Tékozló Homár

Felrobbant a kínai töltő, egyelőre csak a Panasonic tévét és a gazdáját zavarja

2018.01.25. 12:17 | Homár Hilda | 109 komment

screenshot_2018-01-25_18_07_25.png

Az elmúlt években sokat fejlődtek a kínai mobilcégek, a Huawei például az egyik legnagyobb gyártó lett, igaz ehhez 15 országban létesített kutatóközpontokkal is turbózta magát. A Doogee úgy tűnik, ettől még messze van. 

Tisztelt Tékozló Homár Szerkesztőség!

Nagyjából egy hete történt az eset, melynek kapcsán jelen levelemben írok. Az egyik este egy kisebb robbanás hangjára lettünk figyelmesek a lakásban, ezután teljes sötétség lett. Nyilván a biztosítéktáblát néztem meg először, nem meglepő módon leoldott a biztosíték.

A meglepetés akkor jött, amikor elkezdtem kutatni, hogy mi okozhatta a rövidzárt, hiszen több perc keresgélés után sem találtam meg. Ezután szúrt szemet, hogy az egyik mobiltöltőn nincs rajta a burkolat egy része. A töltő egy Doogee márkájú telefoné. Valamelyik belső részben elhelyezkedő áramköri elem robbant fel, belül látszódnak a robbanás nyomai.

Talán itt szúrnám be a gyártónak megfogalmazott levelem:

Dear Chris​​​​​​​​​​​​​​​​,

I would like to report an issue with one of your product. An accident happened in our home which was caused by a doogee product in the near past, so I would like to ask you to cooparate in solving this problem. I have a phone charger adapter (please see attached photos), which was exploded last night. It’s top cover was cast (and was flown about 7 metres). Luckily, the fuse cut off, but some of our electronic devices went wrong due to the sudden short circuit caused by the exploded charger. I took a few photos, but did not disassemble the device, however, the signes left by the explosion still can be seen. I can look for the invoices and other papers of the phone and willing to send back the device to a service center (or whichever location you name) where the issue can be further investigated, if necessary. I would set aside from sharing these picures with a wider audience if you are willing to send me a compensation for the devices went wrong due to the Doogee charger, however, I am open for any other ideas to compensate my losses so that we can close this case finally. 

​Waiting for your reply,
Best Regards

Mely szabad fordításban kb. így hangzik:

Kedves Chris!

Szeretnék jelenteni Önöknek egy termékükkel kapcsolatos problámát. Egy rendkívüli eset történt az otthonunkban, melyet egy Doogee termék okozott a közelmúltban, így szeretném kérni szíves együttműködésüket a probléma megoldásában.

Van egy telefon töltő adapterem (kérem nézze meg a mellékelt fotókat), mely felrobbant az elmúlt éjszaka. A borítása lejött, és kb. 7 métert repült. Szerencsére a biztosíték leoldott, de több elektronikai eszközünk tönkrement a rövidzárlat miatt, melyet a töltő okozott. Készítettem képeket, de nem szereltem szét az eszközt, ennek ellenére a robbanás nyomai látszódnak. Hajlandó vagyok minden papírt, számlát, garanciajegyet megkeresni, és elküldeni a töltőt egy szervízbe (vagy oda, ahova Ön kívnája), ahol az eset tövább vizsgálható, amennyiben szükséges.

Szeretném mellőzni a képek további megosztását, természetesen amennyiben kompenzálja a töltő miatt meghibásodott eszközök értékét. Nyitott vagyok minden további ötletre, hogy kompenzálja veszteségeimet, és véglegesen lezárhassuk az ügyet.
Válaszára várva, ...

A töltő egy kínai telefoné, melynek apróbb szofteres, és egyéb hiányosságai már a megvételkor világosak voltak. Ez ma már nyilván nem vált ki senkiből különösebb felháborodást. Ez az eset azonban jóval többről szól: egy tartozék úgy hibásodott meg, hogy valóban sérülést okozhatott volna. A szerencse kérdése hogy nem volt ott éppen senki. Ezen kívül komoly anyagi kárt is okozott, mert többek közt egy Panasonic LCD TV bánta a rossz minőséget.

A Doogee márka Magyarországon is egyre elterjedtebb, több magyar oldalon is kapható. Reménykedem a gyártó válaszában, de gyanús, hogy úgy gondolják, ezt a problémát a legegyszerűbb ignorálni, úgysem tud semmit tenni az ügyfél.

Kérdésem az volna, hogy lehet ilyen helyzetben valamit tenni, vagy a cég külföldi lokációja miatt sérthetetlen az ilyen próbálkozásokkal szemben?

Köszönettel, és tisztelettel:

László

Mit tehet az ember ilyen esetben?

Kedves László!

A fogyasztók számára eltérő lehetőségek állnak rendelkezésre attól függően, hogy az adott terméket az Európai Unión kívüli vállalkozástól vagy Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságtól vásárolta.

Ha az eladó hazai cég, akkor a fogyasztó igénybe veheti az eladó jótállási/szavatossági kötelezettségéből eredő valamennyi igényt, ezt meghaladóan pedig akár kártérítési igényt terjeszthet elő a meghibásodott termékkel okozati összefüggésben felmerült kárának megtérítése iránt a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetében.

Egy külföldi gazdasági társasággal szemben ezeknek az igényeknek az érvényesítése a levélben jelzett okok miatt is nehézségbe ütközik, adott esetben az igényérvényesítés költségei is jóval a keletkezett kár összegét is meghaladnák.

A fogyasztó azonban ezekben az esetekben is jogosult a termék gyártójával szemben követelést támasztani a termékszavatosság és termékfelelősség szabályai alapján. Ezeknek a rendelkezéseknek az alkalmazása során gyártónak kell tekinteni a termék forgalmazóját, illetve az adott terméket az Európai Gazdasági Térség területére behozó vállalkozást is.

A fent meghatározott szabályok alapján a fogyasztó egyrészt jogosult ezekkel a cégekkel szemben a termék kicserélését követelni, másrészről pedig a hibás termék más dolgokban okozott 500 Eurót meghaladó mértékű kár megtérítését követelni. Ha a cégek az igényt nem ismerik el, akkor a fogyasztó az Európai Unión belüli külföldi gazdasági társaságokkal szemben az Európai Fogyasztói Központhoz fordulhat a követelése érvényesítésével kapcsolatban.

Felhasznált jogszabály: 2013. évi V. Törvény a Polgári Törvénykönyvről 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ustim 2018.01.25. 12:33:25

A legjobb dolog amit tehetsz, és mit mindenki tehet, hogy megosztod a nyilvánossággal.
Bemondásra nem fogják kompenzálni a károd, de azért van rá esély hogy valamivel kárpótolnak... Ami nekem bevált: ha nem válaszolnak hetente írogass nekik, levelezési előzménnyel mindig. Amikor már 5-10 levélnél jársz, add hozzá a címzettekhez az összes dogee-s mail címet

Pórnhab 2018.01.25. 12:34:09

aki megvesz egy ilyen szutkot az megérdemli,ja majd kapsz helyette egy peniszonik tv-t kárpótlásul...

Praedikator 2018.01.25. 12:48:10

Ha van fényképfelvétel róla még hihető is a sztori...Viszont nem lett említve, hogy készült volna a tapasztaltakról fénykép. Ráadásul a többek között egy Panasonic tv....Kissé olyan mintha a "felrobbant" töltő miatt ki akarnám cseréltetni a szobabútort, amely új tévével is jár, sőt "bárki megsérülhetett volna".....Így a lelki sérülés okán komoly kártérítést is lehet igényelni..Az Amerikai Egyesült Államokban legalábbis. Ebből akár új lakás is lehet!!!

Malekith 2018.01.25. 12:52:19

Ha jól tudom ezt a márkájú készüléket itthon is forgalmazzák, ergo kell lennie egy magyar cégnek, aki kapcsolatban áll a gyártóval. Talán érdemes lenne előbb náluk érdeklődni, hogy ilyenkor mi a teendő.

KaTe 2018.01.25. 12:52:20

Jó lenne először egy független szakértővel bevizsgáltatni, hogy konkrétan mi is történt a berendezéssel, illetve hogy mitől robbant fel. Majd ha igazolta a szakértői vélemény a posztoló elméletét, akkor lehetne írni a Dodgee meg a homár postaládájába. Szerintem.

@Pórnhab: A Samsung is egy igazi szutyok gyártó ezek szerint, legalábbis ha a felrobbanó Notek-ból indulunk ki.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.01.25. 12:57:52

@Ustim: gondolod, hogy a kínaiak mennyire lennének ettől izgatottak. Gondolom aliról vagy gearbestről rendelte, különben nem a gyártónak panaszkodna, hanem az eladónak. Na és itt kb eddig is tart a sztori.

Pórnhab 2018.01.25. 13:02:54

@KaTe: hát nem vagyok samsungos ,de azért ne vegyük már egy kalap alá az ilyen egypálcás szemetekkel mint a dogí,ólvjú meg társai...az meg h itthon is lehet kapni az még nem azt jelenti amit a poszter ír h elterjedt is...tíz emberből kilenc azt se tudja h eszik e vagy isszák a dogít...

Pórnhab 2018.01.25. 13:05:54

@Brokkoládé: de lett emlíve+még egy kis zsarolás is...

Tamas Sasvari 2018.01.25. 13:08:45

Ez a cég hivatalosan is jelen van Magyarországon. Érdemes ott is kopogtatni. Viszont jelenleg kínai márkák közül csak a Huawei, a Xiaomi és az ONE Plus ajánlott, míg az Oppo/Vivo még nincs jelen Európában. Természetesen a Nokia sem rossz, csak annak ellenére, hogy már kínai, erősen túl van árazva. A többieket felejtsük el.

Tehetséges ugandai buzi 2018.01.25. 13:32:09

Fiatal koromban - amikor még csak márkabuzi voltam - már akkor se vettem kínait.

De most gondolj bele, a ferdeszeműeknél nincs olyan világi hívság, mint például "minőségbiztosítás", jó lesz ez így is a hülye európaiaknak! Aztán ahogy ez a mobiltöltő felrobbant, ugyanúgy megadhatja magát egy fődarab a nyugati kocsiról másolt Jincseng autóban is. Igaz, a töltő felrobbanásakor legfeljebb a lakásod ég le, de az autópályán, százharminccal közlekedő autónál kínosabb baleset is lehet.

Hát így vegyetek kínait. Én a poszt toló helyében egyenesen a patás Orbán Vityának írnék levelet, hogy ilyen és ehez hasonló jó minőségű cuccokat fognak behozni a kétirányú vasúton konténerszám kínai barátai. Most komolyan, ez kell a népnek? A szar? Negyvenlábas konténerekben behozva?

KaTe 2018.01.25. 13:45:06

@Pórnhab: Nálunk is előfordult hogy kipukkadt a laptop adaptere, vagy hogy a bekapcsolt hajsütővas elkezdett szikrázni. Mindkét esetben oldott a kismegszakító, de egyik esetben se ment tönkre más eszköz, hiába volt ugyanazon a körön. Persze lehet, hogy csak szerencsénk volt, de azért én azt gondolnám, hogy ha egy tévé, meg egy adapter is egyszerre döglött meg, ott lehetett akár hálózati hiba is, amit ezek az eszközök "nyeltek el". Ezért is kellene bevizsgáltatni a tévét és az adaptert is egy szakértővel. Mellesleg, ha a posztolónak van biztosítása, azt pont ezekre az esetekre találták ki.

Nouby 2018.01.25. 13:46:41

Amikor a poszter a noname gagyit vette vállalta ezt a kockázatot.

Nekem is volt Meizu telóm, tudtam mit kapok 20 ezerrel olcsóbban.

.Manyecska 2018.01.25. 14:10:35

Nem lehet hogy csak előjöttek belőle a kis kínaiak..??

Terézágyú 2018.01.25. 14:37:27

@Nouby:
"Amikor a poszter a noname gagyit vette vállalta ezt a kockázatot."

Mármint, hogy fel is robbanhat??? Nem ezt nem vállalta.

Mint ahogy a felrobbanó Nokiák, Samsungok ájfonok vevői sem...

LKerekes 2018.01.25. 14:41:18

Egy készülék zárlata miatt leold az automata, attól nem megy tönkre másik készülék is! Pláne egyfázisú hálózatnál.

Leone_510 2018.01.25. 15:21:45

@Pórnhab:
no azért a Samsung Galaxy Note 7 is igencsak robbangatott , és más típus is
a hiba már a tervezéskor megvolt
2 ilike és 1 doodgee van nekünk franc se költ többet mert már nem vagyok márkabuzi ( csak tv-ben)

Mancilla Pectoralis 2018.01.25. 15:22:56

Banyek,nekem is van egy Doogeem..

Lengyelpiac Hu 2018.01.25. 15:27:29

@LKerekes:
Tegyük hozzá: Elméletileg!
Gyakorlatilag viszont: DE!

Pórnhab 2018.01.25. 15:28:43

@Leone_510: a note 7 miatt fejek hullottak,visszaadták a pénzt stb...én 50ezernél többet nem adok ki telefonért ,de a környezetszennyező kínai legalja hulladékok megvásárlásával se támogatom a kis sárgákat...most direkt pár helyen rákerestem véleményekre hát a kacat és a gyerekjáték között félúton...

CID 2018.01.25. 15:29:40

Az engem is érdekelne, hogy baszarintotta el a felrobbanó kínai csoda a másik kínai terméket!

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2018.01.25. 15:40:04

Nem kizárt, hogy egy feszültségtüske okozta mind a tévé meghibásodását, mind a töltő elpukkanását.

A lakásbiztosítás a megfelelő megoldás az ilyen esetekre.

lobster thermidor 2018.01.25. 15:42:45

Nehezen tudom elképzelni, hogy egy hibás töltő okozta zárlat miatt, amikor a biztosíték leold, meghibásodjanak az elektromos készülékek.
Olyan van, hogy amikor egy nagyobb áramszünet után központilag visszakapcsolják az áramot, a nagy indulóáram tönkretesz valamit, de ez ellen már régen kitalálták az olyan elosztókat, amik védik a túláramtól a készülékeket.

Zirowe 2018.01.25. 15:53:54

"zen kívül komoly anyagi kárt is okozott, mert többek közt egy Panasonic LCD TV bánta a rossz minőséget."

Ja, meg a négy generátor, két házimozi és 6 elektromos gitár.
Muhahahaha...
Sok sikert akárcsak egy forintot is bevasalni rajtuk.

Tikakukac 2018.01.25. 16:16:17

Aki nem kínai telefont vesz attól hadd kérdezzem meg: nektek mitek van? Ha már ennyire tudja mindenki mi a fasza. A két év alatt 5-ször gariban cserélt iPhone amit éhbrért raknak össze kisgyerekek, az akkor jó? Nem azt érzem sajnos.

uns97 2018.01.25. 16:18:19

Nagyjából mikor az ember kiköt egy ilyen "márkánál" még magyar - azaz kellően alacsony - átlagfizetéssel számolva is tisztában van vele mit vesz. Nem akarom azt mondani, hogy a Doogee teljesen szar. Elmegy, éppen annyit ér amibe kerül - ezt tudják a kínaiak is. Az ismerősömnek 6 hónap alatt a második 32GB-os microSD kártyáját nyírta ki a Doogee telefonja töltés közben. Az igért funkciók egy része kritikán aluli szinten működik, pld a fotózás kész röhej a 16M pixeles duplakamerás készülékkel, valahol egy 3-5 éve közepesnek számító mobil szintjén mozog.

Azt azért én sem igen hinném, hogy egy bedöglő, felrobbanó töltő kinyír egy másik, ugyanazon a hálózaton levő eszközt... Ott valami más is volt.

ozur 2018.01.25. 16:21:14

Az angol levelet senki sem fikázta még? Hihetetlen. Bár a kínai még ennyire sem tud valószínűleg.

Pórnhab 2018.01.25. 16:30:14

@Zirowe: ja, tisztára mint a mr Bean ,amikor az étterembe mindenhova elrejti a kajadarabokat aztán amikor a pincér elesik a kajával reklamál h még a zsemle közepébe meg a vázába is jutott...

Pórnhab 2018.01.25. 16:33:49

@Tikakukac: nem akarok hitvitát indítani ezért nem mondok márkát,de az elepfone,ulephone ,allview,concorde,dogee és társain kívül azért még van normális márka bőven...

Zsidófalvi Zsidó 2018.01.25. 16:39:18

@Tikakukac: Sharp Aquos, made in Japan

Egy baj van vele, hogy nincs rá magyar android, de értek annyira angolul, hogy eligazodjak a menűben.

Tron65 2018.01.25. 16:39:41

Az elmúlt 2 évben 3 Doogee telefonunk is volt. Mind tette a dolgát rendesen. Nem robbant, nem vonyított és nem ette ki a hűtőt éjszaka egyik se.
Lehet szidni a márkát, de aki szidja, kérdem: mért ezt vette meg?

Felrobbant egy töltő. Nabumm (szó szerint). Láttam már szétégett Nokia és Samsung töltőt is. Csinálunk abból is homár cikket?

Zirowe 2018.01.25. 17:00:58

@ozur: az semmi, de mi az, hogy szabad fordításban?
Az angol szövegből nem az jön le, hogy a posztoló akkora spíler lenne, hogy egyből angolul írta..

2018.01.25. 17:04:18

@Pórnhab: hahaha,akkor csak ezen a fórumon visszaolvasva,a samsungokat egypálcásnak sem nevezném...az,hogy felrobbant egy töltő mit jelent?Semmit.A samsungok akkuja zsebben robbant.Akkor?Nálunk az összes samsung szart kivágtam a francba és inkább lenyeltem a veszteséget (tv,telefon és apróságok) Kínai egypálcás szarok vannak mindenkinek.Érdekes,totál független mind,sallangmentes,a samsung És egyéb gyártók által rámerőltetett soha nem használt,törölhetelen szar appok nélküli telók.És érdekes módon stabilan működnek,ami a kidobottakról nem volt elmondható,az van rajtuk amit én akarok,a gyártói frissítés folyamatosan jön.Ja,,hogy a szomszéd nekem mutogatja a szutykát meg pont nem érdekel,mekkora király.Én magamnak vásárolok nem másnak,nem magamutogatásra,hanem mindennapos használatra.A többi véleményt meg pont lesajnálom,mert nem érdekel.Csak a saját tapasztalatomra adok az meg pont az,hogy itthon boltban pl. telefont venni SOHA.

Tikakukac 2018.01.25. 17:49:06

@Pórnhab: Ezzel foglalkozom, ezért érdekelne, hogy mit vegyek. Mert "normális" márkából volt telefonom az elmúlt 12 évben, úgy 3 tucat. Szerintem rendszerből is megvolt vagy 6 fajta. De valahogy mindig mindegyiknek bele kellett valahol sz@rnia a puncsos tálba.

@Zsidófalvi Zsidó: Jónak tűnik. Már csak egy termékpaletta kellene hozzá, meg ehhez még minden más :D

CID 2018.01.25. 18:33:45

@Tikakukac: Ha 12 év alatt volt 36 telefonod, akkor tök mindegy milyen márkát veszel, neked egyik sem lesz megfelelő:D

Tikakukac 2018.01.25. 18:45:43

@CID: Nem azt mondom, hogy ezeket meg is vásároltam :) Laptopból meg 100 fölött vastagon, mert az az igazi szakmai anyag.
Amiket meg is vettem magamnak azok cifra dolgok, HTC Sensation a csúcstartó, ott 1,5 év alatt 5 kijelzőt cseréltek, mert szériahibás volt mind és porosodtak belül. Inkább beletolt a szerviz 5 kijelzőt, 2 komplett házat és a teljes belsőt vagy háromszor, mintsem elismerjék, esetleg pénzt adjanak vissza maguktól, ilyesmik. Szóval prémium meg nem csájná majd megoldja a gondokat. Hát nem.

pengusz 2018.01.25. 19:46:49

@Tikakukac: Próbáld ki a Xiaomit :)

Nick-son 2018.01.25. 20:11:41

A termék megfelelőségért a gyártó, ha nem hazai akkor az importőr felel, kivételesen nem az eladó, de van összeg ami alatt nem lehet érvényesíteni.

Egyébként a TV mért megy tönkre egy másik készülék zárlatától? Mi más még? Azt ne mondjátok a kenyérpirító is.

Tikakukac 2018.01.25. 20:12:30

@pengusz: Megvolt, környezetemben is van pár embernek, szeretik, kivétel amikor nem A gond ott van, hogy a csúcskategória náluk mind tepsi. Kicsi kezem van sajnos, tartós használatra nem tudok venni onnan semmit.

Nick-son 2018.01.25. 20:20:11

Illetve azon is lehetne gondolkozni, hogy mi van, ha túlfeszültség volt, talán az egy logikus magyarázat, ha több minden tönkrement. Lehet egy földrésszel idébb kellene címezni a reklamációt, amivel foglalkoznak is, legalábbis a mi áramszolgáltatónknál.

Jóska Pista 2018.01.26. 01:21:52

Hagyjuk már ezt a "kínai gagyi" szöveget.
Takata, Kobe Steel, csak hogy két "piacvezető" japán gyártót mondjak, ami a tudottan szar minőségbe bukott bele. És itt tényleg meghaltak emberek.

Horváth Toya 2018.01.26. 08:07:15

@Tikakukac: Nekem nem kínai van. De ha már kínai akkor ne egyenesen Kínából rendelje mert ott ötezerrel ócsóbb mert akkor ilyen esetben a f.llérb.szás miatt még a garancia és a kártérítés is ugrik. Tetszikérteni??

.Manyecska 2018.01.26. 08:14:55

Mindeközben: "Először az akcióra, azután egymásnak ugrottak a vevők a francia Intermarché szupermarketben, ahol akciós volt a Nutella." ....

.Manyecska 2018.01.26. 08:34:51

@Zirowe: meg egy csemballó és a gumikalapács..kollégám rendelt most egy telót de nemhogy töltőt nem hanem valami f.s adaptert küldtek mellé..

Sluck Ödön 2018.01.26. 09:35:58

@Nick-son: Épp erre gondoltam de megelőztél. Lehet hogy a poszter még jól is járt, mert ha nincs ugyanoda bedugva a töltő a TV robban fel.

.Manyecska 2018.01.26. 09:54:30

@Nick-son: hát ha vihar volt pölö rengeteg villámcsapott berendezés érkezik hozzánk másnap rendszeresen ...szerviztevékenység is zajlik t.i.a gyártás mellett nálunk..már nem tévék, komolyabb cuccok..!

Tikakukac 2018.01.26. 10:31:11

@Horváth Toya: Akkor benne vagy abban az 1%-ban akinek nem kínai telefonja van. Vagy magad sem tudod, hogy kinek is volt kiadva a meló.
Ha nincs itthon disztri, akkor muszáj lesz. Egyébként teljesen mindegy, most pont nem az a lényeg, hogy honnan rendelte.

Biyadhoo 2018.01.26. 10:40:28

Hát igen, aki kínai vackokat vesz, az így járhat.

Pórnhab 2018.01.26. 10:46:02

@stakeholder Manyecs: hát ez a nutellás hiszti haláli volt 1.4 euróért fetrengeni...

Dezsike 2018.01.26. 11:07:20

A tévé nem valószínű, hogy a töltő zárlatától ment tönkre. Valószínűleg túlfeszültség volt a hálózatban, ami tönkretette a tévét és felrobbantotta a töltőt (utóbbit szerencsére, mert egy mezei túlfesztől a biztosíték nem old le, így lehet, hogy más eszközöket megvédett a robbanás). Vagy a töltő túl közel volt a tévé tápjához és a töltőben keletkezett indukció tette tönkre, de erre kicsi az esély, mert a tévék tápja többnyire a burkolaton belül van, nem közvetlenül a konnektorba dugva. Vagy a lerepült burkolat nekiment és bevágta a képernyőt, de a posztban nem ez van.

RHalacska 2018.01.26. 12:43:51

@Dezsike: Pont ezen gondolkodtam amit írtál. Nekem gyanús, hogy valahonnan máshonnan kapott a rendszer egy rendes túlfeszültséget, amitől a töltő robbant, a többi meg tönkrement.
ETttem már tönkre néhány töltőt, rendesen füstöltek, de egyik sem okozott kárt másban.

.Manyecska 2018.01.26. 13:30:02

@Pórnhab: :)))))) hát nem? Sok csuporka....

midnightcoder2 2018.01.26. 16:02:01

@Tehetséges ugandai buzi: Nekem a gyári LG-telóm úgy két nappal a gari lejárta után halt el alaplapi hibával. A kicsi kínai cuccaim pedig tették a dolgukat, és teszik a mai napig is.

midnightcoder2 2018.01.26. 16:04:36

@Dezsike: Nekem is ez jutott eszembe elsőként. Én a postoló helyében első körben a környéken kérdeznék körbe hasonló problémával kapcsolatban. Nálunk a 230 volt hajlamos nem mindig 230 lenni. És ehhez villám sem feltétlenül kell.

Amúgy sem mindig az az alkatrész okozza a kataszrófát ami a legnagyobbat durran, simán lehet hogy pont a Samu tévé ölte meg a kicsi kínai telefont. De jó eséllyel mindent a hálózat ölt meg.

Shanarey 2018.01.26. 16:10:31

TV tönkrement? Ez nekem kissé fura, ahogy mások is írják ez inkább túlfeszültség lehet.
A Kínait lehet szidni, de ha tetszik hanem, ők gyártják a vackot olcsón, a jót kevésbé olcsón és a kiváló minőséget ennél is drágábban, de még mindig olcsóbb mint a Samsung akármennyi és a Szifon akármennyi. Nekem kínai Xiaomi telefonom van most, s ez már a második. Az első egy Xiaomi Redmi 1 volt, 2014 decemberében vettem. Nem tudott sokat de azt jól csinálta, azért az alap dolgok mind benne voltak. Ezt a telefont 2017 nyarán oda adtam a sógornőmnek akinek egy ezeréves kihajtós samsungja volt amely olyan friss volt hogy az évszám megállt 2015-nél, és nem ment tovább. Ő nem netezik sokat, és így is boldog vele mert amire neki kell ( fényképezni, facebook, Whats app stb) az megy gond nélkül. Magamnak akkor vettem egy Xiaomi 4 A telefont, ez még nem tepsi méret, mert nekem nem pingpongütő kell hanem telefon, ami netán másra is használható. Ezen kívül a lányomnak vettem 2 éve egy Xiaomi Redmi Note 2 Prime telefont, ezzel sincs azóta sem semmi gond. Töltők: Ebay-en vásároltam már egy rakás egyéb töltőt , s mind kínából jött ám egy sem akart megdögleni.

Pierr Kardán 2018.01.26. 16:26:35

Fel kellene még írni, hogy a töltő felrobbanása miatt tönkrement a varrógép, a garázsban a fűnyíró (bár az nem a házban, hanem a hétvégi telken), megdöglött az aranyhal, a gyerek egyest kapott az iskolában, ráadásul a Reál Madrid is kikapott :-((

CoolKoon 2018.01.26. 16:34:37

Na neee, szar, nevenincs kínai gagyi miatt a Homáron panaszkodni?! Azért legyen már némi belátásod, ha már annyi eszed nem volt, hogy ne vegyed meg a kínai gagyit. Mellesleg ilyen a kollegámmal is megtörtént. Rendelt az eBay-ről valami 2-3 dollárba kerülő, koppintott Sasmsun töltőből valamit 5-öt vagy 10-et azzal a felkiáltással, hogy "ha elromlik az egyik, még mindig marad 9 másik". Na, az egyik ilyen töltőt kölcsönadta a másik kollegámnak, akinek a melóban épp lemerült a mobilja. Egyszer csak az egész csapat (egyterű irodában dolgoztam) egy durranást hallott, ami után a töltő fedele elrepült, a konnektor meg nem működött. Nos igen, a töltő robbant fel, de úgy, hogy a benne lévő NYÁK vezetékei konkrétan elpárologtak. Aztán szerencsére a főnök szólt a rohadt fasiszta facility manager cégnek, ők meg visszakapcsolták a biztosítékot.

Amúgy meg megérdemled, hogy a "kici óccó kínai" tulaja nem válaszol a leveledre. Ugyanis nagyon-nagyon erősen kétlem, hogy a tévéd tönkrement volna a fos töltőjük miatt (ugyanis a zárlati áram NEM a tévé felé ment, még távolról se). Gondolom, ugyanabba a konnektorba volt bedugva mind a kettő, és a zárlatot a (vsz. már a kezdetek kezdetén szarul beszerelt) konnektor nem bírta ki, és megszakadt benne valami. Ilyenkor a más konnektorban való kipróbálás az alap.

Így jártál, ez van, a sírás helyett rendeljél (lehetőleg "hasonló árfekvésben"=hasonlóan gagyi) másik töltőt, a Homárt meg hagyd meg a valódi panaszoknak....

CoolKoon 2018.01.26. 16:38:03

@Dezsike: " Valószínűleg túlfeszültség volt a hálózatban, ami tönkretette a tévét és felrobbantotta a töltőt" - Mondjuk a névleges (fázis)feszültség (230V) +-10%-át MINDEN fogyasztónak bírnia kell, mert a szolgáltató ilyen intervallumban garantálja az áramellátást.

"egy mezei túlfesztől a biztosíték nem old le" - Szerintem a biztosíték semmilyen túlfeszültségtől nem old le....

CoolKoon 2018.01.26. 16:42:37

@KaTe: "A Samsung is egy igazi szutyok gyártó ezek szerint, legalábbis ha a felrobbanó Notek-ból indulunk ki. " - Az, de ettől még ez a sztori NAGYON erősen sántít, főleg a tévés része.

midnightcoder2 2018.01.26. 16:46:54

@CoolKoon: Na ja. Csak kis hazánkban elég sűrűn van hogy nem csak 10%-on belül ingadozik a feszültség, különösen vihar idején. Nem véletlenül árulják a villámvédett konnektorokat. Mondjuk egy pesti lakótelepen ahol minden vezeték fold alatt van ez kevésbé rizikós.

kritizator 2018.01.26. 16:57:39

Nekünk tegnap a chuwi tablet töltője robbant.
Nagy baj nem lett, csak tönkrement a töltő.

Duplaxiii 2018.01.26. 17:51:45

Érdekes, amikor egy fogyasztóvédelmi céges (index) blog jelentős jogsértéseket követ el egy egyedi eset ismertetése során...
Vajon hogyan kapcsolódik a tévégyártó cég neve az eseményhez? Azért ment tönkre a töltő zárlata miatt, mert EZ a cég terméke?
Szerintem nem, tehát
- megsértik a érvényes reklámtörvény
- a tévégyártónak pedig jelentős negatív reklámot hoztak létre, belekeverték egy "kabátlopási" ügybe.
Na ennyit a fogyasztóvédelemről...
.
A másik meg
1) teljességgel hihetetlen, hogy egy zárlat a tévét tönkretegye, akkor egy áramszünet is megtenné ezt. A töltő nem nagyfeszültésgű eszköz, ez nem egy villámcsapás. Ha egy hálózati zárlat ekkora impulzust hoz létre, amitől a tévé belepusztul, akkor szinte minden, egy villanyégő vagy más eszköz zárlata is elvégehetné a piszkos munkát.
2) ha valaki annyira spórol, hogy kínai ellenőrizhetetlen, jogilag számonkérhetetlen forrásból vásárol, akkor a felelős nem a töltő, meg a tévégyártó, hanem ő maga.
Mert értékes, érzékeny fogyasztókhoz miért nem használ túláramvédelemmel ellátott elosztókat?

bohumil stejskal 2018.01.26. 18:17:45

Nekem is van valahol a fiók mélyén egy fosadék doogee telefon. Szoftver szar, kamera hitvány, kijelző néha elkezdett remegni, led vaku beszart, festés pikkpakk lekopott, szóval egy kacat. Egyedül az akkura lehetne ráfogni, hogy jó, viszont a töltője annyira forrósodott, hogy inkább egy másikat használtam hozzá, mert féltem, hogy eldurran. Lófasz védelem nincs ezekben a ratyi töltőkben, ha valaki balfasz és szeretné, hogy leégjen a lakása, használja csak...

CoolKoon 2018.01.26. 18:31:38

@Terézágyú: "Mármint, hogy fel is robbanhat??? Nem ezt nem vállalta." - Hát pedig de. Szinte biztos, hogy szürkeimportból vette a "durranós" töltővel szerelt mobilt, akkor pedig ne reklamáljon. Én is rendelek Kínából mindenféle szart mindenféle csatornán keresztül, de van annyi eszem, hogy kizárólag olyat, ami "leírható veszteség" vagy (relatíve egyszerűen) javítható, ha tönkremegy. Ezt kéne a sok csököttagyúnak is felfognia (és betartania), hogy ne kelljen ilyen posztokat olvasni a Homáron. Egyszerűen nem tudom az illetőt sajnálni.

CoolKoon 2018.01.26. 18:37:47

@Duplaxiii: "Ha egy hálózati zárlat ekkora impulzust hoz létre, amitől a tévé belepusztul, akkor szinte minden, egy villanyégő vagy más eszköz zárlata is elvégehetné a piszkos munkát." - Egy átlagos háztartásban nincs egyetlen olyan fogyasztó se, amely zárlatnál ekkora impulzust hozna létre. Hacsak szabadidejében nem ipari méretű, háromfázisos körfűrésszel nyúzza otthon a faanyagot tévézés közben...

"2) ha valaki annyira spórol, hogy kínai ellenőrizhetetlen, jogilag számonkérhetetlen forrásból vásárol, akkor a felelős nem a töltő, meg a tévégyártó, hanem ő maga." - Így-így. Ha szürkeimportból hozott be olcsó szart, akkor bizony szívjon csak szépen nagyon sokat. Legalább (talán) megtanulja, hogy miért nem szabad "kici óccó" kínai szarokat külföldről rendelgetni.

"Mert értékes, érzékeny fogyasztókhoz miért nem használ túláramvédelemmel ellátott elosztókat?" - A többiekkel egyetemben én is arra hajlanék, hogy itt inkább a feszültséggel lehettek gondok (ha egyáltalán), azon meg a túláramvédelem (pl. kismegszakító) nem segít.

CoolKoon 2018.01.26. 18:54:30

@midnightcoder2: "Csak kis hazánkban elég sűrűn van hogy nem csak 10%-on belül ingadozik a feszültség" - Az attól függ, hogy mennyire vagy messze a 22 kV-os trafótól :D
"különösen vihar idején. Nem véletlenül árulják a villámvédett konnektorokat." - Jó dolog a villámvédett konnektor, csak ahhoz, hogy működjön is, megfelelően kialakított (megfelelően alacsony ellenállású) földelés is kell, ami nagyon sok házban a mai napig nincs (ahogy pl. villámhárító vagy központi túlfeszültségvédő se). Aztán jön a csodálkozás, amikor vihar után a fogyasztók felét kukázhatják, és szidják az áramszolgáltatót (pedig igazából nem ő a hibás).

CoolKoon 2018.01.26. 19:04:45

@RHalacska: "ETttem már tönkre néhány töltőt, rendesen füstöltek, de egyik sem okozott kárt másban. " - Nincs is egy átlag háztartásban semmi olyan eszköz, ami kárt okozna másban zárlat vagy áramszünet esetén.

CoolKoon 2018.01.26. 19:09:40

@Tikakukac: "Egyébként teljesen mindegy, most pont nem az a lényeg, hogy honnan rendelte. " - Hát pedig de. Mert hazai rendelés esetén a webshop mellett meg lehetne szorongatni a gyártó/forgalmazó tökeit is, viszont (a kissé hiányos nyelvtudással megírt angol szövegből kiindulva) itt bizony szürkeimportról van szó. Ha pedig tényleg ez az ábra, akkor menjen a panaszos úgy en bloc a francba, és ne nyekeregjen itt, hogy a szarért-húgyért netről rendelt telefonjának a töltője felrobbant.

CoolKoon 2018.01.26. 19:12:16

@stakeholder Manyecs: "ha vihar volt pölö rengeteg villámcsapott berendezés érkezik hozzánk másnap rendszeresen" - Ja. Mert hát minek a villámhárító, a túlfeszültségvédő, macerás, drága, fölösleges...amúgy gondolom, a villámcsapott cuccok nem kis része megy egyenesen a kukába (ha olyan eszközökről van szó, amelyek szinte csak félvezető alkatrészeket tartalmaznak, akkor szinte biztos).

CoolKoon 2018.01.26. 19:15:29

@Tikakukac: "Aki nem kínai telefont vesz attól hadd kérdezzem meg: nektek mitek van?" - Speciel nekem is kínai mobilom van, anyámnak is olyat vettem pár évre karácsonyra. Két különböző gyártó (Xiaomi és Lenovo), és bár mindkettő bűnszar képeket csinál, egyikkel sincs semmi gond.

CoolKoon 2018.01.26. 19:18:59

@Pórnhab: "az elepfone,ulephone ,allview,concorde,dogee és társain kívül azért még van normális márka bőven... " - Van hát, de azok közül egyik se jön ki (szállítással együtt) 25 ezerből :D

CoolKoon 2018.01.26. 19:20:03

@Tron65: "Láttam már szétégett Nokia és Samsung töltőt is. Csinálunk abból is homár cikket?" - Igazából ebből se kellett volna. Másfelől viszont a Samsung meg a Nokia nem is kussolt, mint szar a gyomban, ellentétben ezekkel.

CoolKoon 2018.01.26. 19:24:51

@Lengyelpiac Hu: "Tegyük hozzá: Elméletileg!
Gyakorlatilag viszont: DE! " - Igazán? És erre példát is tudnál említeni? Mármint nem a fenti esetet természetesen...

CoolKoon 2018.01.26. 19:31:54

@Tehetséges ugandai buzi: "De most gondolj bele, a ferdeszeműeknél nincs olyan világi hívság, mint például "minőségbiztosítás", jó lesz ez így is a hülye európaiaknak!" - Már hogyne lenne! Csak nem ebben az árkategóriában természetesen :P Illetve ami van, az lehet, hogy arra összpontosít, hogy az első bekapcsolás erejéig garantáltan működjön a telefon :D

"ugyanúgy megadhatja magát egy fődarab a nyugati kocsiról másolt Jincseng autóban is." - Ott is lesznek majd megbízhatóbb, valódi autót gyártó márkák, meg a többiek. A többieket pedig (a 0 csillagos töréstesztjeikkel) pedig biztosan nem fogják beengedni az EU-s autópiacra addig, amíg legalább egy szimulált ütközésnél nem törik atomjaira az autójuk.

"Én a poszt toló helyében egyenesen a patás Orbán Vityának írnék levelet, hogy ilyen és ehez hasonló jó minőségű cuccokat fognak behozni a kétirányú vasúton konténerszám kínai barátai." - Hoznak azok amúgy mindent, ne félj. Sőt! Garantálom, hogy a téged körülvevő tárgyaknak minimum a fele már most kínai (az adott tárgy minőségétől és árától függetlenül).

"Most komolyan, ez kell a népnek? A szar?" - Igen. Az nem baj, ha szar, de legalább olcsó. Nőknek meg annyi, hogy legyen rózsaszínben és fehérben is.

2018.01.26. 19:39:39

hát, ez így kicsit mágikusan hangzik.. hogy a francba mehet tönkre egy tv egy rövidzáras eszköz miatt? Inkább arra tippelnék, hogy a hálózaton jött egy túlfesz impulzus, ami a dogeet robbantotta, a tv meg csak pukkant.

CCnick 2018.01.26. 20:08:52

Hány kilotonnás egy doogee töltő?

Komolyan el se tudom képzelni mi tud robbanni egy töltőben (semmi). Zárlatos lesz, leég, elolvad ok fél$-ba belefér de, hogy robbanna...

CCnick 2018.01.26. 20:20:51

@Tehetséges ugandai buzi: "Most komolyan, ez kell a népnek? A szar? "

A létező valóságban nem szar. Teljesen jól használható készülékek fillérekért. Az a szar ami negyedmillába kerül és egy évesen felére lassitják egy frissítéssel.

Xezs6 2018.01.26. 22:21:42

Túl sok a feltételezés. Egy szakembernek kellene kivizsgálnia az ügyet, addig kár a töltőt gyanúsítani.

Közepes 2018.01.26. 22:57:56

Egy zárlattól nem mehet tönkre semmi!
Durva is lenne.. A biztosítók nem győznék a károkat fizetni, nem beszélve az autókról.
Probléma csak az alul méretezett vezetékekkel és a kilazult kötésekkel lehet zárlat esetén. Ugyanis az eszközök párhuzamosan kapcsolódnak a hálózatra nem sorba.
Szerintem vmi túlfeszültség került a hálózatra ami megölte a cuccokat, köztük a töltőt is.
Van vmi túlfesz védelme a háznak?

xclusiv 2018.01.26. 23:37:34

Amit már többen is írtak: a TV max. úgy sérülhetett a balesetben, hogy a töltő elszállt darabja betörte a kijelzőt.

Túlfesz: en.wikipedia.org/wiki/Measurement_category
Ez ugyan mérőeszközökre vonatkozik, de azt mondja, hogy 230-as hálózati aljzatnál (CAT II) kb. 2000 Voltos tranziens is előfordulhat, legalábbis egy mérőműszernek ezt ki kell bírnia.

Magyar gar: magyar kereskedőtől vásároltam egy kínai szart kb. 3x annyiért, mint amennyiért ebay-en láttam. Garancia, kb. ennyi volt az érvem, pedig ebay-en se "párszázas ajánlat" volt. Nos az a szar felrobbant a konnektorba dugva, amire a kereskedő kb. "rosszul tartod" szintű dumával próbált lerázni, bár a "szakvéleményük" egyik pontja épp hogy a gyári hibás komponens gyanúját erősíti, a többi része pedig kamu. A dolog még nem lefutott, lehet hogy lesz belőle homár post is, csak időt kellene szánnom rá.

Töltő: én jellemzően Ikea Koppla töltőket használok, és másokat is erre bíztatok. Mások vették a fáradságot és szétszedték, kimérték, tudja ami rá van írva és biztonságos. És nem is drága.
Persze ez is made in china, csak a svédeknek tetsző minőségbiztosítás van mögötte...

LKerekes 2018.01.27. 08:25:37

@Lengyelpiac Hu:
De nem!!
Megmagyaráznád miért menne tönkre. Elvégre a zárlat leviszi a feszültséget és nem fel. Háromfázisú hálózatnál lehetséges, hogy a nulla vezetéken megjelenik egy fázis, hiba vagy rossz vezetékezés esetén. De fázis-nulla kivitelnél nincs feszültségemelkedés, ezért nem is mehet tönkre semmi.

Xezs6 2018.01.27. 10:11:09

@xclusiv: kösz a tippet, ez a töltő elég jónak tűnik.

Tehetséges ugandai buzi 2018.01.27. 16:34:21

@midnightcoder2: Ja, bocs, kifelejtettem, hogy lassan ott tartunk, hogy a koreai is ugyanolyan szart gyárt, mint a kínai. Régóta nem veszek Samsungot, LG-t, Daewoot se...

CoolKoon 2018.01.27. 17:06:53

@CCnick: "Komolyan el se tudom képzelni mi tud robbanni egy töltőben (semmi)." - Hát pedig van olyan. Úgy hívják hogy elektrolitkondenzátor, és attól, hogy te még olyanról sose hallottál, bizony szeret az robbanni túlfeszültség esetén, nagyon is gyakran.

CoolKoon 2018.01.27. 17:16:30

@xclusiv: "Nos az a szar felrobbant a konnektorba dugva, amire a kereskedő kb. "rosszul tartod" szintű dumával próbált lerázni" - Mellesleg én ilyen kekeckedésnél talán egy "feljelentés ismeretlen tettes ellen gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés" síkon is folytatnám az ügyet....

CoolKoon 2018.01.27. 17:18:43

@LKerekes: "De fázis-nulla kivitelnél nincs feszültségemelkedés, ezért nem is mehet tönkre semmi. " - De, van. Nagyteljesítményű (ipari méretű) villanymotoroknál és elektromágneseknél az összeomló mágneses mező bizony indukálhat akkora feszültségtüskét, hogy (majdnem) az összes, ugyanarra a hálózatra kötött eszköz megsül. Csak hát ez panelben kevésbé sanszos.

CCnick 2018.01.27. 20:22:26

@CoolKoon: Ha ez nagyon gyakori akkor biztos tudsz linkelni egy halom felrobbant (nem szétolvadt-leégett) mobiltöltőt.

CoolKoon 2018.01.28. 01:06:13

@CCnick: Csak hogy értsd, miről beszélek: www.youtube.com/watch?v=_WheLp0RdLQ
És tessék, itt egy felrobbant (na jó, inkább csak eldurrant, de a lényeg ugyanaz) koppintott Apple töltő: www.london-fire.gov.uk/Images/burnt-socket2.jpg Nem, nincs szétolvadva, se leégve, csak korommal van befedve az egész (a töltő természetesen tropa, de a konnektort vsz. elég lemosni, és talán még nyoma se nagyon marad). Az ilyesmi egy pillanat műve, arra egyszerűen nincs idő, hogy kigyulladjon (azt különben is a mindenféle melegítő háztartási vackok szoktak, nem a töltők).

Répázó 2018.01.28. 08:41:44

Tehát a cég még nem reagált, nem rég küldted el a levelet, de már reklamálsz mert neked gyanús, hogy majd úgyis leszarják. Remek! Majd ha leszarják szólj. Ide akkor szoktak posztolni.

CCnick 2018.01.28. 08:54:37

@CoolKoon:
1. nem ugyanazt értjük "felrobbanás" alatt
2. sikerült találnod 1db leégett töltőt a "nagyonisgyakranfelrobban" igazolására

nincs több kérdésem

CoolKoon 2018.01.28. 10:42:05

@CCnick: 1. Hát pedig amit szétvetnek a belső alkatrészek működés közben, az igenis robban.
2. Nem. Küldtem képet 1 db szétdurrant töltőről, mert semmi kedvem linkeket másolgatni. De tényleg fölösleges is leállnom veled vitatkozni, amikor azt se tudod, hogy mi az, ami egy töltőben (illetve egy bármilyen tápban) felrobbanhat.

CID 2018.01.28. 11:02:15

@CoolKoon: Ezen kár vitatkoznotok, de leginkább durran mint robban, másrészt az tényleg kétséges, hogy akkora kondi lenne benne ami brutál nagyot durran.

CoolKoon 2018.01.28. 11:51:02

@CID: Hát, mondjuk így a kondenzátoron kívül nem jut eszembe más, ami robbanhatna benne, de amikor a kollegám "kici ócó" koppintott Samsung töltője eldurrant, annak is pár méterrel odébb repült a fedele.

Xezs6 2018.01.28. 16:20:03

Tekintsünk most el attól, hogy mitől robbanhat fel egy elektronikai alkatrész. Fókuszáljunk arra, hogy lehetséges, hogy felrobban. Innentől kezdve meg nem értem min megy a vita.

CID 2018.01.28. 17:58:13

@Xezs6: Gondolom azpn, hogy ha fel is "robban" az tönkre tud e vágni egy másik, független berendezést. Kivéve azt az esezet, amikor a lerepülő darab telibekapja a TV képernyőjét és el nem töri.

Xezs6 2018.01.28. 19:40:54

@CID: Véleményem szerint simán, de ha nagyon akarjátok megkérdezem az elektroműszerész haveromat.

CID 2018.01.28. 20:12:13

@Xezs6: Hozzáértők már leírták, hogy esélytelen, legalábbis nem egy telőtöltő, de tedd azt.

CCnick 2018.01.28. 21:08:49

@Xezs6: "Fókuszáljunk arra, hogy lehetséges, hogy felrobban" Viszont nem lehetséges. Egy kondenzátor elpukkanása az nem robbanás

GhostBusters 2018.01.29. 13:56:19

@CCnick: Öreg, a kedvedért nem fog senki belinkelni 10000 fényképet! Én csak kb 30 mobiltöltőt láttam életemben, de abból egyet láttam egy halk robbanás kíséretében elfüstölni!

A világ a hozzád hasonló monitor előtt álnéven mindent jobban tudó fajtától fog kipusztulni. Persze, ha baj van, nektek támad először kedvetek nyüszíteni, mint egy kiskutyának, aki nem tudott a kerítés mögé visszarohanni hangosan ugatni!

Xezs6 2018.01.29. 16:37:50

@CCnick: Elpukkan, felrobban, ezen már ne vitázzunk. Ugyanarra gondolunk.

CCnick 2018.01.30. 17:54:59

@GhostBusters: elég lesz egy jól megírt gugli találati lista is.

Mindenesetre mifelénk ha valaki állít valami falrengetőt (pl valami fel szokott robbanni nagyon gyakran) azt szokás alátámasztani valamivel azon kívül, hogy "én már láttam egyet elpukkani meg egyébként is nyüszítőhülyevagy"

"a hozzád hasonló monitor előtt álnéven"

Ghostné dereka hogy van mostanában kedves Busters (ha szólithatlak a keresztneveden)?

Dark Declan 2018.01.31. 15:01:24

@LKerekes: attól függ. Ha a villanyszerelést is valami kínai szakemberrel csináltatta...

radios2 2018.02.04. 08:07:35

@Tehetséges ugandai buzi: egy egy kitalált baromság, mármint hogy egy gagyi telefontöltő illetve az abban szétdurrant , kb.1cm átmérőjű max 22uF/400V.-os kondenzátor, és/vagy egy FET, félvezető alkatrész miatt leég a lakásod a nyaralód, na meg tönkremegy a 102cm-es lapos tv-d.
De attól sem megy tönkre, ha a teloban lapuló akku szétrobban, kivéve, ha a képernyő elé teszed, és az megsérül.
Zárlatos alkatrész miatt, a töltőben lévő fuse, F1,
biztosítéknak kellene megszakadnia, ha viszont a hálózati túlfeszültség miatt durrant el, akkor a Fi-relének mp. tört része alatt le kell oldania, ezáltal megvédve a tv.t a pc-det, stb.
A villámlás az persze más téma, az átmegy mindenen a fém, vagy karbonszálas keverék, nullavezető, védővezetőn is bejut a lakásba, a ctv. kábelről, nem is beszélve.

Xezs6 2018.02.04. 09:24:47

@radios2: A FI relé pont nem a hálózati túlfesz ellen véd. Mellesleg nem hinném, hogy a töltőkben van biztosíték, maximum Nagy-Britanniában, ott szinte minden elektromos eszköz dugaszában van.

Xezs6 2018.02.04. 09:26:35

Ja, mellesleg szerinted a magyar lakások hány %-ában van FI relé felszerelve? Én sem tudom, de ha saccolnom kéne akkor olyan 30%-ra tenném.

Amúgy meg:

"Az áram-védőkapcsoló (ismert még: FI relé, Érintésvédelmi relé, ÉV-relé és Életvédelmi relé, illetve ÁVK néven is; angolul: Residual-current device, németül: Fehlerstromschutzschalter) olyan elektromos kapcsolókészülék, amely lekapcsolja a mögötte lévő hálózatot, amennyiben (relatíve kicsi) szivárgó áramot észlel. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha véletlenül megérinti valaki a világítási hálózat feszültség alatt álló részeit. A készülék a tényleges áramütés kialakulása előtt lekapcsol."

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ram-v%C3%A9d%C5%91kapcsol%C3%B3

radios2 2018.02.04. 12:14:16

@Xezs6: az mindegy hogy mit hiszel, de a Mo-on és az Eu-ban forgalmazott akár olcsóbb telefonok töltőjében is van biztosíték, /úgy néz ki mint egy kicsi ellenállás,
műszerész lévén több tucatnyit javítottam az elmúlt 18évben.
Ezt a szabvány kínában, de a távolkeleti más országokban is előírja.
Az meg egy hülyeség hogy nem kapcsol le a Fi-relé, nálunk még mindig lekapcsolt,pl.akkor is ha az utca másik végén történt villámlás.
A mostaniak kifejezetten érzékeny tipusok, a 30mA, és az 50mA-es is leold azonnal, a többit pedig már tudjuk.
Év- szempontok, stb.

Xezs6 2018.02.04. 18:02:28

@radios2: Akkor elhiszem neked :) Én csak brit dugaszokat szereltem eddig szét és tudom hogy azokban van egy bizti. Töltőt még nem.

MacskaÖsszeZavaróKft 2018.02.20. 17:19:01

A "probláma" nem tudom mi, de a szerviz az kurvaélet, hogy rövid i!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.02.21. 09:49:52

@MacskaÖsszeZavaróKft: "A "probláma" nem tudom mi"

Segítek. A lámát arra használják, hogy őrizze a birkákat, és megvédje őket a farkasoktól. (Nagyot tud köpni.)

Na most van, ha a láma nem akarja megvédeni a birkákat, az probláma.
süti beállítások módosítása