Tékozló Homár

Használhatatlan a Neptun az ELTE-n

2013.02.18. 12:16 | jackyll | komment

Nyilván minden átállás nehéz, de azért 15 év tapasztalatával fura, hogy pont az ELTE fullad teljes káoszba a Neptun tanulmányi rendszer bevezetésével:

Cikkem a "csodálatos" Neptun rendszerről fog szólni, amely egy egységes tanulmányi rendszer az ELTE-n. Ez FELELŐS többek között a kurzusok felvételéért, befizetésekért, jegyekért. A Neptun-t a bürokrácia november 15-én vezette be. Az eddig 10 évig használt és bár nem annyira fejlett, de kiválóan működő ETR helyébe lépett. A bevezetésére 15 napot ígértek, amit be is tartottak. A Neptun elérhetővé vált, be lehetett jelentkezni. Csak azt az "apróságot" felejtették el, hogy mást nem is fog tudni. Minden menü, minden pontja teljesen üres volt. Mind a hallgatói mind az oktatói oldalról.

Egy dolog működött az a levelezőrendszer. Persze annak sem minden funkciója és az is hibásan. A HÖK, diákok, tanárok már az elején is teljesen feleslegesnek tartották az SDA kft. által készíttet "remekművet", most meg már főleg. De mindenki abban a hiszemben élt, hogy az első kurzusjelentkezésnél már hibátlanul fog működni, így nem panaszkodtak. Tévedtek! Nem is kicsit. A kurzusjelentkezés teljes káosz volt. Már alapvetően az előjelentkezés sem működött. Tehát kitudja hány ezer diák - persze nem mindenki - nem tudta időben felvenni a kötelező tárgyait, többek között a fogyatékossággal élők sem. Ugyanis nekik meg van az a joguk, hogy ők az elsők, akik felvehetik ezeket. Hát nagyot néztek, amikor kiderült, hogy a Neptun képtelen kezelni ezt az előjogot.

Tömegesen érkeztek a panaszok az ELTE-re. Levelek, hívások, személyes megkeresések. Állítólag a Tanulmányi Osztály a két hét alatt csaknem 5 ezer levelet kapott. Mint kiderült a jelentkezéseknél az előzetes hiánya volt a legkisebb probléma. A Neptunban bárki felvehetett bármilyen tárgyat. Nem számított, hogy hányadikos volt vagy, hogy éppen nincsen meg a kurzus előfeltétele. A rendszer gratulált a sikeres felvételhez. Persze hogy mi volt az előfeltétel vagy, hogy mikor van az óra az bizony "titkos" volt. Nem tudtad többek között megnézni az órarendet, jegyeket, alapvető információkat stb. A több csoportos tantárgyaknál össze-visszadobált mindenkit a rendszer. Volt, aki úgy váltott háromszor is időpontot és tanárt hogy még csak nem is tudott róla. A pontokat rosszul számolta, persze nem mindenkinél, így talán még igazságtalanabb tud lenni. A kötelező kurzusokat, amelyeknek a limitszáma jogszabályban van megkötve fogta és megfelezte, így akár több száz embert kirakva belőle. És akkor még sorolhatnám…

Az ügyet "zseniálisan" kezelték. A vezetőség próbált időt nyerni azzal, hogy a rangsorolásos jelentkezést meghosszabbították egy héttel, így kitolva a kurzusfelvételt, amely most már belelógott a szorgalmi időszakba. Tehát úgy kellett volna a nem létező órarend szerint járni, hogy még azt sem tudod bekerültél-e a kurzusba. Sőt! Voltak olyanok, akik pénzt láttak a dologban.  Tájékoztatásban közölte a dékán-helyettes, hogy aki nem jelentkezik le azokról a tantárgyakról, amelyeknek nincs, meg az előfeltétele az bizony fizet és nem is keveset. De hogy mik az előfeltételek? Azok titkosak. A kötelezőket még meg tudod nézni, de a többit már nem. A Neptun rendszer teljes csőd és akkor még én fizessek érte?

Furcsa, de a Neptun nem minden karon működik ugyanúgy. Valahol ez nem működik valahol az nem. Valahol semmi nem jó valahol majdnem minden.

Az ELTE az ország legnagyobb és hivatalosan a legjobb egyeteme. Több mint 30 000 diákja van és 2000 oktatója. Sorozatban nyeri a különféle kitüntetéseket. Remélem nem a rendszerére, vagy a korrekt ügyintézésre!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2013.02.18. 14:12:08

@Thomas A. Anderson:
"Meglehet, hogy itt az a para, hogy az eddigi rendszer hívei (akik nokiás dobozok által lehettek motiválva -- jajj, miket gondolok) bojkottálják az új rendszert és a beállítási részt, amit NEKIK kellene felvállalni, nekik kellene birtokba venni az új rendszert (nem tudom, csak agyalok ingyen), no azt nem teszik meg, mert akkor lesz jó nagy káosz és fejetlenség, meg utálat, meg monnyonle a neptun… "

Ez egy okból nem igaz (az ismerősöm szerint) : most már mindenképpen a Neptun marad... tehát éppen a panaszkodóknak, a diákoknak és az oktatóknak az elemi érdeke, hogy minél előbb beinduljon...

És ők tuti, hogy nem kaptak "nokiásdobozt"...

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.02.18. 14:12:42

mondjuk a neptun-etr vita ugyanolyan mint a winodws-linux, az apple-pc. akinek ezzel van jó tapasztalata az amazt szidja, és fordítva.

Terézágyú 2013.02.18. 14:14:38

@dakrgin:
"Nemrég született egy fiam, mondhatnám, de nem mondom, mert két éves. Hm?"

Gratulálok. Fogadni mernék, hogy óriásit fejlődött ez alatt a két év alatt - ami nem mondható el az eltés alefről - ha csak a fele igaz annak, amit az ismerősöm mesél :)

"Az illető felhasználó észrevételeit/panaszait várom a a zoltan.szoke@ex-lh.hu címen, előre is köszönöm, mást konkrétumok hiányában nem nagyon tudok írni."

Nem is várom el, hogy itt és most reagálj - de azt szeretném leszögezni, hogy ő is és sok más eltés is írt észrevételeket/panaszt - és a legtöbbször el lettek hajtva...

Terézágyú 2013.02.18. 14:16:34

@Thomas A. Anderson:
"Mellesleg meg divat szidni minden szerencsétlen rendszert, meg a gazdaságot, meg ezt vagy azt a pártot, meg bűnbakot kiáltani… lehet, hogy TANULNI kéne és kevesebbet siránkozni…"

Vagy esetleg a rendszer fejlesztőinek kellene RENDESEN dolgoznia, és fejlesztenie?....

Thomas A. Anderson 2013.02.18. 14:22:23

@Terézágyú:

De azért az csak tény, hogy más egyetemekről nem cikkeznek ennyit pedig nem az elte az első ahol ez a cucc megy… Az előző nagy port kavart indexes PR cikk se volt picit se túlzás, nem? Csak én érzem, hogy ez nem normális valahol?

Szerintem pedig akkoris jól kapirgáltál… mindenhol panaszkodnak mindenre, de itt valahogy mégis más az amplitúdója ennek a dolognak és pont ez a gyanús nekem. Máshol jobb?

Terézágyú 2013.02.18. 14:26:28

@Thomas A. Anderson:
"De azért az csak tény, hogy más egyetemekről nem cikkeznek ennyit pedig nem az elte az első ahol ez a cucc megy…"

Az ismerősöm pont erre mondja, hogy az aleph is egy nagyon híres és jól működő rendszer - máshol, ezért tényleg érthetetlen, hogy az eltén miért olyan pocsékul működik...

MrZed001 2013.02.18. 14:26:43

Hú hogy mi is mekkorákat szívtunk a Neptun nevezetű szarkupaccal a bme-n.
Ott még kártyaolvasó is volt, terem meg kettő (majd +6), így aztán laza 2-300 fős sorok alakultak ki előttük (hideg élelemmel, 4-8 óra ... egy személynek min fél óra a tantárgyfelvét).
Amúgy sose értettem, miért nem ajánl fel kapásból a Neptun egy nesze ezek a tantárgyaid köcsög menüpontot, amire klikk és már meg is van legalább, hogy mégis mi a fákra kell járnia az embernek ?!??
Akkor nem lettek volna olyan mindennapi kavarodások, mint másik kar óráinak felvétele (!!! igen, lazán), elsősnek a harmadéves tantárgy felvétele meg ilyen apró kis stiklik.
Miért kell nekem egyáltalán tudnom, hogy mi a tantárgykódja (az egy SID B+), hogy megtaláljam azt amit felvehetek, és ne másikat dobjon ?
Az extra kreditért felvehető tárgyak meg még csak megkülönböztetve sem voltak, szóval az ember úgy ránézésre bökött, aztán vagy bejött, vagy nem.
Nem tudom változott-e azóta, de akkor mint ifjú fejlesztő titán már ki kellett jelentenem, hogy ennél nagyobb sz.rkupacot én még soha életemben nem láttam.
Ez tuskereknek készült, nem embereknek.

Azóta is szállóige felénk, ha egy program kezelhetetlen, hogy: EZ TISZTA NEPTUN :D

Thomas A. Anderson 2013.02.18. 14:28:16

@Terézágyú:
De, teljesen igazad van… az IS… de ettől függetlenül, túl egyszerű egyvalakire kenni minden nyomorunkat, nem? Amikor én jártam egyetemre, akkor is voltak nehézségek, de valahogy megoldottuk őket… mert akartuk, mert meg kellett… akár ostoba volt a TO, vagy ne adj isten rosszindulatú, meg kellett oldani.

Tudom, hogy egy ostoba rendszert és egy rosszindulatú TO-t egy hajszál választ el egymástól, épp ezért mondom… az nem használ ha feltesszük a kezeiket és körbe-körbe futkosunk jajveszékelve.

Thomas A. Anderson 2013.02.18. 14:31:03

Erről koszorús költőnk elhíresült mondása jut eszembe…

"Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye"

Terézágyú 2013.02.18. 14:32:05

@Thomas A. Anderson:
Pedig az itteni hozzászólók is szidják a Neptunt :)

JohnHenry 2013.02.18. 14:33:17

@Egyéves Önkéntes: erről van szó, eltére járni ősi román szokás.

2002 2013.02.18. 14:34:43

Hahaha lol
Nálunk a szlovák rendszer születésétől kezdve ilyen, de sosem szól senki semmit. felveheti más más szaknak az óráit a rendszerben a hallgató.

JohnHenry 2013.02.18. 14:35:03

@Hurrá Torpedó: szerintem mindkettő müxik -> az eltésekkel van baj ;D

Thomas A. Anderson 2013.02.18. 14:35:52

@Hurrá Torpedó:
Pontosan erre utaltam az előbb… divat fikázni.

Nem lehet, hogy inkább az oktatási rendszerünk szar és minden amit abból deriválnak (mindegy ki) az csak komplikált és nyakatekert lehet?

England win The Ashes! 2013.02.18. 14:38:26

@Egyéves Önkéntes: Én Görögországban szereztem a közgazdasági diplomámat. Ott ismerik a Neptunt, csak ők Poszeidonnak hívják. :)

Terézágyú 2013.02.18. 14:41:20

@Thomas A. Anderson:
"Pontosan erre utaltam az előbb… divat fikázni."

Tehát ha kevesen szidják, akkor "annyira nem is lehet rossz", ha meg sokan szidják akkor "biztos csak divatból szidják, nem is lehet olyan rossz"...

"Nem lehet, hogy inkább az oktatási rendszerünk szar"

De, az is lehet...

Atörökk 2013.02.18. 14:44:50

Oszt minek nekik a Neptun? Úgyis feszt tüntetni vannak. Nem tök mindegy, milyen előadásokra nem járnak be?

_Neville 2013.02.18. 14:46:41

@MrZed001: Nálatok nem volt a tárgyfelvételnél külön "mintatanterv" és "szabadon választható tárgyak"?

Flúgatlan 2013.02.18. 14:51:42

Olyan ismerőseim, akik szenvedtek ETR és Neptun alatt is, egyértelműen a Neptunt tartják jobbnak. Ott, ahol tudják, hogy kell használni, a Neptun lényegében zökkenőmentesen megy.

Szerintem az ELTÉ-n bénáztak, rosszul tervezték meg az átállás menetét. Ez persze szegény diákokat nem vígasztalja, de hogy ki a felelős, azt egyértelműen: szerintem nem a program a hibás, hanem az átállás tervezői és végrehajtói.

plüss_Teknős 2013.02.18. 14:53:53

Az ETR is egy f*s volt, de ott legalább volt átmenet, egy vagy két félév, mikor az ETR-t is kellett használni, de a papíralapú tárgyfelvétel, a' Zindex meg az aláírt kurzusok voltak a hivatalosak.
15 nap? Egy ekkora horderejű rendszernél?? A bölcsis beszoktatás tovább tart :D :D

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.02.18. 14:56:59

@MrZed001: stílusodnál maradva: B+ el ne menjen helyetted vizsgázni a rendszer? Amikor én használtam ki kellett választani hogy milyen szak, melyik évfolyam, és ki volt listázva az összes felvehető tárgyam. csak kattintgatni kellett. a 25 választható közül meg eldönthettem melyik 4-et akarom.

amúgy egy egyetemistától elvárható hogy tudja mi a tantárgyi követelményrendszer a szakján. ergó igenis neked kell tudnod, hogy melyik félévben mit kell felvenned, és nem a rendszernek. és ha ezt tudod nem kell tudni a kurva kódját sem. Mert ha beírod a keresőbe hogy folyamatautomatika II. akkor max 1 db tantárgy lesz ott. de ha esetleg a bölcsészeknek is van akkor minimális tantárgykódismerettel el lehet dönteni hogy melyik melyik - veszprémben pl ilyesmi volt (nem biztos hogy így de most ez jutott eszembe a példa miatt): VETKPP12345 vagy valami hasonló ami a Veszprémi egyetem Tanárképző Kar Pedagógi és Pszichológia tanszékhez tartózó egyik tárgyat jelentette. Aki meg ehhez hülye annak nincs keresnivalója az egyetemen.

De persze mondhatjuk hogy lehetne haladni, csinálhatnának már olyat a 21. században, hogy USB-s műpina, és ha bedugod a farkad akkor automatikusan felismer, és automatikusan felveszi az összes tárgyadat, és még ki is elégít közben, de maradjunk a földön szerintem.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.02.18. 14:59:08

@_Neville: de csak hülye volt hozzá, és nyilván emiatt volt neki kínlódás, és most fröcsög itt :)

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.02.18. 15:02:52

@Thomas A. Anderson: Egyébként érdekel e valakit most az Eltén hogy be kell zárni a gyakorlógimnáziumot, és az ott tanuló x száz középiskolást szélnek eresztik különböző sulikba érettségi előtt?
Nembaj ha sokat nyígnak a Neptun miatt akkor abból lesz hír, és nem az ami igazán fontos.

Egyébként mit várt a beküldő? A homár levágja az illetékes programozó kezét, és a sok lábával rámászik a billentyűre, és holnaptól megoldódik a probléma?

VGyöngy 2013.02.18. 15:03:24

Én a TáTK-on dolgozom a TO-n.
Maga a fa szerkezet is elavult, aminél csak a kivitelezés a gagyibb. A neptunnal visszaléptünk egy évtizednyit. Aki szerint a változás elleni felháborodás az egész, az jöjjön és dolgozzon vele 1 hetet.
Egy szarkupac az egész. Az etrnek már eleve annyi előnye volt hogy működött.
Értem én, hogy egységes legyen az összes egyetemen, meg minden, de miért kellett ezt az ötletet követően 1 éven belül bevezetni, a szorgalmi időszak kellős közepén? Jelenleg tűzoltás megy, nem fejlesztés. Ha egy kicsit gondolkodtak volna azok az agyalágyultak odafenn, akkor jövőre vezetik be ezt, rengeteg tesztelés után. Senki nem rinyálna. De nem, itt valaki még 2012-ben akart akasztani. Akinek meg köze van a rendszerhez, le van szarva. Jó lesz ez majd 2-3 év múlva, addigra talán sikerül javítani a hibákat.. .

_Neville 2013.02.18. 15:08:26

@Hurrá Torpedó: Szerintem az összes pontos nevét sem kell feltétlen fejből tudnia, nálunk a mintatantervnél kilistázza ajánlott félévekre lebontva a tárgyakat. Egy kis pipa bejelölésével pedig csak azokat, amelyek aktuális meg is vannak hirdetve.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.02.18. 15:09:07

@Hurrá Torpedó:
"Egyébként érdekel e valakit most az Eltén hogy be kell zárni a gyakorlógimnáziumot, és az ott tanuló x száz középiskolást szélnek eresztik különböző sulikba érettségi előtt? "

A kettő nyilván összefügg... Állítólag a Neptunt is azért vették meg, mert az olcsóbb volt, vagy legalábbis úgy tűnt, hogy fenntartása olcsóbb stb...

DS90 2013.02.18. 15:15:12

Aki azt mondja hogy az ETR szar, az nem tudja milyen az ELTE-n bevezetett Neptun, mert arra jelző sincs, annyira fos.

Valami katasztrófa a Neptun, mint aktív diák, második hétre sincs órarendem, és tanrendből egyesével kell kibányásznom az órák időpontjait.

Visszaállni úgysem fogunk már, remélem a Neptunt minél hamarabb összerakják használhatóra

VGyöngy 2013.02.18. 15:18:35

@Hurrá Torpedó: amikor egy szakon több tantervi háló fut párhuzamosan, marhára nem fogod tudni megállapítani, hogy melyik alkódon fog futni, az amelyik neked kell.
Azt kell látni, hogy az egyetemen van 8 kar, mindegyiken min 4-5 BA szak, és jóval több MA szak. Nálunk csak a társadalmi tanulmányok szakon van 4 különböző tantervi háló. Amikor ezek keverednek akármilyen szinten is, az már elég gáz.
Egyébként meg egy végzős hallgató nem tud kapni transcript of recordc-ot, és nem tudja leadni időben a jelentkezéséhez akar külföldi, akár hazai egyetemre, az nagyon gáz.

Atti78 2013.02.18. 15:26:33

Az órarendet szerintem az eltés órarendfelelősöknek kell összeállítaniuk.Ha ők ezt nem teszik meg akkor hiába szidjátok a rendszert, az nem fogja kitalálni.

metal · http://electric.blog.hu 2013.02.18. 15:27:02

A NEPTUN soha nem működött sehol rendesen. Mindig alaptétel volt, hogy talán a félév végére sikerült rendezni az összevisszaságot. Ezen mindenki csak az első félévében izgult, utána már csak röhögtünk rajta!

Mrs.Columbo 2013.02.18. 15:27:42

Egyetemtől függetlenül a Neptun állandóan lefagy, sokszor be sem jön, egy fosch. De legalább egy szép emlék, az ember kellemesen elnosztalgiázik kicsit, amikor visszagondol rá, ahogy a haját tépte pl. egy vizsgajelentkezés alatt, ahol sokszor 1-1 percen múlik, hogy ne úgy legyen vizsgád, hogy délelőtt mész az egyikre, délután a másikra.

Egyébként Eltén kérdeztük, hogy miért a szorgalmi időszakban van az átállás, miért nem mondjuk nyáron, erre azt mondták, hogy azért, mert a beiratkozás a leghajtósabb időszak.
Ezt így értem is, csak ott lett volna mondjuk a július-augusztus, amikor nem sokan használják a rendszert. Legalábbis biztos kevesebben, mint november-február környékén.

Atti78 2013.02.18. 15:28:38

@metal: te biztosan mindet kipróbáltad :)

Thomas A. Anderson 2013.02.18. 15:29:30

@Hurrá Torpedó:
"Nembaj ha sokat nyígnak a Neptun miatt akkor abból lesz hír, és nem az ami igazán fontos."

Igaz. De tudod, mindenkinek a saját terhe a legnehezebb. Nem azok a diákok a felelősök aki szopnak egy nem beállított rendszerrel szerintem, hanem az egyetem aki nem állítja be és a döntéshozók akik ripsz-ropsz betoljuk és menni fog alapon gondolták ezt az egészet szvsz.

Sok rugalmatlan szar rendszert láttam már itthon, nem ez lenne az első, de ha még megfelelően birtokba se veszik, az már tényleg gáz…
Hozzáteszem, spekulálok csak, nem tudom mi a helyzet valójában, csak hát ugye Occam borotvája…

Mindkét rendszert használót ismerek és mindkettő a sajátját szidja, szóval behéz így :)

záporeső 2013.02.18. 15:30:33

A neptun működik x egyetemen/főiskolán. Itt is működne, csak fel kellett volna normálisan tölteni az adatbázist. Gondolom ez maradt el. Meg a tesztelés. Ha novemberben bevezették, akkor simán lett volna idő tesztelni, illetve az illetékeseknek megtanulni hogy hogyan működik, milyen adatok kellenek neki. Esetleg lehetett volna segítséget kérni olyan helyről, ahol már 10+ éve ez van.
Szóval itt nem a rendszer a hibás, hanem a TO meg a hasonló szervek akik nem voltak képesek megtanulni a használatát.

Egyébként volt szerencsém az etr-hez és a neptun-hoz is, egyik se tökéletes, de mindegyik használható, ha a szerverek éppen bírják a terhelést.

jarics 2013.02.18. 15:36:02

Aki az ELTE-re jár, sikeres ember nem lehet.

Mrs.Columbo 2013.02.18. 15:41:38

@jarics: Igen. Szent-Györgyi Albert, Kosztolányi, Neumann János, Babits vagy Semmelweis valóban rendkívül sikertelen emberek voltak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.18. 15:43:24

Volt szerencsém megismerni az ETR-t és Neptun-t is. Az ELTE ETR-je elég vacak volt oktatói és hallgatói oldalról is. A BME és a BCE Neptunja jól működött, kivéve amikor túlterhelés miatt a szerverek nem bírtak mindenkit beléptetni (jelentkezési időszak első órái).

Érdekes módon mindkettőt mindenki szidja, pedig a legtöbb probléma nem a rendszerekkel van, hanem azokkal az adminisztrátorokkal, akik felviszik a tárgyakat és a vizsgaidőpontokat.
Például egy adott tantárgy előkövetelményeit csak akkor ismeri a rendszer, ha a tárgyfelelős azokat rögzíti, se az ETR, se a Neptun nem tud kinyomtatott tantárgyi tájékoztató füzetet olvasni. Vagy amikor az ELTE tanszéki adminisztrátorai nem ismerik se a "terem", se az "időpont" mezőt, hanem ezeket az adatokat beírják a megjegyzés rovatba, az is haladó gondolkodásra vall...

Thomas A. Anderson 2013.02.18. 15:44:08

@záporeső:
"Szóval itt nem a rendszer a hibás, hanem a TO meg a hasonló szervek akik nem voltak képesek megtanulni a használatát."

Elolvastam az indexes cikket és rögtön az ugrott be, hogy ez olyan valakinek az ihletése nyomán született aki, miután elszaladt alatta a ló és kezdett botrány szaga lenni a hiányosságoknak, elkezdte hárítani a felelősséget. Szokás szerint, jó hazai módon...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.18. 15:45:54

@DS90: Az ETR-be beírták az óráidat korábban? Mert akkor kivételesen szerencsés vagy, alig 1-2 tanszék tudta ezt megcsinálni az ETR-ben is...

A Neptun már 10 éve is tudta kezelni az órarendet, A és B hetet vagy a félévente 1-2 alkalommal megtartott tömbösített órákat is. Mindössze a tanszéki adminisztrátor/tanulmányi osztályos néni kell hozzá, aki be tudja írni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.18. 15:47:41

@záporeső: Állítólag volt 2 hét tesztelés, de nem volt felelőse...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.18. 15:50:19

@Hoppácska: Az ETR és a Neptun is ingyenes. A támogatásra nem tudom, hogy pontosan mennyit költenek, de biztosan többe került az átállás, mint az éves díj...

MrZed001 2013.02.18. 15:54:12

@_Neville:
Én egy kissé régebben jártam egyetemre. Nem mai sem a program, sem a hibái.
Nem, nem volt.
Szépen oda volt az ember elé ömlesztve vagy 500 tantárgy, és válaszd amit akarsz.
Ha nem kaptunk volna tantárgykódot (ok, nem is kaptunk hivatalosan, valahogy kéz alatt jött) akkor momentán nem tudtuk volna, hogy mit is vegyünk fel.
És még így is megesett, hogy azonos tantárgykód alatt volt több kar matekja pl, így aztán ha rossz időpontra bökött (honnan is tudta volna, melyikre szabad neki ?), már a másik óráin csücsült.

@Hurrá Torpedó:
"Amikor én használtam ki kellett választani hogy milyen szak"
Mert te túl fiatal vagy picinyem.
"nem kell tudni a kurva kódját sem"
Még a kurva kódjával is, rossz időpontot választva másik kar előadására és gyakorlatára kerültél be, te népi közlekedőedény.
Tod, infós, nem hülye.
Csak az olyan hülye rendszerek (mint az operációs rendszer a magácska fejében) hülyének nézik. Egyesek meg látnoknak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.18. 16:02:02

@MrZed001: @Hurrá Torpedó: A Neptun-ban az ELTÉ-t kivéve szinte mindegyik egyetem felvitte a tanulmányi rendet minden évfolyamhoz, szóval tárgyfelvételnél 1-2 kattintással ki lehet listázni a kötelező tárgyakat és a választható tárgyakat is. Van egy előremenetel vagy hasonló nevű menüpont is, amiben meg lehet nézni, hogy a tanulmányi rendben szereplő tárgyak közül mit teljesítettél.

Ez évfolyamonként 1-2 óra adminisztrációt igényel a TO-tól, viszont szerintem legalább ugyanennyi időt spórol meg minden hallgatónak.

belagezabela 2013.02.18. 16:04:47

A Neptun csúcsrajáratáskor sose működött, miért kell ezen csodálkozni?
Leckekönyv a lényeg az összes többi habverés szemfény vesztés pénzkihordás.
Neptun főnök azért vajon ki lehet hogy mindent túl él?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.18. 16:04:56

@MrZed001: Az ömlesztett tárgyak és ugyanolyan kóddal meghirdetett különböző tárgyak leírás tökéletesen lefedi az ELTE korábbi és mostani rendszerét is. Mert fontos szempont volt, hogy a kódok megmaradjanak, ne kelljen rendszerezni :)

jarics 2013.02.18. 16:05:39

@Mrs.Columbo: Ki használt múlt időt?

záporeső 2013.02.18. 16:18:38

@Thomas A. Anderson:
Én eddig nem futottam össze az indexes cikkel, de most elolvastam. Ebből is az jön le, amit gondoltam. Amíg nem volt muszáj senki nem foglalkozott vele érdemben, amikor már muszáj volt, akkor nem volt rá idő, hogy megtanulják, így káosz lett...
És persze mindenki mereven ragaszkodik a régi megszokotthoz, főleg az oktatók/TO-sok, akik az évek alatt azt már megtanulták kezelni, és most nem voltak hajlandóak az újnak utána nézni.

Tyeplica 2013.02.18. 16:29:48

Nekünk annak idején a Zrínyin még az osztályfőnökünk is egy nyugalmazott ezredes volt. Amikor először találkoztunk elsős korunkban, akkor közölte, hogy ugyan a bolognai rendszer megengedi a tárgyak áttolását másik félévre, de ő személy szerint nem szeretne ilyet látni. Erre csak annyit tudtunk mondani, hogy ÉRTETTÜK.

Érdekes, ott három év alatt meglett egy diploma, nem kellett hozzá egy évtized, mint az ELTÉ-n.

záporeső 2013.02.18. 16:31:37

@Tyeplica:
Azért a Zrínyi az teljesen más. Pl máshol nincsenek osztályfőnökök. :)

de Sade márki 2013.02.18. 16:32:35

A pórul jártaknak azt javaslom, ne itt panaszkodjanak.
A TH ugyanis már régóta nem fogyasztóvédelmi blog, hanem pár tucat, mindenkin vicceskedő seggfej chat-je.

JohnHenry 2013.02.18. 16:37:02

@Mrs.Columbo: sikeresek voltak? mind? magyarországon?

Thomas A. Anderson 2013.02.18. 16:39:38

@de Sade márki:
Szerintem sose volt fogyasztóvédelmi blog. Egyoldalúan, gyakran valótlan állításokkal tarkítva mutatja be névtelenül vádaskodva "naív ügyfél" az ő saját verzióját. Ez aligha fogyasztóvédelem. Arra ott van a Fogyasztóvédelmi Felügyelet.
Ez inkább a kukacoskodó, billentyűzet mögé rejtőzködők fikázófala….. SAJNOS...

Terézágyú 2013.02.18. 16:49:19

@Thomas A. Anderson:
"Szerintem sose volt fogyasztóvédelmi blog. Egyoldalúan, gyakran valótlan állításokkal tarkítva mutatja be névtelenül vádaskodva "naív ügyfél" az ő saját verzióját."

Jaaaa, akkor már értem a hozzászólásaidat.
A levélírónak sosincs igaza, slussz.

Vittore. 2013.02.18. 16:51:05

Az ELTE az mindig is ekkora szar volt. Az én főiskolámon ETR-t használtunk, feljelentkeztünk vizsgákra, leadminisztrálta, tanár kinyomtatta és felolvasta a névsort vizsga előtt. A tantárgyakat felvettük minden gond nélkül.

Barátnőm ELTE BTK-ra járt, azért végezte el 4 év alatt a 3 alatt, mert nem volt hely egy olyan kurzusra, amelyet fel kellett volna vennie, így következő évben tudta megcsinálni. Bár én mérnök vagyok, de nem jöttem rá arra a bölcsész logikára, hogy mindenki feljelentkezett a tantárgyakra, valami mázlifaktort sorsolt a gép, akinek alacsony volt a mázlifaktora, az nem fért be a kurzusra, következő évben újra próbálhatta. Már akkor sem értettem, mi az, hogy valami f.szom mázlifaktor miatt 1 évvel többet kell az egyetemen rohadnia..

Amúgy diploma után jelentkezett mesterképzésre is ugyanoda, de az a tény, hogy végzett tanárként nettó 80.000-et kereshet, ha egyáltalán kap állást, illetve az, hogy a vadiúj munkahelyén az angol tudásával megvan a 130.000 is, véglegesen eltérítette mindenféle tanári elképzelésektől és úgy az ELTE-től is.

Szóval az ELTE-nél nem csodálkozok semmin sem.

Vittore. 2013.02.18. 16:52:44

@Vittore.: "azért végezte el 4 év alatt a 3 alatt"

pontosabban "azért végezte el a 3 évet 4 év alatt"

Thomas A. Anderson 2013.02.18. 16:54:10

@Terézágyú:
Ezt nem mondtam, de megint csak Occam borotvája…

Ha leadtad szervizbe a kocsidat (vagy mást ha az nincs), mikor rohantál utoljára fórumra megírni, hogy milyen jó kiszolgálásban volt részed? Ugye még soha! Nem azért, mert nem volt részed, hanem mert az ember csak akkor mozgolódik ha valami sérelem éri (vélt vagy valós). Ha az alapján ítélnék meg a cégeket amit itt olvasni lehet róluk, mindet le lehetne kb. lőni… csak ez a bajom ezzel.

Amúgy meg pont te akadsz fenn ezen akinek rögtön az elején igazat adtam több ízben? :)))

Mrs.Columbo 2013.02.18. 16:55:10

@jarics: Azt nem tudom, de nagy igazságokat kimondani akaró, általános kijelentéseket te. ;-)

Exploiter 2013.02.18. 16:56:56

A neptun valóban szar, de hozzá kell tenni, hogy mint minden paraméterezhető rendszernél, itt is k. sok minden múlik azokon, akik beállítják.

Valószínűleg ez a különbség egyetemek között - valahol jól használják, valahol szarul.

Ismétlem: ettől függetlenül nem egy jó rendszer, de csak ha idióták paraméterezik, akkor válik katasztrófává.

Mrs.Columbo 2013.02.18. 16:57:36

@JohnHenry: Jaj hagyjuk már. Olyan nincs, hogy valakit a külföld tesz sikeressé. Ahhoz kell ő maga is. Olyan lehet, hogy valakit nem ismernek el egy helyen, míg máshol igen, de olyan nem, hogy valaki egy nagy nulla és majd kimegy külföldre és utána megkapja a Nobel-díjat.

jarics 2013.02.18. 17:00:46

@Mrs.Columbo: Amelyek meg is állják a helyüket. :-)

igi1 2013.02.18. 17:15:37

@Mrs.Columbo: ha jól hàzasodik, akkor van!

màrpedig a magyar sikersztorik nagyjàból ezek

összeàllni kint külföldön jól keresővel

Benbe · http://www.benbe.hu 2013.02.18. 17:18:36

@Vittore.: Minden hallgatónak generálnak tárgyfelvételkor egy rangot: ez attól függ, hogy hanyadéves, a mintatanterv szerint akkor kell-e elvégeznie a tárgyat, vagy csúszik, előjelentkezett-e, illetve volt néhány speciális tétel. Ezek után, ha valakiknek azonos rangja volt, akkor a gép logikus módon mázlival döntött. A mázlija mindenkinek egész életében ugyanaz volt, ami szopatás, ez tény. Ettől függetlenül elvileg minden kurzusra az évfolyam létszámánál több helyet hirdetnek meg. Csak mivel sokan megbuknak, így mindig a magasabb éveseké az előny a jelentkezésnél. Ha nem így lenne, akkor aki egyszer bukik, soha többet nem férne be a kurzusra.

@Tyeplica: Sokat segít az egyetem adott idő alatti elvégzéséhez, ha oktatnak az egyetemen. Az ELTE TTK-n például sok órán nincs jegyzet, olyan tárgyak anyagát várják el, hogy tudjuk egy tárgyhoz, ami húsz éve még előfeltétel volt, azóta viszont nem. Hiába végeztem minden előfeltételt négyesre-ötösre, a kvantummechanikából egy betűt nem értettem, és jórészt ma sem értem, mert a vektorszámítást, az analízis jórészét, stb. egyszerűen kihúzták a tanmenetből. Ez meg nem olyasmi, amit egyedül, egy padon ülve, egy könyvből megtanulhatsz.

Olyan vizsgám is volt, ahol a tanár közölte valamivel kapcsolatban, hogy az nem úgy van, és kivágott. Egy egyórás felelet harmadik percében. Jegyzem meg, tévedett.

A kedvencem az az oktató volt, aki a saját tárgya levezetéseit csak a saját egyetemi füzetéből tudta. Ami nem gáz, én is viszek néha szakkönyvet az óráimra, ha nagyon pontosan szeretnék egy törvényt idézni, meg a fizikai állandók pontos értékeit sem bírom megjegyezni. Ő viszont, ha másik sorban egyszerűsítettél egy taggal, mint az ő tanára ötven éve, akkor már nem értette, hogy mit csinálsz. Állítólag rendszeresen aludt a feleletek alatt (nekem nem volt ilyen mázlim, de másodszorra nem az érthető könyvből, hanem az érthetetlen jegyzetekből készültem, és átmentem négyessel).

Volt olyan, hogy elküldtek egy laborra, amit már elvégeztem. Ennek oka az volt, hogy az a labor, amit el kellett volna végeznem, a Múzeum krt.-ról Lágymányosra költözés során "elveszett", de valamit mégis csinálnom kellett helyette. Beadtam ugyanazokat a jegyzőkönyveket, mint két évvel korábban (csak frissítettem az adatfájlokat az illesztéseknél), a felét visszadobták elsőre, pedig előtte ötösek voltak. Először tévedtek, vagy másodszor?

Szintén laboron volt olyan négy órás mérés (=4*45 perc!), ahol 3 óra és 50 perc várakozás után végre megjelent a gyakvezér, megnyomott egy gombot a gépen, mire az kiköpött egy papírt, és nekünk abból az adatsorból kellett jegyzőkönyvet csinálnunk. Ezt elküldhette volna e-mailben is.

Egy elméleti tárgy gyakvezére a saját maga által a ZH-kon föladott példákat nem tudta megoldani. Így nem csoda, hogy nem lehet az előírt időn belül elvégezni (hála a fizika szak akkori, laza előfeltételi rendszerének nekem tulajdonképpen sikerült, de azóta szigorodott, így már csaknem lehetetlen lenne).

De a fizika szakon legalább fizikát tanítottak.

Az informatika szakon olyan dolgokról volt szó, amiket legfeljebb kólaautomaták programozásához lehet használni.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.02.18. 17:24:50

@Benbe: "Olyan vizsgám is volt, ahol a tanár közölte valamivel kapcsolatban, hogy az nem úgy van, és kivágott."

Az nem tanár volt, csak egy tanárnak látszó tárgy.

Nálunk minden TANÁRNÁL ötöst lehetett kapni a legkönnyebben, és megbukni lehetett a legnehezebben. Mindenképpen ki akarta deríteni, hogy mit tudunk, nem pedig azt, hogy mit nem tudunk. Az is igaz, hogy két tételből ha az egyiket nullásra tudtad, az a vizsga nullás lett, hiába tudtad a másikat jelesre. Na persze, ez még messze az átkosban volt, azóta elkurvulhattak a dolgok.

SiebZehn 2013.02.18. 17:38:08

A Neptun a baráti oligarchák nagyszerű terméke. Csak a kommunisták kritizálják!

Thomas A. Anderson 2013.02.18. 17:38:55

Kezd átmenni az egész egy szidjuk az oktatást klubba… biztos, hogy ez jó így? Mert értem én, csakhát na… :D

nickel head 2013.02.18. 17:46:49

@Távmunkás: "Vagy amikor az ELTE tanszéki adminisztrátorai nem ismerik se a "terem", se az "időpont" mezőt, hanem ezeket az adatokat beírják a megjegyzés rovatba, az is haladó gondolkodásra vall..."

Mért vagy olyan biztos abban, hogy van ilyen mező? Mert úgy lenne normális? Mindenesetre a konvertálást végző számítógépes cég maga nem ismerte ezeket a mezőket, és a korábbi kurzusok helyét és időpontját a Megjegyzés rovatba konvertálta. Innentől aztán persze, hogy nincs órarend.

England win The Ashes! 2013.02.18. 18:05:06

@igi1: Aha, szóval a magyar Nobel-díjasok is csak jól nősültek, azért tüntették ki őket Stockholmban. :)

Inkább a blogodba írj egy új posztot!

Aureliano Buendía 2013.02.18. 18:18:20

Isten hozott az Új világban. Nálunk ezt anno 2 éven át játszották el.
Megszűnt ugyan a tanszékek előtti tolongás, helyette a géptermeknél tolongtunk, és anyáztuk a percenként összeomló rendszert.

igi1 2013.02.18. 19:05:21

@Dr Jozef Vengloš: erről?

neked sose elég semmi

pedig aszittem, egy ideig nyugtom lesz

de úgy láccik, én is öregszem :)

ETR jó volt, egyszerű, csak az volt a nagy probléma, hogy NEM FEJLESZTETTÉK TOVÁBB. Ott se lehetett ügyködni, ha nem fizettél be egy vizsgát.

A Neptunnal azért bosszankodik a többség, mert 2-3 munkanappal a vizsga előtt be kell fizetni a tartozást, különben pótdíjat kell fizetni.

Hála égnek, nekem csak a kollégiumi díjat kellett így fizetni, de akkor is iszonyúan lassú volt a Neptun.

Az ELTE is elkurvásodott, kiállította magáról a bizonyítványt Schmitt Pali bá ügyében. Úgyhogy tessenek nem panaszkodni, meg rinyálni, ellenbe joga van mindenkinek kussolni, aki odajár!

Aureliano Buendía 2013.02.18. 19:06:59

@igi1: lehet, hogy ez egy bújtatott haHa reklám:)

igi1 2013.02.18. 19:10:56

@atpijkamo: ugye, hogy mindig a hülyék, a balfékek és a szerencsétlenek reklamálnak

akinek xy nem sikerül

meg akik megbuknak xy tantárgyból

meg akiknek emiatt fizetni kell

és persze mindig lehet MÁST HIBÁZTATNI magunk helyett

pedig én GDF-es vagyok, de aki még azt az iskolát se tudja elvégezni, az minek nyilatkozik?

A kör legvégén meg úgyis az oktató a hibás, meg az iskola.

England win The Ashes! 2013.02.18. 19:12:38

@igi1:

"erről?"

Akármiről.

"neked sose elég semmi"

Igaz.

"pedig aszittem, egy ideig nyugtom lesz
"

Rosszul hitted.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.02.18. 19:14:22

@igi1: Hát valóban a tanárokon múlik minden. Az első évben fel kell venni boldog-boldogtalant, aztán félévkor kiszórni a selejtjét. Ha a taulni akaró diákokat nem tudják megtanítani, akkor illik elbujdosniuk.

igi1 2013.02.18. 19:16:13

@uraaam: ezt a schmitt pali bá ügyet nem tudom végképp megbocsátani az ELTE-nek

a végén csak kiderült, hogy igaza lett neki

a Semjén bezzeg megúszta

igi1 2013.02.18. 19:20:26

@atpijkamo: igen ám, ki kell szórni a selejtet, de meg kell lenni azért y teljesítménynek is, vagyis fel kell mutatni egy-két embert, akit továbbvisz

lehet mindenre fogni, de ha nem tanultál, mert lusta disznó voltál, vagy nem értetted, amit a tanár mond, hiába a tanár se értette, akkor is TE, mint DIÁK vagy a hibás

Mert, a Diáknak van nagyobb felelőssége abban, ő akar diplomát, amiért tenni kell, tanulni

ha a tanár nem jól adja le az anyagot, tessék utánanézni más forrásnak, könyvtárba olvasni, rákeresni a válaszra

ha a tanár olyat ad fel, amit se ő, se a diákok nem tudnak, akkor is a diák fogja megszívni, tehát az ő érdeke az, hogy ilyennek ne adjon lehetőséget, teret, hogy vele elbánjanak

mindig csak a kifogások, a más a hibás továbbra is

a tanulni akaró diák (igencsak kevés van belőlük) pedig talál magának tanulnivalót akkor is, ha a tanár nem ad, vagy nem tudja

Aureliano Buendía 2013.02.18. 19:30:09

@igi1: nem tudom, nem vagyok idevalósi

CID 2013.02.18. 20:59:26

Ajjaj, látom vannak gondok a felsőoktatásban, persze, nem a programokkal. Ez bosszantó meg, szánalom.... És ezek pampognak!

Benbe · http://www.benbe.hu 2013.02.18. 20:59:39

@igi1: Kiveszem neked a Lineáris algebra c. könyvet a könyvtárból, kapsz rá három napot, utána adok pár érdekesebb feladatot belőle. Kíváncsi vagyok, akkor is így gondolnád-e.

Most, hogy megint tanítják, nem véletlenül tanítják egy éven át heti hat órában, plusz az analízist két éven át 10+4 órában. Nekünk ezt hagyták ki.

Befekdünél egy olyan sebészhez, akinek csak a szívátültetést tanították, mert az anatómia olyan alap, hogy azt nyugodtan megtanulhatja otthon, egyedül, könyvből is? Ha valamit tudni kell, akkor tanítsák meg, azért vannak ott! Tankönyvek, jegyzetek amúgy sincsenek, nem lehet máshol megtanulni ezeket, mint az órán.

DS90 2013.02.18. 21:15:10

@Távmunkás: Én 2008-ban kezdtem az IK-n, semmi bajom nem volt az ETR-el ezalatt a 4/5 év alatt. Órák mindig bent voltak, minden befizetés, kurzus/órafelvétel minden gond nélkül megtörtént.

A Neptunban most például, egy új bónusz, nem lehet letölteni anyagokat a kurzusokból, ott van fent a file, látom, tanár is látja, és hibát dob, hogy nem létezik, nevetséges.

Az ETR a nálunk bevezetett Neptunhoz képest a világ legmegbízhatóbb programja.

igi1 2013.02.18. 21:32:49

@Benbe: ha ezen múlna a jegyem, bizony összekapnàm magam

amúgy informatikàhoz ezeket kell tudni

diàkkènt az èn èrdekem, hogy rendben legyen a dolgaim, a tanàr nem lesz kirúgva attól, hogy engem kivàgott

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.18. 21:35:10

@nickel head: Azért vagyok benne biztos, mert láttam az oktatói felületet. Egyébként más egyetemeken (BCE, BME) ezt évekkel ezelőtt is rendesen ki tudták tölteni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.18. 21:36:33

@nickel head: És nem kellene a konvertálást végző cégre kenni, mert 1. korábban az ETR-ben is így szerepelt a legtöbb helyen, ami miatt a fiatalabb tanárok is ki vannak akadva 2. a kovertálást valaki tesztelhette volna...

igi1 2013.02.18. 21:39:32

ez olyan, int a rendőrsèg

ha a pènztàrcàd nem engedi, hogy fizess a tantàrgyfelvètelért, a pótvizsgàèrt, akkor biza nem tehetsz màst, öszze kell kapnod magad

ha nincs pènz rendőrsègnek a büntikre, inkàbb rendesen közlekedem, a többi barmot meg nyugodtan megbüntethetik

a lènyeg mindig ez

ha azt akarod, hogy ne legyèl fejőstehèn, akkor tegyèl ellene

ez a te èrdeked

ha meg a tanàr rosszul tanít, az ő baja, de te diàkkènt előbb repülsz, mivel te vagy a ranglètra aljàn

ha fizetni akarsz, felőlem lehetnek kifogàsok, meg a tanàr a hibàs

ha a neptun szar, de ők nem tesznek ellene, az màs kicsit

nekik lenne kötelessègük olyan rendszert tartani fenn, ami jól működik

de itt megint előjön az, hogy, ha te vagy a diàk, te szívod meg

az èn időmbe elte.etr volt, de a tanàrok szidtàk nagyon a rndszert

pedig a diàkoknak jó volt

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.18. 21:48:10

@DS90: Az IK-t nem ismerem, viszont 2 másik karon is az volt a gond, hogy a tárgyaknál sosem hirdették meg a termet és az időpontot rendesen, hanem a megjegyzés rovatba írták, onnan kellett kibányászni. Sőt, esti és levelezős évfolyamoknak a TO hetente küldi az órarendet Excelben...

Tantárgyfelvételnél a tárgyak kiválasztásához egy több ezer soros Excel táblát kellett letölteni a meghirdetett kurzusok listájával, a tanárok a jegybeírásnál sokszor 5-6 ugyanolyan kódú és nevű tárgyat láttak.

Befizetés az ETR-ben??? Én csak sárga csekkes befizetést láttam, meg hozzá egy ETR üzenetet, hogy új kivetés, semmilyen opcióval a befizetésre. Ehhez képest a BME-n már 10 éve is Neptunon keresztül fizette mindenki a kollégiumi díjat, a különeljárási díjat, stb.

Az e-learning felületre a diákok többsége nem tudta az szemináriumi előadását feltölteni a méretkorlátozások miatt. Mondjuk jobb volt a mostani helyzetnél, mert még hivatalosan nem működik az új e-learning felület.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.18. 21:51:18

@igi1: "Ott se lehetett ügyködni, ha nem fizettél be egy vizsgát."

Tanszékfüggő. Valahol ETR és Neptun mellett is ugyanúgy előfordulhat, hogy akár aláírás nélkül vizsgázol... Meg majd utólag lepapírozzák...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.18. 21:59:25

@atpijkamo: Az egyetemi tanár nem pedagógus, ezt nem kellene összekeverni. Tudmányterülettől függ a hozzáállás.

Például akik pedagógiai területen oktatnak, azoknál általában ötös az alap, aki nagyon buta, az kap egy hármast és csak azt buktatják, aki írni-olvasni sem tud. Pedagógusként abban reménykednek, hogy majd benő a feje lágya, majd később tanul és példaként a jóindulatot adja tovább a tanítványainak...

Műszaki területen ezzel szemben az emberek fele bukik és a maradék többsége is csak kettest kap. Márnöki szemlélet mellett nem megengedett semmilyen hiba, mert akkor összedől a ház, felrobban az erőmű, stb.

igi1 2013.02.18. 22:18:18

@Távmunkás: de ott a tanàr nem írta be a jegyet addig, amig meg nem mutattad a csekket

azt meg vègkèpp nem èrtem

ha egyszer tudod, hogy nem veheted fel a tantàrgyat, mer előtte megnèzted, milyenek kellenek hozzà, ki az a baromàllathülye, aki felvesz egy olyan tantàrgyat, amit nem vègezhet mèg el?

ezzel magad alatt vàgod a fàt

nekem volt papír alapú tanulmányi tàjèkoztató, előtantárgyakkal

nem tanulhatsz java 3-at, ha az alapokból sincs jegyed

a tanulmànyi tàjèkoztatókat meg le lehetett tölteni az iskola honlapjáról

èn a gdfen tanultam, de úgy làtszik, hiàba jàrnak ezek az elit eltere, mer ott is hülyèk

normàlisabbja ennek utànanéz, az előfeltèleleknek

ez az elsősöknek nem s kell megcsinàlni

megnèzik, elte, vik programtervező informatikus bsc szak első èves tantàrgyi terv

mit kell ehhez neptun

az csak a legvëgső esetben, a lefixàláshoz kell
a jelentkezèshez, kb. 10 tantàrgyhoz

de, aki ész nèlkül mindent felvesz, az hülye, ès reklamàciónak helye nincs, pont

nickel head 2013.02.18. 22:30:33

@Távmunkás: "És nem kellene a konvertálást végző cégre kenni, mert 1. korábban az ETR-ben is így szerepelt a legtöbb helyen, "

Az ETR-ben a rendszer szabványos formában tárolta a kurzusidőpontokat, bevitelnél erre figyelmeztetett is. Ha ezt egy cég nem konvertálja, hanem Megjegyzés rovatba bevágja, majd készre jelenti a munkát, akkor nem tudom, mért nem a céget kell ezért első körben hibáztatni (és utána mindazokat, akik az ELTE részéről az átállást menedzselték).

Amúgy megnéztem az oktatói felületet. Valóban van Órarend információk rubrika, és üres. Nyilván oda is kell majd kisvarázs, hogy kitölthető legyen.

De a fő problémák nem ebből adódnak. Hanem hogy a konvertáló cég kedvesen lezúzta a korábbi adatstruktúrát, és önkényesen azt káosszal helyettesítette. Itt jöhet ugyanaz a megjegyzésed, hogy azok a felelősek, akik tesztelték ezt. És a válaszom is ugyanaz, mint amit az órarendi adatokról írtam.

igi1 2013.02.18. 22:30:48

megnèztem a honlapot, tènyleg ott van

pl.elte bsc informatikus tanszèkn 34 tantàrgy

nem veheted fel a digitàlis technika 2-t ha egyszer előtte ott van a digitàlis technika alapok

màris maradt kb, 20 csak rànèzèssel

igi1 2013.02.18. 22:32:22

@nickel head: igen, az etrt fejleszteni kellett volna, de tojtak rá

senki nem foglalkozott ezzel, meg a reklamâlàsokkal

záporeső 2013.02.19. 08:16:24

@DS90:
Ha hibát dob, hogy nem létezik a fájl, akkor honnan tudod, hogy ott van? :)
Bocs, de ha több mint 4 éve az IK-ra jársz, azért annál többet kéne tudnod az ilyen rendszerekről, mint ami a mostani hozzászólásodból látszik.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.19. 09:54:49

@igi1: Az ELTÉ-n nagy hagyománya van a mutyinak, például valaki nem veszi fel a tárgyat, levizsgázik és majd jövőre beírják, simán felvesznek olyan tárgyat, amit nem lehetne, aztán majd papírozzák, ha kiderül. Ha felveszel egy tárgyat vagy vizsgát úgy, hogy nem lehetne, akkor nem széttárják a kezüket, hogy így jártál, hanem minden szabályt megszegve megengedik, hogy csak azért is megcsináld.

Az helyzet, hogy arrafelé ilyen a kultúra, a szabályok csak papíron léteznek. Nehezen érti ezt meg az, aki nem ELTE bölcsész vagy pedagógus szakra jár, hanem valamilyen műszaki iskolába.

Valamint ott van az utóvizsga időszak, amikor a csak utolsó vizsgán megjelenő és megbukó hülyegyereknek kiírnak még egy vizsgát, stb.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.19. 10:08:40

@nickel head: Szerinted miért tudják a Neptunt használni más egyetemeken már hosszú évek óta? Kurzus és vizsga meghirdetésénél be lehet írni az időpontot, persze nem félév közepén...
Ugyanígy termet is lehet hozzárendelni és akkor nem lesz olyan káosz, mint ami az ELTE bizonyos karain tipikusan előfordul, hogy két kurzus van ugyanabban a teremben és az oktatók megküzdhetnek a teremért... Amelyik intézmény használni akarja, ott meglepő módon még teremfoglaltsági adatokat is tudnak kinyerni a Neptunból, így azonnal látszik, hogy melyik terem üres egy adott időpontban.

A Megjegyzés rovatba írt adatokról pedig már fentebb is írtam, hogy azok az ETR-ben is ott szerepeltek és most is oda viszi fel a sok jólképzett adminisztrátor... Vajon miért van az, hogy az ELTÉ-s hallgatók hagyományosan kézzel írják össze az órarendjüket és a tanároknak e-mailben küldözgeti a TO? Azért, mert sose vitték be rendesen se az ETR-be, se a Neptun-ba, így ott nem lehet megnézni.

nickel head 2013.02.19. 11:10:55

@Távmunkás: Olyasmiről vitatkozol, amit kevéssé ismersz. Az ETR-ben volt időpont, és hely mező a Kurzusszervezőben (és nem a Kurzusoknál). Azokból az ETR órarendet is összeállított. Ezek a mezők különböztek a Kurzusszervezők Megjegyzés mezőjétől, abból természetesen nem lett órarend.

Az ELTE-s konverziónál az időpont és hely adatokat (~-okkal elválasztva) bevágták Megjegyzésbe. Ennek a fő oka az volt, hogy a korábbi háromszintű adatstruktúrát két szintűvel helyettesítették, de ezt nem itt kellene részletesen megvitatnunk. Pár félév, és a Neptunon belül is kiépül egy értelmes adatstruktúra, és lesznek rendesen működő Órarendi adatok, mint máshol. Ez elsőre nem sikerült.

Azaz, arra amit a más egyetemeken működő Neptunokről írsz: a Neptun keretrendszer. Lehet azt jól és rosszul implementálni. Az ELTE-nek ez jutott, majd egyszer összeáll.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2013.02.19. 11:58:16

De miért nem kérnek meg egy olyan embert - pl. engem - ilyen rendszer írására, aki ért is hozzá??...

DS90 2013.02.19. 13:42:52

@záporeső: Nem tudom, miért akarsz kötekedni, gondolom magyar mentalitás vagy mi.

Tanár feltöltötte a fájlt, azt kapta válaszként, hogy ok, megvan. Ő maga látja, a fájl megjelenik a listában. Én úgyanúgy látom, a fájl megjelenik nálam is a feltöltött anyagok listájában. Mikor tölteném le, hibát dob, hogy nem létezik.

De lehet, hogy mágia az egész, elvégre többet kéne tudnom az ilyen rendszerekről :)

Zabaalint (törölt) 2013.02.20. 14:22:23

@Távmunkás:
Én amióta megismertem az ETR-t, már csak a Neptunt szidom. De ETR is valóban nagyon múlik azon, hogy adott intézmény hogyan használja.

Zabaalint (törölt) 2013.02.20. 14:25:44

@Zabaalint:
Á, elírtam, szóval amióta megismertem az ETR-t, már csak az ETR-t szidom, és eltörpülnek a problémák a Neptunnal, amik anno voltak.

@Távmunkás:
"Műszaki területen ezzel szemben az emberek fele bukik és a maradék többsége is csak kettest kap. Márnöki szemlélet mellett nem megengedett semmilyen hiba, mert akkor összedől a ház, felrobban az erőmű, stb. "

Ez így van a gyakorlatban, ám én azt mondom nem csak műszaki területen kellene szigorúnak lennie a felsőoktatásnak. Egyébként pont bölcsészeknél jobb helyen szigorú, gazdasági szakokon meg nagyobb a láblógatás.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.20. 15:35:11

@Zabaalint: Igen, a bölcsészeknél legendák szólnak például az ELTE BTK nyelvészet szigorlatairól, stb. Nem is írtam, hogy a bölcsészet láblógatás :)

Azzal is egyetértek, hogy a gazdasági szakokat viszonylag egyszerű elvégezni, de az még erősíti a könnyű szak képét, hogy arrafelé gyakran nyelvvizsga + emelt szintű érettségi kell a bejutáshoz, vagyis _elvileg_ jobb képességű hallgatók kerülnek oda.

A társadalomtudományi képzésekről (kommunikáció, szociológia, politológia, stb.) sem állítom se azt, hogy nehezek lennének, se azt, hogy használható tudást adnának.
süti beállítások módosítása