Tékozló Homár

Jó tudni: minden vendéglátóipari egységbe kell wc?

2019.10.17. 16:10 | Homár Hilda | komment

screenshot_2019-10-17_at_15_20_57.png

"Helló! Arra van vmi szabályozás, h a vendéglátóipari egységnek kell-e (nyilvános) wc? - szegezte nekünk a kérdést jk nevű olvasónk, amire azon túl, hogy előkerestük a videót a wc-tematikájú tajvani kávézóról (ahol az üzemeltetők válasza egész biztosan  egy nagy és határozott igen), rákérdeztünk a hazai szabályozásra is. Utóbbi kapcsán megismerkedünk a illemhely-biztosítási kötelezettség csodálatos fogalmával, fogadjátok szeretettel ezt és a vastaggal kiemelt lényegi részt is.

A vendéglátóhelyek illemhely biztosítási kötelezettsége tekintetében több jogszabály is fogalmaz meg elvárásokat. Az illemhely-biztosítási kötelezettség magában foglalja mind az ott dolgozó munkavállalók, mind a vendégek tekintetében fennálló kötelezettségeket. 

A keretszabályt a 852/2004 EK rendelet adja, mely a II. melléklet 1. fejezetében az alábbiakról rendelkezik:

(3) Kellő számú vízöblítéses illemhelyet kell biztosítani, amelyek jól üzemelő vízelvezető berendezéshez csatlakoznak. Az illemhelyek nem nyílhatnak közvetlenül abba a helyiségbe, ahol az élelmiszert kezelik.

(4) Kellő számú, megfelelően elhelyezett és kézmosásra kialakított mosdókagylónak kell rendelkezésre állnia. A kézmosásra szolgáló mosdókagylókat hideg és meleg folyóvízzel kell üzemeltetni, megfelelő tisztítóanyagokkal és higiénikus kézszárítási lehetőséggel is el kell azokat látni. Adott esetben az élelmiszerek mosását a kézmosásra szolgáló berendezéstől elkülönítetten kell megoldani.

A konkrét szabályokat a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 99. §-ban foglaltak tartalmazzák, mely szerint:

Az építményeket és a szabadtéri tartózkodásra, munkavégzésre szolgáló területeket (pl. temetőt, közúti pihenőhelyet, helyhez kötött szabadtéri munkahelyet, sátortábor céljára kijelölt területet) a rendeltetésüknek megfelelő illemhely-használati és tisztálkodási lehetőséggel kell tervezni, megvalósítani és fenntartani. Az illemhelyek és a tisztálkodó helyiségek berendezéseinek számát az építmény, az önálló rendeltetési egység, a terület egyidejű használóinak tervezett (becsült) lehetséges legnagyobb létszáma és nemek szerinti megoszlása alapján kell tervezni, megvalósítani. Az illemhelyekhez biztosítani kell a kézmosás lehetőséget.

Ez a jogszabály úgy rendelkezik, hogy
  • amennyiben a vendéglátóhely a vendéget ülőhellyel kínálja, akkor 10 főig 1db mosdó elegendő
  • 10 fő ülőhely felett külön férfi, női mosdót kell kialakítani.
  • Ha csak kiadóablakos kiszolgálás van, vagy úgynevezett talponálló kiszolgálás, akkor nem szükséges vendég WC.
Amennyiben a vendég ezzel kapcsolatban szabálytalanságot tapasztal, akkor a területileg illetékes Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályához fordulhat panasszal. 
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juhaszvik 2019.10.17. 16:26:32

Én kíváncsi ember vagyok, így köszönöm az infót! :)

Mondjuk az is érdekelne, hogy mi van a boltokkal. Plázákban és nagyobb hipermarketekben van wc, de közepes és kisebb boltokban nincs. Van egy határszám vajon (m2?) arra is?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.10.17. 17:04:23

@juhaszvik1: Szerintem az van, hogy a plázának elemi érdeke, hogy ott b..el az idődet, ezért nem zavar haza pisilni, mert akkor már nem jössz vissza konzumálni. (Meg így biztosítják az ott levő vendéglátó helyek fenti meghatározott vécé igényét.) Egy LIDL-ben, vagy sarki kisboltban nincs ilyen, ott a "vásárolj, oszt' húzz a vérbe!" poliszi van érvényben.

DarkWolf 2019.10.18. 05:22:44

@Csokis: to be fair ott mosdó sincsen első helyen (legalábbis vásárlók számára elérhetően nem)

Zirowe 2019.10.18. 07:50:39

Vietnami étterem a szabadság tér közelében, férőhelyek alapján több, mint 10 ember fér el, de wc nincs, van viszont állítólag egy "megállapodásuk" a sarkon lévő étteremmel, ahová át lehet menni, bár ott elég csúnyán nézned rád, ha erre hivatkozva mész wc-re.
Szerintem ez tuti nem szabályos.
Kár pedig, mert a kaja jó.

cemeteryman 2019.10.18. 09:09:12

Mióta bevezették a Corvin plázában a fizetős wc-t (oké, a környékre tekintettel valszeg okkal), messzire kerülöm. Nem is annyira a százforintos díj miatt (bár...), inkább elvből, mivel tudomásom szerint a wc díját az étteremrészlegen nem válthatod be. Nem vagyok benne biztos, hogy ez így ebben a formában jogszerű. Vásárolsz, eszel, netán kávézol és a végén még ezzel is lehúznak "a magasabb színvonalú szolgáltatás biztosítása és egyéb süket bullshit" miatt.

Egri2 2019.10.18. 13:24:59

cemeteryman: szóval, ha bemegyek sz*rni, akkor lekajálhassam, ha meg bemegyek kajálni, akkor lesz*rhassam? :-)))

Xezs7 2019.10.18. 17:11:06

@cemeteryman: Én viszonylag sokszor jártam oda, és bátran mondhatom, hogy okkal. Ne tudd meg, hogy a csövesek miket műveltek azokkal a WC-kkel. Volt, amelyik beült aludni. Egy okádék volt az egész. Mióta fizetős, sokkal normálisabban néz ki a WC. Az mondjuk igaz, hogy az ottani vendéglátóhelyeken adhatnának kupont, hogy ha már bezabáltál valamelyikben, szarhass egy jót ingyen.

Reactor 2019.10.18. 17:50:35

Az olyan helyet, ahol a kupoldáért még külön meg is adóztatnak, messzire kerülöm. Az olyat, ahol még fizetős sincs, szintén. Ahol emberek esznek-isznak, ott alap dolog, hogy kell lennie illemhelynek, amit a kedves vendég is használhat. Bár lehetséges, csak én vagyok ilyen kis igényes, és valójában a balkáni félvad prosztó színvonal a mérvadó kishazánkban, ahol már az is erény, ha valaki nem maga alá piszkít.
Nincs ezen mit csodálkozni, közelebb vagyunk a Balkánhoz, mint Londonhoz vagy Helsinkihez.
Csak akkor azon se nagyon kell álmélkodni, ha a közterületeket, házfalakat, parkokat hugyoznak-szarnak telibe az emberek. Már a Heavy Troopers is megénekelte a híres számában: what comes around, comes around.

Kimblee 2019.10.21. 14:01:01

most komolyan 100-200ft-ért sír az emberek szája? Ha meg ingyenes de össze van szarva a wc akkor meg az a baj. Ennyire azért lehetnétek kompromisszum képesek. Van aki meg azért anyázik mert a vendéglátó egységek fogyasztáshoz kötik a wc használatot. Nálunk is mikor jön be a paraszt köszönés nélkül és zárva találja a wct még neki áll itt őrjöngeni meg káromkodni

Kimblee 2019.10.21. 14:01:01

most komolyan 100-200ft-ért sír az emberek szája? Ha meg ingyenes de össze van szarva a wc akkor meg az a baj. Ennyire azért lehetnétek kompromisszum képesek. Van aki meg azért anyázik mert a vendéglátó egységek fogyasztáshoz kötik a wc használatot. Nálunk is mikor jön be a paraszt köszönés nélkül és zárva találja a wct még neki áll itt őrjöngeni meg káromkodni

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.10.21. 14:51:51

@cemeteryman: Én sokáig még az olyan helyeket is kerültem, ahol parkolási díjat kértek azért, hogy utána vásárolhassak, de ezt egy ideje feladtam, mert egyre ritkább. De azért az, hogy az étteremben még pluszban fizetni is kelljen, ha romlott volt a kaja, azért elég kemény. Ja, bocs', épp nem az!

csikocska 2019.10.23. 19:47:54

Én akkor szembesültem, hogy egyes éttermeknél a WC használata a fogyasztásokhoz van kötve, amikor még olyan tapasztalatlan kis suhanc voltam. Egyszer kulturált módon küldött el engem melegebb éghajlatra az egyik felszolgáló, amikor bármiféle ételrendelés nélkül mertem használni a toalett-et és úgy mondta nekem, hogy ha nem eszek vagy iszok saját költséggel a WC használathoz, ki leszek tiltva onnan.
Azóta inkább megbecsülöm a kis vendéglátókat és fizetem egy közepes üdítőitalt, hogy gyorsan tudjam végezni a WC-ben a dolgomat.
Viszont nekem sincs ínyemre, hogy már egyes bevásárlóközpontokban, a külön mosdóhelyiségeknél még aprópénzt kell adni az ügyeletes néninek. A nyilvános klotyókba eszem ágában nincs bemenni, nem igazán akarom tudni, hogy az alkalmi hajléktalanok mit csinálhattak ott.

@Reactor: Meddig fogsz még olyan false dolgokat írni a Heavy Troopers garázsegyüttesről, amiket a nálam fiatalabb felhasználók bevesznek? Hiába kértelek meg jó ideje, hogy ha lehet, küldj nekem az összes zenefeldolgozásukhoz vezető hivatkozást, azóta sem hallgattam meg teljes egészében. Nem hiába kezdd egyre kevesebb lenni a nézőidből...

lutria 2019.10.25. 19:23:07

A mi kerületünkben úgy oldottak meg egy ilyen problémát hogy volt egy évtizedek óta meglévő de elhanyagolt és ezért bezárt föld alatti nyilvános WC,az önkormi bereklámozta hogy lesznek olyan jófejek hogy felújítják a népnek,meg is történt,ezzel egy időben ráépítettek néhány pavilont bérbeadásra különféle üzletekenk stb.,a WC fölé mit ad isten egy kávézó/piálda került amelyik rögtön lezárta a WC utcáról nyíló bejáratát és ha az utcáról akarna valaki bemenni akkor keresztben át kellene vágnia az üzlethelyiségen az asztalok-székek között...Ahoz még véletlenül sincs köze a WC újjáépítésének hogyha nem kapcsolódna az piáldához akkor az nem is működhetne mert az utcaszinten nincs saját mellékhelyisége.
Az önkormányzat azóta lapít hogy egy nyilvános WCből hogyan lett egy üzlet saját bejáratú mellékhelyisége,mit fizet érte stb.

Billybá 2022.02.07. 13:15:34

Borozót működtetve, ha az udvaron van 2 mobil wc az jogszerű? Ilyenkor is kötelező kézmosó?
süti beállítások módosítása