Tékozló Homár

A Nagy Kabalapuli Botrány – a Homár elsõ tényfeltárása

Fábián István/Névtelen puli

2006.01.20. 11:20 | szily | Szólj hozzá!
Az egész egy matricával indult, amit Joó kolléga csúsztatott a Homár sós vízfoltoktól ragadós íróasztalára. A júliusi budapesti úszó Európa-bajnokság plakátja volt, rajta a kabalaállattal. Nem fogják kitalálni: egy pulival. Szent Deutsch-Für Tamás, most segíts meg! - kiáltottuk olyan rémülten, mint az egyszeri kefekirálynõ Doktor Kende Péter budoárjában. Hogy a rákba gondolhatnak mindig pulira? Egy országban, ahol õshonos a vaskos csabak, a lápi póc és a dunai ingola! Akkor lássak pulit, amikor tárca nélküli miniszteri kabinetfõnököt! És egyáltalán, hogy néz ki ez a lencsibaba-szemû izé? A törzsökös magyar pásztorkutya ráadásul ismerõs volt valahonnan.


Az elképedésbõl táplálkozó lendületünkben tüzes hangú kabalaállat-kritika írásába fogtunk, amikor – pár nappal késõbb – a Nemzeti Sportban megláttuk a magyar foci EB-pályázat szervezõbizottságának egész oldalas hirdetését, rajta - csak nem a mi pulinkkal? De bizony, õ volt az, ezúttal két lábon állva, keskeny csípõvel és széles vállakkal, amint éppen kezezéssel állítja meg a portugál vízikutyák bal oldalon kibontakozó akcióját.

Semjén Zsolt harisnyakötõben! – sikkantottuk egy rákként - A Limo szörppor földjén ezentúl minden világeseménynek ugyanaz a loncsos állatka lesz a kabalája? Vagy rosszul láttuk volna? Hamarosan a Magyar Úszó Szövetség számát billentyûztük.

Azt már a szövetség weboldaláról kisasoltuk, hogy a puli azért ismerõs, mert õ volt a 2005-ös junior EB arca is, vagyis több poszton is bevethetõ, úgynevezett fregolikutyával van dolgunk.

Az is kiderült, hogy a vizes EB szervezõi körülbelül 2 éve magyar és külföldi úszókat, újságírókat és más uszodatöltelékeket szavaztattak meg arról, hogy három, elõselejtezõn kiválasztott állat – a puli, a vidra és a gólya - közül melyik legyen a befutó. Eleve vicces volt a mezõny, hiszen a puli utál úszni és a gólyáról is mókás elképzelni, ahogy ilyesmivel próbálkozik a pálcika lábaival, oszt lehúzza a csõre.

A telefont az úszószövetségben felvevõ hölgytõl rögtön megtudtuk, hogy az újsághirdetésen látott focizós puli tényleg azonos a vízbe ugró kutyával. A meglepõ azonosságot azzal magyarázta, hogy tudtával ez a vizes EB-t és a füves pályázatot egyaránt támogató Magyar Turizmus Rt. pulija, és a szponzor hozta a pásztorebet. Egy másik mondatában viszont úgy tippelt, hogy inkább Fábián István, a szövetségnek dolgozó grafikus a tettes.

Nemsokára már Fábián mesterrel beszélgettünk, aki jó humorú grafikusnak bizonyult; teljesen jogosnak nevezte például azt a megjegyzésünket, hogy dehiszen a puli köztudottal direkte utálja a vizet és sosem menne bele, önfeledt úszkálásról nem is beszélve. Tõle megtudtuk, hogy a kutyát õ tervezte Gyárfás „Nap-kelte” Tamás úszószövetségi elnök felkérésére, szóval a Turizmus Rt.-s vonal félrevezetõ volt. Szabad keze viszont nem volt a kabalaállat kiválasztásában, hiszen adott volt a puli-vidra-gólya mezõny.

De hogy kerül a puli a focipályára? Hát úgy – mesélte el Fábián – hogy miután a Labdarúgó Szövetség nemrég felkérte Gyárfást, hogy legyen a 2012-es EB pályázatát gondozó testület vezetõje, a nagyhatalmú exriporter-médiavállalkozó-sportvezetõ egyszerûen azt mondta, hogy ennek az Európa-bajnokságnak is legyen ez a nagyon magyarnak tekintett állat a kabalája.

Gyárfás mesternek tehát bejön a puli.

Az a kutya, aminek/akinek még neve sincsen, mert erre senki sem gondolt. Különös koncepció, milyen nehéz lenne mondjuk Misa mackóról beszélni úgy, hogy tudod, arra a szovjet medvére gondolok. És a kabalaállat szerepe a megszemélyesítés lenne, aminek a megnevezhetõség szintén elég fontos feltétele.


Ám ennek a pulinak nemhogy neve, hanem kialakult formája sincsen. Sokan mondták, hogy lehetne kövérebb, ezért a jövõ héten megjelenõ újabb újsághirdetésekben már egy vaskosabb változat fog szerepelni - izgatott fel minket Fábián István. Sõt a beszélgetés végén csemegének azt is elárulta, hogy éppen akkor küldött el egy nagy adag módosított puliverziót „Gyárfás úrnak”, köztük nemzetiszín karszalagos és piros-fehér-zöld mezes pásztorebbel. Készül olyan változat, ahol a labda nem magyar nemzeti színû, hanem piros-fehér „horvátkockás”. Csakhogy, mint kiderült, ezen a változaton még erõsen gondolkoznak, mert egyfelõl ugyan utalni tudna mindkét rendezõ országra, másfelõl állítólag lehetne úgy is értelmezni, hogy egy magyar állat rugdossa a horvát nemzeti lobogót.

Izgatottan várjuk az államközi ügy végeredményét, ami talán egy génkezelt állatka lesz, jellegzetesen horvát menyét (kuna) fejjel és szürke marha altesttel.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása