Tékozló Homár

Az Amazonnál is lassan megy a zárolás feloldása

2017.02.07. 14:26 | Homár Hilda | 57 komment

amazon_de-logo_svg.png

Újabb bizonyíték arra, hogy a netes vásárlás ugyan gyors és kényelmes, de amit megspórolunk a réven, néha fizetjük a vámon.  

Sziasztok!

Január közepe felé vásároltam az amazon.de oldalon, kihasználva, hogy EU-n belüli vásárlás (tehát nincs áfa, vám, és hónapokig tartó szállítás), és ingyenes szállítást biztosítanak bizonyos összeg felett. Lényegtelen milyen terméket vásároltam, két vásárlásra bontottam szét a megrendelt termékeket, és összesen 360EUR-ba került. Kártyás fizetés után ezt az összeget rögtön zároltatták a bankszámlámon - automatikusan 30 napra.

Mivel az amazon csak közvetlenül a szállítás előtt emeli le valójában a termékek vételárát, ezért erre néhány nap múlva került sor. Egy lényegtelen részlet, hogy a több nap elteltével az árfolyamváltozás miatt összesen így 2.500 forinttal többe került ez a történet, mintha a vásárlás napján fizettem volna ki. Mindegy, ez benne van a pakliban.

Igen ám, de a termékek árának leemelése egy külön tranzakció volt, ami valami miatt nem érintette az eredeti zárolást. Ezért nem oldották fel automatikasn az összeget. A feloldást már nem is hajlandóak megtenni, mert azt mondják, hogy harmadik félnek nem adják ki az adataimat az én védelmem érdekében - a saját bankomnak! Akkor persze jó volt kiadni az adataimat, amikor fizettem, de amikor visszajárna nekem az összeg (ami nincs is náluk), akkor szigorú privacy policy és hasonlók.

A bankom (ERSTE ebben az esetben) azt mondja, ők csak az eredeti zárolótól fogadnak el feloldási kérelmet. Hiába kaptam meg az amazontól a feloldáshoz szükséges két számkódot, azt tőlem nem fogadhatják el. Küldje el nekik faxon (!) vagy emailben (!) az amazon.

Patthelyezetbe kerültem, és így fordulhat elő, hogy 360EUR-t, több mint 110.000 Forintot 30 napig nem használhatok a saját pénzemből, még kb három hétig, miközben az zároláshoz kapcsolódó termékek rég ki vannak fizetve, illetve már kézhez is kaptam őket.

Hogy fordulhat ilyen elő? Botrány.

Mindenki vigyázzon, és úgy vásároljon az amazon.de oldalról, hogy tudja, talán 30 napig nélkülözni kényszerül a vásárlásának összegét - a kifizetett összegen felül!!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sarostehen 2017.02.07. 14:31:00

Na.. ezek utána merjen valaki panaszkodni pl az emag, vagy edigital és az oldalon megjelent társaira. :)

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.02.07. 14:42:41

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Ah, szerintem az nemet raktarra nem vonatkozik. Mit gondolsz a chargeback-rol?

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.02.07. 14:51:53

Meg annyit, hogy az arfolyamingadozas ellen sok mindent nem tud tenni a posztolo. A terheles ugyanis T+1, vagy T+2-vel tortenik meg. Ha addig esik a forint, akkor bukik, ha erosodik akkor nyer. Ha rendszeresen vasarol, akkor javaslom, hogy nyisson devizaszamlat (mondjuk EUR-ban, legtobb banknal a folyoszamla melle ingyenes), es kerjen hozza egy kartyat. Ott nem fog az arfolyamon sem nyerni, sem vesziteni. Raadasul, kis odafigyelessel, meg szerencsevel a ket szamla kozotti devizavaltassal siman a piaci kamatok feletti nyereseget lehet realizalni.

Zirowe 2017.02.07. 14:57:11

"kihasználva, hogy EU-n belüli vásárlás (tehát nincs áfa, vám, és hónapokig tartó szállítás), és ingyenes szállítást biztosítanak bizonyos összeg felett"

Nem, nagyon rosszul tudja a kedves posztoló, bizony a német amazon felszámolja az áfát vásárlás esetén, sőt, beállítva a magyar címet még ugrik is az összeg, mert a magyar 27%-ot veszi figyelembe.
Vám valóban nincs.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.07. 15:04:51

Egyszerre felemelő és végtelenül szívszorító ez a focilabda az űrben

A Nemzetközi Űrállomás kupolamoduljában lebegő futball-labda eredetileg 1986. január 28-án jutott volna el az űrbe a Challenger űrsikló fedélzetén: Ellison Onizuka űrhajós vitte magával egyik lánya, a 16 éves Janelle kedvéért, aki a houstoni Clear Lake gimnázium csapatában futballozott azidőtájt. A labdát aláírták Janelle iskolatársai, akik a gimnázium focicsapatának, a Sólymoknak voltak tagjai.

A labdát a start után 72 másodperccel felrobbanó űrsikló roncsai közt találták meg az Atlanti-óceánban, és most, 31 évvel a hét űrhajós életét követelő tragédia után Kimbrough – akinek szintén két lánya van, és közülük az egyik ugyanabban a focicsapatban játszik – felvitte az ISS-re, hogy emlékeztessen az áldozatokra és egyben beteljesítse Onizuka űrhajós küldetésének pici töredékét.

index.hu/mindekozben/poszt/2017/02/07/egyszerre_felemelo_es_vegtelenul_szivszorito_ez_a_focilabda_az_urben/

Terézágyú 2017.02.07. 15:39:21

Nekem is kellene már a neten vásárolnom valamit...
Megjött hozzá a kedvem...

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.02.07. 15:45:11

@Terézágyú: A helyedben az eMag, Edigital, mall.hu triumviratussal kezdenek.

Terézágyú 2017.02.07. 15:48:08

@Tshu-hash:
dehát szívni az amazonnál is lehet :)

Darth Revan 2017.02.07. 15:49:31

"tehát nincs áfa, vám, és hónapokig tartó szállítás""

Vagy valamit benezett, vagy nem az amazontol rendelt! :)
AFA-t kell fizetned, azt nem tudod megsporolni. Radasul valoszinuleg a magyar afat
De ez valtozo: nekem akkor kell a magasabb ir afat fizetnem, ha az amazon ir raktarabol kuldik a termeket, ha a UK-bol jon, akkor az alacsonyabb, brit afat fizetem

barhogy is allapitjak meg melyik orszag afajat kell kifizetni, mindenkeppen kell afat fizetni.

10+ eve hasznalom az amazont meg kulonosebb problemam nem volt veluk. Par hete kuldtem Hildanak egy boldog ugyfel posztot az amazonnal kapcsolatban.

"Juniusban rendeltem az amazonon egy olcso gaming egeret (ugyanolyen egeret hasznaltam elotte 2 evig).
A heten a gorgoje el kezdett akadozni, igy jatekra teljesen alakalmatlanna valt. A chaten irtam az amazon ugyfelszolgalatnak, akik kozoltek, hogy sajnos nincs raktaron mar ilyen eger, ezert a vetalarat azonnal visszautaljak. Megkerdeztem, hova kuldjem a rossz egeret. A valasz tartsam meg vagy dobjam ki."

Dezsike 2017.02.07. 15:49:41

Ugyan így jártam a DPO-val (ostravai tömegközlekedés)... Van minden járművön terminál, érinted a kártyád és meg is van a jegyed. Az első érintéskor zárolt egy koronát (11 Ft-ot), majd 5 napig utazgattam "kvázi" ingyen, semmit sem terheltek rá - ha vagyok olyan disznó leveszem az összes pénzt itthon, aztán terheljék ahogy akarják. Miután hazaértem másnap beterhelték az összes utazás árát egy összegben (véleményem szerint kicsit kevesebbet mint kellett volna, de ez az ő dolguk), az 1 korona zárolás viszont ott maradt, majd a bank feloldja. Érdekes, amikor árukiadó automatába ragadt a termék a terminál küldött egy feloldó jelet, a zárolás azonnal eltűnt - tehát nem lenne lehetetlen a dolog, csak elfelejtik implementálni.

Terézágyú 2017.02.07. 15:50:42

@Darth Revan:
ezt már beírtad ide :)

most akkor CSAK játékra alkamatlan az a régi egér?

Kutyahoroszkóp 2017.02.07. 15:50:43

@Tshu-hash: ha a chargeback is vótmá (és ezt a vótmá oldalon prezentálod) akkor megalakul nullával való leosztódás és létt re jön a kis, fekete juk.

Terézágyú 2017.02.07. 15:51:50

@Dezsike:
"Érdekes, amikor árukiadó automatába ragadt a termék a terminál küldött egy feloldó jelet, a zárolás azonnal eltűnt - tehát nem lenne lehetetlen a dolog, csak elfelejtik implementálni. "

Már megint a programozók.. :))

Darth Revan 2017.02.07. 15:53:30

@Terézágyú:

Igen, a gorgovel nem lehetett siman gorgetni.
de ez egy "gaming" eger, tehat ha jatekra nem tudtam hasznalni, akkor ugye elromlott,

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.02.07. 15:54:49

@Terézágyú: Eloszor az ember tanuljon meg otthon szivni, utana lepjen csak nemzetkozi porondra! :)

További magyar hang 2017.02.07. 15:54:52

Az milyen már, hogy az Erste a saját ügyfelét így leszarja! Harmadik személy intézkedhet a te bankszámláddal kapcsolatban, de te, a bank ügyfele, nem intézkedhetsz a saját bankszámláddal kapcsolatban. Válts bankot!
Egyszer úgy jártam, hogy egy USA-beli gyártó saját webáruházából rendeltem (kb. féláron adták a terméket, mint bárhol máshol), bankkártyával fizettem is, majd ezután közölték egy e-mail-ben, hogy Magyarországra nem szállítanak, megrendelés törölve, de a pénz már közben zárolva volt. Telefonáltam a bank (Szigetvári Takarékszövetkezet Bank) ügyfélszolgálatára, elmondtam mi a helyzet, beazonosítottak néhány adat bekérdezésével (anyja neve, szem.ig.szám, stb…) és feloldották a zárolást. Azonnal. Ha egy banknál ez nem így működik, akkor annak ne legyél ügyfele!

Terézágyú 2017.02.07. 15:56:07

@Darth Revan:
egy gémingegeret nem lehet használni sima szgépezésre?

Kutyahoroszkóp 2017.02.07. 15:59:59

"Igen ám, de a termékek árának leemelése egy külön tranzakció volt, ami valami miatt nem érintette az eredeti zárolást"
Valaki magyarázza el ezt.

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.02.07. 16:00:31

@Terézágyú: Vagy ugy is mondhatnam, hogy az ember eloszor legyen vadasz, es csak utana hunter vagy Jager. :)

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.02.07. 16:01:37

@Kutyahoroszkóp: Ebben az esetben hatalmas error, es osszeomlik a rencer.

Terézágyú 2017.02.07. 16:03:45

@További magyar hang:
"Telefonáltam a bank (Szigetvári Takarékszövetkezet Bank) ügyfélszolgálatára, elmondtam mi a helyzet, beazonosítottak néhány adat bekérdezésével (anyja neve, szem.ig.szám, stb…) és feloldották a zárolást. "

Azért ez se kóser így.
Ha te simán feloldhatod a zárolást (és az összes pénzt leveszed a számláról), miközben a cég már elküldte neked az árut, akkor ő most bukta a pénzt?

sarostehen 2017.02.07. 16:44:33

@További magyar hang: Hát nem hiszem hogy szabályos volt. És ha én vásárolok a neten, zárolják a számlmon az összeget majd felhívom a bankot, hogy oldják fel.. akkor az eladó bukta a termékek árát?

Darth Revan 2017.02.07. 17:02:59

@Terézágyú:
Ha szeretsz bosszankodni, akkor igen hasznalhatod, mert scroll kozben meg-meg akad es olyankor a scrollbart kezded hasznalni. Tehat az eger elromlott, egyik alkatresze nem ugy mukodik, ahogyan kellene.

Peldaval had erzekeltessem:
veszel egy vizalatti fenykepezot, aminek a tomitese 6 honap alatt megadja magat, igy vizalatt nem hasznalhato, de fenykepezni meg tudsz vele, akkor az a termek elromlott vagy sem?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.07. 17:03:10

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: Hülye vagy? Ha az Amazon kiüríti a számláját, nem lesz rá fedezet. 99% ezt csinálják.

chili wili 2017.02.07. 17:07:08

Nem igazán értem, mi történhetett a posztolónál, nálam azonnal terhel az amazon és bem zárol semmit. (MasterCard hitelkártya)

Darth Revan 2017.02.07. 18:05:15

@chili wili:
Nalam sem terhel az amazon azonnal sosem (nota bene sosem szoktak zarolni sem az osszeget)

Akkor terhelnek, amikor postazzak a megrendelt arut.

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.02.07. 18:16:54

@Darth Revan: Ezt en is csak megerositeni tudom. Sem azonnali terheles, sem zarolas nem szokott lenni. Akkor terhelik csak be a kartyam, amikor feladtak a rendelt termek(ek)et.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.07. 18:37:22

@Beerhead: Nehüjülj! Hogy működne?

Valamit biztos lehet csinálni. Nincs ilyennel tapasztalatom. Nekem amit debit kátyával fizetek, azt azonnal befoglalják, és pár nap múlva megjelenik a számlámon. Plusz befoglalás sose volt. Ki is nyomnám a szemüket.

halmozottan hátrányos helyzetű crazy 2017.02.07. 19:35:04

Tegyem magam végre hasznossá? Poszter, küldjön a kezed egy privátot és van kontakt :)
Légyszi, ne a segítünk@crazyone.hu -re, mert arról az egyik démon haverom válaszol...

bendeguz75 2017.02.07. 19:58:16

@Darth Revan: Ha ceg nevere vasz es szerintem arra vett, ezert nem adjak harmadik szemelynek ki a kartys adatot szerintem, akkor nem fizet afat, csak ha itthon ertekesiti a termeket.

reunalla 2017.02.07. 19:59:11

Érdekes, szoktam az amazon különböző webáruházaiban vásárolni, de sose történt még ilyen

További magyar hang 2017.02.07. 20:42:33

@Terézágyú: Szerintem ez csak így kóser!
Ha az eladó küldi az árut, közvetlenül előtte lehívja a zárolt összeget. Ha nincs meg a zárolt összeg, akkor nem küldi. Ha nem küldi az árut, akkor meg hadd oldhassam már fel a zárolást. Az én pénzem, az én számlám, az „én bankom”, nehogy már egy harmadik félen múljon, hogy a saját pénzemhez hozzáférhessek. Az én bankom az én érdekeimet helyezze előtérbe, engem védjen, ne egy harmadik felet!
Vagy szerinted az a kóser inkább, amit az Erste csinál a levélíróval?

Altaïr 2017.02.07. 20:53:58

Kamugyanús.

Nincs ilyen zárolás az amazonnál. Ha még nem használtad a kártyát, akkor "leellenőrzik", zárolnak 1 pénzt, majd fel is oldják. A vételárat szállításkor vonják le (amikor elküldik az árut).

Shanarey 2017.02.07. 21:53:25

Én csak az Angol Amazontól vásárolok, de sose volt velük gondom.

A posztolónál, szerintem a kutya itt van elhantolva:
"Lényegtelen milyen terméket vásároltam, két vásárlásra bontottam szét a megrendelt termékeket, és összesen 360EUR-ba került"

Ez a varázslat volt, az aminek értelme zéró, viszont alkalmas az az erő megzavarására.
:-)

Darth Revan 2017.02.08. 02:29:55

@bendeguz75:

ha ceges vevo, akkor ne fogyasztovedelmi honlapon nyafogjon :)

@Shanarey:
Az ilyesmi nem ordogtol valo dolog, tobbszor rendeltem en is tobb dolgot egyszerre, kulon-kulon tranzakcioban, ez nem fogja osszezavarni az amazon rendszeret.

Terézágyú 2017.02.08. 07:31:59

@Darth Revan:
Csak arra lettem volna kiváncsi, hogy akkor szó szerint kidobtad-e az egeret (illetve a fényképezőgépet), vagy azért még használtad másra , vagy odaadtad-e valakinek, aki nem játszani akar vele, illetve nem akar a víz alatt fotózni?...

Terézágyú 2017.02.08. 07:33:02

@További magyar hang: @bendeguz75:
Ja, hogy megint egy céges ügyeskedő...

Terézágyú 2017.02.08. 07:34:15

@További magyar hang:
"Vagy szerinted az a kóser inkább, amit az Erste csinál a levélíróval? "

Igen, én erről vagyok híres, hogy a bankokat védem!

bendeguz75 2017.02.08. 09:01:53

@Terézágyú: Szerintrm igen, de szigoruan maganvelemeny. Csak igy lehet afa mentesen vasarolni eu-s orszagok kozt. Azt mondjuk nem tudom, amazon kezeli e a ceges vasarlasokat de mast nem tudok elkepzelni.

enrico palazzo 2017.02.08. 09:29:37

@bendeguz75: Ha eu-n belül rendelsz cégnek, akkor ekaer számot kell rá kérnie az első magyarországi értékesítőnek (a nav honlapján van részletezve, hogy milyen esetekben), és ilyenkor az áfa is a magyarországi. A hirdetéseknél oda szokták írni, hogy inc. milyen költségek várhatóak és ebben többnyire az eladó országának az áfája van. Szóval ez az áfa nélkül hülyeség. Vagy az ottanit fizeted, vagy ekaerrel hozod be, vagy trükközni próbálsz és nagyon hamar megtalál a nav.

bendeguz75 2017.02.08. 11:27:18

@enrico palazzo: Ekaer szamot akkor kell kerni, ha utdijkoteles tehergepjarmuvel tortenik a szallitas. A gyujto fuvarozast illetve postai csomag fuvarozast nem kell ekarrel ellatni. Sot olyan termeket sem ami nem halladja meg a torvenyben eloirt (azthiszem 2 miilii Ft es 500 kg ossztomeget). Egy sima csomag rendeles biztos nem ekaer koteles.

enrico palazzo 2017.02.08. 11:45:35

@bendeguz75: Ismerem az ekaert, köszi. Arra írtam, hogy mikor lehet áfa nélkül behozni valamit.

" a nem kockázatos termékek esetén 2,5 tonna vagy 2 millió forint áruérték alatt nem vagyunk kötelesek bejelenteni a gyűjtőfuvar keretében végzett szállítást."

Altaïr 2017.02.08. 13:22:20

@enrico palazzo: Az amazon (.de és .co.uk) magyar ÁFÁt számol fel a vásárolt termékek után.

enrico palazzo 2017.02.08. 13:36:11

@Altaïr: Ezt nem is tudtam. Azt hittem, hogy ugyanolyan, mint az ebay.

Darth Revan 2017.02.08. 15:08:47

@Terézágyú:
A fenykepezogep csak pelda volt. az egeret nem dobtam ki, egy fiok melyen alussza orok almat. ha dublinban jarsz elviheted.

Shanarey 2017.02.08. 20:26:40

@Darth Revan:

Ebben igazad, van, de az nem derült ki poszt írója mit is csinált valójában.
A másik, hogy több dolog egyszerre az olcsóbb mint egyenként, mert az amazonnál egy bizonyos érték határig van szállítási díj.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2017.02.14. 22:31:28

@Darth Revan: Valószínűleg csak retkes lett az optó, ami a görgő alatt figyeli a tekergetés okozta villogást. Szóval fogod a kis csavarokat, kitekered (sokszor matrica alatt is van), finoman szétpattintod, megpucolod, visszacsomagolod és boldogan használod tovább az immár ingyen egeredet.

Darth Revan 2017.02.15. 15:53:16

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:

a gorgo fizikailag akadozik.
egy deka csavar sincs az egeren
egyebirant egyszerubb volt ujat vennem, mintsem a rosszal szorakozni
süti beállítások módosítása