Tékozló Homár

Ne már! Megszabhatják, hogy milyen címletekkel fizethetünk a parkolásért?

2018.09.26. 10:15 | Homár Hilda | komment

img_e2163.JPG

A hétköznapok tele vannak kényelmetlenséget okozó vagy egyszerűen csak érthetetlen és emiatt rém bosszantó apróságokkal. Ezek azok a dolgok, amiken höbörögve, mérgelődve, fortyogva ki szoktuk adni a mérgünket, hogy mekkora hülyeség vagy igazságtalanság már az egész - egészen addig, amíg nem találkozunk valakivel, aki azon a területen dolgozik, és meg nem világítja a működés okát vagy rá nem bök a jogszabályra. 

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet területén 600 forint a parkolási díj.  Eddig úgy mentem, hogy összegyűjtöttem minden héten az aprópénzemet, hogy azzal fizessek, ne kelljen nekik visszaadni. Nemrég bevezették, hogy 5 és 10 forintos érmével nem fizethetek (ld. tábla, fotón) Ilyet lehet csinálni? Bárki megkötheti, hogy CSAK ilyen vagy olyan címlettel fizethetek?

Azt már megszoktam, hogy sajnos Magyarországon állandóan balhéznak a pénztárosok, ha túl nagy címlettel fizetek. A balhét elkerülendő készültem ide mindig apróval. Na de, hogy ezentúl még az aprómat is válogassam át, mert nekik öt- és tízforintos nem is mehet? Ez így rendben van?

Eszter

Olvasson tovább!

3 évig tartott a Vízműveknek a mérő regisztrálása, de aztán egyből követeltek mindent, ahogy kell

2018.09.21. 17:25 | Homár Hilda | komment

unacceptable.jpg

Kis türelmet kért olvasónk új vízóráinak regisztrálására a Vízművek tavaly. Igaz, azokat a vízórákat  egy kicsit is rigorózusabb illető már biztosan nem mondta volna újaknak, tekintve, hogy 2015-ben kerültek beszerelésre, de ezen lépjünk is túl, ahogy a Vízművek és B. is tett. Teltek a napok, múltak a hetek, évszakok váltották egymást. B.-nél a múló időt túlfizetés miatti nullás számlák csipkézték hónapokon át. De a látszólagos változatlanság ellenére az adminisztráció malmai  csendben őröltek a háttérben, és aztán 3 év elteltével váratlanul kiköptek egy több mint százezres tartozást. Hiába, jó munkához idő kell. Megkérdezzük, mit lehet tenni.

Tisztelt Homár!

Az alábbi problémával fordulok Önhöz:

2018. szeptember 13.-án érdekes üzenet fogadott a mailboxomban, konkrétan egy Díjnet értesítés (ezen keresztül fizetem a közüzemi számláim jelentős részét). Az üzenet lényege kettő, összesen majdnem 103.000,- forint végösszegű fizetetlen számla volt a Fővárosi Csatornaművektől és a Fővárosi Vízművektől, ami főleg annak fényében érdekes, hogy ezidáig egy fillér elmaradásom sem volt.

Mint említettem a számláimat a díjneten keresztül fizetem, a díjbeszedő jelen esetben a DBH (Díjbeszedő Holding), aki a Fővárosi Csatornaművek Zrt.-nek, valamint a Fővárosi Vízművek Zrt.-nek is végzi a számlázást. A terhelési összesítőben azt láttam, hogy nagyjából 2015.01.01. -es kezdettel 2018. augusztusáig kiszámláztak több tucatnyi tételt mindkét számla esetében, ami mint írtam azért érdekes, mert nem volt elmaradásom, erről értesítést semmilyen formában nem kaptam.

Olvasson tovább!

A nap paradoxona: a Vodafone Világjegy érvényes az USÁ-ra, de Floridában nem

2018.09.19. 09:53 | Homár Hilda | komment

vodafone_text_011808587147_640x360.jpg

Ez itt eléggé tiszta sor: a Vodafone tájékoztatója alaposan félreinformálja az előfizetőket. Ha valaki nem Floridában, hanem a világ valamelyik más pontján járt hasonlóan szerencsétlenül, ne hallgassa el!

Tisztelt Tékozló Homár!

Azért tartottam ki a Vodafone mellett eddig, mert sokat utazom EU-n kívülre, és a Világjegy opciójuk - bár nemzetközi szinten rablás az árszabása - a lehető legkényelmesebb szolgáltatás a hazai három nagy játékos opciói közül.

Múlt héten Floridában voltam, és mikor aktiválni próbáltam a Világjegy opciót a 1270 nemzetközi formátumára küldött sms-sel, nem jött válasz. Gondoltam talán a formátum miatt lehet gond, így felhívtam az ügyfélszolgálatot, ahol tájékoztattak: Floridában nem elérhető a Világjegy szolgáltatásuk, ezért inkább használjak wifit!!! Megnéztem újra a weboldalt. Ott az Egyesült Államok szerepel, nincs ott, hogy “kivéve Florida” (esetleg más állam is).

Olvasson tovább!

150 ezer forintos közel 400 literes szemétkupac a konyhában, mi az?

2018.09.18. 12:43 | Homár Hilda | komment

screenshot_2018-09-17_14_58_45.png

"Töltött káposzta a kesztyűtartóban, fasírozott a kecses ujjak között, kétkazettás magnó a Nagyi ölében, itt egy Grundig, ott egy kis hazai, fent meg az elmaradhatatlan Gorenje, az örök jólét biztosítéka." - írta az Index tavaly ősszel, a világútlevél bevezetésének 30-dik évfordulójára készült cikkében. Ugyanitt derült ki az is, hogy "Bár a magyarok valójában Grundig videóból hoztak be a legtöbbet (egy év alatt 200 ezret egy 10 milliós országba), a szimbólum a szlovén fagyasztóláda lett, annyira, hogy az egész jelenséget még ma is Gorenje-turizmusként emlegetik." A Gorenje egy gyors guglizás alapján sokaknál azóta is a megbízhatóság és a minőség jelképe. Talán nem is alaptalanul, de az biztos, hogy mostantól Balázs nem tartozik közéjük. 

Kedves Homár!

2014 végén lecseréltük a tizenéves 200 literes hűtőnket a Háztartási Gépcsere Program keretében egy új Gorenje hűtőre. Nem alapmodellt választottunk, hanem egy közel 400 literes digitális kijelzős INOX gépet, mivel négy gyerekkel nincs az a méretű hűtő amit ne tudnánk kihasználni, illetve gondoltuk, hogy a korszerűbbre cseréléssel tényleg meg tudunk spórolni némi energiát és pénzt.

A hűtővel a viszonyunk a kezdetektől nem volt felhőtlen, javíttatni is kellett, aztán most július közepén elkezdett furcsa hangokat kiadni és teljesen megszűnt hűteni. A szerelő több hét várakoztatás után (mindez persze nyár közepén) kijött megnézni, és megállapította, hogy egyáltalán nem javítható, de javasolta, hogy írjunk a Gorenjének, és méltányossági alapon kérjünk tőlük cserét vagy esetleg kedvezményt egy új hűtő vásárlásához. Ezt augusztus 7-én meg is tettem e-mailben:

Olvasson tovább!

Ha a végrehajtó kopog, akkor már baj van

2018.09.17. 10:57 | Homár Hilda | komment

shutterstock_280473833.jpg

Hogy véletlen vagy van valami oka a jelenségnek, egyelőre nem világos, de az biztos, hogy az utóbbi hetekben megszaporodtak a behajtócégek megkereséseivel és a végrehajtásokkal kapcsolatos levelek a hozzánk érkező panaszemailek közt. A hype miatt készül is egy okosítás a témában, de a legfontosabb felvésnivaló azért az alábbi sajnálatos sztoriból is kiderül: a struccpolitika itt sem vezet jóra, mindenképp vegyük át a leveleket, és mielőbb tisztázzuk a helyzetet, mert a behajtóval még lehet egyezkedni, a végrehajtókkal már nem.

Kedves Homár!

Szeretném segítséged kérni. Az alábbiakról lenne szó:

2016. májusában munkáltatómtól értesültem, hogy letiltás érkezett munkabérem terhére. A munkabéremből elkezdték vonni a " tartozást". Felkerestem a végrehajtó irodát, mert semmit nem tudtam az ügyről, hogy mégis miről szól a letiltás. Végrehajtóval megállapodtam részletfizetésben és a Bírósághoz fordultam, hogy függessze fel a letiltást, illetve szüntesse meg ( 2 kérelmet adtam be) azt, mert semmilyen információm nincs róla, miről is van szó ( jogcím, időtartam, pontos összeg , stb).

Fordultam mindenhová , miután kiderült, hogy társasházi közösköltség jogcímen kell majd 800 000,- Forint körüli összeget + kamatait kifizetnem JOGTALANUL. 5 év elévülésre is hivatkoztam ( 2008 előtti időszakra is kértek igazolásokat), illetve, hogy nem én vagyok az ingatlan tulajdonosa. Rendőrséghez is fordultam csalás miatt, de csak az Ügyészség foglalkozott ügyemmel érdemben, most ismét nyomozati szakba adta vissza ügyem a kerületi kapitányságra. Még mindig nyomoznak ( közel 2 éve).  

Olvasson tovább!

Nem vigasz, hogy biztos szépek vagyunk, ha pont ránk száll a szomszéd bagófüstje

2018.09.14. 15:12 | Homár Hilda | komment

mec_au_balcon_copie_1.jpg

Kinek rossz a szomszédja, annak sok a gondja. A népi bölcsességben rejlő igazságot valószínűleg mindenki megerősíti, aki nem a Hortobágy vagy egy erdő közepén lakik magányosan, hanem a véletlen sorsolta embertársakkal körülvéve, tőlük legjobb esetben is max. egy kerítéssel elválasztva.

Bár egy kertes ház az adottságai miatt simán alkalmas extra erős frontokat nyitni egy szomszédháborúban, azért az igazi hardcore szomszédviszonyok a társasházak sajátjai. Itt a közös tulajdont képező területek miatt gyakorlatilag kódolva van a  rendszerbe a folyamatos konfliktus. Az összes lakót érintő eseteknél talán csak egy rosszabb van: ha valakinek egy konkrét, esetleg épp közvetlen szomszédjával akad problámája, ez ugyanis egy végeláthatatlan és elkeseredett küzdelemmé teheti a mindennapokat épp a legszentebb és sérthetetlenebb helyen: otthon. 

A probléma sok minden lehet: zaj, kosz, látvány, szag, valami csinálása vagy nemcsinálása, és egy részük rendezésén a házirenddel vagy jogszabályok betartatásával lehet segíteni. De mit tegyen például Eszter, akihez felszáll a lakásuk erkélyén dohányzó alatta lakók füstje, és ez bizony a fizika törvényei szerint így is marad. Bár nem fogyasztóvédelmi, de kétségkívül sokakat érintő probléma, segítsünk ötletelni azoknak, akik ezzel küzdenek!

(fotó: Cédric Roux, akinek oldala egy a nagyvárosi életet fekete-fehér fotókon ábrázoló megkapó gyűjtemény) 

Hello Hilda. (és a többiek)

Nem feltétlenül fogyasztóvédelmi panasszal fordulok hozzátok, de jó lenne pár okos hozzászólás a problémámhoz. 

Először is tudom csesszem meg, hogy társasházban élem a mindennapjaim. De kb 30 évig ezzel nem is volt gond. Ám pár hónapja új lakók költöztek (albérlőként) éppen pont a mi lakásunk alá. 4 emeletes társasház 3.emelete. erkéllyel. Mi kell még? Dohányfüst. Az kell. 

Olvasson tovább!

Jegytörlés, bumburnyákság, leharcolt gép - ezt mind tudja a LOT 1000 dollárért!

2018.09.13. 12:11 | Homár Hilda | komment

lot.jpeg

Nemrég írtunk először a LOT-ról a májusban indított közvetlen New York-járata miatt, erre tessék, már itt is a következő panasz, ahol nem a járatkésés a fő probléma, hanem - hát gyakorlatilag minden más.  

Tisztelt Homár, 

A nemrégiben (május környékén) a LOT légitársaság által indított közvetlen Budapest - New York járat kapcsán írok, amelynek nagyon megörültem amikor először hallottam róla, mivel kényszerűségből sokat ingázom Magyarország és az USA között. 

Azt amit a LOT légitársaságtól "szolgáltatás" címszó alatt el kellett szenvednem a velük első és - ígérhetem - egyetlen utam kapcsán, minden várakozásomat alulmúlta, pedig évek óta utazom ezen a távon. 

Olvasson tovább!

Ha elég pechesek vagyunk, Mini-me ülőhelyét is oszthatja nekünk az Elvira

2018.09.10. 13:14 | Homár Hilda | komment

dsc_0478.JPG

A tömegközlekedési eszközökön az ajtók közelében kijelült elsődleges ülőhelyek megléte irtó nagy segítség a speciális igényekkel utazóknak: mozgássérülteknek, kisgyerekeseknek, terhes nőknek, időseknek. Gáz, ha az Elvira nem bírja kezelni ezeket a helyeket a helyjegyvásárlásnál, nem beszélve arról, hogy egy ilyen húzással sikerül alaposan kitolni minimum azzal a felnőttel, akinek ezt sorsolja a rendszer. Persze lehet, hogy ez egy egyszeri anomália volt csak, de akárhogy is, a kalauztól elvárható lett volna némi empátia és segítőkészség a kialakult abszurd helyzet megoldásában. 

Szisztok!

Egy vonatról írok, az imént történteket osztanám meg veletek. Sajnos nincs benne semmi szokatlan, ezért is olyan felháborító. 

Barátnőm vett neten két jegyet (az elvirán, ahogy kell). Kiderült, hogy olyan helyre szól az egyik, ami nincs. 41 és 43 a két szám, amiből a 41 egy spéci, kis piros kereszttel ellátott hely (de legalább normális méretű), a 43 mellette viszont valami gyerekülő lehet maximum.

Olvasson tovább!

A Media Markt szerint "jó tanulópénz" a semmire se jó termék a csalódott vásárlónak

2018.09.07. 14:54 | Homár Hilda | komment

scandalous.jpg

Vacak kacatot árulni, aztán vállat vonni, hogy "jó tanulópénz volt" - hááát nem épp elsőosztályú eljárás, pláne, ha egy akkora cég mutatja be, mint a Media Markt, ahova az ember többek közt azért is megy kínai webshop és a sarki 1eurós helyett, mert bízik abban, hogy amit árulnak, az ha olcsóbb is, csak megüt valamiféle minimál minőséget.

Kedves Homár!

Érdekességképpen írom a történetet, de egyben a tanácsodat is kérném, ha van. 

Párom nemrég vásárolt a Media Markt egyik üzletében egy hozzávetőlegesen 2500 ft értékű "Scarlett" hajvasalót, mondván sürgősen kell egy, és a másikat épp otthagyta valahol. Rögtön az elején le is szögezném, hogy nem az érték, csak az eljárás akasztott ki. 

Boldogan hazajött hát vele, és próbálta is használni, azonban a termék annyira gyenge teljesítményű és annyira "kínai", hogy szinte semmit nem csinál, nem látja el a funkcióját. 

Olvasson tovább!

GYIK: megrendelt bútort mennyi idő alatt kell megkapnia a vevőnek?

2018.09.06. 11:34 | Homár Hilda | komment

aedmuzo.jpg

A Homárra sok elképesztően szövevényes sztori érkezik, miközben a hétköznapok tele vannak rém egyszerű, egyértelmű fogyasztóvédelmi kérdésekkel is. GYIK rovatunkban ilyenekre adunk rövid, egyértelmű válaszokat. 

Tisztelt Cím!

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e olyan fogyasztóvédelemmel kapcsolatos szabály, mely rendelkezik arról, hogy egy áru vásárlását követően mennyi időn belül kell azt kiszállítani a vásárló részére. 

Augusztus 10-én egy bútor áruházban vásároltam egy ágyat, melyet a helyszínen kifizettetek velem 140.000 ft-értékben. A mai napon (aug.24.) érdeklődésemre elmondták, hogy fogalmuk sincs, hogy az ágyat mikor tudják kiszállítani, noha 10-én másfél hetes határidőt említettek. Az ügyfélszolgálaton közölték, hogy az ágyat bármikor leszállíthatják, nem köti őket semmiféle határidő, de ha gondolom, álljak el a vásárlástól. 

Olvasson tovább!
süti beállítások módosítása