Tékozló Homár

Az Euronics is tesz a Békéltető ajánlására

2016.05.13. 11:07 | Homár Hilda | komment

8599415_af8466181efb06f24f3ede46b88ac8f7_m.jpg

Néhányan már unják, hogy mindenkinek a Békéltető Testületeket ajánljuk, aki nem jut dűlőre egy fogyasztóvédelmi ügyben egy céggel, de ettől még mindig ez a legjobb esély egy viszonylag gyors és hatékonyabb megoldás megtalálására. Kivéve, ha nem.

Üdvözletem!

Tavaly vettem az Euronicsnál egy Nokia 730 telefont. A készülék néhány hét után egyre többször újraindult, majd megadta magát. Visszavittem a bajai üzletbe, ahová kis idő multán visszajött az iqor Global Services Hungary Kft-től-pontos idézet:

A használati útmutatóban foglaltak be nem tartása miatt a hiba jótállás alatt nem javítható. A készüléket mechanikai sérülés érte; a mechanikai sérülés miatt a hiba nem javítható.

A szevízt felhívtam, de a telefonkezelőnek szigorúan tiltva van, hogy a reklamálókat kapcsolja. Az emailjeimet válaszra sem méltatták. 

Fényképet is küldtek a sérűlésről, azon valóban jól látható az alaplapon lévő árnyékoló alumínium lemezen belűlről kifelé irányuló kidudorodás. Ha én a készüléket leejtem, megnyomom stb. azon csakis ellenkező irényu sérülés azaz horpadás keletkezhettet volna,-de az üzletben felvett jegyzőkönyvvel bizonyítani tudom, hogy a készűléken kűlsérelmi nyom nincs.

Miután a panaszimat közöltem a fogyasztóvédelemmel, az Euronics előre, és utólag is jelezte, hogy a testület döntését nem tartják magukra nézve kötelezőnek. 

A fogyasztóvédelem teljes mértékben nekem adott igazat, az Euronics a cserét, vísszatérítést továbbra is megtagadta. 

Végűl vettem egy függetlennek mondott kijelzőtörött készüléket, szakemberrel összeépíttettem a kettőt, ezután kiderűlt, hogy a vásárolt készülék másik szolgáltató függő, na itt adtam fel az egészet. 

A leírtakat jegyzőkönyvekkel bizonyítani tudom. 

Remélem aki elolvassa okul a történetből, és meggondolja hol vásárol.

Köszönettel:

István

Mit lehet tenni?

Kedves István!

Nem szeretünk rossz hírek hozói lenni, de a két telefon összeépítése miatt már nem ugyanarról a készülékről beszélünk, így már azt sem javasoljuk hogy Bírósághoz fordulj. Az igényérvényesítés következő lépése pedig az lehetett volna, hiszen a Testület döntése nem érinti a fogyasztó azon jogát, hogy igényét bíróság előtt érvényesítse.

De nézzük is, a vállalkozás sértette-e jogszabályt azzal, hogy nem teljesítette az ajánlást.

A Békéltető Testület elsődlegesen abból a célból jött létre, hogy a fogyasztó és a vállalkozás között létrejött vitás ügyekben megkíséreljen egyezséget létrehozni. Amennyiben ezt nem sikerül megvalósítani, a Békéltető Testület határozatot hoz, amelynél figyelemmel kell lennie a fogyasztói jogok gyors, hatékony, és egyszerű érvényesítésére. 

Miután a fogyasztó kérelme beérkezik a Testülethez, az elnöke a meghallgatást megelőzően értesítésben felhívja a bepanaszolt vállalkozást, nyilatkozzon arra vonatkozóan, hogy elfogadja-e a Tanács döntését kötelezésként. Ha nemleges választ ad, illetve a tanács döntésének elismeréséről egyáltalán nem nyilatkozik, a Testület akkor is csak ajánlást hozhat, ha a fogyasztó kérelme megalapozott. Ajánlás jellegű határozat esetében pedig a vállalkozás nem köteles eleget tenni a határozatban foglaltaknak. 

Ilyen esetekben a a fogyasztó írásbeli jelzése alapján a Testület köteles a határozat kivonatát a panaszos adatainak elhagyásával nyilvánosságra hozni. Nyilván azon vállalkozások, melyek fogyasztóbarát üzletpolitikát folytatnak, nem tagadják meg az ajánlás teljesítését, hiszen tudják, hogy a jó hírük forog kockán, és a nyilvánosság hatására akár keresetkieséssel is számolniuk kell.

Ennek ellenére eseted  nem egyedi, sajnos elég hosszú azon vállalkozások listája, akik az ajánlást nem teljesítették. Pozitív változásnak tekinthető azonban, mióta a vállalkozások kötelesek személyesen megjelenni a Békéltető Testület meghallgatásán egyre nagyobb az egyezségek aránya, vagy akár már a meghallgatás előtt megoldódik az ügy.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sáros_tehén 2016.05.13. 11:13:11

Poszter tudja mit jelent az "ajánlás" szó?

atpijkamo96 · http://deciki.blog.hu/ 2016.05.13. 11:16:00

Bíróságra kellett volna menni. Veszett nyele fejsze.

"A szevízt felhívtam, de a telefonkezelőnek szigorúan tiltva van, hogy a reklamálókat kapcsolja."

A vízben miért lennének reklamálók? É minek őket kapcsolni?

"Az Euronics is tesz a Békéltető ajánlására"

Csak én nem találom a Békéltetőt a levélben?

Bluemotion 2016.05.13. 11:16:26

@sáros_tehén: A válasz után valószínűleg már tudja.

230e 2016.05.13. 11:18:00

Többször próbálkoztam már, de valamiért nem sikerült az Euronics-ban vásárolnom.

FDToth 2016.05.13. 11:26:36

Már csak a BBT-vel van a baj, mert sokszor mondják h ők nem foglalhtank állás iylen-olyan kérésdekbne lés hiányos a véleméynezésük is, sokszor nem térnek ki konkrétumokra (gondolom védik magukat).

The Crazy One 2016.05.13. 11:31:24

most akkor volt békéltető bullshit, vagy nem? Ezen felül a GVTI vastagon szedte a lényeget.
Ha nem világos, akkor javaslom a kijezőtörött függetlennek mondott készülékek helyett a Magyar értelmező szótár beszerzését.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.13. 11:42:49

@The Crazy One: ahogy olvasom, kb a betegjogi képviselő fogyasztóvédelmi megfelelője. Értsd: névleg van egy szervezet ahova a panaszoddal fordulhatsz, de segítséget ne várj. Egy teljesen feleslegesen fenntartott, bürokratikus szervezet, haszna semmi.
Legalábbis eddig ez jött le a neten olvasottakból (betegjogi képviselővel meg személyes tapasztalat :( )

The Crazy One 2016.05.13. 11:51:16

@Hóhér az utolsó barátod: tehát akkor sokadszor is: a fogyvédnek sírni csak nettó időhúzás. Nem az a feladata, hogy egyéni panaszezeléssel foglalkozzon. Ma Magyarországon a bíróságon kívül nincs más intézmény, ami nem javasolna, vagy ajánlana, hanem DÖNT. Persze ez nincs ingyen, az ügyvéd sem, de ha igazad van, akkor nem jöhetsz ki rosszul belőle. Persze nem lehet baszni is, meg szűzen maradni is.

atpijkamo96 · http://deciki.blog.hu/ 2016.05.13. 11:59:05

@The Crazy One: "@Hóhér az utolsó barátod: tehát akkor sokadszor is: a fogyvédnek sírni csak nettó időhúzás."

Nem. Elsősorban az agyhalottaknak jó, de tulképp bárkinek, arra, hogy ingyér előszűrjék neki, hogy jogos-e a panasz.

Ha neki adnak igazat, akkor bátrabban mehet a bíróságra. A bíró is lusta ember, ha már jogász döntött az ügyben, legegyszerűbb neki azt lemásolni.

Ha nem neki adnak igazat, érdemes erősen elgondolkodnia, valóban megállna-e a bíróságon a panasza.

tejfölbiztosítás 2016.05.13. 12:16:12

Ez a nyilvánosságra hozás hol és hogyan kerül abszolválásra? Amelyk űzlet fogyasztóbarát technológiát folytat, az nem jut el testületi ajánlásokig. Nem is nagyon értem ezt a szarnak pofon jellegű törvénykezéstenter.
A személyes megjelenés számos alkalommal elmaradt eddig is, mi változott, amitől jobban a szent ítélőszék elé járulnak a bűnösok? Ez nem egy költői kérdés ám.

Van, aki azt mondja a Lumiákra, hogy bóvlik, nem tudom mennyiben igaz. Nekem szimpatikus a kis mellékes helyük, szerepük (tehát hogy nem mainstream, nem Android), a színekkel operálnak, kedves kis semmiség agyhalottaknak, a metódus egészében nem túl sikeres, ahogy olvasgatom néha, mégis nekem szimpcsi. Aztán ha kézben fognák egyet, lehet, hogy nem lenne az. Meg nem is biztos, hogy ár-érték arányban legjobbak ezek a Nokiák, bocsánat, Microsoftok, akkor meg már el is van illanva könnyen a színvilággal, csempékkel való megfogás. Ez azthiszem az a fajta történet - amikor nem kell, s nem szabad belebújni a rendszer felfedezésébe, vég nélküli tweakelésébe, hanem alkalomadtán csak használni. Így domborodhat ki az az eszenciális íz, szín és és hangulat, amivel ezt a termékvonalat eladni gondolták és ami páraknak bejön. Nem tudom, talán a Microsoftosodás óta nincsenek is már színek és le vagyok maradva. Könnyen kiismerhető a menü, a minden. Annak van egy külön hangulata, ha kevés natív alkalmazás van valamire, az is csak a mellékutca-jellegét fokozza, aminek nem feltétlenül kell, hogy előjele legyen.
De az biztos, hogy ha tweak-gyermek a felhasználó, ha mezei igényesebb csaktelefonálok-user, akkor is számít az, hogy milyen az anyagminőség, az összeérzet a kézbefogáskor - úgy hardver, mint szoftver terén, úgy kettőjük szinergiáját is tekintve.

McZozo 2016.05.13. 12:32:25

Nekem ugy tunik a poszternek igaza volt, de azzal hogy a fogyved utan nem a birosagra ment tovabb hanem a sufnibuher tuningba, tokon lotte sajat magat mert ezek utan sajnos szerintemeselytelen barmi is az elado ellen egy sufnibuher keszulekkel a kezeben.

tejfölbiztosítás 2016.05.13. 12:41:11

@McZozo: xerintem olyan anyagi vonzatai lettek vón' a bíróságnak, hogy már ezért sem.

Tehetséges ugandai buzi 2016.05.13. 12:46:10

Könyöröm, Hilda, ne tegyél be több Euronics posztot a Homárra, mert már rohadtul uncsi!

Mondd csak, meg lehet téged vesztegetni?

gyíksegg (törölt) 2016.05.13. 12:50:57

még több ű-t í-t!

Phil Necro 2016.05.13. 12:57:33

@The Crazy One:

" a fogyvédnek sírni csak nettó időhúzás. Nem az a feladata, hogy egyéni panaszezeléssel foglalkozzon. Ma Magyarországon a bíróságon kívül nincs más intézmény, ami nem javasolna, vagy ajánlana, hanem DÖNT. Persze ez nincs ingyen, az ügyvéd sem, de ha igazad van, akkor nem jöhetsz ki rosszul belőle. Persze nem lehet baszni is, meg szűzen maradni is. "

Nem szeretem szopkodni mas faszat (a sajatomat pedig nem tudom, mert megvan az osszes bordam),de ez siman mehetne felulre a homaros banner helyere :D

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.05.13. 13:11:35

csókoltatom a posztert. Neki és a hozzá hasonló többi nyomorultnak köszönhető, hogy némely bó't, forgalmazó szarik a vásárlók fejére. Remélem sok hasonlóképp sikeres üzletelésben lesz még része az életben, és azok is ilyen sikeresen végződnek

Reactor 2016.05.13. 13:21:23

Az Euronics ilyen gyakori vendég itt? Cha, ehhez képest a "médiamárk" még sehol sincs :)

Zirowe 2016.05.13. 14:14:50

Azt felejtik el mindig megemlíteni, hogy hiába nem kötelező a Békéltető döntése/ajánlása, amennyiben az a fogyasztóra nézve pozitív tartalommal rendelkezik, úgy elég nagy a valószínűsége, hogy peres eljárás esetén a bíróság figyelembe veszi és aszerint dönt majd.
Azt pedig kötelező erejű a cégre nézve, de addig nem szokták hagyni futni a dolgokat, már előbb megegyeznek, csak ehhez szükséges megtenni a megfelelő lépéseket.

Onnantól viszont, hogy atepitette a telót, bukta az egész.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.13. 14:19:52

A Bekelteto testuletnek igy ebben a mostani formajaban pontosan mi ertelme is van? A fogyasztovedelemnek is valahogy ugy kene mukodnie, hogy a juzer panaszt tesz, azt megvizsgaljak, es ha jogos (mint a posztban is) akkor onnantol a fogyvedelem veszi at az ugyet mint hatosag, es o jar a saros vallalkozo nyakara es sajtolja ki belole az igazsagot egy hatszamjegyu birsag kisereteben.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.13. 14:23:19

@Zirowe: A sunyi cegek azonban pontosan tudjak, hogy a vasarlok 99, 99 szazaleka nem fog birosagra menni egy 10-20 de meg 50 ezres cucc miatt sem, igy pont leszarjak a Bekelteto testuletet meg annak az ajanlasat.

tejfölbiztosítás 2016.05.13. 15:50:03

@Taxomükke (UK): azfasza. Nem kell gondolkodni, csak befogadni. Laza kis délutáni lamentálás a LumiNákroll. (megnéztem tényleg délután írtam-e, nehogy Hildaizmusba essek (időzavar, poszt- és minőségtagadás)). Hallottátok a hírt, hogy aptij tegnap milyen pronyó módon kérte a gigakép kiigazítását? Hallatlan!!

The Crazy One 2016.05.13. 16:14:34

tehát a témát megvitattuk. A fogyasztó nyerő helyzetben volt, ennek ellenére öngól lőtt.
Várjuk a hétvégént, a múlt hetinél csak jobb lesz, tekintettel arra, hogy hétfőn sem lesz poszt...

amindenes.blog.hu 2016.05.13. 16:46:57

Túlhevítetted, a hő hatására tágult az anyag.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.05.13. 16:59:42

kedves István!
köszönjük szépen a posztot, de szeretném megjegyezni, hogy én eddig is tudtam hol vásároljak.

Exa owner 2016.05.13. 17:09:35

szerviz - rövid i-vel te paraszt

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.05.13. 17:32:14

azt kell mondjam, ez egy jó szar poszt (semmi értelme, a vadász saját magát copatta meg /diszkréten/) lesz a hosszú hétvégére :/

gabors 2016.05.13. 17:34:14

ez a hetvegi ???

mar meging ez a szerviz ... hilda javitsd mar ki ezeket posztolas elott (ja megse mert akkor semmirol sem lehetne irni)

csak a szervizt tudom sajnalni mert hosszu "i"-vel irta a poszter az en billentyuzetemen nincs hosszu i igy ez velem meg sem tortenhetne ...

gabors 2016.05.13. 17:53:24

@Xezs1

ezt se olvasd el ebben sincs sex !!!

Zirowe 2016.05.13. 20:17:27

@Firestarter.18: éppen ezért probléma, hoy a békéltető testület sem hívja fel erre a figyelmet.

zdanee 2016.05.14. 00:09:56

Mivel most már úgy is mindegy, bemehet az üzletbe a legnagyobb csúcsidőben, amikor tele van és mindenki odanéz, hatalmas hiszti közepette ripityára törheti a pulton :)

Komojtalan 2016.05.15. 08:43:14

@Hóhér az utolsó barátod: Ennél van jobb is, a kamara. Vagy 15 éve volt egy problémám, bementem a kézműves kamarához (épp akkor is fizetni kellett), erre elhajtottak: Majd ha velem lesz probléma akkor ők foglalkoznak vele, most menjek az ellenfél kamarájához. Na innentől kamarai tagdíj befizetés megszűnt, mert még én fizessek azért hogy megszívassanak? Aztán el is törölték, most megint 5k a tagdíj, tehát te fizetsz hogy neked rossz legyen ...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2016.05.16. 11:29:37

@tejfölbiztosítás: Hát, tényleg rettenetes 10-15eFt-ot kifizetni, teljesíthetetlen tételnek tűnik. Ehelyett benyelik a 30-xxx ezres kárt a szar termék használhatatlansága miatt. Ilyenkor szokott jönni, hogy az idő is pénz, amit a keresetlevél 3 perces megfogalmazására szánsz és a max. 1 órás tárgyalásra. Nekem megér ennyit, hogy megszívassam azt, aki szívatni próbál.

joska61 2016.05.17. 08:34:13

@zdanee: De már működik neki. :)

gt_ 2016.05.24. 18:54:16

@atpijkamo96: Látom ráéreztél a lényegre! Csak így tovább, lehetsz máshol is az első :)

atpijkamo100 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.05.24. 19:08:17

@gt_: Próbálok nem első lenni, nekem nem öröm, másoknak meg az.

(Nem is lenne sportszerű, jelzést ad a szkriptem, ha új poszt jön.)
süti beállítások módosítása