Tékozló Homár

Szerintetek normális, hogy 4 hónapot sem bír ki egy tok?

2017.01.26. 10:57 | Homár Hilda | komment

8599415_af8466181efb06f24f3ede46b88ac8f7_m.jpg

Filléres tétel, sok bosszúsággal. 

Sziasztok!

Megosztom Veletek hogy jártam a tok-shop nevű bolt kapcsán.

40. születésnapomra többek között egy új, lefelé nyitható mobiltokot is kaptam 2016. július 23-án családomtól. Néhány hónap alatt azonban felrepedt a borítása a lenyitható résznél, elkezdett kopni stb. Mutattam a férjemnek, hogy nézze már hogy fest a weben rendelt tokocska – a korábbi, amelyik feleannyiba sem került, az több mint másfél évig kiszolgált, így furcsálltam. Végül kértem a számlát, amin 6 hónap garancia szerepelt. Ennek fényében online felületükön jeleztük a szóban forgó problémát és csere igényünket. Automatikus válaszuk: postázzam a terméket. OK. Dec.16-án megtörtént, erről külön tájékoztattam őket.

Majd érkezett ez tőlük:

 Tisztelt Ügyfelünk!

A garancia nem vonatkozik:
Ázásra - Törésre - Repedésre - Szakadásra.
A termék személyesen átvehető a boltunkban, vagy 990ft-ért tudjuk kiszállítani.
A terméket 30 napig tudjuk tárolni, utána megsemmisítjük.

További szép napot kívánunk!

Tok-Shop
Zone Europe Kft.
tok-shop.hu / tofolia.com

Beékelem ide, amit erre reagáltam – válasz nem érkezett rá mindezidáig, nyilván úgy vélik, hogy az ügy ki van pipálva. Álljon tehát itt a történet, hátha más jobban dönt kitől vásárol majd ilyen tokot. Idézem a december 23-i E-mail üzenetemet.

Tisztelt Tok-shop!

Mint erintett, annyit fuzok az egesz ugymenethez, lenti valaszukhoz, hogy weboldalukon keresztul pontosan olvashattak panaszunkat es ahelyett, hogy arra erdemben reagalt volna valaki (ld. erre tutira nem vonatkozik a garancia - most sem ertem: miert nem?), automatice kuldtek egy RMA szamot megtoldva azzal, hogy postazzuk a szoban forgo termeket - elegedetlensegem targyat -, ami meg is tortent - ezzel tovabbi koltseget okozva/480,- Ft postadij (ui. eleve vesztesegesnek erzem, hogy 3.990,- Ft-ert kaptam egy tokot, ami ennyit birt ki... Julius 2. feleben kaptam es mar oktoberben feltunt, hogy nem normalis, ahogy kinez a tok; az elozo, joval kedvezmenyesebb aron vasarolt darab masfel evig kiszolgalt ui.). Majd kapunk egy ilyen - finoman fogalmazva - visszautasito valaszt, amiben tudatjak, hogy 990,- Ft-ert tudjak visszakuldeni azt, ami nem felel meg a normaknak.

A ZON3-SZ-1361810 sz. szamlajukon szerepel a "6 honap garancia", ami - ismet idezek - "nem vonatkozik a nem rendeltetesszeru hasznalatbol eredo karokra". Jelen esetben igenis es csakis rendeltetesszeru hasznalatbol szarmazo problema merult fel, fenykepeket keszitettem rola: nem azas, nem tores, nem jegkar, nem a kutya szajabol rangattam ki... csak siman hasznaltam, feszegetes nelkul.
Kabare. Talan On, kedves olvaso, 3 havonta valtja a mobiltokjat, mint rendes ember a fogkefejet, nalam egy mobiltok eddig hosszabb tavra szolt: a minoseg ergo igen megkerdojelezheto, nem kulonben a reklamacio kezelese...

A fogyasztovedelem biztos alatamasztana ezt a meset es Onok melle allna. Vegulis egy mobiltokba tarolhatnam a fulbevaloimat is, nem feltetlen egy mobilkeszuleket, amin mit ad Isten, beszelni is szeretnek, magyaran lehajtom a flip-flop tokot, ugye? Nos, utalva utolso mondatukra: "Köszönjük, hogy webáruházunkban vásárolt!" -biztosithatom: utoljara tortent meg ez a baleset. Osszesegeben 4.470,- Ft es az eltekozolt ido..., ennyibe kerult. Konzekvencia levonva.

Kellemes unnepeket es kiraly atvereseket kivanok a jovo evre vonatkozoan is!
(Figyelem: most lehet kacaraszni a balekokon, akiknek velt korebol ezennel kiszallok.)

Udvozlettel,
TN

Szerintetek normális, hogy 4 hónapot sem bír ki egy tok? Tegyem hozzá: nem a telefonon élem az életemet, nincs folyton a zsebemben; akkurátusan figyelek arra, hogy hova teszem le; nem hajtottam a mobil alá a lehajtott részt etc. És az rendben lévő, hogy ez a menete egy reklamációs ügynek? 30 napon belül bemehetnék személyesen a vacak tokért vagy megsemmisítik. Hát, ők számomra megsemmisültek, az szent.

Voltaképpen az aggaszt, hogy ha 40.000,- Ft-os tételről lett volna szó, talán akkor is ez a vége (bár akkor itt nem állok meg).

További szép napot kívánok!

Üdv.,
TN

Na lássuk, mennyire normális ez az ügymenet!

Kedves TN!

Valóban bosszantó, amikor az igényérvényesítés menete nem megfelelő hangnemben történik, pláne, amikor emellett nem is oldódik meg a probléma.

Amikor garanciáról (jótállásról) van szó, különbséget kell tenni az ún. szerződéses és a kötelező (a jogszabály által biztosított) jótállás között.

A szerződéses jótállás a felek megállapodásán alapul, azaz egy termék eladása esetén nem jogszabály kötelezi az eladó felet jótállás vállalására, hanem erre önként kerül sor. A kötelező jótállás tartalmi elemeit jogszabály határozza meg, míg a szerződéses jótállás esetén a vállalkozás bizonyos hibák fennállása esetén kizárhatja az igényérvényesítés lehetőségét.

Jogszabály alapján a tokra nem vonatkozik a jótállás, de jelen esetben a vállalkozás szerződésben (amit lényegében a kiadott jótállási jegy helyettesít) biztosított 6 hónap jótállást. Mivel nem a jogszabály határozza meg a garanciális tartalmat, ezért könnyen lehet, hogy bizonyos meghibásodási okra ő nem vállal garanciát. 

Ettől függetlenül a Ptk. minden termékre értékhatártól függetlenül biztosít 2 év szavatosságot. Tehát minden új termékre, amelyet magánszemélyként vállalkozástól vásárolunk, eladási árától függetlenül, a vásárlástól számított 2 év szavatossági idő vonatkozik. A jogszabály határozza meg a szabályokat, ez alapján, ha 2 éven belül meghibásodik a termékünk kérhetjük az eladótól a javítást, cserért, vételáll leszállítást, vagy vételár visszafizetést). Sőt a Polgári Törvénykönyv, szerint ha 6 hónapon belül jelentkezik a hiba, vélelmezni kell, hogy a hiba oka már a vásárlás időpontjában is megvolt. A vállalkozás felelősség alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy az eladáskor a termék hibátlan volt, tehát a hiba oka a vásárlás után, a termék nem rendeltetésszerű használata miatt keletkezett. Tehát, a vásárlástól számított 6 hónap kedvező a fogyasztó számára, mert nem neki kell bizonyítani és ennek költsége sem őt terhei, azonban mindez 6 hónap elteltével megfordul.

Mivel a leírtak alapján úgy tűnik, hogy a mobiltoknál már 4 hónap múlva jelentkezett a hiba, ezért a vállalkozás panaszkezelési menete nem volt jogszabályszerű. Minőségi kifogásodról jegyzőkönyvet kellett volna felvennie, és amennyiben kételkedik a hiba eredetében, a terméket szakértői vizsgáltra kellett volna küldenie, és csak szakvélemény alapján lett volna jogszerű az igényed elutasítása. Ha nem szeretnéd a dolgot annyiban hagyni, szavatossági igényedet továbbra is érvényesítheted a vállalkozással szemben, és annak elutasító válasza esetén igénybe veheted a békéltető testület ingyenes eljárását is. 

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy gyakran keverednek a szerződéses jótálláshoz, a kötelező jótálláshoz, és a szavatossághoz kapcsolódó jogok és kötelezettségek és emiatt elcsúszhat a sikeres közvetlen problémamegoldás. Bízunk benne, hogy esetedben ez nem így történik, és végül sikerül a vállalkozással rendezni a vitás ügyet.

Felhasznált jogszabályok:

- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről http://net.jog tar.hu/jr/gen/

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AntikJampó Sufnifeltörő 2017.01.26. 10:58:58

Első. Nem és igen. Varrass szarvasbőrből egy szagemberrel. Más világ, más metódus, más filozófia.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.26. 11:05:37

"a terméket szakértői vizsgáltra kellett volna küldenie, és csak szakvélemény alapján lett volna jogszerű az igényed elutasítása."

A cipőboltok ezt megoldják, van egy kisiparos, aki futószalagon készíti az elutasító "szakvéleményeket".

halmozottan hátrányos helyzetű crazy 2017.01.26. 11:17:02

grrrrrrr, biztos nem egyszerűbb kidobni a francba?
Örülj, hogy a tok kopott és nem a telefonod. Tán az a feladata, hogy kikopjon... Fogyóeszköz, archív a kukába...

Manyecska. 2017.01.26. 11:23:50

Én még azért a tokhal-tenyésztők országos egyesületét is megkérdezném..

aptikjampó 2017.01.26. 11:33:19

@Manyecs: Vagy készíthet belőle egy jó TOKányt!

T.Jani 2017.01.26. 11:35:24

Teljesen normális hiszen a hazai boltokban az olcsó szemetet árulják, de az ÁFA és az esetleges egyéb adók miatt az ára a csillagos égben van.
Nálam a Kínából rendelt 1500 forintos tok 2 évig bírta tökéletes állapotban a telefonon, azután lecseréltem,..... a telefont.

Manyecska. 2017.01.26. 11:39:42

@aptikjampó: szerintem négy hónapig ha rendszeresen eteti és kap friss vizet a tokhal, simán megél!:D Imádom a halakat, nekem volt halbölcsim, halóvodám, nagyakváriumom...nem beszélgethetnénk inkább arról??? :P
Szerintem négy hónap egyáltalán nem olyan sok ha valami vékony sz... izé, anyagból veszi nekem a táskáim mennek tönkre rekordidő alatt nade abban halott katonák is vannak :D
apropó a pááárom nagyon gyanús, tuti beépített kém /ismeretlen, megmagyarázhatatlan hegek!/, az a hidegvér amivel gyilkolja az egért.:P.. ha nem jönnék kinyírt ..:P

ptspts 2017.01.26. 11:41:17

(Offtopic.)

Az utóbbi 14 évben szerencsém volt, mert sose volt tokban a telefonom, a zsebemben hordtam, és egy kivétellel nem esett baja, pedig többször leejtettem. A tok nekem kényelmetlen, mert nyitogatni stb. kell, és plusz helyet foglal a zsebemben.

Amikor strandra vagy szabadtéri fesztiválra megyek, egy légmentesen zárható műanyag zacskóban tartom a telefont, hogy ne ázzon el, ne menjen bele homok stb. Kényelmetlen, de ez csak néhány nap az évből, elviselem.

sarostehen 2017.01.26. 11:43:51

Nem úgy van hogy a boltnak kell bizonyítani, hogy a nem rendeltetés szerű használat következménye?

Manyecska. 2017.01.26. 11:44:05

@ptspts: én a sarki telefonfülkére XXL-es kotont húzok. Elegáns, tartós.

aptikjampó 2017.01.26. 11:45:21

Tok-Shop
Zone Europe Kft.

Emagtól kellett volna román tokot rendelni.

aptikjampó 2017.01.26. 11:56:46

@Manyecs: Imádom a halakat, nekem volt halbölcsim, halóvodám, nagyakváriumom...nem beszélgethetnénk inkább arról??? :P

Nem csípem a halakat nyálkásak,szálkásak és hülyén néznek.

Manyecska. 2017.01.26. 11:59:11

@aptikjampó: akkor konditerembe se járj ott is hasonló egyének vannak..

KaTe 2017.01.26. 12:13:14

Az oldalukon egy 900 forintos ebayes tokot 2900 ért árulnak. Gondolom a többi termék beszerzési forrása is ugyanaz a kínai szemét lehet, hasonló árréssel. Az ilyen kinyitható tok ráadásul hamar elkopik, szétszakad, tönkremegy. Akkor már szilikon, vagy valami erősebb műanyag, de semmiképp papír-műbőr, vagy minek csúfolják.

Ha a posztoló nem akar bosszankodni, akkor ebayen írja be a telefonja típusát, mellé hogy "cover" és bökjön a keresésre. Aztán válassza ki a megfelelő mintát és rendeljen belőle mondjuk 3 darabot. Így pont annyiba kerül, mintha itthon egynek az ára, cserébe másfél évig tudja használni. (pont mint az előzőt)

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.01.26. 12:17:06

Ha mar ugyis elszakadt, akkor le kell gyalulni, es csinalni belole egy kis tokfozeleket.

Terézágyú 2017.01.26. 12:28:27

Pószter, nem mondod, hogy azt a hosszú panaszlevelet a boltnak ékezetek nélkül írtad... a buszon, állva pötyögted be????? vagy autóvezetés közben az egyik kezeddel????

"Beékelem ide, amit erre reagáltam – válasz nem érkezett rá mindezidáig, nyilván úgy vélik, hogy az ügy ki van pipálva."

Hát basszus, mit válaszoljanak arra a levélre, amelyet így zársz:
"Kellemes unnepeket es kiraly atvereseket kivanok a jovo evre vonatkozoan is!
(Figyelem: most lehet kacaraszni a balekokon, akiknek velt korebol ezennel kiszallok.)"

Írták volna vissza, hogy jaaaaaj neeee, ne szálljon ki a körébőőőőőől!!

Grrr...

Ugyanakkor persze nevetséges a bolt megjegyzése, hogy a garancia nem vonatkozik "Ázásra - Törésre - Repedésre - Szakadásra." Mi más történhetne még egy tokkal??

aptikjampó 2017.01.26. 12:31:21

@Terézágyú: Mi más történhetne még egy tokkal??

Ráesik egy elefánt! És akkor cserélik is!

Terézágyú 2017.01.26. 12:40:12

"Szerintetek normális, hogy 4 hónapot sem bír ki egy tok?"

Nem.

"a korábbi, amelyik feleannyiba sem került, az több mint másfél évig kiszolgált"

Mondjuk ez is elég gáz.
Nekem egy pénztárcám tíz évet is kibír...

Ha belenyugszol abba, hogy egy tok másfél évig bírja, akkor kár meglepődni azon, hogy egy másik tok meg csak négy hónapig...

PITTA 2017.01.26. 12:46:18

Ali vagy Ebay - 1-2 USD free shipping...

Aisha Alaenun 2017.01.26. 12:50:27

Az edigitalnál vett honor7 lite egyszerű, átlászó műanyag tok 2 hónapot bírt. Berepedt alul-felül. Azt írták, hogy különlegesen strapabíró anyagból van. Amelyik nem az az már a felhelyezésnél széttörik?...utolsó volt, hogy tokot vettem.

AntikJampó Sufnifeltörő 2017.01.26. 14:05:52

@Manyecs: te hűlye, az tökhal! Tőlem halálos komoljsággal megkérdezték, hogy bírom megölni. Mélysóhaj a reakció ilyenkor. Úgybazmeg, úgy! De tényleg, kívánom ezeknek mindazt a kaparászást, bosszanatot és hajnalban kelést, kártételt ls szarthúgyt, amit össze tudnak művelni. Arcba dörgölve of course (kényelmesebb lett vón ofc-t írni, de az túl netpubis).
@The Crazy One 5tös: a tévesség ott kezdődik, hogy az embik nem jól lövik be a belövendőt: halandó avagy öröktermék, ez 2 külön világ, SH ha tudjuk, HOGY miktől mit várr hatunk, akkor csalódásmentesen - ellenben rém unalmasan - élhetünk, amíg csak szét nem szakad a gerincünk vagy hason ló...

Mondjuk jó nagy koczka a poszter, még a monogramját is TN-re alakította. De az ma már nem menő!

@ptspts: ugyanabban a zacsiban tárolod amiben a cápauszonyt is rohasztod?:D
@aptikjampó: és akkor a halszex? Tán az is kizárt?!
@Tshu-hash: :DDD dééé
@KaTe: különösképp vonzó, mikor biczajjal megy a némber, oszt' ott a nyitott telótokjának lifegősíthető része ott lifeg, 2x-esére növelve az amúgy bazi méretű telefonjának kiterjedését. Fennhangon sipákol bele a vizuális élménytet aláhúzandó. Nekem iljen belecsúsztathatós tokom van. Aztán ennyi. Igaz, nem is az a tipikus nagyképernyős tellom van.

Manyecska. 2017.01.26. 14:16:16

@AntikJampó Sufnifeltörő: ugyammár a fiam hatéves volt amikor dédpapájával pecáztak a Rafás-szigeten-ott volt telek! ..- naszóval a gyerek profin vágta kupán a halcsit..:O Ők csak kiléptek a kertből, kettőt és ott volt a stég,nádas:)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.26. 14:17:25

@Manyecs: "kotont húzok"

Nem jó kemény tárgyakra kotont húzni, mert a legkisebb sérüléstől szétszakadnak. Kotont csak puhára szabad húzni.

Manyecska. 2017.01.26. 14:20:35

@AntikJampó Sufnifeltörő: bezzeg a google örsz autó nem ment be a szigetre nincsenek képek a házról pedig megnéztem volna. Nagyfater eccer átevezett a CBA-ba osztán az evezőlapátokat ottfelejtette ezért beírt a Parasztkönyvbe:D aztán vett csónakmotort, mert Loreál.

maga_egy_állat01 2017.01.26. 14:23:33

Azt hittem egy jó kis építkezős poszt, ablaktokkal, melósokkal, erre egy ilyen :(

AntikJampó Sufnifeltörő 2017.01.26. 14:33:39

@maga_egy_állat01: sosem azt kapjuk, amit várunk. Amikor meg mégis, azt nem sérelmezzük, így fel sem tűnik a jólét. Az emlékeink tehát egy Nagy Szarvár!
@Manyecs: hiszenez gyilkosság. Főleg a léptek kettőt a hátborzongató részlet. Hát menj be te autóval. Lehet nálad Valós Paci is (LóReál) is.

KaTe 2017.01.26. 14:49:39

Off:
Szerintetek melyik volt a 2016-os év legidegesítőbb tévés reklámja? Tudom, mindenki egyből rávágja hogy Fluimucil, pedig szerintem az alábbi simán holtversenyben van vele:
www.youtube.com/watch?v=CqjRWhHPtls

aptikjampó 2017.01.26. 14:51:43

@AntikJampó Sufnifeltörő: és akkor a halszex? Tán az is kizárt?!

Neeem a pontynak olyan Geronazzomárijás szája van, brrrr!

Zirowe 2017.01.26. 15:01:30

"40. születésnapomra többek között egy új, lefelé nyitható mobiltokot is kaptam 2016. július 23-án családomtól."

2$-os mobiltok szülinapra az egész famíliától..

Őt is nagyon szeretheti a családja.

Leone_510 2017.01.26. 15:04:25

már mi is csak ebay stb. helyről vesszük amit csak tehetünk, ugyanis ezek is onnan veszik, és egy kínai előbb ír jóvá bármit mint ezek a zsiványok

Manyecska. 2017.01.26. 15:08:00

@AntikJampó Sufnifeltörő: alulról befelé szivárgó csónakkal a leggyorsabb! /vótmá' !! :D/

AtiSnatch 2017.01.26. 15:09:17

@KaTe: +1. Egyszinten vannak Ábelkával.

Sam Crow 2017.01.26. 17:55:56

Persze, hogy normális. A kínai ipar nagyszerű termékeiről beszélünk, egyenesen a tervezett avulás jegyében tervezve és kivitelezve. Máskülönben hogyan jutna másnap is rizs az asztalra?

Sam Crow 2017.01.26. 18:00:05

@KaTe: Szerintem a "László asszony irodája", akinek nyaralnia kellett menni a Kanári-szigetekre.

maga_egy_állat01 2017.01.26. 21:34:00

@KaTe: Mer? Ez egy papucs reklám.

ebella 2017.01.27. 04:42:47

Nekem meg eszemben sincs mobiltokot venni.

ebella 2017.01.27. 04:44:20

@Zirowe: Hát, aki csak pénzben tudja kifejezni a szeretet értékét, annak biztos furcsa ez. Másnak meg az, hogy egyáltalán szóba kerül a pénz ilyen kérdésben.

besarock 2017.01.27. 08:17:19

@Zirowe:
Teged is szerettek a tanaraid, ha kiengedtek ugy az iskolabol, hogy nem tanultad meg a "tobbek kozott" jelenteset.

Zirowe 2017.01.27. 08:20:31

@besarock: gondolom neked meg a kedves tanáraid nem tanították az irónia szót és annak jelentését..

amindenes.blog.hu 2017.02.08. 21:01:40

persze mert mind olcsó kínai vacak..hiába szép, szar a ragasztás, a műbőr az műbőr esik szét a picsába..Nilkin, SpringHK..van pár jó
süti beállítások módosítása