Tékozló Homár

Parasztlázadás a Várban - Te egy senki vagy

2007.10.09. 00:03 | szily | 122 komment

Miklós vendégeit a Várba vitte sétálni, aztán fura gellert kapott az este, miután megpróbálták megnézni, milyen a várfalnál lévő kávézó. A pincér ugyanis - Miklós beszámolója szerint - rövid úton elkergette őket, üvöltözött és senkizett. Állítólag azért, mert levélírónk nem köszönt vissza. A sztoriból megtudhatjuk, hol van az a pont, ahonnan az ember senkiből valakivé válik. Bónuszillusztrációnk az a zseniálisan parasztozós fax, amit nemrég kaptam 11 országos agrár érdekképviselet szövetségétől. Ez életem legeslegjobb faxa, ez most az ősbemutatója, fogadják szeretettel, az eredeti print Hinta barátom gyűjteményébe került. 

A hétvégén vendégeink voltak, és hát az ember ilyenkor hova megy sétálni, fõként ha már esteledik: nyilván a várba, ahol friss levegõt is lehet szívni, szép a kilátás este, meg hát persze akkor volt a kolbász és pálinkafesztivál is… ez utóbbiról végül lemaradtunk, de helyette felejthetetlen élményben volt részünk.

Szóval péntek este munka után fényképezõgép a nyakba és irány a várba. Rég nem voltam már én sem, kifejezetten örültem, hogy a vendégekkel sétálhatok egyet.

Meglepõdtem, hogy az eddig szabad felületen, a várfalon, ahonnan szép kilátás nyílik a városra, a halászbástyára most egy kávézónak ad otthont. Igazából még nyugtáztam is magamban, hogy végül is jó ötlet, miért ne kávézzanak a kedves turisták egy ilyen kellemes helyen, költsék csak itt a sok eurót, az sohasem baj. Nem voltak sokan, eléggé gyéren üldögéltek a vendégek az asztaloknál. Mi meg a hirtelen ötlettõl vezérelve gondoltuk, benézünk, ha nem is egyértelmûen a fogyasztás szándékával. Éppen beléptünk az ajtón, a vendégeim elõl, én meg utánuk, az tûnt a szemembe, hogy nagy gond lehet, ha már a Parlament kivilágításán kell spórolni, de mire ezt végiggondoltam már valami fura hangra figyeltem fel. Mikor hátranéztem, akkor azt láttam, hogy a vendégeim szemlesütve somfordálnak kifele, egy fiatal, huszonéves pincér kérdõn néz rám, mintha valamire választ várna. Utólag kiderült, hogy a fura hang egy utánam dobott „Hello” volt, és harcállásban várta a választ a pincér, akit belépéskor nem vettem észre. De mire feleszméltem, hogy mi történik, már késõ volt. A pincér újabb támadást intézett, mire felvettem volna a védekezõ pozíciót. „Ha bemegyünk valahová, akkor az elsõ, hogy köszönünk.”… ezt az alapigazságot már eléggé fenyegetõen mondta. Magával a kijelentés tartalma az igaz, még annak idején édesanyám eléggé mélyen az eszembe véste, azóta is maradi módon próbálom tartani magam ehhez, még ha ma már pár dolog nem ilyen egyértelmû.

Akkor már eszméltem, hogy itt valami jóvátehetetlen hibát követtünk el, meggondolatlanul behatoltunk egy vendéglátói egység területére (szándékosan nem írom ki a nevét, de gondolom eléggé egyértelmû, melyikrõl is van szó).

Próbáltam rövidre zárni az egészet, a vendégeim már megszégyenülten kiosontak, én is már a kijáratnál álltam, megköszöntem a kioktatást, és jöttem kifele, de a pincér ezt nem hagyhatta annyiba: már kiabálta, hogy igenis tanuljunk meg viselkedni. Én megkockáztattam, hogy amikor én bementem akkor õt nem láttam, nem volt az ajtóban így nem igazán tudtam köszönni, sõt ennél is tovább mentem és azt mertem mondani, hogy tudtommal egy étteremben/kávézóban, ami egy kicsit is ad magára, ott a pincér az, aki elõször köszön a vendégnek, és megkérdezi, miben segíthet. Ez csak olaj volt a tûzre, erre már üvöltözött, hogy amíg mi ott nem vásárolunk, addig „te egy senki vagy”. Ezt már nem csak a környék, hanem még talán a Lánchídon sétálók is hallhatták.

Ekkor megvilágosodtam, megoldódott a léthez kapcsolódó kérdéseim hada: végre valaki megmondta, hogy ki vagyok. Egy senki. Egy senkinek pedig nem lehetnek problémái, filozófiai mélységeket feszegetõ kérdései stb. stb... Szóval rengeteg jelenlegi és jövõbeni problémát megoldott ezzel a mély és bölcs verdikttel, igazából hálás lehetnék neki.

De akkor (még) nem éreztem ezt a mélységes hálát, inkább valami olyasmit, hogy pl. szívesen kipróbálnám rajta a pszichológia által egyre inkább elutasított nevelési módszerek néhány fogását.

Röviden ennyi, végül a vendégeim és a többi vendég iránti tiszteletbõl inkább megköszöntem az oktatást és az ingyen és bérmentve nyújtott pszichiáteri szolgáltatást és elvonultunk onnan. Õ pedig megnyugodott, hogy megvédte a felségterületét az orvtámadás ellen. Ezúton is szeretnék neki és fõnökének is gratulálni a sikeres üzletpolitikáért és a vita hevében elsomfordáló többi potenciális vendégért.
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bizonytalan  2007.10.09. 09:12:16

Csonkisz Karesz nem adja fel.

májgeriberi 2007.10.09. 09:15:37

baccpacskerral kellet volna ütemesen szájbaveregetni azt a valódi magyar parasztot!

Narrátor (törölt) 2007.10.09. 09:16:47

Rosszul cselekedtél. Amikor a cincér (?) elkezdett ugatni, finoman jelezni kellett volna, hogy a magyarban, bár sokat lazultak az elmúlt 100 évben az illemszabályok, de a mai napig ismeri a magázó formulát és idegenek egymás között azt használják (az, hogy az Ikea letegez -- nem is járok oda), tehát az első vétséget ő követte el. Aztán finoman jelezni, hogy az APEH és az ÁNTSZ mindig szívesen teszi látogatását.

s_marky 2007.10.09. 09:19:08

Egyébként meg ki a kurva anyja adott engedélyt PONT OTT egy "kávézónak"???Úgy néz ki az egész,mint egy kirakodóvásár,szánalmas!És hova megy a lóvé???És a halászbástya is fizetős,nevetséges ez az ország...Persze semmi gond mert a sok büdös PEJORATÍV PARASZTnak leadta a tévé hogy itt aztán semmi nem történhet,ami illegális(mint pl citadella-terasz :) )
szóval ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!

vomit 2007.10.09. 09:24:54

itt meg ver fog folyni, asszem.
leginkabb a telefonalo (hello) ajtonalloe.

TigerWash 2007.10.09. 09:25:04

No igen, a paraszt szó sajnos pejoratív értelmezésű. Én ha lehet nem szeretem használni. Ha véletlenül kiejtem a számon, akkor is pironkodom miatta utólag is...

nikii 2007.10.09. 09:35:31

Legközelebb írd, hogy, hogy tapló, bunkó, gazdag a mi nyelvünk. (Köcsögöt ne írj, mert megsérted a köcsögöket.) örülj, hogy nem pereltek be.

Ha bemész valahova, akkor meg köszönj!

Sokat okosodtunk ma.

Yeto 2007.10.09. 09:35:32

valaki írja már le a hely nevét, valaami furmányos módon, hogy ne legyen gondja belőle, könyörgöm, itt dolgozom a közelben, szívesen átugornék feszültséget levezetni.

muesli 2007.10.09. 09:47:31

azért én mégiscsak szeretném tudni a hely nevét!

Az ilyet minden lehetséges helyen bepanaszolni, hátha végre észbekapnak imádott fővárosunk étterem/kávézó tulajdonosai és rájönnek, hogy ŐK szolgáltatnak és mi a pénzünket akarjuk költeni náluk!

ludwig 2007.10.09. 09:49:44

Egyre többen nem ismerik azt, hogy

áéíóú
ÁÉÍÓÚ

Egyébként meg
------------- FIZETETT
------------- SZOLGÁLTATÓ
köszönjön előre, úgy, hogy ne tudjam
megelőzni.

Hehe

zala 2007.10.09. 09:49:48

EnZsolt 2007.10.09. 08:15:46

erős a gyanúm, hogy az a hello sem köszönés volt csak te értetted így. inkább héló volt az, ami a húzzálmárinnenapicsába rövid változata parasztpincéréknél

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2007.10.09. 09:53:18

őszintén szólva én sem szeretem, ha a parasztot jelzőként használják. kb. olyan, mint mikor a cigányt használják jelzőként.

Zebulon / Hiszékeny Úr · http://zebulon.blog.hu/ 2007.10.09. 09:54:10

Kikérjük magunknak a Tapló és Bunkó kifejezések pejoratív használatát! Tapló nélkül nem tudnánk tüzet gyújtani, bunkó nélkül pedig kénytelenek lennénk felvenni a vegetáriánus életmódot, mert nem tudnánk mivel leütni a pockokat. Úgyhogy aki ezeket a szavakat pejoratív értelemben használja, az egyen nyersmálnát minden nap háromszor! És akkor még a tízórait nem is említettem!

Az Erdei Törpék Szakszervezete nevében:

Páfrány Péter
Szakszervezeti Törpe

Secnir 2007.10.09. 09:56:41

dédipapa szerint:
"paraszt az aki úgy viselkedik",
illetve
"a paraszt a földeken dolgozik, megtermeli az ország ennivalóját, becsülettel dolgozva. ha te leparasztozol, az nekem dicséret"
és még a tirpákra is volt egy mondása
"igen, szeretnék tirpák lenni, de nincs olyan kézügyességem. nem tudod kik a tirpákok? az nem az én szellemi képességeimet tükrözi..."

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2007.10.09. 09:57:38

a tirpák az valami szlovák kisebbség Szabolcs megyében, nem?

szvsz 2007.10.09. 10:06:19

Sosem tanul, sosem... Hányszor kell még elmondani, hogy a 'hello'-ra a 'HANYAS VAGY, TE DISZNÓ?!' a megfelelő válasz. Vagy csak a 'hello, tessék'-re?

szvsz 2007.10.09. 10:08:15

A tirpák egy ős román.

bodobács 2007.10.09. 10:10:36

amúgy jó lenne, ha az emberek megértenék végre, hogy azért járunk iskolába, hogy megtanuljuk h a 'paraszt' pejoratív jelentése is hózzátatartozik a nyelvünkhöz. és ezt nem egyetemen, hanem általánosban tanítják.
és tényleg jó lett volna elkülöníteni a faxot :)

2007.10.09. 10:14:20

Nem szeretem az ilyen pincéreket.

hottentotta 2007.10.09. 10:16:09

Bemész egy kávézóba, köszönél nélkül, rád van írva, h eszed ágában sincs fogyasztani, és még csodálkozol, ha kibasznak ?

nikii 2007.10.09. 10:16:37

ludwig: Hadd segítsek! Van még:
öőüű
ÖŐÜŰ

Rák Attantam 2007.10.09. 10:17:11

Parasztozni tényleg nem szép dolog. Mondjatok helyette "őstermelő"-t. :)

Én azért csak megtudnám a hely nevét és szerveznék egy 15-20 fős csoportot, melynek tagjai egyenként, 1-2 percenként benyitják az ajtót és hangos "HELLÓ!"-val köszöntik a bentlevőket. Egy pár nap után csak leesene nekik, hogy mi van.

Vagy szerveznék egy mégnagyobb csoportot, mindannyian beülnénk, hogy ne maradjon hely, mindannyian rendelnénk egy ásványvizet és ottmaradnánk hajnalig. :)))
Végülis teltház lenne, erre nem panaszkodhatnának az őstermelő cserépedények...

Acclivius 2007.10.09. 10:18:44

T. Nagy Sándor László!

Elvileg még igaza is lehetne, de akkor Ön miért nem a Magyar Parasztok és Erdőgazdák Ék. Szövetség Elnöke?

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2007.10.09. 10:25:49

ja, egyébként az a baj a paraszt pejoratív értelemben való használatával, hogy teljesen eluralkodott az eredeti értelemben való használattal szemben. mostanában ha kimennek a parasztok útlezárni a traktorjaikkal, lassan parasztságnak számít parasztnak hívni őket, merthogy ugye pejoratívértelem-hegemónia van, úgyhogy ha parasztnak hívom a parasztot, parasztságot követek el.

nikii 2007.10.09. 10:42:01

Ott voltam, először azt akarták írni a faxban, hogy sértő az összehasonlítás a parasztokra nézve. De nem akartak pert, és maradt ez a gyengített verzió.

csakazértse 2007.10.09. 10:45:35

Recept:
1.Vipera kinyit,
2.Orrnyeregre odacsap,
3.Vipera eltesz.
Ínyencek estleg még leköphetik.
(esetleg ajtóletépéssel fűszerez)

Liberté_73 2007.10.09. 10:46:25

Most már én is szeretném megtudni a hely nevét, ha máshogy nem, hát kódolva :)

www.osric.com/chris/phonetic.html

moli 2007.10.09. 11:01:32

hat sajnos magyarorszagon SEHOL nem koszonnek, ha belepsz boltba. ego, hogy en koszonok rajuk, aztan nem koszonnek vissza

májgeriberi 2007.10.09. 11:16:43

moli
Nem is szeret minket egyik szomszédos ország sem!
Szerintem is parasztok a magyarok de persze kivételek vannak.

katkamanó 2007.10.09. 11:18:16

szintén vendéglátós eset kb 1998 környékéről: Váci utca, Anna Kávézó.

Csóró főiskolás (én) + csóró egyetemista (barátnőm), gondoltuk beszélgetünk egyet egy jó kávézóban. Mivel a csaj az Eltén tanult, a közelben, az Anna kávézóban telepedtünk le.

Vesztünkre. Tele volt az egész placc, de mivel a tisztelt placcmester látta, hogy olyan irdatlan nagy fogyasztást nem valószínű, hogy generálunk, odaküldte az egyik eléggé pofátlan pincércsajt, és azzal a szöveggel hajtottak el minket, hogy "áramszünet van, nem tudnak blokkot nyomtatni, ezért nem tudnak kiszolgálni..."

Tudom-tudom, nem vagyunk sikeres emberek...

Rosszindulatú Vászka 2007.10.09. 11:28:09

Rákattanti, teccc az ötlet:

Népnevelő Parasztot Intelligencsező Csapat (NéPiCsa).

cubalibre 2007.10.09. 11:43:11

Nemcsak parasztozni, cigányozni se lehet. Ezért miután leszüreteltem a romameggyet, ettem egy kis romapecsenyét, de félrenyeltem, vagyis romaútra ment. Miután jobban lettem, elolvastam Arany János: A nagyidai romák c. művét.

reparon 2007.10.09. 12:00:31

vazze MI A HELY NEVE???? Ez igy olyan mint torolkozovel legyezgetni a halk fingast.

Dr Net Elek (törölt) 2007.10.09. 12:13:59

Azt a homoszexuális földmüves judaista szinesbörü mindenit nekijje.

Na, igy jobb?

jesszumpepi (törölt) 2007.10.09. 12:14:10

Azt kérjük a magyar szellemi élet tagjaitól,hogy tartózkodjanak mások édesanyját kurvának nevezni,ha a nevezett hölgy nem váltotta ki a bárcát-akarom mondani a vállalkozkói igazolványt.


Hanyatt Hajnalka,a MAKÚR (Magyar Kurvaszövetség) elnöke

genghis 2007.10.09. 12:15:20

Behh, egyszer az Irish Cat-bol hajtott el minket a pincer csaj, negyen beultunk, sorozunk az egyik srac meg kajalt is vmi konnyut, erre odajon a paraszt-pincerlany hogyaszongya: vacsorazzunk mind, vagy huzzunk a verbe. Merthogy az kotelezo. Na persze mondanom se kell fel perc mulva ott sem voltunk, azota be se neztem.

Rák Attantam 2007.10.09. 12:15:27

A hely neve TÁGUJJPARASZT Café ***

Rosszindulatú Vászka 2007.10.09. 12:16:10

Közben nemanyáronsültle zenét hallgattam, a kétszázlábú kisebbségi zenekar előadásában a rádióbúl. Jóebédhez szól a nóta. Meg ettem néhány tuggyukmitojásos szendvicst.

Rák Attantam 2007.10.09. 12:17:03

jesszumpepi, a név helyesen Hanyatt HajNYalka, mielőtt még Majmász kijavít. :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.10.09. 12:23:49

Aranyszabály: Ha a paraszt nem szarik, az úr* nem eszik!

*A parasztozó, általában ingyenélő, parasztnyútó kizsákmányoló/kirabló. Felső-Magyarország elcigányosodott területein a paraszt az, aki nem cigány. Máshol az a paraszt, aki nem zsidó. Vagy egyáltalán az, aki dolgozik, vegyespárosban él és és gyerekeket nevel.
A fali cincér meg valami plázapatkány/panelproli, aki azt hiszi, hogy a fehér libatop az, amiben a kis plazakurvák mutogatják a köldöszegecseiket.
Viszont gondoljatok bele, milyen szar lehet neki, üvöltöznie kell, hogy egyáltalán észrevegyék, annyira senki.

phaid 2007.10.09. 12:32:58

Az esetet elküldeni dátummal és időponttal a tulajnak. Szerintem a pincér másnap már nem lesz ott.

Pécsi bölcsész 2007.10.09. 12:56:09

Az előbb találkoztam palkovicsnéval.
Ő kér elnézést.

birdito 2007.10.09. 13:11:00

Sztori: Welcome to Hungary. (Megszokhattuk)
Fax: Ez csak Photoshop lehet, mert eredetibe naon durva lenne.

Bituman 2007.10.09. 13:30:48

Magyar embernek magyar pincért!

És aki hétfőn Vácon brassóit eszik az sikeres ember már nem lehet...

JackBauer24 2007.10.09. 13:42:10

a történethő:
nem lepődök meg. megérne egy szociológiai, szociál-pszichológiai tanulmányt az egész vendéglátós szakma.
valóvab a "régi iskolás" pincérek a taplók.
Dolgoztam fél évet vendéglátásban gyakorlaton egy luxus helyen. Egyszer hívtunk bérmunkaerőt és hát a közvetítő küldött egy embert, aki nem volt oda szalonképes a viselkedése: "légyszíves"- előtagú felkérés nélkül nem csinált semmit csak duzzogott. A főnök félrehhívta és mondta, ha nem tetszik lehet hazamenni. aznap este nem volt sokat placcon.

Rosszindulatú Vászka 2007.10.09. 13:51:25

Továbbá magyar seggbe magyar lóf@szt!

ella1988 2007.10.09. 13:52:19

ezek a magukat pincérnek képzelő nyikhajok hol tanulták a szakmát?Vagy nem is kell a mai világban vendéglátást tanulni,elég egy 3 hónapos gyorstalpaló,hangedli/pincérkendő/ a nadrágzsebbe,brifkó hátul a gatyakorcba betüzve és indulhat a kasza.Én még azt tanultam,hogy a vendéget fogadom/köszöntöm/nem hellóval a napszaknak megfelelően,helyre kisérem stb.Vizsga után is az "öreg " pincérek felügyelete alatt dolgozhattunk kb. 1 évig.Szomoru,hogy egy ilyen idegenforgalmi szempontból fontos helyen ilyen tapló csálinger ordibálhat.Bacc papuccsal beverni a pofáját,áthelyezni vasutra mozgóbüfésnek

vernarancs 2007.10.09. 13:59:58

Miert nem kerted a panaszkonyvet?
Hameg senki vagy akkor mi a faszt var koszonesre. Majd ha vendeg leszel es szepen kiszolgal akkor kap koszonest, mert addgi biza o is egy senki. En eloszor is elkertem volna a mukodesi engedelyuket, arrol megneztem volna ki a tulaj es felhivtam volna. Ha o is foldmuves akkor rajuk kuldtem volna az ANTSZ-es kapcsolataimat. Egyszer ezek a sracok ugy 8-an 10-en beultek sorozni valahova majd a tizensok sor utan eszrevettek, hogy lejart a sor szavatossaga. Amikor szoltak a pincer fenyegetozott es a tulaj is megjelent aki szinten eroszakoskodott. Majd amikor elokerultek az ANTSZ igazolvanyok lett nagy hunyaszkodas meg ingyen pia. Muhahaha

Fortocská 2007.10.09. 14:48:04

Én ilyen majom, sznob helynek még a közelébe sem mennék! Azért ha nekem egy cincér ilyeneket mondana, jól letépném az ajtaját, meg minden más egyebét is!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.09. 16:10:32

tudom, hogy ugysem hisztek, pedig igaz
Vacon a baratnomnek/Gyorgyi/ volt egy baratja
olyan orszagutmenti kifozdet csinalt
hat olyan brassoit mashol nem ettel
es nekunk koszont is

gázolajsejk 2007.10.09. 16:21:04

Nekem a kedvenceim egyike:
vendéglátóipari helyiségbe belépni, diszkréten köszönni (magázódva, napszaknak megfelelően), megállni a bejáratnál, majd várni, hogy valamelyik istenbarma odalépjen és megkérdezze, hogy mizu?, ivás vagy evés-ivás?, dohányzó vagy nem dohányzó? Az esetek 70%-ában bő percig farkasszemet kell nézni a személyzettel, mire leesik nekik, hogy nem a 7-es buszra várok!

hümér 2007.10.09. 16:30:13

Nem rúgják ki.
Ahol a cincér ezt megengedi magának ott a vezetés is ilyen. Nem életszerű, hogy a gyökérgyereknek ez volt az első megmozdulása. Valahol valakivel -kollégával, vendéggel stb.- kapcsolatban már biztos kimutatta a valódi énjét, mert az nem létezik, hogy mindig tökéletesen uralkodik a selejtes jellemén és egy ilyen mindennapi helyzetben meg teljesen kifordul magából. Ráadásul úgy, hogy neki akkor is kutya kötelessége lett volna jópofát vágni a dologhoz, ha kifejezetten akarattal nem köszönnek neki vissza, hiszen a vendég az első. Persze nyilvánvaló és erős sértéseket nem szabad elviselni - de azért le lehet kezelni a szolgáltató részéről kultúráltan-, itt azonban ilyenről szó sem volt.
Vagyis, ahol ezt a viselkedést eltűrik/bátorítják a vezetőség részéről, ott nem fogják kirúgni azt, aki csak a napi "rendes" munkáját végezte.
Ilyen lecsúszott, redva helyre nem szabad bemenni, csak így lehet változást kikényszeríteni.

hümér 2007.10.09. 16:32:19

Az előző hozzászólást "phaid"-nak címeztem csak lemaradt.

2007.10.09. 16:39:07

Azon senki nem gondolkozik, hogy ki megy pincérnek? (tisztelet a kivételnek!!!) Mégis mit várunk tőlük? Ezért kell bejáratott helyre menni. Tom nem vigasztal senki, de ez a nagy hángérien rieliti 2007-ben.

JackBauer24 2007.10.09. 16:39:39

komplexusok: paraszt és pincér komplexus

Átlagarcú 2007.10.09. 17:10:53

...már majdnem magamra vettem, pedig csak a magyar szellemi élet nagyjaitól várják el, hogy ne parasztozzon. A hozzám hasonlóan a tudatlanság mocsarában dagonyázók nyugodtan verhetik a nyálukat. Minket le se szarnak. Mi még a tele pénixre is mondhatjuk csak úgy egyszerűen, hogy telefax.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.09. 17:12:08

hat errol meseltem sejk
hogy itt a legbenabb helyen is egy ember csak azzal foglalkozik, hogy koszon es leultet

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.10.09. 17:15:39

Csak egy megjegyzés:
Nem minden helyen kell a bejáratnál várni, hogy asztalt kapj. Van olyan hely (a "modernebb felfogás" szerint) ahol oda ülsz, ahová szeretnél.

Máshol kis tábla jelzi a gyengébbek számára, hogy "Kérjük itt várakozzanak, míg kollégánk az Ön asztalához kíséri!", de a legjobb hely az az, ahol a pincér a ruhatárban lesegíti a kabátot ha szükséges, megkérdezi mit szeretnél stb. Na, ez az a hely, ahol nem kapsz "fröcskölős kolbászt" de BigMekket sem és legalább 10k Ft/fő lesz a kaja...

A parasztos téma, nagyon ott van, tényleg nem kellene pejoratív értelemben használni.
Viszont van új szó a hazug, álnok, tolvaj, lusta, korrupt emberekre... Politikus / ügyvéd :)

Átlagarcú 2007.10.09. 17:33:36

sambalabammbumbumm
"Viszont van új szó a hazug, álnok, tolvaj, lusta, korrupt emberekre..."

Nem a fenti tulajdonságokkal rendelkezőkre mondják, hogy paraszt. Ezt valóban kikérhetné magának a parasztság, ha még létezne.

renugard 2007.10.09. 18:10:29

A paraszt nem a származása, a munkája, vagy a lakhelye miatt az, ami, hanem a szó a mai szleng teljesen bevett formulája azon emberekre, akik modorukkal, avagy modortalanságukkal kiérdemlik ezt az igenis pejoratív jelzőt.
Pár kellemes percet eltöltöttem azzal, hogy értelmezzem hagyma hozzászólásait, mivel ezt a dialektust még nem sajátítottam el:))))
A pincér meg egy köcsög

renugard 2007.10.09. 18:18:03

Csak egy megjegyzés: tudomásom szerint a pincérképzés egy 4 éves vendéglátóipari képzés. Az "úriember" valószínüleg nem végezte el.

Kenton Delacruz 2007.10.09. 19:08:35

Na ezért sétálok én viperával vagy sokkolóval. Jobb mint batz papuccsal csapkodni :-) Köcsög egy országban élünk.

Rák Attantam 2007.10.09. 20:02:07

renugard 2007.10.09. 18:18:03
"...tudomásom szerint a pincérképzés egy 4 éves vendéglátóipari képzés..."

...és akkor még csak pincér lesz belőle, úriember nem!
A jó modort anyutól meg aputól kellett volna eltanulni a pincérképzőt megelőző 14 évben.
De há miccsinyájjon aza gyerek, ha a szüleji is párásztok? Azt tanulja, amit lát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.09. 20:56:35

renugard
amerikaban nem kell hozza semmi kepesites
de ha paraszt vagy es kocsog vagy mindketto /es most nem a homosexualis allattenyesztore gondoltam/ akkor veged
vagyis kirugnak
ha egyaltalan felvesznek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.09. 21:02:38

errol jut eszembe,
egy homoszexualis
allattenyeszto az csak a bikat nyomja meg vagy a tehenet is?
mar ha olyan ize is, aki allatokkal, nem tudom a nevuket
pedofil homoszexualis allattenyesztobe mar bele sem merek gondolni
de a lenyeg, hogy a paraszt pincert ki kell dobni
azert kapja a penzet hogy kiszolgaljon

anarchoid · http://www.stormriders.hu 2007.10.09. 22:11:27

Magyarorszagon ha birka ember vagy akkor nem lehetsz sikeres ;) Az ilyen pinceren en atnezek, leulok majd "kajasfiu" -ert obegatok ha viszont a pincer ilyeneken felul tud emelkedni es elegedetten tavozok, vaskos borravalot hagyok

az emlitett szegeny pincergyerek nem fog meggazdagodni (ebbol;)

gendermember 2007.10.09. 23:01:45

Az egyik félreértés ott van, hogy a fax összemossa főnevet melléknévvel. A Magyar Értelmező Kéziszótár (Akadémiai, 1989) szerint:

paraszt

I. főnév
1. A földet művelő, mezőgazdasági munkát végző személy
2. (tört) Jobbágy/Nem nemes személy.
3. (durva) Faragatlan modorú személy
4. (Sp rég) Sakkban gyalog/gyalogos
5. (táj) Parlag
6. (táj) Ruha díszítetlen része

II. melléknév
ezt nem másolom tovább, de lehet -felkelés, -kérdés, -kocsi, -hajszál, - ész (a józan, ugyi), gasztrokulturális értelemben pedig szalonnával, hagymával készített étel (vagy hát hol mivel), de itt is második helyen hozza, hogy 'Faragatlan, durva modorú személy vagy megnyilatkozás'.

A fax által javasolt 'bugris' szó (ném, biz) jelentése(i): faragatlan, mogorva, durva a nagy Bakos szerint (szintén Akadémiai, szintén 1989). Tehát mintha szinonima lenne erősebb-gyengébb árnyalatú különbségekkel.

gendermember 2007.10.09. 23:10:13

Ha már szinonima, nézzük mit mond szavunkról a Magyar Szinonimaszótár (szintén Akadémiai, szintén 1989):

I. főnév
(rég, vál) pór
földművelő - aki maga műveli a földet
parasztember/asszony - életmódja, sajátos vonásai miatt
parasztgazda - önállóan gazdálkodó
kisparaszt - ha csak maga és családja által művelhető birtoka van
muzsik - orosz, a cárizmus idején
fellah - nagyon szegény arab, különösen egyiptomi
jobbágy - a földesúr hűbéri nirtokán dolgozó
magyar - tágabb értelemben pl. ha a parszt bement a városba
gyalog - sakkjátékban

II. melléknév
parasztsághoz tartozó, ott szokásos dolog pl. viselet, DE csiszolatlan (modorú) emberről, megnyilatkozásról is mondják, illetve kissé pejoratív értelemben faragatlant jelöl.

Ugyanez a forrás a parsztságról egyrészt mint a parasztok összességéről (nép, földnépe), másodsorban viselkedésmódról ír, úgymint: csiszolatlanság, pallérozatlanság, bárdolatlanság, faragatlanság*, és ritkán használt pejoratív értelemben bugrisság - amiről már tudjuk, hogy kb. ugyanezt jelenti csak németül :)

* (vegyük észre, hogy a jó modorra szoktatáshoz bárd, csiszolókő, pallér de legalább kisbalta kell sokmindenről valló, igen árnyalt nyelvünk szerint.)

Tehát kedves Szily, és a magyar szellemi élet többi tagja, ezentúl használjátok bátrabban a szinonimákat. Az még a szótárak szerint is választékosabb.

Mike36 2007.10.10. 03:07:42

tulajt felhivni
panaszkönyvbe beirni

Zahara 2007.10.10. 03:08:01

No igen, Arany J. is sokban hozzájárult édes anyanyelvünk romlásához, és a földművelő néprétegek lealjasításához. (Én paraszt? Én? ehehe)
Különben én az vagyok, és nem zavar.

Zahara 2007.10.10. 03:11:56

Ja, és olyat én is láttam/hallottam, hogy a pincér 2 centiről üvöltötte lengyel (már fogyasztó) vendégek arcába, hogyaszongya: "Úgy nézek én ki, mint aki Varsó mellett születt? Magyarul beszéjjjjé, BASZDMEG!"

Mike36 2007.10.10. 03:18:03

vagy az egészet leszarni :)

egyébként meg ha nem köszönök, köze nincs hozzá, akkor is azért megyek oda, hogy a személyzet kinyalja a seggem
belőlem élnek ugyanis

másrészt elképesztő hogy a várban a közetrületet mindenhol kiadják, mindenért belépődijat kell fizetni, geci önkormányzat

Mike36 2007.10.10. 03:19:55

ahol a szeméklyzet nem viselkedik normálisan, fölállok, lemondom a rendelést és elmegyek

Mike36 2007.10.10. 03:23:56

hja és meg szoktam kérdezni az ilyenktől, hogy: valami gondja van?

le lehet ez kezelni elkullogás nélkül is, sőt, bocsánatot fog kérni :) csak fellépés kérdése az egész

renugard 2007.10.10. 05:42:34

"hagyma 2007.10.09. 20:56:35
renugard
amerikaban nem kell hozza semmi kepesites"

Kit érdekel Amerika?

Rák Attantam 2007.10.10. 08:47:39

renugard 2007.10.10. 05:42:34
"Kit érdekel Amerika? "

Ehhh, ez olyan "pincéres" vót, vazz! :(

Hagyma csak egy információt közölt mindannyiunkkal. Nyugi. :)

Loga 2007.10.10. 09:09:02

mekkora fos ez a blog"motor" te jó ég.

szóval a helye neve, a pincér ábrázattyának leírása nélkül ez a sztori nekem fake.

kérném sürgősen pótolni egy faxon.

arnew 2007.10.10. 10:28:43

3 ásványvíz? megúsztál 5000 forintot.

A. B. Normal 2007.10.10. 11:15:35

Azt mondanám, hogy az index egy szar kis zsidó bagázs. Amint megkaptam a hasonló tartalmú faxomat a Mazsihisztől, küldöm.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2007.10.10. 11:48:45

Tisztelettel megkérném az agrárszövetség vezetőit, hogy tartózkodjanak a "bunkó" szó olyan jelentéstartalmának használatától, amely a bugris kifejezéssel azonosítja. A bunkó történelmi hagyományoknak örvendő fegyver, a szegény ember önvédelméül szolgáló életvédelmi eszköz, ugyanakkor komoly szerepet kapott több földműves felkelésben. A társadalmi igazságosság egyik jelentős eszköze, amelynek révén a burzsoá utazók hajlandóvá váltak a nincstelen éhezők megsegítése céljából adakozni. Kultúránk szerves részévé vált a második világháborút követő időkben a "Bunkócska" című dal is, melyből idézve megvilágosodik, mennyire összefonódik életünkkel a bunkó és milyen helytelen dolog azonosítani a bugris kifejezéssel.
"Nagyapánkról e dal
unokákra maradt
s unokákra maradt
ez a szerszám"

Ezért megkérem a parasztság tiszteletreméltó képviselőit, hogy saját őseik egyik legjelentősebb eszközének becsmérő jellegű emlegetésétől tartózkodjanak a továbbiakban.

Aláírás:
Mao elvtárs
A bunkók, baseballütők és egyéb kulturális eszközök egyesületének képviseletében

"Ütni mindennel tudni kell"
/Kádár János/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.10. 15:50:21

renugard
csak azt fejtettem ki, nem tul reszletesen, de volt aki ertette, hogy aki bunko, az bunko lesz 3ev szakmunkaskepzo vagy 4 ev szakkozep utan is
aki meg nem,
az az utcarol is bemehet pincernek es jo lesz
gyerekszoba
vac
alice
stb.
amerika tudom nem erdekel, de en itt elek, de homaros vagyok

renugard 2007.10.10. 22:43:48

Ebben teljesen egyetértünk, nem beszélve a plusz 4-5 év egyetemről, avgy főiskoláról, ami megint nem jelent garanciát a kultúrára, sőt egyes esetekben egész értelmes emberek bunkulnak le ezerrel:))))
A képzést arra írtam, hogy egyesek a pincérek (általánosságban) képzettségét firtatták és nem a modorukat.
Aki meg Amerikával érvel, nem lehet túl sikeres ember:))

renugard 2007.10.10. 22:45:42

Valaki nem tudja véletlenül, hogy megy ez Oroszországban? Ott kell papír a pincérkedéshez?:D

újáron 2007.10.11. 00:08:17

"valaki írja már le a hely nevét, valaami furmányos módon, hogy ne legyen gondja belőle, "

Te hol élsz ember? Miért ne lehetne leírni egy hely nevét??? Először is nevek nélkül minden sztori fake, továbbá a blog lényege is épp az lenne, hogy melyik kib*szott kávézóba ne menjünk véletlenül se.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.11. 02:31:17

en nem ervelek
en itt elek
amugy tovabbra sem ertem miert alakult ki ez az altalanos amerika utalat, olyan 15 ev ota
az oroszutalatot ertettem
oroszorszagban le is utnek ha nem koszonsz es sziberia
de most komolyan itt egy pincer megkerdezne, hogy me' nem koszonok vagy barmi az nem 5 perc visszavonom
2 perc
a buno vendeget lehet szidni bent a konyhaban
en azert csak magyarul teszem biztos ami zicher

renugard 2007.10.11. 05:32:03

Hagyma, hagy ne politizáljak, hogy miért rühellem Amerikát. Ez nem arról szól.
Ahol én élek, ott nem volt negatív tapasztalatom pincértéren, sőt egyes helyeken meglepően udvariasak.
Lehet, hogy szerencsém van?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.11. 07:56:46

renugard
ahol en elek ott meg elkepzelhetetlen hogy bunko legeyen a pincer , mert:
1/ nem kap jattot es 2 dollaros oraberbol nem lehet megelni
2/ kirugjak
ugy rugjak ki, hogy esetleges incidens eseten rogton behivjak az irodaba es szevasz
politizalni isten mencsen, abbol eleg volt otthon

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2007.10.11. 09:58:49

Komolyan nem értem. Most már tányleg semmit sem lehet írni, mert egyből jön valami környezetvédő vagy érdekképviselet?

Én is állandóan kapok hülye leveleket, de ez azért már tényleg durva. Ennyire értelmetlen badarságot minek faxoltak el?

És akkor most kövezzenek meg a Badar családnevűek, mert azt mertem mondani, hogy badarság.

www.google.com/search?hl=hu&q=badar+-bad%C3%A1r&btnG=Keres%C3%A9s&lr=

gooseboy 2007.10.11. 15:56:10

Milyen jóízűen heherésztek a parasztokon, pedig hát vsz a kommentelők felmenőinek kb 65 százaléka paraszti származású lehet, azaz nagypapi még javában a földeken dolgozott, a dédnagypapi meg valami hűbéri birtokon robotolt, az üknagymamitok szüzességét meg valami hűbérúr vehette el, oppardon, az első éjszaka jogán.
Ti persze mindenre ami durva, alpári, bunkó: parasztoztok, mintha történelmi amnéziában szenvednétek. Ha meg valami jó, hasznos, erkölcsös dolog, arra meg azt mondjátok "nemes." Nemes barát, nemes gondolat, nemes penész. Ez a feudális hagyományok továbbélése a nyelvünkben, gondolkodásunkban. Aztán csodálkozik mindenki, hogy a politikai elit úgy viselkedik, mint a vazallusok, akik politikai hűségükért cserébe vagyonosodnak, és tiszti kaszinót csinálnak a parlamentből, ahol bemondásra veszik fel a pénzt. El kéne gondolkodni ezen egy kicsit, és talán pihentetni ezt a parasztozást.

nikii 2007.10.11. 16:03:09

"az üknagymamitok szüzességét meg valami hűbérúr vehette el, oppardon, az első éjszaka jogán."

Az enyémét igen. Ezért én hűbérúr vagyok.

Rák Attantam 2007.10.11. 16:53:19

Nekem 1229-ig visszamenőleg nemesi családfám van. Akkor én parasztozhatok tovább? Persze csak módjával, mert lehet, hogy 1228-ban még parasztok voltunk, nemtom. :/

jesszumpepi (törölt) 2007.10.11. 20:27:57

gooseboy!

Az első éjszaka joga csak a korai középkorban létezett.Pár generációval elszámoltad magad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.11. 22:07:07

gooseboy
szerintem paraszt mar nincs is egyaltalan
regesregen a falusi, tanyasi foldmuvesek elegge aluliskolazottak voltak, valamint a higieniara sem adtak sokat/lsd budos paraszt/
a paraszt megmaradt a nyelvunkben de mar regen mast jelent
semmi koze a foldmuvesseghez, ez a p;arszt-bunko-kocsog vonulat akik nem tudnak viselkedni stb.
miert nem lehet ezt megerteni?
a parasztozasnak mar reg nincs koze a jovedelmet traktoron szerzo mezogazdasagi dolgozohoz
amugy az en csaladfam...
de ez hosszu lenne

gooseboy 2007.10.11. 23:06:06

adblock juzer, gratulálok.
jesszumpepi, youre missing the point.
hagyma: "regesregen a falusi, tanyasi foldmuvesek elegge aluliskolazottak voltak, valamint a higieniara sem adtak sokat/lsd budos paraszt/." Ezt meg honnan veszed? Látod, pont ezek azok az előítéletek, amiket hanyagolni kéne már. A magyar parasztság értelemszerűen nem oxfordban végzett, de ez nem jelenti azt, hogy műveletlen lett volna. Jelentős olvasóköröket és egyéb klubbokat tartottak vidéken. Nem véletlen, hogy a magyar demokrácia megalapításának a zászlóvivői is a magyar parasztok voltak, lásd a nyolc elemit végzett Nagy Ferencet, aki a titkos választásokért és az általános választójogért küzdött évtizedeken át a Horty rendszerben. Hogy a parasztok higéniára nem adtak sokat, ez kb olyan, mintha azt mondanád, hogy hát igen, a feketék meg a cigányok köztudottan büdösek meg ostobák, a zsidók meg kapzsik. De az ilyenfajta előítéleteket mesterségesen gerjesztették az ötvenes években, amikor a magyar parasztság felszámolása folyt. Ha a családod paraszti származású, akkor meg foleg elkelne egy kis R-E-S-P-E-C-T.

Rák Attantam 2007.10.12. 10:32:12

Aki műveletlen, modortalanul viselkedik, azt parasztnak hívja a köznyelv.
A mosdatlan, másokon élősködő, bűnöző hajlamúakat meg cigánynak.
A lustaságot a négerekkel azonosítják.
A kapzsikat meg a zsidókkal.
És van még jónéhány ilyen.

Persze, nem jól van ez így. Sértő és megkülönböztető.
De nyilván nem hasraütésre alakult ez így, hanem SOK tapasztalat után. Ezek az emberek (legalábbis a többségük) TETTEK azért, hogy mások így lássák őket.

A parasztozást, cigányozást, négerezést be lehet tiltani. Ettől még lesznek parasztul, cigányul, négerül viselkedők.
De mondjuk ha a fent említettek maguk is elkezdenének változtatni azért, hogy ezek az előítéletek megszűnjenek, az lenne az igazi.
Ha én tanulok, én leszek okosabb, nem a "paraszt". Ha én dolgozok és a boltba vásárolni járok, nem lopni, én fogok a társadalom többsége számára elfogadható módon élni, nem a "cigány". Tehát ÉN effektíve nem változtathatok ezen. Max. nem mondom többé, hogy "te paraszt", "te cigány". De attól még sajna az marad. Hiába a r-e-s-p-e-c-t. :(

Dócziné a ládából 2007.10.12. 10:45:53

Aztért köszönni nem ám ősi, sem román szokás.
Hogy hogy is volt? Csak az tudja aki ott volt.....mint a mesében:)

Hantakutya 2007.10.12. 13:25:50

Ahogy látom, 120 komment után már mindenki elfelejtette, hogy mi is volt a fax tartalma.
A fax írója nem tilt, nem fenyeget perrel, nem átkozódik, csupán - és szerintem elég mértéktartó stílusban - azt kéri, hogy a magyar szellemi élet tagjai tartózkodjanak a paraszt szó pejoratív értelmű használatától "önkéntes korlátozással". Az elmúlt időszakban rohamosan elszaporodó "leütöm a fejedet, ha azt mondod, hogy..." típusú közleményekhez képest a fenti szerintem üdítő kivétel - az meg a te dolgod (már ha a magyar szellemi élet tagjának tartod magad), hogy tartózkodsz-e a szó pejoratív értelmű használatától, vagy sem.
Meg kell mondanom, hogy azért kezdtem el a Tékozló homárt rendszeresen olvasni, mert elegem volt a Subba-féle "ami mozog, arra lövök - amit feltesznek a szerkesztők, azt fikázom" típusú hozzáállással, de ahogy látom, ez a blog sem kivétel... :-(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.10.12. 23:46:06

gooseboy
a regesregen nalam nem a horty rendszer
de tenyleg hagyjuk
süti beállítások módosítása