Tékozló Homár

Kifizettem 1kg rézdrótot, és kaptam 40 dkg

2017.08.30. 10:47 | Homár Hilda | komment

 cf_032_maxpro_gal_lashing_wire_2_7.jpg

Az embereknek két csoportja van: az egyik némi mérgelődés után rálegyint, ha nem egetrengető összegben károsították meg, és a lelki egészsége miatt elengedi a történetet, a másikat viszont a elv érdekli,  és összegtől függetlenül addig megy az igazáért, amíg csak bír. Köszönjük meg nekik ezt.

Kedves Homár!

A tanácsodat szeretném kérni, hogy mit tehetek még???

Súlyra rendeltem drótót egy webáruháztól. Alább részletezem, hogyan jöttem rá, hogy a drót súlyába (1kg) beleszámították a dob (60dkg) súlyát. Kifizettem 1kg rézdrótot, és kaptam 40 dkg. Békéltető Testülethez fordultam, ahol ajánlásként az a döntés született, hogy a webáruháznak ki kell fizetnie a káromat. Ez nem történt meg, és most nem tudom mit tegyek.

Részletezem az esetemet, ahogy a Békéltető Testületnek is elküldtem.

Egyetlen náluk történő vásárlásom alapján, arra a következtetésre jutottam, hogy az áruház kiszállítási rendszere,olyan termékek esetén, ahol nem darabra, hanem súlyra vásárol a vevő, ellenőrizhetetlen, visszaélésre alkalmat adó, olyan helyzetet teremt, ahol a vevő nem tudja bizonyítani az igazát.

Azt is szeretném kiemelni, hogy aki nagyobb mennyiséget rendel súlyra fizetett terméket (drót), és napokon belül nem használja fel, nem méri közben, észre sem veszi, hogy nem annyi mennyiséget kapott, mint amennyit kifizetett. Sőt, az általuk alkalmazott rendszerben, ha 'nem életszerű' a postás előtt a vevő véletlenül leméri a csomagot, akkor sem tudja ellenőrizni, hogy annyit kapott-e mint amennyit kifizetett.

Rendelésem és a kiszállításának története: 

- Rendelés azonosító: 588b502a9ff66 / 40449  bruttó 10.847 .-Ft értékben.

- Több terméket rendeltem, ebben volt 1 kg drót, (becsülve 500 m)  a rendelhető legkisebb mennyiség. 

- 1 hónap után megérkezett a rendelésem, amit kifizettem. Az áru szállításánál 2 csomagot kaptam, egyikben az egyéb termékek voltak, a másikban csak a drót, dobra tekerve. Napokon belül elkezdtem felhasználni a drótot, amit nagyobb formára tekertem, tehát tudtam hány m-t használtam fel. Megdöbbenésemre, rájöttem, hogy a kifizetett mennyiségnek a felét sem kaptam meg. Törtem a fejem, hogyan tudom ezt bizonyítani. Megnéztem a csomagkísérőn feltüntetett súlyt, 1,00 kg volt. Lemértem a dobot: 60 dkg, a csomagolást: 20 dkg, tehát a szállított drót nem lehetett 1 kg.

- Azonnal email-ben jeleztem a webáruháznak, hogy kevesebb drótot kaptam, és hivatkoztam a mért súlyokra.

- Elismerték, hogy valószínű, egy kezdő kolléga a dobnak a súlyát is beleszámolta a rendelt 1 kg drótba. Ki is számolták, hogy 2990 Ft a károm, kérték a számlaszámom, hogy arra utalják.

- Majd újabb email-t kaptam, amiben közölték, hogy nem jogos a panaszom, ők mindent jól küldtek, valamint az általam jelzett csomagkísérőn feltüntetett súly, a 2 db csomag együttes súlyának a fele.

- Szerencsére, a többi általuk rendelt termék, csomagolással együtt, rendelkezésre állt - mai napig . Lemértem az összes általuk küldött árut, csomagolást, és kb 160 dkg jött ki. A két kapott csomagon 1,00-1,00 kg volt feltüntetve.

- Megint email-ben jeleztem, hogy így is kimutatható, hogy nem kaphattam 1 kg. drótot, akár elvihetek minden tőlük kapott anyagot bárhova, hogy lemérhessék.

- Válaszuk:  A postai súly nem referencia, mert kerekített érték szerepel rajta.

Ekkor döbbentem meg, hogy súlyban kifizetett áru esetén hogy lehet, hogy nem lehet hivatkozni a csomagon feltüntetett súlyra? Akkor mire lehet hivatkozni? 49 dkg ide-oda kerekítés ugyanis több ezer forintot jelent. Hogy-hogy nem a valós súly van feltüntetve a csomagkísérőn? Ott a helye a dkg-nak is. Posta igazolta, hogy az áruház tölti ki a kísérőket, ők csak szúrópróba szerűen ellenőrzik. Egyáltalán hogyan ellenőrizhettem volna a drót felhasználása előtt, hogy azt a mennyiséget kaptam, amit kifizettem? Szerintem sehogy. Még abban az esetben sem, ha csak egyedül a drótot rendelem meg, és nem kavar be, hogy más cikkek is vannak a csomagban.  

Csak akkor lenne korrekt a szállítás, súlyban fizetett árú esetén, ha külön csomagban küldik (ez megtörtént), feltüntetik a csomagkísérőn, CSAK annak a csomagnak a KEREKÍTÉS NÉLKÜLI súlyát, hány dkg a dob és csomagolás súlya. Ekkor van értelme, hogy a vásárló a postás előtti mérlegeléssel, csomag kibontása nélkül, ellenőrizni tudja, hogy annyit kapott, amennyit megrendelt.

Mindent igazolni, tudok, email-k, fotók, csomag a rendelt árukkal félretéve. Tudom, hogy ez nem hatalmas összeg, de nagyon felháborít, hogy ezt egy áruház megteheti velem, és nem reagál semmire, sőt a hangnem amit velem használtak is megdöbbentő.

Arra lennék kíváncsi, hogy még mit tehetek, hogy másokat ne vághassanak át?

Köszönöm a segítségét.

Gizella
nyugdíjas

Megkérdeztük:

Kedves Gizella!

A mérésre vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályok érvényesülésének vizsgálata elsősorban az erre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságok feladata, és nem a fogyasztó kötelezettsége. Erre a fogyasztónak interneten történő vásárlás esetében nem is lenne lehetősége. Például a vállalkozásnak a tömeg, térfogat vagy egyéb mérték alapján értékesített terméket csak hitelesített mérőeszközzel történő lemérést követően szabad kiszolgálni. A mérőeszköz megfelelősége vagy a mérés eredménye a felek közötti távolság miatt jelen esetben a fogyasztó részéről a helyszínen nem ellenőrizhető.

Egyetértünk a békéltető testület ajánlásában foglaltakkal. Az eladott áru tömegébe a dob tömegét nem lehetett volna beszámítani. Ha a vállalkozás a békéltető testület ajánlásában foglaltakat nem hajtja végre, akkor a fogyasztó az igényét továbbra is érvényesítheti fizetési meghagyásos eljárás, illetve bírósági peres eljárás során. A jogerős fizetési meghagyás vagy jogerős bírósági ítélet pedig már közvetlenül végrehajtható a vállalkozáson.

Az eladott mennyiségnek a fogyasztó általi meghatározására véleményünk szerint ebben az esetben csak a termék kézhezvételét követően, és még a használatot megelőzően kerülhet sor, ha az adott mennyiséget pl. áttekeri egy másik dobra, amelynek tömegét előtte leméri. Ha ez megtörténik, akkor lehetőség van a jogszabályban meghatározott, az áru átvételétől számított 14 napon belül a fogyasztót megillető indokolás nélküli elállási jog gyakorlására, amelyet követően a teljes vételár visszafizetését követelheti az eladóval szemben.

Felhasznált jogszabályok:
- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 
- 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milyen nőazilyen 2017.08.30. 10:51:08

Kedves Gizella! Rézdrótot csak a színesfém gyűjtőktől. Ott akár 60 dekát is kaphattál volna...

joska61 2017.08.30. 11:04:33

Az azért hihetetlen, hogy egy bármilyen cég ilyen pénzösszegnél (pár ezer forint) képes az egyszer elismert hibát visszavonni, és spúroskodni, ezzel saját magát égetni. Megéri? Tényleg megéri?

Sluck Ödön 2017.08.30. 11:22:35

"Arra lennék kíváncsi, hogy még mit tehetek, hogy másokat ne vághassanak át?"
Először is írd ide melyik volt az a trágya csürhe.
Mi tartott 1 hónapig? Chile-ből jött egyenesen a ríz?

Frenk12 2017.08.30. 11:58:33

Érdekelnek otthoni munkák, pénzkeresési lehetőség? (Nincs MLM, piramis, egyéb visszataszító dolog :) ) Amivel találkozhatsz: YouTube partner program és nézettség növelés, Instagram Marketing, Fordítási Munkák, Freelancer munkák (bármi, programozástól kezdve, videó vágás, amit el tudsz képzelni), Ingyenes Domain szerzés, Ingyenes VPS :)..
Csekkold: valodi-otthoni-penzkereses.blogspot.com/

nagyonköcsögduda 2017.08.30. 12:10:03

Csak azért, hogy tiszta legyen: a súly mértékegysége a newton (N).
A kg és dkg a tömeg mértékegysége.
Általános iskolai tananyag.

Im just here for the comments 2017.08.30. 12:11:44

Tessék leírni, hol vette a drótot, annál jobban semmivel sem szúrhat ki velük, mint ha leírja, mekkora fillérbaszó görény társaság.
Azért ez az egy hónapos szállítási idő érdekes.

Im just here for the comments 2017.08.30. 12:14:45

@nagyonköcsögduda: hát ez roppant hasznos infó, ha legközelebb valaki megkérdezi a súlyom, majd newtonban adom meg neki.

nagyonköcsögduda 2017.08.30. 12:19:17

@Im just here for the comments: jó. Csak az nem egyenlő a kg-al.
Örülök, hogy hasznosnak találtad.

Tudod Te azt jól! 2017.08.30. 14:18:16

@nagyonköcsögduda: 9.81 a szorzó, de nyugodtan számolhatod 10-el, nem tévedsz nagyságrendeket. Tehát 1kg tömegü tárgy súlya a Földön kb 10N.
A nők megőrülnének ha olyan számokat kellene mondaniuk hogy 'A súlyom 560 Newton.' ;)

zálogból visszamaradt 1zen1gyedik czazy one 2017.08.30. 14:18:59

"ajánlásként az a döntés született" :DDDD

.Manyecska 2017.08.30. 14:27:02

@Tudod Te azt jól!: a nők megőrülnének ha hatvan dkg lenne a kár!
@nagyonköcsögduda: leugrik egy newton kenyérért?:D

Nazareus 2017.08.30. 16:30:34

@nagyonköcsögduda: A súly és a tömeg csereszabatos a hétköznapi nyelvben, tehát teljesen helyesen irt súlyt. Fizikai értekezésben persze helytelen, de az is általános iskolai tananyag, hogy milyen esetben nem kell szörszálhasogatni (pl. fajgyülölet is helytelen a szó hétköznapi használatát tekintve).

'it's cool to know nothing' 2017.08.30. 16:55:50

@Nazareus:

Ez nem szőrzsálhasogatás, ezek a fogalmak nem csereszabatosak a hétköznapi nyelvben sem, mert egyszerűen mást jelentenek.
Mint ahogy a delfin sem hal, az iráni nem arab és nincs olyan, hogy teknősbéka, meg koala maci sem.
Egyszerűen igényesség kérdése, hogy tudjuk melyik mit jelent, és használni is helyesen használjuk.

Reactor 2017.08.30. 17:00:58

Lehetséges az egyik alkalmazottuk buckalakó, és úgy gondolta, minek ennyi rézdrót a megrendelőnek, ellesz ő kevesebbel is, és különben is "dikk má he, há' de színes fém!" :D
Amúgy nem hagynám veszni a kifizetett mennyiséget. Ami jár az jár.

Ám az ilyen "keress pénzt otthonról pár óra alatt, nem átverés, nem MLM" jellegű baromságokat törölni kéne az oldalról, nem hiányzik még több elégedetlen ügyfél, nem igaz?

Elek Heck 2017.08.30. 17:02:57

Ahogy többek irták, tessék megnevezni ezt a görény társaságot, hogy másokat ne verhessenek át.

Nazareus 2017.08.30. 18:54:24

@'it's cool to know nothing': Nem jelent mást a kg a hétköznapi nyelvben. Súly jelent és nem tömeget. Mindenhol súlymérlegen mérik pl. Ez nem igényesség, hanem szörszálhasogatás kérdése.

Jónapot kívánok! 2017.08.30. 20:11:47

Gizellanak most 1kg drot kell vagy 500m? Lehet meterre meg volt, nem merte meg?

Suly - tomeg kerdes. Eletbe nem kerdeztek meg tolem se a sulyom, se a tomegem ilyenforman. Egyszeruen a hany kg vagy kerdes szokott elhangzani. Illetvevbar igaz, hogy a Newton a helyes, de mintha

Jónapot kívánok! 2017.08.30. 20:13:02

Testsuly szokott volna inkabb szerepelni kerdoiveken nem pedig testtomeg.

heidt 2017.08.31. 10:24:11

A cég válasza:

Tisztelt Megrendelőnk!

Köszönjük, hogy felhívta a figyelmünket tévedésünkre. Vizsgálatunk kiderítette, hogy munkatársuk gondatlan volt. Ezért fordulhatott elő, hogy véletlenül a 0,62 kg tömegű, 18 karátos aranyból készült kábeldobunkat is elküldte Önnek. Mivel cégünk elsősorban aranycsempészettel foglalkozik - ilyen dobokra tekertetjük a rézdrótot és azt a kutya sem veszi észre a vámon - ez a tétel most nagyon hiányzik a megbízónknak, akinek sok orosz barátja van.
Mindezek figyelembevételével kérjük, a nettó 5 022 000,- Ft értékű dob haladéktalan visszajuttatását, vagy árának átutalását! Amennyiben ezt nem teszi meg 8 napon belül, feljelentést teszünk jogtalan eltulajdonítás miatt.

Üdvözlettel: Smuggler Leó export-import cégvezető

nagyonköcsögduda 2017.08.31. 10:45:14

@Nazareus: ahogy tanult fórumozó társam már válaszolt rá, ez nem szőrszálhasogatás.
Ilyen alapon teljesen mindegy a szavak helyesírása is: hajó ua., mint halyó?
Hasonló hiba, például, hogy "mennyi áram van a konnektorban"? Semennyi. Hétköznapi nyelvben igen gyakran keverik a feszültséget az áramerősséggel, pedig marhára nem ugyanaz a kettő. Bár szerinted ez így rendben van.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.08.31. 11:36:33

A nyugdíjas az egy számottevő tényező?

ptspts 2017.08.31. 15:42:47

@nagyonköcsögduda: Tudom, a mértékegységeket felírtam egy kockás füzetbe, amit a tanács melletti ÁPISZ-ban vásároltam. A rézdrótot 3 napon belül visszavittem, és még a boltban visszatették a hitelkártyámra a pénzt. Rájöttem, hogy fölösleges a rézdrót, mobilon se drágább tárcsázni, mint vezetékesen.

A hibák:

* a kockás füzet valójában négyzetrácsos
* tanácsháza már évtizedek óta nincs
* ÁPISZ már évtizedek óta nincs
* nincs olyan szabály, hogy 3 napon belül vissza lehet vinni
* valószínűleg nem hitelkártya, hanem bankszámlaegyenleghez kötött bankkártya (debit card) volt
* tárcsázni csak pulse üzemmódú vezetékes telefonon lehet, amit már évtizedek óta nem árulnak

Lengyelpiac Hu 2017.08.31. 18:34:58

@nagyonköcsögduda:
Tömeg (vagy súly) jele: m; mértékegysége: g(ram)

Amire te gondolsz az a súlyerő,vagy a nehézségi erő,ami F=m*a; mértékegysége: N(ewton)

Valóban elemi fizikai tananyag.... ;-)

nagyonköcsögduda 2017.08.31. 21:39:20

@Lengyelpiac Hu: Te mit szívsz öreg? Hol olvastad ezt a hülyeséget.
Fizika könyvben nem.
A súly jele a Q. Ne bohóckodj már, nem a súlyerőre gondoltam.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2017.09.06. 16:46:39

A tömeg jele a t, mértékegysége a hinnye.
A súj jele pedig a s, mértékegysége minden galakszisban eltérő.
süti beállítások módosítása