Tékozló Homár

Reklámtörvény van-e a kéretlenreklám-szemetelők ellen?

2015.04.24. 14:32 | Homár Hilda | komment

stop-spam_1.jpg

Tangakorc szenvedélyes levélben vetett fel egy sokakat érintő témát:

Hilda!

Lyó téma!

Légyszi, vitassuk má'meg hogy a kapualjakba sumák módom beosonó, v. banga vénasszonyok által beeresztett, erőszakos postaládás szórólap terjesztők ellen, akik tele tömik a ládákat, milyen "kéretlen" reklámtörvények vannak!  Mert nem egyet kicseszek a kapu alól, azt a végén majd nekem nem jönnek tettleg is, hogy neki ezt+aszt mondták!! 

Legnagyobb érvem ellenük: MAGÁNTERÜLET!!! KIFELÉ!! Dobja a kint elhelyezett dobozba. Reklám törvény van-e a kéretlen reklám szemetelők ellen? Para-gra-fuss-t! :)

Tangakorc

Rákérdeztünk:

Kedves Hilda!

A kéretlen reklámozással kapcsolatban meg kell különböztetnünk az elektronikus úton, a távközlési eszköz útján, és a postai úton (címzetten vagy címezetlenül) terjesztett kéretlen küldeményeket. A kéretlen postai reklámokat két nagyobb csoportba lehet osztani: címzett illetve címzés nélküli küldemények.

Címzett postai reklámküldemény természetes személy, mint a reklám címzettje részére közvetlen üzletszerzés útján a címzett előzetes és kifejezett hozzájárulásának hiányában is küldhető, a reklámozó és a reklámszolgáltató azonban köteles biztosítani, hogy a reklám címzettje a reklám küldését bármikor ingyenesen és korlátozás nélkül megtilthassa. Ebben az esetben az érintett személy részére reklám közvetlen üzletszerzés útján a továbbiakban nem küldhető.

A visszavonó nyilatkozat megtételére, illetve a reklám küldésének megtiltására mind postai úton, mind pedig elektronikus levél útján lehetőséget kell biztosítani úgy, hogy a nyilatkozatot tevő személy egyértelműen azonosítható legyen. Ekkor egyértelműen és szembetűnően tájékoztatni kell a címzettet arról a címről és egyéb elérhetőségről, ahol a hozzájáruló nyilatkozat visszavonható, illetve a reklám küldésének megtiltása iránti igényét bejelentheti. Továbbá az első alkalommal küldött reklámküldeménynek tartalmaznia kell a lemondást lehetővé tevő, postai úton címzett, térítésmentesen feladható és könyvelt küldeményként, igazolható módon kézbesített válaszlevelet.

(A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény szabályozása).

A Grt.) 6. § (1) bekezdése : „Ha külön törvény eltérően nem rendelkezik, reklám természetes személynek mint reklám címzettjének közvetlen megkeresése módszerével (a továbbiakban: közvetlen üzletszerzés), így különösen elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű más egyéni kommunikációs eszköz útján – a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel – kizárólag akkor közölhető, ha ahhoz a reklám címzettje előzetesen egyértelműen és kifejezetten hozzájárult.”

A Grt. 6. § (3) bekezdése szerint: „Az (1) bekezdés szerinti hozzájáruló nyilatkozat bármikor korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen visszavonható. Ebben az esetben a nyilatkozó nevét és minden egyéb személyes adatát az (5) bekezdésben meghatározott nyilvántartásból haladéktalanul törölni kell, és részére reklám az (1) bekezdésben meghatározott módon a továbbiakban nem közölhető.”

A (4) bekezdés szerint címzett reklámküldemény természetes személy mint a reklám címzettje részére közvetlen üzletszerzés útján a címzett előzetes és kifejezett hozzájárulásának hiányában is küldhető, a reklámozó és a reklámszolgáltató azonban köteles biztosítani, hogy a reklám címzettje a reklám küldését bármikor ingyenesen és korlátozás nélkül megtilthassa. Megtiltás esetén az érintett személy részére reklám közvetlen üzletszerzés útján a továbbiakban nem küldhető.

A kéretlen, címzetlen, postaládába bedobott szórólapok ellen ma a fogyasztóknak kevés lehetőségük van tenni, mivel a reklámok terjesztése nehezen követhető, hatóságilag szinte kivitelezhetetlen az ellenőrzése, amellett hatásköre sem biztosított egy közigazgatási szervnek sem.

Ugyanakkor a Magyar Posta Zrt. közel 25 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a szórólap-terjesztési piacon. Amennyiben amellett döntenek, hogy egyáltalán nem kérnek ilyen típusú reklámkiadványt, úgy érdemes a Magyar Posta területi fiókjánál kérni, hogy a cég által terjesztett kiadványokból az illető számára ne közvetítsenek.

Emellett érdemes levelet írni a postaládába mégis szórólapot eljuttató hirdető cégeknek, és arra kérni őket, tartsák tiszteletben a postaládák tulajdonosainak kéréseit, az ezt jelző feliratokat. A szórólapterjesztő alkalmazott kifogásolható viselkedése ellen a szórólapon szereplő cégnél, mint munkáltatójánál, illetve megbízójánál tehet panaszt.

Bevált gyakorlat postaláda mellé egy szórólapgyűjtő alkalmatosságot kihelyezni, mivel így nagy valószínűséggel nem a postaládába, hanem a szórólap gyűjtőbe fogják dobni a kéretlen leveleket.

Üdvözlettel:

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Magyarra fordítva, a törvény szerint simán bombázhatnak minket bármilyen névre szóló reklámújsággal (ez a híres direct marketing ugye), viszont a reklámozó cégnek ilyenkor kötelező megadniuk azt, hogy hová küldhetjük az üdvözletünket, ha a továbbiakban nem kívánunk a nagyszerű ajánlataikról olvasni.

Az igazi ládatömítők (a kézzel írott ingatlanos fecnik, a hiperek és utazási irodák ajánlatai, a könyékbeli reluxaszerelők és duguláselhárítók önreklámjai meg egyéb krumplipucolásra alkalmas gigaújságok) elleni harc viszont ennél sajnos jóval kilátástalanabb. Amit tehetünk tulajdonképpen kimerül abban, hogy írhatunk a Magyar Postának, ami mint kiderült a negyedét birtokolja a szórólapterjesztési piacnak. A maradék 75% ellen viszont sajnos ágyú helyett csak egészen pici kenőkésekkel felszerelkezve indulhatunk harcba.  Azért próbálkozni érdemes velük:

Reklámanyag-gyűjtő doboz a kapualjba felirattal, hogy oda kéri a ház az áldást.
Nem egy drága befektetés, és akit érdekel az akciós csirkeszárny meg mosópor (mert azért ne gondoljuk, hogy mindenki gyűlöli ezeket a reklámokat ám, sőt!), az megtalálja, akit nem, annak csak a mellészóródottat kell kerülgetnie. Hátránya, hogy az utcaiakba gyakran az újság mellett almacsutka és üres flakon is landol.

Saját postaládánkra NEM KÉREK REKLÁMANYAGOT felirat.
Ezerfélét lehet kapni, de kézzel is írhatunk, az is lesz olyan hatásos (vagy hatástalan). 

Nem beengedni a terjesztőket, amikor felcsöngetnek.
Ez nehéz ügy, hiszen nekik ez a munkájuk, nem jó érzés direktbe kitolni valakivel, de az igazán elszántak megteszik. Én azt szoktam kérni, hogy a kinti ládába tegyék a cuccot.

Rögtön a postaláda mellé helyezni egy szelektív gyűjtőt.
Ez már kicsit a kudarc beismerése, de ártalomcsökkentésnek elmegy.

További megoldásokat, ötleteket lehet kommentelni.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aureliano Buendía 2015.04.24. 15:57:54

Ide fel szoktak csengetni, hogy ugyan engedjem már be őket. Nem teszem. Ott a láda a kaputelefon mellett (mellesleg tényleg magánterületen).
ás kérdés, hogy néhány unatkozó vén hülye nyugger beengedi ezeket folyamatosan.

Az egyik ilyen szemetelő vasárnap dél körül csöngetett fel. Nos, hozzá lementem elbeszélgetni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.24. 15:58:29

hat ez meg 7 veginek is gyengusz
nalunk a szorolapokat beleteszik zommel az ujsagba
/igen en szeretem olvasni a nyomtatott sajtot, fillerekert van kihozzak, mas a filingje, persze helyi lap, nem orszagos/
postaladaba nem szoktak dobni
neha jon par kosza telefon, de ismeretlenn szamot nem veszek fel, ha fontos, hagy uzenetet es akkor meghallgatom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.24. 15:59:41

anyad is unatkozo ven hulye nyugger?
de unom mar ezt
Te is az leszel vazze, cask meg nem tudsz rola

neet 2015.04.24. 16:01:57

@atpijkamo: ez mondjuk tuti hoax, mert tegnap még a jeget kapartad az asszony vizájával, szal közben nem esik eső. Hm.

neet 2015.04.24. 16:03:22

@Manyecska: biztos egy kismamaszaurusz volt, lehet, h a főnököd érdekeltsége, szal örüjjé... :) Kiskomáról van hír? Eszik, van mit?

neet 2015.04.24. 16:09:05

Enyém gyereknek összegyűjtöttük a fizikai szpemeket, és még csokit is nyert a papírgyűjtésen. Amit ugye betiltottak, aztán visszavonták. Most vérszemet kapott, minden vinne, ami papír. Nagyobb csokira vágyik, nem ítélem el.

gabors 2015.04.24. 16:19:49

@hagyma: "postaladaba nem szoktak dobni" meg jo !!!

ez igaz az usa-ban, mert szovetsegi torveny tiltja hogy barmit ami nem "fizetett US Mail" BARKI beletegyen a postaladaba (valami felirat kell hogy legyen a postaladan, de ami ugy nez ki hogy az adott cim postaladaja AZ a "US posta lada" es erre vontakozik a szovetsegi tiltas ... )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.24. 16:26:35

@gabors: hat ezert nem szoktak...
erre utaltam, meg kell tiltani torvenyileg es akkr Tangakorc problemaja megoldodik
az enyem raadasul zarva van
ajtoba azert mar elofordult de nagyon nagyon ritka
eppen eleg ami az ujsagban jon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.24. 17:08:25

persze akkor meg jonnenek a ven hulye nyuggerek a homarra es reklamalnanak, hogy nincs olvasnivalojuk

gabors 2015.04.24. 17:15:37

@hagyma: "erre utaltam, meg kell tiltani torvenyileg "

hol utaltal erre? itt nem latom??? vagy azt a kommentedet cenzuraztak ???

mert ha azt irtad volna hogy azert nem dobalnak szorolapokat a "posta ladad-ba" mert ez illegalis az usa-ban es azt nem hogy "nem szoktak ... mert kurva aranyosak itt" akkor nem is irtam volna ...

amugy meg FedEx vagy UPS SEM tehetne bele a levelet vagy kis csomagot (ha rajta van hogy US. Mail) nem hogy marketinges patkanyok...

az ajtod ele lerakhatjak vagy a haz elotti fure bedobjak mint az ujasagot nalunk is de levelszekrenybe nem teszik

amugy hiaba lenne ez akar torvenyileg is megtiltva ma most Mo-on sokat nem szamitana ...

gabors 2015.04.24. 17:20:08

hilda !!! tenyleg ez lesz a hetvegi ???

mit lehet relevansat irni ... (jelentkezzen aki szereti a szorolapokat a postaladajaban ???)

sajnalni ???

csak a fakat tudom sajnalni amiket kivagtak azert hogy mindenfele reklam szemeteket nyomtassanak a papirra ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.24. 17:41:56

@gabors: okoskjodsz mar megint
\ha leirom itt nem szoktatk dobni
annak oka van miert
van akinek persze ki kell fejteni szajbaragosan
koszonom, hogy tudatod velem hogy a fedex lerakja az ajtomba a csomagjaimat es az ajtom ele teszik az ujsagomat
sokat segitettel
orok hala

Atörökk 2015.04.24. 17:42:08

Tiszta szerencse, hogy a posta legalább a szórólapterjesztést pontosan végzi.

Lütyő felügyelő 2015.04.24. 18:24:51

@Atörökk: De csak azért, mert a szórólapot nem éri meg ellopni. Ellentétben a kínai csomagocskákkal.

Lütyő felügyelő 2015.04.24. 18:26:29

Ez a tangakorc nagy kópé. Nem merte Hildának megírni a teljes nevét? :D

igi1 2015.04.24. 19:09:43

Ez esetben a Nemzeti Információs és Adatvédelmi hatóság jár el asszem.

igi1 2015.04.24. 19:13:00

@Atörökk: a biza jó lenne ha a posta negyedannyival úgy működne mint a szórólapterjesztők...

Mindgyá nyereséges lenne...

Ja ajánlott levél szlovákiába 1 euró 20 cent ami 360 ft kb. Nálunk meg 420

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.04.24. 19:31:53

lehet belőlük kosarat fonni. ingyér mentálterápia.

killerkaller 2015.04.24. 19:33:32

Valamelyik nap a ház előtt szórólapot lobogtató páros -az egyik barkácsáruházas egyenruhában- kérdezi, kaptam-e ilyet? Kiderült, hogy a szórlapozót ellenőrizték, mert többen szóvá tették (na neeee!) hogy nem kaptak az akciós sublagéderről meg koldibolcniról értesítőt.

killerkaller 2015.04.24. 19:38:34

@atpijkamo: "Összegyűjtöd, elviszed a MÉH-be, és kapsz kilónként száz forintot érte."

Vagy indítani egy origami tanfolyamot, kicsit magasabb óradíjért.

Manyecska 2015.04.24. 19:48:42

@neet: nemtom csak képet láttunk róla:-) vazze 1200.ért parkoltunk most a Margiccigeten xd...

igi1 2015.04.24. 20:35:32

@killerkaller: nem kéne mindent elhinned amit mondanak neked :)

venszivar 2015.04.24. 20:40:41

2015.04.24. 17:08:25
persze akkor meg jonnenek a ven hulye nyuggerek a homarra es reklamalnanak, hogy nincs olvasnivalojuk

barom! anyád? barom!:)

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2015.04.24. 20:41:34

@gdobo76: Senki nem állította, hogy ez a legnagyobb problémája. Vagy te többet tudsz? Ez egy probléma a sok közül és igenis napi bosszankodást okozhat, mint ahogy a rohadt galambszart kerülgetni.
Emellett jó sok szemetet is termelő tevékenység és valóban felvetődhet akár, hogy ez egy birtokvédelmi kérdés.
Egy újabb eset, mikor a tehetetlenségen dühöngsz.

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2015.04.24. 20:59:48

Jóvanna! Én írtam meg a báttyám aki 3X beszélt Leninnel!
Unalmas napokra :)
Bár ez a reklámtörvény nagyon fostos.
Ismertem egy ijen szórólapost aki kis autóstáskájában a nehéz pakk mellett kész betörő felszerelést tartott magánál azon kapualjakhoz ahol nem engedték be őket lakógyűlési határozat ellenére is megmutatta, hogy azért is bejut. Elmondanám nem volt előtte akadály.
De a jó Isten nem verte bottal, 2X ütötte el autó. Egy aki elbacta a másik aki elé átrepült és át ment rajta. Hót makonya volt persze az esetkor.
Na szóval mindig van deviáns banya aki bár kit beenged a lépcsőházba.... ennyi erővel a betörő is zöld utat kaphat.
A levél ládát teletömködő buzik meg azzal védekeznek legtöbbször, hogy neki a főnöke azt mondta, a ládákba kell tömködni a szemetet.....pfffh.
Na szidhattok motan! :)

Manyecska 2015.04.24. 21:00:54

àrad a romantika mint a csí....

herk 2015.04.24. 21:03:16

Én panelban lakok a legfelső emeleten, kisgyerekkel, aki hétvégén ebédidőben szunyókál.
Képzelhetitek a sok araszt mind azt találta ki, hogy a legfelsőről kell kezdeni a csöngetést, mert azt hiszik, hogy onnan úgysem megy le a fószer (pedig de, pl én).
Egyszer télleg ofánaszom valamelyiket..

Manyecska 2015.04.24. 21:03:47

@fülesválasztó-punaszagú-tangakorc: el vannak kapatva xdd rá se rànts.izé.:-P Off

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2015.04.24. 21:36:22

Off. Két napja kenet velem az asszony valamilyen vanília sárga trutymót kívülről a sufnira! Pfujj!
Még azt is gyűlölöm aki fest....
Útálom a vaníliát!
Csokoládé vanília, nyal az egész família.

killerkaller 2015.04.24. 22:11:07

@fülesválasztó-punaszagú-tangakorc: "Csokoládé vanília, nyal az egész família."

Aki nem vesz ne babrálja, menjen az anyja................valahol várja!

MrZed001 2015.04.24. 22:42:40

Jogos, tényleg ezt csinálják.
Képesek végigcsengetni a 4 emeletes minden lakását, hátha van olyan aki felengedi őket. Pedig ott a kaputelefon alatt közvetlen a szórólap gyűjtő, normális helyen, nem a földön, felette felírat, hogy kérjük ide tegye szórólapokat.

SŐT, aki felveszi kaputelefont, szépen azt hazudják, hogy levelet hoztak (postásnak adják ki magukat).
Aztán rendre beszopták nálam, mert megkérdeztem kinek, és a kaputelefonon más neve volt kint.
Úgyhogy válasz neki lazán: Akkor dobd szépen oda a szemetedet a többi közé a kaputelefon alá, ha nem látnál süsü azért van ott.

Volt, hogy hétfőre csordulásig telerakták a levelesládát. Az külön copás, amikor a 200 oldal közül kell kivadászni pl a csomagja érkezett értesítőt ... ja mert a K postás nem hogy feljönni, de még felcsöngetni sem volt hajlandó. És ha nem voltál elég alapos a kutakodásban, rábaxtál, ment vissza csomag a feladónak.

Ezeknél már tényleg csak a mindenhova bekopogtató c típusú házalók, meg a MINDEN ajtóra reklámot ragasztók dühítőbbek. Ezek állítólag a betörésekhez készítik elő a terepet, így mérik fel hogy hol nincsenek éppen, hova érdemes betörni.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2015.04.24. 23:02:32

Én raktam a postaládámra egy matricát, miszerint nem kérek reklámot, de a szórólapozó letépte...

gdobo76 2015.04.24. 23:26:57

Nem tudom, biztos akkor itt a 19. kerületben valami zavar van a térben...
Kertes, egyemeletes társasház, földszintieknek saját, emeletieknek lépcsőházi postaládák. Utcáról egyik sem elérhető. A bejárat mellet van egy fém "láda", reklám felirattal, az mindig tele van, a ládákban ritkán van reklám, ha mégis, akkor is főképp az amit szerencsétlen postásoknak kell bedobni (Meki, Burger kuponok) vagy az egész apró fajta (víz-gázas meg hasonlók).
Érdekes mód sosem akarnak bejönni erőszakosan, nem úgy mint pl. a mindenféle hittérítők...

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2015.04.24. 23:28:37

@gabors: Te voltál? Előbb-utóbb elkaplak és akkor egy szardíniás konzervdoboz fedelével levágom a kisujjad.

igi1 2015.04.24. 23:40:45

@bikmakk: tegyél egy kutyát a postaládába

Vagy az anyóst

gabors 2015.04.24. 23:47:33

@igi1: kutyat ??? az allatkinzas !!!

anyos az mehet darabonkent minden nap egy masik darabjat elobb utobb elfogy ..

Manyecska 2015.04.24. 23:52:23

@igi1: történelmi talàlkozàsom volt ma..kutya is megkerült szerencsére xd

Black Hole 2015.04.25. 00:39:47

Egy megoldás van csak! Ki köll önteni a postaládát betonnal, oszt' akkor nem tuggya bele gyűrni a szarját a kis köcsög szórólapos faszkalap. Lehetne hegeszteni is, de az már macerás! Szegecselés meg nem biztonságos, mert a szegecseket le tudja fúrni, ha van aksis fúrója, ha nincs akkor meg lehet, hogy tőled kér áramot a művelethez, akkor viszont infarktust kapsz a pofátlansága mértéktelenségén! Jó megoldás lehet még a pont méretes jégkocka is, csak azt mindig pótolni kell, nyáron elég gyakran!

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2015.04.25. 02:43:53

Le kell szerelni a postaládát, aztán nincs idegeskedés. Ha valaki nagyon akar valamit, akkor majd becsönget. Pofavizit után ha én is akarok tőle valamit, akkor majd beinvitálom, egyéb esetben alómars. A bankok és a közműszolgáltatók (meg a távközlési cégek) amúgy is e-mailben küldik a számlát, én meg neten fizetem. A NAV-nál van ügyfélkapum. Képeslapot évek óta nem kaptam senkitől, csak a polgármestertől karácsonykor. Webshopban ha nagyritkán veszek valamit, a csomagot a helyi benzinkútra rendelem. Akkor minek is van postaládám... Tényleg, minek?

otgorbebogre 2015.04.25. 06:36:12

@melaena: az allamtol. ugyanis a kozponti nyilvantartasi hivatal arulja az adatainkat.

killerkaller 2015.04.25. 08:43:42

@gabors: Elég, ha a protkójátt teszed a ládába, egy erős rugóval kombinálva

fillérbaszó vadász 2015.04.25. 08:49:00

Baszki most tényleg ez a legnagyobb gong. Én is panelben lakom, de engem ott az zavar hogy minden héten jönnek cigányok mindenféle ürüggyel. Valamelyik kést akar élezni. Nem szabad bedőlni. Utána lehet nézni a neten hogyan csinálják, vagy mi a trükk benne, de a lényeg az hogy a saját késeddel akar majd kirabolni. Aztán vannak a "közvélemény-kutatók", akik felmérik (mármint annál a naív hülyénél akik beengedik) az anyagi helyzetet, kik élnek ott (pl. ha özvegy nyugger mama egyedül). Aztán ha jó a "terep" akkor majd mennek a morék betörni. Utána lehet olvasni ezeknek a primitív c. típusú állampolgár "trükköknek" a neten. Bűnözők lepik el a panelokat és hetente becsöngetnek ilyen-olyan indokkal (zsarúság meg baszik rá) az sokkal idegesítőbb mint a reklámanyagok. Aki panelba lakik tudja miről pofázok.

uns97 2015.04.25. 10:18:05

Mashol meg (videken, csaladi hazas ovezet) konyorogni kell a szorolapert - s az a valasz, "nem jut arra a kornyekre, panaszkodjon a ..." (Lidl, Aldi, stb, behelyettesitheto) Persze a tarsashazakben tucatszam szorjak a nem kert/fel nem hasznalt szorolapot, kozben a varos masik resze meg sziv a terjesztes trogersege ("hamar bedobok 20 panel lakasnak 40 ujsagot, elobb megleszek, a csaladi ovezetet a tokom jarja le") miatt... Millio panaszt tettunk a terjesztokhoz, elkaptuk az utcan a kiszallitot az eredmeny a nulla. Itt meg ezt olvasom, hogy valakinek eppen az a baja, hogy kap de nem is ker - Mo, 2015.

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2015.04.25. 12:43:11

Pár éve a postáról levették a terhet a szolgáltatók és bankok,
...minálunk külön jár aZOTÉPÉS, aDigi, aZelmú, a Díjbeszedő, aHírnök, aVízmű, aGázmű meg a fene tuggya a számláival.
No persze mindegyik kulcsot követel a kapuhoz a közös képviselőtől, aztán ha kilép, kulcs kámforrá lesz, cseszik átadni másiknak, azt ha jön az új számlás akkor megint indul a kulcs kunyerba, vagy a végig csengetés...
Naná hogy elsikkad a szemetelő szórólapozó besurranó meséivel.

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2015.04.25. 12:55:49

@igi1: "nem meleg az asszony véletlenül!?"
Még nem hűlt ki.... mert meleg levegőt és büdöset is fingik a takaró alá!
A lába az viszont hideg ha mellém bújik!
Libikókám mínuszba ugrik, mint csiga a házába.

Azért nem biciglizik a csiga, mert nem szereti ha lobog a szeme!

gabors 2015.04.25. 16:24:00

@uns97: na ezek miatt szorjak .... ezek kerik oszt nem jut!!! (ja hogy masnak szorjak ... )

CID 2015.04.25. 16:38:03

@Manyecska: Én ma 1500-at az állattenyésztési napokon. Nyertem m:)

igi1 2015.04.25. 17:32:48

@fülesválasztó-punaszagú-tangakorc: csak a vaníliaszín miatt érdeklődtem mer az gyanús

lutria 2015.04.25. 19:30:49

Nálunk van egy sorház ahol a kapura profi módon(nem A4-re kapart ákombákom)ki van matricázva hogy a lakógyűlés úgy döntött hogy nem kérnek szórólapot,ezért ne is próbálkozzanak-ha valaki ilyen céllal valami trükkel mégis bejut az fel lesz jelentve (és a megbízója is)magánterület sértésért-van kamerarendszer is.
Azt nem tudom mennyire hatásosan működik ez a módszer.

venszivar 2015.04.25. 19:38:43

@lutria: Nevetséges ijesztgetésnek tűnik.

A trafikoknál miért nem tudnak belül egy elválasztó falat rakni?! üveg, plexi vagy vasrácsból, kis ablakkal!?! Látják, hallják egymást, de NEM TUDNÁNAK TÁMADNI, mivel nem fér az eladóhoz! Kivitelezem! van az a pénz! Az ötletet levédettem!!!:)

Szaros fityma 2015.04.25. 20:02:41

@lutria:
Ket lehetoseg van :
- kirohognek feljelenteskor
- szidjak az anyadat, hogy azert nincs idot az idoseket utcan fosztogato trogerek utan nyomozni,mert ilyen baromsagokat inteznek.

Szaros fityma 2015.04.25. 20:06:10

@uns97:
Szivesen elcserelem a szorolapjaimat a kertedre :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.04.25. 21:17:04

@uns97: ki az a megveszekedett barom aki szórólapot akar kapni? maaaórgitttt.

uns97 2015.04.25. 21:39:49

@sugargiraffusplumps.: Eleg sok oreg ember lakik a kornyeken, s sokan az akcios cuccokra buknak. Intezkedni nemigen tudnak (lotas futas, telefonalgatas, email irogatas, stb), en meg allandoan raeros vagyok, igy intezem ezeket a "zuros" ugyeket... probalnal egy terjesztovel normalisan kommunikalni :) Ezert zavar amikor leraznak azzal, hogy "nem jut, mert..." mindekozben meg a panelokban "millioszam" hever a lepcson szemet gyanant... most menjek el es "lopjam el" onnan, s osszam szet a kornyeken magam ? (btw, en az akciosujsag.hu-val is beerem, ha evente par alkalommal rafanyalodok... :D)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.04.25. 22:37:17

@uns97: szerezzél nekik kupont is, hadd legyen posztnakvaló téma a homárra. mégha gyújtósnak kéne, egyefene. ehhhh.

Black Hole 2015.04.26. 01:54:55

Amúgy meg tök mindegy, hogy van szórólap vagy nincs, így is, meg úgyis mind megdöglünk a gecibe! Senki nem marad életbe, ezt én garantálom!
Amúgy meg köll szólni mini.elnök úrnak, hogy legyen ezügyben is nemzeti konzultáció! Más megoldás egyszerűen nem létezik!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.04.26. 10:29:35

@sugargiraffusplumps.: Tudod milyen jó csomagolsába töltőanyagnak? :D
Ha valami törékenyet kell postáznom, csak lemegyek a gyűjtőládához, felhozok egy kilót, és hajrá :D

Na mondjuk a papírpazarlást nem menti a dolog. Nettó baromság.

igi1 2015.04.26. 21:01:47

@Black Hole: ammá biza sok időnk jincs hátra

Addig is öröljünk annak h kettesem vót a lottón. :)

Kijön belőle 2 kávê.

Black Hole 2015.04.26. 21:08:55

@igi1: olyan jól fizet?
Szórólapot meg nyomják öntapadópapírra, hogy aki akarja, az ki tudja ragasztani valahova!

igi1 2015.04.26. 22:14:18

@Black Hole: bezzeg akinek meg kéne, na annak nem jut

vidéken a postás szokta hozni

de hát ott jól is jön mondjuk tudni, mikor mi van a coopba akcióba érted

igi1 2015.04.26. 22:18:24

Pl. a múltkor 3800 ft-ér volt Budapest Herz szalámi akcióba most szerdáig, ma meg 4600 ft/kg

jó az ilyeneket tudni

tescóba nem lehet menni, nagyon drága

tehát szórólap kell, jó vele fűteni

gabors 2015.04.26. 22:51:15

egesz jo ido volt igy kimentem egy kicsit kozmunkazni ... hozzam nem jonnek fuvet vagni ingyen ...

(de a fu-rendorok azok bezzeg jonnek mikor a "kedves" szomszed bejelent)

gabors 2015.04.26. 22:55:41

@igi1: tesconak annyi ... most az atalakitas utan is akkora volt a vesztesege hogy ebbol nem nagyon kecmeregnek ki ... na meg a Buffet is eladta az osszes stockjat ... meg jo hogy nem vettem tescot soha...

Black Hole 2015.04.27. 00:03:08

@igi1: majd gyűjtök pár kilót, oszt' valami rászorulnak elküldöm! Biztos nagyon fog örülni :-)

fillérbaszó vadász 2015.04.27. 07:54:12

3 napja nem frissült a homár. Hilda szabit vett ki, vagy mi?

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.04.27. 08:19:27

@fillérbaszó vadász: Nem, csak bisztos kádéempés, és szombat-vasárnap templomba jár.

2015.04.27. 09:57:17

azt a modoros viccelődős mindenit!

joska61 2015.04.27. 10:10:19

Még ha a postaládába dobnák. De nem, csak félig belegyűrik. Onnantól se ki, se be. Ismerősnek az úszókapun van a postaláda, rendszeresen félbevágja az oszlop a paksamétát.

igi1 2015.04.27. 11:58:46

@atpijkamo: sose késő elkezdeni

Akkor Hilda is tudhat már valamit. :)

igi1 2015.04.27. 12:00:59

@venszivar: majd ha keresnének, szólni fogok okvetlen :)

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2015.04.27. 19:24:19

@lutria: semennyire
társasházban legálba' úgy lehet kam.rendszer, ha
a) mindenki beleegyezik
b) cég üzemelteti adatkezeléssel, mianyámmal

namármost ha bejön a türhő, valakinek fel is kellene jelenteni, ha ez megvolna, a rendőr hamar elutasítja majd első körben, tehát be kell adni a panaszt, amire az ügyész utasítja a rendőrt, hogy járjon már el mégis, majd rendőr kikéri a felvételt, de nem ismeri fel az "elkövetőt", lezár, majd panaszt benyújt, hogy azért a szórólapból rá lehet jönni, ki bízta meg, kérdezzék már meg azt, ügyészség utasítja (ha!) a rendőrt, rendőr megkérdezi a szórólapon szereplő (HA!) cég vezetését, akik megmondják, hogy már nem tudják, hogy azt konkrétan kire bízták, mert több céggel is szóratnak és végefőcím.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2015.04.27. 19:28:31

@joska61: na ott azért ismi is elég kvalifikált lehet...

@uns97: no, akkor nyugi haverjaid ballagjanak el egy panelhoz és csökkentsék a szeméthegyet kedvükre, vagy tudom ajánlani az acciósujság gyűjtő oldalakat böngészésre. (beállítható kezdőlapnak is ám, a böngésző meg indítópultba)

Gyűjtőjegyes 2015.04.27. 19:37:33

No, mint postai kézbesítő, pár apró infó, aminek sokan hálásak lesznek + egy adag nyekergés + egy kérés.

Tehát, a legtöbb szórólapot a Posta terjeszti, a kézbesítőkön, valamint a Távírdán keresztül. Hébe-hóba felfogad alvállalkozót is, ha az előző kettő le van terhelve (pl most devizahiteles ajánlott-tértis levelek miatt).
De ettől függetlenül, a Postai szórólapok ellen a következő módokon lehet tiltakozni:

A: Postán/kézbesítőnél leadva egy közgyűlési jegyzőkönyv fénymásolat, ahol a társasház kijelenti, hogy tiltakoznak a szórólapok ellen. Ilyenkor, a nagyon kevés kivételtől eltekintve, a posta nem terjeszt szórólapot. Kivételt képez a politikai hülyeségek (bódógkarácsonytkíványapolitikussa), amik azért ládásak, valamint pár megrendelő kiköti, hogy tiltakozás esetén gyűjtőládában elhelyezhető a szórólapja.

B: A közös képviselő ír egy nyilatkozatot, amiben annyi áll, hogy ő, mint közös képviselő, egy személyben kijelenti, hogy a társasház tiltakozik a szórólapok ellen, utca-házszámok (pl kishülye utca 12-20), X db lépcsőház, X db postaláda.
Aláírás, dátum és a társasház pecsétje.

Ennyi.

Beígért picsogás:
A kézbesítők egy fillért nem kapnak a szórólapokért, csak kötelező munka. Nehéz cipelni (gyakran csak emiatt kell előreszállítatni, vagy húzókocsit vinni...), időigényes (a hajlékony szarok különösen..), tehát csak a gond van vele.
Kérés:
Aki teheti, az próbálja meg rádumálni a közösképviselőt egy nyilatkozat-tételre, vagy hozza fel a következő közgyűlésen a dolgot. Utána az elkészült nyilatkozatot/jegyzőkönyvet szépen átadni a kézbesítőnek.
A terheink 90%-a instant megszűnik, ti meg megszabadultok a sok-sok szartól (az a pár meg kibírható).
Hátránya, ha a megrendelő nem járul hozzá a közösgyűjtős terjesztéshez, akkor az a ház TELJESEN kimarad a szórásból (mondjuk ez nekünk a legjobb, de a gyűjtőládás is már hatalmas segítség nekünk...)
Köszönjük! :)

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2015.04.27. 20:44:29

@Gyűjtőjegyes: úú, ez nagyon hasznos info
valahol lehet erről hivatalosat is olvasni?

még1 kérdés:
a sok kis buzi ingatlant keresek a környéken, meg vízgázcsujdáréhaj fecnihez ugye azért nincs köze a postának?
meg a ragasztgatós dunai vas konzorcium, kérem csukjabeajtót szenyaságokhoz?

Gyűjtőjegyes 2015.04.27. 20:54:37

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:

Hivatalosat nem találok most hirtelen, de ez eddig is így volt. A legtöbb főpostán viszont néha el-eltűnnek ezek a bejelentések, nem árt pár évente újra leadni. (pl nálunk kb egy hónapja adták ki az infót, hogy az eddigi összes tiltakozás ment a levesbe, aki akar, az szedje ismét össze újra... Naná, hogy akarjuk, a járásom már reklámmentes övezet ismét, két hétig kellett csak szórni, míg beszereztem a közös-képviseleti nyilatkozatokat)
Talán az Postaszabályzatban benne van valahol.

A Postának csak a mekdönci féle szennyhez van köze, nem a többi hülyeséghez. Na meg az ósán féle agymenéshez, bár az Távírdás (aka biciklis), nem talpas terjesztés.
Azokat a kis szarokat saját terjesztői hálózat viszi, szerintem annyira saját, hogy kb "fiam haverjainak haverjai".

joska61 2015.04.28. 07:48:01

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: Miért is? Mert a teljes utcafrontja az a nem egészen 4 méter, amit a kapu lefed? Vagy azért, mert egyedi készítésű közel A3-as postaládája van, de az a barom csak nem pakol bele?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2015.04.28. 13:12:46

@joska61: Jó, hát egy rendes kapu lehet párszáz kiló is, de nekem akkor is fura, hogy azért betonozok magmáig, hogy aztán ráakaszthassam a kutyaólat is ;)
Meg eleve mikor elképzeltem, hogy nyomja a gombot és jön-megy a postaláda, komikusnak találtam.
De elfogadom, hogy akár szükséges is lehet.

♔bаtyu♔ 2015.04.29. 08:55:34

A megrendelő cégek mondják meg, hogy a kézbesítő hová kézbesítse.

Ezt ráadásul ellenőrzik is, tehát a kézbesítőt kár baszogatni, ő aztán magasról szarja le, hogy ki kér vagy nem kér és az is nyilvánvaló, hiába van kint gyűjtő, akkor is a ládákba fogja dobni, amit oda kell.

Ki kell írni a postaládára, hogy nem kér aztán annyi. Nem kell sehová bejelenteni.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2015.04.29. 17:34:45

@♔bаtyu♔: ugyanúgy szarnak a kiírásra. sőt, nálam még extra tennivalójuk is van a postaládával, hogy bedobhassák, hát nem restek megcsinálni, pedig kívül-belül írva van, hogy hagyjanak a picsába a reklámjaikkal

Gyűjtőjegyes 2015.04.29. 19:47:29

@♔bаtyu♔:
A posta által terjesztett reklámanyagnál más a helyzet. Azt, ha a fent leírt módon jelentik be, akkor azt a posta tiszteletben tartja, és akkor a járás csak azon részébe kell terjeszteni, ahol nincs bejelentés VAGY a megrendelő hozzájárult a gyűjtős szóráshoz.
Hidd el, egész hónapban ezt intéztem, és évekkel ezelőtt is ugyanígy jártam el ;) Idén "eltűntek" a bejelentések, azért kellett ismét összehaverkodni a közös képviselőkkel.
Az, hogy a többi humbibumbi szórólapozónál ezt nem fogadják el, az sajnos az ő dolguk. Elég, ha a Posta-féle szaroktól szabadul a ház, az is kb a fele a terjesztéseknek...
süti beállítások módosítása