Tékozló Homár

Ha esik az eső, fekáliás lé árasztja el a dunavarsányi kertet

2019.07.08. 11:00 | Homár Rezső | 32 komment

via GIPHY

Biztos nem csak olvasónk kertjében fordul elő, hogy Dunavarsányban a nagy esőzéseket nem bírja elnyelni a rendszer, hanem egyszer csak feltolja a kertedbe a szennyvízzel együtt. Ilyenkor aztán a szippantásig nem is használható a hálózat, a vízművek viszont fél napokig csak a vállát vonogatja. Ha valaki ilyen, vagy hasonló fekáliás cipőbe járna, írja meg nekünk!

Dunavarsányban, ahol lakom, évek óta problémát jelent, hogy nagyobb esőzések idején a csatornarendszerbe befolyó esővíz megtelíti a csatornát, így a víz-közmű szolgáltatás használhatatlanná válik. Ilyenkor az ingatlanom területén lévő bekötő aknában jön föl az esővízzel kevert szennyvíz, és elárasztja a kertemet.

Toleráns  állampolgárként telefonon bejelentem a hibát a https://dpmv.hu/-nek,  akik szabadkoznak, hogy persze, jönnek majd, de hát értsem meg, hogy a "szippantósuk" (igen, így , egyes számban...) nagyon leterhelt, mert rengeteg munkája van az eső miatt. Magyarán tudják, hogy rossz a rendszerük, de nem tesznek érdemben semmit!

Legutóbb tegnap du. 18.00 óta nem tudok zuhanyozni, wc-re menni, mosni, mosogatni, és igen, ez az 
állapot most is fennáll, amikor másnap reggel 08.30-kor ezt a levelet írom! Mennyi idő alatt köteles a szolgáltató a hibát elhárítani? Már háromszor telefonáltam nekik, közben egyszer sem használtam a "b"-betűs szót, nem említettem, hogy hová kéne menniük, és nem célozgattam nőrokonaik ősi foglalkozására... Ugyanis rendesen fizetek - nem keveset - a szennyvízcsatorna-szolgáltatás ért, amit már fél napja nem tudok igénybe venni!

undi.jpg

Tudnak a hibáról, mégse tesznek semmit annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő a probléma, nem újítják fel a csatornarendszert, nem teszik alkalmassá a megváltozott körülmények 
kezelésére (vő. globális felmelegedés). Valószínűleg, az erre fordítható összeget másra kénytelenek fordítani...

Továbbá az is eszembe jutott, hogy a kertemben szanaszét csordogáló fekáliás lé, vajon nem jelent-e 
egészségügyi kockázatot!? Kinél és milyen módon tegyek panaszt, hogy megfelelően kezelje a szolgáltató a hibát?! Esetleg, jogosult vagyok-e kártérítésre, illetve szolgáltatási-díj visszatérítésre, amiért a szolgáltató nem szolgáltat nekem szennyvízelvezetést?

Szakértőnk válaszának fontos részlete, hogy "a hibabejelentés még nem minősül a szolgáltatással kapcsolatos panasznak." Ilyen esetben tessék levelekkel bombázni a szolgáltatót.

Kedves Olvasó! 

Dunavarsányban a közműves ivóvízellátással és a közműves szennyvízhálózat üzemeltetésével kapcsolatos tevékenységet a levélben is említett Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság látja el. 

Ezeket feladatokat a vonatkozó jogszabályi rendelkezések keretei között az üzletszabályzatukban meghatározott módon kell ellátnia a cégnek. 

A gazdasági társaság hatályos üzletszabályzatának teljes szövege itt érhető el. 

Az üzletszabályzat rögzíti a cég ellátási kötelezettségét még egy esetleges üzemzavar esetén is, pontosan meghatározott, hogy milyen ellátást kell biztosítaniuk a fogyasztók részére. 

Amennyiben a szolgáltató a közszolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződésben meghatározott kötelezettségeit nem teljesíti, annak következménye lehet a kötbér fizetési kötelezettsége. A kötbérfizetési kötelezettség eseteit és összegét az üzletszabályzat 6.2.1. pontja tartalmazza. 

E mellett a szolgáltatót a szerződésszegéssel kapcsolatban kártérítési felelősség is terheli. Kártérítés esetén a cég a fogyasztónak okozott kötbérrel nem fedezett igazolt kárért a polgári jog szabályai szerint tartozik felelősséggel. A kártérítési igényt a fogyasztónak az összeg megjelölésével és az összeg megalapozottságának igazolására szolgáló számlával vagy szakvéleménnyel együtt minden esetben írásban kell bejelenteni. A szerződésszegéssel okozott kár megtérítése akkor is követelhető, ha kötbérigény érvényesítésére nem került sor. 

Ki kell továbbá emelni, hogy a hibabejelentés még nem minősül a szolgáltatással kapcsolatos panasznak. Ha a szolgáltatással kapcsolatban panasza van, akkor annak bejelentését írásban, igazolható módon javasoljuk megtenni elsősorban a szolgáltatónál. A gazdasági társaság az írásban benyújtott panaszra ez esetben legkésőbb 15 napon belül köteles választ adni. 

Ha a cég a panaszt elutasítja, akkor pedig annak indokaitól függően az illetékes békéltető testület eljárását lehet kezdeményezni, illetve polgári peres eljárást is lehet indítani az igény érvényesítése érdekében.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.07.08. 11:31:30

Az ezzel a gond, hogy a csatornarendszerről legális módon való leválás lehetséges, csak nagyon drága. Vannak ilyen rendszerek (házi szennyvíztisztító), ahol a tisztított víz utána gyökérzónás öntözésre használható, és a z üzemeltetése is olcsóbb, mint a majd' 400 Ft/m3-es csatornadíj, "csak" előtte bele kell tolni vagy másfél misit, ha nem többet.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.07.08. 11:34:19

Az egyébként nem megoldás, ha a tisztító idomra rátesz egy 20-30-40 centis csődarabot, és azt valami kellemes kis dézsás növénnyel, vagy dizájn elemmel eltakarja? Rögtön nem ő lesz a környék legalacsonyabb pontja, ahol megjelenik Kula bácsi.

heidt 2019.07.08. 13:36:08

Európában - pedig arrafelé az országok legokosabb embere nem is egy víz-gázszerelő - új építési területek kialakításánál kötelező, a már meglévőknél folyamatosan átalakítandó a kettős víz és csatorna rendszer. Ez azt jelenti, hogy a házba két vízvezeték megy be. Egy ivóvíz és egy "szürke" víz. A "szürke" víz is tökéletesen alkalmas fürdésre, wc öblítésre, mosásra, csak nincs agyontisztítva és vegyszerezve. Ebből következően olcsóbb is, mint az ivóvíz. A csatornarendszer is párhuzamosan fut, kettéválasztva a komoly szűrést, tisztítást igénylő szennyvizet és a csapadékvizet. Ez utóbbi csak minimális kezelést igényel.
A régebbi hálózatok átalakítását úgy végzik, hogy felújításkor még egy csövet letesznek a másik mellé. Így gyakorlatilag csak a plusz csővezeték ára jelentkezik többletköltségként, hiszen az egyéb munkákat úgyis el kell végezni.

killerkaller 2019.07.08. 14:32:26

@Csokis: "Az egyébként nem megoldás, ha a tisztító idomra rátesz egy 20-30-40 centis csődarabot,......?...."

Elvileg igen, de a felhőszakadáskor szennyvízcsatornába jutó radikálisan megnövekedett vízmennyiség a vezetékben túlnyomást okoz, ami aztán méternyi magas gejzírként tör ki a tisztító idomon. Részmegoldás lehet az a technikai megoldás, ami visszaáramlás esetén automatikusan lezárja az ingatlan vezetékét a főágról.

Érthetetlen, hogy egy Duna-parti településen nem megoldott a felszíni csapadékvíz elvezetés.
Mivel a probléma évek óta fennáll, a szolgáltatónak illene az esemény bekövetkeztét követően a lehető leghamarabb elkezdeni a kárelhárítást. (szivattyúzás, fertőtlenítés)
Lehet, ha felderítenék az illegális csapadékvíz bevezetéseket, a problémát meg lehetne szüntetni, de minimum csökkenteni azt.

Xezs7 2019.07.08. 17:35:06

Ilyet Nagykállóban láttam éveken át, szerintem még most is úgy van. Ebben nem az a legszebb, hogy feltör a fekáliás szennyvíz, hanem hogy mikor levonul, mindenfelé ázott, később megszáradt wc papír mócsingok vannak. Gyönyörű látvány.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.08. 18:12:11

hogyan kerul esoviz a szennyviz rendszerbe?
abba bevezetni tilos...!

heidt 2019.07.08. 18:20:04

@FILTOL: Úgy, hogy még mindig nem mindenhol választották szét a hálózatokat:
"Fővárosi Vízművek Zrt.: Azokon a csatornaszolgáltatási területeken, ahol egyesített rendszerű szennyvízelvezető hálózat működik (pl. Budapest területének nagy részén is), a csapadékvíz elvezetése az egyesített rendszerű csatornahálózaton keresztül valósul meg. Ettől eltérően az elválasztott rendszerű csatornahálózatok esetében a szennyvíz elvezetése a szennyvízhálózaton keresztül, míg az esővíz elvezetése a csapadékvízcsatornán keresztül lehetséges."

Secnir 2019.07.08. 19:36:17

...aki esetleg pampog, hogy hogyan kerülhet esővíz a szennyvízcsatornába, nos azoknak elmondom, hogy vidéken minden további nélkül.
ugyanis nem a lakók kötik be a csatornába, hanem a csatorna rendszere nem zárt, rengeteg esetben az árok partján van (mert lusták voltak feltúrni az utat), és amikor megtelik az árok -ha van-, akkor simán befolyik a csatornába.
na így tud megtelni.
tudom javasolni egy eső után megnézni szigethalom főbb útjait, ahol 100-150 méter hosszan teljes utcaszélességben (értsd: a járda is) víz alatt áll. de említhetném a miklósi hév-aluljárót is, ahol megszűnik a gépkocsiforgalom eső ideje alatt...

Judy Epokit 2019.07.08. 20:33:55

@FILTOL: Az lehet, de a városi esővíz elvezetők oda vannak bekötve. Szintén DPMV területen a kollégámék ugyanerre is panaszkodnak plusz reggelente nincsen víznyomás. Ilyenkor telefonálnod kell aztán vagy felveszik vagy nem, de a reggeli tisztálkodásod ezen múlik.

Aztán ha esik az eső akkor az utcájukban egyből jön a szippantós, mert a település új részén szar a csatornázás.

foszsindeksz 2019.07.08. 21:18:47

Kicsit tegyük tisztába a dolgokat, mert a magyarok 95%-a fogalmatlan a témában...
1. elválasztott rendzserű csatornába csapadékvizet bevezetni szigorúan tilos! A legtöbb gondot az illegális csapadék rákötések jelentik! Bejut a csatornában más módon is a víz (illesztési hiba, fedlap), de ez elenyésző egy tetőfelülethez képest.
2. A szolgáltató ezzel nem tud mit kezdeni, a szippantás ilyenkor SEMMIT nem ér!
3. Az ingatlantuladonos köteles védeni az ingatlanját az elöntés ellen (pl. visszacsapó)
4. Ilyen nincs hogy a tisztítót megmagasítod és gejzírként tör fel a víz. A közlekedőedény elve szerint a legmélyebb ponton fog kijönni a víz. Persze egy zárt rendszerre ha dolgozik egy nyomóvezeték az megemeli a nyomást, de amúgy nincs nyomás egy gravitációs csatornában (azaz csak a vízoszlop nyomása (lefele).
5. A viziközmű szolgáltató csak üzemeltet, amit más épít. Nem a szolgáltató akarata (sőt, a szabvány és akarata ellenére) hogy az árok partra, zöldbe, stb. fektessék a csatornát.

Mindennek a vége: van ilyen gond száraz időben a csatornával, amit arra méreteztek, hogy a szennyvizet elvigye? Nincs? Naugye. Akkor az eső a baj, aminek viszont nincs keresnivalója elválasztott rendszerű csatornába. Azt pesig nem a szolgáltató juttatja bele! Kiszűrni, bírságolni meg nincs eszköz a kezében. Magyarul a fogyasztó a hülye, nem a szolgáltató. A popsitörlő, tampon, betét, felmosórongy és társairól pedig lehet gondolkodni, hol a helye...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2019.07.08. 22:25:16

@foszsindeksz: remek, hogy ezt megállapítottad. Most pedig, hogy tudjuk, hogy a fogyasztó a hülye, mit tanácsolsz a másik fogyasztónak, aki meg nem az?
Derítse fel maga a rendszerbe bevezetett esőelvezetőket? Esetleg fogjon egy csákányt is, hogy széjjelverje az ilyen bevezetéseket? Vagy a telektulajdonos fejét? Hm?

foszsindeksz 2019.07.08. 22:30:43

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:
A kérdésre a válasz nem könnyű. Vannak módszerek, amivel védheted az ingatlanodat (visszacsapó, jól záródó tisztító pl.). Mást nem nagyon tehetsz, sajnos a "csatorna kultúra" itt tart ma MO-n. A felsorolásból az olajat kinis hagytam pedig. Másik gond a rezsicsökkentés: ez az ágazat szívta meg legjobban, mivel a víz kitermelés, szv. tisztítás költsége hatalmasat ugrott, az árak be vannak fagyasztva 7 éve. A bérköltség, üzemanyag költség, gépköltség meg többszörösére nőtt. Nemúgy mint pl. gáz, el. áram. A hálózatok elavultsága pedig lassan elhatalmasodik. Szóval a szolgáltató és a polgár is tehetetlen, mert aki tehetne az baszik rá (politika).

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.09. 06:40:51

@Judy Epokit: áhh zoooó...
bocsanat nalunk mucsan ez 20 eve megoldott...asszem beneztem ezt kissé...

thegybg 2019.07.09. 08:46:40

tessék bejelenteni a katasztrófavédelmi hatóságnál vagy az adott terület vizügyének.

Yossarian_M 2019.07.09. 09:10:14

"Toleráns állampolgárként", na itt kovetted el a hibat... Ha beballagtal volna egy baseball utovel es legalabb egy csuklot eltorsz most nincs ilyen problemad. Kapsz hat honap felfuggesztettet vagy meg annyit sem ha diszkriminalt kissebbseginek vallod magad es nem tapicskolsz a sz@rban. Nem igy tettel, hat inkabb osszpontosits a helyzeted pozitiv hozadekara, nem kell tragyaznod a kertedet :)

Yossarian_M 2019.07.09. 09:12:55

@heidt: a szurke vizben furodj te, en meghagyom ez az elmenyt neked es a hajlekonyaknak akik a gellert dunai lefolyojaban "tisztalkodnak"

Luiz Hemilton 2019.07.09. 09:15:02

Uraim, ez az ara a rezsicsokkentesnek. Kivancsi leszek a velemenyekre, amikor a viz, vagy az aramszolgaltatas fog vacakolni a karbantartas hianya miatt.

Ppix 2019.07.09. 10:42:01

A rezsicsökkentésen kívül megemlíteném a közműadót is, amivel sikerült veszteségbe taszítani ezeket a cégeket, karbantartásra nincs pénz.
Kiváncsi vagyok mennyi idő alatt tűnik fel a sok idiótának, hogy pl. a Nagykörút egyes részein és máshol is terjengő szarszag az nem véletlen és nem volt ez mindig így.
Lerohad a közműhálózat még a gazdag településeken is (pl. Szentendre).
Nem kell ezen meglepődni, ha hatósági csökkentett árak vannak, a bevétel maradékát elviszi a közműadó, akkor nem marad pénz semmire.
Senki se panaszkodjon, aki a kommunista kormányra szavazott...

zuulululu 2019.07.09. 11:55:13

@heidt: Ja, meg egyeb csuda jo dolgok, pl a wc-papirt nem dobhatod a budiba , hanem mellette van egy kuka, ahova a szaros papirt kell dobni.
Az, fantasztikus dolog "szurke" vizben furdeni, arcot, hajat mosni.
Elmondom neked, az civilizalt helyen MAX wc-t lehuzni jo. Ennyi.

azbest 2019.07.09. 12:30:14

@foszsindeksz: nem a lakásába folyik vissza, hanem a kertjében van egy akna. Szóval még a visszacsapó sem megoldás neki. Lehet homokzsákkal kellene körberaknija, hogy ne árassza el a közmű.

body_andras 2019.07.09. 13:34:50

Mindenhol, az összes háztartásban, de még az utcán is gyűjteni, hasznosítani kell az esővizet, nem a szar mellé folyatni rögtön. De nem csináljuk, mert spúr, maradi kőbunkó népség vagyunk.

Permetező 2019.07.09. 15:58:27

@body_andras: te lehet... én viszont gyűjtöm a kicsapódó párát is és a vizet sem engedem elpárologni, nem véletlen hisz szíriusz fénylény vagyok nem holmi argentín.

Gyurcsány Ferenc 2019.07.09. 17:13:46

Az egesz orszag egy nagy wc csesze.

Alfoldi Robert 2019.07.09. 17:30:38

Tessék kevesebbet szarni, és akkor nem megy vissza a pofátokba. A vidék egy nagy trágya a sok Orbán szavazóval együtt.

Permetező 2019.07.09. 17:59:15

@Alfoldi Robert: Robi mikor szikronizálsz valami filmet . A szupercsapat óta nem hallottalak.

Xezs7 2019.07.10. 09:07:30

@body_andras: Csak épp sokkal drágább és nagyon sokára térül meg. Sokan ezért nem foglalkoznak vele.

Pappínó 2019.07.10. 09:31:39

Úgy látszik a panaszkodó csak nemrég költözhetett Dunavarsányba mert ha régi lakos lenne akkor tudhatná hogy ez a probléma gyakorlatilag a szennyvíztisztító telep "megalakulása óta" fennáll...
Ez a rendszer úgy rossz ahogy van.
De kezdjük az elején:
A 90 es évek első felében az akkori polgármester és néhány képviselő Chicagoba utazott ahol "tanulmányozták" és később meg is vették ezt a fajta licencet és a szennyvíztisztító telep megépítésébe kezdtek.
Az volt akkor a szöveg amikor többen is jeleztük hogy a telepet nem jó helyre építették - un.szélirányba pont a városra fújja a szél a fekália szagot - hogy ez annyira tiszta és bio az egész hogy kint a tisztított vízből ivott a polgármester is és a képviselők is.
Zárójelben megjegyezném hogy kommunális hulladéklerakót csak úgy lehet építeni egy település közvetlen közelében ha arról előtte népszavazást írnak ki...nos ez
elmaradt Dunavarsányban
A tervezés során - szakemberek állítása szerint - bár meg lehetett volna oldani gravitációs megoldással is, itt a drágább és rosszabb módszert választották az úgynevezett átemelő szivattyús megoldást.
Az eredetileg tervezett négy darab 9 méter mély tó helyett létesítettek három darab 6 méter mély tavat...
Hozzá kell tenni hogy Dunavarsányon kívül még hat település szennyvize kerül ebbe a rendszerbe...
Ehhez jön még hozzá hogy amikor a szennyvíztisztító épült körülbelül hatezren laktak Dunavarsányban jelenleg több mint nyolcezren vagyunk már.
Plusz ide települt az Ibiden Hungary japán multi cég amelyik szintén a szennyvíztisztítóba engedte a szennyvizet.( állítólag most már saját szennyvíztisztítójuk van)
Jelenleg a szennyvíztisztító telep teljes felújítása folyik, A tisztított szennyvizet most már nem itt az erdőbe hanem a Kiskunsági csatornába fogják engedni.
Valószínűleg ettől a cikkben szereplő probléma nem fog megszűnni mert az átemelő szivattyúk elég rosszul üzemelnek...

Permetező 2019.07.10. 11:00:04

@Pappínó: a szivattyúk hatékonyságát kéne növelni és akkor nem lenne gond, lehet az extrém digitálból kéne rendelni párat akcijóban

killerkaller 2019.07.13. 14:03:12

@Permetező: Inkább az Árkádból, mert ott a szagértelem :)
süti beállítások módosítása