Tékozló Homár

Egy hét fizetni MasterCard Mobile-lal?

2012.08.09. 12:59 | jackyll | 149 komment

Norbert az androidos (iphone-os, windozfonos) MasterCard Mobile alkalmazás létezésének értelmét kérdőjelezi meg, ha tényleg nem lehet azonnal fizetni vele. Bár a T-Mobile-nál először nem tudtak az általuk is hirdetett szolgáltatásról, kiderült, hogy az szerintük igazából banki átutalásnak számít. Namost az elvileg már csak 4 óra lenne. Ehhez képest Norbert telefonját a fizetés után 3 nappal kapcsolták le, és 6 nappal később sem kapcsolták vissza. Elképzelhető, hogy a T-Mobile számlázási osztályán nem voltak képesek ezt feldolgozni?

Tisztelt Főfelügyelőség! Panaszt kívánok tenni a MasterCard Mobile szolgáltatója, illetve a rendszer partnerei (elsősorben a Magyar Telekom) ellen. A probléma röviden: a MasterCard MasterCard Mobile nevű, okostelefonokra letölthető alkalmazása azt sugallja, hogy az ezen keresztül történt tranzakció (fizetés) azonnali fizetést jelent, vagyis, a fizetést követően a számla kiegyenlítése megtörténtnek tekinthető (csakúgy, mint amikor fizikai valójában használom a kártyát, például egy üzletben), ráadásul, ahogy az egyéb esetekben is lenni szokott, a befizetőnek azonnal megterhelik a számláját a befizetett összeggel. Ehhez képest a MasterCard Mobile nem alkalmas azonnali fizetésre, ám ezt sehol nem jelzik a felhasználók felé (vagy ha igen, azt nagyon elrejtve).

Miután, saját hibából kéthavi tartozást halmoztam fel a T-Mobile felé, augusztus harmadikán (pénteken) egyben kifizettem az elmaradásomat MasterCard Mobile alkalmazás segítségével. Miután a program "Paid" azaz fizetve státuszba sorolta a befizetett számlákat, továbbá a számlámról is eltűnt a fizetett összeg egyenértéke, megnyugodtam. Egészen addig, amíg aznap, majd három nap múlva, hétfőn ismét, díjhátralékra vonatkozó sms-t kaptam a T-Mobile-tól, sőt augusztus 6-án, vagyis a befizetés utáni negyedik napon (második munkanapon) korlátozták a kimenő hívásaimat, illetve a mobil netet.

Ezután személyesen próbáltam magyarázatot kapni a T-Mobile ügyfélszolgálatán, ahol egyrészt azt sem tudta az ügyfélszolgálatos, hogy létezik ilyen alkalmazás, pláne, hogy annak a Magyar Telekom is partnere, így azt sem, hogy a Telekom ügyfélszolgálatainak plazma monitorain is reklámozza a szolgáltatást.

Egy hosszabb és bizonytalan hangvételű telefonálást követően, az ügyfélszolgálatos arra jutott, hogy a MastarCard Mobile-lal végrehajtott fizetés valójában sima banki átutalás, vagyis három munkanapos átfutása van. Erre azonban sem a programban, sem a program weboldalán, sem a T-Mobile számláján (a számlára nyomtatott QR-kód mellett) nincs semmiféle utalás. Sőt, a MasterCard Mobile, weboldala szerint telefonegyenleg feltöltésére is alkalmas, ami szintén azonnali tranzakciót sugall, hiszen senki nem három, esetleg öt napra előre tölti fel az egyenlegét.  

A levél írásakor a helyzet a következő:
A számlák immár hatodik napja (negyedik munkanapja) be vannak fizetve, a bankszámlámról hat nappal ezelőtt emelték le az összeget. Az alkalmazás naplójában fizetett státuszban vannak a számlák, a bankszámlakivonatomon teljesült tranzakcióként jelentkezik a telefonszámlák befizetése. Ma szerda van, a szolgáltatás még mindig korlátozva van, jól lehet, ha el is fogadom, hogy három munkanap az átfutás (mint amire végül "tippeltek" a T-Mobile-nál), ez már akkor is a negyedik nap, vagyis harmadik, korlátozva töltött nap.

Kérdéseim a Főfelügyelőséghez:
Tekintettel arra, hogy komoly fennakadásokat okoz a magánéletemben és munkámban egyaránt a telefon hiánya, mit tehetek ebben a helyzetben, milyen jóvátételre számíthatók (ha egyáltalán) az érintett szolgáltatók részéről?

Kötelezhetők-e a szolgáltatók, hogy hirdetéseikben, információs oldalaikon jól látható helyen felhívják a felhasználók figyelmét arra, hogy a MasterCard Mobile alkalmazás, szemben a bankkártya fizikai, vagy netes használattal, nem jelent azonnali tranzakciót, így amennyiben a felhasználók határidős befizetésre használják, vegyék figyelembe, hogy az átfutás három (de inkább négy) munka nap. (Ami egyébként szintén röhej 2012-ben.)

További probléma, hogy panaszomat nem tudom elküldeni a MasterCard Mobile-nak, illetve a MasterCardnak, mert magyarországi honlapjukon nem található se postacím, se email cím, csak egy HelpDesk telefonszám, amit kikapcsolt telefonnal, ugye, nehéz felhívni. (Ha az alkalmazás magyarországi honlapján, a "Kapcsolat" linkre kattintok (ahol általában email cím szokott lenni), akkor azt a választ kapom: "Page not found".)
Így az érintettek közül, e panaszlevelet egyidejűleg csak a T-Mobile-nak tudtam elküldeni.

Kérem, a lehetőségeimről és intézkedéseikről tájékoztassanak.

Tisztelettel:
Norbert

Ez ugye még nem NFC, de már most jól lejárathatja az egész mobilos fizetést.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aard · www.goldberry.hu 2012.08.09. 14:36:00

hmm, szvsz én csinálom jól :) csekkes fizetés, az is kitolva a végső határig (24 órán belül korlátozás), majd szép beséta az ügyfélszolgálatra és pénztárba befizet és mindenki örül :)

Norbi, kell neked még okostelefon? és még milyen appok vannak rajta? farmville vagy még ilyen okos dolgok?

ehh, az ifon 12-nél biztos javítják a hibát addig is szorgalmasan vásárolgass okostelót... min 100 000 fabatkáért (remélem ezt is hitelre vetted)

KecskeDotyi 2012.08.09. 14:37:27

@kovi1970: Mivel nem ismerem a banki reklámokat ezért marhára nem lettem okosabb :D

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.08.09. 14:39:37

@aard:
Én abakuszt használok, és vatikáni pénzzel fizetek!!!
És a svejci gárda vigyázza a biztonságomat!

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.09. 14:42:47

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.:

Má mé' lenne anyaszomoritó, te?
Használta azt a szolgáltatást amit "megvett"
Talán ha nem ész nélkül a poszttolót ekéznéd

aard · www.goldberry.hu 2012.08.09. 14:43:52

@Sün‼ ツ: jesszum, a svejciek már az erdőben vannak???? ugye nem zaklatnak a hiteleikkel??? :)))))

Netuddki. 2012.08.09. 14:48:13

@KecskeDotyi: Akkor a Totya se mond semmit?
Húvazzeg! Nem elárultam! Holnap jön a fekete ótó...

horex · http://horex.uw.hu/ 2012.08.09. 14:53:16

@Sün‼ ツ:
Én abakuszt használok"

Frissitsed szoroban 2.0-ra, gyorsabb

Endobionta 2012.08.09. 15:01:06

érdekes módon még soha nem volt ilyen problémám. mondjuk nem is használok minden szarra alkalmazást. meg okostelefonom sincs. a családban én vagyok az okos. telefonnal telefonálni kell nem mobilnetezni meg engribörcözni. a fene nagy jómódban már nem tudtok mit csinálni. akkor szopjatok.

KecskeDotyi 2012.08.09. 15:02:24

@kovi1970: Szóval unicredit. Egy nyamvad fiókukat se tudom hol van, szóval nekem tuti nem bejövős :)

Manyecska 2012.08.09. 15:09:28

@KecskeDotyi: nekem inkább a külkerbanknak tűnik..

Netuddki. 2012.08.09. 15:09:57

@Endobionta: "telefonnal telefonálni kell nem mobilnetezni"

Egyetértek. Internetre a tablet sokkal jobban használható... :P

Endobionta 2012.08.09. 15:12:46

@kovi1970: a tablet még rosszabb :D énis kibírom hazáig netezés nélkül, pedig online kell dolgoznom.

Krinyo 2012.08.09. 15:17:00

A Mastercard Mobile bankkartyas vasarlasnak minosul, ezert azonnal kellene konyvelodnie. Viszont a Mastercard rendszereben lehet valami hiba, mert a multkori eBoltos vasarlasommal pontosan ugyanigy jartam, 5 napig parkolopalyan volt a rendelesem emiatt a fizetesi mod miatt.

Sonica 2012.08.09. 15:19:45

Norbert, isten hozott a klubban :)! Én két hónapja szívtam meg a csodás QR kódos fizetéssel. Én személyesen mentem be a T egyik boltjába reklamálni, ahol mutattam a program által elmentett képet, az igazolást, hogy ki van fizetve, mire azt mondja nekem Miss Ügyintéző, hogy hozzak a bankból egy lepecsételt, aláírt banki igazolást, hogy ez tényleg így van. Ekkor már egy kicsit ideges voltam, átmentem a bankba, ahol épp lefagyott a banki rendszer, mondták, hogy 15-20 perc, míg újraindul, mondtam, hogy ezt nem hiszem el, XXI. század. Befizetni szépen személyesen, T-pontban, aláírva, hogy ne tudják a .... letagadni...

Sonica 2012.08.09. 15:20:54

Ja, nálam 6 munkanapot tartott az utalódás.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.08.09. 15:24:15

" milyen jóvátételre számíthatók "
csak a póóóóóóóóóóóÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóstán számíthatóóóól

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.08.09. 15:26:51

megkérdezem mán a kocsmában, hogy tudok-é mászterkárd applikációval fizetni a sörér, mer akkó egy kúerkódot mán csak-csak biggyesszenek ki a pulthoz.de lehet ezér Terike (a kocsmárosné) az aromba nyúl....

KecskeDotyi 2012.08.09. 15:26:52

@Manyecska: De Totya az az idióta, aki az unicreditbe rohangál retkes, izzadt mezben, nem?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.09. 15:29:00

@KecskeDotyi: Mán felvitte a dógát, má' kocsin jár, és szórja a pénzt.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.08.09. 15:33:40

Máskor időben add fel a sárga csekket és akkor nincs ez a bonyodalom.

2012.08.09. 15:44:48

@merjünknagyotálmodni: Ezt a hétvégén-nincs-átutalás-dolgot sosem értettem. Az utalásokat nem számítógépek intézik? Azok nem mennek vikendezni. Lehet, hogy van egy nagy központ, ahova befutnak az átutalások, ott van egy kurbli és azt kellene tekerni valakinek, mert csak akkor megy az utalás, ez a kurblitekerő meg hétvégén pihen. Ha így van, akkor azt nem értem, hogy kártyával miért lehet fizetni, akkor nem számlák között mozog a pénz? Vagy a Visa és a MC fizet hétvégén is kurblisokat?

"Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes."

Reggie 2012.08.09. 15:46:19

@nemorino: De szombaton vallasi okokbol nem lehetnek bekapcsolva.

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.08.09. 15:56:02

@Endobionta:
Ó, te istenbarma, neked még az otthoni tárcsás telefon is túlzás.

Ne égesd már magad azzal, hogy a XIX. században ragadtál.
Esetleg amis (amis, amische) vagy, akkor viszont elnézést kérek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.09. 15:56:46

@nemorino: Ennyi. Mondjuk elvileg hétvégén ugyanúgy van ügyelet a bankokban.

Amúgy elvileg bankkártyák közti tranzakció is van (OTP-nél legalábbis), ami 0-24 azonnal megtörténik - csak jó drága. Egyszer kellett így fizetnem.

Endobionta 2012.08.09. 16:07:09

@régebb óta vagyok Subban mint te: igen, te paraszt. én még kibaszott füstjelekkel komenikálok a folyó másik partján élő kedves indián családdal. azért nem értem ezt a mai tekknológiját. inkább visszamászok a fára, banánt dugok a seggembe és rejszolok. gyere te is.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.09. 16:28:19

@horex: az app tejjesen jól működött. a posztoló nem érti, hogy különbség van az átutalt összeg kedvezményezett oldali bankszámlán történő jóváírása, valamint a befizetett összeg saját személyes, tréhómnál vezetett számlán történő jóváírása között. magyarul a pénz megérkezett a tréhómhoz, azonban ha ők csak háromnaponta futtatják le a könyvelődroidprogramjukat, akkor csak annyi idő múlva fog rendezettként mutatkozni a számlája. a négyórás szabály a bankok közötti átfutási időre vonatkozik, nem pedig cégek belső elszámolási rendszerére. ennyi. ezzel kár a mastercardot baszogatni, mert nem az ő hibájuk, ha a kedves ügyfél picit analfabéta. a tréhómot ellenbe nagyonis illendő lenne baszogatni emiatt.

Reggie 2012.08.09. 16:28:21

@Endobionta: Valahogy ezt sejtettem, de legalabb megerositetted.

Manyecska 2012.08.09. 16:32:36

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: jól mondod kisfácán!! :P Csodák márpedig nincsenek hiába kábíccsák a fejünket ezekkel a biszbaszokkal, különben engem is idegesítenek ezek a hóttokos telefonok néha..:( megyek ki is húzom a falból:P

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.08.09. 16:33:38

@Reggie: ilyen elegánsan sem láttam még senkit sem zsidózni. :)))))

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.09. 16:34:24

arról már nem is beszélve, hogy ha befizette volna azt a nyamvadt csekket időben, akkor nem kellenne itt trükközni meg appozni. de monnyuk az se baj, ha nem fizeti be időbe, csak ne rikoltsa már tele vele a világot, hogy őt kár érte mások hibájából, mer a végin még megsajnálom.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.09. 16:37:53

@Manyecska: én imádom az okostelómat, bár be kell valljam, okosabb nálam. hüpp. :(

Dr. Dzsásztisz 2012.08.09. 16:40:29

Érdemes körülnézni az FHb Bank háza táján. Rajtuk keresztül bonyolódik a fizetési forgalom a mobile mastercard esetében. Számot most nem tudok mondani, pedig én már egyszer lenyomoztam őket. Persze nekem nem tudtak használható infót adni, de lehet velük próbálkozni. Valószínű náluk akadt el a folyamat, amit sosem fognak beismerni.

Manyecska 2012.08.09. 16:47:41

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: na, azért főzni még nem tudnak + ilyenek!!
:))

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.09. 16:49:21

@Manyecska: azt nem, de naponta dob egy receptet, amit persze nem főzök meg, meg egy viccet, ami monnyuk elég szar, meg ilyeneket. a sün tud még más komoly appokat is, kérdezd csak meg tőle, mit ajánlana! :D

elwood 2012.08.09. 17:09:33

poszternek igaza van

én szeretek új technológiákat használni, ezt majd elkerülöm

és köszönöm Norbertnek, hogy felhívta a figyelmet erre

Szűcslaci 2012.08.09. 17:23:22

a poszternek igaza van, tartozni kell, amíg lehet, androidos pélóról utalni, homárt telesírni, ugatérolni. Rütyvedj meg, tarhonya.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.09. 17:54:53

@Szűcslaci: a rütyvedést engedelmeddel felvettem a szakszótárba.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.09. 18:13:53

@Szűcslaci: Azét van igazság. A mobiltársaságok kinek a szíve csücskei?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.09. 19:07:33

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Hiba történt a komment elküldése során...
...a te blogodon :)

Anomalocaris (törölt) 2012.08.09. 19:11:51

@Endobionta: Én még csak telefonálni se szoktam vele. De karóra helyett jó, korábban mindig olyan hülye csíkkal barnult le a karom.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.09. 19:15:17

@ColT: óóóó, hát ez elég gány ez a motor. lehet, mégis igaza van a sünnek ezzel a költözéssel.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.09. 19:17:00

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.:

próbáltam én is, nekem se megy. akkor talán kiáltsuk együtt: dögölj meg blogmotor!!!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.09. 19:18:15

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Pedig attól szokott megjavulni, ha egy admin belekommentel.

...................*............................. 2012.08.09. 19:23:32

@ColT: nem megy. pedig próbáltam a tartaléknickemmel is. azért ez mégiscsak szopacs, ezentúl minden posztot időzítve kell kitenni, lehetőleg hajnali háromra, amíg még mindenki alszik, vagyhogy??

Megdobbent 2012.08.09. 19:41:37

Csak nem akarjak, hogy Norbi mobilozzon, mert butasagokat szokott megbeszlni Dugoval, ezert altalaban a tobbi erdei allatok ellopjak a faikat. Ez a magyarazat, sem android, sem win, sem ios nem iletekes ebben az esetben.

CID 2012.08.09. 20:20:57

@kovi1970: Mondjuk, a vodafone jòl teszi, ha megköszöni, ha fizetsz azért a szolgáltatásnak nevezett szarért .

CID 2012.08.09. 20:31:59

Ügyi vagy furaszem, gratulálok !

batmann 2012.08.09. 21:43:21

Ne halmoz fel máskor tartozást és nem lesz ilyen problémád. Inkább maradj csendben és ne ide írogass!

Még egy jó tanács. Máskor menj be az ügyfélszolgálatra és ott fizesd be.

Jobb, ha nem kezdesz mentegetőzni, magyarázkodni...

Xezs 2012.08.10. 01:24:54

jackyll bazmeg haggyad már ezt a 4 órás átutalást, kevered a szezont a faszommal

A Mastercard magasról leszarja, hogy a magyar bankközi szabályozás 4 órát ír elő, rájuk nem vonatkozik, mivel egy országon KÍVÜLI kártyatársaságról beszélünk

Amúgy meg ha 2 hónapot kibírt a felhasználó akkor mi az anyjapicsáját kellett hamarkodnia a mobillal? Nem ráért volna normális belföldi átutalással fizetni egy asztali PC-ről?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.08.10. 07:27:36

jóreggelt, jóreggelt..

ma miről fogunk irkálni?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.08.10. 07:47:18

@Xezs: hát nem sokkal vagányabb mobilról? Trendi akart lenni, az is lett. Az asztali PC divattalan, az asztali PC gáz. A csúcson a mobil áll. Mikor általános meg középiskolások susmotolnak a mobájlos oprencerekrõl meg lehetõségekrõl az úgy még testhezálló, de korban efelett már eléggé gáz. Ki kéne tudni nõni a marketingbullshitet, nem megy.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.08.10. 08:02:37

@Kellemes Zérókomponista: én nem vagyok érdekes, a titkaim, meg azért titkok, mert nem beszélek róla.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.08.10. 08:05:35

@batgirl:
Morgen nagába is!
Ma a cserebogarak halhatatlanságáról lesz szó.
Meg jackyll domolykózásáról.
Teggeli lepedőakrobatika (zumbatorna) megvót?

Manyecska 2012.08.10. 08:09:42

@Xezs: ja, ez a fixa ideájuk, nemtom:( ez a 4 órás utálás!
:)

Manyecska 2012.08.10. 08:21:01

@Sün‼ ツ: lepedőzumba??:O jóreggelt, jóreggelt, jegyeket-bérleteket kérjük..!
:)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.08.10. 08:26:48

@Sün‼ ツ:Jut eszembe!!a cserebogaraktól bocsánatot kell kérnem.gyerekkoromba dobozba gyűjtöttem őket. Akkor még nagyon jó dolognak tűnt.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.10. 08:43:14

@Kellemes Zérókomponista: fejlődik a világ meg tekknika kérnémszépen, nem lehet lemaradni, mert mi lesz, ha eccer kötelező jelleggel kell majd mindenkinek hájtekk módon kommunikálni meg csekket fizetni??

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.08.10. 08:44:27

@batgirl:
Én is ígytettem!!!!454!!!
Meg cérnát kötöttem a lábukra, oszt úgy röptettem őket!
Nem is olyan rég.
Kb 4444négy!!! éve vót az eset.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.08.10. 08:45:35

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.:
Aggyék isten magába is!
Ilyen korán már muzsikál?
Hát mivé lesz így a világ, he?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.10. 08:48:55

@Sün‼ ツ: sőnegutten beléd is! a muzsikálás nem nagyon megy így péntekenként, de azért úgy csinálok, mintha, pedig nemis :D

@batgirl: állítólag pirítva nagyon finomak. legalábbis azt olvastam eccer egy könyvbe.

Manyecska 2012.08.10. 08:54:15

@Sün‼ ツ: és az orvos mit mondott??:D:O

Manyecska 2012.08.10. 09:07:12

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: nem:D! De nagyon éééédes:O :))) odaragasztották..!?

Manyecska 2012.08.10. 09:11:48

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: ez fake!:D fotósopp..!szerintem.

Más: egy ismerősünk/53!!ötvenhárom!!53!/ éves és kapott VIP jegyet a Szigetre /női hölgy/ na ki is költözött egy hétre a férjeurával /amolyan bőrszerkós fazonok/, oszt nagyban csápolnak, mikor is megszólal a kommentátor vagy ki:P: ....-csajnak hosszú, szőke bozontos, göndör sérója van! - " és egyúttal köszöntsük köreinkben Kóbor Jánost is!!!" :D:D kamera ráfordul, kivetítőn Zsuzsi megjelenik,hevesen integetve :D:D:D:D!:P! ...

Manyecska 2012.08.10. 09:38:47

És ez tök vicces!!
:P

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.08.10. 09:43:49

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: állítólag a csótány láb is finom pirítva. Sajna én vega vagyok, így biztos, hogy lemaradok erről a nagyszerű étekről.
@Sün‼ ツ: basszus, eszméletlenül öreg vagy. még nálam is öregebb..
kezdesz szimpi lenni...hihiihii..

Kócos János 2012.08.10. 14:59:57

Norbert nekem értelmi fogyatékosnak tűnik. Tegyük fel, hogy nem ismeri a kártyás fizetési rendszerek architektúráját. Nem tudja, hogy ha a kártyás fizetést kezelő bank, és a pénzt fogadó szolgáltató bankja nem ugyanaz, akkor rendes átutalásra kerül sor. Akkor is gyanúsnak kell lennie, hogy befizetés után másnap kap egy SMS-t, hogy kéne telszámlát fizetni. Első körben felhívom a MasterCardot, aztán a T-t, aztán újra, ameddig rá nem jövök, hogy rendes belföldi átutalásról van szó. Utána felhívom a T-t, közlöm velük, hogy ez a helyzet, mailben elküldöm az alkalmazás képét, egy nap haladékot kérek.

Visszakapcsolás elég ritka esetben ingyenes, és soha nem azonnali. Szar ügy.

Amit pedig a legkevésbé sem értek: Ott a My T-mobile. A T-MO SAJÁT rendszere, amin keresztül lehet kártyával telszámlát fizetni. Igaz, valószínűleg több adatforgalmat generál, mint egy app, de közvetlenül a T-Mohoz fut be az adat, nem 3 másik cégen át.

zbzbzb 2012.08.11. 07:52:48

norbert, ha tényleg felnőtt ember vagy, és nem fizetted be a számlákat, akkor ne egy kísérleti szolgáltatással próbálkozzál, pláne ne hirdesd hogy mekkora lúzer vagy.
menj be személyes ügyfélszolgálatra, fizesd be ott kesben vagy kártyával hagyományos módon, és mosolyogva próbálj mindent elintézni, ne hisztizve.
hiszen hibáztál.
igen, te.
szóval, tanulj meg felnőttként élni egy felnőtt világban.

demtibor 2012.08.14. 10:57:54

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Igen, milyen jó dolog, mikor a ügyviteli rendszer megpróbálja összepontozni a bejövő fizetéseket a vevőkön lévő nyitott tételekkel. Szoktak humoros balesetek előfordulni..

Alapvetően ez egy automatikus folyamat kellene hogy legyen, azért is kérik meg az 1.0-ás ügyfélt, hogy szíveskedjen azt a szájbatekert ügyfélazonosítót feltüntetni az utalási rovat közleményében ( csekkre már legalább előre rányomtatják ), mert egy szolgáltató számlavezető rendszerében általában ez account ID. Legrosszabb esetben nem tud párosodni a bejövő fizetés semmivel az ügyfélnél, ekkor felírja mint open credit itement, aztán pénzügyes hölgyemények feladata a manuális pontozgatás...

demtibor 2012.08.14. 11:16:52

@demtibor: Aztán az is igen csak kellemetes, ha valaki elállít valamit és az összes bejövő fizetéssel nem tud mit csinálni a rendszer. Felírja függőszámlára, aztán vezetgessen át a könyvelőkislány minden tételt egyesével.

Nem is rég szórakoztam egy külföldi gázcég könyvelési rendszerével, mivel többdimenziós ledger van alatta, a vevők is saját főkönyvi számlát kapnak, háát, mikor egy szűkitett trial balance-t lekértem az 4-es számlaosztályra ( vevők voltak itt ), rendszer meg elvonult összeszámolni mindenki tranzakcióit és egyenleget képezni belőlük.. háát...elfogyott 1-2 kávé...

demtibor 2012.08.14. 11:34:48

@ColT: bankkártyák közötti átvezetés az nincs. Olyan van, hogy számlák közötti. Ezt még lehet fokozni a főszámla-alszámla viszonylattal. Bankkártya csupán neked egy eszköz, hogy terheld a számládat ( fizetgess vele ).

Egy bank saját számlavezető rendszere bankon belül igen gyorsan terhel-jóváír, percenként futnak bennük azok a batch folyamatok, amik ezeket intézik. Legalábbis amikor nyitva van. Ha nincs nyitva, akkor gyűjtögeti a feldolgozni kívánt tranzakciókat, és a legközelebbi nyitás után teljesítgeti őket.

A kártyás fizetések metódusa már érdekesebben van megoldva, mert azt zárt állapotban is fogadja ( ergo éjfélkor is csippan a telefonod, hogy terhelésed van, és neked úgy tűnik hogy valóban le is vonja a pénzt, mivel azt látod hogy kevesebb a rendelkezésre álló egyenleg ), de a tényleges könyvelések általában legközelebb nyitáskor forognak itt is át, addig allokál vagy technikai tételekkel játszik általában ( a záráskori aktuális egyenleg értékéig tud játszani alapból ). Bár ez az adott számlavezető rendszer ügyviteli logikájától is függ.... ( mert ugye vannak alkalmazható hitelkeretek, ha negatívba fut, akkor egyből vagy késleltetten már kamatozik is..stb,stb.. ) Szép szakma egy ilyet kitanulni...

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.14. 16:41:13

@demtibor: yepp. hiába magyarázza nekik az ember, hogy közleményrovat. visszakérdez, hogy azmi? néha csodálkozom, hogy még életben vannak a modern világ összes kihívásai közepette. mozgólépcső, banktranszfer, ablakkilincs, mind-mind nagy kihívások.

Xezs 2012.08.14. 20:19:16

@demtibor: Ami napközben fut, az nem batch. A batch-nek pont az a lényege hogy csúcsidőn kívül fut. Hívjuk inkább online-nak vagy akárminek azt, amire te gondolsz.

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Mikor ilyen helyen dolgoztam, az ügyfél által elérhető összes helyre ki volt írva, hogy rószaszín utalványon NEM lehet hozzánk befizetni, ennek ellenére mindig jött egy rakás. Aztán csodálkoztak, hogy nem írtuk jóvá.

De a sárga csekken is tudtak érdekes dolgokat produkálni az ügyfelek.

Sok az idióta.

demtibor 2012.08.15. 10:36:05

@Xezs: Igazad van, pontatlan a megfogalmazásom. On-line feldolgozásként kellene emlegetni inkább.

Batch alatt arra gondoltam, hogy a szlavezető rendszerek egy része úgy dolgozik, hogy egy vagy több job figyeli a beeső tranzakciókat és azokat vagy sorfeldolgozással teljesíti ( prioritás lista alapján osztályozza azért a tranzakciókat, de ezeket felül lehet bírálni... ), avagy egy csomagba gyűjti őket ( na ez volt nekem a batch ), és rövid időközönként bedarálja.

Xezs 2012.08.15. 19:34:35

@demtibor: Sokféle rendszer van, de alapvetően egy adott rendszeren belüli átvezetésnél fölösleges lenne csomagokba gyűjtögetni a tranyókat, és ez nem is bevett gyakorlat.

Rendszerek között már lehet más a helyzet.

hómunkás 2012.09.16. 09:28:34

múltkor én is lukra futottam a Mastercard Mobillal a brutál lassúsága miatt, úgyhogy nem is használom.
viszont az iCsekk mobil fiz. (Díjnettel kombináltan) sokkal több féle számla kifizetésére használható
és MÁSNAPRA GARANTÁLTAN RENDEZETT A SZÁMLÁD!
egyébként a dijneten is azonnal rendezett, és nincs késedelmi kamat se!

katresz567 2012.09.16. 09:44:02

és honnan tudom letölteni az icsekk-et és a Díjnetet?

hómunkás 2012.09.16. 10:33:29

@katresz567: icsekk-et a google play-ből (Androidra), ill. AppStore-ból (iPhonera).
a Díjnet pedig egy számlafizetési web oldal: www.dijnet.hu .
Itt a most papíron érkező számláidat regisztrálhatod és többet nem csekk jön hanem vagy itt fizetheted kártyás fizetéssel, amobilt írjuk csak ide
vagy akár az összeset átküldheted az icsekk-be és mobillal fizetheted.
DE A LÉNYEG HOGY 1 NAPON BELÜL RENDEZVE A FIZETÉS!!!

Xezs 2012.09.16. 11:20:33

@hómunkás: "1 NAPON BELÜL RENDEZVE A FIZETÉS"

*Csak ha hétköznap munkaidőben fizetsz.

hómunkás 2012.09.16. 11:53:35

@Xezs: vmelyik számlát egyszer kedd este fizettem fél 23kor és szerda délelőtt a kifizetés már OK volt...

katresz567 2012.09.16. 11:57:28

@hómunkás: ok, de milyen számláimat?

Xezs 2012.09.16. 16:59:36

@hómunkás: Ja, ha úgy érted hogy 24 órán belül akkor oks, de ez hétvégére még így sem igaz.

Azt hittem arról regélsz, hogy ugyanazon a napon lesz rendezett a számla, én erre reagáltam.

hómunkás 2012.09.16. 19:17:28

@Xezs: minden számlám az utolsó nap fizetem be iCsekk-kel és sosem volt gond. egy UPCs tartozást pl ugyanígy a lejárat előtt 1 nappal péntek késő este fizettem és szombaton már tudta a upc rendszere, vagyis hét végén is értesültek róla..
a többinél pontosan nem tudom.
és ez nem rege.

hómunkás 2012.09.16. 19:21:58

@katresz567: asszem egy csomó félét lehet Díjnetből átküldve fizetni, pl. én 3 e-On-os számlát fizetek így, Főgázt, ELMŰ-t és upc-t.
a Díjbeszedős számlámat pedig simán a QR kód leolvasással..

EvilHedgehog 2012.11.09. 12:40:02

Én is belefutottam ebbe... soha többé Mastercard Mobile... Ha simán kártyával neten a T-Home-bál fizetek (akkor akár hétvégén is) az online terminal visszajelzése alapján elkönyvelik a befizetésemet... Ezzel a csodával körülbelül 2 hét amire beérkezik hozzájuk a pénz és könyvelésre kerül...

V63-017 2012.11.19. 14:44:43

Októberi mobilszámlámat MasterCard Mobile-al fizettem ki késő este. A program kijelezte, hogy fizettem, a My T-Mobile oldalon viszont még mindig ott volt, hogy befizetésre vár a számlám. Szerencsére másnapra változott a helyzet. Igaz, hogy lassabb ezzel a programmal, de sem a bankkártyám számát, sem a CVV kódot nem kell beírnom állandóan.

Bolubás György 2012.12.31. 18:13:19

Hi, úgyanígy jártam, T-Mobile passzol, a bank CIB, kifezettem a felszólítás napján, és 10 nap után sem volt még benn a T-Mobile nál, már őrjöngtem, az ügyfélszolgálatosokkal minősíthetetlen hangnemben emileztem.Két hetembe került mire visszakapcsolták, és a kikapcsolás a mastercard mobile-s befizetés után 1 héttel történt. Ez egy guriga takony fizetési mód, nem ajánlom senkinek!

kvp 2013.01.11. 10:46:19

Az ugye mindenkinek tiszta, hogy a master card mobil alkalmazas uzemeltetoi nem egyeznek meg a mastercard kartyakat kiallito ceggel? Csak a nev azonos (licenszelt), de valojaban egy 3rd party cegrol van szo, amihez elmegy a kartyas fizetes (mint a paypal-nal), majd ok utaljak tovabb a megadott cel fele. A fizetes es az utalas kozti ido alatti kamat pedig a hasznuk. (a tranzakcios alapdijon felul)

Ha a visa hagyna es nem maga csinalna, akkor barki indithatna visa mobil neven egy ilyen uzletet. De lehetne maszterkard mobil is, ugyanugy legalis es ahhoz meg licenszelni sem kell a nevet.

Gombás Renátó 2013.04.11. 12:59:17

ilyen QR kódos fizetési megoldás az AXEL PayNow is, viszont annál tuti nem kell heteket várni a pénzre. leolvasod a qr kódot, beírod a bankkártya adatokat paypalon és kész.
süti beállítások módosítása