Tékozló Homár

A Vodafone is bünteti a fájlcserét

2007.06.29. 12:05 | jackyll | 74 komment
Mi a búbánat van ezzel az országgal, tényleg eddig ér a hollywoodi jogvédő vérmókusok keze vagy csak mindenki ennyire beszari és beszop minden hülyeséget? Legutóbb a Vodafone bírta úgy behirdetni első ránézésre igen kecsegtető mobil szélessávú internetét, hogy csak a sokadik ránézésre derüljön ki, hogy azon kívül, hogy radikális forgalmi korlát van (extrém használat, my ass), még a fájlcserét is szankcionálják, ahogy Holdláng észlelte:
Gondolom mindenki látta, olvasta már a Vodafone csodás új internetlehetőségéről. Őszinte legyek engem is megfogott a dolog. Úgy gondoltam a laptophoz jó lesz egy ilyen, hogy lekaphassam az anyagokat a melókhoz, mutogassak ügyfeleknek neten dolgokat etc. Irány első vodafone üzlet. Ahol rutinosan felmarkoltam minden szoróanyagat az adott témában, malyd lecsüccsentem elolvasni. Nagyon szimpatikus volta amíg el nem jutottam az a apróbetűs részig aminek hála tuti nem a vodafonenál fogok új telót venni hűségnyilatkozat lejártakor. Az alábbi csodás mondatot találtam:

A szolgáltató jogosult az elôfizetést a Vodafone Internet 5G tarifacsomagra átváltani és számlázni ha az elôfizetô fájlcserélô alkalmazást használ és a tárgyhavi forgalma meghaladja az 5 Gigabájtot (extrém használat).

Mi az anyátok? Már bocsi de:
1. Mi az isten az az 5 giga? Semmi! Nem warezolásra kéne de az 5 giga simán összejön az egyszerűen 0.
2. Extrém használat? Ne röhögtessenek
3. Arra, hogy szerintük mi számít "filecserélésnek" sem a holapjukon nem találtam semmit, sem az ügyfélszolglat sem pedig személyesen nem tudtak választ adni. (Hogy ez alatt mit értek? Például a World Of Warcraft játék javítócsomagjai bittorrent protokolt használva töltődnek le......)

Nem tudom kinek mi a véleménye de az én gyomrom ezt már nem képes bevenni. Az én értékrendem szerint ez az elnevezés már nem egy "reklámfogás", hanem hazugság.... A csodás mondat megtekinhető a honlapjukon is az alábbi címen a "Díjazás" menüpont alján.

Vki aki most nagyon zabos.....
Amúgy aki nem találná az oldalukon a "Díjazás" menüpont alatt a díjazásukat, annak itt egy kis segítség az ÁSZF-ből:
Vodafone Internet 5G
Internet 5G havidíj (havi 5 GB adatforgalomig): 5000
Kiegészítő díj havi 5 GB adatforgalom felett minden megkezdett 10 kBként: 0,06
Tényleg le kéne szakadni már a fájlcsere bottal piszkálásáról, hiszen egyre szaporodnak a legális/ingyenes szoftverek, amik beépített bittorrent klienssel szedik le az internetről a frissítéseiket (a Homár ilyen kedvence az Electric Sheep képernyővédő).
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vitriol 2007.06.29. 12:19:18

Hogy lehet a "majd" szót így leírni: "malyd" :S, sorry, de ezt nem hagyhattam ki :P

froccsos 2007.06.29. 12:34:04

'malyd', ez olyan index nyitóoldal-főcímes.

tényleg trógerség ez a fájlcserélő duma, mert egy csomó tök legális dologra is használják már, Operában beépített torrent kliens van, stb.

Secnir 2007.06.29. 12:44:36

most nem értem: a filecserélő használata legális. akkor milyen jogon - törvény szerint büntetik a felhasználóját??? Azt gondolják, hogy aki filecserélőt használ az nyilván illegálisan tölt le, és akkor törvényt sért? Nem illeti meg az ártatlanság vélelme az állapolgárokat? Bizonyítási eljárás nekik az, hogy 5 gb felett töltöttem le? Bírói ítélet hol marad?


Más:
kolléga torrentezett. Talált ugyanis kurosawa filmeket -igaz angolul- és letöltötte (Dora Heita, Seven samurai stb). Kapott egy levelet az internet"szolgáltató"tól (PR telecom) hogy ugyan fáradjon be az előfizető a helyi irodába. Nem vol totthon, szerződés anyuka nevén, ő vette át, anyuka be is fáradt. Ott aláírattak vele egy papírt, hogy "rajtakapták, hogy illegális anyagot töltött le, ismerje be, hogy mit csinált", filmcímek mellékelve. Kolléga haza, és mikor meghallotta mi volt, üvöltözött percekig joggal. Aztán szolgáltatót váltott.
Kérdésem a következő: ha engedélyem nélkül figyelik a forgalmamat, az oké. de ha gyakorlatilag lehallgatják az összes forgalmamat, akkor az nem szabályba ütköző? Teszem azt ennyi erővel a jelszavaim stb. ugyanennyire nem titkosak a "szolgáltató" részére! Ennyi erővel meg is kérdezhetem tőlük: hová utaljam át a fizum?

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.06.29. 12:52:12

Azt hiszem ez hátrányos megkülönböztetés. Nem tök mindegy mire használom? Ha már korlátos legalább én döntsem el. Max azt raknám be az apróbetűbe a Voda helyében, amiben felhívja a felhasználó tudta nélkül települt vírusok, root-kitek stb.k is a forgalom részét képezik.

Amúgy sztem aki webezésre, levelezésre használja a netet, az nem csinál 5G+ forgalmat. Furcsa emberke lehetsz a laptopról WoWozol mobilon keresztül mondjuk a metrón utazva...

Régen egyébként szintén a Vodának volt 100 megás GPRS netje, annó használtam chatre és egy két MP3 letöltésére a levelezés mellett.. elég volt. Igaz kikapcsolva voltak a scriptek, flashek, képek.

Charlie Drop 2007.06.29. 12:53:46

És mi van, ha különböző Linux drisztribúciókat töltök le?
Vagy éppen a munkám miatt a munkahelyi szerverről torrentel töltök le mindent?
Persze nem beszélve arról amit írtok is, hogy vannak legális programok is...

Félreértés ne essék én nem torrentezek...

Charlie Drop 2007.06.29. 12:57:28

Sambala: anno nekem is volt vodás gprs-emn és igen csak nagy volt a forgalam, mert azért előfordul, hogy levélben is kapok 1-2 prezentációt ami közel 10 megabájt, és attól még hogy nagy az adatforgalom, attól még nem biztos, hogy illegális is a tevékenység...

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2007.06.29. 13:15:38

arról nem is beszélve, hogy vannak olyan oldalak, amik olyan filmekre specializálódnak, amiknek lejárt a jogdíj, és szabadon lehet terjeszteni. ilyen romero: night of the living dead, vagy ed wood filmek, vagy a sonny chiba-féle street fighter filmek, vagy coppola első filmje, vagy a white zombie...stb stb stb

Mr. Big 2007.06.29. 13:16:12

Régóta azon a véleményen vagyok, hogy az internet előfizetések esetében is szabályozni kellene a terminológiát. Ne lehessen akármit internetnek nevezni, hanem csak azt ahol alapvetően:
- publikus ip cimet kap az előfizető
- minden porton szabadon forgalmazhat
- nincsen kötelező/transzparens proxy
- értelmetlen forgalmi korlát
- a szolgáltató nem szól bele értelmetlenül abba, hogy mire használom a szolgáltatást
-stb

Hasonlóan ahhoz, ahogy akármelyik almalére sem írhatják rá, hogy 100%-os...

froccsos (biztonsági másolat) 2007.06.29. 13:19:05

a 100%-os almaléra azt írják, hogy 100% gyümölcstartalmú.

Charlie Drop 2007.06.29. 13:21:08

froccsos: Mr. Bigenk igaza van

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2007.06.29. 13:21:17

ja igen, a lényeg, hogy ezeket torrenttel lehet leszedni.

froccsos (biztonsági másolat) 2007.06.29. 13:24:29

Charlie Drop 2007.06.29. 13:21:08
froccsos: Mr. Bigenk igaza van

mondtam, hogy nem?

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2007.06.29. 13:31:56

Most komolyan, mit kell ezen pattogni? Ha valakinek nem tetszenek ezek a feltételek, akkor nem köt szerződést. A kedves levélíró meg a T. Homár is szövegértési zavarral küzd egyébiránt, mert szépen szétszedték a filecserélő használatát és az extrém használat fogalmát. Nincsen forgalomkorlát, ha 15GB forgalmat csinálsz, azt sem tekintik extrém használatnak, csak ha filecserélő használatával generálod ezt a forgalmat, akkor tehetik meg, hogy átraknak nagyobb csomagba. Mindenki háborog nagyokat, miközben a beidézett szövegben ott vagy egy "ÉS", amit gyakorlatilag valahogy mindenki vagynak értelmezett. Nekem például anyagilag sokkal jobban megéri a HSDPA net, lemondtam az adsl-t, meg a vezetékes telefont, így a 15 helyett fizetek 5 ezer forintot, azt is csak a második hónaptól, ráadásul ezzel nem csak otthon tudok netezni. A munkám miatt én is generálok havonta legalább 10 GB forgalmat, de nem filecserélőzök, ami egyébként illegális is (a letöltés nem, a megosztás már igen). Nyilván megvan az oka a szolgáltatóknak, hogy miért nem szeretik a filecserélősdit, de engem ez legkevésbé sem érdekel, inkább örülök, hogy ki tudom használni ennek a szolgáltatásnak az előnyeit...

Charlie Drop 2007.06.29. 13:32:40

froccsos: hüm, végtére is nem

John Beehive 2007.06.29. 13:34:27

Ha pontosan elolvasnátok, hohy mi van odaírva, akkor kevesebb lenne a félreértés:
"ha az elôfizetô fájlcserélô alkalmazást használ és a tárgyhavi forgalma meghaladja az 5 Gigabájtot"

A hangsúly az ÉS szócskán van.
Egyébként meg nem értem mi van:
kötsz egy szerződés x GB-ról. Ha azt túlléped, és annyit használsz, mint amennyit egy drággább csomag tartalmaz, akkor logikus, hogy azt kell fizetned.

Charlie Drop 2007.06.29. 13:34:42

Silent: a fájlcserélés nem illegális.
Csak az ha olyan dolgokat osztasz meg ami szerzői vagy bármilyen más jogvédelem alá esnek...

sgbo 2007.06.29. 13:34:59

Vagy például létezik netes tv nézés. pl meccsek jó részét ember neten nézi (főleg jövőre hogy PL megy eurosport2-re ami nincs), ez mind 2 órányi folyamatos p2p (gyengeelméjű szolgáltatók kedvéért fájlcsere). Szóval legálisan is bőven lehet összeszedni sokat "fájlcserével"

Amúgy meg mindenki használjon pl. PeerGuardian-t és nem foggják tudni mit tölt

John Beehive 2007.06.29. 13:35:56

a drágább természetesen 1 g-vel

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2007.06.29. 13:37:00

Charlie Drop: Valóban, pontatlanul fogalmaztam. De leginkább miket is szoktak cserélgetni az emberek? :)

S. Dali 2007.06.29. 13:40:53

Én már ilyen hozzáférésről írok, és persze nekem is csípi a szemem az ilyen szűklátókörű korlátozgatás. Két dolgot azonban meg kell jegyeznem: 1. Ha épkézláb jogász fogalmazta az ÁSZF-et, akkor a két feltételnek egyszerre kell fennállni fájlcserélő, ÉS 5gb feletti forgalom. Ezt kérdésemre több alkalommal megerősítették az különböző ügyfélszolgálatokon. 2. 5000HUF a havidíj. Jelenleg egy adsl miatt fenntartok egy Matáv telefont (4000HUF)+ adsl 10.000HUF. Megjegyzem, ez ráadásul nem mobil cucc. nekem megérte a csere, kicsit tele volt a t_k_m, hogy minden ingatlanon, ahol netet szeretnék használni, külön elő kell fizetnem adsl-re. Persze fix hozzáférésem így is maradt, a nagyobb adatforgalmat arról intézem. Dolgozni elegendő.
.....Persze én is várom még. hogy hol van benne az átverés.... :)

S. Dali 2007.06.29. 13:45:48

Azt hiszem, az én kommentem mire elment, már elavult... kis különbségekkel Silent kolléga már levéste. Hurrá előzetes moderálás, pá-pá aktualitás.

Dave_hu (törölt) 2007.06.29. 13:46:11

Idióták vagytok. Mindig jön valaki a fájlcserlélés esetén a linux disztribúciókkal, meg a nagy forgalom miatti balhéknál az egész napos mp3 adó hallgatással.

Ekkora álszent baromságot. Annyi van, hogy a voda szánlázhat többet, ha meghaladod az 5 gigát. Nem akkor fog többet számlázni, ha elindítot a dc-t, csak ha sokat töltesz le, mert az neki pénzébe van ám.

160 giga felett a t-online megkér, hogy menjél már máshová, mert veszteséget okozol a cégnek. (Mint amikor a subwayben hatodszor töltöd fel kólával a poharad, érted? a második még elmegy, de aztán rádszólnak.)

Én 7 ezerért kapok 4megabitet a t-online-tól, mindent letöltök, még sosem szóltak rám, hogy nem kéne, meg tiltottak le, vagy ilyesmi.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2007.06.29. 13:49:43

S. Dali: Nekem is dettó ugyanez a helyzet, mondjuk most pont az irodában vagyok ahol adsl van. :)))

Viszont egy kis érdekességet észrevettem már a vodás hsdpa-nál. Mégpedig az, hogy ugyan tényleg megközleíti azt a 3,6 Mbps-t ami az elméleti letöltési sebesség maximuma, viszont szálanként 1 Gbps-re korlátoz, amiről viszont sehol nem láttam semmi dokumentet. Viszont mikor pl. FTP-n keresztül töltök le nagyobb file-okat, ott ez nagyon szépen látszik. De más bajom nemigen van vele... Ami még poén, hogy a connect now program statisztikájában a forgalom 1GB-ig van skálázva, de a sáv szépen megy tovább fölfelé, aztán néha gondol egyet és átvált negatívba, és onnan számol 0 felé. :)))

Charlie Drop 2007.06.29. 13:56:54

Silent: jó, persz ki mit tölt le, de ugyebár nem csak illegális lehet.

Másodjában persze egy HSDPA kapcsolatot nem kellene ADSL helyett használni, mert egy idő mulva mindenki rajta fog lógni a sávszél meg fogy :)

Mondjuk ha majd egyszer lesz notebookom, meg annyira fontos leszek, hmindenhol kell net, akkor kipróbálom

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2007.06.29. 14:10:39

Charlie: Igen, óvatosságból azért irodában még nem merném lemondani az adsl-t, de otthonra meg nyaralásnál bőven jó. Már ha az ember olyan helyen nyaral, ahol van 3G lefedettség. :)

Tacsi 2007.06.29. 14:15:27

Mi ezzel a baj? Ha fájlcserélőt használsz ÉS meghaladja a forgalmad az 5 Gigabyte-ot, akkor áttesznek abba a csomagba, amiben ez lehetséges. Ha fájlcserélővel letöltesz 2-t, mással is 2-t, akkor még mindig van 1 Gigabyte, és nem léptetnek át. Legalábbis az ÉS szó szerintem erre utal. Laptopnál azért szerintem mellézhető az ilyen tevékenység.

Manyizga (törölt) 2007.06.29. 14:32:33

A Vodafone már 2001-ben is bepróbálkozott a "korlátlan" szó jelentésével. Akkor se igazán húzták rá a vizes lepedőt, most szintén bedobott egy trükköt a szerződésbe, most se lesz semmi baja belőle...

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2007.06.29. 14:46:50

Legjobb tudomásom szerint a filecserélés nem illegális a Magyar Köztársaság területén, egészen addig, amíg nem pénzért cserébe történik.
Kérlek, javítsatok ki, ha esetleg tévednék.

usernv 2007.06.29. 14:51:09

Azért T-kábel is nagyot alakít, maximum csomagja 8 mbit/seces sebességével (ami forgalmi korlát mentes "elvileg"), hirdetésben alul kisbetűvel 40 giga limit, utána 128/128-ra korlátozhatnak. Ügyfélszolgálatot felhívom, kedves csaj felveszi a telefont, elmondom neki a nyűgömet, hogy ezt a limitet akár fél nap alatt is el lehet érni, és akkor 29 napig döcögök a 128-as nettel? Erre gyorsan megkérdez vmi nagyokost, igen ez így van, mert ők is adatforgalom után fizetnek a t-akárminek, s ez nem is fog megváltozni... Szuper, csak akkor ne korlátlannak hirdetnék magukat. Őszíntén, 40 giga mire elég a mai világban? (még fájlcserélő, egyéb warez nélkül is)

joogreg · gregkepek.freeblog.hu 2007.06.29. 14:57:57

a fáljcserélés letöltés része legális, ha te töltesz fel, vagy osztasz meg jogvédett tartalmat, NA akkor van ejnyebejnye.
Egyébként még tavaly vettem egy laptopot a témobilnál, és választanom kellett egy mobilnet csomagot is mindenképp,a legkisebbet kértem(ez is undorító 50MB=1890ft), mert a koliban úgy is van 20Mbit félévre 4000ért hehe

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2007.06.29. 15:07:08

úgyvan a voda akkor is mocskos volt...

most megnéztem az adatforgalmam...

indexezem (homár, zugügyvéd), jópár fórum, travian, hódító, és esetleg hallgatok 1 netrádiót... ezzel a napi átlagforgalmam 180-350MB...

ezzel lazán átlépem az 5GBot

micsoda mocskos egy extrém felhasználó vagyok...

maraz 2007.06.29. 16:08:45

ha mégegyszer figyelmesen elolvassátok a kisbetűs részt akkor láthatjátok, hogy:

"...elôfizetô fájlcserélô alkalmazást használ ÉS a tárgyhavi forgalma meghaladja az 5 Gigabájtot..."

A lényeg az ÉS szócskán van! Tehát nyugodtan túllépheted az 5 GB-ot, ha nem használsz közben fájlcserélőt, vagy használj fájlcserélőt, de ne lépd át az 5G-t.
Csak akkor jogosultak tarifacsomagot váltani, ha a két feltétel együtt teljesül...

zzoci 2007.06.29. 16:30:45

-Én is vettem egy internetes USB modemet. Én totál meg vagyok elégedve a cuccal, sztem rendben van. Látom van más is, aki vett már ilyet, de nem értem, nem olvastátok el a szerződés kötésekor a részvételi feltételeket? Nem? Akkor idéznék belőle:
-"2.Y melléklet Internet szabadon akció.
...A promóciós ajánlat az alábbi 4 elemből tevődik össze:
a) Vodafone a promócióban résztvevő előfizetők számára a tarifacsomag első teljes számlázási ciklusra számlázott havidíját elengedi. A tarifacsomag által - jelen Részvételi Feltételekben foglalt eltérésekkel alkalmazott, a Vodafone Internet 5G tarifacsomaggal megegyező bruttó díjakat a 2007 június 1-től érvényes Általános Szerződési Feltételek Díjszabás mellékletének A fejezet 3.2. pontja tartalmazza, ami megtalálható a www.vodafone.hu internetes oldalon.
b) Vodafone a havidíjba foglalt 5GB adatforgalom feletti adatforgalom díját elengedi
c) Jelen Részvételi Feltétel 12. pontjában foglalt feltételek teljesülése esetén Vodafone a visszavásárlási időszakban (12/a pont) visszavásárolja a készüléket és bontja az előfizetői szerződést a feltételes kedvezmény és a kötbér követelése nélkül. A visszavásárlási időszakot követően a készülék visszavásárlására már nincs lehetőség, a szerződés bontására pedig csak a hűségnyilatkozat 1. és 2. pontja alapján nyílik mód, vagyis az alábbi táblázatban feltüntetett Feltételes kedvezmény, illetve a tarifaátváltási tilalom megszegése esetén esedékes Kötbér (39900 Ft) megfizetésével lehetséges.
d) Egy Huawei E220 USB GPRS/3G/HSDPA modem vagy egy Huawei E630 PCMCIA GPRS/3G/HSDPA adatkártya bruttó 1Ft-ért vásárolható meg. E két eszköz csak a Vodafone magyarországi hálózatán használható..."
- Tehát egyszer felhívnám a figyelmet a b) pontra.
- Másodszor, tényleg benne van az is, hogy fájlcserélőt nem használhatok, de nekem nem is erre kellett. De ha jól tudom a fájlcserélők ugyan tényleg legálisan használhatók, addig amíg nem jogvédett tartalmat osztunk meg rajta.
- Egyébként pedig maraz (tanult kolléga:) írta be a frankót. 5G-ig azt csinálsz vele amit akarsz. 5G után ne tölts le több szálon. Ha meg ezen fel vagy háborodva tisztelt levélíró, menj a témobilhoz, tudod ez nem kötelező.

gattodire · http://infoeco.blog.hu 2007.06.29. 16:43:36

Szerintem többe félreértik a helyzetet.

A Voda itt nem a szerzői jogokat védi a fájlcserélől kitiltásával(a filmek egyenlőre nem sértik az érdekszféráját).

A kapacitás viszont korlátozott. Ha egy szektorban csak féltucat poweruser áll neki torrentezni, az már lassíthatja a többiek hozzáférési sebességét.

Mobilos Néger Szittya 2007.06.29. 16:56:53

Csókoltatom a levélírót. Előbb gondolkodni kéne, utána fikázni. A fájlcserélő azért van tiltva, mert folyamatos letöltést és ezáltal sávszélfoglalást eredményez. A HSDPA technológia pedig nem erre lett méretezve. Saját ügyfeleit védi ezáltal a szolgáltató.

Csókoltatom a Homárt is. Post előtt legalább illene szétnézni a témában, nem egy helyen van komoly fórum a Voda ajánlatáról, csak egyet kell kattintani az indexről... vagy benézni a saját fórumukba is.

zzoci 2007.06.29. 17:03:03

Ezt jól látod gattodire, sztem kevesen tudják azt, hogy ha egy mobil cellán belül tartózkodik mondjuk 100 vodás, ezek közül 67-en telefonálnak, a többi 10 mondjuk HSDPA-n szeretnének netezni, a maradék meg mondjuk a kabátzsebben csak a hálózaton tartózkodik, akkor a netezősök szívnak, mert elsődleges mindíg a beszédcélú hívás a hálozaton... A mobil rendszer ennyit tud. Én a XV. ker-ben használom a netet és 800kb/sec - és 1,5Mbit/sec között mozog a sebesség, ez akár napszakhoz is köthető.

zzoci 2007.06.29. 17:34:05

egyébként igen, az ilyen mélyentisztelt levélíróktól mentse meg az isten az internetező társadalmat. Az élet is fáj kategória...

KopaszMercis 2007.06.30. 00:58:05

senki ne akarjon mar warez szervert uzemeltetni mobilnetrol de tenyleg...
nincs vonal
az orszagban mindenhol mukodik
sok helyen szelessavu
eloszor figyelmeztetnek, mielott atraknak a dragabb csomagba (ajanlott levelben)
korlatlan adatforgalom
es 5000 ft.
Komolyan sajnalom azt, aki a tokom tudja milyen linux szarjat akarja torrenten keresztul letolteni, de konyorgom, oldja mar meg mashogy, lepjen fel valahol mas milyen nettel, vagy toltse le pendrive-ra vagy a tokom tudja. ez tenyleg arra jo, hogy az ember a fovarosban mindehol tudjon szelessavon netezni es intezni a dolgait, nem szervert kell ezen uzemeltetni..

Szerelmes ember (törölt) 2007.06.30. 08:18:40

LY-al leírni a majd szót... Tudom, hogy ez nem dolgozat, meg nem is nyelvtanóra, de ezt látni már fáj. Gondolom, hogy sok levelet kap a homár, és időigényes a feldolgozásuk, de ekkora szarvas hibákat nem kéne feltenni. És nem ez volt az első, hogy ekkora hibát láttam itt.
Egyébként én nem is tudom mennyi az adatforgalmam, de mindjárt megnézem...

2007.06.30. 09:12:53

Charlie Drop 2007.06.29. 13:56:54: Másodjában persze egy HSDPA kapcsolatot nem kellene ADSL helyett használni, mert egy idő mulva mindenki rajta fog lógni a sávszél meg fogy :)
Megjegyzés: szerintem ha valaki szolgaltatni szeretne, akkor tegye teremtse meg a felteteleit. elhiszem, hogy a drotnelkuli internetnek nincsenek olyan tulajdonsagai mint a drotosnak, de erre ne az aprobetus reszben hivja fel a figyelmet, hanem mar a reklamban. vagy ha nem megy a szolgaltatas ugy ahogy kene, szuntessek meg a havidijat. hiszen a havidijat akkor is fizetem, amikor nem tudok felcsatlakozni a netre, nem igaz?
Ezze csak azt akarom mondani, hogy a vodkafon nem ugy hirdette meg a szolgaltatast, hogy ha mar vagy nyolc felhasznalo tolt akkor a kilencediknek mar nem jut savszelesseg. ha megis ilyen a rendszer, akkor hirdessek internet lite neven es kerjenek kevesebbet erte.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2007.06.30. 11:16:51

kermi: Ez megint sarkítás, szó sincs arról, hogy ha nyolc ember tölt, akkor a kilencediknek nem jut sávszélesség, vagy nem tud felcsatlakozni. Divat szidni a szolgáltatókat, mert nagy k***ög multi meg minden. Ha te mondjuk cipőt árulnál, akkor a reklámban azt hangsúlyoznád ki, hogy szép, bőrből van, meg ilyenek, vagy hozzátennéd azt is, hogy ragasztva van a talpa, nem pedig varrva? :)

qsoe 2007.06.30. 12:00:45

Évekig voltam chello lighton, torrent nélkül soha nem ment 3 giga fölé, nem tudom mért vagy kiakadva az 5 gigán.

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2007.06.30. 12:55:16

múltkor voltam a vodafone egyik ügyfélterében. mi telefon miatt ültünk az ügyintéző előtt, viszont mellettünk egy olyan ügyfeles hölgy ült és dolgozott, aki jól láthatóan tapaszt volt és az ügyfelek direkt hozzá is akartak kerülni. mivel ő frankón elmondta az érdeklődőknek például azt, hogy az új voda-modem (amiről szó van) nem támogatja a letöltést plusz az apróbetűst. hozzátette, hogy ő nem akar se hozzá tenni, se elvenni a döntésből, de azért elmondja, hogy rosszul is lehet járni a dologgal.
rendes. prémiumot neki.

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2007.06.30. 12:58:07

ja, igen, windows vistához sem használható a cucc.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2007.06.30. 13:28:29

Hát.

Nem értem mi ez a nagy rinyálás. Ha kevés az 5 giga vegyél nagyobb csomagot. A burgerbárban is csapkodod az az asztalt, ha a sima sajtburgered nem akkora mint egy dupla bikaburger? Ócsójancsi :-(

cheega 2007.06.30. 15:26:23


nekem is ilyen melót! nem isk. igazgatást


Úgy gondoltam a laptophoz jó lesz egy ilyen, hogy lekaphassam az anyagokat a melókhoz, mutogassak ügyfeleknek neten dolgokat etc.


(Hogy ez alatt mit értek? Például a World Of Warcraft játék javítócsomagjai bittorrent protokolt használva töltődnek le......)

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2007.06.30. 16:16:00

A fáljcserélés meg a forgalom korlátozása ide vagy oda, az itthoni mobil internet minősége meglehetősen szánalmas.

Egy sima GPRS internet itthoni vodafone előfizetéssel (az én PDA-m alkalmatlan a 3G-re) kimész pl. horvátországba, akkor ott érdekes módon a mobil-internet sebessége hirtelen megugrik a külföldi hálózatra csatlakozás után, és bár pontos számadatokat nem tudok nem is mértem (bár kellett volna, kíváncsiságból), de gyakorlatban gyorsabb a mobil net, mint az otthoni kábeltv-s 512-es sávszélességű internetem...

Szóval ennyit az itthoni mobil szolgátatások minőségéről.

Merthogy itthon már ugye a 3G-t nyomják agyba-főbe, és ezzel hülyítik a tudatlan népet, hogy csak ez lehet az igazi mobil szélessáv, és hogy mindeki vegyen ilyen telefonot, mert különben ki a picsának adnák el ezeket, ha a GPRS-t internetet megcsinálnák rendesen?

Egy külföldi húzás: biztos a "hülye" Apple-s tervezők is ezért hagyták ki az új iPhone mobiljukból a 3G-t, mert külföldön az GPRS internet minősége egy cseppet más, és ők meg valamiért nem Magyarországon tervezik eladni az egymillió darabot.

Úgyhogy internet-minőség? Maximálisan egyetértek Mr. Big-el.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2007.06.30. 19:00:06

holex: Jó sok szabadidőd lehet neked is, hogy egyszerre ilyen sok hülyeséget tudtál írni... :)))

Sirius 2007.06.30. 19:07:25

Eeeh. A Vodafone a legsóherabb társaság a világon, de itt most nem az internetezés szabadsága meg a gaz szerzői jogi lobbi a főszereplő.

Egész egyszerűen arról van szó, hogy az ISP forgalom után fizet az ő ISP-jének. Ezt a terhet egy kiszámítható környezetben le lehet venni a felhasználó válláról, és átalánydíjat fizettetni. Ez a kiszámítható közeg az, ha az emberek sima kliens-szerver alapú alkalmazásokat használnak, webeznek, maileznek, youtube-oznak, stb.

A bittorrent és egyéb peer-to-peer fájlcserélők nem a szerzői jogok miatt vannak szankcionálva, hanem mert az általuk használt sávszélesség úgy viszonyul a klasszikus alkalmazásokhoz, mint egy megnyitott tűzcsap az otthoni mosogatód csapjához.

Ez olyan mint a biztosítás. A biztosító nem azért nem fizet háborús övezetben bekövetkezett halálra, mert háborúzni gonosz dolog, hanem mert ha fizetne, azzal a szolgáltatás pénzügyi alapjait ásná alá.
Hasonlóképp ha ugyanazon az átalánydíjon futna Kiss József tanár, aki hetente megnézi a mailjeit és olvassa az Origót, meg Kovács Pista diák, aki naponta hat DVDt tölt le bittorrenten, akkor vagy nem lehetne kifizetni az átalánydíjat olyan drága lenne, vagy rövid időn belül csődbe menne a szolgáltató.

Ettől függetlenül a forgalomkorlátozást egyértelművé kellene tenni a reklámkampányban.

Yasashi Tanuki 2007.07.01. 07:45:07

"Most élhetsz igazán!" :)

baliquez 2007.07.01. 11:34:42

Aki World of Warcraft-tal játszik az nem sikeres ember.

Rejtélyes 2007.07.01. 11:41:34

Részlet a szerződésből:

15. Az Előfizető tudomásul veszi, hogy az extrém használat tilos. Jelen akcióval kapcsolatosan extrém használatnak minősül, ha az Előfizető fájlcserélő alkalmazást használ (mint például Azureus, Ares, BitComet, BitTornado, Bitspirit, Blubster, DirectConnect, eDonkey2000, FileSpree, FastTrack, FlashGet, Gnutella, Ktorrent, uTorrent, Napster, Piolet, WASTE, DC++, illetve további, a felsorolásban nem szereplő, de azokkal megegyező elven működő szoftverek) úgy, hogy közben a tárgyhavi forgalma meghaladja az 5 Gigabájtot.

FTP, irc-s fileküldés NEM p2p :) meg lehet lenni anélkül is.

sonran 2007.07.01. 18:34:52

Naszóval.
Ha tudsz jobb mobil netet ennyiért, válaszd azt!!!!!
Csak hát tudom fikázni a leg könnyebb. Még meg is érteném, ha nem lenne egyértelműen bele írva a feltételekbe.

tamase 2007.07.02. 01:20:53

Most nemigazán értem mi a probléma.
Az elmúlt héten szereztem be egy ilyen voda netet. Előtte gyorsan áttanulmányozva az ajánlatokat, véleményem szerint minimális szövegértelmezési képességekkel, 0-tól fejlettebb reklámfogyasztási gyakorlattal megáldott ember számára legkorrektebb ajánlat a vodás. Legtöbb anyagon világosan fel van tüntetve a 2 év hűségidő, azon belül csak 1 éves (!) tarifahűség, az 5giga ÉS fájlcsere EGYÜTTES korlát (egyébként az 5giga már önmagában is messze jobb bármely más jelenleg elérhető versenytársénál...) Még a hűségidőn belüli szerződésbontással járó díjak is korrektül szórólapon rajta voltak. Ezen túl 3 napos próbaidőt adnak, a szolgáltatás az ígért módon működik. Akkor mi is a probléma? Van bőven inkorrektül infózott ajánlat és szolgáltatás ide a homárra, de ezt speciel éppen egész korrektül csinálják... Persze T-nél és Pannonnál lehet 2-3 gigáért ennél többet fizetni 2 éves tarifahűséggel, ha az nem érződik "extrém használat, my ass"-emberek számára radikális korlátnak... :) Egy kis verseny csak nem árt a piacnak, vagy netán a homár a saját ollójába csappott ? :)

Manyizga (törölt) 2007.07.02. 07:52:25

tamase, a voda majd akkor lesz hiteles versenyző a szememben, ha LEGALÁBB akkora területen lesz elérhető a szolgáltatása itthon, mint a másik kettőnek. Addig tőlem adhatja ingyen is, nem vagyok kisegítve, hogy 5 városban használhatom. :)

Pogo 2007.07.02. 08:25:06

Huhh!

Ennyi hulyesegre muszaj reagalni.

Nem azert tiltjak a filecseret mert illegalis. A problema a folyamatos adatforgalommal van, amit nem szeret a halozat. Nem is a letoltes a fo problema, mert az csak a legelvetemultebb nethuszaroknal megy 24-oraban. De egy atlagos torrent user is otthagyja a kliens-t ejjel-nappal feltolteni, hogy javitsa az aranyat. Ha csak nehanyan igy tesznek egy cellaban, akkor igencsak megkeseritik a tobbi felhasznalo eletet. Engedjetek mar meg a vodafone-nak, hogy azokat a felhasznalokat reszesitse elonyben, akik arra hasznaljak a mobil netet amire valo. Inkabb oruljetek neki, hogy annyi linuxdisztribuciot tolthettek le http-rol, vagy ftp-rol amennyit akartok, de nem torrentrol, mert a halozat azt nem fogja szeretni.

Arra meg inkabb nem is reagalnek, hogy a gprs gyorsabb mint egy 512-es vezetekes net. A szamok makacs dolgok, es a szamok azt mutatjak, hogy ha szerencsed van, akkor gprs-szel elerheted az 512-es net tizedet. Szoval ha gyorsabb a gprs az otthoni netednel, akkor surgosen valts szolgaltatot...

andreasue (törölt) 2007.07.02. 08:57:09

Valaki még ennél a tetü, csaló cégnél van? HAHA

peca1000 2007.07.02. 13:44:47

Én a Vodafone-nál dolgozom (már nem sokáig)
A Vodafone azért nem szereti a filecserélő rendszereket, mert az folyamatosan foglalja a hálózatot, állandó adatforgalommal, így mások nem tudnak csatlakozni ahhoz a cellához amit használ ez az ügyfél. Normál használatnál csak akkor van forgalom amíg betölti az oldalt. Amíg azt olvassák, nincs adatforgalom és más is tudja használni azt a cellát.

Fontos dolog, hogy a szolgáltatónál, (úgy mint a többinél) elsőbbsége van annak, aki beszélgetésre használja, és akár le is vehet az internethasználó sebességéből, csak hogy kiszolgálja a telefonálót.

5000 Ft felett nem kell fizetni egy fillért sem, ha valaki nem használja a filecserélő programokat.

ehran 2007.07.02. 14:02:37

baliquez:
Miért is? (Ha válaszolnál, fejtsd majd ki egy esszében légyszi azt is, mit tekintünk sikeresnek!)

peca1000 2007.07.02. 14:10:18

Viszont ha csak 1 mb adatot is letöltesz tiltott szoftverrel, azt már pluszban kiszámlázzák. Erre nagyon odafigyelnek!

Bartoki 2007.07.02. 15:06:00

Az a nem-korrekt hogy így megkülönböztetik a p2p forgalmat. Azt hinné az ember hogy az egyik megabájt olyan mint a másik - vagyis teljesen mindegy hogy p2p vagy nem-p2p csinálja a nagy forgalmat, nekik ugyanolyan nehéz átvinni.
De ezek szerint a p2p megabájtot mégicsak nehezebb, oda külön kell egy 5G korlát. Ha a forgalom a gond, akkor miért nem mindenre egyformán ugranak?
Szerintem külön inkorrekt az is hogy ha 1x "megsérti" az ügyfél ezt a pontot, akkor a hűség végéig már örökre ott is marad az 5G-korlátos előfizetésben. Akkor is ha soha többet nem használja a csúnya p2p-t...

kacsa! 2007.07.02. 17:26:14

P2P forgalomkorlátozás monnyon le!

klemi 2007.07.03. 00:00:41

Milyen érdekes hozzászólások. mindenki játsz az ártatlant, hogy csak Coppola filmek, mert csak a családi képet osztom meg, meg ingyenes programot frissítek...bla-bla-bla. Mindenki aki torrentet használ erre használja? Ugye, hogy nem!

A szolgáltatónak csak az a baja, hogyha egy vadbarom otthagyja a gépét, hogy valami ultralegális dolgot letöltsön torrenten keresztül, akkor a többi ember még a levelit sem tudja letölteni, mert az az egy ember lefoglalja a sávszélességet, sebességet. Ez mobil, nem kábel, meg adsl.

Persze, fel lehet háborodni, de egyetértek azzal, aki úgy gondolja, hogy normál használatra tökéletesen megfelel. Ha valaki 5GB-on felül netezik, az szerintem már túl van a normál használaton. Én is lemondtam a UPC netemet, mert drága. 5GB-nál én sem töltöttem le többet még, pedig weboldalt is frissítek és szerkesztek. Sőt, levelezek is.

Szóval csak azon kéne elgondolkozni, hogy biztos a szolgáltató a köcsög??

Klemi

Pogo 2007.07.03. 12:10:24

bartoki@:

nem azzal van a gond, hogy mennyi adatot tolt le, hanem, hogy milyen a forgalom eloszlasa. Ha valaki netezik, vagy letolt egy filet, akkor csak addig hasznalja a savszelesseget, mig a p2p folyamatos terhelest jelent a halozatnak...

David20x 2007.08.06. 15:09:51

Üdv!

Nekem arra kellene egy mobil net, hogy a céges vpn-re bejlentkezve otthonról is tudjak dolgozni.

Az a helyzet, hogy a mérnökök (jómagam is) előszeretettel készítenek a gyárakban videókat a gépekről. Ez úgy néz ki, hogy pl elmegy valaki az ország egyik végére, csinál egy videót, és feltölti a cég szerverére. Utána ott is dolgozik egy ideig. A többiek pedig ezt letöltik (esetenként nem is MO-ról, ha éppen nincsenek idehaza) és itt Pesten lehet a videó alapján dolgozni a projecten.

Szerintetek a voda fog azért szólni, ha esetenként több száz megát töltök fel/le, és ezzel az 5gb-ot jócskán kihasználok?

Előre is köszönöm a válaszokat.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2007.08.07. 12:28:35

David20x:
A FAQ-juk szerint ezzel semmi gond nem lesz, le vagyon írva, hogy a _fájlcserélőket_ nem támogatják, ami azt jelenti, hogy olyan izéket, amik akkor is zabálják a sávszélt, ha te nem vagy ott. (ezt konkrétan így írták le.)(tehát gondolom torrent, gnutella, ilyesmi)

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2007.08.08. 12:06:30

Itt a pontos definíció:

16. Az Előfizető tudomásul veszi, hogy az extrém használat tilos. Jelen akcióval kapcsolatosan extrém használatnak
minősül, ha az Előfizető fájlcserélő alkalmazást használ (mint például Azureus, Ares, BitComet, BitTornado,
Bitspirit, Blubster, DirectConnect, eDonkey2000, FileSpree, FastTrack, FlashGet, Gnutella, Ktorrent, uTorrent,
Napster, Piolet, WASTE, DC++, illetve további, a felsorolásban nem szereplő, de azokkal megegyező elven
működő szoftverek) úgy, hogy közben a tárgyhavi forgalma meghaladja az 5 Gigabájtot.
17. A Vodafone az extrém használat tanúsítását a jelen Részvételi Feltételekben foglalt akciós feltételek Ügyfél
általi megszegésének tekinti, amely magatartás a jelen Részvételi Feltételekben foglalt ajánlatra való
jogosultság elvesztését vonja maga után. Amennyiben a Szolgáltató extrém használatot észlel,
tértivevényes levélben értesítést küld az Előfizető számára és felszólítja az extrém használat
megszüntetésére. Amennyiben az Előfizető a szerződés időtartama alatt az extrém használatot a
Szolgáltató - a magatartás abbahagyására felszólító - írásbeli figyelmeztetése ellenére fenntartja, vagy
ismételten elköveti, a Szolgáltató jogosult a tarifacsomagot számlázási ciklustól függetlenül a Vodafone
Internet 5G tarifacsomagra további értesítés és figyelmeztetés nélkül, haladéktalanul átváltani. Az átváltást
követően a Szolgáltató a Vodafone Internet 5G tarifacsomag alapján jogosult számlázni.

G\\\'abe Gollam 2008.04.04. 20:42:45

Én rendelkezem ezzel a voda internettel, 1percet nemtöltöttem le semmilyen file cserélő oldalról, nem játszottam webes játékokkal. Letöltéseim csat ftp programon keresztül voltak (ftpzilla) illetve a normális internetoldalon keresztüli letöltéssel és mégis kiküldtek egy FELSZÓLÍTÓ LEVELET!! mire? miért???? Nem érzem úgy hogy megszegtem volna a játékszabályokat. tényleg, nincs is feltelepítve semmilyen filecserélő progi, így még véletlenül sem tölthettem onnan, akkor meg MIÉÉÉÉRT? mit ártottam én a nagy vodafone-nak?

Felhívtam őket, majd visszahívnak. Kiváncsian várom....

Mi ilyenkor a teendő??

Bogyi007 2008.06.03. 13:41:37

No most beszéltem egy cimbivel és egy vodás ügyfélszolgálatossal is.
A lényeg :

a vodás szerint ha pl egy cimborád felvesz sok meccset és kirakja egy ftp-re akkor azt minden gond nélkül leszedheted mégha több is mint 5 giga, DE mint írtátok az a bizonyos ÉS szó nagyon is számít! (...előfizetô fájlcserélô alkalmazást használ ÉS a tárgyhavi forgalma meghaladja az 5 Gigabájtot...")

ha ugyanis a tárgyhónapban akár csak egy
10 kilobyte-os extrém használatod van és sima adatforgalmad viszont meghaladja az 5 gigát akkor szintén extrém használatról van szó!!!

Azaz aki letölteni akar AZ NE HASZNÁLJON EGYÁLTALÁN extrém használatban leírt programokat vagy ha nagyon akar használni akkor az azon felüli normál adatforgalmával együttesen NE LEGYEN TÖBB mint 5 giga!

Norbi007 2008.10.30. 11:34:45

Akor ha most jol értelmezük torremtelhetsz stb fáj cserélhetsz
!CSAK! NE LEGYEN TÖB AZ ADATFORGALOM 5 GB-NÁL!
Ugye jol mondom?
De egyszer volt hogy letöltötem 20MB-ot "Flash Get"-el és küldtek egy ajánlot levelet hogy hagyd aba mert átváltunk 5g csomagra.És nekem azért fontos az hogy legaláb torentezhesek mivel it nálunk nincs ADSL és semilyen más net ami normális csak a kábeles és az olyan drága hogy enyi erövel vodafone 5g csomagra is válthatnék.
Várom a komenteket. :)

Norbi007 2008.10.30. 12:10:01

Ja és ha vki tud nekemvki oylan programot amivel meglehet álitani a letöltést és elinditani és nem gyorsitja a letöltést vagyis nem olyan program amit a vodafone "büntet" az lécives irjon!:D
Elöre is köszi.
süti beállítások módosítása