Tékozló Homár

Garanciás használt mobil helyett darab kavics 65 ezerért

2019.02.06. 09:25 | Homár Hilda | 159 komment

dude.jpg

A Hardverapró az egyik legrégebbi és legnagyobb IT apróhirdetési oldalon, ahol közepes boltok és kiskereskedők termékei mellett magánszemélyek is árulják a mindenféle okokból eladóvá vált számítógépeiket, alkatrészeiket, mobil- , játék- , fotóeszközeiket, vagyis bármit és mindent, ami a kütyü fogalomkörbe belefér. Az oldalon egy irtó régóta működő minősítőrendszer segíti a vevőket a partnerek megbízhatóságának ellenőrzésében, olvasónk mégis itt járt pórul. Hogy naiv volt vagy peches, nem tudjuk, leveléből a vásárlás pontos körülményei nem derülnek ki, csak az, hogy a használtan vett telója 4 nap után bedöglött. Megkérdeztük tanácsadóinkat, mit lehet tenni ilyen esetben.  

Kedves Homár!

Elkeseredésemben már nem tudok kihez fordulni. Vásároltam használtan a hardverapro.hu-n egy 2 éves használt, de jó állapotú Samsung Galaxy S7 Edge készüléket.

Jól is ment minden, egészen 4 napig, amikor is netflix nézés közben lesimítottam egy porszemet a kijelzőről, csinált egy képernyőképet majd a telefon lefagyott. Újraindítottam. A telefon bootloop-ba került, ami annyit tesz, hogy folyamatosan újraindul, mert nem sikerül rendesen elindulnia, majd ezután teljesen meghalt és nem reagál semmire.

Ez a készülék 65 ezer forintba került, ami egy működő készülékért jó ár, egy darab kavicsért viszont picit drága.

Felvettük a kapcsoltot az eladóval, aki kijelentette, hogy ő egy működőképes telefont adott át és nem adja vissza a pénzt, hogy aztán neki legyen egy darab kavicsa. Plusz kijelentette, hogy honnan tudja, hogy nem csináltam valamit a készülékkel amitől elromlott vagy csak cseréltem ki a kijelzőket (ugyanis az előző pont ugyanilyen telefonom kijelzője eltört a vásárlás előtti napon), kérdezte, hogy honnan tudja, hogy nem hazudok és legfőképp kizárt, hogy visszaadja a pénzt, annak ellenére, hogy egy hét garanciát vállalt a készülékre. Így az eladó - aki tudhatott a készülék hibájáról, de ugye ez is csak feltételezés- 65 000 Ft-tal gazdagabb, én pedig egy darab kavics tulajdonosa és 65 000 Ft-tal szegényebb lettem.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Üdvözlettel,

egy átvert vásárló

Kedves olvasó!

Megnéztük a hardverapro.hu oldalát, úgy tűnik, hogy ez egy online piactér, ahol magánszemélyek, szervezetek értékesíthetik áruikat. Leírásodból nem derül ki egyértelműen, hogy ki volt az eladó, magánszemély vagy vállalkozás.

  • Ha magánszemélytől vásároltál, akkor nem fogyasztói jogviszony van közöttetek, így a jogvitátok sem tartozik a fogyasztóvédelem területére.

A Polgári Törvénykönyv szerint a használt termékekre magánszemélyek között adásvétel esetén is 1 év kellékszavatossági idő vonatkozik, ez azt jelenti, hogy ez idő belül, hiba esetén helytállási kötelezettsége van az eladónak. Kérheted a termék javítását, cseréjét, vagy árleszállítást, végső esetben a vételár visszafizetését.

Mivel nem fogyasztói jogviszony jön létre két magánszemély között, ezért amennyiben az eladó elzárkózik a probléma orvoslásától, akkor sajnos a vevőt, azaz téged terhel a bizonyítási kötelezettség. Azt kell bizonyítanod egy szakvéleménnyel, hogy a termék már vásárlás pillanatában is hibás volt. Azonban fontos tudni, hogy az általad felkért szakértő véleménye nem kötelező az eladóra nézve. Amennyiben nem tudsz megállapodni az eladóval, közjegyző fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezhetsz.

    • Ha vállalkozás volt az eladó, akkor fogyasztói jogviszony jött létre a vásárlással, így fogyasztóként többlet jogok illetnek meg

1 év kellékszavatossági idő vonatkozik a használt termékre, az első hat hónapon belül vélelmeznünk kell azt, hogy a hiba oka már vásárláskor is megvolt, csak rejtve maradt, és nem a fogyasztó köteles bizonyítani ezt, hanem épp ellenkezőleg: a kereskedő köteles független szakértővel bizonyítani álláspontját, ha elzárkózik a szavatossági igények teljesítése elől.

S hogy miért kedvező ez a fogyasztó számára? Első sorban azért, mert a kimentési bizonyítás sikertelensége esetén a kereskedő nem mentesülhet a szavatossági igények teljesítésétől. Egy perben pedig ez azzal is jár, hogy a fogyasztó kényelmes pozícióból várhatja, vajon a kereskedő terhére kirendelt szakértő szerint kizárható-e a kereskedő felelőssége a hibáért, tehát egyértelműen ki lehet-e mondani, hogy a hiba (vagy közvetlen oka) a vásárlás pillanatában még nem volt meg.

Kérheted a termék javítását, cseréjét (bár a kicserélést használt termékek esetében nem tekinthetjük életszerű megoldásnak, hiszen gyakorlatilag nulla az esélye, hogy egy azonos paraméterekkel rendelkező, de hibátlan készüléket tud a kereskedő adni), árleszállítást vagy a vételár visszafizetését. Amennyiben nem tudok megegyezni, akkor peres eljárás előtt, Békéltető Testületi eljárást is kezdeményezhetsz.Továbbá ha vállalkozás volt az eladó, és arról tájékoztatott a fent leírtak helyett, hogy csak 1 hét garanciát vállal, akkor nem megfelelően tájékoztatott a jogaidról, emiatt bejelentéssel élhetsz az illetékes a Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztályánál.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2019.02.07. 11:02:50

Nekem úgy tűnik, hogy a panasz beküldője nem bontja ki az igazság minden szálát. A Hardveraprón történt adásvételekkel kapcsolatos panaszok orvoslásával foglalkozó oldalon már két hónapja megnézték az ügyet és nagyon úgy tűnik, hogy nem a vevőnek, hanem az eladónak adtak igazat.

prohardver.hu/tema/jelentsd_a_csalokat_es_az_uzletrontokat/hsz_21835-21835.html

Így tényleg csak annyit lehet a dologhoz hozzáfűzni, amit már többen elmondtak, a SamFirm oldalról le kell tölteni egy jó ROM-ot és ODIN-nal ráflashelni a telefonra.

Amennyiben a posztoló ebből a mondatból egy szót sem értett, akkor viszont nem kellene használt telefont vásárolni a Hardverapróról (olcsón), hanem 2 éves előfizetésre megvenni egy új telefont a szolgáltatótól (jó drágán).

havrilla 2019.02.07. 11:04:57

@Kotit:
Szép az elméletet és a jogod valamire , de én a gyakorlatot mondom. Gyakorlatban meg nem fogod tudni érvényesíteni. Egyrészt évek. Másrészt az eladó hoz két tanut, hogy nála a készülék tökéletesen működött, a vevő meg hogy bizonyítja, hogy 4 nap múlva tönkrement? Elvégre az ember nem két tanuval használja állandóan a telefonját.

Café 2019.02.07. 11:18:35

@Zabalint: Lehet, hogy 100 millája van lekötött betétben, és 65 ezre telefonra. :D
Hiába van bármennyi pénzem, annyiért veszek telefont, amennyit szánok rá, attól még futhatja másra is.

Pierr Kardán 2019.02.07. 11:18:41

@káposzta: "Ehelyett vesz egy régi, közepesnél gyengébb telefont használtan, garancia nélkül. "

Irigylésre méltó a műszaki igényességed és persze az anyagi helyzeted, ha neked az S7 Edge egy régi, közepesnél gyengébb telefon.

Az S7 Edge 4 GB RAM-ot tartalmaz, a processzora kb. 135 ezer pontot hoz az antutu6 tesztben. A kijelzője AMOLED típusú, 1441x2560 pixel felbontással, kb 780 nit maximális fényerővel. A kamerája 12 megapixeles, optikai képstabilizátorral.
Az audió része 24-bit/192kHz DAC-ot tartalmaz. A telefonban 3600 mAh-s akkumulátor van, a telefon IP68 szabvány szerinti vízállóságú.

Ezek eléggé komoly adatok, várom, hogy megnevezd azt a telefont, amelyik (65 ezer Ft-ért) ennél jobb műszaki paraméterekkel rendelkezik :-)

Terézágyú 2019.02.07. 11:19:55

@Pierr Kardán:
"A Hardveraprón történt adásvételekkel kapcsolatos panaszok orvoslásával foglalkozó oldalon már két hónapja megnézték az ügyet és nagyon úgy tűnik, hogy nem a vevőnek, hanem az eladónak adtak igazat."

Mi a hardverapró válaszát nem látjuk.

káposzta 2019.02.07. 11:35:37

@Pierr Kardán: Ki nem szarja le a műszaki paramétereket egy ilyen telefonnál? Akit ezek érdekelnek, az 200 felett vesz telefont. 65-nél amit valaki elvárhat, az a röccenésmentes használat, hosszú képernyőidő, közepes-jó kamera. Lehet, hogy ezeket tudja egy 2 éves telefon is, de inkább vennék egy újat ennyi pénzért. Emellett nekem bassza a szemem az AMOLED.

Tiktak58 2019.02.07. 11:51:54

65 ezerért új jó összeállításű strapatelefont lehet rendelni kínából. Nem egy használt két éveset venni.....Igaz várni kell rá.

Pierr Kardán 2019.02.07. 12:05:06

@Terézágyú: "Mi a hardverapró válaszát nem látjuk"

Hát ez az :-)

Ha lett volna szükség intézkedésre, az eladó figyelmeztetésére, stb. akkor az benne lenne a Hardverapró által a szöveg alá beszúrt válaszban.

Terézágyú 2019.02.07. 12:09:50

@Pierr Kardán:

Jaaaa.... :)))

Mondjuk - jóllehet nem adok igazat a pószternek - ez az eladói szöveg, hogy "egy hét garancia" azért csípi a szemem... miért kell ilyet írni, ha valójában úgyse fogja visszavenni a kütyüt és visszaadni a zsét???
Ismétlem: nem kötelessége valóban - de akkor minek írnak ilyet mások is?

Pierr Kardán 2019.02.07. 12:10:43

@káposzta: Ha nem érdekelnek a műszaki paraméterek, akkor méginkább nem értem, hogy miért titulálod az S7 Edge telefont régi, közepesnél gyengébb telefonnak, hiszen az S7 Edge egy nagyon gyors, jól kezelhető, smooth telefon.

Az amoled kijelző meg olyan, mint a nagy női mell, van akit nem érdekel, de attól függetlenül szembeszökően kiemelkedik az átlagból :-)

Tikakukac 2019.02.07. 12:56:27

@Darth Revan: Meg kell tanulni magyarul, mert én nem ezt írtam. Most egy P9-em van, 11 hónapos korában vettem, Telekomhoz szóló garival, minden gyári cuccával, gyári állapotban, új árának 40%-ában.
Hülye lennék újat venni ugyanennyiért jóval rosszabb hardverrel.

dr. vuvuzelafan 2019.02.07. 12:57:15

@Pierr Kardán: Mindig is "csíptem" ezt a q számháborút a különböző kütyük paramétereiben. Nem attól lesz valami használható, vagy éppen jó, hogy nagyok a számok. Teljesen helyén való példa erre, amikor nemrég az egyik kollegám vett valami 4k felbontású laptopot, és bár neki még jó volt a szeme, pár hónap múlva azért passzolta tovább, mert egyszerűen használhatatlanul bolhacirkusz volt a képernyőjén minden szoftver. NEM lehetett normálisan skálázni semmilyen módszerrel a programokat, mert az egyik ezt nem bírta a másik meg azt, mindig volt olyan, amelyiknek a képe szétesett, kilógott, minden baja volt és amiatt lett használhatatlan.
Egyébként én TELEFONÁNI pl. az eddigi telefonjaim közül valamelyik filléres Motorola kagylóval szerettem a legjobban (az volt a leginkább TELEFON). Manapság 65k-ért azért eléggé jól használható mobilokat lehet venni újonnan is, még úgy is, hogy én már nagyon régen nem vásárolok szolgáltatótól semmit a szolgáltatáson kívül, szóval fingom nincs az ottani "akciós" árakról.

juhaszvik1 2019.02.07. 13:13:58

én ilyen telefont vettem novemberben: xiaomi Mi A2 lite
látom, hogy van, ahol 53-ért árulják (telenorosként valami 30-40 körül fizettem érte)
néhány adat:
processzor: 8 x 2 GHz-es Cortex-A53
felbontás: 1080 x 2280
RAM: 4 GB
belső tárhely: 64 GB
fotó 12 + 5 megapixel
aksi: 4000 mAh

azt leszámítva, hogy előző huawei telefonom valamivel jobb fotókat csinált (kivéve este), nagyon elégedett vagyok vele, azt a használatot, amit az előző masinám 1-2 nap töltéssel bírta, addig ez 6-7 napig is kibírja.
szóval nem nagyon értem, hogy miért kell 200-at kiadni egy telefonért, ami maroknyi méretben tud 1441x2560 felbontást. mire jó az?

Zabalint 2019.02.07. 13:14:32

@dr. vuvuzelafan:
Vagy lásd pl. megapixel háború. Vagy régebben a Pentium 4 idején a Mhz háború. A mostani kedvencem, a 4k videófelvétel lehetősége olyan eszközöknél, amelyek a 720p-t sem tudják kihasználni minőségben.

igazi hős 2019.02.07. 13:49:47

@koprofágia: "nehany csucsmodelltol eltekintve mindegyik 2018-2019-es keszulek az S7 edge alatt van" Mármint ha eltekintünk a memóriától, a háttértártól és a processzortól, akkor nincs jobb nála. És persze attól, hogy a Samsung negyedévente (sem) frissít, a noname (de SD procis) telefonokra meg van legalább 2-3 (de többnyire inkább 10-20) nem gyári ROM, amit rendesen frissítenek (értsd: a biztonsági frissítéseket 1-2 héten belül integrálják). Én S7-et használtam egy fél évig párhuzamosan a kínaival (nem csúcsmodel, de SD820 van benne, 5.7" 2K kijelző és 6/128 GB) és az always on kijelzőn (és persze a magyar garancián) kívül semmiben sem volt jobb az S7. Viszont a kicsit magasabb árért kisebb a memória, a háttértár és a képernyő. Már csak a kínait használom (2 kártyával, amit a piacon levő legtöbb S7 nem tud).

igazi hős 2019.02.07. 13:53:35

@Kondom Keselyű: "heineken/dreher utan egy 95 forintos sor" Ezzel többet árultál el magadról, mint akartál :-)

bounty112 2019.02.07. 13:58:11

@juhaszvik1: Az idézett Mi A2 Lite 625-ös processzora fasorban nincs az S7 Edge 820-as vagy Exynos procijával szemben. A felbontásról pedig csak annyit, hogy ha egymás mellé teszed a 2 telefont, fényképek, videók esetében igazán feltűnő lesz a különbség. Emellett a számszerűsíthető értékeken túl sok más téren is minőségibb, jobb anyagokat, részegységeket építenek pl. egy S7-esbe, ezért a fényképektől a hangminőségig minden jobb lesz.

Nancsibacsi 2019.02.07. 14:12:51

@Zabalint: "Én sem veszek használtat, főleg ennyiért nem, de azért környezetvédelmi szempontból előnyös, ha vannak akik vállalják a használtcikk kockázatát."
Nyilván környezetvédelmi okok miatt vett használt telefont, nem pedig a csóreszsága miatt. Hihető :-D
Amúgy nem annak kellene környezettudatosnak lennie, akinek pénze van? Pl. nem venne új telefont 2 évente.

Terézágyú 2019.02.07. 14:15:33

@Nancsibacsi:
"Nyilván környezetvédelmi okok miatt vett használt telefont, nem pedig a csóreszsága miatt. Hihető :-D"

Ez jó, hogy fentebb éppen azért szidják a pósztert, mert túl sokat költött egy ilyen sima telefonra, te pedig lecsórózod...

Na pószter, most okosoggyál kifele.

Nancsibacsi 2019.02.07. 14:16:54

@lobster thermidor: "Ha szeretne egy drágább telefont az sem gond, mert bátran vehet részletre is."
Ha már a párizsit nem adják részletre, legalább a telefont vegye úgy :-)
A telefon biztosan nem befektetés. A telefon (általában) nem munkaeszköz - ha az, és a munkájából nem tudja KP-re megvenni, akkor dolgozzon mást. Ha meg csak kényelmi eszközként tekintünk rá, akkor annyit költene rá költeni, mint amennyi pénzünk van, nem?

Zabalint 2019.02.07. 14:19:39

@bounty112:
A proci különbség kb. akkor jön ki, ha valami komolyabb igényű játékkal játszol, megjegyzem épp nem azok, hanem az egyszerű grafikájú játékok a népszerűek telefonokon. Hétköznapi használatnál nem vennéd észre. Ahogy a pixelméret is annyira kicsi már a Xiaomi-n is, hogy szintén buknád a vaktesztet. A kettőnek ugyanakkora méretű kamera szenzora van, az is lehet, hogy épp ugyanaz a típus van, valószínűleg valami tökátlagos Sony vagy Samsung, de ezek között azonos méretben amúgy sincs nagy eltérés. A Samsung kamerájának kicsit nagyobb a rekesze, ami előnyös lehet kis fénynél. A "szebb képek" általában átlagusernél szoftveres feldolgozás kérdése, ezért szaturál túl manapság a legtöbb, hogy lássa a paraszt, de szép.

Hangminőségnél szintén kíváncsi lennék egy vaktesztre. Az anyagminőségbe meg nem érdemes belemenni, ha a tartóssagot nézzük, nagyságrendekkel jobbnak kellene lennie a Samsungnak ahhoz, hogy 2 év után mét annak legyen hosszabb a várható élettartama

Zabalint 2019.02.07. 14:21:28

@Nancsibacsi:
Én nem is mondtam, hogy környezettudatossaga miatz vett használt telefont. Azért vett, mert nem elégedett meg azzal, amit újonnan a pénzéért kap.

Én csak annyit mondtam, hogy mindannyian jobban járunk, ha ezek a levedlett telefonok nem a kukában végzik.

Nancsibacsi 2019.02.07. 14:23:58

@Terézágyú: "Ez jó, hogy fentebb éppen azért szidják a pósztert, mert túl sokat költött egy ilyen sima telefonra, te pedig lecsórózod..."
Nincs ellentmondás - szerintem is sokat költött egy HASZNÁLT telefonra, mivel egy használt, lejárt garis telefonra max 5000-et szabad költeni. És csóró, mivel az új készülék árát már nem tudta kifizetni (vagyis nincs mondjuk fél havi átlagbérnek megfelelő megtakarítása).
Ez ugyanaz az eset, mint amikor látsz egy R rendszámos 3-al ezelőtti generációs, vagyis kb 15 éves BMW-t - arra is sokat költött a gazdája, mert azért 1.5 millió nagyon sok (0 Ft-ot ér), a gazdája pedig csóró, mert nyilván nem környezetvédelmi okokból vette meg, hanem mert nincs pénze újra.

Zabalint 2019.02.07. 14:24:27

@Terézágyú:
A kettő nem zárja ki egymást. Túl csóró ahhoz képest, amilyen igényei vannak,nezért vett használtat, ami viszont ár-érték arányat nézve, figyelembe véve a kockázatot, még drága is.

@Nancsibacsi:
Én egyébként elsőre totál azt hittem, hogy ironizál a részletre telefonnal, de ezek szerint vannak ennyire hülye emberek is.

Zabalint 2019.02.07. 14:27:15

@Nancsibacsi:
Kérdés, hogy én csóró vagyok, ha ennél olcsóbb újat veszek. Szerintem nem, csak ennyit szántam rá. Szerintem az sem csóró aki egy 15 éves Suzukit vesz, a 15 éves BMW esetében viszont nem tudok nem egyetérteni, hiszen vehetett volna ugyanoncpénzért újabb nem prémium márkájút.

Terézágyú 2019.02.07. 14:30:09

@Nancsibacsi:
"mivel egy használt, lejárt garis telefonra max 5000-et szabad költeni."

Ja, ha csak ennyit szabad, akkor ennyit. Ez szabály. Miket beszélek, TÖRVÉNY!
Hogy merne bárki is ellentmondani....

Nancsibacsi 2019.02.07. 14:41:20

@bounty112: "Az idézett Mi A2 Lite 625-ös processzora fasorban nincs az S7 Edge 820-as vagy Exynos procijával szemben"
Jó, de árban inkább egy Xiaomi Redmi Note 6 Pro ami 60ezer, és ott már nincs nagy diff (20% sebességben kb). Ráadásul ezek a kínai csodák pár területen meglepően jók. Nálam pl. fontos volt hogy vonalkódot jól olvasson - és hát konkrétan jobban (gyorsabban) olvas minden más telefonnál: Samsungoknál (igaz ott csak 80 ezresek vannak itt), Honoroknál (ebből van 200 ezres is több) - mindennél. Nem esik kétségbe a padlón lévő vonalkódtól, a mozgatott vonalkódtól, a ropizacskótól (átlátszó, becsillanós, gyűrött vonalkód), de pl. a Hell-en lévő piros alapon fekete cuccot is leolvasta simán. Nyilván ez azért van, mert ezzel ha belefotózol a napba, akkor is látni fogsz mindent a képen, tehát nyilván csal szoftverből, és lehet hasogatni a pixeleket vájt szemmek, de a mindennapi használatra pl. rohadt kényelmes hogy ha egy cifrább vonalkódot talál, nem kezd el idegbeteg módon vakut villogtatni mint egy Samsung, hanem simán csak felismeri.

Ettől még nem mondom hogy jobb telefon mint amit vett a szerző, de az BIZTOS, hogy valós alternatíva. Szóval akinek már van 60 ezer pénze, annak teljesen fölösleges használtat vennie.

KaTe 2019.02.07. 14:55:12

Kíváncsi lennék jelenleg van -e a piacon olyan kínai telefon, ami legalább a Huawei P10 vagy a Samsung S7 edge kamerájának a minőségét tudja hozni és 100E forint alatt van. Gyanítom, hogy nincs.

Phteven 2019.02.07. 15:14:08

40k-ert lehet venni Xiaomit. Atlagfelhasznalo barmely igenyet kielegiti. 2-3 napos akku idovel, 1 eves magyarorszzagi garival. A poszternek maradt volna meg 25000Ft-ja is. :-D

Zabalint 2019.02.07. 15:16:59

@KaTe:
Mi legyen a mérce? Ha a dx0mark pontszám alapján nézzük, akkor épp előtte vanca Xiaomi Mi Note 3 az S7 Edge-nek, és 90 ezerbe kerül árukereső alapján. De egyébként nagy csodák nincsenek, nincsen érdemi különbség az ezekbe a telefonokba rakott szenzorok és optikák között, a szoftveres feldolgozás tér el, de ép az az amin akár tudsz változtatni rootolással, másik appal, ha fontosnak érzed. Jó, pl. a P20 Pro például kiemelkedik, de ott a szenzorméret nagyobb.

Nancsibacsi 2019.02.07. 15:17:12

@Zabalint: Nincs a használt vásárlással általában baj - amivel van:
- Használt prémium. A prémium addig prémium, amíg új - utána már csak a fenntartási költségei azok. A 15 éves R-es BMW nem prémiumságot sugal, hanem simán sajnálni való.
- Túlárazott használt. A telefonok arra vannak tervezve, hogy gari idő alatt ne menjenek tönkre - vagyis 1 évet relatíve mostoha körülmények között is kibírjanak. Az autóknál ugyanez 5 év, vagyis egy 2 éves telefon olyan, mintha egy 10 éves autót vennél - azzal már BIZTOSAN gond lesz, hiszen 2 túl van a tervezett élettartamán. Lehet hogy kedvező körülmények között használták, így nem lesz vele gond még 2 évig, de ha holnap bekrepál, egy szavad nem lehet. A javítási költsége pedig ugyanolyan magas 2 évesen mint 2 naposan, csak egyik esetben ezt te fizeted, másik esetben meg megvéd ettől a garancia.

Szóval a környezetvédelem egy dolog, de a mérleg másik serpenyőjében meg ott vannak a kockázatok. Ha valakinek volt pénze újként megvenni azt a készüléket, és eladja mert már nem akarja viselni a kockázatot, akkor abban semmi logika nincs, hogy megvegye olyas valaki akinek nincs pénze újra, és viselje a jóval magasabb kockázatot.

Nancsibacsi 2019.02.07. 15:18:17

@KaTe: Huawei P10 az pont egy kínai telefon :-D

juhaszvik1 2019.02.07. 15:18:28

@bounty112: tudom, hogy nem ugyanaz a két telefon, csak nem értem, hogy például azok az előnyök, amiket felsoroltál, miért érnek meg 150-200e forintot.

@KaTe: van egy kínai telefon, ami pont olyan jó kamerával rendelkezik, mint a huawei P10.
úgy hívják, hogy huawei P10.

Zabalint 2019.02.07. 15:23:30

@Nancsibacsi:
Szvsz amit írsz, az alapján épp akkor éri meg 10+ éves autót vagy 2 éves telefont venni, ha van pénzed kockáztatni (bármikor könnyedén pótolod, ha buknád), és olyan áron veszed, hogy várhatóan megéri. Nyilván, abban egyetértek, hogy prémiumot nem. Tudom, hogy sajnos a gyakorlat épp az ellenkezője...

Zabalint 2019.02.07. 15:25:00

@Nancsibacsi: @juhaszvik1:
Azt írta 100 ezer alatt. A P10 hazai kisker ára 100 ezer felett van.

juhaszvik1 2019.02.07. 15:30:30

@Zabalint: értem. szóval arról szól a kérdés, hogy van-e olyan telefon, ami azt tudja, mint egy prémium kategóriás, csak harmadannyiba kerül.

Zabalint 2019.02.07. 15:39:11

@juhaszvik1:
De a poén, hogy az ő konkrét kérdésére a válasz az, hogy igen, van olyan 100 ezer alatti.

Darth Revan 2019.02.07. 15:45:11

@Tikakukac: egy eves telefonra adtak 2 ev garanciat?

Tikakukac 2019.02.07. 16:04:30

@Darth Revan: Mondd, hogy eredetileg nem magyar vagy és most tanulod a nyelvet, mert már megint sikerült olyat írnod, amit fogalmam sincs miből szedtél össze.

Megvették a telefont 0 percesen a Telekomtól, újonnan. 11 hónaposan felkerült Hardverapróra. Én megvettem. Maradt rajta 25 hónap garancia. 1-2 hónappal gari lejárta előtt én is eladom és veszek hasonló konstrukcióban egy újabbat.

Ez így elég tiszta vagy pontokba kell szednem hogyan történnek a dolgok?

Zabalint 2019.02.07. 16:15:33

@Tikakukac:
Telekomnál most épp 1 év garanciát adnak a készülékre. Ez ilyen kibővített garancia 1+2 éves? Mert az nem ugyanaz, mint a gyártói gari.

Tikakukac 2019.02.07. 16:32:09

@Zabalint: A Telekom oldala egyfelől rakat bughalmaz, másfelől 2 év jár rá, csak a szürkeimportosok kapnak 1 évet.
P10, P10 Plus, P9, P9 Plus, Mate9 és Mate 9 Pro telók pedig kapnak 3+3+3 garit, olvass utána. Elvben kell egy Huawei regisztráció mellé és kész, gyakorlatban itt lakom a szerviz mellett, akkut már cseréltettem és azt mondták számla legyen, a többi igazándiból részletkérdés, le fogják garizni :)

KaTe 2019.02.07. 16:45:46

@Zabalint: Köszi, de szerintem nem a szlovák mobil1, meg a telefonkirályos árakból kellene kiindulni.

100 ezer alatt ma nem kapsz olyan új telefont, ami mókolás nélkül legalább egy S7 edge szintű kamerával rendelkezik. Az összes 40-60 ezer forintos kínai csoda ezen a fronton vérzik el. Aki éles és szép kijelzőre, korrekt minőségi fényképekre és hangzásra vágyik, annak alsóhangon 100 ezertől indul a buli...

KaTe 2019.02.07. 16:50:48

@juhaszvik1: Megfogadtam, hogy hülyeségre nem válaszolok, de esetedben kivételt teszek, mert azért az mégse járja, hogy a "LEGALÁBB OLYAN" és a "PONT OLYAN" kifejezés között valaki nem érti a különbséget...

Zabalint 2019.02.07. 17:04:34

@KaTe:
Akkor Xioami Pocophone F1. A 220 voltnál például 99 990 Ft, és ők nem szlovákot árulnak. Egyébként emellett egy rakás itthon is forgalmazott típusnak lehet ugyanaz a kamerája, ha utánanézel, csak a dx0markon nem szerepel mindegyik.

"Aki éles és szép kijelzőre, korrekt minőségi fényképekre és hangzásra vágyik, annak alsóhangon 100 ezertől indul a buli..."

Nem, az vásárol egy dedikált fényképezőgépet. Épp azt ugatom, hogy elhanyagolható a különbség a 40-50 ezres és a 150-200 ezres telefonok kamerája között, mert ugyanakkora szenzor hasonló optika, a beépített feldolgozás meg jellemzően parasztvakítás, élénk színeket csinál, hogy elájulj, de kurva jó lett a kép. Ez alól a Huawei csúcskészülékei a kivételek, a Samsung S7 Edge-ben meg ugyanolyan 1/2.3" méretű szenzor van, mint sok más telefonban.

Zabalint 2019.02.07. 17:06:41

@KaTe:
A legalább olyan részhalmaza a pont olyannak.

KaTe 2019.02.07. 17:15:40

@Zabalint: Kivéve, hogy P10-et nem kapsz 100E alatt.

"elhanyagolható a különbség a 40-50 ezres és a 150-200 ezres telefonok kamerája között,"
- óóó tényleg? Mutass már nekem pár ilyen elhanyagolható különbséggel rendelkező képet. Lehetőleg éjszakait, meg mondjuk olyat, ahol az ég is látszik a háttérben.

"Nem, az vásárol egy dedikált fényképezőgépet."
- remek gondolat, elvégre minek hurcoljak magammal egy eszközt, ha hurcolhatok kettőt is? Nem tudom mennyire vagy képben a fényképezők piacával, de én nem nagyon láttam 50E forint alatt semmit, ami értékelhető képeket (na meg videófelvételt) tudna készíteni.

"élénk színeket csinál, hogy elájulj, de kurva jó lett a kép. "
- hát akkor az olcsó okostelefonok miért is nem képesek erre?

Zabalint 2019.02.07. 17:37:25

@KaTe:
"Kivéve, hogy P10-et nem kapsz 100E alatt. "

Így van, feljebb le is írtam pontosan ezt.

"- óóó tényleg? Mutass már nekem pár ilyen elhanyagolható különbséggel rendelkező képet. Lehetőleg éjszakait, meg mondjuk olyat, ahol az ég is látszik a háttérben."

Te komolyan azt hiszed, hogy meg lehet erőszakolni a fizikát? A kis szenzor miatt bizony zajosak lesznek a sötétben készült képek a csúcstelefonnál is, csak a részletek rovására agyon lesz zajszűrve. Ezért dícséretes, hogy a Huawei a csúcstelefonjába nagyobb szenzort tett, nem véletlen, hogy azzal kiemelkedik a mezőnyből, míg ahol a Samsung S7 edge van, ott a dx0mark szerint is torlódnak a telefonok.

"- remek gondolat, elvégre minek hurcoljak magammal egy eszközt, ha hurcolhatok kettőt is? Nem tudom mennyire vagy képben a fényképezők piacával, de én nem nagyon láttam 50E forint alatt semmit, ami értékelhető képeket (na meg videófelvételt) tudna készíteni."

Ha telefonos snapshooter vagy, akkor nyilván nem viszel magaddal fényképezőgépet, ez esetben viszont nevetséges, hogy elhanyagolható képminőségbeli különbségeken rugózol.

Egyébként amit 50 ezerért veszel újonnan, azzal ugyan jobb képet nem csinálsz, de nem vagy egyetlen latószögre korlátozva (a csúcstelefonoknál már szintén nem, de azoknál kétséges a 3 objektíves hybrid zoom hatékonysága). 100 ezerért viszont DSLR-t kapsz alapobjektívvel.

"- hát akkor az olcsó okostelefonok miért is nem képesek erre?"

Meg fogsz lepődni de egyre több már az alsó kategóriában is ezzel vakít.

Zabalint 2019.02.07. 18:48:27

@droid_:
Igazad van, a pont olyan részhalmaza a legalább olyannak. Elírtam.

ekat 2019.02.07. 18:53:18

@lalibatyo: Neked sem sikerült jómodorral és udvarias, szép beszéddel kitűnnöd.

Xezs7 2019.02.07. 19:55:50

@KaTe: LOL a Huawei is kínai :)

Zabalint 2019.02.07. 19:58:34

@Xezs7:
Még mindig azt írta, hogy 100 ezer alatt, és a P10 nincs 100 ezer alatt.

Xezs7 2019.02.07. 19:59:53

@Zabalint: Mi számít komolyabb igényűnek? Egy Asphalt 8 vagy 9-et lazán elvisz egy 65 ezer Ft-os középkategóriás telefon. Ha ezek nem komoly igényűek akkor mi?

Xezs7 2019.02.07. 20:02:18

@Nancsibacsi: A kínai csodák legimádnivalóbb tulajdonsága, hogy van rajtuk infravörös port. Imádom azzal kapcsolgatni a tévét, mikor a család elhányja a távkapcsolót :)

Xezs7 2019.02.07. 20:04:15

@Zabalint: Ez esetben meg fölösleges volt odaírnia, hogy kínai. Van bármilyen olyan telefon, aminek a kamerája megközelíti a P10 vagy S7 kameráját és 100k alatt van?

Zabalint 2019.02.07. 20:34:05

@Xezs7:
Igazából nem ismerem Androidra a grafikailag A kategóriás játékokat, csak egy tippem volt a játék. Mert mást nehezen tudok elképzelni, amivel ki lehetne használni a csúcskategória procijait. A rendszer maga már az alsó-közép kategóriában is elég gyors 3-4 giga ram és 32 giga tárhely az alsó-közép kategóriában is van. Videót renderelni, 3D tervezni, szoftvert fejleszteni, stb., stb. meg nem telefonon fognak. Jó, pl. RAW képeket szerkeszteni lehet telefonon, csak sok értelme nincs, nagyobb tableten esetleg van értelme.

Szóval nem igazán találom azt a felhasználást, amihez kell az a vas.

Zabalint 2019.02.07. 20:39:37

@Xezs7:
Feljebb említettem 2 xiaomit, amelyek a dx0mark szerint jobbak, de csak az egyiket forgalmazzák itthon. Egyébként ott nagyon kevés mobil van a listán, valószínűleg sokkal több lehet nagyjából egy szinten, egyedül a két huawei csúcsmodellé emelkedik ki a mezőnyből.

Darth Revan 2019.02.07. 20:50:14

@Tikakukac:

nem tulsagosan elterjedt a 3 ev garancia. telefont max. lopottan fogsz az eredti ar 40%-ert megvenni 11 honaposan.

Tikakukac 2019.02.07. 21:45:55

@Darth Revan: Teljesen hidegen hagy, hogy mi az elterjedt. És totálisan irreleváns is.
Az, hogy szerinted mit és mennyiért lehet(ne) megvenni és milyen idősen szerencsére nem a te hatásköröd, eldönti a piac.
Megnyugtatlak: első és egyetlen tulajától, minden papírjával, egy összegben kifizetve, saját dobozával és védőfóliáival együtt vásároltam meg. És ez nem az első ilyen. Ügyesnek kell lenni és spórolhatsz egy vagon pénzt :)

Secnir 2019.02.07. 22:07:08

65e.
hm. használt. hm. garancia nélkül. igen.
amazonon (ami pont az egyik legdrágább piactér) 65-be fáj egy egyéves refurbished cégtől, egy év garanciával. www.amazon.com/Samsung-Galaxy-G930A-32GB-Platinum/dp/B01F4889GE/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1549573416&sr=8-6&keywords=Samsung+Galaxy+S7+Edge
nincs több kérdésem. amúgy meg BV6000 vagy (ha nő vagy) BV5800, ha meg vagizni akarsz, akkor BV9000. annak nem árt meg egy kavics. kavics sem.

juhaszvik1 2019.02.08. 07:32:27

@KaTe: ha nem érted a viccet, az nem engem minősít :)
amúgy meg nem kérdeztem semmit, szóval "válaszolnod" sem kellett volna. feltételezem, hogy a szó, amit kerestél az a "reagálás".
és ezt most nagyon komolyan mondtam, szóval el ne röhögd magad.

:)

Zabalint 2019.02.08. 08:54:49

@Tikakukac:
Egyáltalán nem irreleváns, mert a használt piacon azok vannak, amelyeket újonnan eladtak. Te belefutottál egy ritka jó alkalmi vételbe, és ezt próbálod általánosan kivetíteni. Nincsenek persze kétségeim, ha több időt töltesz vele, jobbak azcesélyeid ilyen alkalmi vételre.

Tikakukac 2019.02.08. 09:01:02

@Zabalint: remélem jól fizetnek ilyen tudásért. Nem sok ember képes 2 év után is visszaemlékezni napra pontosan egy teljes piac kínálatára, de neked megy. Ezért szeretem az internetet.

Zabalint 2019.02.08. 09:35:57

@Tikakukac:
Semmi olyat nem állítottam, amire most reagaltal, jó vitatkozást magaddal!

Nancsibacsi 2019.02.08. 10:57:15

@Xezs7: "A kínai csodák legimádnivalóbb tulajdonsága, hogy van rajtuk infravörös port. Imádom azzal kapcsolgatni a tévét, mikor a család elhányja a távkapcsolót"
Ja, rendre lehet őket nevelni, mert én biztos nem keresem meg, nekik meg nem adom oda a telefonomat :-)
Egyébként mikor erre rájöttem, beállítottam a gyerek tv-jére is (amit monitorként is használ). Bambul a youtube előtt tanulás helyett, én meg lekapcsoltam. Azt a pánikot :-)

KaTe 2019.02.08. 11:07:17

@juhaszvik1: Akkor a mai napi tanulság: ha valaki kérdez valamit, akkor a lehető legviccessebben kell válaszolni rá úgy, hogy még véletlenül se a kérdésre válaszolj.
Köszi!

@Zabalint: "Meg fogsz lepődni de egyre több már az alsó kategóriában is ezzel vakít."
- Nagyon várom már azt az időt, amikor minden alsó kategóriás okostelefon ezzel fog vakítani. De addig is marad a közép , ill. felsőkategóriás okostelefon. Megjegyzem, ha vettél volna mostansában digitális fényképezőgépet (én elkövettem ezta hibát) akkor tudhatnád, hogy 50E forint alatt még annyit se tudnak, mint jelenleg egy 40-60E okostelefon kamerája. (nem, nem érdekelnek a specifikációk meg a benchmarkok, a saját szememnek inkább hiszek) Ha pedig 100E forintot kellene költenem arra, hogy értékelhető képeket tudjak készíteni, akkor köszönöm, inkább maradok mondjuk egy P20-nál.

Nancsibacsi 2019.02.08. 11:08:05

@Zabalint: "Szvsz amit írsz, az alapján épp akkor éri meg 10+ éves autót vagy 2 éves telefont venni, ha van pénzed kockáztatni"
Így van. Nyilván vannak kényszerhelyzetek, de szerintem ha valaki csak 10+ éves autót tud venni - mert arra van pénze -, annak az a helyes stratégia, ha minél olcsóbb megoldásra törekszik, és igényei ilyenkor már ne legyenek. Vagyis Ne egy 20 éves Volvot vegyen meg - mert az kényelmes, meg bőrülés, meg tököm tudja 1 millióért (úgy hogy ehhez kölcsön kért 200 ezret) -, hanem egy 400 ezres Swiftet, és spóroljon, hogy a következő autójára több pénze legyen. Ezt pl. nekem senki se mondta el, így fiatalon én is vettem egy 10 éves, szerelővel átnézetett, 1 gazdás, tényleg jó állapotú felsőközepes fost, amit 10 évig életben tartottam, és közben ráköltöttem a vételár dupláját, pedig japán volt. Akkor még NAGYON rosszul estek ezek a plusz költések, ahogy a poszternek is a 3 napot 60 ezerért akciós telefon.
Annak szerintem semmi értelme sincs, hogy ha valakinek nincs pénze valamire akkor vesz egy magas kockázatú, drága fenntartású szopórollert, mert az mégse annyira égő. Akkor vegyen valami olcsót, ha meg már futja újra, akkor olyat amit garisban megengedhet magának. Veteránozni nem 20, hanem 40 évesen kell, mikor már van rá pénz :-)

Zabalint 2019.02.08. 11:41:00

@KaTe:
Az elmúlt hónapokban 2 digitális fényképezőgépet is vettem, tudom hogy 50-ért nem kapsz olyat, ami jobb képeket csinálna a telefonoknál, de értelmetlen összevetni mert a telefonnal meg csak és kizarólag 28 mm FF ekvivalens gyújtótávolsággal tudsz fotózni, nyilván kivéve a többkamerásokat, ezeken meg zoom van, meg tök más az ergonómiajuk ezt fizeted meg.

100 körül viszont lehet kapni DSLR-t vagy MILC-et APS-C vagy 4/3 méretű szenzorral, amelyek bármely telefon kameránal nagyságrendekkel jobb képeket csinálnak, de 1" szenzorú kompaktot is, ami még mindig jobbat csinál. Egy 40-50 ezres telefon meg egy ilyen árkategóriájú fényképezőgép meg bőven kijön egy új S7 Edge árából.

Ami pedig a specifikációkat illeti, nekem van egy kis szenzoros kompaktom (nem 50 újonnan, annál azért jóval több), és specifikaciók alapján nagylatószögön elvileg a telefonommal kellene jobb képeket csinálnom, a gyakorlatban meg fordítva van, mert a fényképezőgéppel vannak manuálisbeállítasi lehetőségeim, RAW-ban is tudok képeket készíteni (tudom, hogy a csúcstelefonok ezeket tudják, bár erős korlátokkal), amiből sokkal többet tudok visszanyerni tájképeknél, valamint ergonómiailag is sokkal ügyesebben tudok képeket készíteni, ja és végül nagyon jó az optikai stabilizátora, így még viszonylag hosszú záridőknél is megy kézből, nem tudom telefonoknál van-e amelyiknek jobb.

juhaszvik1 2019.02.08. 11:44:38

@KaTe: az a baj, hogy kizárólagosságokban gondolkodsz. egyáltalán nem muszáj ezt vagy azt csinálni, kivéve ha valami múlik rajta.

amúgy majdnem elrohantál P10-t venni, mert azt mondtam, és csak a lakásajtóban esett le, hogy "basszus, a P10 = P10"? vagy miért akkora probléma, ha valaki viccelődik?

Zabalint 2019.02.08. 12:22:24

@Nancsibacsi:
Ezzel teljesen egyetértek, én is így gondolom. Annyi különbséget viszont tennék az autó és a telefon között, hogy előbbinél környezeti szempontból hátrányos hogy fenntarthatatlan öreg prémiumot mégis megpróbálnak fenntartani, telefonnál meg előnyös, hogy megveszi és használja még valaki, a tulaj nem dobja kukába, a balek vásárló meg nem vesz inkább újat.

Tikakukac 2019.02.08. 16:18:43

@Zabalint: Áh, szóval még előtted az érettségi magyarból. Akkor sok sikert és feküdj rá nagyon, mert az értő olvasás és szövegértelmezés az még bajosan meg. Drukkolok!

Zabalint 2019.02.08. 16:52:03

@Tikakukac:
Bocs, időben szólhattál volna, hogy troll vagy, akkor nem vitatkozok veled.

KaTe 2019.02.08. 17:02:39

@Zabalint: Azt nem érted meg, hogy nekem, mint egyszerű átlagembernek már nem fér bele, hogy egy digitális fényképezővel a nyakamban mászkáljak miközben ott a zsebemben egy kb. 150grammos, max 6"-os, 7-8mm vastag multifunkciós okoseszköz, amivel annyi képet lövök amennyit csak akarok.

Az egész vitát azért indítottam, mert páran megjegyezték, hogy 40-60 ezer forintért lehet kapni sokmagvas, sokmemóriás okoseszközt, ami -szerintük- minden igényt kielégít. Lehet, hogy az ő igényeiket kielégíti, de nem az enyémet. Meg is indokoltam, hogy miért. Ha olyan okoseszközt akarok, ami nekem megfelel, akkor alsóhangon 100E forinttól indul a buli. Nem érdekelnek a féláfás külföldi boltok, nem érdekelnek az Ázsiából berendelt, 10 dolláros ajándékként feltüntetett okostelefonok sem. Ma Magyarországon 27%-os áfa mellett ez ennyibe kerül.

Tikakukac 2019.02.08. 18:10:37

@Zabalint: Az érzés kölcsönös. Ha tudom, hogy még csak most tanulod a magyart, akkor nem rakok ennyi időt a dologba.

Zabalint 2019.02.08. 18:16:23

@Tikakukac:
Nálad az elemi logikával és a szövegértéssel is vannak problémak. Amit leírtam, abból nem következik, hogy azt állítanám, a 2 évvel ezelőtti piaci helyzetre vilagosan emlékszek. Kérlek, legalább egyszer próbáld meg értő módon elolvasni, amit írtam, mielőt csípőből elkezdesz személyeskedni!

Zabalint 2019.02.08. 18:22:57

@KaTe:
Gyakorlatilag oda lyukadtunk ki hogy egyedül a jobb kamerát tudod kihasználni, miközben épp hogy nem olyan modellekről beszéltél, amelyeknek a kamerája kiemelkedne a mezőnyből, mint ahogy hoztam is példat 100 ezres telefonra, amely a dx0mark szerint jobb volt kamerában.

Egyébként értem mit mondasz, én a dedikált fényképezőgéppel azért jöttem elő, mert a képminőséget hiányolod a 40-50 ezres telefonéhoz képest. Ha annyira nagyon igényes vagy, fura, hogy épp ott húzod meg a határt, ahol, hiszen a 3-4 évvelcezelőtti csúcsmodellek kamerája szintjén van a mai 40-50 ezresek kamerája, tehát akkoriban te nagyon elégedetlen lehettél...

Tikakukac 2019.02.08. 18:37:59

@Zabalint: Semmi gond a személyeskedéssel, aki instant trollozik ha kifogy alóla a talaj, annak ez jár.

Sajnos de, következik. Mivel annyira magabiztosan álltál bele az egészbe, így nincs más opcióm, mint ezt feltételezni. További sok sikert!

Zabalint 2019.02.08. 18:50:47

@Tikakukac:
Nem én alólam fogyott ki a talaj, a trollkodás már reakció volt arra, amikor elfogytak az érveid, és egy méretes csúsztatással jöttél. Rühellem az ilyen alkas, szarházi vitakultúrát, amit művelsz, mitan megcáfoltam az érveidet.

Zabalint 2019.02.08. 18:59:34

@Tikakukac:
De újabb próba, hatha így felfogod mit írtam:

Mivel az új telefonok között kevésre adnak 3 év garanciát, ezért a használt piacon extra felára van ezeknek. Ezért piaci szempontból egyáltalan nem irreleváns ez a tény, az állítasoddal szemben. Ha aranyaiban olcsón tudtál venni 3 éves garanciásat, márpedig magad állítottad, hogy ügyesnek kell lenni tehát az is voltál, akkor azt nem hasonlíthatod az átlag vételhez. Neked prohardveren 120+ eladásod és vételwd van, a többség nem ennyire rutinos, és feltehetőleg nem tölt annyi időt használt cikkek vadászásával. Őszintén szólva, én total balfasz vagyok a vételhez és eladashoz is, az alkudozáshoz különösen, nemrég vettem és eladtam valamit, most sokaig nem is akarok.

Na nagyjaból ennyit akartam, bármennyire is csípőből rosszindulattal álltál hozzá a vitahoz én nem akartalak téged alázni, pedig annyi önellentmondást írtal, hogybőven lehetne. Bocs a trollozásért.

Tikakukac 2019.02.08. 19:13:42

@Zabalint: Értem. Akkor menj neki megint annak amit fentebb írtál és amire válaszoltál. Majd helyezd el a koordináta rendszerben, nem ám felszorozgatva az elképzeléseid alapján egyes elemeket, ahogyan tetted most is.

Máris teljesen más összképet kapsz a helyzetről. Tanulság: mielőtt páros lábbal szállunk bele egy témába a körülményeket mérjük fel rendesen, aztán fussunk neki a falnak.

Jegkoko 2019.02.09. 12:42:26

Vettem egy Xiaomi a2 lite típusú telefont, már lassan egy hónapja meg van. Eddig teljesen meg vagyok vele elégedve, napokig bírja az aksija két töltés között. Persze meg szólt az egyik kollegám, hogy nem olyan minőségi mint az ő huawei p20 telefonja. De igazából az anyag minőség annyira huszadrangú dolog, mivel úgyis mindenki egyből beteszi egy tokba a telefont. Meg nem is akartam 100 ezret kiadni egy telefonért, nekem megfelelt ez is 55 ért.

lobster thermidor 2019.02.09. 18:53:12

@Zabalint:
Ha 65 ezret szán valaki egy telefonra, akkor az vegyen egy 65 ezer forintos telefont, és ne akarjon egy használt 200 ezres készüléket az eredeti ár harmadáért megvenni. Egyébként pedig vegyük alapnak, hogy mindenki tud 12, vagy 24 - ig számolni, tehát ez a hitelspirálos történet legfeljebb azokra vonatkozik, akik már az alsó tagozat második osztályában megbuktak számtanból. Azt pedig csak bizalmas információként mondom el neked, hogy használt telefont venni sokkal nagyobb őrültség a 0% THM - es hitelvásárlásnál.

a lekvár neve puffin 2019.02.09. 21:10:58

@Secnir: 9500? :-) a 6000-et cseréltem le rá.Egy biztos,ha meló közben leteszem,a munka után tuti feltűnik ha nincs a zsebemben...viszont a 4-5 naponta töltést nagyon megszoktam.

Secnir 2019.02.10. 13:51:34

@a lekvár neve puffin:
bv9500? az nem jött még szembe velem. a bv6000-el meg nincs különösebb problémám, így évek távlatából sem, így amíg mozog (tölthető), addig marad. arról ne beszéljünk, hogy legális önvédelmi eszköz.
amit hiányolok belőle, az a wireless charging, azért néztem sóvárogva anya 5800-át...

Xezs7 2019.02.10. 19:51:10

@Jegkoko: Én nem teszem tokba. Próbálkoztam vele, nekem egyszerűen nem jó úgy.

a lekvár neve puffin 2019.02.10. 20:47:57

@Secnir: 9500 is tölthető vezeték nélkül.Sajnos nekem a dupla sim + micro sd miatt a 6000 helyett nem volt jó más bv készülék.Amikor kijött a 9500 megtetszett,főleg a 6000-et felülmúló szó szerinti féltégla forma...nemigen kellett foglalkozni a dizájnnal...viszont minden más játékszer mellette...súly? ~40dkg... egyből feltűnik,ha nem húzza le a gatyát a seggemről,viszont ez megint 2+1 foglalatos,10000mah-s akkuval.Tény,csak 2A-rel tölt,a töltés idő 7-8 óra 20%-ról.De amíg eléri a 20%-ot...nálam folyamatosan megy a wifi/mobilnet a munka miatt,dokumentálnom kell a munkákat,rendelni a cuccokat stb...a 6000 se nagyon bírta két napnál tovább,pedig pár dologban jobb mint ez.Viszont az üzemidő kárpótol,az überbrutál strapabírás túltesz a 6000-en és ez nagy szó.

juhaszvik1 2019.02.11. 15:43:09

gondolom lassan esedékes az ilyen jellegű trollkodás:

ez már a márciusi poszt?

lobster thermidor 2019.02.12. 14:59:11

@Nancsibacsi:
Ki mondta, hogy befektetés? Ezt az attitűdöt nem érdemes józan logikával boncolgatni, mert két egymástól különböző dimenzióról beszélünk.
Sokan szeretnék többnek láttatni magukat, mint amilyenek a valóságban, vagy amit a valós anyagi helyzetük megenged. Ez a látszaton alapuló jólét motiválhat valakit arra, hogy 65 ezerért megvegyen használtan egy 200 ezres telefont. Aki ilyen mentalitású, az nem befektetésben, vagy üzletben gondolkodik, hanem az a hajtóerő, hogy sukár csávónak érezheti magát akkor, amikor a buliban a csajok előtt villant egyet az iPhone - al, vagy a Samsung Edge - el. Akkor úgy érzi, hogy célba érkezett, mert valakivé vált a telefonjától.

Xezs7 2019.02.12. 20:33:03

@lobster thermidor: Az ilyen sukár csávók szokták 2 hét után összetörni a telót, vagy satu részegen elhagyni :)

Szarazkoro 2019.02.13. 12:00:44

@Darth Revan: Egy homar hanyszor doglik meg?

Nick-son 2019.02.13. 14:05:44

Igazán odaadhatnák valaki olyannak is ezt a blogot akit érdekel, vagy van kéthetenként 10 perce, hogy beidőzítse a posztokat.

Nem azért, de van akit tényleg érdekel ez a téma, vagy szüntessék be teljesen aztán vegye át a helyét más, vagy csinálják normálisan.

Quuuziii 2019.02.14. 11:23:34

@Nick-son: lett új szerkesztő, gondolom annak volt az eredménye az "interneten megvásárolt autópálya", meg a szükségtelen anglicinizmus (!!). :)

rammsteinfan 2019.02.17. 13:59:16

Új posztot!!!!Új posztot!!444!!!Új p.........