Tékozló Homár

Késő vonatot hitt a sajátjának, hiába volt jegye, jól megbüntették

2019.03.08. 11:52 | Homár Hilda | komment

screenshot_2018-05-02_11_38_20.png

Épp tegnapi hír, hogy 2018-ban összesen 4 évet késtek a vonatok  idehaza. A MÁV szerint ezzel "a magyar vasúti személyszállítás járatpontossági adatai alapján az európai középmezőnyben foglal helyet." Ettől még a vonatok pontatlansága iszonyú sok bosszúságot okoz sok embernek, néha egészen meglepően extra módon is. Például az alábbi levél írójának, akinek ugyan volt jegye, csak épp nem arra a vonatra, amin utazott, az ugyanis annyit késett, hogy felszálláskor az eleve kinézett, következő járatnak hitte. Felugrott rá, a kalauz kíméletlenül megbüntette, a MÁV pedig ezt így tartja helyesnek. Pedig a méltányossági okokból való elengedés iskolapéldája ehetne az eset.

Kedves Homár!

Drágán indult a mai napom.

Buszról leszállva siettem a vasútállomásra, Vonatinfó applikációban a buszállomás és a vasútállomás között gyaloglás közben vettem egy menetjegyet a legközelebb induló vonatra amire engedett jegyet venni az app. Az aluljáróból felérve láttam hogy ottvan egy vonat, a mozdonynál elöl a kalauzok, így úgy voltam vele, ez az első, ami indulni fog. Fel is szálltam, meg is kérdeztem az utasokat, visszaigazolták hogy „jófelé” fogunk menni.

Itt a jegy, meg a bünti is:

Az anyázós kedvében járó kalauz mégis jól megbüntetett, gyanúsítgatott, a lezárt de csókosokat mégis beengedünk kocsikról nem is beszélve. Mégegyszer meg kellett vennem ugyanazt a jegyet  az útra meg a büntetőtarifát is, mintha fullos bliccelő lettem volna. Tehát 1170+3900 vagyis 5070 Ft-ért az út nagyobbrészét végigálltam a folyosón. A kalauz stílusa miatt nem is álltam le vele vitázni, úgy voltam vele majd a pénztárban visszaadják a pénzem.

Nyugati pályaudvaron még igazat is adtak nekem, átküldtek a Keleti pályaudvar ügyfélszolgálatára mondván ott majd visszafizetik. Hát nem, közölték hogy csak arra a vonatra jó az appos jegy amit választottam, semelyik másikra sem.  Mert mint kiderült az egyik vonat pont olyan sokat késett, hogy „csak” 7 perc különbséggel indult el előbb a következőnél. Amúgy mindkettő ugyanoda, ugyanannyiért és ugyanakkora menetidővel közlekedett.  Applikációban úgy mutatta a jegyvásárlás pillanatában a 6:28-as vonatot hogy az már 6:34-kor elment, 6:35-kor vettem a jegyet az app szerint, de mivelhogy a vonat Cegléden szedte össze a késést így sem Ő, sem én nem tudhattam, hogy az a vonat még akkor is ottlesz, mikorra én odaérek az állomásra.

screenshot_2019-03-08_11_08_48.pngÍgy hát felszálltam a vonatra 6:42-kor olyan jeggyel ami csak 6:48 után lett volna érvényes, de ha 6:48-kor is indultunk volna el ugyanazon távon ugyanannyiért akkor sem lett volna érvényes, mert más a vonat száma, ezt szűrtem le a személyes ügyfélszolgálat elmondásából.

De a kalauz mondhatta volna hogy szálljak le és várjam meg azt a vonatot amihez jó a jegy, de nem, egy szóval sem említette hogy lenne ilyen opció, rögtön pótjegy.

A másik meg az applikáció, egyértelműen kiírhatná a program hogy csakis és kizárólag arra szálljak amelyikre szól de erre nem figyelmeztet. Automatából történő jegyvásárlásnál is kell vonatot választani, de ha nem pót vagy helyjegyes akkor azzal a jeggyel arra szállok fel amelyik még belefér az érvényességi időbe, nem kötik fix vonathoz csak IC esetén, függetlenül attól, hogy ott is rá kell bökni egy konkrét vonatra. Az ügyfélszolgálatos hölgy szerint egyértelmű, hogy csak azzal mehetek, ami a programban szerepel, de azért ha akarok adjak be javaslatot a mailcímükre…

screenshot_2019-03-08_11_11_41.png

Nagyon nem igazságos szerintem hogy kifizettem az utat és mégis pont ugyanúgy, ugyanannyira megbüntetnek, mintha eszembe se jutott volna fizetni, pláne egy olyan vonaton, aminek ott se kellett volna lennie.

A Vonatinfó bevezetésével ezekre külön fel kellene hívni a figyelmet a GYIK-ben, hogy mi van akkor ha lekésem, benézem stb, illetve a büntetési tételeket is illene enyhíteni azok számára akik hasonló bakiba esnek.

Mitévő lehetek?

Kedves olvasó!

A vasúttársaság személyszállítási üzletszabályzata egyértelműen rögzíti a menetjegy érvénytelenségének eseteit. Ennek alapján érvénytelen az a menetjegy, amelynek az érvénytartama még nem kezdődött meg. Érvénytelen jegy esetében pedig az utas pótdíjfizetési kötelezettsége állapítható meg.

A levél alapján arra lehet következtetni, hogy a jegy érvényességével kapcsolatos tévedésed már a pályaudvaron kiderült, így a helyzetre megoldás lehetett volna, ha a kalauz a jegy érvénytelenségéről tájékoztat, és ennek alapján leszállsz, és megvárod a következő járatot, amelyre már érvényes jeggyel rendelkezel.

Véleményünk szerint erre hivatkozással, és a leveledben írt méltányolható körülményre tekintettel érdemes megkeresni írásban a társaságot a pótdíj és az ismételt menetjegy visszatérítésének érdekében.

A cég jogosult az ügyben felmerült egyedi, méltányolható körülmények alapján döntést hozni a pótdíj, illetve a másik menetjegy árának elengedéséről és annak visszatérítéséről. Javasoljuk, hogy kezdeményezz Békéltető Testületi eljárást, ahol lehetőséged van méltányossági alapon is egyezséget kötni a vállalkozással.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.03.08. 12:11:45

Az is necces, hogy ha minden mondjuk 1 órás késésben van (pl. Déliből Fehérvár felé Kelenföldön ez mindennapos), akkor ha a vasútállomás közelében tartózkodva úgy döntök, utazni akarok a következő lehetséges vonattal, akkor már eleve nem tudok online venni egy olyan vonatra, aminek már tovább kellett volna indulni, de csak fél óra múlva érkezik valójában, hanem lehet, hogy helyette csak a 1.5 óra múlva indulóra kapok csak jegyet.

Egyszer Siófokról utaztam nyáron Pestre, ott még nem volt ilyen probléma, de Fehérvárról felsővezeték szakadás miatt már 3 órás késéssel indult Budapestre minden vonat, de szépen sorban ott várakoztak a pályaudvaron, na akkor én kitaktikáztam, hogy átszálltam olyanra, amelyik előrébb volt ebben a sorban. Na ekkor simán megbüntethettek volna, mert az a vonat jóval előbb indult volna Fehérvárról is, mint hogy az én vonatom Siófokról elindult.

Darth Revan 2019.03.08. 12:18:57

Ez tenyleg semmi masrol nem szol csak az utas szivatasarol.

A nickben nem engedélyezett karakter található 2019.03.08. 12:40:32

Na és így váltsa le az autós az autót a vonatra, vagy épp a BKK-ra Pesten... Ez inkább elrettentő.
De komolyan, ennek mi értelme a lehúzáson kívül?...

Dezsike 2019.03.08. 12:44:03

Ugyan így jártam nyáron, csak ott végül nem jött a kaller, így megúsztam. 90 perces késés, tájékoztattak is róla az állomáson a kijelzőn és a hangosbemondón, ok, rendben. De Elvira néni nem engedett jegyet venni a késő vonatra, mert szerinte az az eszközöm órája szerint már elment. No problem, visszatekertem a telefonom óráját, ekkor mar bejött a felület, de hiba a bevitt adatokban hibaüzenet jött. Mondom fasza, megvettem a jegyet a legközelebbi vonatra amire engedte, innentől kezdve én nem érzem magam bliccelőnek, mert kifizettem a viteldíjat. Az már ne az én hibám legyen hogy a rendszerük szar.

encir 2019.03.08. 13:13:06

Menjenek a jó pi...be, mondom én úgy, hogy naponta ingázom és az állandó késések és bizonytalanságok ellenére még mindig szeretem a vonatozást, legjobbnak tartom. De ez már agyrém, amit bevezettek ezzel a négyórás szarakodással.
A gyerekemnek meg nem adnak normális igazolást a késésről, mert egyszer pl. kimaradt a vonata, a következő "csak" 10 percet késett és adtak neki erről igazolást, mivel a kimaradt vonatról ugyebár nem tudnak, de a az iskolába már 40 perc késéssel érkezett meg emiatt.

Ender18 2019.03.08. 13:18:47

Nem értelek!
1. Interneten vásárolt jegy esetében ott van minden leirva a jegy felhasználási feltételeiről.
Ja, hogy a legördülő menű használata már túl bonyolult. Vagy csak felületes vagy! Vagy csak szar bele, jó magyar szokás szerint. Minek végig olvasni valamit? Meg a végén talán tudnád is hogy hogyan kell használni az adott jegyet.
2. Internetes felületeken vásárolt jegyek általában 5-10-20 százalék kedvezményt adnak. Ezen kedvenzmenyért cserébe viszont a MÁV megszabja hogy mikor, milyen és melyik vonaton utazz. Sorry. Valamit valamiért!
3. Rengeteget utazom vonattal. Van úgy hogy egy héten minden nap. Mindig onlineba veszek jegyet. Soha semmi problémám nem volt még! Miért? Mert nem csak nézzek ki a fejemből és megyek mint egy vakeger hanem tájékozódom az utazás feltételeiről.
4. Értem én. Itt mindenki hibás csak te nem? Ugye? Pedig pld nyugodtan oda menettel volna a kalauzhoz felszállás előtt. Nyugodtan végig olvashattad volna a jegyed érvényességi szabályait.
Ja, időbe elindulhattál volna, hogy Te ne késs! De hát mindig egyszerűbb mást hibáztatni.
Legjobb pld erre mikor például az utastársaimról kiderül, hogy barlang lakók és nem ismerik az ajtót. Utána meg csodálkoznak a vonaton az utastársaim, hogy késik a vonat, mert leszallas után a kalauznak mindig végig kell menni a vonat mellett az ajtókat becsukni.

Ender18 2019.03.08. 13:24:33

@encir: bocs de ez megint hülyeség. A gyermeked az érkező állomáson oda ment a forgalmistahoz hogy igazolja le a késést? Vagy az ügyfél szolgalalthoz? Gondolom nem. Meg jó, hogy az adott vonaton teljesítő kalauz, nem tudja igazolni azon vonat késést ahol nem ő dolgozik. Ez gondolom logikus és egyértelmű. De mint írtam az ügyfélszolgálat már tudta volna.
Ja. 4 órás menetjegyek.
Kedves utastárs! Ezt a dolgot köszönje azon utastarsainak meg, akik csak 1-2 megallót utaztak, aztán kerulgettek a vonaton a kalauzt, hogy utána vissza tudják váltani a jegyüket, ergo ingyen utazzanak

Taxina 2019.03.08. 14:02:28

Ugyanúgy jártam, ahogy a posztoló. Ja nem, csak nem büntettek meg.
Biztosítóberendezés hibája miatt 30 percet késő vonatra "sikerült" felszállnom. A jegyem épp az azt követő vonatra szólt, mint amire felszálltam. A jegyellenőrzésre már a jegyre nyomott érvényességi időn belül került sor. Épp jegykezelés előtt jutott eszembe,vajon mi számít az utazás szempontjából: a jegy szerinti érvényességi időtartam vagy a vonatszám? AZ első esetben érvényes a jegyem, a másodikban nem. Ezt a dilemmát jeleztem is a kalauznak. Ahogy vártuk, a készülék (mobilos jegyellenőrzés) érvénytelennek jelezte a jegyemet. A kalauz így reagált: "Az egész MÁV egy nagy rendszerhiba. Nehogy már az utas kerüljön hátrányba, mert a MÁV nem tud normálisan szolgáltatni." ... és manuálisan csinált valamit a kütyüjében, én meg büntetés nélkül továbbutazhattam.

2019.03.08. 14:22:23

@Ender18:
1. A fő gond itt nem az, hogy nehezen lennének megismerhetőek a szabályok, hanem hogy rosszak a szabályok.

2. Nem igaz. A kiválasztott járattól leaz érvényes aznap éjfélig. A gond azzal van, hogy a késő vonatokra nem is lehet kapni már jegyet, ha menetrend szerint már elmentek, illetve hiába szállsz fel 12:12-kor a vonatra 12:01-től érvényes jeggyel, ha a vonat menetrend szerint 11:58-kor indult volna el onnan.

3. Mert még nem voltál ebben a szituációban, mint a posztoló.

4. Ja, tehát ha szar a rendszer, akkor annyi, hogy alkalmazmodjunk a szar rendszerhez. Ha minden vonat 1 órát késik, akkor ha fél óra múlva jön a következő, vegyünk jegyet a 1.5 óra múlva érkezőre, és várjuk meg azt...

2019.03.08. 14:23:52

@Ender18:
"Ja. 4 órás menetjegyek.
Kedves utastárs! Ezt a dolgot köszönje azon utastarsainak meg, akik csak 1-2 megallót utaztak, aztán kerulgettek a vonaton a kalauzt, hogy utána vissza tudják váltani a jegyüket, ergo ingyen utazzanak"

Tehát a csalók miatt a MÁV a többi utast szopatja, és te meg tapsikolsz ennek...

Ender18 2019.03.08. 14:34:14

@Zabalint:
Ja értem!
Azért szar a rendszer mert kapsz kedvezményt a jegyed árából és ezért cserébe nem utazgathatsz bármikor?
Ezt te komolyan gondoltad?
Ember! Csak halkan jegyzem meg! 2022től más vasúttársasagok is szallithatnak majd utasokat Magyarországon. Ott kedves barátom csak járatra tudsz majd jegyet venni. Aztán ha nem arra a vonatra szállsz fel amire jegyet veszel kinek is lesz a hibája? A tiéd vagy a vasúttársasag? De mondok egyszerűbbet. Oscar telekocsi rendszer. Ugyanazon távolságra az egyik oscaros 2500 ftert viszel el, a másik 3000 ftert, és ha a 2500 ftesra foglalsz helyett nem fogsz tudni a másikkal utazni. És ezért lenne szar a rendszer? Mert megszabja hogy mely vonatokon tudsz utazni? Ja, kérlek a moziba is úgy van, hogy a 20.00as jeggyel nem tudok beülni a 17.30as előadásra, hiába hogy ugyanaz a film és ugyanaz az összeg! És hiába vagyok én ott már akkor! De mindig a rendszer szar! Értem én. Mr. Tökéletes!!!

yuden 2019.03.08. 14:34:46

Pár éve (mikor még fiatal voltam), pénteken utaztam a 33%-os kedvezménnyel, ami a 26 éven aluliaknak jár péntektől vasárnapig. 9:43-kor ellenőrizték a jegyem, mikor megdöbbenésemre jelezte a kalauz, hogy sajnos erre a vonatra még nem érvényes, a kedvezményes jegy ugyanis csak 10:00 utáni utazásokhoz használható. Jó fej volt, nem büntetett meg, én meg egy életre megjegyeztem, hogy erre is figyelnem kell. Nem sokkal ember (utas) barátibb megoldás? Büntessék meg azt, aki szándékosan bliccel, és megkárosítja őket! Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres késéseket, a tömegnyomort és a mocskos kocsikat is ellentételezhetnék néha egy kis megértéssel és kedvességgel. (Ha már késett a vonat, ha már bugos az app, ha már megvette a jegyet, ha már úgyis végig kell állnia az utasnak, nem igaz, hogy nem fért volna bele, hogy elengedje a büntetést.) Egyre több fiatal jófej kalauzt látok a vonatokon, de sajnos még mindig van egy csoport, akik a "hatalomérzet" miatt választják a szakmát..

Ender18 2019.03.08. 14:47:33

@Zabalint: igazad van. Csaljonak tovább. Igaz? Nehogy már próbálják meg a csalókat gátolni? Te figyu csak. Mondok egy egyszerű hasonlatot. Én nem szavaztam a Fideszre mégis szívok az olyanok miatt akik a Fideszre szavaztak. De amúgy meg egy kérdés. Te mint utas. Hányszor segítettél mondjuk a kalauznak a csalókat megbüntetni, vagy egyaltan jelezni hogy ez vagy az az utas valószínűleg csal? Gondolom egyszer sem. Gondolom mikor a kalauz mondjuk csalot fogott és az esetleg lekur***nyazta a kalauzt, te például önként felajánlottad hogy adott esetben tanuskodsz erről ha a kalauz mondjuk pert kezdeményez az utas ellen. Igaz? JA, nem! Nem vagy te ilyen karakán gyerek! Mert az mar megint neked lenne kényelmetlen. Menni kellene tanuskodni stb stb. Hogy nézzne az már ki. Tavaly mikor megverték Pesten a kalauzt, egy kocsinyi utas nézte végig. Egyiknek sem jutott eszébe hogy segítsen. Ilyen vagytok ti. Panaszkodas megy hogy szar a rendszer, csak éppen miatattok szar a rendszer. Mert sok utasnak nincs meg a megfelelő utazási kultúrája, sok utas meg semmit nem tesz azért hogy ezen változtasson. Jöttök itt nekem hogy késik a vonat. Miért? Repülő nem szokott késni? Busz? Az sem, ugye? Kocsi? Múltkor kocsival utaztam. Baleset volt. 3 órát ültem a dugóba az M3on. Ilyen kit pereljek be? Kit szidjak hogy a rossz a rendszer? Majd elgondolkozhatnál ilyeneken.
A múltkor olvastam hogy egy utas panaszkodott mert a Fliert vonaton nem működött a WC. Pont azon a vonaton utaztam. Vacnal takarítottak ki a dugulást. Ja mi is okozta a dugulás? Pelenka. Gondolom a kalauz, vagy a mozdonyvezető volt aki pelenkát dugdosott a WCbe hogy az ne működjön és szivassa az utasokat. Ugye? Hát persze. Valószínűleg így volt.

encir 2019.03.08. 14:54:21

@Ender18: Bocs, de hülyeségeket írsz!

A gyerekem nagyon jól tudja, hogy a forgalmi irodán adják az igazolást, nem kezdő már.
Mivel akkor érkezett be a tőlünk húsz perccel később induló és szintén késett vonattal, arra adták az igazolást. Ez valóban logikus, csak éppen neki a korábbival kell iskolába járnia, amivel már félórával előbb kellett volna a célállomásra érnie. Erre kapott egy 10 perces igazolást, amivel kitörölheti :(.

encir 2019.03.08. 14:55:56

@Zabalint: és azok a csalók ugyanúgy kering(h)etnek most is, tehát mégis a becsületesek szívnak.

encir 2019.03.08. 15:13:07

@Ender18: "Azért szar a rendszer mert kapsz kedvezményt a jegyed árából és ezért cserébe nem utazgathatsz bármikor?"

És van választási lehetőség? Inkább nem kérném a kedvezményt, de adott időtartamon belül felszállhassak bármelyik vonatra, ami a megfelelő irányba megy, akár késett, akár kimaradt vagy előbb jött. stb.

További Magyar Hang 2019.03.08. 15:35:04

Ott van a screenshot-on szép nagy betűkkel, külön mezőben, bold-dal írva, hogy a 2617-es járatra vettél jegyet. A 2617-esre szálltál fel? Nem? Mire legyen rugalmas tekintettel a MÁV? Arra, hogy nem tudsz két négyjegyű számot egyeztetni?

encir 2019.03.08. 15:37:10

@További Magyar Hang: a vonatok oldalán nagy számokkal látható ez? A hangosbeszélő bemondja?

Darth Revan 2019.03.08. 16:07:28

@Ender18:

Ez kivetelesen az az eset, amikor teljesen igazat adok a homar posztolonak. a mav szarjon sunt.
semmi kara nem szarmazott a MAV-nak a dologbol, nem mas kategoriaju vonatra szallt, nem magasabb osztalyra ult be, egyszeruen osszetevesztett ket vonatot, mert az egyik kesett.

barkivel elofordulhat. veled is.

azbest 2019.03.08. 16:08:10

Hilda, nem 4 órát, hanem 4 évet késtek előző évben a vonatok.

MatoBoci 2019.03.08. 16:10:49

"Tehát 1170+3900 vagyis 5070 Ft-ért az út nagyobbrészét végigálltam a folyosón"
Végül is, ha direkt úgy döntesz, hogy állni szeretnél, akkor ok, de amikor én reggelente felszállok Ceglédbercelen a vonatra, akkor azért bőven tud még az ember válogatni az ülőhelyek között, olyan kihalt az egész vonat. Ne ferdítsünk már. Amúgy meg nem hiszem el, hogy a ceglédi vasútállomáson nincs kiírva, hogy melyik vágányról indul a vonat 6:48-kor. Csak úgy brahiból, utasokat megkérdezve nem szállok fel vonatra... Az sem volt feltűnő, hogy 5 perccel előbb indult el?
Szerintem posztoló csak örült, hogy de jó, még elérte az előzőt, arra meg nem figyelt, hogy csak arra érvényes a jegy, amelyik vonatot kiválasztotta.

Darth Revan 2019.03.08. 16:20:06

@MatoBoci: mintha az ember meglepodne azon, hogy a MAV nem tartja be a menetrendet

MatoBoci 2019.03.08. 16:21:29

@Darth Revan: Azon nem lepődök meg, ha később indul, jó párszor előfordult már, de korábban? :) Ugyan már, sosem fordul elő.

zuhanorepulesss 2019.03.08. 16:27:29

@Ender18: Ha az oscaros autok ugyanolyak, s egymas mogott allnak, benezheted. Nem azert jarsz Te mindennap vonattal es veded oket ennyire vehemensen mert Mavos vagy? Nem szegyen az, bar en sem irnam ki. Foleg a fideszes kirohanas utan.
Nonszensz, hogy egy olyan ""szolgaltatasra"" mint a vasut, ilyenekbe belekossenek. Amikor szamtalanszor kiadjak ugyanazt a helyjegyet, akkor persze nem ilyen vehemens a kaller. Egy ilyen ket falu kozotti kisvonatnal ha van ervenyes jegye, hadd valassza mar ki szegeny szamar, melyikkel utazik. Ez nem repulo. Semmilyen szempontbol.
A cikk kezdesenel a link pedig hibas, nem negy orat kestek a vonatok, hanem negy evet. Aki igy szolgaltat, dogja be a szajat es csokoljon kezet minden utasanak, foleg a noknek, igy a mai nonapon.

azbest 2019.03.08. 16:28:15

No, mivel van pár értő olvasásra alkalmatlan kommentelő:
- a 4 órás jegy nem elektronikus találmány, minden 100km alatti ilyennek tűnik már
- ha minden igaz, azért büntették meg, mert 7 perccel korábban menő vonatra szált fel, mint a jegyre nyomtatott időintervallum
- a jegye nem biztos, hogy egy vonatra szól, hanem adott intervallumon belüliekre
- a jegy azért olcsóbb, mert tehermentesíti az emberi és gépi jegyárust, nem azért, mert egy járarta szólna

M_R 2019.03.08. 16:28:27

@encir: A hangosbeszélő sokszor orbitális faxságokat mond be.. Pl. hónapok óta a Nyugatiban a Szegedre/Szegedről érkező IC-t az angol nyelvű "tájékoztató" ,inden esetben mint Kiskun IC-t emleget. Jó, tudom, ha MÁV-val akarsz utazni külföldiként akkor tanulj meg magyarul...

Szintén ezen az elátkozott Szeged-Budapest Nyugati szakaszon fordult elő hogy az IC helyett egy "zónázó" szerelvény volt.. Amikor többen szóvá tették hogy még indulás előtt is eladott a pénztár 1. osztály IC helyjegyet is, akkor ez most mégis hogy?? A kaller válasza: Hát így járt - örüljön hogy egyáltalán le tud ülni valahol - meg elviszi a vonat oda ahová menni akar.. Természetesen a Nyugatiban nem tudtak foglalkozni az IC pótjegy visszaváltásával - sőt elmondták hogy majd a Keletiben lehet menni reklamálni - de majd csak holnap (este 20 óravolt) - munkaidőben 8-16 óra között...
Tehát nem elég hogy a MÁV átb@szta az össze IC pótjegyet vett utasát - de másnap vegyen ki szabadságot. Mint kiderült pénzt (kb. 500 Ft az IC pótjegy) akkor sem kapsz, csak egy jegyzőkönyvet vesznek fel - mivel 1000 Ft alatt nem adnak visszatérítést. Tehát gyűjtögessed az késő/IC nélkülki jegyeket és amikor összejön 1000 Ft-ot meghaladó - akkor vegyél ki szabadságot....

Na ezért a k..a anyját az összes MÁV-nak.

M_R 2019.03.08. 16:31:51

@Ender18: Te valami sínbohóc faxkalap lehetsz...A hozzád hasonló MÁV-barmokat szét kellene zavarni és elküldeni valami kőbányába követ fejteni.

Ender18 2019.03.08. 16:48:01

@M_R:
Kedves barátom. Halistenek 21 éve vagyok katona. A hozzad hasonló kis fa**kalapok fel sem tudják azt fogni hogy vannak szabályok és van olyan hogy igazság. Bocs. Ha valaki annyira hülye hogy nem képes arra a vonatra felszallni ahova jegyet vett, azt az embert én idiotanak tartom. Miért? Mert egy nem törődöm f*sz gyerek. Az ilyenre hogy bízzák bármi olyan dolgot ami felelősséggel jár? Ne haragudj de az is furcsa, hogy az illető semmibe sem hibázott? Legközelebb vajon mi lesz? Úgy csinálja majd a dolgokat mint az a tetepjaro vezetője aki mult héten befordult a vonat elé, aztán csodálkozott hogy a terepjaroja szettőrt mint a ropi? Gondolom ott is a fránya vonat volt a hibás. Miért ment arra! Szánom az ilyen buta embereket akikben annyi életkepesseg sincs hogy felszállás előtt ellenőrizze azt hogy jó vonatra szállt e. Aztán meg neki áll feljebb. Szintén Pesten láttam mikor a 21 éves nagytudasu egyetemista fiatalember felszallt BKV bérlettel a gyorsvonat és meg volt sértődve hogy megbűntettek. Ezek vagytok ti. Nem törödöm életképtelen emberek akik csak sírni és panaszkodni tudnak. Aztán lásd itt is nekem állsz úgy hogy azt sem tudod hogy mivel foglalkozom de azonnal tamadsz
Na ha ilyen nagytudasu ember vagy, gyere ki velem legközelebb amikor bombat kell hatastalanitanom. Segithetsz. Aztán megmutathatod hogy mennyire vagy precíz, pontos ember. Tudod ott nem nagyon lehet hibázni. Aztán az is kiderul ott hogy mennyire vagy tisztelettudo ember. Mert ahogy látom az sem jellemző rád.

Ender18 2019.03.08. 16:51:12

@M_R: továbbra is azt mondom. Buta és ostoba vagy. Arra nem vagy képes hogy utána nézz dolgoknak. 1000 Ft?
Két utas osszeall, már több mint 1000 Ft a visszatérítendő összeg. Tehát ki is fizeti a MÁV. Persze ismerni kellene a szabályokat amik a MÁV honlapján bárki számra elérhetők. De tudom. Hisztizni, panaszkodni könnyebb

encir 2019.03.08. 16:51:25

@M_R: lehet nélkülük még tán javulna is a szolgáltatás színvonala :)

encir 2019.03.08. 16:56:59

@Ender18: máriám, hát gondolhattam volna.... ki az, aki egy napi ingázó gyereket élből hülyének néz, aki azt se tudja, hogyan kell igazolást kérnie.
Meg elvárja, hogy mindenkinek legyen okostelefonja meg MÁV-info térképe és kövesse a vonatok mozgását, és szám szerint beazonosítsa , hogy épp melyikre száll fel, aztán ha rosszra, kezét-lábát törve és térden csúszva ugorjon ám le a vonatról izibe, mert a nagyságos, méltóságos és magasságos EGYENRUHÁS kalóz elkapta, hogy 6 perccel korábban szállt fel, mint szabadott volna.

cog3981 2019.03.08. 17:02:44

Feltuntetni a vonatszamot hulyesegnek tartom. Ha veszek jegyet akkor legyen egy idotartam mettol meddig ervenyes. A mav szempontjabol teljesen mindegy melyikre szallok fel, az idoben indulo vagy a keso vonatra.
Ez a tipikus magyar tulszabalyozas...

Ender18 2019.03.08. 17:15:03

@encir:
Értem. Az ugye tudod hogy léteznek törvények és szabályok az országba? Ugye? Gondolom a gyereked nem ismer minden törvényt. Gondod bárkit érdekelni fog ez ha mondjuk egy olyan törvényt szeg meg amit nem ismer?
Jog kimondja: a törvény nem tudása nem mentesíti az elkövetőt. Sorry. Ez van! Nincs mindenkinek okostelefonja? Gyermekednek nincs? Hűha? És? Ezzel mit szeretnél mondani?
Kerdezhetek valamit? Tudod hogy az a vonat miért késett?? Itt indulj el mielőtt neki állsz vádaskodni és szidni embereket, cégeket. Előbb légy tisztába hogy mi történt aztán mondj véleményt. Tudod. Ez a normális és korrekt.
Én nem a Mavot védem. Én azt az elvet védem hogy nem kell addig véleményt, ítélet mondani amíg nem tudod azt hogy pontosan mi történt.
Itt egyértelmű.
Utas megvette a jegyet, aztán balfasz módon masik vonatra szállt. Miért? Mert lusta volt arra, hogy a vonat mellett álló kalauzt megkerdezze. De persze a kalauz a hibás, amiért betartva a MÁV szabályait megbüntette. Na ez a szánalmas. Ezek szerint az illető ahol dolgozik ott nem fontosak a szabályok betartása. Gondolom ez megmutatja a munkájának a minőséget is. Többek között azért tart itt az ország mert vannak ilyen emberek akik korruptak, nem szabálykövetőek.

no.nick.today 2019.03.08. 17:19:46

@Ender18:

Nem tudom. A múltkor első osztályra szóló jeggyel dzsaltam az egy kocsis pótló FLIRT-en, mert az eredeti szerelvény késése miatt azt dobták be. A kaller nyomtatott egy fecnit az eltérő szolgáltatásról, amivel meg tudtam reklamálni. A MÁV meg visszautalta az osztály-külőnbözetet.

ursus artos 2019.03.08. 17:31:52

@Ender18: tökéletesen igazad van...

2019.03.08. 17:32:17

@Ender18:
Nyilvánvalóan logikátlan működést védesz, úgy hogy mint kiderült, a szabállyal sem vagy tisztában (a menetjegy nem egy konkrét járatra érvényes, hanem érvényességi időtől!). Hiába puffogtatsz közhelyeket, hogy mindenki csak rinyál, mert itt konkrét problémáról van szó, és ennek rohadtul semmi köze nincsen ahhoz, hogy más vasúttársaság meg konkrét járatra adja a jegyet.

ursus artos 2019.03.08. 17:34:34

@Ender18: bezzeg Svájcban egyik magyar turista sem dobja el a cigerettát és jegyet is vesz a vonatra...
Itthon meg hőbörög, hogy bezzeg Svájcban, de ha tenni kellene azért, hogy Svájc legyünk az már nem megy, helyette a kormány, MÁV, kórház, oktatás, stb... szidása, anyázása. Na az megy.

2019.03.08. 17:49:33

@Ender18:
Bocs de normális esetben a szabályok vannak a társadalomért, de nem fordítva.

azbest 2019.03.08. 17:53:43

@Ender18: kontextustól függetlenül nem biztos, hogy a katonaság jó példa a normális működésre. Pont az egyik olyan szervezet, ahol a józan paraszti ész helyett a szabál az szabál... és még zabot is hegyeztetnek, csak hogy ne unatkozzon a baka, a hatékonyság és hasznosság egyáltalán nem szempont. Ez persze igaz kábé mindenre itthon.

fda 2019.03.08. 17:55:08

Sikerült épp egy barom kalauzt kifogni.

Én is jártam már pontosan ugyanígy. Akkor a kalauz, mikor elsőre azt monta hogy nem érvényes a jegyem a programja szerint, még el is magyarázta a hiba okát (hogy én is egy késő korábbira szálltam fel), és megnyomott egy gombot a kütyüjén és ment is tovább.

A sztorihoz hozzátartozik, hogy az utasnak sok esetben fogalma sincs a vonatok számozásáról, sokszor a jegyen is valami másik szám van, mint amit a peronon kiírnak. Az egyik járatszám, a másik valami másik hülye kód. Hányszor, de hányszor keresgéltem én is már az elektronikus jegyre írt kódot, de szerencsére vannak értelmes MÁV alkalmazottak is, és szokták tudni.

fda 2019.03.08. 17:58:05

@További Magyar Hang: Utaztál már vonaton? Ha nem, ne dumálj bele...

2019.03.08. 17:59:42

@Ender18:

Ad egy: Lehet - bár kétlem -, hogy 21 éve katona vagy, de hozzá még s..gfej is.
Ad kettő: Hogy értsd: megveszem a jegyet 0:01 perckor a telefonos - azaz NEM INTERNETEN keresztül (talán olvasni kellene, mielőtt teli rosszindulattal okoskodsz) - appon, amely szerint 00:15 perckor megy a vonatom, majd beérek az állomásra, és látom, hogy azon a vágányon áll egy vonat, amelyiken ki is van írva a célállomás, ahova a jegyem szól. Felszállok a vonatra 00:12 perckor, és a vonat elindul.

Ad három: A következő állomás előtt jön a kalauz, és azt mondja: ez NEM AZ a vonat, amelyik 00:15-kor indult volna, mert az 20 percet KÉSIK, és csak 00:35-kor indul az induló állomásról, és még meg is büntet, mert JÓHISZEMŰEN szálltam fel a vonatra, amely ismétlem:

azon a vágányon állt, ahol a kijelzőn szerepelt a célállomás, ahová szólt a jegyem.
az időpont 00:12 perc volt, amikor felszálltam rá, gondolván, hogy ez a MENETREND SZERINT közlekedő vonatom.

Kérdésed van még?

Meridian74 2019.03.08. 18:05:15

Én bizony nem vettem volna pótjegyet .és pont leszartam volna mit ugat a kalauz. Hívjon rendőrt, ha tud. Addigra én úgyis leszálltam volna és felszálltam volna a másikra.

Meridian74 2019.03.08. 18:06:48

@A nickben nem engedélyezett karakter található: "Na és így váltsa le az autós az autót a vonatra, vagy épp a BKK-ra Pesten"

Az autós bérletet vesz, nem egy single utazást. Ott meg ez tökmindegy, mivel 30 napos a bérlet, az összes járatra érvényesen.

További Magyar Hang 2019.03.08. 18:11:41

@encir: Igen, a vonatok oldalán ott van a szám, ha ez egyezik a jegyen lévővel, akkor felszállsz rá, ha nem egyezik, akkor nem szállsz fel rá. Ha rossz vonatra szálltál, akkor bukó, fizetni kell. A hangosbemondó nem mondja be.

@fda: Igen, utaztam már vonaton, sokszor, ezért beledumálok. :)

Only God judge on Me 2019.03.08. 18:14:27

Istenem, ugy imadom mikor olyan emberek osztjak az eszt akik eletukben talan ha ketszer itaztak vonattal... en 15 eve ingazom ezen a vonalon, es reggel mindig, az esetek 90%ban legalabb 10 percet kesik a vonatom, hazafele pedig ugyanez, vagy bemondjak hogy a mai nap nem kozlekedik. De azert megertesunket meg turelmunket koszonik?! Rohej, van mikor annyit kesik hogy a kaller vegig se mer menni a vonaton, bezzeg mikor kissebb csoportosulastol kell a jegyet elkerni es nincs akkor meg tovabballnak! Nem mondom hogy mindegyik ilyen, sot! De akad kozuluk aki egyszeruen gyoker, ahogy a cikkben levo is... egyet megtanultam a 15 ev alatt, ha keses van vagy akar 5 perce nem jott a vonatom, ami vonat jon es arra megy ahova menni akarok arra FEL KELL SZALLNI! Aki pedig itelkezik, annak javaslom menjen ezen a vonalon egy evet munkaba es onnan haza, garantaltan atertekeli a dolgokat...

encir 2019.03.08. 18:20:30

@Látens Inszinuáció: kétled, hogy 21 éve katona? szerintem meg legalább 41 éve. Az önálló, józan gondolkodásért felelős agyterülete rendesen elsorvadt már, csak szabályos rekeszek vannak benne, ahova próbálja - természetesen törvényesen és igazságosan(?) - betuszkolni a különböző szabálytalan formákat. És most rögtön bocsánatot is kérek a csúnya személyeskedésért.

Only God judge on Me 2019.03.08. 18:23:44

Mondjuk ennyi erovel minden egyes adott vaganyra beerkezo vonatot jol meg kellene nezzen minden utas hogy az a vonatszama amelyikre jegyet vett meg, ja, hogy nem sikerult? Sebaj, rohanj oda masik 50 utas kisereteben a kallerhez hogy ez melyik vonat is az? Es szallj fel ra... aham... eletszeru... volt nem is olyan reg hogy ugy szalltunk fel vonatra amit be sem mondtak, csak appon keresztul GPSen lattuk hogy milyen vonat. A poen hogy a kaller is rosszul tudta hogy melyik jaraton szolgal es mi mondtuk meg neki hogy ez nem a zonazo hanem a G50es

sutyerák 2019.03.08. 18:28:03

@Látens Inszinuáció: kb.így . a vonatszám meg a kutyát sem érdekli

encir 2019.03.08. 18:37:45

@Ender18:
.."Értem. Az ugye tudod hogy léteznek törvények és szabályok az országba? Ugye? Gondolom a gyereked nem ismer minden törvényt. Gondod bárkit érdekelni fog ez ha mondjuk egy olyan törvényt szeg meg amit nem ismer?
Jog kimondja: a törvény nem tudása nem mentesíti az elkövetőt. Sorry. Ez van!..."

Léteznek törvények, annyira sok, hogy még a jogászok se ismerik mindet.
Hogy ez hogy jön egy vasúti téves felszálláshoz és szívatós büntetéshez, azt nem tudom, mert sztem a személyszállítási feltételeket nem törvényi szinten szabályozzák.

"...Nincs mindenkinek okostelefonja? Gyermekednek nincs? Hűha? És? Ezzel mit szeretnél mondani?..."

Van vagy nincs okostelefon, de nehogy már ezt kelljen használni, ha valaki nem akar belefutni egy ilyen hibába. Másként meg nem tudom, hogy lehet kivédeni.
Hírnök jő s pihegve szól: Ez a 3621-es vonat?

"...Kerdezhetek valamit? Tudod hogy az a vonat miért késett?? Itt indulj el mielőtt neki állsz vádaskodni és szidni embereket, cégeket. Előbb légy tisztába hogy mi történt aztán mondj véleményt. Tudod. Ez a normális és korrekt..."

Kit érdekel miért késett? Késett és ez tény.

"...Én nem a Mavot védem. Én azt az elvet védem hogy nem kell addig véleményt, ítélet mondani amíg nem tudod azt hogy pontosan mi történt.
Itt egyértelmű.
Utas megvette a jegyet, aztán balfasz módon masik vonatra szállt. Miért? Mert lusta volt arra, hogy a vonat mellett álló kalauzt megkerdezze. De persze a kalauz a hibás, amiért betartva a MÁV szabályait megbüntette. Na ez a szánalmas..."

Tény, hogy nem tudom, pontosan mi történt. Lehet, hogy a kalauz a szerelvény végén volt, ő meg elöl száll fel. Vagy fordítva. De mindenesetre úgy látszik, ez megbocsáthatatlan könnyelműség, sőt, bűn volt.

"...Ezek szerint az illető ahol dolgozik ott nem fontosak a szabályok betartása. Gondolom ez megmutatja a munkájának a minőséget is. Többek között azért tart itt az ország mert vannak ilyen emberek akik korruptak, nem szabálykövetőek..."

Ha már katonáéknál tartunk, olvastad esetleg a Zendülés a Caine hadihajón című könyvet? Ott aztán szépen leírják, mit jelent a tűzön-vízen való szabálykövetés ill. a józan, a körülményekhez, az emberi életekhez alkalmazkodó, önállóan gondolkodásra és jó döntésre való képesség. Ami nem tanulható. vagy van vagy nincs. Ha ez lett volna annál a kalauznál is, aki le akarta szállítani a 80 éves nénikét a vonatról, akkor nem lett volna plusz egy MÁV-os botrány, nem kellett volna szégyenszemre magyarázkodnia és bocsánatot kérnie a MÁV felsővezetésnek és valójában veszedelmes precedenst teremtenie, amivel épp az ellenkezőjét érték el, mint amit kellett volna.

Hörömpő cirkusz világszám 2019.03.08. 18:43:50

@További Magyar Hang: A vonat oldalán nincs vonatszám. A vonat oldalán az adott kocsi lajstromszáma van.
Az IC-ken és a nemzetköziken van a vonat oldalán egy tábla vagy egy kijelző, ami az adottkocsi száma, ami a helyjegyedre is rá van írva.
A menetrendben van vonatszám, de a vasutason kívül senkit sem érdekel.
Nem úgy mondják be a Nyugatiban vagy bárhol, hogy a "3568-as vonat", hanem az "S70-es" indul az ikszedik vágányról.
@Ender18: Igen, késik a busz is meg a repülő is. Néha. De könyörgöm, a vonatok, főleg az elővárosi vonatok napi szinten késnek, szinte nincs olyan, hogy menetrend szerint odaérnének valahová. Hányszor volt olyan, hogy kimentem az állomásra, rendes időben vonat sehol, vártunk, végül jött egy, megkérdeztem a kallert, hogy ez az-e, amire várok, mire a válasz az volt, hogy "nem, ez még az előző". És bazmeg, fel se tudtunk szállni, mert annyian voltak, mint egy heringesdobozban. És bazmeg, vonattal 10 perc távolságra van a munkahelyem, mégsem azzal járok, mert amíg azzal jártam, napi szinten égett a pofám a késés miatt. És nem, nem fogok a kettővel előbbivel elindulni, mert egy haszontalan állami cég nem képes normális szolgáltatást nyújtani. Inkább beülök az autóba, a krv anyjukat!

kissaby 2019.03.08. 18:45:21

Egyszer én is így jártam! A kalauz tanácstalan volt, úgyhogy a bünti elmaradt. De nem értem miért nem érvényes a jegyem, illetve miért nem a vásárlás időpontjától érvényes 4 óra időtartamra 100 km-en belül? Álljak inkább sorba? Az kell a MÁV-nak?

FDToth 2019.03.08. 18:55:43

Hehe :) meltanyosag allami inttezmenynel? Kizart :)

Lengyelpiac Hu 2019.03.08. 19:37:26

4 évet késtek a vonatok a felkonfban,nem "4 percet" .!

martineden 2019.03.08. 19:55:19

@Ender18: Mi a f..zt rugozol a hulyesegeden?Elehet tohaladnirte kar a vasutat?Nem.Volt jegye az utasnak?Volt. Tudod 2 fele ember van.1. Aki okosan hulyeskedik.2. Aki hulyen okoskodik.Na,te a masodik csoportba tartozol.

martineden 2019.03.08. 19:57:25

@martineden: Mi a f..zt rugozol a hulyesegeden? Erte kar a vasutat?Nem.Volt jegye az utasnak?Volt. Tudod 2 fele ember van.1. Aki okosan hulyeskedik.2. Aki hulyen okoskodik.Na,te a masodik csoportba tartozol.

martineden 2019.03.08. 20:00:15

@Ender18: Jol van,tudjuk,te a parancs utan rogton felsepred a laktanya udvart.

martineden 2019.03.08. 20:10:09

@encir: Hat rola irtak.O,a ven sarga folt !

Ender18 2019.03.08. 20:13:23

@encir:
Vajon miből is gondolod hogy 21 éves vagyok?
Lehet pár kérdésem?
Elmondanad nekem hogy pld a Gyata-64 élesitesekor mi szerepe van a rezlemeznek? Esetleg tudsz arról mondani bármit is hogy a Pomz - 2 hatasnővelő burka hogy nézz ki? Vagy tudsz arról nekem beszélni hogy mi az a piezio kristály és mi szerepe van a PG-7V granatba? Esetleg elmondanad nekem a hexogen képletet? Buta vagy de nagyon. Külső dolgokból itelkezel. Arra nem vagy képes hogy meggyőzödj dolgokról. Sajnos a gyerekedet. Hiszen így ő sem lesz különb nálad. Így már értem hogy miért nem tudta megoldani ezt az egyszerű helyzetet.
Ja, tényleg. Te mit is dolgozol??

szepipiktor 2019.03.08. 20:44:05

Tehát nem volt jegye.
Ez nem a bkv, ahol vonnaljegy és akkor és arra szállsz fel, amire akarsz.
Mind szopunk a 4 órás szemétség miatt, én kedden utaztam és nem lehetett előre és főleg nem oda-vissza megvenni a jegyet, mert előre nem tudom a programmomat.
De a vonat, hasonlóan a repüléshez, a távolsági buszozáshoz, járathoz kötött.
Igen. lehetne, sőt kellene rugalmasabban, udvariasabban, de attól még egy utas idiotizmusa ne legyen már elfogadott.
Egyébként Vác-Budapest vonalon sem mindegy, hogy a zónázóval utazunk, vagy Veresegyház felé, ahogy az sem, hogy Budapest-Verőce vonalon hol akarok ugyanabban a településen leszállni! Igen, szopás, hogy Vácott nem válthatok vonatot - beleférne a 4 órába -, mert a Veröce állomásra és a Verőce-Magyarkút, illetve Fenyveshegy állomásokra másik járat megy, hiába ugyanannyi km, ugyanannyi pénz, más a járatszám, és a kalauz nem mérlegelhet!
Ha ő az S70-esen szolgál, akkor az S750-esre váltott jegy arra nem érvényes.
Szóval szerintem is hibás a máv szarakodása, de attól egy ostoba, figyelmetlen utas még ostoba és figyelmetlen marad.
Talán arról kellene cikkezni, hogy a vonatokon miért nem szól a kalauz a sok kis csicskára, akik szétpakolják a hátizsákjaikat és a fele utas áll, mert nem tud leülni. Kedden egy Y generációs "üzletember egy 4-es ülést egyedül foglalt le, egyiken a táskája, a másikon a papírjai és kényelemsen melózott a laptopján. 1 darab jeggyel, míg az emberek álltak. Visszafelé detto.
Ha ilyenkor a kalauz jogosan megbünteti ezeket, mert - ha a kerékpárra, a kutyára kell plusz jegy - ugye két-három helyen utazik egy jeggyel, akkor itt a homáron majd lesz felzúdulás a mocsok máv ellen...

ember100 2019.03.08. 20:52:49

@Ender18:
Helló !

Ember miért véded a védhetetlent ?
Akkor lenne igazad ha a MÁV NEM késne érted.
Ha veszel egy akciós jegyet a 12.00 vonatra akkor honnan kellene tudnod hogy késik és csak 12.20 kor jön meg . Ki az utas kaller , sínbohóc , krampácsoló..... vagy mi ????
Olyan elképzelhetetlen hogy PONTOS legyen a vasút ?
A késések miatt KÖVETHETETLEN az egész rendszer .
Viva la MÁV :)

Balfredo Alfredo 2019.03.08. 20:59:50

@Ender18: Hozzászólásaid hitelességét mindössze azt kérdőjelezi meg, hogy pont ma regisztráltál és csak ebbe a topicba írsz.
A Máv fizetett bérkommentelője-e vagy? Vagy ingyen és lelkesedésből csinálod?

quantico 2019.03.08. 21:09:30

@Ender18:
1. A vonat oldalán ott a vonatszám? én csak annyit szoktam látni, hogy S10 Budapest felé... vonatszám nincs.
2. Nálunk minden Budapest felé induló vonat a 2. vágányról indul.
3. A hangosbemondó egyetlen szavát sem lehet érteni, mert a másik vágányon tolatnak, vagy vonat halad át, vagy éppen nem mond semmit.
3. Ha megyek a vonathoz, és bent áll, mit tehetek?
4.1. Nem szállok fel -> elmegy nélkülem (cseszhetem a jegyemet, mert ezt ugye nem lehet visszaváltani)
4.2. Felszállok
4.2.1. Ha korábban indul el, mint a menetrendben meg van hirdetve - hát nem ugrok le róla... (meg már nem is lehet) -akkor jól megbüntetnek.
4.2.2. Ha időben indul el a vonat... persze akkor is, megbüntetnek, ha időben indul, de az még az előző vonat (amit ugye nem tudhatok).
4.2.3. A vonat pont időben indul el, és a jegykezelő mindent rendben talál.... HAPPY :-)
4.2.4. Nem indul el időben a vonat mert késik... persze akkor is, megbüntetnek, ha az még az előző vonat (amit ugye nem tudhatok).
5. Szerintem valaki valamit nagyon elbaltázott a MÁV-nál... Nem te találtad ki ezt a 4 órás rendszert véletlenül?

Secnir 2019.03.08. 21:12:31

nézzük a tényeket.
user vett egy jegyet az x óra yy perce vonatra Z vágányról W településre.
x óra yy perckor ott volt a vonat? igen.
z vágányon? igen
W településre ment? igen.

innentől kezdve a MÁV-nak semmiféle mentsége nem lehet, hiszen a user -jóhiszeműen- arra a szerelvényre szállt fel, amire a jegye szólt. ha a MÁV bemondta, hogy az állomáson még az előző szerelvény áll, és nem az, ami a megjelölt időpontban ott kellene, hogy álljon, akkor oké. és ha azt is bemondta, hogy az ötórási vonatra jegyet vásárolt utasok ne szálljanak fel erre a vonatra, hiába van öt óra, várjanak hatig, az az ő öt órási vonatuk - akkor meg duplán nem érheti a MÁv-ot vád.
amennyibe ezek elmaradtak, akkor a MÁV a hibás. és még abba is bele tudnék kötni, hogy nemcsak bemondani kell, hanem kiírni is, hiszen az utas lehet hallássérült is...

KaTe 2019.03.08. 21:15:38

@ember100:
"Ha veszel egy akciós jegyet "
Mi az az "akciós" jegy? Egyet fizet, kettőt kap?

"honnan kellene tudnod hogy késik és csak 12.20 kor jön meg "
- Ki van írva. (Csak feltételezem!)

"Olyan elképzelhetetlen hogy PONTOS legyen a vasút "
- olyan elképzelhetetlen, hogy a politikusok ne lopjanak?

@Balfredo Alfredo:
"Hozzászólásaid hitelességét mindössze azt kérdőjelezi meg, hogy pont ma regisztráltál és csak ebbe a topicba írsz."
- Az miért kérdőjelezi meg a hitelességét, ha kicsit nagyobb rálátása van azoknál, mint akik csak feltételezések alapján ítélkeznek?

KaTe 2019.03.08. 21:18:25

@Secnir: user vett egy jegyet az x óra yy perce vonatra Z vágányról W településre.
- nem értem miért pont xyzw lett, de a vonat számát (legyen akkor "α") kifelejtetted.
"α" vonatra szállt fel? - Nope.

Ender18 2019.03.08. 21:20:51

@Hörömpő cirkusz világszám:
Akkor gondolkozz egy kicsit. Egy barom ember kilep a vonat elé. A vonat szetcsapja. Nincs másik útja a többi vonatnak hogy kerülő úton kikerulik a helyszínt és mennek tovább. Tudod. A vonat kötött pályán mozog. Nem autóuton vagy a levegőbe. Vagy talán ezzel újat mondtam. Tudod autóuton keletkezik egy kátyú, isten kikerulöd. De példa ha a sinbe keletkezik törés hogyan kívánod vonattal kikerulni??
Itt látszik hogy alapvető fogalmatok nincs arról, hogy mi hogyan közlekedik.
És ez nagyon gáz.

Secnir 2019.03.08. 21:20:52

@KaTe:
", de a vonat számát (legyen akkor "α") kifelejtetted."
kérdezz meg 50.000 embert, hogy melyik nézi meg felszálláskor a vonat számát. 49.500 bután néz a kérdésedre.

KaTe 2019.03.08. 21:22:58

@martineden: Múltkor véletlenül az eho befizetési számlára utaltam az szja-t.

Érte kár az államot? - Nem.
Mégis megbüntettek? - Igen.

Engem jobban érdekel, hogy a vonatot mi alapján tudja a posztoló beazonosítani. Erre mit mond az MÁV ASZF és mi ebből az igazság, ami az állomáson is egyértelműen beazonosíthatóvá tette az adott szerelvényt.

KaTe 2019.03.08. 21:24:51

@Secnir: Köszi, de olvasni én is tudok. A MÁV ASZF alapján (aminek most nem fogok utána olvasni) kell beazonosítani a vonatot. Ha erre volt lehetőség, akkor a posztoló hibázott, ha nem, akkor a MÁV. Erre szerintem egy bíró se mondana jobbat.

ember100 2019.03.08. 21:45:20

@KaTe:
Helló !

Mint fentebb írták kb. 10 % kedvezmény van a neten , online vett jegyekre :)
Vicces , feltételezem :) ki van írva , vicces !
Tehát ha a politikus lop , a MÁV késik én lophatok , rabolhatok ? :) vagy mi ?

Balfredo Alfredo 2019.03.08. 21:45:49

@KaTe: "Az miért kérdőjelezi meg a hitelességét, ha kicsit nagyobb rálátása van"
Nem a rálátást kifogásoltam.
A körülmények furcsa egybeesését kifogásoltam. A Homár, meg úgy általában az index blogok évek óta léteznek. Ilyen helyzetben minimum gyanús, hogy valaki beregisztrál csak azért, hogy csakis ebben a topikban szóljon hozzá, és hogy-hogy nem minden hozzászólásában a topikindító cikkben kritizált szolgáltató pártját fogja. Ez a helyzet attól függetlenül gyanús, hogy a panaszosnak vagy a szolgáltatónak van igaza az adott ügyben.

Secnir 2019.03.08. 21:54:15

@KaTe:
b3
van egy jegyem egy 4 órára
ott egy állomás, ott egy vágány. rajta egy jó irányba álló vonat, ahol a kalauz izgatottan várja a jelet az indulásra.
most ki a faszomat érdekli, hogy az 6 órája ott áll? én egy jegyet vettem arra a vonatra, amelyik onnan indul 4-kor. ha az egy másik vonat, akkor 4-kor ne induljon el, hanem álljon félre, és adjon utat a 4 órásinak. és engem nem érdekel, hogy most 6 órát várt, vagy 1 órával korábban ért be; ha a pontos időpontban ott áll, akkor az az én vonatom.
itt rohadtul nem a posztoló a hibás.

megfordítom a dolgot
ha a máv TUDTA, hogy azon az állomáson 4 órakor a 3 órási vonat van, és a 4 órási egy másik helyen van, DE ENGEDTE felszállni az utasokat, akkor a máv haszonszerzés végett megtévesztette az utasokat.

encir 2019.03.08. 22:09:50

@Ender18: Komolyan, kezd szórakoztatni ez a csevely, de azért jó lenne, ha figyelmesen elolvasnád és értelmezni próbálnád, amit írtam. Meg nem magyaráznál bele olyat, amit nem írtam. Az én szakmám és munkahelyem nem releváns a poszt témájában, ahogy az öné sem, Főttörzs úr :) Ez nem hadászati blog, hogy jönnek ezek ide?

encir 2019.03.08. 22:19:12

@szepipiktor: Hát azért az ilyen dolgokat nem csak a kalauznak kellene megoldania, hanem az utasoknak maguknak is. Felénk is volt már ilyen, de a velünk utazó (akkor egyébként pont a MÁV-nál dolgozó ) informatikus nagyon kedvesen és udvariasan kérte, hogy mutassa meg a táskájának vett menetjegyét, ha már a táska elfoglal egy ülőhelyet. Nagy puffogással, de összepakolt a fickó.

lenörd hofstadter 2019.03.08. 22:25:14

Mög kéne tanúnyi óvasnyi.

Minden vonaton ki van írva (vagy 15 éve ültem vonaton, akkor még ki volt), hogy hová megy. A nyüves állomáson is ki van írva, hogy hová megy. Rá van írva a száma, hogy melyik vonat. Aki nem képes leellenőrizni az alapvető információkat, azt pontosan azért tartja a MÁV, hogy legyen aki szopik a tanulópénzzel.

Eszméletlen mennyiségű idióta szaladgál már a világban akit láthatóan az utcára sem lehetne kiengedni egyedül.

lenörd hofstadter 2019.03.08. 22:28:02

@szepipiktor:

Egész jól összefoglaltad a magyar mentalitást, pont a hozzátok hasonló birka pöcsfejek miatt akik képtelenek odaugatni a faszfejnek és összefogni a leülésért tud egy koszos suttyó kancigány uralkodni az ország felett.

Lady.Bird 2019.03.08. 22:29:03

@Ender18: ja, és mindennap megtörténnek ezek a szerencsétlenségek több vonalon is többször, azért az a rengeteg késés

de ha ez már ilyen szabályszerű, nem lehetne beépíteni a menetrendbe? kedd 07.15, síntörés Sárbogárdnál, gázolás Vecsésnél - és ha nem törik el a sín, kiküldeni valami szakit, hogy kalapáccsal verje szét, és akkor betartható lenne a menetrend :)

(nem ittál kicsit túl sokat délután?)

ember100 2019.03.08. 22:49:32

@lenörd hofstadter:
Helló !

Érdekesen gondolkodsz :(
Igen ki van írva hogy hova megy a vonat csak az a baj hogy KÉSNEK , tehát 12.00 kor a 11.30 as vonat áll a peronon , egyedül a járatszám ami más azt meg utas legyen a talpán aki megérti , látja hova van kiírva.
Ugye NEM látod hogy MINDEN baj alapja a rengeteg késés , mind időben mint darabszámban.
Ha ezt megszüntetné a MÁV akkor jogos lenne a büntetés meg minden.
NEM volt igaza a kalauznak , az utas NEM bliccelt kifizette a jegyet.
Értem én a szabályzatot meg az apró betűs részt DE az utasnak be kellene perelni a MÁV ot szerződésszegésért mert KÉSETT a vonata.
Pont egálban lennének.

heidt 2019.03.08. 23:03:40

@Ender18: Sötét katona vagy!

Gyata = mivel 1998-ban a teljes magyar készletet megsemmisítették, szarunk a rézlemezre.
A POMZ-2 hatásnövelő burka olyan, mint egy kukoricacső.
PG-7V gránát piezo = a fej becsapódásakor a beépített piezoelektromos kristály összenyomódik, és az így keletkezett feszültség begyújtja a robbanóanyagot.
Hexogén = C3H6N6O6

De ennek mi köze a bunkó jegyvizsgáló - sötét MÁV egyveleghez?

John Doe3 2019.03.08. 23:06:43

@lenörd hofstadter: HOL van kiírva a vonatszám? Mert, ha olyan fontos, akkor olyan módon kellene kiírni, mint a többi menetrendi adatot. Itt van egy példa: image.turizmusonline.hu/original/170936.jpg és nem látni rajta vonatszámot...

heidt 2019.03.08. 23:12:21

@KaTe: Ha valaki rossz számlaszámra utal, akkor a NAV nem büntet (illetve elengedi a büntetést), csak egyszerűen át kell vezetni az összeget a megfelelő számlára.

fda 2019.03.08. 23:31:40

@További Magyar Hang: "Igen, a vonatok oldalán ott van a szám, ha ez egyezik a jegyen lévővel, akkor felszállsz rá" ... Mondd, utaztál már vonaton?

Ahoj- 2019.03.08. 23:42:59

Eddig is tudtuk hogy idióta, rugalmatlan, agyonbürokratizált politikai csókosok gyűjtőhelye a MÁV. Úgy látszik ide már csak a leghülyébbek kerülnek vezető beosztásba, akik ezeket a szabályokat kitalálják.

Tonald Dramp 2019.03.08. 23:45:06

Bonyolult ügy, csak ezt tudnám ajánlani.

- Szerezzek másik vonatot fönök ?
- Ne, hivj taxit.

Ahoj- 2019.03.08. 23:50:46

Már bocsánat, de ha benn áll egy ugyanolyan késett vonat ami nagyjából ugyanabban az időben indul mint a normál vonatom akkor honnan a p.. csából kellene meg tudnom a vonatszámot? Sehol nincs kiírva, megvettem a jegyet, fizettem érte, miétt az én hibám az ha késik a vonat és nem kapok a vonatszámról tájékoztatást?

Orban VikTROLL 2019.03.08. 23:59:05

@KaTe: "Engem jobban érdekel, hogy a vonatot mi alapján tudja a posztoló beazonosítani"

Bazmeg, ami sinen megy az a vonat. Legfeljebb a villamossal lehet összekeverni.

Ahoj- 2019.03.09. 00:22:10

@fda: Te utaztál már vonaton???Valahol még az sincs kiírva hogy hova megy,nemhogy a vonat száma.

Gyere el Balassagyarmatra vagy Orosházára aztán mutasd meg azt a kiírt vonatszámot a szerelvényen.

Ahoj- 2019.03.09. 00:23:21

@Ahoj-: bocs nem neked ment hanem az előzőnek

Ahoj- 2019.03.09. 00:32:49

És akkor kinek a Q. anyját amikor nyáron olyan helyjeget adtak ki 2 hónapon keresztül a Keszthelyi vonatokra ami kerékpár szállító kocsiba szólt, és nem is volt olyan ülés szám.??.ilyenkor a MÁV semmilyen kártérítést nem fizet álljak egész úton.

berne 2019.03.09. 00:58:20

Furcsa kis mese ez.

Sir Gombóc 2019.03.09. 01:38:25

@Zabalint: "hogy ha minden mondjuk 1 órás késésben van (pl. Déliből Fehérvár felé Kelenföldön ez mindennapos), "

Aha, persze, mindennapos. Egy alternatív univerzumban. Hetente többször használom, nem mondsz igazat.

Sir Gombóc 2019.03.09. 02:01:11

@Látens Inszinuáció: nekem volna kérdésem! Tényleg ennyire hülye vagy vagy csak tetteted?
Ugyanis a vágánynál nem csak a célállomás, hanem a menetrend szerinti indulási idő is ki van írva. Ha ott korábbi vonat áll, akkor a korábbi indulási idő és jó esetben a késés mértéke. Ha ezek egyike sem stimmel a vásárolt jegyen lévővel, akkor az nem a te vonatod. Hiába pattogsz.

Sir Gombóc 2019.03.09. 02:08:26

@Secnir: nézzük a tényeket.
Nézzük!
user vett egy jegyet az x óra yy perce vonatra Z vágányról W településre.
x óra yy perckor ott volt a vonat? NEM
z vágányon? igen
W településre ment? igen.

Sir Gombóc 2019.03.09. 02:22:03

@Ahoj-: ide a Homárra meg azok járnak panaszkodni, akik nem olvassák el a rájuk vonatkozó szabályokat, jelen esetben az üzletszabályzat rájuk vonatkozó részét.
www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/e-vonatjegy

Ender18 2019.03.09. 04:09:07

@heidt:
De látod én tudtam bizonyítani hogy katona vagyok. Ehhez képest azt itt kommentelő emberek mit tudtak bizonyítani? Hogy hisztis, pancser életképtelen emberek. Én lennék a sötét katona?
Azért bármikor bármibe felvennem veled a versenyt meg így látatlanban is.
Ahogy latom te googlizni legalább megtanultal, de gyakorlati tapasztalatod valószínűleg a nullával egyenlő. A hozzád hasonló emberek szoktak az íróasztal mögül okoskodni. Van ilyen.

babbaba 2019.03.09. 06:25:57

Én egyszer évekkel ezelőtt a Nyugatiból Újpestre akartam utazni, ami ugye ingyenes a bérlettel. De csak Vácon állt meg a vonat. A kalauz nem kért pénzt, mert látta, hogy elbasztuk. (Vissza persze kellett venni jegyet RP-Újpestig.) Kalauzfüggő. Van aki tahó, van aki nem.

babbaba 2019.03.09. 06:31:24

@Ender18: Elég érdekes, hogy másokat butázol, ostobázol, miközben a legbutább szolgák szemléletét hordozod magadban. Nagyon érdekes.

tede 2019.03.09. 08:20:27

Egy repülőn még megérti az ember, hogy konkrét járatra kell jegyet venni, de a vonaton? Most nem helyjegyesekre gondolok, hanem ezekere máv féle pöfögőkre, amik állandóan késnek.
Már nagyon régen utaztam vonattal, de tényleg néztem én is, hogy konkrét járatra adja ki a jegyet, de talán a kaller mondta, hogy aznap mehetek másikkal is. Az lehet, hogy úgy van, hogy korábbival nem lehet menni, mert szabálytalan a máv féle kafkai világban, hiszen micsoda kár éri őket. Mert miért is?

Ender18 2019.03.09. 08:25:20

@babbaba: hát igen. A törvények betartása ma már nem jellemző a magyar emberekre. Ezért mondják arra hogy szolgalelku aki betartja a torvenyeket. Így nézve biztos igazad van. Bezzeg te!! Te biztos a nagy nemzeti ellenálló vagy! Ugye? Lázadsz minden ellen. De csak írásban és anonim mondom a neten. Hát nem is tudom melyik a jobb. Az az ember aki betartja a törvényeket vagy az aki szajhőst játszik a neten de, tettei nincsenek. És csak addig mer lázadni amíg nem tudják ki ő. Izlesek és pofonok. Én a véleményem bárki előtt vállalom és el merem mondani. Veled ellentenben.

Exploiter 2019.03.09. 08:30:18

A feltétel nélküli szabálykövetésre büszke emberkékről mindig az jut eszembe, hogy ugyanilyen figurák álltak Nürnbergben hülye fejet vágva anno azért, hogy miért akarják őket elítélni. Hiszen ők csak a szabályokat követték. A törvény az törvény, a parancs az parancs.

A posztolónak igaza van, mindenki más a hülye.

lenörd hofstadter 2019.03.09. 08:48:05

@ember100:

Értem. Tehát ha egy rendszerben mindenki tisztában van azzal, hogy az alapműködés része a késés, akkor teljesen életszagú ha a júzer megnézi az óráját és annak alapján ítéli meg, hogy a sínen csak az a vonat állhat ami időben stimmel.
Maradjunk a valóságnál, júzer idióta, ezt sajnos máshogy nem lehet megfogalmazni.

babbaba 2019.03.09. 08:49:02

@Ender18: Én biztos nem vállalom és nem mondom el mindenki előtt, igaz minden héten egyszer, vagy kétszer előadásokat tartok, vagy öt éve, ahol a véleményem elég nagy hangsúlyt kap.

De azért, ha gyáva is vagyok, félek a fajtádtól, most mégis elmondom:

Aki szolgaian követi a törvényeket a konkrét helyzettől függetlenül, az bizony lelkes és primitíven ostoba szolga.

lenörd hofstadter 2019.03.09. 08:50:11

@John Doe3:

A vonat oldalán fel van (régen fel volt) tüntetve minden adat. Olvasni kell megtanulni.

babbaba 2019.03.09. 08:56:16

@lenörd hofstadter: Nem vagy köteles tanfolyamot végezni mielőtt vonatra szállsz. Mikor még én jártam vonattal, az nem volt divat, de elvárás se. az emberség viszont mindenkitől elvárás lehetne. És az én utolsó vonatutamon, ahogy leírtam, emberséges volt a kalauz, pedig a háromszorosát tettem meg az útnak, mint amire jogosult voltam.

Az lehet, hogy az emberség szintén nem kötelező, de mégis jó dolog, már annak aki azt várja el mástól amit maga is ad. Aki tahó, az ne is várjon mástól se mást. Aki úr , az elvárhatja mástól is, hogy az legyen vele.

Exploiter 2019.03.09. 08:57:10

@lenörd hofstadter:

Esetleg 2019-ben végre el lehetne jutni odáig itthon is, hogy ha egy rendszer eleve és alapjaiban szar, hogy van, akkor legalább mindent megtesznek azért, hogy élhetőbb legyen.
Itt most megint a fordítottja történik.

A júzer csak azért idióta, mert még mindig nem értette meg, hogy hol él. Te meg azért, mert ez téged nem zavar.

babbaba 2019.03.09. 08:58:09

@Exploiter: Sőt büszke rá.

CyberPunK 2019.03.09. 08:58:42

Jön egy barom, aki vesz egy teljesárú jegyet, erre megbüntetik, és azt is kifizeti és nem a kallert bassza ki a vonatból. Muhaha.

CyberPunK 2019.03.09. 09:07:58

@Exploiter: Én azért utánanéznék a helyedben, hogy ténylegesen kiket és miért ítéltek el Nürnbergben.

Phteven 2019.03.09. 09:35:30

@Ender18: Nincs valahol haboru? Elmehetnel harcolni, es akkor nem itt kellene olvasni az okorsegeidet. Jossz itt pl. katonai szakszavakkal, es aki nem ismeri, az buta es bunko. Hidd el, en is tudnek neked mondani a szakmambol olyanokat, hogy abban sem lennel biztos, hogy magyarul mondtam-e. Sotet vagy mint az ejszaka. Arrol nem is beszelve, hogy csak ehhez a poszthoz hoztad letre a nickedet. :-D

ember100 2019.03.09. 09:36:36

@lenörd hofstadter:
Helló !

A sok késést az érti a júzer , de nem veszi természetesnek :)
5 paraméterből 4 a helyén volt , vonat , arra ment , időben volt a megfelelő vágányon egyedül a járatszám nem stimmelt és ember legyen a talpán aki tudja hol keresse a jegyén és a vonaton és össze is hasonlítsa.
Persze az ilyen esetek megelőzhetőek lennének HA NEM KÉSNÉNEK A VONATOK :)

Ender18 2019.03.09. 09:46:31

@babbaba:
Akkor ugyan mutatkozz már be. Lássuk azokat a fórumokat ahol te előadásokat tartasz.
Tudod valamit nagyon rosszul csinálsz amúgy! Meséld már el nekem pld hogy 2018 júliusában illetve 2018 decemberében milyen törvényeket fogadták el ebben az országba, amik a jogallamisagot semmibe vették, és a hozzád hasonló emberek közül egy sem tiltakozott ezen törvények meghozatala ellen. Sőt még csak fel sem tűnt nektek hogy milyen következményekkel jár az új megfigyelési törvény illetve az új állami cégeket pereben kozremukodő hivatalos személyek kijeloleset szabályzó törvény. És itt a gond. Beszélsz itt nagy szavakat. Ezt csinálod. Azt csinálod. Csak éppen amit kellene csinálnod azt nem csinálod.
Amúgy csak egy idezet: Egy állam akkor lesz jóléti állam ha mindenkire egyformán vonatkozó szigorú törvények vannak. Gondolom tudod kitől származik az idézet, mivel állítólag te előadásokat tartasz. Vajon miről??

Balfredo Alfredo 2019.03.09. 09:46:44

@Ender18: Még szerencse, hogy a kormány, a politikusok, a hivatalnokok mind-mind betartják a törvényt... Ja, nem.
Amúgy hogy jön ide a törvény? Az adott helyzetben alapvetően a MÁV ÁSZF (már ha van ilyen egyáltalán) az irányadó. A törvények csak annyiban, amennyiben hivatkozik rájuk az ÁSZF.
Ettől függetlenül létezhet olyan is, hogy nem bunkó a szolgáltató képviselője, meg létezhet olyan is, hogy méltányosság.

Amúgy borzasztó, hogy a MÁV-nak arra van pénze, hogy a hibáit mentegető álfórumozókat küldjön a homárra. Hogy normális szabályzatot alkosson, meg hogy menetrend szerint közlekedtesse a vonatokat, arra nincs. :-(

Exploiter 2019.03.09. 09:51:22

@CyberPunK: Oks. Gondolom, érted a lényeget.

Ender18 2019.03.09. 09:52:26

@Balfredo Alfredo:
Te most miről is beszélsz?
Méltányosság?
Figyu csak. Ha te pld kereskedő vagy adod a kenyeret, tejet, bármit meltanyossagi alapon??
Nem tudom mit dolgozol.
De ha van lakásod. Lakat benne más meltanyossagi alapon??
Furcsa hogy mikor valakinek sérül a pénztárcája meltanyossagi alapra hivatkozik, de ha neki hivatkoznak meltanyossagi alapra mások akkor ott ő ezt nagy ívben lesza*ja

CyberPunK 2019.03.09. 09:53:29

@Exploiter: Nem, nem értem. Akikre te gondolsz azokat nemzetközi egyezmények megsértése miatt ítéltek el. Azaz parancsot követtek szolgalelkűen és nem a törvényeket/szabályokat. Akik azokat követik azokat leginkább a saját feletteseik lövik főbe háborúban.

Exploiter 2019.03.09. 09:54:38

@Ender18:

Ne már.

Egy vasúttársaság lófing üzletszabályzata bármilyen hülyeség legyen is, de egyet kell vele érteni, be kell tartani, mert a szabály az szabály.
De a választott kormány által hozott törvények simán megkérdőjelezhetők, mert csak.

Konzisztenciát keresni a gondolatmenetedben, hát, az azért nehéz dió.

Mielőtt még: az utóbbiban igazad van. Az előzőben pont ezért nincs.

CyberPunK 2019.03.09. 09:57:15

@Ender18: Ott nincs igazad, hogy a máv nem vesztett pénzt itt.

Exploiter 2019.03.09. 09:57:57

@CyberPunK:

Akkor biztos nem hallottál azokról, akiket 90+ évesen rángatnak elő a mai napig, mert őrök voltak a táborokban, vagy segédkeztek a begyűjtésben.

Akkor az volt a törvény, az volt a parancs. Nem ők találták ki, de szolgalelkűen tették, amit kell. Sőt, talán nem is akarták volna, de a fejbelövést se vállalták.

Lehet, hogy erősnek érzed a hasonlatot, de amikor valaki a mellét döngeti, hogy a szabály az szabály és nem hajlandó megérteni, hogy a szabályok nem önmagukért, hanem az emberekért vannak, akkor nagyjából emellett áll ki.

CyberPunK 2019.03.09. 09:59:52

@Exploiter: Még egyszer, nemzetközi törvényeket sértettek meg.

Ender18 2019.03.09. 10:01:56

@Exploiter:
Baratom
Látom nem megy a magyar nyelv olvasása. Talán ez a gond veled is. Felületes vagy. Ki hozta itt fel hogy állítólag lázad a rendszer ellen??
Babbla
Én azt jeleztem felé hogy azért amiért kellene lazadni azért nem lázad! Talán ertelmezned kellene vagy atolvasnod a dolgokat.
Hozzateszem miről is van itt szó?
Egy balfék gyerek annyira nem volt képes hogy értelmezze az általa megvasarolt jegy adatait és összehasonlítása azt azokkal az adatokkal amik ki voltak téve. De mégis meg akarja magyarázni azt hogy ő nem hibás ebben. Akkor gondolt át ezt újra!!!

CyberPunK 2019.03.09. 10:06:13

@Ender18: Tetszik a hozzáállásod. Elvárod, hogy mindenki hozza a legjobb formáját mindig, minden körülmények között. Ellenben az nem zavar, hogy a máv optimális körülmények között se képes ezt hozni. Mindezt úgy, hogy anyagi veszteség nem érte azt a rühes céget. Egy esetben egyetértenék veled, ha önfenntartó lenne, és piaci alapokon működne. De méltányoságból kemény adóforintokat költünk a fenntartására. Az nem zavar?

Exploiter 2019.03.09. 10:08:38

@CyberPunK:

És ha eljő a nagy iszlám világuralom és a nemzetközi törvények előírják majd, hogy a melegeket a tetőről kell ledobálni?

Nekem a törvények csak szavakat jelentenek egy papíron. Nem valami felsőbb igazság megtestesülését látom bennük.
Egyiket sem fogadom el fenntartás nélkül, csak mert van és amelyikkel nem értek egyet, azokat csak erővel tudják betartatni velem. Erre találták ki pl. a rendőrséget.

A nemzetközi törvények betartásához meg hadsereg is kell, meg nem árt egy megnyert háború sem. Pl. ezért nem érdekli a kutyát sem az ENSZ.

Exploiter 2019.03.09. 10:11:13

@Ender18:

Akkor te gondold végig újra.

A srác a szabályzat alapján büntethető? Igen.
A szabály értelmes? Nem.
Köteles ezt az ember csak úgy elfogadni, mert a szent MÁV így gondolta? Törvény szerint igen.
Ez ellen fel lehet lépni? Fel.
Morálisan, logikailag érdemes a MÁV-ot védeni? Szerinted igen. Szerintem lófasz a seggükbe.

CyberPunK 2019.03.09. 10:11:16

@Exploiter: Nyuszipók, én erre reagáltam eredetileg: "A feltétel nélküli szabálykövetésre büszke emberkékről mindig az jut eszembe, hogy ugyanilyen figurák álltak Nürnbergben hülye fejet vágva anno azért, hogy miért akarják őket elítélni. Hiszen ők csak a szabályokat követték. A törvény az törvény, a parancs az parancs."

A gond ott pont az volt hogy a parancs nem a törvény volt.

ptspts 2019.03.09. 11:16:21

Köszönöm a posztot! Épp most tervezek egy távolsági utazást, és alapból MÁV-val gondoltam menni. A poszt és a kommentek hatására most utánajárok az egyéb lehetőségeknek, és MÁV-val csak akkor megyek, ha nincs más lehetőség.

ptspts 2019.03.09. 11:23:12

Leírom, hogyan működik egy jó vasúttársaság. A vonatok nagyon ritkán és nagyon keveset késnek. Automatából és pénztárban csak alapáras jegyet lehet venni. (Interneten lehet akciósat is.) Az alapáras jegy egy adott szakaszra vagy zónára érvényes az adott napon, bármilyen vonatot igénybe lehet venni, akárhányszor át lehet szállni. Gyorsvonatokra, IC-kre stb. pótjegyet nem kell venni.

joszip 2019.03.09. 11:33:38

"2018-ban összesen 4 órát késtek a vonatok idehaza"

Még mindig ez szerepel. Hányan olvasták már ezt a hülyeséget azóta? :)
Mondjuk kizárt hogy elhitte bárki.

lenörd hofstadter 2019.03.09. 11:36:58

@Exploiter:

Részletezd, miért kéne, hogy engem zavarjon ha a júzer idióta. Letojom. Veled együtt. Ti bajotok.

A topikból kiderül, hogy azért veletek ellentétben bőven vannak olyanok, akiknek nem okoz problémát a jelen körülmények közötti vonathasználat, talán ők is tehetnek arról, hogy okosabbak nálatok?

lenörd hofstadter 2019.03.09. 11:38:51

@ember100:

"A sok késést az érti a júzer , de nem veszi természetesnek :)"

Nem is kell. De ha ez az alap, akkor számoljon vele. Ha nem teszi, saját butasága miatt ne másban keresse a hibát, ahogy az orbánisztánban szokás.

szanalmas 2019.03.09. 11:48:56

Szerintem jogszabályba kellene foglalni az időutazást, mi lennénk a világ első országa, amelyik elébe menne a jövőnek!

lenörd hofstadter 2019.03.09. 11:50:08

A vicc a történetben amit a sok okos fel sem fog, hogy a MÁV egy szolgáltató, beszállítókkal. A sok okos fel sem tudja fogni agyilag, hogy a MÁV beszállítói, pl. akik a szoftverrendszereiket írják azok közül kerülnek ki akik itt az észt osztják a MÁV ellen.
Az fel sem merül a sok nagyon kurva okos MÁV-ot nagyon szidni tudó idiótában, hogy a szarul működő rendszereikért a Gipsz Jakab Szoftverfejlesztő Kft-t kéne elővenni, de ugye az nem megy, mert akkor kiderülne, mekkora idióták vannak bizonyos területeken ebben a szerencsétlen maradékországban.
Volt olyan programozóhoz szerencsém, amelyik nem tudta agyilag felfogni, hogy egy több motort tartalmazó gép fejlesztése közben a motorokat a beállítás és próbák idejére minő csoda, be kell indítani, érzékelni kell a mozgásukat, végállásokat, ezeket beszabályozni, beállítani, a mozgások beállításához be kell vezetni bizonyos változókat. Képtelen volt egy tesztprogram megírására, a végeleges vezérlőrendszerrel akarta a beállításokat, teszteket elvégezni és szerinte elfogadható volt, hogy az elektronika hibáit egy olyan programmal kell keresni amiben 2 percenként érkezett egy fél másodperces motorindító jel. Ez a mai magyar felhozatal, szóval nem a MÁV itt a lényeg hanem azok az idióták akik nagy embernek képzelve magukat a valóságban egy vonat kiválasztását sem tudják telefonos segítség nélkül elvégezni.

Utó Pista 2019.03.09. 11:54:15

4 évet....nem órát.

Utó Pista 2019.03.09. 11:58:58

A jegyvásárlás időpontjától számítva 4 óráig érvényes a jegy.

szanalmas 2019.03.09. 12:08:15

Szerintem mindenképpen kurva mókás dolog, hogy a MÁV a vonatai késéseiért szed pótdíjat, ez is világszabadalom. Ez a magyar forgóajtós legenda gyakorlatba ültetése!

havrilla 2019.03.09. 12:20:19

@Utó Pista:
Nem a vásárlástól 4 óra, hanem a vonat indulásának idejétől, amire vetted a jegyet.

kolomparlole1114 2019.03.09. 12:20:49

Most nem azért de ha nincs ott időre a vonat, akkor az szerződésszegés, tehát a MÁV nem védekezhet azzal hogy másik vonatra volt jegye, mert az emberünk a szerződésben meghatározott időpontban érkező vonatra szállt fel. Ha ők helyettesítő vonatot küldtek, az az ő problémájuk. Ha nem, küldtek volna, akkor elkövették volna a jogalap nélküli gazdagodás bűncselekményét.

Nem csak az utasnak kell betartania a szerződést! Ha a MÁV ennyire hülye, így járt! Basszák meg azt aki felelős a késésekért, ne az utas problémája legyen a MÁV belső ügye!

Zoxo 2019.03.09. 12:22:55

@lenörd hofstadter: A vonatszám csak az IC-ken van feltüntetve, a személyvonatokon nincs.

kolomparlole1114 2019.03.09. 12:26:06

Szerintem itt nem méltányosságra kell hivatkozni, hanem jogos jussra! A MÁV a szerződésben (jegyvásárlás) vállalta hogy adott időpontban aodtt helyről adott másik helyre elszállítja az utast. Hogy ők ezt mivel teszik meg, az az ő magánügyük. Küldhetnek érte repülőt is, vagy a MÁV vezér a hátára kapva utasunkat, elfuthat vele A-ból B-be, de szigorúan figyelve a menetidő betartására! Ha nem teszik meg, akkor szerződést szegnek. Ha másik vonatot küldenek a szerződés teljesítésére, az az ő magánügyük. Ha ezért a kaller bírságot próbál kivetni, akkor megáll vele szemben a lopás bűncselekményének tényállása (aminek tárgya a jogalap nélküli pótdíjazás). El kell kérni az azonosítóját, és a MÁV mellett személy szerint a kallert is feljelenteni.

kolomparlole1114 2019.03.09. 12:30:05

"A kalauz stílusa miatt nem is álltam le vele vitázni"

Hát pedig azonnal azt kellett volna tenni! Ja és felvenni telefonnal, aztán a netre kitenni + elküldeni a munkáltatójának is, instant kibasszák érte, főleg ha már a neten is téma. Addig a jegyet se mutattam volna fel neki amíg nem a megfelelő alázattal közelít felém. Hívjon rendőrt, hátha küldenek egyet ejtőernyővel...

kolomparlole1114 2019.03.09. 12:34:46

"akkor sem lett volna érvényes, mert más a vonat száma"

És ez ugyan kit érdekel? Nekem mint ügyfélnek az a lényeg hogy adott időpontban el legyek fuvarozva A-ból B-be. A többi a MÁV egyéni szocproblémája. Szerintem meg helyettesítő járat ami az adott időpontban értem jön. Mint a buszos pótlás a metrónál.

babbaba 2019.03.09. 12:38:17

@Ender18: Nincs gond kisformátumú. Azok a fórumok, egy magáncég által, kizárólag cégvezetőknek szervezett előadássorozat részei és mint ilyeneket nincs jogom itt nyilvánosságra hozni.

Egyébként mit vársz? Te ideírtad neved, címed, telefonszámodat? Tudod utoljára tizenöt éve mentem bele egy kis pöcs hasonló provokációjába. Aki nem jött el a megbeszélt találkozóra az Ő volt. Azóta, szépecsém, én biztos szarok a nagyhangú fajtádra.

Megjegyzem azt se tudod ki vagyok. Fideszes biztosan nem, politikailag passzív biztosan nem, véleményét bárkinek bátran elmondó, nagy nyilvánosság előtt is, meg biztosan igen. És engem meg is hallgatnak, elég sokan, nem csak itt pattogok parasztosan, nagy hangon handabandázva. De ezét te mesélj hülyeségeket, hátha akkor azt hiszi majd egy két lökött, hogy a szolgalelkű, a MÁV szabályzata szó szerint a törvény felfogással, neked van igazad.

Ja és most a MÁV-ról beszélgetünk, vagy az államról. Mert addig erről én nem beszéltem. Te hoztad ide , mintha attól, hogy rugdalod őket (ha jogosan is), az alapkérdésben igazad lenne.

Vesztettél, azért keversz ide mindent. Ez így csak azt igazolja, nincs túl sok eszed. Igaz erőd meg bátorságod se, mert azzal meg nem dicsekszik, akinek van valódi.

kolomparlole1114 2019.03.09. 12:39:56

@További Magyar Hang: És azt honnan tudod hogy mi az a járatszám? És melyik az a papíron? A bescannelt képen jól látszik hogy egy GAZDÁTLAN számról kéne kitalálni hogy az mi. Szerintem alvázszám, vagy a lottó heti jokerszáma. Nem vagyok gondolatolvasó, nem kötelességem kitalálni. Ha a MÁV se tartotta fontosnak közölni, akkor nekem se fontos ellenőrizni. Egyéni szocprobléma.

babbaba 2019.03.09. 12:41:07

@lenörd hofstadter: De a beszállítói teljesítményéért a MÁV a felelős. Ha valamit rosszul csinálnak az a MÁV sara az utas felé, és a beszállítóé a MÁV felé. Ebben biztos lehetsz.

babbaba 2019.03.09. 12:42:45

@kolomparlole1114: Nem is értem. Én még soha nem néztem a járatszámot. Igaz sokat nem vonatozok, de azért pár évente igen. Fogalmam nincs mi az és hol találom, ha keresem. És szerintem nem is kéne tudnom.

Sir Gombóc 2019.03.09. 12:45:36

@Exploiter: fogadni mernék, hogy el sem olvastad a vonatkozó szabályozást (mint az írogató nagy részesem) de azért nagy pofával szajkózod, hogy a szabály rossz.
Pedig nem bonyolult, nem hosszú.

kolomparlole1114 2019.03.09. 12:47:02

@szepipiktor: "De a vonat, hasonlóan a repüléshez, a távolsági buszozáshoz, járathoz kötött."

Akkor viszont 1 perc késés után is kötbér jár! A szerződésszegés za a MÁV-nak is szerződésszegés!

babbaba 2019.03.09. 12:48:50

@Sir Gombóc: Ne hülyéskedj már. ahhoz, hogy utazzak előbb olvasgatnom kellene? Ha minden héten változatnak rajta akkor sűrűn, ha hetente utazom? Régen kaptam egy jegyet és azzal aznap akkor utaztam amikor akartam. Lehet ezt bonyolítani, de ettől nem lesz népszerűbb a vasúti utazás. Most nekem is kicsit elment tőle a kedvem. Legközelebb, ha ingerem lesz rá, inkább választom a kocsit.

kolomparlole1114 2019.03.09. 12:52:28

@encir: "Az ugye tudod hogy léteznek törvények és szabályok az országba?"

Ez miből derül ki? A fideszt elnézve nem ezt látom. A Közpénzlopás Zuckenbergje, Helikopteres Luxustóni, Trafikos Jani, vagy melyik tróger alapján kéne ennek nyilvánvalóvá válnia? Esetleg a sittről kiengedett "szívbeteg" gyurmázógép M. Richárd? Vagy a "nincs itt semmi látnivaló" Poltpetya bűnpártolóról?

Sir Gombóc 2019.03.09. 12:55:09

@kolomparlole1114: azt nem tudatjuk, hogy az a vonat, amire a júzer a jegyet vette, ott volt-e időre, mert ő korábbi időpontban egy korábbi vonatra szállt fel, ami késett, de így is korábban indult, mint az eredetileg kinézetét vonat.

kolomparlole1114 2019.03.09. 12:56:49

@Ender18: Elég szar indok, az autópályán se tudsz továbbmenni ha dugó / baleset van, miért csak a MÁV-nak kéne felmentést kapnia a szerződés teljesítése alól? Vagy akkor ez járjon nekünk utasoknak is! Most nincs pénzem / kedvem, majd egyszer kifizetem a jegy árát, jó? Majd ha valamikor a távoli jövőben épp úgy gondolom. Nem bliccelem el, csak kések a kifizetéssel, mint a MÁv a teljesítéssel. Nem baj?

kolomparlole1114 2019.03.09. 12:59:58

@Sir Gombóc: Pár percet. Annyit az óra is késhet. Amúgy mire alapizta a MÁV hogy előbb indult? Hitelesített órával mérte? Mert lehet hogy 5 perc különbség esetén az enyém pontosabb, nem a kalleré. Volt valami jegyzőkönyv, hitelesített időmérővel, ami alapján nem csak így bemondásra kéne elhinni hogy előbb indult egy vonat? Ha nincs, akkor ígyjárás, szerintem meg a MÁV hazudii, ahogy szokott, meg se történt. Időben szállt fel az utas ha nincs ellene bizonyíték. Az ő szava is pont annyit ér mint a kalleré. Persze ha direkt maga ellen vall, az az ő baja.

kolomparlole1114 2019.03.09. 13:04:26

@encir: Rá kell ülni, majd elveszi a gazdája, nem könyörögni a helyért. Ha pofázik, akkor visszakézből belekönyökölni a pofájába. Persze ha a másik erősebb akkor gáz van, de akkor a könyörgés se vezet semmire.

kolomparlole1114 2019.03.09. 13:05:34

@lenörd hofstadter: És ha leellenőrzöm és nem az van az adott időpontban ott aminek lennie kéne, akkor az meg szerződésszegés a MÁV részéről, ugye?

kolomparlole1114 2019.03.09. 13:09:21

@Ender18: "és mi szerepe van a PG-7V granatba?"

Bele a gránátba valszeg semmi szerepe nincs, max beNNe a gránátbaN. Nem hiába nem kaptad meg még a közlegényi rangot se...

Az Ellenálló 2019.03.09. 13:10:44

@kolomparlole1114: kalauzhiány van, kétséges, hogy kirúgnák.

lenörd hofstadter 2019.03.09. 13:11:24

@babbaba:

Érdekes, amikor az ember azt mondja, hogy a beosztottjai tetteiért a csúti kancigány a felelős, akkor hirtelen minden idióta komcsi ezerrel védi, hogy neki nem az a dolga.

Érzed a kettős mércédet?

Nézz utána, hogy az állam hogyan működik. Meglepődsz, ha rájössz, mennyi köze van egy adott állami cégnek ahhoz, hogy milyen szoftvert használ, azt ki fejleszti, mit ír bele, és mit kezd a reklamációkkal. Bonyolultabb ez a világ, mint azt a MÁV-ra fröcsögő kis pöcsfejek hiszik.

lenörd hofstadter 2019.03.09. 13:14:37

@kolomparlole1114:

Ha leellenőrzöd és a látható eltérés ellenére is felszállsz, akkor ne a MÁV-ot szidd. A hiba a te fejedben van.
Ha nem ellenőrzöd le, és kiderül, hogy rosszra száltál, a hiba akkor is a te fejedben van.

kolomparlole1114 2019.03.09. 13:16:25

@Sir Gombóc: Szerintem meg helyettesítő járat, amit a MÁV a késés miatt küldött. Nem az én feladatom kinyomozni hogy a megadott helyen megadott időben a szolgáltatás teljesítését a MÁV a kiírt vagy egy pótló járattal teljesíti-e. Csak teljesítse, mert ez a dolga, ezért fizettem! Különben feljelentés.

Nagy szerencséje a MÁV-nak hogy nem járok ilyennel, az én nevemet már megtanulta tisztelni az APEH, a Posta, meg 1-2 netszolgáltató, behajtó.

Balfredo Alfredo 2019.03.09. 13:17:08

@Ender18: "Te most miről is beszélsz?
Méltányosság?"
Te most próbálod kiforgatni, amit írtam, mert erre készítettek fel a mávtrollfórumozó képzőn? A méltányosság csak az egyik dolog volt, amiről írtam.
"Figyu csak. Ha te pld kereskedő vagy adod a kenyeret, tejet, bármit meltanyossagi alapon??"
A méltányosság alapban az ügyintézés nem szokványos, vgy ha úgy tetszik, rendkívúli módját jelenti.
Kereskedőként alapesetben nem adok semmit ingyen. Méltányosság csak kivételes esetben jöhet szóba. Például: üzemeltetek egy üzletet, amiben réteseket lehet kapni. Az egyik termék a túrós-mazsolás rétes. Sem ezt, sem más terméket nem adok ingyen. Igenám, az egyik vevő szóváteszi, hogy az itt vásárolt túrós-mazsolás rétesben egy fia mazsolát sem talált. Két lehetőségem van. Vagy az üzlet jó hírére gondolva tudomásul veszem a panaszát, _elismerem, hogy hibáztam_ és _méltányosságból_ adok neki egy túrós-mazsolás rétest, ingyen (esetleg együtt, szemrevételezéssel ellenőrízzük, hogy valóban található ebben a példányban mazsola is). Vagy vissza is utasíthatom a reklamációt, mondván hogy miért nem nézte meg előbb, vagy elmondhatom, hogy hogy statisztikai átlagban hány szem mazsolát használok rétesenként. Esetleg a honlapomon, sőt az általam felügyelt sajtótermékekben is közleményt teszek közé arról, hogy a réteseim mazsolatartalma összhagban van a zeus előírásokkal és különben is sokkal több, mint mondjuk Dél-Zemululuban. Az ügyfelet mindenesetre elhajtom a francba és nem törődök azzal, hogy holnaptól egy másik üzletben vásárol rétest.

"Nem tudom mit dolgozol."
Hogy jön ez ide? Te tűzszerész vagy. Én meg legyek mondjuk bűzszerész.

"De ha van lakásod. Lakat benne más meltanyossagi alapon??"
A lakásom alapban nem azért van, hogy abból profitot nyerjek ki. Lehet olyan helyzet, hogy valakit átmenetileg befogadok _méltányossági alapon_ anélkül, hogy lakbért kérnék tőle.

"Furcsa hogy mikor valakinek sérül a pénztárcája meltanyossagi alapra hivatkozik, de ha neki hivatkoznak meltanyossagi alapra mások akkor ott ő ezt nagy ívben lesza*ja"
Méltányoságra akkor szoktak az ügyfelek hivatkozni, amikor minden az adoott helyzetre érvényes szabályok szerint történik, de mégsem érzik igazságosnak. A konkrét esetben az ügyfél előre megvette a jegyét, tehát nem ingyen és főképp nem méltányossági alapon akart vonaton utazni. Az meg, hogy késett az összes vonat, ne az ügyfél hibája legyen már!

kolomparlole1114 2019.03.09. 13:17:52

@lenörd hofstadter: Vagy a tiedben, mert már 100-adszorra se vagy képes felfogni hogy a helyettesítő járat az helyettesítő járat. Biztos fideszes vagy...

Sir Gombóc 2019.03.09. 13:24:43

@babbaba: nem ártana, mondom, nem sok. Akkor tisztában lennél a jogaiddal és kötelezettségeiddel a jegy vásárlásával létrejött szerződéssel kapcsolatban.
De lehet nyugodtan tátott szájjal futni a faszerdőben, az manapság úgyis trendi, majd idejönni a Homárra világgá kürtölni, hogy idióta vagy.
Ha te és a posztoló is elolvasta volna, akkor tudná: ha nem csak egy bizonyos vonatra szóló kedvezményes jegyet vettél (mert ilyen is van ám!), akkor a menetjegy az érvényesség kezdetét jelölő időpont előtt 10 perccel már érvényes és azzal a jegy paramétereinek megfelelő ezen 10 percen belül induló vonat igénybe bevehető. Ergo a kalauz nagy eséllyel jogtalanul büntetett.
Arról nem a szabályozás tehet, ha mind az alkalmazó (kalauz), mind a felhasználó (utas) inkompetens.

Sir Gombóc 2019.03.09. 13:32:09

@kolomparlole1114: van GPS jel alapján időpont rögzítés. Ha kell másodperc és méter pontosságal visszakereshető egy vonat pozíciója. Az állomási órák is elvileg egy központi pontos idő alapján működnek (ezzel szokott gond lenni).

Sir Gombóc 2019.03.09. 13:36:29

@kolomparlole1114: az, hogy szerinted mi, az irreleváns, ebben az üzletszabályzat a mérvadó, amit elfogadsz a menetjegy vásárlásával.

kolomparlole1114 2019.03.09. 13:39:36

@Sir Gombóc: Akkor ezek szerint tudják hol a vonat, és az nem a kijelölt helye. Tehát tudnak a késésről, jogosan feltételezem hogy helyettesítő vonatot küldenek elém a szerződés szerinti időpontban. Akkor mit majrézik a kaller? Bepróbálkozik lehúzással? Azt bűnteti a BTK, mint lopás kísérlete!

kolomparlole1114 2019.03.09. 13:40:38

@Sir Gombóc: Ahogy az is irreleváns mit gondol az ÁSZF-jéről a MÁV, mert a szerződés betartása előrébb való. Rá is vonatkoznak a szabályok, nem csak rám!

MrZed001 2019.03.09. 13:54:46

Srácok, teljesen el vagytok tévelyedve !
Itt vitáztok azon, hogy látható-nem látható a vonatszám és utas honnan kellene, hogy tudja, amikor ez TELJESSÉGGEL LÉNYEGTELEN !

Miért is?
Mert a személyszállítás szolgáltatás.
Azaz te egy szolgáltatást veszel, hogy téged (megközelítőleg) X időpontban elvigyenek Y helyre, (megközelítőleg) az előre általuk vállalt Z idő alatt.
És innentől kezdve teljesen irreleváns a vonat száma, színe, vagy hogy hány éves a kalauz.
A srác megvette a szolgáltatást, azt MÁV teljesítette (talán, ha nem késett még továbbit az a vonat is, mert akkor megszegte). PONT.
Ezen felül egyiküknek sem jár semmi, hisz egyikük sem vett igénybe egyéb szolgáltatást.

"2018-ban összesen 4 órát késtek a vonatok idehaza"
Kijavítanám, szerintem helyesen így hangzik:
"2018-ban ÁTLAGOSAN 4 órát késtek a vonatok idehaza"

Már az is jogilag aggályos, hogy az indulás kezdete meg van szabva a 4 órához, pláne a MÁV "precíz" működés(képtelensége) miatt is.

Életszagú szituáció, hogy 40 perccel korábban érkezel vonathoz.
Ekkor kiírják, hogy az előző vonat 30 percet késik, és most fog beállni.
Amivel te mentél volna meg további 30 percet.
(itt külön megemlíteném ahogy a vonatok várható késéséről szoktak hazudozni ... azaz előbb 30, majd már 1 órája vársz és még mindig 30 van kiírva ... majd kiírják hogy 90 ... de akkor már 2 órája el kellett volna indulnia)
Tehát te nem bízhatsz abban, hogy a vonatod tényleg "csak" 30 percet fog késni (és nem 3 órát).
Ugyan milyen jogi alapja van akkor a MÁV-nak, hogy ne vigyen el a 10 perccel a te szerelvényed indulása előtt induló (30 percet késett) vonattal ?
Semmi.
Sőt, azzal TALÁN tartani tudja a jegyeddel megvett VÁRHATÓ ÉRKEZÉSI IDŐDET ! (és nem szeg szerződést)

(és akkor most inkább nem is mennék bele a vonatpótló buszok kálváriájába és ebből eredő MÁV szerződésszegésbe)

Sir Gombóc 2019.03.09. 14:00:53

@kolomparlole1114: tényleg ekkora idióta vagy?
Nincs olyan, hogy helyettesítő vonat. Olyat nem várhatsz el, ami nincs. Üzletszabályzatban megtalálod, mit várhatsz el késés esetén. Jelen esetben a vasút nem szegte meg a szerződést, mert a jegyen jelölt vonatának az ő vonatra szállásának időpontjában még ott sem kellett lennie. A posztoló eredeti vonatának 6.43-kor kellett volna érkeznie és 6.48-kor indulnia, de ő felszállt a 6.42-kor késve induló 6.28-as vonatra. Van még kérdésed?

Sir Gombóc 2019.03.09. 14:05:14

@kolomparlole1114: Üzletszabályzat van, nem ÁSZF. Ha az üzletszabályzatban foglalt vállalást nem teljesíti a vasút, akkor jogod van ezt számonkérni. De jelen esetben nincs erről szó.

Sir Gombóc 2019.03.09. 14:09:12

@MrZed001: neked is csak azt tudom mondani. Olvasd el az ÜSZ rád vonatkozó részét. Akkor nem hordanál össze hetet-havat.

MrZed001 2019.03.09. 14:43:38

@Sir Gombóc:

Az ÜSZ akár az ÁSZF ... nos ugye emlékszel még az egyik kis telekomos szolgáltató cég ÁSZF-jére, amelyben olyan pontok szerepeltek (hivatalos online ÁSZF), mint az ügyfelek kötelesek bármikor szexuális szolgáltatást nyújtani a cég dolgozóinak, azok bármikor kérhetnek orális szolgáltatást aminek ügyfél örömmel eleget tesz ....

Nos, gondolom mondanom se kell, hogy senkinek sem kellett lesz.pnia senkit se.
Pedig benne volt az ÁSZF-ben :D Vagy te igen ?

Magyarán ÁSZF, ÜSZ ugyanúgy támadható. Attól, hogy egy cég jogszerűtlen követeléseket tesz benne, azok még akkor is jogszerűtlenek. Csak egy tökös jogász kell aki megteszi ellene a megfelelő lépéseket (mert fogyvéd az itt már -tetsz-halott ).

A többivel meg nem tudsz vitába szállni, mert a jegyvétellel szerződés jön létre az utas és a MÁV között.
Kb 5 perc alatt lehet jogilag széttépni a MÁV ÜSZ-t, mert lényegében csak az utas kötelességeit sorolja EGYOLDALÚAN, mindeközben a másik fél kötelességeiről mélyen hallgat.
Olvasd csak el a "II Fejezet : A Személyszállítási szerződés" bekezdést. Egy szóval nem említi a MÁV, hogy mire is szerződik, azaz hogy a személyszállítási szerződés lényegében az, hogy az utast meghatározott időben, meghatározott módon, meghatározott érkezési idővel elszállítja. Mintha nem is ez lenne a MÁV feladata :D

szanalmas 2019.03.09. 15:29:00

@Sir Gombóc: Te tutira vasutas vagy, ha az egy év alatt négy évet késő MÁV esetében az 1 perc pontatlansággal érvelsz!

kolomparlole1114 2019.03.09. 15:32:59

@Sir Gombóc: Anyád az idióta, faszparaszt! A sorbanállás az ilyen hülyéknek való mint te, majd te sazépen kivárod amíg 1 héttel később méltóztatik begördülni a vonatod, az okosabbak (mindenki) pedig felszáll arra ami jön és amiért fizetett.

"6.43-kor kellett volna érkeznie és 6.48-kor indulnia, de ő felszállt a 6.42-kor késve induló 6.28-as vonatra. Van még kérdésed?"

Melyik óra szerint volt 6:42 és 6:43? Hitelesítési bizonyítvány? Egyéb felfogási képtelenség, köcsög?

kolomparlole1114 2019.03.09. 15:36:26

@Sir Gombóc: Pedig pont erről van szó. Az hogy te nem tudsz értelmezni, csak ajvékolni, maszatolni, meg kifogást keresni, pont le van szarva. A szerződés az a MÁV-nak is szerződés. Ha nem tetszik neki hogy a másik vonatra szállok fel, akkor küldje oda az eredetileg tervezettet.

Amúgy meg már egyszer leírtad hogy 10 perccel előbb felszállhatsz a vonatra, aztán meg 1 percen értetlenkedsz. Te amúgy szefós hülye vagy?

Sir Gombóc 2019.03.09. 15:56:35

@szanalmas: okoska, számold már ki, hogy az a 4 év mennyi az összes közlekedő vonatra leosztva. Ja, nem kell, az Index cikkben kiszamolták helyetted. 2 perc átlagosan vonatonként. Ilyen átlaghoz a vonatok nagy részének pontosnak vagy közel pontosnak kell lennie, hogy az előforduló, kiugróan magas késések ellenére is ilyen alacsony legyen az átlag.

Sir Gombóc 2019.03.09. 16:01:42

@kolomparlole1114:
a posztoló órája szerint. Ott van a cikkben a képernyőmentése, de te még ahhoz is idióta vagy, hogy azt megnézd.
Másrészt meg írtam, hogy Szerintem jogtalanul büntették meg, de az értelmi képességeid arra nem elegek, hogy ezt felfogd. De nagy pofával osztani az észt, az megy.

élhetetlen 2019.03.09. 16:10:00

@Ender18: 21 éve vagy katona. Rend és fegyelem. És idiótának tartod azt az embert, akinek az orra előtt ott áll a szerelvény, és felszáll rá. Ja, hogy az az előző, annyit késett szerelvény? Mert nem nézte meg a szerelvényszámot, vagy mit? Kicsit elszálltál. Ne hogy már egy vonatra felszállást is úgy kelljen előkészíteni, ellenőrizni, mint egy bomba hatástalanítását. Kapj a fejedhez. Ha adott időpontban nem az a szerelvény van ott, hanem az előző késő, akkor várjon az utas egy órát akár a késő szerelvényére, mert odafigyelt? Semmi baj a rendszerrel, csak idióta az utas?

encir 2019.03.09. 16:10:43

@kolomparlole1114: Tudom, nehéz itt visszakövetni, de a kérdést, amit nekem tulajdonítottál, kedvenc Hős Katonánk, Ender18 tette fel nekem.

kolomparlole1114 2019.03.09. 16:12:06

@Sir Gombóc: Te hülyegyerek, semmi ilyen nincsen ott!

"a jegyvásárlás pillanatában a 6:28-as vonatot hogy az már 6:34-kor elment, 6:35-kor vettem a jegyet az app szerint"

Vágod hogy az "apps szerint" meg a hitelesített atomóra az két különböző dolog?

"felszálltam a vonatra 6:42-kor olyan jeggyel ami csak 6:48 után lett volna érvényes"

Egyrészt egyszer már elszóltad magad hogy 10 perccel hamarabb is érvényes a jegy, de ez amúgy is csak az utazásra vonatkozik, a dekkoló vonatra nem kell jegy, még a búcsúzkodó rokon is felmehet, segíthet csomagot cipelni.

Persze annyi eszed nincs hogy ezt felfogd, csak anyád ősi foglalkozását tudod ismételni mint egy papagáj.

killerkaller 2019.03.09. 16:32:40

"Megjegyezte: vannak a politikában olyan helyzetek, amikor egy miniszternek le kell mondania. Japánban például ha késnek a vonatok, lemond a közlekedési miniszter. Igaz ugyan, hogy nem ő állítja a váltókat és nem ő vezeti a mozdonyt, de az egészért mégiscsak ő felel – fogalmazott."

Itt pedig nem is késett a train:

soranews24.com/2017/11/16/tokyo-train-companys-apology-for-20-second-early-departure-is-one-of-the-best-things-about-japan/

szanalmas 2019.03.09. 16:43:54

@Sir Gombóc: Okoska, ha 2 perc az átlagos késés, akkor a faszért hivatkozol arra, hogy a 14 perc késés az megszokott, és tudnia kellett volna az utasnak, hogy az rossz vonat, mikor se a száma nincs kiírva, se senki nem mondja be, hogy az milyen vonat, pláne a vasutaslogikád szerint annak a vonatnak ott sem kellett volna lennie 14 perce. Szerinted az utas egy kibaszott bűnöző, aki előre megtervezte, hogy egy másik vonatra száll majd fel, hogy idióta vasutasok miatt majd posztot írhasson a homárra. Elmebeteg-e vagy, vagy vasutas?!

ursus artos 2019.03.09. 16:53:25

Engem érdekelne a sok okos kommer tuttija arról, hogy miért késik a MÁV! Mert kávézgat a vonatvezető az állomáson, vagy a bakter lusta meneszteni a vonatot? Vagy állampolgárok ellopják a jelzők akkumulátorait, rézkábeleit stb? Vagy okos kamionos tilos jelzésben hajt rá a vágányra?

élhetetlen 2019.03.09. 17:01:27

@ursus artos: „helyette a kormány, MÁV, kórház, oktatás, stb... szidása, anyázása. Na az megy.”. Igen, ilyen szar emberek vagyunk, mi gyalogok. Október óta szenvedek, fáj a gerincem, de nagyon, nem tudok hajolni. Már négy orvos látott, hajtogatott, túl vagyok két CT-n, de még senki nem tett semmit azért, hogy jobban legyek. Most majd tíz nap múlva beszélhetek egy orvossal, aki esetleg meg tudja mondani, hogy mit lehet tenni. Dicsérjem az egészségügyet? Képzeld el, mi lenne, hogyha, miután észrevették egy alhasi CT-n a csigolya roppanást, átvittek volna a gerinc klinikára, és egy erre célzott CT, és három nap alatt kiderül, hogy merre tovább. Persze, semmi baj nincs a rendszerrel, csak velem.

Hörömpő cirkusz világszám 2019.03.09. 17:01:51

@Ender18: Édes jóistenem, te egyedül vagy ilyen vagy segítenek? Bár az a tény, hogy katona vagy, sok mindent megmagyaráz. Ugye magad sem hiszed, hogy az elővárosi vonalakon minden nap elütnek valakit és azért késnek a vonatok állandó jelleggel? Ha ezt hiszed, akkor nálad komolyabb a baj, mint gondoltam. Sajnállak, hogy más érvet nem tudsz felhozni a MÁV támogatásában.
Egyébként csak hogy tudd, vasutascsaládban nőttem fel, elég sok mindent tudok vonatokról, menetrendről és egyebekről.

Hörömpő cirkusz világszám 2019.03.09. 17:05:22

@ursus artos: Mert úgy rakják össze a menetrendet, hogy ne lehessen teljesíteni. A váci vonalat ismerem a legjobban, ott konkrétan az a baj, hogy annyi az induló vonat a Nyugatiban, hogy az érkezőnek meg kell állnia az Állatkertnél, mert nincs szabad vágány, ahová be tudna húzni, meg kell várni, amíg egy elindul és felszabadul a hely. Okosan elbontották a ceglédi oldali vágányokat, hogy még kevesebb sínpár legyen, így garantált a késés minden nap.

ursus artos 2019.03.09. 17:06:43

@élhetetlen: "Persze, semmi baj nincs a rendszerrel, csak velem. " Akkor biztosan így van...
és mitől roppant októberben meg úgy a csigolyád, hogy fájni kezdett? érdekelne a testtömeg indexed is... meg a táplálkozási szokásaid is...

ursus artos 2019.03.09. 17:07:52

@Hörömpő cirkusz világszám: "Mert úgy rakják össze a menetrendet, hogy ne lehessen teljesíteni."
persze ezt te sem gondolod komolyan, hogy direkte így csinálják...

2019.03.09. 17:09:05

@Ender18: Őszintén,ki nem szarja le?Ez a topik pont nem erről szól.Majd ha valaki azért reklamál mert nagy durranás volt egy elbaltázott 2.vh-s 500 fontos angol rombóbomba hatástalanítása miatt,akkor gyere ide főokosnak.Tudod a leszerelésemig rühelltem az ilyen idióta szuperkatonákat.Te a saját melódban tuti qrva jó vagy.Szét tudod kapni egy Btr-80 hajtásláncát aztán meg összerakni?T-72 tűzvezető rendszert kalibrálni?2S1 komplett lánccsere?Ez sem érdekel itt senkit,nem is írom be mekkora király vagyok benne.Illetve voltam,szerencsére már nincs közöm semmilyen egyenruhás szervhez max. gyorshajtáskor.

élhetetlen 2019.03.09. 17:23:49

@ursus artos: „érdekelne a testtömeg indexed is... meg a táplálkozási szokásaid is...”. Igy van, nem sportolok. 16 éve elgázoltak egy zebrán, az eltört sípcsontom ékalakban felszúrta, szétroncsolta a térdizületet, de úgy, hogy beépíteni sem lehet, mert nincs, ami megtartsa a protkót. Ezek után nem mászok le a lépcsőn, és nem megyek el futni sem, tehát nem érdemlem meg, hogy időben foglalkozzanak a gerincemmel. értem. Mert kezelni nem a betegeket kell, hanem a fitt, egészségeseket.

ursus artos 2019.03.09. 17:28:51

@élhetetlen: értelek, sajnálom. remélem meggyógyulsz. az esetedben ajánlom az úszást... Mindazonáltal azt, hogy szerinted veled nem foglalkoznak azt túlzott leegyszerűsítésnek gondolom...

Sir Gombóc 2019.03.09. 17:30:31

@szanalmas: Nem hivatkoztam ilyenre, ezt csak te akarod nekem tulajdonítani. Annyit írtam, hogy 6.42-kor nem lehet egy menetrend szerint 6.43-kor érkező vonatra felszállni, tehát annak, aki nem tök hülye, fel kellene tűnnie, hogy valami nem passzol.
De azt is írtam, hogy szerintem jogtalan volt a büntetés.

Sir Gombóc 2019.03.09. 17:40:24

@kolomparlole1114: hát te tényleg nem vagy százas, az már biztos. Az app egyébként a vasút központi rendszeréből kapja a menetrendi adatokat, azok pedig a civil felhasználású GPS-nek megfelelő időpontosságúak. Amik még a hitelesített atomórához képest is legfeljebb másodperces eltérést jelentenek, ami, lásd be, lényegtelen, mert perc pontosságról beszélünk. A vasút a belső rendszereiben ennél pontosabb adatot is tud egyébként.
Az app maga pedig a telefon órája alapján rögzíti az időt.
Amúgy tévedsz, akár az álló, indulásra váró vonaton, de még a peronon is ellenőrizhetik a menetjegyed. Utóbbi már nem szokás, de az első bizony gyakori.

Sir Gombóc 2019.03.09. 17:43:17

@ursus artos: mert nem is úgy csinálják.

élhetetlen 2019.03.09. 17:45:06

@ursus artos: Azt hiszem, a lényeget nem érted. Nem arról van szó, hogy velem nem foglalkoznak. Senkivel nem foglalkoznak, kivéve a VIP politikusokat. Elég egy nyilatkozat, hogy mióta Kásler a miniszter, rövidültek a várólisták. Mitől is? Ezt kéne beenni? A sajnálatoddal nem megyek semmire, azzal sem, hogy mennyit költenek a csilli-villi számítógépes rendszerekre, időpontot foglalok, ami mindegy, hogy egy recepciós adja, vagy a szuper rendszer, és, ha odamegyek, még várok három órát az időponthoz képest. Igen, sokat költöttek az egészségügyre, de nem biztos, hogy oda, ahova kellett volna. A gyalog ezt szívja. Nem csak én.

kolomparlole1114 2019.03.09. 17:56:40

@Sir Gombóc: "hát te tényleg nem vagy százas, az már biztos."

Hát te tényleg nem, az tuti. Erről beszélünk már mióta, pubikám.

"Az app egyébként a vasút központi rendszeréből kapja a menetrendi adatokat, azok pedig a civil felhasználású GPS-nek megfelelő időpontosságúak."

Ja, +-2-3 óra, as usual... Állítólag a BKV-s menetrendjelző táblák is, csak amikor a "2 perc múlva itt van" járat még 15 perc múlva sincs itt, ellenben inkább törlődik hogy már nem is fog jönni, akkor elgondolkodik az ember, hogy ezt a remek pontosságot melyik hasraütőművésztől veszik, mert hogy nem a japán vasúttól, az biztos.

Ja és az app mióta tudja hogy a cikkíró mikor szállt fel, talán az ő órájával, meg az ufókkal is konzultált előtte?

Nagy a sötétség nálad, az már tény.

ursus artos 2019.03.09. 17:58:04

@élhetetlen: "Senkivel nem foglalkoznak, kivéve a VIP politikusokat." Ez egy leegyszerűsítés...

élhetetlen 2019.03.09. 18:03:19

@ursus artos: „Ez egy leegyszerűsítés... „. Igen, egyszerű tényközlés. Akkor már nem is igaz?

btprg 2019.03.09. 18:08:51

@babbaba:
Én is hasonlóan érzek: elment a vonatozástól a kedvem... Így, hogy már diákom sincs, amúgy is kétszer annyi mint előtte volt, inkább autó.

élhetetlen 2019.03.09. 18:12:50

@KaTe: „vonatot mi alapján tudja a posztoló beazonosítani„. Nem ez az igazi kérdés. Ha ott áll egy késett vonat, ami oda vinné, ahova menni akar, akkor, ha sikerült is beazonosítania , hogy ez a vonat nem az, amire jegyet vett, miért kéne megvárni a következő késő vonatot, (fél óra) ott a peronon, és utána beszerezni fél óra alatt egy igazolást, hogy késett a vonata. Normális?

CyberPunK 2019.03.09. 18:18:00

@lenörd hofstadter: Aha, gipszjakab kht, akkor ennek szerinted mi a dolga? www.mavcsoport.hu/mav-szk/it-uzletag-bemutatasa

Azért meg ne már a fejlesztők anyukáját, mert te pisitkét foglakoztatod feketén, szerződés és specifikáció nélkül. Ő nem lesz fejlesztő csak azért mert magáról azt állítja.

babbaba 2019.03.09. 19:16:40

@Sir Gombóc: Idióta vagy te. Aki azt mondja, hogy nekem mint utasnak kötelességem a járatszámot minden szóbajöhető megálló vonat esetében tudni, arra nem lehet mást mondani.

Én nem vagyok vasutas, te meg igen. Én utas vagyok, akit ki kell szolgálni a lehető legjobban. Ha ezt csak úgy tudod megoldani, hogy egy más járatszámú vonattal juttatsz el a célállomásig mint amire jegyet kaptam (mert , hogy nem kértem járatszámra vagy akárminek hívjátok az biztos, csak egyet Ceglédről, Budapestre), akkor tedd azt. Leszarom, hacsak nem jössz és büntetsz meg, mert igénybe veszem a szolgáltatásodat. Meg kéne tőletek vonni minden állami pénzt, oszt utána abból élhetnétek, ahogy kiszolgáljátok a kuncsaftot.

babbaba 2019.03.09. 19:20:29

@btprg: Egyértelmű. Amíg ilyen az általános hozzáállás a MÁV-nál (láthattuk itt is a MÁV alkalmazottaknak a véleményét), addig én nem akarok a fizető utasuk lenni.

KaTe 2019.03.09. 19:43:25

@élhetetlen: ", miért kéne megvárni a következő késő vonatot, (fél óra)"
- Mondd, a következő vonat is késett? Az nem lehet, hogy a következő vonat menetrend szerint jött (volna)?

A posztoló elismerte, hogy nem tájékozódott, csak felszállt egy ott várakozó vonatra. Az utasoktól való tájékozódás nem elegendő. Attól viszont felfordul a gyomrom, ha a szolgáltató nem tájékoztat megfelelően. Ezért is érdekelne, hogy a posztolónak megvolt-e a lehetősége arra, hogy még felszállás előtt ellenőrizze a vonatszámot.

CyberPunK 2019.03.09. 19:44:27

@KaTe: "Az nem lehet, hogy a következő vonat menetrend szerint jött (volna)?"

Máv, ha fogadnod kéne, mire tennéd a pénzed?

KaTe 2019.03.09. 19:59:54

@CyberPunK: Feltételezem, hogy a következő pontosan érkezett volna.

Továbbá, feltételezem, hogy a posztoló rendszeresen utazik ezen a szakaszon, különben felszállás előtt ellenőrizte volna a vonatszámot.

Azt is "csak" feltételezem, hogy amennyiben a posztoló tudja, hogy a vonatszám nem stimmel (mert még felszállás előtt ellenőrzi) akkor nem száll fel a vonatra, hanem megvárja az övét, vagy megkérdezi a kalauzt.

élhetetlen 2019.03.09. 19:59:59

@KaTe: Na, ne szórakozzunk. A következő vonat menetrend szerűen jön, és kitolja az állomásról az előtte álló késett vonatot. Ja. Biztosan. Nem tudom, és annyira nem is érdekel, hogy erről tovább vitatkozzak.

KaTe 2019.03.09. 20:11:40

@élhetetlen:
A posztoló bemutatott képei között ott a menetrend, a 6:28-asnál egy bazi nagy felkiáltójellel, de a következő szerelvénynél nem látok ilyet. A képernyőkép 16:19-kor készült, gondolom visszamenőleg nézte meg. Ezek szerint a következő vonat menetrend szerint érkezett. (bocs, egy percet késett) Nem?

CyberPunK 2019.03.09. 20:21:10

@KaTe: Feltételezni lehet, csak ott az a fránya tapasztalat.

kolomparlole1114 2019.03.09. 20:22:29

@babbaba: Pontosan! A MÁV egy kommunista csökevény, pártkifizetőhely leparkolt elvtársaknak. Erre semmi szükség. Éljenek meg a munkájukból! Aztán ha nem lesz utas a luxusprofitért visszapofázásra, akkor meg jogukban áll éhenhalni vagy elmenni közmunkásnak. Jót tesz az arcvisszavételnek.

kolomparlole1114 2019.03.09. 20:27:16

@KaTe: Amúgy mi a fasznak kéne az utasnak bármit ellenőrizgetni? A-ból B-be visz a megadott időben? Akkor az pont jó. Én se várnék 3 órát egy másik alvázszámú kocsira, csak mert valaki szerint arra kéne.

A büntit csak akkor tudnám elfogadni ha 1. nem is arra megyek amerre a jegyet kértem, 2. arra megyek, de túlutazok, 3. kurvára más időpontban utazok mint amire jegyet vettem. Egyéb esetben nem. A MÁV egyéni szocproblémája mivel olja meg a szállításomat az adott időpontban, amikor arra kötelezettséget vállalt. Felőlem a mávführer Rolls-Royceát is küldhetik értem, sofőrrel.

KaTe 2019.03.09. 21:10:48

@kolomparlole1114: Azért, mert arra a szerelvényre vásárolta meg a jegyét.

Hogy jön ide a 3 óra? 7 perccel később indult volna az a vonat, amire a jegyet vásárolta és 5 perccel később érkezett be, mint az, amire felszállt.

kolomparlole1114 2019.03.09. 21:30:52

@KaTe: Nem! Arra az időpontra. Ha akkor épp a kiírt szerelvény jön, akkor az viszi el, ha másik, akkor másik. A szerződés az szerződés a MÁV-nak is!

MrZed001 2019.03.09. 21:40:50

@KaTe:
"Azért, mert arra a szerelvényre vásárolta meg a jegyét."
Kizárólag a helyjegyes pl IC és EC estén van, hogy ARRA a szerelvényre vette meg a jegyét !!!
Más esetben NEM !
A web-es vásárlásnál is csak azért kell a szerelvényt kiválasztani, hogy mikortól legyen érvényes (hála a 4 órás marh.ságuknak)

Amúgy az IC, az egy kicsit olyan, mint a maffia ... semmi több, mint védelmi pénz.
Nem azt veszed meg az IC helyjeggyel hogy itt vagy ott akarsz ülni a vonaton ... hanem azt hogy LEGYEN egyáltalán hol leülnöd.
Lévén a gyorsvonaton ha ülsz, ha állsz, ha a WC-ben állsz mert annyira tele a koleszos járat, akkor is ugyanannyiba kerül.
Tehát inkább kifizeted azt a kis védelmi pénzt, csak ne kelljen 3+ órát és 200 km-ert végigállnod.

KaTe 2019.03.09. 22:12:36

@MrZed001:

"Így hát felszálltam a vonatra 6:42-kor olyan jeggyel ami csak 6:48 után lett volna érvényes, de ha 6:48-kor is indultunk volna el ugyanazon távon ugyanannyiért akkor sem lett volna érvényes, mert más a vonat száma, ezt szűrtem le a személyes ügyfélszolgálat elmondásából."

???

encir 2019.03.09. 22:21:32

Itt most tök komolyan, egyesek tényleg, meggyőződésből védik a MÁV baromságait? Nem arról beszélek, hogy ne lett volna szabályoknak megfelelő a büntetés, de ha a szabályok életszerűtlenek és ostobák, akkor épp az ilyen esetek világítanak rá, hogy meg kell változtatni, módosítani, finomítani. És igen, ilyenkor kell a kalauznak felülemelkedni az előírások tengerén és a "szabály" helyett az "emberséget" alkalmazni íratlan szabályként. Csak ehhez IQ és főleg EQ szükséges, ami sokaknál hiányzik.

kolomparlole1114 2019.03.10. 00:02:11

@encir: A kaller eszének helyrebillentésére kell az izomerő az utas részéről. :)

élhetetlen 2019.03.10. 13:06:50

@KaTe: Igazad van. Minden ember vegyen okostelefont, hogy meg tudja nézni, az ott álló vonat késett-e, a következő késni fog-e, mikor indul tovább a szerelvény, van-e még ideje akármit ellenőrizni. Mert, ha nem ilyen felkészült, akkor nem tudja, hogy a köv. vonat egy percet késik csak. Tudod, kicsit maradi vagyok, nekem jobban tetszene egy információs tábla: 1-es vágányról szerelvény indul 6.42-kor, szerelvényszám, második sor: 1-es vágányra vonat érkezik 6.49-kor, szerelvényszám. Ez esetben tudná, hogy csak öt percet kell várni a saját vonatára. Nem?

MrZed001 2019.03.10. 15:08:46

@KaTe:
Talán kezdjük ott, hogy eleve hibás az app, mert vonathoz köti az érvényesség kezdetét.
(kényelmileg, mert legtöbb utas kinézi azzal akar menni és kész)
Sokkal reálisabb lenne egy gomb, hogy ettől a pillanattól, illetve hogy óó:pp-óó:pp-ig érvényes jegyet tudna venni.
16 órára kimegyek az állomásra. Nem érdekel, hogy a 15:20-as jön 16:10-kor, vagy időben a 16:20-as ... vagy az késik 2 órát.
Ott vagyok, megy vonat amerre megyek, jegyem megvan rá, kész.

Úgy mellesleg jegyzem meg, hogy 2010 előtt a 100km alatti jegyek EGÉSZ NAP voltak érvényesek. A fölött meg 3 nap !
Miért vezette be ezt a 4 órát a MÁV? Mert túl kevés a kaller, meg tele a vonatok reggel annyira, hogy MOZDULNI nem lehet (kallernek se), ezért aki reggel bement melózni, este haza és VISSZAVÁLTOTTA a kezeletlen jegyét.
ÉS TELJESEN JOGOSAN !
Mert a MÁV hibája, hogy még a WC-ben is 3-an állnak, annyira tele vonat !!
Szóval maga a 4 órás jegy is több, mint aggályos jogilag.

spulni 2019.03.10. 15:46:46

@Sir Gombóc: A mi megállónkban (Budapest, kertváros) és még rengeteg másikban is csak az van kiírva a vágány mellé, hogy A, B. Nincs mindenhol információs tábla. Még néhány nagyobb állomáson sem. Pláne nem egy sima megállóban. Nincs ott egy percrekész tábla, hogy éppen melyik számú vonat ácsorog a B vágányon. A hangosbemondó néni meg csak azt mondja be, hogy S60-s érkezik a Keletiből. Ki van téve a papír menetrend egy kis táblára és kampó.

Busz · http://mithogyanbiztosanne.blogspot.com/ 2019.03.10. 21:31:14

A MÁV weboldalán ez szerepel az alkalmazáshoz:
www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vonatinfo-mindent-tudo-belfoldi-vasuti-utazastervezo-0
"Az e-vonatjegy - a meghatározott vonatra érvényes helyjegy, pót-, és helyjegy, valamint a vonathoz kötött kedvezménnyel vásárolt e-vonatjegyek kivételével - a rajta feltüntetett érvényességi időn és viszonylaton belül bármelyik vonaton felhasználható."

Szóval akkor igen vagy nem? :-)
A posztoló képén látszik hogy 4 órás az érvénytartam. Tehát akkor elvileg azon belül mégis mehetett volna bármelyikkel??

Amúgy igen, van ahol kiírják a vonatszámot, van ahol nem.

2019.03.10. 22:25:28

@MrZed001:
"Kizárólag a helyjegyes pl IC és EC estén van, hogy ARRA a szerelvényre vette meg a jegyét !!!"

Kiegészítem, akkor is csak a helyjegyet, mert a normál jegy az esetben is időponttól érvényes, tehát ha lekési az IC-t, de utána jön egy személyvonat, arra ia érvényes a menetjegye.

MrZed001 2019.03.10. 22:56:37

@Zabalint:
Tökéletes meglátás, precíz pontosítás. 5 pont.

Quuuziii 2019.03.11. 08:11:06

Haha, most nézem, hogy aki tudja hogy mi az a járatszám, az a poszter szerint vasútbuzi.

Ezzel kb. hitelesítette a büntetést. Vagy nevezhetjük inkább a "Hogyan utazunk a vonaton" tanfolyam tandíjának. Úgy már nem is olyan vészes. Még én is többet kérek korrepetálásért. :D

juhaszvik 2019.03.11. 09:22:27

elviselem az ellenvéleményeket, de én azt gondolom erről a helyzetről, hogy felesleges járatszámhoz kötött jegyeket árulni, ha ugyanoda tartó vonatok indulási ideje átfedésbe kerülhet a a késések miatt. lehet, hogy jogszerűen járt el a MÁV, de nem életszerűen.

persze lehet szemfüles az utas, mint ahogy a rendszer is megengedő. tavaly ősszel deutsche bahn stuttgartból münchenbe tartó járata nem indult el, és már a következő, ugyanoda tartó járat állt be. megkérdeztem a kalauzt, hogy most mi van, az én jegyem nem erre a járatra a szólt, de megengedték, hogy azzal utazzak (még ülőhelyem is lett, pedig tömve volt).

Xezs7 2019.03.11. 13:00:35

@Látens Inszinuáció: a telefonos app nem interneten kommunikál? Tán füstjeleket küld akkor?

2019.03.11. 13:16:44

@Xezs7:

Óóó te barom.
Az gyökér arra gondolt, hogy mint ahogyan jelenleg én is, az asztali gépen lévő böngészőben kereste fel a MÁV honlapját, és rendelt onnan jegyet, pedig - ahogyan egyébként a poszt írója le is írta -, menet közben, a Vonatinfó nevű appon keresztül vásárolta.
Ha hülye vagy, legalább ne terjeszd...

Xezs7 2019.03.11. 13:28:23

@encir: most komolyan egy fiktív történetet hoztál példának?

Xezs7 2019.03.11. 13:29:38

@Látens Inszinuáció: most már magyarázhatod. Szóval füstjel volt?

Xezs7 2019.03.11. 13:36:01

@szepipiktor: az embereket is minősíti, hogy nem szólnak rá egy ilyen parasztra. Én biztos szóltam volna, ha meg leszarja, ráülök a papírjaira. Vagy a laptopra, az még jobb.

encir 2019.03.11. 14:16:46

@Xezs7: milyen fiktív történetről beszélsz?

Xezs7 2019.03.11. 14:21:09

Na, most értem a végére. Hát le a kalappal mindenki előtt, jókat röhögtem. Szép munka. Engem csak egyetlen dolog érdekelne végül, mert ez nem igazán derült ki teljesen hivatalosan, egyértelműen: az a baj a jeggyel, hogy érvényességi idő előtt próbálta használni a user, vagy ezen felül még az is baj, hogy másik járatra szólt? És ha ez utóbbi, egy sima személyvonaton látható vajon a járat száma? Rég utaztam vonattal, de nem is bánom.

Xezs7 2019.03.11. 14:23:15

@encir: a hajós könyv amit ajánlottál. Nem igazán értem, hogy mi köze lenne a valósághoz.

2019.03.11. 14:36:04

@Xezs7:
"az a baj a jeggyel, hogy érvényességi idő előtt próbálta használni a user, vagy ezen felül még az is baj, hogy másik járatra szólt"

Egyik sem. Az volt a baj, hogy olyan járatra szállt, amely menetrend szerint korábban indul, mint a jegyének érvényességi ideje. A jegy nem járatra szól, de amelyik járatra veszed, annak a menetrend szerinti indulási időpontjától érvényes. Ami menetrend szerint korábban indul, arra akkor sem szállhatsz fel, ha az a valósagban már csak a jegyed érvényességének kezdete után indul el. Abszurd, nem?

encir 2019.03.11. 14:39:23

@Xezs7: Nem a konkrét poszthoz, hanem Ender 18 katonának ajánlottam, hogy jobban megvilágítsa számára, hogy mi a különbség egy fennálló helyzet megoldásában az ostoba szabálykövetésnek vagy a gondolkodásnak és néha a szabályok felülírásának. De írtam előtte konkrétabbat is:

Ha ez lett volna annál a kalauznál is, aki le akarta szállítani a 80 éves nénikét a vonatról, akkor nem lett volna plusz egy MÁV-os botrány, nem kellett volna szégyenszemre magyarázkodnia és bocsánatot kérnie a MÁV felsővezetésnek és valójában veszedelmes precedenst teremtenie, amivel épp az ellenkezőjét érték el, mint amit kellett volna.

Ezt az utolsót meg azért írtam, mert a vasutas szakszervezet meg kiakadt azon, hogy a MÁV a saját utasításait sem tartja be:
"...A MÁV elismerte, hogy a kalauz „nem megfelelő körültekintéssel járt el”, hiszen a vasúttársaság mindig felhívja a jegykezelők figyelmét, hogy vitatott helyzetben igyekezzenek utasbarát módon eljárni. Ugyanakkor szerintük a kalauz betartotta a személyszállítási üzletszabályzatot..."

A szakszervezet nem érti, mi az, hogy utasbarát mód - ki dönti ezt el? milyen szempontok alapján? És ebben van valami, de épp azért nevezik sztem íratlan szabálynak, hogy valójában arra a két emberre van bízva, az utasra és a kalauzra, hogy mindkét fél részére megfelelően, sérelem nélkül tudják lerendezni az ilyen ügyeket. Ehhez csak IQ és EQ kell.

Xezs7 2019.03.11. 14:49:41

@Zabalint: Én elvárnék egy hivatalos tájékoztatást a MÁV-tól, mert ez a poszt több kérdést vetett fel bennem, mint amennyit megválaszolt.

vanek ur 2019.03.11. 15:00:56

@MrZed001: "Talán kezdjük ott, hogy eleve hibás az app, mert vonathoz köti az érvényesség kezdetét.
(kényelmileg, mert legtöbb utas kinézi azzal akar menni és kész)
Sokkal reálisabb lenne egy gomb, hogy ettől a pillanattól, illetve hogy óó:pp-óó:pp-ig érvényes jegyet tudna venni.
16 órára kimegyek az állomásra. Nem érdekel, hogy a 15:20-as jön 16:10-kor, vagy időben a 16:20-as ... vagy az késik 2 órát.
Ott vagyok, megy vonat amerre megyek, jegyem megvan rá, kész."

Ez csak azért nem működik, mert ha így működne, akkor sokan arra építenének, hogy akkor vennék csak meg a jegyet, amikor látják, hogy jön a kaller. Hiszen mire odaér hozzá, addigra lesz érvényes jegye. Ha nem jött a kaller, nem vett jegyet. Ha félúton jött, félúttól veszi. Ezt egyetlen cégvezetés sem vállalhatja fel. Most a rendszer olyan, hogy "utólag" nem tudsz jegyet venni. Hátránya, hogy ha késés van, azzal nem tud mit kezdeni.
Kérdés, van-e olyan megoldás, ami kellőképp kizárja a fentihez hasonló bliccelési lehetőséget, de eléggé rugalmas a késések kezelésére is.

ptspts 2019.03.11. 17:06:45

@vanek ur:

> Most a rendszer olyan, hogy "utólag" nem tudsz jegyet venni. Hátránya, hogy ha késés van, azzal nem tud mit kezdeni.
Kérdés, van-e olyan megoldás, ami kellőképp kizárja a fentihez hasonló bliccelési lehetőséget, de eléggé rugalmas a késések kezelésére is.

Javaslatom a következő. A kalauz jön, kéri a jegyet. A jegyen rajta van az érvényesség kezdete (év, hónap, nap, óra, perc) és az érvényesség vége. Pontosan akkor érvényes a jegy, ha a jelenlegi pontos idő e két megjelölt időpont között van. Az automatában vásárolt jegy érvényességének kezdete az, amit a vevő beállít (alapból a pontos idő), az appban vásárolt jegy érvényességének kezdete szintén az, amit a vevő beállít, de legalább 10 perccel a pontos idő után van (alapból a pontos idő + 10 perc), vásárlás előtt pirosan villog a felirat, hogy: A jeggyel az utazást legkorábban X perc múlva lehet megkezdeni, és Y perc múlváig be kell fejezni.

Ezzel azok a bliccelők nem tudnak jegy nélkül utazni, akik akkor kezdenek az appban jegyet venni, amikor meglátják a kalauzt, mert 10 perc alatt odaér hozzájuk a kalauz. Ha nem ér oda 10 perc alatt, akkor vagy 20 percre kell növelni, vagy a kalauznak előbb gyorsan végig kell mennie a kocsin, és először az appban vett jegyeket kell ellenőriznie.

2019.03.11. 17:39:53

@vanek ur:
Szerintem nem gondoltad ezt alaposan végig. Ha 15:00-kor indul egy vonat, én meg jegy nélkül felugrok, majd 10 perc múlva úgy, hogy nem értük el a következő megállót, látom, hogy jön a kaller megveszem a jegyet 15:10-től, akkor ugyanúgy megbüntethetne, hisze 15:00-kor indult a vonat az előző megállótól, közte meg nem szallhattam fel szabályosan. Ha meg van köztes megálló, akkor eleve trükközhetnék azzal, hogy ha látom, hogy közeledik, a következőtől veszem meg, tehát ez a csalás a mostani rendszerben is működik, igaz csak akkor, ha nem késnek a vonatok. Persze majd kiderül, hogy a bliccelés is a késés miatt van.

A lényeg amúgy az lenne, hogy ne a menetrend szerinti induláshoz legyen kötve az érvényesség, hanem a valóshoz, és a kaller is aszerint ellenőrízzen.

Balfredo Alfredo 2019.03.11. 19:02:48

És olyanról, mint az ártatlanság vélelmének általános elve, még nem is esett szó. Pedig pont illik erre az esetre.

heptakontanonaéder 2019.03.11. 22:45:28

@Sir Gombóc:
Ahogy te tévedsz! Dunakeszi-Gyártelep: általában 2-5 percet KÉSIK a Vácról érkező, viszont hetente 1-2 alkalommal 2-5 perccel KORÁBBAN áll be!

MrZed001 2019.03.12. 00:30:17

@vanek ur:

"akkor vennék csak meg a jegyet, amikor látják, hogy jön a kaller."

Valljuk be, a 21. században élünk már. És ideje lenne lassan már hogy használva legyenek a 20. század vívmányai ...

Pl online jegyet autentikálni kelljen az induló állomáson (azaz onnan kattog a 4 óra).
Kitesznek egy nagy LED TV-t a pénztárakhoz, egy naponta változó QR kóddal (belekódolva állomáskód, nap, aznapi random salt).

Azaz menet közbe ha akarod se tudod megvenni pl félúton a jegyet, mert nem tudod a telóval leolvastatni a helyi XY állomáson lévő aznapi egyedi QR kódot.

Q.E.D.

(mivel az e-személyis érintős fizetés egyenlőre még 100 éves scifi a MÁV számára)

Xezs7 2019.03.12. 07:17:01

Engem igazából az döbbent meg, hogy felnőtt emberek képesek azzal égetni magukat, hogy bujkálnak a kalauz elől. Kinek van erre ideje meg idegzete? Pár száz forintokért tényleg megéri?

vanek ur 2019.03.12. 09:24:18

@ptspts: "az appban vásárolt jegy érvényességének kezdete szintén az, amit a vevő beállít, de legalább 10 perccel a pontos idő után van (alapból a pontos idő + 10 perc), vásárlás előtt pirosan villog a felirat, hogy: A jeggyel az utazást legkorábban X perc múlva lehet megkezdeni, és Y perc múlváig be kell fejezni."
Ezzel máris nem tudsz fellszállni az állomásra a késés miatt épp beeső vonatra.

@MrZed001: A check-in/check-out tényleg jó és bolondbiztos megoldás, sok helyen használják is (pl. Olaszországban még a papírjegyet is érvényesíteni kell felszállás előtt). A hátránya, hogy jó drága kiépíteni (és karbantartani - pl. a megrongált eszközöket), merthogy mindenhova kellene ilyen. Ja, és persze mindenhova, ahonnan hivatalosan megközelíthetem a peront.

@Xezs7: "Pár száz forintokért tényleg megéri?" Valamiből csak össze kell hozni a napi doboz cigi, a legújabb okosteló és az internetelőfizetés árát. :) Komolyra fordítva, egy átlagos ingázónak egy út 400-1000 Ft-ba kerül. Naponta kétszer, havonta tizenpár alkalommal elég szép summa tud kijönni.

Quuuziii 2019.03.12. 09:36:29

@MrZed001: Lefényképezem a QR kódot, és beolvasom a vonaton. Egyébként biztos hogy ki lehetne találni valami okosat, de olyat ami mindig működik, az már sokkal nehezebb. Még a jelenlegi rendszer is problémás, pl. mi van, ha lemerül a telefonod. Sok vonaton nincs konnektor.

2019.03.12. 09:55:18

@vanek ur:
"Ezzel máris nem tudsz fellszállni az állomásra a késés miatt épp beeső vonatra."

A MÁV-nak rendelkezésére áll az az információ, hogy mikor érkezett és mikor indult a vonat, magad is eléred online. Szóval te megint csak szabály kérdése. De gondolom már neked is leesett hogy ennek az egésznek köze sincs a bliccelők elleni fellépéshez amivel az elmúlt években rengeteg kőkorszaki döntését indokolta a MÁV.

Xezs7 2019.03.12. 10:30:27

@vanek ur: Ennek ennyi az ára. Egy ingázónak ez aprópénz, mert ha volt pénz agglomerációba költözni, akkor lenne ott pénz erre is. Ez pont az a szarakodás mint a parkolással, hogy azt a 200 Ft-ot nem képes valaki kifizetni, inkább tilosban áll.

Loránd Ternesz 2019.03.12. 10:33:50

A büntetés jogos libsikéim. A távolsági buszra se szállhatsz fel, ha nem arra szól a jegyed. A törvények és szabályok nem azért vannak, hogy áthágják, hanem betartsák. Megtanulhatnátok végre!

2019.03.12. 10:58:40

@Xezs7:
Bár megjegyzem, agglomerációba legtöbben épp azért költöznek, mert ugyanazt a lakhatást (legtöbb esetben családi házat) nem tudnák megfizetni a városon belül elfogadható környéken, szerintem ez elsősorban hozzáállás kérdése. Én magam még akkor is az egyenes utat keresem, ha rengeteg akadályt gördítenek elém, de vannak, akik épp ellenkezőleg, még akkor is az ügyeskedést választják, ha kézemfekvőbb, sőt akár profitábilisabb az egyenes út. És itt nem csak konkrétan becstelen dolgokra kell gondolni, pl. rengeteg dolog van, amit én úgy szeretek intézni, hogy bemegyek a hivatalos helyre, megveszem a hivatalos helyen, felhívom a hivatalos helyet, stb., stb., míg sokan vannak, akik mindent ismerősökön keresztül, akkor is, ha amúgy semmi konkrét előnyük nincs belőle, csak így szocializálódtak, ezt szokták meg.

vanek ur 2019.03.12. 11:01:29

@Zabalint: "A MÁV-nak rendelkezésére áll az az információ, hogy mikor érkezett és mikor indult a vonat"
Ez is lehetne egy megoldás: a kaller készülékén legyen ott az infó, mikor indult az adott állomásról a vonat. Ha később vetted a jegyed, akkor az olyan, mintha nem vettél volna.

" ennek az egésznek köze sincs a bliccelők elleni fellépéshez amivel az elmúlt években rengeteg kőkorszaki döntését indokolta a MÁV"
Kőkorszaki vagy nem kőkorszaki, szeretném én látni azt a pénzt a számlámon, ami a MÁV-nak egy év alatt a bliccelők miatt kiesik :) . Bőven százmilliós nagyságrendekről van szó. Lenne látszatja, ha ezt ténylegesen a vasútra lehetne fordítani. Tetszik, nem tetszik, teljesen logikus, hogy próbálják a bliccelést megnehezíteni.

@Xezs7: A bliccelés nemzeti sport errefelé, ez pont abból látszik, hogy simán költenek az emberek más dolgokra a vonatjegy áránál többet. De mit vársz, amikor a márkás ruhákban feszítő, iPhone-t nyomogató lány konkrétan fel vokt háborodva, amikor a BKV buszsofőr első ajtós felszállásnál nem engedte fel a buszra, mert nem volt se jegye, se bérlete...

@Quuuziii: "Még a jelenlegi rendszer is problémás, pl. mi van, ha lemerül a telefonod. Sok vonaton nincs konnektor. "
Azért azt már ne a MÁV-nak kelljen megoldania, hogy ha a telefonodon tárolod a jegyet, akkor az működjön is, amikor ellenőrzik...

2019.03.12. 11:01:58

@Loránd Ternesz:
Azért az kemény, mikor egy pártpoltikától független témában kezd el libsizni. Gondolom ha valaki az űton nem adja meg az elsőbbséget neked, az is libsi, meg a szomszéd is, akinek ugat a kutyája.

2019.03.12. 11:07:03

@vanek ur:
"Ez is lehetne egy megoldás: a kaller készülékén legyen ott az infó, mikor indult az adott állomásról a vonat. Ha később vetted a jegyed, akkor az olyan, mintha nem vettél volna. "

Mivel online rendszerről van szó, ezért elég ha a validációt írják át a fejlesztők. Ehhez azonban a szabályt kell megváltoztatni.

"Kőkorszaki vagy nem kőkorszaki, szeretném én látni azt a pénzt a számlámon, ami a MÁV-nak egy év alatt a bliccelők miatt kiesik :) . Bőven százmilliós nagyságrendekről van szó. Lenne látszatja, ha ezt ténylegesen a vasútra lehetne fordítani. Tetszik, nem tetszik, teljesen logikus, hogy próbálják a bliccelést megnehezíteni."

Én inkább azt az összeget látnám a számlámon, ami azon kimaradt jegybevétel, amit azért nem vettek meg, mert a MÁV kőkorszaki módon működik.

Szerintem elég kézenfekvő megoldást írtam ahhoz, hogy te is belásd, ennek semmi köze a blicceléshez.

vanek ur 2019.03.12. 11:59:53

@Zabalint: "Mivel online rendszerről van szó"
Bár vannak helyek a vasútvonalakon, ahol telefonálni is alig lehet, annyira nincs térerő (Bicske környékén például). Szóval vannak még buktatók, de az irány jó.

"ennek semmi köze a blicceléshez"
Vannak felmérések arra, hogy ha nyitva van a kiskapu, akkor az emberek bizony bemennek rajta - még a becsületesnek gondolt országokban is. Ez pedig oda vezet, hogy kell határt szabni a bliccelésnek, technikai eszközökkel és szabályokkal is.

ptspts 2019.03.12. 13:35:12

@vanek ur:

> Ezzel máris nem tudsz fellszállni az állomásra a késés miatt épp beeső vonatra.

Ez valóban hátrány, de könnyű elkerülni: az utas megveheti 10 perccel az állomásra érkezése előtt a jegyet az appban, vagy épp megveheti az automatában is az állomáson, ha van 1 perce, és nincs sor.

2019.03.12. 14:12:17

@vanek ur:
Hát azért pl. szoftverlicensz témában elég nagy különbségek vannak az országok között, pedig kiskapuk ott aztán tényleg világszerte vannak. Szóval igen sokat számít a kultúra, a becsületes utasok baszogatása a bliccelők ellen amúgy hatástalan, ám mégis azzal magyarázott szabályok bevezetése csak rontja a helyzetet.

Igen, a mobilnet lefedettség hiányossága sok problémát okoz, pl. az is segíti a bliccelést, hogy sok esetben emiatt nem tudja kezelni a kaller a jegyet. De ezt is lehetne offline is működővé tenni, azaz amikor van térerő, akkor szinkronizálna.

Xezs7 2019.03.12. 14:22:20

@Zabalint: csak hevesen bólogatni tudok. A családom idősebb tagjai pont mindig ezekkel az ismerősökön keresztül intézett hülyeségekkel szívják meg.

Xezs7 2019.03.12. 14:24:05

@vanek ur: Jaja. Meg amikor a hülyegyerek otthagy 8-10 ezret a romkocsmában, de 350 Ft-ja már nincs buszjegyre.

Xezs7 2019.03.12. 14:25:58

@Zabalint: Én már csak legyintek az ilyesmire. Mondjuk az tény, hogy ha Fideszezés már volt itt, akkor úgy kerek a történet, ha libsizés is van :) amúgy mindig az a náci/komcsi/libsi, akit valamiért utál az illető :)

2019.03.12. 15:09:52

@Xezs7:
Hát én magam is szívtam miatta, mikor gyerekkoromban nekem is így akarták intézni szüleim a dolgaimat.

MrZed001 2019.03.12. 16:13:20

@vanek ur:
"A hátránya, hogy jó drága kiépíteni (és karbantartani - pl. a megrongált eszközöket), merthogy mindenhova kellene ilyen."
Egy Led TV 100e ... nem a világ minden kincse.
Ha meg végleg bedöglik, akkor KINYOMTATJÁK a QR kódot egy A4-A3 lapra ... napi 1-2 lap, nem összeg.

@Quuuziii:
"Lefényképezem a QR kódot, és beolvasom a vonaton. "
Akkor vettél jegyet, és nem lógsz :)
(már ha van 2 telód, hogy a másikkal fotózz, és ezzel meg le tudd olvasni képernyőjét)
Arról meg ugyan már ne az utas tehessen, hogy nem jön a kaller.
Ahogy már említettem, én nem tekintem lógásnak, ha NINCS MEG A MINIMÁLIS SZOLGÁLTATÁSI SZÍNVONAL !
Ha 2 kbps a neted sebessége, akkor van neted? Mármint az a 300 mbps-os neted amiért fizettél? Ugye, hogy nem.
Meg kell határozni egy minimum szolgáltatási színvonalat, ami alatt NEM IS KÉRHET pénzt a MÁV a szolgáltatásáért. A vonat szállítási kapacitását (ülőhelyek) 4000%-osan túltömött vonat, az alulról súrolja még a MARHAVAGON színvonalát is.
Sőt, élő állatra meg van szabva mennyit lehet mekkora helyen szállítani.
Te Tisztelt utas, annyit sem érsz, mint egy marha :D
LOL :D

Ja az e-személyis érintőkártyás fizetés is úgy működne, hogy amikor felmész a vonatra lehúzod, meg amikor leszállsz is. A vonaton ... nem a váróba.

@Xezs7:
Agglomerációba nagyrészt nem a gazdagok költöznek, hanem a közép és szegény réteg.
Mármint akit érint a MÁV-val munkába járás, és nem szolgálati sofőr viszi be fővárosba mint dembszkájt.

Xezs7 2019.03.12. 21:56:59

@MrZed001: Ja, azért vesznek 50-60 millás házakat agglomerációban. Hagyjuk már. Amúgy meg a szegénység sem mentség. Nekem a tököm tele van azzal, hogy Magyarországon trendi csórónak mutatni magad meg trendi ilyen embereket mutogatni meg sajnálgatni. Leszarom ha csóró, találja ki, hogy hogy nem lesz az. Kifogás mindig van, tett meg semmi.

2019.03.13. 09:06:19

@Xezs7:
Azért vesznek 50-60 millás házakat az agglomerációban (jelentős részben hitelte), mert ugyanaz 150-200 millió lenne Budán.

vanek ur 2019.03.13. 10:33:54

@MrZed001: "Egy Led TV 100e ... nem a világ minden kincse."
1 tévé tényleg nem tétel. A Wikipédia szerint a MÁVnak van 616 vasútállomása és 728 megállóhelye, összesen 1344 db. A legtöbb helyre azért 1-nél több tévé kellene, a teljes igény kb. 3000 db. Ez máris 300 millió Ft. Plusz kellene valami doboz, mert a 100 ezer forintos tévé nem épp időjárásálló, a különböző rongálási lehetőségekről ne is beszéljünk. Ez a másik 300 millió Ft. A tévé éjjel-nappal megy, tehát párévente cserélni kell, és akkor még ott a villanyszámla is.
A papírlapos ötletet hadd ne véleményezzem... (Főleg, hogy elvárás lenne egy legalább napi kódváltoztatás, hogy ne lehessen a kód elmentésével operálni.)

@Zabalint: A bliccelés nem attól fog megszűnni, hogy nem teszünk ellene semmit, és hagyjuk, mindenki csinálhassa (hátha ráunnak, vagy ha szabad már nem lesz olyan vonzó). Ha az emberek hozzáállása nem változik - azaz a bliccelést bocsánatos bűnnek, vagy akár alapértelmezésnek tekintik - akkor 1. meg kell nehezíteni a bliccelők dolgát - ami sajnos a becsületes utasoknak is nehézséget okoz bizonyos helyzetben; 2. növelni kell a lebukás kockázatát - néha ez is inkább a becsületes utasnak fáj.

"Igen, a mobilnet lefedettség hiányossága sok problémát okoz, pl. az is segíti a bliccelést, hogy sok esetben emiatt nem tudja kezelni a kaller a jegyet. De ezt is lehetne offline is működővé tenni, azaz amikor van térerő, akkor szinkronizálna. "
Maga a kódbeolvasás és a kód kibontása most is működik offline. A jegyek kezeléséhez ez tulajdonképpen elég, ha a kód eléggé védett. Az lenne a megoldandó feladat, hogy az az időpont, amikor a vonat elhagyta az állomást, ott legyen az ellenőrzés időpillanatában a kaller készülékén.

2019.03.13. 11:04:53

@vanek ur:
Nyilván attól megszűnik a bliccelés, ha ahelyett, hogy tennének ellene, látszatintézkedésekkel a fizető utasokat szivatják...

Xezs7 2019.03.13. 11:49:15

@Zabalint: Oké, de ezek az emberek lazán ki tudnának fizetni egy 1000 Ft-os jegyet a vonatra. Tehát nem csórók.

Ez épp olyan szintű pofátlanság, mikor látod, hogy egy 30 milliós kocsival azért parkolnak a tilosban, hogy nehogy fizetni kelljen 100 Ft-ot a parkolásért.

A bliccelés nálunk nemzeti sport.

AlexWolf 2019.03.13. 15:21:58

MÁV egy csürhegyülekezet.

Pár hónapja Zuglóból akartam Kökihez utazni, de éppen nem volt érvényes bérletem, ezért vettem az automatából jegyet, ha jól emlékszem 234 Ft-ért.
A peronon álltam kb 3/4-1 órát, folyamatosan mondták be hogy késés van, mint később kiderült, pont akkor ütöttek el valakit a nyugatinál.

Gondoltam ha nem jön a vonat visszaváltom a jegyemet, és inkább BKV-zok.
Bementem a jegypénztárhoz, mondom az eladónak, hogy mintha nem jönne a vonat.
Igen -mondta- baleset volt, nem jön semmi. Mondom akkor visszaváltanám a jegyemet. Osztott-szorzott visszaadott 190 Ft-ot. Kérdeztem ezt meg hogy.
Hát hogy kezelési költséget le kell vonnia.

Meg a f*szomat. Soha többé nem ülök vonatra. Nem az a kb 40 Ft bosszant, hanem az elv.

MrZed001 2019.03.14. 01:07:21

@vanek ur:

"Plusz kellene valami doboz, mert a 100 ezer forintos tévé nem épp időjárásálló, a különböző rongálási lehetőségekről ne is beszéljünk."
Te mond csak, mennyire vagy lemaradva?
Ez egy 2014-es (5 éves !!! ) hír:
turizmusonline.hu/belfold/cikk/hallgassa_meg_a_keleti_palyaudvar_uj__noi_hangjat

"A papírlapos ötletet hadd ne véleményezzem... (Főleg, hogy elvárás lenne egy legalább napi kódváltoztatás, hogy ne lehessen a kód elmentésével operálni.)"

Miért, naponta 1 lapot kinyomtatni és kitenni talán mission impossible ?
Megy az, oda lehet tenni a pénztár ablakába belülre, mint a többi szemetet:
kep.index.hu/1/0/2074/20740/207409/20740996_f789445d317c975a9cce84ab5e1370c0_wm.jpg
Ugye, hogy elfér ott egy A4-es, sőt egy A3-as QR kód is
Gyerekes vagy.

Külön vicc, hogy te "bliccelőkről" beszélsz ... én meg arról, hogy a MINIMÁLIS SZOLGÁLTATÁSI SZÍNVONAL amíg nincs elérve, addig NINCS MIÉRT pénzt kérni a MÁV-nak !!4!!!!NÉÉÉGY!!

@Zabalint:
Láttál már te olyat, aki 50-70 milliós házat vett, utána MÁV-al nyomorgott és döcögött ?
Ne komolytalankodjunk! Az nem a MÁV utazóközönsége. Ahogy dembszkáj sem. Soha.

@Xezs7:
30 milliós kocsival azért áll a tilosban, mert egy k.tsög. Ha 1 milliós kocsija lenne (volt mielőtt h.lyére lopta magát), azzal is tilosba állna.
Nem a pénztől lesz h.lye, meg erkölcstelen, hanem mert az.
Max a sok pénz miatt kevésbé hat rá a büntetéstől való félelem, mert mellényzsebből kifizeti.

vanek ur 2019.03.14. 09:39:01

@MrZed001: "Ez egy 2014-es (5 éves !!! ) hír:"
Nem azt mondtam, hogy nem létezik ilyen doboz. Csak azt, hogy az is pénzbe kerül. Plusz a képen levő doboz fedett helyen (csarnokban) van, lehet, hogy egy jobb IP védettségű doboz még drágább. Valamint nem egy állomásról beszélünk, hanem 1344-ről. Kicsit más beruházási költség.

"Ugye, hogy elfér ott egy A4-es, sőt egy A3-as QR kód is
Gyerekes vagy."
Aztán meg azért sírnál, hogy miért kell a pénztárhoz elzarándokolni egy fényképezésért, miért nem tudja a MÁV kitenni ezt a papírt a peronra, aluljáróhoz, sőt, minden oszlopra :) És persze nézzenek rá gyakran, mert egyeseknek az okoz lelki örömet, ha letéphetik / összefirkálhatják.
Ja, és arra akkor még nem is gondoltál, hogy az állomások több mint felénél nincs is pénztár, sőt, épület sem...

"Miért, naponta 1 lapot kinyomtatni és kitenni talán mission impossible ?"
Még egyszer ideírom, mert valószínűleg elkerülte a figyelmedet: 1344 állomás és megállóhely van. Legalább a felén semmilyen vasúti személyzet sincs. Ne egy-egy állomásban gondolkozz, hanem rendszerben.

"Külön vicc, hogy te "bliccelőkről" beszélsz ... én meg arról, hogy a MINIMÁLIS SZOLGÁLTATÁSI SZÍNVONAL amíg nincs elérve, addig NINCS MIÉRT pénzt kérni a MÁV-nak !!4!!!!NÉÉÉGY!!"
Értem. Ugyanezen az elven az egyszerhordós gagyi kínai pólót nyugodtan el lehet lopni a boltból, elvégre nem üti meg a minimális színvonalat.

MrZed001 2019.03.14. 10:41:29

@vanek ur:
"Csak azt, hogy az is pénzbe kerül."
Naná. Mit gondolsz, érintőkártyás beléptető rendszer mennyibe kerülne?
Vagy inkább úgy kérdezem, hogy hány nagyságrenddel többe ?

"Plusz a képen levő doboz fedett helyen (csarnokban) van, lehet, hogy egy jobb IP védettségű doboz még drágább."
Éppen ez a lényeg, hogy a PÉNZTÁRNÁL legyen, bent. Azaz kintről teleobjektívvel se tudd lefotózni a vonaton ülve. Mert akkor már tudnál csalni, félúton jegyet venni.

"Valamint nem egy állomásról beszélünk, hanem 1344-ről. Kicsit más beruházási költség."
Momentán annyira apró beruházási költség a MÁV számára, hogy az éves tervbe mint kerekítési hiba se tűnne fel.

"Aztán meg azért sírnál, hogy miért kell a pénztárhoz elzarándokolni egy fényképezésért, miért nem tudja a MÁV kitenni ezt a papírt a peronra, aluljáróhoz, sőt, minden oszlopra :)"
Ahogy írtam: mert így nem tud csalni vele.
És mellesleg a jegykiadó automaták képernyővédője is nyugodtan lehetne ez a QR kód.

"És persze nézzenek rá gyakran, mert egyeseknek az okoz lelki örömet, ha letéphetik / összefirkálhatják."
A pénztár ablakába kitéve ... max a pénztáros.

"Ja, és arra akkor még nem is gondoltál, hogy az állomások több mint felénél nincs is pénztár, sőt, épület sem..."
És az onnan indulók egyébként is büntetés nélkül vehetnek a kallertől is jegyet.
Szóval eleve kellene oda egy automata ... amely képernyővédője máris lehetne a helyi QR kód ... problem? Solved !

"Ugyanezen az elven az egyszerhordós gagyi kínai pólót nyugodtan el lehet lopni a boltból, elvégre nem üti meg a minimális színvonalat. "
Gratulálok, épp most mostad össze sikeresen a TERMÉK és a SZOLGÁLTATÁS fogalmát.
A példád annyi sebből vérzik, hogy felsorolni se vagyok hajlandó.

Viszont ott az én példám, net SZOLGÁLTATÁS. Tudod, ott is be lett vezetve a minimális szolgáltatási szint. Azaz 300 mbps neted ha 1 mbps-el csordogál ... akkor NINCS SZOLGÁLTATÁSOD ! Nem kapsz, ezért fizetned se kell érte.

Nézzünk egy másik példát, és legyen ezúttal személyszállítás: TAXI.
Rendelsz egy taxit 8:00-ra, mert 9-re be kell érned dolgozni.
Várod, a taxi késik. Már 20 perce ott kellene lennie, ekkor felhív, hogy kb 30 percet késik (azaz még 10). Végül 40 perc késéssel megérkezik. Erre már húzod a szád, jogosan.
Ütött-kopott öreg Lada, kit izgat (nem is taxizhatna már soksok éve jogilag, de még műszakilag elmegy).
A taxi eleve úgy érkezik, hogy van már benne 3 utas + sofőr.
Ötödiknek kell benyomnod magad két nagydarab ember mellé a hátsó ülésre. De leülni is gáz, öreg undorító huzatú, zsíros, foltos ülésre.
A taxi út közben összeszed még 20 perc késést, így már 60 perc késésbe vagy.
A taxi sofőrje út közben toszogat, hogy meg leszel büntetve, mert éppen ilyen kedve van.
És amúgy is örülj, hogy egyáltalán elvisz (te kis k-tsög).
A taxi megáll egy téren, egyik pacák kiszáll, de helyette három ember nyomul be kettőtök mellé a hátsó ülésre (hátul ültök öten összepréselve).
A melletted ülő nagydarab pacák elkezd lökdösni, kést nyom a torkodhoz. A taxi sofőr látja, de megvonja a vállát (lesz-rom), és csak annyit nyög be, hogy ne legyen vérfolt a hátsó ülésen.
Na, mit szólnál te ilyen alja taxi szolgáltatásra ? Mert bizony ez a MÁV.

spulni 2019.03.14. 11:21:15

@Xezs7: Az ilyen birkáknak nem az összeg számít. Azt hiszik, h hűdenagyondenagyon ügyesek és cselesek.

2019.03.14. 11:31:26

@MrZed001:
"Láttál már te olyat, aki 50-70 milliós házat vett, utána MÁV-al nyomorgott és döcögött ?
Ne komolytalankodjunk! Az nem a MÁV utazóközönsége. Ahogy dembszkáj sem. Soha."

Szerintem nem értetted megy mit akartam mondani. Agglomerációban minden relatív olcsóbb, mint a városban. Az agglóban meg nem csak 50-70 milliós házak vannak.

Másrészt olyat látam, aki épp 30-40 milliós házat épített, úgy hogy hasonló értékű lakása már volt, és azt nem tervezte eladni, de nem szívatta magát a dugóban, úgyhogy vonatozott + metrózott. Igaz, ő blicceléssel sem szórakozott.

2019.03.14. 11:39:25

@vanek ur:
"Értem. Ugyanezen az elven az egyszerhordós gagyi kínai pólót nyugodtan el lehet lopni a boltból, elvégre nem üti meg a minimális színvonalat."

Az állam monopóliumot ad a boltnak, úgy hogy csak az ő pólójukat veheted meg és hordhatod az országban, miközben évről-évre rosszabb minőségű pólót árulnak, valamint bürokratikus szabályokat találnak ki, amelyek ugyan nem nehezítik meg a bolti lopást, de a becsületes vásárlóknak megsokszorozza a vásárlással eltöltött idejét, akkor azt gondolom jogos a felháborodás. Nyilván ez sem ok a bolti lopásra, de valahogy kevésbé ítéli el az ember, mint ha a bolt normális szolgáltatást nyújtana.

spulni 2019.03.14. 12:22:14

@MrZed001: És ahol nincs pénztár? Mert csak egy megálló. Néhány pad és egy automata, ha van. Nincs személyzet. Sok helyen még automata sincs.

MrZed001 2019.03.14. 13:21:29

@Zabalint:
"30-40 milliós házat épített ... de nem szívatta magát a dugóban, úgyhogy vonatozott + metrózott. Igaz, ő blicceléssel sem szórakozott. "
Azaz ő sem arra példa, hogy 50-70 milliós ház + MÁV (+bliccel)
Tehát, te se láttál ilyet.

"Nyilván ez sem ok a bolti lopásra, de valahogy kevésbé ítéli el az ember, mint ha a bolt normális szolgáltatást nyújtana. "
Ismétlem, NE KEVERJÉTEK A TERMÉKET A SZOLGÁLTATÁSSAL !
A póló termék. A net, a szállítás: SZOLGÁLTATÁS.
A bolt nem nyújt szolgáltatást !! A taxizás meg nem termék !
Ez kb egy kivi és egy csirke összehasonlítása ...

@spulni:
"Néhány pad és egy automata, ha van. Nincs személyzet. Sok helyen még automata sincs."
Ha van automata: problem solved (kijelzőn QR kód).
Nincs automata se: most is vehet a VONATON a kallertől jegyet büntetésmentesen.
Ismét nincs gond.
Szóval, mi a probléma ?

Kondom Keselyű 2019.03.14. 13:32:07

Netto patkanysag. Ha barki a mavnak adott igazat,az is patkany.

encir 2019.03.14. 15:13:26

70 milliós házam van. Tömegközlekedem. Elvek is vannak a világon. Környezetvédelem pl.

Sluck Ödön 2019.03.14. 17:09:07

@heidt: Lájkolnálak, ha tudnálak :)

MrZed001 2019.03.14. 19:14:34

@encir:

MÁV-ozol?
Tudod te mennyi állatot ütnek el a szerelvények?
Tudod te mennyi madár kap áramütést a rosszul tervezett oszlopokon és pusztul el, vagy rokkan le (és utána pusztul el) ?
Tudod te mekkora veszteségek vannak az áram a vonathoz juttatásában ?
Tudod te mennyi ürüléket (tisztítatlan természetesen) ereszt egy vonatnyi utas maga alá a sínekre ?

Vagy csak BKV-zol?
Tudod te mennyi fekete füstöt eregető öreg busz jár ?
Tudod te mennyi a dízelégető maxi környezetszennyező a buszok között ?
Tudod te a HÉV-re mennyire igazak a MÁV-nál leírtak ?
Tudod te mekkora petricsésze az egész tömegközlekedés, azaz mennyi baci terem rajta?
Hogy az ott összeszedett fertőzések leküzdésére mennyi antibiotikumot szedsz be, ami utána egyenes úton megy a Dunába, élővilágba, és fejlődnek miatta az antibiotikum rezisztens világpusztító szuper baktériumok ?

Vagy kerékpárral jársz dolgozni ?
Tudod te mennyi út került elvételre az autósoktól, hogy utána sose használt, vagy napi 10-20 kerékpáros által (SEM) használt kerékpárút legyen belőle ?
Tudod te mennyivel hosszabbították ezek meg az autósok menetidejét, és ez miatt mennyivel több kipufogógázt kell neked az út mellett szívnod ?
Tudod te mennyi autóút fejlesztésre (gyorsabb haladás=kevesebb szmog, kevesebb kátyú=kevesebb tönkretett gumi és futómű) lehetett volna költeni azt a sok felesleges kerékpárút fejlesztésre szánt pénzt ?
Tudod te mennyivel több káros anyagot tüdőzöl le, a tekerés miatt megnövekedett oxigén igény miatt ?

Még hogy környezetvédelem meg elvek ...
Járnál inkább elektromos kocsival, amit a 70 milliós házadra telepített 2 milliós napelemmel töltesz.
Na az környezetvédelem ...
/Irónia ?!??

Quuuziii 2019.03.16. 08:52:51

@MrZed001: szóval ha tömegközlekedéssel jár, az rosszabb környezetvédelmi szempobtból, mintha autóval járna? Jobb lenne ha ő is külön kocsival menne, mikor a buszok meg a vonatok akkor is mennek, ha ő nincs rajta? Ami pedig a kerékpározást illeti, ja, mert Hollandia is egy olyan qrva szar hely a sok kerékpárúttól. :)

Quuuziii 2019.03.16. 08:59:22

@MrZed001: a qr kódos megoldás nettó phaszság, sikkal egyszerűbb, ha a kaller az eszközén megnyom egy gombot, hogy a vonat épp melyik állomáson vesztegel, így a rendszer látja hogy a vonat késik, így lehet rá jegyet venni. Vagy lcd képernyőket árulsz? Merr akkor nem szóltam.

MrZed001 2019.03.16. 10:43:18

"szóval ha tömegközlekedéssel jár, az rosszabb környezetvédelmi szempobtból, mintha autóval járna?"
Akár. Mi van, nem tudsz olvasni? Alig pár dolgot írtam le. Tudod környezetvédelem nem arról szól, hogy mindent úgy kell csinálni, ahogy a SÖTÉTzöldek kitalálják.
Nekik hála épült eddig is olyan nehezen és lassan (és több helyen rosszul) a M0, és miattuk nem készült még el az ÉNY-i része se.
Egy rendszert mindig kompletten, minden résztvevőjével együtt kell értékelni.

"a buszok meg a vonatok akkor is mennek, ha ő nincs rajta?"
Ha rajta van meg tömegnyomor, végig f.sott sinek, meg több járatot kell indítani, meg fertőzésveszély, meg .... leírtam, nem ?

"a kaller az eszközén megnyom egy gombot, hogy a vonat épp melyik állomáson vesztegel, így a rendszer látja hogy a vonat késik, így lehet rá jegyet venni."
Tök jó. Akkor félúton, mielőtt jön a kaller is tudsz fél út hosszos jegyet venni. Megoldottad haver :D TAPS :D

"Vagy lcd képernyőket árulsz?"
Nem, pofonokat. Van eladó, kérsz ?

Quuuziii 2019.03.16. 13:56:38

@MrZed001: ok, rajta vagy a vonaton, ami 13:00-kor indult, most Ceglédnél jár, Szolnok a következő állomás, Békéscsabáig mész, és éppen jön a kalauz. Mettől meddig veszel jegyet?

MrZed001 2019.03.16. 14:15:07

@Quuuziii:
A te időbélyeges ötleteddel bizony Ceglédtől venném Békéscsabáig.
Azaz Bp-Cegléd lógás (merthogy Cegléden is megáll, és a megállás előtt pedig megvetted a jegyet).

Ráadásul buta a példád. A mindennapi bejárós vonatban gondolkodj !
Azaz pl Cegléd-Albertirsa-Monor-Üllő-Vecsés-Kőbánya-Zugló-Nyi. (meg a köztes kis állomások, mert személy)
Tömve a vonat, mozdulni se lehet. Ha jönne kaller is mondjuk 1 kocsi /10 perc (előbb ér be következő állomásra)
Monortól pl kb sose kellene jegyet venned, minimális lebukás eséllyel ezzel a rendszerrel (ha látod kallert megveszed Üllőtől, mire hozzád érne már rég el is hagyjátok Üllőt).

Míg a QR kód meghatározza a kiinduló állomást, tehát onnan KELL venned a jegyet. A vonaton már így nem is tudsz jegyet aktiválni (venni igen, de mit se ér, mert aktiválni az induló állomáson kell a QR kóddal).
Nem olyan bonyolult ez, ha végiggondolod.

Quuuziii 2019.03.16. 14:19:46

@MrZed001: ez a vonat nem állt meg cegléden. Nem is írtam hogy megállt, csak azt, hogy ceglédnél jár. Szóval honnan veszed a jegyet?

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2019.03.16. 18:50:58

Az applikációs jegy a megadott intervallumon belül bármelyik vonatra érvényes, viszont az a vonat, amire felszállt a posztoló, ténylegesen is hamarabb indult, mint ahogy a posztoló jegye érvénybe lépett volna.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2019.03.16. 18:51:56

@Peti817172M: Az már más kérdés, hogy hogyan lehet megállapítani, hogy ez most a tényleges vonat, vagy az előző 60 perc késéssel? Mert ugye a vonatszámot nem divat sehová kiírni.

MrZed001 2019.03.17. 02:02:00

@Quuuziii:
Már hogyne állna meg Cegléden ?!
Az IC is megáll Cegléden.
Sőt, még az EC (eurocity) is ! (régebben járt pl München EC nyugatin át, az is megállt ... )

Szóval lehet a példád volt igen rossz.
A másik, hogy nem érted meg, ez nem elsősorban a hosszú (>100km) út probléma.
Ekkora úton nem mernek bliccelni.
Ez a bejárós (<70km) zsúfolt vonat probléma.

MrZed001 2019.03.17. 02:04:55

@Quuuziii:
Most jutott eszembe ...
Egy vonatra emlékszem ami nem állt meg Cegléden, az pedig (kapaszkodj meg) az Orient Expressz volt. Jár az még egyáltalán ?
Mindegy, ugye te sem gondolod, hogy az Orient Expressz utasai akarnak bliccelni ? :DD
LOL :D

Quuuziii 2019.03.17. 02:18:18

@Quuuziii: vonattal utazol békéscsabára, és a vonat, épp ceglédnél jár. Melyik állomástól veszel jegyet?

Quuuziii 2019.03.17. 02:20:22

@MrZed001: bocsi, rossz volt a linkelésed az előbb, gondoltam hátha elkerüli a figyelmedet a bejegyzés.

(Egyébként számtalanszor utaztam ezen a vonalon)

Balfredo Alfredo 2019.03.17. 13:53:40

@Peti817172M: "hogyan lehet megállapítani, hogy ez most a tényleges vonat, vagy az előző 60 perc késéssel?"
Here we go again!
Tulajdonképpen ez az alapkérdés, de nem tudott rá senki válaszolni. Még az egyébként MÁV-ot támogató Ender18 sem.
A panaszolt eset szerencsétlen sajátossága, hogy az előző vonat nagyjából egy órát késett. Ha többet késik, mint egy óra, akkor a panaszos jegye érvényes rá. Ha lényegesen kevesebbet késik, akkor a panaszos elkerüli, mert bizonyára nem megy ki fél órával indulás előtt az állomásra.
Így viszont, hogy csak pár perccel az aktuális vonat indulása előtt érkezett be az előző, a panaszos jóhiszeműen gondolhatta, hogy ez a vonat az, amire jegyett vett, csak éppen pár perccel hamarabb beért. Vagy hogy késik az órája. Vagy hogy téved a máv órája.
Ami a vonat azonosítását illeti, a csak számjegyekből álló vonatszám mellett van még egy betűvel kezdődő jelölés is: G - gyorsított, S - személy, Z - zónázó. Ez a betűvel kezdődő jelölés azonos olyan vonatokra, amik egyazon viszonylatban, de különböző időpontokban közlekednek. Tehát pld. a Z111 több vonatot is jelölhet. Megfigyeléseim szerint a hangosbemondó ezt a számot szokta elmondani és nem a vonat számát.

neet 2019.03.17. 20:34:50

Hát én ofőként simán elnézem, ha vki (mávval járó) késik, nem tetézem a késését még azzal, h még álljon 28 percet a sorban, hátha kap egy cetlit. Mert késne mondjuk 10-15 percet, de a sorbanállás, papír, stb ügyek miatt még többet. Ha rendes a gyerek, igazolom (be sem írom), ha lókötő, beszélek a szülőkkel (is).

Amúgy meg nem értem ezt a czifra huncutságot, hogy e-jegy vagy offline jegy, de ha kifizetsz x összeget, kit érdekel, melyik vonatra szállsz fel? Ha nem extra, nem ic, nem első o. stb, simán elvisz A-ból bébe, nem blicceltél, KIFIZETTED? faxt érdekel, h a 10:20-as vagy a 11:42-es vonattal mentél? Bah, nem írok többet, kéket-e vagy ződet.
Nézd meg a járatszámot a vonat ELEJÉN. Életszerű. Bazz, komolyan. Örülök, h 15-20 éve nem ültem vonaton. :(

Xezs7 2019.03.17. 22:13:40

@neet: Szerintem ez valami olyasmi, hogy a MÁV azért ad kedvezményt a jegy árából, ha egy adott járatra veszed a jegyet, mert így nekik sokkal tervezhetőbb az utasforgalom. Gyakorlatilag a kedvezménnyel köszönik meg neked, hogy előre bejelentetted, melyik járatot fogod igénybe venni.

encir 2019.03.18. 09:27:23

@Xezs7: már bocs, de ez teljesen elrugaszkodott butaság. Azért ad kedvezményt, mert gyakorlatilag te pötyögöd be az adatokat, nem a pénztáros néni. Attól meg, hogy kb. 5-10 perccel előtte veszel jegyet a vonatra, hogy a manóba' tudnának tervezni? Egyébként az ingázó vonatok többségén bérletesek utaznak.

encir 2019.03.18. 09:29:07

Vagy pénztáros bácsi :) Nálunk pl. olyan bácsi ad jegyet, akinél ez kb. 5 percbe telik. Bérlet esetén már 8, nagyobb távolságra és egyéb kedvezmények igénybevételével, családi jegyek esetén felmegy 20 percre.

Quuuziii 2019.03.18. 09:56:20

@encir: és ha számlát is kérnek? :D

encir 2019.03.18. 10:05:23

@Quuuziii: Akkor inkább bemegyünk Pestre és ott vesszük meg :)

szekertabor · provo.blog.hu 2019.03.18. 13:04:43

A régi szép időkben kaptunk egy papírfecnit, amivel aznap bármelyik vonatra felszállhattunk, a megfelelő irányba és távolságra. De voltak olyan jegyek is, amik csak a távolságot jelölték, az irányt nem.
Most csak néhány óráig érvényes a jegy, és csak az adott irányban. De nem ez a bosszantó, hanem az, hogy a konkrét esetben a konkrét vonatra már nem lehetett jegyet kapni az appon, viszont amire lehetett, az simán késhetett ugyanúgy, mint amire az utas felszállt, vagyis az app arra kényszeríti az utast, hogy ha nem akar büntetést fizetni, várja meg a következő vonatot, ami jó eséllyel eleve késni fog. Személyvonatoknál ez a kicsinyesség vérlázító, az app tervezői járjanak dolgozni vonattal!

blasiusii 2019.03.18. 17:28:50

50 percet késő vonaton olvasni ezt épp, felbecsülhetetlen :D
Simán be lehet nézni, ha egy órát késik a vonat, mert ugyanoda megy, csak a száma más

MrZed001 2019.03.18. 18:43:45

@Quuuziii:
"számtalanszor utaztam ezen a vonalon"
Akkor tudnod kell, hogy Cegléden minden vonat megáll. Miért? Mert ott válik szét a Szolnok és a Szegedi irány. Tehát ha pl valaki Szegedről megy Szolnok (v. Nyíregyháza), akkor ne kelljen felmennie ezért Bp-ig.
Ezért is írtam, hogy rossz a példád.

A másikat is írtam, hogy NEM a hosszabb távon utazók akik bliccelnek, hanem a (ritkán) rövidtávon (bejárósak). Mert aki rendszeresen megy, az bérletet vesz.

És itt ismét megjegyezném, hogy épp a bérletesekkel legnagyobb kitolás, hogy a MÁV-nak nincs egy minimális szolgáltatási színvonal meghatározva, amit tartania kell(ene).
Ők ugyebár már kifizették előre minden utuk árát, tehát ha nem is megy a vonat, akkor se kapnak vissza pénzt.
És hidd el, elég fura arcokat vágnak a pénztárosok, amikor közlöd velük hogy 100+ km 1. osztályú bérletet akarsz vásárolni, meg még számla is lesz róla :D

Ja igen, és ahogy emlegette más is, bizony régen egy jegyet kaptál ami egy napra és X km-re szólt.
Nem Ceglédről Bp, hanem Cegléden vetted és 70km. Ha meggondoltad magad, és inkább Szeged felé mentél 70 km-ert, úgy is jó volt. Sőt vehettél hozzá kiegészítő jegyet pl +30-al 100 km-re.
Mert TÖK MINDEGY, hogy merre mész, merre nem ... km után fizeted a menetdíjat.
Tudod, taxiba is mindegy, hogy hova mész, milyen irány (most a blahára vagy hősök terére, egál). Ugyanannyi km fixen ugyanannyi díj.

@Xezs7:
"MÁV azért ad kedvezményt a jegy árából, ha egy adott járatra veszed a jegyet, mert így nekik sokkal tervezhetőbb az utasforgalom. "
Te tényleg azt hiszed a MÁV tervez bármit is ?!?? :D :D LOOOL :D :D Ez jóóóóó :D
A sok bérletes miatt amúgy se tudna (jegyek alapján), de nem is akar.
Emlékszem balatoni járatra, hogy 3 kocsival indult el, még a kalaptartón is lógtak. Koleszos járat, WC-ben is 3-an álltak.
Szerinted, minden héten megesik, nem tudna kaller jelenteni, hogy ez a járat >4000%-osan túlterhelt, kellene +5 kocsi ?
Megteszi? Akár. Tesznek valamit ? LE SE SZ.RJÁK !!
Tervezni .... MÁV .... elkap a röhögőgörcs.

Quuuziii 2019.03.18. 20:23:17

@MrZed001: sajnos a vonat elment mire megnézted a linket, de keress csak rá a 7405-ös Lökösháza felé menő vonatra, és láthatod, hogy nem áll meg Cegléden. Szóval honnan veszed a jegyet?

MrZed001 2019.03.18. 22:19:09

@Quuuziii:
Mond csak, direkt égeted magad? Jártál már te egyáltalán ezen a szakaszon ?
A 7405-ös a KELETIBŐL indul, és nem a Monor-Cegléd-Szolnok (Nyugati vonal), hanem a (keleti) Maglód-Gyömrő-Újszász vonalon megy (lásd állomásokat pl 3320 személy).
Tudod (???), két vasúti út is vezet Szolnokra !

Tehát soha a b-dös életbe nem kerülhetsz azzal a vonattal Cegléd közelébe se ... MERT NEM ARRA MEGY !
Csak felvilágosításként, ha még mindig a h-lye példádon rugózol, aminek már elsőre se volt semmi értelme se.
De ezt is már 3x leírtam, többször nem fogom.

Quuuziii 2019.03.18. 22:22:07

@MrZed001: azt sem írtam, hogy áthalad cegléden, csak azt, hogy épp ceglédnél jár. Ha repülőn ülsz, nem kell Budapesten leszállnia ahhoz, hogy Budapestnél jarjon. Sosem mondtam hogy áthalad Cegléden, csak azt, hogy nem áll meg. Szóval, honnan veszed a jegyet?

MrZed001 2019.03.19. 02:42:37

@Quuuziii:
Istenem, amikor tizenpár kilométerre még csak meg se közelíti Ceglédet, akkor hogy lehet ilyen ostobaságot írni ? AZ EGY MÁSIK VONAL !!!
Ráadásul negyedjére írom le, hogy NEM A 100+ KM-eres TÁV A PROBLÉMA, OTT MINIMÁLIS /NINCS!!!/ BLICCELÉS !!!
Olvasd el párszor amiket írtam, újra és újra, utána próbáld meg megérteni is.
Eddig szövegértésből a 2_ szinten vagy, ami elég silány egy magyar anyanyelvűnek született ember részéről.

Quuuziii 2019.03.19. 07:31:01

@MrZed001: akkor máshogy fogalmazok, és úgy egyértelmű lesz. Ülsz a vonton, ami újszásznál jár, de ugyebár nem áll meg ott. Jön a kalauz. Honnam veszed a jegyet? Ha ezt megválaszoltad, akkor rátérhetünk a qr kódos ötletedre.

MrZed001 2019.03.19. 22:04:12

@Quuuziii:
Ismét a példád rossz. 100 km-en NEM LÓGSZ. Nincs tele a vonat, 100% hogy jön a kaller.
Út közben nem tudsz jegyet venni. Ez ellen még a te bugyuta időbélyeges megoldásod is véd.

Viszont, akkor nézzük a reális példát.
Albertirsáról mész mondjuk Nyugatiba.
Albertirsán felszállsz, tele a vonat (reggeli munkás vonat).
Kaller alig tud haladni, mert tömve.
Vonat megállói vannak egymástól 3-4 percekre, lásd 2679-es (amihez folyton ajtóba kell állnia, megállás, induláshoz, megint nem halad).
Meglátod kallert, bőven van időd megvenni következő állomástól a jegyet. A buta időbélyeg szerint ugyebár előbb vetted meg, mint elhagyta azt az állomást.
Pl fenti vonat indul monorról : 06:30
Kallert meglátod a messzi távolba 07:00-kor
Megveszed azonnal a jegyet, következő megálló Vecsés kiindulással (07:02-kor ér oda).
És kész, lógtál 7 megállónyit.
Ha kaller egyáltalán nem jön (mert akkora a tömeg, hogy nem tud), akkor pedig végig lógtad az utat a nélkül, hogy félned kellett volna a lebukástól.
Na ezért primitív amit kitaláltál, és kijátszható.
És ezért kivédhetetlen az induló állomásonkénti QR kóddal.

Többet nem írok a témában. Ha ebből nem fogtad fel, felesleges tépni a billentyűket.

Xezs7 2019.03.20. 10:20:12

@MrZed001: Jó igazad van, lehet hogy túlgondoltam. Akkor csak azért olcsóbb, mert nem a jegypénztárban veszed a jegyet. A mindenesetre igaz, hogy a MÁV-nál rohadtul túl van bonyolítva minden. Egy csomóféle kedvezmény van, ember legyen a talpán, aki ezeket számon tudja tartani.

MrZed001 2019.03.20. 18:15:10

@Xezs7:
Valószínűbb egyébként, hogy csak pszichológiai okokból lett olcsóbb.
Mert ha ugyanannyiba kerülne, akkor azért elég sokan inkább odaállnának a pénztárakhoz, kivárnák a sort, és kézhez vennék a "tuti biztos mert már a kezemben van" jegyet. Kell hogy nyerjenek rajta, hogy megrizikózzák.

Ezért nem tűnik el a sárgacsekk sem ... mert az ott van gép által lepecsételve. Ha be kellene mutatnia megvan egy cipős dobozban.
Míg ha utal, akkor utalásonként valami 2-3000 Ft róla a hivatalos bizonylat banktól. Ez tehát elég húzós kiadás lehet, ha pl 6 hónapról kell bebizonyítania egy szolgáltatónak, hogy ő márpedig fizetett.

Xezs7 2019.03.20. 22:13:30

@MrZed001: Tudtommal elfogadják bizonyítéknak azt, amit a netbankon keresztül letöltesz pdf-eket.

MrZed001 2019.03.20. 22:43:37

@Xezs7:
Ha a PDF elektronikusan aláírt, akkor igen, bizonyító erejű, ha elektronikusan továbbítod (ha kinyomtatod már sem, azaz pl peres ügyhöz is digitálisan csatolhatod).
Ha csak egy szimpla pdf amit a bank online rendszere állított elő ... az meg semennyire sem.

Bombaló 2019.03.23. 08:38:17

Kezdjük a 4 éves késéssel. Azt tudjátok, hogy a vonatok kb. 450 évnyi menetidőt közlekedtek? Ehhez viszonyítva a késés mértéke sok vagy kevés?
A kivonatos utazási feltételekben szó sincs arról, hogy csak arra a vonatra jó a jegy. Különben nem lenne értelme a 4 órás szabálynak. A poszter ott hibázott, hogy ha a jegy 6.48-tól érvényes, akkor nem indulhat el korábban az állomásról. Nyugodtan kérdezzen utána, biztos nincs ennyire éles szabály. Ami erősebb korlát, ha a vonat 20%-os kedvezménnyel van meghirdetve. Az biztosan utasforgalmi dolgok miatt kap nagyobb kedvezményt.
A MÁV kedvezményrendszere bonyolultnak tűnhet, de a nagy része szoc.pol. kedvezmény, ami törvényi szinten van szabályozva. Bármilyen meglepő is.
Szóval a posztolót nem tudom megérteni. Vehetett volna egy órával korábban is jegyet, akkor sem csúszott volna ki a 4 órából...

Bombaló 2019.03.23. 08:46:58

Idézem:
"A menetjegy csak a rajta feltüntetett érvénytartamon belül használható utazásra. A helyjegy, pót-és helyjegy,TELEVONAT jegy csak a jegyen megjelölt vonaton érvényes."

Ebben nincs vonatszám. Gyanítom, hogy a vonat csak azért van jelölve a jegyen, hogy egy, ahhoz kötötten vette, így menetrend szerint az az első vonat amivel elmehet.
Továbbá az E-vonatjeggyel az utazás nem szakítható meg.

Van lejjebb pontos leírás is persze a vonatinfo appban.

E-VONATJEGY MEGHATÁROZÁSA

Az e-vonatjegy névre szóló, át nem ruházható, viszonylati menetjegy. A jegy kizárólag a rajta feltüntetett személyt jogosítja fel utazásra a megadott viszonylaton. A jegy ellenőrzésekor a személyazonosságot és a kedvezményre való jogosultságot igazolni kell.

E-vonatjegy kizárólag elektronikus számla egyidejű igénylésével vásárolható.

ÉRVÉNYESSÉG

Menetjegy, gyorsvonati pótjegy, kocsiosztály-különbözet, élőállatjegy, kerékpárjegy:
A jegyen feltüntetett napon és időszakban érvényes.

Ezt bonyolult lehet egyszer elolvasni?

encir 2019.03.25. 18:03:30

@Bombaló: jó, azt már réges-rég kisütöttük, hogy volt jegye, de az NEM VOLT ÉRVÉNYES.

Tehát JOGOS volt, hogy megbüntették, de nem volt IGAZSÁGOS.

Hiszen fizetett az útért, nem tudta volna (és nem is akarta) még egyszer "leutazni" se visszaváltani, tehát a MÁV nem szenvedett volna veszteséget.

Bombaló 2019.03.26. 10:56:37

@encir: Az igazságérzet és a jogszerűség ritkán találkozik. A bitek döntenek, azoknak meg nincs 3. állása, hogy mire gondolt a user.
A jog objektív, az igazság szubjektív. Általában...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.04.01. 21:08:26

Ebben az a jó, hogy amikor bármi miatt elkezdenek késni a vonatok, akkor simán megcsinálja a MÁV, hogy mindenféle tájékoztatás nélkül kihagy és/vagy összevon járatokat, például indul egy zónázó vonat Ceglédről, amiből hirtelen személyvonat lesz Monoron, de az Elvira/Vonatinfó attól kezdve éjfélig azt fogja mutatni, hogy fél óra múlva érkezik a ceglédi zónázó a Nyugatiba...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.04.01. 21:11:26

@Bombaló: Azt bonyolult felfogni, hogy utolsó pillanatban nem lehet jegyet venni se mobil appon, se automatában, mert valamiért a MÁV ragaszkodik hozzá, hogy a pénztárnál állj sorba, ha 10 percen belül induló vonatra akarsz jegyet venni.

Bombaló 2019.04.02. 16:15:33

@Online Távmunkás: A menetjegyek már 2 hónappal korábban is megválthatók. Komolyan, ha valaki vonatozásra adja a fejét, hányan vannak akik 10 percen belül döntöttek? A jegy 4 órás időtartamban érvényes. Meg lehet venni egy órával korábban is és nincs probléma.
süti beállítások módosítása