló Homár

Beteg(nem)ellátás Székesfehérváron

2011.08.02. 09:21 | juszka | 167 komment

Csaba begyulladt fülét készséggel ellátták volna a székesfehérvári Szent György Kórházban - három héttel később. Érthető módon nem szívesen várt volna ennyit, és azt is meglepve tapasztalta, hogy a beígért soron kívüli vizsgálatról végül anélkül, hogy orvos látta volna, hazaküldik. De nincs baj, lehet menni magándokihoz is, egy egészen picivel több pénzért (amit ki ne akarna befizetni a sok évnyi egészségbiztosítási járadék után).

2011. július 29-én voltam a Székesfehérvári Szent György Kórház rendelőjében. A fülem begyulladt, fájt és nem tudtam kivárni, hogy a hétvégét így töltsem. Mivel a háziorvosom már nem rendelt, az üzemorvosomhoz fordultam, aki megvizsgált és elküldött az említett rendelőbe. Beutalót nem adott, mert ehhez nem szükséges. A rendelőt felhívtam és elmondtam a problémámat. Időpontot kaptam 3 hét múlva. Mondom a hölgynek, hogy nekem most fáj a fülem, nem tudok 3 hetet várni és kértem, hogy segítsen. Telefonba közölte, hogy menjek be a rendelőbe 1/2 2-ig, és két bejelentett vizsgálat között keresnek nekem is egy helyet.

10 perc múlva ott voltam (11 órakor) a kartonozóba és természetesen csak három hétre adtak volna időpontot, a telefonbeszélgetést letagadták. Ismét elmondtam az előzőeket és azt javasolta, menjek fel a szakrendelőbe és beszéljek az orvossal. Felmentem és vártam-vártam, persze nem jött ki senki, a betegeket hangszórón keresztül hívták be, én pedig illedelmes módon nem kopogtam be az ajtón, mert ki volt írva, hogy ezzel zavarnám a rendelést. Vissza a kartonozóba és kértem vegyenek fel a várólistára a mai napra. Ezt nem tették meg, azonban felhívták a szakorvosi rendelőt, aki határozottan elutasított és legkorábbra a jövő hétre tudtak volna adni időpontot. Próbáltam felhívni a betegjogi képviselőt, de nem sikerült kapcsolatba lépnem vele. A telefont nem vette fel, mint kiderült szabadságon volt (ebben az esetben ez érthető is)
Több kérdés is felmerült bennem:
- 26 év munkaviszony és rengeteg egészségbiztosítási járulék befizetése után miért nem kaptam betegellátást?
- Hova/kihez tudtam volna fordulni a rendelőben ebben az esetben? A sürgősségi osztályon kaptam volna esetleg ellátást? (Ez elég vicces lenne)
- Orvos szerencsére ritkán lát (nem a fentiek miatt), és nem vagyok beteges, de ha baj van, joggal várom el a törvényben is rögzített betegellátáshoz való jogomat.

U.I.: Ismerősömtől kaptam egy orvos címét, aki délután soron kívül fogad (ára: 5000 Ft)

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endre2714 2011.08.02. 11:23:26

Na, eddig mindenki sírt, hogy jaj, balkán van itt, meg abszurdisztán. Végre itt a nyugat: kint nem hiszik el, hogy itthon beül az ember a rendelőbe és aznap ellátják. Ott 3-6 hónapra kap az ember időpontot, akár egy kiütés miatt is. Ez van, ennyi orvos van! Aztán még a betegek fel vannak háborodva, ha a munkaidő végeztével az orvos haza mer menni, de megnézném, hogy Joli néni 5 perccel a zárás után még adna-e ki újságot...
Itt van a Nyugat, tessék örülni neki!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.08.02. 11:23:36

Még egyszer mondom a TBt nem magadnak fizeted. Ha magadnak fizetnéd lenne egy számlád, tudnád örököltetni stb.

A TBt általánosságban fizeted, egy alapellátás részeként amibe belefér a gyermeked születése vagy a szüleid gyógyszere. Persze, bele kellene férnie a sürgősségi és szakellátásod is - lám bele is fér, csak 3 hét után amikorra vagy megőrül az illető a fájdalomtól, vagy elpusztul pl. vérmérgezésben. Ez az alapellátás.

Máshol máshogy van, szerencsések akik választhatnak. Azok is akik jót fognak ki. Indiában pl. pont ugyanígy. Kb. ilyen arányban fizetik is és annyi a rászoruló aránya is.

XCat 2011.08.02. 11:24:59

@EÖ: Gyönyörűszép. A végén kiderül, hogy Dzsudzsáknak volt igaza, és mahacskala nem is akkor visszalépés..

XCat 2011.08.02. 11:27:02

@endre2714: Nyugaton nem veszik el erővel a biztosítási pénzt. Ha akarsz, fizetsz, ha nem akarsz, nem fizetsz.
Ha arányaiban annyit fizetsz mint itt, azért már elég jó ellátást kapsz.

Mondjuk ha minden orvost kibasznának a fenében, aki nem képes hozni a megfelelő tudásszintet, nyugodj meg, itt sem maradna sokkal több. :)

Egyéves Önkéntes 2011.08.02. 11:27:51

@CatMother: A mahacskala felmászta magát a fára. (Hogy Uj Péter-t is idézzük) :D

mindig azt hallom, hogy a boltos azért tahó, mert nem keres eleget. Csak azt nem értem a beduin miért tud mosolyogni havi 50 dollárnyi fizetésért.

XCat 2011.08.02. 11:34:16

@EÖ: Halleluja.
Na, megyek előteremteni a tb-t. Addig is öljétek a fehér vámpírokat. :DD

Puszcsy.

RoopeHUN 2011.08.02. 11:34:27

Van egy nagy bibi itt mindenki hozzászólásával. Azt mondjátok elvárjátok, hogy relative hamar ellássanak, jó szinvonalon, törődve. Mert ez jár.

Na, ha széjjel néztek a világban 2 féle tipussal találkoztok. Az afrikai, hogy 0 orvosi segitség - erre járunk mi is.
A másik az amerikai (de mondhatnék angolt vagy franciát is), ahol tényleg megkapod az ellátást, jó szinten, gyorsan, de brutális árakon. Csoporttársamat megharapta anno egy kutya az USAban, bementek dokihoz, kapott oltást, veszettség ellen. Vakcina + kötözésért 180 ezer forintot számláztak ki neki.. (nem az OEP-nek, nem állami szervnek, hanem személyesen neki)

Tehát lehet mondogatni, hogy ez járna az járna - de sajnos erre egyszerűen sehol nem jut állami pénz. Se M.o.-on, se máshol.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.08.02. 11:35:02

@CatMother:
Katonaságnál 4-en voltunk egy wcre és kulcsra is zártuk. Mindannyiunknak legalább egy diploma és 2-3 nyelvtudás. Mégis valaki összeszarta a wc-t és nem takarította ki, pedig tudta, hogy nem fogja takarítónő megcsinálni.

Az emberek ilyenek a közös tulajdonnal kapcsolatban, csak itt nem túrós volt a háta, hanem sz*ros a széle. Mert van rá esély, hogy a másik ki fogja takarítani.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.08.02. 11:36:55

Megint az van, hogy 500 faliórát internálnak szibériába...

Ha nem ment el a poszt mérges leszek, ha kétszer akkor meg ti lesztek azok. Blockmotor mongyon le !

Prof. azsiráf.PhD. 2011.08.02. 11:37:01

- Józsi bácsi, milyen a hallása?
- Hát református vagyok.

Prof. azsiráf.PhD. 2011.08.02. 11:40:45

@endre2714: ez nem igaz. vagy ausztria nem nyugat. itt ugyanis besétálok és ellátnak. még hétvégén is. pofavágás és üvöltözés meg bunkóskodás nélkül.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.08.02. 11:41:12

@RoopeHUN: azt hiszem, a tieddel van a baj. de megpróbálom egyszerűen, érthetően leírni neked:
évente több százezer ft-ot fizetek be az egészségbiztosításnak. néhány évente egyszer megyek orvoshoz. s akkor olyan ellátást kapok (vagy nem kapok), ami nagyon keveset ér.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.08.02. 11:41:38

@EÖ:
- Olcsón vehet benzint/gázolajat.
- Nem kell fizetnie gázszámlát.
- Nem kell fizetnie távfűtést.
- Nem kell fizetnie teveadót.
- Nem kell fizetnie kocsiadót.
- Nem kell fizetnie házadót.
- Nem kell fizetnie vízdíjat.
- Nem kell fizetnie szennyvízdíjat.
- Nem kell fizetnie szemétdíjat.
- Nem kell fizetnie a homokért, ha a gyereke játszani akar.

XCat 2011.08.02. 11:42:02

@EÖ: Kíméld a lelkét, mondd neki, hogy lehet hogy nem tudnak magyarul.

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Jó, én is láttam már sok mindent oktatási intézményekben meg irodaházakban (érdekes módon, valahogy kétféle hely van, a tökéletesen tiszta, és nagyon mocskos, átmenet nuku), de ez akkor sem természetes. Nem tudom mi lenne a megoldás, talán a nyilvános megszégyenítés.. de abból meg lehet hogy az lesz, hogy gondol egyet a nyomija, és tömeggyilkosnak áll.

Lelőni, esetleg? Az sem jó... Megvan, küldjük kórházba! :D

XCat 2011.08.02. 11:43:21

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Neked sem kell. Kiköltözöl az alföldre egy közművesítetlen tanyára, és élsz boldogan. Vagy egy sivatagba, vagy az urálba, vagy akáhova. Minden csak választás kérdése.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2011.08.02. 11:46:45

@metalheart:
Igen,de abból a pénzből, amit te befizetsz (na meg én is, és még sok kedves homár olvasó) abból nem csak téged látnak el. Bár elvárható lenne, ha valamiért fizet az ember-nem is keveset- akkor annak cserébe emberi körülményeket kapjon. Bár ez az előjegyzés dolog azért jó mert addigra elmúlik/megszokod/megdöglesz.

XCat 2011.08.02. 11:48:58

@Horváth Lajos: Öngyógyítani kell, ezekhez meg akkor menni, ha már nem bírod magadról lerúgni őket. Akkor meg már olyan mindegy, hogy hullaház vagy kórház.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.02. 11:52:36

@EÖ: "pont azért kell órákat várni az időpontra érkezőknek, mert mindig van valaki, aki soron kívül bemegy"

Nem. Úgy kell időpontra behívni a ráérőket, hogy legyen köztük elég hely a sürgős eseteknek. Na, milyn okos vagyok? Hát okosabb, mint legtöbbjük.

RoopeHUN 2011.08.02. 11:52:56

@metalheart: Az, hogy évente több száz ezret fizetsz be, nem jelenti azt, hogy azt rád is kell költenie az államnak. Pláne, ha csak több évente vagy beteg. Te a szopó oldalán vagy az átlagnak, mert az egészségesebb fajtába tartozol, aki viszonylag sokat fizet be. Van, aki havi 10-15 ezret fizet be, és baleset éri, krónikus beteg, teszteket kell csinálni, gyógyszereket kell kapnia.. nyilván a tiédből fizetik az övét, mert egy bizonyos szolgáltatás mindenkinek kell, hogy járjon.
Ez van, jó lenne a világ, ha jutna mindenkinek kiváló orvosi ellátás, 3 csaj, hatalmas palota, sportkocsik... de sajnos nem igy van. Ezekre egyszerűen nincsen keret, el kéne fogadni, és nem ostorozni a magyar egészségügyet amikor bármelyik ország egészségügye is hasonlóan működik. (ahol nem, ott LÉNYEGESEN többet is fizetsz)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.08.02. 11:55:59

@CatMother: Nem csak választás, szocializáció is. Az én helyemben, az egy főre eső jövedelmemmel, adósságaimmal majdnem a fél ország felkötné magát, majdnem a másik fele meg örülne neki, mint majom a farkának, utóbbi tömeg csak akkor virnyákolna, ha megtudná, hogy se csipszre, se kólára, se felesre, se sörre, se cigire, se szórakozásra (azaz semmiféle ppp-re) nem költhetek, ha nem akarok dugóhúzóban zuhanni...

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.02. 11:56:15

@akiazsiráfotszereti: Köszönjük a felajánlást! Az legalább újrahasznosítható, sose fogy el.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2011.08.02. 12:02:28

Egy agybeteg kér segitséget a következő új posztban:)) orvost neki :))

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.08.02. 12:06:52

@atpijkamo: Nemcsak (és néha nem is elsősorban) a valóban sürgős esetek kerülnek ellátásra soron kívül, hanem a mentővel beszállítottak (ha jattol a cégük a dokinak, akkor a betegszállítók által bevittek is), a rendőrök által kísértek, az eü dolgozók és hozzátartozóik, és legfőképp azok, akik visszajáró fizetővendégek.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.02. 12:10:24

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: A mentős meg a rendőr csak kerüljön előre, drágán fizetjük az idejüket.

Nekem azzal sincs problémám, hogy ha valaki külön fizet kerülhessen előre. Persze jobb lenne, ha nem zsebbe fizetne.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.02. 12:12:33

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: "az egy főre eső jövedelmemmel"

Túl kicsi? Legalább nem üt agyon.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.02. 12:15:47

Hát csókolom erre volt a vizitdíj.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.02. 12:16:01

@RoopeHUN: Hogy van a @metalheart: "néhány évente egyszer megyek orvoshoz. s akkor olyan ellátást kapok"

Sajnálhatod, hogy nem vagy rákos. Dolgoznod se kéne, és milliókat költenénk rád.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.02. 12:20:23

@endre2714: "a betegek fel vannak háborodva, ha a munkaidő végeztével az orvos haza mer menni"

Két hete. Berendelték a betegeket 8-ra. Az orvos megjött 9-kor. Még fél óráig röhécseltek a nővérkével. Volt aki du. 3-ig várt.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.02. 12:22:19

@estrella negra: "Hát csókolom erre volt a vizitdíj."

Ja igen. Akkor volt az, mikor Ausztria szintjére javult az ellátás színvonala? Vagy mikor?

vega2 2011.08.02. 12:25:33

Rojseblit otthon is lehet sütni,kóla helyett jó a szörp is, hiszen azt is abból csinálják, a felest meg ki lehet váltani otthon főzött házipálinkával, mert már azt is lehet otthon főzni törvényesen, akár a sört. Gyümölcsöt, árpát bagóéert lehet venni, amit meg tudsz termelni otthon is, csak venni kell dohánymagot. Komló meg rengeteg terem az ártéri ligeterdőkben.

theutat villám 2011.08.02. 12:37:56

A posztoló megválaszolta magának a kérdését: sürgősségi osztályra kellett volna mennie, ugyanis ott ellátták volna (szakorvos is!). Ez a menete, majd legközelebb már tudni fogja. Szakrendelésre nem lehet beesni, azért van a sürgősségi. Jó reggelt.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.02. 12:39:26

@atpijkamo: Nem ezt mondtam.
Csupán egy kissé igazságosabb volt a rendszer, és egy kis fejlődésre is lehetőséget adott.
A népszavazás körüli szemforgató demagógiába most nem mennék bele.

vega2 2011.08.02. 12:50:02

@estrella negra: Nekem anno akkor durrant el az agyam, amikor kijelentették, hogy azoknak nem kell vizitdíjat fizetniük, akik nem fizetnek TB-t. Júj de igazságos rendszer volt!

Tron65 2011.08.02. 12:56:46

Elméletileg a rendelés egy bizonyos időszakában mindenütt fogadni kellene a csak úgy "beeső" betegeket is.
Olyan nincs, hogy kizárólag csak az időpontra érkezőkkel foglalkozzanak.
A helyileg illetések TB kirendeltségen érdemes lenne megemlíteni az esetet. Mondjuk az orvosellenőröknek. Csípik az ilyen dolgokat nagyon.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.02. 13:01:47

@vega2: Azt nem mondtam, hogy tökéletes volt.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.08.02. 13:03:47

a vizitdíj / napidíj időszakában kevesebben mentek rendelésre, feküdtek be kórházba, csak a tényleg indokoltak. ez igenis előrelépés volt a pénzügyi egyensúly felé.

vega2 2011.08.02. 13:13:05

@metalheart: Én nem azt mondtam, hogy nem volt jó, hanem csak azt, hogy igazságtalan volt. Ha minden betegnek fizetni kellett volna, akkor üdvözölni tudtam volna, hiszen nem borította volna annyira söté színbe az orvosi ellátást. Kevesebb lett volna a "beteg", világosodtak volna a körülmények. De így, hogy aki fizet az fizessen kétszer, aki nem az meg egyszer sem, így igazságtalan volt.
Megbukott, kész.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.02. 13:35:45

@vega2: Kisstílű, politikai okok miatt bukott meg, nem szakmailag, vagy mert nem lehetett volna jobbá tenni.

vega2 2011.08.02. 13:42:10

@estrella negra: Szerintem akkor is igazságtalan volt. Ezért lehetett felhasználni "kisstílű, politikai" célokra.
Bár őszintén szólva nem tudom, hogy konkrétan mire gondolsz ezzel.
OFF:
Mondjuk ott volt a sulinet program......
Na az mondjuk nem volt kisstílű. :-)))

Dr. Kix 2011.08.02. 14:23:35

@Kellemes Zérókomponista: Ez természetesen igaz. Mint ahogy azon állításom is, hogy "nem érdemes igénybe venni". De ha muszáj, akkor muszáj. Bár ha választhatnék, akkor inkább egy Angliában üssenek el, mint egy Magyarországon. Lehetőleg egy 15 kg-os gyerek legyen az és egy aluvázas rollerrel tegye meg, ha már meg kell lennie. Max. 6 km/órás sebességgel.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.02. 14:30:48

@vega2: Őszintén szólva nem tudom, konkrétan mire gondolsz, mikor azt kérded, konkrétan mire gondolok.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.08.02. 14:36:56

@vega2: konkrétan:
1. népszavazás: akar ön fizetni? (nyilvánvaló a válasz).
2. keresztülhúztuk a kormány egyik intézkedését, és ezzel egy reform kezdetét.

most már ilyen nem lesz: fideszes OVB nem enged már népszavazást.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.02. 14:43:05

Röviden ennyi, amit metalheart kolléga volt szíves előadni, ha erre gondoltál.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.02. 14:44:44

Vesd össze- minél rosszabb, annál jobb.

vega2 2011.08.02. 14:46:29

@estrella negra: Konkrétan: Kisstílű politikai cél.

@metalheart: OK! De milyen reform az, ahol csak annak kell fizetni aki már amúgy is fizet? Az igazi reform az lett volna, hogy fizessen az is, aki eddig nem fizetett.
Na de mindegy. (Sic transit gloria Mundi.)

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.02. 14:56:41

@vega2: Egy kisebb hiba miatt veted el az egészet. Kiöntöd a vízzel a gyereket.
Vagy, hogy stílszerűbb legyek, egy benőtt köröm miatt amputálnál végtagot.
(Tényleg mindegy már, ebben igazad van, de hogy a Fidesz jobban teszi-e a dolgát, a fenti poszt is tanúsítja.)
A kisstílű politikai okot meg hadd ne magyarázzam. A mostani kormánynak igen nagy szüksége volna arra a vizitdíjra...

2011.08.02. 14:57:42

@borso: búbzmeg, ez nagyon nagy. tényleg érdemes lenne, ha valaki kipróbálná. mondjuk csak annak opció, aki maga fizeti a tébét. elhintem az egyik egyéni vállalkozónak, amekkora arc, még lehet h képes, és megcsinálja.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.08.02. 15:01:37

szerintem vagyonosodási vizsgálatok nagyon jól kimutatnák, ki milyen jövedelmet vall be, egyből több befizető lenne a TB-be és nagyobb összegekkel.

XCat 2011.08.02. 15:02:40

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Félreértelmezed. Ez egy kényelmi szolgáltatás, ami hossz életet szavatol neked, mindenféle káros anyagól mentesen.

Egyszóval lehet hogy szar az életed, de az sokáig fog tartani. Javaslom, áruld ebayen az elkövetkezendő 10 évedet. Biztosan lesz, aki megveszi.

Szórakozásnak meg itt vagyunk mi. Hát láttál már ennyi hülyét egy rakáson? Interaktív ingyencirkusz.

XCat 2011.08.02. 15:04:20

@atpijkamo: És milliókat költhetne ő is magára, ha nem a 98 éves vén nyanya mászkálna hetente négyszer az orvoshoz, hogy őt miért nem tudják megfiatalítani. Vagy a máját szétpiált, tüdejét szétbagózott emberroncs. Esetleg az, akinek semmi baja nincs, de csinál magának.

XCat 2011.08.02. 15:05:50

@Kix: Valaki panszkodott múltkor, hogy angliában rokkantkocsikon száguldoznak a nyuggerek. És a járdán. Szóval az sem egészen a kánóány, legfeljebb a legszéle.

XCat 2011.08.02. 15:09:02

@vega2: Sulinet programoról az a legszebb élményem, hogy volt már nat meg anyámkínnya, aztán bevezették a zinternetet is (kézenfogva) az oskolába. A tanarak használták is boldogan. Egyszer az informatikásat megkérdeztem, hogy mi mikor fogjuk használni.

Elvörösödött fejjel ordítani kezdett velem, hogy mi a francot képzelek én magamról, hogy ő majd egyesével minden kölyöknek meg fogja csinálni a hozzáférést?

Frankón olyan volt, mint egy online Twist Oliver. :)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.02. 15:18:42

@CatMother: Azt nem tudom, a dohányosok nettó kárt vagy hasznot hoznak.

Jó, a tüdőrák nem olcsó mulatság, de helyette más drága betegsége is lehetne.

- tüdőrákkal kell kezelni őket
+ fizetik a jövedéki adót
+ kevesebb ideig kapják a nyugdíjat
+ nem más drága nyavalyában patkolnak el

Manci néni, a szomszéd 2011.08.02. 15:28:14

Igen, drága posztoló, a sürgősségire kellett volna menned, nem a rendelőbe.

Ott kivárod azt a 4-5 órát, mire sorrakerülsz, de legalább ellátnak.

helianthus 2011.08.02. 15:35:22

@Manci néni, a szomszéd: :D tapasztaltad te is? Én először mentem a sürgősségire, kificamodott bokával és ínszalaghúzódással, kicsit elámultam azon, hogy fekszik a férfi a hordágyon, ömlik a fejéből a vér és várja, hogy sorrakerüljön. Meg is történt cirka 1,5 óra múlva, igaz, addigra elállt a vérzés.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.08.02. 15:38:42

Fájó füllel a sürgősségire? S mit csinál vele a sebész? Levágja? De még a belgyógyász sem: a posztban olvasható, hogy az üzemorvos belgyógyász szakrendelésre küldte.

vega2 2011.08.02. 15:49:47

@estrella negra: Azt hiszem félreértesz. Én az adóvisszaigényléses Sulinetre gondoltam, amikor valaki(k)nek a cége másfélszeres áron árulta a cuccot magánszemélyeknek és vissza lehetett igényelni az adóból az árát.
Végül is nem volt rossz, de a valaki(k)nek a cége nagyot kaszált.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.08.02. 15:51:02

@CatMother:
Beállítááás? Alapeset, hogy a helyi hálóról próbál fellépni a böngésző. Routerben beállította volna és kész, minden gép minden felhasználója be tud menni. A tanulókat meg különhálóra dugni ész kész :)

A legnagyobb baj az nem a sulinettel volt (gépvásárlás támogatása) hanem az, hogy szakembert nem képeztek. Példádban a számtek tanár volt az egységnyi sugarú pedig ehhez pedig nem kell egy CCNP képzettség - szomszéd 8 éves srác egyedül konfigolta be az otthoni eszközt, csak a port forwardingot nem értette

vega2 2011.08.02. 15:51:52

@estrella negra: És szerinted ki szavaztatta le a vizitdíjat? Az akkor regnáló kormány?

labi 2011.08.02. 15:54:58

"- Hova/kihez tudtam volna fordulni a rendelőben ebben az esetben? A sürgősségi osztályon kaptam volna esetleg ellátást? (Ez elég vicces lenne)"

Így van a sűrgősségin.
Mi ebben a vicces? Ha vicckategóriába gondoltad, akkor nem is lehetett olyan sűrgős... Ha nem várhat a fájdalmad, akkor irány oda.

@atpijkamo: "De be kell kéreckedni két beteg között, ahogy mondták. Be kell kopogni.
Különben nem ez a méreg, hanem mikor behívják az embert időpontra, és váratják három órát."

Esetleg e kettő között nem érzel valami összefüggést?
Ha mindenki úgy gondolná hogy az ő nyavajája a szakrendelésen soronkívüli, akkor máris felesleges lenne a sorbanálás. Amőbaalakzat, és aki nagyobbat üt, az megy be.
És sajnos sokan gondolják így. Pl háziorvosnál a "csak receptet irató" de aztán fél órát bentlevő emberkék. Csak napi négy ilyentől már két órát csúszik a bejelentkezés.

labi 2011.08.02. 15:58:20

@metalheart: "Fájó füllel a sürgősségire? S mit csinál vele a sebész? Levágja?"

Nos bár tudom hogy a vészhelyzet sorozatban csak azt láttad, hogy ömlik a vér, levágnak meg újraélesztenek mert ez a látványos, de amúgy a sűrgősségi ellátás nem csak erről szól. :)

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.08.02. 16:02:41

Hát egyszer egy temetői tűzoltás után volt alkalmam pár óráig tanulmányozni egy nagyüzemi sürgösségi működését: Kb. 10 orvos volt bent, ebből 8 sebész, 2 belgyógyász. Fül-orr-gégész egy sem.

XCat 2011.08.02. 16:05:22

@labi: Szerintem is teljesen normális, hogy valaki olyasmivel, amiről úgy érzi hogy nem igényel azonnali ellátást, nem a sürgősségire megy, mert ott a balesetesek meg ezek vannak.

Vagy egy műszakot átdöglő, és az ügyeleti díjat átvevő orvos (kisebb várásokban inkább ez jellemző).

XCat 2011.08.02. 16:06:47

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: Hát igen. És büdös is volt szegény, de valami dögletesen.. nem is értettem, hogy engedték tanítani.

@metalheart: Temetői tűzoltás? Hű. :)

XCat 2011.08.02. 16:08:43

@CatMother: városokban, nem várásokban

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.02. 16:10:16

@labi: "Ha mindenki úgy gondolná hogy az ő nyavajája a szakrendelésen soronkívüli, akkor máris felesleges lenne a sorbanálás."

Hát vannak sürgős és nem olyan sürgős esetek. Az élet már csak ilyen.

@atpijkamo: "Úgy kell időpontra behívni a ráérőket, hogy legyen köztük elég hely a sürgős eseteknek."

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.08.02. 16:13:45

@atpijkamo: mindenkinek a saját problémája a legfontosabb, és a legsürgősebb. de nem vagyunk orvosok. nekik kell eldönteni, ki a sürgös eset, s eszerint időpontot adni. (akár azonnalra a betegfelvevő, elirányító).

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.08.02. 16:18:20

@CatMother:
"És büdös is volt szegény"
Nem lehet, hogy már elhunyt szegény? Az magyarázná a hozzáértését is...

Állítólag Jacko is össze akar állni még egyszer egy búcsúkoncert erejééi :)

@metalheart:
Híradó:
"Helikopter zuhant le egy temetőre. Túlélő nincs, a holttestek folyamatosan kerülnek elő. Eddig 104-et ástak ki a romok alól..."

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.02. 16:18:20

@vega2: Nem, az akkori ellenzék szavaztatta le, rövidtávú politikai érdekek által vezérelve.
(Úgy látom elbeszélünk egymás mellett, meg amúgyis idejétmúlt a dolog.)
A Sulinet meg ugyanarról szólt, mint az összes többi közbeszerzés Magyarországon. Jelesül a pénzlenyúlásról. Mi ebben a meglepő?

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.08.02. 16:25:34

@estrella negra:
Azért ha a sulinetben alkatrészt (monitort,HDDt) vett az ember és nem konfigot egész jól jöhetett ki. Azaz pont azért az árért tudta megvenni, mint amennyiért áfa nélkül, feketén ismeretlen importból... Mondjuk 120ezeFt-nak megfelelő pénzért (kb. 180e) ma igen jó moncsit tudnék venni...

Shinjuku 2011.08.02. 17:07:17

Az mar volt hogy a WD40 oldja a fulzsirt?

vega2 2011.08.02. 18:45:47

@estrella negra: Engem akkor sem lepett meg a dolog, mondjuk most sem lep meg a dolog.

estrella negra · http://kismalac.blog.hu 2011.08.02. 19:07:23

Elég gyenge posztok vannak máma. Ede nyaral?

vega2 2011.08.02. 19:07:59

Mondjuk képzeljünk el a sok életpályamodell között egy politikusit:

Volt funkci= Miniszterelnök
III/III= Miniszterelnök
Bányászbéka= Miniszterelnök
Egyetemi ember= Miniszterelnök
Hátrányos helyzetű= Miniszterelnök
Szántó-vető földműves= Miniszterelnök
Bolti eladó= Miniszterelnök
Főiskolai docens= Miniszterelnök
Kardos csávó= Miniszterelnök izé..... Köztársasági.....

E.t.c.

endre2714 2011.08.02. 23:53:43

@akiazsiráfotszereti: Baden Würtembergben jelenleg bőrgyógyászhoz 6 hónap a várólista - az egész államban.

endre2714 2011.08.02. 23:55:08

@atpijkamo: Anyámat rendszeresen fenygetik, amikor a rendelőidő végezte után 30 perccel haza szeretne menni. Neked ez a tapasztalatod, neki ez.

Prof. azsiráf.PhD. 2011.08.03. 07:28:42

@endre2714: az lehet, de én ausztriáról beszéltem. rossz helyen vagy.

horex · http://horex.uw.hu/ 2011.08.03. 07:55:22

@atpijkamo:
Jó Hajnalt!

Az ötezer nem is olyan drága"
Villanytűzhelynek csak ugy van garanciája ha a szerviz rakja fel a piezzo villásdugóját a drót végére
kb 5perces meló, 8000Ft

Fülfájás kifizetődőbb
:)
Kopogni meg lassan hármat kell, eü.dolgozók igy szokták,erre nyillik az ajtó
Akkor már lábat és szintén 5ezret a résbe és sinen vagy

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.03. 08:04:38

de a vizitdíjra biztosan nemmel szavaztál

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.08.03. 10:42:19

@metalheart: Az egészségügy teljes pénzügyi egyensúlyához arra lenne szükség, hogy minden rendellenességgel született, és/vagy sokat betegeskedő gyereken, krónikus és/vagy súlyos betegségben szenvedő felnőttön és minden 65 feletti személyen posztnatális abortuszt hajtsanak végre, a megmaradók meg minden jövedelmükből és bevételükből tizedet fizessenek az egészségbiztosító(k)nak. Teljesen biztosan akkor sem valósulna meg a pénzügyi egyensúly, ugyanis amíg a betegségipar a fegyveriparral hasonló nagyságrendű, vagy azt meghaladó extraprofitot legálisan realizálhat, logikailag sem lehetséges. Olyan nincs, és nem is lesz, hogy egy egész iparág (/szolgáltatási ágazat) befektetői megelégednének a részesedésükkel.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.03. 10:46:28

ma történt:
felhívtam az orvost, hogy ki kéne jönni. azt mondta, pont arra jár, pár perc múlva érkezik. megjött, körülnézett, megnyugtatott, beadott két injekciót, kért négyezret. és távozott.

az állatorvos volt és a kecskéknél járt.

ez a tb-ben így nézett volna ki: elviszed a kecskét a háziorvoshoz, kornyadozik ott pár órát, míg sorra kerül, majd kap egy beutalót a belgyógyászatra, kapsz időpontot 3 hónap múlvára, majd drukkolsz, hogy megérje...

mohopasi 2011.08.03. 11:00:07

De az tényleg beszarás ebben a magyar módiban, hogy 3 hétre adnak időpontot egy vizsgálatra... Pl gyerek születése után 6-8 héten szükséges csípő, gerinc, stb vizsgálat: felhívod őket, 3 hónap múlva mehetsz.... Beszarás.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.08.03. 11:05:08

@atpijkamo: A dohányzás az egészségügyi kasszának és a katasztrófavédelemnek nettó ráfizetés, a nyugdíjkasszának tényleg nettó nyereség, a munkaadóknak viszont szintén kész ráfizetés (cigarettaszünetek (veszélyes dolog, olyanok közben alakultak meg a munkásmozgalmak, a szakszervezetek és a tőlük el nem választható módon a védelmi maffiák), kiesett táppénzes napok (betegszabadságot a munkáltató fizeti), és a szak- és felsőoktatásra fordított kiadások szempontjából is hasonló nagyságrendű veszteség, mint a munkaerő emigrálása. A dohányzó környezetben senyvedő magzatok eleve hendikeppel indulnak az életnek (születési tömegük ~500 grammal kisebb, mint a nemdohányzóké), nem beszélve arról, hogy különösen a minimálbér környékén lévő fizetésből vagy/és szociális ellátásból élők esetén nemcsak a dohányzást - mondjuk úgy - tudatosan vállaló felnőttek károsodnak, hanem a velük (bennük) élő gyerekek is. Eleve rosszabb életkilátásokkal (alacsonyabb intelligenciával, gyakoribb iskolai hiányzással, kisebb fizikai teljesítőképességgel stb.) indulnak, és sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy ezt az egészségkárosító mintát ők is követni fogják.

Meg nem erősített hipotézisek szerint bizonyos pénzügyi csoportok vezetői egyszerre akarják lassítani a dohányzás elterjesztésével a Föld túlnépesedését, néhány embercsoport relatív elszaporodását, miközben a lassú kiirtásra ítélt etnikumokkal nemcsak az egészségkárosításuk költségeit fizettetik ki (mint a görög vasút a koncentrációs táborokba indított chartervonatok menetdíját) hanem még extraprofitot is realizálnak közben...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.08.03. 11:07:38

@Babette_: Viszont a háziorvosoknak (néha bánatukra) nem szabad kényszervágást elrendelniük...

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.03. 11:38:06

@horex: "lábat és szintén 5ezret a résbe"

:)))

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.03. 11:39:49

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: "lassítani a dohányzás elterjesztésével a Föld túlnépesedését"

Cigit minden néger szájába?

A következő évtizedekben pár milliárddal nő a Föld lakossga, amit leginkább Afrika termel meg.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.03. 11:43:39

@Babette_: "elviszed a kecskét a háziorvoshoz ... majd drukkolsz, hogy megérje"

Na de ingyér!

Van akinek semmi se elég jó.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.03. 11:45:47

@endre2714: Rendelés vége előtt idővel - mikor már látszik, hogy ennyien férnek be - ki kell szólni, hogy többet már nem tud ma fogadni. Meg is lehet ezt előre saccolni, és kiirni a miheztartás végett.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.03. 11:47:35

@Babette_: "a vizitdíjra biztosan nemmel szavaztál"

Te szószerint vetted? A miszterelnökről szólt a szavazás.

"... takarodj!"

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.08.03. 11:58:34

@atpijkamo: Momentán Kínában és Latin-Amerikában szinte kötelező a dohányzás, Európában a teljes Balkánon, valamint az összes cigányromának és cigányrányinak, sőt a legtöbb cigánypurdénak is, stb...

Afrikába nem is kellene a bagó, elég az, hogy a volt gyarmattartók egykori és jelenlegi "dicső" tevékenysége miatt nagy részén éhínség és háború van, még Tóta W ominózus nitrogénbombája (sicc!) sem kell szerencsétlenekre. Ahelyett mondjuk kaptak CIA és/vagy KGB-laborokban kitenyésztett HIV-vírust, de azt egész jól bírják, mert az eredeti valóban ott volt tájkórokozó.

A természeti erőforrások okszerű és megújulást biztosító kihasználásával egyébként Afrika nagy részén is az európaihoz hasonló életszínvonal és népsűrűség lenne elérhető, és a hónapokon belül Irán ellen meginduló amerikai (NATO) invázió költségvetéséből legalább a félsivatagok simán termővé tehetők lennének...

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.03. 12:09:20

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: "Afrikába nem is kellene a bagó"

Egész falvakban nincs felnőtt, elvitte őket az AIDS.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.08.03. 12:18:01

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Én pacifista vagyok, de mégis kellene nekünk egy kis WWIII, az emberiség túlélése érdekében.

Gurul a busz a szakadék széle felé, és a G7-ek a sofőrülésben másodpercenként egymás hátát lapogatják, milyen fasza gyerekek vagyunk, a következő egy méterre tökéletesen fel vagyunk készülve.

2011.08.04. 14:38:00

ugyanígy jártam a kaposvári kórház fülészetén néhány hete. csak engem másfél óra várás után hajtottak el a búsba. aszonták menjek át a sürgősségire. kérdem ott van fülész doki? nincs. majd innen lehívnak valakit. mondom hogy nem egyszerűbb most? merthogy most itt van a megvizsgálandó fül? nem.
lementem a recepcióra és megkérdeztem mégis milyen baromság ez?
első kérdésük, regisztráltam-e. mondom asszony regisztrált még mielőtt ideértem volna, merthogy itt dolgozik.
erre ő: itt dolgozik és nem tudja kit kell keresni?? mondom nem ápolási vonalon melózik, de ennek különben sem így kellene működnie.
másnap reggel visszamentem és kivártam a soromat.

egyébként kaposváron nemsokára megkezdi működését az előjegyzési kft (nem pont ezzel a névvel) ahol a fizető vendégeket előrébb veszik a műtéti várólistán.
repa úr (nem is olyan rég majdnem egészségügyi miniszter lett)
áldásos tevékenységének köszönhetően a gazdagabbak egészségesebbek lesznek mint a csórók.
nem is volna ezzel baj, de akkor kérem vissza az eddig befizetett tb-met.
és természetesen ezután sem vagyok hajlandó fizetni.

anarch 2011.08.04. 14:40:47

@Babette_: ez működik ember orvosnál is, csak nem négyezret kér... Tényleg, Magyarországon nincs olyan egészségbiztosítás, amivel az orvosok zsebébe lehet fizetni? Valami olyasmire gondolok, hogy fizeted havonta a biztosítónak, a biztosító leszerződik mindenféle orvosokkal. Ha gáz van, felhívod a biztosítód, ő mond egy orvost akit fel tudsz keresni még aznap, a doki megnéz, hümmög meg csinálja amit kell. Miután elváltok megy az sms a biztosítónak, hogy minden ok, végül a biztosító meg küldi a jelöletlen borítékot biciklis/motorosfutárral. Csak mert az utalás vagy paypal mennyire stílustalan lenne már...

Na, milyen? Legyen a neve TB bt :P.
süti beállítások módosítása