Tékozló Homár

A kutya szájából érkezett az antikvár könyv

2017.05.02. 11:11 | Homár Hilda | 34 komment

via GIPHY

Magyarország legnagyobb online használt könyv áruháza az Antikvarium.hu, szép és jól működő oldallal, ahol bár beleszagolni nem tudunk a könyvekbe, azért egy csomó információval, képekkel és állapotleírással próbálják megtámogatni a döntésünket az adott példánnyal kapcsolatban. Ez egy egész jó rendszer, de kicsit lehetne reszelni rajta, pl. nagyjából világossá tenni, hogy kb. mit jelent, ha egy példány újszerű vagy jó állapotú minősítést kap, mert erről nincs infó a honlapon. Mindenesetre egy tájékoztatóval talán meg lehetne előzni a csalódásokat. Főleg, hogy az ÁFSZ-ben ez szerepel: "A megrendelt könyvek állapotára hivatkozással szavatossági igények törvény alapján korlátozottak, illetve kizártak.".

Tisztelt Tékozló Homár!

Igaziból csak okulásképp, na meg frusztráció levezetésként szeretném megosztani a legutóbbi vásárlásomat az antikvarium.hu oldaláról. ( Azt most zárjuk ki, hogy minek mentem oda/ miért nem tudtam kivárni, hogy ugyanilyen áron megérkezzen az amazonról egy új)

A honlapon a kiszemelt könyv  jó állapotúként volt bejelölve és a képek is jól néztek ki, rendeléskor sajnos nem készítettem a print screen-t, amit bánok, de ez van. Állítólag volt egy megjegyzés, hogy a borítók kissé gyűrtek. Ezt nem vettem észre, ha tényleg ott volt: ellenőrizni nem tudom, de az állítás eleve kizárná egymást a jó állapottal. 

Átvétel után a könyv olyan volt, mint amit a kutya szájából húztak elő. ( a könyv otthon van, de ha szükséges csinálok élesebbeket)

image.png

A borító és a lapok is erősen meg voltak gyűrve. Visszaküldeni már nem tudom, mert a számlát nem raktam el. Bár a postát amúgy sem fizetnék. Inkább csak vicces, ha ők számítanak be könyvet, olyan alapossággal teszik, hogy már fájdalmas. 

Viszont a vevőszolgálattal való levelezésnél az is kiderült, hogy ha rendel az ember, akkor a lefóliázott csomagot nem lehet fizetésig kinyitni: (tehát ezért a himi-humizás a befóliázott példánnyal: tényleg csak a háttérben pörgetik, az ember bemondja a nevét, előveszik felmutatják, majd a legtávolabbi sarokba süllyesztik el, amíg az embernek nem nyílik a pénztárcája) Elvileg fizetés és a "szent" fólia kinyitása után még vissza lehet küldeni egyéni költségen, de az persze megint csak pénz és idő és arról nincs tapasztalatom, hogy valóban megtörténik e a pénz vissza utalás. 

Ami nagyon zavar és bosszant a honlapon feltüntetett leírással szemben könyv egyáltalán nem jó állapotú. Ami még zavar és felbosszant: mégis milyen alapon nem nézhetem meg a terméket előzetesen mielőtt fizetek? ( ászf-ben benne van: ez köztudott,  miért nem olvastam el?)

A továbbiakban lelkes könyvolvasó-könyvrendelőként a bookdepository/amazon és ebay oldalakat fogom előnyben részesíteni:utóbbiaknál a használt példányok is rendben voltak.

Ha kiteszitek: kiteszitek, ha nem nem: esetleg másoknak még érdekes lehet, akik ugyancsak nem mélyülnek el az ászf-ekben. Jó volt leírni.

Szép napot!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horex · http://horex.uw.hu/ 2017.05.02. 11:17:05

mégis milyen alapon nem nézhetem meg a terméket előzetesen mielőtt fizetek?"

Kiolvasod, ki is nyomtatod, bekötteted, az antikvár meg kennye a hajára?
Online webkamerán kellene mutogatni egy online eladónak, hogy megnézhessed?
Akkor is kutyaszájút kapnál
Ez márcsak igy marad , sőt rosszabb lesz a további online évtizedekben

milyen nőazilyen 2017.05.02. 11:21:45

Bah, olvasni? Könyvet? Te kis /verz :D

Terézágyú 2017.05.02. 11:22:11

"megtörténik e a pénz vissza utalás. "
Hejesírássi szabájzatot rendelt a pószter?

Terézágyú 2017.05.02. 11:23:50

"Átvétel után a könyv olyan volt, mint amit a kutya szájából húztak elő."

Akkor még nyálas is lenne...

De most kellett a könyv a pószternek vagy nem? Olvasásra szánta, vagy nem? Milyen könyv volt? mennyibe került.

Terézágyú 2017.05.02. 11:26:27

Ja, és nem a postán gyűrték meg egy kicsit?

Terézágyú 2017.05.02. 11:29:16

"Állítólag volt egy megjegyzés, hogy a borítók kissé gyűrtek. Ezt nem vettem észre, ha tényleg ott volt: ellenőrizni nem tudom, de az állítás eleve kizárná egymást a jó állapottal. "

Miért szerinted mi a "jó állapot"?... Nyilván a "jó" felett ott van az "újszerű" vagy éppen a "kiváló" állapot...

Darth Revan 2017.05.02. 11:30:04

a bookdepositoryval az a baj, hogy marha lassuak. (bar jo arakon vannak a konyvek es ingyenes a szallitas)

Darth Revan 2017.05.02. 11:32:58

amugy pont tegnap rendeltem egy hasznalt konyvet az ebayen, eleg reszletes leiras van rola, hogy kb mire szamithatok

Good: A book that has been read, but is in good condition. Minimal damage to the book cover eg. scuff marks, but no holes or tears. If this is a hard cover, the dust jacket may be missing. Binding has minimal wear. The majority of pages are undamaged with some creasing or tearing, and pencil underlining of text, but this is minimal. No highlighting of text, no writing in the margins, and no missing pages.

Leadfoot 2017.05.02. 11:34:06

Egyébként is ott van rajta, hogy "not for resale", szóval eleve el se adhatták volna neked.

Terézágyú 2017.05.02. 11:35:02

@Darth Revan:
"The majority of pages are undamaged"

De mi a majoritás? :)
100 lapból 51 sértetlen? :))))) de a többi hóttkoszos? :)

joska141 2017.05.02. 11:37:15

Nem igazán értem, hogy a szövegnek és a fényképnek mi a kapcsolata?

Tetszett írni egy kapott, nem jó állapotú könyvről és tetszett mellékelni egy tényleg gyűrött, nem elmosódottan fényképezett gépelt oldalt vagy boríték címoldalát.

Szerintem gyűrött borítékban is lehet jó állapotú könyv.

Megcsippeltem azt beletettem az egyhat vétéit 2017.05.02. 11:48:36

@Terézágyú: Ezt a fajta logikát nem tudom megérteni.
Ugyanez ebayen és jófogáson. Az újszerű állapot nevéből adódóan, azt jelenti, hogy csak becsületből nem árulod újként, mert senki soha meg nem mondaná, hogy ezt bárki használta. A kiváló azt jelenti, hogy a cuccod állapota a piacon megtalálható top 10%-ban van. Azt is jelenti a neve is. Kiváló, kiválik a tömegből. A jó azt jelenti, hogy a termék állapota épkézláb ember szerint "jó"-bak mondható, lásd van rajta használati nyom, de kevés és nem feltűnő, látszik, hogy vigyázzak rá. A képen látható könyv legnagyobb jószándékkal is "rossz"-nak nevezhető, mert láthatóan és erősen sérült.

Terézágyú 2017.05.02. 11:49:46

@Megcsippeltem azt beletettem az egyhat vétéit:
" Ezt a fajta logikát nem tudom megérteni."
Ez szomorú... :(

AtiSnatch 2017.05.02. 11:50:42

Ha kiteszitek: kiteszitek, ha nem nem:

Terézágyú 2017.05.02. 11:51:51

@AtiSnatch:
ez a tautológiai filozófiai iskola jelmondata...

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2017.05.02. 11:55:02

remélem pószt'r azért tisztában van azzal az aprósággal, hogy alapvetően mégiscsak használt könyvet vásárol ;)
Ha patika állapotra vágyik, vásároljon újat.
mellesleg, bit.do/erosvotma

Hagyományos Érlelésű 6odik Crazy One 2017.05.02. 11:57:36

Hálisten a hanglemezeknél van egy nemzetközileg elismert skálázás.

SS jelölés: Still Sealed = bontatlan, gyárilag fóliázott hanglemez.
M jelölés: Mint = teljesen kifogástalan, újértékű hanglemez.
EX jelölés: Excellent = egészen apró hibáktól eltekintve újértékű hanglemez, a lemezborító esetében a sarkok és élek minimális kopása, a hanglemez esetében néhány felületi, lejátszáskor nem hallható sérülés lehetséges.
VG jelölés: Very Good = nagyon jó állapotú, kevéssé használt borító és hanglemez, a borító esetében a sarkok és élek kopása, kisebb lemez okozta körkopás, régebbi árcímke, vagy annak látható nyoma lehetséges. A hanglemez esetében lejátszáskor esetlegesen hallható, a lejátszást érdemben nem zavaró sérülések lehetségesek.
G jelölés: Good = jó állapotú, erősen használt hanglemez, a borító esetében nagyobb kopások, rövidebb élszakadás vagy felületi kopás lehetséges. A hanglemez esetében hallható hibák, zavaró sercegés lehetséges, de a hanglemez végig lejátszható.
F jelölés: Fair = rossz állapotú lemez, a borító esetében minden hiba lehetséges, de a borítóból nem hiányozhat darab. A hanglemez esetében minden hiba lehetséges, a lemez lejátszhatósága nincs biztosítva. A hanglemez csak archiválási célra alkalmas.
W jelölés: Worn = nem használható lemez. A borító és a hanglemez esetében minden hiba lehetséges, beleértve a borító egyes részeinek hiányát is. A hanglemez csak archiválási célokra alkalmas.

Terézágyú 2017.05.02. 12:01:35

@Hagyományos Érlelésű 6odik Crazy One:

Ebből is az látszik, hogy a "good" a legrosszabb minősítés, az utána következő két kategória már a "le se lehet játszani akár"...

Cycmen 2017.05.02. 12:43:58

@Leadfoot: Egyébként is ott van rajta, hogy "not for resale", szóval eleve el se adhatták volna neked.

Lehet hogy reseal sak elírták!

Cycmen 2017.05.02. 15:00:11

Van pörgés nem mondom.

Terézágyú 2017.05.02. 15:07:06

van új poszt. tékomos.

AtiSnatch 2017.05.02. 15:07:55

@Cycmen: mer már mindenki az új posztban őrjöng.

Skywatcher 2017.05.02. 15:20:55

@Hagyományos Érlelésű 6odik Crazy One: Mit jelenthet az, hogy csak archiválási célokra alkalmas? Kiírhatom rá az 5 évvel ezelőtti nyaralási fotókat?

Terézágyú 2017.05.02. 15:33:58

@Skywatcher:
"Mit jelenthet az, hogy csak archiválási célokra alkalmas?"

Igen, ez nekem is megütötte a szemem...
Szerintem igen sokan rosszul használják ezt a kifejezést :)

Volt olyan netes levelező, hogy úgy értették az "archiválás" kifejezést, hogy "betenni a kukába, törlés céljából"...

Skywatcher 2017.05.02. 15:53:23

@Terézágyú: Aha! Ez olyan lehet, mint mikor anno még pascalos időkben kértek tőlem egy szuperjó hatékonyságú tömörítő eljárást. Képfileokat kellett volna <10%-ra összenyomni (veszteségmentesen). Megmondtam, hogy tudok én olyat, ami 1 bytra összetömörít mindent. Ott örömködtek meg veregették a hátamat. Az viszont már nem tetszett nekik, mikor kifejtettem, hogy kitömöríteni, visszafejteni már nem lehet majd belőle az adatokat :)

Hagyományos Érlelésű 6odik Crazy One 2017.05.02. 16:15:38

@Skywatcher: ez a must have kategória. Például egy első kiadású Nirvana Nevermind album, amit a tagok fehér filccel dedikáltak. Soha életedben nem fogod hallgatni, mert képes tönkretenni a hangszedőt, de mégis megveszed.

Aztán vannak ilyen tróger USB-s lemezjátszók, mp3-ra archivál, rettenet. Az audiofilek mit meg nem teszek azért, hogy a digitális jelből kristálytiszta analógot csináljanak, aztán visszafelé elég egy pendrive és egy gombnyomás.

The Good Boy 2017.05.02. 20:08:08

Tisztelt Szép napot!

Jó a neved! Tetszik!

The Good Boy!

Más nem jut az eszembe a poszttal kapcsolatban. Talán annyi, hogy a könyv olvasásra való, nem nézegetésre. Aki second hand könyvre fanyalodik, elégedjen meg a sokadik kéz állapotával is!

Terézágyú 2017.05.03. 07:17:17

@Hagyományos Érlelésű 6odik Crazy One:
"ez a must have kategória. Például egy első kiadású Nirvana Nevermind album, amit a tagok fehér filccel dedikáltak. "

Komolyan mondod, hogy a jó alatti két kategória, ahol leírják, hogy bármilyen hiba lehetséges, pont erre szolgál, hogy egy dedikált (= sokat érő) lemezt jelöljön? :)))

Lángharcos 2017.05.03. 10:48:51

Én mindig az átadóhelyükön vettem át eddig a könyvet.

Ők előkeresték, letették elém. Kibontottam, átnéztem, közben kiállították/kikeresték a számlát.

Rákérdeztek, hogy minden rendben van-e?

Visszajelzek, hogy igen.

Fizetek, távozok a könyvekkel.

Sajnálom a posztert. Nekem legutóbb a posta gyűrte össze a könyvemet, félig belekalapálta a postaláda résébe, mert értesítőt bedobni büdös volt neki.

KaTe 2017.05.03. 12:54:58

"Visszaküldeni már nem tudom, mert a számlát nem raktam el."

Emellett a maradék pár száz karaktert igazán megtarthatta volna magának.

Azonkívül, hogy a könyv gyűrött, nem hiányzik belőle semmi, tehát a posztoló el tudja olvasni. Akkor meg mi a franc baja van egy használt könyvvel?!
süti beállítások módosítása