Van az a szitu, amikor az ember megveszi a surimi névre hallgató halkészítményt (aka rákrudacska vagy nagyon őszinte pillanatban rákimitáció), és boldogan megeszi mondjuk spagettivel, de ez a pillanat egész biztosan nem egy önmagát minőségi dél-olasz konyhát vivő, a pazar környezetet többek közt rák- és kagyló-látványpulttal feldobó étteremben jön el, ahol 3000 huf-ot kérnek el a Spaghetti ai Frutti di Mare néven futó ételért. És nem, nem jó érv a gyakorlat mellett az, hogy már 10 éve így csinálják, és ipari mennyiséget adnak el belőle naponta.
Kedves Homár!
Nem tudom mennyire üti meg a Homár faktort az alábbi történet, de hátha valaki(k)nek érdekes lehet. Az említett étterem már szerepelt korábban a Homár történetei között, bár az abban megfogalmazott probléma számomra inkább pozitív, a hely sajátos hangulata, mintsem negatívum. Ellentétben a napokban tapasztaltakkal.
2008 környékén volt alkalmam először kipróbálni az éttermet, melyet azt hiszem nem kell bemutatnom azoknak akik a Balaton déli partján, Zamárdi környékén jártak már és olasz éttermet kerestek. Az azóta eltelt időben még pár alkalommal voltam, összességében mindig elégedetten távoztam. Imádtam a lasagne-t, különféle pizzákat. Csupán néhány ismerősömtől és szájról-szájra járó mendemondákból hallottam, hogy már ezt a vendéglátóhelyet is elérte a profithajszolás, az azzal járó mennyiség kontra minőség, csúnyán fogalmazva az „elkurvulás” hulláma. Pletykákra nem különösebben adok, úgyhogy nem volt kérdés hol eszek ismét, ha a közelében fogok járni.
Legutóbb egy vasárnap délután baráti társasággal érkeztünk, nem meglepő módon szinte telt házas étterembe. Minden flottul ment, különösebb panaszra nem volt okunk, egészen addig, amíg a társaság egyik tagja meg nem kapta a kért ’Spaghetti Frutti di Mare’ főételét.
Nekem rögtön szemet szúrt a benne található nagy mennyiségű surimi, másnéven hal parizer, melyet előszeretettel használnak gyengébb minőségű helyeken. - De belefutottam már olyan neves étteremláncban is, melyet inkább jellemez a külsőség, melyre kicsit jártasabbak joggal mondhatják, hogy ’nem minden arany ami fénylik’, főleg nem a plázákban ugye. Ott Tigrisrákkal töltött makiként adták el a hal parizerrel töltött egy perc után széteső sushi-próbálkozást. – Szóval az illető, aki nem mellesleg rajong a tengeri herkentyűkért és nyíregyházi olasz étteremtől kezdve, az összes mediterrán országon át, Spanyolországig egészen sok féle helyen próbálta már és fogyasztotta, ez alkalommal arrébb tolta a tányért két falat után.
Jeleztem a pincérnek, hogy ez így ebben a formában nem egészen állja meg a helyét egy prémium kategóriásnak reklámozott olasz étteremben, ahol büszkék a minőségi alapanyagokra. Először el akarta velünk hitetni, hogy az bizony polip, de aztán belátta, hogy nem először láttunk már ilyet, így szólt egy felettesének. A kiérkezett úriember megkérdezte, hogy mi a probléma, mire én kifejtettem neki finoman, hogy a tenger gyümölcse spagetti vagy akár pizza úgy miből is szokott állni, de ilyen kategóriájú – vagy legalábbis reklámozott - helyen biztosan nem surimi-ből.
Nem igazán sikerült meggyőznöm az urat, csupán zokon vette, hogy ledegradáltam az éttermet, ami márpedig prémium alapanyagokból dolgozik. Próbáltam valamelyest meggyőzni egy példával, miszerint ha én bemegyek egy étterembe és rendelek egy adag cordon bleu-t ami sonka helyett parizerrel van töltve, akkor bizony azt visszaküldöm, márpedig jogosan. Erre csupán azt a választ kaptam, hogy náluk 10 éve így készül a Frutti di Mare spagetti a benne található „rák imitációval” (!) és ezzel nincs semmi probléma, aznap már 25-t adtak el belőle. Ha pedig valaki rákot akar enni, akkor lehet választani a garnélarákos tésztát. Itt már nem éreztem, hogy folytatni kellene a vitát. Az illető egy ajándék desszerttel vigasztalódott a visszaküldött és kiszámlázott főétel mellett, mi pedig levontuk a tanulságot.
Üdv,
Egy lelkes Tékozló Homár olvasó
batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2015.07.29. 14:45:54
Manyecska 2015.07.29. 14:51:03
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 14:52:25
www.finestchef.com/Seafood-Spaghetti.jpg
Atörökk 2015.07.29. 15:00:26
Manyecska 2015.07.29. 15:02:49
Martinicske 2015.07.29. 15:03:29
Még egy szintet kell ugrani mese nincs.
Odaadjátok még egy fél ház árát aztán már kaptok egy rák ollót.
Darálva természetesen.
Colabsd 2015.07.29. 15:05:24
Manyecska 2015.07.29. 15:08:41
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 15:22:43
ma lecsot fozok
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 15:28:14
bar ezek nem tudjak mi az a lecso
keresnem kell valami amerikai homart es megreklamalni ezeket a paprikaarakat
botrany
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 15:33:08
nalunk /tehat fejletteb orszagokban/ ha a vendegnek gondja van a kajaval, akkor visszaviszik es nem fizettetik ki, hanem kozosen kitalalnak egy masik fogast
nekem egyszer a rib-eye steakem volt tul zsiros, mondtam inkabb legyen T-bone
visszavittek szo nelkul es hoztak egy levest,/ingyer/ mivel varakoznom kellett es a partnerem mar ette a maga T-Bonejat
Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.07.29. 15:33:55
LatexMátrix 2015.07.29. 15:41:39
@sugargiraffusplumps.:
te gordon bleh-t szoktál fogyasztani(!)!!(!)!(!)! a kedvenc, négynyóc nevű területeden.
LatexMátrix 2015.07.29. 15:43:25
LatexMátrix 2015.07.29. 15:49:17
Egysimaegyfordított 2015.07.29. 15:50:00
fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2015.07.29. 15:50:27
-Kígyó?....Béka?... Lazac?...Homár...?
-Nem Kovács néni! RÁK!
-...mongyon valami bíztatót, doktor úr!
-HAJRÁ KOVÁCS NÉNI!
Leone_510 2015.07.29. 15:59:38
@Manyecska: helyes, oda mi is járunk az ízek olyan mint kint
Manyecska 2015.07.29. 16:33:54
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 16:34:08
Manyecska 2015.07.29. 16:34:57
ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.07.29. 16:36:52
A szar minőség is minőség.
Biztos leléptek a szakácsok Ausztriába, aztán valamit adni kell a vendégnek :D
Manyecska 2015.07.29. 16:37:08
LatexMátrix 2015.07.29. 16:37:34
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 16:37:37
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 16:39:22
Manyecska 2015.07.29. 16:42:43
LatexMátrix 2015.07.29. 16:43:10
@hagyma: ja, felemás létforma. De beválik. Mármint él, életképes.
JunkieeeBoy · http://junkieeeboy.blog.hu 2015.07.29. 16:46:02
LatexMátrix 2015.07.29. 16:54:45
@JunkieeeBoy: jóés akkor mondasz egy nem proli helyt?
ptspts 2015.07.29. 16:56:12
A posztban levő képen valami más látható. Ha a pincér és a felettese ragaszkodnak hozzá, hogy ez Spaghetti ai Frutti di Mare, akkor valószínűleg nagyobb bajok is vannak, és ezt az éttermet jobb elkerülni.
Szerintem úgy is jó, hogy a posztoló kifizeti, és úgy is jó, ha nem. (Ön)tudatos vásárlók a hibás ételt vissza szokták küldeni, nem fizetik ki, és a körülményektől függően a vásárlók könyvébe is beírnak. De ezt én nem kérem számon a posztolón: ha azért ment a társaság az étterembe, hogy jól érezzék magukat, és 3000 Ft kifizetésével ez jobban megvalósult, mint nélküle, akkor így jó.
2015.07.29. 17:04:48
Manyecska 2015.07.29. 17:05:57
CID 2015.07.29. 17:20:32
Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2015.07.29. 17:29:56
Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2015.07.29. 17:34:33
Tengeri herkenytűket tengerparti városban eszünk, az aznap hajnali fogásból. Ha már olyan fontos a minőség.
FDToth 2015.07.29. 17:34:43
gondolom kifizették az étel árát... ez hiba volt.
szeretem a pármai sonkát. hányszor, de hányszor próbáltak átvágni, hol gépsonkát, hol vmi utánzatot rátéve. Sőt még ki is hozta nekem a szakács a kötözött sonkát h náluk ez a pármai :D
ilyenkor vagy nem fizetem ki vagy ajándék desszert és italok. vmit vmiért...
JunkieeeBoy · http://junkieeeboy.blog.hu 2015.07.29. 17:38:00
Balatonon olasz étterem.. friss rákkal!?
(milyen rákkal? balatoni édesvízi rákkal?)
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 17:48:14
legtobbszor a fogast, legyen az barmi, mar a halaszok jegre teszik a hajon
bebaszna ha cask tengerparton ennek rakot, kagylot vagy barminemu tengeri halat
meglehet venni az elohalat a halpiacon az elo pontyot a tescoban, de a tengeri hal az legtobb helyre feldolgozva es fagyasztva jut el
Atörökk 2015.07.29. 17:59:27
Yobbágy Fery 2015.07.29. 18:07:50
Valahogy Zürichben, meg Madridban is megoldják, hogy ha olyan az étterem profilja, akkor ott van a friss tengeri bizgentyű, pedig onnan is 400km a tenger (jó, Budaörstől 500).
ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.07.29. 18:10:02
@Atörökk: Ja :D
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 18:18:05
meg a halrol sem nagyon, de a shrimprol semmikeppen
ennek a talnak semi koze a Spaghetti Frutti di Mare-hoz es ha 3 rugo volt, akkor az olyan 200 %-os haszonkulcsot feltetelez
minimum
➊ 2015.07.29. 18:25:58
LatexMátrix 2015.07.29. 18:26:38
@Yobbágy Fery: arrafelé eleve más a nép igényszintje.
@hagyma: "sose mondod meg a rakrol" Ezt gasztrokörökben ne nagyon hangoztasd. Pontosítok: nagyon ne hangoztasd.
Aureliano Buendía 2015.07.29. 18:33:10
Amúgy megy a Balaton és a balatoni vendéglátás kb. 70 éve a lehúzásról szól.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 18:34:32
LatexMátrix 2015.07.29. 18:37:33
@hagyma: nem kell mindenhez érteni, hagyma. A jegelésről meg annyit, hogy az nem egy Pause gomb Csodaországban, hanem csak lasícsa a folyamatokat.
ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.07.29. 18:42:21
Aureliano Buendía 2015.07.29. 18:57:57
Az antiochiai szent kézigránát 2015.07.29. 19:03:26
Escaped 2015.07.29. 19:26:47
Ahol mi ettünk, valami tésztázda, ilyen volt a zabafotó: media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/04/06/d8/72/spaghetti-al-frutti-di.jpg
A kaja meg retúrdíjas. Szó szerint szaga volt!
Az antiochiai szent kézigránát 2015.07.29. 19:36:01
Escaped 2015.07.29. 19:36:02
Escaped 2015.07.29. 19:38:56
Escaped 2015.07.29. 19:48:41
ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.07.29. 20:12:58
Black Hole 2015.07.29. 20:16:15
Escaped 2015.07.29. 20:19:30
2 keksz közé nyársalt pillecukor! Nyami! Bár az nem prémium.
Escaped 2015.07.29. 20:30:33
Sajnos, ez meg /vagyis: mar/ ritka itthon.
A szarszoi Vendiofaban romlott gombafejeket kuldott vissza Anyuci. Kompenzaciokepp kapott egy deci bort. A rohadek gombak meg ott kukucskaltak a szamlan. Jo tiz eve. S lam, azota se tettuk be oda a labunkat.
Leone_510 2015.07.29. 20:33:42
szeptemberre fogyózom akkor megyünk ki 10 napra
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 20:38:20
Manyecska 2015.07.29. 20:50:33
Black Hole 2015.07.29. 20:53:13
Manyecska 2015.07.29. 21:04:50
AtiSnatch 2015.07.29. 21:18:29
kopaszsop 2015.07.29. 21:34:03
felesleges a "le" a szó elejére.
nyelvtannáci off
gabors 2015.07.29. 22:01:53
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.29. 22:02:00
ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.07.29. 22:06:35
gabors 2015.07.29. 22:11:36
mert fagyasztott vagy jegen szallitott nem ugyanaz ... jegen szallitjak hogy "friss maradjon"
Aureliano Buendía 2015.07.29. 22:13:24
gabors 2015.07.29. 22:25:37
es ahol csak tudom sajnalok sokszor nagyon sajnalok valakit/valamit...
hogy relevans is legyek nagyon sajnalom a posztolot hogy egy "premium" etteremben a baratjanak valami olyat hoztak ami nem volt valodi ’Spaghetti Frutti di Mare’ mi szar akar ez lenni spagetti a tenger gyumolcseivel vagy valami hasonlo ....
Manyecska 2015.07.29. 22:34:43
joska141 2015.07.29. 22:49:05
Mauro Olasz Étterem
Address: Zamárdi, Kiss Ernő u. 1, 8621
Phone:(84) 345 472
Escaped 2015.07.29. 22:50:32
FDToth 2015.07.29. 22:54:34
Escaped 2015.07.29. 22:55:32
Escaped 2015.07.29. 22:56:42
Black Hole 2015.07.29. 23:32:53
Hol van ez ahhoz képest, mikor az ember gyerekére rájön az édesség zabálási roham, és nincs otthon semmi értékelhető a cukron és kakaón kívül, max a meggybefőtt :)
Atörökk 2015.07.29. 23:37:49
azbest 2015.07.30. 00:42:09
kezdetnek mindenütt átcseszték szódával töltött ásványvizes üvegekkel.
Fogalmatlan és bunkó pincérek, gyenge minőségű étel.
Megérett a pusztulásra ez a porfészek.
Szemi Alsafejri 2015.07.30. 02:29:17
Ha olasz ízekre vágysz, akkor meg ott a Metró aluljárós pizza szelet kólával/Kőbányaival.
Ergo, vannak olyan helyek ahol értelmed áron, értelmes adagban vehetsz tényleg frankó kajákat.
Az hogy 3 lepedőt adtál egy tányér sz@rért, egy rongyrázós, öltöny nyakkendős, szar, sznob helyen az már a te hülyeséged
Aki engem is le akarna prolizni, annak üzenem: "Munkás ököl vas ököl, oda csap ahova kell."
gabors 2015.07.30. 04:26:38
valami proli azt hiszi ezert kap valami valos kajat
hagyma irt itt az olive garden-rol az proli hely errefele szinte csak feketek mennek oda mert "premiumnak" szamit a munkasosztalyban ... de ott is tobb mint $10 egy foetel ... (egy paraszthajszalnyival van a Meki felett ott mar foznek is de ott sem csinalnak semmit helyben hanem elokiszitett tobbnyire fagyasztott kitteket hasznalnak (ezert gondolja hagyma hogy fagyasztott shrimp pont olyan "jo" mint a friss ...)
ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.07.30. 06:58:05
Manyecska 2015.07.30. 08:05:12
Gukker 2015.07.30. 08:42:11
- Mit is mondott, doktor úr, mi a bajom? Darázsderékpók?
- Nem, mami, méhnyakrák!
commando 2015.07.30. 10:38:33
Escaped 2015.07.30. 10:55:52
Escaped 2015.07.30. 10:58:07
UZoltan · http://hasznaltauto-menedzsment.blog.hu/ 2015.07.30. 11:12:37
Luis Von Heavson 2015.07.30. 11:44:00
Rövid G. atya 2015.07.30. 12:20:21
patkányarcúáginéni 2015.07.30. 13:00:01
Miattuk (sem) érdemes itt panaszkodni.
Herr Glatzkopf 2015.07.30. 13:49:54
DFK 2015.07.30. 13:52:29
Terézágyú 2015.07.30. 14:24:08
fifibá55 2015.07.30. 14:59:06
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.07.30. 17:18:51
Rossz a pizza, mélyhűtött a sütemény, még egy bruschettát se képesek normálisan megcsinálni.
Szemi Alsafejri 2015.07.30. 21:00:28
Szemi Alsafejri 2015.07.30. 21:03:17
Szemi Alsafejri 2015.07.30. 21:17:27
Illetve ha fontos, hogy friss legyen -> sült kolbász egyenesen a hentestől.
Ti meg szórjátok csak a pénzt, csigaevők daliák!
Escaped 2015.07.30. 23:45:54
Nagyanyám még készítette a csigát, rákot, kagylót /még ritkábban, mint az előzlőeket/.
Rövid G. atya 2015.07.31. 12:30:53
Szemi Alsafejri 2015.07.31. 23:54:40
Szemi Alsafejri 2015.08.01. 00:03:52
A kígyót, békát, és a csigát meg hagyjuk meg állatkerti eleségnek.
Ez nem prémium, csak a marketing osztály épített köré kultuszt. (Lásd: McDonalds)
kopaszsop 2015.08.01. 10:16:33
Szemi Alsafejri 2015.08.02. 01:46:09
A hal rántva, paprikás lisztben megforgatva majd kisütve, hallének, és harcsa-paprikásnak az igazi.
Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2016.12.11. 20:01:04