Tékozló Homár

Ciprus elismerte a pénzmosást, vége a bankbetéteknek (2x frissült)

2013.03.17. 17:14 | jackyll | 333 komment

ciprus.jpg

Exkluzív vasárnapi kiadásunkban a világ összes Naiv Banki Ügyfelét kell figyelmeztetnünk, ami ugyanis Cipruson történt, az mostantól bárhol megtörténhet. Állítólag március 19.-én csődbe ment volna az ország, ezért inkább "kimentették":

A [pénteki] több mint tízórás tanácskozáson elért megállapodás értelmében Ciprus jelentősen, tíz százalékponttal emeli társasági adóját, a bankbetéteket pedig egyszeri illetékkel és kamatadóval sújtja. Az egyszeri illeték százezer euró fölött 9,9 százalék, az alatt pedig 6,75 százalék lesz.

Igazából mindegy, hogy ki kapta el kitől az unortodoxiát, a lényeg, hogy az összes ciprusi bankszámlán átívelően zároltak 5,8 milliárd eurónyi illetéket (1770 milliárd forintot). Főleg amiatt, hogy a németek szerint orosz maffiózóknak történő pénzmosásból él az ország, emellett pedig 30 milliárd eurónyi hitelt kaptak orosz tulajdonosú ciprusi cégek. A zárolás hírére a bankbetétesek fele, az egymilliós ciprusi lakosság szombat reggel kétségbeesve rohamozta a bankautomatákat és a pénzintézeteket. Persze hiába, a legtöbb szombaton is nyitva tartó hely zárva volt, az automaták pedig vagy hamar kiürültek, vagy eleve nem működtek. (A képen épp egy markolóval blokkolják az egyik bank bejáratát tiltakozásul.) Így a hétfői nemzeti ünnepük miatt keddig a párnába rejtett tartalékból kell kihúzniuk. Akkor viszont minden jel arra mutat, hogy az utolsó fillérig mindent kivesznek mindenhonnan, úgyhogy ahogy az alienek mondják, game over, man, game over. Ha nem omlik össze az egész, azért, ha összeomlik, akkor azért.

A ciprusi elnök, akit alig egy hónapja választottak meg azzal az ígérettel, hogy nem hagyja, hogy ez bekövetkezzen, olyat bírt kiadni közleményben, hogy ha hagyták volna a bajba jutott bankok csődjét, a betétek állami garanciája miatt fizetésképtelenné válik az ország. Így viszont kimentik a bankokat a betéteseik és az egyéb EU-adófizetők pénzéből, hogy aztán azok újra kölcsönadhassanak az államnak, amiért az cserébe garantálja a betéteket 100 ezer euróig az adófizetők pénzéből, satöbbi.

A legszebb az egészben, hogy a ciprusi bankrendszer leginkább a németek miatt, a tavalyi görög csőd leírás után szenvedett végzetes veszteségeket. Ennek ellenére a németek és az IMF eredetileg 40%-os "egyszeri illetéket" követeltek, úgyhogy még mindig elég olcsón mosnak pénzt Cipruson. Viszont szinte kizárt, hogy ne az egyéb  gyarmatok lakosságával fizettessék meg az oroszok a kieső milliárdokat, azaz mifelénk ismét szarabb lesz minden, az európai gázszolgáltatásban pedig jövőre újra fennakadások lesznek.

Ez persze mind offtopik, minket itt csak az érdekel, hogy a bankbetétek kommunista-típusú lefoglalása mostantól bárhol újra megtörténhet! Az állítólagosan kapitalista Európában! Elsőként legvalószínűbben a csoffadtabb európai országokban, de igazából senki nincs biztonságban. Okosabb emberek szerint ezt az egész világon el fogják játszani a hitelválság nevében, a korábbi bankmentő csomagokhoz hasonlóan.

Már csak a Marsban bízhatunk.

UPDATE 03/18: Úgy látszik, szintén a magyar divatot követve élesben tesztelik a közvélemény reakcióján, meddig lehet a későbbiekben elmenni, mert máris megjelent két enyhébb változat, ami a lényegen nem változtat: jön a vagyonadó, meneküljön, aki lát. Az új tervek szerint 100 ezer euro alatt 3,5-5% lenne "csak" a védelmi pénz, míg 500 ezer euro felett akár 13% is lehet a sarc. Oroszország mindenesetre hadihajókat küld a Földközi-tengerre, hátha még lehet korrigálni azokon a százalékokon. A hétfői munkaszüneti napot egyelőre keddig hosszabbították meg a ciprusi bankokban, mert hétfőn szavaz a Parlamentjük a műveletről, de lehet, hogy még szerdán se lesznek nyitva.

UPDATE 2: Szerdán is zárva lesznek a bankok, mert a Parlament leszavazta volna kedden az azóta teljesen képlékennyé vált "mentőcsomagot". Vajon egyesével meggyőznek minden képviselőt, amíg meg nem lesz a szavazati többség? Vagy addigra benyögi az EU, hogy mégsem szegi meg saját 100 ezer eurós bankgaraciáját, és csak a (számlánként) annál gazdagabbakat húzzák le, azokat viszont akkor 15%-ra? (Az oroszok ragaszkodtak állítólag a max 10%-hoz.) A spanyol és olasz betétesek mindenesetre készülhetnek.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérges 1234 2013.03.18. 10:30:08

@nem megfelelő:

2-es ponttal egyetértek, már több hónapja téma volt az EU-ban az offshore biznisz, és elő elő került Ciprus, nem egyik pillanatról a másikra történt mindez.

Valahol a lépés helyes, csak ugye a kis emberek is megszívják nem kicsit, pl a postás, a helyi autószerelő mi a francot tehet arról, hogy az országot hülyék irányíttták, akik a pnzmosásból szerezték az ország fenntartásához szükséges vagyont????

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.18. 10:32:21

@Mérges 1234: de nem megy
nemet-francia-angol-magyar-roman egyutt?
haha

nem megfelelő 2013.03.18. 10:34:10

@HaCS: Meggondolandó. Kamatok csökkennek, euró értékét veszti.
Hogy infláció lesz, vagy defláció, vagy mégis inkább stagfláció, arról meg vitázzon, aki érti e szavakat :)

Annál többet nem akartam mondani, hogy a nettó befizetö országok bankjaiban ilyen abszolút értékben kifejezett elvonás nem lesz. (Az angliaiakban pláne nem, de ott meg azért fognak csökkeni a kamatok, mert mindenki, aki számit az eruó zuhanására, odarakja a pénzét, aki nem dollárba tenné.)

Mérges 1234 2013.03.18. 10:34:54

@hagyma:

Ht nem akar menni, de amúgy az Europai Gazdasági Közösség pont azért jött létre, hogy megelőzzék az újabb háborúkat a nemzetállamok között, és valamennyire sikerült is, mert 50 éve béke van, és nyugaton óriási gazdasági fejlődés.

Valamir laza szövetség kell, mert elvileg az jobban működhet......

AlulírottFentemlített 2013.03.18. 10:35:21

Az volt már, hogy?

Hasitasi nem kér kódot!

EZ FONTOSCH!44!!

Éljen EDE!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 10:35:31

@Mérges 1234: A pénzmosás, meg az offshore két nagyon különböző dolog!!!

Manyecska 2013.03.18. 10:36:30

@hagyma: én viszont olvasok:):
"Az Egyesült Államokban akkora az államadósság aránya, mint a csőd szélén tántorgó Portugáliában és Írországban"
nincs több kérdésem.@atörökk: meggyőződésem hogy ezzel a zakcióval magad alatt ásod a fát!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.03.18. 10:36:55

@hagyma: "nem olvasol ujsagot?"

Szelektíven olvasok. Az ezredik hülyeamierikaiak cikk nem hoz lázba.

Manyecska 2013.03.18. 10:39:29

"a helyzet az Egyesült Államokban sokkal drámaibb, mint a sokszor lomhasággal és tehetetlenséggel vádolt Európai Unióban."
"Az Egyesült Államoknak 4 éve nincs rendes költségvetése, a büdzsét tulajdonképpen 3 havonta újraírják" :)
Ehhehhe..

Manyecska 2013.03.18. 10:40:47

@Állami Autópálya Kezelő Zrt.: szoríts neki egy kis helyet, valamelyik pályán, hátha ugye.

Mérges 1234 2013.03.18. 10:40:49

@Jani haverja:

Persze, hogy két különböző dolog.

De csak hogy tud mennyire elterjedt dolog az offshore-ozás, tök természetes, hogy az a multi ahol barátnőm dolgozik, működtett egy ciprusi céget is, és alkalmankétn ez a cég számláz a magyar cégnek.

Barátnőm pénzügyes magas pocon,elég jól rálát, hogy hogyan megy, mivel ő mozgatja a számlák között a pénzeket.

Nem pénzmosás ez csak adóoptimalizálás, de akkor os gyászos, nagyon nagyon....

Atörökk 2013.03.18. 10:41:06

"A hétvégén hosszas tanácskozás után az eurozóna pénzügyminiszerei megállapodtak Ciprus mentőcsomagjában, így az ország 10 milliárd eurós forráshoz juthat, amiből konszolidálhatja a görögországi veszteségei miatt megrogyott bankrendszerét"
Mandineren ezt írják, ebben is lehet valami,hogy ez is okozta a bajt. Egy biztos, az igazságot sosem fogjuk megtudni.

@Chichén Itza /Quetzalcoatl/:
Mivel Európa hamarosan lángokban fog állni, nem tök mindegy? :D

Zabaalint (törölt) 2013.03.18. 10:41:56

@Mérges 1234:

Azért az offshore nem azonos a pénzmosással. Itt 3 szint van, a pénzmosás, ami illegális, az offshore, ami legális de csúnyán nézünk rá, meg az egyszerű betétesek. Az első szintnek el kellene kobozni a teljes betétjét, mert bűncselekményből származik, a másodiktól már kommunista intézkedés, ha X százalékát lenyúlják, esetleg némi ideológiával alátámasztható etikailag a jogossága, a harmadiknál meg etikailag is állami/EU-s rablás.

Mérges 1234 2013.03.18. 10:43:48

@Zabaalint:

Egyetértek de ami ebben fontos, hogy a 2.es szintet is kurvára be kellen tiltani az egész Eu-n belül.

Ha keménykednek, akkor tegyék nagyon keményen, ne csak így pöcsmörögve. EU-s cég nem fogadhat eb offshore országból számlát.

Ok definiálni kell, hogy mit tekintünk annak, de meg kell lépni ezt a lépést....

vomit 2013.03.18. 10:43:52

a ciprusiaknak most guvad ki a szemuk, mert a folyoszamla kihasznalatlan hitelkeretet is "betetnek" veszik es megadoztatjak. egy nemet forumbol:

"The EU banking directive defines an overdraft frame as cash. As an acquaintance from Cyprus wrote by email, he had EUR 3000 on the account and a line of credit of EUR 10.000. Together this counts as EUR 13.000 insert to be taxed, of that 6.75%, is EUR 877.50."

nem megfelelő 2013.03.18. 10:44:34

@Jani haverja: viszont lényegesen könnyebb off-shore helyeken pénzt mosni, mint a mindenkori pénzügyi felügyelet orra elött.

V.ö. nem zörög a haraszt ...

Gy.k.: az orosz mágnások által ott parkolt pénz valszeg nem Oroszországban keletkezett. Na de hogy hol, milyen módon, azt senki sem tudja. És amíg ez nem tudható, addig él az a lehetöség, hogy illegális forrásból, és az off-shore cég(ek) a legalizálást szolgálják (nehéz leellenörizni, hogy tényleg történik-e gazdasági tevékenység).

Manyecska 2013.03.18. 10:44:44

@atörökk: piromán áLatok..!!@vomit: elsők közt lépett be az EU-ba, nem mellesleg:)...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 10:45:05

@Mérges 1234: Már miért lenne gyászos???

Működik a piac, annak ellenére, hogy némely országok dilettáns kormányai horror adókat vetnek ki a saját állampolgáraik számára.

Nagyon is jó dolog, én direkt ilyen országba költöztem, amelyik olyan, mint Ciprus, de nem tagja az EU-nak hála Istennek, és nem is lesz, csak ígérgetni fog a végtelenségig.

Egyébként meg én is értek hozzá, a cégem egyik fő tevékenységi köre magyar cégek itteni érvényesülésének segítése :)

Mérges 1234 2013.03.18. 10:47:07

@Jani haverja:

Azrt gyászos mert egyik ország kihasználja a másikat, nem kicsit durván.

Értem én, hogy működik, meg jó pénz van benne, de nem érzed etikátlannak??????

Nem véletlen keményítettek be. A kis betétsek megszopatás persze nem szép dolog.

Atörökk 2013.03.18. 10:47:08

@Mérges 1234:
"Ha keménykednek, akkor tegyék nagyon keményen, ne csak így pöcsmörögve. EU-s cég nem fogadhat eb offshore országból számlát."
És ez hol egyezik az EU által lépten nyomon hangoztatott, áruk és szolgáltatások szabad áramlásának elvével?
Jó, tudom, az is csak egy nagy büdös maszlag, ahogy az egész EU az.

@Chichén Itza /Quetzalcoatl/:
Magad alatt ásod a fát, ha így beszélsz.

Egyéves Önkéntes 2013.03.18. 10:47:23

Cseppet sem lennék meglepődve, ha Európa maga alatt borítaná lángokba a fát, amit magának ásott ki!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 10:48:03

@nem megfelelő:
"viszont lényegesen könnyebb off-shore helyeken pénzt mosni, mint a mindenkori pénzügyi felügyelet orra elött."

Ez veszélyes ideológia. Ezek szerint a cigányokat meg válogatás nélkül börtönbe kell csukni, mert úgyis előbb-utóbb bűncselekményt követnének el ugye?

Tudom, hogy elsőre durvának látszik a cigányos hasonlat, pedig igazából nem az!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.03.18. 10:48:10

hu.wikipedia.org/wiki/Offshore

Az offshore angol kifejezés szó szerinti jelentése: parton túli, parton kívüli. Azon vállalatok tartoznak ebbe a kategóriába, melyek a cégbejegyzés országában nem folytatnak tevékenységet. Sok ország, így köztük Magyarország is lehetőséget biztosít vállalatoknak, hogy kedvezményes adókban részesüljenek, ha ott nem végeznek tevékenységet. Az offshore műveleteket általában adóoptimalizálásra használják, de egyre nagyobb szerepet kap más pénzügyi tevékenységek során, az ingatlan szektorban, valamint a nemzetközi kereskedelemben és az e-kereskedelemben is.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.03.18. 10:48:52

@Sekaiii: Majd ha lesz macska

Cukor : hát ennyi! Ugyanez almával, stb. Az EU-n belül is van protekcionizmus, csak sokan nem veszik észre.

A lóláb meg... Szerencsére nem az enyém :D

Különben mi ez a kommentcunami, címlapon van ez az akármi? :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 10:49:27

@Mérges 1234: Inkább adót kellene csökkenteni az EU-ban, ezzel egyidőben meg megszüntetni a szocializmust, mert nem vezet sehova, csak a csőd felé.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 10:51:47

@Mérges 1234: Egyáltalán nem érzem etikátlannak azt, hogy segítek olyanoknak, akiktől a pofátlan, demagóg, populista politikusok el akarják venni (gyakorlatilag rabolni az adóghatóság által) a becsületes úton megszerzett pénzüket!

Mérges 1234 2013.03.18. 10:52:19

@Jani haverja:

Igazából a németek azt is pedzegeték, hogy egységes adórendszer kell. Szerintem ez sem lenne akkora baj.

Azt tényleg meg kellene szünteni, hogy egyik ország más országok kárára gazdagodik.

Egyenlő feltételeket midnekinek.

Egyéves Önkéntes 2013.03.18. 10:52:36

Akit részletesebben érdekel a szigetországi offshore témája, az olvassa el Agatha Christie: Cipruskoporsó című művét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.18. 10:53:48

@Mérges 1234: a szandekot ertem,
@Chichén Itza /Quetzalcoatl/: viszont nekunk van a legerosebb hadseregunk:)
@Állami Autópálya Kezelő Zrt.: tudjuk regen hogy inden magyar eszleny es minden amerikai hulye, de ettol meg mi elunk jobban

Atörökk 2013.03.18. 10:55:39

@Mérges 1234:
Nem tudsz Európában egységes adórendszert bevezetni, akkora különbségek vannak az egyes áruk, szolgáltatások árai között. Más kérdés, pl. miért tudja Ausztria biztosítani, hogy évi 10.000 euróig magánszemély nem fizet szja-t, ill. ha bármennyit keresel is, az első 10.000 akkor is adómentes.
Nálunk menyi is az szja ez után? ÉS milyen közszolgáltatást kapsz érte?

Mérges 1234 2013.03.18. 10:57:40

@hagyma:

" tudjuk regen hogy inden magyar eszleny es minden amerikai hulye, de ettol meg mi elunk jobban"

:D :D :D

Ezt szeretem, tényleg sokan így vannak, hogy hülye a kínai, a francia, főként az amerikai, bezzeg mi....

Nyilván mások az amerikai népek, meg mi is mások vagyunk hülyék, meg mindenütt vannak.

Amúgy magyarországo is kurva sok a sötét ember, úgyhogy szerintem nem sok jogunk van az amcsikat szapulni.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.03.18. 11:00:08

@Mérges 1234: USA-ban is... Csak ott értelmesebb a vezetés.

nem megfelelő 2013.03.18. 11:00:26

@Jani haverja: Láttam, mit írtak a többiek, és nem vitatkozom vele.

Nem írtam, hogy az offshore cégek halmaza és a pénzmosodák halmaza egyenlö (aka "válogatás nélkül"). Hanem hogy a pénzmosodák és az offshore cégek metszete nagyobb, mint a nem off-shore helyeken bejegyzett cégek és a pénzmosodák metszete (mert azért ott is vannak).

Vagyis az offshore lehetöségek szükítése egy lehetséges módszer a pénzmosás visszaszorítására. Szerintem ezért szokták néha (gyakran) összekötni a két kérdést.

A te példáddal: Abból, hogy valaki egy gettóban lakik, nem lehet azt a következtetést levonni, hogy bünözö. De mert a gettó nagyobb arányban nyújt táptalajt bünözö csoportoknak, általában sikerül visszaszorítania a bünözést ott, ahol sikerül felszámolni a gettókat.

Egyéves Önkéntes 2013.03.18. 11:00:47

@atörökk: Pedig Ausztria korábban börtönsziget volt, az angol bűnözők távoltartására!
Nézd meg mi lett belőlük!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 11:01:24

@Mérges 1234: Legyen Nektek EU tagoknak egységes adórendszer. Én nem látom értelmét. Én a VERSENYNEK látom értelmét, abból volt-van-lesz mindig is a fejlődés. És csak alacsony adóterhelésnél van hosszútávú fejlődés, ez a másik dolog.

Atörökk 2013.03.18. 11:02:09

@Egyéves Önkéntes:
Az Grönland volt. A legveszélyesebb bűnözőket pedig a Járda-szigeteken tartották fogva.

Manyecska 2013.03.18. 11:03:27

@Egyéves Önkéntes: maguk alatt ásták a fát, jah.

Atörökk 2013.03.18. 11:03:59

@Jani haverja:
Az adóterhelés az csak egy tényező a sok közül. Pl. Norvégiában nem nevezhetőnek alacsonynak az adók, vagy Dániában, mégsem mondanám élhetetlennek és versenyképtelennek egyik országot sem :)

Manyecska 2013.03.18. 11:05:05

@atörökk: véleményed szerint Grönland is lángokban fog állni?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 11:05:19

@nem megfelelő:
"általában sikerül visszaszorítania a bünözést ott, ahol sikerül felszámolni a gettókat."

Ez igaz. Itt viszont nem a gettó felszámolása történik most, hanem a fallal való körbevétele, és ez még rosszabb lesz minden érintettnek.

Egyéves Önkéntes 2013.03.18. 11:06:10

@atörökk: Napóleon pedig a Lagerhans szigeteken volt közmunkás.
Szinte korzika az ember veséje, ha rágondol erre! :)

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.03.18. 11:06:57

@vomit: Hát ettől nem csoda, hogy bepöccentek.

Mondjuk így járnak az adóparadicsomok - de kösz itthon nem szeretnénk ezt.

Csaba222 2013.03.18. 11:07:22

@Jani haverja:
"Az csak a kisebbik baj volt. A nagyobbik baj a görög adósságleírás volt."
Szerinted ha nem lett volna görög adósságleírás, hanem helyette inkább csőd, akkor mennyivel állnának jobban a ciprusi bankok?
Ahogy én látom 2 lehetőség volt a ciprus bankok egy csőd után az adósság 100% írják le, vagy lemondnak 50% fiktív pénzről csak azért hogy a maradék 50% fiktív pénzt szerepeltethessék a mérlegükben. (azért fiktív mert jó eséllyel a most még szereplő 50% is leírhatják)
Egyébként ezért nem tudom sajnálni szegény ciprusi bankokat, mert a kamatmarzs-on elég jól kerestek (egy darabig) olcsó betét extra hozam a görög állampapírokon, cserébe a kockázatért, a kamat jó volt a kockázat az meg fúj viselje más.
Igen nem az államnak kéne tökét pumpálni a bankokba hanem azoknak a tulajdonosoknak akik ez a kockázatot felvállalták. Szépen fizessék vissza az elmúlt 10-50 év nyereségét.

Atörökk 2013.03.18. 11:07:59

@Chichén Itza /Quetzalcoatl/:
Grönland is Európában van.

@Egyéves Önkéntes:
Most miért kell szegényről ilyen epés megjegyzéseket tenni?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.03.18. 11:10:23

@hagyma: "tudjuk regen hogy inden magyar eszleny es minden amerikai hulye,"

Igen, ez evidencia, felesleges ismételgetni.

"de ettol meg mi elunk jobban"

Haltok jobban, faszikám, haltok. Miután megvernek és megerőszakolnak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 11:11:41

@atörökk: Ezt a tézist már számtalanszor megcáfoltam sok helyen, leírom ide is:
1./ Norvégiát vegyük ki az egyéb skandináv államok közül az olaj miatt speciális helyzetben van jelenleg.
2./ Dánia, Svédország éppen most jön rá arra, hogy addig volt csak jó a szocializmus, amíg Dániában szinte csak dánok, Svédországban meg szinte csak svédek éltek. A bevándorlók megjelenésével megváltozott a helyzet, és most gondolkoznak éppen azon, hogy hogyan lehet valahogyan csökkenteni az adóterhelést, meg az újraelosztást. Nehéz lesz. Persze ők jelenleg gazdag országok, tehát ha csökken is náluk az életszínvonal, akkor is jobb lesz, mint pl. Magyarországon.
3./ Adóterhelés, és adóterhelés között is óriási különbségek lehetnek még akkor is, ha %-ban mondjuk ugyanaz. Dániában és Svédországban óriási az önkormányzatiság, ergo kevesebbet lehet lopni a közösből, mert a pénz elosztásánál szinte mindenki ismer mindenkit, tehát aki befizeti az adót ismeri azt, aki szétosztja. Jó, nem teljesen így van, de akkor is a szétosztó hivatal sokkal közelebb áll ahhoz, akinek a befizetett adóját szétosztja.

Atörökk 2013.03.18. 11:15:10

@Jani haverja:
A bevándorlás, pontosabban azok a bevándorlók, akik csak a markukat tartják, ámde nem dolgoznak, mindenhol gond, így Norvégiában is. Az, hogy mennyire engedik be őket valahová, és ott mit engednek meg nekik, az elsősorban politikai kérdés, nyilvánvaló egy adórendszert nem lehet "rájuk szabni".

"Dániában és Svédországban óriási az önkormányzatiság, ergo kevesebbet lehet lopni a közösből, mert a pénz elosztásánál szinte mindenki ismer mindenkit, tehát aki befizeti az adót ismeri azt, aki szétosztja."
Ez sem mond ellent annak, amit írtam, igen, az a bizonyos emberi tényező... Egész máshogy gazdálkodnak ott a befizetett adókkal, mint nálunk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 11:17:26

@Csaba222: Görögországot hagyni kellett volna a komplett EU-nak csődbe menni. Mondom ezt még úgy is, hogy itt élek a szomszédban.

Ezekkel a mentőcsomagokkal az EU a saját maga alatt vágja a fát, és még nagyobb bajt okoz saját magának.

Ja, és a ciprusi bankokat (mármint azokat amelyikeknek hatalmas görög kitettségük volt) is hagyni kellett volna csődbe menni Görögország miatt.

A ciprusi állam egyetlen nagy hülyeséget csinált: Belépett az EU-ba, és így kénytelen volt (mint minden EU tagállam kormánya) államilag garantálni a bankbetéteket. Ez egy nagyon nagy baj volt, mert így az állam adósodik el, tetejében ilyen feltételek mellett kap csak "mentőcsomagnak nevezett" hitel.

Egyéves Önkéntes 2013.03.18. 11:17:53

@atörökk: egy csomóan pont a szociális rendszert megfejni mentek menekültnek a skandináv országokba
lesz ott akkora gebasz, hogy ihaj
ha oda megyek, a repülőn egyedül vagyok néger! :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 11:20:09

@atörökk:
" Egész máshogy gazdálkodnak ott a befizetett adókkal, mint nálunk."

Igen, és mindez a hatalmas nagy, szinte teljesen ÖNÁLLÓ önkormányzatiság miatt van.

Azt meg már csak nagyon halkan írom le, hogy agyarország az önkormányzatiság útján nem éppen errefelé tart.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.03.18. 11:21:09

@Jani haverja: Ha valaki fasságot csinált, az elsősorban az EU volt, mikor minden szabály ellenére bevették a görögöket a valutaunióba. Mindenki tudta, hogy csalnak a statisztikákkal.

nem megfelelő 2013.03.18. 11:22:45

@Jani haverja: Szvsz elrettentés zajlik most. Ezek után EU-tag országba (EU-tagországba stb. - tudja valaki, hogyan kell írni?) nem jön offshore pénz. Mindegy, a Karib térség talán Ciprusnál is szebb :)

Atörökk 2013.03.18. 11:23:37

@Egyéves Önkéntes:
Hasonló célból mentek ugye a cigók Kanadába, na most onnan ugye elkezdték kibaszkodni őket, pedig nem rasszisták, csak a cigókat utálják :)

@Jani haverja:
Ha jól végeznének el feladatokat, szerintem a lőtéri kutyát nem érdekli, hogy az állam, vagy az önkormányzat végzi. Csak éppen nálunk nem végzik jól. A most bevezetett, pontosabban visszahozott járási rendszerről meg inkább ne is beszéljünk.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.18. 11:25:42

@Állami Autópálya Kezelő Zrt.: Én nem tudtam. Buzi e vagyok?

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.03.18. 11:28:34

@Egyéves Önkéntes: Azt kell mondjam, ha a svédek voltak olyan balfaszok, hogy ezt hagyták, akkor meg is érdemlik.
Mint ahogy mi Orbánt.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.03.18. 11:30:27

@agresszív kismalac: "Azt kell mondjam, ha a svédek voltak olyan balfaszok, hogy ezt hagyták, akkor meg is érdemlik."

Azt kell mondjam, ha a svédek voltak olyan liberálisok, hogy ezt hagyták, akkor meg is érdemlik.

Mindenki addig liberális, míg el nem lopják a biciklijét.

elwood 2013.03.18. 11:32:10

@hagyma: "tudjuk regen hogy inden magyar eszleny es minden amerikai hulye, de ettol meg mi elunk jobban "

bronxban megkérdeznél pár embert erről ?

Egyéves Önkéntes 2013.03.18. 11:35:49

@agresszív kismalac: így van!
mindenki egye meg amit megfőzött.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 11:36:25

@nem megfelelő: Nem kell ahhoz olyan messze menni, itt Albániában is jó a helyzet, én ezért költöztem ide :)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.03.18. 11:37:52

@Egyéves Önkéntes: "mindenki egye meg amit megfőzött."

Nem lehetne ezen a szabályon kicsit lazítani? Én nem vagok egy konyhatündér, de igyekszem...

Csaba222 2013.03.18. 11:38:16

@Jani haverja:
"A ciprusi állam egyetlen nagy hülyeséget csinált: Belépett az EU-ba, és így kénytelen volt (mint minden EU tagállam kormánya) államilag garantálni a bankbetéteket."
Ha jól tudom 100e euróig kell biztosítani, amiért a bankok fizetnek.
Náluk itt az OBA mielőtt beléptünk volna az EU-ba is volt betétbiztosítás.
Cipruson nem tudom volt e betétbiztosítás az Eu-ba lépés előtt. Jani haverja tudod hogy nem volt?
Ha meg volt akkor ezen mi volt az az oltári nagy hülyeség az EU-ba lépéssel?

Bankonként és betétesenként 100e eurót kéne fizetni nem mellesleg mivel ez biztosítás (betét biztosítás) kell legyen mögötte fedezetnek. Arról nem az EU tehet ha a fizetendő díjat alacsonyan állapították meg, ill eltapsolták a fedezettet.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 11:39:12

@atörökk: De az állam nem végezheti jól a feladatait, mert túl messze van mind az adóbeszedéstől, mind a pénz szétosztásától.

Nem tud hatékonyan adót beszedni emiatt, és nem tudja hatékonyan szétosztani sem, mert egyrészt időközben könnyebben eltűnik a pénz jó része, másrészt meg a nagy vízfej soha nem fogja tudni a központban, hogy vidéken pontosan mire és hogyan kellene pénz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 11:43:29

@Csaba222:
"Cipruson nem tudom volt e betétbiztosítás az Eu-ba lépés előtt. Jani haverja tudod hogy nem volt?"

Én sem tudom, hogy volt-e, mindenesetre teljesen hülyeség egy államnak állami garanciát vállalni a bankok hülyeségeire.

"Ha meg volt akkor ezen mi volt az az oltári nagy hülyeség az EU-ba lépéssel?"

Aki nem szocializmust, hanem alacsony adókat akar, az jól teszi, ha nem lép be az EU-ba.

Atörökk 2013.03.18. 11:44:13

@Jani haverja:
Na ez az, hogy nálunk a pénzek eltüntetését, mármint amit nem nyúltak le államilag, a maradékot azt mesterien megoldják az önkormányzatok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 11:46:17

@atörökk: Én erre azt szoktam mondani, hogy a fejétől bűzlik a hal. Az önkormányzatban ülők azt gondolják, hogy ha az állami tisztviselőknek lehet, akkor nekik miért ne?

vénszivar 2013.03.18. 11:47:56

@agresszív kismalac: Buzi e vagyok?

AZ VAGY, TE ÁLLAT, AZ VAGY! :)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.03.18. 11:48:14

@Jani haverja: "Aki nem szocializmust, hanem alacsony adókat akar, az jól teszi, ha nem lép be az EU-ba."

Azért az a közös piat közös valutéval nem piskóta. A németek nagyot kaszálnak ezen.

Atörökk 2013.03.18. 11:50:19

@Jani haverja:
Na ja... állami szinten lopnak mondjuk egy 35 milliárdos stadion-építésnél, fővárosi szinten lopnak egy 7 milliárdos, teljesen felesleges BKV-informatikai tendernél, kisebb települési szinten meg építenek az Alföld közepére szánkózódombot 50 millióért, és ezzel végig is értünk a táplálékláncon.

Atörökk 2013.03.18. 11:51:48

@Állami Autópálya Kezelő Zrt.:
Mint az EU legnagyobb befizetői? Miért is kaszálnak?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.03.18. 12:04:41

@atörökk: és a harminccentis kilátót se felejtsd ki!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.03.18. 12:07:19

@atörökk: Az a befizetés fika amellett, amennyit eladnak az euba.

Atörökk 2013.03.18. 12:12:01

@batgirl:
Igaz :)

@Állami Autópálya Kezelő Zrt.:
Adtak el előtte is, tény, most könnyebb. No meg nekik van azért egy elég izmos belső piacuk is.

Manyecska 2013.03.18. 12:13:32

Pénzt hány fokon kell mosni?

Manyecska 2013.03.18. 12:19:42

"TRX2545 Fogkrém Marhás" :P

a_pa 2013.03.18. 12:41:26

@HaCS: ezen tényleg lehetne vitatkozni, de a 100.000 feletti betétek különadója nem tűnik tragédiának

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 12:42:05

@atörökk: Tudom, olvasok én is magyar híreket, meg az idelátogató magyaroktól is tudom a dolgokat.

Pont sz ilyen dolgok miatt nincs pénz semmire Magyarországon, hiába szednek be horror adókat.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 12:44:28

@a_pa: Aha. Biztosan nem tűnik tragédiának. Első látásra biztosan nem. Utána meg mindenki azon sápítozik, hogy nincsenek beruházások...

Mikrobi 2013.03.18. 15:31:14

Miért van vége a bankbetéteknek? Mert végre Cipruson is lesz kamatadó? Nálunk már sok éve van, 16% évente! Nem egyszeri 10% (6,75%) és utána egy minimális!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 15:38:35

@Mikrobi: Értem, dögöljön meg a szomszéd tehene is ugye?

Tipikus magyar mentalitás sajnos, én többek között az ilyen dolgok miatt jöttem el Magyarországról.

Ha Magyarországon egyáltalán nem tisztelik a magántulajdont, akkor hű de jó, hogy rákényszerítik Ciprust, hogy ott se tiszteljék. Gratula.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.03.18. 15:42:20

@Jani haverja: "@Mikrobi: Értem, dögöljön meg a szomszéd tehene is ugye?

Tipikus magyar mentalitás sajnos, én többek között az ilyen dolgok miatt jöttem el Magyarországról."

Ezért kár volt. Mikrobi csak konstatálta, hogy nincs vége a világnak, máshol rosszabb feltételek mellet is megélnek.

Egyébként pedig szerintem is jó, ha az EU arra tendál, hogy a tagországokban hasonló szabályok legyenek. Arccal az egységesítés felé!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 16:04:47

@atpijkamo: Az egységesítés önmagában még nem is lenne rossz dolog. Az adók mértéke viszont hagy némi kívánnivalót maga után. Ha ugyanis ilyen nagy adóterhekkel egységesedik az EU (mondjuk mindenki átveszi a német adóterheket), akkor SOHA nem lesz versenyképes, és el fog szegényedni. Mondjuk, ahogy a magyar adóterhelés mértékét nézem, Magyarország még így is jobban járna :)

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.03.18. 16:09:29

@Jani haverja: OK. Akkor hozzáteszem, hogy fokozatosan és nem észnélkül.

Atörökk 2013.03.18. 16:16:28

@Jani haverja: @atpijkamo:
No meg az adók beszedését MINDENKITŐL. Németeknél nem igen tudsz tartozni az államnak, mert kb. két perc alatt hajtják be, az is igaz, hogy a befizetett adódért cserébe tisztességes színvonalú közszolgáltatást kapsz.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2013.03.18. 16:20:11

@atörökk: Abban az országban élnék szívesen, ahol német percizitású apukák és magyar humorú anyukák utódai élnek, akik csak a szülők jótulajdonságait örökölték.

Atörökk 2013.03.18. 16:22:52

@atpijkamo:
És az sem baj, ha vannak félvér szobalányok :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 16:34:42

@atpijkamo: Ész nélkül, hűbele balázs módjára semmi sem jó, ez igaz.

Zabaalint (törölt) 2013.03.18. 16:53:16

@Mérges 1234:
Szerintem meg ami az offshore-t illeti, 2 lehetőség van:

1. Egységes adózás minden tagállamban, az EU-n kívülről offshore-t meg törvénnyel akadályozni.

2. EU-n belül ezt nem szabályozni, mindenki olyan adót vet ki, amilyet akar, legalább ebben is van verseny, azon kívülről meg tilos legyen az offshore.

Az viszont nem korrekt, ha azért akarnak kicseszni egy országgal, mert az túl alacsony adót akar. A túl magas adót beszedőket miért nem rúgják seggbe(elméleti a kérdés, mert nyilván az nem veszélyeztet másokat ilyen szempontból)?

szamaritánus 2013.03.19. 10:31:43

@avman: szerintem meg random a kurva anyádat, bankárkám.

Csaba222 2013.04.25. 09:48:53

@Jani haverja:
"Én sem tudom, hogy volt-e, mindenesetre teljesen hülyeség egy államnak állami garanciát vállalni a bankok hülyeségeire."
Válság elején emelték 10-ről 100-ra a garanciát, válság kezelő lépésként. (forrás HVG cikk)

Magyarán féltek egy bankpániktól akkor ez egy jó gyógyszernek tűnt.
Ne induljanak meg a kisbetétesek a Spanyol portugál Olasz Görög stb bankokba a betéteikért és vigyék át pl Németországba. Mert ezzel ahol kiveszik ott bedöntik először a bankokat utána meg az államot.

Persze ezzel nem a válság okát szüntették meg hanem az egyik tünetét kezelték. Mellékhatásait lásd Ciprus.
Semmi másról nem szol szerintem a válság kezelés csak arról hogy időben elhúzzák hátha megoldódik magától.
Ne egyszerre dőljenek be az Írek, Spanyolok, Portugálok, Görögök, Olaszok, majd Ciprus.

Persze tudom szerinted hagyni kellet volna, bár akkor megnézném Albánia hogy állna amikor az Olaszt tőzsde bezár. Előbb felsorolt országok bankjainak jó része csődöt jelent akkor reménykedhetsz abban hogy az Albán leánybankjuk túlél bár kétlem.