Tékozló Homár

"A hát ez 20 évig biztos kitart, csak duma"

2018.07.06. 18:19 | Homár Hilda | komment

img_0229_resize1.JPG

Nyílászárót nem 5 évre vesz az ember, így aztán teljesen érthető, hogy Laci a garázskapuján felbukkanó - a fenti képen is jól látható - jelenséget nem tudta sem kissé rusztikus képzőművészeti alkotásnak, sem békebeli hangulatot kölcsönző nosztalgikus patinának látni, hanem csakis annak, ami: egy szemtelenül korán megjelenő, csúf, szürke sebnek a nemrég épült házuk makulátlan testén. Ha a sztori a Homáron kötött ki, ki lehet találni, mennyire értett egyet ezzel az értékelésével a gyártó és a forgalmazó.

Kedves Tékozló Homár!

Az alábbi történetem két okból írom meg. Az egyik, hogy tanulsággal szolgáljak azoknak, akik garázskapu vásárlása előtt állnak, a másik, hogy bízom a nyilvánosság erejében és abban, hogy a végén győztesen kerülök ki a helyzetből.

A történet röviden:
2013-ban építkeztünk és ahogy az lenni szokott eljött a garázskapu vásárlás ideje. Velencén építkeztünk, ezért egy helyi vállalkozó (aki a villamossági bekötéseket is végezte korrekten) mellett döntöttünk. Ő az Eurogate2000 Kft. által forgalmazott Ecotor garázskaput javasolta, ami a műszaki leírása alapján közel azonos tudású volt, mint az árban jóval magasabb Hörmann. (2013-ban ez a különbség csaknem 120000 Ft volt). Miután a vállalkozó már évek óta dolgozott a településen és a környéken is, valamint mert a saját tapasztalatunk és az ajánlások is pozitív volt, megrendeltük a kaput. Nem egy extra dologról van szó, pusztán annyiról, hogy a kapu famintázatú. Rendben be is építették és nem is volt vele gond idén tavaszig.

Ekkor vettük észre, hogy a felülete,"mintha koszos lenne".

img_0231_resize.JPGKözelebbről vizsgálva kiderült, hogy nem kosz, hanem a fóliaréteg teljesen elfeketedett, valamint több helyen is elvált.

Gondoltam nincs gond, nézzük, mennyi a jótállási idő. Természetesen a garázskapuhoz nem kaptam semmi ilyen dokumentumot, ezért maradta a vonatkozó jogszabályok kutatása. Mint kiderült az "1/1985. (VI. 22.) ÉVM–IpM–KM–MÉM–BkM rendelet egyes épületszerkezetek és azok létrehozásánál felhasználásra kerülő termékek kötelező alkalmassági idejéről" nevezetű jogszabály 2013-ig érvényben volt és ez alapján a kötelező alkalmassági idő (jótállás) 5 év.

Ezek után nyugodtan írtam a helyi vállalkozásnak, hogy mi a probléma, mellékeltem fotókat is és kértem, cseréljék ki a szerkezetet. A válasza az volt, hogy ő még ilyennel nem találkozott, nagyon sajnálja, már nem is foglalkozik ilyenekkel. Közöltem vele, hogy ez különösebben nem hat meg, legyen kedves lépni valamit. Itt derült ki, hogy a terméket ő az Eurogate2000 Kft-től vásárolta, mint beszerelő partnerük. Tehát a garázskaput az Eurogate2000 Kft forgalmazza.

Korrekten fel is vette velük a kapcsolatot, azonban olyan válasz érkezett, hogy a hivatkozott jogszabály már nincs hatályban, egyébként is az a szerkezetre és nem a felületre vonatkozik, valamint különben is megszűn már a gyártó. Viszont a másik gyártó (???) által készített ugyanilyen kapuelemet fel tud ajánlani kedvezményes 30 Euró+ÁFA/nm áron. Persze a ki- és beszerelést oldjam meg.

img_0239_resize.JPG

Gyors számolás és kiderült, hogy valójában semmilyen kedvezmény nincs, hiszen kb ennyibe került akkor is ez a rész, amikor vettük. Meg amúgy sem szeretnék fizetni valamiért, amit nekik automatikusan kellene adniuk, miután kiderült, hogy nem jó a korábbi.

Most ott tartunk, hogy jeleztem, ezzel nincs vége, mert jön a nyilvánosság, a fogysztóvédelem, meg az ügyvéd. Mondhatnánk, hogy csak kb. 90.000 Ft-ot kellene fizetnem (nem számolva a beszerelés költségét) és miért hisztizek emiatt, de én meg úgy gondolom, hogy egy garázskapunál nem normális, ha kevesebb, mint öt év alatt így néz ki, és számomra ez nem is aprópénz.  És véleményem szerint az Eurogate2000 Kft-t minősíti az ilyen hozzáállás. Nekik ezek szerint ennyit ér a jó hírnevük és az ügyfeleik.img_0236_resize.JPG

Így javaslom azoknak, akik még garázskapu vásárlás előtt állnak, hogy mindent tisztázzanak a vásárlás előtt, komolyan mélyedjenek el abban, hogy mire milyen jótállás vonatkozik, mert az a duma, hogy "hát ez 20 évig biztos kitart", csak duma.

Csatolok néhány képet is a kapu állapotáról és kérném szíves segítségeteket is, hogy mi az, amit ezen kívül még tehetnék?

Köszönettel:

Laci

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudod Te azt jól! 2018.07.06. 18:31:34

Biztosan nem garanciális a dolog, messziről látszik, hogy a garázsban házilag épített screamjet hajtómű kipufogógázai égették le a bevonatot a kapuról! A garancia csak és kizárólag a KGST keretein belül, a baráti Putyinisztánból beszerezhető, szabványos Szujuz, vagy Progresz rakéták első fokozatára terjed ki.
Így bukta az egész!

joco2057 2018.07.06. 19:01:25

Nekem gáznak tűnik, hogy csk az alsó két szegmens sérült.
Nem érte ott valami hőhatás?

vizsla_barat 2018.07.06. 19:18:48

hat ezt nem lattad jonni az biztos. Kell egy kis konyok zsir, smirgli,festek, kb 5-10e HUF.

FDToth 2018.07.06. 19:36:14

Ez egyik naprol a masikra jott elo?
Nem ugy tunik.
Sztem a fa anyagu dolgokat apolni kell, pl nyilaszaro, szepnek szepek de kenyesek.
Sztem az ilyen kapukat is apolni kell (kb mint a bőrt a kanapen, autoban 3-4 havonta)

Zsuzsanna Judit Szigeti 2018.07.06. 20:14:16

@vizsla_barat: Sure enough he didn't see it coming. Javasolnám azonban a 'nem számítottál /számíthattál erre' kifejezést, mert az magyarul van.

lcsaszar 2018.07.06. 20:46:24

Mintha a dísztéglák is lepotyogtak volna a boltív tetejéről. Vagy az egy másik Homár-sztori?

Tehetséges ugandai buzi 2018.07.06. 21:34:26

@FDToth: Könyörgöm, olvasd már el a postot! Ez nem fa, hanem "a kapu famintázatú" és "...a fóliaréteg teljesen elfeketedett, valamint több helyen is elvált."

Tehát valami hordozó, mondjuk alumínium idom van bevonva valami fa mintázatú fóliával. Az kezdett el leválni és rohadásjeleket mutatni.

Mondjuk az nekem is gyanús, hogy pont kipuffogó-magasságban jelentkezik a folt. Ha a kocsit pont a lezárt garázsajtó előtt járatják, az pont elegendő hőhatás lehet, hogy a műanya fólia leváljon és a rohadás jeleit kezdje mutatni...

Quuuziii 2018.07.06. 23:15:08

Én azon csodálkoztam volna, ha nem válik le az a szar 5 év alatt.

LKerekes 2018.07.07. 02:02:34

Tényleg gyanus a hibás rész. Mivel ez felfelé nyíló és gyakorlatilag a garázs mennyezetén dekkoló, elképzelhető, hogy az a rész pont mennyezeti hősugárzó alá kerül. Vagy valami csőtörés, lefolyócsőrepedés miatt sokáig ázott.
Ha tényleg anyaghibás lenne, akkor nem egy ilyen jól behatárolt foltban ment volna tönkre és a többi elemen is előjött volna ilyen hiba. De ahogy látszik az alsó 2-3 elemen kívül tökéletes a többi.
A háttal álló autó kipufogógáza is ludas lehet. Habár akkor nem lenne ilyen szimmetrikus, mert tudtommal a kipuffogó mindig valamelyik oldalon van és nem a kocsi közepén.
Nekem a bejárati ajtó volt ilyen mindig, mert amint eljött az este a nagytestű kutyánk mindig az ajtó elé feküdt. És arra nagyon ügyelt, hogy jó szorosan rásimuljon az ajtóra , de még úgy is feküdt le, hogy nekivágta magát az ajtónak és azon szépen lecsúszva ment át fekvőbe. Egy év alatt lekoptatta a festést. A vendég meg csodálkozott, hogy mitől van ilyen fura kopása, hibája az ajtónak.

joco2057 2018.07.07. 18:14:56

@onlajnok: Nekem logikusnak tűnik, hogy kiáll a garázsból járó motorral, benyomja a távírányitót, aztán telózik egyet és elégedetten elindul :)

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.07.07. 18:27:26

@joco2057: hát logikusnak logikus, csak ne csodálkozzon ha ilyen lesz tőle a fólia.

lobster thermidor 2018.07.07. 19:13:08

A fólia leválásának semmi köze nincs a szerkezethez. Ettől az esztétikai hibától még rendeltetés szerűen működhet a garázsajtó. A képeken tisztán láthatóm, hogy két elem fóliája sérült, max. azt kell rendbe tenni, vagy kicserélni, tehát szó nincs arról, hogy használhatatlan lenne a beépített szerkezet. Attól tartok, hogy a javítás, vagyis inkább a 2 elem cseréje valóban nem fog menni garanciális keretek között, mert vagy folyamatosan sok vizet kapott ez a két elem, mondjuk télen hónapokig nem takarították el róla a havat, ezért a fólia megadta magát, vagy ahogy mások már megállapították, kapott szépen hőt, és párát ez a 2 elem. Lehet, hogy dízel autójuk van, és azt olvasták valamelyik indexes autós fórumon, hogy a dízel motort legalább 10 percig melegíteni kell az elindulás előtt. Már látok egy következő posztot a Homáron, amiben arról panaszkodnak, hogy milyen gizda az akármelyik márkakereskedés, mert az autó dízel motorja megadta magát, és a piszkok nem ismerik el a az új autó iránti igényeiket, pedig alig mentek vele pár 100 km. - t, és mindig melegítették a motort a garázskapunál elindulás előtt.

2018.07.07. 19:22:29

"Rendben be is építették és nem is volt vele gond idén tavaszig.
Ekkor vettük észre, hogy a felülete,"mintha koszos lenne"."

Logikusan gondolkozva lehetetlen, hogy most vetted észre azt, hogy ekkora felületen van sérülés. Ezen a barnán egyből meglátszik egy tenyérnyi folt is.
Ezer dolog lehet. Talán huzamosabb ideig felemelt állapotban folyt rá valami a tetőről, falról. Odabent salétromosak-e a falak?
Avagy van-e a felnyitott kapu felett hősugárzó?
A bejárat nem aszfaltozva, betonozva van, hanem beton járólapok vannak, amin borzasztó dolog havat lapátolni. Sózod-e, vagy egyébb kémiai anyagokkal szórod a betonlapokat vagy tényleg küzdesz a hólapáttal?
H sózod, akkor az ott is marad és a tavaszi záporok felverhetik a kapura a cuccot.
Kutyád van-e?
Továbbá a díszítésre használt téglák(?) a kapu felett jócskán megfogyatkoztak. A bal oldali fal alján szemből is hiányzik egy nagyobb darab. A jobb oldali fal alsó részén a kapu oldalában is hiányzik vagy három darab.
Írom ezt úgy, hogy azt sem tudtam, hogy van-e ilyen cég meg van-e ilyen garázskapu.

kekegsm 2018.07.08. 08:44:52

Penészedik a fólia alatt, szar a termék, szar a ragasztás.

abcdefghijklmm (törölt) 2018.07.08. 10:42:28

@Szakadás: Nekem Kling kapum van 2008 óta. Egyszer volt vele baj, de az a saját balfaszságom miatt történt. Azon kívül minden rendben vele, és jóval olcsóbb volt a Hörmann-nál. (És pont olyan famintazatú, mint a poszteré)

Zozo___ 2018.07.08. 11:55:46

@Tehetséges ugandai buzi: Nekem inkább az a gyanús, hogy emberünk melóból hazajőve megállt a csukott garázs előtt, aztán ott is hagyta. A szerencsétlen motor meg ugye okádta magából a hőt, mert az már csak ilyen. Szerintem a magasság/szélesség ehhez passzol leginkább.

Bölcsész 2018.07.08. 12:29:38

Olcsó = szar
Drága = jó

morph on deer 2018.07.08. 13:06:29

A kipufogó dolog azért nem stimmel, mert a folt középen van. Ha mondjuk dupla kipufogó lenne, akkor sem csak közép felé menne a dzsuva, hanem csövenként is jobbra-balra, ha meg csak egy cső van, akkor sehogy sem stimmel a folt elhelyezkedése, nem?

Szerintem inkább az időjárást nem bírja, pontosabban az UV-t. Úgy néz ki, hogy a felső felület feladta és bomlik a napsütéstől, az esővíz meg a szmog elintézi a többit.

abcdefghijklmm (törölt) 2018.07.08. 13:29:07

@Bölcsész: Nem csoda, hogy bölcsész lettél... :-)

2018.07.08. 17:33:33

@vizsla_barat: remélem angol az anyanyelved azért használsz ilyen béna tükörfordítást és nem pedig azért, mert menőzöl, hogy hallottad már a "didn't see it coming" kifejezést.

Mayerling 2018.07.09. 07:16:18

Ami a posztból kiderül, az az, hogy a posztoló panaszosnak elég jó autója lehet (2 kipufogó)

chili wili 2018.07.09. 07:42:37

@randomgenerator: szokták mondani direkt vicceskedésből, h nem láttad jönni, szerintem vicces, akkor is, ha a 444 egy béna tükörfordításából indult.

inkvisitor 2018.07.09. 09:46:48

Csak nekem tűnik ilyennek, vagy ez a kopás pont a bisiklikerék magassgában van?
Mert a kertkapumon pont ilyen nyomok vannak, és a rendszeresen nekinyomott bicikligumik (mondd meg a gyerekenek, hogy ne csinálja, falra hányt borsó) koptatta így le. A második, gyengébb kopásnyom meg a kormány magasságában látható. Nincs véletlenül ott parkoltatva rendszeresen a kerékpár?

Terézágyú 2018.07.09. 09:48:21

Aluminiom, amejjik úgy van befóliázva, hogy fának nézzen ki??? Nagyon ízléses...

Kelpo 2018.07.09. 12:31:17

Ha garázskapu akkor csak is Hörmann

Kicknick 2018.07.09. 14:58:12

Ennek a garázsnak nem a kapu a legnagyobb baja, elég trógerül néz ki az egész hóbelevanc.
Meg a füvet is le kellene nyírni. Az a folt nem ront itt semmin.

fantomasz85 2018.07.11. 14:25:19

"...a műszaki leírása alapján közel azonos tudású volt, mint az árban jóval magasabb Hörmann" - idáig olvastam. Vadász, vadász...
süti beállítások módosítása