Tékozló Homár

A Gorenje grillezős mikrója olyan óvatos, hogy a sajt sem olvad meg tőle

2019.09.13. 10:00 | Homár Rezső | 61 komment

melegszendvicsek.jpgA lakástűz csúnya és veszélyes dolog, jobb azt megelőzni, ez egyértelmű. Itt van például a Gorenje mikrója, ami annyira vigyáz ránk, hogy ha túl meleg lenne a grillező alatt (3 és fél perc), gyorsan kikapcsol. Inkább legyen teljesen nyers az a steak, mint hogy baj legyen, nem igaz? (A képünk illusztráció, nem a Gorenje mikróval készült és sajnos nem is a Homár ebédje.)

Júniusban vettem egy  Gorenje mikrót grillfunkcióval. A grill funkció fontos volt mert gyakran készítek vele sajtos melegszendvicset. Pár nap múlva tapasztaltam, hogy az 5 percre grillre beállított mikróban a szendvicsem tetején a sajt nem olvadt meg. De még 10 perc alatt sem. Visszavittem a mikrót a szervizbe. A pár nap múlva hívtak a szervizből, hogy a készüléket bevizsgálták, és minden rendben volt vele.

Amikor konkrétan rákérdeztem a grill funkcióra, hogy 10-15 perc alatt sem olvasztja meg sajtot a következőket reagálták:

Ezzel a rajtam kívül még senkinek nem volt problémája. (Amúgy már volt,  a neten is fent van.) Miért nem veszek egy arra alkalmasabb készüléket pl. melegszendvics sütőt?

A készülékben van egy hőérzékelő amely túlmelegedést észlelve lekapcsol (kb. 3 és fél perc), majd amikor visszahűlt (kb. 8-10 perc), akkor újra bekapcsol (kb. 1-2 percig). Amikor rákérdeztem, hogyan lehet a készülékkel a használati utasításban javasolt  ételeket („vékony hússzeletek, steak, kebab, kolbász stb.”) elkészíteni?

Sablon választ küldtek, hogy a teljesítmény függ az étel mennyiségétől ( 1 db toast kenyérről beszélünk egy  vékony szelet sajttal), valamint a mikró optimális elhelyezéséről tájékoztattak.

Amikor felhívtam a figyelmet a Gorenje vásárlót megtévesztő magatartására, grillezősként árulják a mikrót a dobozon képekkel illusztrálva, valamint a használati utasításban több féle ételt is elkészítésre javasolnak, holott a készülék arra sem képes hogy egy szelet sajtot megolvasszon, mert 3 és fél perc múlva lekapcsol.

Erre úgy reagáltak, hogy hozzam be még egyszer, a kb. 50 km-re lévő szervizükbe majd bevizsgálják újra.

A személyes tapasztalatom alapján senkinek nem ajánlom a Gorenje termékeit, a panaszra sablonválaszokat adnak, a problémát nem akarják megoldani.

Hát igen, ha a 12 perces hússütés kivitelezhetetlen, akkor ez bizony megtévesztés.

Kedves Olvasó! 

Erre a termékre is vonatkozik az eladónak a jogszabályban meghatározott egy éves jótállási kötelezettsége. Abban az esetben tehát, ha a termék grill funkciója hibásan működik, akkor ezen határidőn belül a vállalkozás elsődlegesen köteles a hibát díjmentesen kijavítani vagy a terméket kicserélni, kivéve ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett. 

Ha azonban a gyártó és az eladó álláspontja is megegyezik abban, hogy a grill funkció levélben jelzett működése nem tekinthető hibának, akkor ez ellentétes a termék használati útmutatójában foglaltaknak, amelynek értelmében az eszköz alkalmas vékony hússzeletek, steak, kebab, kolbász, csirke darabok sütésére. A leírásban említett példában is egy 12 perces időtartamú grillezés szerepel. 

A sütőnek a leírásban foglaltakkal ellentétes működése pedig adott esetben felvetheti a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen (megtévesztő) kereskedelmi gyakorlat alkalmazását. Azt, hogy az adott ügyben ténylegesen megvalósult-e a jogsértés, alapesetben az illetékes fogyasztóvédelmi hatóság tudja erre irányuló bejelentés esetében megvizsgálni és a szükséges intézkedéseket megtenni. Ha a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat a gazdasági verseny érdemi befolyásolására is alkalmas, akkor az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal rendelkezik hatáskörrel. 

Felhasznált jogszabályok: 

- 2008. évi XLVII. törvény a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáró

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Krindusz 2019.09.13. 10:10:55

ha már mindenáron mikróban csináluk a melegszendvicset, akkor azt nem a legmagasabb teljesítményen tesszük ?
Szerintem is, a grillező funkció az nem erre van kitalálva.

Lalikám 2019.09.13. 10:11:57

Megint először megvesz valamit, utána olvassa el a neten a véleményeket és rájön, hogy az a funkció problémás, amit használni akar.

Fekete Krindusz 2019.09.13. 10:18:53

pardon, a szakirodalom szerint (nők lapja, gyakorikerdesek) is grillre kell kapcsolni.

Kérdés, hogy hogy ez vajon ilyen háziasszony praktika, mint a lekvárzsibbasztás a mosogatógépben, vagy ez már elfogadott műszaki tény, amit a gyártók is javasolnak, sőt, garanciát vállalnak rá...

Snagal 2019.09.13. 10:59:48

he? túl melegszik a sütő akkor lekapcsol? Be is baszna :)
a hűtő meg fűteni kezd ha nagyon lehűl, nehogy megfázzon benne a sör? :)

(btw szerintem melegszendvicset valóban grillen lehet maximum elkészíteni, nem sima mikró funkción mer az nem pirítja meg a cuccot, csak melegíti, az meg sajnos csak "meleg szendvics" nem "melegszendvics" :) Az máskérdés, hogy erre inkább használok cél eszközt (értsd melegszendvics sütőt) vagy ha nincs más a sima sütőt. Nem mikrót)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.09.13. 11:01:20

@Fekete Krindusz: A mikró célja a főzés. Hogy ezt addig csinálod, amíg a fagyasztott bármi kiolvad, a kávédhoz a tej meleg lesz, vagy krumplit készre főzöl vele, az tök mindegy, a lényeg, hogy a végeredmény egy főtt bármi lesz.
A grill célja a kisebb sütés. Melegszendvics, pirítós, ilyesmi. Ha a kettőt felcseréled, annak a vége a kuka. (A mikrózott kenyér kiszárad, a grillezett tejnél lesz egy forró bögréd hideg tejjel.)
Elvileg van kombinált üzem, életemben nem sikerült vele értékelhetőt "alkotnom", pedig 30+ éve van mikróm.

Péter 2 2019.09.13. 11:15:24

A kombinált mikro-grillsütő, bár létező felhasználói igény hozta létre, és jó lenne, ha működne, nem túl működőképes konstrukció. Nekem többször volt, mert tényleg előnyös. Vannak feladatok, elsősorban nem is első elkészítés, hanem későbbi újramelegítés, többek között például pizzák újramelegítése, ami igazán jól pont a kombi üzemben oldható meg (pont pizzánál és hasonlóknák csak grill megégeti és kiszárítja, csak mikró nyúlóssá teszi, a kombi üzem gyakorlatilag tökéletes, frissen sült pizzához megtévesztésig hasonlító módon melegíti fel), amelyekhez pont ez alkalmas.

Viszont a konstrukció alapvető, megoldhatatlan baja, hogy a grillrész működése árt a mikrórésznek, tehát előbb-utóbb (jellemzően egy év alatt) tönkremegy. Az ilyen védelmi megoldásokat nyilvánvalóan ezek késleltetésére találták ki, de ahogy látszik, nem működik az sem.

A posztoló esetében sem nagyon van más ötletem, mint ezt tudomásul venni: ha még lehetséges, cseréljék vissza, kérjék vissza a pénzt, ha nem, akkor használják úgy, ahogy lehetséges, addig, amíg tönkre nem megy, és legközelebb ne vegyenek kombit, mert nem éri meg.

Baldrick68 2019.09.13. 11:20:20

@Fekete Krindusz:
Nem.
A grillezős mikróban van egy hagyományos fűtőszál a mikró felső részében.
Az ilyenekhez még adnak egy magasítót is, hogy az étel közel kerüljön a fűtőszálhoz.
Ilyenkor amúgy a mikró csak a fűtőszálat használja és nem megy a magnetron.
Nekünk is ilyen grillezős cuccunk van csak Samsung kivitelben viszont az tényleg grillez és megolvad a sajt.

Rejtélyes 2019.09.13. 11:20:30

@gdobo76: A legjobb grillezo, amit valaha hasznaltam :D

Terézágyú 2019.09.13. 11:26:39

Öööö... most akkor a pószter kivel levelezett? A szervízzel? a bolttal? a gorennyével???

Péter 2 2019.09.13. 11:45:02

@Baldrick68: Ezekben a kombikban a grill kisegítő funkció. A poszternek az a baja, hogy tévedett, amikor kinézte ezt a készüléket, azt hitte, hogy három funkciója lesz:

- mikró
- grill
- kombi

A valóság ezzel szemben az, hogy ezek jobbára kétfunkciósak (akkor is, ha a kezelőszervek mást is lehetővé tesznek):

- mikró
- kombi

Önálló grillezésre lényegében alkalmatlanok, ez itt a probléma. Melegszendvicsre egyszerűen kell venni egy 5-10 ezer forintos kis sütőt, tele van vele a piac, rátenni a mikró tetejére és kész. Az gyorsan felfűt, gyorsan kihűl, a célra tökéletesen alkalmas, és ha csak pár évet él, ennyiért akkor is megéri (de ki lehet fogni jobbat is, az enyém is megvan vagy tíz éve, semmi baja).

A poszter nem ismerte ezeket a gépeket, nem nézett utána, belefutott abba, amibe előtte már millióan, és utána is fognak még ugyanannyian. A készüléke arra, amire szánták, tehát a mikró grillezéses *kisegítésére* alkalmas, amíg el nem romlik, tehát a Gorenjén nem lesz mit számonkérnie. Vegye tanulópénznek, használja arra, amire alkalmas, és ne próbálja arra, amire nem.

connector 2019.09.13. 11:57:55

Jó hogy megírtátok, mert hasonlót akartam venni, de inkább a retró szendvicssütőt választom.

blasiusii 2019.09.13. 12:14:15

ez még ilyen uborkaszezonos poszt?
A Homár az utóbbi években mindent megoldott, vagy már nincsenek igazi fogyasztóvédelmi problémák?? O_O Végiggörgetve a posztokat, régen minden jobb volt :D

Snagal 2019.09.13. 12:20:05

@connector: annál jobb nincs a klasszikus melegszenyára :)

juhaszvik 2019.09.13. 12:43:48

Most vonatkoztassunk el attól, hogy ez egy mikró, mert annak ehhez semmi köze (a mikrohullám nem hőt közöl, hanem bizonyos anyagok, pl. a víz mozgási energiáját változtatja meg, és ahogy olvasom, ezt szinte már mindenki tudja), de melegszendvics sütőről sem beszélhetünk, mivel annál nagyjából 1 cm-re van a fűtőszál a szendvicstől.
Ez a funkció inkább valamiféle elektromos sütőt vagy elektromos grillezőt akar imitálni, melyek külön megvásárolva nem olcsó dolgok, vagyis egy (vagy két-három) mikró áráért ne számítson rá az ember, hogy azt a teljesítményt kapja.

Majmász Gedeon 2019.09.13. 12:54:36

A grill funkció fontos volt mert gyakran készítek vele sajtos melegszendvicset. -> A grill funkció fontos volt, mert gyakran készítek vele sajtos melegszendvicset.
A pár nap múlva hívtak a szervizből,... -> Pár nap múlva hívtak a szervizből,...
...hogy 10-15 perc alatt sem olvasztja meg sajtot a következőket reagálták: -> ...hogy 10-15 perc alatt sem olvasztja meg sajtot, a következőket reagálták:
Ezzel a rajtam kívül még senkinek nem volt problémája. -> Ezzel rajtam kívül még senkinek nem volt problémája.
...hőérzékelő amely... -> ...hőérzékelő, amely...
...elkészíteni? Sablon választ küldtek,... -> ...elkészíteni, sablonválaszt küldtek,...
több féle -> többféle
...arra sem képes hogy... -> ...arra sem képes, hogy...
...hozzam be még egyszer, a kb. 50 km-re lévő szervizükbe majd bevizsgálják újra. -> ...hozzam be még egyszer a kb. 50 km-re lévő szervizükbe, majd bevizsgálják újra.

...kivéve ha bizonyítja,... -> ...kivéve, ha bizonyítja,...
csirke darabok -> csirkedarabok

ui.: Egy egészségtudatos ember nem használ mikrohullámú sütőt (semmilyen célra).

Terézágyú 2019.09.13. 12:57:18

@Majmász Gedeon:
"Egy egészségtudatos ember nem használ mikrohullámú sütőt (semmilyen célra)."

A pószter nem is állította, hogy ő az :)

Snagal 2019.09.13. 13:01:03

@Majmász Gedeon: hanem?
melegítsen mindent a tűzhelyen?
Végülis a boltba kapható vegyszeres zöldségeknek úgy sokkal jobb, tényleg.

Vagy egészség tudatos ember termessze a saját kajáját is gondolom... egy rezervátumban, távol minden külső ipari tényezőtől...

A mikró már nem oszt nem szoroz, ha csak nem tényleg nomád életmódot folytat.

peter3374 2019.09.13. 13:16:23

Latom megy a szokasos a vevo a hulye....
Pedig egyszeru a dolog, vett egy mikrot amiben van a leirasa szerint grill funkcio.
Ez mukodik? Nem, ezert nem a vevo a hibas.... Igaza van, mert a gyarto megtevesztette.... mas mikrokban ez a funkcio mukodik, akkor az a szar amit o vett.

Praedikator 2019.09.13. 14:38:02

@connector: Jobban jársz!
Nekem is grillezős mikró van, más márkában...DE valahogy jobban esik a szendó régi retro szendvicssütőből mint a modern készülékekből, így inkább azt használom.

Snagal 2019.09.13. 15:07:07

ennyi... addig nézegettem a képet, hogy muszáj csinálnom este melegszendvicset.
Valakinek van tuti receptje jó melegszendvics krémhez? :)

Mr. Waszabi 2019.09.13. 16:02:10

Vett volna jobbat. Vettem Oriont - melegszendvics 5 perc alatt sem lett kész kombinált sütésen. Itt valami baj van. Mondom gyeröknek, olvassuk már el a használati útmutatót, mert azt írja magára a készülék, hogy IntelliCook. Nem kell az, minek.
Elolvastam. Kapásból írja, hogy két teljesítmény kombinációt is tud a készülék, az egyikben a grill a több, a másikban a mikró, és nem mindegy, mit választunk.
Nem akarásnak nyögés a vége. Pfff :)

spulni 2019.09.13. 17:04:55

@Snagal: Nyers virsli, (valami nem gagyi) hagyma apróra vágva, az egész ledarálva vagy cutterrel aprítva, tejföllel összekeverni. Gusztus szerint fűszerezni. Esetleg párizsi. Az sem gagyi. Már ha van olyan. :) Sok sajttal. Lehetőleg füstölttel.

szekertabor · provo.blog.hu 2019.09.13. 17:09:51

Úgy látom, sokan nem láttak még mikrohullámú sütőt, amiben az edénytér fölött van egy grillezéshez használható fűtőszál. Ezekhez külön adnak egy kis fémállványt, hogy a tányért közelebb emelje a fűtőszálhoz. Szóval ez kapcsolt le, ha "túlmelegedett", ami egy grillezőnél eléggé típushibának tűnik.

FDToth 2019.09.13. 17:31:49

Normal sutoben sem grill fokozaton sutunk melegszenyat hanem max. a vegen 1-2 oercig ratoljuk.
Ez a mikor grill csak parasztvakitas, semminertelme megvenni az ilyen funkcioju cuccot. A mikor melegitesre jo es kesz, a tobbi funkcuoja humbuk.

Treff Bubi 2019.09.13. 17:32:25

A kiváló Orion grillezős mikrója sem grillez. Egyszer próbáltam vele, amikor 5 perc után is csak langyos volt a grillsajt teteje, felhagytam a kísérletezéssel. Viszont csodásan melegít, azt meg kell adni.

body_andras 2019.09.13. 17:39:16

Sütő alias villanytűzhely? Abban van grill, pizza, anyámkínja funkció, a sajt elolvad, a kenyér nem ég szénné sőt, nedves liffencs se lesz belőle.
Vagy a lakásban csak mikró van és gáztűzhely? (utóbbiak is már villanysütővel készülnek)

haXXor 2019.09.13. 18:04:41

Nekem van légkeveréses mikróm. Na abban sütöttem már mindent amit rendes sütőben is és panaszom nem igazán volt rá. Szóval így nézve nekem hülye ötletnek tűnik egy grillezős mikrónál, ha kikapcsol felmelegedés után :/

Permetező 2019.09.13. 18:37:38

Sencor főzölap tömlős sajttal bármit meggrillez 250fokos vízben

Quas! 2019.09.13. 20:02:33

Atttyaúúúristen! Már megint a posztert ekézitek, pedig rohadtul igaza van. Páran már megírták, hogy van létjogosultsága a kombi mikróknak. A grill külön kapcsolható és igen, rendes grillként funkcionál. Nekünk volt már több ilyen mikrónk, most is ilyen van. Nyilván steak-et nem sütöttem benne, de rengeteg melegszenyát, pizzát megsütöttünk benne. Nem megy tönkre 1 év után, mint ahogy valaki írta. Most Ikeás beépíthető van, előtte AEG volt, nem ment tönkre, a mai napig a gyerek használja, gondolhatjátok mire (gyk.: pizza, melegszenya), előtte wörpúl volt tizenpár évig, abban a magnetron ment tönkre, azelőtt pedig samu, azt meg anyám használja a mai napig. Szóval ha nem lehet grillezni benne a "biztonsági funkciók" miatt, akkor átverték.

reunalla 2019.09.13. 20:08:27

Kb 4-5 éve vettem az Aldiban egy “4in1” mikrót: mikro, grill, 230 •Cos sütő, kombi. Teljesen jól működik. Egyszer bedöglött a mikro funkciója ingyen kicserélték. Szóval van működőképes kombi készülék.

Jan Rodricks 2019.09.13. 20:09:54

Nekünk kb. két éve van egy szintén Gorenje grillezős mikrónk, és eddig semmi baj nem volt vele. Pedig én, vagy a lányom biztos legalább napi egy melegszendvicset sütünk vele.

Im just here for the comments 2019.09.13. 21:34:56

Biztos finom szenya lehet a toast kenyérrel meg a vékony szelet sajttal.
má meg is kivántam.

2019.09.13. 22:26:57

Jogos a posztoló panasza. Nekünk is grillezős mikrónk van, tescós noname amúgy, nem a grill miatt választottuk anno, hanem a nagy belső mérete miatt, és ugyan ritkán használjuk a grill funkciót, de akkor jól működik. Nincs ilyen, hogy a sajt sem olvad meg. A posztolóé valószínűleg hibás, csak próbálják elsunnyogni.

Egyébként mi is inkább a légkeveréses sütőt használjuk sütésre, de ahogy már más is írta, pl. pizza visszamelegítésre tökéletes a kombinált funkció, mert a mikrohullámú funkcióval gumis állaga lesz, sütéssel meg megpörkölődik, a kombival meg meg lehet találni a középutat. De hangsúlyozom, nem volt anno drágább, mint egy nem grillezős, egyébként meg ha az is lenne, mit számít az, ha mégis drágább lett volna, hiszen 10-15 évig megvan egy ilyen készülék.

Pyrrhus 2019.09.13. 22:36:32

Ha grillezel a mikróban, akkor többnyire bele kell rakni azt a fém anyagú rácsos állványt, amelyre téve a kaja pár centire lesz a mikro tetejébe épített fűtőszáltól.
Ebből következik, már a fém állványból, hogy a kombi üzemmód felejtős, mert fémmel megpakolva a sütőt, arra nem tanácsos mikrohullámot is ráereszteni. Ha csak nem mikrocsere előtt állsz, s egy utolsó kísérletre még jó lesz.

De már csak azért sem ajánlom a grillfunkciót, mert a forró hús és egyebek bizony fröcskölnek. Aminek egyrészt füst és égett szag a következménye, a fűtőtestre kerülő anyag hamvasztásával, másrészt a nem a fűtőtestre kerülő fröcskölmény igen kellemetlen belsőtér takarítási procedutát von maga után.

CCnick 2019.09.14. 08:23:42

@Péter 2: "Viszont a konstrukció alapvető, megoldhatatlan baja, hogy a grillrész működése árt a mikrórésznek, tehát előbb-utóbb (jellemzően egy év alatt) tönkremegy." Nekünk volt pár kombink, a legnonémebb is elment 10 évet úgy, hogy nem a bejseje döglött meg hanem a nyitógombja esett szét. Elég sok melegszendvics készült bennük és mindenféle szószos tészták tetejére is pirítunk vele sajtot.

@Pyrrhus: "Ha csak nem mikrocsere előtt állsz, s egy utolsó kísérletre még jó lesz." Ez elég nagy urbanlegend, a mikronak semmi baja nem lesz a fémrácstól.

"mert a forró hús és egyebek bizony fröcskölnek" Grillfunkció nélkül is fröcsköl szanaszét a melegedő pacalpörkölt.

CCnick 2019.09.14. 08:31:22

@Majmász Gedeon: "Egy egészségtudatos ember nem használ mikrohullámú sütőt (semmilyen célra). "

Miért is nem?

CCnick 2019.09.14. 08:40:57

@Treff Bubi: "A kiváló Orion grillezős mikrója sem grillez." Pont orion volt amivel egy évtizedet gyártottuk a melegszenyát a nyitógombszétesésig. Szerintem egy etnikai kiscsaládnál még ma is üzemel.

CsakLajosAz 2019.09.14. 10:11:38

Sajnos igazat kell adjak a többségnek. A post-toló a hülye.

De más miatt :)

Kishazánkban garanciális javításra csak teljesen használhatatlan, és gazdasági totálkáros készüléket adunk. A hiba leírásban ne szerepeljen a néha, esetenként, 20 perc után, előfordult hogy... Szavak. Ezeket ugyanis nem olvassák el.

Beesik a mikró a szervííííízbe... Ettől vizes lesz,user hiba.

Viszont a szervizben nem tudnak olvasni, így ha ide esik be, bedugják a velllanyba. Világit? Jó. Bögre víz meleg 1 perc után? Akkor ez jó. User hülye.

Helyes eljárás: készüléket konyhaasztalon megvizsgál. Van-e kari matrica. Ha nincs, barkácsbótba elmegy, security torx bitkészletért. Mikrót szétszed. Elektronikát jó alaposan elektromos sokkolóval, piezzo öngyújtóval, autó gyújtógyertyáról lehúzott motortérbe becipelt mikróval körbeszikráztat. Magnetron nagyfesz biztoaítékát autó akkuval tönkretesz. Forgótányér motort DC villannyal leéget. Hőbiztosítékot öngyújtóval kiéget... Összeszerel, szervíz helyett szervizbe lead.

Garantálom, hogy a forgató motort az elektronika csere után nem cserélik ki, mert az szívás... Nem beszélve a többiről...

Csereutalványon más cuccot vesz.

Ennyi...

Ez az egyetlen működő megoldás.

Ha van gari matrica, ebay, aliexpresszen ugyan olyat keres. Ha nem márka logós, lesz is... :-) A lépések innentől azonosak...

Péter 2 2019.09.14. 15:46:21

@CCnick: Mindenből ki lehet fogni, ha az embernek szerencséje van. Az, amit a két funkció egymásra előnytelen hatásáról írtam, nem saját találmány, hanem az ilyenekkel nap mint nap foglalkozó szerelő ismerőstől van. Hozzá nyilván csak azok kerülnek, amik megdöglöttek, ez tiszta sor, viszont a hozzákerülő kombik messze túlnyomó része abba halt bele, amit írtam: a grill hője megöli a megnatronos részeket, mert azok nem erre vannak eredetileg kitalálva. Beleteszik, mert miért ne tennék bele, ha akad vásárló, aki megveszi, de ettől még ez a konstrukció alapvetően hibás akkor is, ha értelemszerűen nem száz készülékből száz megy tönkre rövid időn belül.

Péter 2 2019.09.14. 15:50:53

@CCnick: Mert van egy ostoba tévhit, hogy árt. Mint ahogy számtalan egyéb témában vannak ilyen álhírek, a világ tele van hozzá nem értő, ámde tudásukban annál elbizakodottabb emberrel. Nyilván nem túlságosan jó dolog a működő mikrohullám útjába kerülni (a sütő eléggé oda is figyel, hogy ne történjen meg veled), de ettől még az ennivalónak nem árt. Ha rákeresel, tele van a világ olyan hülyeséggel, hogy radioaktív lesz tőle az étel, meg az ennivalóban benne marad a mikrohullám.

Péter 2 2019.09.14. 15:52:02

@Péter 2: És mielőtt valaki megírná: nem, soha nem tette bele a legendáriumban szereplő amerikai nő a macskát a mikróba. Marhaság.

2019.09.14. 17:51:49

@CCnick:
"Ez elég nagy urbanlegend, a mikronak semmi baja nem lesz a fémrácstól."

Ha csak a grill funkciót használod, akkor nem, de a kombi funkciónál már szikrázni fog, hiszen az felváltva grillezés és mikrohullám.

heidt 2019.09.14. 19:40:37

Az AEG készülékünkben tökéletes a mikró, a grill és a légkeveréses sütő funkció is. Tehát meg lehet ezt oldani egy készüléken belül is.

CCnick 2019.09.15. 09:48:01

@Zabalint: A valóságban persze nem szikrázik és tökéletesen működik a rendszer. Egyszer legalább próbáld ki, ne csak elméletet gyárts.

CCnick 2019.09.15. 09:53:59

@Péter 2: "Mindenből ki lehet fogni, ha az embernek szerencséje van." Százmilliónyi kombimikrot adnak el, ezek 99%-a évtizedeket múködik hibátlanul a "szerencséseknél". Az, hogy a szerelő a hibás 1%-al találkozik nem akkora meglepetés, kevesen hurcolják a hibátlan készüléküket a szerelőkhöz megmutatni nekik, hogy jól működik.

rez 2019.09.15. 10:21:16

Nekünk egy több, mint 15 éves Samsung C108STF típusú mikrónk van, grillező és nyárson sütés(!) móddal. A mikró rész ilyenkor nem működik, a fűtőelem helyzete állítható 90 fokban. A maximális grillezési idő 60 perc.

2019.09.16. 08:53:57

@CCnick:
Nem gyártok elméletet, hagytam már benne véletlenül fém tárgyat (nem a grill rácsot), és szikrázott. Elég ha vajnak a csomagolását teszed bele, mert abban is van fém, ha gyorsan leállítod nem fog tönkremenni a mikró, javaslom próbáld ki, és ne csak látatlanban magyarázz, hogy urban legend.

2019.09.16. 08:58:04

@CCnick:
Megjegyzem, elég veszélyes ez a butaság, amit hirdetsz. Természetesen a használati útmutatóban is benne van, hogy mit tehetsz be mikrohullámú, grill és kombinált üzemmódban. Jobb lenne, ha legalább azt elolvasnád, mielőtt ilyeneket írogatsz, mert még megcsinálja valaki.

2019.09.16. 09:10:45

Hozzáteszem, ha nem fólia vastagságút, hanem nagyobb fém tárgyat teszel be, akkor nem fog egyből szikrázni, akkor több idő kell neki.

Majmász Gedeon 2019.09.16. 13:36:29

@CCnick: „Miért is nem?”
Mert tönkreteszi az ételt. Persze ez igaz a sütés-főzésre is, de a mikrózás még jobban. Már nem tudom, hol olvastam egy nagyon találó idézetet:
„Az emberi faj az egyetlen a bolygón, amely tönkreteszi az ételét, mielőtt elfogyasztaná.”
De ezt úgyis hiába írom olyanoknak, akik alapélelmiszernek tekintik a húst vagy a sajtot...

CCnick 2019.09.16. 13:52:43

@Majmász Gedeon: ja hogy te ilyen hülye vagy, ok.

CCnick 2019.09.16. 13:58:02

@Zabalint: "Jobb lenne, ha legalább azt elolvasnád,"
ezt neked is javasolnám, tessék egy példa:

www.whirlpool.hu/r/termekek/mikrohullamu-suetok/whirlpool-szabadonallo-mikrohullamu-sueto-fekete-szin-mwf-421-bl/858742199490

"COMBI MICROWAVE+GRILL

Ez a funció a mikrohullámos és grilles melegítést kombinálja
Célra rendelt tartozék : grillrács"

CCnick 2019.09.16. 14:02:22

@Zabalint: "Elég ha vajnak a csomagolását teszed bele, mert abban is van fém, ha gyorsan leállítod nem fog tönkremenni a mikró, javaslom próbáld ki, és ne csak látatlanban magyarázz, hogy urban legend. "

Esetleg olvasd el a fentebb linkelt manuálból az elején a "kiegészitők" pontot ami részleteri a fém és fémtartalmű kiegészítők használatát. Ha csakazértse olvasod el akkor összefoglalom: nem tiltja őket csak ne érjenek menet közben a sütő oldalához.

peter3374 2019.09.16. 15:51:17

A gyari grill racs nem fog szikrazni, amennyiben nincs megserulve es eltorve, pont ugy van kialakitva, hogy ne keletkezzen szikra.

Permetező 2019.09.17. 08:46:19

@peter3374: hogy lehet úgy kialakítani?

2019.09.17. 08:56:55

@CCnick: @peter3374:
Utánanéztem, és igazatok van. Bár az én mikrómnál nem javasolja a használati útmutató, mint minden fémet, ezt is tiltja. A kulcs az alakjában és a talpazatában van (ami valamilyen műanyag, nem fém).

Permetező 2019.09.17. 20:01:50

@Zabalint: fémet és égő gyufát nem rakunk mikróba

Majmász Gedeon 2019.09.19. 13:48:38

@CCnick: „ja hogy te ilyen hülye vagy, ok.”
Nem hülye, csak egészségtudatos. Egyébként az ok (kisbetűvel) mást jelent, mint az OK vagy az oké. Nyilván ez utóbbit akartad használni, csak nem vagy elég értelmes a magyar nyelv megfelelő használatához (de ezen nem is csodálkozom)...

CCnick 2019.09.19. 13:53:55

@Majmász Gedeon: nem, te egészégtudatosnak képzeled magad de csak simán hülye vagy.
süti beállítások módosítása