Tékozló Homár

Csak követelt, de nem kezelt az Intrum Justitia

2015.07.16. 14:36 | Homár Hilda | 55 komment

intrum.jpg

Leírva persze egyszerűnek tűnik, de sok türelem és kitartás kellett az évekkel ezelőtt kezdődött ügy lezárásához. A tanulságok attól még a szokásosak: mindig olvasni és írni. No meg persze befizetni, ami jogos.

Tisztelt Homár! 

Intrum Justitia Zrt.-vel kapcsolatos az alábbi történetem, okulásul szolgál minden követeléskezelővel kapcsolatban:

Ne ijedjünk meg a fenyegetéseiktől 

Történetem az őskorban kezdődik: 2007-ben visszamondtam egy telefon előfizetést a T-Mobile-nál. Mint utólag kiderült a hűségidő lejárta előtt. Emiatt keletkezett egy kötbér tartozásom (80 eFt), amelyről 2012-ig fogalmam sem volt. Lévén egyetlen egyenlegközlő levelet nem kaptam tőlük. Az első „értesítő” 2012 év végén érkezett, de már az Intrum Justitia Zrt-től, mely szerint a T-Mobile rájuk engedményezte a követelést.

Elkezdődött a kálvária. Majd 2013. augusztusában jött a MOKK-tól egy fizetési meghagyás, immáron 116 eFt-ra duzzadt tartozásról, melyet átadtak végrehajtásra. Ekkor az Intrumtól kértem egy részletfizetést, mert egy összegben ezt kifizetni nem tudtam, de nem is akartam. Nem vitattam a tartozást sem. Az hogy ez egy kötbér, csak tippelni tudtam, ugyanis az Intrumnak fogalma sem volt arról , hogy milyen tartozást takar az általuk megvásárolt követelés. Telefonon kezdtem a velük való kommunikálást, majd váltottam írásra jó atyám tanítása szerint: Szó elszáll, írás megmarad. Mint utólag kiderült ezt azért nagyon jól tettem.

Október 25-én vettem át az egy oldalas részletfizetési „megállapodás”-nak sosem mondható irományukat. Az egész ügyemet elintézték kb 3 sorban, 2013. október 31-től 2014. augusztus 31-ig kell kifizetnem az általuk nyilvántartott 116 valamennyi összeget. Kedves Intrumosok kb. 5 számot képtelenek a matematika szabályainak megfelelően összeadni. Így pontos összeget „csak” a 11 havi részletek összegéből tudtam következtetni, (összeadásos módszerrel) ami a közelébe sem ért az általuk részletezett, összeadott tartozással.

Ment a törlesztés havi rendszerességgel, sőt az első tételt mindjárt sikerült 2x is elutalnom., mikoris április hónapban kimaradt egy részlet. Gondolván, h.úgyis túlfizetésben vagyok, nem foglalkoztam az üggyel. Májusban folyt.köv. a törlesztés, ugyanúgy mint régebb. Majd június végén, közeledve a végső határidőhöz és itt ütközött ki már a könyvelői múltam is, kértem tőlük folyószámlát, hogy mégis hogyan állok. Na és itt jött a nyakleves: ja ők már nem tudnak adni folyószámlát, mivel elmaradtam egy részlettel ők átadták a cuccosomat végrehajtónak. Kérdem én: oszt engem mikor óhajtottak volna erről tájékoztatni??? Na erre már nem jött válasz, némi vitatkozás után közölte a tisztelt ügyintéző hölgy h. megérdeklődte főnökénél fizessem tovább a részleteket és minden rendben lesz.

Előjött ismét atyai intésem: szó elszáll….. Így hát írásba foglaltam panaszomat a tájékoztatás hiánya, a kérésem semmibevétele, valamint akkor kezdjünk is neki, hogy mennyi is az az annyi? Válasz jó egy hónap távlatában érkezett (közben ugye 2 törlesztő rész ismételten befizetésre került, hisz az ügyintéző azt mondta fizessem tovább a részleteket) melyben ismételten olyan összegeket tűntettek fel amelyeket nem lehetett beazonosítani. 9 havi részlet befizetése után még mindig nyilvántartottak kb. 75 eFt-ot. Erre már ügyvéddel közösen írtunk vissza, hogy az összeget nem fogadom el követelésként, és újfent kértem nyilvántartással támassza alá az eddig befizetéseimet.

Július közepén jött tőlük az utolsó levél, amelyben ugyanezt az egyösszegben közölt 75 eFt tartozást mutatják ki, de részletes elszámolást képtelenek voltak küldeni. Eljött az augusztus és kifizetésre került az utolsó részlet is. Nyugodtan ültem a babérjaimon amikor is novemberben a tisztelt végrehajtó küldte ki „szerény” kis levélkéjét, ebben ismételten 110 eFt tartozást óhajtana rajtam behajtani. Kérdeztem tőle, hogy mégis mire föl, hisz a teljes összeg augusztus 31-ig kifizetésre került. Az Intrum „elfelejtette” lejelenteni a végrehajtó felé eme befizetéseket.

Odáig fajult a levelezésünk végrehajtóval, hogy ezév februárjában beadtam bíróságra az egész ügyemet, mindent bizonylatokkal alátámasztva. A bíróságra rajtam kívül T. Intrum egyetlenegy tárgyalásra még csak a fullajtárjait sem küldte el. 3 „tárgyalás” és 1 ítélet hirdetés után a bíróság meghozta ítéletét: jogszerűtlen volt az Intrum végrehajtási procedúrája, hisz a köztem és az Intrum közötti részletfizetési „megállapodás” felülírta a végrehajtást. A részletfizetést pedig egyik fél sem mondta fel.

Ha kellően odafigyelő „jogászok” és „végrehajtók” lennének ma Magyarországon, akkor sok felesleges levéltől, idegeskedéstől, a bíróságok „feltartásától” kíméltük volna meg magunkat. Summa summárum: én ugyan megfizettem a tartozásomat, de azért az Intrum sem rajtam gazdagodott meg. Fizethette a perköltséget ki a számomra, illetve fizethette a végrehajtó által felszámított díjat.

Fenti írásommal csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy az Intrum Justitia Zrt. „csak” követeléskezelő, és nem szabad az ilyen-olyan jogászos megfogalmazásokkal teletűzdelt levelüktől megijedni. Ha nem jogos amit ők állítanak igenis a bíróság irányába kell fordulni. Azért van még igazság Magyarországon.

Üdv.

Andrea

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ne olvasd el 2015.07.16. 14:49:11

végre valaki aki örül h fizethetett 116 ropit a semmire...

bl4ze 2015.07.16. 15:00:14

@ne olvasd el: Ja, 5 év elteltével kapott felszólítást - akkor már rég elévült. Idióta , hogy fizetett monnyonle :(

Darren79 · http://www.darren.hu/blog 2015.07.16. 15:11:02

Kap egy behajtócégtől egy levelet, hgoy lóg valamennyivel. Nem is érdekli, hogy miért keletkezett a tartozás (de arra azért emlékezett mégis, hogy 80k kötbért nem fizetett ki 2007-ben, hiszen nem vitatta a jogosságot). Nem érdekli, hogy hogy lett a 80-ból 116. Az sem érdekelte, hogy a megállapított törlesztőrészletek hogyan alakulnak.

Hát nem is tudom. Congrats.

Komojtalan 2015.07.16. 15:12:15

Hát izé, én egy fillért sem fizettem volna. A dátumok nem mindegyek, meg a körülmények. Ha jól tudom 5 év az elévülés ami akár meg is lehetett, de még ha nem akkor is tértivevényes volt az átvétel? Ha nem akkor tiszta sor mindenféleképp elévült. A Justitia ebből él, fillérekért veszi a lejárt tartozásokat és ha van olyan hülye aki fizet az már haszon. Azért könyvelőként ennyi ésszel ...

Antalbaba 2015.07.16. 15:12:48

Méghogy az írás megmarad! Hová tűnt a Best Byte poszt? Csak írok, a tinta kifogy a klaviatúrából, azután jön a fekete lyuk:-(

Antalbaba 2015.07.16. 15:25:27

@Antalbaba: megtaláltam, nem fekete lyuk, csak időutazás... Holnap reggel várható a megjelenése a jobbra található kereső szerint;-) De mi lesz a már meglévő hozzászólásokkal?

LatexMátrix 2015.07.16. 15:31:24

Nem olvatam el, mert Én csak a világ pozitív, angyalfénybe burkolt híreit vagyok haylandó befogadni. Andreának valóban szüksége volt arra, hogy előfizető legyen egy pre-paid konstrukcióval szemben? Pre-pray. Ezt afterpray vót most. Finom vót.

Homár Hilda 2015.07.16. 15:36:00

@Antalbaba: bocs, elcsesztem, a hozzaszólások természetesen ottmaradnak.

Mityu Addideapénzt kft LE 2015.07.16. 15:54:14

"Ha kellően odafigyelő „jogászok” és „végrehajtók” lennének ma Magyarországon, akkor sok felesleges levéltől, idegeskedéstől, a bíróságok „feltartásától” kíméltük volna meg magunkat."

Ott van a kutya elásva, hogy több, mint valószínű ezek a "jogászok" nagyon is odafigyelnek. Mégpedig arra, hogy palimadárnak nézzék az átlag államporgárt. Ebből csinálnak nulla befektetéssel nulla munkával pénzt. :)

Hogyan is? Vegyük azt az esetet, amikor nulla hozzáértése van a palimadárnak, viszont megretten a sok jogi dumától és fizet, mint a katonatiszt. :) No erre figyelnek oda ezek a íróasztal huszárok. :D Az okozott felesleges körök futtatása pedig ábszolúte nem érdekli őket. :)

Nálam ez a Intrum Jusztika parkolási pótdíj kucsorgásával próbálkozott... Arra vártam, hogy betolja bíróságra. Nem tette. Első körben az tűnt fel, hogy ha x összegből y összeget becsengetek akkor jófiúvá válok. :D :D Mondom ha ennyire lényegtelen mennyit cengetek be, akkor legyen nulla az összeg. :D

Kenderice 2015.07.16. 15:57:39

@Komojtalan: Ebben az esetben egy év az elévülési idő (távközlésből eredő tartozás).
Viszont ha kapott MOKK-os FMH-t és nem mondott ellen neki, akkor az már végrehajtható. Még ha le is járt a követelés.

Sasfióka 2015.07.16. 18:34:27

Azonban a részletfizetési megállapodás új polgárjogi kötelem, újabb 5 éves elévüléssel. Már azt sem kellett volna aláírni. Az alapkövetelés 1 év alatt elévült.

igazságos 2015.07.16. 19:26:13

Tartozik/követel, hát nem tudom...

A poszter attól még nem alszik nyugodtan, az egyszer biza.

igazságos 2015.07.16. 19:31:12

Erre már ügyvéddel közösen írtunk vissza...

Talán 110 000 HUF tartozásnál már az elején ezzel kellett volna indítani...

Ekkor az Intrumtól kértem egy részletfizetést, mert egy összegben ezt kifizetni nem tudtam, de nem is akartam.

VÉGÜL IS, ennyit ér a poszter is.

igazságos 2015.07.16. 19:33:08

Megint egy jó poszt. Hajrá fizetni nem akaró, tolvaj, csaló gazembereknek.

Végül is, nyugodtan lehet a mai világba már b@szni mindenbe, pláne, ha tartozol, ha ki mered fizetni a tartozásod, rongy, szemét ember vagy.

A hangsúly a NEM IS AKARTAM FIZETNI-n van.

igazságos 2015.07.16. 19:36:07

Amúgy okos, de azért azt nem írja, hány álmatlan éjszakája volt, és még BELE IS BUKHATOTT VOLNA AZ EGÉSZBE, akár.

Mert a LEHETŐSÉG MEGVOLT RÁ, arra, hogy MINDENT a poszter nyakába varrjanak a bíróságon.

Végül is.

Szóval lehet, hogy happy end, de nem lennék egy ilyen emberrel, az biztos.

nem egyből fizetni, hanem ilyen jelentős összegnél már elsőre ügyvéd

megéri

Black Hole 2015.07.16. 19:47:31

Nekem az ügy ott nem tiszta, hogy felmond egy előfizetést úgy, hogy nem tudja a hűségidő mikor jár le? Innentől olyan hiteltelen az egész. Ettől függetlenül az összes ilyen "adósság kezelő" hiéna rohadjon meg. Az én szememben ők az emberi társadalom lelkiismeretlen hulladékjai.

Manyecska 2015.07.16. 20:22:00

@igazságos: tokfozeleket fozunk virsliporkolttel.szolok.p.isteni a panorama!!! xd

gabors 2015.07.16. 20:24:31

Ez jo posztolo annak utanna sem nezett hogy a koveteles jogos volt-e es miert pont annyi.... es gyozelemkent eli meg hogy miutan fizetett a birosag ugy dontott hogy tenyleg fizetett ... mi ez orwell vagy coelho ???

igazságos 2015.07.16. 20:28:27

@Manyecska: úúútálom a tökfőzeléket

melegben veszélyes is

Manyecska 2015.07.16. 20:47:40

en elhajtottam oket par eve..xd..

igazságos 2015.07.16. 21:01:29

@Manyecska: jóvan, pár éve még azt se tudták, mi az, hogy bíróság meg ügyvéd, nem hogy azt, mi a követeléskezelő XD

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.07.16. 21:23:04

@igazságos: "Az Intrum „elfelejtette” lejelenteni a végrehajtó felé eme befizetéseket."

Ezt is sikerült elolvasni?

Illetve ki a tököm akarna a semmiért 80-110 ezret fizetni egy barom Telekomnak, áruld már el? :d Még ha normálisan bánnának az ügyfelekkel...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.07.16. 21:24:25

@gabors: Írja az elején, hogy hűségidő vége előtti felmondásból lett kötbér. Ez szokás errefele. Csak hogy bactak értesíteni, az nem szokás. És az sem fasza, hogy 5 év múlva, valahogy pont az elévülés vége előtt gondolom, kinyomnak egy ilyet behajtócégnek.

Black Hole 2015.07.16. 21:37:38

@Manyecska: ez egy komplett gasztronómiai merénylet! Ezért akkora büntetést kapnál tőlem, hogy arról kódúnák :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.16. 22:03:39

@Manyecska: imadom a csiktokot, de fasirttal@ColT: itt is szokas, de onnantol bombaznak ,imi,u, havonta a felszzolitasokkal, kesobb atadjak behajtasra

igazságos 2015.07.16. 22:20:32

@ColT: há végül is ő akart szabadulni tőle idő előtt

a kötbért meg szabályosan rótták rá ki

ott az ÁSZF, aláírta, mikor a T-vel szerződést kötött

ha a T nem adja át követeléskezelőnek, akkor simán veszett ügy

igazságos 2015.07.16. 22:27:59

ez az egy szerencséje volt a poszternak, hogy nem magával a szolgáltatóval izmozott

hanem csak a spiclijével

viszont a végeredmény

=

álmatlan, bizonytalan éjszakák idegeskedéssel telve

tartozás nagy része azért kifizetve, nem kis összeg

egy bizonytalan per, aminek a végkimenetele sem volt olyan biztos

elsülhetett volna ez az egész a poszter számára rosszabbul is, ha nem hagyják magukat

BIZTOS, HOGY NEM CSERÉLNÉK A POSZTERRAL, ha alapból ilyen ember

ha felmondod a szerződést, akkor viseld a következményeket is

eccerű, mint a faék

vagy várd meg, amíg a hűségidő lejár oszt leléphecc

igazságos 2015.07.16. 22:50:02

ezért tart itt az ország ahol

senki semmiért nem vállalja a felelősséget, saját hülyeségéért se

oszt mindenki b@szik már bele mindenbe, főleg ha fizetni kell

persze, ha ingyen adná a T, mindenki T-s lenne :)

igazságos 2015.07.16. 22:53:37

Azt nem lehet ügyéddel elintéztetni, hogy akkor senki se adózzon ebbe az országba!?

igazságos 2015.07.16. 23:08:55

Sőt, fizetni se akarok a boltba, ha már itt tartunk.

Manyecska 2015.07.17. 08:38:42

@igazságos: nem rossz az ezért száll vissza a pasimra a tulajdonrésze a volt lakásából most..pár milla..volt asszony baxik fizetni a hitel átírásáér..
:D

Manyecska 2015.07.17. 08:41:08

@igazságos: dehonnem, renceresen fenyegetőztek a hülye agyuk nem vette be hogy a telefonszámomat örököltem a telenóóórtól tökömnek volt adóssága..

Manyúúl holnap is nyúúúlni fog mint a tak 2015.07.17. 08:55:04

@igazságos: te milyen jól elbeszélgetsz itt magadban. Nem félsz egyedül?

Manyecska 2015.07.17. 09:13:22

@LatexMátrix: lekváros süti!! :D
tegnap vadkacsát lőttünk majdnem a sokadik erkélyéről-ott húzott el este jobbról balra:DD, vajon finom??

AtiSnatch 2015.07.17. 09:23:53

egyszaegyszaegyszar. vú.

igazságos 2015.07.17. 09:28:16

@Manyúúl holnap is nyúúúlni fog mint a tak: nincs kitől/mitől legfeljebb saját magamtól

:)

A poszter előbb utóbb úgyis kinyiffan a sok adósságába

a klan 2015.07.17. 09:33:59

mi van a blogmotor mar csak agyhalottak kommentjeit engedelyezi?

proba

igazságos 2015.07.17. 10:36:16

@a klan: nem szabad mást egy kalap alá venni magaddal

AtiSnatch 2015.07.17. 10:37:40

@a klan: most ettől nem lettünk okosabbak... ;)

igazságos 2015.07.17. 10:44:24

@AtiSnatch: dehogynem

csak meginn nem vágod :)

kozkozkoz 2015.07.18. 08:28:00

Ezzel is csinálhatna a kormány valamit, hogy pl. az adósság nem adható el.

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.07.18. 09:26:25

@bl4ze:
Sok homár jogász
Hol irta hogy 5 év elteltével kapta a felszólitást?
Az elévülés, bizonyos esetben a betöltött öt év, tehát a hatodikban évül el
Itt semmi nem utal arra hogy a hatodikban kapta
A többi "jogásznak " is szól, nem semmire fizette hanem elismerte a tényleges tartozását, amire az "ügyintézési" költségeket is ráteszi a követelés kezelő.

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.07.18. 09:32:54

@Kenderice: "Ebben az esetben egy év az elévülési idő (távközlésből eredő tartozás)."

Az hogy az NMHH mit mond, nem érdekes.
Hol szerepel ez a PTK-ban?

Kenderice 2015.07.18. 10:58:34

@horex: 2003 évi C. törvény 143 paragrafus (2) .

CID 2015.07.18. 12:29:12

@Kenderice: az 1 év arra vonatkozik , hogy visszamenőleg, addig számlázhatnak ki, esetlegesen elmaradt tételeket, és te is csak egy évre visszamenőleg kérheted a tévesen kiszámlázott tételek jóváírását/visszafizetését.

Kenderice 2015.07.18. 12:39:13

@CID: (2) Az előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények egy év alatt évülnek el, amelyet az (1) bekezdés szerinti esetekben a késedelem, illetve a hibás teljesítés bekövetkezésétől kell számítani.
MINDENFÉLE követelés...

CID 2015.07.18. 15:34:18

@Kenderice: Köszi, én is ezt írtam, csak parasztul ;)

Aureliano Buendía 2015.07.19. 16:43:16

én azért csak megpiszkáltam volna, hogy a tré küldött-e igazolhatóan fizetési felszólítást?

Vagy, ha én szólítom fel Andreát, nekem is fizet?

joska61 2015.07.20. 09:24:22

Engem 1000 éves pakolási üggyel szórakoztattak évekig, de végül 1 fillért nem láttak tőlem.
süti beállítások módosítása